mineyko 30.12.09, 10:17 Zagłosuj za Camerimage Łódź Center dla swoich dzieci i wnuków, niech też mają długi. A co, tylko my!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bartek Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 10:35 Prymityw z Ciebie. Zapewne wziąłeś w spłatę kawalerkę na 30 lat i tylko to Cię przeraża w przyszłości, nie widzisz szans na lepszą przyszłość, ale w Twojej sytuacji to normalne. Nie potrzeba w Łodzi takich ludzi jak Ty. Wyprowadź się do miejsca mniej zurbanizowanego, gdzie ludzie żyją od żniw do żniw, a interes publiczny, szeroko pojmowana estetyka jest ludziom obca. Przez takich jak Ty Łódź w latach 90tych stała się pośmiewiskiem... Początek XXIw. to czas przemian, prób zmian, miotania się. Wierzę, że jest więcej ludzi, którzy wierzą w ambitne projekty, w zmianę na lepsze. Czy naprawdę chcemy w ŁWD oglądać jako czołowe informacje dnia potrącenia, pożary, adopcje, wydawanie posiłków w domach opieki społecznej? ( kto nie wie o czym mówię, niech poogląda główne wydanie ŁWD przez tydzień). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.17stycznia.pl www.17stycznia.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 15:47 www.17stycznia.pl - Referendum w sprawie odwołania Prezydenta Jerzego Kropiwnickiego w Łodzi. Przyjdz i zagłosuj 17 stycznia 2010. Wejdź na stronę i poinformuj swoich znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: www.17stycznia.pl IP: *.opera-mini.net 30.12.09, 20:55 Dziecko, po tym co tu widac to radnych trzeba odwolac, a nie prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek www.referendumkoniec.pl - strona ogranizatorów ref IP: *.retsat1.com.pl 31.12.09, 00:22 www.referendumkoniec.pl - zapraszam na stronę organizatorów referendum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin !!!! UWAGA WAŹNE !!!!! sprawa wyborów 17 stycznia IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.12.09, 10:12 Nie jestem zwolennikiem Kropiwnickiego i 17 stycznia miałem iść głosować za odwołaniem go ale jednak pójdę na wybory i zagłosują za pozostawieniem go na stanowisku prezydenta miasta. Podjąłem taką decyzję obserwując poczynania radnych w sprawie budowy centrum festiwalowego. Mam już dosyć sytuacji w której władze tego miasta dbają o swoje prywatne interesy zaprzepaszczając szansę dla Łodzi. Mam dosyć sytuacji w której radni zamiast interesem miasta kierują się rozgrywkami politycznymi. Jak pisałem nigdy nie byłem zwolennikiem Kropiwnickiego ale jeśli chodzi o budowę centrum to jestem po jego stronie. Bo jak mógłbym trzymać stronę SLD które zachowuje się tak jakby robili wszystko by ten projekt zatrzymać i wrócić do niego po 17 stycznia jak już Kropiwnicki zostanie odwołany. Jak widać panowie z SLD są pewni, że prezydent miasta zostanie odwołany i ewidentnie chcącą by tym co po nim pozostało w świadomości łodzian było nie centrum Camerimage ale jego błędy. No bo w końcu potem będzie można sobie przywłaszczyć zasługę tej inwestycji z czego SLD z pewnością chętnie skorzysta bo będzie czym się chwalić i do czego przyznawać. W takim razie skoro SLD olewa moje miasto ta ja olewam ich i ich projekt tego referendum. Nie pozostaje mi nic innego do zrobienia jak tylko iść i zagłosować na przekór ich oczekiwaniu. Nie chcecie wspierać rozwoju miasta w którym żyję to ja nie będę wspierał was. No ale proszę państwa skończyły się już czasy cwaniaków, uzurpatorów i innych marzycieli którzy Łódź traktują jako odskocznię na Wiejską a potem do Brukseli (i tylko na tym im zależy). Obserwując to co się dzieję w sprawie centrum cieszę się, że nigdy nie głosowałem na SLD zresztą sama świadomość tego ile lewica w tym mieście napsuła podczas swoich rządów oraz słuchając takich wypowiedzi jak wczorajsza wypowiedz Dariusz Jońskiego w dyskusji po ŁWD przekonuje mnie, że słusznie postąpiłem nigdy nie oddając głosu na SLD, partię krętaczy i oszustów. Dlatego proponuję aby wszyscy łodzianie którzy mają choć trochę rozumu i ambicji 17 stycznia głosowali za pozostawieniem Kropiwnickiego. Pokażmy lewicy co o nich sądzimy i nie pozwólmy im by potem w swoim programie wyborczym na następną kadencję mogli się chwalić czego to nie dokonali odwołując Kropiwnickiego i budując Centrum Camerimage. Nie pozwólmy by traktowali nas jak narzędzia w swoich politycznych rozgrywkach i odpłaćmy im tym samym czym oni traktują nas. Kropiwnicki już więcej nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie wspiera inwestycję tej budowy zaś SLD należy się porządny policzek od łodzian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lta Jesli chcesz by został to nie idź w ogóle! IP: 195.69.82.* 31.12.09, 10:18 Nie nabijaj na referendum frekwencji, może nie będzie kworum i całe referendum będzie nieważne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchista Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.toya.net.pl 30.12.09, 10:38 Nachalna promocja kontrolowanego chaosu Franka Owena Goldberga trwa. Za pomnik ,ktrym chce on zeszpecić Łódż jeszcze ma czelność żądać grube miliony. Frank Owen Gehry(Goldberg) - polski żyd ur w Toronto -ma 80 lat. CC LLD (hc) PhD (hc) DEng (hc) DArch (hc) DA (CIA, hc) DA (RISD, hc) DA (OAI, hc) Jego brak prawdziwego dorobku naukowego popartego wartościowymi stopniami naukowymi tuszuje całą gamą stopni "naukowych" tj grzecznościowych honorowych doktoratów(hc). Wyparł się nawet własnego nazwiska i zmienił je pod naciskiem 2giej żony. One - trick - pony - tak słusznie określają wartość jego chaosu prawdziwi architekci. Decyzja pewnie już dawno zapadła w Tel Avivie a obecne posiedzenie rady to farsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 10:41 Słusznie, lepiej by było gdybyśmy dalej pili sobie tani puszkowy browarek z Żabki w obsranej i obszczanej bramie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anarchista Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.toya.net.pl 30.12.09, 10:55 Gość portalu: Bartek napisał(a): > Słusznie, lepiej by było gdybyśmy dalej pili sobie tani puszkowy browarek z Żabki w obsranej i obszczanej bramie." Coś spuściłeś z tonu opłacany naganiaczu. Aby coś promować należy mieć o tym pojęcie i poznać temat nie tylko z prasy. Trzeba na własne oczy zobaczyć te tytanowe potworki. Sprawdż np ile kosztował Toronto remont bubla Goldberga jakim jest jego Art.Centre. Goldberg nie patrzy na funkcjonalność.Liczy się jego chaos i działanie w imieniu Solomon R. Guggenheim Foundation. Przeszkadzają ci pijacy - to wystąp do rady miejskiej o cofnięcie licencji na sprzedaż alkoholu w sklepach osiedlowych, supermarketach oraz w pubach po 1am. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 11:55 Czy budowla jest ładna, żadnemu z nas to oceniać, bo za każdym razem będzie to subiektywne. Pojedź sobie Drogi Anarchisto do Bilbao ( ja byłem) i zobacz ile tam zjeżdża co roku turystów. Wcześniej pies z kulawą nogą nie chciał tam się pojawić. I choćbyś zaprojektował coś 100x piękniejszego, to Twojego nazwiska nikt nie zna. A owczy pęd leci za tym co ma znaną nazwę, tak ten świat stworzony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poza Bilbao Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.astral.lodz.pl 30.12.09, 13:14 Czy jest jakikolwiek inny przykład niż to Bilbao? Zbieżność specyfiki miejsca wypromowała jednorazowego architekta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 14:33 Jednorazowego? Gehry i Libeskind to najbardziej rozpoznawani i słynni architekci obecnie tworzący. Można mieć zastrzeżenia co do estetyki, każdemu co innego się spodoba. Kto wie kiedy się jednak nadarzy okazja żeby zrobić coś na taką skalę przez znanego architekta. Tu mamy dwóch o łódzkich korzeniach, którzy wyrażają taką chęć. Naprawdę wszyscy uważacie, że nie warto zaryzykować? Na festiwale mamy jeździć do Warszawy, Poznania, Krakowa, Wrocława, Gdańska? a może i mniejszych miast... spróbujmy z Łodzi zrobić miasto z krwi i kości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poza Bilbao Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.astral.lodz.pl 30.12.09, 16:07 Ale czy gdziekolwiek indziej architektura tego pana wypromowała miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elmo Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.toya.net.pl 30.12.09, 23:51 Fakt, podnoszenia przez ciebie w dyskusji pochodzenia Gehrego świadczy o twoim bezgranicznym chamstwie i braku moralności. Czy gdyby architekt był Belgiem, też czyniłbyś z tego argument przeciw? Jesteś szkodnikiem, który niszczy Łódź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.09, 16:31 a jeszcze lepiej dać pieniądze przeznaczona na CŁC - na klubik kopaczy ŁKS. Może na pół roku by im wystarczyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIREK60 Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: 91.90.62.* 30.12.09, 22:04 Zostaw ŁKS ŁÓDŹ w spokoju ,nie mieszaj .Tobie pieniędzy wystarczyłoby na tydzień w porywach Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej 30.12.09, 10:52 Że ci ja prymityw, to zgoda. Natomiast mieszkanie mam właśnościowe, niezły samochód, kompletny brak długów, własną firmę! Więc tu Szanowny Pan trafił kulą w płot. A dlaczego to wszystko mam? Bo oszczędzam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 11:59 Brak długów, świetnie. Też wychodzę z takiego założenia planowania domowych wydatków. Ale zdaj sobie sprawę, że sporą część pieniędzy można dostać z UE. Jak pokazuje efekt Bilbao inwestycja jest opłacalna i zwraca się bardzo szybko ( jeśli sprawdzi się fatalistyczny scenariusz to będzie zwracać się ciut dłużej, na pewno Twoi potomkowie nie będą żyli w zadłużonej Łodzi). Weź też pod uwagę, że radni jeśli nie wydają na to pieniądze pójdą na zupełnie inny cel: organizację masowych imprez o nieokreślonej wartości kulturowej, obwodnicę Łodzi dla koni zamiast samochodów itp itd. Atlas Areny też nie powinni budować? Łódź ma potencjał turystyczny, sięgnijmy po niego, nie tkwijmy w tej łódzkiej zaściankowości. Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej 30.12.09, 13:27 Dla p."Bartka"! Codziennie przejeżdzam koło Hali-Arena. Stoi sobie ciemna, pusta i martwa. Podobno już zarabia? Jak? Oj ta moja wyobraźnia. Chyba pójdę do lekarza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 14:26 Panie Mineyko, zmieni Pan zdanie kiedy pójdzie na koncert ulubionego artysty światowej sławy. Dziwne żeby imprezy odbywały się podczas wyjazdu Pana do pracy lub powrotu. Na stronie Areny można zobaczyć jakie wydarzenia się odbędą. Może Rammstein lub Depeche Mode nie są zespołami w Pana guście muzycznym, niezaprzeczalnym jest fakt, że są to zespoły o potwierdzonej sławie i na koncert przyjadą ludzie, którzy chętnie zostawili by jeszcze gdzieś trochę pieniędzy... Bez tej hali możemy najwyżej zrobić imprezę w postaci Polsatowskiego Kicz Projektu o zerowej wartości kulturowej, co wcale miastu chluby nie przyniesie. W takim razie co powinniśmy zrobić? zasypać solą i jak najszybciej wyjechać do "Wrocławia z którego wszyscy się śmieją( proszę zobaczyć na inne posty)", ale tak naprawdę wielu wolałoby się tam urodzić??? Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej 30.12.09, 15:47 Rzeczywiście Panie Bartku, wymienione przez Pana zespoły nie są w moim guście. Natomiast bardzo gustuję, nazwijmy tak, w zespołach występujących w filharmonii. I proszę sobie wyobrazić, budowy filharmonii nie oprotestowywałem! No może efekt pracy autora tejże, ale to już inna bajka. I jeszcze jedno. Nie jest w moim guście to, co się obecnie wyczynia na Pl.Wolności. Ryki i walenie w kubeł (takie rytmiczne bum, bum) słychać aż na ul.Zachodniej. Łódź to naprawdę bogate miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 16:48 Są różne potrzeby, różne gusta. Można mieć zastrzeżenia co do wykorzystania potencjału Atlas Areny, ale fakt faktem że wydarzenia na wysokim poziomie mogą się w niej odbywać. Tak, aby oferta była dla każdego, nie tylko dla skrajności czyli ludzi gustujących w muzyce symfonicznej bądź szerokiego gremium, które preferuje gwiazdy pokroju Feela, Dody, Trubadurów i Maryli Rodowicz. Nawet jeśli jakieś wydarzenie nam nie odpowiada to chyba warto wspierać ludzi, którzy mają inicjatywę, by nie popełniać poprzednich błędów ( tak jak zrezygnowanie z techno parady). Jeżeli komuś w centrum przeszkadza "rytmiczne bumbum" i hałasy to może przeprowadzić się do jednej z "sypialni Łodzi"( Retkinia, Chojny) gdzie będzie mógł zaznać trochę większego spokoju. Niech Centrum będzie dla tych co chcą być w centrum uwagi, mieć wszędzie blisko i nie przeszkadza im hałas. Każdy lubi coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmr Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.4web.pl 30.12.09, 11:31 > One - trick - pony - tak słusznie określają wartość jego chaosu > prawdziwi architekci. Prawdziwi, czyli biali chrześcijanie po 50tce? Poza tym jakbyś odrobinę znal się na historii sztuki, to wiedziałbyś, że Gehry jest przedstawicielem dekonstruktywizmu i że PRAWDZIWI architekci widzą właśnie to, a nie chaos. Z Ciebie jest taki anarchista jak ze mnie Matka Teresa. I wybacz, ale Twoje żałosne "rewelacje" na temat jego pochodzenia i nazwiska są trochę spóźnione - wszyscy od dawna o tym wiedzą... Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Ok 30.12.09, 11:32 > Frank Owen Gehry(Goldberg) - polski żyd ur w Toronto Skoro polski żyd to plus. Ja myślałem, ze amerykański lub kanadyjski. Jak polski to go lubię, tylko dlaczego polski skoro nie urodzony w Polsce? Przyznam się, że konfabulacji uczyłem się od bardzo sędziwego, nieżyjącego już łódzkiego(polskiego) żyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.brnt.cable.ntl.com 30.12.09, 11:29 Czy oni sa poawazni? Czy tak wygladaja wszystkie sesje Rady Miejskiej w Lodzi? To jakas kpina! Odpowiedz Link Zgłoś
nbs_r Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej 30.12.09, 12:15 Nie znasz sie. ;-) Obejrzyj sobie fragment obrad brytyjskiego parlamentu: www.youtube.com/watch?v=TsAa9VmwOaI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja wielkie show IP: *.toya.net.pl 30.12.09, 12:29 w dzisiejszych czasach show biznes pokazał juz jak robić karierę - pokazać tyłek, powiedzieć publicznie kur**, być bezczelnym, mieć wszystko w du**ie, zrobić coś absurdalnego i nie mieć nic do powiedzenia. Najwidoczniej nasi pseudo radni zapomnieli z jak ważnymi sprawami muszą się dziś zmierzyć i na jakie stanowiska zostali wybrani. Czas ich rozliczenia też przyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nbs_r Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej 30.12.09, 11:53 "godz. 9.29 Szef Plus Camerimage Marek Żydowicz rozdaje radnym listy poparcia dla budowy Centrum." Ah, wiec to on stal za ta "spontaniczna" akcja zbierania podpisow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.lodz.mm.pl 30.12.09, 12:11 > "godz. 9.29 > Szef Plus Camerimage Marek Żydowicz rozdaje radnym listy poparcia dla budowy > Centrum." > > Ah, wiec to on stal za ta "spontaniczna" akcja zbierania podpisow. Cały czas mówiłem, że to jest kapłan. Agitacja w stylu świadkowie jehowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 15:09 Wielu tutaj nie dorasta ani Żydowiczowi ani Gheremu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: IP: *.lodz.mm.pl 30.12.09, 16:47 Ty to nawet zydowiczowi nie dorastasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodziak Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.centertel.pl 30.12.09, 12:11 Co to jest? muppet show QWM? czy rada miejska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr_di Ja też kończyłam to samo liceum, co przewodniczący IP: *.toya.net.pl 30.12.09, 12:18 Kacprzak i kibicuje temu samemu klubowi i wcale go nie lubię....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23 Ja bym procz Kropiwnickiego odwolal jeszcze IP: 195.69.82.* 30.12.09, 12:37 tych j****ych pajacow bezRADNYCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.opera-mini.net 30.12.09, 13:14 godz. 13.06 Radni apelują, żeby iść na referendum w sprawie odwołania prezydenta miasta. Tak wynika z przyjętego stanowiska. Zaraz przerwa obiadowa. Przed nią radni Camerimage Łódź Center się nie zajmą. Wrócimy do relacjonowania obrad po przerwie. Około godz. 15 cztery godziny a te CH*** nic nie zrobily, odwolac tych pieprzonych darmozjadow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodz 1 Narodowe forum muzyki za 300mln we-wroclawiu IP: *.toya.net.pl 30.12.09, 13:28 Niektóre miasta już nas zaczynają wyprzedzać w wyścigu o ESK.Nie ma sie nad czym zastanawiac zwlaszcza ze koszt budowy zostanie rozlozony na 3 lub wiecej lat. Ledwie tydzień temu, 22 grudnia, konsorcjum firm Mostostal Warszawa (jako lider), Acciona Infraestructuras, Wrobis i PHU IWA podpisało z Urzędem Miasta Wrocławia kolejną umowę - na realizację Narodowego Forum Muzyki. W ciągu 30 miesięcy ma ono powstać na pl. Wolności, kilkaset metrów od wrocławskiego rynku. Kontrakt jest wart 301 mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Narodowe forum muzyki za 300mln we-wroclawiu IP: 195.69.82.* 30.12.09, 13:50 Ale u nas musi byc folwark a najwazniejsza rzecza jest odwolanie prezydenta. A ja bym tych debili radnych odwolal, przynajmniej polowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozninski Re: Narodowe forum muzyki za 300mln we-wroclawiu IP: *.lodz.mm.pl 30.12.09, 14:09 To znaczy ze z nas maja sie tesz smiac jak z Wrocławia? Widziałeś jakie opisy sa na onecie kiedy reklamuje sie Wrocław? Ja nie chce w Łodzi takiego wstydu jak we Wrocławiu. Pozatym to kolejna inwestycja, która Wrocławiowi nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Narodowe forum muzyki za 300mln we-wroclawiu IP: 195.69.82.* 30.12.09, 14:19 czlowieku a co kogo obchodzi onet? Lodz tam i tak ma przej***** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Narodowe forum muzyki za 300mln we-wroclawiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 14:29 Jasne... nic nie dają wysiłki Wrocławia... Euro2012 też im dali na ładną gębę... lepiej tylko skrytykować i nie zrobić nic, bo się nie wyda nic i w sumie jest dobrze. Mamy duży potencjał, historii nie musimy sobie dorabiać, aby ściągnąć turystów. Ale nawet na "plastyk" czasami można przyciągnąć turystów, kapitał i rosnąć w siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Narodowe forum muzyki za 300mln we-wroclawiu 30.12.09, 14:34 Tydzień temu podpisali umowę z Mostostalem Warszawa, a dzisiaj umowę z Mostostalem Warszawa zrywają.... wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,7407686,Wroclaw_zrywa_umowe_z_wykonawca_stadionu_na_Euro.html Centrum Muzyki stanie tak samo jak stadion na Euro 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Narodowe forum muzyki za 300mln we-wroclawiu IP: *.astral.lodz.pl 30.12.09, 16:19 Projekt Wrocławia akceptowała Komisja Europejska aby dołożyć 140 mln. Załatwiał to Minister Zdrojewski pochodzący z Wrocławia, gdzie do niedawna Przewodnicząca Rady Miasta była żona pana ministra. Zależało im na tym - więc dreptali koło tego i jako pierwszy dostał zgodę Komisji Europejskiej. Zobaczymy kto nastepny - bo kilka takich projektów z pełna dokumentacja i planami finansowania po uruchomieniu juz leży na półkach w MKiDN. A Prezydent dopiero chce rozpocząć prace nad dokumentacją. pomylenie pojęć. Ech naiwni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwark Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.com.pl 30.12.09, 13:50 Dlaczego CI Państwo Radni sobie z Nas żartują??? Mojej śp Dziadek mówił że przed wojną to był wielki zaszczyt zasiadać w RM i działać dla rozwoju Miasta Łodzi, a teraz proszę śmiech, brak jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji. Ręce opadają, ale... jacy gospodarze takie miasto. Chyba bardziej by się spożytkowali miastu gdyby już wyszli na ulicę z szampanami i obchodzili Sylwestra, bo to co się dzieje teraz to jawne kpiny z mieszkańców Łodzi. Wstyd Panowie i Panie, wstyd (ale oni i tak się tym nie przejmują, kasę ciągną, na obiadek chodzą, śmichy i chichy podczas obrad). Szkoda słów, wstyd !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.smrw.lodz.pl 30.12.09, 15:09 bo za czasow twojego dziadka radny pracowal na rzecz miasta za darmo i poczytywal sobie to za wielki zaszcyt - slusznie. Dzisiaj rednym zostaje sie dla diety i stad ta roznica pozdrawiam i trzymam krzciuki zeby pomysl centrum zostal zrealizowany Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Brakuje tylko 30.12.09, 14:14 plucia kulkami z plasteliny i podkładania pinezek na krzesła. A potem przerwa. - Z czym masz kanapkę? - Z serem, a ty? - Ze smalcem. - To się zamień. Po przerwie porządek obrad: ustalenie, kto zjadł kredę, a kto wlal mleko do paprotki. Dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Ja się Żydowiczowi nie dziwię, że "tupnął nóżką" 30.12.09, 14:47 To towarzystwo się tylko do rozstrzelania nadaje. Radni, psia mać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Ja się Żydowiczowi nie dziwię, że "tupnął nóż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 15:13 Ja też nie. Tym bardziej, że ten kabaret odbywa sie za nasze pieniądze. Ci ludzie marnuja czas i nawet nie myślą zając sie na poważnie sprawami Łodzian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kostek Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.14.vie.surfer.at 30.12.09, 15:15 Czy ktoś się już nad tym zastanawiał, jak się ma pomysł realizacji Centrum Festiwalowo-Kongresowego w drodze bezposredniego zlecenia do prawa zamówień publicznych, które dla robót budowlanych powyżej 5 278 000 euro wymaga międzynarodowego (unijnego) konkursu architektonicznego oraz w konsekwencji przetargu na roboty budowlane. Przecież projekt ma powstać ze środków publicznych, o ile się nie mylę. Jeżeli jest inaczej, to proszę o komentarz na forum. W przyszłości, nawet po zleceniu projektu Gehremu, wystarczy w odpowiednim terminie protest kogokolwiek, kto miałby prawo wziąść udział w takim konkursie i cała procedura się zacznie od nowa, a wydane przez inwestora (miasto?) pieniążki przepadną. To, że nie jest to scenariusz fikcyjny, podam dwa przykłady z Wiednia: - radni chcieli zlecić projekt mostu nad Dunajem Calatravie z podobnych przyczyn jak w Łodzi. Pomysł upadł w zaawansowanej fazie (ale jeszcze przed zleceniem) właśnie z powodu konieczności organizowania konkursu -stworzona przez państwowe koleje spółka zoo (a więc w efekcie pieniądze publiczne) zorganizowała ograniczony konkurs na tereny inwestycyjne towarzyszące budowie nowego dworca centralnego w Wiedniu. W tym wypadku już zlecono i rozpoczęto prace projektowe w wyniku tego konkursu. Protest jednego, norweskiego (!)biura arch. wystarczył do wstrzymania i rozpoczęcia całej procedury od nowa. Koszty takiej zabawy to grube miliony euro. Czy łódzcy radni wiedzą w co się pakują, czy może ja się mylę i pieniądze (w większości) mają pochodzić od prywatnych inwestorów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Oni to dopiero mają ciężką robotę! IP: *.toya.net.pl 30.12.09, 15:18 Po tej relacji widać jaką radni mają ciężką robotę... pogadają, pożartują, na obiad pójdą, później znów z siebie pożartują (nawet się pokłócą pod publiczkę) i pójdą do domu. No żyć nie umierać, taka ciężka robota! Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Oni to dopiero mają ciężką robotę! 30.12.09, 15:40 Nie no, taki bezRadny Joński wymyślił przecież to całe śmieszne referendum. Niech odwoła sam siebie i swoich kolegów darmozjadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: Oni to dopiero mają ciężką robotę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 16:01 Jonskiego trudno bedzie sie pozbyć to wyjątkowy egzemplarz nieczuły na krytykę, nie liczący sie z nikim i z niczym, który przejdzie po kazdym w drodze do kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: Oni to dopiero mają ciężką robotę! IP: *.toya.net.pl 30.12.09, 15:54 i pomyśleć, że ta zgraja zadufanych ignorantów jest utrzymywana z naszych, łodzian podatków. To jest dopiero hucpa te ich sesje-nasiadówki. Przegonić to towarzystwo w diabły a zacząć 17 stycznia od "szefa" idąc głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Oni to dopiero mają ciężką robotę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 16:11 !17 ego to trzeba zostac w domu!!!!!! - i nie podpuszczac tutaj naiwnych mieszkańców. Szef jest spoko, radni rozchełstani i nie skoncentrowani na naszych sprawach - toradni nic wartościowego nie wnosza, z takimi radnymi kazdemu prezydentowi jest ciężko rządzić, gdyby nie ekwilibrystyka Tomaszewskiego w Łodzi nic by nie powstało. Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej 30.12.09, 15:58 A teraz wreszcie na serio! Architekt chce wybudować to dzieło za psie pieniądze bo tylko za 500 mil. zł, natomiast za projekt oczekuje marnych 45 mil. zł. Te dwie liczby w porównaniu z wartością robót, generują w ilorazie koszt dokumentacji na 9% . Tu wypada przypomnieć, że nasze przepisy przy kosztach powyżej 500 tys. zł ograniczają powyższy wskaźnik do 5,2% i to dla prac o najwyższym współczynniku trudności. W sporze poszło o to, że miasto powinno pokryć połowę wydatków i chyba słusznie opozycyjni radni twierdzą, że trudno będzie zgromadzić oczekiwane 250 mil zł nie wspominając o kosztach dokumentacji i jeszcze jednej bagatelce w postaci naruszenia ustawy Prawo zamówień publicznych, nie wspominając o podanym wyżej wskaźniku z rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 18 maja 2004 r (tabela nr 1). Tyle i tylko tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 16:21 Jesli to wszystko by było prawda to jak ocenić decyzje radnych w sprawie projektu szklanej rury Walczaka za 38 mln ( projekt ) o koszcie inwestycji ponad 300 milionów ( mówi sie nawet o 480 milionach ). Jaki tutaj wskaxnik mamy i wszystko odbywa sie za aprobata radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.astral.lodz.pl 30.12.09, 17:04 Tym gorzej to świadczy o biurze przygotowania projektów uchwał i bezmyślności radnych. Skoro raz popełnili błąd to ma to być podstawą do żadania kolejnych błędów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elmo Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.toya.net.pl 31.12.09, 00:07 Radni mają w nosie budźet i przepisy. Parę miesięcy temu klepneli 100mln na szklaną rurę, o której nic nie wiadomo, co tam będzie, jak na siebie zarobi itd. Tymczasem minister kultury usunął ten projekt z listy priorytetowej. Teraz Po i LSD gadają coś o poszanowaniu publicznego grosza i tak oto Łodź zostanie bez rury i bez Gehrego. Ale to nie ważne, ważne żeby referendum się udało. Ktoś jeszcze wierzy w ich bajki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzianin [...] IP: *.wroclaw.mm.pl 30.12.09, 16:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukratywny wieprz Szczyt bezczelności IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.09, 16:22 Za takie zachowanie powinno się tę bandę darmozjadów ustawić, jak gó...arnię w szeregu na placyku i każdego po kolei sprać skórzanym pasem na gołą dupę, coby się nauczyli szacunku do swoich wyborców płacących na nich ciężkie miliony. Ja ze swojej strony obiecuję wszystkim, którzy uczestniczyli w tym cyrku, że niezależnie od tego z jakiej są partii to na nich nie zagłosuję i będę to stanowczo odradzał wszystkim swoim znajomym, nawet warcholstwo przy korycie ma swoje granice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzianin Re: Szczyt bezczelności IP: *.wroclaw.mm.pl 30.12.09, 16:34 BINGO Odpowiedz Link Zgłoś
nandik Super Żydowicz 30.12.09, 16:48 Do takich ludzi jak Zydowicz świat należy. Smieszny i żałosny ten Joński z wynajdywaniem problemów, a kazdą interesującą i nietuzinkowa sprawę (bo jego móżdżek za ciasny, żeby ją wpełni pojąć) jest gotów wdeptać w ziemię. W życiu należy iść do przodu i szukać rozwiązań, aby pokonywać ewentualne problemy. Joński natomiast mnoży problemy i instrumentalnie traktuje mieszkańców naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Super Żydowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.09, 17:56 Żydowicz to jest niezły cwaniak.Stara się bo jest duża kasa do zarobienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pająk Re:re Super Żydowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 20:10 Nie mierz ludzi swoją miarką gościu. Zydowicz wie, że tylko podejmowanie ryzykownych decyzji jestgwarancją osiągania rzeczy wyjątkowych. Nieśmiałość, lęki,skąpstwo nigdy nie przynosza ciekawych efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super Re:re Super Żydowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 22:21 Coś mało ludzi wsparło Żydowicza, w necie poruszenie a na sali słabo miałem nadzieję że przyjdzie więcej osób... To też coś znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re:re Super Żydowicz 30.12.09, 22:33 Jeśli na taką sesję każdy może wejść (wnosząc po obecności kiboli może) to ja bym się na następną przeszedł. Obawiam się jednak, że 16 godzin to zwyczajnie nie wyrobię i Skrzydlewski jeszcze na mojej skórze zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elmo Re: Super Żydowicz IP: *.toya.net.pl 31.12.09, 00:18 A co jest zlego w zarabianiu kasy, problem w tym, że w normalnym mieście każdy chciałby pomoć by potem bez czy pośrednio też mieć z tego coś, nie koniecznie w wymiarze finansowym, a u nas takiego wizjonera natychmiast wali się w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostrzeżenie Powtórka z Księżego Młyna IP: *.toya.net.pl 30.12.09, 16:51 Istnieje pewna prawidłowość; pewne projekty, za które zabiera się Tomaszewski kończą się klapą. Ile dymu poszło o rewitalizację Księżego Młyna. A jaki mamy rezultat? Blamaż totalny. Jeśli radni mają krótką pamięć to należy odświeżyć ją komentarzami z forum. Tym razem sprawa jest poważniejsza - dokonuje się zamachu na kasę publiczną. Dlaczego dr praw, Ryszard Paweł Krawczyk prezes RIO milczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Powtórka z Księżego Młyna IP: *.opera-mini.net 30.12.09, 17:17 "Pewne", ale nie "wszystkie", wiec juz sie mijasz z prawda w tej swojej "prawidlowosci", manipulatorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostrzeżenie Re: Powtórka z Księżego Młyna IP: *.toya.net.pl 30.12.09, 18:42 Tak Ci już kasa pachnie, że nie dostrzegasz faktów, amatorze. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Re: Powtórka z Księżego Młyna 30.12.09, 18:47 Cieżko dostrzec coś, czego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
krakowiaczek_z_importu Re: Powtórka z Księżego Młyna 30.12.09, 18:09 Remonty torowisk czy ulic to też jest zamach na publiczną kasę ? Weź się, człowieku, poucz. A odwoływanie się do RIO w Łodzi to jest akurat okrutny żart. W zeszłym roku uwaliła ona uchwałę o dopłacaniu do remontów elewacji, jako niezgodną z konstytucją. W tym samym czasie w Krakowie projekt ten wszedł w życie, RIO niezgodności z konstytucją się nie dopatrzyło, a koniec końców w tym roku wyremontowano w ramach tego ok 400 budynków. W centrum na każdym kroku stały rusztowania i wiele szarych ulic w przeciągu roku zmieniło się nie do poznania. Tyle w temacie RIO w Łodzi;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pająk Re: Powtórka z Księżego Młyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 20:20 szczyt - to nie jest tak, ze to za co sie zabiera Tomaszewski kończy sie zawsze klapa bo on podejmuje złe decyzje - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukratywny wieprz Re: Szczyt bezczelności IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.09, 19:38 > Za takie zachowanie powinno się tę bandę darmozjadów ustawić, jak gó...arnię w > szeregu na placyku i każdego po kolei sprać skórzanym pasem na gołą d Errata: Pana Skrzydlewskiego należy wywołać jako pierwszego, coby posłużył przykładem. A więc najpierw pokazowo przetrzepać skórę za "przysłowiowego" tatusia, a potem odstawić do kolejki i ponowić procedurę w stosownym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Pojadą, załatwią, jest przychylny IP: *.astral.lodz.pl 30.12.09, 17:08 Pojadą, załatwią, jest przychylny, nic na pismie, nie ma jeszcze żadnych decyzji - to istota budowania mirage przez Żydowicza i Tomaszewskiego. A później Żydowicz będzie znou straszył odejściem, jeśli całą kase będzie trzeba wyłozyc z budżetu miasta. "bo skoro wcześniej chcieliście to teraz budujcie .... to cały jego plan biznesowy? Aha - jeszcze Bilbao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Pojadą, załatwią, jest przychylny IP: *.astral.lodz.pl 30.12.09, 17:15 "I dodaje: - Nie mamy nic na piśmie, bo nie mamy złożonego wniosku. Ale wierzę, że prezydent i marszałek wspólnie pojadą do ministra kultury, i dowiedzą się wszystkiego, co wątpliwości radnych rozwieje. Bez zgody w Łodzi, co do projektu, nie uda się przekonać ministra Zdrojewskiego, żeby sfinansował przynajmniej połowę kosztów budowy centrum." Dowiedzą się po fakcie jak juz rada przyklepie - nie można było wcześniej? "Dowiedzą się" czy dopiero "pojadą przekonywać" do wizji Żydowicza. Czy nie można normalnie? Minister z pewnością udzieliłby odpowiedzi w jakim zakresie wpisuje sie to w jego strategię. Coraz większy blamaż z przygotowania tego niezwykle ważnego dla Łodzi projektu. Urzędnicy Tomaszewskiego do zwolnienia?? Odpowiedz Link Zgłoś
histeryx śnieg nad Łodzią pada, a Żydowicz 30.12.09, 18:08 gada i gada. Hej kolenda koleeeenda ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOM skrzydlewski IP: *.opera-mini.net 30.12.09, 18:08 godz. 18.03 Radny Skrzydlewski poprosił o 50 minut przerwy... Przerwa potrwa do 18.50. Czy ten spasiony sk.rwiel to umie cos innego robic procz opozniania tego w nieskonczonosc?! Co za k>rwa niemyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukratywny wieprz Re: skrzydlewski IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.09, 19:43 Cóż, może liczy na to, że któryś z radnych nie dożyje końca sesji. Business is business... Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej 30.12.09, 18:09 Najmilsi Dyskutańci! Darujcie sobie chamów, nierobów czy gó...arzy tylko dyskutujcie jak należy. Po pierwsze te wszystkie cudowności bardzo by się naszemu miastu przydały. Ale są pewne istotne przeszkody. Po pierwsze brak pieniędzy w kasie miejskiej. Chociaż to po pierwsze powinno zamknąć dyskusje jednak dodaję po drugie: ustawa Prawo zamówień publicznych nakazuje rygorystycznie wybór oferenta-architekta na drodze konkursu. I wreszcie po trzecie, rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 maja 2004 r, ogranicza honorarium architekta określając jego maksymalną wysokość jako zasadniczo niższą od oczekiwanych 45 mil zł. Wszystko to, czyni dyskutowane pomysły mrzonkami! Czy radni tego wszystkiego nie wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.opera-mini.net 30.12.09, 18:17 Och ach, znalazl sie nagle wielki ambasador prawa ktory jedyny wie cos czego nie wie nikt inny. Przeczytaj te swoje madrosci jeszcze raz i sie tak nie goraczkuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej IP: *.astral.lodz.pl 30.12.09, 18:27 Kiedyś był projekt cudownej przemiany osiedla Księży Młyn oparty o list intencyjny grupy finansowej OPAL. Dostało to nawet jakąs nagrodę. Okazało się, że nie można robic przemian w mieście pod dyktando konkretnego developera i uruchomiono konkurs. Teraz znowu po dyktando jednego "developera" robi sie uchwałe na dużo wiekszą kasę. I znowu będzie trzeba wymyślac konkursy, choć wiadomo kto wygra, wymuszać zgodę na specjalne pominięcie Prawa Zamówień Publicznych, itd, itd. No cóż, takie miasto, takie władze. Niech Żydowicz nie mówi co mają robić radni z PO - chyba się za daleko posuwa. Teraz widać jak wiele trzeba zadzialać, aby cokolwiek wskórać w ministerstwie. trzeba nie rozumowo, ale po lini politycznej. Natomiast on, lepiej niech nie robi polityki, bo już wykazał jakim jest antytalentem w tej dziedzinie. Lepiej mu wychodzą wymuszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nandik Re: Relacja na żywo z sesji Rady Miejskiej 30.12.09, 20:30 No to ja sie pytam jak jest ze szklaną rurą. Bo chyba tutaj radni działali zgodnie z prawem, a koszt projektu wynosi 38 milionów złotych. Tutaj pomysł był przez radnych przedyskutowany i nie stał się mrzonką - czy radni tego wszystkiego nie wiedzieli. Pewnie ta twoja ustawa niejaki mneyko jest już nieaktualna. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad.prof.kaczynskiego Nie no, k****, to już przesada 30.12.09, 18:26 godz. 18.03 Radny Skrzydlewski poprosił o 50 minut przerwy... Przerwa potrwa do 18.50. Ale w tym czasie przewodniczący Kacprzak zwoła sesję nadzwyczajną. godz. 18.16 W sesji nadzwyczajnej także przerwa - 25 minut - również na wniosek radnego Skrzydlewskiego. Co to k**** jest za farsa?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek pieniądze z Unii leżą na ulicy a radni mówią Nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 18:27 RADNI NIE DALI ŁODZI SZANSY NA WZIĘCIE PIENIĘDZY Z UNII , TRAFIĄ ONE TERAZ DO GDAŃSKA I INNYCH MIAST. RADNI TO NIEPOWAŻNI LUDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Bez przesady. 30.12.09, 18:35 Trzeba się pospieszyć z nowym, lepszym projektem... Albo po przerwie zatwierdzić ten. Pieniądze nigdzie indziej nie pójdą, bo tamte miasta są nieprzygotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Re: pieniądze z Unii leżą na ulicy a radni mówią 30.12.09, 18:36 Żeby podnieść z ulicy pieniądze unijne, trzeba mieć drugie tyle w banku! Odpowiedz Link Zgłoś