Dodaj do ulubionych

Kto wie co to polter?

09.09.06, 19:28
Ostatnio nieustannie słyszę, że nikt nie zna tego zwyczaju. Może jednak ktoś??
Obserwuj wątek
    • mimi78 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 19:41
      może porter?
      albo Bolter - zespół taki?
      albo chodzi o duchy?smile))))))))))
      • justynam24 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 08:28
        witam!

ja wiem smile w moich stronach to bardzo popularny zwyczaj smile chociaz moj R jak o
        tym pierwszy raz uslyszal to sie dziwil...w piatek przed slubem przychodza
        znajomi i rodzina...tluka butelki o blok, domek etc...no i jest mala zaprawa do
        wesela smile
      • julcia10 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 18:04

Tłuczenie szkła w domu panny młodej w dzień przed slubem.Wspólczuje-ja mam to
        już za soba i sprzątanie klatki schodowej (mieszkam na 4 pietrze)
        -sześciokrotnie.Niby zwyczaj,niby miły ale dla mnie to był koszmar!!
    • inga34 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 19:41
      tez poznałam go dopiero na studiachsmile
      jest to takie świetowanie przeddzień sluby - sasiedzi i znajomi tłuczą o próg
      Panny Młodej szkło (ponoc kineskopy od starych telewizorów sa popularne) -
      młodzi sprzataja i zapraszaja na gościne.
      Z tego co wiem obchodzi sie to mniej lub bardziej huczniebig_grin bywa że impreza
      polterowa jest wielkoci weselasmile
      nigdy osobiscie nie doświadczylamsmile
      • mimi78 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 19:43
        o matko!
        Nigdy nei słyszałam o tym - jak się na to zaprasza? Wywieszasz ulotki na
        klatce?smile
        Nie źle brzmi? ale balowac dzień przed weselem???
    • olaimikolaj Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 19:43
      ja slyszalam o tym obyczaju, w dzien przed weselem znajomi i sasiedzi
      przychodza do domu mlodej lub mlodego i rozbijaja szklo, kiedys lali smole i
      sypali na to pierze (glownie na wsi) a para mloda musi to posprzatac do dnia
      slubu. czasami cala noc to trwa. tyle co slyszalam na ten temat
      • manti75 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 19:48
        smile))
        ja wlasnie o tym zwyczaju dowiedzialam sie jakos tydzien przezd weselem od
        sasiadow , bylam przerazona tym co opowiadali , ze uzbierali w garazu iles tam
        muszli klozetowych , telewizory i inne duperele i ze maja w planach sie dobrze
        bawic , im bardziej bylam przerazona tym oni bardziej mnie straszyli , na
        szczescie nic takiego sie nei stalo smile)) , nie jestem pewna ale to chyba slaski
        zwyczaj ..?
    • mimi78 polte abend 09.09.06, 19:47
      www.netwesele.pl/forum/viewtopic.php?p=397549
      zwyczaj pochodzi ponoć z Niemiec.
      • faustyna80 Re: polte abend 09.09.06, 20:06
        Polterabend, wieczor organizowany przez mlodych przed slubem, albo przed
        mieszkaniem albo w innym ustalonym miejscu tlucze sie stara porcelane, muszle
        klozetowe itp. ogolnie wszystko co szklane...przyszli mlodzi musza zmiesc
        resztki szkla...
        mieszkam w Niemczech i tutaj ten zwyczaj poznalam, "poltern" - bic szklo przed
        weselem...niektorzy rodzice przed slubem na gwalt gromadza porcelanebig_grin
    • mimi78 polterabend - fanie wygląda 09.09.06, 20:10
      ale na Mazowszu nie praktykująsmile

www.dobrzen.kuchniaslaska.opole.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=165

www.weselisko.com.pl/tradycja1.htm
    • greene3 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 20:13
      No to faktycznie wymiera nam ten zwyczaj
      Jestem z wielkopolski, więc niemieckie pochodzenie mnie nie dziwi
      Wywodzimy się z narzeczonym z jednej wsi, na której zostawiliśmy mnóstwo
      fantastycznych wspomnień i sporo znajomych
      Przed naszym ślubem na pewno odbędzie się polter - przygotujemy ciasto, wódkę
      weselną i oczywiście beczkę z piwem. W naszych stronach nie tłucze się żadnych
      kineskopów ani muszli klozetowych, ale butelki.
      Impreza taka może trwać długo, ale nie do rana.
      Wiele osób krytykuje ten pomysł jako schodzenie się sąsiadów tylko po to, aby
      się napić i najeść. Ale naszym zdaniem im więcej osób będzie się z nami tego
      dnia (czy poprzedniego) cieszyło naszym szczęściem tym lepiej.
      Jak się na to zaprasza? Nijak. Nie zaprasza się. Chodzi właśnie o to, że każdy
      kto wie o ślubie może przyjść. Znajomi z pracy, ze szkoły, sąsiedzi.
      Jest wesoło!!!
      Niestety trudny do zaszczepienia zwyczaj tam, gdzie go nie ma. Przecież jego
      istnienie zależy od tego, czy ludzie o nim wiedzą czy nie.
      Ale jeśli w waszych stronach praktykuje się urządzanie polterów to moim zdaniem
      warto smile
      • monaliska1985 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 20:25
        u mnie ten zywczaj jest bardzo popularny, mieszkam na kujawach. nie zaprasza
        się nikogo na polter, znajomi , sasiedzi, koledzy , rodzina i nie kiedy
        nieznajomi przychodza do domu pani mlodej sami i chca tluc butelki, a nie żadne
        muszle klozetowe (to już chyba czyjaś wybujała wyobraźnia). Jesli pan młody
        wykupi się wódką, nie tłuką szkła, lub lekko symbolicznie. impreza trwa w
        piątek przed weselem, niektórzy częstują jeszcze tych ludzi ciastem, ale na
        ogół nie wpuszcza się ich do mieszkania.
        • mayagaramond Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 21:23
          potwierdzam, polterabend jest bardzo popularny w niemczech i przychodza wszyscy
          znajacy mloda pare i mieszkajacy w okolicy (daje sie ogloszenie w gazecie). Poza
          tym Polterabend to prawie jak drugie wesele, bo uroczystosc po slubie jest
          czesto niewielka (np. obiad lub kolacja) i ograniczona do najblizszej rodziny. A
          na polterabend zaprasze sie przyjaciol, znajomych i robi sie impreze.
          • epox123 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 21:42
            Na śląsku też istnieje taki zwyczaj,dzień przed ślubem sąsiedzi i znajomi
            tłuczą szkło-mówimy na to czaskanie,każdy przynosi co ma od tależa po klozety i
            umywalki,młodzi póżniej to sprzątają,a licznie zgromadzonych częstuje się
            wódeczką i kołaczem weselnym.
    • agata781 Re: Miałam go tydzień temu w czwartek!!!! 09.09.06, 22:38
      Podwórko zamiatam przy każdej okazji do dzisiaj bo szkła po takiej imprezie
      odpryskują na wszyskie możliwe strony<ale warto było i miło równierz.Zwyczaj
      takowy istnieje równierz na śląskusmile
    • greene3 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 23:14
      Hehe
      A jednak ktoś jeszcze gdzieniegdzie bije butelki na szczęście młodej parze smile
      U nas też się gości nie wpuszcza do domu - przygotowuje im się jakieś miejsce
      na ogrodzie, przed domem, za domem itp.
      W domu jedynie ewentualnie rodzina, która jednak zazwyczaj odpuszcza sobie
      polter, aby się wyspać przed weselem
      Ciastem częstuje Pani Młoda a wódeczkę polewa Pan Młody
      I kto by pomyślał, że tak wiele wielkopolskę ze śląskiem łączy smile
      • justynam24 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 08:32
        zapomnialam...ze jestem z Kaszub...u nas tez sie praktykuje
    • stokrottka2 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 11:31
      Nasi znajomi byli nie dawno na weselu gdzieś w północnej Wielkopolsce
      (mieszkamy we Wrocławiu) i opowiadali właśnie o takich "zwyczajach", wcześniej
      ani oni ani my o czymś takim nie słyszeliśmy ale dzięki temu wątkowi wiem jak
      się to nazywa i o co chodzi.
      • ro_ksana1984 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 16:22
        A my właśnie dzis idziemy do znajomych trochę szkła potłucsmile Zwyczaj według
        mnie bardzo symaptyczny. Czasami zdarzy się, że jakaś grupa osób się
        poprzebiera, wtedy dopiero jest zabawasmile
    • gosiksz1 Pomorze-tez jest 10.09.06, 12:44
      u nas tez to jest
      nikogo sie nie zaprasza, znajomi sami przychodza
    • kaamilka Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 16:54
      Jestem z Wielkopolskie. W mojej miejscowości jest to bardzo popularny zwyczaj,
      ale odchodzi się od piątkowego wieczoru przed weselem. Teraz jest to albo
      czwartek tego samego tygodnia, albo piątek lub sobota tydzień wcześniej. Wtedy
      młodzi przed weselem mogą sięw syspać i wypocząć.
      • greene3 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 17:14
        A jak kaamilko informujecie znajomych o tym na kiedy przenosi się polter.
        Przecież na tę imprezę się nie zaprasza. Skąd ludzie wiedzą kiedy przyjść? Czy
        tak jak w Niemczech dajecie ogłoszenia do prasy? Interesuje mnie to bo w sumie
        przeniesienie na czwartek na przykład to całkiem dobry pomysł.
        • kaamilka Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 17:47
          Po prostu u nas polter jest tak sprawą oczywistą, że praktycznie nie ma
          możliwości nie zrobienia go, więc jeżeli nie poinformuję przynajmniej
          najbliższych znajomych, że to będzie czwartek (poczta pantoflowa resztę
          załatwi), to by przyszli w piątek. A poza tym kiedy polter jest robiony w
          czwarek to nie trwa tak długo, bo na drugi dzień większość ludzi idzie do pracy.
          Nie które piątkowe poltry trwały do 4 rano! O zgrozo!
    • annlee000 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 18:10
      smiejcie sie ale u nas to nazywa sie póltersmile
      i jest swietniesmile
      zchodzi sie cała rodzina i znajomi oraz sasiedzi.
      robi sie ogniska,chleb ze smalcem+ogórek no i oczywiscie prosiak na
      ruszcie+morze wódkismile
      no i podstawa: bije sie szkło na czesc młodych..kiedys robiło sie w piatek,dzien
      przed slubem a teraz zazwyczaj mlodzi decyduja sie na tydzien przed slubem-bo
      wiadomo ze moge wtedy siedziec z goscimi big_grin
    • guuglarz Zespół Disco Band 08.10.15, 21:37
      Tanie wesele można zrobić oszczędzając na jedzeniu. Pamiętajcie jednak, aby nie oszczędzać zbytnio na muzyce. Ja na swoje wesele zamówiłam DJ i nie byłam zadowolona. Warto jest zamówić zespół ! U znajomych grał www.discoband.pl
      • kaga9 SPAM n/t 09.10.15, 11:39
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka