Dodaj do ulubionych

Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!!!!

12.06.08, 16:47
To co przeżyliśmy z tym biurem podczas wycieczki do Jerozolimy, to był istny
koszmar!!!!!!!!!
Sprzedali na maksa biletów, nie mając wystarczającej liczby sprawnych
autobusów. Trafiliśmy do tego feralnego autobusu, bez klimatyzacji, gdzie nie
było czym oddychać. Jedna z kobiet zemdlała, jakiś facet wymiotywał, a
najgorsze było to, że nie było z nami żadnego przewodnika, a kierowca nie
mówił ani po polsku ani po angielsku. Nie było też żadnej apteczki w autobusie.
Na pierwszym postoju, na którym miała do nas dosiąść się przewodniczka Dorota
ludzie się zbuntowali, że nie pojadą dalej tym autobusem i że albo zmienią nam
autobus albo zwracają nam pieniądze i wracamy z powrotem do hotelu. P. Dorota
zadzwoniła do szefa, a potem zakomunikowała nam, że nie będzie nowego
autobusu, a kto chce wracać z powrotem, to podstawią busa, ale na nasz
koszt!!!!!!!!
Czy ktoś to sobie wyobraża?????
W końcu cztery osoby zostały, a reszta przesiadła się do innych autokarów z
klimatyzacją i jechaliśmy około 2 godzin na podłodze!!!!!
Po powrocie z wycieczki poszliśmy do biura, a szef stwierdził, że wszystkie
punkty wycieczki zostały zrealizowane i mamy wracać skąd przyszliśmy, nie
pomogło nawet postraszenie telefonem do ambasady.
Przestrzegam więc przed tym biurem i nikomu nie życzę takich przeżyć!!
Obserwuj wątek
    • janusz_w01 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 12.06.08, 17:11
      Jakiego dnia odbywają się wycieczki do Jerozolimy?
      • cobus Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 12.06.08, 18:10
        aaba sharm -wyjazd w nocy czwartek 24 godzina
        • janusz_w01 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 12.06.08, 19:25
          Czyli zwiedzanie Jerozolimy w piatek?
    • kiciaaaa2 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 12.06.08, 21:01
      ja też przeżyłam koszmar z tym biurem...i też podczas wycieczki do
      jerozolimy...a dokładnie do granicy z izraelem...jechaliśmy na dwa
      atokary...w pewnym momencie na zupełnym odludziu w nocy w górach
      nasz autobus zgasł, wysiadło wszystko...najpierw były próby
      naprawienia...po jakichś 2 godzinach przewodniczka podobno dzwoniła
      do szefa, który obiecał, że wysyła drugi autobus, oczywiście
      ściema...kolejne dwie godziny w plecy...potem pomysł, że drugi
      autobus, który ciągle czekał dłużej czekac nie bedzie i kto chce z
      zepsutego ten niech wsiada i jedziemy...pozostali czekają na
      niewiadomo co...i większa część faktycznie wsiadła i pojechała w
      istnym niebezpieczeństwie przeciążonym autobusem...na szczęśćie
      jakimś cudem zepsuty autobus ruszył i doturlalismy się jakoś do
      granicy...ach co to była za podróż...pozdrwawiam serdecznie
      wszystkich uczestników tamtejszej wycieczki z pażdziernika ubiegłego
      roku!
    • platynka.iw Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 12.06.08, 21:51
      Witaj serdecznie :-)

mala.j1975 napisała:
      > Sprzedali na maksa biletów, nie mając wystarczającej liczby sprawnych
      > autobusów.
      Uwazasz, ze sprzadawali bilety na zepsuty autobus? Pomysl-to chore. Przeciez Aaba nie ma swojej "flotu autokarowej" Oni-jak inne BP w tym wycieczki organizowane przez rezydentow-wynajmuja autokary. Wierz mi-Aaba sprzedalo bilety na wspaniala i udana wycieczke. To, ze Wasz autokar sie zaspul-to niestety wielki pech.

> Jedna z kobiet zemdlała, jakiś facet wymiotywał,
      Przykro mi. Ale moze ta kobieta zemdlala, bo byla oslabiona a facet wymiotowal, bo mu kolacja na zoladku lezala? No bo chyba nie obwiniasz Aaba za to, ze ktos jest chory...

> najgorsze było to, że nie było z nami żadnego przewodnika, a kierowca nie
      > mówił ani po polsku ani po angielsku.
      To jak dostaliscie sie do autobusu?

> Na pierwszym postoju, na którym miała do nas dosiąść się przewodniczka Dorota
      > ludzie się zbuntowali, że nie pojadą dalej tym autobusem i że albo zmienią nam
      > autobus albo zwracają nam pieniądze i wracamy z powrotem do hotelu. P. Dorota
      > zadzwoniła do szefa, a potem zakomunikowała nam, że nie będzie nowego
      > autobusu, a kto chce wracać z powrotem, to podstawią busa, ale na nasz
      > koszt!!!!!!!!
      > Czy ktoś to sobie wyobraża?????
      Tak. Masz swoja firme? Pomysl. Jestes szefem Aaba. Wynajmujesz na wycieczke autokar. W nocy dowiadujesz sie od swojej pracownicy o w/w incydencie. Dzwonisz po firmach wynajmujacych autokary-nie ma nic. W autokarze jest 40?50?-pare osob. Wszyscy zaplacili za wycieczke. Poza tymi 4 osobami o ktorych piszesz nizej wszyscy chcieli jechac. Co bys zrobil? To sa losowe przypadki i nikt sie z nich nie cieszy. A nieraz naprawde nie ma wyjscia. I co? Jako szef-wyslalbys darmowego busa po ludzi? Zaplacilbys za wynajcecie busa, paliwo, pensje kierowcy? Myslisz, ze ile narzutu ma Aaba na wycieczkach?

> W końcu cztery osoby zostały, a reszta przesiadła się do innych autokarów z
      > klimatyzacją i jechaliśmy około 2 godzin na podłodze!!!!!
      Wybacz moje myslenie-myslenie "starej" ;-) harcerki-i co sie stalo? Jezeli jestes zdrowy i nie jedziesz z dzieckiem na reku-to chyba sie da :-) Ja wiem, ze nie za to placiles. Ale... moj Boze-no przeciez nikt nie chcial Wam zrobic na zlosc, nikt nie zaplanowal tego by Wam dokuczyc... lepsze (wg mnie) 2h na podlodze i zwiedzenie Jerozolimy niz powrot z kwitkiem :-)

> Po powrocie z wycieczki poszliśmy do biura, a szef stwierdził, że wszystkie
      > punkty wycieczki zostały zrealizowane i mamy wracać skąd przyszliśmy, nie
      > pomogło nawet postraszenie telefonem do ambasady.
      A byly wszystkie punkty zrealizowane?
      A dlaczego straszyliscie go ambasada? No przeciez co mial w srodku nocy zrobic-wyslac helikopter po Was? Wierz mi-znajac Aaba Sharm-zrobili wszystko by bylo ok-ale takie jest zycie...kazdemu zdarzaja sie wpadki i niedociagniecia :-) Lepiej nam napisz jakie wrazenie zrobila Jerozolima na Tobie :-)

> Przestrzegam więc przed tym biurem i nikomu nie życzę takich przeżyć!!
      A ja bardzo Ci wspolczuje, ze musiales sie na wczasach denerwowac. I, ze miales pecha, ze akurat podczas Twojej wycieczki ten autokar nawalil. Naprawde. Wiem co pisze. Sama kiedys siedzialam w zepsutym autokarze w drodze do kairu.
      Pozdrawiam cieplutko, Iwi
      • simpleneta Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 12.06.08, 22:24
        "Jedna z kobiet zemdlała, jakiś facet wymiotywał,
        Przykro mi. Ale moze ta kobieta zemdlala, bo byla oslabiona a facet
        wymiotowal, bo mu kolacja na zoladku lezala? No bo chyba nie
        obwiniasz Aaba za to, ze ktos jest chory..."

O rany , a nie przyszło ci do głowy ,że te niedyspozycje były
        spowodowane nie zatruciem , tylko brakiem klimatyzacji w autokarze ?

Chyba jesteś związana z Aba.
        • simpleneta Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 12.06.08, 22:36
          A i jeszcze jedno, w ubiegłym roku już na lotnisku w Poznaiu
          wręczono nam ulotki Aba Sharm z bardzo interesującą ofertą. Więc
          poważnie braliśmy ją pod uwagę . Nawet wybraliśmy się do ich biura,
          ale zrobili na nas fatalne wrażenie ( żadnych informacji niezbyt
          miła obsługa klienta ) uznaliśmy ,że nie warto ryzykować . Lepiej
          zapłacić kilka $ więcej i skorzystać z usług rezydenta. Po powrocie
          do domu zaczęłam szukać w internecie - okazało ,że że nasza intuicja
          podpowiadała właściwie . To biuro oferuje niższe ceny , ale można
          się poważnie naciąć. Argument ,że właściciel firmy wynajął autokar i
          w przypadku jego awarii nie wynajmie busa ,żeby odwieźć turystów
          jest kuriozalny. zawarł z turystami umowę , wziął pieniądze za
          konkretną usługę : sprawny autokar, sprawnie działająca
          klimatyzacja , wcześniej uzgodniony program zwiedzania. Jeśli jakiś
          punkt zaszwankował , to na swój koszt i jak najszybciej musi
          naprawić sytuację - a nie proponować ludziom jazdę na podłodze
          autokaru. Wszak każdy zapłcił za fotel , a nie podłogową miejscówkę.
          • kappa22 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 13.06.08, 00:20
            a i wlasnie! ja kupilam u rezydentki i mielismy wycieczke w
            autokarze w 13 osob,egipcjanin mowiacy po polsku.Pytano nas czy
            odpowiada nam klimatyzacja,czy odpowiednia temperatura,nie za
            zimno,nie za cieplo.Lepiej doplacic troche.
            • wojtek37k Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 13.06.08, 06:52
              Platynka trochę pojechała , rzeczywiście zasłabnięcia to może być
              wina nieklimatyzowanego autokaru , to raczej normalna sprawa w takim
              upale .
              Turyści z polski trzeba tu jenak dodać , że traktowani są w mocno
              specjalny sposób , przez organizatorów fakultetów , z drugiej strony
              polacy chcą tanio , więc mają tanio . Standrd jest adekwatny do
              ceny , ja na tego typu wycieczkę z lokalnego biura wolę jechać np. z
              niemcami , cena jest inna , ale autokar też inny podstawiają i nie
              jest to przypadek , znam to z autopsji , albo trzeba rozważyć ofertę
              rezydenta . Czytając jednak posty na forum , w zdecydowanej
              większości forumowicze szukają tanio , tańszych biur podróży ,
              tańszych organizatorów fakultetów . Kto się z tego wyłamuje i płaci
              więcej ten w opinii większości frajer . Ja jestem FRAJER , byłem w
              Egipcie 6 razy i takie postu jeszcze nie wysmarowałem , jak
              założycielka .

Życzę miłego dnia Wojtek
              • maras1999 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 13.06.08, 08:01
                Brać wycieczki u rezydenta-dobrze,ale w takim razie skąd się biorą
                autobusy na wycieczki oferowane przez rezydentów.Ktoś powiedział,że
                lepiej jechac z Niemcami ale gdzie wykupić takie wycieczki.Znajomy
                który był w Sharm w maju opowiadał mi jak wykupił wycieczkę u
                rezydenta z Eximu do Kairu .W autobusie okazało się że jadą tam też
                jego znajomi którzy wykupili wycieczkę w lokalnym biurze.Różnica
                była tylko taka że on zapłacił 15$ więcej.Sama wycieczka była O.K
                • arnuwandas Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 13.06.08, 12:33
                  4.06. wróciłem z Sharm. Miałem okazję uczestniczyć w trzech
                  wycieczkach zorganizowanych przez Aaba Sharm: Góra Mojżesza,
                  Jerozolima i Kair. Muszę przyznać, że generalnie jestem zadowolony.
                  Autokary, którymi podróżowaliśmy może nie były szczytowym osiągiem
                  motoryzacyjnej techniki, ale wydaje mi się, że nie odbiegały
                  specjalnie od innych przemieszczających się po egipskich drogach.
                  Największym problemem były chyba poślizgi czasowe. Na przykład, po
                  nocnej wędrówce na Górę Horeb, oczekiwaliśmy dość długo na przybycie
                  przewodnika z licencją, który może oprowadzać wycieczki po
                  klasztorze św. Katarzyny. Wszyscy byli zmęczeni, upał doskwierał i
                  to trochę zirytowało ludzi. Do Kairu dojechaliśmy dość późno, gdyż
                  pod Muzeum Starożytności zameldowaliśmy się dopiero około 10.00
                  godz. Opóźnienie to spowodowało, iż czas spędzony w muzeum był
                  stanowczo za krótki. Zaliczyliśmy tylko kolekcję Tutanchamona z
                  przewodnikiem. Czasu wolnego było tylko około 25 min., także w
                  bardzo szybkim tempie udało mi się samodzielnie zobaczyć tylko
                  kolekcje Starego Państwa i Galerię Amarneńską.
                  W Jerozolimie, łącznie z bardzo sprawnym przejściem przez granicę,
                  wszystko było raczej w porządku. Może jedynie żal można mieć, że nie
                  zaliczyliśmy Bazylki Narodów usytuowanej na Górze Oliwnej, której
                  zwiedzanie winno znaleść się w programie wycieczki. Przewodników
                  oceniam pozytwnie, jako w miarę dobrze zorganizowanych i
                  merytorycznie przygotowanych do pracy. Nieco denerwujące i
                  przedłużające się wizyty w sklepach z papirusami i perfumami
                  niestety są nie do uniknięcia na każdej wycieczce, bez względu kto
                  ją organizuje. Rozmawiając z ludźmi, którzy korzystali z wycieczek
                  organizowanych przez rezydenta, wiem, iż zdarzały tam się również
                  drobne niedociągnięcia powodujące zwiększenie tempa przepływu krwi
                  przez żyły turystów :-)
                  • kappa22 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 13.06.08, 12:39
                    nie potrafię odpowiedziec skad sie biora ludzie w jednym autokarze z
                    biura lokalnego i ludzie ktorzy kupili wycieczke u rezydentki.Takie
                    zdarzenie nie mialo miejsca gdy ja kupilam u rezydentki SF.Kupujac
                    zapytalam czy w tym samym autokarze beda ludzie ,ktorzy wykupili
                    wycieczke w aaba,odpowiedziala,ze nie dopuszczaja do takich
                    sytuacji.Biuro SF wynajmuje autokary na wycieczki i tylko
                    turysci,ktorzy wykupili wycieczke u rezydentki w nim jadą.
                    • wojtek37k Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 13.06.08, 13:35
                      Różnice w komforcie podróży są spore , miałem przyjemność załatwiać
                      sobie fakultet do Luksoru , fakultet był prywatny , ale transport
                      załatwialiśmy sobie z Orbit Tours w obie strony , w jedną stronę
                      wieźli nas razem z polskimi turystami , klima działała , ale przerwy
                      między fotelami minimalne , nagminnie w autokarze popsute oparcia ,
                      same się opuszczały ,co w połaczeniu z niewielkimi odstępami , dało
                      spory komfort podróży , zwłaszcza dla osoby ze wzrostem powyżej 175
                      cm - nie musiał być jakiś wieżowiec . Spędziłem wspaniałe chwile w
                      Luksorze i wracałem innym autokarem do Hrg. z Orbit Tours , "polski"
                      w tym dniu nie kursował i dziękowałem bogu , a dodatkowo mogłem się
                      przekonać jak podróżują inne nacje (niemcy i holendrzy) . Autokar
                      pełen wypas , ktoś przede mną mógł prawie leżeć , a ja dalej
                      jechałem w pełnym komforcie , pogadałem ze współpasażerami , płacili
                      sporo więcej niż my , ale mieli wymagania , Oni wsiadając do
                      autokaru go lustrują i jak coś nie gra wysiadają od razu pod
                      hotelem , oczywiście ew. awarie w trakcie podróży nikt nie jest w
                      stanie przewidzieć , ale to był autobus zupełnie innej generacji ,
                      bez przejechanego miliona kilometrów . Ktoś tu napisał , że kupił
                      fakultet w Eximie , a jechał z kimś kto kupił na mieście , napiszę
                      wprost: to problem tego , kto jeżdzi z Eximem na wakacje , nie można
                      tego rozciagać na wszystkie biura .

Pozdrawiam Wojtek
                      • alutekk Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 13.06.08, 17:37
                        to co czytam tutaj to bzdury. prawda jest ze u rezydentów jest
                        drozej i albo sie trafi lepiej albo gorzej. inne nacje np. niemcy
                        jezdza tym samym co my. placa tak samo tylko ze mniej narzekają,
                        prawda jest ze polaków traktuja jak głupkow arabusy ale trzeba ich
                        ustawic do pionu. proponuje wziasc ulotki w innych jezykach i sami
                        zobaczycie ze ceny sa takie same. a to ze nas probuja oszukac to
                        wina panienek z polski ktore usługuja ukochanemu egipcjanowi i taka
                        opinie o polakach robią. posumowujac. to na jaką trafi wycieczke to
                        tylko kwestia szczescia lub pecha...
                        • buterfly5 Re: Aaba Sharm w Naama Bay 13.06.08, 19:14
                          Za każdym razem kupuję wycieczki z miasta (również aaba - duuuży
                          plus i bez najmniejszych zastrzeżeń) i wielokrotnie zdażyło mi się,
                          że współtowarzyszami byli klienci rezydentów i to nie tylko
                          najpodlejszych biur! Zapłacili o wiele drożej za dokładnie tą samą
                          usługę!!! (o ile teraz te różnice się zacierają 6 lat temu np.
                          fakultety ze Scan Holiday były 3 razy droższe niż z miasta!!!) Przy
                          czteroosobowej rodzinie i kilku wycieczkach podczas urlopu to
                          naprawdę pokaźna suma a nie kilka dolarów. Tym bardziej, że duża
                          nadpłata niestety nie uchroni Was od pecha... różne sytuacje się
                          zdażają i często biuro nie ma na nie wpływu.
                          Życzę nam wszystkim cudownych urlopów bez niemiłych niespodzianek!!!-
                          -
                          Mała księżniczka
                        • margolcia-0 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 17.08.08, 15:20
                          W ubieglym roku mialam bardzo podobny przypadek z tym biurem i tez wycieczka
                          byla do Jerozolimy.Autokar odmowil posluszenstwa nad Morzem Martwym,gdzie
                          stracilismy pare cennych godzin i zwiedzanie Jerozolimy odbylo sie po zmroku i
                          w duzym pospiechu.W Betlejem nie bylo Polskiego przewodnika mimo
                          zapewnien-wycieczka koszmar.Po Powrocie podobnie jak Ty napisalam na forum
                          przestroge,ale jakiez bylo moje zdziwienie ileosob mnie zaatakowalo,ze moge
                          sobie podziekowac za glupote,bo kto wybiera sie z takim biurem-fakt,a jeszcze
                          bardziej zdziwil mnie ogrom odp.ze to bzdura co pisze,mysle ze to glosy osob
                          ktorym bardzo zalezy na dobrej renomie firmy i ich zadaniem jest wysmiewanie
                          takich osob.Mysle,ze nie robia tego bezinteresownie byc moze sa pracownikami
                          tego biura.Szczerze mowiac tyle osob mnie zaatakowalo,ze zniechecilo mnie to do
                          przestrzegania innych.To chyba nie przypadek,ze te autokary tak czesto zawodza
                          dla biura liczy sie ilosc nie jakosc.Pozdrawiam
                          • mikado01 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 03.09.09, 11:00
                            polecam Aaba Sharm!!!!!! Wzięłam udział w kilku wycieczkach organizowanych przez to biuro (dużo tańszych niż inne oferty)i nie było żadnych problemów.Wszyscy uczestnicy byli zadowoleni. Świetna organizacja i opieka. Kulturalni, sympatyczni piloci, znają doskonale angielski, można też wybrać wycieczkę z przewodnikiem polskojęzycznym Mam problemy natury zdrowotnej i przeciwwskazania do tego typu wypraw o czym poinformowałam Zapewniono mi potrzebną pomoc i naprawdę świetnie się bawiłam. Chciałam podziękować Aaba Sharm
                      • wiewiorka1313 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 04.08.08, 08:38
                        Wojtek

kupowałeś wycieczki u rezydentów zagranicznych biur np. niemieckiego TUI czy w
                        sharmie, na miejscu są inne biura, prócz tu wymienianych, gdzie niemcy,
                        holendrzy itp. wykupują wycieczki??
                        proszę o dokładniejsze info.
                        dzięki i pozdrawiam:):)
                    • irlandka6969 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 17.01.12, 12:53
                      kappa22 napisała:

> nie potrafię odpowiedziec skad sie biora ludzie w jednym autokarze z
                      > biura lokalnego i ludzie ktorzy kupili wycieczke u rezydentki.Takie
                      > zdarzenie nie mialo miejsca gdy ja kupilam u rezydentki SF.Kupujac
                      > zapytalam czy w tym samym autokarze beda ludzie ,ktorzy wykupili
                      > wycieczke w aaba,odpowiedziala,ze nie dopuszczaja do takich
                      > sytuacji.Biuro SF wynajmuje autokary na wycieczki i tylko
                      > turysci,ktorzy wykupili wycieczke u rezydentki w nim jadą.

To się dałaś nabrać, bo oni właśnie tak robią, a Aaba Sharm nie jest jedynym biurem lokalnym, więc mogło to być zgodne z prawdą, że nie będzie nikogo w autokarze z tego biura...
                • irlandka6969 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 17.01.12, 12:48
                  Tak się skłąda, że rezydenci wykupują wycieczki z lokalnych biur, dodaja marżę i dlatego jest drożej, ale wcale nie lepiej. Ja jechałam na wycieczkę do Kairu z grupą angielską (polską odwolano). Najpierw chciałam kupić wycieczkę u rezydenta, potem jednak wykupiłam ją w lokalnym biurze na Naama Bay właśnie (ale nie w Aaba Sharm) i to była dokładnie ta sama wycieczka, ten sam autokar etc. A w ogóle biuro Aaba Sharm już nie istnieje.
            • mycha-tomisoft Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 28.07.08, 23:04
              kappa22 napisała:

> a i wlasnie! ja kupilam u rezydentki i mielismy wycieczke w
              > autokarze w 13 osob,egipcjanin mowiacy po polsku.Pytano nas czy
              > odpowiada nam klimatyzacja,czy odpowiednia temperatura,nie za
              > zimno,nie za cieplo.Lepiej doplacic troche.

No to ja Ci powiem, że ja mam odwrotne doświadczenia... Z Aabą byłam na Safari i
              byłam zachwycona, tak jak piszesz - polskojęzyczny arab - idealne rozwiązanie. A
              rezydent wysłał nas do Kairu kilka godzin z tylko anglojęzycznym arabem, a w
              drodze powrotnej, to rezydenckie autobusy się psuły i dokładali ludzi do innych
              autobusów. Nie ma reguły... (zaznaczam, że nie jestem związana z Aabą :))
            • lokia Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 24.10.08, 11:01
              witam nie zgadzam sie z Tobą . Bylismy w wrzesniu w naama i
              korzystalismy z biura Abba Sharm .Bylismy w Kairze na jeep safari
              i jestem zadowolona. Pomimo ze mielismy wypadek przy wyjezdzie z
              kairu Pod nasz autobus wpakowała sie osobówka . na szczęscie nikomu
              sie nic nie stało . Biuro zapewniło nam 2 nawet bym powiedziała
              lepszy autobus .Czekalismy owszem 2 godz ale dostalismy cos do
              przegryzienia widac bardzo sie starali i to doceniam . napewno jak
              tu jeszce przyjedziemy skorzystamy z tego biura . Pozatym nie
              straszcie niepotrzebnie ludzi to ze mieliscie takie przejscia to nie
              znaczy ze kazdy kto korzysta z tego biura ma to samo przechodzic co
              wy.
          • dlugi64 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 28.07.08, 19:37
            A ja odpowiem w ten sposób wszytskim którzy piszą że lepiej wydac
            kilka dolaró więcej a mieć lepiej itd itp.
            Owszem macie rację ale nie bierzecie jednej rzeczy pod uwagę:
            podejrzewam ze w Egipcie byliście w dwie maks 3 osoby i to w dodatku
            dorosłe.
            My jedziemy w 5 osób: my (czyli dwoej dorosłych), dwóch synów i
            córka. Czy myślicie ze dla nas wydanie tych 20-30 dolarów więcej u
            rezydenta na osobę to mały koszt??
            Nic z tego!! To koszt 150-250 $!!!!!!!! A w naszym wypadku liczymy
            sie z każdym groszem. Tak więc niezaleznie od wszystkich za i
            przeciw i tak wybierzemy Aaba Sharm!!
            Pozdrawiam
          • niuni85niuni Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 11.11.09, 23:50
            wydaje mi się że to zostało napisane przez kogos z selectours. zupelna nieprawda!
          • a_habibti Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 26.02.10, 18:14
            Witam.
            Po przylocie do Sahrmu od razu, zgodnie z panującą zasadą w AABA
            Sharm wysłalam SMS'a w celu rezerwacji 4 miejsc na wycieczkę do
            Kairu w dniu 05.02.2010. Otrzymałam odpowiedź, po godzinie OK, po
            kolejnych dwóch godzinach dostałam kolejnego SMS'a iż nie ma miejsc.
            Wkurzyłam się i pojechałam specjalnie do Naama Bay do biura i
            okazało się, że jednak miejsca są. Obsługa w języku polskim wszystko
            ładnie pięknie....do czasu. Wykupiłam tzw. wycieczkę pakietową.
            Miałam za 50$ Kair i glass boat.
            5 lutego o 1:30 podszedł pod hotel Egipcjanin, biegle mówiący po
            Polsku i zaprowadził nas do autokaru.
            Podróż była KOSZMAREM! Drzwi były zepsute i było bardzo zimno.
            Niestety przeziębiliśmy się ;( Zgłosiłam oczywiście od razu owemu
            Egipcjaninowi ale oczywiscie nic nie zrobił. Wielokrotoność podejść
            spowodowała iż w drodze powrotnej próbowali coś zrobić, oczywiście
            nie naprawili. Dodatkowo z WC ulatniał się obrzydliwy fetor.
            Kierowca zakleił taśmą klejącą szczelnie WC i pomogło ale zimno był
            w drodze powrotnej również.
            Jak się później okazało podróżyjący z nami ludzie słyszeli od
            znajomych iż autokary "AABA Sharmu" w połowie drogi stawały=psuły
            się. U nas też przez chwilę była taka sytuacja ale na szczęście
            kierowcy po kilku minutach udało się odpalić.
            Poza podróżą wycieczka była udana. Bardzo fajny przewodnik Ahmed,
            Egipcjanin mówiący biegle po Polsku opowiadał nam nie tylko "kairską
            historię" ale także opowiadał o życiu w islamie, o małżeństwie itd.
            Była to nasza druga wycieczka do Kairu.
            Oczywiście w trakcie podrózy poinformowałam biuro w Naama Bay o tym
            iż jest zimno ale jak zwykle zlekceważyli mojego SMS'a.

Glass Boat powinnam była mieć w niedzielę, o godzinie 11:00.
            Przyjechaliśmy pod biuro pól godziny wczesniej, tak jak nam kazano
            kiedy ustalaliśmy termin. Musiałam wysłać kilka SMSów, na które nie
            było odpowiedzi i dopiero kiedy zadzwoniłam raczył się ktoś odezwać
            i pojawił się przed godziną 12. SKANDAL! Oczywiscie odebrałam $ za
            wycieczkę i NIGDY W ŻYCIU nie skorzystam z tego biura.
            Ceny są adekwatne do świdczonych usług!
            W lipcu 2010, znowu (5 raz) jade do Sharmu, gdyż nie udało mi się
            jeszcze wszystkiego zwiedzić ale z pewnością nie skorzystam z AABA
            Sharmu.
            Naszym zdeniem AABA Sharm to tandeta i lekceważenie kilentów i z
            pewnością ich napis na drzwiach: Przyjaciel Polaków jest jednym
            wielkim kłamstwem! Ciśnie się na usta określenie kim są dla Polaków
            ale kultura osobista nie pozwala mi napisać jak nazywa się takie
            tarktowanie klientów - RODAKÓW!!!

Reasumując NIE POLECAMY AABA SHARM!!!
            • motorhead70 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 07.03.10, 18:44
              w lutym 2010 wraz żoną podczas 7-dniowego pobytu W Sharmie
              skorzystalismy z dwóch wycieczek oferowanych przez aaba-sharm
              mianowicie Jerozolima i eko safari Abu Galum .Nasze wrażenia są jak
              najbardziej pozytywne.Do Jerozolimy przewodnikiem była pani
              Ola,osoba bardzo kompetentna z ogromną wiedzą jak również z
              doświadczeniem dzięki czemu przejście przez granicę z Izraelem
              przebiegło w miare sprawnie (a strach było sie bać).Dużo opowiadała
              i dobrze kierowała wycieczką.Zajechaliżmy również do Betlejem,gdzie
              m.in. zjedlismy przyzwoity obiad w restaracji,a w drodze powrotnej
              kąpiel w morzu martwym-rewelacja,polecam.Z autobusami nie było
              żadnych problemów jak wcześniej przeczytałem na forum.Podjechano po
              nas pod hotel i z powrotem również odstawiono nas pod brame
              hotelową.Wcześniej wiadomość sms o drobnej zmianie o czasie
              wyjazdu.Sam Przejazd oczywiście jest męczący ale wynika to przecież
              z odległości jakie trzeba pokonać.
              Na eko safari przewodnikiem był egipcjanin dobrze mówiący po
              polsku,także nie było żadnych problemów.Jazda na dachu jeepa i na
              wielbłądach dostarczyła pozytywnych wrażeń.No i dla chętnych
              oczywiście nurkowanie w blue hole zakończone smacznym obiadem.
              Z naszej strony mozemy gorąco polecić.
              • jasmin-siedem Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 30.03.10, 14:28
                dopowiem jedno pani ola nie jest nie byla i nie bedzie zadnym
                przewodnikiem nie ma zadnych uprawnien i prawa paracy w izraelu jest
                tylko zwyklym tourliderem i od kilku lat sprzedaje ta sama bajeczke
                turystom szkoda ze nie poznaliscie izraela oczami prawdziwego
                przewodnika i z bogata wiedza a nie przez oczy panienki mieszkajacej
                w egipcie
        • jarek1414 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 02.08.08, 16:20
          Czytam i czytam i nie moge sie nadziwic, bo z Aaba bylem chyba na
          wszystkich wycieczkach jakie organizuja i zawsze bylo ok co prawda
          do Jerozolimy na granicy czekalismy 6h ale to nie wina BP. Nie moge
          sie zgodzic natomisat z "harcerka" ktora pisze ze takie rzeczy sie
          zdarzaja poniewaz prowadze firme i jesli biore pieniadze za
          transport ludzi w okreslone miejsce to zawieram z nimi umowe jesli
          moj autobus zapsuje sie to aby wywiazac sie z umowy musze podstawic
          drugi bez wzgledu na koszty takie jest wlasnie zycie jesli Aaba
          zrobila tak jak jest napisane w poscie przewodnim to zrobili bardzo
          zle. Prowadzac firme trzeba sie liczyc ze nie zawsze bedzie pieknie
          i rozowo. Mysle ze podkniecia zdarzaja sie wszystkim a Aaba Sharm to
          fajne BP pozdrawiam wszystkich
    • the_explorer Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 13.06.08, 20:10
      czy aaba sharm to te bióro podrózy z Nama Bay gdzie właścicielem jest egipcjanin
      mówiący po polsku ? ( podobno ma żonę polkę ? )
      • tanahoe Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 13.06.08, 21:00
        platynka przesadziłaś.
        Jeśli ktoś płaci za coś to ma mu być mu to dostrczone choćby egipski właściciel
        miał na wielbłądach po turystów przyjechać. No ale to co się działo to typowo
        Egipskie. Przynajmniej wiadomo jakie biuro szerokim łukiem omijać i nawet można
        napomknąć sory ale macie złą opinię w Polsce.
        Gdyby takie coś miało miejsce przy wycieczce z rezydentem to można by
        rekompensaty zażądać. My kiedyś dostaliśmy gratis wyjazd na inny fakultet w
        ramach rekompensaty.
        • magda900 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 19.06.08, 18:50
          Własnie wróciliśmy z Sharmu. Wykupiliśmy w Aaba Sharm 3 wycieczki:
          Jerozolimę, Kair i Abu Galum.
          Braliśmy udział w tej wycieczce do Jerozolimy, o której pisze
          mala.j1975. Jechały 3 autokary i 1 bus. W jednym z autokarów
          faktycznie zepsuła się klimatyzacja i ktoś w nim zemdlał, ktoś inny
          się źle poczuł. Ludzie jadący tym autokarem, który kontynuowali
          podróż, mówili jednak, że nie działała tylko klimatyzacja na końcu
          autokaru i że generalnie ludzi trochę poniosły emocje. Nie byłam w
          tym autokarze, więc powtarzam tylko co słyszałam. Wycieczka była w
          naszej opinii bardzo udana. Zwiedziliśmy Jerozolimę, Betlejem,
          zaliczyliśmy kąpiel w Morzu Martwym. Wycieczka do Kairu również była
          udana, a safari Abu Galum nas zachwyciło. Wszystkie wycieczki
          wyjeżdzały punktualnie, jedynie opóźniony był powrót z Jerozolimy
          (głównie z powodu walki o nowy autokar). Róznica w cenie jest
          naprawdę spora. Przykładowo za Abu Galum płaciliśmy 28 USD za osobę,
          a na tablicach rezydentów znaleźliśmy ofertę nawet za 50 USD z
          dokładnie tym samym programem wycieczki. Jeżeli ktoś wykupuje więcej
          wycieczek, to Aaba Sharm jest napewno ciekawą alternatywą. I jeszcze
          muszę dodać, że z sympatią wspominamy przewodników, Egipcjan
          mówiących po polsku - Georga i Jurka-Ogórka :-)
          • madziaczek3 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 20.06.08, 20:58
            18.06.08 wróciłam z Sharm el Sheikh. Byłam na 3-ech wycieczkach z
            Aaba Sharm - Kair, Jerozolima, klasztor św.Katarzyny+kolorowy
            kanion. I ...było super. W Kairze i Jerozolimie przewodnikami były
            Polki ( Ewa i Magda - pozdrawiam), w klasztorze pilotował nas
            Egipcjanin Sam. Ceny prawie o połowę niższe niż w BP, a program
            wycieczek taki sam. Gorąco polecam to biuro.
            • abusia15 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 26.07.08, 23:12
              A ja sie nie zgadzam. Własnie wrociłam z Egiptu i byłam z Aabry na 2
              wycieczkach w Jerozolimie i w Kairze. W Jerozolimie rzeczywiście
              bardzo duzo chetnyh było ale nie dziwie sie zainteresowanie mają
              ogromne. Michael- szef Aabra Sharm'u super gość... zawsze kazdej
              wiekszej wycieczki dopilnowywał i naprawde kazdy ode mnie z grupy
              był bardzo zadowolony. Wiec polecam ! :)
            • rs1978 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 01.08.08, 17:23
              Możesz podać ceny? My jedziemy 12.08 i zastanawiamy się ile wziąć
              kasy..
              • dlugi64 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 03.08.08, 08:59
                @rs1978 - tu masz linka: taniewycieczkisharm.com/index.htm
                • rs1978 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 06.08.08, 17:46
                  dzięki dlugi64.
          • kasiakola Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 05.08.08, 22:58
            wybieram się do Egiptu z dziećmi 8 i 12 lat proszę powiedzcie czy mogę spokojnie
            pojechać z nimi do Jerozolimy ile tam się jedzie z SH
            • jakischlopak Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 05.08.08, 23:54
              ja wyjezdzalem o 21 z hadaby, wiec najdalej na poludnie wysunietej czesci sharm
              el-sheikh, ale zalezsy gdzie masz hotel. ostatnie osoby zabieralismy o 22.30,
              wiec roznica jest znaczna (im dalej na polnoc masz hotel, tym krocej jedziesz ;)
              w Jerozolimie byliśmy okolo 7.30. ale to tez zalezy, czy najpierw jedziesz kapac
              sie w morzu martwym, czy dopiero w drodze powrotnej, a przede wszystkim ile
              spedzisz czasu na granicy. my przechodzilismy tylko jakies dwie godziny, wiec
              krociutko. ale moze to trwac i 4 i dluzej. zalezy od humoru celnikow... dla
              12-sto latka ta wycieczka to nie bedzie zaden problem, moze go zainteresowac.
              mlodszego prawdopodobnie tez;) u mnie na wycieczce bylo sporo dzieci. najmlodsze
              mialo dwa lata, ale to byla porazka.
              ale polecam szczerze. wprawdzie 4 godziny w jerozolimie to troche malo (wolalbym
              spedzic w niej dodatkowe 2, zamiast zjazdu na kapiel w morzu martwym),
              przystanek w sklepie z pamiatkami w palestynie tez moglbby byc troche krotszy,
              ale i tak jestem bardzo zadowolony.
    • lavita1 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 27.07.08, 09:54
      Ja miałam rok temu wykupioną wycieczkę z Selectoura. Jechały osoby również z
      innych biur i niestety nasz autokar popsuł się w górach o 2 w nocy. Czekaliśmy
      około 40-50 minut na naprawę i pojechaliśmy dalej.

Dziwne uczucie tak stać w nocy w górach:-)

Potem tragiczne autokary w Izraelu, wąskie siedzenia, wąsko między fotelami.
      Wszyscy byli umordowani taką podróżą.
      Dzieci, które miały chorobę lokomocyjną ciągle wymiotowały, bo leki nie pomagały
      na tej trasie.
      • kaja-kajak Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 28.07.08, 10:52
        Bylam wSharmie w czerwcu br. wykupiłam 4 fakultety w AAba sharm wszystkie były
        udane Klasztor św. Katarzyny +kolorowy kanion były 4 os. chętne i pojechali dla
        4 osób-Jeep był ok niby-przewodnik po śe. Katarzynie-kiepski ale nam to było
        obojętne bo te inf. to można sobie w przewodniku przeczytać. Ten który
        przeprowadzał przez kanion był ok. Drugi wyjazd-Petra super organizacyjnie
        dobrze autokar sprawny pani pilotka chyba p. Monika rewelacja b. sympatyczna i z
        duzą wiedzą baerdzo fajnie opowiadała. Może tylko zabrakło nam trochę czsu w
        Petrze ale trudno jeszcze kiedyś tam wrócę. 2x nurkowanie też wszystko ok. Ale
        wiem że jak ktoś sie uprze to mu nic nie bedzie pasować.
    • simon_r Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 28.07.08, 12:59
      Niestety szef Aaba Sharm nie jest szczególnie "wrażliwy" na reklamacje....
      prawdopodobnie wychodzi z założenia, że turystów wystarczy mu na obłożenie
      wszystkich wycieczek niezależnie od opinii o biurze.
      Sam też miałem z nimi przejścia bardzo podobne czyli zepsuty autokar w drodze do
      Petry i ok. 2 godzin straty czasu. Poszliśmy wtedy do Aaba dopomnieć się o
      jakąś rekompensatę w formie np. upustu na nurkowanie.. ale nic z tego. Więc
      kolejne wycieczki były juz z innym biurem.
      • rydzyna1213 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 28.07.08, 16:19
        simon_r a jakie Biuro móglbys polecić? bo piszesz, że inne wycieczki juz w innych biurach - interesuje mnie Kair.
        Pozdrawiam
        • michal121010 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 28.07.08, 17:31
          Polskojęzyczne biura w Naama Bay są dwa LUNA i ORBIT niestety nie wiem gdzie
          usytuowane. Na temat biura Aaba sharm wypowiadałam się w zakładce AABA SHARM
          nieuczciwe biuro ostrzegam, mam o nich całkowicie pozytywne zdanie a przypadki z
          popsutym autokarem zdarzają się wszędzie wystarczy posłuchać wiadomości ile było
          wypadków polskich autokarów za naszymi granicami i ilu ludzi zginęło.Przeglądam
          wszelkie informacje dotyczące egiptu i wiem,że lecisz we wrześniu do hotelu
          KIROSEIZ ja w połowie lipca z tego hotelu wróciłam udzielałam info dotyczące
          pokoju jeśli miałabyś jakieś pytania związane z pobytem postaram się
          odpowiedzieć. Jestem pod takim wrażeniem, że zazdroszczę wszystkim którzy tam
          lecą.Pozdrawiam.
          • cola2008 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 28.07.08, 19:08
            Ja rowniez kozystalam z wycieczek z biura Abba sharm i jestem bardzo
            zadowolona:) Wykupilismy u nich wycieczke do Kairu, Jerozolimy i gore Mojzesza,
            gratis dostalismy delfinarium. Wycieczki zorganizowane super, nie mam
            zastrzezen, Fakt ze wszystko szybko, malo czasu na zwiedzanie a wiekszosc w
            autokarze ale ja wiedzialam to zanim kupilam u nich wycieczki. W przeddzien gory
            Mojzesza pszyszlismy do biura bo chcielismy zrezygnowac z tej wlasnie wycieczki
            i nie bylo z tym zadnego problemu, pieniadze oddali, nie 50 czy 70% mniej tylko
            cala kwotę. Gregor dzwonil do nas czesto na tamtejszy nr, pytal czy na
            wycieczkach wszystko w porzadku, czy nie ma problemow, naprawde jesetesmy bardzo
            zadowoleni, i co tu duzo mowic, goraco polecamy biuro Abba Sharm:)
            • rydzyna1213 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 28.07.08, 19:15
              dzieki za informacje. Chodzi mi również o to, że będziemy tylko tydzień - od wtorku do wtorku, a z moich informacji wynika, ze to Biuro Kair organizuje tylko w poniedziałki i wtorki, więc średnio nam pasuje. Dlatego szukam innego Biura, bo u rezydenta dwa raz drożej. Pozdrawiam
              • simon_r Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 29.07.08, 11:37
                Jest tego na miejscu cała masa.. a z Aaba na kolejne wycieczki nie pojechaliśmy
                bo się na nich obraziliśmy i trza to było jakoś okazać ;))
                Generalnie byliśmy z Aabą w Kairze, Dahabie i Petrze. Oprócz przypadku z
                zepsutym autokarem w drodze do Petry to reszta była całkiem OK.
            • rokes321 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 05.09.08, 09:53
              Witam
              Korzystałem z usług biura w terminie 12,08-26,08-2008 jestem strasznie
              rozczarowany, co innego piszą w broszurach a co innego jest realnie.
              Najgorzej było na wycieczce na górę Mojżeszową, miał być polski przewodnik ale
              oczywiście nie było dali nam (polskojęzycznego) jakiegoś brudasa, umiał tylko po
              polsku powiedzieć (jak się masz). Z wycieczki nie wiem praktycznie nic, zero
              organizacji czekaliśmy na (pseudo przewodnika) godzinę a jak się pojawił to tak
              się zestresował że nie mógł wydusić słowa po polsku. W tym biurze liczy się
              tylko kasa, klient jest niczym jak już uiści opłatę za wycieczkę. Zdecydowanie
              idą na ilość nie na jakości, przewodnik wydzierał się na turystów że mają być
              cicho ten zestresowany. Nawet potrafił straszyć w tym stresie. Odradzam
              wszystkim to oszuści chamy i brudasy.
      • mlody_37 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 06.08.08, 11:25
        Faktycznie - na reklamacje to raczej są odporni. Ważna uwaga -
        wszystkie ceny są u nich w USD. Jeśli chcecie dopłacić resztę w
        funtach (w autobusie), to koniecznie niech wam wpiszą kurs wymiany
        na kwicie. W przeciwnym wypadku można się zdziwić - w ciągu 2 dni
        kurs (według Aaba Sharm) zmienia się od 5 do 5,7... I nie pomaga
        tłumaczenie, że przecież (przy świadkach) ustalony był np. 5,3 -
        oczywiście się wypierają. Przy większej ilości ludzi i droższych
        wycieczkach - to już naprawdę robi różnicę.
    • natya Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 03.08.08, 12:20
      To niestety wszystko bardzo zależy i nie można generalizować że lokalne biura są
      złe a wycieczki u rezydentów gwarantują komfort i luksus.

W zeszłym roku byłam w Sharm, jako że był to już mój kolejny raz w Egipcie nie
      wybierałam się na dalsze wycieczki (Kair) a jedynie lokalne (nurkowanie, quady
      itp). Wszystko z lokalnego biura (już nie pamiętam czy Aaba, czy Orbit), ale
      byliśmy bardzo zadowoleni.

Pod koniec pobytu postanowiliśmy jednak pojechać do Klasztory św. Katarzyny -
      jako że czasu było już mało, a termin z lokalnego biura nam nie odpowiadał,
      postanowiliśmy wykupić droższą wycieczkę u rezydenta Alfastar. I o ile do samego
      zwiedzania nie możemy mieć zastrzeżeń, tak zarówno podróż jak i lunch były
      fatalne. Podróż: około 2 godzin, po krętnych górskich drogach, w malutkim,
      ciasnym busiku, właściwie bez klimatyzacji. Kierowca: kretyn i wariat, jechał
      nieustannie około 120 km/h (w samochodzie był zainstalowany alarm, który
      piszczał po przekroczeniu prędkości około 90 km/h - wył nieustannie).
      Wyprzedzanie na zakrętach, rozmijanie się na grubość lakieru. KOSZMAR! Z
      wycieczki wróciliśmy wściekli i wykończeni psychicznie, teraz już nikt nie wmówi
      mi że wycieczki u rezydentów są lepsze i gwarantują cokolwiek więcej od
      lokalnych biur, poza oczywiście dużo wyższą ceną :(
      • mycha-tomisoft Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 04.08.08, 21:07
        Popieram na całej linii, bo też nie uważam, że rezydenci dają coś lepszego.
        Fajnie tu ktoś napisał, że spotkali się w jednym autobusie z ludźmi, którzy
        wykupowali wycieczkę w lokalnym biurze, więc generalnie różnią się one tylko
        ceną. A, że rezydenci straszą i mówią głupoty?? Jakoś muszą zachęcić do zakupu,
        żeby zarobić.
        • ziemba75 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 06.08.08, 23:44
          31.07 jechałem z Abba do Jerozolimy i wszystko było ok.
          Tylko drodze powrotnej ok 40 km przed granicą Izraelską kierowca
          prowadzący autobus nr 1, ze zmęczenia osuną się na kierownicę i
          zasnął!
          Jedno szczęście że zauważył to gość który siedział w przedniej
          części autobusu, który instynktownie podleciał do kierowcy i zaczął
          nim trzepć a ten odruchowo zachamował. Daliśmu mu do wypicia napoje
          energetyczne aby jakoś nas tylko dowiózł do tej granicy. Najgorsze
          jest to, że zaraz z następnymi turystami miał wracać do Jerozolimy.
          Ale takie przypadki mogąsię zdażyć nie zależnie od organizatora.
          • aangie1 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 09.08.08, 20:57
            nie ma watpliwosci, ze jest to najtansze biuro w sharmie. skorzystalam z kilku
            wycieczek. bylam juz w egipcie wczesniej i wezialam czego sie spodziewac.
            1. gora mojzesza i klasztor sw. katarzyny. jechalam w piatek, na kultowym
            postoju na stacji benzynowej poinformowano nas ze klasztor bedzie zamkniety.
            wyniknela awantura, przewodnik bardzo gruboskorny i nie mily zaczal wrzeszczec,
            ze jak komus nie pasuje moze wracac do hotelu!
            2. jerozolima. 1,5 godziny czekalismy na stacji benzynowej na zmiane autobusu,
            bo nawalila klima. nasztepna godzine czekalismy na autobus izraelski na granicy.
            typowe w egipcie :).
            3. kair- jazda autobusem koszmar, opony piszczaly na zakretach przy
            140km/h!!!!!radze wziasc tabletki usypiajace i przespac.

OSTRZEGAM przed zostawianiem kartek pocztowych i pieniedzy na znaczki w
            restauracji w Betlejem ( restauracja z panorama jerozolimy). wrocilam z wczasow
            16 lipca, do tej pory kartki nie doszly i watpie zeby doszly!!!!!!! oszusci!!!!!!!!

jedyny plus biura to to, ze oddali mi kase za wycieczke do jordanii.
            zrezygnowalam 2 dni wczesniej, stwierdzilam ze kolejna wyprawa to juz nie na
            moje nerwy.
            pytania? annapl2@hotmail.com
            • iwi81 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 11.08.08, 23:24
              Wróciłam z Egiptu tydzień temu i jestem zaszokowana opiniami o Aaba Sharm. Ja
              dostałam namiar na to biuro od znajomych, którzy podróżowali z nimi w czerwcu na
              kilka wycieczek i byli bardzo zadowoleni.
              Tak samo twierdzimy i my.
              Byliśmy w Kairze, Petrze, Jerozolimie, safari Abu Galum, Górze Mojżesza i gratis
              - delfinarium.
              Petra - bo ktoś pisał - nie jest organizowana bezpośrednio przez Aaba sharm,
              tylko oni s ą pośrednikiem. My jechaliśmy z Exim Tours. Przewodniczka super -
              denerwujące było tylko dołączenie do nas i do Exima grupy rosyjskiej, którzy
              wydawali się być panami tego świata.
              Poza tym wycieczka rewelacyjna.
              Kair najbardziej męczący, ale to długa droga i intensywne zwiedzanie w ciągu
              dnia. Przewodniczka rewelacyjna. Co do braku czasu, to wiem że dokładnie tak
              samo wyglądał program z Itaki, ponieważ znajomi z hotelu pojechali z nimi na tą
              wycieczkę.
              Jerozolima - sprawnie i szybko. Na granicy w stronę Izraela ok 1,5 godz, ale
              były nas 3 autokary z Aaba Sharm. Na miejscu przewodniczki też dobrze
              zorientowane, że mają być jakieś uroczystości w bazylice Narodzenia Pańskiego i
              trzeba wcześniej być w Betlejem (my byliśmy w niedzielę 3.08.08). Inni znajomi
              pojechali od rezydenta z Sun&Fun i w Betlejem mieli angielskojęzycznego
              przewodnika, który w dodatku nie objaśnił połowy rzeczy.
              Góra Mojżesza rzeczywiście najsłabsza, bo ledwo mówiący po polsku Egipcjanin,
              ale wycieczka dość sprawna.
              Abu Galum - bajka, nie polecam tylko kupować płyty. My na szczęście kupiliśmy na
              spółkę ze znajomymi. Bo jakość kiepska.
              Właściciel - George - przesympatyczny i rzeczywiście starał się pomagać ludziom,
              ale na litość boską, jak wycieczka się odbyła, no to jakim cudem mają być
              zwrócone całe koszty. Owszem część powinna być, ale nie całość.
              Zgadza się, że jak ktoś zrezygnuje, to zwracana jest do 24 godz przed wyjazdem
              cała kwota, do 12 - 50%. U rezydenta w przypadku jakiejkolwiek rezygnacji nawet
              na 3 dni przed - 70%, na 24 przed - 50%, potem nic.
              My dostaliśmy jeszcze gratis Delfinarium. I tu osobiście po nas podjechał pod
              hotel właściciel swoim samochodem i zawiózł nas. Potem zrobił jeszcze tour przez
              Naama Bay, pokazując najładniejsze hotele i rezydencje VIP.
              My jesteśmy bardzo zadowoleni i nic złego się nie działo. W sumie
              zaoszczędziliśmy na 2 osobach - 170$, co małą kwot ą nie jest.
              Pozdrawiam w razie jakichś pytań chętnie odpowiem
              I jeszcze jedno - WSZĘDZIE, na każdej wycieczce może się przytrafić coś złego.
              Po prostu ma się wtedy pecha!!!
              • agutik11 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 12.08.08, 18:24
                Byłam na dwóch wycieczkach zorganizowanych przez to biuro: w Kairze
                i w Jerozlomie. Mimo tego, że o tych wycieczkach mówi się, że są
                bardzo męczące, ja czułam się świetnie, chyba dzięki wspaniałej
                atmosferze. Ludzie pracujący w Aaba Sharm są przemili, przewodniczki
                były super (Pani Ewa i Pani Dorota). Zdecydowanie polecam
                Pozdrawiam
        • irlandka6969 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 17.01.12, 13:29
          mycha-tomisoft napisała:

> Popieram na całej linii, bo też nie uważam, że rezydenci dają coś lepszego.
          > Fajnie tu ktoś napisał, że spotkali się w jednym autobusie z ludźmi, którzy
          > wykupowali wycieczkę w lokalnym biurze, więc generalnie różnią się one tylko
          > ceną. A, że rezydenci straszą i mówią głupoty?? Jakoś muszą zachęcić do zakupu,
          > żeby zarobić.

Dokładnie tak jest. A jeszcze w hotelu, jak chciałam zamówić breakfast box (suchy prowiant), to mi powiedzieli w recepcji, że może to zrobić, tylko mój rezydent. Powiedziałm im, że nie jadę z moim rezydentem, tylko z lokalnego biura i to jest obowiązek hotelu, oni uparci w tej recepcji, więc im powiedziałam, że są 4gwiazdkowym hotelem i robią problem z takiej bzdury i powinni się wstydzić. No i miałam ten breaakfast box. To jest obowiązek hotelu, nawet jeśli jadę na wycieczkę nie od rezydenta. Pamiętajcie!
    • crazyibox Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 12.08.08, 23:00
      Ktoś zna aktualne ceny tego biura?
      Czy jak jadę z nimi na jakiej wyjazdy to należy mi sie posiłek z hotelu na drogę?
      • besta69 Aaba Sharm - zdecydowanie polecam!!!!!!!!!!!!! 14.08.08, 08:32
        Wiele czytałam na forach internetowych nt. tego biura. Właśnie
        wróciłam z Sharm. Byłam z Aaba w Jerozolimie i Kairze. Bez
        zastrzeżeń. Super przewodniczki. Organizacja bez zarzutu. Ceny o -
        dziesiąt % niższe niż u rezydenta biura podróży. Kair - 40$,
        Jerozolima - 100$. Obie dość długie i męczące w trakcie, ale po
        odespaniu każdy stwierdził, że było warto :)
        • magdaa_011 Re: Aaba Sharm - zdecydowanie polecam!!!!!!!!!!!! 17.08.08, 10:53
          byłąm z tym biurem na trzech wycieczkach w tym roku.przyznam ze
          biuro mialo opoznienie w odbieraniu turystów z hotlu. do kairu
          czekalismy na autokar 45 minut:/ (moglam jescze spac bo wyjazd byl o
          1 w nocy :/) dostalismy miejsca na samym koncu autokaru gdzie miał
          spac drugi kierowca!! kierowca nie ukrywal zdenerwowania gdy go
          obudzilismy aby zrobil nam miejsce :/ to prawda ze biuro sprzedawalo
          za duzo bilecików.na snoorkling rowniez:/ przyjechal ppo nas bus,
          iestety nie zmiescilismy sie juz do niego i jechalismy taxowka(
          naszczescie placilo biuro:) na gore mojzesza spoznili sie jedynie 15
          minut:) wycieczki ogolnie spoko. do kairu jakos dotarlismy ale
          podroz byla naprawde bardzo mecząca:/siedzielismy na miejscach gdzie
          silnik grzal jak piekarnik, podloga palila w stopy.a klima nie
          wydalal na koncu autokaru:/mielismy mila przewodniczke:) a co do
          komentarza jednego pana. muzeum w kairze otwierane jest o 10, wiec
          co to za opoznienie jesli przyjechaliscie na czas?? my bylismy przed
          czasem bo juz kolo 9 wiec wysadzili nas jeszcze przy starym targu i
          przy meczecie. ale wszyscy szybko wrocili i czekali na autokar bo
          strach bylo chodzic tam po ulicy.ogolnie spoko, jedynie biuro to ma
          problem z transportem!!! to jego wielki minus!
      • irlandka6969 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 17.01.12, 13:37
        crazyibox napisał:

> Ktoś zna aktualne ceny tego biura?
        > Czy jak jadę z nimi na jakiej wyjazdy to należy mi sie posiłek z hotelu na drog
        > ę?
        Tak, należy Ci się. Nie będzie Cię na śniadaniu, które hotel Ci gwarantuje. Przeczytaj mój poprzaedni post.
    • rafalmaciej Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 19.08.08, 20:34
      Przeczytałem cały temat, na stronie nie znalazłem informacji a niestety Aaba na
      maile nie odpowiada - w jaki dzień jest organizowana wycieczka do Kairu -
      wyjeżdżamy na tydzień i nie chciałbym przegapić :)
      • agutik11 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 19.08.08, 21:42
        Wyjazdy do Kairu są w następujące dni: w nocy z niedzieli na
        poniedziałek (wyjazd z hotelu około 00.30), z poniedziałku na wtorek
        i z wtorku na środę.
      • promyczek_80 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 23.08.08, 13:47
        Własnie wróciłam z Sharm. Byłam z Aaba w Kairze. Wszystko ok tylko
        tamtejszy przewodnik miał trochę słabą chęć opiwadania, ale w muzeum
        słuchaliśmy przewodniczki z Triady :) Autobus ok. Tylko wizyta na
        bazarze za krótka - tylko 30 minut. Wycieczki były organizowane z
        niedzieli na pon, z pon na wt i z wt na śr. Pozdrawiam.
        • dlugi64 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 25.08.08, 07:48
          wkleję swoją wypowiedź z innego wątku bo chyba troszkę niepotrzebnie
          go założyłem. ale jak już jest to niech będzie.

jakiś czas temu przed wyjazdem do SSH pisałem że mimo opinii o tym
          biurze i tak wybiorę sie z nimi na fakultety. Ale muszę przyznać że
          miałem pietra. na całe szczęście okazało się że niepotrzebnie.
          opisze po kolei te fakultety na jakich byłem z tym biurem.

1. Kair autokarem. Cena 40$. Wyjazd ok. 1 w nocy - powrót ok 1 w
          nocy następnego dnia. Autokar podjechał pod hotel troszkę spóźniony.
          niefortunnie wybraliśmy ostatnie miejsca z tyłu autokaru (nie
          polecam bo przespać sie nie da). Do samego Kairu jedziemy dobrym
          tempem w stylu egipskim. Po drodze jeden przystanek na jakąś
          przekąskę. Ceny znośne. Do Kairu dojeżdżamy ok 7:30 i wsiada
          przewodniczka. Kobieta z ogromną wiedzą i wiadomościami o Egipcie i
          Kairze. Oczywiście Polka. Ok 8:30 dojeżdżamy na bazar Al Khan
          Khalili (chyba tak to się pisze). Oczywiście po drodze
          mijamy "Miasto umarłych" i inne atrakcje Kairu. Wiele o tych
          miejscach opowiada nam przewodniczka. Obok jest też meczet do
          którego wchodzimy. Meczet jak meczet - generalnie żadne halo. Buty
          zostawiamy przed wejściem i przy ich odbiorze płacimy bakszysz (ok 2-
          3 LE). Sam bazar tak rano to nic ciekawego. W sumie jest prawie
          zamknięty więc brak tego kolorytu. Muzeum Starozytności - bez uwag a
          wręcz same pozytywy. Nastepnie jedziemy do piramid. Tam sporo
          chodzenia, pstrykania fotek itd. Nie dać sie namówić na fotki z
          Egipcjanami czy Beduinami. Może być potem problem - bakszysz.
          Przejażdżka łodzią. Nie obowiązkowa ale warto (kilka osób od nas
          pojechało od razu autobusem na obiad). Nie pamiętam ile kosztowała
          ale nie są to jakieś straszne pieniądze. Obiad w restauracji na
          wodzie. Raczej nieszczególny (jeden karaluch czy inne stworzenie).
          Dalej jedziemy do wytwórni papirusu i do perfumerii. Na granicy
          miasta przewodniczka nas żegna i wracamy do SSH ok 1 w nocy.
          Fakultet jak najbardziej udany.

2. Wielkie Safari Abu Galum. Cena 30$. Wyjazd ok 7:20 rano - powrót
          ok 18:00. Z hotelu jak zwykle spóźniony Jeep nas zabiera dojeżdżamy
          na stację benzynową i ..... tam stoimy jak palanty ponad godzinę
          czekając na... zbawienie(??)Ale to chyba wszyscy tak robią
          generalnie. Jedziemy do jakiejś góry tam przemowa przewodnika w
          łąmanym polskim i dalej jazda. Dość szybko i fajnie. Kiepska klima
          ale daje sie przeżyć. Kierowca fajny Beduin z którym dużo rozmawiamy
          po angielsku. Dojeżdżamy do Blue Hole i tam snurkowanie. Super
          Błekitna Dziura. Potem obiad na kolanach (nawet dobry). Jednak jak
          ktoś ma potrzebę skorzystania z wc to nie radzę. Wyrzuca już na
          samym wejściu. Teraz wielbłady i powqrót Jeepami - niektórzy na
          dachu. Na koniec do Dahab do centrum handlowego. Generalnie to nic
          tam nie ma ale punkt programu trzeba zaliczyć. Ogólnie kolejny udany
          fakultet. Powrót do hotelu na kolację i wieczorkiem na sziszę.

3. Super Safari (Kolorowy Kanion + Klasztor św. Katarzyny). Cena 40
          $. Wyjazd z hotelu ok 3:30 - powrót ok 17:00. Jak zwykle spóźniony
          minimalnie Jeep ale to chyba taka norma. Na ok 7 rano jesteśmy w
          Kolorowym Kanionie. Niestety ten kto jest z nami kiepsko mówi po
          polsku więc niewiele można sie dowiedzieć. No ale pooglądać jest co.
          Po wędrówce dochodzimy do miejsca postoju Jeepów. Tam herbatka,
          napoje i tu zaskoczenie co do wc. Kafelki, ciepła woda, prysznice
          czyściutko przyjemnie, nawet papier toaletowy jest. Jedziemy do św.
          Katarzyny. Na miejscu przewodnik mówiący po polsku więc jest dobrze.
          Klasztor ciekawy i fascynujący. W środku zdjęć robić nie można ale
          warto obejrzeć. Obiad w Saint Katherine taki sobie. Powrót do hotelu
          ok 17:00 oczywiście po zaliczeniu jakiegoś kolejnego centrum
          handlowego (chyba w Nuwejba lub Dahab). Kolejny fakultet udany.

4. Wyspa Tiran - statkiem. Cena 20$. Wyjazd ok 7:30 powrót ok 17:00.
          To że Bus spóźniony to norma więc żadne zdziwienie. Na statek
          wchodzimy w grupie i płyniemy w trzy miejsca postojowe. Wszystkie
          urokliwe i wspaniałe. Na 2 pierwszysch pływanie z przewodnikiem na
          trzecim sami sobie pływamy. Wszędzie ok 30 minut. Obiad na statku
          dośc dobry. Powrót koło 17:00 do hotelu. Znowu udany fakultet.

5. Delfinarium "Dolphinella". Cena 15$. Codziennie o 15:00 pokaz.
          Trzeba dojechać samemu. Taxi z Naama Bay maks 25 LE - targować sie
          bo zaczynają od 50LE. I spokojnie zabierają 5 osób do taksówki. Tu
          to tylko bilet kupujemy w Aaba Sharm więc bez komentarzy.

6. Quady. Ceny: 20$ - za pojedynczy motor w grupie (25$ za
          powdójny), 30$ za pojedynczy motor prywatnie (35$ za podwójny).
          Grupa ok 16:00, prywatnie ok 9:00. I tu pierwsza porażka - ale to
          chyba niezależnie z jakiego biura się kupi. Wykupiliśmy prywatne
          quady i miało być tak że jedzie sie w grupie do 7 quadów i jedzie
          sie jak chce. Nic z tego: jedziemy rządkiem i nie szalejemy. Czyli
          totalna porażka. Podobno w grupie jest jeszcze gorzej. Bo wtedy nie
          7 quadów ale ok 30-40 więc tym bardziej poszaleć sie nie da. Troszke
          sie wykłóciliśmy więc przynajmniej szybkośc mieliśmy znośna ale i
          tak totalna porażka. Przymusowe 2 postoje na herbatkę po 15-20
          minut. Więc z 2 godzinnego "szaleństwa" jeździmy ok godziny.
          Generalnie osobiście quady uważam za niewarte tego pieniadze. Ale
          troszke sobie pojeździliśmy.

7. Show węży i krokodyli. Cena chyba 18$ i trzeba samemu dojechać na
          20:30 do Alf Leila Wa Leila. Napiszę tylko tyle: NIE WARTO!!!!!! No
          chyba że nie ma się na co wydac kasy. Na całe szczęście na to kasy
          nie wydaliśmy bo mieliśmy w cenie Egiptu.

Reasumując: wynieśliśmy jak najlepsze wrażenia z fakultetów z Aaba
          Sharm i będziemy je polecać każdemu kto jedzie do SSH. Jak z innymi
          biurami to się odbywa nie wiem ale takich kolejek jak do Aaba Sharm
          to ja od czasów kartek w latach 80-tych nie widziałem.
          Widziałem też biuro Ciao Carlo i jakoś specjalnego zainteresowania
          nie było tam widać a przechodziłem każdego wieczoru koło tego biura.

Na koniec krótkie info na temat cen u rezydentów. Nasz miał w sumie
          ceny podobne z tym że podane z EURO. Czyli jak w Aaba było 15$ to u
          rezydenta 15 EURO. I moje prawie codzienne zdziwienie gdy widziałem
          lub dowiadywałem się że właśnie ktoś wykupił jakiś fakultet u
          rezydenta. Sorki ale tego nie rozumiem.

Wróciłem w sobotę więc jakby co to pytajcie się.
          • gryjt Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 30.08.08, 19:15
            Niedawno wrócilismy. Z Aaba bylismy na trzech wycieczkach.
            Przyznaje, że mielismy obawy więc najpiwr wykupilismy tylko jedna
            wycieczke pod góre Mojzesza ale byŁo Ok wiec później byŁ Kair i
            Jerozolima. W Kairze wycieczke prowadziŁ przewodnik mówiący
            przecietnie po polsku ale można byŁo zrozumiec. Moi zdaniem zbyt
            dużo czasu stracilismy na postojach, zwŁaszcza w drodze powrotnej
            gdy odczuwa sie już zmeczenie. Tak wiec z Kairu wrócilismy spÓźnieni
            ale oczywiscie kierowca oczekiwaŁ bakszyszu. Najbardziej podbaŁa mi
            się pod względem organizacyjnym wycieczka do Jerozolimy mimo, iż
            byŁa jeszcze bardziej mecząca. Koszt 115$. Potwierdzam, że miejsca z
            tyŁu autokaru sa najbardziej męczące i może powinne byc przynajmniej
            tańsze. Przestrzegam przed pŁaceniem Aaba w euro bo stosują
            przelicznik, który nie jest korzystny. W inne biurach,równiez w
            języku polskim, których w sharm nie brakuje koszt w $ lub euro
            wychodzi podobnie, ale nie jechalismy z nimi ponieważ zbyt późno się
            zorientowalismy.
            • shane26 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 05.09.08, 12:22
              Wrocilismy 2 dni temu. Polecam biuro Aaba Sharm. Wzielismy 2
              wycieczki, rejs na Ras Mohammed i jednodniowy Kair. Moim zdaniem
              niewarto przeplacac u operatora... Autobus do Kairu mielismy lepszy
              niz ten z Alfa Star, organizacyjnie tez bez zarzutu. Troche
              przeszkadza szybkie tempo wycieczki ale tego nie unikniemy z innym
              biurem... Biorac pod uwage ilosc wrazeń, widoki itd. moim zdaniem to
              smieszne pieniadze jak za calodniowy fakultet, warto korzystac,
              chłonąc inna kulture i nie tracic czasu na narzekanie na wszystko
              dookola...
              • habibimadzia Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 13.09.08, 11:47
                Wróciłam 09.09 i ze znajomymi byliśmy z Aaba Sharm w sumie na 4 wycieczkach i
                ani razu sie nie zawiedliśmy.
                Szczerze mówiąc tak jak poprzednicy trochę się obawialiśmy i na początku
                wykupiliśmy tylko Kair, ale potem wróciliśmy aby wykupić resztę. CENY MAJĄ
                BARDZO KONKURENCYJNE - nie warto przepłacać u Rezydentów
                Kair - autokar bardzo w porządku, pilot, który mówił trochę po polsku, w Kairze
                dosiadł się przewodnik - Egipcjanin ale świetnie mówiący po polsku, program
                bardzo napięty ale to ze względu na Ramadan (zamykają wszystko już o 15:30)
                Ras Mohamed statkiem i Safari kładami - wszystko w jak najlepszym porządku -
                żadnych problemów i przede wszystkim wszystko zgodnie z opisami
                Kurs PADI OWD - współpracują z Centrum Nurkowym African Divers. W przypadku
                polskich turystów, którzy chcą odbyć kurs jest polski instruktor
                Ja ze swojej strony zdecydowanie polecam AABA SHARM
                • agapis23 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 16.09.08, 15:18
                  Nie zgadzam się z negatywnymi opiniami. Biuro godne polecenia.
                  Wycieczka do Jerozolimy u rezydenta kosztowała 160 USD a w Aaba 115
                  USD. Mieliśmy super przewodnika Izraelczyka mówiącego po polsku.
                  Urodził się w Polsce i po wojnie przeprowadził się z rodzicami do
                  Izraela. Nie mówił po polsku 51 lat. Byliśmy pod wrażeniem. My
                  również czekaliśmy w drodze powrotnej 1,5 godziny na granicy na
                  następne 2 autokary, ale w końcu gdzie mieliśmy się spieszyć. Z
                  innych biur czekali aby wejść np. do Grobu Pańskiego godzinę, a u
                  nas wszystko przebiegało gładko. Inne wycieczki również bez
                  zastrzeżeń. Gorąco polecam BP Aaba Sharm. Juz niedługo będzie można
                  z tym biurem pojechać na zorganizowane wczasy do Egiptu. Pracownicy
                  biuro mówiący po polsku, wszyscy tak jak większość Polaków są
                  chrześcijanami. Gorąco polecam i serdecznie pozdrawiam pracowników,
                  właściciela, a w szczególności Georga.
                  • nofear_zone Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 17.09.08, 10:28
                    2 dni temu wróciłem z Egiptu - z Aaba Sharm zaliczyłem:
                    - Jerozolima
                    - Kair
                    - super safari autem terenowym (klasztor św.Katarzyny + kolorowy kanion)
                    - quady + wielbłądy

Wszystko bez zastrzeżeń po za quadami -> jak ktoś lubi jazde "gęsiego " 20km/h to polecam...

Generalnie Aaba`e Sharm polecam!
                    • elennara Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 23.09.08, 23:18
                      napiszcie proszę w jakich dniach odbywają się pozostałe wycieczki,
                      oprócz Kairu i odjazd i przyjazd jest z Naama Bay tak?
                      • rydzyna1213 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 24.09.08, 07:45
                        elennara napisała:

> napiszcie proszę w jakich dniach odbywają się pozostałe wycieczki,
                        > oprócz Kairu i odjazd i przyjazd jest z Naama Bay tak?
                        i tu jest pies pogrzebany (w tym skąd wyjazd itd) - ja tez starałam się zaoszczędzić kilku dolarów, a na miejscu postanowiliśmy jechac z macierzystym biurem i nie załuje, było ok.
                      • sat222222 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 26.09.08, 11:58
                        i ja tez prosze napiszcie w jakie dni jest Jerozolima....bo jestem zainteresowany?....ponieważ będziemy tylko tydzień....i czy z każdego hotelu?
                        • jezykkic Re: Aaba Sharm w Naama Bay 01.10.08, 10:20
                          Jerozolima jest z czwartku na piątek, odbiorą spod każdego hotelu, obecna cena
                          to 115$
                          • fetka1212 Re: Aaba Sharm w Naama Bay 01.10.08, 20:34
                            Witam Ja się dopiero wybieram do Naama Bay na dwa tygodnie 20 października do
                            hotelu Soneta Club czy ktoś coś o nim słyszał na forum czytałam podobno jest ok
                            . Mam w planach troszeczkę poszaleć nocami dyskoteki kluby z mężem i zaliczyć z
                            dwie wycieczki np. piramidy tylko dlaczego nikt o nich nie piszę jaki koszt i
                            czy jest sens ? i najważniejsze ile wziąć kasy bo mam wykupione pełne wyżywienie
                            lub może napiszecie ile wy wydaliście na dwie osoby . Wielkie dzięki !!!!!
          • marcysia_a Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 02.10.08, 13:36
            My tez jeźdilismy na wycieczki z tym biurem i było calkiem
            sympatycznie. Jeśli chodzi o wycieczkę do Kairu to zgadzam się z
            dlugi64, ta polska rezydentka to pewnie Pani Ewa była niesamowita,
            powiadała tak ciekawie że mogłaby sie w ogoóle nie zamykać :) Od 12
            lat mieszka w Kairze.
            Byliśmy też na Górze Mojżesza i Safari z Kolorowym Kanionem, który
            polecam oczarował mnie :) no i oczywiście pokaz w delfinarium, sam
            dojazd to była komedia hehe miło wspominamy ta wycieczkę hehe śmieję
            sie na samą myśl jak o niej pomyslę.
            Pływanie z delfinami wykupiłam u rezydentki gdyż miała taniej niż w
            biurze i na miejscu w delfinarium. POLECAM pływanie z
            delfinami !!!!!!!!!!!
            • maras1999 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 02.10.08, 14:10
              Na lotnisku dostaliśmy ulotki z Aaba sharm,na miejscu okazało się
              jednak że ceny znacznie się róźnią od podanych na ulotce.Ostatecznie
              wszystkie fakultety kupiliśmy u rezydentki(Jerozolima,Kair-
              2dniowy,Ras Mohamed,Tiran,Intro,Dahab Safari)Różnica na osobę na
              całym pakiecie wyniosła w stosunku do Aaba 28$.Wszystkie wycieczki
              zorganizowane b.dobrze tak więc byliśmy zadowoleni.Nie taki rezydent
              straszny.Niewiem skąd się biorą informacje że wycieczki u rezydenta
              o 30% droższe albo i więcej.
              • sat222222 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 03.10.08, 11:32
                witam, mam pytanie....czy Oni robią wycieczkę do Jerozolimy tylko z czwartku na piątek????...czy w jeszcze inne dni?
    • maggi777 uwaga naciagaja ludzi!!!!!!!!!!!! 16.10.08, 19:41
      Na ulotkach rozdawanych w polsce na lotniskach i internecie podaja
      nizsze ceny, w biurze na miejscu okazuje sie ze ceny sa wyzsze,
      strata czasu, znalezienie tego biura graniczy z cudem, tak jest
      ukryte np gora mojzesza i klasztor sw Katarzyny podawali 25$ a
      okazalo sie ze kosztuje to 30$, cena u rezydenta w rainbow 35 $.
      • kasiasz5 Re: uwaga naciagaja ludzi!!!!!!!!!!!! 20.10.08, 17:38
        Tydzień temu wróciłam z Sharm,zaliczyliśmy z mężem i znajomymi
        wycieczki z Abą:Kair,Safari Abu Galum,Ras Mohamed,quady.Jestesmy
        bardzo zadowoleni.
        Jesli chodzi o ceny z ulotek rozdawanych na lotnisku to rzeczywiście
        uległy one zmianie,niektore sa droższe ale niektóre tańsze.Wciąż
        różnica na korzyść Aby w stosunku do wycieczek od rezydenta w tym
        wypadku Itaki.
        Biuro bardzo łatwo zanleźć,Ci którzy twierdzą inaczej-przepraszam
        ale chyba są ogromnie niesamodzielni i zupełnie nie maja orientacji
        w terenie.
        Pozdrawiam szczególnie goraco p.Ewę Świerczyńską,ktora oprowadza
        wycieczki po Kairze,Georga i Jurka-Ogórka-dzieki Wam spedziliśmy
        cudne chwile w Egipcie.Do zobaczenia
        • mordeczka123 Re: uwaga naciagaja ludzi!!!!!!!!!!!! 02.11.08, 23:05
          Na lotnisku w Polsce dostaliśmy ofertę Aaba sharm, po przylocie do
          sharm otrzymaliśmy ofertę biura podróży. Prawdą jest, że ceny na
          ulotce aaba sharm były niższe, niektóre wycieczki o 5$, inne o 10
          czy 15$. Nie jest to dużo, ale byliśmy w kilka osób, więc
          postanowiliśmy skorzystać z oferty tego biura. Wzięliśmy taksówke i
          pojechaliśmy do naama bay, nie moglismy ich znaleść przez około pół
          godziny, w końcu trafiliśmy. Na miejscu okazało się, że jest tam
          sporo czekających osób, a biuro ( mimo, że w godz.otwarcia ) było
          zamknięte. Po kilku minutach przyszedł jakiś Egipcjanin, który
          niewiele mówił po polsku i niewiele rozumiał. I wtedy okazało się,
          że część czekających tam osób przyszła do nich z reklamacją na jakąś
          wycieczkę ( mówili głównie o Jerozolimie ) i kiedy próbowali
          rozmawiać z pracownikiem tego biura on ich potraktował wyjatkowo
          bezczelnie, kazał im wyjśc i powiedział, że mogą przyjść pózniej,
          natomiast nas, jako potencjalnych nowych kilentów wpuścił do
          środka !! Bardzo nam się to nie podobało, ale skoro już tam byliśmy
          i tyle się wyczekaliśmy postanowilismy zostać ... i wtedy okazało
          się, że ceny z oferty którą dostaliśmy od nich dzień wczesniej na
          lotnisku są już nieaktualne !!! Wszystkie wycieczki są droższe o
          około 5 - 10$. Oczywiście nie skorzystaliśmy z ich oferty, po
          spacerze w naama bay wróciliśmy do hotelu i kupiliśmy wycieczki od
          rezydenta ( Jerozlima, Kair, kurs nurkowania i pokaz delfinów)
          Wszystkie wycieczki organizowane przez biura podróży okazały się
          dobrze i profesjonalnie zorganizowane. Byliśmy z naszego wyboru
          bardzo zadowoleni.I mamy nauczkę, żeby nastepnym razem nie próbować
          się połasić na 10 $ ( nawiasem mówiąc na taxi w obie strony
          wydaliśmy 20$ ) Nie skorzystałam z wycieczek oferowanych przez aaba
          sharm i bardzo się z tego cieszę ponieważ wywarli na nas bardzo
          negatywne wrażenie.
          • marcysia_a Re: uwaga naciagaja ludzi!!!!!!!!!!!! 03.11.08, 13:36
            My nie mieliśmy problemów z tym biurem i na wycieczkach sporo
            zaoszczędziliśmy, a z tą taksówką to ładnie przepłaciliście my
            zapłaciliśmy 3 $ po dolara za osobę w jedną stronę
            • mordeczka123 Re: uwaga naciagaja ludzi!!!!!!!!!!!! 05.11.08, 21:04
              wiesz, to raczej zależy skąd jechaliście...bo hotel można mieć 2km
              od naama bay a może być i 20km, w każdym razie 10$ w jedną stronę to
              cena za kurs była, nie od osoby, wię raczej nie przepłaciliśmy jadąc
              we 4os. Pozdrawiam
              • dlugi64 Re: uwaga naciagaja ludzi!!!!!!!!!!!! 07.11.08, 12:57
                nie wiem skąd jechaliście do Naama ale z Naama do Sharm za taksówkę
                w 5 osób zapłaciliśmy 25 funtów to wychodzi (po ich przeliczniku) 5
                dolarów w jedną stronę. Chyba jednak trochę przepłaciliście albo nie
                targowaliście sie jak nalezy.

a co do Aaba Sharm: to wyżej już się wypowiadałem więc powtarzać nie
                będę. Powiem tylko tyle: piszesz ze wyceiczka w Aaba kosztowała 30$
                a u rezydenta 35$. Może tak może nie. Choć osobiście w to wątpię.
                W to ze w Aaba jest 30$ to jest Ok. Ale w to ze rezydent ma tylko 5$
                droższe to jakoś wierzyć mi sie nie chce. Raczej jestem skłonny
                uwierzyć w to ze u rezydenta cena była podana w EUR a nie w $.

Ale może...może... To byłby jakiś ewenement.

Co do skarg na pracowników BP to poczytaj sobie to forum i zauważysz
                że na każde biuro są skargi. I nie mówię tylko o biurach miejscowych
                ale i o tych które nas tam wysyłają.
                nie bronię Aaba ale stosunek ceny do jakości jest adekwatny w Aaba.
                A można sobie dużo zaoszczędzić. W naszym przypadku była to kwota ok
                1200 zł na 5 osobach.
    • daarro Ja byłem BARDZO zadowolony z Aaba Sharm!!!!!!!!!! 25.12.08, 12:46
      TO, CO TUTAJ WYPISUJE SIĘ O AABA SHARM TO JAKIEŚ DYRDYMAŁY! MAM
      SWOJE PODEJRZENIA, WIADOMO, ŻE POPULARNOŚĆ TAKICH BIUR DZIAŁA JAK
      PŁACHTA NA BYKA NA REZYDENTÓW, KTÓRZY TRACĄ ZAROBEK. Po kolei - jak
      wyglądały moje własne doświadczenia z Aaba Sharm.
      Z Aaba wybrałem się na dwie wycieczki: "Supersafari" (tj. Klasztor
      św. Katarzyny na Synaju + Kolorowy Kanion) w dniu 6 grudnia 2008 r.
      oraz do Jerozolimy (Jerozolima + Betlejem + M. Martwe) w dniu 13/14
      grudnia 2008 r.
      Biuro zostało nam polecone przez znajomych jeszcze przed wyjazdem,
      oni też dali nam ulotkę Aaba - drugą taką otrzymaliśmy na lotnisku w
      Katowicach-Pyrzowicach.
      Biuro mieści się na pierwszym piętrze galerii handlowej (Mall 8)
      przy głównym deptaku w Naama Bay. Po wejściu schodami na pierwsze
      piętro trzeba skierować się w stronę korytarza znajdującego się po
      prawej stronie od schodów i iść nim do końca (korytarz w połowie
      długości zakręca w lewo). Niektóre osoby to już "przestrasza", ale
      nie rozumiem, dlaczego? Galeria jest schludna, a po drodze mija się
      w korytarzu biura różnych intytucji z pracownikami ubranymi w
      garnitury. Sam lokal Aaba jest normalnym, niewielkim lokalem
      biurowym, urządzonym bez przepychu, ale jak mówiłem, standardowo:
      niczym nie odstrasza. Nie rozumiem więc tych, którzy bali się
      zaglądnąć do środka (chyba że oczekiwali "fullwypasiku" rodem z
      polskich kancelarii notarialnych, no cóż: są podobno i tacy,
      kórzy "nie ufają ludziom noszącym tanie zegarki"...).
      W biurze obsłużono nas bardzo miło, a obsługa mówiła dobrze po
      polsku.
      Ceny wycieczek są BARDZO konkurencyjne. Wycieczka do Jerozolimy z
      takim samym programem (w cenie wliczony też obiad i opłata graniczna)
      kosztowała w Aaba Sharm 115 USD od osoby, podczas gdy u naszego
      rezydenta (Exim Tours) cena wyniosła 160 USD od osoby. A standard
      jest jednakowy (wiem, bo z Eximem byłem z kolei na wycieczce w
      Petrze) - WIADOMO: POLSKIE BIURO MUSI ZAROBIĆ, REZYDENT MUSI DOSTAĆ
      SWOJĄ DOLĘ, TURYSTOM ZWYKLE NIE CHCE SIĘ SZUKAĆ TAŃSZYCH OFERT....
      Obydwie wycieczki (Supersafari i Jerozolima) były naprawdę bardzo
      dobrze zorganizowane, bez żadnych poślizgów, czy niedomagań
      organizacyjnych.
      Do Klasztoru św. Katarzyny i Kolorowego Kanionu jechaliśmy jeepami
      (terenowe Toyoty 2 miejsca z przodu + 8 z tyłu) z doskonałym
      kierowcą (ps. "Adam Małysz" - zasłużenie) i bardzo miłym,
      kompetentnym i pomocnym przewodnikiem - pozdrowienia dla Piotra!
      Tak samo dobrze była zorganizowana wycieczka do Jerozolimy i
      Betlejem. Autokar był OK - i to zarówno ten egipski (wiozący nas do
      i z przejścia granicznego w Tabie), jak też ten izraelski (autokary
      egipskie oraz ich kierowcy - obywatele Egiptu - nie mogą swobodnie
      podróżować do Izraela, dlatego na granicy zmienia się autokar na
      izraelski). Nie jest to tylko nasza opinia, bo na tej wycieczce
      zajęty był komplet miejsc w autokarze i NIKT z uczestników nie miał
      zastrzeżeń co do autokaru lub czegokolwiek innego. Wszyscy byli
      zadowoleni. Program wycieczki został zrealizowany w całości i bardzo
      sprawnie. Nasza pilotka Magda była super!
      GORĄCO POLECAM AABA SHARM KAŻDEMU! A POJAWIAJĄCE SIĘ "MROŻĄCE KREW W
      ŻYŁACH" WPISY SĄ CZYSTĄ ZŁOŚLIOWŚCIĄ REZYDENTÓW I POLSKICH BIUR
      OCZERNIAJĄCYCH KONKURENCJĘ!
    • 0_lula Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 26.12.08, 19:03
      Ten nieprzyjemny przypadek mógł się zdarzyć w każdym biurze, ja byłam na 2
      długich wycieczkach z tym biurem, w Jerozolimie i Kairze i polecam goraco
      świetna obsługa przemili pracownicy, jeśli ktoś będzie korzystał to pozdrówcie
      Georga,to przemiły chłopak, bardzo pomocny
      • absztyfikant Lobuzy 27.12.08, 03:56
        Zepsuc komus wycieczke do takiego niesamowitego miasta jak Jerozolima... Slow
        brakuje... Pojedz tam kiedys NAJLEPIEJ NA WLASNA REKE. W razie czego chetnie
        sluze pomoca i rada. Znam to miasto calkiem niezle;) absztyfikant@gazeta.pl
        pl.youtube.com/watch?v=ZcRr3iWN1Y4
        Od dawna nie jezdze na zadne organizowane wyjazdy, bo to zadna frajda a ryzyko
        spore. Lepiej zawczasu opracowac sobie WLASNA wymarzona podroz i realizowac to
        swoim tempem. Wbrew pozorom to potrafi byc duzo, duzo tansze.

Dla osob, ktore nie znaja angielskiego tlumaczenie piosenki poniżej wraz z
        transliteracją:

awir harim calul ka-jajin Górskie powietrze czyste jak wino
        we-reach oranim i zapach pinii
        nisa be-ruach ha-arbajim niesiony przez wieczorny wiatr
        im kol pa’amonim z dzwiękiem dzwonów.
        u-we-tardemat ilan wa-ewen I w drzemce drzewa i kamienia
        szwuja ba-chaloma uwięzione we śnie
        ha-ir aszer badad joszewet miasto które leży samotnie
        u-we-liba choma a w jego sercu mur.

jeruszalajim szel zahaw Jerozolimo ze złota,
        we-szel nechoszet we-szel or z miedzi i ze światła
        halo le-chol szirajich Oto dla twych pieśni wszystkich
        ani kinor jam skrzypcami.

ejcha jawszu borot ha-majim Jakże powysychały studnie,
        kikar ha-szuk reka plac targowy opustoszał
        we-ejn poked et har ha-bajit i nikt nie odwiedza Wzgórza Świątynnego
        ba-ir ha-atika. na Starym Mieście.
        u-wa-me’arot aszer ba-sela a w grotach skalnych
        mejalelot ruchot wyją wiatry
        we-ejn jored le-jam ha-melach i nikt nie schodzi nad Morze Martwe
        be-derech jericho drogą jerychońską.

ach be-wo’i ha-jom laszir lach Lecz przychodząc dziś Ci śpiewać,
        we-lach likszor ktarim i stroić Cię w koronę
        katonti mi-ce’ir banajich staję się mniejszy od najmłodszych Twych synów
        u-me-achron me-ha-meszorerim. i od ostatniego z poetów.
        ki szmech corew et ha-sfataim Bo imię Twoje usta pali
        ki-neszikat saraf jak pocałunek anioła
        im eszkachech Jeruszalajim Jeśli zapomnę Cię Jerozolimo
        aszer kula zahaw któraś cała złota.

chazarnu el borot ha-majim Powróciliśmy znów do studni
        la-szuk we-la-kikar. na targ i na plac
        szofar kore be-har ha-bajit szofar wzywa ze Wzgórza Świątynnego
        ba-ir ha-atika. na Starym Mieście.
        u-wa-me'arot aszer ba-sela a w skalnych grotach
        alfej szmaszot zorchot tysiące słońc promienieje
        wa-szuw nered el jam ha-melach i znów zejdziemy nad Morze Martwe
        be-derech jericho drogą jerychońską.
    • andrzejtx Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 30.12.08, 02:08
      Nie korzystałem z usług Aaba Sharm i nie będę się tu wypowiadał na
      temat tego biura.Chcę tylko odnieść się do wypowiedzi, w której
      autor twierdzi, że lepiej u rezydentów, bo lepsza jakość za wyższą
      cenę.Nie jest to prawda!Wykupiłem dwie wycieczki u rezydentki i
      mieliśmy dosyć tej "jakości".Kair i Giza - okropna bieganina!Ciągle
      słyszeliśmy "nie ma czasu" i nie było go za wiele na zwiedzanie czy
      robienie zdjęć.Bilety do Sfinksa(za które w końcu też zapłaciliśmy
      wykupując wycieczkę) nie wykorzystane, bo nie było czasu!Ostatni
      punkt programu wycieczki nie wykonany, bo nie było już czasu i
      trzeba wracać do hotelu!Na co był czas?Na prezentację tego czym
      handlował przewodnik, zaprzyjaźnieni z nim ludzie i na świadczenie
      wątpliwych(nie przewidzianych w programie wycieczki)DODATKOWO
      PŁATNYCH atrakcji przez znajomych przewodnika.Druga wycieczka -
      Dahab.Raczej udana gdyby nie to, że przewodnik spał gdy tylko mógł
      (stwierdził, że jest zmęczony bo nie spał w nocy), a w drodze
      powrotnej zasnął nawet kierowca!!!!!!Gdyby chłopak siedzący za nim
      nie zauważył tego w lusterku, to mogłoby dojść do tragedii.Następne
      wycieczki kupowaliśmy już w miejscowym biurze podróży.BYŁY TAŃSZE I
      REWELACYJNE!!!!Wszystko odbywało się zgodnie z programem wycieczek i
      na spokojnie.Nikt nie wyciągał od nas kasy za jakieś
      dodatkowe "atrakcje", sporo wolnego czasu, a co ciekawsze -
      serwowano bezpłatnie napoje i częstowano owocami.Nie zawsze cena
      idzie w parze z jakością jak się okazuje.Wycieczki oferowane przez
      rezydentów nie są droższe "bo lepsze"; są droższe, ponieważ
      doliczana jest prowizja dla biura podróży, które reprezentuje
      rezydent!
      • alexis-wawa Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 30.12.08, 10:11
        Zgadzam się z przedmówcą.
        Dla porównania jakie są róznice cenowe:
        Wycieczka z Naama Bay do Kairu - cena u rezydenta to ok 126$ a w
        Aaba Sharm 45$ - ktoś powie kiepska bo tania i tu sie niezgodze,
        autokar zabrał nas z pod hotelu i pod hotel spowrotem, autokar
        dobrej jakości nie jakiś stary, wszystkie punkty programu
        zrealizowane - ogólnie OK i zostało troche w kieszeni.
        • mpmk3 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 27.02.09, 11:31
          Ja również zgadzam się z tą opinią. Przed kilkoma dniami wróciłam z Egiptu. O biurze Aaba Sharm czytałam przed wyjazdem i kusiły mnie ich oferty cenowe, jednak negatywne opinie na forum dawały wiele do myślenia. Mimo to skontaktowałam się na miejscu z przedstawicielem biura i zaryzykowałam wraz z grupą znajomych. Pierwszym naszym wspólnym wyjazdem była wycieczka do Kairu. Jednak do ostatniej chwili czekaliśmy w nerwach, czy autokar po nas przyjedzie, czy nie przepadną nasze wpłacone pieniądze. Jednak nasze obawy były bezpodstawne. Wyjazd zorganizowany przez Aaba Sharm miał same plusy:) Autokar nowoczesny, obsługa bardzo miła i polskojęzyczna. W Kairze mieliśmy za przewodnika Polkę, Panią Ewę, która bardzo ciekawie opowiadała. Dla porównania wycieczka organizowana przez rezydenta miała przewodnika Egipcjanina polskojęzycznego a to nie to samo, co słuchanie rodaka:) Plan wycieczki był bardzo interesujący, jedzenie bardzo smaczne. Po prostu nie było się czego doczepić. Po udanej pierwszej wyprawie zdecydowaliśmy się na wyjazd na Wielkie Safari. REWELACJA!!!! Polecam wszystkim. W ciągu jednego dnia zobaczyliśmy tyle wspaniałych miejsc i przeżyliśmy niezapomniane chwile. Tutaj nie mieliśmy Polaka za przewodnika, ale było równie ciekawie. George - nasz przewodnik potrafił świetnie opowiadać i rozbawić grupę:)) Polecam wszystkim. Nie ma się czego obawiać. A pewne "wpadki" przy organizacji wyjazdów mogą zdarzyć się nawet w najlepszym biurze. POLECAM GORĄCO!!!
    • 2rd do mala.j1975 27.02.09, 17:23
      ktos tobie za to placi ,a moze to pan rezydent sflustrowany.
      z taka zajadloscia atakujesz i ciagle przypominasz zle wspomnienia z
      egiptu.troche luzu to sa wakacje.
      a moze jestes pokroju tej pani ktora reklamowala wycieczke ,bo
      delfin sie nieusmiechal itp.
      a moze powiesz kiedy byla to wycieczka,ciagle widze twoje pretensje
      przynajmniej od 2008.
      w koncu jechales do ziemi swietej troche pokory i zadumy,a nie
      ciaglego atakowania moze winnego biura tego nie wiem ale jesli nawet
      to nie psuj magii dla innych.
      i nie badz madzejszy bo tacy sa nie lubiani.
    • tracer2 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - konkurencja dla TUI 24.04.09, 09:57
      Parę dni temu wróciiśmy ze Sharm El Sheikh i pierwsze co mi sie
      rzuciło to niezdrowa konkurencja pomiedzy rezydentami
      którzy ,żyją z prowizji od sprzedawanych wycieczek a biurami które
      sprzedają wycieczki tańsze i konkurencyjne.
      Juz na pierwszym spotkaniu Jacek Sowa z TUI zapytał w jednym z
      pierwszych pytań ile razy byliśmy w Egipcie ??
      Jak pózniej wynikło z rozmowy potrzebne mu to było do okreslenia jak
      bardzo damy się straszyć i jaką dawkę "maniany" jest nam w stanie
      wcisnąć... sic!!
      Tak sie składa ,że korzystaliśmy z Wycieczkiorganizowanej przez Aaba
      Sharm, Jeep-ami(nowe Toyoty w super stanie) przez pustynię i do Blue
      Hole.
      Owszem stan wielbładów na których zaliczyliśmy przejażdzke można
      uznać za przeciętny..;)
      Wszystko było w należytym porządku , na czas ect.
      a co najważniejsze przewodnik George z AabaSharm mówił
      świetnie po polsku ,
      a jak rozmawiałem ze sprzedawcami to narzekali ze z Polacy
      nie "spikaja" niestety zbyt częśto.
      Dzięki tem dowiedzieliśmy wielu ciekawych rzeczy o
      Beduinach ,Egipcie pustynnej florze i zwyczajach.
      Pan Jacek Sowa z TUI wypowiedział sie równie niepochlebnie na temat
      polskiej bazy nurkowej Nautica i straszył ,że nie bedziemy
      ubezpieczeni.
      A byliśmy i nurkowanie z Nautica przebiegło równiez spokojnie
      a przygodą były jedynie podwodne widoki.
      WIELKI PLUS dla Nautica i biura Aaba Sharm.!!!!!!!
      Wyjechaiśmy z Egiptowa baaardzo zadowoleni :):):):):):)
      • olala_o Re: Aaba Sharm w Naama Bay - konkurencja dla TUI 24.04.09, 10:51
        Witam,
        W pełni się zgadzam i polecam biuro Aaba Sharm
        Wycieczka Super Safari-Abu Galum na 5 a nawet 6 :)))...w 4
        stopniowej skali ;))). Wszystko dopięte na ostatni guzik, fajne nowe
        jeepy, przesympatyczni kierowcy....no i Geogre !!!...super ! super !
        super ! Dla osób nie mówiących po angielesku dodatowa zachęta, w
        biurze mozna porozmawiać po polsku. Geogre (nasz przewodnik po
        safari) też świetnie radził sobie w naszym języku :) Bardzo
        atrakcyjna cena USD 29, za cały dzień frajdy..rajd po
        pustyni,również ( na życzenie) na dachu jeepa, wizyta w
        oazie,przejażdzka brzegiem morza na wielbłądach,snurkowanie w blue
        hole,wizyta w Dahab ( a raczej w sklepie w Daham) Ten ostatni punkt
        zamieniłabym może jednk na jakąs inną atrakcję ;)
        Razem z nami jechaly osoby , które z tym biurem odwiedziły wcześniej
        kaniony :biały i kolorowy i też byly pełni zachwytu :)
        Tak więc reasumując..moje spotkanie z tym biurem wypadło pomyślnie i
        dlatego mogę je polecić
        • catherine23 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - konkurencja dla TUI 05.05.09, 14:45
          Aaaba Sherm super, po razk olejny korzystalam z ich wycieczek, i
          bylo swietnie - 3 przewodnikow mowiacych po polsku Gorege, Sami i
          Mag..?? cos tam:) bardzo dobre z nimi wycieczki, wszystko jak
          najlepiej, napewno bede wybierac tylko to biuro, jest o wiele tansze
          i nie rozni sie od drozszych wykup. przez rezydentoww
          • agusia2211 Re: Aaba Sharm - polecam !!! 16.05.09, 10:46
            Właśnie wróciłam z Sharm i byłam na trzech wycieczkach z biurem Aaba
            i ... było SUPER !!!Byłam w Kairze - przewodniczka EWA-serdecznie
            polecam, polka mieszkająca od 12tu lat w Egipcie, bardzo
            profesjonalna i ciekawie opowiadał. Byłam też w Jerozolimie z
            przewodniczką OLĄ- świetna dziewczyna ekstra przygotowana - obie są
            polkami, byłam również w Kanionach Białym i Kolorowym - przewodnik
            był co prawda egipcjaninem(PIOTR)ale bardzo dobrze mówiacym po
            polsku,wszystkie wycieczki bardzo dobrze zoorganizowane bez
            niespodzianek, świetne autokary klimatyzowane z WC i TV. Wydaje mi
            się że wszystkie te obelgi odnośnie biura Aaba to tylko nieuczciwa
            konkurencja...rezydenci którym prowizja przechodzi koło nosa ale
            sami są sobie winni, pozdrawiam
    • 2rd Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 18.05.09, 21:23
      Ja słyszałem że Wenecja śmierdzi,Nil śmierdzi i gorąco w czasie rejsu
      a w Turcji nie ma co jeść.
      Sprawdziłem jest dokładnie inaczej i nie słucham złych podpowiedzi
      to jest zawiść albo konkurencja.
      W tym roku jade do Szarm i będe kożystał z tego biura a jak bedzie
      coś nie tak to zawsze mogę kupić u rezydenta drożej idam mu zarobić
      od 10% lub więcej za to samo.ha ha ha
      • chirac1 do 2rd 24.06.09, 09:16
        poto jest to forum by każdy się wypowiedział, negatywne opinie
        pomagajazweryfikowacnieuczciwe biura podróży.A ty prostaku siedź
        cicho jak tego nie rozumiesz,
    • tosh-iro1 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 29.05.09, 11:40
      Witam
      Właśnie z żoną wróciliśmy z EGIPTU i oczywiście korzystaliśmy z biura Abba Sharm. Wykupiliśmy wycieczki do Kairu, Jerozolimy i Quady, i tu spotkała nas bardzo miła niespodzianka, ponieważ zanim lecieliśmy do Egiptu meilowałem z tym biurem i już w Polsce ustalałem koszty wycieczek a podczas wizyty w biurze okazało się że są jeszcze tańsze.Co do wycieczek to muszę przyznać że pełen profesjonalizm, już w biurze Abba Sharm przyjęli nas bardzo miło i oczywiście po Polsku. Zaczęliśmy od zwiedzania Kairu był tam arab mówiący bardzo dobrze po polsku i przede wszystkim dobrze znający historię Kairu.I tu ukłony w kierunku rezydenta naprawdę przemiły człowiek super poprowadził całą wycieczkę przede wszystkim na czas bez pośpiechu i punktualnie, ostrzegał nas na co uważać i jak pozbyć się natrętnych i chamskich arabów pod piramidami.Następne były Quady, niesamowite wrażenia polecam wszystkim amatorą wrażeń, tu bez polskiego rezydenta ale do tego nie był potrzebny, ponieważ coraz więcej arabów zaczyna mówić po polsku ewentualnie po rosyjsku. Przyjechali po mnie do hotelu oczywiście punktualnie, na miejscu krótki instruktaż jazdy na Quadach i to na co czekałem 2,5 godzinna jazda po pustyni, coś niesamowitego.I w końcu Izrael, oczywiście punktualnie przyjechali do hotelu następnie 3 godziny jazdy do granicy, samą granicę udało przekroczyć się nam w 1 godzinę dzięki polskiej rezydentce która już w autokarze poinformowała nas co mamy robić aby to szybko i sprawnie poszło. Co do samej wycieczki nie mam żadnych zastrzeżeń może tylko to że zakupy można było zrobić tylko w wybranym przez rezydentkę sklepie poza tym pełen profesjonalizm i niesamowite wrażenia szczególnie morze martwe. Polecam biuro Abba Sharm myślę że ceny wycieczek rekompensują wszelkie niedogodnienia uważam że są bardzo mili i z pełnym profesjonalizmem podchodzą do każdego klijenta, dla przykładu cena wycieczki do Kairu z Abba Sharm to 43 dolary w cenę wliczone są wejścia i obiad a z ET 75 dolarów.
    • andkawon Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 30.05.09, 09:59
      od wielu lat jeżdżę do egiptu i zawsze korzystam z usług Abba ... i
      zawsze będę ich polecał... a co do marudności polskich turystów...
      lecąc do egiptu słyszałem kiedyś że pani była obruszona brakiem
      wolnego miejsca obok niej w samolocie :-) bo ona miała rozłożyć się
      na dwóch.... POLECAM ABBA SHARM
      • amicco Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 15.06.09, 17:43
        Witam
        Rok temu byliśmy na kilku wycieczkach z Abba Sharm i byliśmy bardzo zadowoleni.W tym roku znów wracamy do Sharm el Sheikh i tez będziemy korzystać z ich usług.Zawsze mogą se przytrafić jakieś niedogodności np;wszelakie opóźnienia,ale to jest Egipt policyjne państwo i nie wszystko zawsze zależy od biura.
        Polecam Abba Sharm.
        Pozdrawiam Dziewczyny z biura i Georga.
        • czarnyjarek Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 16.06.09, 12:27
          Witam,
          rok temu skorzystałem z wycieczki do Kairu, znajomi natomiast
          pojechali z Aaba Sharm do Jerozolimy.
          W obu przypadkach autokary przyjechały dość punktualnie.
          W autokarze do Kairu, w którym jechałem grzał się bardzo mocno
          silnik i ludzie siedzący z tyłu skarżyli się, że pomimo włączenia
          klimatyzacji jest tam bardzo gorąco. Kierowca chcąc ochłodzić
          wnętrze autokaru włączył klimatyzacje na max. więc w środkowej i
          przedniej części autokaru było zimno - niby przyjemnie ale podczas
          takiej wycieczki wszyscy chętnie by się przespali (przejazd odbywa
          się w nocy) a zimno jakoś średnio temu służy (przynajmniej w moim
          przypadku. Przy wykupieniu wycieczki zapewniono nas , że wszystko
          jest opłacone oprócz napoi do obiadu. Na miejscu okazało się, że
          przewodnik zabiera nas na rejs po Nilu - dodatkowo płatny - nie wiem
          czyja to była inicjatywa (przewodnika czy biura). Zeby
          wygospodarować czas na rejs po Nilu czas samodzielnego zwiedzania
          muzeum kairskiego został ograniczony do 30 minut. Przewodnik mówił
          po polsku bardzo słabo - jego wiedza na temat historii egiptu
          okazała się bardzo mizerna.
          Zeby nie być tendencyjnym powiem, że znajomi, którzy pojechali do
          Jerozolimy bardzo chwalili wycieczkę i przewodnika.
          Tak więc jeśli chodzi o znane mi doświadczenia z biurem Aaba Sharm
          jest remis:)
          Nie wiem czy ktoś o tym wspominał ale wygląda na to, że biuro
          podejmuje działania w kierunku poprawy jakości - na koniec wycieczki
          poproszono nas o wypełnienie ankiety. Pozostaje tylko jedna
          niewiadoma - czy po przeczytaniu ankiet przez przewodnika część z
          nich nie ląduje w koszu (akurat ten mój pewnie nie był w stanie
          wszystkiego zrozumieć i może oddał je włascicielowi.

Niewątpliwym atutem tego biura są ceny - przy wyjeździe rodzinnym
          można sporo zaoszczedzić. Z tego co słyszałem to wpadki z autokarami
          zdarzają zarówno podczas wycieczek organizowanych przez polskie jak
          również lokalne biura podrózy. Może tylko w przypadku polskich biur
          łatwiej jest ukierunkować swoje roszczenia i próbować egzekwować
          realizację tego na co się umówiliśmy.
          • dana_n Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 16.06.09, 19:58
            W maju 2009 byłam z biurem AABA SHARM na 4 wycieczkach: w Kairze, w Jerozolimie,
            w Kolorowym Kanionie+ Blue Hole oraz na Super safari Abu Galum. Wszystkie
            wycieczki były super, dokładnie je opisałam na Wakacje pl. w "RESTA SHARM i AABA
            SHARM-pytania?"-polecam lekture
    • md28317 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 19.06.09, 08:13
      Ja byłam z Aaba Sharm na 2 wycieczkach - do KAiru i do Jerozolimy i
      wszystko było w jak najlepszym porządku!!Dobre autokary, z
      klimatyzacją, dobrze przygotowani piloci- do Kairu p. Jurek (
      Egipcjanin mówiący trochę po polsku) , a do JErozolimy p. MAgda-
      Polka mieszkająca w Egipcie- i wszystko było dopięte na ostatni
      guzik!!Dużo zwiedzaliśmy,a w koszt wycieczki wliczony był nawet
      obiad. We dwoje z mężem jesteśmy bardzo zadowoleni i serdecznie
      wszystkim polecam!!a wycieczki do Jerozolimy są chyba w czw i na
      pewno w sob- wyjazd o 20.30 spod hotelu ( przyjeżdżają po każdego
      pod hotel)POLECAM!!
    • marcys_70 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 21.06.09, 22:30
      Korzystaliśmy podczas pobytu z tego biura i jesteśmy bardzo
      zadowoleni, wszystko punktualnie i program zrealizowany w 100%, raz
      spóżnili się 15 min. ale uprzedzili i przeprosili SMSem, jedna
      wycieczka na górę Mojżesza nie odbyła się z powodu braku chętnych,
      przeprosili i oddali pieniądze bez problemu. Byliśmy z nimi w Petrze
      (220$/os), nie ma sensu wykupować droższych wycieczek u rezydentów,
      do Petry wyjazdy z Sharm organizuje tylko jedno miejscowe biuro,
      wszyscy, łącznie z tymi co wykupili wycieczkę u rezydentów jadą
      jednym autobusem, mają tego samego przewodnika, ten sam program
      łacznie z lunchem w Marriocie w Petrze. Petra nas zauroczyła - warto!
      Wycieczka do Jerozolimy, Betlejem i M. Martwe (100$/os) także bez
      zarzutu, safari Abu Galum (29$/os) bardzo fajne, jazda na dachu
      jeepa przez pustynię, oaza z wioską beduińską, snoorking na Blue
      Hole, lunch w Dahab, przejażdżka wielbłądami wzdłuż brzegu morza -
      warto! Rejs statkiem do parku Ras Mohamet (33$/os) trochę dyskusyje,
      rafa przy naszym hotelu chyba bardzej atrakcyjna. Dostaliśmy także
      gratis delfinarium (15$/os)dojazd na własny koszt - warto.
      Byliśmy bardzo zadowoleni z wycieczek a także
      przewodników...pozdrowienia dla RAMBO!
      Były też inne ciekawe oferty np. biuro E-Sharm miało Kair samolotem
      w ciekawj cenie 170$/os.
      Nie rozumiem dlaczego inni wypisują głupoty na temat tego biura,
      pewnie robią to rezydenci, którym przechodzi koło nosa prowizja.
    • ymolah05 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 25.06.09, 18:05
      korzystaliśmy z tego biura trzy razy ,wszystko było bardzo dobrze.polecam bardzo
      • ymolah05 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 25.06.09, 18:15
        mają bardzo fajną przewodniczkę do Petry,nazywa się Marta.W 2008 roku nie mieli
        polskiego przewodnika do Petry.
        • 1.robkraw Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 18.05.10, 20:52
          wróciłem z Sharmu12.05.2010r - byłem na ras mohammad busem z
          Heńkiem - mówił fajnie po polsku .wszystko było Ok - pozdrowienia
          zwłaszcza dla szefa Aaby Sharm . zapłaciliśmy 25$/osobe za 4
          godzinne zwiedzanie ras Mohammed - kanał namorzynowy, sharks
          observatory , kapiel przy shars obs.
      • tomaxter Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 17.08.10, 09:44
        My skorzystaliśmy z usług tego "biura" tylko raz i to był pierwszy i
        ostatni raz - niefachowo, chamsko i olewacko. Nie polecam.
    • ymolah05 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 25.06.09, 18:11
      dodam jeszcze,że dostajemy od nich życzenia na święta na swój adres
      e-mail.serdeczne pozdrowienia dla nich oraz dziękuję za udane wycieczki
      • ika99 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 26.06.09, 08:18
        oczywiście polecam, byłam z nimi na wycieczce 2 tyg temu, wszystko super, wycieczka fajna, Blue Hole nie zrobiło na nas oszałamiającego wrażenia, ale wtedy przewodnik poporowadził nas między skałami do "tajnego" miejsca dla nurków głębinowych i tam już była inna bajka ;),
        dwie osoby dopadła Zemsta a wtedy dbał o nie bardzo, cały czas sprawdzał jak sie czują, wszystko kontrolował
        dodam że przed wejsciem do budynku w którym mieści sie biuro Abba stoi koleś, ktory pyta "Abba?" i prowadzi na pierwsze piętro, tylko nie do Abba a do biura E-Sharm ;)
        spokojnie mogę polecić Abba Sharm, przed wyjazdem dostałam na maila pełną informację o wycieczkach, sama wycieczka zorganizowana profesjonalnie, wszystko odbyło sie o czasie,
        • ffokus Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 13.07.09, 22:33
          SZCZERZE POLECAM! ! !
          czytam tu różne komentarze dziwnej treści,że autokary się spóźniają
          po odbiór ludzi z holteli-a jak mogą się nie spóźnic skoro zbiórka
          jest załóżmy o 1.15 w nocy,a nie ma 2 osób z listy,trzeba ich
          obudzic ,poczekac aż łaskawie wstaną,ogarną sie i zejdą na dół. I
          tak w każdym z kilku hoteli po drodze! Więc po paru hotelach jest
          nawet godzina spóźnienia i to nie z winy biura przecież!!! Ceny sa
          na prawde kilkadziesiąt %niższe niż z biur z krórych wykupowaliśmy
          wczasy,bylismy 3 razy w Egipcie i zawsze jeździliśmy z Aaba
          Sharm,zawsze był przewodnik w języku polskim,posiłki w restauracjach
          w arabskim stylu gdziekolwiek była wycieczka,szwedzki stół,posiłek
          jak w hotelu**** -jednym słowem POLECAMY!
          kontakt i ewentualne pytania ffokus@gazeta.pl
          • iowa2 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 16.07.09, 14:44
            Byliśmy w Sharm na przełomie maja i czerwca. Z Aaba Sharm
            jeździliśmy na wycieczki do Kairu, Jerozolimy, safari Abu Galum i
            Ras Mohamed (statkiem). Wszystko OK. Właściwie nie ma się do czego
            przyczepić. Mogę zdecydowanie polecić to biuro (zwłaszcza, że
            zaoszczędziliśmy sporo - porównując ich ceny z cenami u rezydenta).
            Obsługa w biurze również bardzo miła. Kiedy czytam negatywne opinie
            na ich temat, to myślę sobie, że albo ktoś miał wyjątkowego pecha
            albo pisze nieprawdę.
            • evelinesia Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 17.07.09, 21:05
              W czerwcu gościlismy w Sharmie, wszystkie wycieczki, które
              planowaliśmy odbyć, wykupiliśmy w Aaba - Kair, Jerozolima, Góra
              Synaj z klasztorem św. Katarzyny oraz nurkowanie. Nie mamy
              absolutnie żadnych zastrzeżeń - punktualność, standard autokarów nie
              odbiegajacy od oferowanych przez polskie biura podróży, a różnica w
              cenie znacząca! Przewodnicy Polacy bądź Egipcjanie naprawdę dobrze
              władający naszym językiem.
              Sultan Gardens pozdrawia :) Do zobaczenia na nurkowaniu w przyszłym
              roku :)
            • lelex Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 18.07.09, 00:56
              Kiedy czytam negatywne opinie
              > na ich temat, to myślę sobie, że albo ktoś miał wyjątkowego pecha
              > albo pisze nieprawdę.

Może najpierw o tym "pechu": masz na mysli awarie autokarów czy
              lekceważące podejście szefa biura do klientów? O ile w pierwszym
              przypadku mogę się zgodzić (choć bez przesady, jeśli to sie zdarza
              częściej niż innym firmom), to co do drugiego - umówmy się ... Na
              ogół jest tak, że firma o mocnej pozycji jest w stanie wyegzekwować
              od przewoźnika rekompensatę za przeróżne uchybienia i z tych środków
              wygospodarować zadośćuczynienie dla poszkodowanych turystów. Jeśli
              nie potrafi, to albo jest słaba albo zwyczajnie olewa sprawę.
              Jeśli zaś chodzi o zarzucanie kłamstwa skarżącym się, to jestem
              wstrząśnięty jak łatwo wielu z Was to przychodzi: jeden gość
              stwierdza u innych "dyrdymały", bo on był na jednej(!) autokarowej
              wycieczce, więc wie lepiej nt. tego biura ... Również pisanie typu:
              nie zgadzam się, bo ja byłam z nimi i było fajnie, jest niegrzecznym
              podważaniem wiarygodnosć człowieka, który b. słusznie ostrzega
              innych przed usługą złej jakości, jaką otrzymał.
              Nikt nie zabrania Wam chwalić i polecać kogokolwiek - te informacje
              są niezwykle cenne, ale nie zapominajmy, że stanowią one cząstkę
              pełnej informacji o opisywanym obiekcie, tak samo jak inne, również
              te negatywne. A im więcej tych cząstkowych informacji - tym
              pełniejszy i bardziej obiektywny obraz się wyłania, więc pozwólmy im
              współistnieć zamiast dyskredytować te niepasujące do naszych wrażeń.

Dla jasności: właśnie wybieram się do Egiptu niewykluczone, że
              jeszcze skorzystam z usług Aaba Sharm, jeśli na podst. przeczytanych
              opinii wypadnie ono dobrze na tle konkurencji.
          • uszate Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 14.10.09, 20:48
            My bylismy z tym biurem w pazdzierniku 2009 w Petrze i Jerozolimie.
            Bez problemow, autokary w miare nowe Mercedesy i Scanie z wybitnie
            dobrze dzialajaca klimatyzacja (brrr...). Polscy przewodnicy.
            Jedzenie w dobrych hotelach do kupienia tylko picie.
    • krogo Re: Aaba Sharm w Naama Bay - ostrzegam!!!!!!!!!!! 22.07.09, 20:01
      Byliśmy z tym biurem w Jerozolimie i w Kairze wszystko było ok.Pozdrowienia i
      podziękowania dla Oli Zaręby naszej przewodniczki po Jerozolimie.
      • krogo Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 22.07.09, 20:11
        Byliśmy z tym biurem w Kairze i Jerozolimie wszystko było OK.Pozdrowienia i
        podziękowania dla Oli Zaręby naszej przewodniczki po Jerozolimie.
    • mariusz1688 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 30.07.09, 12:12
      Właśnie wróciłem z Sharm i byłem na kilku fakultetach. Mnie, jak i innym osobom
      na lotnisku dano ulotke aaba sharm. Pierwsza moja myśl że to jacys oszuści, bo
      żeby wycieczka do Jerozolimy+Betlejem kosztowała 89$ z obiadem i wszystkimi
      opłatami podczas gdy taka sama wycieczka w biurze podrózy z którego bylismy
      kosztowała 150$ bez obiadu, to niemożliwe pomyslałem!! Tak wiec pierwsza
      wycieczka do Kairu z BP kupiona u rezydenta. Nie było źle, przewodnik fajny
      chociaż dopiero wsiał do autobusu w kairze...
      Po powrocie poznałem kobiete która mi powiedziała ze nigdy nie kupuje wycieczek
      u rezydenta, że nie ma sie co bać.
      Tak wiec pojechałem z dziewczyna do Naama bay do Aaba Sharm aby kupić wycieczke
      do Jerozolimy.
      Autokar miał po nas przyjechac o 20.30, nagle przychodzi SMS że się spóźni 10
      min, zebyśmy sie nie martwili!
      Autokar oczywiście klimatyzowany, polska przewodniczka od początku na pokładzie!
      w 10000% polecam to biuro!!! Teraz juz nigdy nie bede przepłacał u rezydenta za
      wycieczki, sami zobaczcie 61$ wiecej + obiad 10$ zaoszczędziłem ponad 200zł!!!
      Biuro naprawde godne polecenia!
      Dla wybierających sie do Sharem - chyba do końca sierpnia maja promocje na kilka
      fakultetów w tym własnie jerozolima.
      • 2rd Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 30.07.09, 18:31
        Mam to samo zdanie jeśli to samo to po co przepłacać a pozatym było
        nawet lepiej zwiedzanie bez tłumów i fachowość przewodniczki Oli
        • wieslawawie Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 30.07.09, 19:07
          Ja też jechałam z Aaba Sharmem do Jerozolimy.Jechałam z rodziną więc
          oszczędność wielka.Wszystko widzieliśmy, wszystko miało komentarz ze
          strony pilotki Magdy i co ważne ( bo w wycieczkach od rezydentów tak
          nie było) pilotka przechodzi razem z grupą przez granicę i mówi co
          na każdej bramce będzie się działo .Trochę kulawy był odbiór z
          hoteli.Do Jerozolimy byli turyści z 3 hoteli ,potem czekaliśmy na
          stacji benzynowej czekaliśmy 40 min na 2 autobus, na safari spóźnili
          się ok.40 min.
          • filip146 Re: Aaba Sharm w Naama Bay - polecam!!!!!!!!!!! 23.08.09, 12:50
            Ja byłam w Egipcie w sierpniu i korzystałam z wycieczek organizowanych przez
            Aaba Sharm, dostałam ulotkę tego biura od koleżanki z Polski, która korzystała z
            nich kilka razy. Wiedziałam, że jeżeli dotrę do tego biura, to na 100% kupię
            wycieczki u nich, a nie u rezydenta, bo to duża oszczędność. I tak też się
            stało. Jestem życiową optymistką, więc nawet przez chwilę nie myślałam o tym, że
            zostanę oszukana. Może to ryzykowne, ale nigdy nie mamy gwarancji, że ktokolwiek
            zorganizuje nam coś extra, nie mamy na to wpływu. Wiem, że ludzie mają
            nieustanną tendencję do narzekania, więc przyciągają nieszczęścia. Byłam na
            wycieczce na Ras Mohamed, Safari + Quady, Kanion i jeepy, a znajomi byli w
            Kairze. To były cudowne chwile, fantastyczna opieka, pojazdy sprawne i
            klimatyzowane. Nikt się tak o mnie nie troszczył od lat jak ci przewodnicy:)
            Nawet kiedy moje dziecko jeździło na wielbłądzie, a ja szłam obok, aby robić mu
            zdjęcia, to nasz opiekun wziął quada i pojechał za mną z butelką wody, bo
            martwił się, że zemdleję na pustyni. Byłam w szoku, bo to nie było daleko! Na
            statku na Ras Mohamed był taki przewodnik, że żal było się rozstawać. I chciałam
            dodać, że razem z nami była grupa Rosjan i Anglików, na tych samych warunkach.
            Jak tak goszczę na różnych forach, to krytykowane jest dosłownie wszystko,
            wycieczki od rezydentów także, więc trzeba przyjąć, że wszystko będzie O.K, bo
            inaczej zwariujecie, zanim jeszcze udacie się na urlop! Życzę wszystkim
            szczęścia do wycieczek, bez względu na to, z kim pojedziecie, bo trzeba poznawać
            świat, co tu gadać...! Powodzenia i dajcie znać, jak było:)
            • pawelfud ja tez polecam 05.09.09, 10:14
              oto zestaw wycieczek ktore kupilismy w tym roku: jerozolima, petra, quady,
              tiran, abu galum safari zadnych przykrych niespodzianek, pelen profesjonalizm, o
              wszelkich istotnych kwestiach i zmianach informuja smsami, na dlugich
              wycieczkach polscy piloci/przewodnicy, standard identyczny jak na wycieczkach u
              rezydenta dla porównania: jerozolima u rezydenta 145 $ w aaba sharm 87$ :)
              POLECAM i pozdrawiam Haniego i "Żorża";)
              • joanna_17w Polecam i to bardzo;) 14.09.09, 17:34
                Byłam 26.08.09 w Egipcie i korzystalam z tego biura wykupilam dwie wycieczki do Kairu i Jerozolimy. Nie mialam zadnych problemow. Autokar był klimatyzowany i wygodny, a jak byly jakies drobne problemy odrazu naprawiali. Przewodniczke mialam wspaniala do jerozolimy poniewaz caly czas mowila nam ciekawe informacjeGranice przekroczylismy w ciagu jednej godzinki a przewodniczka nam wszytsko tlumaczyla, zeby nie bylo zadnych problemow. Kazdy punkt wycieczki zostal zrealizowany nawet mialam dostep do grobu Jezusa, gdzie nie kazdy ma szczescie tam byc. A co do pogody oczywiscie trzeba liczyc sie z tym ze moze byc bardzo goraco, ale ja nawet tego nie odczulam. Jedyny minus mam co do wycieczki do Kairu bo kiedy bylam w muzeum to nie bardzo moznabylo uslyszec przewodniczke bo duzo ludzi bylo. Aha przwodniczka od samego poczatku z nami byla. Ludzie kochani nie kazdy mi moze wierzyc na slowo ale naprawde biuro jest fantastyczne a nawet zwraca koszty jak ktos nie moze jechac. Jedna rada idzcie sami do tego biura i porozmawiajcie z ludzmi za to nic nie placicie a mozecie naprawde milo spedzic czas za niewielkie pieniadze:) Ubezpiecznie tez tam jest!!Jedzonko zawsze jest tylko picie wna wlasny koszt, przewodniczka oczywiscie mowi po polsku;P Życze udanych Wakacji: Pozdrowionka dla Sama, Marka i Fediego:*
              • magda3008 Re: ja tez polecam 24.09.09, 19:42
                @Pawel, ile kosztuje Petra?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka