Dodaj do ulubionych

Ile na ślub brata?

02.03.17, 18:18
Niedługo odbędzie się ślub brata mojego narzeczonego. Brat zapowiedział, że ma przynieść nie mniej niż 5 tys. jest kwota w okolicach jego miesięcznych zarobków, tak przynajmniej przypuszczam. Wcześniej też sam coś wspominał że tyle zamierza dać, może więcej.

Dla mnie ta kwota jest kosmiczna, zarabiam znacznie mniej.

Próbowałam podpytać narzeczonego o ten datek na wesele i usłyszałam, że to nie moja sprawa i że ja od siebie mogę dorzucić "od talerzyka".
Z jednej strony okey, jego kasa, jego rodzina, jego sprawa. z drugiej strony mieszka on w moim mieszkaniu już 3 lata, mieszkanie jest małe i ciasne, a ja nie mogę się dowiedzieć czy ma jakiś pomysł na to jak przenieść się do większego. W sumie nie wiem ile zarabia, ani jakie ma oszczędnosci, ale jak chcę żbyśmy gdzieś wyjechali razem to mówi, że 1000 zł na 2 osoby, na tydzień to drogo.

Nie wiem co o tym wszystkim myśleć, ani jak się odnieść do sytuacji. Pójdziemy tam razem - on jest świadkiem - on wręczy swoją grubą kopertę, a ja swoją chudą? Ja nie będę wiedziała ile w tej jego kopercie jest? Czy faktycznie 5 k to dużo, czy może tyle teraz się daje? Jak to jest że 5 k na prezent to niewiele, a 1 k na wakacje to kwota zaporowa?
Może faktycznie powinnam się odp* i nie wtrącać w nieswoje sprawy.
Nie mam pojęcia.
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: Ile na ślub brata? 05.03.17, 18:03
      Z całym szacunkiem, ale to, co piszesz i jak piszesz, to problem nie tyle w kwocie, co w relacji między Wami. Oczywiście biorę pod uwagę, że znamy tylko Twoją wersję, ale bardzo dużo elementów tej historii jest dla mnie nie do przyjęcia, jeśli mówimy o związku.

1. Mieszkacie RAZEM w TWOIM mieszkaniu, a nie jesteś wystarczająco godna tego, by znać zarobki narzeczonego (czyli osoby, która zadeklarowała, że chce z Tobą tworzyć poważny związek).
      2. Kwestie finansowe to JEST Twoja sprawa. Narzeczony zachował się tu jak protekcjonalny burak.
      3. Tygodniowy wyjazd za 1000 zł to bardzo budżetowe wakacje.

Pójdziemy
      > tam razem - on jest świadkiem - on wręczy swoją grubą kopertę, a ja swoją chudą
      > ? Ja nie będę wiedziała ile w tej jego kopercie jest? Czy faktycznie 5 k to duż
      > o, czy może tyle teraz się daje? Jak to jest że 5 k na prezent to niewiele, a
      > 1 k na wakacje to kwota zaporowa?

Myślę, że wiesz, że to pytania retoryczne. Nie umiem sobie wyobrazić siebie w takiej relacji, bo jeśli opisane zachowanie jest prawdą, to widzę tu kompletny brak szacunku do partnerki i ogrom protekcjonalizmu. Ja bym wiała, gdzie pieprz rośnie, zresztą nie pozwoliłabym sobie na takie traktowanie, a nie brnęła w narzeczeństwo albo i małżeństwo. Życzę Ci mądrych życiowo decyzji.
      • angie999 Re: Ile na ślub brata? 06.03.17, 11:23
        >problem nie tyle w kwocie,

zatem kwota 5000 na ślub brata jest o.k., tylko ja się czepiam?
        bo jeśli kwota nie jest wygórowana to żadnego problemu w relacji nie ma. Nie ma konieczności omawiania ze sobą drobnych wydatków. Ja na prawdę nie wiem, może tyle się daje?? Wprawdzie w mojej rodzinie, ani wśród znajomych nie ma takich tradycji, ale przecież znam tylko ograniczony krąg ludzi, dlatego zasięgam opinii tu.
        Skoro daje się tyle i koniec, bo tak jest przyjęte to nie ma przecież o czym dyskutować, a więc on ma rację, a niepotrzebnie wylałam swoje żale.
        • angazetka Re: Ile na ślub brata? 06.03.17, 13:37
          Problem jest też w kwocie - bo nie, przy przeciętnych możliwościach tyle się nie daje. Ale większym problemem są wasze relacje i to, jak cię facet traktuje.
        • kaga9 Re: Ile na ślub brata? 06.03.17, 13:44
          Chyba mnie w ogóle nie zrozumialas smile Kwota nie jest tu problemem, tylko to, jak traktuje Cię narzeczony. Jeśli kogoś stać na 5 tysięcy, to tyle daje, każdy daje tyle, na ile go stać, ale 5 tysięcy to raczej sporo ponad normę.
          • angie999 Re: Ile na ślub brata? 06.03.17, 13:58
            Moim zdaniem na taką kwotę NAS nie stać, moim zdaniem kwota 1500 zł od nas obojga byłaby aż nazbyt hojna. Gdyby mój parter płacił komercyjny czynsz, albo ratę kredytu, też by go nie było stać, więc koniec końców ja jestem sponsorem tej imprezy, a nie przelewa mi się jako że jestem w trakcie specjalizacji i przez kilka najbliższy lat będę jeszcze zarabiała niewiele.
            • kaga9 Re: Ile na ślub brata? 06.03.17, 14:09
              I moim zdaniem to właśnie powinnaś mu twardo powiedzieć. Powodzenia.
              • angie999 Re: Ile na ślub brata? 06.03.17, 16:19
                takie postawienie sprawy oznacza koniec naszego związku
                on nie znosi sprzeciwu w żadnej sprawie dotyczącej jego rodziny uncertain
                • kaga9 Re: Ile na ślub brata? 06.03.17, 18:51
                  > on nie znosi sprzeciwu w żadnej sprawie dotyczącej jego rodziny uncertain

Jesteś w stanie znosić przez całe życie to, że w konfrontacji z rodziną zawsze będziesz na drugim miejscu? A jeśli z czasem wymyśli coś całkowicie nieakceptowalnego dla Ciebie, a dużo bardziej długofalowego w skutkach niż prezent dla brata?

Ludzie w związku się szanują i dotyczy to obu stron.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka