Dodaj do ulubionych

Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie

27.05.09, 13:43
Poszukałam troche w necie, ale niestety nie ma za duzo info o tym
hotelu.
Moze ktos z Was w nim byl i moze podzielic sie uwagami :)
Interesuje mnie przede wszystkim odpowiedz na nast. pytania:
Jakie jest zejscie do morza? czy lagodne i piaszczyste?
czy hotel jest chociaz w malej zatoce? (mam problem z dokladnym
zlokalizowaniem go w googlach earth, aby to sprawdzic)
jak daleko od brzegu jest sciana rafy? czy jest pomost?
czy mozna natrafic na zolwie? i generalnie jaka jest rafa - wiem, ze
to Marsa, powinna byc suuuper, ale moze ktos mnie upewni w tych
domyslach.
A jak oceniacie hotel pod katem pobytu z malym dzieckiem(4lata)?
Czy baseny w porzadku?
Nie szukam miejsca rozrywkowego, hotel i pustynia wokoł - to
dokladnie to czego potzrebuje, ale lepiej miec swiadomosc gdzie sie
jedzie niz potem pluc sobie w brode.
No i generalnie jakie sa Wasze odczucia nt tego hotelu.
Z góry baaaaaaardzo dziekuje za wszystkie info :)

Obserwuj wątek
    • przygynek Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 29.05.09, 23:32
      Hotel pełen luksus. Obsługa przyjęła i gościła nas miło. Kasa robi swoje, im
      większe napiwki tym lepsza obsługa ;) Baseny były czyste, woda jak się domyślasz
      ciepła :D Wielkie upały więc całymi dniami można się moczyć i pływać. Zadałeś
      dużo szczegółowych pytań, prawdę mówiąc nie pamiętam aż tak tego hotelu, zbyt
      wiele podróżuje służbowo i prywatnie. Wg mnie oferty nie są drogie, żeby aż tak
      przebierać. Chyba że planujesz tylko raz zagościć w Egipcie ;) Nie byłem z
      dzieckiem w tym hotelu, ale rozbrykanych urwisów (w pozytywnym znaczeniu tego
      słowa) nie brakowało. Czego one nie wyczyniały. Zabieraj dziecko bez obaw będzie
      miło wspominało ten wypad ale nie zapomnij nad nim czuwać. Egipt kraj
      bezpieczny, ale kradzieże, pobicia też się zdarzają.

Pozdrawiam
      • jaarekl Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 31.05.09, 23:21
        Fajny opis.
        Może pasować do każdego hotelu ;-)))
        Nietety informacji o Fantazii nie ma zbyt wiele...
        Na stronie:

egypt.orbion.cz/hotely/fantasia-resort/
        jest ponad 80 zdjeć z hotelu i z tego co zrozumiałem pozytywne
        opinie ale po czesku.

Na wakacje.pl tylko 3 opinie

www.wakacje.pl/?page=opinieLista&id_okol=37&id_destynacje=37008026&id_hotele=17532

tez raczej pozytywne.

Znalazłem stronę firmy organizującej kursy nurkowania w Fantazji:

www.netservex.com/fantasia/
        Jest sporo zdjęć i opis hotelu.

Mam nadzieję, że ktoś opisze dokładniej ten hotel.
        Pozdrawiam
        • j1943 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 13.10.09, 12:09
          Zaletą hotelu - poza dobrą kuchnią - jest kąpielisko nawet dla
          niepływających ze wspaniałym "karaibskim" piaskiem oraz RAFA -
          zarówno płytka (nie tylko przy hotelu), jak i głęboka dostępna z
          pomostu. Rafa b. zniszczona, ale można jeszcze znaleźć ładne korale
          oraz ciekawe ryby i inne stworzenia.
          Hotel na kompletnym odludziu, ale wyjątkowo cichy i przyjemny dla
          odpoczynku. Poza plażowaniem istnieje możliwość spacerów wzdłuż
          plaży i odkrywania wspaniałych lagun otoczonych barierami rafy
          koralowej (polecamy szczególnie spacer w kierunku południowym).
          Mankamentem jest jedynie brak osłony zarówno na plaży, jak i przy
          basenach w przypadku b. silnych wiatrów (burzy piaskowej).
          Hotel dość nowy z wieloma młodymi pracownikami. Dość dobra znajomość
          języka włoskiego, ale nie zawsze wystarczająca znajomość języka
          angielskiego. Kwalifikacje barmanów też pozostawiają wiele do
          życzenia. Na szczęście trunki: piwo, wino, brandy i ouzo dość dobre.
          Na podkreślenie zasługuje to, że hotel świadczy AI, mimo
          wykwaterowania o 12,00 z pokoi aż do wyjazdu z hotelu wieczorem!
          pokoje wyjątkowo ładne i dobrze wyposażone. Jedynym mankamentem był
          niezbyt dobry odbiór TV POLONIA - nie można się było doprosić ani w
          recepcji, ani załatwić sprawy poprzez p. Martę (Polka - pracownica
          hotelu jako Guest Relations Officer).
          Hotel wart ceny ok. 2600 zł LM za 2 tygodnie. Pobyt uprzyjemniany
          przez kilka bardzo przyjaznych piesków, które wprawdzie maja swoich
          właścicieli, ale wola łasić się do turystów, którzy i pogłaszczą, i
          jakieś resztki jedzenia podrzucą (np. kanapki z podróży). Polecamy
          je opiece następnych turystów!
      • aniaalex100 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.08.09, 16:16
        Witam,
        Wróciłam z tego hotelu tydzień temu, to mój trzeci wyjazd do Egiptu,
        jestem zachwycona. Uważam, że na wyjazd z 4-letnim dzieckiem-super,
        przede wszystkim jesli chodzi o baseny. Jest duży brodzik dla
        maluchów, jest basen 140 cm, jest basen 170 cm, wszystkie duże i nie
        jest w związkuz tym w nich ciasno.Pomost przy hotelu, piekne rafy
        zaraz przy pomoście. Szczęsliwcy spotkaja zółwia, a nawet delfiny.
        Polecam pływanie rano o wschodzie słońca i tuż po. Obsługa świetna,
        oczywiście napiwki robia swoje. Bardzo fajny, spokojny, przyjazny
        hotel. Szczerze polecam. Woda dostępna w ramach all inclusive, przy
        dzieciakach bardzo ważne.Jesli chodzi o kradzieże i pobicia w hotelu
        nic mi nie wiadomo, poza hotel-rozsądny człowiek-nie wyrusza.
        Polecam wycieczke do Dolphin House i plaże Abudabab-tam są żółwie.
        Miłego wyjazdu.
    • kam1only Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 07.06.09, 18:54
      No i jak było w tym hotelu?
      Ja go zlokalizowałam na mapie ale jako miejsce, a nie wybudowany hotel, kawałek
      pustyni jest w tym miejscu i tyle:-)
      Fakt, mało informacji, cena za niego jest b.dobra, na holidayu go nie ma:-(
      Ale może ktoś już wrócił i coś może opowiedzieć jak tam jest z rybkami, bo
      pokoje widać na zdjęciach, o pomoście nic, ani słowa.
      • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 08.06.09, 16:07
        Jedziemy do tego hotelu dopiero na przełomie sierpnia i września, także dopiero
        po powrocie mogę coś na jego temat napisać:)
        • emilekk Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 08.06.09, 18:41
          największy minus tego hotelu to że najcześciej nie masz możliwości posnurkować,
          bo powiewa czarna flaga i nie można wchodzić do wody. Hotel leży w miejscu
          wyjątkowo silnych prądów. Możliwość snurków była tylko do około godz. 8 rano, po
          tem do wieczora czarna flaga. Hotel ogólnie dobry, z tym że narazie jakiś taki
          wyjałowiony, niby wszystko nowe, ale niezbyt przytulne. Po wyjściu z hotelu nie
          ma dosłownie 'nic".
          • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 09.06.09, 19:01
            A w jakim miesiącu byłeś, bo może te prądy występują w określonych miesiącach?
            To, że hotel mało przytulny i poza nim nie ma nic, to wiemy (zdjęcia), także
            wiedzieliśmy na co się decydujemy. Jednak jedzie nas siedmioro, także myślę, że
            nie zanudzimy się:)
            Mógłbyś napisać czy z hotelu kursują jakieś busy do Marsa i czy nurkowałeś z
            nurkami z bazy przy hotelu, a może lepiej korzystać z usług polskich baz
            nurkowych z okolic Marsa?
            Z góry dzięki za odp.
            • emilekk Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 09.06.09, 21:44
              odpowiadając ci, można dojechać taksówką do Marsa ale to koszt ok: 70$, w tą → z
              powrotem, więc myślę że to totalne przegięcie.Taryfę zamawiasz w recepcji, nie
              ma możliwości zbicia ceny. Ogólnie ceny tam są istnie szalone, co do nurkowania
              , zwykłe intro to koszt 120$. Dla porównania w Sharm lub Hurghadzie 40-50 $.
              Jeśli chcesz gdziekolwiek się "wychylić" zza hotelowego muru, to większa gotówka
              będzie niezbędna. Cena za ten hotel jest nieporównywalnie niższa niż za inne w
              okolicy, myślę ze głównie ze względu na "h" położenie względem morza.
              • aga_wa1 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 09.06.09, 22:08
                juz wiemy ze morze h...okolica h.....a hotel? jakieś wstręty??? i czy
                wykwaterowali was wczesniej na nocny lot? co za tym idzie hotel [pozbawil was
                magicznych opasek punkt 12 czy sprostal swojej 5 gwiazdkowosci?
                i tak dla orientacji i porownania ile kosztuje tam swiezy sok z pomaranczy? z 10
                eurasow?
          • kolibe Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 10.06.09, 10:15
            Ponawiam pytanie już zadane - w jakim terminie byłes w tym hotelu
            ,
            ponieważ w miesiącach zimowych i wiosennych w wiekszości hoteli w
            Marsa ( poza rankami) powiewaja czarne flagi. Jade tam z moimi 13
            letnimi bliźniakami w 2-giej połowie lipca. Sprawdziłam wiekszośc
            forum - i Niemcy, Włosi, Czesi i Rosjanie są w wiekszości
            zadowoleni. Cena tego hotelu w niemickim last minute nie odbiega od
            innych - co równiez sprawdziłam - czasami kupuję wakacje w Egipcie
            przez biura niemieckie. To ,że jest 'łyso' i nic poza hotelem nie
            ma - wiadomo, to nie Sharm ( jeśli oczywiscie ktos lubi ta
            miejscowośc - mi sie juz znudziła, bo byłam tam 7 razy) za to z
            tego co wiem rafa jest o wiele ładniejsza, plaża czysta, a nie
            brudna, jak w Brayka Bay Resort z uwagi na podpływajace
            stateczki.Otrzymałam na prywatenego maila widomośc od Pana, który
            był tam w maju i napisał,że śmiało mozna pływać cały dzień, a nawet
            raz sie zdarzyło, że na plażę przypłynęły delfiny. On jest bardzo
            zadowolony z tego hotelu. My jesteśmy nastwieni na snurkowanie i
            miłe spedzenie wakacji i zapewne tak będzie; to nie zależy od
            hotelu, tylko od samych ludzi:)
            Na stronie biura rosyjskiego znalazłam informację o tym, że w
            budowie jest pomost i jesli tak jest może byc troche bałaganu, ale
            nie jest to wielki problem,- juz byłam w hotelu gdzie taki pomost
            właśnie robili - w lipcu i sierpniu raczej nie pracują :)
            Na pewno będzie fajnie - juz sie nie możemy doczekać wyjazdu :)
            • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 10.06.09, 11:24
              Świetnie Kolibe, że jedziesz przed nami- mam nadzieję, że opiszesz po powrocie jak było, please:)

A z tą czarną flagą, to tak się spodziewałam, że w określonych miesiącach jest zakaz kąpieli w ciągu dnia, bo tak jest też w innych hotelach, dlaczego więc miałoby być inaczej w Fantazji?

Znalazłam dwie bazy polskich nurków w Marsa i wystarczy umówić się z nimi przed wyjazdem z Polski, a oni już na miejscu skontaktują się i zabiorą na nurkowanie z hotelu a ceny ok. 50 euro.
              Avalon Divers
              i
              Octopus
              • kolibe Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 11.06.09, 21:35
                Jasne,że opiszę :) Widząc z deklaracji wyjezdżajacych - będzie to
                jeden z lepiej opisanych hoteli :)
                Wszystkich, którzy wyjezdżaja lada dzień bardzo proszę o info
                w sprawie zakonczenia pobytu - wyjeżdżamy w nocy, a podyt kończy
                sie w południe. Włosi piszą o tym,że należy wtedy oddać nie tylko
                klucze, ale i opaski all - czy tak jest ???
                Pozdrawiam i zyczę Wszystkim wyjeżdżajacym SUPER WAKACJI !!!
              • pan_autko To ja jeszcze dodam Adventurer 25.09.09, 12:11

Jeszcze jedna polska baza nurkowa - www.adventurer.pl
            • bond-fan Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 10.06.09, 14:57
              witam wszystkich,
              ja również wybieram się do hotelu Fantazia... zobaczymy jak będzie, a póki co dla zainteresowanych kilka fotek z hotelu:
              picasaweb.google.it/rudyxx81/MARSAALAMFantaziaResortALPITOUR?authkey=Gv1sRgCKTSnZCFkp7UQQ
              www.flickr.com/photos/alex200/sets/72157616479232164/show/
              oraz opinie o hotelu (serwis włoski tłumaczony przy użyciu translatora google ;))

translate.google.pl/translate?prev=hp&hl=pl&js=n&u=http%3A%2F%2Fwww.ilgiramondo.net%2Fforum%2Fmarsa-alam-hotel-villaggi-e-resort%2F17915-marsa-alam-fantazia-resort.html&sl=it&tl=pl&history_state0=
              pozdrawiam
              • aga_wa1 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 10.06.09, 15:09
                hmm..
                12 lipca nie omieszkam pozostawic na "atrakcji" suchej nitki...;))
                ale mnie sie zawsze wszystko podoba..wiec moze byc ciezko..
                • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 10.06.09, 18:20
                  Czekam więc z niecierpliwością:)

Tym bardziej, że (wnioskując z Twojej wypowiedzi) nie będziesz robiła zdjęć
                  krzywo położonego silikonu przy basenie, tylko skupisz się na ważniejszych
                  rzeczach:)))
                  • jaarekl Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 10.06.09, 18:31
                    "W uprzywilejowanej pozycji bezpośrednio na plaży grzywny piasku,
                    około 85 km od lotniska i około 20 km od miasta Marsa Alam." -
                    translatory potrafią czasem tworzyć piękne zdania ;-)))

My tez czekamy na wiecej informacji - lecimy do Fantazii dopiero 22
                    sierpnia.
                    Na razie znalazłem bardzo ładne zdjęcia zrobione pomiędzy 7 a 13
                    kwietnia:

www.flickr.com/photos/alex200/sets/72157616479232164/
              • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 15.06.09, 13:46
                witam 14.06 wróciłam z fantazji odpowiem na pytania
                • silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 15.06.09, 13:49
                  Proszę napisać na co należy zwrócic uwage .
                  Jak z wyplata z bankomatu , jakie zejscie do morza i rafy , jak z
                  basenami i jedzeniem.
                  Czy calosc gotowki nalezy wziac ze soba ?
                  Jakie wrazenia?
                  prosze napisac co tylko sie da ! Wszyscy czekamy na konkrety w końcu!
                  • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 15:21
                    Z TEGO CO ZOBACZYŁAM NIE MA BANKOMATU PŁACIĆ KARTA MOŻNA ALE
                    DOLICZAJA PROWIZJE LEPIEJ WZĄŚĆ CAŁĄ KASE ZE SOBĄ NAJLEPIEJ W 1 I 5
                    DOLAROWYCH BANKNOTACH NA NA[IWKI . SĄ DWA ZEJŚCIA DO MORZA Z LEWEJ
                    STRONY Z POMOSTU I TAM JEST GŁĘBOKO I Z PRAWEJ ŁAGODNE ZEJŚCIE Z
                    PLAŻY GŁĘBOKOŚĆ OKOŁO 1,40.CO DO JEDZENIA ŚNIADANIA OD 7 DO 10 TAKIE
                    SAME KAŻDEGO DNIA JAJKA POD KAŻDA POSTACIĄ TAK ZWANY HOT DOG PARÓWKA
                    Z POMIDORANI I PAPRYKA ZIEMNIAKI OPIEKANE SAŁATKI NALEŚNIKI I TOSTY
                    DZEMY MIÓD OWOCE CIASTA SOKI Z DYSTRYBUTORA WODA KAWA I HERBATA. 2
                    ŚNIADANIE W BARZE GAZEBO PRZY BASENIE OD 10 STANDARDOWO HOT DOG
                    PIZZA NIEZŁA ZIEMNIAKI OPIEKANE OD 12 DO 15 OBIAD 2 RODZAJE ZUPY
                    DRÓB RYBY WOŁOWINA RYŻ PIRE MAKARONY Z SOSAMI SAŁATKI SOKI Z
                    DYSTRYBUTORA KAWA HERBATA I NAPOJE GAZOWANE PIWO WINO OKOŁO 15
                    PODWIECZOREK W BARZE GAZEBO NALEŚNIKI Z CZEKOLADA DZEMEM LUB CUKREM
                    OD 19 DO 22 KOLACJA UROZMAICONA CANELONI LAZANIE RYBY DRÓB WOŁOWINA
                    OWOCE MORZA DANIE SPECJALNE KROJONE PRZEZ KUCHARZA TUŃCZYK ALBO
                    WOŁOWINA W CIEŚCIE ALBO PIECZONY KRCZAK W ŚRODY NA KOLACJE SERWOWANA
                    JEST KUCHNIA ORIENTALNA. W RESTAURACJI PRZEMIŁY MENADŻER MOHAMED . W
                    GAZEBO ZABAWNY BARMAN AHMED POLAKOM PODAWAŁ PIWOW SZKLE CHOĆ JEST
                    ZAKAZ WIECZOREM JEST W LOBBY BARZE JEŚLI MA SIĘ Z NIM DOBRE UKŁADY
                    WIELE DA SIĘ Z NIM ZAŁATWIĆ.LEKARZ JEST W HOTELU OD 11 DO 23 DOBRZE
                    JEST ZABRAĆ Z POLSKI NIFUROKSAZYD POLSKI ODPOWIEDNIK ANTINALU W
                    RAZIE POTRZEBY PIERWSZA DAWKĘ WZIĄŚĆ 4 TABLETKI KOLEJNĄ 3 A PÓŹNIEJ
                    PO 2 U NAS NIKOGO ZEMSTA NIE DOPADŁA MINI BAREK PUSTY DOBRZE ZABRAĆ
                    ZE SOBA JAKIEŚ NAPOJE JEST PROBLEM NA LOTNISKU BAGAŻ MUSI WAŻYĆ NIE
                    WIĘCEJ NIŻ 18 KIOGRAMÓW MY MUSIELIŚMY SIĘ PRZEPAKOWAĆ DO PODRĘCZNYCH
                    BAGAŻY I NAPOJE ZOSTAWIĆ NA LOTNISKU DYSKOTEKA OD 23 BAWIĄ SIĘ TYLKO
                    POLACY ALL KOŃCZY SIĘ O 23 PO 23 PŁACI SIĘ KLIMA W LOBBY DZIAŁA DO
                    22:30 POTEM UPAŁ WYCIECZKI DROGIE BO NIE MA KONKURENCJI NURKOWANIE U
                    REZYDENTA 105 DOLARÓW NURKUJE SIĘ Z POLAKAMI MAJĄ BAZE W HURGHADZIE
                    I ROZKRĘCAJĄ W MARSA PRZY HOTELU JEST WŁOSKA BAZA NURKOWA POBYT
                    BARDZO MIŁY CHOĆ OSTTNI DZIŃ NIE BYŁ JUŻ TAKI MIŁY PRZEDŁUZENIE
                    POKOJU DO 18 41 DOLARÓW DO 21 69 MY WZIELIŚMY SOBIE W 4 OSOBY JEDEN.
                    NA RECEPCJI KAZALI NAM ZAPŁACIĆ ZA KAŻDY POSIŁEK 12 DOLARÓW I ZA
                    NAPOJE 12 OD OSOBY.SKONTAKTOWALIŚMY SIĘ Z REZYDENTEM MICHAELEM T.ÓRY
                    POINFORMOWAŁ NAS ŻE ALL OBOWIĄZUJE DO 22:20 BO O TEJ MAMY WYJAZD Z
                    HOTELU CAŁY DZIEŃ TRWAŁY NEGOCJACJE O ZWROT PIENIEDZY JUZ MIELISMY
                    ZREZYGNOWAĆ ALE REZYDENT POWIEDZIAŁ ZE JAK NIE MY TO ON SOBIE JE
                    WEŹNIE. PROSZE W DNIU PRZYLOTU ZAPYTAC SIĘ O TO REZYDENTA JAK
                    WYGLĄDA WYŻYWIENIE W DZIEŃ WYLOTU I NIE POZWOLIĆ SOBIE ŚCIĄGNĄĆ
                    BRANZOLETEK BO NA TYM ZBIJAJA KASĘ NIE MASZ BRANZOLETKI PŁACISZ W
                    LOBBY BARZE KAWA Z EKSPRESU PŁATNA SZISZA KOSZTUJE 3 DOLARY. SEJF
                    BEZPŁATNY LEPIEJ Z NIEGO KORZYSTAĆ KOLEGA ZOSTAWIŁ TELEFON DO
                    ŁADOWANIA BEZ KARTY SIM KTOŚ PODMIENIŁ MU BATERIE NA JAKĄŚ INNĄ
                    POGRYZIĄNA I NIE Z TEGO MODELU BYŁ U MENADŻERA RECEPCJI TEN
                    STWIERDZIŁ ŻE CHCE WYŁUDZIĆ OD NICH REKLAMACJĘ I JAK SIĘ OKAZAŁO
                    SPRZĄTACZ MIAŁ TAKI SAM MODEL TELEFONU TYLKO Z INNA BATERIĄ ALE
                    BATERIA NIE ZOSTAŁA ODZYSKANA. DOBRZE MIEĆ SWOJE ABC NURKA. POMIMO
                    WSZYSTKIEGO BARDZO MIŁO SPEDZILIŚMY CZAS W FANTAZJI
                    • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 15:29
                      czy można było snoorkować codziennie, czy może przeszkadzały prady morskie? czy
                      przedlużenie pobytu załatwia się z rezydentem czy w recepcji? Jak animacje, czy
                      trudno porozumieć się po angielsku?
                      • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 16:09
                        SNURKOWAĆ MOŻNA BYŁO CODZIENNIE PRZEDŁUŻENIE POKOJU CZY POBYTU??
                        • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 16:18
                          chodzi o przedłużenie pobytu w pokoju do 21, jedziemy z dzieckiem. ile trwa
                          transwer z lotniska?
                          • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 16:41
                            W RECEPCJI NAJLEPIEJ IŚĆ PO ŚNIADANIU BO POTEM MOGĘ CHCIEĆ ODCIĄĆ
                            BRANZOLETKI MY MIELISMY GODZINE OPÓŹNIENIE BO BYŁA AWARIA SAMOLOTU
                            PO DRODZE JECHALIŚMY DO 4 HOTELI WIĘC BYLISMY O 5:30 NA MIEJSCU
                    • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 15:55
                      Jest w hotelu kantor?

Nie wiesz czy można wymienić $ na funty po przylocie na lotnisku?

Nie mieliście problemów organizacyjnych z Alfą typu przekwaterowanie części grupy do innego hotelu, itp.?

Lecieliście w obie strony Lotusem czy Lot Charters?

Dzięki za odpowiedzi:)
                      • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 16:37
                        W HOTELU NIE MA NA LOTNISKU JEST BANK NIE MIELIŚMY PROBLEMÓW
                        LECIELISMY LOTEM
                        • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 16:44
                          czy korzystaliście z jakiś wycieczek np. dolphin house , asuan lu zatoka abu dabab?
                          • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 16:50
                            NIE KORZYSTALIŚMY BO CENY SA CHORE I ODLEGŁOŚCI TEŻ BYLIŚMY NA INTRO
                            OD REZYDENTA MAJA FAJNA RAFE DLA TYCH KTÓRZY PIERWSZY RAZ NURKUJA W
                            PIĄTKI TAKIE NURKOWANIA ROBIĄ
                            • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 17:12
                              jak z animacjami, czy było coś dla dzieci?
                              • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 08:36
                                co wieczór są ale po włosku ale dzieciakom to nie przeszkadzało
                        • sepang Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 10:02
                          Jak to w hotelu nie ma kantoru???????Jak to możliwe????Mam robić
                          wymianę na lotnisku???
                          • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 14:11
                            NO WŁAŚNIE NIE MA JEŚLI NIE WYBIERASZ SIĘ NA WYCIECZKI TO NIE MA
                            POTRZEBY WYMIENIAC NA FUNTY
                            • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 14:37
                              A nie wiesz czy ten bank na lotnisku jest całodobowy?
                              • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 19:46
                                TAK BO W NIM WYKUPUJESZ WIZE EGIPSKĄ
                                • berenika1972 do aga66 17.06.09, 22:03
                                  proszę o ogólną ocenę hotelu i rafy bo mam już mentlik, nie zależy
                                  mi na luksusach tylko na spokojnym wypoczynku. dziekuję za odpowiedź.
                                  służę opinią na temat hoteli w sharm el sheikh (Fanara, Dreams
                                  vacations, kiroseize) i w makadi prima life) na jinger@interia.pl
                                  • agakor66 Re: do aga66 18.06.09, 11:11
                                    WYSŁAŁAM CI MAILA
                                • silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - atak rekina 18.06.09, 10:59
                                  Francuska turystka zginęła w Egipcie podczas nurkowania w Morzu
                                  Czerwonym. Kobietę zaatakował rekin. To pierwszy od 2004 r.
                                  przypadek ataku tego drapieżnika u wybrzeży Egiptu
                                  - Mogę potwierdzić, że obywatelka Francji jest ofiarą ataku rekina w
                                  Morzu Czerwonym - powiedziała Jean-Marie Safa, rzeczniczka
                                  francuskiej ambasady w Kairze. Do wypadku doszło na południe od
                                  miejscowości Marsa Alam. - Kobieta miała na nodze głębokie rany
                                  zadane przez rekina. Wykrwawiła się na śmierć, zanim wyciągnięto ją
                                  na powierzchnię - powiedział egipskiej agencji prasowej MENA lekarz,
                                  który udzielał jej pomocy.

"Ataki zdarzają się rzadko"

Marsa Alam to miejsce często odwiedzane przez amatorów nurkowania.
                                  Przyjeżdżają tu turyści, którzy unikają zatłoczonych kurortów na
                                  półwyspie Synaj. - Takie wypadki zdarzają się bardzo rzadko.
                                  Możliwe, że zachowanie turystki mogło sprowokować rekina do ataku.
                                  Kobieta mogła go na przykład częstować jedzeniem - powiedział Amr
                                  Ali, szef Stowarzyszenia Ochrony Środowiska Morza Czerwonego.

Rekiny często występują w rejonie Morza Czerwonego. Ataki na
                                  turystów są jednak rzadkością. Ostatni przypadek miał miejsce w 2004
                                  r w popularnym kurorcie Sharm el-Sheikh. Drapieżnik zaatakował
                                  wówczas turystę, który oglądał rafę nurkując z maską i rurką.
                                  Egipskie ministerstwo środowiska planuje utworzyć w pobliżu Marsa
                                  Alam rezerwat rekinów.
                                  • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - atak rekina 18.06.09, 11:45
                                    No dobra, będziemy uważać:)

Cały wątek dotyczący tego wypadku jest tutaj
                    • zaynab1 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 17:39
                      a co z internetem jest w pokojach czy płatne czy swój sprzęt trzeba
                      wziąć
                • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 15.06.09, 15:00
                  Świetnie- będą świeże informacje:)

Z jakim biurem byłaś?

Czy jest szansa na złapanie busika do Marsa poza hotelem czy tylko można się tam dostać taksi z hotelu i jaka jest cena?

Czy dopadła Was "zemsta" i gdzie ewentualnie można dostać ichniejsze leki na nią. O alkoholu wiem, chociaż w moim przypadku się nie sprawdza:), a moje zapasy egipskie rozdałam znajomym, którzy wyjeżdżali.

Z góry dzięki za odpowiedzi:)

• agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 15:22
                    ALFA STAR
                    • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 16:29
                      Czy w pokoju jest czajnik elektryczny?

A w łazience szampon, mydło, itp?

• agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 16:47
                        CZAJNIKA BRAK JEST MYDŁO I ŻEL POD PRYSZNIC CZASEM BRAKUJE PAPIERU
                        TOALETOWEGO BO ZAPOMINAJĄ JAK SIE SKOŃCZY MYDŁO CZY ŻEL POJEMNIKI
                        WKŁADALIŚMY DO UMYWALKI ŻEBY PAN WIDZIAŁ
                • am.m Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 15.06.09, 15:09
                  Jak jest przy wykwaterowaniu. Czy pozbawieni byliście pokoi i
                  posiłków do czasu wyjazdu.
                • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 15.06.09, 16:52
                  proszę napisać, jak ocenia pani rafę przy hotelu, czy można kąpać się przez cały
                  dzień? Co warto zabrać ze sobą(leki, środki przeciw owadom) Jadę z dzieckiemi
                  wiem że zawsze coś jest potrzebne. Jakie ogólne wrażenia, czy korzystała pani z
                  jakiś wycieczek fakultatywnych. z góry dziękuję
                  • silent_eni Fantazia, Marsa Alam - kolejny link ze zdjeciami 15.06.09, 17:14
                    www.shoreshotels.com/photoGallery.aspx?HID=11&HSID=100
                • zaynab1 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 16:20
                  hejka mam pytanko co do tych opasek czy to prawda że po
                  wykwaterowaniu z pokoi zabierają je,jak wylot mamy w nocy czy
                  posiłki i napoje kupujemy czy do wylotu obowiązuje all.czy lodówki
                  są we wszystkich pokojach i czy są uzupełniane w ramach all,i piszą
                  w opisie hotelu że jest internet w każdym pokoju na ile w tym prawdy
                  czy swój sprzęt trzeba wziąć
            • sepang Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 13.06.09, 08:50
              Bardzo proszę o podanie linka do rosyjskiego biura podróży.Chętnie
              poczytam.Pozdrawiam:)
              • jaarekl Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 13.06.09, 12:33
                Tłumaczenie, które zacytowałem było ze strony wloskiej.
                Hotel nie jest zbyt popularny za wschodnią granicą, ale znalazłem
                kilka ciekawych stron po rosyjsku:

Oferta biura podróży z opisem i zdjęciami:
                www.tury.ru/hotels/63975.html

Opis hotelu z filmami zrobionymi pod wodą i zdjęciami:
                www.turpravda.com/eg/marsa_alam/Fantazia_Resort_Marsa_Alam-h21188-r18386.html

Jeszcze wiecej opinii i zdjeć:
                www.turpravda.com/eg/marsa_alam/Fantazia_Resort_Marsa_Alam-h21188.html

Dokładny opis, dużo zdjeć - min. z budowy pomostu:
                www.otzyv.ru/read.php?id=44019
                I ostatnia strona, którą udało mi się znaleźć:
                www.tophotels.ru/main/hotel/al34190/
                Miłej lektury!!!
                W taki dzień jak dzisiaj fajnie popatrzeć na słońce, ciepłą wodę i
                kolorowy podwodny świat.
                • s_afiya Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 05.08.09, 17:38
                  Witam,

mam pytanie odnosnie sklepow czy w poblizu hotelu sa jakiekolwiek sklepy?

Pzdr
                • s_afiya Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 05.08.09, 17:47
                  Witam,

mam pytanie odnosnie sklepow czy w poblizu hotelu sa jakiekolwiek sklepy?

Pzdr
        • silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 14.06.09, 20:45
          Ja wyjeżdżam z Alfa Star 15.08 i wracam 30.08.
          Jak tylko bede w Polsce napisze recenzje - moze jest ktos z Was kto
          tez jedzie w tym terminie?
          Zna ktos mape satelitarna Egiptu , zeby moc obejrzec aktualny
          rozklad hoteli na wybrzezu Marsa Alam?
          • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 15.06.09, 06:21
            Tutaj jest mapa Egiptu.

Na środku przy krzyżyku jest Fantazja. Marsa Alam i pozostałe hotele są nad Fantazją.
            • silent_eni mapa satelitarna Wybrzeża Marsa Alam 15.06.09, 10:13
              Niestety na wikimapia ogladalam co się dało już wcześniej ...ale
              prócz oznaczonej gwiazdki i nazwy hotelu za wiele nie widać -
              kawałek pustyni.
              Myślałam , że jest może jakaś inna stronka , gdzie widać już
              postawiony hotel , cokolwiek prócz piasku :)
              Zastanawialam sie jak daleko od Fantazia Resort znajduje się inny
              najbliższy mu hotel?
              • ijurym Re: mapa satelitarna Wybrzeża Marsa Alam 15.06.09, 12:28
                silent_eni napisała:

> Niestety na wikimapia ogladalam co się dało już wcześniej ...ale
                > prócz oznaczonej gwiazdki i nazwy hotelu za wiele nie widać -
                > kawałek pustyni.

I chyba nic więcej nie zobaczysz, bo z tego co piszą, jest tylko hotel, morze i pustynia:)

> Myślałam , że jest może jakaś inna stronka , gdzie widać już
                > postawiony hotel , cokolwiek prócz piasku :)

Linki do zdjęć hotelu były już załączane kilkakrotnie na tym forum.

Tutaj jest plan ze strony hotelu:)

> Zastanawialam sie jak daleko od Fantazia Resort znajduje się inny
                > najbliższy mu hotel?

Jeśli wikimapia jest aktualna, to myślę, że ok 5 km jest do Blue Lagoon.
                • silent_eni bankomat 15.06.09, 12:38
                  Wczoraj kontaktowalam sie z kims kto był tam 2 razy.
                  Pytalam o bankomat , wycieczki fakultatywne itd bo zastanawialam sie
                  czy mozna na miejscu wyplacac kase czy calosc trzeba brac ze soba.
                  Oto co się dowiedzialam:
                  " Jest bankomat ale lepiej wziąć pieniądze z Polski - lepszy
                  przelicznik i bezpieczniej w pokojach są sejfy także nie ma
                  problemu. Ogólne wrażenie bardzo dobre nie jest to bardzo
                  ekskluzywny hotel raczej rodzinna wioska wakacyjna ;-) cała obsługa
                  jest bardzo sympatyczna .
                  Są wszystkie wycieczki lecz w wysokich cenach Asuan 130 dolarów ."
                  • berenika1972 Re: bankomat 15.06.09, 13:13
                    czy ta osoba pisała coś o rafie i kąpielach w morzu?
                    • silent_eni Re: bankomat 15.06.09, 13:18
                      Niestety nie.
                      Jezeli otrzymam od niej odpowiedz na mojego kolejnego maila z
                      zapytaniem o plaze, morze , baseny , to napewno napisze cos wiecej
                      tutaj.
                      Ogladajac jednak mnostwo zdjec wydaje mi sie , ze to nasz dobry
                      wybór :)
                      • berenika1972 Re: bankomat 15.06.09, 16:48
                        proszę zapytać czy korzystała z usług centra nurkowego coraya które znajduje się
                        przy hotelu
          • anitka404 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 15.06.09, 20:20
            Ja lecę 15 sierpnia z dwiema córkami w wielu 15 i 13 lat. Mam pytanie: co z
            pomostem, czy jest czynny?
            Czy rafa dostępna? I czy w ciągu dnia faktycznie kąpiel niemożliwa? Będę
            wdzięczna za wszelkie informacje.
            • silent_eni Re: Do : anitka404 15.06.09, 20:50
              Ja też z jade 15 sierpnia ( tzn. ja + partner).
              Witam na pokładzie :)
              • anitka404 Re: Do : anitka404 15.06.09, 21:45
                Fajnie, będzie raźniej. Mam nadzieję, że jeszcze jacyś Krajanie się odnajdą tam
                :) pozdrawiam
            • jaarekl Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 15.06.09, 21:13

Pomost jest czynny - widac go na zdjęciach na stronie:
              www.flickr.com/photos/alex200/sets/72157616479232164/
            • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 08:46
              kto leci 27 czerwca ?
              • kdabrow4 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 19:37
                witam, ja z żoną też wybieramy się w tym terminie
                • kdabrow4 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 21:29
                  27 czerwca
                  • silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 21:42
                    Pozazdrościć :)
                    Zostało Wam niewiele czasu do wyjazdu i laby ...:)
                    Koniecznie po powrocie zdajcie relacje .
                    Szczesliwej drogi i udanego wyjazdu :)
                    Ja czekam do połowy sierpnia :D
                  • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 10:04
                    do zobaczenia na lotnisku
              • slawek_26 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 19.06.09, 15:31
                Jedziemy w cztery osoby 27 czerwca. Mam nadzieje ze nie bedziemy
                jedynymi Polakami :)
                • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 19.06.09, 20:35
                  jedziemy w tym terminie 2 plus dziecko 8 lat
                  • silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 20.06.09, 09:58
                    Koniecznie napiszcie po powrocie wszystko co najwazniejsze :)
                    Bedziemy czekac na relacje!
                    Udanej podrozy!
    • sepang Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 10.06.09, 19:31
      Witam:)Lecę tam 20.06.09.Postaram się wszystko udokumentować i
      rzetelnie przedstawić.Sama również czekam na informacje..
      • sepang Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 15.06.09, 08:57
        Widzę, że w moim terminie raczej nikt się nie wybiera..
        • sepang Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 08:39
          Wczoraj dostałam maila od osoby,która już wróciła z Fantazi.
          Oto on:
          1. Jest dyskoteka ale nikt się nie bawi trzeba mieć poprostu swoją
          ekipę ale
          dj gra codziennie nawet gdy nie ma ludzi taka jest jego praca .
          2.Zejścia do wody są dwa jedno łagodne schodzi się normalnie do
          wody po
          piasku ,a drugie jest z pomostu odrazu głębia
          3. nigdy nie wywiesili czarnej flagi
          4. Z all jest ok tzn. napoje typu cola sprite i soki z automatu ,a
          alkohole
          egipskie nie są wyborne no ale w każdym hotelu w egipcie jest to
          samo.
          Barmani nie wyliczają alkoholu i leją ile się podoba
          5. Nie ma hoteli w pobliżu tylko pustynia
          6. Przedłużanie doby hotelowej kosztuje 41 dolarów od pokoju do
          godziny 18
          a do 21 chyba 51
          7. Pełno włochów ponieważ hotel to wioska wakacyjna biura alpitur
          jest nawet
          dwóch włoskich kucharzy a cały animation team to włosi, pozatym
          polacy i
          czesi
          8. Do częsci royal trzeba dużo
          dopłacić około 200 dolarów od osoby ale dokładnie nie wiem.
          9. Na rafie w fantazii nie ma żółwi ani delfinów. W marsa alam
          żółwie są na
          abudabab a delfiny na rafie delphin house, aktualnie krowa morska
          uciekła z
          abudabab i nie ma jej od 3 tygodni
        • jacus55 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 20:52
          Chyba nie będzie tak źle :) Również wybieram się z rodziną (2+2) w
          tym terminie, tak więc napewno się spotkamy...Lecimy na dwa
          tygodnie :) Pozdrawiam.
          • sepang Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 10:00
            No to chwała..Bo już myślałam, że jak zwykle wybrałam hotel gdzie
            Polaków jest jak na lekarstwo.Lecimy z córką 13 lat.Wylot W-wa.
            • jacus55 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 13:48
              Fajnie, ja mam dwie córy w wieku 9 i 12 lat, więc napewno dziewczyny
              się poznają :) Rodzice chyba też... :)Wylot do Marsa tylko z
              Warszawy (:
              • sepang Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 14:42
                No to super!Martwi mnie tylko brak kantoru w hotelu..Nie do
                pomyślenia..Jeszcze z niczym takim się nie spotkałam.Tym bardziej,
                że zabieram euro w wysokich nominałach..ehh..
                • sepang Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 17.06.09, 14:46
                  My musimy dojechać z Łodzi.Co z tą cholerną wymianą?Płącić w euro
                  na miejscu?i w euro będą wydawać??- myślę o sklepach hotelowych.Daj
                  namiary na maila.Do mnie można na gazetowego.
                • silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 14:50
                  W opisie hotelu na stronie Alfa Star pisza , ze kantor wymiany walut
                  24h na recepcji.
                  Ktos inny w mailu (ktos kto tam byl pisal , ze jest nawet bankomat).
                  Juz 3 różne wersje slyszalam :(
                  No i nastepna sprawa to ponoc lepiej brac dolary niż Euro.
                  • silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 14:52
                    Od kilku osób słyszalam , ze w funtach egipskich i dolarach mozna
                    placic w sklepach + napiwki + wycieczki fakultatywne.
                    Ja osobiscie wezme dolary i chyba w Marsa na lotnisku wymienie
                    troche w razie czego na funty
                  • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 15:28
                    No właśnie o to samo zapytałam Tutaj
                    Nowe i gorące wrażenia z Fantazji:)
                    • silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 16:05
                      Wypowiedź Karuzela100 trochę mnie zmartwiła :( Słaba rafa, mocne
                      prądy...5 gwiazdek mocno przesadzone...
                      Mam nadzieje, że ta słaba rafa dla początkującego snoorkelingowca
                      nie będzie aż tak słaba :(
                      Jedziemy na 2 tygodnie i zaczynam sie martwić :(
                      • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 16:45
                        silent_eni napisała:

> Wypowiedź Karuzela100 trochę mnie zmartwiła :( Słaba rafa, mocne
                        > prądy...5 gwiazdek mocno przesadzone...

Ale były też wypowiedzi, że zasłużone 5 gwiazdek, chociaż hotel ma 4 gwiazdki i dopiero czeka na przyznanie 5tej.

> Mam nadzieje, że ta słaba rafa dla początkującego snoorkelingowca
                        > nie będzie aż tak słaba :(
                        > Jedziemy na 2 tygodnie i zaczynam sie martwić :(

Były również wypowiedzi, że rafa jest lepsza niż w Sharmie czy Hurghadzie, także chyba nie masz o co się martwić:)

• jaarekl Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 17:05
                          Na stronie hotelu:
                          www.shoreshotels.com/HotelSections.aspx?HID=11&HSID=96
                          Znalazłem takie informacje:

SERVICE & AMENITIES
                          Hotel Services:
                          • Multi-lingual Staff
                          • 24-hour check in/out
                          • Express check in/ out
                          • 24-hour room service
                          • Guest relations office 24 hours.
                          • Laundry service
                          Shopping arcade, including bank operating 24 hours.
                          • Car rental desk in reception area.
                          • Disabled ramps and wheelchair access available.

Other Services & Amenities:
                          • Baby beds and baby chairs
                          • Extra beds
                          • Beach towels

• Kindly note that pets are not permitted in the resort.

Wynika z tego, ze na pewno pieniadze można wymienić w hotelu. W
                          kilku egipskich hotelach w których byłem często spotykałem sie
                          z "ruchomymi" kantorami. Po prostu do jednego z pokojów w okolicach
                          recepcji przychodził pan z walizeczką i wymieniał pieniądze,
                          każdemu, kto tego chciał. Nigdy nie miałem też problemów z płaceniem
                          w dolarach czy euro - juz Rzymianie mówili, że "pieniądze nie
                          śmierdzą" ;-)))
                          • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 17:20
                            No właśnie jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie można wymienić kasy w hotelu,
                            tym bardziej, że wszędzie piszą, że jest kantor!

Zawsze możliwość wymiany była w recepcji- był podany kurs i nie było żadnego
                            problemu.

Wniosek- zaczekajmy co odpisze karuzela100:)
                    • sepang Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 18:10
                      Haha.Ciekawy opis.To wszystko można wywnioskować ze strony
                      biura.Jeżeli ktoś szuka kurortu ze wszystkimi szaleństwami to
                      raczej wybiera Sharm.
                      • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 18:49
                        A możliwość wymiany pieniędzy w hotelu to takie "szaleństwo"? Gdybym pytała o możliwość skoku ze spadochronem w Fantazji, to mogłabyś napisać, że "szukam kurortu ze wszystkimi szaleństwami", ale wymiana pieniędzy?- nie rozumiem:(

Po to jest to forum i po to zadajemy pytania, żeby właśnie info podane w ofercie skonfrontować z rzeczywistością i być przygotowanym na różne sytuacje.

• silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 18:55
                          hehe! To jest mysl! Skok ze spadochronu z 1 piętra hotelu i
                          hoooop ...lądujemy w morzu na grzbiecie dugonga :)
                          Nie no, żarty żartami ale jakkolwiek by nie było napewno da sie tam
                          wymienic kase - przeciez rezydent zdaje sobie sprawę , ze przyjezdni
                          to Europejczycy :D
                        • sepang Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 19:06
                          F..ck!!Przenisoło mi wątek..Przecież sama jestem zainteresowana
                          wymianą..Nie wiem co się stało.Ten post nie dotyczył wypowiedzi co
                          do "Fantazii".Ale się narobiło..
                          • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 19:23
                            Aaaa i wszystko jasne:)
                            A ja już się najeżyłam, tym bardziej, że sama pytałaś o kantor, sorry:)
                            • silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - kantor 17.06.09, 19:31
                              :)
                              Pomyłki się zdarzają :)
                              Czekamy na odpowiedź karuzela100 .
                              Do sierpnia kawał czasu i zanim wyjadę bede wiedziec wiecej niz sami
                              miejscowi mieszkańcy Fantazia Resort :P
    • karuzela100 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 10.06.09, 23:24
      Lece w sobote dam znac z hotelu co i jak podrawiam :)
      • bond-fan Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 11.06.09, 08:15
        heh, też lecę w sobote... to do zobaczenia ;)
      • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 14.06.09, 23:33
        proszę o pierwsze wrażenia z pobytu. jak plaża i rafa? Interesuje
        mnie wszystko - wyjeżdzam z dzieckiem 27 czerwca. Dziekuję
        • aga_wa1 do berenika 15.06.09, 09:21
          a duze to dziecko?;)
          będą co najmniej dwa pokoje polskie;)
        • berenika1972 Re: do aga 15.06.09, 09:29
          moje dziecko dziewczynka ma 8 lat
    • karbiki Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 11.06.09, 10:31
      My też jedziemy do tego hotelu w sobotę 13.06 (para)
      • karuzela100 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 11.06.09, 12:20
        to super spotkamy się na lotnisku :)
        wiecie cos na temat samolotu napoje można kupić?
        jak coś pisz na poczte gazetową pozdrawiamy :)
    • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 11.06.09, 12:11
      Wszystkim wyjeżdżającym miłego pobytu życzę:)))

I czekam na relacje:)
      • sepang Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 11.06.09, 17:35
        Hmm..No to czekamy:)
        • bond-fan Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 12.06.09, 08:57
          Ktoś wie czy w każdym pokoju jest dostęp do netu (niby w ofercie jest napisane
          że jest, ale czy to prawda)? Bo nie wiem czy jest sens targać laptopa...
          • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 16.06.09, 15:31
            JEST WIFI PŁATNE
        • drlove1964 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 13.08.09, 14:13
          Witam lecę 29.08 na dwa tygodnie w 4 osoby, ktoś ma jakieś nowe wieści o hotelu???
    • silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - owady ? 16.06.09, 18:16
      Moze to smieszne pytanie ale jak wyglada sprawa z owadami?Duzo?
      No i czy zdarzaja sie skorpiony?
      Slyszalam , ze w Brayce skorpiony spotykaja nawet w szafach
      hotelowych?
      • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - owady ? 17.06.09, 14:18
        JAK JA BYŁAM KOMARÓW PRAWIE NIE BYŁO SKORPIONÓW NIE MA ALE WIECZOREM
        NA PLAŻY DUŻO KRABÓW PUSTELNIKÓW NIEGROŹNE
        • silent_eni Do: Agakor66 17.06.09, 14:34
          Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i potrzebne informacje -
          łatwiej będzie zaplanować podróż.
          Pozdrawiam :)
      • buraska33 Re: Fantazia, Marsa Alam - owady ? 29.06.09, 20:50
        Byłam w marsa alam w zeszłym roku dwa razy i nie widziałam
        skorpiona, chociaż włóczyłam się nocą po pustyni, w brayka bay byłam
        również i nie zauważyłam żadnych skorpionów, jedynie piękne
        śpiewające ptaki w braykowym pięknym ogrodzie
    • silent_eni Czyli w jakim terminie? 16.06.09, 20:45
      W tym terminie czyli w jakim?
      Niejednokrotnie padło pytanie o termin wyjazdu :)
      • berenika1972 Re: Czyli w jakim terminie? 16.06.09, 20:52
        27 czerwca
        • pamela_86 Re: Czyli w jakim terminie? 17.06.09, 10:58
          Mało prawdopodobne spotkać skorpiona w pokoju, byłam w Brayce z mężem w maju i
          pierwsze słyszę o takim czymś. Tego typu zwierzątka nie wchodzą na teren hotelu.
    • silent_eni Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 18.06.09, 10:54
      Francuska turystka zginęła w Egipcie podczas nurkowania w Morzu
      Czerwonym. Kobietę zaatakował rekin. To pierwszy od 2004 r.
      przypadek ataku tego drapieżnika u wybrzeży Egiptu
      - Mogę potwierdzić, że obywatelka Francji jest ofiarą ataku rekina w
      Morzu Czerwonym - powiedziała Jean-Marie Safa, rzeczniczka
      francuskiej ambasady w Kairze. Do wypadku doszło na południe od
      miejscowości Marsa Alam. - Kobieta miała na nodze głębokie rany
      zadane przez rekina. Wykrwawiła się na śmierć, zanim wyciągnięto ją
      na powierzchnię - powiedział egipskiej agencji prasowej MENA lekarz,
      który udzielał jej pomocy.

"Ataki zdarzają się rzadko"

Marsa Alam to miejsce często odwiedzane przez amatorów nurkowania.
      Przyjeżdżają tu turyści, którzy unikają zatłoczonych kurortów na
      półwyspie Synaj. - Takie wypadki zdarzają się bardzo rzadko.
      Możliwe, że zachowanie turystki mogło sprowokować rekina do ataku.
      Kobieta mogła go na przykład częstować jedzeniem - powiedział Amr
      Ali, szef Stowarzyszenia Ochrony Środowiska Morza Czerwonego.

Rekiny często występują w rejonie Morza Czerwonego. Ataki na
      turystów są jednak rzadkością. Ostatni przypadek miał miejsce w 2004
      r w popularnym kurorcie Sharm el-Sheikh. Drapieżnik zaatakował
      wówczas turystę, który oglądał rafę nurkując z maską i rurką.
      Egipskie ministerstwo środowiska planuje utworzyć w pobliżu Marsa
      Alam rezerwat rekinów.
      • agakor66 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 18.06.09, 11:02
        TO JA JUZ NIEWIEM PYTALIŚMY SIĘ POLAKA KTÓRY MIESZKA W EGIPCIE OD 9
        LAT I MA W MARSA I HURGHADZIE BAZE NURKOWA POWIEDZIAŁ ZE OWSZEM
        ZRANIŁ JA ALE NIE ZMARŁA NIE WIEDZIAŁA JAK SIĘ ZACHOWAĆ . TEN OKAZ
        JEST REKINEM GLONOJADEM I MA 3,5 METRA NASZ ZNAJOMY MIAŁ Z NIM
        SPOTKANIE I WSZYSTKO BYŁO OK POPROSTU SĄ CIEKAWE
        • adee80 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 25.06.09, 21:30
          Witajcie
          Kto się wybiera do Fantazi 1 sierpnia? Ja wybieram się z żoną+ druga
          para+ 2 singli. Jesteśmy osobami rozrywkowymi. Fajnie by było takich
          ludzi poznać;)

Pozdrawiam
          • pawel.plt Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 25.06.09, 22:23
            jestem na dzień przed ostateczną decyzją, pozostaje mi tylko spytać ile kosztuje ten dostęp do netu przez wifi?
            pozdrawiam wszystkich!
            • pawel.plt Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 26.06.09, 22:56
              ...no i zapadła, teraz to już pozostaje mi tylko spytać czy ktoś leci tam 4.06?
              • adee80 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 27.06.09, 15:54
                No i jak? Leci ktoś do Fantazi 1.08 ?
            • bond-fan Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 28.06.09, 18:15
              wifi 8 euro za 1h, 4 za pół, także cena promocyjna ;)
              • pawel.plt Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 28.06.09, 22:34
                dostępne w pokoju?
                czy ktoś leci tam 4.07?
                • pawel.777 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 29.06.09, 08:57
                  Tak dostępne.
                  Darmowe na lotnisku :)
                  • eliza1488 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 29.06.09, 10:53
                    leci ktos 8.08 do Fantazi? My lecimy (para + singiel ). Przy okazji mam takie
                    pytanie czy sa w Fantazji tzw lepsze i gorsze pokoje? A jezeli sa to ile trzeba
                    "dopłacic" zeby dostac lepszy, blizej moza ?
                    • adee80 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 29.06.09, 11:37
                      My lecimy 1 sierpnia na dwa tygodnie więc się na pewno spotkamy. 2
                      pary i dwóch singli. Ciekawe czy będą singielki;)
                      • pawel.plt Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 29.06.09, 18:18
                        jesli będzie tam internet to dam znać co rozeznałem na miejscu ;-)
                        my lecimy z wawy
                        • buraska33 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 29.06.09, 20:53
                          czy ktoś wybiera się do Fantazi w terminie 25.07?
                          • adee80 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 29.06.09, 22:01
                            25.07 to tydzień wcześniej przed nami. Na jaki czas jedziesz? W ile
                            osób?
                            • korolka Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 01.07.09, 00:02
                              My lecimy w terminie 18.07-01.08. w dwie rodziny: 2+1, 2+1. Dzieci w wieku 15 i
                              6 lat. Ktoś jeszcze w tym terminie się tam wybiera?
                              • buraska33 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 02.07.09, 10:25
                                My lecimy 25.07 do 08.08., dwie kobiety i 2 dzieci w wieku 9 i 13
                                też dziewczynki.

Zobaczymy się na miejscu

Pozdrawiam
                            • buraska33 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 02.07.09, 10:28
                              25 wylot 08.08 powrót
                              dwie dorosłe kobity i 2 mniej dorosłe również kobity w wieku 9 i 13
                              lat.

• adee80 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 02.07.09, 14:52
                                No to się pewnie spotkamy:) Będzie wesoło:)
                                • korolka Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 03.07.09, 22:31
                                  Pewnie się spotkamy- my będziemy już tam tydzień!
                                  • adee80 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 03.07.09, 22:38
                                    Korolka znaczy lecisz/lecicie tam 25.07? Ile osób z Tobą/Wami będzie
                                    i w jakim wikeu?

Pozdrawiam
                                    • korolka Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 05.07.09, 18:51
                                      My lecimy 18-go lipca do 2.08. Przeczytaj poprzedni mój post. Dwie rodziny i w
                                      sumie dwoje dzieci: 15 lat-dziewczyna i 6 lat- chłopak.
                                      Pozdrawaim
          • adee80 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 19.07.09, 13:20
            Jak jest z opcją all w lobby i loungy barach? Na dyskotece pewnie
            nie obowiązuje ta opcja?
            • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 20.07.09, 10:26
              all do 23,00. na dyskotece bar płatny, ale można napoje pobierac do 23 z lobby baru
    • eliza1488 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 02.07.09, 14:00
      Witam ponownie z moim pytaniem, czy ktos moze sie orientuje na temat pokoi w
      Fantazji? i za ile mozna dostac pokoj blisko morza albo z ladnym widokiem (nie
      pustynia ) ?
      • supermurzynek Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 05.07.09, 23:16
        Witam,
        11 lipca lecimy do Fantazi na dwa tygodnie. Mamy grupę 7 osób. Hotel ciekawy,
        natomiast martwi nas dojazd do miasta... Jaki to jest koszt??? Czy oprócz taxi
        zamawianej z recepcji jest jeszcze jakaś inna opcja dostania się do centrum??
        Ktoś wybiera się tam w podobnym terminie?
        Pozdrawiam
      • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 13.07.09, 19:39
        pokoje od 4108 do końca korytarza mają fajny widok na morze i są z
        dala od agregatu prądotwórczego. Trzeba prosić o pokoje daleko od
        amfiteatru. Można pokój zamienić bez problemu, jeśli mają wolne. My
        nic nie dopłacaliśmy, inni dawali po 10$. W wielu pokojach są droben
        usterki: nie działa sejf, lub lodówka, albo słabo działa
        klimatyzacja. W każdym w łazience słabo spływa woda.
        • ijurym Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 13.07.09, 20:39
          berenika1972 napisała:

Trzeba prosić o pokoje daleko od
          > amfiteatru.

A możesz napisać dlaczego? Głośno?
          • berenika1972 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie 14.07.09, 12:15
            słychać wycie generatora prądu
            • herbi258 Re: Fantazia, Marsa Alam - wasze opinie