Dodaj do ulubionych

Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów obozu

10.02.06, 00:27
Pomysl w moim przekonaniu nie jest pozbawiony racjonalnosci.Centra handlowe
staja sie powoli miejscem wypoczynku, uprawiania tzw. shoppingu oraz
nowoczesnymi swiatyniami globalnej kultury masowej.Wiezniom nalezy sie
szacunek, zwlaszcza, ze wiekszosc z nich walczyla w wojnie obronnej 1939 r.A,
ze byli w wiekszosci wyznania mojzeszowego lub pochodzenia semickiego, tym
bardziej zasluguja na nasz hold.Pozwoli to takze odczarowac po trosze mit
powolnego zyda, pogodzonego z losem zaglady w hitlerowskich trybach fabryki
smierci.
Obserwuj wątek
    • Gość: sofia Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: 87.206.229.* 10.02.06, 08:53
      Ja jestem katoliczką, mieszkałam przy ul Grottgera i nie wiedziałam,że w
      barakach byli więzieni ludzie.Jak to czytam to jest to dla mnie nie
      smaczne.,tzn-Plaza w takim miejscu-.Ale w Centrum pomnik tablica dla mnie nie
      pasuje,.Ja widziałabym taką rzecz przy murze cmentarza.Dobrze
      wyeksponować,zadbać,żeby obiekt był widoczny dla oka ludzkiego.Wydaje mnie
      się,że można by przystanąć,zadumać się zmówić zdrowaśke,bo cmentarz za
      plecami.Natomiast w centrum młodzi napewno nie pomyślą,żeby się wyciszyć, a
      starzy wybiorą kaplicę cmentarną.Takie jest moje zdanie,jestem w średnim wieku
      i tak to widzę. Lublinianka od 35lat.
      • Gość: SWilk Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.lub73.int.pl / *.int.pl 10.02.06, 10:34
        A może właśnie pomnik skłoni ich pewnego dnia do zatrzymania się?

Ile osób przejdzie koło pomnika przy cmentarzu, a ile przewija się po wnętrzach
        sklepu? Jestem studentem, mam 22 lata. Nieraz widząc jakiś pomnik czy tablicę
        zatrzymam się, przeczytam, pomyślę nad historią, którą pomnik upamiętnia.

Tym bardziej pomnik w centrum handlowym. Jest to coś niespotykanego,
        niestandardowego. Wiele osób, które nie zwróciło by w ogóle uwagi na pomnik,
        zastanowi się co robi pomnik w centrum handlowym. A na cmentarzu pomników
        tysiące... jeden w tę czy w tę - połowa przechodniów nie zauważy, że jest coś
        nowego...

Poza tym, skoro centrum stoi w miejscu obozu, dlaczego odsuwać pomnik z miejsca
        mąk? Tym ludziom należy się pamięć i miejsce w naszych sercach. Walczyli za
        naszą wolność. Cierpieli w obozie za innych... Bo gdyby ich tam nie było, to kto
        wie czy moi czy Pani przodkowie nie trafili by do tego obozu? Mogli by z tamtąd
        nie wrócić i mogło by nas tam nie być...

Uważam, że centrum handlowe nie jest czymś, co mogło by uhybić honorowi pomnika.
        Tym bardziej mogło by go uhonorować, eksponując go tysiącom ludzi.

Dziś rzadziej chodzi się na spacery do parków niż do centrów handlowych. Nawet
        jeśli nie mamy czasu przystanąć za pierwszym razem kiedy widzimy pomnik, to
        zostanie on nam w pamięci, skłoni do rozważań dlaczego tam stoi. Może następnym
        razem, kiedy będziemy mieli wiecej czasu, przystaniemy, by poznać historię
        miejsca. Może nawet specjalnie pojedziemy na zakupy wcześniej.

Uważam pomysł uczczenia więźniów obozu pomnikiem w centrum handlowym za dobry.
        Jako reprezentant młodego pokolenia sądzę, że miejsce - centrum handlowe - w
        żaden sposób nie zmniejsza powagi pomnika, a może go, mówiąc nieładnie,
        "wypromować", może sprawić, że więcej osób pozna historię naszego miasta.

• ratatatam Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob 10.02.06, 10:38
          a gdzie ten pomnik ma stanac? przy kasach? czy przy toaletach? a moze w ogrodku
          kawiarnianym?
          • Gość: leffi Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.devs.futuro.pl 13.02.06, 19:55
            ciekawe, kto wyraził zgodę na budowę marketu w takim miejscu...
            czy to dobry pomysł?
        • Gość: sofia Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: 87.206.229.* 11.02.06, 14:28
          Tu dziecko chyba jeden ,napisałeś mądrze i wyraziłeś swoje zdanie jak
          czujesz/dzięki ci za to.Przeczytałam chyba wszystkie opinie,i widzę,że
          niektórzy ,po chamsku się wypowiadają.Po co świntyszyć skoro można opinie
          wyrazić konkretnie?Ja mam takie zdanie,ty takie.Jest oky,.Życzę,Ci do końca
          życia tak mądrych wypowiedzi.Ale mnie to boli,z tym obozem,bo ja tam
          mieszkałam,i chodziłam po ziemi gdzie ludzie ginęli,pamiętam nawet jak w jednym
          z baraków byłSEX-SZOP,-jakie to okropne.A nikt ze starszych nie mówił,że to
          miejsce szczególne.A przeżyli wojnę.Dlaczego-zadaję sobie pytanie?Pozdrawiam.
      • yooreck Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob 13.02.06, 21:46
        Trzeba było na religię tak nie latać, tylko trochę pouczyć się polskiego. dla
        mnie to nie smaczne
    • Gość: ruda Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 09:38
      a moze lepiej kolejne lodowisko za 700tys :)
      • Gość: sfsd Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 11:18
        sdfsd
    • ratatatam bardzo typowy pomysl... 10.02.06, 09:47
      Czy pamietacie afere rozpetana swojego czasu wokol budowy "hipermarketu" w
      Oswiecimiu? ten "hipermarket" byl w rzeczywistosci parterowym pawilonem w
      ktorym turysci mogliby wypic kawe czy herbate. Lament i glosy oburzenia
      rozlegaly sie od Nowego Jorku po TelAviv - a tu cisza ... nic... null... nikt
      nie protestuje , nikt nie placze nad krwia Zydow ktora wsiakala w grunty pod
      budowanym multikinem... i dla odwrocenia uwagi funduje nam sie impreze
      pt."Umschlagplatz" w okolicach ul Turystycznej ( z nieodlacznym Tomaszem
      Pietrasiewiczem z Teatru NN tle )Dlaczego? A dlatego, ze centrum Plaza Lublin
      powstaje z pieniedzy zydowskich wlasnie - bo to kapital izraelski ( zreszta nie
      jest pewne czy nie z naruszeniem prawa) zainwestowal w ten dochodowy interes.
      Polecam wszystkim lekture swietnej ksiazki, zydowskiego historyka - Normana
      Finkelsteina "Przedsiębiorstwo Holokaust" ( The Holocaust Industry )w ktorej
      autor ( stracil w czasie holokaustu najblizsza rodzine ) demaskuje mechanizmy
      wybiorczego "upamietniania" ofiar holokaustu i odslania kulisy poteznej machiny
      finansowej ktora nabija konta bankowe rzekomych "upamietniaczy".
      Milej lektury .
      • lapidariusz Re: bardzo typowy pomysl... 10.02.06, 11:03
        To, ze jedna osoba napisale ksiazke, w ktorej demaskuje spisek oznacza jedynie,
        ze ona (czyli autor) tak uwaza. I co to za argument. Na takim poziomie dyskusji
        mozna sie powolac na tysiace ksiazek, ktore mowia o holokauscie w inny sposob.
        I co z tego wynika? Kiedy mowa o zagladzie nie ma sensu sie licytowac, kto i
        jaka ksiazke napisal.
        W Oswieciumiu byl protest. Bo Oswiecim jest miescem - symbolem, a plac przy
        Lipowej nie. Lubelskim symbolem jest Majdanek i Umschlagplatz przy
        Turystycznej. I dlatego nie bylo i nie ma protestow.
        I niech mi ratatam wierzy, ze gdyby ktos chcial postawic Plaze na Majdanku, na
        terenie obozu, to protesty by byly, nawet, jesli inwestorem bylby Zyd.
        Szanowny przedmowca nie zwraca uwagi na jedna rzecz: kiedy mowa o zagladzie to
        dla wielu nie liczy sie pochodzenie, religie czy narodowosc ofiar - dla
        niektorych wazniejszy jest sam czlowiek i jego cierpienie, niezaleznie kim jest.
        I na koniec banal: sa na swiecie dobrzy Zydzi i dobrzy Polacy ale sa takze zli
        Zydzi i zli Polacy, wiec prosze, nie upraszczajmy, nie sprowadzajmy zlozonosci
        swiata tylko do poziomu narodowosci czy religii.
        • ratatatam Re: bardzo typowy pomysl... 10.02.06, 11:06
          lapidariusz napisał:
          > kiedy mowa o zagladzie to
          > dla wielu nie liczy sie pochodzenie, religie czy narodowosc ofiar - dla
          > niektorych wazniejszy jest sam czlowiek i jego cierpienie

a dla jeszcze innych licza sie glownie pieniadze...
        • ratatatam Re: bardzo typowy pomysl... 10.02.06, 11:14
          btw: nie mowimy o holokauscie tylko o "zbijaniu kasy" na nim - prosze tutaj
          nie mowic o dobrych , zlych lub obojetnych pod tym wzgledem polakach ,zydach
          niemcach czy marsjanach - bo akurat nie to jest przedmiotem artykulu i tzw
          "dyskusji" wokol niego - nie mowimy tez o "obsesji spisku" Finkesteina tylko o
          budowaniu kompleksu rozrywkowo uslugowego na miejscu kazni wielu ludzi i
          podwojnych standartach stosowanych przy ocenie podobnych zjawisk
          • andrzej.sawa Re: bardzo typowy pomysl... 10.02.06, 11:58
            Zyjemy w Polsce gdzie jest mnóstwo miejsc krwawej historii.Czy to znaczy,że mamy
            te miejsca odgrodzić płotem i zachować na wieczne czasy?Przecież znaczną część
            Warszawy należałoby zamknąć,a w Lublinie ile piwnic, w których ub i nkwd
            wykuwało nowy ustrój na ludziach.Tablica informacyjna jest najwłaściwszą
            rzeczą.Nie zapominamy,ale żyjemy,w pewnym stopniu na przekór bandytom.Oczywiście
            stopień wyeksponowania tej tablicy jest do dyskusji.
            • ratatatam Re: bardzo typowy pomysl... 10.02.06, 12:06
              ok to w takim razie gdzie ta tablica? przy kasach biletowych? przy toaletach czy
              w ogrodku piwnym??
              • Gość: da29 Re: bardzo typowy pomysl... IP: *.chello.pl 10.02.06, 12:52
                najlepiej pomnik na srodku hallu:)
            • Gość: da29 Re: bardzo typowy pomysl... IP: *.chello.pl 10.02.06, 12:51
              a wiesz co sie dziejez narodem ktory zapomina o swojej historii??
              wyjezdzazagranice i wymiera!!!
      • Gość: da29 Re: bardzo typowy pomysl... IP: *.chello.pl 10.02.06, 12:49
        Wlasnie mnie dziwize ZYdzi w jendym miejscu nie pozwalaja czegos budowac alboze
        nad Majdankiem jest strefa ciszy i cos nie tak moze byc z lotniskiem w
        Swidniku,a tutaj nie protestowali!!!!A przeciez odkryto w czasie robot tez mury
        obronne LUblina chyba z XVI wieku! Wyburzono je!! Dla mnie to wszytko to
        skandal! W Warszawie dba sie o kazde miejsce historyczne i o zielena u Nas
        zamiastw tym miejscu zrobic parkz pomnikiem buduje sie kolo cmentarza i na
        miejscu obozu Plaze!!!
        Lubliniankaod poczatku zycie-30 lat niedlugo
        • Gość: Lublinianin_od_l40 Re: bardzo typowy pomysl... IP: *.it-net.pl 10.02.06, 14:20
          Ta inwestycja od początku jest własnie nie na miejscu. Hotel i multikino z widokiem na cmentarz... Ale nędza upadla i tak nędzne władze, naszego nędznego miasta zdecydowały sie na kasę zamiast godnego uporządkowania terenu. Tego się juz nie odkręci, więc jakieś upamiętnienie sie należy. Należy jednak zadbać aby było wyraźnie wyszczególnione czyja była inicjatywa no i projekt musi byc odpowiedni, nie współgrający z otoczeniem ale przywodzący na myśl widok sprzed lat i właściwe skojarzenia.
        • Gość: Michał Wiesiawka? Nie, o nie! To żaden przykład! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:53
          O! Warszawka jako przykład, jak to zwykle w Lublinie bywa! Tyle że w Warsiawce
          de facto nie ma w zasadzie nic do zwiedzania a tym bardziej żadnych miejsc
          historycznych. A poza tym Wiesiawka od dawna wzgardza Lublinem.
      • Gość: Michał A terytoria okupowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:47
        A ile można płakać po tych żydach, nie za dużo tego??? Dlaczego mamy się
        umartwiać za to co Niemcy zrobili, a nie my? To wszystko po to żeby odwrócić
        uwagę od tego co wyprawiają na terytoriach okupowanych!
        • lapidariusz Re: A terytoria okupowane? 11.02.06, 13:03
          Kiedy Panie Michale plakales po Żydach? Sadze, ze nigdy ci sie to nie zdarzylo.
          I patrzac na to co wypisujesz, obawiam sie, ze nigdy po nikim nie plakales. Mam
          jednak nadzieje, ze ktos, kiedys mimo wszystko po tobie zaplacze.
          A na marginesie to zadziwia mnie co maja wspolnego pomordowni w czasie wojny
          ludzie z terytoriami okupowanymi? To ze mieli wspolnych przodkow? Czy to
          wystarczy, zeby kogos opluwac?
          • ratatatam Re: A terytoria okupowane? 11.02.06, 14:45
            a kto tu kogos opluwa??? widze, ze pan lapidariusz wpadl tutaj z gory przyjeta
            teza, ze w dyskusji zabiora glos antysemici, neonazisci oraz wszyscy inni
            ktorzy ksenofobie wyssali z mlekiem matki..
          • Gość: Michał A niby z jakiego powodu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 11:09
            Nie mam zamiaru płakać nad "rasą panów" ("naród wybrany"). A niby z jakiego powodu?
            • dccircle Re: A niby z jakiego powodu? 13.02.06, 21:01
              Gość portalu: Michał napisał(a):

> Nie mam zamiaru płakać nad "rasą panów" ("naród wybrany"). A niby z jakiego pow
              > odu?

I jak tu odpowiedzieć temu chamowi?
    • Gość: Anka Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.chello.pl 10.02.06, 10:46
      Nie dość,że w sąsiedztwie cmantarza, to jeszcze w srodku... Przesada
    • Gość: lubelaczek Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.06, 12:16
      Plaza center to miejsce rozrywki i handlu a nie skansen i siedziba IPN!!!!Czego
      to jeszcze pruszonowa brygada nie wymyśli!!!
      • Gość: da29 Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.chello.pl 10.02.06, 12:53
        pierwsze co durnego ta brygada wymyslila to sprzedanie tego terenu pod Plaze!
        To byla najwieksza glupota!
    • Gość: lubelak Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.sdb.lublin.pl 10.02.06, 12:23
      Co w tym jest nietypowego?
      • ratatatam Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob 10.02.06, 12:58
        dobre pytanie...
        wg mnie pomnik ofiar holokaustu w centrum handlowo-rozrywkowym to nic nietypowego
        • Gość: ZEZEM Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 13:48
          Jeżeli oddano teren pod obiekt handlowy to właściciel wykorzystuje go zgodnie z
          przeznaczeniem. Jeżeli miasto chce to miejsce wyróżnić to niech stawia co chce
          ale na swoim. Tak stanowi prawo tego kraju.
          • Gość: Nuntaro Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.it-net.pl 10.02.06, 14:26
            Ano trza było umowę skonstruować odpowiednio. A traz mozna, jeśli można, do niej wnieść pewnie poprawki, jak np. zobowiazanie inwestora do uzgodnienia miejsca upamietnienia i formy. I to nie ądnego tam holocaustu - skoro nie chcieli zdjąć polskich mudnurów to własnie dlatego należy im sie konsekwentne upamietnienie jako jeńcom a o pochodzeniu można i należy (skoro to był powód ich bytności w tym podobozie) oczywiście wspomnieć.
            • Gość: ratatatatatam Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:26
              A moze izraelski inwestor nie pomyślał o "upamiętnieniu" właśnie z powodu tych
              mundurów...
    • ratatatam Wiem!!!! znalazlem kompromisowe rozwiazanie! 10.02.06, 13:08
      znalazlem kompromisowe rozwiazanie zadowolajace wszystkich!
      przed kazdym seansem w multikinie Tomasz Pietrasiewicz z Teatru NN bedzie glosno
      odczytywal nawiska zamordowanych ! jaka piekna idea!
      • Gość: Nuntaro Re: Wiem!!!! znalazlem kompromisowe rozwiazanie! IP: *.it-net.pl 10.02.06, 14:28
        No niezłe (publika naturalnie powinna wytrzymywać odczytywanie na stojaka)- prawdziwa turystyczna atrakcja.
      • lapidariusz Re: Wiem!!!! znalazlem kompromisowe rozwiazanie! 11.02.06, 12:59
        Skad u pana/pani ratatatam tyle zlosci. Dlaczego szydzi z Tomasza
        Pietrasiewicza, ktory od lat troszczy sie o pamiec o ludziach wymordowanych.
        Ktos to powinien robic. A on robi to dobrze. Z odpowiednim szacunkiem i powaga.
        A forma? Nietypowa forma (np. wspomniane odczytywanie nazwiska ludzi
        zgladzonych) ma poruszyc, przypomniec, przywrocic pamiec. Bo nic wiecej zrobic
        nie mozemy. I oczywiscie uwrazliwiac na zlo i nienawisc.
        Krytykow dzialan Pietrasiewicza zapraszam na wystawe do Teatru NN albo na jedno
        z wydarzen organizowanych przez ta instytucje. Dopiero potem prosze o
        wypowiedzi. Choc sadze, ze ci co byli w inny, ostrozniejszy i delikatniejszy
        sposob sie wypowiadaja na tym forum. Rzecz nie dotyczy jakiejs tam inwestycji
        ikasy ale spraw o zasadniczym znaczeniu: zaglady, mordowania, nienawisci. I
        pamieci.
        Szydzenie z ludzi, ktorzy dbaja o pamiec problemu Plazy nie rozwiaze.
        • sonnenkinder Re: Wiem!!!! znalazlem kompromisowe rozwiazanie! 12.02.06, 19:48
          To mozemy juz mowic o "problemie plazy"?
        • Gość: leon.z. Re: Wiem!!!! znalazlem kompromisowe rozwiazanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 16:39
          Jedyne o co dba pan Pierasiewicz to swoje konto w banku - raczej w tym
          upatrywalbym ten nagły przypływ pozytywnych uczuc wobec "wymordowanych" i ich
          żyjacych ziomków. A co do wystawy w "teatrze NN" - to po obejrzeniu jej można
          odnieść wrażenie, że w przedwojennym Lublinie Żydzi stanowili grubo ponad 99%
          mieszkańców - do tego w straszliwy sposób prześladowanych przez typowych
          Polaków -antysemitów - przynajmniej takie bajki opowiadaja przewodnicy
          wolontariusze tam zatrudnieni. Kolejną dziedziną zainteresowań pana
          Pietrasiewicza stały się "mniejszości seksualne" w prowadzonej przez niego dla
          młodzieży "Akademii Obywatelskiej" mozna otrzymać komplet materiałów
          propagandowych drukowanych przez feminazistki z pod znaku "les" . Ciekawi mnie
          tylko jedno, jak długo władze Lublina bedą tolerować pana Pietrasiewicza i jak
          długo będą w niego pompować pieniądze podatnika.
    • shawman Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob 10.02.06, 15:23
      Może ja nie jestem wystarczająco postępowy, ale nie podoba mi się ten pomysł. To
      kwestia podziału przestrzeni sacrum i profanum... Ujmę to tak: nie chciałbym,
      żeby mój własny nagrobek stał pośrodku galerii handlowej.
      • Gość: odo Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.178.219.105.adsl.012.net.il 10.02.06, 15:39
        mieszkalem pelno lat na lipowej i nie wiedzialem ze istnial tam oboz.ktos moze
        mi powiedziec gdzie dokladnie?
        • Gość: ratatatam Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:24
          dokladnie tam gdzie buduja Lublin Plaza
        • Gość: fs Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: 217.17.32.* 10.02.06, 20:43
          Jesteś młody jeszcze w 1976 roku jak były magazyny wojskowe w barakach
          poobozowych
      • Gość: ratatatam Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:23
        shawman napisał:
        > nie chciałbym,
        > żeby mój własny nagrobek stał pośrodku galerii handlowej.

albo zeby galeria handlowa wznosila sie nad nim ...
        • Gość: ODO Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.178.219.105.adsl.012.net.il 10.02.06, 16:53
          DZIEKI ALE NIE MA MNIE W LUBLINIE OD DOSYC DAWNA,TAK ZE NIE WIEM GDZIE JEST TO
          MIEJSCE TEZ
          • Gość: fan Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:30
            "Pomnik Rzemieślnika" powinien stanąć na Placu Litewskim!
            A spod Plazy wyruszałyby do niego uroczuste defilady z Pruszonem na czele!!!
            Taka nowa świecka tradycja!!!
            Po defiladzie można do wyboru :poślizgać się na łyżwach lub podefilować dalej
            do szopki!!!
            Wewnątrz Plazy w głównym holu obok spożywczego trzeba postawić "Pomnik Matki
            Polki Co Się Nie Dała Biedronce"
            Słuszną linię ma nasza władza!!!
          • brunx Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob 10.02.06, 20:14
            to chyba bylo tam, gdzie staly baraki koszarow, ale nie wiem,
            nic o tym nie wiedzialem, a tez od dawna nie jestem w L.
            wyjasnijcie nam Lubliniacy aktualni, gdzie buduja Plaze?
            a co do upamietnienia, to tablica w zupelnosci by wystarczyla,
            w innych krajach sa takie tablice w bardzo roznych miejscach
            i jest OK
            • Gość: OK Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:48

brunx napisała:
              > a co do upamietnienia, to tablica w zupelnosci by wystarczyla,
              > w innych krajach sa takie tablice w bardzo roznych miejscach
              > i jest OK

Zgoda, to świetny pomysł i jaki elegancki! Powinna byc to jednak tablica z
              planem obozu i jednocześnie z odnośnikami do planu Plazy!
              Np. tu gdzie jest teraz kręgielnia i kawiarnia - wcześniej był barak
              kapo...itd....." i jest OK"
              • ratatatam i o to chodzi 11.02.06, 10:41
                no wlasnie o to chodzi! zeby popijajac piwko i patrzac z okna na cmetarz
                komunalny zadowolony klient Lublin Plaza mial dokladne rozeznanie, ze w
                okolicach baru byla np szubienica - a pod widownia multikina byla zbiorowa
                mogila
                • Gość: warum Re: i o to chodzi IP: 213.25.178.* 13.02.06, 17:00
                  Upamietnic to miejce tablica / wg mnie po stronie cmentarza, a nie w Centrum
                  Plaza/ nalezy, ale nie popadajmy w przesade. Czy teren po wyburzonych, dobrych
                  kilkanascie lat temu barakach nalezalo pozostawic w stanie klepiska "na
                  pamiatke" wojny? Albo moze na przyszlosc, zeby mozna bylo powiekszyc teren
                  cemntarza? I zycie i smierc jest wpisana w nasza historie, Majdanek jest
                  wystarczajacym dowodem i miejscem upamietniajacym wojne.
                  • Gość: etam Re: i o to chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:25
                    te baraki były obiektami zabytkowymi podlegającymi ochronie konserwatorskiej -
                    spłonęły w niewyjaśnionych do dzis okolicznościach - zaraz po tym jak się
                    okazało że stanowią przeszkodę w budowie "Holocaust Plaza"
                    • warum Re: i o to chodzi 13.02.06, 20:36
                      Pamietam ,ze w pewnym okresie "transformacji" byl tam jakis sklep 1001 - i nie
                      byl to wtedy zabytek. A tablica trzeba upamietnic to miejce, wlasnie dla tych
                      pokolen, ktore tylko puszkowane napoje znaja.
      • sonnenkinder Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob 10.02.06, 22:29
        Chyba najlepszy komentarz. A zeby bylo bardzie pamiatkowo proponuje nazwe
        Lublin plaza holocaust shopping center. Koscioly w centrach handlowych, pomniki
        przeslosci w dyskotekach...to ma byc tozsamosc narodu?
    • Gość: Michał Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:45
      A chamy jak wiadomo honoru nie mają - bardzo adekwatne w stosunku do polityki
      zadymiarza bliskowschodniego - iZRAELA.
    • Gość: Michał izrael i uesa - chamy bez honoru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:49
      "A chamy jak wiadomo, honoru nie mają" - chamy czyli izrael i uesa
      • Gość: ane.luko Re: izrael i uesa - chamy bez honoru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 23:59
        Jak ten Izrael i wszystkie sprawy jego są takie beee, radzę czym prędzej
        zmienić nick. "Michał" to imię hebrajskie (czyli, żydowskie) oznaczające "któż
        jest jak Bóg".
        • ratatatam Re: izrael i uesa - chamy bez honoru 11.02.06, 10:45
          no nie przesadzaj "wszystkie sprawy izraela " to jeszcze ( i na szczescie )
          nie "wszystkie sprawy zydow" a juz na pewno nie sprawy ich obecnosci w kulturze
          i historii, a ze izrael jest "be" to najlepiej widac po braku reakcji
          izraelskich inwestorow budujacych Lublin Plaza na historie miejsca w ktorym
          funduja centrum rozrywki na grobach swoich rodakow
          • lapidariusz Re: izrael i uesa - chamy bez honoru 11.02.06, 13:08
            Ech, czytasz, czytasz te teksty i nic nie rozumiesz. Ci ludzie, ktorzy zostali
            tam pomordowani to sa takze twoi rodac. Walczyli za twoja wolnosc. Byli
            polskimi zolnierzami.
            • ratatatam czytasz czytasz i nic nie rozumiesz... 11.02.06, 14:42
              rozmawiamy nie o ofiarach tylko o inwestorach z izraela - a oni moimi rodakami
              nie sa , i mowie o tym, ze zdecydowali sie budowac centrum rozrywki na ziemi
              mocno przesiaknietej krwia "polskich zolnierzy narodowosci zydowskiej" - o to ci
              chodzilo?? jak na prowokatora to spisujesz sie nienajlepiej ...
              • Gość: qaz Współczuję Ci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 19:59
                zaślepiony nienawiścią czowieku, wszędzie widzisz spiski :-(.
                • Gość: etam Re: Współczuję Ci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:27
                  A gdzie te przejawy zaślepienia nienawiscią? bo ja ich jakoś nie widzę.
    • Gość: kuba Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 23:15
      W barakach było też SS,może swastykę zawiesić przy wejściu.
      Moją dopiskę uważam za złośliwą a popieranieinicjatywy przez miasto komunistyczną
      głupotą.
    • Gość: Anka idąc tym tokiem myślenia IP: *.chello.pl 10.02.06, 23:49
      idąc tym tokiem myślenia /tym, co miasto/, mieszkańcy Kośminka powinni na
      swoich posesjach pozawieszać tablice pamiątkowe
    • Gość: ane.luko Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 00:25
      Tablica/pomnik/obelisk w samym centrum? Nie, to chyba nie za dobry pomysł. To by
      raczej była profanacja: gwar, śmiechy, rozbawienie w bezpośrednim sąsiedztwie
      takiej tablicy? Nie. Niewątpliwie jednak należy upamiętnić tragiczną historię
      tego miejsca stawiając pomnik czy wmurowując tablicę w bardzo dobrze widocznym
      punkcie w bezpośrednim sąsiedztwie lub bardzo niedaleko Plaza Center, może
      bliżej cmentarza. Podkreślam, że punkt ten powinien być wyeksponowany, żeby
      zwaracał na siebie uwagę i "centrowiczów" i przechodniów a na tablicy powinien
      być uwypuklony fakt, że to Niemcy wymordowali owych Żydów.
    • Gość: anonim Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.chello.pl 11.02.06, 02:54
      Totalna glupota...!!!
      • blood_free Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob 11.02.06, 03:16
        Plaza Centrum planowane jest miedzy b. siedziba KM PZPR przy Obroncow Pokoju
        (obecnie Sad Apelacyjny) a miejscem gdzie stal chyba juz ostatni barak poobozowy
        ze sklepem 1001 drobiazgow w bezposrednim sasiedztwie muru cmentarnego na
        wysokosci ul. Lipowej i granicy cmentarza.Zreszta barak ten splonal na poczatku
        lat 90-tych jak pamiec mnie nie myli.Co do upamietnienia miejsca kazni
        hitlerowskiej - niewatpliwie nalezy upamietnic.Natomiast nie widze powodu aby
        rezygnowac z inwestycji, zwlaszcza, ze dzialka polozona jest w scislym
        srodmiesciu Lublina.Zreszta okupacje hitlerowska, ostateczne rozwiazanie kwestii
        zydowskiej, planowe wyniszczanie biologiczne narodu polskiego w dystrykcie
        lubelskim dokumentuja: Muzeum Pod Zegarem przy ul. Akademickiej, Muzeum na
        Zamku, Panstwowe Muzeum na Majdanku, Muzeum Miasta Lublina w Bramie
        Krakowskiej.Jest takze kilka pomnikow, tablic upamietniajacych miejsca kazni: w
        jarze na Rurach Brygidkowskich (LSM), tzw. skraj lasku na Czechowie (d.poligon
        wojskowy) gdzie wkrotce Echo Investment postawi takze centrum handlowe i zbuduje
        park rozrywki.Malo kto juz dzis pamieta, ze na terenie d. poligonu wojskowego na
        gorkach czechowskich odbywaly sie regularne egzekucje m.in. wiezniow GESTAPO,
        szczegolnie na poczatku lat 40-tych, przed powstaniem KL Lublin na
        Majdanku.Tamta inwestycja nie wzbudza emocji tzw. prawdziwych Polakow, lub
        patriotow i jest dobrze.A ze zydzi w wiekszosci gineli na Lipowej to jest krzyk,
        ze upamietniamy ich miejsce, tak to mam rozumiec?
    • Gość: klaudisa Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.it-net.pl 11.02.06, 08:35
      i co jeszcze??Bez sensu w ogole?Pomnik jakichs staruchow w centrum
      handlowym,bez sensu,niech sobie na na mjadanku postawia
      • Gość: odo Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.178.219.105.adsl.012.net.il 11.02.06, 09:40
        drogi panie "blood free"zkad u pana taka wiedza na temat tamtejszych czasow
        Lublina.Za moich czasow wszystkie szkoly w dniu wyzwolenia Majdanka zchodzily
        sie na polach tego obozu w pamieci pomordowanych.Kladlo sie kwiaty przy
        tablicach pamieci,nie myslac o tym czy byli to zydzi czy polacy czy nawet ruscy
        zolnierze.Czasami wydaje mi sie ze ludzie zapominaja o tym ile sami polacy
        wycierpieli w czasie okupacji,ze Niemcy uwazali polakow za cos gorszego,zaraz
        po zydach,cyganach i ruskich,z ktorymi nawet podpisali kontrakt przeciw Polsce
        na poczatku wojny
        • blood_free Za moich czasów także. 11.02.06, 09:50

• Gość: klaudisa [...] IP: *.it-net.pl 11.02.06, 10:10
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • lapidariusz Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob 11.02.06, 13:16
        Uzyte przez pana/pania okreslenie ("staruchow") w stosunku do ludzi, ktorzy
        walczyli i gineli po to, zeby pan/pani mogla/molg takie brednie wypowiadac,
        uwazam za niestosowne.
    • Gość: molten Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.lublin.pl / *.perfektpc.lublin.pl 11.02.06, 10:56
      Pomysł p. "zastępcy prezydenta" (małe litera i cudzysłów celowe!) można
      określić najdelikatniej jako - SIMPLE IDIOT!
      • Gość: koko Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 16:26
        www.kurierlubelski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=23161

ciekawe komentarze czytelników!
        • Gość: co jeszcze Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:33
          Co jeszcze ta ekipa wymyśli zanim wreszcie odejdzie w zasłużoną niepamięć?!
          Prezydent Jawor miał podobno wnieść powiew rozumu do Ratusza!!!
        • Gość: zyx Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 13:27
          "gdzies jest jako pomnik wieczny ogien - to moze taki czarny smierdzadzy
          dlawiacy DYM non stop w PLAZA=CENTRE by przypominal tych spalonych rzemieslnikow
          ???? - to by bylo ORGYLINALNE"

uważasz to za ciekawy komentarz?
    • zigzaur Upamiętnić należy, zwłaszcza że inwestor, 12.02.06, 18:56
      Plaza, jest firmą izraelską.
      • Gość: ratatatam wlasciwie cale Lublin Plaza jest juz pomnikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:27
        ofiar holokaustu ...
    • Gość: Michał Szczytnia inteligencja Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 11:13
      A propos nie stawiania czegoś "bo tam cierpieli" zaraz przypomina mi się typowe
      dla Żydków z Izraela pytanie: "I co, ci ludzie patrzyli z ósmego piętra bloku
      kiedy do nas strzelano i nic nie mówili" (chodzi o te bloki na Bronowicach!
      Zbudowane długo po wojnie). Jest to jeszcze jeden dowód na szczytnią
      inteligencję Żydów!
      • Gość: leon.z ja słyszałem to samo o wojsku z jednostki wojsk. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 16:44
        że pod okiem polskich żołnierzy w koszarach naprzeciwko obozu , naziści
        mordowali Żydów na Majdanku - z takimi pretensjami kiedyś wyskoczyła publicznie
        jedna z "ocalonych"
        • Gość: VEE Re: ja słyszałem to samo o wojsku z jednostki woj IP: *.178.194.220.adsl.012.net.il 13.02.06, 18:50
          TAK,CI ZYDZI TO CHYBA NAPRAWDE MALO INTELIGENTNY NAROD,TYLKO GDZIE IZRAEL A
          GDZIE POLSKA POD WZGLEDEM NAUK,TECHNOLOGI,MEDYCYNY,KOMPIUTEROW,UZBROJENIA I
          NAWET POLSKA LAPIE KANALY TELEWIZYJNE ZA POMOCA IZRAELSKIEJ SATELITY{NIE TYLKO
          POLSKA}A KIEDY MY WYSLEMY SWOJA SATELITE?MOZNA BY BYLO WSTAWIC DO NIEJ KILKA
          BARDZO INTELIGENTNYCH LUDZI JAK PAN MICHAL,KTUREMU JUZ MOWIONO ZE MA HEBRAJSKIE
          IMIE I JAKOS MU TO NIE PRZESZKADZA
          • Gość: mały POMNIK INTELIGENTNEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 19:15
            Idąc tokiem rozumowania Michała to wymordowanych małointeligentnych nie ma co
            żałować, więc po co stawiać im ten pomnik?!
            Ja proponuję postawić tam pomnik INTELIGENTEGO MICHAŁA LUBELSKIEGO. Żydów
            przewcież wymordowali a MICHAŁÓW ci u nas dostatek!!! Monument będzie
            odwiedzany masowo na bank; przez inteligentnych i małointeligentnych żeby
            pokazać i wytłumaczyć dzieciom albo wnukom a przez pozostałych czyli
            jemupodobnych żeby złożyc mu hołdy i wiązanki!
            Przewiduję że ruch będzie jak diabli i Plaza się zamortyzuje w parę lat!!!
          • Gość: mi ha el Re: ja słyszałem to samo o wojsku z jednostki woj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:21
            No ale powiedz jak zapatrujesz sie na to ze Twoi rodacy buduja centrum rozrywki
            na grobach Twoich braci??? bo jestes z Izraela jak widac : VEE IP:
            *.178.194.220.adsl.012.net.il
            Wiec co o tym sadzisz? I czy czytales ksiazke Normana Finkelsteina "The
            Holocaust Industry" ?
            • Gość: mały POMNIK MICHAŁA LUBELSKIEGO, koniecznie !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:26
              Gość portalu: mi ha el napisał(a):
              > No ale powiedz jak zapatrujesz sie na to ze Twoi rodacy buduja centrum
              >rozrywki na grobach Twoich braci??? bo jestes z Izraela jak widac : VEE IP:
              > *.178.194.220.adsl.012.net.il
              > Wiec co o tym sadzisz? I czy czytales ksiazke Normana Finkelsteina "The
              > Holocaust Industry" ?

POMNIK MICHAŁA LUBELSKIEGO, koniecznie !!!!!
              Czemu jeszcze nie powstał w Lublinie???? Niedopatrzenie!
    • Gość: piekarz Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:12
      dobrym miejscem na pomnik byłaby tez piekarnia miejska która jest duzym i
      nowoczesnym zakładem
    • krawiec6661 Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob 13.02.06, 21:46
      A obok tablicy pomnik Jana Pwała 2, albo dwa koło siebie i na parkingu kilka
      malutkich! Polski Monty Pythin na żywo. Na szczęście połowa myślących ludzi juz
      wyjechała z Polski, a druga połowa sie zastanawia.
      • Gość: rzeżbiarz Re: Nietypowy pomysł na upamiętnienie więźniów ob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:43
        W dziale z kosmetykami POMNIK MATKI POLKI a
        w dziale z wiertarkami POMNIK OJCA MOŁOJCA
    • Gość: Michał To był obóz pracy dla Polaków a nie dla żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 00:53
      Przecież to był obóz pracy dla Polaków - Żydów do takich nie posyłano - bo
      wiedziano że do pracy fizycznej się nie nadają! I dlatego Żydzi teraz tam budują
      to. Ciekawi mnie tylko kto to "to" zapełni. Przecież na mieście takie
      puchy...Ludzie z biedy masowo emigrują do Rzeszowa (hi! hi!)
      • Gość: człowiek Re: To był obóz pracy dla Polaków a nie dla żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 00:56
        bydle!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka