avenhorn 03.02.11, 22:12 o wy cholerne górniki, zarabiacie taką kasę i jeszcze wam mało??? Jak się nie podoba to zapraszam do pracy w sklepie za 1200 netto. No co za gnoje przebrzydłe w dupę kopane... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jednorazowy3 Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą po... 03.02.11, 22:17 Prawdę pisząc to 3,5% jest poniżej realnej inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 23:31 A o ile procent wzrosną w tym roku emerytury i renty? 4 procent od 6000 zł to 240 zł. O tyle prawdopodobnie (zakładam, że dogadają się "pośrodku") wzrośnie średnia płaca górnika z Bogdanki. Natomiast 4 procent od przeciętnej emerytury i renty, która wynosi ok. 1200 zł, to niecałe 50 zł. Jesliby więc emerytury i renty wzrosły o taki sam wskaźnik jak płace w Bogdance, to emeryci i renciści i tak byliby znowu "w plecy" o prawie 200 zł w stosunku do górników. Czy to jest społecznie uzasadnione? I jak ocenić w ogóle fakt, że górnicy wydobywają nasz wspólny narodowy surowiec energetyczny, a sprzedają go jak swój własny biorą od nas, współwłaścicieli tego dobra narodowego ciężkie pieniądze. Jak to w ogóle sie ma do elementarnej przyzwoitości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 00:13 Oj... wspólny to on może kiedyś był. Kopalnie a w tym Bogdanka są prywatnymi firmami, i jako takie społeczeństwo mogą mieć daleko w dupie. Artykuł o wielkim skandalu związanym z podwyżką dla górników. A jak zarząd (który zresztą sam ustala sobie pensje) zarabia po kilkaset tysięcy na miesiąc to jest społecznie ok? Tylko jak robotnik chce więcej to zaraz płacz i protesty... Że zarabiacie gó... w sklepach to wynik ukochania neoliberalnej ekonomii. Chcecie kupować za nic ale wtedy też pracujecie za nic. Podniecacie się artykułami o podwyżce dla górników, a rakiem nie są oni ale cała prezesura, rady nadzorcze, giełdy w tym głównie Wall Street i oczywiście Banki... Tam się układa scenariusze... A lud głupi, bo uczyć też im się nie chce... Łyka to... Już związki zawodowe w tym kraju mają tak niską pozycję, że niedługo pewnie uda się usunąć niebezpiecznego przeciwnika... Tylko, że wtedy w sklepie nie będziesz zarabiać 1200 ale 600 i będą Ci wmawiać, że wszystko jest ok! Że takie są prawa rynku. Gratuluję ogłupiających artykułów, tylko panie redaktorze i Panowie i Panie, może się niedługo okazać, że Egipt nie jest jakimś wyjątkiem, a tylko początkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 01:08 Zaraz, zaraz, kolego związkowcu. Czy to, że sprywatyzowano kopalnię (czytaj: uwłaszczono nomenklaturę) oznacza, że dobra mineralne narodu polskiego znajdujące się pod narodową ziemią przestały być narodu, a stały sie własnością "menejdżmendu"? Zmieniono Konstytucję czy co? Oczywiście, że menejdżmeny, fundujące sobie samym kilkusettysięczne pensje są rakiem, o tym juz nawet nie wspominałem, bo to oczywiste, ale proporcje pomiędzy podwyżkami górników i emerytów też sąkarygodne, pzreciez w ten sposób społeczeństwo tylko coraz bardziej się rozwarstwia ekonomicznie i dezintegruje społecznie. Bo na jakiej płaszczyźnie mają porozumieć się, szanowac wzajemnie i współpracować górnik, otrzymujący miesięcznie 6,5 tysiąca oraz kasjerka z Tesco, która nazapieprza się wcale nie mniej niż ten górnik, bo po paru godzinach to już jej w oczach miga, a na pierwszego dostaje sześć razy mniej od górnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmithc Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.play-internet.pl 04.02.11, 08:13 zero dotacji dla górnictwa po ch... dopłacać do wydobycia? można było zamknąć stocznie można zamknąć kopalnie a raczej same się zamkną jak się przestanie im dopłacać zresztą tak samo jak pkp Odpowiedz Link Zgłoś
von_seydlitz A po co była "przemiana ustrojowa", żeby zarabiać 04.02.11, 08:33 Znowu nagonka i budzenie durnej zazdrości. Bogdanka jest kopalnia o zupełnie innym statusie niż te na śląsku. Przejęta przez akcjonariat pracowniczy "zapomniana" przez lobby górnośląskie, zamiast wisieć na garnuszku - jest najnowocześniejszą kopalnią węglową w Polsce, ma wyniki i efekty. Więc niech neptki i nieudacznicy się odczepia - ci co zapracowali sobie na poziom produkcji i efekty ekonomiczne - mają prawo dobrze zarabiać. Trzeba równać do zachodu i UE. Tm to dopiero zarabiają.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tz85 Re: A po co była "przemiana ustrojowa", żeby zara IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.11, 09:14 Skoro kopalni ajest właśnoscia pracowników to niech się dogadują na zasadach prawa handlowego a nie prawa pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_mrowek Polskie górnictwo = patologia 04.02.11, 09:48 ...na szczęscie za 20-30 lat skończy się węgiel i skończy się to dziadostwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman mrowik - ty lepiej pilnuj... IP: *.centertel.pl 04.02.11, 10:32 by ci mrowiska nie rozdeptali i królowej nie zerżnęli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: A po co była "przemiana ustrojowa", żeby zara IP: 168.168.43.* 04.02.11, 09:16 A za złoża zapłacili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polepszak Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.vlan452.dengo.lubman.net.pl 04.02.11, 09:54 Ręce opadają... następny Kononowicz się znalazł !! Zlikwidować wszystko i będzie zero dopłat do wszystkiego !! Naprawdę szczerze współczuję nieszczęśliwy człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą 04.02.11, 08:16 a w planach są jeszcze: prywatyzacja lasów, jezior gór i plaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rm Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.171.186.11.static.crowley.pl 04.02.11, 09:57 ale te 6,3 tys to pensja brutto, prawda ?. więc trzeba ją pomniejszyć gdzieś o 1/3 bo tyle nasze kochane państwo zabiera nam z pensji brutto. Uważam zresztą,że takie artykuły to tylko szczucie jednych grup społecznych na inne, które ma odwrócić uwagę od rzeczywistych problemów naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arth Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 08:26 Górnicy uzyskali już i tak korzystny dla nich, nieco odrębny od powszechnego, system emerytalny. W jaki sposób? Bez żadnych konkretnych argumentów, po prostu kilofami pod Sejmem, co obecnie jest chociażby przyczyną rozkładu systemu emerytalnego (trzeba wreszcie zdać sobie sprawę z tego, że to nie tylko obecny rząd jest autorem kryzysu emerytalnego, ale także poprzednie także poprzednie rządy SLD i PiS z jeszcze większą skutecznością demontowały ten system). W naszym kraju górnicy są szczególnie uprzywilejowaną grupą i jest chyba bardziej archaizm z czasów komunizmu. Dlaczego mają oni być traktowani ze szczególną troskliwością? Tzn preferencyjnie w stosunku do innych grup zawodowych? Tak jak ktoś już tu wcześniej przywołał, ja sam również uważam, że taka pani kasjerka w markecie niejednokrotnie jest kilka razy bardziej zmęczona po całym dniu pracy niż górnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentalności Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.11, 09:28 ruskiego chłopa trudno się wyzbyć, niestety.Zjedź jeden z drugim do kopalni i popracuj jeden dzień to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: 82.113.121.* 04.02.11, 11:00 swietny argument. idz pracuj jako pielegniarka, ksiegowy czy krawiec. tez nie pojdziesz, bo brak ci kwalifikacji. no ale gornicy wg wlasnego mniemania, to nie wiadomo jaka elita... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.play-internet.pl 04.02.11, 15:41 spoko zjadę - wsiądę za kierownicę jakiegoś gazika i pojeżdżę po tunelach tak ze 3h potem poczekam aż górnicy popracują 2h i 3h z powrotem pod szyb wyjściowy. Oh niech już będzie te 4,5k zł brutto niech stracę za taką pracę. szkoda, że nikt nie wspomina iż praca górnika to nie jest 8h przy odwiercie tylko trzeba się tam dostać a czasem ładny kawał czasu pracy się tam jedzie i wraca. Po drugie górnicy kilofami to sobie ściany przyozdabiają tylko - teraz same maszyny są do rozkruszania ściany, kopareczki, ładowareczki i inne cuda wianki. I tak czekam w końcu która partia rządząca dobierze się do przywilejów tej grupy społecznej nie mówiąc o dopłatach. A o węgiel się nie martwmy - będzie zapotrzebowanie to się sprowadzi z rosji, chin czy innego tańszego sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.11, 09:11 Pracodawca powinien mieć moliwość wywalenia załogi z roboty, jeśli nie zgodzą się na proponowaną stawkę i koniec tematu. Myśle, ze to otrzeźwiłoby górników i inne uzwiąskowione zawody. Jeśli ktoś jest zwykłym robolem, który w kraju zapewniającym możliwość nauki, poszedł pracować fizycznie, to niech cierpi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polepszak Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.vlan452.dengo.lubman.net.pl 04.02.11, 09:51 Jakiś racjonalny post... Niektórych to po prost żal czytać, na czele z tym pożal się Boże artykuliną. Chciałbym wiedzieć co miał na celu tak napisany artykuł ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka jak beda oplacac swoje emerytury to ok IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 04.02.11, 10:15 nie sa tacy znów prywatni bo to my finansujemy im wczesniejsze emerytury na ktore oni nie placa skladek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Nalezy sie! IP: 82.113.121.* 04.02.11, 11:03 cicho! przeciez im sie nalezy i juz! ma tak byc, bo inaczej najazd dzikusow na Wawe znowu bedzie. niech inni sie im dorzucaja do emerytury! a to dlatego, ze im sie NALEZY! do nieretownych kopaln tez trzeba dokladac, bo im sie nalezy. wtedy w stratach partycypowac nie chca. ale jak sa zyski, to od razu % od zyskow sie... NALEZY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: jak beda oplacac swoje emerytury to ok IP: *.dobrafirma.com 04.02.11, 16:25 1) górnicy płacą więcej na ZUS przez miesiąc niż takie idiotki jak ty przez pół roku. 2)) górnicy przechodzą wcześniej na emeryturę, ale też krócej żyją, dlatego krócej też pobierają emeryturę, cierpią na różnego rodzaju choroby zawodowe np. pylica. 3) podane średnie są zawyżane, prezes dostanie więcej, zwykły górnik mniej, zamiast mediany, podają średnią wszystkich zarobków i wychodzi, że to tak dużo, tak samo jak w przypadku średniej krajowej 4) skoro są dobre wyniki to dlaczego nie ma być podwyżki? Zwłaszcza, że realna podwyżka będzie mniejsza, inflacja przecież swoje robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oink Re: jak beda oplacac swoje emerytury to ok IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 04.02.11, 22:13 policz mlotku ile gornik w ciagu zycia wplaci do zusu a ile z niego wyciagnie. i porownaj to do innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.02.11, 10:23 a kiedy to emerytury rosły o 4%-poinformuj się, a później pisz farmazony;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Przeciez to robole są. Paranoja !! IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 14:14 Przeciez to robole są. Paranoja !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edzio Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.02.11, 08:23 sprzedac prywatnemu wlascicielowi i niech robia co chca ( i gornicy i wlasciciel ) . Problem z glowy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 11:16 Bogdanka jest prywatna. Warto wiedzieć co nieco o temacie, na jaki się wypowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edzio Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.02.11, 13:05 to jak jest prywatna to o czym ten artykul ? Jak wlasciciel da to beda mieli podwyzki , a jak im zle to niech sie zwolnia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracowity koniec z przywilejami emerytalnymi !!! IP: 217.97.129.* 04.02.11, 08:31 Jak widać w górnictwie są duże pieniądze i pracodawców stać na wynagrodzenia!!! Więc niech pracodawca płaci taką składkę, żeby pokryła wcześniejsze odejścia na emerytury w górnictwie! Stać ich na 6-ścio tysięczne pensje? To stać ich na opłacenie odpowiednich składek na emerytury i ubezpieczenie zdrowotne!!! Zapytajcie Tuska, czemu pracujący za wynagrodzenie mniejsze od minimalnego składają się na emerytury górników i na opiekę zdrowotną dla nich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szleper Re: koniec z przywilejami emerytalnymi !!! IP: *.xdsl.centertel.pl 04.02.11, 08:43 To nie sa przywileje,debile tego nie mogą zrozumieć.Polska to bardzo bogaty kraj i nikogo nie powinno dziwić iż chcą zarobków "nie uwlaczających ich godności"Gornicy uzmyslowiłi sobie iż Polska teraz jest w UE i dlatego mają prawo domagać się rowności.Tylko zboczeńcy i pedofile maja prawo do marszow równosci?To moze napiszcie ile zarabia zarząd,prezes i wyższa kadra kierownicza, łącznie z nagrodami i tzw.nadgodzinami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edzio Re: koniec z przywilejami emerytalnymi !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.02.11, 13:17 ale jak uwazaja ze zarabiaja za malo to moga zmienic prace na bardziej poplatne zajecie . Nikt im niebroni . Tak samo jak pracodawcy placic tyle ile uwaza za sluszne , jak bedzie placic za malo to po prostu nie znajdzie ludzi do pracy . Takie sa prawa rynku i dzialaja one w obydwie strony . Dla mnie karygodne jest wymuszanie podwyzek strajkiem - nie podoba mi sie w firmie , za malo zarabiam to szukam innej pracy i odchodze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arth Re: koniec z przywilejami emerytalnymi !!! IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 09:04 Preferencyjny system emerytalny dla górników został wywalczony już pod koniec rządów SLD-PSL, więc to nie tylko tylko wina tego rządu. PO po prostu musi teraz publicznie stwierdzić fakty, od którym poprzednim rządom udawało w różne sposoby uciekać. Demontaż tej reformy zaczął się już o wiele wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: koniec z przywilejami emerytalnymi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 11:21 Gość portalu: pracowity napisał(a): > Zapytajcie Tuska, czemu pracujący za wynagrodzenie mniejsze od minimalnego skła > dają się na emerytury górników i na opiekę zdrowotną dla nich! Ale po co pytać Tuska, gdy te informacje sa oólnodostępne. Górnicy mają specjalne emerytury, bo tak - wbrew założeniom reformy emerytalnej - przegłosowano jesienią 2005 roku tuż przed wyborami. Za były wszystkie ugrupowania, za wyjątkiem Platformy Obywatelskiej. Tak więc przedłużenie patologii z czasów PRL zawdzięczamy SLD, PiS, PSL, SO i LPR. Rząd Belki wysłał ustawę do TK, ale nowy premier na cztery lata Kazimierz marcinkiewicz po rozmowach z nowym prezydentem Lechem Kayczńskim wycofał ją z Trybunału. Odpowiedz Link Zgłoś
badziewiak66 Odpie...ie się od górników, to temat zastęczy 04.02.11, 08:39 Niech ktoś zjedzie na dół i sobie pofedruje przez parę godzin, a potem możemy pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: Odpie...ie się od górników, to temat zastęczy 04.02.11, 08:42 > Niech ktoś zjedzie na dół i sobie pofedruje przez parę godzin, a potem możemy p > ogadać. A ty spróbuj wyżyć za 1300zł siedząc na kasie w markecie. Górnicy to święte krowy i mają za dużo przywilejów. Społeczeństwo widzi że jest okradane i nic na to nie poradzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki-82 Re: Odpie...ie się od górników, to temat zastęczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 08:54 A czy ktoś im kazał zostawać górnikiem? Był to ich świadomy wybór więc powinni być traktowani jak przedstawiciele każdego innego zawodu. Niech się cieszą że tyle zarabiają. A nie tylko narzekania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-górnik Re: Odpie...ie się od górników, to temat zastęczy IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.02.11, 08:54 To ty się od... od moich pieniędzy z podatków. Jak kopalnia będzie prywatna to możecie zarabiać i po milionie. P.S. byłem pod ziemią w kopalni węgla na śląsku ... takiego unikania roboty do nie widziałem nigdzie, przed sztygarem to się chowali, żeby roboty nie dawał przypadkiem. czas liczy się od przekroczenia bramy, ale zanim się przebiorą, zjadą, zjedzą, na dole kawę wypiją to godzinki lecą potem krótko robota i no i proces z wyjazdem ... szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klika Re: Odpie...ie się od górników, to temat zastęczy IP: *.vlan452.dengo.lubman.net.pl 04.02.11, 10:02 Jak się człowiek wypowiada na jakiś temat, to powinien wcześniej przynajmniej w podstawowym stopniu czegoś się na ten temat dowiedzieć... Kopalnia w Bogdance już dawno jest prywatna... żal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brukarz Re: Odpie...ie się od górników, to temat zastęczy IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 09:11 Pracowałem kiedyś w wakacje jakoś brukarz. Praca niemalże non stop na klęczkach, kolana bolą, kręgosłup strzela, wyprostować się po 10 godzinach ciężko. A najlepszą frajdą jest praca w deszczu! Niech ktoś kiedyś się zatrudni i ułoży sobie kilka metrów kwadratowych granitu, potem możemy pogadać. W taki sposób można przedstawić każdy zawód. Górnicy bez merytorycznych argumentów wywalczyli sobie w naszym kraju kokosy. A są takimi samymi pracownikami jak wszyscy inni. I nie jest to temat zastępczy. M. in. przez górniczy system emerytalny sam kiedyś mogę nie dostać świadczenia. A z 6000 zł mimo wszystko można już odłożyć na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrarm Re: Odpie...ie się od górników, to temat zastęczy IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 11:21 A ja pracuję jako informatyk. Po 5 latach studiów (jeszcze 2 lata planuję zaocznych - sam muszę zapłacić - muszę się dokształcać) zarabiam 4k brutto, plus pare fajnych dodatków.. praca ciężka, czasem mało satysfakcjonująca.. siedząca - kręgosłup siada po 5 latach.. już pare razy miałem tzw. "przewianie" - za mało ruchu.. Do tego ciężka praca umysłowa - wypala i męczy. Często nie widząc natychmiast efektów wpadasz w depresję. Do tego ciągła konieczność pracy ze współpracownikami. Domagam się emerytury po 15 latach, i dodatków. Aha, i jakby moja firma miała problemy, chcę dopłaty do branży IT! W końcu cały Internet stoi dzięki informatykom i takim firmom. Bez Internetu to już chyba życie jest niemożliwe, prawda? Nie zgadzam się, żeby górnicy przechodzili na emeryturę TAK WCZEŚNIE mając takie dobre (w porównaniu do mediany wynagrodzeń) zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cplus Re: Odpie...ie się od górników, to temat zastęczy IP: *.e-wro.net.pl 04.02.11, 18:23 Jakbym swoją "karierę" zawodową widział. Identycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nico Re: Odpie...ie się od górników, to temat zastęczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 09:30 z tym zjeżdżaniem na dół to jestes nudny juz jak kupa.......każdy prosty ryl ma jedną odpowiedź "zjedź na dół"....posłuchaj mikołaju...pracowałem na kopalni 12 lat na wydobyciu...zmieniłem prace nie że była za ciężka czy niebezpieczna...zmieniłem bo nie mogłem patrzec na takich prostaków jak ty...leżących pod ociosem albo siedzących na obsłudze z wielkimi dupami od wysiedzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Odpie...ie się od górników, to temat zastęczy IP: *.mtvk.pl 28.07.11, 00:00 chyba stary już ten post ale co tam. Człowiek który pisze ze pracował na wydobyciu 12 lat i zrezygnował bo patrzeć nie mógł niech lepiej napisze" wyjebali mnie bo spałem lub się zapijałem w trupa..." Pracuje jako górnik w KHW nie ma tam może i wielkich zarobków praca jak praca ciężka w zapyleniu wilgotność na poziomie 80% itp. Jak by się tak zastanowić to te 3tys co dostaje z odpowiednią ilością świąt przepracowanych to i mało i dużo ? Oczywiści z tym dużo to żartowałem :) Panie i Panowie wiem jak się pracuje w innych zawodach pracowałem za te psie pieniądze o których wszyscy tak piszecie mój ojciec był górnikiem ja mówiłem nigdy na kopalnie... Gdy dziecko było w drodze przełamałem się i przyjąłem się na kopalnie fajnie się pisze ale załatwiania było przez 6 miesięcy. Nie żałuje może i dziennie wyjeżdżam zgnojony i zaje....bany ale wyjeżdżam żyje i cieszę się że gdy widzę karetkę pod brama, że nie czeka ona na mnie. Aktualnie 2 dzieci żona i to wszystko na utrzymaniu daje rade i nie biadolę, że zarabiam mało czy dużo. Jak wcześniej napisałem pracowałem za 700zł pracowałem za 1000zł pracowałem i za 1300zł ale zawsze stawiałem cel by następna praca była lepiej płatna aktualnie przymierzam się do Bogdanki lub KGHM oczywiście dla lepszej płacy i poprawy bytu nawet jeśli miał bym dziennie żygać z zmęczenia i wysokich temperatur. Jeśli wam się nie podoba w sklepie za 1300 gdzie po skończonej dniówce idziesz do szatni i idziesz do domu to się zwolnij, czy ja kazałem Ci się tam przyjmować? Możesz wyjechać z kraju możesz kopać rowy lub pracować gdzie kol wiek indziej ale mniej odwagę się przyznać że bałeś się iść na kopalnie gdy miałeś szansę a teraz gdy kopalnie znów nie przyjmują ludzi bo są już pełne nowych pracowników płaczesz i szlochasz, jak to ty mało zarabiasz Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna na kretów przyjdzie czas-to podgatunek wymierający 04.02.11, 09:51 i na kretów przyjdzie czas-to podgatunek wymierajacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Odpie...ie się od górników, to temat zastęczy IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 04.02.11, 10:17 jak tak zle pod ziemia to czemu gornicy przechodza na wczesniejsza emeryture a potem znow zatrudniaja siew kopalni? Odpowiedz Link Zgłoś
pietia16 Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą po... 04.02.11, 08:45 To że, zarabiają 6, to ch..im w d.., ale to że po 25 latach-pracy-niektórzy nawet dołu nie widzieli , znam takich osobiście,-idą na emerytury pełne i wypasione to już jest sprawa nas wszystkich, -prawdziwa reforma emerytalna to nie taka która dokłada nam LATA pracy (67) to powinna być taka, która odbiera nabyte uprawnienia górniczo-mundurowo-rolnicze ! To mój obywatelski postulat!!!!! Kto żąda sprawiedliwości niech sie przyłączy do mnie!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laleczka chucky Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.haye.cable.virginmedia.com 04.02.11, 08:52 swiete slowa pietia. przyłaczam sie ja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypo-lityk Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 08:51 @avenhorn! Zobacz niedouczone mordoklapy waleza i kwaśniewski będą zarabiać 3 razy tyle! Zatrudnij się za posła-osła w którejś mafii, prezedenta-dęta, to za nic, a nawet za to, że ci szkodzą, frajerzy będę musieli łożyć daninę!!! A pewnie jesteś katolikiem, więc ci majątek zwrócili, więc też dochody kapitałowe masz niezłe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelel Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 08:56 szkoda że w kopalni nie ma okien... dlatego tam nie pracuję. Co Ty k...a wiesz o pracy w kopalni? Odpowiedz Link Zgłoś
magda-007 Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą po... 04.02.11, 09:09 Biorąc pod uwagę to jak się liczy średnią wynagrodzeń,szczerze wątpię żeby pracownicy najniższego szczebla dostawali takie pieniądze za swoją jakby nie patrzył ciężką pracę. Proponuję oddzielnie policzyć średnią wynagrodzenia dla pracowników fizycznych i oddzielnie dla kadry zarządzającej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monarchista Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: 213.17.138.* 04.02.11, 11:48 magda-007 napisała: > Biorąc pod uwagę to jak się liczy średnią wynagrodzeń,szczerze wątpię żeby prac > ownicy najniższego szczebla dostawali takie pieniądze za swoją jakby nie patrzy > ł ciężką pracę. Proponuję oddzielnie policzyć średnią wynagrodzenia dla pracown > ików fizycznych i oddzielnie dla kadry zarządzającej. Jak się liczy średnią? "Jeżeli człowiek stoi jedną nogą we wrzątku, a drugą w zamrażalniku, to średnio odczuwa całkiem przyjemną temperaturę". Dlatego politycy i różni demagodzy tak chętnie posługują się statystykami i "średnimi". Jest takie powiedzenie, że "jeśli kończą ci się argumenty, sięgnij do statystyki. 94,75% słuchaczy ci uwierzy". Przykład - ostatnie przemówienie posła Ludwika Dorna w Sejmie, gdzie podsumował, ile % ginęło Amerykanów, ile Polaków, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Tytuł kłamie 04.02.11, 09:12 Górnicy zarabiają średnio 6,3 tysiąca b r u t t o, czyli na rękę niewiele ponad 4 tysiące. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Tytuł kłamie 04.02.11, 09:25 echtom napisała: > Górnicy zarabiają średnio 6,3 tysiąca b r u t t o, czyli na rękę niewiele pona > d 4 tysiące. > No! ale dostają mydło za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogi Re: Tytuł kłamie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 10:57 To nie jedyna nieprawidłowość jaką się bawią w tych artykułach... Podawanie pensji brutto to paskudny wybieg, podobnie jak podawanie średniej arytmetycznej dla całego zakładu. Jeśli tylko kilku buców zarabia po kilkadziesiąt tysięcy, to średnia pensja całości automatycznie leci w górę. Niech podadzą średnią pensję robotników albo średnią ważoną, to od razu wyjdzie, że górnicy zarabiają po 3 do 4 tys brutto lub mniej. Na tej samej zasadzie 80% w Polsce zarabia poniżej średniej krajowej a większość z nich bieduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan z Ciemnogrodu Re: Tytuł kłamie IP: *.derby.waw.pl 04.02.11, 11:20 Oj, coś kłamiesz. 6300 zł brutto to prawie 4500 zł netto. To nie jest NIEWIELE ponad 4 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monarchista Re: Tytuł kłamie IP: 213.17.138.* 04.02.11, 11:50 echtom napisała: > Górnicy zarabiają średnio 6,3 tysiąca b r u t t o, czyli na rękę niewiele pona > d 4 tysiące. "Podawanie zarobku brutto to jak podawanie długości penisa wraz z kręgosłupem" (znalezione w sieci) Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Tytuł kłamie 04.02.11, 14:16 echtom napisała: > Górnicy zarabiają średnio 6,3 tysiąca b r u t t o, czyli na rękę niewiele pona > d 4 tysiące. Tak, tylko że np. mój rok ma 12 miesięcy, a ich ile? 14? 15? Że o rozmaitych dodatkach już zmilczę. Zatem trochę, jeśli łaska, rzetelności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ChemikGC Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.wasko.pl 04.02.11, 09:13 Nie jestem górnikiem, ale podziwiam tych ludzi. Zdaję sobie sprawę jak trudna i niebezpieczna jest to praca tak więc jak Ci źle w tym sklepie, to zapraszam na dół bezczelny(a) ignorancie(tko). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: 193.59.73.* 04.02.11, 10:12 ChemikGC napisał(a):"Nie jestem górnikiem, ale podziwiam tych ludzi. Zdaję sobie sprawę jak trudna i niebezpieczna jest to praca tak więc jak Ci źle w tym sklepie, to zapraszam na dół bezczelny(a) ignorancie(tko)". a ktoś kogoś zmuszał do górnictwa? od stuleci brali się za nie ludzie niewykształceni, którzy nie umieli robić nic innego. To chore, żeby za pracę, którą może wykonywać średnio zdolny szympans zarabiać wielokrotnie więcej niż na etacie lekarza w szpitalu czy naukowca na Uniwersytecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrarm Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.146.73.159.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.02.11, 14:05 Też tak uważam. Poza tym, to już nie 19 wiek. Są czujniki metanu (inna sprawa, że szympansy nie umieją z nich korzystać), są maski przeciwpyłowe.. Odpowiedz Link Zgłoś
nople Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą po... 04.02.11, 09:14 To nie jest płaca netto tylko brutto, więc "na rękę" dostają mniej niż 6 tys. A praca jest w ciężkich warunkach, zagrażających życiu i zdrowiu. Sama świadomość, że w razie tąpnięcia, wybuchu - można już na zawsze tam zostać - jest dużym obciążeniem. Ale prawdą jest też, że ludzie, którzy nigdy nie zeszli pod ziemię, dostają wynagrodzenie takie (a czasem i wyższe), jak ci pracujący w tak ciężkich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą 04.02.11, 09:24 tym , którzy zarabiają 1000 lub , tak jak w Gazecie 2000zł, może się wydawać że za dużo chcą. Niestety ceny w naszym kraju pokazują najlepiej, że żeby godnie żyć minimalna pensja powinna wynosić 5.000 brutto ( w mieście) na jednego człowieka. Prezesi spółek węglowych zarabiają miesięcznie o dwa kółka więcej więc jak są pieniądze to nie widzę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą 04.02.11, 12:03 > To nie jest płaca netto tylko brutto, więc "na rękę" dostają mniej niż 6 tys. A > praca jest w ciężkich warunkach, zagrażających życiu i zdrowiu. Sama świadomoś > ć, że w razie tąpnięcia, wybuchu - można już na zawsze tam zostać - jest dużym > obciążeniem. Problemem jest tylko to że w większości przypadków winny jest czynnik ludzki. Sam byłem w kopalni raz, przez chwilę nawet podziwiałem że ktoś może tak pracować. Ale potem zobaczyłem ludków jarających szlugi niedaleko zagrożenia metanem i ten podziw jakoś przeszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_mage Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą 04.02.11, 09:22 zarabiaja po 6 tys. SREDNIO, czyli prezes i zarzad zarabiaja po 30 tys. - 40 tys. miesiecznie, a reszta po 4 tys. BRUTTO. Wow, super kasa jak na prace gornika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molo Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 09:23 ty głupi zjebie !!!!!!! oni ciężko pracują i w dodatku narażają własne życie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: 82.113.121.* 04.02.11, 11:10 przyznaj sie kto w rodzinie jest gornikiem. a inni ciezko nie pracuja, nie narazaja zycia, nie maja odopowiedzialnosci za siebie i za innych? i czemu oni musza dokladac do "nadludzi" tj gornikow? Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna wziąć połowę tańszy wegiel z Ukrainy-ścierwa zwoln 04.02.11, 09:23 wziąć połowę tańszy wegiel z Ukrainy-ścierwa zwolnic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeba Re: wziąć połowę tańszy wegiel z Ukrainy-ścierwa IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.11, 09:29 mieć na to kasę gołodupcu. Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna [...] 04.02.11, 09:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: lepiej dać połowę kasy Ukrainie niż Wam ścier 04.02.11, 09:55 Ja w zeszłym roku kupiłem 2 tony węgla z Donbasu: kosztował mniej więcej tyle samo, co z Bogdanki (ze Śląska był droższy), za to nie płukany. W efekcie, w tych 2 tonach było około 200kg kamienia. Popiołu też zostaje 2 razy więcej.:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polepszak Re: wziąć połowę tańszy wegiel z Ukrainy-ścierwa IP: *.vlan452.dengo.lubman.net.pl 04.02.11, 10:13 Włosy dęba stają... Jak Ci tak łatwo przychodzi nazywać kogoś "ścierwem" to musisz być mocno nieszczęśliwym człowiekiem... a do tego ostatnim chamem P.S. I chyba o to chodziło "Szanownej redakcji". Nieważne, że artykuł jest głupkowaty, niemerytoryczny, populistyczny, ale wzbudza sensację!! GRATULUJĘ!! Mylicie się mocno jeżeli uważacie, że jedynie prasa na poziomie Faktu może się w Polsce sprzedawać. No, ale przynajmniej zaczynacie jasno określać swój target... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monarchista Re: wziąć połowę tańszy wegiel z Ukrainy-ścierwa IP: 213.17.138.* 04.02.11, 11:52 buk-humor-dziczyzna napisał: > wziąć połowę tańszy wegiel z Ukrainy-ścierwa zwolnic "Tańszy węgiel z Ukrainy" oznacza, że to górnicy ukraińscy są wyzyskiwani, a przynajmniej takimi mogą się poczuć. A co będzie, jak i oni się zbuntują? Odpowiedz Link Zgłoś
sunim A niech zarabiają... swoje 04.02.11, 09:30 ... jeżeli nie będzie trzeba do nich dopłacać, jeżeli nie będą kraść moich pieniędzy na ich emerytury. Bo póki co, to ich podwyżki nie są ICH sprawą. Im więcej teraz zarabiają, tym więcej trzeba im za kilka lat dopłacić do wcześniejszych emerytur. Więc szczerze mam w dupie sprawność ekonomiczną Bogdanki - tak długo jak ściągany jest haracz na ich emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
ai.p Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą po... 04.02.11, 09:32 Typowa manipulacja czytelnikami.Podają średnią,w którą wchodzą zarobki i premie prezesów a nie szeregowego górnika.Średnia w kraju ponad 3,0 tyś tylko kto to zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą 04.02.11, 10:03 Dokladnie to samo chcialem napisac zarabiaja srednio a dlaczego sie nie podaje ile zarabia gornik a ile prezes kopalni? Bo srednio to jak ktos wyjdzie z psem na spacer to ma 3 nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosoth Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.lubzel.com.pl 04.02.11, 10:17 Zgadza się, średnie zarobki zawsze są kosmiczne, tylko, że ogromna większość pracowników nigdy w życiu takich pieniędzy nie zobaczy. Pan Skomra napisał zjadliwy artykulik nie mając pojęcia o czym pisze, bo mu d... ścisnęło jak liczbę zobaczył. Panie Skomra, idź pan spytać swoich szefów ile zarabiają i wyciągnij pan sobie średnią, zanim napiszesz pan kolejny raz coś co wywoła nagonkę na ludzi, którzy słusznie walczą o godziwe zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelis07 Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą po... 04.02.11, 09:39 Wszyscy powinni kliknąć opcję "jestem za" lub "nie mam zdania". Z tekstu wyraźnie wynika, że spółka osiąga dobre wyniki. W znacznej mierze dzięki pracownikom. Podwyżka nie odbije się na cenach węgla- o co więc święte oburzenie? Nie darzę górników jakimś cielęcym zachwytem, mam swoją opinię o ich strajkach, szturmach Warszawy, postrzeganie siebie jako tych świętych z twarzami w pyle węglowym, którym się w socjalizmie wszystko należy (Ślązacy zapewne pamiętają słynne Barbórki?), tutaj sytuacja jest po prostu oczywista: firma osiąga świetny zysk, to dzieli się z tymi, którzy go wypracowali, to pracownika motywuje, gdyż realnie czuje swój udział w tworzeniu życia firmy. Zapewne ci, którzy wybrali opcję dotyczącą bezczelności górników należą do tej grupy pracowniczej, która jest niedoceniana przez swoich szefów, zastraszana możliwością zwolnień itd. i w głowach nie może im się pomieścić, że ktoś może mieć lepiej. Po pierwsze: nie wasza sprawa, po drugie: nagłaśnianie walki pracowników z pracodawcami, walki o szacunek i godne traktowanie, w tym wynagrodzenie, wcześniej czy później pomoże i wam, gdyż w końcu do coraz większej liczby pracodawców dojdzie prosty fakt, że zysk jest pewniejszy, gdy się z nim sprawiedliwie dzieli z tymi, którzy go wypracowali (pracownik jest lojalny, pracuje wydajniej gdyż widzi powiązanie- cięższa praca, lepszy zysk), a i sami pracownicy będą się lepiej organizować, aby swoich praw bronić- praw, które na Zachodzie są czymś naturalnym i oczywistym. I ludzie, pamiętajcie: przestańcie pluć jadem, gdy dowiadujecie się, że ktoś ma lepiej, a wy w żaden sposób się do tego nie dokładacie. W GBR ludzie oburzają się na sytuacje, gdy ktoś zarabia zbyt mało, a nie zbyt wiele- tak bronią i swojego interesu, część z was podpiłowuje gałąź, zamiast przeć do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polepszak Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.vlan452.dengo.lubman.net.pl 04.02.11, 10:16 Dzięki za wlanie nieco optymizmu w serducho. Dobrze wiedzieć, że piszą tu też trzeźwo myślący ludzie :-) Szkoda tylko, że tak mało jest w ogóle "myślacych" redaktorów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss czyli logicznie, jak sa straty to sa obniżki płacy IP: *.nrc.pl 04.02.11, 10:23 podwyżka lub nagroda z zysku - ok. Ale tylko wtedy gdy strata firmy powoduje obniżkę pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: 82.113.121.* 04.02.11, 11:25 doczytaj co w Wlk. Brytanii Margaret Thatcher zrobila ze zwiazkami zawodowymi i kopalniami. w PL nie ma nikogo pokroju Thatcher, bo zeby to zrobic, to trzeba miec olej w glowie i odwage. tzw jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą 04.02.11, 14:21 aurelis07 napisała: > Wszyscy powinni kliknąć opcję "jestem za" lub "nie mam zdania". [...] Tak, wszystko to pięknie-ładnie, tyle że nie masz racji pisząc, że nam zupełnie nic do tego. Nam do tego przynajmniej jedno: to my finansujemy te bardzo wysokie i dużo wcześniej wypłacane, górnicze emerytury. Podejrzewam, że dla dziewczyny z Biedronki, która musi te ileś tam godzin wysiedzieć w kasie za najniższą krajową (i to do 60 roku życia, jak nie dłużej), bardzo krzepiąca jest świadomość, że dorzuca się do tych emerytur. To taka odmiana popularnego toastu 'zdrowie wasze w gardła nasze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.02.11, 10:05 Teraz wiem dlaczego rząd prze do budowy elektrowni atomowych bo górnictwo jest za drogie, oni większe pensje a my wtedy droższe opłaty za energię. Odpowiedz Link Zgłoś
11krzych Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą po... 04.02.11, 10:08 To już jest prywatna firma. Niech sobie żądają nawet po 200% podwyżki. Za rok pójdą na bruk. Co innego ten złodziejski KGHM. Tam żadania roboli to zwykła bezczelność. Odpowiedz Link Zgłoś
josek4 Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą po... 04.02.11, 10:08 Wystarczy, że ja zaproszę, np. do szkoły! Kurcze człowiek się uczył, kończył studia i po co? Wystarczyło nic nie robić i zostać górnikiem i jeszcze emeryturę miał wcześniejszą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą IP: *.icpnet.pl 04.02.11, 21:06 to trzeba było ruszyć dupe złapać się za ciężką prace od młodych lat i wziąść do roboty a nie oglądać na państwowy wikt... Odpowiedz Link Zgłoś
ohot Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą po... 04.02.11, 10:18 Bogdanka jest prywatna, prawda ? Nie mam zdania. Klik. W razie wykończenia firmy przez związki "broniące" pracowników, jestem z góry przeciw jakimkolwiek dotacjom, ulgą, itd. z moich podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman a ja się was marudy i maklontenci pytam... IP: *.centertel.pl 04.02.11, 10:30 gdzie qurvuchna byliśta wy lub wasi rodzice w 1980 i w 1989r? W dupie??? Chcieliśta "kapytalyzmu" to mata. Teraz morda w kubeł i bul bul. I zapie...ć za psi grosz! A może wam się Gierek przypomina :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: a ja się was marudy i maklontenci pytam... 04.02.11, 14:23 Gość portalu: bosman napisał(a): > gdzie qurvuchna byliśta wy lub wasi rodzice w 1980 i w 1989r? W dupie??? Chciel > iśta "kapytalyzmu" to mata. Teraz morda w kubeł i bul bul. I zapie...ć za psi g > rosz! A może wam się Gierek przypomina :-))) U nas nie ma kapitalizmu. Jest jakaś hybryda socjalistyczno-kapitalistyczna, ze znaczną przewagą tego pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
janspruce Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą po... 04.02.11, 10:31 IW Warszawie zarabiaja przecietnie po 5780 zlotych i chca wiecej! A na Mazowieckich piaskach nie ma przeciez kopalni wegla ani miedzi. Czy pracuja ciezej lub wydajniej niz w innych regionach? Jezeli nie to dlaczego zarabiaja tak duzo? Odpowiedz Link Zgłoś
kuma1 Zarabiają ponad sześć tysięcy złotych i chcą po... 04.02.11, 10:40 Sprzedają nasz węgiel.Wydobywa go prywatna firma.Ciekawe ile od tony ma na tym interesie nasze państwo./Co "My" z tego mamy./ Odpowiedz Link Zgłoś