Dodaj do ulubionych

Laserowa korekcja wzroku

IP: *.c157.petrotel.pl 18 lat temu
Nie polecam Wam laserowej korekcji wzroku, bo możecie wyjśc na tym tak jak
ja.Miałam krótkowzroczność /-4,5/ a mam obecnie krótkowzroczność /około -1 /
i podobny astygmatyzm , do tego ból oka z powodu pozostawionego nabłonka na
rogówce.! Widzę podwójnie i bez ostrości, za to z promieniami.... Teraz w
Warszawie próbuja mi pomóc, ale czy faktycznie tak bedzie? Boje sie okropnie!
Nosiłam wiele lat soczewki i było fajnie, co mnie podkusiło udać sie do
Łodzi, nie wiem naprawde...
Obserwuj wątek
    • begietka Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
      Też jestem z Łodzi i za dwa lata mój syn ma mieć laserową korektę, proszę
      powiedz, gdzie to robiłaś??????
      • daisy2005 Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
        W centrum Łodzi.Pewnie juz wiesz gdzie. Niedaleko dworca Fabrycznego...
        • Gość: mario Re: Laserowa korekcja wzroku-warto ryzykowac IP: *.nott.cable.ntl.com 17 lat temu
          Mam jedynie astygmatyzm mieszany i planuje zrobic sobie operazje w klinice w
          Gdansku czy jest moze ktos kto mial ta sama wade lub robil operacje w
          Gdansku ..prosze o odpowiedz
        • julia_4 Re: Laserowa korekcja wzroku 14 lat temu
          Wszystkich zainteresowanych laserową korekcją wzroku muszę zmartwić. To nie jest
          bezpieczny zabieg !!!!! Przeczytajcie proszę artykuł Gazety Wyborczej
          pt."Pechowa operacja w Intermedice?" miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,4220416.html
          • Gość: Martha Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.ssp.dialog.net.pl 14 lat temu
            A ja niczego nie żałuję! Warto było!
            • Gość: Ana Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 195.205.202.* 14 lat temu
              CześćMartha:-)gdzie robiłaś tą korekcje i ile to kosztowało?
              Pozdrawiam
          • Gość: marcjana Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 212.87.25.* 14 lat temu
            nie ma bezpiecznych zabiegów, każdy zabieg robisz na własne ryzyko
            wiec nie gadaj głupot. A jak ktoś wybiera beznajdziejną klinike, bo
            mu kasy szkoda to co zrobić. Ja ide w sierpniu na zabieg i co ma być
            to będzie.
          • Gość: gosc Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.olsztyn.mm.pl 10 lat temu
            każdy zabieg i operacja niesie za sobą ryzyko, to normalne w końcu to ingerencja laserowa w oko, ale medycyna idzie do przodu, sa coraz nowsze metody/techniki pomocy w róznychschorzeniach i wadach, nie można odradzać korekty na podstawie małego % nieudanych zabiegów, wiadomo kazdy organizm jest inny, inaczej zareaguje. Najwazniejsze wybrac dobrą klinikę. Ja mialam korektę 2 lata temu z -4,0 mam jakies niewielkie resztki ok 0,25. Robiłam oba oczy od razu. Jedno wygoiło się baardzo szybko ok tygodnia i bylo super, z drugim meczylam sie ok miesiaca, mialam dosc duży krwiak, oko podsychało, byl stan zapalny. Dlaczego jedno oko wyszlo super, a drugie nie? To kwestia organizmu! Przeciez robil to ten sam lekarz. Teraz jestem super zadowolona, lekarze od razu zastosowali leczenie, szybko objawy suchosci ustapily, oczy sie wygoiły. Teraz uprawiam sporty, nurkuje, ćwiczę i jest super, w ogole zapomnialam co to są okulary i soczewki, ktore wiecznie mi podsychaly, mialam problemy z suchoscia oczy, sklejały sie itd. W ogole jak sobie przypomne jak sie meczyla, to tylko załuje ze poddalam sie korekcie tak późno! POLECAM GORĄCO, tylko nie patrzcie na tanie chwyty i promocje, wybierzeci dobrą sprawdzona klinikę z dobrymi opiniami, nie warto oszczedzac na wzroku.
            • bartek_44 Re: Laserowa korekcja wzroku 10 lat temu
              Nie warto oszczędzać na wzroku, warto oszczędzać wzrok.
              I oszczędzać na zabieg. U mnie było podobnie - po zabiegu jakieś małe niedogodności, ale pod pełną kontrolą. I podstawa - stosowałem się do zaleceń pani Doktor. Organizm nie protestował zbytnio przed ograniczeniami. Za to teraz nie ograniczają mnie okulary. Czyli - też polecam.
      • Gość: odradzam Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        tym ,którzy mają wątpliwości czy poddać się laserowej korekcji wzroku radzę
        odwiedzić forum na stronie www.oko człowieka.pl,jest tam rzeczowe ostrzeżenie
        przed takimi zabiegami napisane przez osobę zajmującą się zawodowo osobami
        poszkodowanymi przez te zabiegi ,ja także ostrzegam poniewaz łatwo można się
        unieszczęśliwić na całe życie ,tym poszkodowanym jestem także ja mimo że
        zaufałem lekarzowi,wzrok to nie tylko dioptrie,po tych zabiegach powstaje
        szereg wad i niedociągnięć,tylko nielicznym tak naprawdę udaje się pozbyć
        okularów,tak naprawdę wiekszość ma do końca życia różne komplikacje i trudno
        jest pózniej skorygować ,obecnie chciałbym już tylko dobrze widzieć w okularach
        czy bez ,odradzam klinikę gierkowej w Katowicach ,tam jest wiele nieudanych
        zabiegów-istny kombinat kalek ,ale cóż dla nich liczą się pieniądze a nie ludzie
        • mery36 Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
          Witam ,chyba jesteś jakims wyjątkiem ,jeżdziłam do nich przez 3 lata i nie
          spodkałam sie żeby ktoś był po laserze kaleką ,każda operacja jest obarczona
          pewnym ryzykiem ,ale wypisywanie że to wylęgarnia kalek to moim skromnym
          zdaniem jest przesadą także to że liczy sie tylko kasa ,żaden szanujący sie
          lekarz nie podejmnie sie tam zabiegu bez badan specjalistycznych ,które
          kwalifikuja pacjenta do zabiegu ,więc kto odpadnie w przedbiegach nie płaci
          przecież za zabieg
        • Gość: MONIKA Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 18 lat temu
          Lasik piękna sprawa jeśli obejdzie sie bez komplikacji ja niestety nie miałam
          tego szczęsia!Męcze sie juz od 2 miesięcy!Kilka dni po zabiegu leżałam w
          szpitalu :obusstronne zapalenie rogówki na jedno oko prawie nic nie widziałam!
          Zapalenie wyleczono ale okazało sie że mam pozostawione złuszczone komórki
          nabłonka pod rogówka i trzeba było podnieść znowu rogówke aby je usunąć!Teraz
          odczuwam ból a widzenie jest zamglone!Co mnie jeszcze czeka?Nie wiem aż boje
          sie myśleć ale przecież sama zgotowałam sobie ten los!Poszukaje dobrego
          specjalisty który zajmuje sie takimi powikłaniami jesli ktoś zna takiego prosze
          niech umiesci jakies informacje!błagam o pomoc
          • zoltar70 Re: Laserowa korekcja wzroku 17 lat temu
            Gdzie miałaś przeprowadzany zabieg ?
          • Gość: mirowilku@wp.pl Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.subscribers.sferia.net 15 lat temu
            jestem po lasiku miałem wade plus 3,5 i 2.5 drioptri teraz ma 0 i 0
            piekna sprawa ból był przez 2 tygodnie po zabiegu teraz jest ok
            widze tesz dobrze polecam
          • Gość: Renata Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 91.109.155.* 15 lat temu
            dzień dobry,
            ja tez lezalam w szpitalu 2 tyg po zabiegu . Koszmar, czy zaglada
            tu Pani?
        • Gość: Kala Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.cadm.polsl.gliwice.pl 18 lat temu
          napisz porpawnie adres tej storny
        • Gość: ania Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
          2 mce temu mialam operacje. Moja wada przed zabiegiem: oko prawe - 2,75 i oko
          lewe - 2,25
          5 tyg po zabiegu: oko prawe + 0,7 i oko lewe 0,0
          8 tyg po zabiegu: oko prawe + 1,0 i oko lewe + 0,7 do tego nadal mam mgle na
          oczach. Ale najbardziej martwi mnie co innego: lewe oko caly czas mnie
          pobolewa, szczypie czy jakkolwiek to nazwac...
          Blagam, niech ktos mnie owieci, bo lekarz bagatelizuje sprawe.
          Dlaczego te + sie wciaz powiekszaja? dlaczego mnie BOLI jedno oko?
            a nie wpadłaś na to żeby zapytać lekaża a nie ludzi na forum? jak
            się robi operacje w porządnych klinikach to masz gwarancje ze za
            darmo zrobią Ci dodatkową korekcję w razie gdyby nie cała wada
            zostałą usunięta za pierwszym razem
        • Gość: aska Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
          jak mozesz odpisz mi na maila..chcialabymm cos wiecej dowiedziec sie o laserowym badaniu asiek950@wp.pl
        • Gość: wasyl Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu
          co wy ku.. pie..cie przez to straciłem wzrok nic nie widze
          klinika w gdansku jest nic nie warta idzicie a zobaczycie nie
          będziecie na oczy
          widziec !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: jeszcze przed Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.access.uk.tiscali.com 14 lat temu
            Jak nie widzisz to skąd wiesz co ludzie tu piszą;))))
        • Gość: Dagna Re: Moja córka miała w tej klinice robiony zabieg, IP: *.59.jawnet.pl 15 lat temu
          prawie rok temu. Jak narazie jest zadowolona, nic się jej nie dzieje. Rozmawiała
          w klinice z osobami, które miały wczesniej zabieg i tez były zadowolone. Ją
          lekarz tez uprzedzał o mozliwych powikłaniach, bo to jednak poważny zabieg i
          powazna decyzja. Ale nigdy nie wiadomo jaki będzie efekt końcowy, bo kazdy ma
          inny organizm.
        • Gość: mala Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.magma-net.pl 15 lat temu
          www.okoczlowieka.pl...chetnie bym sobie poczytala tylko szkoda ze taka strona
          nie istnieje:(
        • Gość: Łukasz Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 62.108.186.* 14 lat temu
          !!! Serdecznie polecam www.oko.info.pl
          • darekdvd Re: Laserowa korekcja wzroku rok temu
            Ja cały czas się zastanawiam :) zabieg mam na początku kwietnia w OPTEGRZE w Warszawie. Obawy to wiek. Mam 57l
        • Gość: Aga Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.adsl.inetia.pl 14 lat temu
          Dobrze, ze tych wszytskch artykulo nie czytalam przed zabiegiem. Swoj odbylam w
          Gdansku w 2007r i wszytko bylo ok po 3 tygodniach i az do dzis ( z -7,5 zeszlo
          do 0), wiec ja bym wszystkim polecala, pewnie nieudane zabiegi to 1%, ale
          poczytam jeszcze, bo moja siostra tez chce taki odbyc.
          • Gość: Bozena Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.nycmny.fios.verizon.net 14 lat temu
            5 marca miala zabieg na lewe oko/-8,0/ w USA w Nowym Jorku.Szkoda
            jednak ze nie czytalam wczesniej tych wpisow .Naleze do grupy tego
            1% z powiklaniami/nawrot efektu
            zabiegu,astygmatyzm,dyskomfort /drapanie jak przy szkle
            kontaktowym.Powtorna korekta i owszem likwidacja
            astygmatyzmu,chwilowa poprawa widzenia i juz stwierdzam ,ze
            pogorszenie widzenia wiec znow regresja.Ogolnie zalamka .20 marca
            mam wizyte u okulisty zobaczymy co dalej.Odezwe sie po. Ryzyko jest
            ale mimo wszystko duzo ludzi cieszy sie odzyskanym wzrokiem.
            • Gość: kasia Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.chello.pl 14 lat temu
              Bożeno, napisz gdzie robiłaś zabieg w NY. Planuję odbyć swój zabieg w lipcu,
              byłam już na badaniach w Park Ave Laser Vison u Dr. Chynn, który szczyci się
              nieposzlakowaną opinią i podobno nigdy nie miał 'malpractice' czyli nieudanej
              operacji. Kwalifikuję się do LASEK, mimo, że mam wadę -6,5 D i jeszcze 0,5 cyl,
              w Gdańsku powiedziano mi, że taką wadę mogą zoperować tylko LASIK. Czytam dużo
              na temat ewentualnych przeciwwskazań i dramatycznych skutków operacji,
              najczęściej wynikają one ze złego pomiaru wady. Klinika, do której chce się udać
              wykonuje przed zabiegiem dokładny pomiar oka - WaveScan, używając technologii
              CustomVue WaveFront, który ma być idealnym skanem oka odwzorowującym nawet
              najmniejsze nierówności. Mimo tego, ciągle obawiam się, że coś może pójść nie
              tak. Bardzo proszę o odpowiedz....
              • Gość: Mia Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.chello.pl 13 lat temu
                Advanced CustomVue z diagnostyką Wavescan Wavefront jest toć dostępne w Polsce w
                dwóch ośrodkach.. m.in laserowa korekcja wzroku
                w Sopocie, gdzie sama byłam.
                • mery13131 Re: Laserowa korekcja wzroku 13 lat temu
                  witaj właśnie czytałam o tej metodzie i jestem ciekawa czy możesz powiedzieć coś więcej czy przeszłaś zabieg ta metodą jakie masz powikłania????czy opieka i specjaliści są odpowiedzialni i podchodzą profesjonalnie do zabiegów i pacjenta? ogólnie prosiłabym abyś wszystko napisała jeśli znajdziesz chwilkę czasu gdyż zastanawiam się nad wybraniem tej kliniki. Z góry serdecznie ci dziękuję
        • Gość: gdynianin Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.gdynia.mm.pl 14 lat temu
          to jakie jest ryzyko w dużej mieże zależy od tego kto i gdzie będzie ci przeprowadzać tą operację, mój kolega miał całkim zagmatwaną wadę wzroku (krótkowzroczność + astygmatyzm) wolał nie ryzykować bo wiedział czym ryzykowanie może sie skończyć i zrobił sobie tą operację w norweskiej klinice. efekty świetne nic go nie bolało, widzi wszystko, żadnych powikłań
          • Gość: ogórek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.adsl.inetia.pl 14 lat temu
            Ja nie wiem czy jest sens wyjeżdżać aż za granicę, żeby sobie zrobić korekcję
            wzroku. U nas jest kilka autorytetów w dziedzinie okulistyki, którzy zajmują się
            m.in. takimi zabiegami. Nie jesteśmy w tyle w tym temacie,przynajmniej nie w tej
            dziedzinie. Podejrzewam, że u nas zrobiliby to równie dobrze i co najważniejsze
            taniej.
            • chemicznybrat Re: Laserowa korekcja wzroku 14 lat temu
              Myślę Ogórku, że masz racje. Za granicą mają taki sam sprzęt, a fachowców na
              poziomie naszych. No ale jeśli ktoś chce płacić dwa-trzy razy tyle to jego
              wolny wybór :P
              • Gość: Olathecatgirl Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.nplay.net.pl 14 lat temu
                Też mi się wydaje, że to bez sensu latać kilka tysięcy kilometrów, wydawać
                drugie tyle pieniędzy na samą podróż i mieszkanie kiedy można zrobić to na
                miejscu. Jest w Polsce kilka ośrodków i na dobrą sprawę z każdego miejsca w
                kraju jest pewnie max. 250km to takiego gabinetu. No chyba, że ktoś mieszka w
                Stanach.
                • Gość: ogórek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.adsl.inetia.pl 14 lat temu
                  Tym bardziej, że u nas w Polsce mają taki sam sprzęt, tych samych firm i takiej samej klasy, a nasi lekarze szkolili się właśnie za granicą.
                  • Gość: sza Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14 lat temu
                    Te kliniki, które liczą się na polskim rynku pracują na laserze Mel-80 i ten
                    sprzęt można kupić jedynie w Stanach lub w Kanadzie. Dlatego co racja to racje,
                    że jeśli chodzi o sprzęt to nie odbiegamy od światowych standardów.
                    • Gość: szymon Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 195.117.123.* 14 lat temu
                      W chorzowie w Weiss Klinik pracują na sprzęcie Carl Zeiss Mel 80 i
                      jest to jedyny ośrodek na śląsku który go posiada ... Jakość leczenia
                      w tej klinice jest naprawdę wysoka. Osobiście miałem robiony zabieg
                      metodą epi-lasik i jestem zadowolony , zero komplikacji . Lekarze jacy
                      operują mają duże doświadczenie w tym . Naprawdę Polecam . Podaje ich
                      stronę www.Weiss Klinik.pl
          • Gość: miro Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.dbd-ipconnect.net 14 lat temu
            Witam,czy możesz mi podać adres tej kliniki, najlepiej na maila:
            mike73@onet.eu
            • Gość: bartek23 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.146.1.118.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14 lat temu
              masz tu www.weissklinik.pl polecam !
              • Gość: piter25 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.146.198.230.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14 lat temu
                Siema, jestem po zabiegu laserowej i jestem mega zadowolony :)
                korygowałem sobie wadę -3,75 i 4,50 teraz mam 0 :) ogólnie przed zabiegiem
                troche sie stresowałem bo czytałem opinie na ten temat gdzie ludzie pisali
                ze jest to nie fajny zabieg i wgole , a wcale tak nie jest ! rozmawiałem z
                dr. na ten temat i mówiła mi że ludzie którzy są niezadowoleni, przewaznie
                operowali sie w szpitalach w których pracuje sie na starym sprzęcie a tu
                duze ma znaczenie na jakim sie pracuje :) ja byłem operowany w Weiss
                Klinik gdzie pracują na mel 80 Carl Zeiss i wynik rewelka !! Naprawdę
                polecam !!
                • Gość: przyszlypacjent Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.146.198.230.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14 lat temu
                  Cześć,

Chciałem sobie zrobić zabieg laserowej korekcji wzroku w weiss klinik ,
                  czy ktoś z osób kóre miło tam zabieg może powiedzieć co sądzi na
                  temat tej kliniki ??? jak oceniają personel, sprzęt i całość ?? Z
                  góry dzieki
                  • Gość: kubaz Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.146.198.230.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14 lat temu
                    Hey , Ja miałem zabieg w tej klinice jakieś 2 miesiące temu !
                    korygowałem sobię -2,75 i -3,5 teraz mam 0 więc zostało osiągnięto to
                    co było zamierzane :) zero jakichkolwiek komplikacji , jedynie lekki
                    dyskomfort przez 2 dni miałem !! jężeli chodzi o sam szpital to
                    naprawdę polecam , widać że ludzie którzy tam pracują znają się na
                    rzeczy ! mają bardzo dobre podejście do pacjenta no i pracują na
                    najnowszym dostępnym sprzęcie Carl Zeiss Mel 80 .Naprawdę Warto !
                    • mary.austin Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik 14 lat temu
                      Długo jeszcze będziesz tak sam ze sobą gadał na temat tej kliniki?
                      • Gość: Pawel Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.home.aster.pl 12 lat temu
                        HAHAHA
                  • Gość: Oleg Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14 lat temu
                    Miałem operację kilka miesięcy temu. Jestem bardzo zadowolony.
                    Wybrałem metodę Epi-Lasik, bo taka była mi polecona przez lekarza. W
                    sumie to co się dowiedziałem to Weissklinik ma jeden z
                    najnowoczesniejszych laserów w Europie (Zeiss Mel 80) oraz super
                    mikrokeratom (Moria).
                    Personel jest bardzo profesionalny i miły. Minusem jest lokalizacja.
                    Polecam.

Pozdrawiam

Oleg
                    • Gość: pabhlo Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.146.118.232.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14 lat temu
                      Ja tam miałem zabieg i ogolnie można powiedzieć ze jestem zadowolony , wada spadła mi z 3,25 do 0 ale mialem komplikacje małe , personel troche zakręcony a recepcjonistki mogłyby bardziej się uśmiechać , miałem wrażenie że robią to z przymusu a nie okłamujmy sie ten zabieg nie należy do tanich.
                    • Gość: klose4 Re: Laserowa korekcja wzroku Weiss Klinik IP: *.adsl.inetia.pl 14 lat temu
                      I jak tu poważnie traktować wypowiedzi na temat weiss klinik skoro przeważnie
                      jedna i ta sama osoba zadaje sobie pytania i na nie odpowiada. Ktoś tej klinice
                      robi krecią robotę i bardzo średnią reklamę.
      • Gość: Agnieszka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.citibank.com 18 lat temu
        Czy ktoś z Was korygował wzrok w Warszawie w Centrum Mikkrochirurgii Oka LASER
        (wczesniej byli na Boya teraz na Grzybowskiej) Jesli tak to z jakimi efektami
        • Gość: Tomasz Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.acn.waw.pl 15 lat temu
          Witam, jestem w trakcie oczekiwania na operację wady wzroku w tej
          klinice. Chciałbym się dowiedziec jakie są opinie o tej klinice, czy
          coś ci wiadomo na ten temat?

pozdrawiam
          Tomasz.K
            znam dwie osoby, które tam były na zabiegu jakoś 2 lata temu i do
            tej pory nie mają zadnych komplikacji i są bardzo zadowolone! Ja też
            się tam wybieram.
    • mery36 Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
      Witam ,ja jestem 3 lata po laserku ,ale ja mam wszystko dobrze zrobione kiedyś
      miałam po -5 w każdym oku a dzisiaj po zero tylko że ja robiłam w klinice
      doktor Gierek w Katowicach, wielu znajomym okularnikom poleciłam i nikt nie ma
      takich problemów jak Ty
      • panzerwaffe mery36 18 lat temu
        mery36 napisała:

> Witam ,ja jestem 3 lata po laserku ,ale ja mam wszystko dobrze zrobione kiedyś
        > miałam po -5 w każdym oku a dzisiaj po zero tylko że ja robiłam w klinice
        > doktor Gierek w Katowicach, wielu znajomym okularnikom poleciłam i nikt nie ma
        > takich problemów jak Ty

mozesz napisac jaka metoda bylo robione ? i cos troche dokladniej jak dlugo
        trwalo gojenie (ile razy na dzien krople i co ile godzin)? jestem studentem i
        troche zakuwania jest - daloby sie zabrac do ksiazek w okolo poltora - 2
        miesiace po zabiegu ?
        • prus4k Re: mery36 18 lat temu
          z tego co wiem (studiuję optykę) to po lasiku lub laseku do książek wrócisz już w pełni po ok. tygodniu.
          • Gość: Boguś Re: mery36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
            widzę, że tak naprawdę to nikt nie wie o co chodzi?
            po pierwsze fizyka: laserem korygujemy kształt soczewki czyli ogólnie zmieniamy
            jej ogniskową co nigdy nie da zwiększenia możliwości akomodacji czyli
            rozpiętości ostrego widzenia. Jedyna znana metoda na poprawę to ćwiczenia (np
            metoda Batesa)
            po drugie biologia: jest to działanie na naprawdę bardzo wrażliwym organie i
            wymaga super fachowca a i tak nie daje nigdy pełnej gwarancji sukcesu.
            Mój syn od małego miał szybko postępujące pogarszanie się wady wzroku,
            zastosowaliśmy metodę Batesa + dobre odżywianie, witaminy i mikroelementy
            dobrej jakości a efekt szok okulistki (b.dobrej zresztą) i do dziś zaledwie +1D
            (obecnie 25 lat)
            • Gość: Anka Re: mery36 IP: *.c158.petrotel.pl 18 lat temu
              Napisz coś o tej metodzie, bardzo jestem ciekawa.
              • Gość: Agata Re: mery36.......... 3 tyg po zabiegu IP: *.171.171.249.static.crowley.pl 15 lat temu
                Miałam zabieg 3 tyg, temu, wyglądało to tak, że nawkraplali mi
                kropli znieczulających po 30 minutach weszłam na zabieg, rozwierają
                oko takim czymś metalowym i przytrzymują gałkę oczną żeby nią nie
                poruszyć, wycinają kawałek nabłonka żeby dostać się do rogówki po
                czym poddają oko działaniu lasera przy mojej wadzie(-5) trwało to 40
                sekund później przykładają odcięty nabłonek nakładają soczewkę i
                puszczają do domu, niestety jak puszcza znieczulenie przez jakieś
                15h boli jak diabli, ale chyba warto pocierpieć, teraz przez 6 tyg
                musze unikac wysiłku fizycznego( moze peknac rogowka) i ok 3
                miesiace mam stosowac krople sterydowe, różnego rodzaju nawilżające
                i odbuduwujące nabłonek czy tam rogówkę już sama nie wiem :D
                narazie oszczędzam te oko, zasłaniam do pracy przy komputerze, do
                czytania, oglądania tv itp, ale generalnie widzę super, już 3 dni po
                zabiegu miałam kontrole i przeczytałam wszystko z tablic, przy czym
                przed zabiegiem nie byłam w stanie przeczytać pierwszego
                wiersza...jak dla mnie rewelacja, nic mnie nie szczypie, nie boli
                itp. w lutym idę na drugie, boję się bo jednak pierwsza noc jest
                straszna, ale da się przeżyć ;)
              widzę że ty też tak jakby nie wiesz o co chodzi. laserem nie koryguje się kształtu soczewki tylko krzywizne rogówki. całe oko ma około 60 dioptri z czego soczewka tylko 20. są ludzie który żyją bez soczewki. po drugie rzadko kiedy w młodym wieku (tak do 40) mamy problemy z akomodacją, która nie zależy od kształtu soczewki, ale od kondycji mięśni rzęskowych, a tych nie da się "ulepszyć". po trzecie jeśli według Ciebie korekcja ogniskowej nic nie da to zastanów się na jakiej zasadzie działają okulary.
                a tutaj link do stronki na której jest ta metoda opisana:
                www.oko.info.pl/index.php?body=1801
            • wieeewiora Re: mery36 do BOGUSIA 18 lat temu
              Proszę, napisz coś więcej o tej metodzie. Moje dziecko ma wysoką
              krótkowzroczność, chodzę na okrągło po okulistach, ale nikt o niej nie
              wspomniał. Jakich witamin i preparatów używasz? Proszę, odpisz. Pozdrówka
            • Gość: Zofia Re: mery36 IP: 218.106.117.* 17 lat temu
              krotkowzrocznosc
              czy moglaby Pani podac swoj adres emailowy
              Zofia
              • rkkrakow Re: mery36 17 lat temu
                no i wszystko jasne metoda Batesa i to na priv-sorry ale takie glupoty ludziom
                wciskac
            • Gość: \Tomek Re: mery36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu
              czesc moglbys napisac mi gdzie mogles zapoznac sie dokladnie z ta metoda
              czwiczen ,bede wdzieczne,ususfructus@wp.pl
            • Gość: gr Re: mery36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
              laserem soczewke???
        • mery36 Re: mery36 18 lat temu
          Witam,zakuwać możesz,metoda jest dobierana bezpośrednioprzez lekarza ja miałam
          lasik to jest najpierw znieczulenie miejscowe potem wygodna kozetka i
          ,,zeskroganie ,,warstwy rogówki potem strumien laserku i po niecale15 min
          wymarsz z gabinetu ,ja leżałam dobe w szpitalu co1 godzinke maści i kropelki
          rano wymarsz do gabinetu odczyt literek i wypis do domciu ,teraz nie praktykuje
          sie doby w szpitalu tylko po zabiegu kierunek dom .Wiec musisz mieć obstawe żeby
          ciebie ktośodstawił do domu początkowo światło razi jak cholera wiec ciemne
          okulary polecane,krople potem daje sie wg zaleceń lekarza ja miałam do 5razy
          dziennie i maści 3 razy dziennie ale to korygują wizyty kolejne u lekarzy ja do
          pracy w chemii już wróciłam po 50 dniach od pierwszej operacji 1oka drugie
          miałam robione 1 miesiąc po pierwszym,z nudów w domu dziergałam na drutach więc
          możesz zakuwać nic nie szkodzi tylko zero papierosków bo dym szkodzi,początkowo
          jeżdziłam do katowic co 3 tygodnie potem 3 miesiące ,potem pol roku,rok i
          półtora wizyta i koniec zostały tylko sztuczne łzy do zakraplania ale to tylko
          jak siedze długo przed kompem, poród ciebie nie dotyczy wiec nie musisz sie
          chronić 6 miesiecy przed ciąża pa jakby co to pisz
          • panzerwaffe mery36 - jeszcze pare pytan 18 lat temu
            > ja leżałam dobe w szpitalu co1 godzinke maści i kropelki

przez jaki okres czasu stosowałaś te masci i krople ? wystarczylo te 50 dni i
            juz spokoj z zakraplaniem ?

jeszcze mam takie wątpliwości :

- po jakim czasie ustaje ten "światłowstręt" po zabiegu ?
            - czy ta wada przez jakis czas sie "stabilizuje" , czy od razu po zabiegu jest
            zero (akurat mam taka sama wade co Ty kiedys -5 i -5,5)
            - jak jest z tym efektem "halo" , tzn. widzeniem po zmroku swiatel ?
            - czy oczy przez jakis czas szybciej sie męczą ? (od wrzesnia / pazdziernika
            czeka mnie praca licencjacka)
            - czy w cene lasiku wliczona jest cena wszystkich kropel/masci , czy trzeba
            potem samemu je dokupic ?
            - jakie efekty uboczne odczuwalas po tym zabiegu ?
            - czy ten nacięty płatek rogówki po operacji trzyma sie "mocno" na swoim miejscu
            , czy latwo sie przemieszcza ?

juz na ten temat sie takich rzeczy naczytalem , ze sam nie wiem co robic

• mery36 Re: mery36 - jeszcze pare pytan 18 lat temu
              Witam,krople i maści stosowałam około 2 miesiecy potem były sukcesyjnie
              odstawiane przez lekarke,co do światłowstrętu ustępuje po paru dniach ,ale w
              lecie trwa dłużej ,wiadomo ostre słonce,do stobilizacji do pół roku masz pewność
              ,zresztą ja czytałam normalnie tablicetj normalna odległosć już 3 tydzień po nie
              miałam żadnego halo po mroku co do cen krople nie sa wliczane do zabiegu
              kosztuja średnio do 10 zł ,jednak starczaja na dość długo ,mnie wystarczały po
              2opakowania,płatek trzyma sie mocno,rano możesz mieć sklejone oczy tzw ropką ale
              po przemyciu rumianku sie odklejaja powieki, nie bój nic ja takiego miałam
              pietra że bede ślepa i inne głupoty przychodziły mi do głowy ale sie wziełam w
              garść i już mam to za sobą ,więć trzymam za ciebie kciuki.
              • Gość: ania kiedy po zabiegu stabilizuje sie widzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                jestem 5 tyg po zabiegu(wada -2,25 i -2,75 wiec nie jakos bardzo duza). Na
                jedno oko widze ok, ale drugim gorzej, co sprawia ze naprawde ciezko mi sie
                patrzy ze wzgledu na roznice w obu oczach. Do tego to slabsze oko caly
                czas "czuje". Oprocz tego jakos nie moge czytac, bo marze mi sie obraz. Czy
                ktos wie:
                - czy jest szansa ze widzenie jeszcze sie poprawi i ustabilizuje i bede lepiej
                widziec
                - czy rozmazany obraz przy czytaniu po takim czasie po zabiegu jest czyms "w
                miare normalnym" i minie
                Bardzo porsze o odpowiedz bo jestm gleboko zaniepokojona wynikiem zabiegu
                • Gość: kemasz Re: kiedy po zabiegu stabilizuje sie widzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
                  hej napisz jak u ciebie i czy wzrok sie ustabilizowal, bo u mnie 3 dni po
                  zaboegu podobne sa relacje z czytaniem ,napisz prosze.pozdr
            • bea975 Re: mery36 - jeszcze pare pytan 18 lat temu
              Co do efektu "halo" to chyba zależy od oka. Ja miałam ten efekt przez kilka
              miesięcy, ale z czasem przeszło (jestem trzy lata po zabiegu).
              U mnie najbardziej dokuczliwym objawem było pękanie naczynek krwionośnych np.
              po długotrwałym przesiadywaniu przy komputerze. Po jakimś czasie też przeszło.
          • Gość: Aska Re: mery36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
            siemka blagam Cie napisz o co chodzi z tą ciąże zabezpieczeniem 6 miessiecy
            przed.....napisz na maila jakbys mogla bede wdziecza ;-) asiek950@wp.pl
      • Gość: odradzam Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        nie wierzcie tej osobie ,która podaje że była u Gierkowej w Katowicach na
        zabiegu ,który odbył się bez ujemnych następstw ponieważ moze to być
        prawdopodobnie fałszywa relacja lub kryptoreklama skierowana na wyszukiwanie
        potencjalnych nieszczęsnych klientów tejże kliniki -www.oko człowieka
        • renate_s Polecam Katowice! 16 lat temu
          Mialam zabieg bez zadnych komplikacji.Teraz widze swietnie ..........i juz po
          prostu zapomnialam, ze kiedys mialam tak duuuuuzo na minusie.zadna
          kryptoreklama!!!!
          • Gość: Asia Re: Polecam Katowice! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
            odpisz mi na maila jakbys mogla....opowiedz o swojej wadzie i jak sie czulas po
            operacji..ciekawi mnie to bo chcualabym miec taka operacje...narazie mam 16 lat
            ale juz sie martwie....jak mozesz napisz...asiek950@wp.pl
            • Gość: Agniusia19 Re: Polecam Katowice! IP: *.146.133.129.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14 lat temu
              Cześć, Moja Mama miała wadę -3,25 i 0,5 zrobiła sobię operację na
              jedno oko metodą lasik , z tego co mi mówiła to jest bardzo
              zadowolona , nie miała komplikacji pooperacyjnych , wszytsko sie goiło
              bardzo dobrze , operowała się w weis klinik w chorzowie . bardzo sie
              jej podobało podejście personelu medycznego , był miły i uprzejmy .
              • Gość: luki30 Re: Polecam Katowice! IP: *.146.133.129.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14 lat temu
                Właśnie mam iść na badania Kkwa. za tydzień do tej kliniki ! Czy
                ktoś coś moze o niej powiedzieć ??
                • Gość: tomaszku Re: Polecam Katowice! IP: *.146.198.230.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14 lat temu
                  Hey, Z tego co słyszałem to klinika świadczy usługi na bardzo
                  wysokim poziomie , pracują na najnowszym dostępnym sprzęcie
                  okulistycznym ,czytałem na innym forum że jest to jedyny szpital na
                  śląsku kóry posiada tak nowej generacji laser do korekcji wady
                  wzroku , a wiadomo że przy tym zabiegu jest to bardzo ważne !! Też
                  gdzieś pisało że mają bardzo dobre podejście do pacjenta . Napisz
                  swoje uwagi jak już bedziesz po wizycie .

Pozdr.
        • Gość: Kasiaszaw Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 212.244.90.* 16 lat temu
          Miałam zabieg w Katowicach w maju 2004r. miałam -8,5 i -7,5. obecnie mam -0,25
          na jednym oku. jedyne uciążliwe pozostałości po zabiegu to oko bardziej
          wyczulone na światło słoneczne, tzn muszę częściej nosić okulary
          przeciwsłoneczne, ale nie jest to jakieś drastyczne. Oraz to, że oko mi się
          częściej wysusza i musze stosować krople do oczu. podejrzewam, zew to równiez
          wynik tego, ze pracuje ok 10-12g dziennie prze kompyterze. ogólnie jest bardzo
          zadowolona z zabiegu.
          • Gość: Aggggga Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
            Znajoma lat 47 miała dużą wadę wzroku, korekcję robila w Katowicach- super, zero
            komplikacji.
            Inna znajoma lat 32 nie ma wady wzroku, a oczy ma wyczulone na swiatło słoneczne.
            Ja mam 32 lata, -2,5 na obu oczach, w uzyciu i okulary i soczewki, nie mam
            nadwrażliwości na światło, a przez soczewki tez wysuszają mi się oczy.

Wniosek- dolegliwości zw. z oczami moze miec kazdy i juz.
            Tez mysle o laserze od kilku lat, ale ciągle się cykam. Co ciekawe 2 lata temu
            zrobiłam lipo-suction pośladkow i ud i w ogole sie nie bałam. Na marginesie-
            efekt super, polecam kazdemu:-)
      • Gość: ela Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.srg.vectranet.pl / 195.205.63.* 18 lat temu
        to straszne...
      • Gość: Iwona Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.cmbg.cable.ntl.com 15 lat temu
        Ja jestem 4 lata po zabiegu i też w Katowicach na ul Ceglanej i jestem bardzo
        zadowolona. Polecam każdemu tą klinikę
    • damatr Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
      Czytałam w internecie,że po laserowej korekcji wzroku nie można przeprowadzać
      żadnych innych operacji okulistycznych np.katarakty czy też związanych z jaskrą.
      • Gość: Maciek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu
        Nie jest to prawdą. Zaćmę można bez przeszkód operować, nieco inne jest wtedy
        jedynie wyliczenie mocy wszczepianej soczewki. Operacje jaskry również można
        przeprowadzać.
        • Gość: Irena Czy Ktos sie operowal po 60 roku zycia ?? IP: *.itcomp.pl 15 lat temu
          Mam pytanie jak w temacie. Czy w takim wieku jeszcze mozna i moze
          sie dobrze udac ??
    • Gość: Enapia Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.autocom.pl 18 lat temu
      Ja mialam -8 w jednym i drugim oku. Po korekcji rok temu ( w klinice
      Katowicach) mam -1. Jestem bardzo zadowolona i polecam
      • szeri38 Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
        mam pytanie czy dziecko 13 lat ma wade plus 1,75 i 2,o czy mozna skorygowac
        laserem
        • panzerwaffe Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
          z tego co czytalem , to galka oczna rosnie do 21 roku zycia i nie jest to
          zalecane . Zreszta to dopiero 13 lat i wada pewnie bedzie sie poglebiac , wiec
          zabieg nie ma sensu - bo potem co - kolejna poprawka ?
      • mmarta132 Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
        a ile zapłaciłaś???
      • izka1151 Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
        hej bylam w klinice w katowicach i tam zakwalifikowalam sie do operacji. tylko
        mam obawy co do tego efektu halo itp. moja wielkosc zrenic to 6.43 i 6.93 a
        moja wada to -7. czy jest ktos ko mial operacje przeprowadzona i mial
        podobne "wymiary". prosze o rade co mam robic bo juz nie wiem sama. w klinice
        powiedzieli ze na jedno oku moga byc potem refleksy ale po tym co tu czytam to
        jakos im nie wierze, zreszta powiedziali mi to dopiero po tym jak zapytalam sie
        o to sama, co wydaje sie troche dziwne. czekaam na jakas rade i w ogole na
        cokolwiek:)

• Gość: Betinka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.ghnet.pl 18 lat temu
          Witam

Czytam własnie rozmowy na formum o korekcie laserowej wad wzroku. Ja właśnie
          się zdecydowałam na ten zabieg, ponieważ mam już dużą wadę wzroku, -7 na każdym
          oku. Ale jestem trochę zaniepokojona negatywnymi wypowiedziami na ten temat na
          forum. Czy mogłaby Pani odpisać jak się rozwiązała sprawa w Pani przypadku? Czy
          zdecydowała się Pani zaryzykować, czy jednak zrezygnowała? A może otrzymała
          Pani jakieś ważne wskazówki albo zalecenia od osób, które przeszły przez ten
          zabieg.

z góry dziękuję za odpowiedź
          Beata Trzcińska
        • pagraszka Re: Laserowa korekcja wzroku 15 lat temu
          witam
          mam podobną sytuację. -7 dioptrii na obu oczach i szerokie zrenice -
          okolo 7 mm - nie zapamietałam dokladnych rozmiarów. I też w
          Katowicach jeden lekarz mi powiedział o wiecszornym rozszczepianiu
          światła - co mnie przeraziło. CZy ty już się dwoeidziałaś czegoś
          więcej? co robisz?
      • Gość: Betinka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.ghnet.pl 18 lat temu
        Witam

Czytam własnie rozmowy na formum o korekcie laserowej wad wzroku. Ja właśnie
        się zdecydowałam na ten zabieg, ponieważ mam już dużą wadę wzroku, -7 na każdym
        oku. Wprawdzie jestem trochę zaniepokojona negatywnymi wypowiedziami na ten
        temat na forum, ale uważam, że bez ryzyka nic by człowiek nie mógł osiągnąć,
        więc chce spróbować. Czy mogłaby Pani podać jakieś namiary na lekarza, który
        przeprowadził ten zabieg szczęśliwie u Pani?

z góry dziękuję za odpowiedź
        Beata Trzcińska
      • lucy4u Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
        Też słyszałam od znajomych ze ta klinika w Katowicach jest dobra. Sama zastanawiam sie nad korekcja laserem. A czy ktos wie jak to jest z porodem po korekcji laserowej(cesarka?????)
    • nikasob Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
      Ja miałam lasek w Poznaniu, z -5 i -4,5 mam teraz (zabieg 2 lata temu) 0,0.
      Żadnych komplikacji. I szczerze polecam.
      Dzieciom nie powinno się robić zabiegów - dolna granica wieku to ok 21 lat,
      kiedy organizm już nie rośnie.
      • lucy4u poród po korekcji laserem 18 lat temu
        jak to jest z porodem po przebytej kiedys korekcjiwzroku laserem
        (tez cesarka??)
        • Gość: a Re: poród po korekcji laserem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18 lat temu
          Ja nie rodziłam ale pytałam lekarkę która robiła mi zabieg i ona twierdzi,że
          nie ma reguły bo zależy to od poziomu hormonów i grubości rogówki.Ale w
          większości przypadków podobno nie ma problemów. Miała jedną pacjentkę która
          przed porodem miała -5, a po urodzeniu 2 dzieci po 5 latach miała -1
          • Gość: Justyna Re: poród po korekcji laserem IP: 217.153.76.* 18 lat temu
            Dzieki, ja tez slyszalam o wplywie poziomu hormonow ale jak to sie ma do
            pogorszenia wzroku to nie za bardzo rozumiem. Ale moze znajde sie gronie tych
            ktore mialy szczescie. Pozdrawiam.
            • Gość: kinia Re: poród po korekcji laserem IP: *.xdsl.centertel.pl 15 lat temu
              jak to ma sie do hormonów to już ci tłumacze w czasie ciąży zmienia sie poziom
              hormonów odpowiedzialnych u twojego dziecka za widzenia co w związku idzie i u
              ciebie dla tego spotyka się przypadki kiedy kobietom rośnie stopa o jeden
              rozmiar buta więcej ze następuje wzbogacenie wartości odżywczych naskórka to
              również rozwój wielu hormonów jeden od drugiego zależny... proszę poczytajcie u
              źródeł bo opinie innych są nie jak do rzeczywistości
              1.każdy ma inny organizm
              2.zawsze jest ryzyko nawet jeśli to badanie kontrolne

do odważnych świat należy i optymistów.....
              • rtyy1 Re: poród po korekcji laserem 12 lat temu
                ja przed ciaża mialam -3,75 na obu oczach, po ciazy -2,75 i -2,5
                cuda, czy wplyw hormonow, ale.. to klejny dowód na to, ze warto byc kobieta ;)
      • Gość: prestige Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Mam pytanie gdzie w Poznaniu robiła Pani korekcję? Jaka klinika? Do Poznania
        mam najbliżej i też jestem osobiście tym zainteresowana.

Proszę o odpowiedź.
    • Gość: monilla Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
      Czy ktoś miał może wykonywany zabieg przy dużej wadzie wzroku?
      Ja mam -11 D i nie wiem, czy przy takiej krótkowzroczności to w ogóle ma sens.
      Bo co za różnica, jeśli spadnie mi np. do -4?
      • panzerwaffe Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
        Gość portalu: monilla napisał(a):

> Czy ktoś miał może wykonywany zabieg przy dużej wadzie wzroku?
        > Ja mam -11 D i nie wiem, czy przy takiej krótkowzroczności to w ogóle ma sens.
        > Bo co za różnica, jeśli spadnie mi np. do -4?

lasik mozna robic do minus iluś tam chyba -20 czy coś. A efekt zalezy chyba od
        tego ile rogówki bedzie mozna "zebrać". Jak masz "grubą" rogowke , to moze sie
        da zredukowac wade do zera - wyjdzie podczas badan kwalifikacyjnych przed zabiegiem
        • panzerwaffe update 18 lat temu
          zajrzalem do ulotki, ktorą dostalem od jedenej z klinik , co takie zabiegi
          oferują (dane dla jakiegos Lasera , ktory posiadaja a umozliwiajacego takie
          zabiegi):

Lasik:
          krotkowzrocznosc do -13
          nadzwzrocznosc do +4
          astygamtyzm do 6

PRK/LASEK:
          krotkozwrocznosc od -1,0 do -8,0
          nadwzrocznosc niewielkiego stopnia
          astygamtyzm do 2,5D

"mozliwosc przeprowadzenia pelnej korekcji uzalezniona jest od budowy oka -
          grubosci rogowki i promienia jej krzywizny".
          • perelka_4 Re: update 11 lat temu
            Ja słyszałam przynajmniej w klinice, w której byłam że od - 10 do +6, a później najwyżej soczewka fakijna, więc aż dziwne.
          • Gość: Wikul Re: update IP: *.aster.pl 11 lat temu
            Ale LASIKA już tam nie robią bo jednak stwierdzili że jest za duże ryzyko powikłań, więc pewnie stare info.
          • perelka_4 Re: update 11 lat temu
            A nie myślałeś o soczewce fakijnej? Byłeś w ogóle na konsultacjach?
        • mamuska85 Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
          Wszystko zależy od grubości rogówki. Ja miałam -6.5 a teraz mam ok -0,5 bo
          więcej niedało się ściąć. Jestem zadowolona bo nie musze nosić okularów, które
          niedość ,że są bardzo drogie to bardzo ciężkie. Dla mnie miało by znaczenie
          nocić -11 czy -4.
          • Gość: momik Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.chello.pl 18 lat temu
            mialem lasek w warszawie -4 i -5. teraz (po 5 miesiacach) mam....
            nadwzrocznosc! - +0,75 w jednym i drugim oku oraz astygmatyzm. wzrok mi sie
            stale pogarsza (po operacji bylo 0,0). wystapily tez inne komplikacje: efekt
            halo,co w nocy uniemozliwia prowadzenie auta,zamglenie widzenia w dzien, suche
            oczy. Slowem - zabieg laserowy nie zawsze konczy sie tak dobrze, jak tu
            niektorzy opisuja.
            • Gość: LasikOK? Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
              Jestem 10 miesiecy po zabiegu. Z -4.5 D na lewym oku mam -0,75 a z -3,5 D na
              prawym mam niewiadomo co bo na refraktometrze wychodzi mi -0,25 a ja widze tak
              samo zle jak na lewym oku, przy czym nie udaje sie skorygowac 100% to zle
              widzenie zadnym szklem a w blizy widze duzo gorzej niz przed operacja.

Do tego wciaz efekt halo i rozszczepienia (takie gwiazdki sie robia od zrodla
              swiata). Pojutrze ide na zabieg dokorygowujacy lewe oko. Mam nadzieje ze mi sie
              od tego nie pogorszy.

• Gość: agata Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 80.48.245.* 18 lat temu
                jest wiele za i przeciw. Ja jestem okularnicą wada ( -8) mam 30 lat tzn.
                nachodziłam się po lekarzach i o dziwo nikt mi tej metody nie proponował. tzn.
                wiedziałam o niej z prasy i telewizji ale chyba nie ma wsród lekarzy
                jednoznaczności czy te zabiegi polecac czy nie.Jedo jest pewne te zabiegi
                przynajmniej w polsce wykonuje sie od kilku - kilkunastu lat i nie ma badań co
                do długofalowych skutków. Ja sam tez chciałam sie zaoperować ale mam gronkowca.
                Byla w klinice p.gierkowej i z powodu ogromnych kolejek nasłuchałam sie rożnych
                relacji złych i dobrych. To musi byc wybór każdego czlowieka oko to oko. Moim
                zdaniem to zabieg dla desperatów z dużymi wadami( - 8 i więcej ) którzy nie
                kupią sobie okularów które by nie wyglądały jak denka od butelek a ci z
                małaymi powinni zainwestowac w fajne okulary i cieszyc sie życiem.
                • Gość: m Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.euronet.net.pl 18 lat temu
                  mam wade -1,5 na każdym oku i niedługo skoncze 19 lat.przez ostatni rok wada ta
                  nie pogorszyla sie wiec czy jest mozliwosc ze jak za 2 lata staralabym sie
                  zrobić laserową korekcje wzroku to wada spadnie do 0,0 ???
                  • Gość: pacjent Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.kalisz.mm.pl 18 lat temu
                    wczoraj bylem w katowicach na badaniach kwalifikujacych na laser. I mimo ze mam
                    skonczone 21 lat, wada utrzymuje sie na jednym poziomie od dluzeszgo czasu tez
                    jakies -15 :/ to jednak nie kwalifikuje sie do zabiegu. Mam zrenice za duze.
                    Mozna wykonywac operacje przynajmniej w katowicach do zrenicy szerokosci 7
                    (chyba mm) ja mam 7,39 na jednym oku i 6,99 na drugim. Mam nadzieje ze ulepsza
                    ta metode ze wyeliminuja rozne powiklania i bedzie mozna ja wykonywac do
                    wiekszych wad i wiekszych zrenic.. chociaz nie rozumiem ludzi ktorzy maja -2 czy
                    -3 i ida na laser... gdybym ja tyle mial bylbym szczesliwy i nie myslal nawet o
                    laserze.. :)
                    • Gość: klosinska Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.chello.pl 18 lat temu
                      Czy mogłabym spytać jaki to ośrodek i jaki typ urzedzenia [lasera]. Mój chłopak
                      ma szer.źrenicy 8mm a został zakwalifikowany do operacji w klinice Mavit.
                      • Gość: pacjent Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.kalisz.mm.pl 18 lat temu
                        To klinika w Katowicach. Uzywaja laseru ekscymerowego, chyba do wszystkich tych
                        zabiegow jest wykorzystywany wlasnie ten laser. hmmm no moze go zakwalifikowali
                        bo ma mniejsza wade ? mi powiedzieli ze mogli by zrobic z taka zrenica jak mam
                        ale przy mniejszej wadzie..
                    • Gość: skrzat Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
                      własnie wróciłam z kliniki p. gierkowej w katowicach i pomimo dobrego ciśnienia
                      w gałce i odpowiedniej grubości rogówki również nie zostałam zakwalifikowana do
                      korekty wady wzroku właśnie przez zbyt szerokie źrenice (ponad 7 na oby dwa).
                      wyczytałam na którejś ze stron że wiekszość młodych osób (mam 21 lat) posiada
                      źrenice o szerokości 7-8 dopiero z wiekiem zmniejszają się one. poinformowano
                      mnie jednak że po miesiącu moge przyjść na powtórne badania i jeśli żrenice będą
                      mniejsze to mogą wykonać zabieg ale pani doktor ostrzegła mnie że i tak istnieje
                      duże ryzyko wystąpienia po korekcie tzw rozszczepienia światła w nocy
                    • Gość: Nieznajoma Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 88.220.79.* 15 lat temu
                      ja mam wade -1 i zle sie z tym czuje. Przez jakis czas nosiłam
                      okulary. Teraz zaczełam nosic soczewki. Ale mysle ze pojde na taki
                      zabieg. I nawet jak Pan pisze ze nie rozumie takich ludzi to
                      jednakze ja chce wyraznie widziec :) czy bym miala wade -15 czy -3.
                      • Gość: 5 lat po korekcji Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
                        Jestem 5 lat po laserowej korekcji wzroku,metoda lasek, wada -6 i -10D, klinika
                        Medeor w Łodzi, dr Cichecka. Wzrok dziś mam sokoli, była to najlepsza decyzja w
                        moim życiu, choć przed zabiegiem bałam się strasznie.
                    • Gość: ana Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.147.175.136.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12 lat temu
                      Ja mam 30 lat, wadę -22 i żyję. Ukończyłam dzienne magisterium na kierunku ścisłym i studia podyplomowe na kolejnym (noszę soczewki kontaktowe, więc większość ludzi nie wie o wielkości mojej wady; ja się nie przyznaję do tego,jak jest duża). Jest ciężko, ale co nie dobija to wzmacnia. Głowa więc do góry.
                      • Gość: Daria Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.icpnet.pl 12 lat temu
                        Hej,
                        Już za kilka dni będą mi naprawiać oczy (mam nadzieję) za pomocą laserowej korekcji wzroku. Ogólnie moja wada przekracza spokojnie -5, więc trzeba działać. Zabieg będę miała w Lexummedica w Poznaniu, metodą LASIK. Mam nadzieję, że już niedługo opiszę Wam jak było, ale póki co może ktoś z Was też był na laserze w Lexum? Komuś z Was wystąpiły komplikacje po zabiegu? Ja zawsze miałam niestety skłonność do różnych zapaleń spojówek i podobnych, więc mam nadzieję, że niczego nie załapię w tym pierwszym miesiącu „po”. I najważniejsze – jak to jest z używaniem kompa po laserze? Po tych kilku dniach wracam do pracy i będę musiała z niego korzystać, może częste przerwy i okulary z antyrefleksem wystarczą?;)
                        • Gość: lusi Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 83.1.203.* 12 lat temu
                          Witaj.
                          Chciałam zapytać jak sie czujesz i widzisz po w/w. zabiegu ? Ja mam wyznaczoną operacje na
                          4 sierpnia br w tej samej klinice u dr B.Czarnoty.( metoda lasik) Bardzo się denerwuję.
                          Długo trwał powrót do normalności ? Czy teraz widzisz dobrze ? Czy zabieg jest bolesny ? Będę wdzięczna za udzielenie rad, wskazówek ,

Pozdrawiam .
                          • Gość: anitka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 217.153.145.* 11 lat temu
                            Witam, znalazłam na forum, że poddała się Pani w Poznaniu zabiegowi korekty wzroku metodą Lasik. Moja wada przekracza -4 ale nie przekracza -5, dodatkowo mam astygmatyzm. Chce także się poddać zabiegowi w Pozaniu, więc mam do Pani kilka pytań. Czy mogłaby Pani opisać wrażania? czy miała Pani jakieś komplikacje (choć wiem, że to indywidualna sprawa i każdy inaczej reaguje)?Czy jest Pani zadowolona z opieki medycznej?

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi :)
                            pozdawiam
                          • Gość: yankes Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.internetia.net.pl 11 lat temu
                            Miałem zabieg w Lexummedica dr. Ziemniak polecam, ale natomiast dr. M. Klepacki, który ma klinice w Bielsku-Białej odradzam, gosc sie nie zna na robocie, potrafi profesjonalnie pocieszyć itp. w moim przypadku zapomniał mi leku dodać i twierdził, ze wada sie poprawi itp. Czyli pozostała mi resztka na oku
                        • Gość: anita Re: Laserowa korekcja wzroku IP: 217.153.145.* 11 lat temu
                          Witam, znalazłam na forum, że poddała się Pani w Poznaniu zabiegowi korekty wzroku metodą Lasik. Moja wada przekracza -4 ale nie przekracza -5, dodatkowo mam astygmatyzm. Chce także się poddać zabiegowi w Pozaniu, więc mam do Pani kilka pytań. Czy mogłaby Pani opisać wrażania? czy miała Pani jakieś komplikacje (choć wiem, że to indywidualna sprawa i każdy inaczej reaguje)?Czy jest Pani zadowolona z opieki medycznej?

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi
                          Pozdrawiam
                      • Gość: contigo Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.dynamic.chello.pl 12 lat temu
                        Szacunek, gratulacje i podziękowanie za taką wypowiedź. To umocnienie wielkie.
                    • majamajkam Re: Laserowa korekcja wzroku 6 lat temu
                      Zbyt CIENKA ROGOWKA ..w jednym Oku,wada n.a. boy oczach -8 .cienka rogowka jest tylko troche za cienka I lekarz przepisal n.a. 3 miesiace Corneregel dla jej pogrubienia.
                      Czy ktos mial podobna sytuacje i czy udalo sie rzeczywiscie pogrubic troszke rogowke?
              • Gość: przemek Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.master.pl 14 lat temu
                ja mam to samo
              • Gość: gosia7401 Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11 lat temu
                Jak udała się operacja dekorygująca? jest już dobrze?
      • Gość: lisu Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.dynamic.chello.pl 10 lat temu
        Korekcja jest co prawda od - 10 do +6 ale możesz zapytać, a nie myślałaś o soczewce fakijnej?
    • ala361 Re: Laserowa korekcja wzroku 18 lat temu
      Kochani taka operacja to jak gra w ruletkę. Jeśli jesteś pechowcem tak jak ja,
      to lepiej daj sobie spokój.
      Bardzo się boję bo:
      - po 10 dniach noszenia soczewek korekcyjnych dostałam wirusowego zapalenia
      rogówki ( leczenie kilka miesiecy )
      - przy zwykłym leczeniu zęba, lekarz dając mi znieczulenie uszkodził naczynko i
      chodziłam z siną buzią 4 tygodnie (dodam,że świetny chirurg szczękowy )
      - i wiele innych "przypadków"
      Jak widzicie mam drobne obawy.............
      • Gość: daro Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.mtvk.pl 15 lat temu
        słuchajcie mam 23 lata i w tej chwili okulary -11 -12 z tym ze na prawym tam gdzie mam -12 widze na tablicy 3 moze 4 rzad wiec podejrzewam ze tam bedzie juz z -15 prawe oko mam slabsze ostatni raz u okulisty bylem dwa lata temu a przedostani 3 lata temu ogolnie tylko po zmiane okularów bo byly juz zniszcone albo poprostu za słabe strasznie boje sie okulisty jestem wrecz przerazony nie potrafie sie pogodzic zze swoja wada-nie chce byc inny chce robic wszytsko to co inni ludzie i w 99%mi sie to udaje pewnie dlatego ze wogole nie chodze do okulisty (ale moj wzrok strasznie na tym cierpi)i nie mysle o tym jednak dzisiaj po namowach mojej zony zadzwonilem do klinik w katowicach oczywiscie juz na poczatku mnie potraktowali jka jakiegos ćwoka przełanczali mnie chyba ze 4 razy chcaielm sie dowiedziec jak sie sprawy maja z ta operacją w sumie prze telefon nikt mi za bradzo nie pomogl dowiedzialem sie tylko ze na dole sa badania ogolne za darmo a na gorze jest badanie płatne czy sie kwalifikuje do zabiegu(ale babka powiedzial ze raczej sie nie kwalifikuje i ze wydam te 250 zł i bede zły itdstarsznie mnei takie podejście doluje)wiec mam metlik co zrobic i tak zaczolem sobie szukac po necie cos na temat tej mojej wady i trfiłem na to forum i spróbuje napsiac widze tu wiele wpisów ludzi ktorzy tez maj duz wade i DO WAS SIE ZWRACAM jak macie jakies informacje dlamnie co mam zrobic,do kogo sie zgłosci konkretne nazwisko lekarze ktory moze sie wami zajmowal i naprawde byl dobry chodzi mi w pierwszej kolejnosc o klinike w katowicach aha zapomnailem dodac okulary mam od chyba 4 roku zycia tak do 15 roku zycia chodzilem na badania a wieku 10 lat mialem operacje opasywanie siatkówki wszytsko to bylo w klinice w katowicach po 15 roku zycia czyli osatnie 8 lat bylem u okulisty ze 3 razy zawsze na zmiane szkieł
        wiem ze po ostaniej aferze duzo sie tam zminilo ale mysle ze sa jeszce jacys dobrzy okulisci i moze wy ich znacie ja na prawe oko widze fatalnie i poprostu bylbym skłony zaryzykowac i poddac sie zabiegowi nawet jakby byl bardzo ryzykowny moze ktos tez byl w takiej sytuacji(wogole czy jakis lekarz sie na takie cos zgodzi i czy wogole takie cos ma jakas szanse powodzenia) wiec niech napisze domnie na meila
        dsobek@interia.pl

bardzo dziekuje za wszelkiego rodzaju informacj
        strasznie mi bylo ciezko dzis tam zadzwonic i napisac na forum
    • ewulka3 Re: Laserowa korekcja wzroku - koszty? 18 lat temu
      Jakie są wogóle koszty takiego zabiegu?
      • Gość: agata Re: Laserowa korekcja wzroku - koszty? IP: 80.48.245.* 18 lat temu
        najtaniej tam
        www.kli-okul.katowice.pl/hatemele/uslugiambulatoryjne/usluambu.html
    • Gość: Hesia Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18 lat temu
      Czesc,
      Wrocilam wlasnie od okulisty i prawie sie poplakalam, mam juz serdecznie dosyc
      tej swojej wady,prawde mowiac zyc sie odechciewa. Chodze w okularach chyba od 5
      roku zycia, a wzrok pogarsza mi sie z kazdym rokiem i nikt nic na to nie moze
      poradzic. Wade mam ogromna, a mam dopiero 18 lat wiec pewnie na tym sie nie
      skonczy - dzisiejsze badanie zakonczylo sie jak zwykle recepta na nowe szkla,
      mam teraz nosic -13,5 na lewe oko - 14,0 na prawe - o cala dioptrie wiecej niz
      rok temu. Znowu czeka mnie koszmar zakupu okularow (bo jak tu wybrac okulary jak
      bez nich widzi sie tylko kolory i plamy)
      Jak wy sobie z tym wszystkim radzicie ?
      • Gość: pacjent Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.kalisz.mm.pl 18 lat temu
        mam podobna wade, jednak ostatnio wada bardzo malo sie poglebia. Przez ostatnie
        3 lata nie zmienialem okularow. Jednak jak mialem jakies 12 lat wada bardzo
        postepowala, wtedy rodzice zaczeli sie bardziej rozgladac bo okulista
        przepisywal tylko mocniejsze szkla. I tak trafilem do kliniki w Katowicach. I
        jak mialem 12 lat mialem operacje opasania oka czy jakos tak to sie nazywa od
        tego czasu wada prawie stanela w miejscu przez kilka lat skoczylo moze -2D a
        wczesniej potrafilo rosnac o tyle w ciagu roku... Sprobuj dowiedziec sie o cos
        takiego. Chociaz jak masz juz 18 lat to pewnie oko i tak niedlugo przestanie
        rosnac i wada powinna sie w miare unormowac.. Trzymaj sie.
        • Gość: emi Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.gprs.plus.pl 15 lat temu
          ten zabieg o którym mówisz to skleroplastyka- ja ją miłam jak miałam
          15 lat(teraz mam 23), niektórym oko przestaje sie "wydłużać" a
          niektórym nie. ja niestety nie miałam tego szczęscia. obecnie mam na
          nieszczęsne prawe oko-11 a na lewe -5 (czyli o połowe mniej).
          jednakze przez te wszystkie lata nie miałam jakis szczególnych
          pretensji do losu że "czemu właśnie akurat ja???". jest mi dobrze-
          nosze soczewki i jestem szczęśliwa:)"tylko czasami wieczorami gdy
          soczewki wędróją do pudełeczka przypominam sobie jak bardzo moje
          zycie uzależnione jest od tych malutkich miękkich soczewek....
          • Gość: MARIA KOŚCIŃSKA Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.adsl.inetia.pl 12 lat temu
            WITAM CIEPLUTKO JA MAM WADĘ KRÓRKOWZROCZNOŚĆ -13 I -14 MAM TEŻ JASKRĘ OBU OCZU I ZMIANY ZWYRODNIENIOWE SIADKÓWEK MI JEDYNIE POMAGAJĄ KROPLÓWKI TRENTAL SĄ TO WITAMINY ODŻYWCZE ŻEBY DOŻYWIĆ MOJE OCZY NAWET NIC SIĘ NIE DA ZROBIĆ OPERACYJNIE BO BY MOGŁA SIĘ NIE UDDAĆ CO PÓŁ ROKU JESTEM W SZPITALU W JURASZU NA KROPLÓWKACH TRENTAL I NAPRAWDĘ LEPIEJ CZUJE SIĘ PO TYCH KROPLÓWKACH NIE POPRAWIA TO WIDZIENIA ALE CZUJE ŻE MOJE OCZY SĄ DOŻYWIONE I WZMOCNIONE I TAK SZYPKO SIĘ NIE MĘCZĄ POZDRAWIAM CIEPLUTKO
      • Gość: Monia Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.mps.com.pl / *.mps.com.pl 18 lat temu
        Najlepsza rada na okulary - soczewski, mam wadę -10 i noszę soczewski miękkie,
        moja młodsza siostra nosi twarde, przy nich wada pogłębia się trochę wolniej,
        dlatego lepiej je nosić gdy oko rośnie, ja juz jestem na nie za stara (24
        lata), ale siostra jest zadowolona. Pozdrawiam
        • Gość: witam Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.mtvk.pl 15 lat temu
          słuchajcie mam 23 lata i w tej chwili okulary -11 -12 z tym ze na prawym tam gdzie mam -12 widze na tablicy 3 moze 4 rzad wiec podejrzewam ze tam bedzie juz z -15 prawe oko mam slabsze ostatni raz u okulisty bylem dwa lata temu a przedostani 3 lata temu ogolnie tylko po zmiane okularów bo byly juz zniszcone albo poprostu za słabe strasznie boje sie okulisty jestem wrecz przerazony nie potrafie sie pogodzic zze swoja wada-nie chce byc inny chce robic wszytsko to co inni ludzie i w 99%mi sie to udaje pewnie dlatego ze wogole nie chodze do okulisty (ale moj wzrok strasznie na tym cierpi)i nie mysle o tym jednak dzisiaj po namowach mojej zony zadzwonilem do klinik w katowicach oczywiscie juz na poczatku mnie potraktowali jka jakiegos ćwoka przełanczali mnie chyba ze 4 razy chcaielm sie dowiedziec jak sie sprawy maja z ta operacją w sumie prze telefon nikt mi za bradzo nie pomogl dowiedzialem sie tylko ze na dole sa badania ogolne za darmo a na gorze jest badanie płatne czy sie kwalifikuje do zabiegu(ale babka powiedzial ze raczej sie nie kwalifikuje i ze wydam te 250 zł i bede zły itdstarsznie mnei takie podejście doluje)wiec mam metlik co zrobic i tak zaczolem sobie szukac po necie cos na temat tej mojej wady i trfiłem na to forum i spróbuje napsiac widze tu wiele wpisów ludzi ktorzy tez maj duz wade i DO WAS SIE ZWRACAM jak macie jakies informacje dlamnie co mam zrobic,do kogo sie zgłosci konkretne nazwisko lekarze ktory moze sie wami zajmowal i naprawde byl dobry chodzi mi w pierwszej kolejnosc o klinike w katowicach aha zapomnailem dodac okulary mam od chyba 4 roku zycia tak do 15 roku zycia chodzilem na badania a wieku 10 lat mialem operacje opasywanie siatkówki wszytsko to bylo w klinice w katowicach po 15 roku zycia czyli osatnie 8 lat bylem u okulisty ze 3 razy zawsze na zmiane szkieł
          wiem ze po ostaniej aferze duzo sie tam zminilo ale mysle ze sa jeszce jacys dobrzy okulisci i moze wy ich znacie ja na prawe oko widze fatalnie i poprostu bylbym skłony zaryzykowac i poddac sie zabiegowi nawet jakby byl bardzo ryzykowny moze ktos tez byl w takiej sytuacji(wogole czy jakis lekarz sie na takie cos zgodzi i czy wogole takie cos ma jakas szanse powodzenia) wiec niech napisze domnie na meila
          dsobek@interia.pl

bardzo dziekuje za wszelkiego rodzaju informacje
          strasznie mi bylo ciezko dzis tam zadzwonic i napisac na forum
      • Gość: emmm Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        Ja tez miałam takie okulary. Polecam soczewki - to zupełnie inne życie
      • Gość: Basia Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        Może warto pomyślec o ortosoczewkach-to jak szkło kontaktowe, ale nosicz je
        tylko w nocy, a z czasem w nocy 2-3 razy w tygodniu - śpisz a oko uzyskuje
        właściwy kształt. Szczegóły m.in. na www.oko.info.pl/
      • Gość: jarek34 Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        mam 34 lata od 16 roku zycia nosze soczewki kontaktowe polecam mam wade -24,5
        na obydwoje oczu
        • Gość: lidia Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.lubin.dialog.net.pl 16 lat temu
          witam mam o 10driopti mniej od ciebie jajos sobie radze ale momentami ciezko
          zalezy ile widzisz w szklach jak mozesz radzic sobie w zyciu podziwiam cie pzr
          takiej wadzie poadrawiam
        • Gość: aska Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
          prosze odpisz do mnie na maila jak sobie radzisz z taka wada...nie boisz sie ?
          nie wiesz czy moze w Twoim przypadku operacje laserowe sa dobre ? asiek950@wp.pl
        • Gość: nowy gość Re:Wysoka krotkowzrocznosc - jak sobie radzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12 lat temu