Dodaj do ulubionych

rada powiatu i sejmik

23.10.06, 00:52
Zajęci bardzo dyskujsą nad składem rady gminy i burmistrzem zapomnieliśmy o
radzie powiatu i sejmiku województwa. Tu również będziemy musieli dokonać
wyboru. I nie będzie on łatwiejszy. A jest przecież bardzo ważny. W radzie
powiatu mieliśmy w obecnej kadencji trzech przedstawicieli i nie jesteśmy z
ich pracy zadowoleni. Kogo wytypujemy teraz?
A konia z rzędem temu kto wymieni naszych radnych tej kadencji w sejmiku? :-)
Kandydaci do rady powiatu:
Komitet Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego
1 Czekalski Józef 50 Żychlin
2 Czechoński Wiesław 51 Dobrzelin
3 Jędrzejczak Piotr Paweł 74 Żychlin
4 Król Tadeusz 50 Żychlin
5 Mędrzycka Krystyna 57 Żychlin
6 Durys Sławomir Włodzimierz 48 Żychlin
Komitet Wyborczy Prawo i Sprawiedliwość
1 Bartochowski Waldemar Sławomir 41 Żychlin
2 Dąbek Mścisław Kazimierz 64 Żychlin
3 Szymański Andrzej 45 Żychlin
4 Anuszkiewicz Andrzej Franciszek 52 Żychlin
5 Dankiewicz Edward Jan 60 Grabów
Powiatowy Komitet Wyborczy Wyborców Miasto i Wieś
1 Lewandowski Sylwester Cezary 44 Żychlin
2 Wawer Sławomir 45 Dobrzelin
3 Kaczmarek Krzysztof Eugeniusz 47 Żychlin
4 Lewandowski Rafał Mariusz 25 Żychlin
Komitet Wyborczy Wyborców "ZIEMIA KUTNOWSKA 2006"
1 Modrak Ryszard Piotr 56 Żychlin
2 Kwiatkowski Andrzej 52 Żychlin
3 Kłys-Kowalczyk Urszula Maria 60 Żychlin
4 Witeczek Marian Zenon 65 Żychlin
5 Popielarz Jerzy Tadeusz 47 Żychlin
6 Sembrat Rafał Paweł 52 Żychlin
Komitet Wyborczy Wyborców Strażacki Komitet Wyborczy
1 Falkowski Mirosław 55 Żychlin
2 Wojciechowska Krystyna 59 Żychlin
3 Olba Ryszard 51 Żychlin
Koalicyjny Komitet Wyborczy SLD+SDPL+PD+UP Lewica i Demokraci
1 Wencel Zdzisław Maciej 70 Żychlin
2 Królikowski Andrzej 60 Żychlin
3 Darowska Edyta Monika 30 Żychlin
4 Malinkiewicz Waldemar Jacek 47 Żychlin
5 Sęczkowski Krzysztof 30 Żychlin
6 Żakieta Antoni Marian 60 Żychlin
Komitet Wyborczy Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej
1 Adamska Klara Elżbieta 50 Żychlin
2 Kubiak Rafał 32 Żychlin
3 Fram Jan 56 Żychlin
4 Pawlak Andrzej 48 Żychlin
5 Warczak Wiesław Stanisław 51 Żychlin
Obserwuj wątek
    • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 23.10.06, 01:04
      i kandydaci do sejmiku:
      Komitet Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego
      Maciak Jerzy Wojciech
      Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska RP
      Żak Alicja Małgorzata
      Komitet Wyborczy Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej
      Tarka Zbigniew
      Komitet Wyborczy Polska Partia Pracy
      Zawołokin Natalia
      Zawołokin Beata Dorota
      Komitet Wyborczy Unia Polityki Realnej
      Halamus Anatol

Podaję oczywiście tylko nazwiska osób z terenu naszej gminy. Okręg wyborczy jest
      duży. Pełna lista na stronie PKW:
      wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/komListyRada.html?pkreg=100000-RDA/3
      • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 23.10.06, 01:06
        przepraszam: wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/komListyRada.html?okreg=100000-RDA/3
        • zniesmaczona12 Re: rada powiatu i sejmik 23.10.06, 09:09
          Moi drodzy forumowicze nie bedziecie chyba tesknic za moimi postami bo jestem
          podobno uszczypliwa - jak sie na kilka dni wycofam z forum.Niektore kandydatury
          do Rady Powiatu i do Sejmiku przyprawiaja o zawrot glowy. Nie moge wyjsc z
          podziwu jak niektorym osobom brak jest "samooceny" i biora udzial w
          tym "spektaklu " bo inaczej ocenic tego nie mozna. Z osob, ktore znam
          najbardziej podoba mi sie kandydatura P.Medrzyckiej PSL i P. Anuszkiewicza.Moze
          pojawie sie na tym forum za jakis czas jak zlapie oddech po tych rewelacjach.
      • jolka905 Re: rada powiatu i sejmik 27.10.06, 00:13
        Może mnie ktoś oświeci : Kim są panie Zawołokin? Czym się zasłużyły,że zostały
        powołane na listę kandydatów do sejmiku?
        • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 27.10.06, 01:09
          Też jestem ciekaw!
    • bysket Re: rada powiatu i sejmik 23.10.06, 22:39
      Kogos madrego i znajacego temat prosilbym o informacje , bo sie poprostu
      pogubilem. Szymanski Andrzej na radnego kandyduje z Samoobrony a do Rady
      Powiatu jako czlonek PIS. Przeciez to jaks niedorzecznosc.
      • zainteresowany761 Re: rada powiatu i sejmik 23.10.06, 22:49
        TO Są DWIE RóżNE OSOBY BYSKET. JEDEN TO SZPADEL TEN Z SAMOOBRONY,A DRUGI PRACUJE
        NA WYMIENNIKOWNI TO TEN Z PIS-U.
        • bysket Re: rada powiatu i sejmik 23.10.06, 23:05
          Sluchaj ten z wymiennikowni to ma na imie Jerzy i ma troche wiecej wiosenek
          chyba ze pracuje tam dwoch Szymanskich
          • zainteresowany761 Re: rada powiatu i sejmik 23.10.06, 23:24
            TAK TAM PRACUJE DWóCH SZYMAńSKICH.
            • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 24.10.06, 00:47
              Jeszcze się dobrze nie wczytałem w kandydatury do powiatu, musze się z tym
              "przespać". A czy Wy macie już jakieś "przymiarki"? :-)
              • dinozaur46 Re: rada powiatu i sejmik 24.10.06, 09:16
                Ja mam takie odczucie. To nie jest tak, że ci ludzie, nie wszyscy zaznaczam,
                chcą zrobić coś dobrego dla nas mieszkańców gminy. No bo jak. W powiecie, w
                województwie są inne zadania, nie nasze, żychlińskie. Oni po prostu szukają
                pieniędzy ! Diabłu by wylizali du.. ! Dziwię się tym, którzy mają jakiś
                autorytet wśród nas, żychliniaków i mogliby zmieniać na dobre żychlińską
                rzeczywistość to ich zamiary sięgają zaraz wyżej DO POWIATU, DO WOJEWÓDZTWA.
                Czyżby ich samoocena była ............................
                • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 24.10.06, 20:16
                  Dokładnie podzielam Twoje obawy Dinozaurze. I dlatego czytam i czytam tę listę i
                  nic mądrego mi do głowy nie przychodzi. Chyba nie znajdę tu swojego kandydata.
                  Podobnie zresztą, jak na żychlińskiej części listy do sejmiku. Pomocy!
                  • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 26.10.06, 00:08
                    No, pomocy, cholerka! Co z Wami zostawicie mnie samego z tym problemem? :-)
                    • zniesmaczona12 Re: rada powiatu i sejmik 26.10.06, 10:47
                      Ja mam wlasnie w tej kwestii pytanko dla tych rozeznanych w temacie wyborow.
                      Czy moze kandydowac do Rady Powiatu osoba skazana prawomocnym wyrokiem za
                      przestepstwo gospodarcze ?
                      • jolka905 Re: rada powiatu i sejmik 26.10.06, 15:10
                        A w Sejmie pracować może?
                        • zosia233 Re: rada powiatu i sejmik 26.10.06, 16:47
                          hej :)
                          wiecie co,a mi to się chce smiac z tych,co kandydyują do sejmiku wojewódzkiego :)
                          boshe mało im.....a w szczególności jednej osobie????????? dla mnie pewne osoby
                          poniżają się startem w takie miejsce,nie potrafia dobrze zarządzać w małym
                          miasteczku,jakim jest Zychlin,a pchają sie na głęboką wodę :(
                          ja bym podziękowała takim kandydatom
                          pozdro trzymajcie się
                          (musiałam sie w końcu zalogować ,bo czytanie wszystkich postów i jedynie
                          myślenie nic nie daje.....a teraz mi lepiej)
                          :)
                          • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 26.10.06, 23:37
                            No to witamy w klubie, Zosiu :-) Mówisz "jedna osoba"? W gronie startujących do
                            sejmiku z naszej gminy widzę co najmniej dwie. Myślę o panach J.M. i Z.T. Obu
                            panom podziękujemy. Co do reszty to nic nie wiem o tych osobach. Chyba zagłosuję
                            na kandydatów do sejmiku z sąsiednich miejscowości. Parę osób znam.
                            • kot9933 Re: rada powiatu i sejmik 27.10.06, 10:29
                              edmurphy napisała:

> No to witamy w klubie, Zosiu :-) Mówisz "jedna osoba"? W gronie startujących
                              do
                              > sejmiku z naszej gminy widzę co najmniej dwie. Myślę o panach J.M. i Z.T. Obu
                              > panom podziękujemy. Co do reszty to nic nie wiem o tych osobach. Chyba
                              zagłosuj
                              > ę
                              > na kandydatów do sejmiku z sąsiednich miejscowości. Parę osób znam.
                              A ja znam jeszcze die osoby, ktorym nie zaufam to A.Z i A.H , pozostalych tez
                              nie znam
                              • zosia233 Re: rada powiatu i sejmik 27.10.06, 11:59
                                wiecie co może głupio teraz wyjadę,ale cos mnie zainteresowało????
                                mamy dość dużo kandydatów na burmistrza,a dlaczego tylko o 3 słychać na
                                żychlinie??a co z reszta zamierzają dzień wcześniej przekonywawać,ze to na nich
                                własnie powinno sie głosować????
                                dręczy mnie to......
                                a co do sejmiku wojewódzkiego to znacie moje zdanie!!
                                ja nie zamierzam głosowac na nikogo z tych,co tam startują !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                buziaczki
                                • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 27.10.06, 23:10
                                  No to mamy posprzątane :-) W sprawie kandydatów do sejmiku oczywiście.
                                  • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 03.11.06, 22:40
                                    Jakieś notowania? Coś się mówi na mieście? :-)Kurczę dajcie jakis cynk, bo będę
                                    głosował na chybił trafił :-)
                                    • kandydat9 Re: rada powiatu i sejmik 06.11.06, 23:06
                                      Jakoś zaniedbaliśmy listy powiatowe a to też ma istotne znaczenie.
                                      Patrząc na nazwiska mandaty powinny w/g mnie podzielić między sobą:
                                      PiS, Samoobrona i chyba Ziemia Kutnowska 2006
                                      • mlody9936 Re: rada powiatu i sejmik 06.11.06, 23:45
                                        to ja zaproponuje zapoznanie się może z tym komitetem:

www.ziemiakutnowska2006.org/index.php
                                        • kandydat9 Re: rada powiatu i sejmik 07.11.06, 00:02
                                          Przeglądałem.
                                          W naszym okręgu, głównie dinozaury z zamierzchłej już epoki.
                                          • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 07.11.06, 00:24
                                            Raz jeszcze przejrzałem listę do powiatu i dalibóg, jak byłem głupi tak jestem.
                                            Na liscie ziemi kutnowskiej jest pare nazwisk, ale ... do końca przekonany nie
                                            jestem. Nie wiem kto z ziemi kutnowskiej był w tej kadencji radnym i co
                                            zdziałał. Wiem, że żychlin nie był przedmiotem ich uwagi, przynajmniej jak
                                            dotąd. Jednym słowem wiem, że nic nie wiem. Najwyżej nie zagłosuję i to będzie
                                            wina dotychczasowych radnych powiatowych z naszego miasta. Zero aktywności na
                                            rzecz żychlina i jeszcze mniej informacji i efekt jest, jaki widać.
                                            A z sejmikiem to dopiero koszmar!
                                            • mlody9936 Re: rada powiatu i sejmik 07.11.06, 07:49
                                              żaden z kandydatów nie był radnym w tej ani zdaje mi się w poprzedniej kadencji
                                              do powiatu lub gminy. Wydaje mi się, że w porównaniu do tych wszystkich młodych
                                              kandydatów, majacych wielkie i nierealne planyi którym brakuje doświadczenia
                                              życiowego Ci kandydaci wiedzą czego chcą, mają bardzo dużo doświadczenia i
                                              realne plany działania. konkretne plany, konkretne założenia. Podejrzewam, że
                                              oni mogliby zdziałać dla gminy sporo.
                                              • kandydat9 Re: rada powiatu i sejmik 07.11.06, 08:01
                                                Coś mi się mlody9936 wydaje, że nie chodzi ci o jakiś tam program ale o
                                                wypromowanie konkretnych nazwisk na tej liście.
                                                • mlody9936 Re: rada powiatu i sejmik 07.11.06, 09:48
                                                  nie. p oprostu zapoznałem się z programami większości KW i ten najbardziej
                                                  przypadł mi do gustu. Tylko tyle. Nie mam zamiaru nikogo namawiać ani
                                                  przekonywać...
                                                  • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 07.11.06, 23:38
                                                    Dla mnie Ziemia Kutnowska, bo o tym komitecie mówimy, to pare nazwisk, które
                                                    znam. Ale to nie ułatwia mi zadania, a wręcz przeciwnie. Kandydatów mogę jedynie
                                                    oceniać znając co nieco ich dokonania zawodowe.Ale to nie wystarczy. Chyba idą
                                                    po kasę, niezaspokojone ambicje i dla załatwienia własnych spraw. Poza tym w
                                                    programie nie widzę czegoś szczególnego dla naszej gminy?
                                                  • kot9933 Re: rada powiatu i sejmik 08.11.06, 08:50
                                                    Moj znajomy od dluzszego czasu planowal wyjazd do USA. Tak tez sie stalo .
                                                    Wczoraj wylecial i to na okres 6 m-cy. Ja sie zdziwilem kiedy wczoraj na
                                                    kablowce zobaczylem iz ten pan figuruje jako kandydat do Rady Powiatu
                                                    rekomendowany przez PIS. Przeciez to jakas niedorzecznosc ( zalozmy , ze temu
                                                    panu uda sie jakos przebrnac przez sito wyborcow )i co ? Czy ten fakt zostal
                                                    przez samego kandydata zatajony czy ktos go umiescil tylko po to zeby zapelnic
                                                    liste ? Dla mnie to ani uczciwe ani normalne.
                                                  • realista133 Re: rada powiatu i sejmik 08.11.06, 17:46
                                                    To bardzo niepoważne wobec wyborców.
                                                    Byłem zainteresowany tą listą i teraz mam problem
                                                    Podaj może jego pozycję na liście abym nie trafił kulą w płot
                                                  • kot9933 Re: rada powiatu i sejmik 08.11.06, 22:17
                                                    do realisty133 lista 4 poz. 4 A moze jak mu sie uda przeslizgnac to Urzad
                                                    bedzie finansowal jego przyloty na sesje ?
                                                  • realista133 Re: rada powiatu i sejmik 08.11.06, 22:30
                                                    Dzięki.
                                                    Ustawiam celowniki na inne komitety
                                            • dinozaur48 Re: rada powiatu i sejmik 08.11.06, 14:20
                                              edmurphy napisała:

> Raz jeszcze przejrzałem listę do powiatu i dalibóg, jak byłem głupi tak jestem.
                                              > Na liscie ziemi kutnowskiej jest pare nazwisk, ale ... do końca przekonany nie
                                              > jestem. Nie wiem kto z ziemi kutnowskiej był w tej kadencji radnym i co
                                              > zdziałał. Wiem, że żychlin nie był przedmiotem ich uwagi, przynajmniej jak
                                              > dotąd. Jednym słowem wiem, że nic nie wiem. Najwyżej nie zagłosuję i to będzie
                                              > wina dotychczasowych radnych powiatowych z naszego miasta. Zero aktywności na
                                              > rzecz żychlina i jeszcze mniej informacji i efekt jest, jaki widać.
                                              > A z sejmikiem to dopiero koszmar!

Zapytam ciebie w takim razie co może "zdziałać" radny gminny dla Żychlina ?
                                              Myślę że tylko radzić i nic więcej. Tak twierdzą niektórzy z tego forum. Że w
                                              naszej gminie dyktatorsko rządził p. Wencel itd. itd . To samo można odnieść do
                                              powiatu. W powiecie rządzi starosta a radny to może ale ...................
                                            • naezo Re: rada powiatu i sejmik 08.11.06, 17:05
                                              W ostatniej kadencji radnymi powiatowymi byli Wołoszyn, Tarka i Królikowski. O
                                              ile szeregowy radny z pojedyńczym głosem nie przebije się przez wielogłos
                                              miernych ale wiernych partyjniaków, to członek zarządu powiatu może dużo więcej.
                                              O ile chce i ma pojęcie o co chodzi. Członkami zarządu byli Wołoszyn i
                                              Królikowski ale albo nie potrafili,albo nie chcieli nic dla Żychlina zrobić.
                                              Dbali tylko o swoje ciepłe posadki ( również Tarka ).Królikowski próbuje
                                              następne cztery lata dorabiać do emerytury w powiecie nic nie robiąc i o niczym
                                              nie mając pojęcia.Tarce, koledzy AK iPW, znależli już ciepłą posadkę dyrektora
                                              szpitala. Z drugiej strony dla sprawiedliwości trzeba powiedzieć,że kompetencje
                                              Rady Powiatu i Rady Gminy i Miasta są ściśle określone i nie pokrywają się. Do
                                              zadań powiatu należą drogi powiatowe, szpital, muzea,powiatowe istytucje
                                              kultury, szkoły ponadgimnazjalne ( niektóre - w Żychlinie Zespół Szkół)
                                              ,geodezja. I za te dziedziny działalności możemy radnych powiatowych rozliczać.
                                              Za nic więcej.Za to co dzieje się w mieście odpowiada Rada Gminy i Miasta i
                                              burmistrz.
                                              • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 09.11.06, 02:12
                                                W radzie powiatu wcale nie rządzi starosta, a radny ma wiele do powiedzenia,
                                                jeśli chce oczywiście. I radny powiatowy może wiele zdziałać dla swojej gminy,
                                                po to zresztą gmina go tam wysyła. Nasi radni, trzej dzielni muszkieterowie
                                                zdziałali dużo, ale dla siebie. Ostatni ich wyczyn jak słusznie zauważyłeś to
                                                zadbanie o interesy radnego tarki, żeby chłoptyś nie został bez pracy. Najpierw
                                                utworzono dla niego specjalne stanowisko (pełnomocnik starosty d/s
                                                restrukturyzacji szpitala - aktualnie vacat - czyli wyraźnie stanowisko było
                                                robione pod tarkę), a potem kolesie z zarządu m.in. AK i PW zrobili go
                                                dyrektorem. Ale dla naszej gminy nie zrobili nic. Przypomnę choćby sprawę
                                                likwidacji politechniki.
                                                • zniesmaczona12 Re: rada powiatu i sejmik 09.11.06, 09:08
                                                  Ich zasluga tez jest powolanie niezbyt kompetentnego starosty pana D . Pamietam
                                                  jednak tego pana jak objezdzal punkty komisji wyborczych (podczas referendum)
                                                  pamietam jego wypowiedzi co do kompetencji p.Wencla . Koledzy musieli sie w
                                                  jakis sposob zrewanzowac za aktywnosc temu panu w wielkim czarnym kapeluszu .
                                                  Nie pomysleli ze on ma glowe tylko do noszenia tego kapelusza.
                                                  • jasnooswiecony Re: rada powiatu i sejmik 09.11.06, 09:33
                                                    Droga dinozaurko.
                                                    W wypowiedzi zniesmaczonej12 masz część odpowiedzi na zadane mi pytanie o
                                                    tzw."układ powiatowy"
                                                    Ktoś personalnie zwalniał p.W. i windował p.D. na szczyty powiatowe w
                                                    starostwie / sam by się niestety nie powołał /
                                                  • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 10.11.06, 00:48
                                                    I Zniesmaczona i Jasnooswiecony widzą sprawy we własciwym kontekście. Taki
                                                    właśnie układzik powiatowy sobie powstał. Niezbyt subtelny, bo nawet takiemu
                                                    laikowi politycznemu, jak ja, rzucający się w oczy. Jak to mówią "gołym okiem
                                                    widać" :-)
                                                    A teraz naszym zadaniem jest ten układzik przerwać, bo panowie szykują się do
                                                    nastepnych rozdań personalnych. Chyba ślubowali sobie troskę i opiekę i że cię
                                                    nie opuszczę aż do ostatniego fotela do wzięcia :-)
                                                  • dinozaurka Re: rada powiatu i sejmik 10.11.06, 00:53
                                                    dziękuje za informację, Jaśnieoświecony, vel Piwoszu.....
                                                    To juz chyba wiem dla czego tak obawiam się p. Wołoszyna..... Razem z p.
                                                    Królikowskim za bardzo pachnie mi on Kutnem, czyli........ trzecim panem z tego
                                                    tercetu.... a jego w naszych władzach to już na pewno widzieć tu bym nie
                                                    chciała..... oj, nie...
    • oswiecona1 Re: rada powiatu i sejmik 10.11.06, 15:42
      Kto to taki jest co wyjechał w siną dal ?
      • edmurphy Re: rada powiatu i sejmik 11.11.06, 01:35
        Widzę Dinozaurko, że nie ja jeden "czuję bluesa" :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka