diogenespies 05.01.08, 15:57 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/804860.html?ses_nm=41b840c2d6c88a3b9d19abf3d70af884 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
longeta Re: sprzedali mieszkanie Potockiej za bezcen 05.01.08, 16:02 No i qu.. zaczęło się:-))) Przynależność partyjna nie ma nic do rzeczy.......grunt że gleba jest swojska,taka kaszubska prawie:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: sprzedali mieszkanie Potockiej za bezcen IP: *.astral.lodz.pl 05.01.08, 16:02 Rozumiem, że autor watku jest poruszony, dlaczego? Władza od zawsz nagradza "swoich". Nagrodziła i tym razem. Pokolenia mijaja, a metody władzy "dziel i rządź" nie ulegaja zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: sprzedali mieszkanie Potockiej za bezcen 05.01.08, 16:10 ja sie całe życie dziwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: sprzedali mieszkanie Potockiej za bezcen IP: *.astral.lodz.pl 05.01.08, 16:29 Zapomnij o zadziwieniu, przypomnij sobie stara maksymę: "człowiek rodzi sie głupi i umiera głupi" Odpowiedz Link Zgłoś
rybak76 Re: sprzedali mieszkanie Potockiej za bezcen 05.01.08, 16:32 I jakoś ponownie wspaniała dwójka przodowników UMŁ : Tomaszewski i Kus, nie widzieli problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
brite P o r a ż a j ą c e 05.01.08, 16:38 "Początkowo nie zgodziliśmy się, bo przecież w Łodzi jest głód mieszkań - wspomina Małgorzata Niewiadomska-Cudak (SLD), zasiadająca w komisji gospodarki mieszkaniowej i komunalnej Rady Miejskiej w Łodzi. - Dyrektor Potocka zwróciła się z prośbą o ponowne rozpatrzenie wniosku. No i się ugięliśmy. Przyszła na posiedzenie komisji z dyrektorem wydziału budynków Wojciechem Kusiem, który gorąco się za nią wstawiał. Nikt nie chciał wytykać dyrektor Potockiej, że za telewizyjną pensję może wynająć mieszkanie na własną rękę. Ale także, co tu ukrywać, nie zależało nam, aby podpaść pani Potockiej. Mógłby ucierpieć wizerunek naszych ugrupowań w telewizji." Powtórzę ostatni fragment: "Nikt nie chciał wytykać dyrektor Potockiej, że za telewizyjną pensję może wynająć mieszkanie na własną rękę. Ale także, co tu ukrywać, nie zależało nam, aby podpaść pani Potockiej. Mógłby ucierpieć wizerunek naszych ugrupowań w telewizji." CZY JA K***A ŻYJĘ W NORMALNYM ŚWIECIE???? Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: P o r a ż a j ą c e 05.01.08, 16:52 brite napisał: > CZY JA K***A ŻYJĘ W NORMALNYM ŚWIECIE???? Oczywiście, media kreują rzeczywistość,a nawet ustawiają wybory.......poza tym to pikuś,kiedyś(jak i teraz) sprzedawano całe fabryki za bezcen,a nawet miasta:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: P o r a ż a j ą c e 05.01.08, 17:09 Po takim tatusiu (były I Sekretarz Komitetu Wojewódzkiego PZPR, były Prezydent Łodzi, w szczególnych latach, bo osiemdziesiątych ub. stulecia) można mieć tylko takie widzenie świata. Niedaleko pada... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: P o r a ż a j ą c e 05.01.08, 23:31 big_news napisał: >...można mieć tylko takie widzenie świata. Niedaleko pada... == Wszak w tej komisji zasiadają same byłe esbeki, byli członkowie PZPR, sowieckie aparatczyki i peerelowskie zbuki, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy_kontrolowane Re: P o r a ż a j ą c e 07.01.08, 20:27 W identycznym mieszkaniu, jakie zajmuje dyr. Potocka, mieszczącym się dokładnie pod jej mieszkaniem, mieszkają trzy rodziny. Mają wspólną kuchnię, wspólną łazienkę. A dyr. Potocka sama zajmuje taki apartament. Rozmawiałam z nią kiedyś o tym mieszkaniu. Powiedziała, że ona wiele mieszkań oddała miastu (czyli Łodzi) i że jest tutaj dyrektorem Telewizji, więc musi gdzieś mieszkać. Wtedy powiedziała, że zarabia 7 tysięcy na rękę i że ma na utrzymaniu dwie córki i mieszkanie w Warszawie, więc na wynajem mieszkania tutaj jej nie stać... Niektórzy potrafią się urządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: P o r a ż a j ą c e IP: *.toya.net.pl 05.01.08, 17:11 "(...)bo przecież w Łodzi jest głód mieszkań - wspomina Małgorzata Niewiadomska-Cudak (SLD), zasiadająca w komisji gospodarki mieszkaniowej i komunalnej Rady Miejskiej w Łodzi. - Dyrektor Potocka zwróciła się z prośbą o ponowne rozpatrzenie wniosku. No i się ugięliśmy. Przyszła na posiedzenie komisji z dyrektorem wydziału budynków Wojciechem Kusiem, który gorąco się za nią wstawiał." Jaki do jasnej Anielki, glod mieszkan? N I E G O S P O D A R N O S C i tyle, miasto ktore stac na kiszenie po 10 lat mieszkan- pustostanow( w kamienicy, ktorej stan nie jest ogolnie zly), z ktorych nie wymeldowano lokatorow, bo zapomnieli tego sami zrobic, to chyba bardzo bogate miasto. Moge uprzejmie wskazac kilkanascie mieszkan, ktorymi gospodaruje ADM Konstantynowska, a ktore sa noclegowniami meneli, ale pancie zza biurek nic z tym nie robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: P o r a ż a j ą c e IP: *.astral.lodz.pl 05.01.08, 17:17 > Jaki do jasnej Anielki, glod mieszkan? N I E G O S P O D A R N O S > C i tyle, miasto ktore stac na kiszenie po 10 lat mieszkan- > pustostanow( w kamienicy, ktorej stan nie jest ogolnie zly), z > ktorych nie wymeldowano lokatorow, bo zapomnieli tego sami zrobic, > to chyba bardzo bogate miasto. Moge uprzejmie wskazac kilkanascie > mieszkan, ktorymi gospodaruje ADM Konstantynowska, a ktore sa > noclegowniami meneli, ale pancie zza biurek nic z tym nie robia. Czyżbys miał ochote zaintonować: "wyklety powstań ludu ziemi, powstańcie których dreczy głód"? Lepiej przypomnij sobie słowa: Oj naiwny, naiwny, naiwny, Jak dziecko we mgle, Jak goliat na pchle, Mól w otchłani wód, Który liczy wciąż na cud. Oj naiwny, naiwny, naiwny, Dziecko w kwiecie sił. Choć w intencjach To w zasadzie pozytywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: P o r a ż a j ą c e IP: *.toya.net.pl 05.01.08, 17:35 Nie wiem czy wiadomo ludziom, ze mieszkania komunalne mozna wykupic z bonifikata ponad 90%. Potocka slynie z tupetu, dlatego pewnie nie odczuwala zazenowania, dopominajac sie mieszkania od miasta. Takie walki sa mozliwe, jeden z moich kolegow, tez sobie chodzil wybieral mieszkania komunalne, bo mial znajomosci, gdzie trzeba. Sama tez jestem w trakcie wykupu, zdobylam swoje ponad 100 m2 droga zamiany mieszkan, wszystko zgodnie z prawem i kosztem wielu wyrzeczen. Zdaje sobie sprawe, w przeciwienstwie do oburzonych, ze do ceny nie mozna sie doczepic. Smieszy mnie jednak argument, ze nie ma mieszkan w Lodzi, one sa, ale jest postkomunistyczna w wiekszosci N I E G O S P O D A R N O S C . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: P o r a ż a j ą c e IP: *.astral.lodz.pl 05.01.08, 18:07 Nie mieszaj do tego komunizmu z bezwładem urzedniczym. Oburzajace sa wszelkiego typu bonifikaty, ulgi, umorzenia. Cena mieszkania powinna odpowiadać jego wartości, a nie widzimisie urzednika. Sprawa potockiej powinna skonczyc sie w sądzie, w drodze postepowania karnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: P o r a ż a j ą c e IP: *.toya.net.pl 05.01.08, 18:46 A jaki mialbys autorski pomysl na przeksztalcanie wlasnosci komunalnej w prywatna? Wykupuja takie mieszkania raczej ludzie, ktorzy maja troche wiecej pieniedzy niz sasiedzi, ktorym tak jak jest, jest dobrze( brudne klatki, obrzydliwe podworka, kupy ich pieskow, gdzie sie da). Zareczam ci tez, ze tam gdzie sa wspolnoty mieszkaniowe bezwlad urzedniczy ma mniejsza moc. Mieszkam w kamienicach nie pierwszy rok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.toya.net.pl 08.01.08, 17:32 i reportaż o tym zrobi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 18:54 Drogie bałwanki, z ulg i umorzeń przy wykupie mieszkań komunalnych korzystają wszyscy obywatele jednakowo. Jeśli jakokolwiek Kowalski chce wykupić swoje mieszkanie komunalne, zgłasza się do UMŁ, który wycenia owo mieszkanie i sprzedaje z uwzględnieniem ugl i umorzeń. Parę miesięcy temu odwiedziłam tenże urząd gdzie kobieta poinformowała mnie, że moja ciotka-emerytka może mieszkanie komunalne w którym zamieszkuje wykupić za 11 tys.zł. wraz z opłatami manipulacyjnymi. Mieszkanie ma 37 m. 2 i na wolnym rynku kosztuje obecnie cirka about 130-140 tys. zł. Czyli urząd sprzedaje mieszkanie za mniej niż 1/10 ceny. I wszyscy tak kupują, więc po co to ujadanko? Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie 08.01.08, 18:56 Droga śnieżynko, Nie chodzi o fakt, że wyżej wymieniona pani wykupiła mieszkanie z bonifikatą, lecz o to, czy należało jej się mieszkanie komunalne. Po co więc ten protekcjonalny tonik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 19:08 Ta pani jest takim samym obywatelem jak moja ciotka. Równość obywateli wobec, konstytucja -coś słyszłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 19:10 wobec prawa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.toya.net.pl 08.01.08, 19:22 Lokale komunalne sa przyznawane tym obywatelom, ktorzy nie maja innego lokum na wlasnosc. A czy ta pani spelnia ten warunek? Nie ma domu pod Warszawa, na Mazurach czy gdziekolwiek indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie 08.01.08, 19:47 Na to właśnie pytanie mógłby odpowiedzieć jakiś reporter śledczy TVP3. Co do równości obywateli wobec prawa, to proponuję Ci, iksie, udać się do odpowiedniej delegatury UM i poprosić o przyznanie lokalu komunalnego, odczekać 2 miesiące, a potem złożyć podanie o wykupienie z bonifikatą. Na pewno Ci się uda, w końcu Ty też masz takie same prawa jak pani P. i Twoja ciotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sledzczy Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.toya.net.pl 08.01.08, 21:36 drogi ixie, w Łodzi kilka tysięcy oczekuje na jakiekolwiek mieszkanie. Ta pani mieszkanko dostała poza kolejnością, kolejne (w czasach komuny też dostała z listy PZPR). Ta Pani frenetycznie oklaskiwała Władosława Batroszewskiego gdy ten mówił o odwadze przeciwstawienia się silniejszemu! A po cichy dogadywała się z zakłamanymi urzędnikami UMŁ w sprawie wykupu. Wstrętne to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 22:19 Odpowiadam, hurtowo. W tej chwili powszechną praktyką jest wykupywanie mieszkań komunalnych przez starsze osoby, a praktycznie przez ich dzieci, które dają mamie/tacie/babci pieniądze na wykup, a następnie mieszkanie zapisywane jest natychmiast tymże (czasami bardzo zamożnym) dzieciom. W ten sposób niektórzy ludzie kolekcjonują sobie mieszkania i mają ich więcej niż inni par butów. Nikt się z tego powodu nie oburza. A przecież gdyby mieszkanie po śmierci takiej starszej osoby trafiło z powrotem do zasobów gminy byłoby czym obdzielać potrzebujących. Czy jak ktoś przychodzi do magistratu wykupić mieszkanie, to ktoś go pyta, ile ten człowiek ma domów? Nikt. Pani Potocka robi więc to co wszyscy, czyli orze jak może, ale ponieważ jest osobą publiczną, to bardziej rzuca się w oczy i zrobił się szumek. Wstrętne to? Może i wstrętne, ale kiedy u nas liczyła się etyka i wrażliwość społeczna? Ja sobie takich czasów nie przypominam. Odpowiedz Link Zgłoś
mag.gie Jest tylko taka kwestia 08.01.08, 23:38 osoby posiadające prawo do nabywania takich mieszkań to długoletni najemcy. Osoby które regularnie płaciły czynsz. To że jakiś tam Iksiński gromadzi sobie w ten sposób takie mieszkania to sprawa jego sumienia. Z tego co wiem osoby posiadające prawo do wykupu z bonifikatą nie mogą takiego mieszkania sprzedać przez kilka lat. Jeśli to zrobią płacą różnicę. Zatem pan Iksiński nie może w ten sposób być właścicielem kilku mieszkań nabytych w ten sposób. Pani Potocka nie miała prawa aby takie nabyć z bonifikatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: Jest tylko taka kwestia IP: *.toya.net.pl 09.01.08, 00:16 Troche sie przepisy pozmienialy, nie trzeba byc wieloletnim najemca. Mozna tez dosc szybko sprzedac mieszkanie, o ile te pieniadze sa przeznaczone na inne lokum. Nie mozna miec tytulu prawnego do innych mieszkan z chwila, gdy stajemy sie mieszkancami z "komunalki". Nie wiem ja tu sprawa tej pani wyglada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: mag.gie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 19:15 Przeczytaj dokładnie mój post, bo nie o to mi chodziło. Chodziło mi o wykupywanie mieszkań przez sędziwych lokatorów i zapisywanie ich w darowiźnie (testamencie) młodszym krewnym, którzy w ten spoosób kolekcjonują mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
breblebrox Re: mag.gie 09.01.08, 19:28 A ilu mozna mieć takich dziadków w rodzinie, którzy przepiszą mieszkanie na jedną osobę? Czyli ile mieszkań można w ten sposób zdobyć, że nazywasz to kolekcjonowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: mag.gie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:19 Dwa, cztery. Znane mi przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breblebrox Re: mag.gie IP: *.opera-mini.net 10.01.08, 11:53 I uważasz, że to jest uczciwe? Czy oburzasz się, że akurat pani Potocka zwróciła na siebie uwagę? W końcu jest osobą publiczną, nic dziwnego, że jej czyny są bardziej widoczne. Czemu nie rozpocząć dyskusji na ten temat, skoro wszyscy możemy się zgodzić, że to cwaniakowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: mag.gie 09.01.08, 19:33 > Przeczytaj dokładnie mój post, bo nie o to mi chodziło. Chodziło mi > o wykupywanie mieszkań przez sędziwych lokatorów i zapisywanie ich w > darowiźnie (testamencie) młodszym krewnym, którzy w ten spoosób > kolekcjonują mieszkania. Ale cała dyskusja jest akurat o p. Potockiej, a nie o krewnych sędziwych lokatorów. Zresztą wyobraźmy sobie pana Ygreka, który chce sobie pokolekcjonować mieszkania. Babcia pana Ygreka wykupuje za jego pieniądze swoje mieszkanie lokatorskie. Jest jego prawowitą właścicielką i może zrobić z nim co zechce, po spełnieniu warunków zawartych przy umowie o przyznaniu bonifikaty przez miasto. Więc zapisuje je w testamencie panu Ygrekowi, po powiedzmy 6 latach umiera, a pan Ygrek realizuje testament. Jaka jest jego wina? Nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: mag.gie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:30 Winy Ygreka nie ma żadnej. Wina systemu. Tylko, że Ygrek może mieć 2 sędziwe babcie, cioteczną babcię i mamę itp. i od każdej wykupić mieszkanie za 10 tys. Po śmierci tychże sprzedać z przebiciem co najmniej dziesięciokrotnym/wynajmować. Może też, jeśli będzie wystarczająco cwany wykupić mieszkania za znajome sedziwe i naiwne staruszki,które mu to mieszkanie zapiszą w darowiźnie. Jestem dość obeznana z tematem, bo ostatnio z lekko zjeżonym włosem przygladałam się takim cwaniakom działającym na rynku nieruchomości gminnych. Gmina zachwycona sobą prowadzi "prywatyzację" zasobów czyli rozdawnictwo za małe pieniądze cwaniakom. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: mag.gie 10.01.08, 12:25 Uporczywie twierdzisz, że to Ygrek za kogoś wykupuje mieszkania. Nieprawda. W świtele prawa babcie, ciocie, sąsiadki, kochanki i ktogo tam jeszcze Ygrek namówi na taki interes, same wykupują swoje mieszkania. I potem z własnej woli podpisują dalsze dokumenty (u notariusza), w konsekwencji których pozbywają się własnych praw do mieszkania. I co ma tu gmina do gadania? Jeśli babcie mają pełne prawo dysponowania swoją własnością (a nie mają go od razu - czego nie chcesz przyjąć do wiadomości, mimo że już niejedna osoba tutaj zwrałała na to uwagę), to nią dysponują. Nie wiem czemu Cię to bulwersuje? Skoro mają prawo, to to robią. I to nie gmina prowadzi rozdawnictwo - jak uparcie sugerujesz - lecz te właśnie babcie. Ale przecież nie o tym mówimy: chodzi nam o przypadek p. Potockiej, która nie uzyskała prawa do mieszkania po leciwej babci. Nadal twierdzisz, że to są takie same przypadki? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 22:30 Drogi Śledczy, ta pani została tu skierowana do pracy na państwowym. Toteż dostała do użytkowania mieszkanie z państwowych zasobów. Po paru latach zamieszkiwania w lokalu gminnym wystąpiła o jego wykupienie, bo miała do tego prawo. Ja też gdybym miała lokal gminny mogłabym go sobie wykupić. Jak i każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie 08.01.08, 23:07 Drogi Iksie, Problem polega na tym, że to nie TVP przyznała jej takie prawo do lokalu, które pozwoliło jej później wykupić mieszkanie z bonifikatą, lecz gmina. I rodzi się pytanie, na jakiej podstawie przyznano jej to prawo. >Ja też gdybym miała lokal gminny mogłabym go > sobie wykupić. Jak i każdy inny. To może spróbuj zatrudnić się na poczcie, w szkole czy na innymi państwowym, dostań mieszkanie i wykup sobie po 2 latach. Potem jeszcze jedno i jeszcze jedno i tak dalej. Czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.toya.net.pl 08.01.08, 23:15 Eee mozna to obejsc...Jak sie ma troche pieniedzy na "inwestycje" we "wspaniale", walace sie lodzkie kamienice, bo tu nie o loftach mowa, prawda? A ktos pamieta, czy ta pani nie zarezerwowala sobie mieszanka w sasiedztwie Szyca? Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie 08.01.08, 23:41 No właśnie - obejść:) Być może da się np. namówić kogoś, by zameldował cię u siebie, a potem sam sie wymeldował. I nie wygląda to na nielegalne (zgaduję, bo nie jestem prawnikiem), ale nie podejrzewam, by taka sytuacja miała miejsce w przypadku p. Potockiej. W sumie najbardziej mnie w tym wszystkim ciekawi, czy przyznawanie mieszkań komunalnych (nie zamieszkałych przez nikogo) jest regulowane ściśle, czy też jest uznaniowe. Jak znam życie, to jest jest oczywiście regulamin, ale z taaakimi dziurami, o których najlepiej wiedzą ci, którzy go tworzyli... A przecież może być tak, że ten regulamin przewiduje przyznawanie mieszkań w wyjątkowych sytuacjach osobom "które przysłużyły w wybitnie miastu" czy coś w tym stylu. I wtedy prawnie wszyściutko jest czyściutkie, lecz etycznie, MSZ, nie do końca. (W przeciwieństwie do hipotetycznej sytuacji, którą wymieniłem na początku posta - skoro płacę komuś, by odstąpił mi swoje prawo do lokalu, to co w tym złego, pod warunkiem, że jest to legalne). Krótko mówiąc, nawet jeśli prawnie wszytsko jest ok - a najpewniej jest - nie uważam, by to była etycznie taka sama sytacja, jak w przypadku "szarych" ludzi, meldujących się w takich lokalach, zawierając między sobą różne umowy cywilne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.toya.net.pl 09.01.08, 00:13 Mozna to wszystko bez naginania prawa zalatwic czyli tez etycznie; uczciwie i dla dobra miasta(mala podpowiedz- zamiana mieszkan przez panstwowe biuro). Najgorzej centrum wyglada chyba przez ludzi, ktorzy nawet o siebie i mieszkanie nie umieja zadbac, baa po pupilu nie posprzataja, ale "komunalka" w centrum od miasta nalezy sie im jak psu zupa. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie 09.01.08, 00:19 Tak, śmieszne jest to, że kilka tysięcy ludzi czeka na mieszkanie, a kilka, o ile nie kilkanaście tysięcy mieszkań niszczeje w centrum. Dopóki te mieszkania nie wejdą na rynek, żulia będzie się panoszyć bezkarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śledczy ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.toya.net.pl 09.01.08, 08:33 Po raz kolejny jest organizowana konferencja w Łodzi nt. dziennikarstwa śledczego. Jednym z organizatorów jest redaktor TVP3. Najciemniej pod latarnią jest. Prawo nie przewiduje obowiązku zapewniania mieszkań osobom, które potrzeby mieszkaniowe mają zapewnione. Czyli sprawa ta ma wyraźny charakter korupcyjny, Droga x. (Imię i nazwisko znane śledczemu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 19:12 Drogi śledczy, Jeśli firma kieruje Cię do pracy w innym mieście to musi Ci lokum zapewnić. Tak było pewnie w przypadku Potockiej. Ja bym natomiast postawiła pytanie - czy rzeczywiście gmina musi sprzedawać mieszkania z takim dużym upustem? Za mniej niż 1/10 ceny.Sprzyja to ewidentnie spekulacjom. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie 09.01.08, 19:23 Boże, ile razy jeszcze zignorujesz fakt, że gmina i TVP Łódź to nie ta sama instytucja! Nie byłoby problemu, gdyby to TVP wynajęła mieszkanie, to chyba proste? Ja bym Ci poradził dotrzeć do odpowieniej ustawy i uchwały rady miasta i przeczytać warunki wykupu mieszkań - są tak ułożone, przynajmniej w założeniu, by nie sprzyjać spekulacjom. Ale mam wrażenie, że rzeczywistość nie bardzo Cię interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śledczy Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.toya.net.pl 10.01.08, 08:27 Pani x (imię i nazwisko znanem śledczemu) w mniejszym stopniu broni kolekcjonerki mieszkań, a swojej przełożonej. Bardziej zalezy jej na obronie wszechwłądnego parterowego dyrektora i jego alter ego wicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sledzczy Efekty polowania IP: *.toya.net.pl 10.01.08, 09:05 Mamy sukces. Akcja poszukiwania mieszkań w Łodzi przyniosła owoce. W TVN jeden dyrektor zapowiedział kontrolę tytułów najmu i w rezultacie upolował się sam. Tak dla statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:17 Napisałam wcześniej, że cały system wykupu mieszkań jest skonstruowany rozrzutnie i sprzyja spekulacjom i kombinacjom. Potocka działała jedynie w ramach tego systemu i nie jako jedyna. Szkoda, że innych spekulacji się nie widzi. Może dlatego, że są robione przez anonimowych cwaniaków, którzy bogacą się kosztem niegospodarnej gminy i kosztem uboższej części społeczństwa,które nie ma szans na mieszkanie gminne. Nie wiem dlaczego uważasz, że system jest dobry, skoro praktyka jest inna. Gmina dysponuje mieszkaniami, które umownie można nazwać "państwowymi", TVP jest państwowa. Sprzężenie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie 10.01.08, 12:16 Ok, więc twierdzisz, że system jest zły bo pozwala na nadużycia, cwaniacy są źli, bo nadużywają tego systemu i kolekcjonują mieszkania, lecz jedna p. Potocka jest w zasadzie fair, bo "orze, jak może", a wszycy się jej czepiają tylko dlatego, że jest osobą publiczą? Co do sprzężenia TVP i gminy, to jest takie samo jak sprzężenie PKP z gimnazjum nr 1 w Pcimiu, czy Zakładem Karnym w Garwolnie. I nic z tego nie wynika, a już najmniej to, że jeśli klawisz z Garwolina dostaje etat na Smutnej, to gmina powinna zameldować go na stałe, z prawem wykupu, w prawie 200-metrowym mieszkaniu w centrum Łodzi. Jeszcze jakieś ciekawe agrumenta do zbicia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.toya.net.pl 10.01.08, 13:28 Dorzuce od siebie kamyczek.Znam przypadek rodziny z 11 dzieci(byl o nich artykul w WO), ktora stara sie o wieksze lokum, nieee gmina nie ma dla nich nic wiekszego niz te ich 43 m2. Nie jest to rodzina patologiczna, ot mieli zalozenie, ze im wiecej dzieci, tym wiecej milosci. Powiedz im, ze te 150 m2 dla pani dyrektor sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d2 Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 17:00 A stać ich było na utrzymanie tych 150 m2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 20:15 Gdzie napisałam, że Potocka jest fair? Działa w ramach tego samego systemu co i inni, tylko bardziej ją widać bo jest osobą publiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty I jeszcze jedno 10.01.08, 12:53 Nigdzie nie napisałem, że uważam, że system jest dobry. Niemniej jednak uważam, że gmina powinna wyzbyć się jak największej ilości mieszkań tzw "komunalnych", nawet kosztem tego, że skorzystają na tym spekulanci. Obecny system z penością ma jakieś luki i wady, co nie oznacza, że utrzymywanie patologicznego status quo jest dobrym rozwiązaniem. Gmina jest fatalnym zarządcą, o czym wiem z własnego doświadczenia. Jest też fatalnym właścicielem, co widzę, gdy wyglądam przez okno. Im mniej gminy w nieruchomościach, tym czystsze i ładniejsze będzie centrum. Lecz to jest jest oddzielny i szeroki temat, już tu nie raz i nie dwa omawiany. A teraz ględzimy o uczciwości i etyczności postępowania w bardzo konkretnej sprawie, gdzie jedna pani wyczuła świetny interes, a konkretni urzędnicy pomogli jej w realizacji planu. I ten styk prywatnego interesu, publicznej telewizji i urzędników gminnych budzi zastrzeżenia wielu ludzi. Ale oczywiście nie Twoje;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: I jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 20:23 No i powiedziałeś w końcu prawdę. "nawet kosztem tego, że skorzystają na tym spekulanci." Ja bym dodała i cwaniacy. Toteż i taka Potocka na tym bazuje. Ja też uważam, że gmina powinna sprywatyzować zasoby, ale czy to się musi odbywać za tak niską cenę? Czy gmina jest taka bogata i nie potrzebuje pieniędzy? Sprzedaż mieszkań lokatorom nie jest zjawiskiem nowym, ale poprzednio ceny wyprzedaży mieszkań były bardziej zbliżone do cen rynkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: I jeszcze jedno IP: *.toya.net.pl 10.01.08, 21:04 W mojej bylej kamienicy na 100% lokali w rekach prywatnych znalazlo sie (mimo duzych upostow) z 5% mieszkan. Ludzie nie chca wykupowac, bo po co brac sprawy w swoje rece. Mieszkaja w obrzydliwych klatkach, ale przejawiaja tylko postawe roszczeniowa lub cos co ja nazywam "maksymalnie za minimalnie". Tylko dzieki temu, ze cos sie zbieralo na funduszu remontowym udalo sie wstawic nowe drzwi, brame. Trzeba sie raczej czepiac tego, ze mieszkania stoja latami i niszczeja, na moje prosby 3 juz administratorka rozklada rece, ze sprawa idzie przez sad... Stoi mieszkanie na parterze i przez 10 lat nie moga osob tam zameldowanych znalezc. Wybito juz okna, wykradano zawartosc. Pamietam, ze gdy jeszcze bylam mieszkanka Lodzi bez wlasnego lokum, nieraz sie pytalam o takie mieszkania, ze w zamian za remont przejme i preferecyjnie wykupie, zyska gmina, bo odejdzie koszt remontu, nieeee- odzyskaja wyremontuja i dopiero dadza , taaak w grudniu po poludniu, jak trzeba juz bedzie wymieniac stropy( domyslacie jakie to koszty!) Ustawiony kolega chwalil mi sie, ze ma dojscia i ogladal sobie lokale komunalne tak dlugo, az mu sie ktorys spodobal i mial odp. potencjal. Ja z mezem oficjalna droga zdobylismy w koncu metry do zycia(tzn kupilismy lokal za cene 10 razy wyzsza od tej, ktora zaplacil najemca po wykupie z bonifikata). Remontowalismy w podobnym czasie, ale gdzie naszej kamienicy do jego... Troche przydlugie, ale chcialam ci opisac problemy wykupu. To wszystko dzieje sie w centrum duzego miasta, gdzie pomieszkiwanie to nie dowod prestizu. Niewiele tez kamienic ma stan prawny wyjasniony, wiekszosci mieszkan pewnie nie mozna wykupic. Admistracje panstwowe kiepsko tym zarzadzaja, jak chcesz dalej chodzic po takim centrum, to chodz. Wykupic by to mogli ludzie z wlk pieniedzmi, przy takich upustach trafia to w rece srednio sytuowanych, ale tez nie zamienia sie w prywatne czynszowki, tylko we wspolnoty mieszkaniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty A więc małe podsumowanko dla wyjaśnienia 10.01.08, 23:11 > No i powiedziałeś w końcu prawdę Czy sugerujesz, że wcześniej nie mówiłem prawdy? Wiesz, trochę się gubię w Twojej logice. Najpierw mówisz, że nie ma problemu, bo wszycy tak robią. Przyznajesz, ża sama odwiedziłaś odpowiedni pokój w odpowiednim urzędzie w celu wypytania o mieszkanie ciotki. Zaraz potem ubolewasz nad podłością cwaniaków, którzy kolekcjonują mieszkania i mają ich więcej niż par butów. W tym samym poście sugerujesz, że p. Potocka działa tak samo jak wszycy, i że ludzie czepiają się jej tylko dlatego, że jest na świeczniku. DOdajesz, że przecież u nas etyka nigdy się nie liczyła, więc o co całe halo. Potem odwracasz kota ogonem i mówisz złym systemie, naiwnych staruszkach i o tym, jak Ci się włos na głowie jeży przyglądałaś się różnym cwaniakom działającym na rynku nieruchomości (Chyba nie wtedy, kiedy sama wypytywałaś o mieszkanie ciotki, nie?). Wreszcie bronisz p. Potockiej mantrując o pracy "na państwowym" i o tym, że firma powinna pracownikowi zapewnić mieszkanie, wciąż traktując TVP i gminę czyli "państwo" jak jednego wielkiego pracodawcę, by już za chwilę kierować rozmowę na jeszcze inne tory, lamentując, jaki to skandal, że gmina "rozdaje" mieszkania za 10% wartości, oczywiście spekulantom, a mogłaby, po sprzedawać po cenach bardziej rynkowych, jak "wcześniej" (czyli kiedy? i po jakich cenach?). Jednak przez całą dyskusję nie odniosłaś się do wciąż powracającego pytania: - czy myślisz, że p. Potocka spełniła warunki niezbędne do uzyskania mieszkania komunalnego (np. czy miała wcześniej własnościowe mieszkanie?) Jeśli nie spełniła, to czy rzeczywiście jest to taka sama sytuacja, jak w przypadku babć, cioć itp? I czy w takim razie nie będą oburzały Cię niejasności na styku interesów gminy, mediów i p. Potockiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Drogie Narty, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 19:50 Odwiedziłam odpowiedni pokój w UMŁ, ponieważ przekonałam się, że pewna cwana rodzinka (nowi "znajomi" ciotki) chce nakłonić moją starą ciotkę (85 lat) do wykupienia mieszkania i przekazania im za odstępne.Jakaś taka kombinacja była w zamyśle, bo już przygotowano notariusza. Ciotce zostałaby do zamieszkiwania najwyżej klatka schodowa. Kiedy ciotka zapoznała mnie z tym projektem, zrobiłam m.in. rozeznanie w gminie co i jak, ile kosztuje takie mieszkanie itd. Zapobiegłam tragedii w ostatniej chwili. Dziś podobna sprawa 91 letniej sędziny jest opisana w gazecie. Niskie ceny ułatwiają takie kombinacje. Podejrzewam że takich cwaniaków grasują teraz na rynku nieruchomości tysiące. Zadowolone Narty? Nie uzyskałam natomiast odpowiedzi w jaki sposób sprawdza się zwykłych obywateli wykupujących mieszkanie, czy nie posiadają domu jednorodzinnego w Łodzi albo innym mieście, innych mieszkań? Podejrzewam, że cały system sprzedaży mieszkań jest dziurawy jak stary durszlak i daje okazje do robienia nadużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejskie_narty Re: Drogie Narty, IP: *.toya.net.pl 17.01.08, 12:28 > Zadowolone Narty? Nie, bo cały czas nie odpowiedziałaś na stawiane tu parę razy pytanie, kluczowe dla kwestii casusu p. Potockiej. Czy myślisz, że spełniła warunki, żeby dostać mieszkanie od gminy? Czy myślisz, że wszytko odbyło się w porządku? > Nie uzyskałam natomiast odpowiedzi w jaki sposób sprawdza się > zwykłych obywateli wykupujących mieszkanie, czy nie posiadają domu > jednorodzinnego w Łodzi albo innym mieście, innych mieszkań? Możesz przypomnieć, w którym momencie o to pytałaś? I od kogo chcesz tę odpowiedź? Ode mnie? Od urzędnika? A poza tym, pozwól, że powtórzę, to jest temat na inną, szerszą dyskusję, w której mogłoby się okazać, że mamy podobne zdanie. Tutaj jednak maglowany jest przypadek szczegółowy :> Jeśli chcesz pogadać mieszkaniach komunalnych i problemach z nimi związanych,to odnajdź jakiś stary wątek i dopisz się. Albo załóż nowy, określ, co Cię oburza czy niepokoi, a na pewno rozwinie się ciekawa dyskusja:) Odpowiedz Link Zgłoś
trusia29 Re: Drogie Narty, 27.01.08, 22:48 > Nie uzyskałam natomiast odpowiedzi w jaki sposób sprawdza się > zwykłych obywateli wykupujących mieszkanie, czy nie posiadają domu > jednorodzinnego w Łodzi albo innym mieście, innych mieszkań? > Podejrzewam, że cały system sprzedaży mieszkań jest dziurawy jak > stary durszlak i daje okazje do robienia nadużyć A sprawdza sie w ewidencji gruntów i w sądzie wieczystoksięgowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: branicka System sprzedazy jest sprawny IP: *.toya.net.pl 28.01.08, 09:33 Niesprawni są nieuczciwi urzędnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie 10.01.08, 09:38 Drogi X, jeszcze raz zwrócę uwagę na zacytowaną skandaliczną wypowiedź łódzkiej radnej: "Nikt nie chciał wytykać dyrektor Potockiej, że za telewizyjną pensję może wynająć mieszkanie na własną rękę. Ale także, co tu ukrywać, nie zależało nam, aby podpaść pani Potockiej. Mógłby ucierpieć wizerunek naszych ugrupowań w telewizji." To jest, drogi x, korupcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:36 Jest to wypowiedź skandaliczna. Prwda jest taka, że w polityce kruk krukowi oka nie wykole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.13.rev.vline.pl 10.01.08, 17:33 To jest sprawa dla prokuratury !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śledczy ankieta śledcza IP: *.toya.net.pl 10.01.08, 18:56 Jeśli urzędnicy świadomie łamali prawo to zasługują na sprawiedliwy proces karny. Jeśli łamali prawo nieświadomie to są idiotami. * właściwe podkreślić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INDIGO Re: ankieta śledcza IP: *.nrth.cable.ntl.com 10.01.08, 20:42 Ja pracuję w UK moja rodzina pozostała w Łodzi.Chciałem zamienić mieszkanie zgodnie z prawem na większe ale nie mogę bo przy moich dochodach muszę szukać mieszkania na wolnym rynku. Wykupić też nie mogę bo jakiś cholerny inwestor sie będzie produkował.Takie informacje w UM otrzymałem.Ani zamienić!Ani wykupić!!I też mam dwóch synów na utrzymaniu. Jak jeszcze raz ktoś napisze coś o równości wobec prawa to niech poda swój adres jeśli ma odwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Głosowałeś na PO? 10.01.08, 21:32 Jeśli tak to powinieneś do kraju przyjechać i tu tyrać a nie w UK:-) Nie mogłem sobie darować:-). Pozdrawiam serdecznie z Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorzkie żale Ingygo ma rację IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.01.08, 22:46 Tak na dodatek jeszcze, casus Potockiej nie jest jedyny, znane są przypadki złodziejskiej prywatyzacji świeżo zbudowanych mieszkań komunalnych przy ulicy Wodnej, Liściastej, w których mieszkają, teraz już właściciele, prominentni działacze samorządowi, rzekomo troszczący się o interesy Łodzian. Interesujące, hak zachowa się wymiar sprawiedliwości? A może Byczko Szymon, mecenas ustanowiony w sprawie obrazi tym razem wszystkich inaczej myślących Łodzian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gru Re: Głosowałeś na PO? IP: *.toya.net.pl 14.01.08, 16:57 masz racje każdy Łódzki wyborca powinien dziś wyglądać jak plfoto.com/1343081/zdjecie.html pozdrawiam apikus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black_weaver nie ma jak dbac o sprawy miasta IP: *.toya.net.pl 28.01.08, 10:59 juz nawet w pudlu pisza o naszym wspanialym prezydencie:))) i cala Polska moze sie posmiac www.pudelek.pl/artykul/7940/jak_wyludzic_200_metrowe_mieszkanie/ cos mi sie wydaje ze jakby wykup mieszkan komunalnych na takich zasadach jak zrobila to p.Potocka byl tak prosty i zgodny z prawem,to chyba ludzie nie braliby kredytow na 30 lat zeby sobie kupic mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beatix Re: nie ma jak dbac o sprawy miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 11:37 Nie życze sobie żeby Kropiewnicki za moje pieniądze z podadków niczym car rosji lekką reką rozdawal mieszkania osobom, które stać na zakup za pełną kwotę! To nie jest biedna artystka żeby za 10% sumy kupowala sobie kawalerkę, tylko bogata baba, która dostaje apartament za bezcen! Ludzie splacają mordercze kredyty a nasz cudowny prezydent bawi sie w dobroczyńce dla bogatych! Oby szybko gpo zdjęto ze stanowiska i prokurator zajął sie jego działalnoscia, przynoszącą szkodę miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_w Re: nie ma jak dbac o sprawy miasta IP: *.toya.net.pl 28.01.08, 11:42 to sk....systwo i lapowkarstwo wladzy wobec mediow- prokuratura powinna sie tym zajac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veritas Już się zajmują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.08, 12:49 nasze organa ścigania. Nie odpuszczą bo sprawa jest zbyt poważna. To okradanie dobra wspólnego, majątku gminy za pełnym przyzwoleniem urzędników: Tomaszewskiego i Kusia. Do pudła z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tent Wstyd! IP: *.toya.net.pl 28.01.08, 17:30 Na cały kraj! I kto? Nieskazitelny rzekomo Kropiwnicki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nil Re: Już się zajmują IP: *.toya.net.pl 29.01.08, 05:37 Poświadczenie nieprawdy za pełnym przyzwoleniem załganej władzy. Kompromitacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: ciekawe kiedy TVP 3 o tym powie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 15:00 Pani POtocka zajmuje ten lokal dopiero od kilku miesięcy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Milosz mogl to "wlk" aktorka nie moze? IP: *.toya.net.pl 13.01.08, 10:46 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,4831203.html Jak widac trzeba byc zasluzonym, a nagrody sie same znajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leśny Małgosia grała u Bogusia Poręby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 16:01 zdolna jest z niej artystka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: Małgosia grała u Bogusia Poręby IP: *.toya.net.pl 14.01.08, 16:30 A Poreba to nie byl kumpel Moczara? Ja tez najbardziej z tamtej roli ja pamietam. Bylo takich zdolnych na peczki...Ot podobny kaliber Stalinska. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies Re: Małgosia grała u Bogusia Poręby 14.01.08, 17:50 u Wajdy chyba też, takie wiejska dziewcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gru tak wybraliście w wyborach ! TO macie ! wasza wina IP: *.toya.net.pl 14.01.08, 16:47 tak wybraliście w wyborach ! TO macie ! URZĄD MIASTA BOI SIE RZĄDOWEJ TELEWIZJI i wspaniale tak samo boi sie POLICJI i SĄDU WSA jeszcze lepiej powinien sie bać WYBORÓW SAMORZĄDOWYCH !!!!!! ALE SIE NIE BOI ? bo jako wyborcy jesteśmy KRETYNAMI !!!!!! niestety Prawda boli !!!!! w normalnym miescie SAMORZĄDOWYM po takiej akcji Prezydent wywala szefa wydziału lokalowego !!!!!!! a jak jest CIENIASEM to sam się podaje do DYMISJI !!!!!! TO NASZA WINA !!!! NISKA ŚWIADOMOŚĆ OBYWATELSKA na której żeruje URZĘDASTWO !!!!!!!!! czyli potocka kropa matuszak i jak bym miał wymieniać to bym pisał jeszcze ze dwa dni więc skończę na rossecie co buduje nową FALĘ ! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zp grunwald Re: tak wybraliście w wyborach ! TO macie ! wasza IP: *.toya.net.pl 14.01.08, 17:56 Urząd nie boi się TVP, ani tym bardziej WSA. zauważalny jest powrót do teorii "trójpana" prof. Leszka Nowaka gdzie władza wykonawcza uchwałodawcza, kontrolna, media staje jednym poprzez proces korumpowania. Prezydent nie wywali dyrektora lokalowego ponieważ ów dyrektor wykonuje dokładnie dyspozycje tegoż prezydenta, m.in. załatwiając kolejne mieszkanko dla artystki filmu szefa Zjednoczenia Patriotycznego "Grunwald". Ten sam prezydent formułuje na nowo prawo zwalniając tegoż dyrektora z obowiązku składania oświadczenia majątkowego. I ktoż tu jest cieniasem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gru ewidentnie cieniasem jest wyborca bo nie likwiduje IP: *.toya.net.pl 14.01.08, 22:27 ewidentnie cieniasem jest wyborca bo nie likwiduje SYSTEMU gdyby popierał partię która wprowadza wolne i tylko prywatne media ! to po wyborach do sejmu ,pozostało mu by tylko pilnować prezydenta albo wybrać przy wyborach samorządowych Prezesa lokalnej TV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniec mitu Pożegnajmy urzędników IP: *.toya.net.pl 16.01.08, 06:43 Okazali dobre serce słynnej artystce, remont przeprowadzili. Mieszkanie ufundowali. Teraz znaleźli się w szponach prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czelając Re: Pożegnajmy urzędników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 10:27 To kiedy dymisje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty Re: Pożegnajmy urzędników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 19:55 Dymisje ? haha nie doczekasz sie , nie takie przewły robią i nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bye bye Pożegnajmy urzędników IP: *.toya.net.pl 17.01.08, 00:39 Ich los jest już bliski końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlw Re: Pożegnajmy urzędników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 18:13 Akurat . Kropiwnicki znowu polezie do Prokuratury , do Sądu , do Gazet łodzkich ,żeby napisały jedyną prawdę ( jego prawdę ) i znowu nic nie będzie jak ze sprawą braci G. Oni powiedzieli prawdę i co ? Nic Tomaszewski i Chądzyński wolni . A co wyprawiają teraz z Warecką ? A mieszkanie dla Porockiej , A szpital Korczaka ? Skandal . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza węgła Pożegnajmy Kropiwnickiego IP: *.toya.net.pl 17.01.08, 18:16 Tak będzie najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza węgła Re: Pożegnajmy Kropiwnickiego IP: *.toya.net.pl 22.01.08, 17:41 I wykrakałem! Wielu Łodzian żegna Kropiwnickiego. Bez żalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śledczy x już rozpoznał się na liście sprzedajnych? IP: *.toya.net.pl 23.01.08, 07:47 Forumowicz x znajduje się na liście osób, którym władza litościwa przydzieliła mieszkanie komunalne z opcją wykupu. A może też używa nicka news21? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: x już rozpoznał się na liście sprzedajnych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 18:35 No i co pracuję w telewizji??? Jakie państwo taki śledczy. Palant. Odpowiedz Link Zgłoś
diogenespies sk..synstwa część dalsza ! 23.01.08, 08:07 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/810790.html?ses_nm=10ca09a16cdd6541b531f6ff32ab62a4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: sk..synstwa część dalsza ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 08:29 jak widać, są równi i równiejsi, tzn. krewni i znajomi Królika kontra mieszkańcy Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apel news21 przybywaj na odsiecz IP: 212.2.99.* 23.01.08, 09:01 Zadaj kłam, weź w obronę, potrafisz, tego wymaga od Ciebie władza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kąt płaski Rola Magdy Majewskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 10:36 jest tu dwuznaczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracia Kuś daje i odbiera IP: *.toya.net.pl 24.01.08, 09:11 Daje skorumpowanym dziennikarzom i politykom. Odbiera prawowitą własność mieszkańców księżego Młyna. Ambiwalencja działań dyrektora jest przerażająca. A longeta milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zprzytupem Re: Kuś daje i odbiera 24.01.08, 09:24 To ten Kuś w nagrodę za przekręty z lokali dostał funkcję przewodniczącego komisji ds. pacyfikacji i wysiedleń na Księżym Młynie? Tego nawet w PRL nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania nie widze skandalu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 10:50 to że wykupiła je za 50 tys. tu nie ma uchybienia bo takie mamy prawo że mieszkanie od miasta można wykupić za 8-10% jego rynkowej wartości. i KAŻDY kto wynajmuje od miasta mieszkanie moze to zrobić. przekręt widze w tym że dostała 200 metrowe mieszkanie. to jest przegięcie. a że miasto daje znanym ludziom mieszkania? to norma jak mówi prez. Tomaszewski w każdym szanującym się miescie... i nie ma znaczenia że ktoś (np. ja) Potockiej nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: nie widze skandalu IP: *.toya.net.pl 24.01.08, 11:01 Do mieszkan komunalnych sa kolejki, ze hej...Dostaja je ludzie, ktorzy nie maja tytulu prawnego do innego lokum. Czy ta pani spelnia ten warunek? Czy tylko jako zasluzona ma inne prawa niz my? Druga sprawa, za mieszkanie 200m ,jak mysle w zadbanej kamienicy, to nie jest za malo? Kto jej robil wycene i czy zrobil to uczciwie? Hm mm ja za moje mieszkanie o polowe mniejsze mam zaplacic ok 30 tys. A miasto dalo tylko podlaczenie do zimnej wody i gazu, klatka i brama moglyby grac w horrorach. Cos ta wycena dziwna... Pogadamy sobie, a pani i tak wyjdzie na swoje, moze i malo zarabiala (hahahah) pewnie za "trudna" role w "Plebani" dostawala wiecej niz te marne 7 tys., ale po sprzedaniu mieszkania wyjdzie na swoje i odkuje sie po tym zeslaniu do miasta mniej prestizowego niz Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropa na out Bezkarność i korupcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 11:35 Pani Potocka dostała niegdyś mieszkanie od komuny. Mieszkanie zostało sfinansowane przez podatników. Pani Potocka dostała mieszkanie komunalne pomimo tego, że nie spełniała wymogów formalnych o czym wszyscy wiedzieli. Mieszkanie komunalne nalezy do społeczności lokalnej jakim jest gmina Miasto Łódź. I znów mieszkanie ufundowali jej podatnicy. Miasto Łódź zamiast sprzedać mieszkanie na przetargu za cenę 4 000 zł/m2 (Wierzbowa tak ma) woli sprzedać je za 53 tyś. Miasto wzgardziło kwotą 800 000 zł, które mogły być uzyte na remonty bądź nowe budownictwo komunalne. Biedni podatnicy oczekujący w nieskończoność na mieszkana ufundowali bogatej Pani Potockiej mieszkania. Pojawił się nam nowy Janosik: okrada biednych i rozdaje bogatym! Brawo, Jerzy Kropiwnicki. Skończyły sie dni chwały. Zaczęła się zwykła grabież w imię ideału "Sacco di Roma". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diogenespies O Potockiej w TV TOYA i Dzienniku a inni milczą IP: *.toya.net.pl 30.01.08, 08:05 ciekawe czemu... lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/813124.html?ses_nm=2a76a1f526819ace5fa85cee1ae255cb moya.toya.net.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHAŁ TKM nic dodać nic ująć prawie jak w filmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 14:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prognozując A oszuści śpią spokojnie? IP: *.toya.net.pl 26.01.08, 23:13 Może w tym tygodniu wyprowadzą tych panów w bransoletkach na rękach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOo uczta się ludziska IP: *.gprs.plus.pl 27.01.08, 10:24 Kuś za zwolnienie go od ujawnienia oświadczeń majątkowych od 2003r miał za zdanie zapewnić Kropiwnickiemu przychylne media : stąd to lokum dla Potockiej i kilku dziennikareczek ( a ktoś wie o sędziach ?!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brrr Re: uczta się ludziska IP: *.toya.net.pl 27.01.08, 11:35 To nie jest problem skorumpowania kilku osób. tam w grę wchodzą ich setki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc dwie Magdy dyrektora Wojciecha Kusia IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.08, 13:02 {----} Odpowiedz Link Zgłoś
iiri Re: Dwie kościelne żony dyrektora Wojciecha Kusia 27.01.08, 13:43 Dobroć jest dobra*** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dwie kościelne żony dyrektora Wojciecha Kusia IP: *.gprs.plus.pl 27.01.08, 14:47 dobroć jest dobra zwłaszcza Ziółka dla urzedników miejskich od nieruchomosci Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 GWybiorcza napisała cos o mieszkaniu Potockiej ? 27.01.08, 20:53 czy artykuł (zapewne ) red Hac lub Gnacikowskiej umknął mojej uwadze ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Nic nie napisali ale IP: *.toya.net.pl 27.01.08, 21:31 moze napiszą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo i po co Re: Nic nie napisali ale IP: *.toya.net.pl 27.01.08, 21:47 Mielą się młyny zamówień prasowych. Za nimi podąża znacząca kasa. Po więc psuć klimat przemiłej współpracy i kąsać dłoń, która karmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diogenespies Naszą-Klasę warto przejrzeć sugerujesz? IP: *.toya.net.pl 27.01.08, 21:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: sprzedali mieszkanie Potockiej za bezcen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 10:35 To jest skandal!!! ludzie w tym mieście zarabiają poniżej średniej krajowej, młodzi ludzie biorą mordercze kredyty żeby kupić małe mieszkanie, a Kropiewnicki lekką ręką oddaje mieszkanie osobie,którą stać na zakup mieszkania za pełną kwotę! Czy my mieszkamy na Marsie???? nigdzie na świecie nie ma tyle absurdu co w naszym ciemnogrodzie. Ja sobie nie życzę żeby za moje podadtki Kropiewnicki szalał jak car Rosji! jak pojawi się petycja o odwołanie go z tronu to podpiszę z najwiekszą radością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black_weaver Re: sprzedali mieszkanie Potockiej za bezcen IP: *.toya.net.pl 28.01.08, 11:05 no wlasnie, moze wartoby bylo zainteresowac tym tematem jakis program typu "Uwaga" - i co? za pare lat jak p.Potocka przestanie dyrektorowac w TVP3, to odsprzeda kupione za bezcen, piekne mieszkanie za pelna kwote robiac drugi swietny interes na miescie i glupocie jego urzednikow- rozumiem ze to w ramach "przyciagania" znanych ludzi do Lodzi. Dobrze ze nie musimy sie im skladac na benzyne i jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beatix Re: sprzedali mieszkanie Potockiej za bezcen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 11:41 Nie życze sobie żeby Kropiewnicki za moje pieniądze z podadków niczym car rosji lekką reką rozdawal mieszkania osobom, które stać na zakup za pełną kwotę! To nie jest biedna artystka żeby za 10% sumy kupowala sobie kawalerkę, tylko bogata baba, która dostaje apartament za bezcen! Ludzie splacają mordercze kredyty a nasz cudowny prezydent bawi sie w dobroczyńce dla bogatych! Oby szybko gpo zdjęto ze stanowiska i prokurator zajął sie jego działalnoscia, przynoszącą szkodę miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Potocka, urzędnicy i radni - prokuratura IP: *.toya.net.pl 29.01.08, 08:32 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/812740.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Potocka i Tomaszewski mówią: IP: *.toya.net.pl 29.01.08, 08:36 Potocka pisze także: "Jako urzędnik państwowy nie uważam, aby moralne było wynajmowanie drogiego mieszkania na rynku komercyjnym. Wzbogacanie się osoby prywatnej moim kosztem będzie nadużyciem". Od wiceprezydenta Łodzi Włodzimierza Tomaszewskiego dostaliśmy pismo, w którym pyta: "Czy w ten sposób chcemy przyciągać do Łodzi osoby o znanych nazwiskach? Czy każdą z nich mamy straszyć prokuraturą?". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z drogi nadzieja w prokuraturze IP: 212.2.99.* 29.01.08, 11:34 niech przyjrza sie korupcyjnym poczynaniom Kusia i jego niby przelozonego pierwszego mianowanego zastepcy W.Tomaszewskiego, a to de facto jedna klika trzymajaca wladze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stong Re: nadzieja w prokuraturze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:06 Żyjemy w dziwnym miejście. Gdzie indziej za podobne przekręty urzędników już dawno dokonanoby czystki na posadach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp a prokuratorzy nie dostali od Kropy mieszkań? IP: *.toya.net.pl 29.01.08, 14:09 Jesli nie to dobrze, jesli tak .. Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 Re: sprzedali mieszkanie Potockiej za bezcen 29.01.08, 14:40 ZAGROŻENIE KORUPCJĄ w świetle badań kontrolnych NIK "Pojęcie korupcji, korumpowania nie wyczerpuje się w samych aktach wręczania takich korzyści, a określenie skorumpowany - w przyjęciu ich. Mieści bowiem w sobie ponadto element podporządkowania przekupywanych osób, osiąganie przez to możliwości trwalszego dysponowania nimi, posługiwania się "kupionymi ludźmi" dla zaspokajania nie tylko aktualnych, ale i przyszłych, niekiedy nieskonkretyzowanych podczas wręczania korzyści, potrzeb. Tak rozumiana korupcja jest pojęciem kryminologicznym i socjologicznym. W tej ostatniej płaszczyźnie oznacza, poza łapownictwem, także nepotyzm oraz zagarnianie środków publicznych." (..) "Na korupcję w urzędzie składają się akty sprzedajności i przekupstwa, w których sprawcą lub przedmiotem oddziaływania staje się osoba zaliczana przez prawo danego państwa do osób pełniących oficjalne zadania, określana różnymi terminami: urzędnik, osoba pełniąca funkcję publiczną, funkcjonariusz publiczny." Odpowiedz Link Zgłoś
desidero1 Re: sprzedali mieszkanie Potockiej za bezcen 29.01.08, 15:22 Nic nie wspomiano w art. o poświęceniu tego mieszkanka Potockiej przez bp Ziółka. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakz Kuś już wyleciał czy zbiera się do wylotu ? 29.01.08, 16:01 czas najwyższy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: memento 3 lata dla Kusia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 16:04 Funkcjonariusz publiczny, który przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat trzech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z uml Niszczarka dokumentów poszła w ruch! IP: *.toya.net.pl 29.01.08, 17:41 Kuś zaciera ślady! Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakz Re: Niszczarka dokumentów poszła w ruch! 29.01.08, 19:06 ale wniosków o udostępnienie informacji publicznej dotyczącej jego i Podwysockiej oświadczeń majątkowych to niech nie niszczy, bo oryginały są w odpowiednich rękach !! Odpowiedz Link Zgłoś
ioanides44 Re: Niszczarka dokumentów poszła w ruch! 29.01.08, 20:37 Sumienie to on już dawno sobie skasował. A jak tam mieszkanka w RSM "Bawełna", panie Kuś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diogenespies O Potockiej w TV TOYA i Dzienniku a inni milczą IP: *.toya.net.pl 30.01.08, 08:13 ciekawe czemu... lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/813124.html? ses_nm=2a76a1f526819ace5fa85cee1ae255cb moya.toya.net.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z dystansem To o czym się nie mówi nie istnieje IP: *.toya.net.pl 30.01.08, 08:21 Zdumiewające jest milczenie "Gazety" na ten temat przy jednoczesnym dęciu w balonik propagandowy rzekomych sukcesów ekipy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diogenespies moze tez dostali mieszkania od Kropy? IP: *.toya.net.pl 30.01.08, 09:13 Odpowiedz Link Zgłoś
madox44 symptomatyczne 30.01.08, 10:01 że G Wyborcza nie wystrzeliła z grubej rury w sprawie Potockiej, podejrzenia okazują sie faktami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bx Długi wypoczynek Kusia IP: 91.194.144.* 30.01.08, 15:45 Zakaz świadczenia pracy i w marcy wynocha z Urzędu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox Sieroty po Kusiu IP: *.toya.net.pl 30.01.08, 18:57 Rozsiane po różnych administracjach, spółkach i urzędach. Cóż te nieboractwa poczną bez swojego patrona. Cóż pocznie Monika Wójkowska - Durys, oficer łącznikowy pomiędzy Włodkiem a Wojtkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i dobrze Re: Sieroty po Kusiu IP: 212.2.101.* 30.01.08, 23:09 Zakłamanie i łamanie prawa mści się okrutnie. Kuś trafi do ZK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodatek Nie tylko Kuś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 10:30 Jego patron i guru także. W.T. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakz Re: Nie tylko Kuś 31.01.08, 18:33 czy chodzi o Włodzimierza Tomaszewskiego, tego od akcji "Nie kupa roboty" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Nie tylko Kuś IP: *.toya.net.pl 31.01.08, 22:32 Tak! O niego. W czapce idiotce, w szarfie kretynce! Odpowiedz Link Zgłoś
sas38 Lista zbyt ograniczona 02.02.08, 22:01 Czy nie lepiej byłoby podać listy obejmującej lata 2003 - 2007? Westchnienie ulgi wydane przez wielu zainteresowanych szybko przerodzi się w ostatnie tchnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: sprzedali mieszkanie Potockiej za bezcen IP: *.toya.net.pl 04.02.08, 16:35 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/814662.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskazując na Główny podejrzany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 15:14 to W. Tomaszwski Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty bzdura na szynach! 05.02.08, 15:56 No ładnie - teraz przez głupią sprawę jednego szwindelka zostanie zahamowana pozytwywna przecież tendencja do wyzbywania się przez gminę komunalnych mieszkań w kamienicach. Teraz jednen przez drugiego będą się radni prześcigać, by pokazać "zwykłym ludziom", jak to oni nie dbają o "majątek miasta"! I nieważne, że "majątek miasta" niszczeje, bo "miasto" nie potrafi nim zarządzać. Nieważne, że utrzymuje się w ten sposób patologiczny status quo, nieważne, że zmniejsza się szanse na poprawienie wizerunku centrum. Ważne, że pokazuje się wszem i wobec odpowiednią gębę. Świętoszkowatą gębę hipokryty "oburzonego" nieprawidłościmi. Jasne, tak trzymać, kochani radni:/ PS. Nie to, żebym uważał, że sprawa p. Potockiej nie jest ważna. Przerażają mnie tylko wnioski wyciągane na jej podstawie przez ludzi, którzy mają moc decyzyjną. Lipa straszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: bzdura na szynach! IP: 212.2.99.* 06.02.08, 02:27 Ale to prawda! Szwindle pochodzą od Tomaszewskiego. To zło promieniuje na całe miasto. Obłuda i zakłamanie pochodzą od tego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejskie_sanki Re: bzdura na szynach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 08:00 miejskie_narty - podpisuje sie obiema płozami pod twoim postem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatyk Słowa na wietrze! IP: *.toya.net.pl 06.02.08, 08:58 Będziemy zabiegać, by przywrócić wszelkim ogniwom władzy ich charakter służebny dla wspólnot, które je powołały. Prywata musi ustąpić dobru wspólnemu. Liderom politycznym będziemy uświadamiać powszechne zgorszenie, jakie płynie z rozproszenia środowisk politycznych: chrześcijańsko - demokratycznych, konserwatywnych, patriotycznych, narodowych, niepodległościowych i ludowych; gdyż owocuje to określonymi rezultatami wyborów. Obywatelom przypominać, jak wielka jest siła ich głosu. Ostatnie wybory bezpośrednie prezydentów wielkich miast przekonały nas do tego dobitnie - także tu w Łodzi, jak wiele można osiągnąć by dalej służyć Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sas38 W GW ciągle nie ma sprawy Potockiej 12.02.08, 07:30 Zupełnie jak zakładowa gazetka, pisze rzeczy tylko dobre, lepsze i najlepsze. Odpowiedz Link