Dodaj do ulubionych

Co zamiast żelatyny?

10 lat temu
Witam,
znalazłam super przepis na sernik na zimno (nie ten z torebki ;p),
ale tam trzeba dodać żelatynę. Czyli wieprzowinę ogólnie mówiąc.
Z przekonań nie jadam wieprzowiny, więc mam pytanie co da mi taki
sam efekt zamiast tej żelatyny
? Czy są inne dostępne produkty (i
jakie), żeby efekt był taki sam?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • absit Agar n/t 10 lat temu

      --
      "Przez większość czasu milcz,
      Mów tylko, kiedy musisz,
      A i wtedy krótko." Epiktet (55-135 n.e.)
      • myszmusia Re: Agar n/t 10 lat temu
        agar faktycznie , tyle ,że to nie da takieog samego efektu jak zelatyna niestety, tez mam ten problem i porezygnowałam z robienie rzeczy "zelatynowych" bo agarem nie udaje mi si euzyskac akiego efektu jak zelatyna
        --
        -----------------------------------
        Wielu ludzi uważa, że tym, którzy stają się wegetarianami, czegoś w życiu brakuje. Tym brakującym "czymś" jest zabijanie.
        - Eddy Grant
        [img]https://i27.tinypic.com/scqd7s.gif[/img]
        • toya666 Re: Agar n/t 10 lat temu
          Ooo, dzięki! Ale agar to chyba tylko w sklepach ze zdrową
          żywnością, bo w supermarketach nie widziałam...
          Pomyślałam też o cukrze żelującym. Myślicie, że ma takie samo
          działanie (może ma słabsze...). A może to też wieprzowe? Hmm...

          Nie wiem w jakich potrawach próbowałaś agar, ale ja potrzebuję dodać
          odrobinę do sernika na zimno. Nie robię własnej galaretki, więc może
          się uda. Jak myślisz?
          • absit Re: Agar n/t 10 lat temu
            toya666 napisała:


            > Nie wiem w jakich potrawach próbowałaś agar, ale ja potrzebuję dodać odrobinę do sernika na zimno. Nie robię własnej galaretki, więc może się uda. Jak myślisz?

            Przykro mi ale bardziej Ci nie pomogę - ja używam zwykłej żelatyny ( mój światopogląd na to pozwala :) - wiem po prostu, że wegetarianie uzywają agaru i tą wiedzą się z Tobą podzieliłam. Życzę udanych wypieków :)
            P.S. Nie wiem na 100 % ale śmiem twierdzić, że cukier żelujący składa się z curu i żelatyny.
            --
            "Przez większość czasu milcz,
            Mów tylko, kiedy musisz,
            A i wtedy krótko." Epiktet (55-135 n.e.)
            • myszmusia Re: Agar n/t 10 lat temu
              > P.S. Nie wiem na 100 % ale śmiem twierdzić, że cukier żelujący składa się z cur
              > u i żelatyny.

              chyba raczej cukru i pektyny:-)

              co do sernika - do sera nie dodawałam ale sernik na zimno ma najczesciej na wierzchu galaretka zalane jakies owoce - agar jako galaretka si enie sprawdza to sie "kruszy" jest inne w konsystencji. Ale moze z serem sie uda jak nei polejesz galaretka:-) jesli zrobisz napisz prose - jestem bardzo ciekawa efektu.


              --
              -----------------------------------
              Wielu ludzi uważa, że tym, którzy stają się wegetarianami, czegoś w życiu brakuje. Tym brakującym "czymś" jest zabijanie.
              - Eddy Grant
              [img]https://i27.tinypic.com/scqd7s.gif[/img]
    • matylda1001 Re: Co zamiast żelatyny? 10 lat temu
      Czy chodzi o wieprzowinę, czy o mięso w ogóle, bo istnieje też
      żelatyna wołowa. Kiedyś produkowali chyba tylko wołową, ale gdy
      zaczęło być głośno o chorobie wściekłych krów, przerzucili się na
      wieprzowinę. Myślę, że jednak tę wołową można jeszcze gdzieś kupić.
      Najwłaściwszym miejscem dla Twojego pytania jest forum "kuchnia". Tam
      dziewczyny wiedza wszystko na temat gotowania, produktów, i na pewno
      coś ci poradzą.
      forum.gazeta.pl/forum/f,77,Kuchnia.html
      --
      www.youtube.com/watch?v=bCmYjL6dP9Y&feature=related
      • toya666 Re: Co zamiast żelatyny? 10 lat temu
        matylda1001 napisała:
        > Czy chodzi o wieprzowinę, czy o mięso w ogóle

        Tylko o wieprzowinę.
        A serniczek to ten: kotlet.tv/malinowy-sernik-na-zimno-z-twarogiem
        Jest bez galaretki na wierzchu, tylko do sera trzeba dodać "utwardzacz" i
        właśnie takowego poszukuję. Premiera za 2 tyg na przyjazd ukochanego ;)
        Dzięki za wszystkie porady!
        • matylda1001 Re: Co zamiast żelatyny? 10 lat temu
          Twój serniczek wygląda apetycznie i ja też się chętnie skusze. Tylko,
          że na maliny chyba trzeba będzie poczekać. Z mrożonymi to już nie
          będzie taki sam. Z jakich Ty zamierzasz go zrobić? No ale żelatyny
          nie zastąpisz niczym. Dowiedziałam się, że wołowej najprawdopodobniej
          nie wolno sprzedawać w krajach UE. Pozostaje poprosić kogoś, kto
          jedzie gdzies poza UE, żeby przywiózł większy zapas.
          --
          www.youtube.com/watch?v=bCmYjL6dP9Y&feature=related
          • toya666 Re: Co zamiast żelatyny? 10 lat temu
            Szukałam dziś mrożonych malin. Nie ma. Są tylko w "leśnych mieszankach
            owocowych" a takich nie chcę. Więc kupiłam truskawki. Spróbuję z truskawkami,
            które też uwielbiam :)

            Żelatynę postaram się zastąpić agarem - polecanym na wielu forach. Jutro skoczę
            do sklepu ze zdrową żywnością i mam nadzieję, że uda mi się znaleźć :)

            Nie mogę się doczekać efektu!! Choć przyznam szczerze, że ten spód z gotowych
            biszkoptów do mnie nie przemawia i zrobię własny biszkopt. W końcu to dla
            Ukochanego, więc warto się postarać ;)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka