Dodaj do ulubionych

Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki??

17.04.07, 13:27
Jak przygotowania?? U nas juz z gorki - Pan Mlody nie przygotowany i kosciol
do zalatwienia. A tak to wszystko juz czeka na 22 wrzesnia smile)
Obserwuj wątek
    • tiliam my tez 22.09.07 17.04.07, 13:42
      U nas to najwaznenijsze zalatwione-suknia zamowiona, koscoil zamowiony, sala
      tez - nauki malzenskie - w trakciesmile
      cos jezcze?smile
      • rusma1 08 wrzesnia 17.04.07, 14:01
        my na poczatku wrezsnia w plenerze wink jesli chodzi o przygotowania ja to juz
        sama nie wiem. najwazniejsze rzeczy sa. teraz zajmuje sie szczegolami...
        pozdrawiam (nie tylko) wrzesniowe forumki
      • justyna.e MY TEŻ 22.09.2007 :-) 17.04.07, 15:54
      • jezykkic Re: my tez 22.09.07 20.04.07, 17:15
        My tez już to co najważniejsze mamy, tj. sala, fotograf, orkiestra, zdjęcia.
        Pan młody również wszystko ma, tylko ja zostałam. Narazie szukam butów, ale nie
        ma narazie w czym wybierać, bo nie chcę zapinanych wokół kostki i z
        zaokraglonymi noskami.
    • misiak67 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 14:04
      o kurczę, a my mamy 8 września i suknia jeszcze nie wybrana, umowa z
      restauracją nie podpisana, zaproszenia mają być przysłane w maju.
      buuu...zaczynam być w stresie ...

mój suwaczek
      • akacja_26 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 14:05
        Ja tez 8 września i też bez sukni jeszczesad
        • daag Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 14:11
          1 września.
          zarezerwowany termin w USC i restauracja na obiad oraz pub na imprezę dla
          przyjaciół. menu nie ustalone. stroje - mamy juz pomysły co do generaliów, ja
          mam umówiona krawcową, co do detali - typu buty, kapelusz itp - nie.
          zaproszenia - zbieramy się do robienia....
          obrączki - w zasadzie wybrane.
          jakoś nie potrafię "panikowac"/ ot, bardzo się cieszę, i już.
        • kamu2 my też 08.09 19.04.07, 15:53
          my tez 08.09 kościół już załatwiony,umowa z fotografem z kamerzystą i z salą,
          sukni też jeszcze nie mam nawet zamówionej,dopiero 20.05 na wybór
          fasonu.Zaproszenia w maju bedziemy zamawiac a nauki planujemy w czerwcu,teraz
          chodzimy na kurs tańcasmile
      • rusma1 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 14:11
        no coz, dla pocieszenia, my nadal bez namiotu (czyli glownego dachu nad glowa
        dla gosci) smile)
        ale co tam... zdazymy!
    • nessie1161 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 14:24
      my 1 września, zaatwione mamy:
      termin w kościele, nauki i poradnię rodzinną i zebrane wszystkie dokumenty
      kościelne, na poczatku maja idę umówić się na podpisywanie protokolu pod koniec
      czerwca
      USC - dopiero w czerwca, do tego czasu muszę wykroić jeden dzień wolnego by
      pojechać do miasta, w którym się urodzilam po odpis aktu urodzenia
      Sala - zarezerwowana, na początku sierpnia mamy spotkanie z kierownictwem i
      wtedy powinniśmy powiedzieć im juz mniej więcej ile osób będzie, ustalić menu,
      sposób dekoracji sali oraz wziąć "mapkę" z rozkladem stolów, tak byśmy mogli
      zastanowić się jak rozsadzić gości i odnieść im ją już opisaną razem z
      karteczkami na stól. Karteczki przygotowane w kompie, tylko wydrukować
      Lista gości jest wraz z listą rezerwową, zaproszenia w większosci wydrukowane
      (tekst drukujemy sami, zostaly zaproszenia na sam ś lub, które będziemy wręczać
      na końcu oraz dla osób z listy rezerwowej, których nie wiemy jeszcze czy
      zaprosimy na sam ślub czy też na wesele),część zaproszeń rozdana, reszta będzie
      rozdana lub wyslana do polowy czerwca.
      DJ - zaklepany, pozostalo nam zastanowic się jakich utworów nie trawimy, na
      jakich nam zależy, jaka piosenka na pierwszy taniec, dla rodziców itd. oraz
      jakie zabawy. spotkamy się z nim w sierpniu
      fotograf - zaklepany, trzeba się zastanwić nad miejscem sesji plenerowej parę
      dni po ślubie
      sukienka - zamówiona, zaliczka wplacona, branie wymiarów 26 listopada, odbiór
      11 sierpnia. welon będę mieć wcześniej, 16 lipca
      Buty dla mnie zamówione, odbiór za miesiac, pończochy i bielizna kupiona, do
      kupienia zostala podwiązka
      świadkowie - z mojej strony wybrana, M. się jeszcze zastanawia
      Garnitur, dodatki i buty dla M. - jeszcze nie kupione
      obrączi - upatrzone, zamawiać będziemy pod koniec maja lub w czerwcu
      kwiaty - mam namiary ns studio florystyczne, wybiorę się tam w czerwcu
      fryzjer i kosmetyczka - fryzura wybrana, makijaż też, zaklepany termin w dniu
      ślubu i miesiąc przed na odświeżenie koloru i balayege
      tort i ciasta - upatrzona cukiernia pod krakowem, zamówienie latem
      noclegi gosci - rodzina u rodziny, przyjaciele i reszta - kiedy będziemy mieli
      potwierdzenia przybycia
      transport gości z kościola na sale - jak wyżej
      podróz poślubna - upatrzona, niebawem rezerwujemy
      przystrojenie kościola i organista - do omówienia pod koniec maja przy okazji
      podpisywania protokolu
      auto - będzie nasze
      ufff, to chyba tyle
      • nessie1161 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 14:39
        aha, mamy tez upatrzoną hurtownie alkoholu
        i od paru miesięcy chodzimy na kurs tańca
      • asiulka_86 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 19.04.07, 23:40
        My 29.wrześniasmile Mamy załatwione:
        -restauracja,
        -zespół,
        -termin w kościele zarezerwowany,

Jesteśmy w trackcie katechez i zaczynamy kurs tańca.

Zdążymy resztęęęsad??? Od czego zacząć Kobietki?
    • kasiunia62 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 14:35
      ja również 1 września big_grinbig_grinbig_grin
      godzina 15
      sala zmówiona.
      do zrobienia:
      suknia do poprawki (za długa)
      zarezerwować fryzjera i kosmetyczkę
      szukac butów i dodatków
      szukac garnituru
      taniego alkoholu\

wiecie czego się dowiedziałam?? że prawdopodobnie nasze śliczne mieszkanko
      otrzymamy nawet w połowie lipca!!! a miało byc dopiero pod koniec sierpnia
      \big_grinbig_grin traallalaa
      • kasiunia62 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 14:36
        aha i jeszcze od wczoraj chodzimy na nauki przedmałż. Bardzo nam sie tam podoba!
        Obrączki też już są
        • katrina_k Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 14:49
          My też 1 września smile
          Mamy już załatwione:
          - sala
          - sesja
          - kamerzysta
          - zespół
          - kościół
          - nauki przedmałżeńskie
          - kurs tańca (zaczynamy we czwartek)
          - samochód
          - moja suknia zamówiona (przymiarki w ostatnich 2 tygodniach przed ślubem)
          - buty kupione
          - makijaż ślubny umówiony (makijąż próbny za sobą, SUPER smile
          i to chyba tyle.
          Załatwiamy dalej...
          • katrina_k Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 14:49
            Aaaa i zaproszenia zamówione,dotrą do nas na początku maja smile
          • mala831 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 20:16
            My również 1 września jest już:
            sala, kamerzysta i fotograf,orkiestra, dekoratorka sali, suknia zamówiona,
            kościół zamówiony, nauki i poradnia za nami, zaproszenia i to chyba tyle
            • karolina8484 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 19.04.07, 15:03
              Ja też 1 wrzesnia. Sala zamówiona, nauki i poradnia za nami na szczeście, zespół
              jest, kamerzysta i fotograf też, suknia zamówiona i gacie pełne strachu jak
              sobie o tym pomyśle he he
    • skarpetka82 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 15:48
      A my 15 września smile
      Mamy:
      1. zaklepaną sale (umowa czerwiec-lipiec)
      2. orkiestrę (umowa podpisana)
      3. kamerzystę i fotografa (umowa "na dniach")
      4. umówioną godzinę w Kościele (opłaty koło lipca)

Zabieramy się powolutku za robienie zaproszeń i rozglądamy się za strojami.
      Musimy jeszcze zorganizować transport gości mojego M. (ponad 100 km), wybrać
      menu, poszukać samochodu itd itd... czyli jeszcze jestem w lesie... ale te
      najważniejsze sprawy za mną smile grunt że Narzeczonego mam lepszego niż sobie
      wymarzyłam wink resztę da się zrobić
      Powodzenia!
      • ma-la Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 17.04.07, 16:02
        Ja troszke martwie sie o poradnie przedmalzenska (tak sie to nazywa??).
        Mieszkamy za granica i musze w koncy wybrac sie do polskiego kosciola, zeby
        pogadac z ksiedzem.Nie wiem, czy musze zapisac sie do parafii tutaj rowniez,
        zeby dostac papier z owej poradni?? Ojoj! Musze sie wybrac, poki mam czas!
    • ma-la Malo nas :)) 18.04.07, 12:28

• owieczka.k Re: Malo nas :)) 19.04.07, 15:20
        Ja też we wrześniu i nie mamy wielu rzeczy np ani sukienki , ani garnituru, ani
        fryzjera a co najgorsze nie mamy nauk przedmałzeńskich nawet nie wiemy gdzie
        isć bo ja nie mam na to czasu.
        Mamy tylko sale, kościół , Dj i fotografa nic więcej.
    • bozena.dp Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 19.04.07, 18:43
      witam, my też we wrześniu, a dokładnie 29.09 (czyżby nikt inny tego dnia nie
      brał ślubu?!)
      mamy:
      -sale,
      -fotografa, kamerzyste
      -DJ'a,
      -ustaloną godzinę w kościele,
      -zrobione nauki (jeszcze tylko dzień skupienia dla narzeczonych i poradnia
      życia małżeńskiego)
      -wybrana i zamówiona suknia (w czerwcu pierwsza przymiarka)
      -garnitur pana młodego,
      -zaproszenia
      -obrączki wybrane, ale jeszcze nie zamówione

to chyba wszystko :o) nie wiem jak wy ale ja sie w ogóle nie stresuje i jakoś
      tak mi minął "szał" przygotowań :o) pewnie się zacznie na krótko przed kiedy
      będziemy dopracowywać szczegóły

Pozdrawiam gorąco
      • maraxela ja biore 29:) 21.04.07, 23:28
        jedzecie gdzies w podroz poslubna??
    • mexx100 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 19.04.07, 19:04
      My 22. 09 .07 Sala załatwiona, sukienka wybrana, dj wybrany,fotograf też
      wybrany,godzina w kosciele załatwiona ....wink
      • mela81 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 19.04.07, 19:45
        większość spraw załatwiona jeszcze tylko strój pana młodego i samochód
        • jaghooda Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 19.04.07, 20:06
          Ja 29.09,
          załatwione to co chyba najważniejsze:
          termin w kościele, sala, orkirstra, nauki przedmałżeńskie
          (bez podradni), fotorgaf, i wstępny wybór sukni,
          a resztą sie na razie nie martwimy bo nie mamy czasuuncertain

• iwonka97 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 19.04.07, 21:34
      my tez29 wrzesnia prawie wszystko juz zalatwione teraz juz z gorki pozdrowienia
      • asiulka_86 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 19.04.07, 23:44
        My 29.wrześniasmile Mamy załatwione:
        -restauracja,
        -zespół,
        -filmowanie i fotografa,
        -termin w kościele zarezerwowany,

Jesteśmy w trackcie katechez i zaczynamy kurs tańca.

Zdążymy resztęęęsad??? Od czego zacząć Kobietki?
    • kozafa Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 20.04.07, 00:27
      Witam,
      ja też jestem wrześniową panną młodą smile Nasz dzień to 15 września, już tylko 148
      dni smile Nie możemy się doczekać. Na dzień dzisiejszy mamy zamówioną mszę,
      zaliczony kurs przedmałżeński, zamówioną salę na wesele, buty wink, zespół
      muzyczny, kamerzystkę i to chyba wszystko. Za miesiąc idę zamawiać suknię u
      krawcowej.
      Pozdrawiam wszystkie wrześniowe pary młode smile
    • szlemka Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 20.04.07, 01:03
      Dziewczyny, niektóre z Was przerażają mnie stopniem Waszego zorganizowania wink.
      My pobieramy się 1.09 smile i mamy:
      - termin w kościele,
      - sala: zarezerwowana, kończymy ustalać menu i w przyszłym tygodniu pewnie
      podpiszemy umowę,
      - foto i kamerzysta: oboje to znajomi N, zajmujący się tym profesjonalnie- więc
      umowy nie mamy i pewnie nie będziemy podpisywać, ale mają zarezerwowany dla nas
      temin,
      - suknia: kilka dni temu zamówiłam, będzie najpóźniej w połowie lipca

i to tyle. Nad resztą intensywnie (mniej lub bardziej) myślimy:
      - DJ: zajmuje się tym N, mówi, że nie mam się czym martwić,
      - nauki: jesteśmy zapisani na maj do Pallotynów,
      - zaproszenia: zaprojektuje je N, podobno ma już koncepcję- zajmiemy się tym w
      pierwszym tygodniu maja,
      - buty: chyba zamówię w Akcesie, wybieram się tam na początku maja,
      - fryzura: absolutnie nie mam koncepcji, ale mój fryzjer obiecał mi coś wymyślić,
      - make up: muszę zadzwonić do znajomej makijażystki, nie powinno być problemu,

resztę zostawiamy sobie na lato wink. Mam nadzieję, że zdążymy, chociaż jak
      czytam niektóre powyższe posty to zaczynam panikować wink

Pozdrawiam
      • uccellino To do Akcesu można IŚĆ??? Rozumiem, że... 20.04.07, 13:09
        ...jesteś z Krakowa? Fajnie...
        • szlemka Re: To do Akcesu można IŚĆ??? Rozumiem, że... 22.04.07, 23:06
          Napisałam, że się wybieram, a nie że idę... A wybieram się samochodem, bo jestem
          z Wawy i na piechotę byłoby za daleko wink
    • uccellino Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 20.04.07, 10:29
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=60992983
      • uccellino Sorry, cos za szybko kliknęłam. A chciałam... 20.04.07, 10:30
        ...napisać, że w środę dołączyłam do grona wrześniowych smile)) Witajcie!

Powyższy link prowadzi do opisu mojego stanu przygotowań oraz umysłu smile))
      • elemelek27 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 20.04.07, 10:36
        Hej,
        witam wszystkie wrześniowe panny młode.
        Ja jestem na 8.09 i przygotowania trwają. Jestem na etapie wybierania zaproszeń
        i ustalania menu. W sobotę wybieramy obrączki. Suknia zamówiona więc teraz
        wymyślam do niej dodatki kwiaty itp. ( szukam w necie kolekcji obuwia ślubnego,
        bielizny, ciekawych wiązanek )
        Spokojnie ze wszystkim zdążymy.
        Pozdrawiam i życzę udanych przygotowańsmile))))
        • uccellino Ach, czyli nie jest za wczesnie na obrączki? 20.04.07, 10:42
          Chcieliśmy je zamówić w długi weekend, ale myśleliśmy, że się wszyscy popukają
          w czoło...

Aha, z nowości: postanowiłam odłożyć na ślub buty, które sobie kupiłam w
          zeszłym tygodniu (no i teraz muszę dokupić coś następnego do latania...). I
          pożyczam od koleżanki koronkowy "płaszczyk" w kolorze ecru. Mam nadzieję, że z
          moja czerwoną sukienką będzie wyglądal ekstra. Czyli brakuje mi już tylko
          jakiegoś szala na wypadek chłodu i koronkowej parasolki, która ma mi zastąpić
          wiązankę. Dziś myślałam nad biżuterią. Chyba dam do profesjonalnego czyszczenia
          srebrne "dzwoniące" bransoletki, ktore mam po Babci smile)) Są mocno
          zaśniedziałe - sama nie dam rady.
          • soleil08.09.07 Re: Ach, czyli nie jest za wczesnie na obrączki? 20.04.07, 14:27
            my 08.09.
            zamówiona sunknia, kościól, sala na 120 osób, zespoł, skrzypek do kościoła

za dwa tygdonie bukoujemy bilety i reerwujemy hotel na podróż poślubną,,

zaproszenia rozdamy na poczatku lipca...i tak wszyscy wiedzą..

Pozdrowienia dla wszystkich wrześniówek.. (mało sie udzielam na forum, bo kończę studia i piszę pracę magisterska i już pracuję , więc same rozumiecie czasu brak na wszystkosmile)
        • fanka_u2 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 20.04.07, 17:31
          Biorę ślub 22.09. i widzę, że z przygotowaniami jestem daleko w tyle...już się
          zaczynam bać, że z wszystkim nie zdążę. Mamy tylko salę, zespół, fotografa no i
          zarezerwowany termin w kościele. Szukam kamerzysty, auta. Rozglądam się za
          suknią. Przed nami jeszcze nauki przedmałżeńskie i wizyty w poradni. Chyba
          powoli zaczynam się załamywać, że nie zdążę...pozdrawiam Was wrześniowe kobitki smile
          • stewe_griffin Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 20.04.07, 22:27
            My nietypowo - piątek, 28.09.
            sala i kościół oczywiście zaklepane, nauki już za nami, jeszcze poradnia została
            - pewnie w wakacje zaliczymy.. obrączki wybraliśmy już w litopadzie.. moja
            suknia zamówiona w lutym, Pan Młody jak zwykle w rosole - coś czuję, że kupi
            ubranko 27.09. po południu wink.. zaproszenia już wstępnie wybrane, teraz
            szlifujemy listy gości i mam nadzieję, że niedługo wybierzemy się do drukarni i
            złożymy zamówienie.. dj również ma już zaklepany termin dla nas.. niestety nie
            mamy jeszcze ani fotografa, ani kamerzysty, ani samochodu uncertain.. fotografem i
            kamerką zajmuje się ciocia (pracuje w TV i ma sporo znajomych po fachu), a
            samochód mamy na oku, tylko zamówić trzeba.. nasza sytuacja jest o tyle
            wygodniejsza, że w związku z piątkiem nie bedzie raczej chętnych na usługi z
            zakresu 'ślubne', więc jeszcze się nie przejmuję, że kilka rzeczy zostało do
            załatwienia.. pzdr smile
    • kkasia9 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 21.04.07, 13:35
      my 01.09!!! mamy kościół, jestesmy w trakcie nauk, mamy sale, dj, kamerzyste i
      fotografa. teraz jestem na etapie szukania suknismile cięzki wybór, bo co druga to
      ładniejsza...
    • nesicha ja tez z 1 wrzesnia z godz. 15.00 :)))) 21.04.07, 16:30
      • martucha55 ja też 1 września:) we Wrześni:) 21.04.07, 16:32
        mam sale, fotografa,zespół, szukam kamery i suknismile
        • nesicha Re: ja też 1 września:) we Wrześni:) 21.04.07, 16:48
          ja niedaleko, bo w Poznaniusmile
          chcesz szyc, czy kupic gotowa?
          ja wstepnie znalazlam model sukni wlasnie krawcowej ze wczesni,
          ale chce przerobic i zmienic material na biala tafte
          • konstancja22 Re: ja też 1 września:) we Wrześni:) 21.04.07, 22:16
            My 22 września. Mamy już salę, kucharza, kamerzystę, fotografa, zespół,
            samochód. Jesteśmy w trakcie nauk. W maju chcemy kupić obrączki i zamówić
            zaproszenia. I musze wkońcu zacząć szukać suknię
          • martucha55 Re: ja też 1 września:) we Wrześni:) 22.04.07, 11:12
            Najpierw chciałam szyć, ale teraz już nie wiem. Boję się, że jak mi krawcowa
            uszyje to suknia będzie odbiegała zbyt dużo od oryginałusad na początku chciałam
            szyć właśnie u krawcowej która ma ma salon we Wrześni i w Kostrzynie,więc może
            myślimy o tej samej, ale tak na prawdę to nie wiem do końca jaki ona poziom
            prezentujesmile
      • szlemka Re: ja tez z 1 wrzesnia z godz. 15.00 :)))) 22.04.07, 23:11
        My dokładnie tak samo smile))
    • maraxela 29 wrzesien 21.04.07, 23:22
      ja mam nerwysad wszytko przygotowane niby ale jakos coraz wiecej mysli mnei
      nachodzi
    • ewciaaaa1 Re: Powtarzam sie :)) Jak tam wrzesniowe kobitki? 22.04.07, 11:28
      My tez 22 wrzesień!!! smile
      Na razie mamy załatwione:
      -fotograf
      -kamerzysta
      -sala
      z czego:
      -kościół będzie już za niedługo
      -na samochód nie mam zupełnie pomysłu
      -obrączki tez stanowią problem, bo nic nie umiem dla siebie znaleźć
      Ale jakoś to będzie, w końcu musi być
      smile
      ubrania dla pani i pana młodych dopiero w maju, bo niestety nie ma nas w kraju i
      obawiam sie, ze nie zdąrzę ze wszystkim...

a propos jak to jest z ta poradnia małżeńska i naukami? ja myślałam, ze to
      trzeba zrobić jakieś 3 miesiące przed ślubem, czy nie tak? bo widzę, ze jest
      kwiecień a niektórzy napisali, ze już są pouncertain ja bym wiele dala, żeby już być po...

Pozdrawiam Was wrzesniowe kobitki!!
      • renatalorens 1 wrzesień :) 23.04.07, 11:11
        Witam
        My tez ślubujemy we wrześniu. Raczej wszystko załatwione jużsmile
        - fotografowie
        - sala + kucharka + obsługa
        - samochód
        - DJ
        - sukienka moja się szyje
        - garnitur już wybraliśmy
        - obrączki już mamy
        - termin z księdzem ustalony, tylko jeszcze nauki i poradnia i ustalenie co i
        jak bo bierzemy ślub w 3 parafii
        - zaproszenia ustalone, trzeba tylko wykonać (będe sama robiła)
        Nie ma tylko takich szczegółów jak buty, krawat i tp.
        Ale trzymam rękę na pulsie smile

Pozdrawiam
        Renata
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka