Dodaj do ulubionych

Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend?

17.05.17, 14:30
Witam,
planujemy wycieczkę weekendową do Gdańska, na sobotę, niedzielę i poniedziałek (najbliższy weekend). Dorośli i dzieci w wieku 4, 6, 10, 17 lat, więc wiadomo, że wszystkim nie dogodzimy, ale jesteśmy otwarci na różne atrakcje.

W ubiegłym roku byliśmy w tym samym składzie w Gdyni i bardzo nam się podobało (m.in. rejs statkiem na Hel i z powrotem oczywiście połączone z łażeniem po Helu - byłam urzeczona, zwiedzanie portu i zabytkowych statków, chyba Błyskawicy, Daru Pomorza, plaża nad Zatoką, i coś tam jeszcze.

Natomiast jesteśmy z drugiego końca Polski, więc nie za bardzo wiemy, co warto zobaczyć. Zaś miejscowym albo doświadczonym będzie łatwiej nam podpowiedzieć.

Pewnie zaliczymy ogród zoologiczny, wejście na latarnię morską, może Westerplatte, może podjedziemy w okolice ujścia Wisły.

Zatem jeśli ktoś byłby uprzejmy podpowiedzieć, co warto pokazać dzieciom i młodzieży w samym Gdańsku i okolicach, będę ogromnie wdzięczna. A jeszcze gdyby komuś nie sprawiło to problemu, by ułożyć to w sensowny "program" czyli co po kolei najlepiej, by nie krążyć niepotrzebnie w te same miejsca albo gdzieś się przykładowo nie spóźnić, może wejściówki gdzieś są np. darmowe w poniedziałki itp. Wszelkie uwagi mile widziane. smile

Namiary na fajne i w miarę tanie noclegi, mogą być domki, itp., też mile widziane. Będzie nas 7 osób.
Obserwuj wątek
    • myfaith Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 17.05.17, 17:07
      Ja nie z Trojmiasta ale chyba mogę się wypowiedzieć😉 Przy takiej rozpiętości wiekowej dzieci trudno będzie dogodzić. I tak Westerplatte -chyba dla wszystkich ALE -tam są tłumy i masz dojazd albo komunikacja miejska (najtaniej) w strasznym uścisku ( wyjeżdżając z W. możesz nie wejść do autobusu) albo promem (drogi) albo tramwajem wodnym (taka sama sytuacja) jak z autobusem.
      Dla mniejszych dzieciaków fajnie po prostu posoacerowac/poleniuchowac na plaży -najlepsze te od Jelitkowa (jak nie przekręciłam nazwy) aż do Sopotu (promenady). Sopot fajny -ale znowu -dzikie tłumy jak na Krupówkach ☺
      Zoo może też pogodzić wszystkich.Moim zdaniem warto zobaczyć Katedrę Oliwska (może się zapięcie na koncert -po mszy w niedzielę wieczorem można usłyszeć te słynne organy) . W Gdańsku słynna ulica z warsztatami jubilerskich. Oprócz tego myślę że muzeum miasta Gdańsk ( wszystko na Starówce)
      • e-emma-e Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 17.05.17, 17:21
        O właśnie, takich podpowiedzi oczekuję i za nie pięknie dziękuję. smile
        Wiem oczywiście, że wszystkim nie dogodzę, ale spośród róznych propozycji i tak ostatecznie sami coś wybierzemy, dostosowując się czy to do pogody, czy może nawet jakiegoś minigłosowania.
        Dzieki za info o Westerplatte.

I proszę jeszcze o propozycje - miejscowych ale także turystów smile
        • kaka73 Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 17.05.17, 18:34
          Zoo Polecam wg mnie najładniejsze w Polsce.
          • niektorymodbija Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 17.05.17, 19:21
            Na stronie Katedry w Oliwie są informacje,o której są prezentacje organów. Polecam jeszcze wypad do Sopotu. W razie niepogody Centrum Nauki Eksperyment lub Hewelianum.
    • zolla78 Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 17.05.17, 21:02
      Katedra w Oliwie z parkiem i zoo to prawie cały dzień. Dokładnie obejrzane stare Miasto z muzeum bursztynu, muzeum morskim i np co polecam kajaki na Motławie to drugi dzień. Ja w 3 zrobicie Westerplatte i np. Centrum solidarności to macie weekend z głowy.
      • e-emma-e Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 17.05.17, 21:16
        Pięknie dziękuję za powyższe wypowiedzi. Już jest co planować.
        Może jeszcze coś się komuś przypomni, będę wdzięczna. smile
    • jusiakr Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 17.05.17, 21:41
      Jak boisz sie wybrać sie na kajaki, to polecam rowery wodne na motławie.
      Z innych atrakcji: muzeum morskie, twierdza wisloujcie, tramwaj wodny (czasem jest zatłoczony, ale w ostatni weekend nie był), fabryka cukierków, zoo, centrum hevelianum, westerplatte, sołdek, muzeum bursztynu, góra gradowa, europejskie centrum solidarności.
      Czasem teatr szekspirowski ma dni otwarte.
    • annitka30 Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 17.05.17, 21:42
      jest jeszcze centrum hewelianum na gorze gradowej (za dworcem PKS) - wystawy związane z astronomią fizyka i trochę historią (to teren starych fortów napoleońskich) na tyłach tego, jak pochodzicie po terenie, jest plac zabaw i park.
      na Głównym Mieście (tj. starówce) polecam muzeum morskie - na wystawę interaktywną - wchodzi się o pełnej godzinie, można sterować statkiem (radiowo i jak żaglówka tj ustawiając odpowiednio do wiatru), dla młodszych jest port z klocków i wiele innych rzeczy.
      w centrum solidarnosci tez jest fajny placyk dla mniejszych dzieci - polecam - wysyłanie wiadomości poczta pneumatyczną itp, starsi mogą w tym czasie zwiedzać wystawę "dorosłą".
      do muzeum wojny raczej biletów nie dostaniesz.
      na stadionie piłkarskim - b ładnym (teraz to chyba Energa, jeśli nie PGE) są gokarty, trampoliny parkur escape roomy i paintball (to na złą pogodę).
      ja bym chyba sobie darowała sopot, chyba żeby pójść na plaże w GD (deptak w Brzeźnie lub Jelitkowie) i stamtad przejśc się do sopotu plażą - deptakiem ( po drodze place zabaw dla młodszych i starszych (nawet nastolatków) w Parku Reagana; można zjeść rybkę w "przystani" - taka stara 'kultowa" jadłodajnia, całkiem mimo skomercjalizowania ok, na granicy sopotu i gdańska.).
      katedrę Oliwską i park też bym chyba sobie odpuściła, chyba że jesteście fanami takiego zwiedzania. większe wrażenie robi moim zdaniem Kościół Mariacki swoim ogromem. można wejść na wieżę (dość wysoko, widok fajny). w kościele warto podczepić się do grupy z przewodnikiem - bardzo dużo ciekawych opowieści - o przepędzaniu bydła przez kościół, o słynnym krzyżu itp).
      polecam tez te kajaki na relaks..
    • morsk2 Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 17.05.17, 21:44
      Najbliższy weekend, czyli od 20-go? 20-go jest Noc Muzeów i do wielu miejsc możecie wejść za free lub 1 zł (przy 7 osobach to robi różnicę, chociaż tłumy mogą być). Zerknij: www.trojmiasto.pl/Noc-Muzeow
    • annitka30 Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 17.05.17, 21:44
      zoo też polecam pod rozwagę. jest pięknie położone. Uwielbiam tam chodzić do lwów, małp, i surykatek
      • czarna_kita Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 17.05.17, 22:31
        Noc Muzeów w ten weekend w 3miescie , warto pomyśleć.
    • labianka Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 18.05.17, 09:33
      Ja też nie z Gdańska, ale kocham to miasto, pomieszkiwałam i jadę w najbliższym czasie też z dzieciarnią, więc się przyłączę i przy okazji poproszę tubylców-bywalców o sprostowanie moich donosów, gdybym fałszywie zeznała, bo dawno nie byłam:

1) Zdziwiłam się, że nikt nie wspomniał o kole o wdzięcznej nazwie AmberSky:
      Nie wiem, czy w jakimkolwiek innym mieście w pl jest drugie takie. Moje dzieci były za granicą i na pewną nie odmówią sobie tej przyjemności także w Gdańsku.
      My najpierw zwiedzimy, co się da, a koło zostawię na koniec, żeby z góry mogły wyoczyć, gdzie były.

2) Jeśli koło stoi teraz na Wyspie Spichrzów, to zakładam, że Zielona Brama będzie pięknie widoczna z góry.
      O Zielonej Bramie muszę nagadać dzieciarni, bo świadczy o królewskości miasta Gdańska. Paradoksalnie choć miała gościć królów, ci podobno wcale w niej nie zamieszkiwali. Ale za to była siedzibą biura Lecha Wałęsy po zakończeniu prezydentury zanim nie przeniósł się do ECS-u. A wcześniej mieściła się w niej m. in. waga miejska - miasto wszak portowe, handel kwitł, więc i waga jak w innych miastach hanzeatyckich była. Najciekawsze jest to, że wybudowano ją podobno z cegieł, które przypłynęły na statkach jako balast - taki przykład dawnego recyclingu smile
      Świetne zdjęcia wychodzą z tą bramą w tle.
      Koło bramy była kiedyś uwielbiana przez moje dzieci fabryka cukierków Ciuciu. Wiem, że gdzieś się przeniosła, nie wiem gdzie. Ja bym tam maluchy 4 - 6 zabrała, o ile nie byly jeszcze na takim seansie produkcji cukierasków w innym mieście.

3) Długi Targ też pewnie będzie widoczny z koła.
      Po wejściu na DT od strony Ziel. Br. po prawej znajdowała się informacja turystyczna. Tam można było wypożyczyć audioprzewodniki. Zamierzam je przynajmniej ze starszym dzieckiem zapotrzebować, o ile będą tam jeszcze.
      No a idąc DT na północ dojdzie się do symbolu Gdańska - fontanny z Neptunem, obok Dwór Artusa (warto wejść, w holu DA nabyłam kiedyś świetne przewodniki dla dzieci opowiadające nie tylko o Dworze ale i o historii Gdańska i innych historycznych budowlach). Można też przysiąść na schodkach vis-a-vis DA, żeby zobaczyć sobie w przylegającym do DA Domu Ławy ukazującą się o 13 (w lecie też o 15 i 17) panienkę z okienka (w wiki całkiem dobre info).
      W budynku ratusza też kiedyś byliśmy, nie pamiętam już z jakiej okazji. Idąc dalej można zwiedzić Dom Uphagena przy Długiej.

4) Na pewno nie pominę ul. Mariackiej - dla mnie najbardziej charakterystyczna ulica Gdańska. Katedra obowiązkowo, na pewno będzie ją widać z koła.
      Mam nadzieję, ze audioprzewodnik nas poprowadzi.
      Zapomniałam o żurawiu, jak przewodnik nie zezna, ja nagadam dzieciakom, co to za cud techniki gdańszczanie mieli.

5) Na mojej liście do zwiedzenia mam jeszcze pomnik Franka Meislera upamiętniający Kindertransporty.

6) No a celem nr 1 naszego najbliższego wyjazdu jest ECS + oczywiście Pomnik Poległych Stoczniowców (dzieciarni odczytam cały wiersz, z którego fragment umieszczono na pomniku "który skrzywdziłeś człowieka prostego") + jeśli zdążymy Brama nr 2 Stoczni Gdańskiej.

Uwielbiam Park Reagana. To miejsce uhonorowane nagrodami w konkursach architektonicznych ze starannie dobranymi roślinami, zaprojektowany, aby służyć rekreacji i zabawie ludziom w każdym wieku. Młodszą dzieciarnię zabrałabym na plac zabaw w tym parku (po parku jeździła kiedyś kolejka dla dzieci), a dla starszych przejażdżka rowerem nadmorską ścieżką rowerową to by była chyba atrakcja. Rowery wypożyczałam kiedyś w hotelu Marina przy ścieżce rowerowej, dojeżdżałam z dziećmi do Sopotu, do Gdyni chyba jeszcze nie można było dojechać, bo przedłużenie ścieżki dopiero planowano - może już jest?

Miłego pobytu, będę wdzięczna jeśli zeznasz po powrocie, co ciekawego udało wam się odkryć w Gdańsku smile
      • e-emma-e Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 18.05.17, 13:39
        Ach, jak bardzo się cieszę, że zapytałam Was o ten Gdańsk i że tyle fajnych propozycji padło smile

Tak, chodzi o ten weekend, a więc pewnie zahaczymy o Noc Muzeów.
        Ale jednocześnie dziś się okazało, ze to jednak niekoniecznie będzie ten weekend, bowiem jednej rodzinie coś tam wypadło i na razie ten stoi pod znakiem zapytania, ale jeszcze nie mówią nie. Jeśli zaś nie ten, to pewnie któryś następny. smile
        • wilan.an Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 18.05.17, 14:11
          Z dzieciakami na pewno polecam www.hewelianum.pl/
          i www.nmm.pl/ i ich oddział przy żurawiu - mają specjalną wystawę dla dzieci www.nmm.pl/osrodek-kultury-morskiej/wystawy-stale-osrodek/interaktywna-wystawa-ludzie-statki-porty

Podjedzcie do Nowego Portu, albo Brzeźna i stamtąd przejdźcie się na nowy falochron zachodni. Dzieciaki będą pod wrażeniem jak przepłynie im przed nosem masowiec, jak zawyje syreną wyskoczą z butówwink Piękne widoki - www.google.pl/maps/place/Falochron+Zachodni/@54.4108473,18.656742,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x46fd0b58932af577:0x8c5e9b4ceb36cfcd!8m2!3d54.4108473!4d18.6589307
          To tak na szybkowink
      • kondolyza Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 18.05.17, 14:36
        koło jest jak najbardziej i robi wrazenie, stoi na wyspie wiec jesli zamieszkacie w Waterlane lub okolicy to bedziecie mieli bliziutko
        • e-emma-e Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 18.05.17, 23:06
          Dziękuję, cały czas zbieram te informacje, przetwarzam i w ten sposób rodzi się jakiś plan wycieczki.
          Powiedzcie mi jeszcze, jak najlepiej poruszać się po Gdańsku czy Trójmieście? Będziemy mieć samochód wprawdzie, ale może sprawniej będzie kupić jakiś przykładowo dobowy bilet na komunikację publiczną i nią się poruszać (tak robiłam kiedyś w Warszawie i we Wrocławiu)?
    • kondolyza Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 18.05.17, 14:08
      nocleg proponuje znalezc jakis apartament na bookingu i sybierzcie sobie lokalizacje z ladnym widokiem czyli gdzies na wyspie np Waterlane (z badenem) z widokiem na starowke lub dalej troszke po drugiej stronie wiaduktu czyli na chmielnej
      wyjdzie taniej, bedzie wszedzie blisko
      nie wiem czy jedziecie komunikacja czy wlasnym autem, jesli komunikacja to pod wiatuktem macie tramwaje, zainstalujcie sobie skycash i kupujcie bilety komorką

warto odwiedzic muzeum morskie (kolo żurawia).
      centrum hevelianum tez moze byc atrakcyjne dla dzieci

plaza w jelitkowie, spacer stad albo na wschod do molo w brzeznie lub na zachod pieknym bulwarem do sopotu dojdziecie
      sprawdzie czy nie bedzie wowczas jakiegos fajnego koncertu czy imprezy w ergo arenie moze warto przy okazji
      westerplatte robi wrazenie
      starowke mozecie poznawac kazdego popoludnia spacerujac na nocleg

polecam tez knajpke Kos - rodzinna,spora,dobre jedzenie lub hiszpanską na szerokiej
    • mamanastodwa102 Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 04.01.18, 00:06
      Na złą pogodę polecam plac zabaw Playground Arena na stadionie! Rewelacyjna zabawa!
    • miraaa-waszczuk Re: Gdańsk i okolice - co polecicie na weekend? 16.02.22, 22:36
      Mewia Łacha - Górki zachodnie, Spacer po małych ale ciekawych okolicach -> Mechelinki, no i ogólnie kaszuby!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka