greene3 09.09.06, 19:28 Ostatnio nieustannie słyszę, że nikt nie zna tego zwyczaju. Może jednak ktoś?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mimi78 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 19:41 może porter? albo Bolter - zespół taki? albo chodzi o duchy?)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
justynam24 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 08:28 witam! ja wiem w moich stronach to bardzo popularny zwyczaj chociaz moj R jak o tym pierwszy raz uslyszal to sie dziwil...w piatek przed slubem przychodza znajomi i rodzina...tluka butelki o blok, domek etc...no i jest mala zaprawa do wesela Odpowiedz Link Zgłoś
julcia10 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 18:04 Tłuczenie szkła w domu panny młodej w dzień przed slubem.Wspólczuje-ja mam to już za soba i sprzątanie klatki schodowej (mieszkam na 4 pietrze) -sześciokrotnie.Niby zwyczaj,niby miły ale dla mnie to był koszmar!! Odpowiedz Link Zgłoś
inga34 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 19:41 tez poznałam go dopiero na studiach jest to takie świetowanie przeddzień sluby - sasiedzi i znajomi tłuczą o próg Panny Młodej szkło (ponoc kineskopy od starych telewizorów sa popularne) - młodzi sprzataja i zapraszaja na gościne. Z tego co wiem obchodzi sie to mniej lub bardziej hucznie bywa że impreza polterowa jest wielkoci wesela nigdy osobiscie nie doświadczylam Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 19:43 o matko! Nigdy nei słyszałam o tym - jak się na to zaprasza? Wywieszasz ulotki na klatce? Nie źle brzmi? ale balowac dzień przed weselem??? Odpowiedz Link Zgłoś
olaimikolaj Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 19:43 ja slyszalam o tym obyczaju, w dzien przed weselem znajomi i sasiedzi przychodza do domu mlodej lub mlodego i rozbijaja szklo, kiedys lali smole i sypali na to pierze (glownie na wsi) a para mloda musi to posprzatac do dnia slubu. czasami cala noc to trwa. tyle co slyszalam na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
manti75 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 19:48 )) ja wlasnie o tym zwyczaju dowiedzialam sie jakos tydzien przezd weselem od sasiadow , bylam przerazona tym co opowiadali , ze uzbierali w garazu iles tam muszli klozetowych , telewizory i inne duperele i ze maja w planach sie dobrze bawic , im bardziej bylam przerazona tym oni bardziej mnie straszyli , na szczescie nic takiego sie nei stalo )) , nie jestem pewna ale to chyba slaski zwyczaj ..? Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 polte abend 09.09.06, 19:47 www.netwesele.pl/forum/viewtopic.php?p=397549 zwyczaj pochodzi ponoć z Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
faustyna80 Re: polte abend 09.09.06, 20:06 Polterabend, wieczor organizowany przez mlodych przed slubem, albo przed mieszkaniem albo w innym ustalonym miejscu tlucze sie stara porcelane, muszle klozetowe itp. ogolnie wszystko co szklane...przyszli mlodzi musza zmiesc resztki szkla... mieszkam w Niemczech i tutaj ten zwyczaj poznalam, "poltern" - bic szklo przed weselem...niektorzy rodzice przed slubem na gwalt gromadza porcelane Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 polterabend - fanie wygląda 09.09.06, 20:10 ale na Mazowszu nie praktykują www.dobrzen.kuchniaslaska.opole.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=165 www.weselisko.com.pl/tradycja1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
greene3 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 20:13 No to faktycznie wymiera nam ten zwyczaj Jestem z wielkopolski, więc niemieckie pochodzenie mnie nie dziwi Wywodzimy się z narzeczonym z jednej wsi, na której zostawiliśmy mnóstwo fantastycznych wspomnień i sporo znajomych Przed naszym ślubem na pewno odbędzie się polter - przygotujemy ciasto, wódkę weselną i oczywiście beczkę z piwem. W naszych stronach nie tłucze się żadnych kineskopów ani muszli klozetowych, ale butelki. Impreza taka może trwać długo, ale nie do rana. Wiele osób krytykuje ten pomysł jako schodzenie się sąsiadów tylko po to, aby się napić i najeść. Ale naszym zdaniem im więcej osób będzie się z nami tego dnia (czy poprzedniego) cieszyło naszym szczęściem tym lepiej. Jak się na to zaprasza? Nijak. Nie zaprasza się. Chodzi właśnie o to, że każdy kto wie o ślubie może przyjść. Znajomi z pracy, ze szkoły, sąsiedzi. Jest wesoło!!! Niestety trudny do zaszczepienia zwyczaj tam, gdzie go nie ma. Przecież jego istnienie zależy od tego, czy ludzie o nim wiedzą czy nie. Ale jeśli w waszych stronach praktykuje się urządzanie polterów to moim zdaniem warto Odpowiedz Link Zgłoś
monaliska1985 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 20:25 u mnie ten zywczaj jest bardzo popularny, mieszkam na kujawach. nie zaprasza się nikogo na polter, znajomi , sasiedzi, koledzy , rodzina i nie kiedy nieznajomi przychodza do domu pani mlodej sami i chca tluc butelki, a nie żadne muszle klozetowe (to już chyba czyjaś wybujała wyobraźnia). Jesli pan młody wykupi się wódką, nie tłuką szkła, lub lekko symbolicznie. impreza trwa w piątek przed weselem, niektórzy częstują jeszcze tych ludzi ciastem, ale na ogół nie wpuszcza się ich do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 21:23 potwierdzam, polterabend jest bardzo popularny w niemczech i przychodza wszyscy znajacy mloda pare i mieszkajacy w okolicy (daje sie ogloszenie w gazecie). Poza tym Polterabend to prawie jak drugie wesele, bo uroczystosc po slubie jest czesto niewielka (np. obiad lub kolacja) i ograniczona do najblizszej rodziny. A na polterabend zaprasze sie przyjaciol, znajomych i robi sie impreze. Odpowiedz Link Zgłoś
epox123 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 21:42 Na śląsku też istnieje taki zwyczaj,dzień przed ślubem sąsiedzi i znajomi tłuczą szkło-mówimy na to czaskanie,każdy przynosi co ma od tależa po klozety i umywalki,młodzi póżniej to sprzątają,a licznie zgromadzonych częstuje się wódeczką i kołaczem weselnym. Odpowiedz Link Zgłoś
agata781 Re: Miałam go tydzień temu w czwartek!!!! 09.09.06, 22:38 Podwórko zamiatam przy każdej okazji do dzisiaj bo szkła po takiej imprezie odpryskują na wszyskie możliwe strony<ale warto było i miło równierz.Zwyczaj takowy istnieje równierz na śląsku Odpowiedz Link Zgłoś
greene3 Re: Kto wie co to polter? 09.09.06, 23:14 Hehe A jednak ktoś jeszcze gdzieniegdzie bije butelki na szczęście młodej parze U nas też się gości nie wpuszcza do domu - przygotowuje im się jakieś miejsce na ogrodzie, przed domem, za domem itp. W domu jedynie ewentualnie rodzina, która jednak zazwyczaj odpuszcza sobie polter, aby się wyspać przed weselem Ciastem częstuje Pani Młoda a wódeczkę polewa Pan Młody I kto by pomyślał, że tak wiele wielkopolskę ze śląskiem łączy Odpowiedz Link Zgłoś
justynam24 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 08:32 zapomnialam...ze jestem z Kaszub...u nas tez sie praktykuje Odpowiedz Link Zgłoś
stokrottka2 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 11:31 Nasi znajomi byli nie dawno na weselu gdzieś w północnej Wielkopolsce (mieszkamy we Wrocławiu) i opowiadali właśnie o takich "zwyczajach", wcześniej ani oni ani my o czymś takim nie słyszeliśmy ale dzięki temu wątkowi wiem jak się to nazywa i o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ro_ksana1984 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 16:22 A my właśnie dzis idziemy do znajomych trochę szkła potłuc Zwyczaj według mnie bardzo symaptyczny. Czasami zdarzy się, że jakaś grupa osób się poprzebiera, wtedy dopiero jest zabawa Odpowiedz Link Zgłoś
gosiksz1 Pomorze-tez jest 10.09.06, 12:44 u nas tez to jest nikogo sie nie zaprasza, znajomi sami przychodza Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 16:54 Jestem z Wielkopolskie. W mojej miejscowości jest to bardzo popularny zwyczaj, ale odchodzi się od piątkowego wieczoru przed weselem. Teraz jest to albo czwartek tego samego tygodnia, albo piątek lub sobota tydzień wcześniej. Wtedy młodzi przed weselem mogą sięw syspać i wypocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
greene3 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 17:14 A jak kaamilko informujecie znajomych o tym na kiedy przenosi się polter. Przecież na tę imprezę się nie zaprasza. Skąd ludzie wiedzą kiedy przyjść? Czy tak jak w Niemczech dajecie ogłoszenia do prasy? Interesuje mnie to bo w sumie przeniesienie na czwartek na przykład to całkiem dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 17:47 Po prostu u nas polter jest tak sprawą oczywistą, że praktycznie nie ma możliwości nie zrobienia go, więc jeżeli nie poinformuję przynajmniej najbliższych znajomych, że to będzie czwartek (poczta pantoflowa resztę załatwi), to by przyszli w piątek. A poza tym kiedy polter jest robiony w czwarek to nie trwa tak długo, bo na drugi dzień większość ludzi idzie do pracy. Nie które piątkowe poltry trwały do 4 rano! O zgrozo! Odpowiedz Link Zgłoś
annlee000 Re: Kto wie co to polter? 10.09.06, 18:10 smiejcie sie ale u nas to nazywa sie pólter i jest swietnie zchodzi sie cała rodzina i znajomi oraz sasiedzi. robi sie ogniska,chleb ze smalcem+ogórek no i oczywiscie prosiak na ruszcie+morze wódki no i podstawa: bije sie szkło na czesc młodych..kiedys robiło sie w piatek,dzien przed slubem a teraz zazwyczaj mlodzi decyduja sie na tydzien przed slubem-bo wiadomo ze moge wtedy siedziec z goscimi Odpowiedz Link Zgłoś
guuglarz Zespół Disco Band 08.10.15, 21:37 Tanie wesele można zrobić oszczędzając na jedzeniu. Pamiętajcie jednak, aby nie oszczędzać zbytnio na muzyce. Ja na swoje wesele zamówiłam DJ i nie byłam zadowolona. Warto jest zamówić zespół ! U znajomych grał www.discoband.pl Odpowiedz Link Zgłoś