Dodaj do ulubionych

Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r.

29.09.09, 20:11
Wiele już wiecie o moim ślubie z innych wątków, idąc za przykładem innych,
zakładam swój, który pewnie będzie się pomału rozwijał smile nie wiem, kto
wymyślił własne wątki, chyba Emily, trendsetterka nasza wink
Ponieważ nie chcę, by mój wątek rozrósł się do niewiadomo jakich rozmiarów,
niemile widziane są wszystkie wpisy poza tematem-dziękuję.

Data to 11 września 2010r.
Do księdza dopiero musimy iść, myślę, że w ten weekend lub następny.
Nasz ślub odbędzie się w odnowionym z zewnątrz zabytkowym kościele. Kościół
wzniesiony został w 1883 roku w stylu neogotyckim, jako zbór protestancki. W
roku 1926 został przekazany katolikom. Parafia od 1936 roku, obecnie pod
wezwaniem Niepokalanego Poczęcia NMP.
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/df/tj/kchs/U1YNqHreBmx4uUww5X.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/df/tj/kchs/NTVwazLN16YDYkbxWX.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/df/tj/kchs/TG3rWvFYAa1szbasFX.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/df/tj/kchs/tzhmsO5PaDicZKd3gX.jpg

Widzicie te schody do kościoła? już mam wizję, jak spływam po nich cała w bieli wink
Obserwuj wątek
    • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 20:23
      Przyjęcie weselne odbędzie sie w Restauracji 777 w Człuchowie, zaproszeni goście
      to wraz z parą młodą 94 osoby i 11 dzieci.
      Tak wygląda restauracja
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/VntgPKbSzG5Plv6VZB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/fBVfC8CNL3RdFrRUZB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/0bGuAAn9BdvIF2kopB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/Ji3rlrCcank4ziszFB.jpg

Menu (mozliwe modyfikacje)
      obiad
      rosol czysty
      potrawka
      marchewka z groszkiem
      ziemniaki
      zestaw surowek
      de volaille
      udko faszerowane
      zraz zawijany
      piers panierowana
      udko pieczone

zimne przekaski

rolada drobiowa
      rolada z karkowki
      ryba po grecku
      ryba w galarecie
      salatka drobiowa
      schab w galarecie
      karkowka w sosie tatarskim
      salatka sledziowa
      kurczak w galarecie

goraca kolacja 1

piers opiekana
      karkowka z grilla

goraca kolacja 2

flaki wolowe

goraca kolacja 3

bigos, parówka slaska

goraca kolacja 4

barszcz

kawa, herbata, pieczywo bez limitu
      na 2. dzień dodatkowo żurek staropolski, poprawiny od 14-20

Cena to 130 zł za talerzyk, w tym ww menu, dekoracja sali oraz obsługa
      kelnerska. Cena nie obejmuje alkoholu, napojów, ciasta oraz tortu.
      • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 20:26
        Jeśli chodzi restaurację, to wpłaciliśmy już zadatek.
        Grał będzie zespół S-2 ze Złotowa-wpłacony zadatek i podpisana umowa.
        Kamerować i robić zdjęcia będzie Pan Mariusz Borysewicz-zadatku ani zaliczki
        wpłacać nie musimy.
        • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 20:32
          Obrączki będą takie

https://www.apart.pl/files/cbiz_img/img_prod177_0_m.jpg

lub takie

https://www.apart.pl/files/cbiz_img/img_prod1696_0_m.jpg
          • dorothy_mills Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 20:44
            Tome, wszyscy sie Ciebie przestraszyli wink
            kościół:
            bardzo mi sie podoba,chetnie zobaczyłabym jak wygląda od środkawink
            sala:
            Też mi się podobawink jak odpowiednio dobierzesz dekoracje bedzie
            superbig_grin
            obrączki: podobają mi się,lubie skromną biżuterie

Jedynie menu, jesli o mnie chodzi wolałabym troszke mniej
            zwyczajnewink
            Czekam na dalsze informacje:] wkoncu ślubujemy tego samego dniatongue_out
            • szonik1 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 20:51
              A jakie chcesz dekoracje? suknia biala czy ecru?welon?stado druhen czy 2 swiadkow?
              • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:20
                druhen nie bedzie
                swiadkowa bedzie siostra narzeczonego, swiadkiem moj brat
                suknia na pewno biała, ostatnio bardzo podoba mi sie Maggie sottero, model Krisha

https://a1000.g.akamaitech.net/f/1000/806/12h/images.theknot.com/GownDesigners/maggiesottero/knmsots08krisl.jpg

a welon podoba mi sie bombka/wysoo upiety, ale bede mierzyc różne, bo nie wiem,
                czy taki będzie mi pasował

https://photos01.allegroimg.pl/photos/oryginal/750/95/10/750951039

zia, naszego fotografa ani zespołu nie znajdziesz w googlach, nie ma swojej
                strony (mamy ich z polecenia), kilka zdjęć mogę wysłać na maila

dekoracje będą raczej skromne, chyba zdecyduję sie na róże w jednym kolrze,
                Emily powiedziala, że wychodzi ze mnie straszna minimalistka i cos w tym jest wink
                Klasyka najlepsza i zawsze na miejscu wink
                • ilkaana Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:41
                  Przepiękny kościół, ciekawe, jak wygląda w środkusmile Obrączki polecam te
                  pierwsze, sama takie mam, klasyka jest najlepsza i do wszystkiego pasujesmile
                  Podoba mi się też suknia, ale wybrałabym do niej jakiś spokojniejszy welon,
                  najlepiej lekką mgiełkę bez wykończenia, nie taką "natapirowaną"wink Też miałam
                  suknię dość strojną (wg mnie Twoja taka jest) i taki welon o jakim piszę
                  sprawdził się supersmile Czekam na dalszy rozwój wątkuwink
                • zia86 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 30.09.09, 12:00
                  Suknia jest śliczna ale moim zdaniem ten welon nie pasuje do niej,
                  zaburzy proporcje zamiast je wyrównać. A ją też można wypożyczyć? Bo
                  dobrze mi się wydaje, że wypożyczasz suknie?
                  Co do fryzury to zdecydowanie ostatnia. Jest śliczna. smile
            • k.l2 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 20:51
              Super sprawa te schody - mozesz je wykorzystac np. do zrobienia zdjec
              grupowych z goscmi.
              Menu mi sie podoba - tradycyjne, nie wymyslne smile No i rosolek smile
              Obraczki polecam pierwsze- sama mam takie, klasyka to klasyka!
          • zia86 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:06
            Jak nie lubię klasyki w obrączkach tak tutaj jestem za tymi pierwszymi,
            są ładne i eleganckie te drugie wyglądają dziwnie.
        • zia86 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:01
          Tomi możesz zarzucić linkami albo pracami np. fotografa bo google mi
          nie chcę znaleźć stron...
      • zia86 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:00
        Restauracja mi się podoba, jest przewalona dekoracjami ale wiem, że u
        ciebie ich aż tyle nie będzie. Coś czego wcześniej nie zauważyłam, to
        te krzesła mają dziwne wzorki ja bym je potraktowała pokrowcami. smile A
        gdzie tam jest parkiet?
        Co do menu to ja już się wypowiadałam w innym wątku, powtórzę, że
        całkiem fajne tylko mnie się te flaczki i ta parówka nie podoba. A
        jakie będziecie mieć alkohole?
        • szonik1 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:05
          Flaczki i parowka faktycznie nie bardzo.ja bym sie pozbyla,ewentualnie zamienila
          flaczki na barszcz z krokietem albo leczo.
          • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:14
            szonik, barszcz jest pozniej, na ostatnią kolację bodajże-planuje do niego
            krokieta dorzucic
            zia, na te drugie obraczki normalnie nie zwróciłabym uwagi, ale przymierzalam w
            sklepie i super pasowały do pierscionka i pieknie wygladały na palcu, i cena nie
            była wygórowana, w zależności od rozmiaru ok. 1500 zł za parę; zia, Twój watek
            przedstawiał bardziej budzet (chodzi mi o ten skasowany), pierwszy watek
            własnego slubu zalożyła Emily_valentine, no ale niewazne wink
    • zia86 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 20:55
      Ja tak nieśmiało chciałam przypomnieć, że pierwszy wątek był mój, za
      który to pomysł zostałam dość zjechana. wink
      Ad rem, kościół bardzo ładny, podoba mi się ta wieża, no i te schody. A
      godzinę już macie?
      • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:26
        nie zia, dopiero idziemy do ksiedza, oczekuje na powrót narzeczonego z
        zagranicy, nie chce sama załatwiac, juz teraz widze ze wszystko łatwiej z
        chłopem u boku smile planujemy godzinę 16
        zdjec koscioła w srodku nie mam, ale jest to nieduzy kosciół, chór, duzo
        witrazy, za ołtarzem dużo figur, a'la fresków itp., wiec wyglada bardzo bogato,
        takze dekoracje przewiduje raczej skromną
        • szonik1 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:32
          Wg mnie w kosciele najlepiej jako dekoracja wygladaja TYLKO zywe kwiaty,zadne
          tiule i inne szmatki.Architektura sakralna jest bogata sama w sobie,a kokarda na
          kleczniku nijak sie ma do barokowego obrazu albo gotyckiego sklepienia. Ale
          pytalam o dekoracje na sali.
          • stworzenje do szonik1 29.09.09, 21:49
            szonik1 napisała:

> Wg mnie w kosciele najlepiej jako dekoracja wygladaja TYLKO zywe
            > kleczniku nijak sie ma do barokowego obrazu albo gotyckiego sklepienia. Ale
            > pytalam o dekoracje na sali.

witaj w klubie, mam takie samo zdanie na temat tych dekoracyji :-] w
            kościołach.Najczęściej jak kwiatek do kożucha one są.
            • szonik1 Re: do szonik1 29.09.09, 21:58
              smile
              Mnie ogolnie denerwuje nadmiar dekoracji.na samochodzie,w kosciele,nad glowami
              mlodych, na stole, przed stolem, na scianie, pod sciana itd.To tak jakby
              zastawic durnostojkami cale mieszkanie.
        • najta Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:36
          Mnie się w zasadzie wszystko podoba, flaczków jedynie nie lubię smile Jak większość
          na tym forum big_grin

Od razu po złożeniu życzeń zapędź gości na schody i zróbcie sobie zdjęcie grupowe.

A jaki będziesz miała samochód? Będziesz go przystrajać?
          • monikapers Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:44
            kosciol piekny, sala nie wiem... nie lubie pomaranczowego...
            suknia dla wysokich i b.szczuplych dziewczyn,
            obraczki klasyka,
            ale menu.... bedac Twoim gosciem nie zjadalabym nic!
            a hitem jest bigos z parowka, ale o tym juz ktoras pisala smile
            • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 23:29
              monika, nie wiem gdzie widzisz pomaranczowy oprocz szmat na oknach przy schodach
              i soku w dzbanku wink to swiatlo zmienia kolor, to nie jest pomaranczowy,
              zapewniam Cie
              rosol nie, flaki nie, mieso nie, marchewka z groszkiem nie, codziennie jesz
              jakies wegetrianskie nadziewane bakłazany i inne makarony z pesto? czy co tam
              odpowiada twojemu podniebieniu i Twoj maz rowniez? naprawde NIC bys nie zjadła?
              jakos ciezko mi w to uwierzyc, na szczescie moi goscie nie maja takich wymagan wink
              • paskud_agg Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 06.01.10, 12:01
                Spoko Tomi, ludzie będą pałaszować ze smakiem! Bierzcie dziewczyny poprawkę, że
                wesele w Człuchowie, a tam się nikt raczej naszych forumowych udziwnień nie
                spodziewa, tylko raczej robi się tak jak to Tomelanka opisała, czyli "jak każde
                wesele" z "normalnym" jedzeniem wink

I co Wy macie do tych flaków? Tomi, jak Ci zostaną flaki, to mi przyślij, adres
                Ci podam big_grin
                • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 06.01.10, 14:26
                  jak nie zjem wszystkich, to mozesz na mnie liczyc wink
                  emi, spadówa tongue_out
      • emily_valentine Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 21:57
        Potwierdzam. Pierwsza swój osobisty wątek założyła Zia. Moja prawa
        ręka big_grin
        • emily_valentine Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 29.09.09, 22:09
          Kościół - wygląda nie tylko jak świeżo po remoncie, ale jak
          nowozbudowany wink Bardzo ładny, miły kościółek. Schody - idealne do
          zdjęcia grupowego <zazdrość> wink
          O sali pisałam - dekoracje kupowane hurtowo na kilogramy tongue_out Trzeba
          tej sali oddechu.
          Menu - bardzo tradycyjne. Moja mama byłaby zapewne zachwycona big_grin
          Obrączki - pierwsze - standard, drugie - okropne.
          Suknia - sprzed dobrych kilku sezonów, chociaż na modzie się nie
          znam tongue_out Idźże do jakiegoś innego salonu niż ten Twój Agnes czy
          coś wink Ciągle tylko Agnes i Agnes...
          Welon - założyłaś DWA wątki na ten temat! Generalnie podoba mi się,
          ale nie wiem czy będzie odpowiedni do Twojej osoby. Skoro jesteś
          słusznej postury, to taki welon jeszcze Cię powiększy i będziesz
          wyglądać groźnie wink

• ambrozja08 suknia;) 29.09.09, 22:08
      no no! własnie niecały tydzień temu oglądałam częśc tej kolekcji na żywo i robi
      wrażeniesmile mierzyłaś już suknię? a welon wiadomo-dopasuje się pewnie na
      końcu-jao uzupełnienie urody panny młodejsmile
      • tomelanka Re: suknia;) 29.09.09, 22:38
        sukni jeszcze nie mierzyłam
        zobacze, co bedzie w kolekcji na 2010 r.-na razie wszytsko co dotyczy ubioru
        jest tylko propozycja, do salonu wybiore sie w styczniu lub w lutym
        nie przeszkadza mi to, ze suknia jest sprzed ilus tam sezonow
        suknie bede wypozyczac
        samochodu nie bede raczej wynajmowac, choc myslalam o jakims dwuosobowym kabrio
        lub retro, ale chyba wolimy zeby jednak swiadkowie jechali z nami, poprzestane
        na bmw mojego brata, nie pamietam modelu winkwiem tylko ze "piątka" i silnik 4.4
        litra tongue_out ciemnozielona, przystrojona bedzie, ale raczej skromnie, jakis prosty
        bukiet-tu zostane zjechana tongue_out tudziez dekoracja w kształcie serca, mialam
        zdjecie w tym folderze ktory wywallilam do kosza, nie umiem tego opisac, ale
        tandetnie nie wygladała tongue_out
        wizje dekoracji na sali mam na ciemna czerwien+krem, ale pewnie zaraz zostane
        zjechana tongue_out i o wiele skromniejsza niz zamieszczona na zdjeciach-wlascicielka
        tlumaczyla ze, jakas para tak sobie zazyczyla na bogato i akurat wtedy robili
        zdjęcia na www
        obraczka moim zdaniem (i narzeczonego również) ma wygladac jak obraczka, wiec
        wszystkie kamyczki itd. pierdółki odpadaja, a te co mowisz emily ze okropne-sama
        bym tak powiedziała, gdybym nie mierzyła wink to sa troszke inne obraczki, akurat
        na swojej stronie ich producent nie zamiescil

a co do "musi byc wysoka i szczupła"-wysoka jestem, a schudnac moze jeszcze zdaze wink
        zia zalozyla 3 watki nt swojego slubu, wiec welonu prosze mi nie wypominac
        na koniec dodam, ze i tak wiem, ze uwaza sie mnie tu za bezguscie wink
        • sajolina Re: suknia;) 29.09.09, 23:01
          Kościół bardzo ładnie się prezentuje, sala przedekorowana, ale to już wieszsmile
          Suknia elegancka, ale wiadomo, mierzyć trzeba i welon też dobrać do całości.
          Całe menu masz raczej tradycyjne, więc bigosu i flaczków to bym się nie
          czepiała, osobiście lubię obie rzeczy ważne tylko, żeby były dobrze zrobione,
          wtedy to pychotka. Poza tym, masz bardzo bogate menu, każdy będzie miał szansę
          znaleźć coś dla siebie, nie będzie skazany tylko na bigos i nieszczęsne parówki.
          A co z włosami? bo się pogubiłam, którą fryzurę wybrałaś. Aha, i też jestem za
          obrączkami nr 1, nie lubię mieszania złota ze srebrem, ale to oczywiście kwestia
          gustu.
          • tomelanka Re: suknia;) 29.09.09, 23:19
            z jednej strony tez nie lubie łaczenia zóltego złota z białym,ale ja lubie miec
            wszystko dopasowane do siebie i bede mogła nosic zarówno srebro jak i złoto wink
            pierscionek zareczynowy mam z zółtego złota z brylantami ułozonymi w rzadku;
            wiesz, ja najczesciej ide w klasyke, czuje sie w tym bezpiecznie, jak nie jestem
            do czegos przekonana, to wiem, ze cos klasycznego bedzie dobrym wyborem
            jesi chodzi o ten nieszczesny bigos i flaki-ja lubie i moi goscie rowniez goscie
            sa ogolnie malo czepialscy i wiem ze takie menu bedzie im odpowiadac, nie
            musicie sie przesadnie martwic o ich doznania smakowe-zapewniam
            jak jeszcze raz ktos napisze ze za duzo dekoracji, to zastrzele-o ilosci i
            kolorze dekoracji DECYDUJE JA-moze ich byc jeszcze wiecej lub nie byc w ogole

a co do wlosow to nie mam pojecia, mam drobne loki, raczej ciezko cos sensownego
            znalezc uncertain propozycje
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/I3f46OAClaZF5NAplX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/LrXQ0SnYKbgsnpdwFX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/ov2OZrZ6jJY4OS1IXX.jpg

a do tej chyba bym musiala najpierw wyprostowac

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/PSJIjUBHq0nMbWsWMX.jpg

wlosy bede chciala raczej upiete, nie chce wygladac jak na co dzien, a poza tym
            rozpuszczone włosy ulozone przez fryzjera marnie koncza na takich imprezach wink
            • sajolina Re: suknia;) 29.09.09, 23:31
              Czyli kwestia menu załatwionasmile i kwestia dekoracji sali zdecydowanie teżtongue_out a
              skąd będziesz miała te kremowo czerwone dekoracje? były do wyboru? czy załatwi
              Ci to jakaś firma zewnętrzna? Czy właściciele sali sami ją załatwią wg Twojego
              pomysłu? bo nie wiem jak to jest

Co do obrączek - ja w ogóle nie lubię i nie noszę żółtego złota, więc nie
              musiałabym obrączek dopasowywać raz do żółtej raz do białej biżuterii, u Ciebie
              jest inaczej. Jak te drugie Ci pasują, to czemu nie?smile

Ja też mam kręcone włosy, skręt "średni", ani drobne loczki, ani grube loki,
              sama nie wiem co się z takimi robi na ślubie. Osobiście wybrałabym fryzurę nr 2
              albo tą ostatnią, a najchętniej tą, którą miała ostatnio Inka -cudo. Nie lubię
              gładkich koków, ulizanych z przodu, ale to pewnie dlatego, ze mi taka fryzura za
              cholerę nie pasuje.
              • tomelanka Re: suknia;) 29.09.09, 23:38
                mi sie najbardziej ta ostatnia fryzura podoba i wiem ze bedzie mi pasowac
                pierwsza tez mi sie bardzo podoba, ale tu juz nie jestem przekonana, czy bedzie
                mi w niej dobrze
                najmniej podoba mi sie ten kok, ale jesli masz krecone wlosy to sama wiesz, ze
                ciezko o jakas sensowna fryzure
                • miqi-86 piękny kościół :) 29.09.09, 23:51
                  Baradzo podoba mi się Twój kościół, my niestety będziemy mieli ślub w naszym
                  prafialnym kościele w małej miejscowości i nie jest on na zewnątrz bardzo
                  urokliwy... a u Ciebie naprawdę cudo smile Piękne zdjęcia będziesz mieć... Jeśli
                  chodzi o salę, to interesuje mnie jedna rzecz - u mnie są podobne krzesła, tylko
                  jakiś tam inny kolor, będziesz miała pokrowce na nie czy zostają takie jakie są?

PS: Sorki, że nie odpowiadam zgodnie z drzewkiem, ale chyba nie umiem jeszcze
                  tego do końca robić wink
                  • tomelanka Re: piękny kościół :) 29.09.09, 23:56
                    krzesla zostaja jakie sa
                    moj kosciol jest na wsi big_grin
                    emily mowila ze wyglada jak swiezo wybudowany-pisalam w pierwszym poscie ze
                    kosciol jest zabytkowy, z XIX wieku, ale kilka lat temu zostal odnowiony z
                    zewnatrz, zadbano rowniez o "obejscie" kosciola
                    zdjecia przy nim wychodza pieknie, zdjęcia były niestety z pogrzebu sad, ale
                    teren pod kosciolem niezaleznie od okazji pozostaje tak samo fotogeniczny
                    • lapwing123 Re: piękny kościół :) 30.09.09, 10:28
                      musisz tu wkleić swojeaktualne zdjęcie. nie wiedziałaś?
                      • tomelanka podziekowanie dla rodziców 30.09.09, 20:43
                        lepiej nie, bo sie zleca i zaczna zachwycac sie moja uroda-a nie o tym ten watek wink
                        jesli chodzi o podziekowania, z prawej strony tekst, z lewej fotka, wklejona po
                        slubie+kwiaty, myslalam tez o fotoksiazce, ale wole dac im cos w dniu slubu,
                        format chyba a4
                        https://www.decorisus.pl/templates/template_1/images/thumb.php?file=templates/template_1/images/products/113/04/elegance415.jpg&x=150

https://www.decorisus.pl/templates/template_1/images/thumb.php?file=templates/template_1/images/products/132/05/pkor142.jpg&x=150
                    • stworzenje Re: piękny kościół :) 30.09.09, 20:58
                      tomelanka napisała:

> kosciol jest zabytkowy, z XIX wieku, ale kilka lat temu zostal odnowiony z
                      > zewnatrz, zadbano rowniez o "obejscie" kosciola

więc radzę w takim kompletnie zrezygnować z tiulików na
                      ławkach,stojaczków,dupików, pokrowczyków itd. Neogotyki są piękne same w sobie,
                      takie surowe. My też braliśmy ślub w XIX wiecznym kościele i chcieliśmy zero
                      dekoracji i tak się stało.Para przed nami po swoim ślubie musiała te rzekome
                      pięknoty sprzątnąć. Oczywiście jedynie żywe kwiaty przy ołtarzu będą jak zawsze
                      i wszędzie ładnie się prezentować smile.
                      • tomelanka Re: piękny kościół :) 30.09.09, 21:19
                        myslalam o jakiejs kompozycji kwiatowej skromnej przy oltarzu i o kwiatach w
                        wazonach oraz jakichs malutenkich bukiecikach/pojedynczych kwiatach przy
                        ławkach-ogolnie-same kwiaty
                        • stworzenje Re: piękny kościół :) 30.09.09, 21:40
                          tomelanka napisała:

> wazonach oraz jakichs malutenkich bukiecikach/pojedynczych kwiatach przy
                          > ławkach-ogolnie-same kwiaty

przy ołtarzu w porządku,ale przy ławkach raczej bym sobie odpuściła.Poza tym jak
                          krotka droga do ołtarza-a kościół na krótki wygląda, to optycznie taka dekoracja
                          go skróci bardziej.
                          • tomelanka Re: piękny kościół :) 30.09.09, 22:15
                            nie jest taki mały w srodku, po 25-30 rzedow z kazdej strony
                            ale racja, zobacze jak to bedzie wygladalo
                            • stworzenje Re: piękny kościół :) 30.09.09, 22:52
                              tomelanka napisała:

> nie jest taki mały w srodku, po 25-30 rzedow z kazdej strony
                              > ale racja, zobacze jak to bedzie wygladalo

jaka to parafia i gdzie? Na necie sobie zobaczę jak wygląda jego wnętrze i będę
                              w stanie ocenić długość smile.
                              • tomelanka Re: piękny kościół :) 30.09.09, 22:58
                                nie wygooglasz raczej, ale napisze Ci na priv
    • tomelanka tort 30.09.09, 21:02
      chętnie z babeczek wink

https://www.weselinka.pl/files/images/Czekoladowe-babeczki.jpg

ale chyba jednakowych

lub cos w stylu

https://s3.amazonaws.com/wedding_prod/photos/83e5133efa8a886034ee687ec2697293_m

lub

biały/kremowy lub czekoladowy, gładki, z kwiatami miedzy paterami/pietrami

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/buiAubOheZs2qDC3uX.jpg

głupie pytanie, te kwiaty sa prawdziwe? wink
      • stworzenje Re: tort 30.09.09, 21:05
        tomelanka napisała:

> głupie pytanie, te kwiaty sa prawdziwe? wink

raczej wygląda, że tak smile.
        • szonik1 Re: tort 30.09.09, 21:56
          Tomelanka,jesli jestes z mniejszego miasta,a Człuchów nie jest wielki,spytaj w
          cukierni,czy zrobią coś takiego. Ja pokazałam ideę mojego tortu i dostałam
          odpowiedź,ze musi być na specjalnym stelażu metalowym i nie ma mowy o pietrach
          "naturalnych".Ale to nieważne - smakował super,a ja po roku nawet nie pamiętam
          jak wygladałsmile
          • tomelanka Re: tort 30.09.09, 22:13
            szonik, wlasnie caly bajer polega na tym, ze on jest na oddzielnych paterach,
            tylko kwiaty łataja te dziury wink
            • szonik1 Re: tort 30.09.09, 22:40
              aha...no to wszystko zepsulas,moją wiarę w możliwosci wielkomiejskich
              cukierni...smile))
            • caprichito Re: tort 30.09.09, 23:10
              ten pierwszy tort jest przepiekny!!!
      • najta Re: tort 01.10.09, 14:08
        Jeśli chodzi o tort z babeczek, to nie będzie się go dało uroczyście kroić z
        panem młodym...
        • tomelanka Re: tort 01.10.09, 14:17
          owszem, da sie, calkiem na gorze jest normalne pietro wlasnie do krojenia przez
          mlodych, a u nas i tak mlodzi kroja tort tylko sobie nawzajem, reszte kroi obsluga
      • 2karolina90 Re: tort 17.09.13, 11:23
        takie torty robią w Cukierni Lukrecja www.cukiernia-lukrecja.com.pl/
      • ale.kow94 Re: tort 28.11.17, 07:58
        Niezależnie od okazji, jeśli poszukujecie estetycznych, pięknie wyglądających tortów o wyśmienitym smaku, ze swojej strony serdecznie polecam zajrzeć nae-torty.pl, gdzie znajdziecie dostępne propozycje. Duża część tortów możliwa jest z dostawą pod wskazany adres.
    • tomelanka znalezione ostatnio fryzury :) 06.10.09, 21:16
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/D2CbPwssP5WY7EzmbX.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/PLHyKlEbzZVBbKZivX.jpg

tylko bardziej uczesane wink
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/HSHTDfHjnBwH0tC9GX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/XwdkUFbUSJwOtt76cX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/BXH1XUvbtn4EXvvjbX.jpg
    • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 06.10.09, 21:25
      z kwiatami juz wiem, ze bedzie najwiekszy problem uncertain

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/aHXCmMpAyrLZTdcZLX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/JeAvHLNkgMjBj52pfX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/ct7ia8tqS58lnMNuxX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/F5wTJNtu2m28CI6LUX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/V6Fs5zTW4WIbSvasnX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/ACTfs5hGS6q2ML1UDX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/1iorT7fSj8XGaJBMbX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/xwBnbVNbSf1S2kOcsB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/SnY584xN5qSk2NEEdX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/nKoGmznK8YKIGV9i5X.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/nmrtIR6NMxGP8rbZ3X.jpg
      • seadreamer Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 06.10.09, 21:37
        tomelanka napisała:

> z kwiatami juz wiem, ze bedzie najwiekszy problem uncertain

A moze metodą eliminacji?

Wybierz 2-3 rozdzaje kwiatow ktore Cię interesują (ja chcialam roże,
        orchidee albo lilie)

Potem wybierz jakiego maja byc koloru (czy kontrastowe czy biale z
        delikatnymi kolorowymi wstawkami, czy bukiet ma nawiązywac do
        kolorow przewodnich jesli je masz)

Pójdź do kwiaciarni obejrzec przykladowe wiazanki i porozmawiaj z
        kwiaciarką.

I jakos to pojdzie smile Ja sama bylam zdziwiona jak relatywnie szybko
        wybralam bukiet na slub cywilny wink
        • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 06.10.09, 22:49
          widzisz, wlasnie chodzi o to, ze jesli chodzi o kwiaty to co chwile podoba mi
          sie co innego, przykladowo kalii w ogole nie chcialam, ale trzeci od konca
          bukiet wyglada super
          jesli chodzi o kolor, caly czas podobaly mi sie mocne kolory, teraz podobaja mi
          sie rowniez kremowe na tyle mocno, ze wiem ze bede miala problem wink
    • tomelanka bylismy u ksiedza 26.10.09, 21:10
      najpierw zamknal nam przed nosem drzwi od zakrystii (wchodzi się z dworu),
      musielismy wejsc przez kosciol i bylo slychac w pustym kosciele tylko moje obcasy big_grin
      -YYyyy ten tego, my chcielismy porozmawiac...
      -słucham
      -YYYYyyyy eeee bo my slub chcemy wziac...
      -O! to pieknie! kiedy wam pasuje? (big_grin)
      -11 wrzesnia
      -No mi tez pasuje
      -A godzina...
      -Mi kazda pasuje
      -to moze 16?
      -mi pasuje
      -no nam tez
      big_grin
      powiedzial kiedy jakie dokumenty, ze 3 miechy przed slubem protokol i zapowiedzi
      na pytanie o nauki stwierdzil, ze pewnie mam papier ze szkoly, potwierdzilam,
      powiedzielismy ze drugiego nie mamy bo nie mozemy znalezc, na co ksiadz
      stwierdzil, ze sie znajdzie, na moje pytanie CO JAK SIE NIE ZNAJDZIE machnal
      reka tongue_out o poradni: noooo, jeeeest, musielibyscie do miasta, jak chcecie, na moja
      sugestie, ze moze sobie podarujemy skwapliwie przytaknal wink

_
    • tomelanka limuzyna 26.10.09, 21:12
      limuzyne chyba sobie podarujemy, nie jest to dla mnie w ogole wazne, a jak
      tesciowa uslyszala o tym to powiedziala, tylko, slowo na k, sprobuj wink
      niech strace, moze i ma racje ze szkoda kasy, choc mam nieodparta ochote zrobic
      na zlosc tongue_out
      • emily_valentine Re: limuzyna 26.10.09, 21:49
        Szkoda tej limuzyny, bo mi pasowała do całości wink
        • tomelanka Re: limuzyna 26.10.09, 22:00
          jeszcze nie przesadzone wink
      • dorothy_mills Re: limuzyna 26.10.09, 23:47
        też jestem za limuzyną tongue_out Tome, spełń moje marzenie i ja weź,skoro
        ja nie moge sad tongue_out
    • tomelanka figurka na tort 26.10.09, 21:14
      najprawdopodobniej w tym stylu, 18 cm, zrobiona na indywidualne zamowienie, taka
      nasza mała kopia wink

https://www.doye.art.pl/images/okolicz/sls002.jpg
      • madziaq Re: figurka na tort 26.10.09, 22:44
        Figurka odlotowa smile
        Tylko jakoś mi stylisycznie nie bardzo pasuje do tych tortów, które pokazywałaś,
        bo one takie dostojne są, a figurka średnio dostojna i w tym jej urok smile

Do tej figurki stylem by mi pasowało coś takiego (bez misia rzecz jasna, zamiast
        tego figurka)

https://www.londoncake.com/images/Childrens/002904%20Violet%27s%20Christening%20Cake%20with%20Handmade%20Sugarpaste%20Bear.jpg

albo takie coś, tylko znowu zamiast tych kwiatków na górze figurka

https://www.audreyfresh.com/files/wedding/Violet%20Rose.jpg
      • lili-2008 Re: figurka na tort 26.10.09, 23:38
        A ja proponuję...big_grin Odgrzebałam ze swojego wątku sklepwink
        https://sklep.fajnewesele.pl/img/p/423-976-large.jpg
        https://sklep.fajnewesele.pl/img/p/588-1741-large.jpg
        https://sklep.fajnewesele.pl/img/p/10-50-large.jpg
        https://sklep.fajnewesele.pl/img/p/432-981-large.jpg
        https://sklep.fajnewesele.pl/img/p/13-1597-large.jpg
        https://sklep.fajnewesele.pl/img/p/24-1764-large.jpg
        big_grin
        • tomelanka Re: figurka na tort 27.10.09, 07:34
          widzialam te figurki lili, sa koszmarnie drogie smile co do tortu, skłaniam sie ku
          opcji białego gładkiego tortu, a w kazdym razie gładkiego, nie wiem, moze bedzie
          malinowy? albo czekoladowy? nie wiem, nie wiem, nic jeszcze nie wiem wink no i na
          peno ozdobiony kwiatami, miedzy kolejnymi pietrami wink chyba mi sie zrymowalo smile
          • lili-2008 Re: figurka na tort 27.10.09, 08:24
            mmm, malinowysuspicious mniam mniamsmile
            figurki to fakt, drogie, niestety, ale takie śmiesznebig_grin
            • tomelanka Re: figurka na tort 27.10.09, 10:02
              ta pani robi tez takie uciekajace wink robi jakie sie chce, za jedyne 39 zLwink
              • lili-2008 Re: figurka na tort 27.10.09, 10:13
                no to naprawdę świetna cenasmile
              • farfale Re: figurka na tort 06.01.10, 10:58
                a gdzie zamawiasz te figurki?
                • tomelanka Re: figurka na tort 06.01.10, 11:11
                  wygooglaj doye, pracownia jest w Łodzi
                  • stworzenje Re: figurka na tort 15.02.10, 18:13
                    tomelanka napisała:

> wygooglaj doye, pracownia jest w Łodzi

toś mi podsunęła z nimi pewien pomysł smile.Już zanotowałam sobie ich dane smile.
      • stworzenje Re: figurka na tort 15.02.10, 18:01
        tomelanka napisała:

> najprawdopodobniej w tym stylu, 18 cm, zrobiona na indywidualne zamowienie, tak
        > a
        > nasza mała kopia wink
        >
        > https://www.doye.art.pl/images/okolicz/sls002.jpg

na takie kopie młodych jestem na tak,wszelkie inne masowe figurki beeee. Coś
        podobnie jak kartki które robię idąc do kogoś na wesele.Na przedzie para młoda
        nie ot jakaś, tylko TA para młoda.Fajne miny mają jak otwierają i widzą,że to
        oni,bo strój ma dane elementy ich smile.
        Z modeliny to widzę jest, fajne.
        • na_szpilkach Re: figurka na tort 10.03.10, 08:45
          Skorzystaliśmy z Twojego pomysłu i zamówiliśmy taką indywidualną
          figurkę na tort smile Powinna dojść w przyszłym tygodniu smile
          • tomelanka Re: figurka na tort 10.03.10, 09:13
            ooo na szpilkach wyslesz zdjęcie na gazetowego i napiszesz co i jak? daliscie
            pani zdjęcia?
            • na_szpilkach Re: figurka na tort 10.03.10, 09:49
              Nie, nie wysyłałam naszych zdjęć, ale opisałam dokłdnie jak mają wyglądać (włosy, dodatki, kolory, sukienka itp), wysłałam za to zdjęcie naszego kota żeby Pani było łatwiej ulepić podobnego, bo będziemy mieli połączenie tych dwóch figurek (z pierwszej w sumie tylko kot):
              https://www.doye.art.pl/images/okolicz/paraextra29.jpg
              https://www.doye.art.pl/images/okolicz/sls002.jpg

Jak przyjdą to dam znać smile
              • na_szpilkach Re: figurka na tort 21.03.10, 09:46
                Tomelanka, przesłałam ci maila, sprawdź gazetowego smile
    • annjen Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 26.10.09, 23:47
      gdzie jest ten kościółek? bardzo ładne miejsce na kameralny ślub...smile
      • z_meetropolii Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 28.10.09, 09:05
        mam propozycję, może kupisz figurkę i potem ją sprzedasz. Ja chętnie
        od kogoś odkupię. Mój typ http://bajkowewesele.pl/_var/gfx/1678766827b380cc2280af4ebfae4da4.jpg
        • rena.28 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 28.10.09, 10:08
          a może takie - ja takie 3 będę miała, są małe i minimalistyczne na
          gładkim torcie w sam raz smile
          www.slubnezakupy.pl/files/product/images/2/x/729_0.jpg
          • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 06.01.10, 10:10
            przy duchowym wsparciu lili zadzwonilam do salonu umowic sie na mierzenie sukni
            dziewczyny ile u Was trwało mierzenie, przy zalozeniu ze wchodzicie i nie wiecie
            jeszcze co chcecie? boje sie ze 4 godziny mi nie wystarczabig_grin
            • z_meetropolii Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 06.01.10, 10:30
              w 4 godziny to chyba wszystkie suknie w salonie przymierzysz smile ja
              przymierzałam chyba 8 sukienek i zajeło mi to godzinę ... jedną
              sukienke przymierzałam dwa razy i tą właśnei wybrałam smile powodzenia
              życzę, na kiedy jesteś umówiona w salonie
              • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 06.01.10, 10:50
                ide teraz w te sobote, pani powiedziala, ze nie trzeba sie umawiac, umawiaja
                tylko na te ostatnia przymiarke
                • zia86 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 06.01.10, 14:09
                  No to trzymam kciuki. smile A gdzie idziesz Tomi?
                  • emily_valentine Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 06.01.10, 14:24
                    Jak gdzie? Do Agnes....

• tomelanka pierwsza przymiarka 09.01.10, 14:58
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/UZjGkiaexaKiVbyyFB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/QSzbep0NAbJSGP1uLB.jpg

miejscie litosc tongue_out
      suknia jest rozmiar za mała i ogólnie do poprawek, przymierzałam więcej, ale tamte wszystkie odrzuciłam
      co myślicie? wiem, przydałoby się chociaż brzuch zgubić wink
      • zia86 Re: pierwsza przymiarka 09.01.10, 15:10
        Rozumiem, że jest to już ta wybrana suknia, ta jedyna? a jakaś relacja
        z rajdu po salonach? smile
        Moim zdaniem jest dobrze dopasowana do figury, ale suknia kompletnie
        nie w moim stylu więc się nie wypowiem. wink
        • dorothy_mills Re: pierwsza przymiarka 09.01.10, 15:21
          Zia z tego co ja zrozumiałam, to Tome nadal szuka wink
          Sukienka tez nie w moim stylu. Ja radze poszukać czegoś z grubymi
          ramiączkami. Natomiat podoba mi sie, jak ta sukienka lezy na
          Tomelance w pasie wink
          • tomelanka Re: pierwsza przymiarka 09.01.10, 15:32
            ta suknia nie jest dopasowana, ona jest rozmiar za mała big_grin
            chyba ją zamówie-ale mam mozliwosc zmiany, jak mi cos innego wpadnie w oko, np.
            za pół roku wink
            niestety nie mieli nic w litere A w moim rozmiarze ani pokrewnym, moze by lepiej
            wygladalo? choc ta jak zgubie boczki i brzuch bedzie ok smile
      • ni24 Re: pierwsza przymiarka 09.01.10, 15:36
        a co z tymi sukieknakmi odnosnie ktorych robilas kiedys sonde???
        pamietam ze chyba ostania byla w stylu empire(chyba ze znow cos myle)mierzylas
        takie???
        • tomelanka Re: pierwsza przymiarka 09.01.10, 16:08
          mierzylam jedna w tym stylu, ale inna, w ogole mi nie pasowala, a tamtych w
          ogole w salonie nie bylo, a o oim rozmiarze to pewnie bym mogla pomarzyc... smile
      • inka323f Re: pierwsza przymiarka 09.01.10, 16:28
        Powiemm tak, poszukaj może jeszcze innego fasonu, bo ten nie schlebia Twojej
        figurze. Może spróbuj czegoś odciętego pod biustem i nie opinającego bioder?
        Czegoś ze spódnicą w kształcie litery A?

Jeśli chcesz mogę Ci dać namiary na krawcową we Włocławku, która ma świetne
        wyczucie i nawet jak nie masz pomysłu albo nie wiesz, jak Ci będzie w jakimś
        fasonie, to ona potrafi dobrze doradzić. Poza tym szyje z materiałów, do któych
        mają dostęp te wszystkie 'ekskluzywne' salony i marki, a dodatkowo sprowadza
        dużo dodatków ze Stanów.
        • tomelanka Re: pierwsza przymiarka 09.01.10, 16:33
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/UUuYvFnbNyiyQ28PdX.jpg
          bardzo spodobała mi się też ta, na żywo wygląda o wiele ładniej, może ta będzie
          lepsza? ale tę bym musiała dać do uszycia
          w A mierzyłam w innym salonie, szczerze mowiac było gorzej, ta, mi się wydaje ze
          jest tak po środku
          • 1luna1 Re: pierwsza przymiarka 09.01.10, 18:01
            Poszukaj jeszcze. Masz czas. Na zdjęciach z przymiarki wyglądasz
            bardzo dobrze. Gdzie Ty masz brzuszek? Nie dojrzałam wystającego
            ciałka, a patrzyłam z dużą dozą krytycyzmu. Druga prezentowana
            suknia jest bardzo oryginalna. Tylko czy nie za dużo tych zakładek?
            Jaki to materiał? Masz możliwość ją zmierzyć? Szukaj wytrwale. Wiem,
            że to jest czasami męczące. Widziałam w salonach wiele
            zdesperowanych dziewczyn. Moja synowa też długo nie mogła trafić na
            tą swoją, a nie należy do grymaśnic.
            Trzymam kciuki i pozdrawiam.
            • tomelanka włosy 09.01.10, 20:29
              właściwie jestem już zdecydowana, mam nadzieje ze znajde kogos kto mi to zrobi:
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/PSJIjUBHq0nMbWsWMX.jpg

kwiaty:
              waham się miedzy
              nie piszcie ze nie wiadomo czy do sukni beda pasowac, bo juz jestem zdecydowana
              ktorys z tych big_grin przy moim grymaszeniu w kwestii kwiatow uwazam to za sukces tongue_out
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/nGoGG3HYZgBwgmSprX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/BSBebC8NLh2a1JUKjB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/4QYSIYyijwp4Ekb4uX.jpg

jak wam sie podoba? wlosy i kwiaty? smile
              • k.l2 Re: włosy 09.01.10, 20:46
                NIEEEEE....
                Tomelanko, prosze, nie zamawiaj tej sukni! Fason MZ kompletnie nie dla
                Ciebie i jeszcze te poziome marszczenia Cie poszerzaja.
                Fryzura super!
                • tomelanka Re: włosy 09.01.10, 20:50
                  spokojnie, mam upatrzony jeszcze salon w Toruniu, maja tam chyba Annais Bridal i
                  jeszcze jakies inne smile widzialam na stronie o wiele ladnych sukienek smile
                  trzymajcie kciuki zebym cos mogla zmierzyc tongue_out
              • 1luna1 Re: włosy 10.01.10, 08:46
                Fryzurka super. Sprawia wrażenie lekkiej. Już sobie wyobrażam, jak
                przy swoich naturalnie pięknych włosach, będziesz ekstra wyglądała.
                Bukiety - jeśli w takiej proponowanej formie - to drugi.
                Jeśli mogłabym zmniejszyć ilość kwiatów to pierwszy.
                Trzeci oryginalny, ale chyba mało trwały. Biel kwiatów będzie
                zlewała się z suknią.
                Pozdrawiam. wink
                • tomelanka Re: włosy 10.01.10, 09:53
                  dziekuje za wszystkie sugestie kiss
                  • emily_valentine Re: włosy 11.01.10, 14:22
                    ło matko i córko!
                    Tomi, błagam, nie zamawiaj tej sukienki z przymiarki. Jest okropna.
                    Po drugie żeś się wychudziła. Jadłaś coś w Święta? wink
                    Fryzura śliczna. Tylko z czego Ty to uczeszesz jak znowu włosy
                    obcięłaś? Sama dzisiaj widziałam. Fota boska smile
                    Bukiet nr 2.

• szampanna Re: pierwsza przymiarka 09.01.10, 23:20
            yyy... Tomelanka, nie kupuj tej pierwszej kiecki! No nieładna jest,
            no! Ale za to ta druga bardzo fajna i oryginalna.
          • inaa1 Re: pierwsza przymiarka 09.01.10, 23:31
            Tomelanko, poziomym marszczeniom powiedz głośne i zdecydowane NIE. ta suknia z
            pierwszej przymiarki strasznie Cię poszerza optycznie.
      • odsrodkowa Re: pierwsza przymiarka 10.01.10, 00:01
        No jakoś tak... nie bardzo. Może przez te poziome marszczenia?
        W każdym razie poszukałabym jeszcze.
      • rockiemar Re: pierwsza przymiarka 11.01.10, 15:45
        Tomelanko, te poziome marszczenia i asymetryczne podpiecie raczej
        nieszczegolne... Ja bym szukala dalej smile
      • caprichito Re: pierwsza przymiarka 11.01.10, 16:04
        tome,

sto razy bardziej podoba mi sie suknia na zdjeciu. Tez uwazam, ze
        Twoj fason to A. Masz jeszcze czas, moze poszukaj jeszcze troche.

Fryzura bardzo ladna. Najbardziej podobaja mi sie kwiaty fioletowe,
        ale to moje zboczeniewink
        • tomelanka Re: pierwsza przymiarka 11.01.10, 16:55
          spkojnie, dziewczyny smile w srode lub czwartek pojde do salonu w Toruniu jeszcze
          inne mierzyc, zobaczymy smile
          w ostatecznosci chyba dam do uszycia na wymiar te z kokardka big_grin
          a suknie mierzylam te, w ktore sie zmiescilam uncertain nie mieli nic w A akurat
          emily, ja obcielam wlosy? jak chodzi Ci o zdjęcie w czarnych włosach, to to jest
          peruka big_grin włosy mam do ramion smile
          i gdzie Ty widzisz mnie chudą? tak mnie tą suknią babka w salonie scisnela, ze
          mi sie wszystko jakos ulozylo, ale dalej jestem szeroka tongue_out
          • tomelanka Re: pierwsza przymiarka 11.01.10, 17:02
            kwiaty-jestem rozdarta miedzy rozami a tymi fioletowymi, bardziej jednak na te
            fioletowe-ale wszyscy mowia ze roze ladniejsze
            • ni24 Re: pierwsza przymiarka 11.01.10, 17:05
              chyba podoba nam sie ten sam fioletowy bukietsmile wiem z tajnego zrodlawink hehehe
          • emily_valentine Re: pierwsza przymiarka 11.01.10, 17:07
            Peruka mówisz... Ale fota zaje..sta smile
            Ja nigdy Cię nie widziałam grubą. Dla mnie wyglądasz ok. MZ
            przesadzasz z tą swoją grubością tongue_out
            • 1luna1 Re: pierwsza przymiarka 11.01.10, 19:43
              emily_valentine napisała:

> przesadzasz z tą swoją grubością tongue_out

Tak. Ja też tak uważam. Jak będziesz jechała na drugą przymiarkę, to
              spójrz na siebie przychylnym okiem. Zobaczysz, że pomoże. wink
              Baw się dobrze, a nie stresuj. Naprawdę nie możesz wstydzić się
              swojej bardzo kobiecej figury. Wieszaków na ciuchy jest dość na
              pokazach mody. Aż żal patrzeć na te "szkieletory".
              • tomelanka Re: pierwsza przymiarka 11.01.10, 20:18
                raczej nie, ratuje mnie tylko to ze jestem w miare proporcjonalna, ale nie
                powiecie ze przy rozmiarze 48 przesadzam uncertain wszystko mi się trzęsie big_grin ale
                spoko, odchudzam sie smile
                • mohito86 Re: pierwsza przymiarka 12.01.10, 13:21
                  48? żartujesz! patrząc na tę fotkę z przymiarki w życiu bym Ci większego
                  rozmiaru jak 42 nie dała. Ta suknia z fotki mz to jeszcze nie "to" - te poziome
                  pasy nie są najszczęśliwsze, chyba suknia dla Ciebie powinna być gładka w pasie.
                  Za to ta z fotki katalogowej całkiem ładna.
                • emily_valentine Re: pierwsza przymiarka 12.01.10, 13:50
                  Tomi, ja Ciebie rozumiem smile
                  Ten rozmiar to domyślam się, że przez wysoki wzrost, czy tak? wink
                  • tomelanka Re: pierwsza przymiarka 12.01.10, 14:56
                    dół 48, góra 46, czasem 44, nie tylko przez wzrost, ja ogólnie jestem duża i
                    postawna wink
        • tomelanka Re: pierwsza przymiarka 11.01.10, 16:59
          o nie, wcięło moją pierwszą odpowiedź uncertain
          w środę lub czwartek przejdę się do salonu w Toruniu, o którym już wspomnialam,
          ale w razie jakbym NIC nie znalazła to wezmę chyba tę z kokardką, sama nie wiem sad
          emi, gdzie ja jestem chuda? dalej mam rozmiar 46/48, no suknie w agnes byly 44
          dobre, na zdjeciu jestem w 42, ale sie nie dopieła wink
          a włosy mam prawie do łopatek, na zdjęciu z sylwestra się skręciły za mocno, a
          te czarne to peruka big_grin
    • tomelanka przymiarki kolejne 13.01.10, 16:19
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/6LmpDkhbTa9PUQJD3X.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/udhlSlXJfmSw2rnfkX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/KoFxkhCpoFGHCLBmoX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/aKwkCCEfQrCvlaPrbX.jpg
      ta kosztuje 2150, miała byc na str www, ale nie ma uncertain

ta mi sie bardzo podoba, ale przez biust mi nie przeszla, byl tylko rozmiar 38 sad no i była droga-2600
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/47CHjBKkoFmy31KTRX.jpg
      • emily_valentine Re: przymiarki kolejne 13.01.10, 16:36
        Trochę lepsza niż z pierwszej przymiarki.
        Ciekawa jestem jak byś wyglądała w trzeciej?
        • tomelanka Re: przymiarki kolejne 13.01.10, 16:42
          w której trzeciej?
          • emily_valentine Re: przymiarki kolejne 13.01.10, 16:43
            tej co biust nie wszedł
            chyba najładniejsza z tych co pokazałaś
            • zia86 Re: przymiarki kolejne 13.01.10, 16:47
              Zgadzam się, że lepsza niż pierwsza, ale moim zdaniem to jeszcze nie
              to. Mnie podoba się ta co biust nie przeszedł bo ma taki zwiewny dół.
            • tomelanka Re: przymiarki kolejne 13.01.10, 16:48
              wiesz dobrze, ze jak sie ma wiekszy rozmiar to sie niesty mierzy to co jest uncertain
              te z falbanami bylabym sklonna uszyc wlasciwie w ciemno, ale nie wiem jeszcez,
              bo az tyle nie chcialam na suknie przeznaczyc
              • emily_valentine Re: przymiarki kolejne 13.01.10, 17:06
                W drodze znajomości, mogę Ci pożyczyć swoją. Szkoda tylko, że Ci się
                nie podoba tongue_out
                • emily_valentine Re: przymiarki kolejne 13.01.10, 17:07
                  miałabyś za darmo...
                  • tomelanka Re: przymiarki kolejne 13.01.10, 17:31
                    ale ja jestem chyba wyższa od Ciebie...
                    poza tym, nie obraź sie, ale ta suknia chyba pogrubia...
                    • k.l2 Re: przymiarki kolejne 13.01.10, 19:33
                      Mnie sie wydaje,ze w tej sukni Emily moglabys calkiem fajnie
                      wygladac!
                      Nie widzialam zdjec Emili nie w sukjni, wiec w kwestii pogrubiania
                      nie bede sie wypowiadac,ale miala ladna gore.

Tamta z kokardka ladna, ale nie radze Ci jej szyc w ciemno, to
                      specyficzny fason i nalezy przymierzyc.
                      Tak samo ta z rekawkami.. Sama w sobie mi sie podoba,ale watpie czy
                      dla Ciebie - te rekawki i gora moga zrobic efekt kwadratowych ramion,
                      no i znowu sa te nieszczesne poziome marszczenia na wysokosci
                      brzucha...

Poszukaj jeszcze...

A moze zmierzylabys cos bezopodobnego? Tz. cos z bardzo szerokim
                      dolem? Bo w tej drugiej, w ktorej masz zdjecie brakuje mi wlasnie
                      wciecia w tali, jakby spodnica byla szersza chyba byloby lepiej.
                    • stworzenje Re: przymiarki kolejne 15.02.10, 17:27
                      tomelanka napisała:

> ale ja jestem chyba wyższa od Ciebie...
                      > poza tym, nie obraź sie, ale ta suknia chyba pogrubia...

dlatego tak wizualnie to widziałaś bo niestety salon mocno dał ciała i wydał
                      emily kiecę dosyć za długą sad. Stąd,że się opierała suknia na swoim dole i tak
                      a nie inaczej robiła nie halo z figurą. Suknię widziałam na żywo,po skróceniu i
                      było zdecydowanie lepiej,a jeszcze bym skróciła smile.
              • k.l2 Re: przymiarki kolejne 13.01.10, 17:14
                O, ta jest zdecydowanie lepsza. Mysle,ze gora super do Twojej figury!
                Tylko spodnica przekombionowana.
                • stworzenje Re: przymiarki kolejne 15.02.10, 17:28
                  k.l2 napisał(a):

> O, ta jest zdecydowanie lepsza. Mysle,ze gora super do Twojej figury!
                  > Tylko spodnica przekombionowana.

góra tej milion razy lepsza niż tej pierwszej. Dół też tutaj lepszy,nie trawię
                  takich stor/zasłon upiętych jak ma pierwsza mierzona.
      • 1luna1 Re: przymiarki kolejne 13.01.10, 16:42
        Zdecydowanie lepsza niż ta mierzona wcześniej. Wyglądasz w niej
        bardzo zgrabnie. A może do trzech razy sztuka?
        Pozdrawiam
    • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 13.01.10, 18:41
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ci/qa/1izj/9qirZgUUxc9iyKDbLX.jpg

zdecydowalam się wstepnie na te, po wielu rozwazaniach

jakie dodatki do niej? kwiaty, welon, biżuteria, fryzura??

a moze ta z kokardka bylaby lepsza? mozna bedzie do niej dac ramiaczka albo
      szelke na szyje jak cos
      • beattta1 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 13.01.10, 18:50
        masz racje, tamta pogrubia smile ta ostatnia b. ładna tylko czy ja
        przymierzałaś, czy bedziesz szyć? ciekawa jestem jak wygladalas, bo
        ja poszukuje podobnych fasonów co ty. acha te ramiaczka ma sliczne,
        absolutnie bym nie zamienila na szelke.
        • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 13.01.10, 19:07
          nie nie-kilka postow wyzej jest taka suknia z plisami i kokardka na biuscie-dla
          niej myslalam o szelce-do tej z rekawkami nie smile
          nie mierzylam jej, ale mysle ze w tym fasonie bedzie optymalnie smile bede szyc na
          miare, ale wlasnie mama powiedziala mi ze w jeszcze jakims salonie nie bylysmy,
          wiec pojde jeszcze tam, ale sie na nic nie nastawiam szczególnego
          raczej juz zostanie ktoras z tych dwoch-prawdopodobnie z rekawkami smile
        • stworzenje Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 15.02.10, 17:29
          beattta1 napisała:

> masz racje, tamta pogrubia smile ta ostatnia b. ładna tylko czy ja
          > przymierzałaś, czy bedziesz szyć? ciekawa jestem jak wygladalas, bo
          > ja poszukuje podobnych fasonów co ty. acha te ramiaczka ma sliczne,
          > absolutnie bym nie zamienila na szelke.

właśnie szelka taka trochę oklepana, zostaw te ramiączka-są oryginalne i czynią
          suknię dostojniejszą,elegantszą. Faktycznie ta najładniejsza z tych trzech smile.
      • 1luna1 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 13.01.10, 19:23
        tomelanka napisała:

> a moze ta z kokardka bylaby lepsza?
        Moim zdaniem ta ostatnia będzie najlepsza. Jest piękna i chyba
        najbardziej pasuje do Ciebie. Ta z kokardką też jest ładna, ale
        chyba za dużo tych plisowanek na biuście.
        Piękne rękawki górą wink Moim zdaniem to nr 1 na short liście.
        • sajolina Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 13.01.10, 20:24
          Kurczę dawno tu nie zaglądałam, a tu takie zmianysmile

Tomelanko, jeśli mogę swoje trzy grosze wrzucić - pierwsza suknia odpada, druga
          dużo lepsza, trzecia ma szansę być najlepsza (podobają mi się rękawki i kształ
          dekoltu). W każdym razie ważne, żeby spódnica nie obciskała Cię na wysokości
          bioder i brzucha jak ta pierwsza, bo zniekształca Ci figurę. Ale przymierzyłabym
          najpierw.

Masz pikny dekoltsmile
      • zia86 Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 13.01.10, 20:29
        Tomi ja się nie znam, ale zawsze wydawało mi się, że takie marszczenia
        jak na tej sukni to pogrubiają trochę. Ale suknia bardzo fajna,
        rzeczywiście rękawki super. A jakie chcecie kolory, to znajdę jakieś
        bukiety. Ona będzie w takim kolorze czy biała?
        • tomelanka Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 13.01.10, 20:32
          bedzie biala, jak znajdziesz cos fajnego oprócz kwiatów to tez poprosze
          najlepiej to sie w worek pokutny ubiore smile nie sa odstajace, wiec bardzo mnie
          nie pogrubia, a te pol centymetra to wiecie gdzie mam...
      • caprichito Re: Ślub i wesele Tomelanki-11 września 2010r. 13.01.10, 20:39
        bardzo podoba mi sie ta suknia. Mysle, ze to najlepszy wybor.
        Do niej pasuje i kwiat i welon (chociaz ten bombkowy co kiedys
        pokazywalas to nie).
    • tomelanka sala po remoncie