Dodaj do ulubionych

wwrzeszcz jaki szpital wybrac

22.12.05, 17:33
witam jestem z wrzeszcza mam pytanko gdzie rodzic jaki szpital wybrac mam
termin na luty i juz powoli mysle o tym jaki szpital wybrac bardzo sie boje
to mój pierwszy poród i chce aby byl przymnie fachowy personel pozdrawiam
wszystkie mamusie anitao2@o2.pl
Obserwuj wątek
    • marik19 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 26.12.05, 19:25
      ja polecam Ci Wojewódzki w Gdańsku.Dlatego ,że jest naj pod każdym względem.
      • myszka2250 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 27.12.05, 10:35
        witam zastanawialam sie nad szpitalem na zaspie ale gdy tam bylam niedawno aby
        zobaczyc jak tam wyglada to niebardzo mi sie spodobalo a ja jeszcze bardziej
        sie boje to moje pierwsze dziecko boje sie porodu jaka opieka mnie czeka
        niewiem czy kazda kobieta to ma ale ja sie boje czasami az plakac mi sie chce
        bo nikt mnie nie rozumie mówie o tym mezowi to co on moze mi pomuc dlatego
        chcialabym wybrac sprawdzony dobry szpital a tym bardziej ze nie jestem z
        gdanska ale od niedawna tu mieszkam i bede musiala tu urodzic niewiem jak to
        bedzie ale jakos musi byc pozdrawiam i prosze o wiecej info na temat szpitalu
        wojewódzkiego czy zrobią mi znieczulenie jak poprosze czy musze płacic za to
        aby ktos z rodziny byl przy mnie i ile z góry dziekuje
        • lenag Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 27.12.05, 10:45
          Podaję link do strony szpitala wojewódzkiego
          www.szpital.alnet.pl/poloz.html
          A jeśli miałabyś jakieś pytania to służę mloją wiedzą (rodziłam tam w czerwcu)
          Pozdrawiam.
          • myszka2250 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 27.12.05, 15:55
            dziekuje za podpowiedz nawet nie brałam tego szpitala pod uwage ale po tym co
            przeczytałam chyba sie zdecyduje na wojewódzki i poród w wodzie pozdrawiam
            • tres_ka Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 28.12.05, 11:46
              Witaj

W każdym szpitalu jest możliwy poród rodzinny, płaci się za to, ale masz do
              dyspozycji wtedy osobny pokój i chyba jednak lepszą opiekę. Ja rodziłam akurat
              na Klinicznej i byłam zadowolona. Jedyny może minus to to, że jest tam zawsze
              trochę studentów, którzy obserwują porody.
              Jeśli chodzi o znieczulenie na życzenie, to myślę, że dodatkowo się płaci.
              • gosiaczek1976 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 28.12.05, 15:13
                A ja jak bym miala wybierac wybralabym jednak szpital na klinicznej
                Rodzilam i w szpitalu wojewódzkim 9pierwsze dziecko) i w szpitalu na klinicznej
                i powiem tak
                w wojewódzkim- nie mozna wejsc na sale(ma to swe dobre strony jak i zle
                na klinicznej mozna wejsc na sale i zobaczyc dziecko

a chodzi mi o to ze mialam takasytuacje z siostra swoja która rodzila w
                wojewódzkim tego roku dzidzie
                Moja siostra ma bardzo duze piersi i mala nie chciala ciagnac cycusia bo za
                ciezkie(pokarmu miala duzo)Niestety nikt tam nie umial jej pomuc i kazali
                odciafgac jej pokarm szpitalnym odciagaczem pokarmu i wylewac do zlewu(bo
                swojego niemogla miec bo to zarazki...itd butelki tez swojej nie mogla miec)A
                oni karmili dziecko swoja butelka z tak duza dziurka w smoczku ze mala dostala
                tak okropnych kolek ze hoho no i nadodatek nie umiala dlugo sie przestawic na
                butelke aventu bo tam za mala dziurka Niestety siostra lezala tam miesiac czasu
                z dzieckiem i stracila pokarm bo nikt nieumial nauczyc jej przystawiac do
                piersi dzidzi

Ja bym niewytrzymala i ciesze sie ze drugie dziecko urodzilam na klinicznej
                poniewaz tam by nie doszlo do czegos takiego.Jest tam pani laktacyjna która
                nigdy by niezostawila cie z problemem zwiazanym z cycusiem tak dlugo by z toba
                siedziala dopuki bys sie nienauczyla
                A co do butelki to ja sama mialam przy sobie butelke i dokarmialam dziecko
                mlekiem z butelki aventu w szpitalu i nikt mi tego nie zabranial .Syn urodzil
                sie duzy 4500kl i moje mleko mu niewystarczalo dlatego go dokarmialam i wlasne
                odciagacze pokarmu tez mozna miec na klinicznej.
                Wiec moze mniej zadbany szpital od wojewódzkiego ja bym wybrala jednak
                kliniczna pod kazdym wzgledem
                nawet rodzina moze byc z toba na sali przez caly dzien i nikomu nie przeszkadza
                a zawsze ci moze pomuc przy dzidzi
                • gosiareczka Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 28.12.05, 16:30
                  a ja jeszcze nie rodziłam.... jestem w ciąży bliźniaczej z terminem na maj 2006.
                  Od początku jestem nastawiona na szpital na Zaspie...
                  Jeden i podstawowy argument mam na to... dla mnie najważniejsze są dzieci, mniej istotne jest to co będzie ze mną, czy położna, lekarz czy pani od laktacji będzie miła i sympatyczna (choć fajnie gdyby tak było), dla mnie najistotniejsze są dzieci, a Zaspa ma najlepszy oddział dla noworodków i wcześniaków. Dobro dzieci wygrywa u mnie z kazdym innym argumentem....
                • balbina16 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 01.01.06, 21:08
                  A ja uważam, że zakaz wejścia osób odwiedzających na salę z noworodkami ma tylko
                  dobre strony.
                  Jak "zwiedzałam" oddział położniczny na Zaspie widziałam w takim maciupkim
                  pokoju odwiedzin cał tłum szczęśliwych tatusiów, babć, dziadków, cioć itp.
                  Super! Tyle, że prawie wszyscy byli w kurtkach (to był luty), a do tego
                  niektórzy po prostu zasmarkani, kichający, kaszlący. No i te maleńkie
                  dzieciaczki, brrr....
                  Poza tym dla własnego komfortu nie chciałabym również, aby do sali, w której
                  leżę po porodzie wchodzili jacyś obcy ludzie (oprócz personelu medycznego,
                  oczywiście smile) i wcale nie podobałoby mi się to,że u leżącej ze mną kobiety na
                  sali cały dzień przesiaduje rodzina, byłoby to dla mnie zwyczajnie krępujące i tyle.
                  Wcale przez to nie neguję kwalifikacji lekarzy i położnych z Zaspy czy
                  Klinicznej, bo wiem od znajomych, że to dobrzy fachowcy (choć znam też takie,
                  które po pierwszym porodzie w tych szpitalach, na drugi już sie tam nie
                  zdecydowały).
                  Ja jednak na swój pierwszy poród wybrałam Wojewódzki i jesli będę miała drugie
                  dziecko, to też tam mam zamiar rodzić. Miły, fachowy personel, warunki sanitarne
                  bardzo dobre. No i tam pracuje mój lekarz smile
                  Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru, i szczęśliwego rozwiązania.
                • esterka8 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 03.01.06, 17:29
                  a zapytałaś kiedyś osoby, która jest z Tobą na sali, czy kjej też nie
                  przeszkadza, że rodzina jest cały dzień?? bo może ona by chciała odpocząc, a
                  może się krępuje jak obcy ludzie ją oglądają po porodzie? zapytałaś, czy nie
                  przyszło Ci to do głowy?
                  • myszka2250 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 03.01.06, 18:33
                    do esterka czy to co piszesz to do mnie czy cos nie tak zrozumiałam ja tez po
                    porodzie niechciałabym aby ktos obcy mi sie plontal moze to zle zabzmialo ale
                    chciałabym miec spokój a ci co przychodza to jakas bzdura rozumiem ktos bliki
                    typu maz ale nikt wiecej a tu tabuny rodzin jakby niemogli sie doczekac ja to
                    nawet po przyjezdzie do domu to niebardzo chce aby ktos mi przychodzil
                    pozdrawiam
                    • esterka8 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 03.01.06, 20:21
                      ech nie, nie... źle chyba wyszło to było do gosiaczek1976, przepraszam, że to
                      tak wyszło jakby do Ciebie Myszka wink))
                      • myszka2250 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 04.01.06, 11:37
                        do ESTERKA
                        nic sie nie stało
                        Pozdrawiam gorąco
                        anita
    • myszka2250 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 29.12.05, 09:06
      witam
      sama juz niewiem wszedzie jakis plus i minusy posledze jeszcze informacje o
      tych szpitalach
      ktos wczesniej pisal ze liczy sie dobro dziecka a niebardzo warunki porodu tak
      zrozumialam przeciesz kazdej z nas zalezy na dziecku a czy to zle ze sie boje
      ze niechce cierpiec ze po porodzie chce aby pokazano mi jak malca karmic
      przewijac no dobze ja dziekuje za podpowiedzi ale i tak sie boje moze na
      klinicznej sie zdecyduje .Dobze ze jest internet bo inaczej niewiem co to
      byloby uzyskałam tu duzo informaci na pytania które mnie meczyły
      pozdrawiam
      Anita
      • maupa19 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 30.12.05, 22:11
        Ja polecam Zaspę. Opieka super, poradnia laktacyjna na miejscu, no i OION (oby
        nie był potrzebny). Polecam też wynajęcie własnej położnej, dla własnego
        samopoczucia.
        • marik19 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 01.01.06, 17:33
          Maupa napisała OION a prawidłowo to nazywa się OIOM tzn.Oddział Intensywnej
          Opieki Medycznej.
          • myszka2250 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 02.01.06, 11:18
            Witam!!
            Aja i tak niewiem czytam i czytam i jakos to w jednym tak w innym siak kazda
            kobieta jest ina lekaze są różni obojetnie jaki szpital wybiore musi byc dobże
            ja mam nadzieję ze na klinicznej jakos bedzie bo decyduje sie na ten własnie
            szpital (jak na razie) a czasu coraz mniej bo do lutego boje sie i to bardzo
            ale co mi po strachu pocieszam sie ze jeszcze troszke i mój maluszek bedzie ze
            mną .Potem bede sie smiała tyle strachu o nic ,oby maluszek byl zdrowy i
            wszystko bylo ok .
            pozdrawiam
            • tres_ka Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 02.01.06, 13:00
              Zobaczysz, wszystko będzie dobrze wink)))
              Ja też rodziłam na Klinicznej, to jest szpital położniczy, a nie tylko oddział w
              innym szpitalu, myślę, więc, że specjalistów jest dużo. Mnie poleciła ten
              szpital właśnie położna ze szkoły rodzenia, bo też nie wiedziałam gdzie mam iść.
          • maupa19 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 03.01.06, 15:15
            maupa19 napisała OION bo nazywa się to Oddział Intensywnej Terapii Noworodka k
            woli ścisłości. OIOM to co innego.
    • marik19 Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 03.01.06, 19:12
      maupa nie będziemy się sprzeczać ale Oddział Intensywnej Terapii Noworodka ma
      skrót OITN a nie OION.
      • lavelia Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 07.01.06, 19:28
        Witam. Pierwsze dziecko urodziłam na Zaspie. Miałam wynajętą położną. Samego
        porodu nie wspominam źle. Ale opieka "po" tragiczna. Pieęgniarki z własnej
        inicjatywy nie zrobią nic. O wszystko trzeba prosić, dobrze, że po porodzie
        czułam się dobrze a z malutką nie było żadnych problemów. Ssała
        wręcz "książkowo". Niestety, kobieta, która leżała ze mną na sali nie miała
        tyle szczęścia. Fatalnie się czuła, jej dziecko nie chciało ssać. Myślicie, że
        ktoś jej pomógł sam z siebie? W nocy niektóre dzieci bardzo płakały. Zadna z
        pańć pielęgniarek nie pofatygowała się sprawdzić czy może matce trzeba w czymś
        pomóc, czy nie dzieje się coś złego. Lekarze pediatrzy traktowali matki jak
        upośledzone umysłowo. Nic nie mówili a na moje wyraźne pytania odpowiadali
        zdawkowo. Teraz planuję drugą ciążę. I na pewno nie będę rodzić na Zaspie.
        Wybiorę Wojewódzki.
        • piastka Re: wwrzeszcz jaki szpital wybrac 11.01.06, 12:07
          Ja wybrałam szpital na Klinicznej ze względu na obawy o stan dziecka (groziło
          zaciśnięcie pępowiny przy porodzie). W tym szpitalu - podobnie jak w szpitalu
          na Zaspie mają odpowiednio przygotowane oddziały noworodkowe (od znajomych
          medykó słyszałam, że najlepszy jest na Klinicznej, ale ten na Zaspie też ma
          bardzo dobre opinie). W Wojewódzkim jest tylko standardowy, cięższe przypadki
          wymagają przewiezienia do tamtych szpitali, a w czasie transportu dochodzi
          nieraz do dalszych pogorszeń....
          Wolałam nie ryzykować, chociaż na Klinicznej może zdarzyć się np obchód ze
          studentami.. Bardzo dobrze wspominam porodówkę na Klinicznej i kilku lekarzy.
          Nie miałam porodu rodzinnego (mój wybór), ani opłaconych położnych, czy lekarzy
          i uważam, że opieka była zupełnie przyzwoita.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka