angrusz1 24.01.10, 08:26 I co profesorowie z KUL , nie wstyd wam , że nadaliście doktorat honoris causa osobie - Juszczenko - , która teraz robi honory dla bandyty i mordercy ? Nie wstyd wam ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tajnos.agentos Ukraina dla Ukraińców... 24.01.10, 09:21 ...Polska dla Polaków i tak dalej. Toż tam też są patrioci, chyba wolno im mieć bohaterów takich, jakich chcą. My mamy swoje Wielkie Autorytaty (jakie? Zapytaj choćby elana i ursusa), a oni swoje.:PPP Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Ukraina dla Ukraińców... 24.01.10, 09:28 Tajnosie, problem w tym, że oni w krótkich chwilach swojej państwowości lepszych bohaterów się nie dorobili. Tak jak każde państwo, społeczenstwo takowych muszą posiadać. Więc sobie takich wybrali. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Ukraina dla Ukraińców... 24.01.10, 09:46 Mają i lepszych i gorszych... A że ekstremiści kochają ekstremistów, też nie ma w tym nic dziwnego. Moim zdaniem problem w tym, że tam w życiu tak gospodarczym, politycznym jak społecznym wciąż panuje totalny rozpiździaj, 100 razy gorszy iż u nas. Znacznie silniejsze niż nas napięcia na tle społecznym (bogactwo elit naprzeciw znacznie większej niż u nas biedy), narodowościowym, lobbing i zakulisowe działania obcych państw... Nic dziwnego, że wyłażą potwory. W końcu także u nas, wciąż wcale nie tak rzadko słyszy się gadki w stylu "panie, tu trzeba nowego Hitlera, żeby wziął to wszystko za pysk i zrobił porządek"...:( Odpowiedz Link Zgłoś
pardwik Józef Kuraś, pseudonim Ogień 24.01.10, 09:50 W 2006 r. nasz skonsternowany pan prezydent L. Kaczyński udzielił osobistego błogosławieństwa pomnikowi szefa Urzędu Bezpieceństwa w Nowym Targu w 1945 r., Józefowi Kurasiowi, zwanemu "Ogniem". W maju 1946 tenże Ogień wraz ze swoją bandą zamrdował 11 Żydów jadących autobusem w kierunku granicy. W swoim pamięniku Ogień zapisał: "Witaj majowa jutrzenko. W nocy samochód z Żydami. Mieli być przeprowadzeni przez granicę. Przed Krościenkiem do rowów. Salci krzyczy: panie Ogień, taką nieładną demokrację pan robi. Ucięto język". J. T. Gross, Strach, s. 58. Wniosek: może najpierw zróbmy przegląd naszych własnych bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Józef Światło i szer. Kukliński ... . 24.01.10, 09:53 pardwik napisał: > W 2006 r. nasz skonsternowany pan prezydent L. Kaczyński udzielił osobistego bł > ogosławieństwa pomnikowi szefa Urzędu Bezpieceństwa w Nowym Targu w 1945 r., Jó > zefowi Kurasiowi, zwanemu "Ogniem". W maju 1946 tenże Ogień wraz ze swoją bandą > zamrdował 11 Żydów jadących autobusem w kierunku granicy. W swoim pamięniku Og > ień zapisał: "Witaj majowa jutrzenko. W nocy samochód z Żydami. Mieli być przep > rowadzeni przez granicę. Przed Krościenkiem do rowów. Salci krzyczy: panie Ogie > ń, taką nieładną demokrację pan robi. Ucięto język". > > J. T. Gross, Strach, s. 58. > > > Wniosek: może najpierw zróbmy przegląd naszych własnych bohaterów. Tak, "bohaterow" ci u nas dostatek ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pardwik Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 24.01.10, 09:56 Na Wikipedii jest trochę więcej: pl.wikipedia.org/wiki/Józef_Kuraś#cite_note-6 Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 24.01.10, 13:12 pardwik napisał: > Na Wikipedii jest trochę więcej: pl.wikipedia.org/wiki/Józef_Kuraś#cite_note-6 Jeszcze żyją ludzie pamiętający wyczyny tego bandyty ... . Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 24.01.10, 14:21 Niestety, nie każdy może być bohaterem dwóch narodów jak Kościuszko,czy gen generał Kukliński.Ale w przypadku Bandery,to po prostu nie miał facet szczęścia i przyszło mu żyć w takich rozemocjonowanych czasach.Nam Polakom, też nieraz nerwy puszczały.Na przykład taki Andrzej Gołota ponoc jest bardzo nerwowy i jakby na Ukrainę pojechał...No chyba żeby na Kliczkę trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 24.01.10, 14:55 U nas również nie brakuje osób mocno kontrowersyjnych o jeszcze bardziej kontrowersyjnych dokonaniach, którym w zależności od tego, z której strony zawieje wiaterek raz stawia się pomniki a raz wyklina do 10 pokolenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . IP: *.static.vip-net.pl 24.01.10, 19:40 U nas również nie brakuje osób mocno kontrowersyjnych o jeszcze bardziej kontrowersyjnych dokonaniach, którym w zależności od tego, z której strony zawieje wiaterek raz stawia się pomniki a raz wyklina do 10 pokolenia... Oooo..! To może zechcesz poszerzyć nam wszystkim horyzonty, kogo masz na myśli pisząc o Polakach "...o jeszcze bardziej kontrowersyjnych dokonaniach..." niż Bandera (o ile dobrze zrozumiałem Twoją "myśl"), którym "...stawia się pomniki..."? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 25.01.10, 14:26 Gość portalu: Ursus napisał(a): > Oooo..! > To może zechcesz poszerzyć nam wszystkim horyzonty, kogo masz na myśli pisząc o > Polakach "...o jeszcze bardziej kontrowersyjnych dokonaniach..." niż Bandera (o > ile dobrze zrozumiałem Twoją "myśl"), którym "...stawia się pomniki..."? > Pozdrawiam. Oooooo... Panie "myśliciel", a gdzież to ja napisałem coś o Polakach o "jeszcze bardziej kontrowersyjnych dokonaniach niż Bandera"? Albo taki z Pana myśliciel, jak ze mnie piękna dziewica albo też - jak zwykle pan kłamiesz i manipulujesz wybierając i odpowiednio układając z kontekstu tylko to, co odpowiada pańskiej chorej wizji świata. Słowem - albo żeś pan debil albo szuja. O pomnikach się nie wypowiem, gdyż już dawno poeta napisał "my Polacy lubim pomniki". Jak jest - każdy rozgarnięty człowiek widzi. Pozdrawiam.:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . IP: *.static.vip-net.pl 25.01.10, 17:21 taki z Pana myśliciel, jak ze mnie piękna dziewica No to "piękna dziewico" zechceszże li wyjaśnić mi cóż może oznaczać zwrot: "...U nas również nie brakuje osób mocno kontrowersyjnych..." U nas, czyli u kogo..? Skoro twierdzisz, że nie miałeś na myśli Polaków, to moje pytanie brzmi: kogo? "Starszych braci w wierze"..? Kolegów z wiejskiej potańcówki w Twojej miejscowości..? A może wręcz przeciwnie - całą Unię Europejską..? Zechciej, krynico mądrości, oświecić mnie w tej materii... o jeszcze bardziej kontrowersyjnych dokonaniach "...Bardziej kontrowersyjnych..." niż czyje..? Gołoty..? :) "...Kłamię i manipuluję wybierając i odpowiednio układając z kontekstu tylko to, co mi odpowiada..." powiadasz... A niby gdzie? Tak się składa, że zacytowałem całą Twoją wypowiedź. Bez żadnego wyrywania z kontekstu. No więc..? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 25.01.10, 18:57 Ale tak to już u nas jest że Kopernik,Chopin,Mickiewicz to Mazurek Dąbrowskiego w nocy o północy,a Dzierżyński Feliks to tylko i wyłącznie Międzynarodówka,chociaż też go polski bocian przyniósł. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Zgłaszam oficjalny protest 26.01.10, 07:38 Z wymienionych tylko Dzierżyński był Polakiem czystej krwi, reszta to kundle i przyszywańce, ale u nich (znaczy, między innymi u osobnika ukrywającego się pod ksywą jako żywo przypominającą wyrób polskiego komunistycznego przemysłu ciągnikowego) tego nie panimajut. No, może Adamas Mickieviczius też był etniczny, ale zdrajca swego Narodu.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 26.01.10, 07:50 Gość portalu: Ursus napisał(a): > No to "piękna dziewico" zechceszże li wyjaśnić mi cóż może oznaczać zwrot: > "...U nas również nie brakuje osób mocno kontrowersyjnych..." U > nas, czyli u kogo..? U nas w Polsce. Jak tam jest u Was - tego nie wiem i mało mnie to obchodzi. Skoro twierdzisz, że nie miałeś na myśli Polaków, to > moje pytanie brzmi: kogo? "Starszych braci w wierze"..? Kolegów z wiejskiej > potańcówki w Twojej miejscowości..? A może wręcz przeciwnie - całą Unię > Europejską..? Zechciej, krynico mądrości, oświecić mnie w tej materii... Zechciej "myślicielu" za dychę się domyślić a jak Ci nie wyjdzie, to zapytaj szefa. On na pewno Ci wytłumaczy jak chłop krowie na miedzy. > o jeszcze bardziej kontrowersyjnych dokonaniach > "...Bardziej kontrowersyjnych..." niż czyje..? Gołoty..? :) Też. > "...Kłamię i manipuluję wybierając i odpowiednio układając z kontekstu tylko to > , > co mi odpowiada..." powiadasz... A niby gdzie? Praktycznie rzecz biorąc, w każdej Twojej wypowiedzi. Tak się składa, że zacytowałem > całą Twoją wypowiedź. Bez żadnego wyrywania z kontekstu. No więc..? Kłamiesz. Nie zacytowałeś, tylko przerobiłeś na własne potrzeby. > Pozdrawiam. Jo tyż - hej!:PPP Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 25.01.10, 14:44 PS A wie co to dygresja? Nie wie??? No to, niech sprawdzi w Wikipedii.:P Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 24.01.10, 19:50 Szkoda, że w świadomości Polaków pokutuje obraz stosunków na tych ziemiach oparty na bajkach Sienkiewicza. Przykład to Jeremi Wiśniowiecki (Ієремія Михайло Корибут Вишневецький) jakby nie było krwawo zaznaczył swoją obecność na tych ziemiach oraz wielu jemu podobnych w okresie wspólnej historii. To tworzyło wzajemne relacje, uprzedzenia obu nrodów do siebie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 24.01.10, 20:21 Rzeczywiście jest parę książek które o stosunkach polsko-ukraińskich niekoniecznie w duchu naszego noblisty opisują temat.Niektóre naprawdę rewelacja.Na przykład "Zasypie wszystko, zawieje"Odojewskiego.Nie za dużo się o niej pisze, a szkoda bo naprawdę wspaniała,ale również wstrząsająca.Zrazić może do niej narracja,ale jak już się przebrnie przez pierwsze 100 stron,to...Trzeba po prostu przeczytać.Jest dobra książka Snydera"Rekonstrukcja narodów Polska,Ukraina,Litwa,Białoruś 1569-1599".Inna to"Trójkąt ukraiński"Autor Beauvois.W przypadku tych dwóch ostatnich autorami są Amerykanin i Francuz co sprawia,że zarzut braku obiektywizmu brzmi trochę przewrotnie,a niestety sielsko,anielsko to raczej tam nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 25.01.10, 14:20 Cóż, Sienkiewicz stworzył wiele zafałszowanych obrazów, nie tylko Ukrainy i Ukraińców. Taki już los twórców "mydlanych oper"... Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 25.01.10, 22:52 mikesz6 napisał: > Nam Polakom, też nieraz > nerwy puszczały. Na przykład taki Andrzej Gołota ponoc jest bardzo nerwowy i > jakby na Ukrainę pojechał...No chyba żeby na Kliczkę trafił. Andrzej Gołota to dzisiaj sportowy emeryt, ale w czasach kiedy lał Bowa, z obu Kliczków zrobiłby krwisty befsztyk. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Józef Światło i szer. Kukliński ... . 26.01.10, 07:39 A ja kiedyś Dawno, jakieś 10 lat temu) na ścianie zauważyłem sprayowy napis następującej treści: "Gołota = hołota". Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Józef Kuraś, pseudonim Ogień 25.01.10, 22:48 pardwik napisał: > W 2006 r. nasz skonsternowany pan prezydent L. Kaczyński udzielił osobistego bł > ogosławieństwa pomnikowi szefa Urzędu Bezpieceństwa w Nowym Targu w 1945 r., Jó > zefowi Kurasiowi, zwanemu "Ogniem". W maju 1946 tenże Ogień wraz ze swoją bandą > zamrdował 11 Żydów jadących autobusem w kierunku granicy. W swoim pamięniku Og > ień zapisał: "Witaj majowa jutrzenko. W nocy samochód z Żydami. Mieli być przep > rowadzeni przez granicę. Przed Krościenkiem do rowów. Salci krzyczy: panie Ogie > ń, taką nieładną demokrację pan robi. Ucięto język". > > J. T. Gross, Strach, s. 58. > > > Wniosek: może najpierw zróbmy przegląd naszych własnych bohaterów. Do tak idiotycznych wniosków można dojść, kiedy się bazuje na rewelacjach bezczelnego, aroganckiego żydowskiego prowokatora Grossa, który jest znany z wydalania z siebie antypolskich nieczystości. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Józef Kuraś, pseudonim Ogień 26.01.10, 07:44 Uważasz, że wszyscy powinni bazować na rewelacjach pewnego bezczelnego forumowego prowokatora ukrywającego się pod ksywą elan13 - do tego stopnia podejrzanego, że wije się jak piskorz, by tylko nie udowodnić szerokiemu ogółowi swej narodowości? Odpowiedz Link Zgłoś
janostrzyca Trzy zdania 26.01.10, 11:38 Juszczenko to przecież nasz pomarańczowy chłopak w Kijowie, więc Bandera też poniekąd nasz. Państwowość można uzyskać przez zawłaszczenie pustego terytorium lub przez odebranie go innym ludom. W Europie wchodzi w grę wyłącznie to drugie. Jeśli popieramy państwo Ukraińskie to popieramy też metody uzyskania państwowości. Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: Trzy zdania 26.01.10, 11:52 A z drugiej strony to sami Polacy uczyli Ukraińców dobrych manier przez wieki. Jak na dzielnych kolonistów przystało.Miała swoje kolonie Anglia, swoje Francja,Hiszpania,mieli również Polacy.Może nie tak egzotyczne jak w przypadku tamtych.A że lud ukraiński ,albo mało pojętny,albo Polacy zdolności dydaktycznych nie mieli to i taki Bandera ze swoimi metodami. Nie każdy rodzi się Wałęsą,specjalistą od pokojowych rewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Trzy zdania 26.01.10, 12:06 Trudno mówić o kolnialiźmie w tym przypadku. To była unia kilku narodów gdzie element polski był dominujący, kulturowo, gospodarczo, cywilizacyjnie itd. W wyniko tego elity tych narodów szybko się polonizowały i utożsamiały z Polską w zasadzie bez specjalnych nacisków. Wielu polskich królów, hetmanów, duża część szlachty i możnowładców miała nie polskie korzenie. Prosty lud zawsze widział w Lachach obcych. Stąd też wiele powstań ludowych na Ukrainie. Do dziś z tego powodu nas nie lubią np. W Litwie czy Ukrainie widzą w nas zagrożenie dla swojej odrębności narodowej. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: Trzy zdania 26.01.10, 13:44 A i KK swoją łapkę przyłożył do i tak nie najlepszych stosunków między Polakami i Ukraińcami.Chodzi oczywiście o unię brzeską 1596 roku.To papież pogłaskał Polaków po główce,że tak pozyskują wiernych,a Polacy jak zwykle ogonkiem pomerdali z uciechy. Bo Polacy potrafią merdać ogonkiem jak ich ktoś obcy pochwali.Chociaż to za co ich chwalą, wcale nie jest w ich interesie.Niby co to takiego religia,ale Polacy chyba wiedzą jaką rolę pełni religia w momentach kiedy się własnego państwa nie posiada.A Ukraińcy to ponoć pamiętliwy naród. Jeżeli chodzi kolonializm,to tylko i wyłącznie kwestia definicji.Ot takie połączenie Układu Warszawskiego z RWPG w jednym. Z Polską w roli Wielkiego Brata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Trzy zdania IP: *.lublin.mm.pl 26.01.10, 22:15 Przyznanie Stepanowi Banderze tytułu Bohatera Ukrainy bardzo zdenerwowało rosyjskie władze. W oficjalnym stanowisku tamtejszego resortu spraw zagranicznych można między innymi przeczytać, że uhonorowanie przywódcy Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów (OUN) "jest wydarzeniem o tak odrażającym charakterze, że nie mogło nie wywołać jednoznacznie negatywnej reakcji". - Dekret o przyznaniu Stepanowi Banderze tytułu Bohatera Ukrainy jest wydarzeniem o tak odrażającym charakterze, że nie mogło nie wywołać jednoznacznie negatywnej reakcji, przede wszystkim na Ukrainie - oświadczyło we wtorek rosyjskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych. - Jeśli chodzi o reakcję rosyjską, to media i struktury społeczne wyczerpująco wypowiedziały się na ten temat. Ton ocen waha się od zjadliwej ironii po ostrą krytykę, co w pełnej mierze oddaje nastroje opinii publicznej w Rosji - brzmi dalsza część oświadczenia MSZ. Już w poniedziałek gazeta "Kommiersant" uznała "rehabilitację działacza, który współpracował z faszystami" za "najbardziej skandaliczny gest odchodzącego prezydenta". W Rosji Banderę uznaje się za zbrodniarza, który w czasie II wojny światowej walczył u boku Niemiec przeciwko ZSRR. === Podaje za portalem TVN24. I znów rozlegna się tu głosy antyrosyjskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Czy jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.10, 14:43 jakieś oficjalne oświadczenie senatu KUL-u w tej sprawie ? Odpowiedz Link Zgłoś