Dodaj do ulubionych

Powstanie nowy budynek w centrum

IP: *.retsat1.com.pl 20.12.05, 21:13
Zapowiedź cud, miód i orzeszki. Rewitalizacja powoli zaczyna się stawać coraz
bardziej realna.

A co do tego pobliskiego parkingu. Podatek katastralny rozwiązałby takie
sytuacje. Ale ciekawe kiedy rządzący będą mieli odwagę, a aparat
urzędniczo-skarbowy techniczne możliwości jego wprowadzenia.
Obserwuj wątek
    • xk Gdzie projekt? 20.12.05, 21:25
      • yarro Re: Gdzie projekt? 21.12.05, 02:48
        Pewnie w papierówce jutro.
    • Gość: Ja Re: Powstanie nowy budynek w centrum IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.05, 21:28
      No proszę. I wcale nie musi być szklana fasada :-P
      Zapowiedź naprawdę świetna. "Wygląda" na najlepszy łódzki pomysł na wpisanie
      nowej współcześnie projektowanej zabudowy w starą. O ile można w ogóle mowić,
      że w Łodzi coś takiego miało miejsce.
      Wcześniej mieliśmy Wartę - mieli dobre chęci, ale im nie wyszło. Budynek ładny,
      ale kontrast zbyt wielki; zielony budynek banku na Piotrkowskiej przy Żwirki -
      skromniutki, ale nie razi, no i kamienice na Wigury i Zamenhofa, które nie
      rażą. Poza tymi przypadkami każdy nowy budynek wśród starej zabudowy, to była w
      Łodzi tragedia estetyczna, więc TRZYMAM KCIUKI za tę realizację!
      • bajkers Re: Powstanie nowy budynek w centrum 20.12.05, 21:36
        Jeśli będzie wyglądł tak pieknie jak opisują...
        to tylko pogratulować...superrrrrrr!

Pozostaje tylko niesmak
        że teraz to niby się da ,i ma "powstać coś na miare tego miejsca"
        szkoda że nie można było tak, jak powstawał bloczek po drugiej stronie ...może
        udało by się zapobiec "budowlanemu zbeszczeszczeniu" tego miejsca...
      • krzykowal Re: Powstanie nowy budynek w centrum 22.12.05, 09:04
        > Wcześniej mieliśmy Wartę - mieli dobre chęci, ale im nie wyszło.

IMHO Warta jest rewelacyjna - jak na budynek oddziału regionalnego! To nie jest
        centrala firmy i też fundusze pewnie nie były tak duże. Mnie się efekt bardzo
        podoba. Budynek ING, o którym piszesz, oceniam dużo niżej :)
        • Gość: Ja Re: Powstanie nowy budynek w centrum IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.12.05, 17:54
          > IMHO Warta jest rewelacyjna - jak na budynek oddziału regionalnego!

Jako oddzielny budynek - świetna. Ale mimo najszczerszych chęci troche słabo
          komponuje się z willą Haertiga, która jest bardzo silnie dekorowana i
          zwieńczona potężnym gzymsem w przeciwieństwie do skromnej Warty łagodnie
          odpływającej wgłąb na wysokości ostatniego piętra.
    • Gość: jolo Mieszkania komunalne w centrum. PARANOJA! IP: 194.63.132.* 20.12.05, 21:49
      Taki budynek w centrum powinien być przeznaczony na biura lub działalność
      usługową a nie na kolejne mieszkania komunalne. To jest śmieszne, że ludzie
      których nie stać na własne mieszkanie zamieszkują najdroższe działki na koszt
      miasta. Za mieszkania komunalne powinny służyć zwykłe bloki i to na pewno nie
      budowane w centrum miasta. Koszt budowy takiego bloku jest mniejszy niż budowli
      a la kamienica. Rewitalizacja powinna obejmować nie tylko zmianę wyglądu
      budynków ale i ich wnętrza, czyli mieszkańców. Na całym świecie mieszkania w
      centrach są najdroższe i są tam z reguły biura lub mieszkają bogacze.
      • Gość: kaczor Re: Mieszkania komunalne w centrum. PARANOJA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:57
        popieram ostatnia wypowiedź - chodź nie do końca. W danym budynku powinny byc
        mieszkania, ale dla łódzkiej elity - dzieki temu część kosztów budowy by sie
        zwróciła a i po centrum troche mniej żuli by się kręciło. Interesuja mnie
        jeszcze takie sprawy jak parking dla tego budynku - niby komunalny ale w
        dzisiejszych czasach samochód to i za 1tys zł można mieć... trzeba się też
        postarać o to by zaraz nie stał się kolejny miejscem zabazgrolonym napisem a'la
        ŁKS/RTS żydy ...no i dlaczego takiego (nawet mieszkalnego) budunku nie można by
        wybudować na pl. Wolności - dużo lepiej by tam pasował... chce jeszcze zwrócić
        uwage na niedociągniecia ze strony gazety wyborczej - znów brak choćby jednego
        obrazka ... <sic>
    • yarro Re: Powstanie nowy budynek w centrum 21.12.05, 01:56
      Nie zachwycałbym się przed zobaczeniem wizualki.

Druga rzecz - czemu znowu komunałka? Czemu nie coś lepszego?!
    • hubar Kto zamieszka w nowym budynku? 21.12.05, 03:21
      "Kto zamieszka w nowym budynku?
      - Pierwszeństwo będą mieć właściciele mieszkań komunalnych, którzy zdadzą
      zajmowany przez siebie lokal. Do niego będziemy mogli przenieść rodziny z
      budynków do rozbiórek."
      ==
      Czekaj czekaj, gdzie ja to widziałem.... hmmmmm
      A! Już wiem, Alternatywy 4! Ale to była komendia i film :-(
    • Gość: wit Jeden obrazek powie więcej niż 1000 słów! IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.05, 09:35
      Gdzie on jest?
      • yarro Re: Jeden obrazek powie więcej niż 1000 słów! 22.12.05, 00:54
        Boże, no jest w papierowej wyborczej. Rozmiar taki, ze nic nie widac.
    • avatary najciekawsze budynki mieszkalne to zbudowano 21.12.05, 10:04
      w tym mieście jeszcze przed II wojną światową. Od tego czasu nic ładnego dla
      mnie tu nie powstało. Wielka cywilizacja odeszła a ta co sie tu ostała umie
      postawac ledwie sześcian, finezyjny jak na sześcian przystało...W takie szumne
      deklaracje ja po prostu nie wierze . Obsewuję efekty pracy budowniczych w tym
      miescie i 90% produktów zasługuje dla mnie na ocenę najwyżej mierną. Gdyby w
      tym mieście stały tylko takie domy jak te płodzone przez ostatnie 30 lat, to
      już nic nie zatrzymałoby mnie w nim. To jest regres w stosunku do tego co
      zostawili nam łodzcy przodkowie. Miarodajne odzwierciedlenie kondycji Łodzin ad
      2005. Pomnik Łodzian Przełomu Tysiąclecia...
    • Gość: OLO Re: Powstanie nowy budynek w centrum IP: *.armada.pl 21.12.05, 10:08
      bardzo żle że jest to komunałka.
      Obok na Nawrot developer buduje ze 3,5 tysia za metr. Miasto spokojnie by tam
      mogło dostać 2,7 lub 2,9 zarabiając a za ten zysk postawić taże przyzwoity
      komunałek. Nie wiem jaki jest poziom czynszów w tych domach ale powinien być
      rynkowy.
      I nie zgadzam się z Panem Dyrektourem bo można tak opracować warunki
      przetargu,że jeśli znajdzie się inwestor to wybuduje tam nowy budeynej a Wydz.
      Architektury jest od tego aby nie byłto koszmarek.

Miasto nie powinno się bawić w developerkę.

pozdr
      OLO
    • Gość: Absynt bylem w urzedzie komunikacji IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 11:08
      bylem wczoraj w UM wydzial komunikacji...rejestruje auto i mialem przyjemnosc
      obejrzec gigantyczna manufakture ( nawet nie fabryke) urzedasow...najpierw
      stalem w jednym okienku gdzie pani dala mi numerek do drugiej pani w drugim
      okienku (nr.23). u pierwszej pani bylem o 12.00, numerek do drugiej byl wypisany
      na 15.00. przyszedlem o 15 i druga pani przyjela mi papiery i dala kwitki z
      ktorymi mialem pojsc do kasy (pok.1 Ip.) tam siedzialy 4 kobitki. 2 przepisywaly
      kwitki wystawiajac nowe do pok.7. 3cia sprawdzala czy te 2 pierwsze dobrze
      przepisaly kwitki a 4 (przeszla szkolenie komputerowe) wklepywala kwitki w
      komputer. w okienku nr7 dokonalem wplaty 630 za rejestracje auta ( zdzierstwo) i
      wrocilem do okienka nr23, tam pani mi dala blachy i powiedziala ze za 3 tygodnie
      odbiore staly dowod w okienkach 2,3,4...jak policzylem to obslugiwalo mnie do
      tej pory 7 pan ktore pelnia jakies wybiorcze funkcje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      W NIEMCZECH REJESTRACJE ZALATWIA SIE W JEDNYM OKIENKU!!!!!!!!!!! nie cierpie
      biurokracji. 7 urzednikow zarabia okolo 2000-3000 na glowe wiec te siedem osob
      wysysa z budzetu okolo 14000-21000 miesiecznie!!!!! gdzie tu logika...no chyba
      ze oni tam wszyscy po kadzieli i po mieczu siedza na swojej wacie i grzebia w
      papierach udajac prace.
      za ksiazke wozu zaplacilem oczywiscie 500 zl co jest czystym zlodziejstwem w
      "bialych rekawiczkach". pozdro
      • panajotow Re: bylem w urzedzie komunikacji 21.12.05, 14:21
        Eeeee....czy to ten temat? Biurokracja nie jest dobra, to fakt. Ale wracajac do
        rewitalizacji, to chyba dobra jest koordynacja miasta nad tym procesem. Tyle,
        ze pieta achillesowa jest wlasnie brak jednego planu rewitalizaji dla
        Srodmiescia, ktory calosciowo zajal by sie ta sprawa. Chodzi o opracowanie
        koncepcji rozwoju dla ulic, stref itd. TO znaczy ile zostawiamy na handel, na
        mieszkania...troche to wszystko jest robione na wariata...
        • Gość: michaŁ Funkcje mieszkalne w śródmieściu IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 14:59
          Sródmieście musi być zróżnicowane infrastrukturalnie, społecznie i
          architektonicznie.
          Nie może być samych biur, samych sklepów, samej mieszkaniówki czy samych
          restauracji obok siebie.
          Nie może to być ani getto biedy, ani enklawa bogactwa.
          Budynki muszą być i wysokie i niższe.
          Jak piszą amerykanie na swoich pieniądzach: e pluribus unum (z wielości jedno).
          No i przydałoby się zobaczyć, jak to będzie wyglądać róg Nawrot i Sienkiewicza.
    • kuubaa Dużo słów żeby zabełtać sedno sprawy. 21.12.05, 17:00
      Dużo słów żeby zabełtać sedno sprawy. A jest ono takie, że znowu za nasze
      podatki luksusowe apartamenty dostaną za darmo "znajomi królika".
      Najpierw trzeba sobie "załatwić" przydział jakiegokolwiek mieszkania
      komunalnego. (Kilka lat temu była szansa że ten aferalny proceder zostanie
      zakończony, tytuły w prasie były mocne, ale sprawa rozeszła się po kościach.
      Czyżby ci którzy mogli sprawę pociągnąć też skorzystali na tym?) Następnie
      należy wystąpić o przydział nowego mieszkania za zdanie tego "załatwionego". W
      dalszej kolejności droga już otwarta do wykupu nowego apartamentu za 4%
      wartości. Przy odpowiednim pomyślunku, cierpliwości i odwadze (wiemy o co
      chodzi :-) można w krótkim czasie pomnożyć zainwestowany kapitał
      kilkudziesięciokrotnie. Albo i po co wykupywać, niewłasnościowe jest w praktyce
      niewzruszalne i dziedziczne, a nie grozi żaden komornik, urząd skarbowy itd.
      "Komunalność" mieszkań polega na tym samym co "komunizm" - od każdego wg
      możliwości (czyli zedrzemy z ciebie skórę do gołego podatkami, zusami, akcyzami
      itd.) i każdemu wg potrzeb (a potrzeby, najpierw swoje i znajomych, określa
      królik). Historia zatoczyła wielkie koło.
    • yarro Re: Powstanie nowy budynek w centrum 22.12.05, 00:55
      Budynek jest mierny...

Szkoda.
    • Gość: Ja Do admina IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.12.05, 17:51
      Czy naprawdę koniecznie trzeba trzykrotnie przenosić ten wątek z jednego forum
      na drugie? I zawczasu zapytam, żeby nie szukać - na którym będzie jutro?
    • Gość: Gondzio Ktoś widział projekt? IP: *.toya.net.pl 22.12.05, 19:44
      j.w.
      • yarro Re: Ktoś widział projekt? 22.12.05, 22:18
        Ja. Brzydki.
        • Gość: michaŁ Re: Ktoś widział projekt? IP: *.toya.net.pl 23.12.05, 11:56
          No widzisz Yarro, a mnie się bardziej ten podoba, niż biurowiec na pl.Wolności.
          Choć oczywiście wolałbym, żeby linia gzymsu sąsiadujących budynków wprawdzie
          odpowiadała tej nowej, ale w cofnięciu bryły mogłyby być jeszcze ze trzy
          pięterka... No, cztery.
          • yarro Re: Ktoś widział projekt? 24.12.05, 02:03
            Gdzieee??? Na Nawrot/Sienkiewicza?? No nie. Już tam to naprawdę nie można
            przekraczac wysokości 4-5 kondygnacji kamienicy - na przyklad takiej jak ta na
            przeciwlegluym rogu.
        • Gość: Gondzio Zapodasz jakiś skan-link? IP: *.toya.net.pl 23.12.05, 11:57
          Bo nie widziałem papierowej wersji.
          • Gość: michaŁ Re: Zapodasz jakiś skan-link? IP: *.toya.net.pl 23.12.05, 15:21
            No bardzo chętnie, ale nie mam skanera. Trzeba czekać, aż ktoś kto ma zapoda.
    • Gość: internauta Prosimy o jakiś link! IP: *.toya.net.pl 24.12.05, 01:15
      • yarro Link = srink... 24.12.05, 02:04
        W necie firma projektowa ma tak badziewna strone, ze wstyd podac adres.

Wizualka w wyborczej tak mala, ze skanowac tez nie idzie.

Niestety.
        • Gość: michaŁ Re: Link = srink... IP: *.toya.net.pl 24.12.05, 09:10
          Yarro, do ciężkiego młota, a gdzie wg ciebie wolno przekraczać ten zaczarowany
          pułap?
          Tu nie, tam nie - i tak wychodzi na twoje, bo chyba nikt z inwestorów nie jest
          zainteresowany wyższymi konstrukcjami, ale rozpatrując rzecz hipotetycznie to
          to gdzie by się nie napisało, że powinno być wyżej, to ty zaraz krzyczysz weto.
          Szkoda, że jak TBS budował przeciwległy róg, to nie pisałeś, że trzeba go
          dopasować do sąsiada z naprzeciwka.
          Czy nie masz obiekcji co do wysokości nowobudowanego bloku na Nowej przy Tuwima?
          Tam też przecież jest dokoła historyczna zabudowa.
          • Gość: Seba Re: Link = srink... IP: *.toya.net.pl 24.12.05, 14:12
            > Yarro, do ciężkiego młota, a gdzie wg ciebie wolno przekraczać ten zaczarowany
            > pułap?

Szkoda gadać, mieszkania w tych blokach będą najdroższe w mieście, wtedy ktoś
            dostanie po łapach za te bzdury ledwo od ziemii odrastające, a obeci mieszkańcy
            będą zmuszeni do przeprowadzki.
            • bajkers No to ładnie .... 24.12.05, 15:52
              Nom to ładnie zapowiada nam sie parterowe miasto...

A przez chwile miałem nadzieje( niestety)...ponownie uraczono
              nas "modyfikowanym " ..blokiem

Ale obrzydliwe ...czy nawet w samym cetrum miasta nie stać nas na nic lepszego?

Do zwolenników "parterowego miasta' mam tylko jedno pytanie
              ...Z czym kojarzy sie wam słowo "centrum"....czy tylko z czymś
              takim ...nazywanym szumnie rewitalizacją...

Dzieki takim inwestsją zaczynam doceniać zeszłą epoke...wiedzieli przynajmniej
              jak i co trzeba budować w centrum...dziś mozna pozadzierać głowe i jest na czym
              oko zawiesić(wysoko)...
              Wysiokie budynki, biurowce , to synonimy dużego miasta,
              nie parterowej mieściny...
          • yarro Re: Link = srink... 24.12.05, 17:34
            Pisałem że trzeba dopasować, tylko nie czytałeś :P
          • yarro Re: Link = srink... 24.12.05, 17:36
            A pułap moim zdanie wolno przekraczać po południowej stronie Mickiewicza -
            Piłsidskiego, na skrzyżowaniu Piłsudskiego/Kilińskiego, za Philipsem - ale nie
            tam gdzie on, bo kościół.

Można też na Zachodniej, na terenach wokół fabrycznego, kaliskiego etc.
            • Gość: belyall Re: Link = srink... IP: *.toya.net.pl 25.12.05, 00:06
              > A pułap moim zdanie wolno przekraczać po południowej stronie Mickiewicza -
              > Piłsidskiego, na skrzyżowaniu Piłsudskiego/Kilińskiego, za Philipsem - ale nie
              > tam gdzie on, bo kościół.
              >
              > Można też na Zachodniej, na terenach wokół fabrycznego, kaliskiego etc.

Ok, ale na Nawrot też można budować wyżej, co nie oznacza oczywiście, że zaraz
              mają być wieżowce w linii zabudowy. Ale na Boga, niech norma nie staje się
              barierą, jak to ma miejsce! 5-6 kondygnacji ulicy nie zaszkodzi, można górne
              przecież wycofać, a będzie bardziej ekonomicznie - jak w Solarisach. Miasto
              poszło jednak na tanioche i na ilość, nie jakość, jak ze wszystkim...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka