kasia_p45 10.05.08, 17:44 Byl juz ktos w Marsa El Alam? Jesli tak to z jakim biurem? I czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_p45 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 11.05.08, 13:26 Nikt tam nie jezdzi?..A ja maialm zamiar wybrac sie w przyszlym roku :( Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 11.05.08, 14:32 Warto tam pojechać, pod warunkiem, że nastawisz sie tylko na pływanie , nurkowanie i snurkowanie-czyli podziwianie niezniszczonych raf. Bo oprócz kilkunastu hoteli rozciągniętych na przestrzeni kilkudziesięcie kilometrów wzdłuż wybrzeża, to masz tylko pustynie. Centrum Marsa dopiero jest w zalążku. Więc teraz warto, bo za kilka lat będzie tyle turysstów , co w Sharm. A oprócz tego poczytaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=74834738&v=2&s=0 A na jakie wycieczki można pojechać i co warto zobaczyć: Ras Samadai / Dolphin House - jak sama nazwa wskazuje to miejsce, w którym mieszka niezła ekipa delfinów – ok. 50 – z którymi często da się posnorklować. Aby je chronić w 2004 roku egipski rząd ustanowił tutaj Park Narodowy. Ta pełna życia rafa w kształcie podkowy (dostępna tylko z łodzi) gwarantuje poza tym kilka ciekawych miejscówek nurkowych z łodzi. Pierwsza z nich to dość skomplikowany, pokręcony i zagmatwany system jaskiń, tuneli i dziur wyrzeźbionych w rafie, których eksploracja to unikatowe przeżycie estetyczne. Kolejne miejsce to kilkanaście wystających z dna ergów, pośród których często spotykamy mureny, grupery czy ogończe. Po wschodniej części rafy zaskoczy Was głęboki drop-off, bardzo fajne miejsce na techniczny relaksik, np. z rekinem. Elphinstone - To przepiękna i wręcz kultowa rafa w tym rejonie Morza Czerwonego dostępna do nurkowania tylko z łodzi i ... tylko dla doświadczonych nurków. Elphinstone to rafa o kształcie cygara celującego na północ i południe. Brak bezpośredniego sąsiedztwa innych raf powoduje, że skupia się tu całe okoliczne życie morskie. Jej wschodnia i zachodnia strona to pionowa ściana opadająca do 70 m, podczas gdy jej północny i południowy wierzchołek to plateau. Północne plateau jest ogrodem koralowym opadającym (20-40 m) w głębiny. Można tu spotkać rekiny białoczube. Czasem odwiedzają to miejsce manty chętnie pozujące do zdjęć. Południowe plateau jest głębsze, z pionową ścianą zaczynającą się na głębokości 30 m, opadającą w głębiny. Na tej ścianie na głębokościach niestety niedostępnych dla nurków rekreacyjnych (50-70 m) leży „podwodny łuk” z prześwitem na drugą stronę rafy. Na temat tego miejsca krążą różne opowieści... Między innymi taka, że sarkofag jednego z faraonów leży pod tym łukiem! I rzeczywiście naprawdę można zobaczyć tam duży, podejrzanie regularny, prostokątny kształt pokryty koralami... Od kilku lat miejsce to słynie z codziennych i bliskich spotkań z oceanicznymi rekinami białopłetwymi. Trzymają się one Elphinstone głównie dzięki nielegalnemu dokarmianiu i stanowią w chwili obecnej główną atrakcję tego nurkowiska. Rekiny są niegroźne, jednak trzeba pamiętać, że sztuczne dokarmianie jest niedozwolone i wybija rekiny z naturalnego rytmu, zachować należy zatem ostrożność. Nie wyciągać rąk, nie dotykać i w żadnym razie nie kusić zwierząt kawałkiem mięsa. Okolice Marsa Alam słyną z bogactwa flory i fauny. Nie zniszczone jeszcze rafy są domem dla wielu gatunków ryb i ssaków. Przyjeżdżając na miejsce nurkowe często jest się jedyną grupa, co daje duży komfort. W zaciszu laguny można spokojnie przygotować się do nurkowania….. W okolicach Marsa Alam jest wiele ciekawych miejsc do nurkowania z brzegu, takich jak : Marsa Egla, Kilo Tamania (8 kilometr), Marsa Gebel Rosas ( 16 kilometr), Abu Dabab i wiele innych. Do najpopularniejszych natomiast miejsc nurkowych położonych na morzu zaliczyć należy : Elphinstone, Saab Samadai czy Salem Express (okolice Safagi). Abu Dabab - To absolutnie unikatowe miejsce dla nurków przyjeżdżających do Marsa Alam ze względu na dugonga, który bardzo często pasie się na tamtejszej podwodnej trawie (od 4 do 15 metrów) i jest absolutnie najbardziej niesamowitym stworem Morza Czerwonego! Dugongi (krowy morskie, diugonie) to ssaki, których długość sięga 3 m, a waga dochodzi do ok. 400 kg. Zazwyczaj można spotkać je w spokojnych, płytkich zatoczkach, porośniętych trawą morską, która jest ich przysmakiem. Są gatunkiem pod ochroną. Wiek rozrodczy osiągają po ok.10 latach, ciąża, która u krowy morskiej występuje raz na 3-7 lat, trwa 12-14 miesięcy, przy czym na świat przychodzi tylko 1 młode. Poza tym można tam znaleźć innych mieszkańców Abu Dabab: kilkanaście żółwi zielonych, z których największy ma ponad 1,2 metra i na pewno będzie cięższy od Ciebie! Obok tych niesamowitych morskich zwierząt znajdziecie tam również dwie ciekawe rafy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 11.05.08, 14:42 dziekuje Scorpio za tak wyczerpujace informacje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 11.05.08, 15:37 Acha. Z polskich Biur Podrózy do Marsy lata Alfa i Itaka. Z tym, ze Itaka od czerwca uruchomia bezposrednie loty do Marsa. W Alfie trzeba dolecie do Hurghady, potem prawie 300km autobusem. Z Marsa mozna zwiedzic Luxor i Asuan.Do Kairu zadaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
tamerza Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 14.05.08, 10:56 Bylam w Marsa Alam w zeszlym roku, jezeli ktos szuka ciszy spokoju i chce nurkowac to jak najbardziej tak. Potwierdzam oprocz hoteli nie ma nic, i to czesto jest jeden hotel a w promieniu kilkudziesieciu km nie ma nic, nawet sklepu :( my tak przynajmniej mielismy Ale plusem sa piekne rafki, i wspaniale wycieczki fakultatywne, wadi el gimal (przepiekne miejsce, jeep safari w hurghadzie ma sie nijak do tego), jest super, bo nie ma tloku, jest malo turystow, na prawde piekne miejsca i warto je teraz zobaczyc zanim najedzie na nie cala europa :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 14.05.08, 11:04 A powiedz jeszcze z jakiego biura tam pojechalas? i co zwiedzaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
tamerza Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 14.05.08, 11:23 Ja tam trafilam przez przypadek, bylam na rejsie z TRIADA i ze nie bylo miejsc w hotelach w Hurghadzie tam na zawiezli :) dluga historia... generalnie triada nie ma tej oferty w katalogu tak jak pisalam bylam na rejsie wiec za duzo nie zwiedzalismy, bo juz nam sie nie chcialo, bylismy tylko na wadi el Gimal - bardzo, bardzo bardzo polecam, wycieczka realizowana w bardzo malych grupach, jest to park narodowy do ktorego dziennie moze wejsc tylko kilka osob, okolo 2 godzin jazdy po pustyni na wielbladach, ognisko, na prawde rewelacja ludzie chwalili sobie jeszce quad safari i nurkowanie wiem ze mozna zwiedzac jeszcze kom ombo (chyba tak to sie pisze), esna, i jeszcze jakas miescowosc przy samej granicy z sudanem polecam Odpowiedz Link Zgłoś
edjl6626 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 18.05.08, 21:04 to strona z ofertami hoteli w Marsa Alam www.itaka.pl/strony/2/i/1887.php zapytaj o ceny dodatkowo w biurze bo z rabatami do 35% mniej! My lecimy na rejs po Nilu(statek 5*) 26pażdziernika (rezerwacja 30 stycznia) i płaciliśmy 30% mniej Po rejsie możemy dodatkowo zostać na tydzień właśnie w Marsa -zależy od hotelu cena 700-1150zł Mój 1 lot i 1 x Egipt wierzę że będzie wspaniale i odliczam dni... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
juli82 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 27.05.08, 14:17 też zastanawiam się nad tym rejsem,ale nie znalazłam na forum żadnej opinii o rejsach z Itaki.. może ktoś już był na takim rejsie? w lutym tego roku byłam z Itaką w Sharm i nie mam żadnych zastrzeżeń.. Odpowiedz Link Zgłoś
edjl6626 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 27.05.08, 19:26 brak opinii to może i dobrze- bo ludzie zazwyczaj piszą jak jest coś źle. Co do statku to zapewniono mnie ,że ,,mają,, 1 statek - 5*-Florance www.egyptmelody.com/Florance.htm Odpowiedz Link Zgłoś
juli82 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 28.05.08, 13:08 a to zapytam u mnie w biurze o statek, zobaczymy co powiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 28.05.08, 16:28 Scorpio byłeś juz w Marsa , czy te informacje masz dopiero jako zwiastuny swojej podróży . Rafy opisałeś bardzo dobrze , dlatego moje pytanie . Na łączce z dugongami można spotkać także duże żółwie zielone oraz płochliwego rekina gitarowego . Dla mnie Marsa Alam to jednak za duża dziura , w związku z tym mieszkałem na łodzi i robiłem to co można tam robić - nurkowałem do bólu . Rafy są przepiekne , nawet Sharm przy nich wypada blado . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
fcmarysia Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 28.05.08, 16:37 Witam foumowiczow:) Czy ktos wie moze ile kosztuje fakultet (orientacyjnie oczywiscie) z Marsa do Luxoru? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 29.05.08, 09:46 Wycieczka z MA do Luxoru z Itaka kosztuje 120 USD plus cena bilety wstępu . Odpowiedz Link Zgłoś
fcmarysia Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 30.05.08, 10:47 Bardzo dziekuje :) Teraz tylko zastanawiam sie jaki hotel Badawia czy Fayrouz . Ponoć przy Badawii cieniutka plaza , a moze ktos juz byl a Fayrouz i cos podpowie?:) Pozdrawiam wszystkich cieplutko:) Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 30.05.08, 11:37 Ja wybrałem Sol Y Mar Abu Dabbab. Myślę że jest to hotel dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
no_masz Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 30.05.08, 13:05 Ja wybrałem Fayrouz. Lece tam 15.06. Zabieram ze sobą córkę. Mam nadzieje ze będzie ok. Szczegóły po powrocie Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re:wojtek 37k 28.05.08, 19:39 wojtek37k napisał: > Scorpio byłeś juz w Marsa , czy te informacje masz dopiero jako > zwiastuny swojej podróży Stety, czy niestety jadę tam pierwszy raz. Sharm już mam obcykany(9 pobytów), wiec teraz cos bardziej dziewiczego. Marsa jeszcze nie jest zadeptana przez turystów, więc tam w październiku będę. A do każdego wyjazdu lubię się dobrze przygotować.Dlatego wybrałem ten hotel, bo właśnie tam lubią sie paść dugongi. A jeszcze tych stworów na własne oczy nie widziałem.A dziura może być. Ja i tak więcej czasu spędzam w wodzie niż na lądzie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 01.09.08, 11:44 scorpio1956 napisał: > Acha. > W Alfie trzeba > dolecie do Hurghady, potem prawie 300km autobusem. Od świąt Bożego Narodzenia Alfa będzie latać bezpośrednio do Marsa. W styczniu wybieram się z tym biurem do Carnelia resort. Jak na razie na naszym forum nie ma słowa o tym hotelu. Na forach włoskich przeważa opinia pozytywna. Mam nadzieję, że to potwierdzę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wziuuu Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 30.05.08, 13:15 Twoim zdaniem w którym hotelu zamieszkać, a w inne miejsca jeździć na wycieczki? Myślałem żeby zamieszkać przy diugoniu, ale się waham, bo może lepiej na stałe mieć lepszą rafę? Z innej beczki: zacząłeś nurkować? Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 30.05.08, 13:28 Ja wybrałem hotel(tak jak rszalc )Solymar. Nie tylko z powody dugongi, ale ze względu na fajną rafę. Tak to wynika z opisów angielskich i rosyjskich stron. Tak, nurkuję (turystycznie i tylko w Egipcie). Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 30.05.08, 13:39 Scorpio wiedze ze mamy te same zamiłowania ,byliśmy w kilku tych samych hotelach, ten sam wiek . Szkoda że nie mogliśmy się dotąd spotkać. Ale to jeszcze do zrobienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 30.05.08, 13:49 Nie ma sprawy. Miło byłoby się spotkać. Może w przyszłym roku cos wspólnie wybierzemy? Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 30.05.08, 13:52 Acha...i liczę na dokładną relację po przyjeździe z Marsa. Ja też chce mieć kiedyś "gotowca". Odpowiedz Link Zgłoś
gajenka Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 30.05.08, 15:11 Drogi Scorpio! Niecierpliwie czekamy na Twój opis pobytu w Marsa El Alam. Wiem, że relacja będzie rzetelna, ciekawa i pełna wskazówek. Chcemy do Marsa polecieć koło lutego 2009(Insha'Allah :))Dzięki Tobie odkryliśmy Ras Nasrani i we wrześniu ponownie tam zawitamy. Wszystkie podane przez Ciebie informacje mają pełne odzwierciedlenie w rzeczywistym pięknie tej okolicy! Pozdrawiam :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 30.05.08, 16:02 Dziękuję, aż się zarumieniłem! Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 02.06.08, 10:12 Wczoraj (01.06) odbył się pierwszy wylot do M.A. Czy wszystko było ok? Odpowiedz Link Zgłoś
no_masz Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 02.06.08, 13:37 Tak wszystko odbyło się bez zakłóceń. Pracuje na lotnisku i akurat bacznie obserwuje loty do Marsa. Sam lece 15.06. Samolot 757 odlecial kilka minut po goz 18 z prawia 200 pasażerami na pokładzie. Był to samolot lini AIR SLOVAKIA wykonujący lot dla AIR ITALY POLSKA.Wszystko było ok Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 03.06.08, 09:49 No_masz, a mógłbyś dowiedzieć się czegoś o linii lot.którą poleceli, nie mogę znaleźć nic na jej temat. A Itaka też utajnia informacje (np brak rozkładu lotów na stronie) Odpowiedz Link Zgłoś
no_masz Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 03.06.08, 11:07 AIR SLOVAKIA to narodowy przewoźnik ze Słowacji , ale lata głównie na trasach charterowych lub wynajmuje samolot dla innych przewoźników. Jako kapitan latał tam mój kolega.Teraz wrócił do Polski i lata dla innej linii lotniczej. Samoloty są ok. Trzymają się ogólnoświatowych procedur bezpieczeństwa.Dla Air Italy Polska latają bardzo różne samoloty.Wszystkie spełniają bardzo wysokie standardy .Czasami zdarzają się usterki. Tego nie da się uniknąć w żadnej linii lotniczej. Dzisiaj samolot który powinien odlecieć na Pafos, o godz 7 odlatuje o 11 i tylko dlatego , że firma z którą Air Italy podpisała umowę na lot nie była w stanie dostarczyć samolot zgodnie z rozkładem. Sam lecę z córką 15.06 z Air Italy do Marsa, i też sie zastanawiam co będzie. Chętnie odpowiem na więcej pytań. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
asik801 do no-masz:) 03.06.08, 11:30 Wiem, ze to pytanie nie z tego wątku i forum, ale proszę o odpowiedź...Wiesz moze jak lata Sun Express- czy to dobre linie, czy mają opóźnienia itp... będę wdzięczna za pomoc. Lecę do Turcji w ten czwartek- a ty jako mający z tym wszystkim styczność moze się orientujesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
no_masz Re: do no-masz:) 03.06.08, 11:55 Z Sun Expres nie ma problemu. Tam rękę na pulsie trzyma niemiecka Lufthansa. Jest właścicielem tych linii. Latają na Boeingach 757 i 737. Samoloty są ok. Jeżeli mają opóźnienie to kilka minut. Poza tym są na bardzo wysokim poziomie i jedne z najbardziej punktualnych . Gratuluje wyboru. Miłego lotu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: do no-masz:) 03.06.08, 12:04 Ja wysyłam, też 15.06, męża z 12 letnią córką do Badawii, a ty gdzie będziesz ze swoją? Wracają 22 a właściwie 23 (wylot 3.55!!!) i z tego co powiedziała kobieta w Itace na dzień dzisiejszy mają przedłużony pokój i all do 17, po potem...kanapy w lobby? Kupiłam ten hotel w last-cie za naprawdę małe pieniądze i trochę się niepokoję jakie niespodzianki ich czekają. Np wg Itaki wylot ma być o 21.30, a Ty pisałeś w poprzednim poście że polecieli o 18, czyli wcześniej. Ciekawe czy było tak planowane od razu czy coś "wypadło" i jak szybko ludzie się o tym dowiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
no_masz Re: do no-masz:) 03.06.08, 12:11 Ja lecę 15.06 z Itaki do Fayrouz Plaza. Też kupiłem last minute tydzień temu.Zmiana rozkładu odbyła się w ostatniej chwili. Miała być normalnie 21.30. Co do pokoju to wiem , że trzeba się rozglądać samemu na miejscu. Rodziny z dziećmi mają specjalne względy w hotelach , jeżeli chodzi o przedłużenie doby. Ps. Czyli Tatusiowie z córeczkami na wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: do no-masz:) 03.06.08, 18:58 No tak tatusiowie i ich córeczki:)) A wiesz może co to znaczy "Zmiana rozkładu odbyła się w ostatniej chwili." Ta ostatnia chwila jest niepokojąca, bo rodzinka musi dolecieć z Wrocka. Odpowiedz Link Zgłoś
no_masz Re: do no-masz:) 03.06.08, 19:55 Zmiana rozkładu w ostatniej chwili odbywa się wtedy kiedy np: samolot ma usterkę i odlot z góry będzie zakłócony. Kiedy przewoźnik zmieni rozkład nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wynikłe niedogodności. Pasażerów nie przyjmuje sie do odprawy, więc nie należą się im świadczenia tak jak przy locie opóźnionym. Same korzyści dla przewoźnika. Kolejny powód zmiany rozkładu to przyczyny operacyjne. Często w przypadku samolotów innych linii wykonujących usługi dla drugiego przewoźnika. Kolejny przykład to pogoda, lub ograniczenia w ruchu nad terytorium danego państwa. Np jeżeli Air Italy dostało zgodę od Egiptu na wylot z warszawy o 21.30 wersja pierwotna, a w ostatniej chwili z przyczyn handlowych zostaje przesunięta na 18 to linia również musi zmienić rozkład. Jeżeli chodzi o odlot 15.06 i powrót 23 to będę trzymał rękę na pulsie. To też są daty moich lotów. Pomogę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: do no-masz:) 03.06.08, 22:45 W takim razie bardzo proszę i dziękuję za ewentualne info na forum lub mail gdyby coś się działo:)))) Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
no_masz Re: do no-masz:) 04.06.08, 09:32 Oczywiście będę informował regularnie.Gdyby coś się zmieniało w lotach natychmiast poinformuję . Pozdrawiam Patryk Odpowiedz Link Zgłoś
no_masz Re: do no-masz:) 04.06.08, 09:44 Iwono, o szczegółowe info pytaj na mailu gazetowym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kotek0474 Re: do no-masz:) 05.06.08, 17:52 Witajcie! Wyjeżdżam z rodzinką 20 czerwca do Hotelu Badawia Resort w Marsa.. Czy ktoś mi powie co to za hotel i jakie tam są warunki.Planujemy wycieczkę do Luxoru i jak by ktos nam napisał ile kaski nam będzie poptrzebnej na bilety wstępu .Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
no_masz Re: do no-masz:) 06.06.08, 09:45 kotek0474 napisała: > Witajcie! > Wyjeżdżam z rodzinką 20 czerwca do Hotelu Badawia Resort w Marsa.. > Czy ktoś mi powie co to za hotel i jakie tam są warunki.Planujemy wycieczkę do > Luxoru i jak by ktos nam napisał ile kaski nam będzie poptrzebnej na bilety wst > ępu .Pozdrawiam wszystkich! Hotel możesz sprawdzić na stronie www.holidaycheck.com. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
papcio56 Re: do no-masz:) 06.06.08, 10:44 jesli jeszcze mozesz to zmien hotel. Bylem tam we wrzesniu i opisalem go na grupie. Bardzo kiepska plaza a moze nie tyle plaza co wejscie do wody. W rafie wykopane dwie dziury od 0,5 do 1m glebokosci nie ma pomostu aby wejsc na gl.wode. Poszukaj czegos w okolicy Abu Dabab lub bardziej w kierunku Marsa Alam np Kahramana czy Brayka Bay. Z Badawii zawioxa Cie do Abu Dabab ale za niezla kase pod woda cudnie wystarczy wejsc do wody "po cycki" i pochylic glowe bajka!!! jedyny problem na plazy to brak toalet bodajze 2 "slawojki" Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 03.07.08, 15:44 Potrzebuję rady... :) Wyszło nagle, że natychmiast muszę zaplanować krótki urlop - czyli zostają mi lasty z ofert bp. Uwagę moją przykuło Marsa Al Alam. Mam do wyboru dwa hotele: Badawia Resort Fayrouz Plaza Beach Resort O Badawii naczytałam się już sporo negatywów. :/ A czy ktoś coś może powiedzieć o Fayrous? Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 03.07.08, 15:53 trochę już przeczytałam w wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=80386247&a=81398487 Gdyby ktoś jeszcze chciał się podzielić swoimi doświadczeniami, to będę wdzięczna. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lania33 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 29.07.08, 19:36 Mam pytanie, czy dziecko małe wejdzie do morza na brzegu , czy od razu zaczyna się rafa?Chcę jechać z małymi dziećmi do tego hotelu, a nie chcę aby kapały sie tylko w basenie.Na www.holidaycheck.pl na zdjęciach z hotelu widać, że brzeg jest taki piaszczysto- kamienisty, CZy się myle?Może ktos kto był w tym hotelu napisze mi jak to wygląda? A o co chodzi z tym, że w ofercie biur napisane jest ,że "....posiłki objęte świadczeniami all inclusive serwowane są w restauracji głównej....."???Za informację z góry dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lania33 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 29.07.08, 19:52 chodziło mi o hotel :Fayrouz Plaza Beach Resort:) Odpowiedz Link Zgłoś
my-mami Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 25.08.08, 10:52 7 grudnia wylatuję z dziećmi ( młodsze w wieku 2 lat) do Marsa El Alam, zakwaterowani będziemy w hotelu Lamaya. Po powrocie chętnie podzielę się wrażeniami. Główny cel wyjazdu- wypoczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k podróż z hurgady do marsa autobusem 25.08.08, 12:55 to że warto pojechać to wiem, ale czy ktoś zrobił tą trasę autobusem? i może podzielić się wrażeniami Odpowiedz Link Zgłoś
anaasa Marsa El Alam - zamiana hoteli? 25.08.08, 22:53 Itaka słynie z zamian hoteli już na miejscu w Egipcie. Czy ktoś miał takie przykre doświadczenie również w Marsa El Alam? Odpowiedz Link Zgłoś
bo_lek Re: Marsa El Alam - zamiana hoteli? 30.08.08, 13:23 ??? Czy Itaka miewa wpadki w Marsa Alam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Marsa El Alam - zamiana hoteli? 30.08.08, 16:55 bo_lek napisała: > ??? > Czy Itaka miewa wpadki w Marsa Alam Itaka to juz pewnie wszedzie miewa wpadki Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Marsa El Alam,El Quseir - warto tam pojechac? 26.08.08, 08:14 Mnie caly czas interesuje ten temat... Marsa El Alam lub El Quseir i okolice. Czekamy na relacje i opinie o hotelach i biurach podróży :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Marsa El Alam,El Quseir - warto tam pojechac? 27.08.08, 09:29 Czyzby tam nikt nie byl w te wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Marsa El Alam,El Quseir - warto tam pojechac? 27.08.08, 14:21 Tutaj jest sporo forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=79162022&s=1 Odpowiedz Link Zgłoś
ruta0759 Re: Marsa El Alam,El Quseir - warto tam pojechac? 27.08.08, 19:06 Klamka zapadła, wybieram się do Marsa el Alam 5 października do hotelu Fayrouz Plaza. Zdam relację po przyjeździe.Rzeczywiście komentarze odnośnie tego miejsca są bardzo skąpe ale brak komentarzy to również dobry znak. Na ogół piszą osoby niezadowolone. pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
beatak72 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 27.08.08, 17:00 23-30.10.2008 lecimy na nurkowanie do Egiptu do Marsa El Alam. Hotel Badavia ****. Wyżywienie HB (istnieje mozliwosc ALL) Wylot z Wroclawia. Cena 2390/os. Rekiny, delfiny, żółwie! :) zapraszam wszystkich chętnych :) mój kontakt beatak7@vp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 27.08.08, 18:09 A od kiedy są loty z Wrocka do Marsa? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 El Quseir- warto tam pojechac? 31.08.08, 09:34 A byl ktos w El Quseir? Co tam jest ciekawego? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: El Quseir- warto tam pojechac? 31.08.08, 20:05 Byłem tam nie dawno. Jest to miasteczko typowo Egipskie, Żaden kurort. Tutaj można zobaczyć jak naprawdę żyją Egipcjanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: El Quseir- warto tam pojechac? 31.08.08, 21:12 rszalc napisał: > Byłem tam nie dawno. Jest to miasteczko typowo Egipskie, Żaden > kurort. Tutaj można zobaczyć jak naprawdę żyją Egipcjanie. No ale sa tam jakies osrodki skoro biura podrozy maja od nie dawna propozycje na ten kierunek.. A te miasteczko choc troche podobne do Hurghady? Czy zupelnie inne? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: El Quseir- warto tam pojechac? 01.09.08, 09:08 W samym miasteczku nie ma hoteli. Hotele są przed i za El Quseir. Jeśli miał bym porównać, to raczej bardziej przypomina Dahab, jest bardzo małe. Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 03.09.08, 11:04 Warto pojechać dla podwodnych widoków chociażby: super-sylwetka.pl/redsea2008/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jaarekl Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 04.09.08, 08:33 Zdjęcia rewelacyjne !!! Proszę o informację, przy którym hotelu były zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 04.09.08, 08:37 jaarekl napisał: > Zdjęcia rewelacyjne !!! > Proszę o informację, przy którym hotelu były zrobione. Myślę, że póki co, przy kaźdym hotelu są takie cuda. Jeszcze przez kilka lat, aż niestety turyści zadepczą. Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 04.09.08, 09:50 Zdjęcia są z nurkowań na różnych rafach od Marsa Alam do Port Ghalib oraz z zatoki Abu Dabbab (hotel Sol Y Mar Abu Dabbab) Największe cuda to pewnie są pomiędzy hotelami, gdzie tylko morze i pustynia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
olllita Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 06.09.08, 21:56 Też się tam wybieram, a w sumie to tyle wiem o tym miejscu co przeczytałam tutaj. Z checią dowiem się czegos więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
wojewoda Re: Marsa El Alam - warto! 08.09.08, 14:44 oczywiście że warto pojechać. Mam nadzieję, że przez ostatnie 2 lata niewiele się zmieniło, czyli mało ludzi, cisz, spokój i piękne rafy. Oto kilka zdjęć sprzed 2 lat, hotel Equinox el Nabaa Resort. picasaweb.google.com/mwdiver/Egipt2006MarsaAlam# Hotel ten tak jakby jest on w ofercie Itaki, ale dopiero od listopada, ale tak naprawde chyba Itaka nie chce go sprzedawać ze względu na brak prawdziwego All inclusive. Za miesiąc z kawałkiem wybieram się tam znowu, tym razem do hotelu Sol Y Mar Abu Dabbab. Jest to nowy Hotel (w 2006 roku kończyła się jego budowa), położony w pobliżu słynnej zatoki z dugongami. Życzę udanego pobytu w MA. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Marsa El Alam - warto! 08.09.08, 19:52 Kusi mnie, zeby tam pojechac w przyszlym roku. Mozesz cos wiecej napisac o hotelach??? Odpowiedz Link Zgłoś
aisog16 Re: Marsa El Alam - warto! 09.09.08, 13:52 Wybieram się pod koniec września do Hotelu Brayka Bay Resort - był ktoś z Was tam i może mi coś powiedzieć. Nie moge się już doczekać wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
up_2_u Re: Marsa El Alam - warto! 13.10.08, 12:18 Wybieram sie w lutym czy ktoś z Panstwa orientuje sie jaka tam jest pogoda .słyszałem o wichurach na pustyni czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
fiore75 Re: Marsa El Alam - warto! 13.12.08, 21:25 Witam,wybieram sie do Marsa w styczniu i sama się zastanawiem jak tam z pogodą.Napiszę jak wrócę.A swoją drogę jak byłam w lutym w Sharm to nawet wiało ale było jakieś 26-27 st więc dało się wytrzymać aczkolwiek wiatr troche przeszkadzał.Miłego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Marsa El Alam - warto! 16.12.08, 09:46 Tu znajdziesz aktualną pogodę www.club-mistral.com/en/destinations/home/23/webcam Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata099 Re: Marsa El Alam - warto! 16.12.08, 20:27 Z tego co się orientuje, bo sama ostatnio szukałam oferty wyjazdu do Egiptu, Alfa organizuje wyjazdy do Marsa El Alam i to już od świąt. Z tego co pamiętam to chyba z polskim przewoźnikiem Central Wings. Drugie biuro to Itaka, ale nie wiem z jakim przewoźnikiem latają. Sama, chętnie wybieram Alfę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwonapogo Re: Marsa El Alam - warto! 17.12.08, 09:15 Tui ma w swojej ofercie Marsa El Alam-hotel Brayka, loty bezpośrednio do Marsa, ja skorzystałam, już zamówiłam, zobaczymy jak będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny_j_w Re: Marsa El Alam - warto! 17.12.08, 14:01 A kiedy jedzieci..ja z rodziną 3 stycznia 2009 wylot z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonapogo Re: Marsa El Alam - warto! 21.12.08, 22:07 Lecimy dopiero w sierpniu, ale w związku z tym, że Wy będziecie pierwsi-liczę na szczegóły po powrocie Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny_j_w Re: Marsa El Alam - warto! 22.12.08, 07:40 :D Zaraz po powrocie złoże relacje. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekxxx77 Re: Marsa El Alam - warto! 01.01.09, 19:24 Wybralas najlepiej jak moglas, nie masz sie czego obawiac. Ja z tui jezdzilem (nadal jezdze) wiele lat, sa dobrzy, a hotel ktory wybralas jest jednym z najlepszych w marsa el alam. Ja tam bede ponownie na wielkanoc, na prawde warto. Odpowiedz Link Zgłoś
darrek4 Re: Marsa El Alam - warto! 17.12.08, 09:48 malgorzata099 napisała: > Z tego co się orientuje, bo sama ostatnio szukałam oferty wyjazdu do > Egiptu, Alfa organizuje wyjazdy do Marsa El Alam i to już od świąt. > Z tego co pamiętam to chyba z polskim przewoźnikiem Central Wings. > Drugie biuro to Itaka, ale nie wiem z jakim przewoźnikiem latają. > Sama, chętnie wybieram Alfę. Pozdrawiam Itakę do Marsa obsługuje TravelService Eurocypria. Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
hefalump1 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 01.01.09, 21:13 Witam czy orientuje sie ktos czy z Marsa mozna wykupic gdzie swycieczke do Kairu? Odpowiedz Link Zgłoś
fiore75 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 03.01.09, 16:04 Witam,pytałam w Tui z ich biurem można jechać ok.120$ kosztuje wyjazd.Teraz może być drożej.Tylko to kawał drogi,lepiej samolotem,z Sharm jest 600km.Autokarem to bardzo męcząca podróż.Ja wyszkum lokalne biuro to dam znać,jade za dwa tyg.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
hefalump1 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 03.01.09, 16:15 Super! :) bede Ci bardzo wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
iza31.08 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 14.01.09, 11:29 Witam. Ja byłam w lipcu 2008 w Marsa w hotelu Sol y mar abu dabbab i z czystym sumieniem mogę go polecić każdemu. Byłam z dwójką małych dzieci i wszystko było zgodnie z ofertą Itaki ( choć po przeczytaniu opini na jej temat spodziewałam się spędzić wakacje na lotnisku i zostałam mile zaskoczona). Plaża przy tym hotelu jest bardzo ładna i czysta , a rafa cudowna bez maski nie ma po co do wody wchodzić. Pokoje duże i czyste, jedzenie super. Zazdroszczę tym co tam dopiero jadą. Chciałabym tam jeszcze wrócić Odpowiedz Link Zgłoś
isztard1 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 14.01.09, 19:04 A powiedzcie jak tam z "Zemstą Faraona"? Jedziemy tam z maluszkiem i mam pewne obawy? Czy na miejscu są łopatki, wiaderka czy trzeba ciągnąc ze sobą? Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny_j_w Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 15.01.09, 10:03 Z mojej obsewacji "zemste faraona' mieli własnie Ci ci osłabili organizm tzw 'chlaniem" darmowych drinków. Ja piłem i wodę z kranu choc miał lekko brunatny kolor z powodu zapylenia piasku z pustyni i tak samio cole i wodę z dystrybutorów. Nic mi nie dolegało. Byłem pierwszy raz w Egipcie i czasami mazyłem o tej przypadłośći ponieważ zatkało mnie z przejedzenia:D Odpowiedz Link Zgłoś
iza31.08 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 15.01.09, 19:02 Ja byłam z dwójką dzieci w wieku 1,9 i 5 lat. Miałam ze sobą torbę lekarstw w razie co i naszczęście nie były potrzebne. Moja młodsza córka raz nawet sobie piła wodę z basenu kubeczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
krasula.easy Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 20.01.09, 23:26 jedyny_j_ Byłeś teraz w styczniu w Mars. Proszę napisz o pogodzie, temperaturze. Wybieram się w lutym z 3 latkiem i mama mi "suszy" głowę,że zimno i wieje i w ogóle , że jestem nieodpowiedzialna matka Odpowiedz Link Zgłoś
koalabis Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 21.01.09, 07:59 Wróciliśmy z Marsa Alam w niedzielę. Przez siedem dni tylko jeden był pochmurny, przez resztę pełne słońce. Temperatura powietrza w dzień wahała się od 23 do 25 stopni w cieniu, w nocy spadała do 18 stopni. Wieje wiaterek raz mniej, raz mocniej, a ostatniego dnia cisza :) W ciągu dnia chodziliśmy w krótkim rękawku i spodenkach, wieczory były chłodne i trzeba było zarzucić coś na siebie. Tą pogodę można trochę porównać do naszego ciepłego lata- były osoby, które leżały na słoneczku po kilka godzin (warunek- krem z filtrem) a w lipcu było to raczej niemożliwe. Woda miała 24 stopnie, niestety przez dwa dni była wysoka fala i nie można było snorkować, w basenie niepodgrzewanym 23. Słoneczko wschodziło około 7.00, a zachodziło o godzinie 17.20 egipskiego czasu- dzień bardzo krótki. Odpowiedz Link Zgłoś
krasula.easy Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 21.01.09, 09:53 dziękuje koalabis za info.Chyba się zdecyduję. Wybieram się z syńciem 28 lutego więc chyba będzie jeszcze cieplej,a przede wszystkim pewniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny_j_w Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 21.01.09, 20:53 kolabis dobrze opisał pogodę jak tam występuje od stycznia do lutego. W tym okresie występuja w tych rejonach silne wiatry króe powodują silne falowanie morza i nici z kompieli. Ale w tym czasie można przebywać w hotelu przy basenie. Odpowiedz Link Zgłoś
fiore75 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 25.01.09, 14:42 Pogoda jest cudna,nie jest za gorąco,jakies 26-27 st.ale jest wiaterek.Może wiać solidnie jak nam pierwszego dnia,myślałam że nam drzwi wypchnie.Ale spokojnie,w moim hotelu Brayka Bay było dużo małych dzieci i nie było problemu z pogoda.Więc nie ma się co bać. Odpowiedz Link Zgłoś
fiore75 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 25.01.09, 14:39 Witam:)Wróciłam dzisiaj z Marsa Alam i mam świeże wiadomości co do wycieczek.Jechałm z TUI i moge z czystym sumieniem polecic to biuro,wszystko było ok.Co do wycieczek to już pisze.Nie ma tam lokalnych biur ja w Sharmie.Z Tui wyciczki kosztuja natepująca:Luxor 90 $ (alfa star 110$).I tu uwaga,gości alfa star najpierw wywiozło do Hurgady po innych gości a do samego Luxoru jedzie sie ok 5-6h więc robili koło nic im wczesniej nie wspominajc.Kair,110,czas przejazdu 7-8h (męczarnia)Wszystkie dodatkowe wejscia płatne,safari (polecam)70$,Hamata -park narodowy(takie sobie)75$,Dom delfinów (spotkanie delfina 50/50-80$,Abu Dabab,piękna rafa i cudne żyjątka (żółwie na 100%) 30$.Była w hotelu Brayka Bay,w hotelu spokojnie,bez Rosjan więc cicho,bardzo dużo zieleni,plaza przy hotelu (dosłownie) przy zatoczce z fajną rafą (ośmiornice i temu podobne).Na miejscu można wypożyczyć sprze do nurkowania i snurkowania (pianka 5 euro).Jedzonko dobre,urozmaicone,obsługa miła.Kazdego wieczoru jakies animacje.Jeśli macie jakieś pytania to pytajcie,a ja juz tęsknie bo było cudnie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 21.01.09, 08:20 Witam, mam pytanie do wszystkich bywalców Marsa El Alam i okolic. Czy znajdują się tam hotele takie dla "plecakowców" ? :) Chciałabym tam wyprawić się na kilka dni na podmorskie zwiedzanie :) Dugongi właśnie przeważyły w decyzji o naszej kolejnej wyprawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Marsa El Alam - warto tam pojechac? 25.01.09, 15:40 aktualną pogodę w Marsa zobaczycie tu: www.club-mistral.com/en/destinations/home/23/webcam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 28.02.09, 22:39 Czy to prawda, ze odwolano loty do Marsa El Alam???. Scan i Tui juz nie maja tam oferty na lato... Wczesniej byla ale sie zmyla :( Odpowiedz Link Zgłoś
darrek4 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 28.02.09, 23:14 kasia_p45 napisała: > Czy to prawda, ze odwolano loty do Marsa El Alam???. Scan i Tui juz > nie maja tam oferty na lato... Wczesniej byla ale sie zmyla :( Prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
taliaq Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 28.02.09, 23:23 Itaka z kolei zmieniła godz. wylotów. Do tej pory wylot był w soboty o godz. 21, teraz jest o 8 rano. Mam nadzieję, że na Marsa, a nie do Hurghady i potem autobusem... Może wypowie się ktoś, kto wylatuje lada dzień i ma jakieś pewne info z biura? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 01.03.09, 08:33 Troche dziwne to wszystko. Napalalam sie juz na jakies ciekawe lasty w te rejony...A tu Klops ! Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 01.03.09, 08:52 Sprawdziłem na stronie Alfy, z tego biura loty do Marsa są przez cały sezon. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 01.03.09, 09:04 Owszm.. Trzy terminy w miesiącu ... Odpowiedz Link Zgłoś
darrek4 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 01.03.09, 09:28 taliaq napisała: > Itaka z kolei zmieniła godz. wylotów. Do tej pory wylot był w soboty o godz. 21 > , > teraz jest o 8 rano. Mam nadzieję, że na Marsa, a nie do Hurghady i potem > autobusem... Może wypowie się ktoś, kto wylatuje lada dzień i ma jakieś pewne > info z biura? www.marsa-alam-airport.com/FlightSchedule.asp Na stronie lotniska w Marsa możesz sprawdzić. Wczoraj i dziś przyleciały tam 2 samoloty z W-wy. 28-Feb-2009 CO647 B737 PAX International Warsaw 12:55 - Alfa 1 -Mar-2009 ECA336 B737 PAX International Warsaw 02:55 - Itaka Odpowiedz Link Zgłoś
1aga21 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 01.03.09, 17:12 Ja lecę z Itaką na Marsa pod koniec marca ! jutro zadzwonię do biura po informacje :P Odpowiedz Link Zgłoś
ewuni.a Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 15.03.09, 17:42 Witam, Czy ktoś leci do Marsa 21.03?? Jeśli tak to do jakiego hotelu?? Odpowiedz Link Zgłoś
taliaq Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 15.03.09, 20:10 Ano leci :) Do Fayrouz na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuni.a Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 08:09 My też lecimy do Fayrouz:) Odpowiedz Link Zgłoś
siwekagnieszka Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 15.03.09, 20:47 21.03 z warszawy soly mar abu dabab ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 09:11 Agnieszko, W takim razie bardzo prosimy o świeże wieści z hotelu po powrocie !!! My wylatujemy 11.04 na Wielkanoc ;) Właśnie zobaczyłam, że Alfa zmieniła nam godziny wylotu i powrótu z z 8.00 rano na 19.30 (wylot) i z 14.00 na 01.50 (powrót): alfastar.com.pl/oferta,Last%20minute/id_imprezy,46518/ Zastanawiam się w takim razie, czy nie będziemy musieli wyprowadzić się z hotelu 18-tego do godz. 12.00 (jak kończy się doba) lub zrobić dopłatę za korzystanie z pokoju do końca dnia. Czy macie w tej kwestii jakieś doświadczenia ??? I jeszcze jedno pytanko a'propos wysp Qulaan, oglądam wiele zdjęć z rejonu Marsa el Alam z wysepkami wyglądającymi, jak Malediwy, ale po których można pochodzić, poopalać się, a nie tylko nurkować wokół nich, czy są to te wysepki czy to zupełnie inne miejsce ? Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
missundaztood Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 09:49 alex77, wygląda na to, że lecimy razem. Wkurzyłam się na tą zmianę lotów, bo były wcześniej idelane godzinki, no ale siła wyższa...Dzwoniłam do Alfy, powiedzieli, że gwarantują pobyt do końca, mam nadzieję, że tak będzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 10:18 Jeśli będziemy mieli pokój do końca bez dopłaty, to przynajmniej 7 pełnych dni będziemy na miejscu ;) Wcześniej wychodziło 6 z kawałkiem w sobotę, soboty wylotowej nie liczę ... A jeśli chodzi o nocne loty, to jakoś przeżyjemy, gorzej dla tych, co lecą z dziećmi ; ( W jakim składzie i do jakiego hotelu się wybieracie ??? My - parka do Sol Y Mar Abu Dabbab na tydzień ;) Odpowiedz Link Zgłoś
missundaztood Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 10:41 No ja właśnie z dzieckiem lecę, dlatego dla mnie trochę kiepskie połączenia, ale trudno, będziemy spac :) Też do Sol y Mara :) Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 13:08 Ja lecę 28.03.09 do Sol Y Mar Abu Dabbab - przynajmniej z warszawy została mi godzina 08.05 wylotu. Jasne, godziny mogą sie jeszcze zmienić ale +- godzinę lub dwie ale nie 12!!!! tak jak ten powrót z Marsa. tak jak pisałem - wykwaterowanie jest w sobotę do 12.00( informacja telefoniczna z Alfy). Wrócę przed Twoim wyjazdem więc dam znać jak było :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 13:32 Tak, Ty masz wykwaterowanie o 12.00, bo wylatujesz ok. 14, natomiast jeśli chodzi o wylatujących po północy (w kwietniu), to kalają się, że zapewniają pokój do końca. Zobaczymy ... Czekam na info - koniecznie się odezwij ;) Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 13:56 wylatuje do Marsa 28.03 o 08.05. powrót mam 05.04 ( kwiecień) o godz.01.05 - informacja z biura, że wykwaterowanie 04.04. do godz. 12.00 Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 14:15 Rzeczywiście - łapiesz się już na powrót w kwietniu - będziesz najdłuzej ;))) A czy rozmawiałeś z kimś z Alfy, bo ja dziś dzwoniłam i poinformowano mnie, że zostajemy w pokoju do końca, tzn. do wyjazdu na lotnisko ??? Jeśli jest inaczej, to czy powiedzieli coś na temat możliwości pozostania w pokoju, dopłaty, itd. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 17:53 Kobieta powiedziała,że na miejscu można/trzeba zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuni.a Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 19:03 Czy ktoś jeszcze wybiera się do Marsa do hotelu Fayrouze w terminie 21.marca?? Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: Marsa El Alam - odwołano loty? 16.03.09, 21:06 Jaki hotel polecacie na Marsie oczywiście z dostępem do pięknej rafy? A tak na marginesie to wyloty na Marsa są tylko z Warszawy? Czy jest pewne,że lądowanie będzie w Marsa a nie w Hurghadzie ? Jakie temperatury panują tam w lipcu, czy jest goręcej niż w Sharmie?Chcielibyśmy wybrać się z 20 miesięcznym synkiem, ale wahamy się , bo gdyby nie daj boże zatrucie, to najbliższy szpital......... Odpowiedz Link Zgłoś