Dodaj do ulubionych

menu weselne

29.07.05, 13:19
Hej kobietki!
my wesele robimy sami więc musimy zdecydować się na dania, przystawki itp.
kucharka oczywiście jakieś propozyje wysówa, ale może coś poradzicie, zależy
mi na czym co zaskoczyłoby gości.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
        • poziomka76 Re: menu weselne 29.07.05, 14:17
          We wrześniu może jeszcze być gorąco, więc przede wszystkim zastanów się czego
          lepiej nie podawać. Ja zrezygnowałabym z rozgrzewających zup (rosół!) i
          wszelkich galaret, "majonezowych" sałatek, tatara, jaj i innych łatwo psujących
          się produktów. Zamiast tego lżejsze przystawki, np. pomidory z mozzarellą i
          bazylią, wytrawne babeczki z przeróżnymi farszami (np. feta z czarnymi
          oliwkami, tuńczyk z kukurydzą, ser pleśniowy do smarowania z połówkami
          winogron), ryba po grecku, sałątka grecka, nadziewane papryczki, nadziewane
          małe pomidorki itd, itp. Poszukaj w internecie stron restauracji i poszperaj w
          ich menu. Powodzenia!
      • rysek Nasze menu weselne 29.07.05, 14:10
        Dania serwowane:
        Zupy:

        Bulion z kołdunami
        barszcz czerwony z pasztecikiem
        Dania główne

        Filet z indyka panierowany w płatkach kukurydzianych, sos brzoskwiniowy,
        warzywa gotowane, noisety, surówka
        Schab w sosie staropolskim, kopytka, warzywa gotowane, zestaw surówek
        Szaszłyki z ryżem

        Deser:
        naleśniki nadziewane orzechami z lodami waniliowymi
        Tort owocowo śmietanowy

        Dania zimne

        łosoś wędzony
        ryba faszerowana
        rolmopsy śledziowe
        talerz serów
        sery pleśniowe ???? Brie camembert
        1/2 jajka z szynką na sałatce jarzynowej
        terina z szynki i sera
        pasztet z kurczaka z orzechami
        kaczka faszerowana
        schab w galarecie
        rolada cielęca z grzybami
        indyk w maladze
        polędwica drobiowa
        różki z szynki
        kabanosy
        szynka wędzona
        schab pieczony
        boczek pieczony
        sałatka z szynki, sera z piecarkami
        sałatka z kurczaka z ananasem, majonezem i sosem curry
        sałatka feta
        papryka marynowana
        pieczarki marynowane
        ogórek małosolny
        ogórki
        pomidory
        sosy (tatarski, chrzanowy, cumberland)
        pieczywo, masło
        • monjan Re: Nasze menu weselne 29.07.05, 14:14
          hmm jakie pyszności...aż się rozmarzyłam
          zaproś mnie na wesele!!obiecuję, że będę sie ładnie usmiechać, cały czas ładnie
          tańczyc, pomagać Ci z suknia i welonem i wcale nie marudzićsmile nie ubiore sie tez
          ani an czarno ani na bialo i nie bede wygladac ladniej od Panny Młodej!!mnie
          zaproś, mnie!!!wink)))))

          ps. żart oczywiście, taki malutki
          ale jedzonko masz super
    • viinga Re: menu weselne 29.07.05, 14:19
      My tez robilismy sami i u nas było tak:
      pierwsze danie- rosołek
      drugie- schab ze sliwakmi i morelami, kotlet z pieczarkami, pieczeń, indyk z
      ananasem, udko, kieszń z piersi kurczaka, jakies zawijaczki jeszcze były- do
      wyboru ile kto chciał do tego surówki do wyboru i młode ziemniaczki
      drugie ciepłe danie to krokiet z szynka i żółtym serem z barszczykiem
      trzecie to pieczeń staropolska z kluskami sląskimi
      czwarte -zupa bogracz
      piąte- gulasz meksykański
      zimne przekaski- trzy sałatki z selera, grecka i jeszcze jakas tam, schab w
      galarecie, śledziki, wędliny wiejskie i takie zwykłe, galareta i więcej nie
      pamiętam
      • greta18 Re: menu weselne 29.07.05, 14:42
        A moze z naszego coś wybierzesz:


        MENU SERWOWANE PRZEZ KELNERÓW
        Sałatka „szopska” z jajkiem przepiórczym i serem Oscypek doprawiona lekką
        emulsją z jogurtu i oleju z pestek dyni
        ***
        Aromatyczna, kremowa zupa z pomidorów podana z serkiem Mascarpone
        doprawiona bazylią i grzankami
        ***
        Pieczone medaliony łososia z kremowym sosem ziołowym z szafranem podane z
        ziemniakami z koperkiem

        BUFET
        Kompozycja świeżych warzyw podana z wybranymi sosami
        (cherry pomidorki, ogórek, kalafior, rzodkiewka, seler naciowy, świeża papryka)
        Sałatka z pomidorów i sera Mozzarella aromatyzowana emulsją bazyliową
        Sałatka z grilowanego kurczaka serwowana z sosem słodko-kwaśnym
        Schab „po warszawsku” z sałatką Remulad
        Plastry pieczonego indyka z sosem z tuńczyka w stylu „Vitello tonnato”
        Wybór wędlin i pasztetów, kiełbas i mięs pieczonych
        Roladki z pangi i ryba wędzona podana na sałatce Ravigot
        Marynowane grzyby
        Świeże pieczywo

        Sosy
        Tatarski, ćwikła, Aioli, bazyliowy, oliwa z oliwek, sok cytrynowy

        Gorące Dania
        Cielęcina Pojarski z kremowowo-pikantnym sosem
        Smażony Diabeł morski w aromacie szynki Chrobry podany na sosie grzybowym
        doprawionym aromatem z trawy żubrowej
        Maślane kluski śląskie
        Aromatyczne warzywa duszone z pomidorami i kompozycją ziół
        Fasolka szparagowa

        Desery
        Owocowe tarty z kremem
        Aromatyczne truskawki z sosami
        Ciastko czekoladowe o smaku waniliowym
        Pieczona szarlotka w osnowie cynamonu
        Sernik z bakaliami
        Sałatka owocowa
        • literka_m Re: menu weselne 29.07.05, 14:46
          bylem ostatnio na kilku weselach i powiem jedno. NIKT NIE JE zadnych zimnych
          przekasek zwlaszcza, jesli co 2-3 godziny "wjezdza" na stol gorace (duze) danie.
          Szkoda szykowac te wszystkie duperele od salatek poczawszy na koreczkach i
          nadziewanych babeczkach skonczywszy, bo czasy WIELKIEGO ZARCIA juz minely.
          Wszystko schnie na stole.
        • rysek Re: menu weselne 29.07.05, 14:52
          Kurcze super bardzo mi się podob to twoje menu,
          Ja powiem szczerze bałam się za bardzo szaleć, o większość gości jest raczej
          tradycjonalistami polskiej kuchni, ale nie chcieliśmy tez schabowego z
          frytkami. Staraliśmy się znaleźć równowagę. Obawialiśmyy się sytuacji gdzie
          będzie za dużo nazwijmy to"nowości" i goście bali by się próbować ich a wtedy
          wyszli by głodni, a Polak głodny = zły (to taki żart)
        • monjan Re: menu weselne 29.07.05, 15:00
          mnie zaproś!mnie! bedę grzeczna (patrz:odp a rysek)
          kurcze, mam nadzieje ze mi sie tylko Wasze terminy nie pokryją smile

          hmmm pyszne jedzonko
          nie katujcie tak..siedze w pracy o pustym zołądku a wy mi takie rzeczy piszecie...
            • greta18 Re: menu weselne 29.07.05, 15:10
              Hi, hi, wiem coś o tym, tyz dziś jestem bez lunchu smile

              My tez nie chcieliśmy schabowego i bigosu (mimo ze bardzo lubimy te potrawy),
              ale z drugiej strony chcieliśmy połaczyc tradycję z lekkością śródziemnomorską.

              Nie ukrywam, ze mi było łatwo coś fajnego stworzyć, bo z racji mojego zawodu
              często mam do czynienia z układaniem menu, wiec zajęło nam to po prostu ... 1
              wieczór.

              Mam tylko nadzieję, że Gosciom spodoba sie to nie-tradycyjne menu (i sposób
              podawania), bo smaku i jakości jestem na 250% pewna.
                • pablos11 Re: menu weselne 29.07.05, 15:22
                  Menu rewelacja.

                  Mam jednak pytanie czy lepiej jest dawać gościom ciepłe dania na talerzach
                  kiedy każdy dostaje swoja porcję i nie musza się bic o kilka kotletów
                  schabowych z półmisków bo akurat np. nikt nie lubi cielęciny, .. czy jednak
                  lepiej dawać na półmiskach i każdy sobie wybiera co chce ale wtedy może komus
                  zabraknąc
                  • rysek Re: menu weselne 29.07.05, 15:25
                    To zależy. U nas każdy dostaje swoją porrcję na tależu bo płacimy od "tależyka"
                    tak jest chyba w większości restauracji, chyba że ma się kuchnię do dyspożycji
                    i własne kucharki to co innego.
                    • sniezka1 Re: menu weselne 29.07.05, 15:33
                      Rysek,
                      ja jestem jeszcze mocno początkujaca w temacie bo ślub i obiad weselny dopiero
                      w przyszłym roku, ale oświeć mnie proszę.
                      Ja też planuję podawać gościom dania obiadowe od razu na talerzach, ale nie
                      wiem ile powinno być zimnych potraw. Załóżmy, ze będzie 50 osób i 10 rodzajów
                      zakąsek. Ile porcji każdej zakąski zamawiać? Lada dzień mam się umawiać z
                      właścicielem restauracji, a nie chcę, zeby mnie za mocno naciągnął.
                      Aha, dodam tylko, że to nie będzie normalne wesele, tzn. impreza potrwa max. 5
                      godzin.
                      Dziękiiiiii
                      • zagep Re: menu weselne 29.07.05, 15:43
                        Ja mam ślub 20.08 i menu ustalamy teraz, bo z tak dużym wyprzedzeniem ciężko
                        jest ustalić ceny żywności, np. będzie straszie padać i warzywa mogą być
                        droższe. Menu dajemy teraz bo teraz można oszacowaćile to bedzie kosztować.
                        Wstępnie umówiliśmy się na 200 zł od osoby ale będziemy to korygować.
                        Na imprezę 5 godzinną: na początek dałabym jakąś zupę, potem 2 danie i deser. w
                        (takie dania są liczone od tależyka) na półmiskach jakieś wędliny, sery,sałatki
                        (2 rodzaje) ważywa i owoce. Potem po 2,5 godzinie od początku, tort. Pod koniec
                        coś na ciepło strogonow może leczo (lub coś w tym stylu)
                        • rysek Re: menu weselne 29.07.05, 15:50
                          Ja też 20 sierpnia smile))))
                          Uważam że 3 dania na ciepło w zupełności wystarczą na przyjęcie 5 h. Zupa na
                          początek może krem z pieczarek, na drugie np. Schab z brzoskwinią w sosie z
                          ziemniakami i surówką. Na koniec może barszcz z krokietami? Wędlina sery,
                          sałatki.
                          Podpytaj w resauracji o menu komunijne (zazwyczaj imprezy trwają około 5 h)
                          będziesz mogła porównać czy cie nie chcą oszukać (Pare razy spotkałam się z
                          sytuacja gdy ktoś usłyszał "na ślub" to cena rosła). My menu też teraz dajemy
                          do restauracji.
                          • rysek Re: menu weselne 29.07.05, 15:59
                            Mycene mieliśmy ustaloną, menu skleilismy z 7 innych ale tej samej restauracji.
                            Wiec cena tylko nieznacznie się zmieniła. To Zagep ma trochę dziwnie.
                        • greta18 Re: menu weselne 29.07.05, 15:55
                          > menu ustalamy teraz, bo z tak dużym wyprzedzeniem ciężko
                          > jest ustalić ceny żywności, np. będzie straszie padać i warzywa mogą być
                          > droższe.

                          ???
                          Jestem w szoku! Z tego co wiem, to restauracja powinna od poczatku podać Ci
                          cenę za menu i to nie około tylko na 100%! Jest to ich ryzyko handlowe! Moga
                          Ci zasugrowac, ze np. jak chcesz danie ze szparagów, to oni odradzają, bo w
                          sierpniu nie ma sezonu na szparagi, wiec bedzie to drogo.

                          Naprawdę dziwna sytuacja.
                  • greta18 Re: menu weselne 29.07.05, 15:38
                    Jeśli ja miałabym wybierać i radzić, to oczywiscie dla każdego na talerzu. Moim
                    zdaniem półmiski dań sprawdzają sie tylko, jesli sa to "drobne" przekaski, czy
                    wędliny.
                    Oczywiscie trzebaby zadbać, aby tych goracych nie było za dużo i za często
                    podawanych.
                    Oczywiscie to moje zdanie, ale tak zawsze radzę moim klientom.

                    Greta.
                    • literka_m Re: menu weselne 29.07.05, 16:53
                      > Jeśli ja miałabym wybierać i radzić, to oczywiscie dla każdego na talerzu.

                      a ja wole na polmisku. osobiscie wole, zeby z 4 dostepnych mias jednego dla
                      mnie zabraklo (bo nadal mam wybor) niz zeby zadecydowali za mnie co mam jesc.
                      • pablos11 Re: menu weselne 01.08.05, 12:11
                        Też tak myslę lepije na półmisku tylko wtedy trzeba dać trochę więcej
                        wszytskiego żeby np. starczyło dla wszytskich ziemniaków nie mówiąc juz o
                        mięsie (sic)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka