Dodaj do ulubionych

ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ

19.04.05, 12:17
dały w artykule GW o plebiscycie na ulicę JPII adres emailowy z polskimi
literami: ulicapapieŻa@uml.lodz.pl
przez co każdy email będzie odrzucony przez serwer. Jak zawsze gratuluję
urzędolom.
Obserwuj wątek
    • cassani Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 12:18
      zapomniałem linku - serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2661413.html
    • gray Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 12:20

jesteś pewien, że to akurat debile z UMŁ? ;-)
      • cassani Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 12:21
        też się już nad tym zastanawiałem ;))
    • Gość: Michał M. Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ IP: 80.51.227.* 19.04.05, 12:44
      Kurcze, nie zauważyłem tego, wysłałem maila i... mail nie wrócił :) Ciekawe czy
      automatycznie poszedł do /dev/null jak wypowiedź każdego, kto nie popiera
      debilnych pomysłów prezydenta.
      • cassani Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 12:58
        wróci, wróci - Bill Gates nie znał literki Ż
      • Gość: Pitum Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ IP: *.ifht.RWTH-Aachen.DE 19.04.05, 14:28
        mnie sie nawet poprawnie nie wyswietlil ten adres, wyslalem im fwd zwrotu,niech
        kazdy tak zrobi,beda mieli kupe smieci
    • evonka Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:02
      wydaję mi się, żę troszkę przęsadzasz.... każdy przeciętny użytkownik poczty
      internetowej wie, że adresy nie mają polskich literek, więc intuicyjnie zamieni
      ż na z .....wierzę w inteligencję internętowców....
      • gray Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:12

na sprawę można patrzeć z dwóch stron:

1. konto, na które mają przychodzić głosy łodzian nazywa się 'ulicapapieza' a
        jedynie niepełnosprytny dziennikarz gazety postąpił zgodnie z zasadami naszej
        uroczej pisowni. w takim przypadku nie ma problemu - każda osoba posiadająca o
        jeden zwój mózgowy więcej od w/w dziennikarza zamiast 'ż' napisze 'z' i tyle.

2. konto pocztowe na serwerach UMŁ zostało w wyniku jakiejś nieprawdopodobnej
        głupoty rzeczywiście nazwane 'ulicapapieża' i wtedy można sobie zamieniać,
        wysyłać i stawać na rzęsach - na 99% nie dojdzie.
      • cassani Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:34
        nie chodzi o przesadzanie bo zdaje sobie sprawę że od tego "Ż" ani mi pies nie
        zdechnie, ani mi komputer się nie spali - tylko wskazałem błąd. jest duża
        grupa ludzi która zrobi kopiuj/wklej i się zdziwi po chwili.
        ponadto do roztrzygnięcia jest kwestia czy to błąd urzędnika czy dziennikarza
    • gray Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:07

w zasadzie to tylko kwestia konfiguracji serwerów poczty aczkolwiek faktycznie
      mało prawdopodobne jest, żeby mail wysłany na takie konto doszedł.
    • Gość: hohlik Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:12
      troche zbyt pochopnie wyskoczyles z tymi 'baranami'.
      a moze pani korektorce z GW Word podkreslil papieza wężykiem i ta bezmyslnie
      poprawila?
      • gray Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:12

masz rację - baran poprawiłby dopiero po namyśle.
      • gray po namyśle... 19.04.05, 14:15

nie jestem pewien czy korekta GW używa MS Office ale Word adresów e-mail nie
        tyka. zważywszy na ludzką pomysłowość w temacie loginów nie robi tego żaden
        procesor tekstu.
        • cassani Re: po namyśle... 19.04.05, 14:27
          anyway - jeśli ktoś jest przyzwyczajony do kopiuj/wklej adres - to sie zdziwi -
          nie ma szans żeby to doszło, bo Pan Gates nie znał literki Ż a nasi clever many
          ujechały w Ameryku (vide Apple) i też zapomniały o ojczystych literkach. I
          dzięki temu nazwa naszego pięknego miasta w adresach emailowych nijak się ma do
          prawdziwej!
          • gray Re: po namyśle... 19.04.05, 15:00
            cassani napisał:

> anyway - jeśli ktoś jest przyzwyczajony do kopiuj/wklej adres - to sie zdziwi
            > - nie ma szans żeby to doszło, bo Pan Gates nie znał literki Ż a nasi clever
            > many ujechały w Ameryku (vide Apple) i też zapomniały o ojczystych literkach.

no, akurat większość serwerów pocztowych, w tym ten UMŁu, pracuje pod kontrolą
            uniksa bądź linuksa zatem zbyt wiele z panem G. wspólnego nie mają i w sumie nie
            ma problemu ze skonfigurowaniem ich w taki sposób aby przetwarzały polskie
            literki, np. w kodowaniu iso-8852-2 lub może nawet utf, ale tego po prostu się
            nie robi ponieważ wymogiem i podstawowym warunkiem funkcjonowania internetu jest
            _standaryzacja_.

> I dzięki temu nazwa naszego pięknego miasta w adresach emailowych nijak się ma
            > do prawdziwej!

IDN, czyli Internationalised Domain Names, działał i gdzieniedzie działa - nawet
            NASK chciał wprowadzić to w polsce - ale po ostatniej kompromitacji i ujawnieniu
            kilku poważnych luk w bezpieczeństwie tego systemu pomysł chyba zostanie zarzucony.
            • cassani Re: po namyśle... 19.04.05, 15:16
              a dziękuje za info - nawet nie wiedziałem takich szczegółów....
        • Gość: hohlik Re: po namyśle... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:26
          akwizytor - przykladowo: ktoś puka
          Balcerkowa - ktoś puka?
          Balcerek - przykładowo
          • gray Re: po namyśle... 19.04.05, 15:31

zupełnie nie rozumiem dowcipu :/
      • cassani Re: ulicapapieża@uml.lodz.pl - barany z UMŁ 19.04.05, 14:28
        tyż to rozważałem - że to kaczka-sraczka dziennikarska. W każdym razie
        podtrzymuję tezę o baranach w UMŁ na co jest tysiące innych dowodów
        organoleptycznych!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka