cassani 19.04.05, 12:17 dały w artykule GW o plebiscycie na ulicę JPII adres emailowy z polskimi literami: ulicapapieŻa@uml.lodz.pl przez co każdy email będzie odrzucony przez serwer. Jak zawsze gratuluję urzędolom. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cassani Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 12:18 zapomniałem linku - serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2661413.html Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 12:20 jesteś pewien, że to akurat debile z UMŁ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 12:21 też się już nad tym zastanawiałem ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ IP: 80.51.227.* 19.04.05, 12:44 Kurcze, nie zauważyłem tego, wysłałem maila i... mail nie wrócił :) Ciekawe czy automatycznie poszedł do /dev/null jak wypowiedź każdego, kto nie popiera debilnych pomysłów prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 12:58 wróci, wróci - Bill Gates nie znał literki Ż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitum Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ IP: *.ifht.RWTH-Aachen.DE 19.04.05, 14:28 mnie sie nawet poprawnie nie wyswietlil ten adres, wyslalem im fwd zwrotu,niech kazdy tak zrobi,beda mieli kupe smieci Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:02 wydaję mi się, żę troszkę przęsadzasz.... każdy przeciętny użytkownik poczty internetowej wie, że adresy nie mają polskich literek, więc intuicyjnie zamieni ż na z .....wierzę w inteligencję internętowców.... Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:12 na sprawę można patrzeć z dwóch stron: 1. konto, na które mają przychodzić głosy łodzian nazywa się 'ulicapapieza' a jedynie niepełnosprytny dziennikarz gazety postąpił zgodnie z zasadami naszej uroczej pisowni. w takim przypadku nie ma problemu - każda osoba posiadająca o jeden zwój mózgowy więcej od w/w dziennikarza zamiast 'ż' napisze 'z' i tyle. 2. konto pocztowe na serwerach UMŁ zostało w wyniku jakiejś nieprawdopodobnej głupoty rzeczywiście nazwane 'ulicapapieża' i wtedy można sobie zamieniać, wysyłać i stawać na rzęsach - na 99% nie dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:34 nie chodzi o przesadzanie bo zdaje sobie sprawę że od tego "Ż" ani mi pies nie zdechnie, ani mi komputer się nie spali - tylko wskazałem błąd. jest duża grupa ludzi która zrobi kopiuj/wklej i się zdziwi po chwili. ponadto do roztrzygnięcia jest kwestia czy to błąd urzędnika czy dziennikarza Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:07 w zasadzie to tylko kwestia konfiguracji serwerów poczty aczkolwiek faktycznie mało prawdopodobne jest, żeby mail wysłany na takie konto doszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hohlik Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:12 troche zbyt pochopnie wyskoczyles z tymi 'baranami'. a moze pani korektorce z GW Word podkreslil papieza wężykiem i ta bezmyslnie poprawila? Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:12 masz rację - baran poprawiłby dopiero po namyśle. Odpowiedz Link Zgłoś
gray po namyśle... 19.04.05, 14:15 nie jestem pewien czy korekta GW używa MS Office ale Word adresów e-mail nie tyka. zważywszy na ludzką pomysłowość w temacie loginów nie robi tego żaden procesor tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: po namyśle... 19.04.05, 14:27 anyway - jeśli ktoś jest przyzwyczajony do kopiuj/wklej adres - to sie zdziwi - nie ma szans żeby to doszło, bo Pan Gates nie znał literki Ż a nasi clever many ujechały w Ameryku (vide Apple) i też zapomniały o ojczystych literkach. I dzięki temu nazwa naszego pięknego miasta w adresach emailowych nijak się ma do prawdziwej! Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: po namyśle... 19.04.05, 15:00 cassani napisał: > anyway - jeśli ktoś jest przyzwyczajony do kopiuj/wklej adres - to sie zdziwi > - nie ma szans żeby to doszło, bo Pan Gates nie znał literki Ż a nasi clever > many ujechały w Ameryku (vide Apple) i też zapomniały o ojczystych literkach. no, akurat większość serwerów pocztowych, w tym ten UMŁu, pracuje pod kontrolą uniksa bądź linuksa zatem zbyt wiele z panem G. wspólnego nie mają i w sumie nie ma problemu ze skonfigurowaniem ich w taki sposób aby przetwarzały polskie literki, np. w kodowaniu iso-8852-2 lub może nawet utf, ale tego po prostu się nie robi ponieważ wymogiem i podstawowym warunkiem funkcjonowania internetu jest _standaryzacja_. > I dzięki temu nazwa naszego pięknego miasta w adresach emailowych nijak się ma > do prawdziwej! IDN, czyli Internationalised Domain Names, działał i gdzieniedzie działa - nawet NASK chciał wprowadzić to w polsce - ale po ostatniej kompromitacji i ujawnieniu kilku poważnych luk w bezpieczeństwie tego systemu pomysł chyba zostanie zarzucony. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: po namyśle... 19.04.05, 15:16 a dziękuje za info - nawet nie wiedziałem takich szczegółów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hohlik Re: po namyśle... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:26 akwizytor - przykladowo: ktoś puka Balcerkowa - ktoś puka? Balcerek - przykładowo Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:28 tyż to rozważałem - że to kaczka-sraczka dziennikarska. W każdym razie podtrzymuję tezę o baranach w UMŁ na co jest tysiące innych dowodów organoleptycznych!!! Odpowiedz Link Zgłoś