Dodaj do ulubionych

Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedziel...

IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
Tak jak apteki ,szpitale dyżury w ciagu miesiąca, jeśli w miejscowości wiecej niż jeden. Ale to problem całego społeczeństwa tj. miary jaka przykładana jest do pracy. Czyli-nie: jeśli przestrzegany jest kodeks pracy - 8 godzin pracy . Teraz kodeks jest martwą literą prawa to powinny być czynne całodobowo.
Obserwuj wątek
    • Gość: majka Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Nie zgadzam się z Panem Andrzejem Falińskim , Pan nie ma pojęcia co to jest
      praca w niedzielę i święta szczególnie dla kobiety.Niedziela powinna być dniem
      wolnym od pracy to czas który należy poświęcić rodzinie.A jeśli chodzi o
      przestrzeganie czasu pracy to przepisy swoją drogą a zycie swoją drogą .
      • Gość: madzia Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.adsl.xs4all.nl 17 lat temu
        to rozumiem, ze wolalabys w ogole nie miec pracy niz pracowac w niedziele?
        Przeciez to jasne, ze jak skroci sie czas otwarcia supermarketow to trzeba
        bedzie zwolnic czesc pracownikow! Natomiast jesli komus nie podoba sie praca w
        supermarkecie wcale nie musi tam pracowac, czy to jest jakis przymus! Ja co
        prawda nie pracuje w supermarkecie, ale tez bardzo czesto zdarza mi sie
        pracowac w weekendy, a w ciagu tygodnia siedze w pracy od 8.30 do 19-20, a
        czasem nawet pozniej. Ale ja tak wybralam i nie narzekam, jak zacznie mi to
        przeszkadzac to po proastu zmienie prace. Strasznie wkurza mnie taka
        roszczeniowa postawa wiekszosci Polakow. Zawsze komus cos sie nalezy oczywiscie
        od panstwa i za darmo, kazdy chcialby brac z tego wspolnego worka, tylko, zeby
        z niego brac trzeba najpierw cos tam wlozyc, co niestety nie wszyscy zdaja sie
        rozmumiec.
        • malad1 Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
          Uważam że powinny być otwarte, natomiast panów związkowców prosiłabym bardziej
          o zajęcie się prawem pracy i jego egzekwowaniem, a nie dyskusja nad
          światopogładowymi tematami bo w końcu związki zawodowe nie są od tego. Ale
          chyba Solidarności się o tym zapomniało. W końcu jakby przypilnowali żeby
          supermarkety uczciwie płaciły i oddawały dni wolne to by pracownicy z chęcia co
          druga niedziele poszli popracować. Chciałabym również zwrócić uwagę (żeby nie
          było niedomówień) że ja pracowałam przez 10 lat w każda sobotę i niedzielę od
          pażdzirnika do kwietnia..........i nie jestem sflustrowana, mnie sie to
          poprostu opłacałoI O TO POWINNY WALCZYĆ ZWIĄZKI ZAWODOWE. A nasza Solidarność
          umie tylko bronić górników dewastujących Warszawę a nie pracowników
          supermarketów. Ciekawe czemu ....może opłaca jej się to
          baardziej ?????????????? CIEKAWE CZY MONDRALA Z NSZZ MI ODPOWIE?
          • Gość: andrzej Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
            ta wypowiedz z kolei mi sie podoba
          • Gość: desiderio chg Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 17 lat temu
            naucz sie polskiej skladni , ortografi i gramatyki a pozniej pisz swoje
            wywody.zrozum jedna rzecz, ze supermarkety sa z krajow unii i robia to co sie
            im zywnie podoba, a lamanie prawa pracy w marketach jest na porzadku dziennym.
            piszesz o zw. zawodowych w marketach - one nie maja tam prawa bytu, a jezeli
            juz zaistnieja to sa oczywiscie zagluszane:(
            i jeszcze jedno, w Polsce jest duzy procent bezrobocia, wiec ludzie ida do
            pracy do marketu z braku innego wyboru i tam sa maxymalnie wykorzystywani.
            poprawnie pisze sie MADRALA, przez a z ogonkiem. nie mam polskiej czcionki
            • Gość: nin Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.crowley.pl 17 lat temu
              jak już się czepiamy ortografii to nie piszę się "maksymalnie" a
              nie "maxymalnie"....
              pozdrawiam
              • Gość: nin Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.crowley.pl 17 lat temu
                tzn na odwrót :))))
              • Gość: Polak Katolik Wprowadzić obowiązek chodzenia do kościoła! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17 lat temu
                Żeby ludzie dobre byli.
            • Gość: MIA Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
              A co prawa pracownicze łamią tylko marekty?? A agnecja pracy tymczasowej
              współpracujące z TPSA to co, jeden roczek jedna , w następnym inna. I tak
              dzięki bou pracuję ( w niedzle i świta też) juz 4 rok jako czasonik, a podobno
              prawo zezwla tylko na 1,5 roku. No cóż ja pracuje w rożnych firmach.a łamnie
              prawa pracy to nie jest wg. mnie argument czy powinny byc otwrate w niedziele
              czy nie. Taka praca ludzie sie już do tego przyzwyczaili ze w sobote moga
              poszlec w centrach handlowych. A to ze niedziela winnia byc dniem wolnym , to
              moze rozszerzmy to na inne zawody, lekarzy, ochorniarzy, policje.
            • Gość: rommia Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
              brawo za wypowiedź zgadzam się 100%
            • anvi1 Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
              jestem tylko ciekawa czy przeciwnic hipermarketów robia zakupy w niedziele??????.
              PEWNIE TAK .To my spoleczenstwo na to pozwalamy bo chodzimy na zakupy w
              niedziele no cóz lepszy hipermarket niz spacer.
          • krzych.korab Re:Jako jedyna rozrywka dla biedoty i możliwośc 17 lat temu
            skosztowania na promocjach tego na co ich nie stać być może powinny być otwarte.
          • Gość: dokładnie właśnie - prawo pracy jest tu kluczem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
            zakaz handlu w niedziele i swieta dla hipermarketow to glupi pomysl.
            przede wszystkim, skoro zyje w DEMOKRATYCZNYM kraju to MAM PRAWO sobie wybrac
            gdzie chce robic zakupy i czy w niedziele, czy w czwartek! jesli ktos chce dzien
            swiety swiecic, to prosze bardzo, niech nie robi zakupow w niedziele i niech
            omija markety szerokim lukiem, ale niech mi nie odbiera prawa do decydowania o
            sobie! natomiast jesli chodzi o pracownikow marketow... nalezy po prostu zajac
            sie prawem pracy, ktore doprawdy w tym kraju jest slabo rozwiniete. no i jego
            egzekwowaniem!
          • Gość: rommia Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
            co drugą niedzielę jeszcze może tak ale może nie wiesz że ustawowa jest tyko co
            trzecia a za przynależność do związków zawodowych w markecie można może nie
            zostać zwolnionym bo ustawa zabrania ale nie przedłużą z tobą umowy o pracę
        • Gość: Handlarz Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          Zagalopowałaś się trochę! Można lubić pracować w handlu, ale nie koniecznie w
          weekendy (a tym bardziej w Święta!!!!!). Ja też bardzo lubię swoją pracę! I
          mówię serio!! Pracuję w Centrum Handlowym....
          • Gość: kate Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.sympatico.ca 17 lat temu
            Widzisz tylko jak Malad napisal/la to pracodawca powinien zrekompensowac
            pracownikowi prace w niedziele czy inne swieto kiedy to sklepy pomimo ze my do
            pracy nie zaiwaniamy sa pootwierane.Tak samo mozna powiedziec pozamykac
            szpitale bo lekarzom/ pielegniarka nie chce sie przychodzic do pracy w
            niedziele.Zaraz tez pewnie uslysze ze to inny zawod.Zgadza sie ale pomysl
            wlasnie o tych co pracuja od rana do nocy w tygodniu i czasami jedyny wolny
            czas maja w niedziele zeby pozalatwiac wszelkie zakupy i sprawunki.
            Wystarczy chciec i Malad ma racje - zrekompensowac pracownikowi prace w dniu
            wolnym od pracy to wielu bedzie sie ustawialo w kolejce do pracy w tym dniu(
            bez wzgledu czy bedzie to wyrownanie finansowe czy dodatkowy dzien wolny) Inie
            narzekajmy az tak bardzo, bo ci co pracuja w niedziele maja inny dzien wolny
            wiec nie jest tak ze tyraja od poniedzialku do niedzieli, a z wielu art tak
            wlasnie wynika.
            Ale nasz piekne spoleczenstwo polskie to przyzwyczajone jest do narzekania i
            mekolenia.
            • lancut Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
              Wiecej takich pogladow! Jedna z nielicznych odwaznych.Praca w niedziele to tak
              samo jak we wtorek na przyklad. Ja swietuje we czwartek. Macie z tym problem,
              bo ja nie.kuurva

Gość portalu: kate napisał(a):

> Widzisz tylko jak Malad napisal/la to pracodawca powinien zrekompensowac
              > pracownikowi prace w niedziele czy inne swieto kiedy to sklepy pomimo ze my
              do
              > pracy nie zaiwaniamy sa pootwierane.Tak samo mozna powiedziec pozamykac
              > szpitale bo lekarzom/ pielegniarka nie chce sie przychodzic do pracy w
              > niedziele.Zaraz tez pewnie uslysze ze to inny zawod.Zgadza sie ale pomysl
              > wlasnie o tych co pracuja od rana do nocy w tygodniu i czasami jedyny wolny
              > czas maja w niedziele zeby pozalatwiac wszelkie zakupy i sprawunki.
              > Wystarczy chciec i Malad ma racje - zrekompensowac pracownikowi prace w dniu
              > wolnym od pracy to wielu bedzie sie ustawialo w kolejce do pracy w tym dniu(
              > bez wzgledu czy bedzie to wyrownanie finansowe czy dodatkowy dzien wolny)
              Inie
              > narzekajmy az tak bardzo, bo ci co pracuja w niedziele maja inny dzien wolny
              > wiec nie jest tak ze tyraja od poniedzialku do niedzieli, a z wielu art tak
              > wlasnie wynika.
              > Ale nasz piekne spoleczenstwo polskie to przyzwyczajone jest do narzekania i
              > mekolenia.
            Coscie sie kuurva uparli na te niedziele! Pracuje ten kto chce, a jest takich
            duzo i kupuje ten co tez chce... wszyscy tego robic nie musza. Polaczkowo
            kuurva.
        • Gość: luks Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.sdm.am.gdynia.pl 17 lat temu
          Widać wiele dróg myślenia w tych wypowiedziach, ale ja sam jestem handlowcem 3
          lata temu przejąłem sklep, ktory był otwarty w niedziele zamknąłem go w
          niedziele i co w cale obroty nie spadły a wręcz wzrosły. Dlaczego ? Dlatego, że
          ludzie zaczeli myslec o zakupach na niedziele w sobotę a nie w niedziele. Przed
          zamknięciem ludzie potrafili w niedziele o 12 przyjść i pytać o dzisiejszego
          kurczaka?? Ja patrzyłem i moi pracownicy na nich jak na wariatów. A odnośnie
          wyboru gdzie miejsca pracy to tym wszystkim, którzy tak wielce popuszczają
          wodze fantazji na temat tego, że w każdej chwili można w polsce zmienic miejsce
          pracy to ja zapraszam do Słupska, Stargardu Gdańskiego i w wiele innych
          regionów Naszego Kochanego państwa niech się sprawdzą i potem piszą takie bzdury
          • Gość: lucusia Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: 212.244.186.* 17 lat temu
            Zgadzam się. Niech jest jakiś dyżurny sklep (np. stałe dyżury - pierwsza niedziela miesiąca ten, druga tamten), ale reszta powinna byc zamknięta. To samo w święta. Ja nie pracuje w handlu, i o ile nie jestem zmuszona wyższą koniecznościa nie robię zakupów w niedziele i święta.
          • skowi Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
            Gość portalu: luks napisał(a):

> Widać wiele dróg myślenia w tych wypowiedziach, ale ja sam jestem handlowcem 3
            > lata temu przejąłem sklep, ktory był otwarty w niedziele zamknąłem go w
            > niedziele i co w cale obroty nie spadły a wręcz wzrosły.

To znaczy, że podjąłeś korzystną dla siebie decyzję.
            Pozwól innym zrobić to samo.

A odnośnie
            > wyboru gdzie miejsca pracy to tym wszystkim, którzy tak wielce popuszczają
            > wodze fantazji na temat tego, że w każdej chwili można w polsce zmienic miejsce
            >
            > pracy to ja zapraszam do Słupska, Stargardu Gdańskiego i w wiele innych
            > regionów Naszego Kochanego państwa niech się sprawdzą i potem piszą takie bzdur
            > y

Łuków na lubelszczyźnie może być? Stamtąd pochodzę i pozwól, że nadal będę pisał
            te "bzdury".
        • Gość: Janusz Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.dsl.mindspring.com 17 lat temu
          Swieta racja dziewczyno....przynajmniej jedna z glowa..
        • Gość: andrzej Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          droga Madziu ja tez przcuje w dni powszednie duzo dluzej niz przepisowe 8
          godzin tez duzo wiecej zarabiam , jednak na niedziele czekam z utesknieniem
          jako na jedyny dzien , wktorym moge byc z moja corka zona i synami .
          wiem tez , ze ludzie pracujacy w supermarketach pracuja bardzo ciezko,
          zarabiaja nie adekwatnie do wlozonego wysilku i nie maja nic do powiedzenia w
          sprawie pracujacych niedziel (pod grozba oczywiscie utraty pracy )wiec nie
          wypisuj glupot kochaniutka... acha ciekawe do jakiego wieku bedziesz mogla
          sobie tak swobodnie zmieniac prace jak ci sie aktualna przestanie podobac
        • Gość: desiderio chg Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 17 lat temu
          wiec rzuc swoja ukochana prace i lec poszukaj drugiej, zobaczymy jak szybko
          znajdziesz. a jak nie bedziesz miala wyboru to pojdziesz do marketu i wtedy
          spedzisz 8 godzinek na kasie , siedzac w pampersie , bo manager nie pozwoli
          Tobie pojsc do lazienki.
          oby cie to nie spotkalo
        • krzych.korab Re:1 miejsce pracy w hiper.to strata 4 w produkcji 17 lat temu
          i handlu. Dlatego w Francji i innych krajach hiper mają szlabany. To one
          powodują znikanie małych sklepów a wraz z nimi lokalnych wyrobów. Jak mówili
          starzy ludzie tanie mięso psi jedzą.
        • jola43 Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
          Masz Madzia rację.Ja też pracuję w różnych godzinach czasami bardzo dziwnych i
          o 6 rano zdarzają się telefony.Ale wybrałam taką diałalność i muszę się z tym
          pogodzić.Jeśli komuś nie odpowiada,że markety pracują w niedzielę to niech po
          prostu tam nie chodzi.Jest tylu ludzi bez pracy ,że znajdą się tacy co będą tam
          pracować ,a maruderzy zawsze byli i będą.
        • Gość: andrzejek Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.dip.t-dialin.net 17 lat temu
          ladnie,ile ludzi pracuje w nidielei w swieta,nawet ksiadz
        • looney1 Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
          NIe odnosząc się do słuszności czy nie pracy w niedzielę, powiem tylko, że np.
          w Hiszpani większość sklepów jest w niedzielę pozamykana. No ale Hiszpanie
          uwielbiają przede wszystkim fiestę i czas wolny :)

--
          merytorycznie i z kulturą o zdjęciach
          obiektywni.pl
        • Gość: Aj-waj Dlaczego w Niemczech hipermarkety sa zamkniete IP: *.umcs.lublin.pl 17 lat temu
          w niedziele i swieta? Co ma madziu do tego "roszczeniowa postawa wiekszosci
          Polakow"?
          Niedziela to ustawowo dzien wolny od pracy i nie robmy jaj. Nikt nie straci
          pracy, jesli hipermarkety beda zamkniete w niedziele, to mit.
          • Gość: rafvonthorn Re: Dlaczego w Niemczech hipermarkety sa zamkniet IP: *.petrus.com.pl 17 lat temu
            No, oprócz tych, co zostaną zwolnieni, ale co tam się będziemy martwić, ich
            problem :P.
            • Gość: Gocha Re: Dlaczego w Niemczech hipermarkety sa zamkniet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
              bo są bogatym krajem, a nam daleko do gospodarki Niemiec.
        • Gość: adamo Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          skoro jesteś takim hojrakiem to zmień sobie pracę. ciekawe cy pizyjdzie ci to
          tak łatwo? W niedzielę powinni pracować tylko służby utrzymania ruchu
          (szpitale, elektrownie, kopalnie itp.). A tak poza tym polacy często powołują
          się na kraje zachodnie, a np. w niemczech w niedzielę otwarte są tylko
          kawiarnie, stacje benzynowe, apteki)
        • Gość: wf24 Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          To kto by wtedy pracował jak każdy miał wolny wybór.Nie wiem czy sprzedawcy
          w kasach mają taki wybór.Nie każdy może być prezesem.
        • Gość: antypapuga Pan Faliński serwuje wygodne półprawdy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          Jeżeli markety będą zamknięte w niedzielę, to tłumy ludzi pójdą do kina, na
          spacer, pojeździć na rowerze, odwiedzić rodzinę, znajomych, wyjadą w ciekawe
          miejsca. Spowoduje to wzrost ilości miejsc pracy w usługach turystycznych i
          gastronomii. Wiele razy większy wzrost, niż zwolnienie kilku kasjerek, które
          teraz będą sprzedawały frytki lub kelnerowały w prosperujących punktach
          gastronomicznych. Jakie znaczenie dla życia rodzinnego i wychowania młodzieży
          będzie miała taka zmiana chorobliwych do tej pory przyzwyczajeń - tego pan
          Faliński nie widzi. Ale cóż, jemu płacą za reprezentowanie wąskiego interesu,
          żarłocznych na zysk, hipermarketów, który coraz bardziej godzi w długofalowy
          interes polskich rodzin i hamuje skutecznie ( a włściwie niszczy) drobną
          przedsiebiorczość.
        • business3 Jak zapierniczasz PN-PT to kupujesz SB-N, no nie? 17 lat temu
          Jak zapierniczasz PN-PT to kupujesz SB-N, no nie?
        • Gość: Aga Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.zab.nat.hnet.pl 17 lat temu
          Moim zdaniem hipermarkety powinny być zamknięte w niedzielę i święta. Utargi w
          niedziele nie odbiegaja dużo od innych dni w tygodniu, a klienci więcej
          oglądają niż kupują. W niedzielę robimy zakupy głównie z wygody i lenistwa.
          Czas poświęcony w hipermarkecie można wykorzystać znacznie lepiej. I nie zgodzę
          sie z argumentem, że zamknięcie hipermarketów w niedzielę pociągnie za sobą
          zwolnienia. To jest straszak właścicieli. Klient i tak musi zrobić te zakupy,
          więc rozłoży je na inne dni i pieniądze i tak trafią do "jednego worka".
          Różnica bedzie taka, że zamiast dnia wolnego w środku tygodnia, pracownicy
          hipermarketów będą mieli wolne niedziele.
          no i co wybierasz pracę w niedzielę ale po pierwsze za ile na godz a po drugie
          czy ty masz rodzinę i czy zdajesz sobie sprawe ż ejest 15 % beazrobocia i jaki
          się nie zgodzisz pracować w hipermarkecie to nie popracujesz gdzie indziej bo
          przez taką a nie inną politykę jakikolwiek inny handel np. w centrach miast
          upada bo musi płacić czynsze ale i podatki których market nie płaci albo płaci
          gdzieś na cyprze lub w innym raju podatkowym
      • bitch.with.a.brain Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
        a dlaczego akurat niedziela ma byc wolna?Ja np tak samo dobrze odpowiadam w środe.
        I dlaczego szczegolnie dla kobiety?
      • Gość: Ryba Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.man.bydgoszcz.pl 17 lat temu
        no cóż przeczytałam połowę wypowiedzi bo wiecej mi się nie chciało ale wzystkie mniej więcej są takie same jedne sa za drugie przeciw. ale jedno mi się rzuciło w oczy. dyskusja toczy sie tylko na temat hipermarketów a przecież bardzo wiele innych sklepów jest otwartych w niedzielę i jeżeli zakaże się handlu w niedzielę to ludzie pracujęcy w osiedlowych sklepach też bedą poszkodowani bo pracodawca też będzie musiał zmniejszyć zatrudnienie. mój mąż jest kierownikiem takiego właśnie sklepu. taki mały mini market ale zatrudnia 12 osób a po przeforsowaniu zakazu handlu w niedzielę bedzie musiał zwolnić przynajmniej 1 osobę - czy ktoś w ogóle to przeliczył jakie to bedą straty finansowe dla całego kraju? i ilu kolejnych bezrobotnych będziemy musieli opłacać my pracujący??????. ja sama pracowałam przez rok 2 dni po 14 godzin i dzień wolny bez względu na to jak to wypadało względem niedzieli i żyję. jak mi sie przestało podobac zmieniłam pracę. jestem po ogólniaku mam 30 lat i kilkanaście razy zmieniłam pracę. w tej chwili pracuje w dużym koncernie międzynarodowym w biurze po 8 godzin i weekendy wolne ale długo trwało zanim do tego doszłam. i niech nikt mi nie mówi że w Polsce jest bezrobocie. to ludziom nie chce się pracować!!!!!! nieraz widziałam tego przykłady. i takie dyskusje jeszcze bardziej utwierdzają mnie w tym przekonaniu. jak nie chce sie pracować w niedzielę to może w ogóle???? i najlepiej na czyimś wikcie i opierunku?????
          Swieta prawda Ryba.......wiecej takich opinii!

Gość portalu: Ryba napisał(a):

> no cóż przeczytałam połowę wypowiedzi bo wiecej mi się nie chciało ale
          wzystkie
          > mniej więcej są takie same jedne sa za drugie przeciw. ale jedno mi się
          rzucił
          > o w oczy. dyskusja toczy sie tylko na temat hipermarketów a przecież bardzo
          wie
          > le innych sklepów jest otwartych w niedzielę i jeżeli zakaże się handlu w
          niedz
          > ielę to ludzie pracujęcy w osiedlowych sklepach też bedą poszkodowani bo
          pracod
          > awca też będzie musiał zmniejszyć zatrudnienie. mój mąż jest kierownikiem
          takie
          > go właśnie sklepu. taki mały mini market ale zatrudnia 12 osób a po
          przeforsowa
          > niu zakazu handlu w niedzielę bedzie musiał zwolnić przynajmniej 1 osobę -
          czy
          > ktoś w ogóle to przeliczył jakie to bedą straty finansowe dla całego kraju? i
          i
          > lu kolejnych bezrobotnych będziemy musieli opłacać my pracujący??????. ja
          sama
          > pracowałam przez rok 2 dni po 14 godzin i dzień wolny bez względu na to jak
          to
          > wypadało względem niedzieli i żyję. jak mi sie przestało podobac zmieniłam
          prac
          > ę. jestem po ogólniaku mam 30 lat i kilkanaście razy zmieniłam pracę. w tej
          chw
          > ili pracuje w dużym koncernie międzynarodowym w biurze po 8 godzin i weekendy
          w
          > olne ale długo trwało zanim do tego doszłam. i niech nikt mi nie mówi że w
          Pols
          > ce jest bezrobocie. to ludziom nie chce się pracować!!!!!! nieraz widziałam
          teg
          > o przykłady. i takie dyskusje jeszcze bardziej utwierdzają mnie w tym
          przekonan
          > iu. jak nie chce sie pracować w niedzielę to może w ogóle???? i najlepiej na
          cz
          > yimś wikcie i opierunku?????
        • Gość: jaxa Bardzo prosta metoda - IP: *.acn.waw.pl 17 lat temu
          - niech związkowcy oraz wszelkie inne osoby o podobnych zapatrywaniach przestaną w niedziele
          kupować w tych niedobrych sklepach, i - proszę bardzo - niech nawołują do tego publicznie (byle nie
          przez chamowate pikiety pod sklepami). Jeśli ich pogląd jest dominujący, sklepom w niedziele spadną
          obroty i same zrezygnują z tego handlu, bo po co marnować prąd, wodę, pensje i papier toaletowy,
          skoro się na niedzielnym handlu nie zarobi.

Ale jeśli się okaże, że im obroty nie spadną, albo że spadną nieznacznie, to sorry, ale pewnie
          związakowcy będą musieli się uderzyć w pierś i przyznać do błędu.

Poza tym centra handlowe to nie tylko handel. W moim ulubionym jest też kino, ogródek jordanowski
          dla dzieci, parę fajnych restauracji itd. Działają tylko dlatego, że odpowiednią ilość klientów zapewnia
          im "po sąsiedzku" supermarket. Ja zakupów w niedzielę raczej nie robię, ale akurat z dzieckiem lubię
          się tam wybrać, bo mały świetnie się na huśtawkach i zjeżdżalniach bawi. Jak mi takie atrakcje NSZZ
          Solidarność wraz z fachową opieką dla dziecka zapewni pod domem, to oczywiście zrezygnuję z
          jeżdżenia tam, ale obawiam się, że ci panowie nie mają pojęcia, o czym rozprawiają.
      • Gość: Niedzielan Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: 212.125.240.* 17 lat temu
        A ja sie z nim zgadzam, w Niedziele Supermarkety powinny byc, otwarte.
        Male sklepy osiedlowe sa otwarte, i tam jakos "Panie" nie marudza.
        • gabi72 Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
          marudza marudza
      • Gość: observer Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Nie ma co ideologizować. Cywilizowana Europa - przynajmniej widziałem w
        Niemczech i Austrii - w sobotę otwarte do południa, a potem wszyscy mają wolne.
        Za często się widzi znużone dzieci zasypiające w wózkach z zakupami zamiast
        aktywnego wypoczynku z rodzicami.
        • Gość: Tomek Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.resnet.purdue.edu 17 lat temu
          To ja proponuję pójść o krok dalej: zakaz odrabiania prac domowych w niedziele
          dla studentów! Zakaz robienia prania w niedziele! A co tam, zakaz zmywania
          naczyń w niedziele - dzień poleżą to się im nic nie stanie, w poniedziałek
          przecież lepiej się zmywa według mnie, chyba każdy się zgodzi. Do tego mąż
          wreszcie przestanie przyciskać żonę do pracy i odwrotnie przynajmniej w ten
          jeden święty dzień tygodnia.

Trochę tajnych agentów donosicieli się rozstawi po społeczeństwie (co by nikt
          nie oszukiwał potajemnie), i od razu całe społeczeństwo sobie wesoło odpocznie
          na koniec tygodnia.

Idzie dobrobyt.
      • Gość: Janusz [...] IP: *.dsl.mindspring.com 17 lat temu
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: ziut Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 17 lat temu
        Pozwolcie oszołomy ze ja sam zdecyduje co bede robic w niedzielę.Jak chcecie
        spedzac niedziele na kleczkach to wasza sprawa,ale nie narzucajcie tego nikomu.
      • Gość: AGA ZAMKNĄC SKLEPY W NIEDZIELĘ IP: *.arcor-ip.de 17 lat temu
        POPIERAM. NALEZY ZAMKNĄĆ SKLEPY W NIEDZIELE I CZAS POŚWIĘCIC RODZINIE, KTÓREJ W
        CIĄGU TYGODNIA I TAK NIK NIE WIDZI BO PRACUJE. DLACZEGO MARKETY NIE SĄ OTWARTE
        W NIEDZIELE W NIEMCZECH? BO TAM LUDZIE SA NORMALNI.
        PAN FALIŃSKI MOŻE DAM NAM WIECEJ PIENIĘDZY, ŻEBYSMY MOGLI WYDAWAĆ JE W
        NIEDZIELĘ. DOPÓKI OBYWATELE MAJĄ CORAZ MNIEJ W KIESZENI DOPÓTY NIK NIE ZAROBI
        WIĘCEJ W SIECIACH- TO TYLKO ROZKŁADANIE OBROTÓW W CIĄGU TYGODNIA!!!
        • Gość: natalia Re: ZAMKNĄC SKLEPY W NIEDZIELĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          POSWIECAJ CZAS SWOJEJ RODZINIE W PARKU, A JA ZE SWOJA POJADE NA ZAKUPY DO
          MARKETU, BO NIE MAM CZASU OD PON. DO PT. NA TO, ZEBY POJECHAC I KUPIC DZIECKU
          SKARPETKI! POZA TYM ZAKUPOW NIE ROBI SIE CALY DZIEN, WIEC I DO PARKU ZDARZE POJSC!

POZA TYM JAK SIE NIE POSWIECA UWAGI RODZINIE OD PON. DO PT., TO ZAMKNIETE
          HIPERMARKETY W NIEDZIELE NA PEWNO TU NIC NIE POMOGA!

CHCECIE POLITYKI PRORODZINNEJ? PODNIESCIE AKCYZE NA ALKOHOL, CO BY MNIEJ DZIECI
          ROSLO W RODZINACH ALKOHOLIKOW!
      • Gość: grzechu Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
        A my mamy tak . Moja szanowana małżonka pracuje na 1/2 etatu teoretycznie ,
        praktycznie ma 3/4 z nadgodzinami które są oczywiście płatne. Ale niestety
        zgodnie z prawem zresztą 3 niedziele w tygodniu.
        Za które nie ma żadnego dodatku . Rano wyjeżdża na 10 a wraca o 22 . Albo
        jedzie na 15 i wraca na 22 .
        Ja pracuje na 7-15 . Kiedy wracam jestem sam z dzieckiem . Kiedy wraca żona
        często śpię a jeśli nie to ciężko jest rozmawiać mając jedno oko już
        zamknięte . Jak trafi jej się niedziela wolna to najczęściej odpoczywa .
        A jak ma wolne w tygodniu to znowu ja jestem w pracy . Więc popołudnie mamy
        radosne.
        Podkreślam lubimy naszą prace . I co ciekawe zarabiamy mniej więcej tak samo .
        Kiedyś myślałem podobnie ja większość liberałów - niedziela do sklepu na
        zakupy . Spoko .
        Dzisiaj bojkotuje każdy sklep otwarty w niedziele .
        Po kilku latach takiego systemu jesteśmy już tym tak zmęczeni że marzymy tylko
        o wprowadzeniu niedzieli wolnej .
        Brawo każmy temu popracować w niedziele za 5 zł brutto to mu się odechce takich
        opinni
      • Gość: aga Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.lodz.mm.pl 17 lat temu
        Ja nie pracuję w markecie , ale wolne mam mam 2 niedziele w miesiącu.
        Jestem kobietą, pracuje na zmiany. np dziś idę na 15 wczoraj pracowałam od 7.
        Według mnie ważne jest odpowiednie zaplanowanie pracy.
        Czasem wolę wolne w zwykły dzień tygodnia - ponieważ nie biorąć urlopu mogę
        załtwić zwykłe sprawy - a nie wszystko niestety mozna załatwić przez internet.
    • Gość: gasl Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Pan pewnie nigdy nie pracował w niedziele ani w święta a już napewno nie w
      hipermarkecie dlatego uważam że nie może Pan obiektywnie oceniać tego czy
      powinno się pracować w niedziele czy nie. Dla osób które każde weekendy mają
      wolne taka wyprawa do dużopowierzchniowych sklepów jest czymś fajnym ale proszę
      się postawić w sytuacji osób które każdą niedzielę muszą spędzić w pracy i
      proszę tu nie przytaczać kodeksu pracy , że za taką pracę odbierane są dni
      wolne czy też płacone nadgodziny. W rzeczywistości wygląda to tak , że pracuje
      się od poniedziałku do piątku potem w sobotę i niedzielę i znów poniedziałek do
      soboty . W tym czasie nie ma żadnego dnia wolnego a za każdą nagdgodzinę
      pracodawca płaci bardzo śmieszne grosze.
      Aby natomiast wszystko było zgodnie z prawem pracownicy podpisują harmonogramy
      w których umieszczone są dni wolne za pracę w soboty i niedziele ale to jest
      tylko papier.
      W dobie tak wysokiego bezrobocia aby zachować pracę nikt nie chce się przyznać
      do tego jak jest wykorzystywany przez swoich pracodawców bo każdy chce zachować
      swoje stanowisko pracy.
      Dlatego prosze nie wydawać pusto brzmiących opinii na temat pracy w niedzielę
      • bitch.with.a.brain Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
        Za to czynne hipermarkety pozwalaja pracować w weekend tym,ktorzy w tygodniu
        chodza do szkoły,na studia.Gdy będa zamkniete te osoby będa pozbawione
        mozliwosci pracy
      • Gość: toksol TAK - hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Czemu akurat użalac sie nad hipermarketami? Czynne są autobusy, tramwaje,
        pociagi. elektrownie, gazownie, wodociagi, kina, teatry, itp. Pracuja w
        telewizji, radiu, restauracjach, szpitalach, na policji, w strazy ogniowej i
        miejskiej. Jest odśnieżanie i odśmiecanie, piekarnie pieką na poniedziałek,
        dziennikarze robią gazetę na poniedziałek, portierzy pilnuja biur, hotelarze
        przyjmują gości, wiele osób obsługuje weekendowe imprezy i ośrodki sportowe,
        wypoczynkowe, itd, itd, aż nie chce mi się dalej wyliczać. Ludzie cieszą się że
        mają pracę. A inni że robią cos co lubią dzięki ich pracy. Odczepcie sie od
        hipermarketów!!!
        • Gość: edz Re: TAK - hipermarkety powinny być otwarte w nied IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17 lat temu
          nic dodać nic ująć - trafione w sedno - a co z tymi służbami????
        • Gość: Tyle Re: TAK - hipermarkety powinny być otwarte w nied IP: *.pl 17 lat temu
          Na odśmiecanie w sobotę i niedzielę nie licz! Nawet gdyby szczury jadły ludzi,
          to żaden ZUK/MPO czy inny "śmieciarz" nie przyjedzie w sobotę! Dozorca też nie
          odmiecie chodnika.
      • Gość: g Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.pools.arcor-ip.net 17 lat temu
        To jest sprawa respektowania Kodeksu Pracy i tego nie zmieni zakaz handlu w
        niedzielę. Oszukiwać w harmonogramach pracy można tak samo od poniedziałku do
        soboty.
        Poza tym dlaczego zamknąć akurat supermarkety? Proponuję zakaz pracy w niedzielę
        rónież dla pracowników stacji benzynowych, aptek, policji, straży pożarnej,
        szpitali itd itp.
          dlatego , ze hipermarkety to handel a policja, straz, pogotowie to sa sluzby ,
          ktore sluza pomoca spoleczenstwu. jak zapali ci si edom, to kto ma to gasic,
          sam/a ugasisz?, wypadek to co ranni maja lezec na ulicy do poniedzialku itd.
          bzdury piszesz.
          • Gość: klik Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: 83.71.151.* 17 lat temu
            hotele, restauracje, puby, dyskoteki to tez handel!!! tez powinny byc zamkniete
            w weekendy, no coz, gdzie i kiedy w takim razie mozna by wyjsc na imprezke, co
            powiesz o tych ludziach ktorzy pracuja w tych branzach niejednokrotnie cale
            weekendowe noce i nie narzekaja tak jak pracownicy supermarketow, po prostu
            taki wybor zawodu, czyz nie?
          • Gość: Tomek Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.resnet.purdue.edu 17 lat temu
            A jak ja akurat poczuję ogromny głod w niedzielę, to dlaczego jak będę chciał
            sobie coś do jedzenia od kogoś kupić (choćby od supermarketu) to ma mnie i
            supermarket policja wsadzać do więzienia??

Ludzie, jeśli to ma kiedyś być wolny kraj to wara wam od interesów pomiędzy mną
            a hipermarketem.

A problemów ciężkich warunków pracy w Polsce i bezrobocia nie rozwiąże się
            centralnym planowaniem codziennego życia obywateli. Problemy te nie wynikają z
            tego, że państwo pozwala na takie "wybryki" jak zakupy w niedzielę (??).

Problemy te wynikają wręcz odwrotnie: z tego, że państwo nie pozwala
            przedsiębiorcom zatrudnić wszystkich przydatnych do pracy ludzi, lecz
            szantażuje się ich zylionem haraczów, nakazów i zakazów.
      • pingwin1985 JASNE ZE TAK!!! 17 lat temu
        Oczywiscie ze powinny byc otwarte.Ja osobiscie pracaje w branzy blisko zwiazanej z hipermarketami i wiem ze jezeli one beda zamkniete to prace moze tam stracic nawet 25 % ludzi.Sami sobie obliczmy ile to jest w skali wszystkich centrow handlowych.
        jezeli ktos nie chce to nikt go nie zmusza zeby chodzil do centrum handlowego w niedziele-moze isc w kazy inny dzien tygodnia a niedziele spedzic z rodzinka nad woda ale jest masa ludzi ktorzy nie maja innego dnia wolnego i chcieliby zrobic zakupy w niedziele.
        a pracownicy pracujacy w markecie za przepracowana niedziele dostaja wolny dzien w tygodniu lub zxaplate extra.i tez sa zadowoleni bo w ten wolny dzien w tygodniu moga sobie zalatwic sprawy ktore w niedziele sa nie do zalatwienia.i pewnie niejeden etatowy pracownik im zazdrosci.
        • Gość: adamo Re: JASNE ZE TAK!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          exstra zapłatę i dzień wolny - coś ci się chyba pomyliło. KOSMOS
          • Gość: rafvonthorn Re: JASNE ZE TAK!!! IP: *.petrus.com.pl 17 lat temu
            Tak jest w kodeksie pracy, więc niech Ci panowie działacze ze związków się
            zajmą egzekwowaniem istniejącego prawa, ale nie, oni nie będą się narażać,
            lepiej zamknąć wszystkie HM w niedziele i po problemie. A że ludzie stracą
            pracę to już nieistotne, tfu...
      • Gość: kate Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.sympatico.ca 17 lat temu
        gasl napisal:
        W dobie tak wysokiego bezrobocia aby zachować pracę nikt nie chce się przyznać
        do tego jak jest wykorzystywany przez swoich pracodawców bo każdy chce zachować
        swoje stanowisko pracy.

No to jak pracownicy nie beda sie domagac swoich praw to beda traktowani
        przedmiotowo i zmuszani do pracy po godzinach i nie beda dostawac za to
        wynagrodzenia.Jakby kazdy taki pracownik stawial sie pracodawcy to niestety
        byliby zmuszeni do przestrzegania kodeksu pracy.
        To tak samo jak z tymi nieszczesnymi kopertami co to narod nosi do lekarzy czy
        urzednikow byle zalatwic.Przestancie dawac konowalom koperty to przestana sie o
        nie prosic.
        Ktos powie naiwne to co pisze?Moze i naiwne ze mozna cos zmienic, ale jak
        ludzie nie zaczna bronic swoich praw to nic sie nie zmieni.Bo pracodawcy na
        reke to ze siedza cichutko i zaiwaniaja po godzinach za psie pieniadze.Ludzie
        zacznijcie siebie szanowac to inni beda takze was szanowac.
        Bo trzeba kuurva zmienic PRAWO:

1. Pracujesz 40 godzin w tygodniu
        2. Reszta dni jest wolna
        3. Kazda godzina nadliczbowa ( powyzej 40 ) liczona jest 150% ( poniedzialek-
        sobota )
        4. Kazda godzina pracy w niedziele lub swieta ( ale musisz miec przepracowane
        4o godzin ) 200%
        5. Gdy swieto wypada w niedziele ( sa takie przypadki ) godzina pracy liczona
        400%

Proste, tylko trzeba zmienic mentalnosc 70% spoleczenstwa i 90% wladzy
        • Gość: prawo Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
          Nawet prawa nie trzeba zmieniać!!! - bo ono z grubsza (poza punktem 5.) tak
          właśnie stanowi jak napisałeś.

Problem w tym aby hipermarketom i innym pracodawcom nie opłacało sie go łamać.
          A walka z niedzielnym handlem nie jest akurat najlepszym sposobem na na poprawę
          rynku pracy.
      • vitoleone Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
        Gość portalu: gasl napisał(a):

> Pan pewnie nigdy nie pracował w niedziele ani w święta a już napewno nie w
        > hipermarkecie dlatego uważam że nie może Pan obiektywnie oceniać tego czy
        > powinno się pracować w niedziele czy nie. Dla osób które każde weekendy mają
        > wolne taka wyprawa do dużopowierzchniowych sklepów jest czymś fajnym ale
        proszę
        >
        > się postawić w sytuacji osób które każdą niedzielę muszą spędzić w pracy i
        > proszę tu nie przytaczać kodeksu pracy , że za taką pracę odbierane są dni
        > wolne czy też płacone nadgodziny. W rzeczywistości wygląda to tak , że
        pracuje
        > się od poniedziałku do piątku potem w sobotę i niedzielę i znów poniedziałek
        do
        >
        > soboty . W tym czasie nie ma żadnego dnia wolnego a za każdą nagdgodzinę
        > pracodawca płaci bardzo śmieszne grosze.
        > Aby natomiast wszystko było zgodnie z prawem pracownicy podpisują
        harmonogramy
        > w których umieszczone są dni wolne za pracę w soboty i niedziele ale to jest
        > tylko papier.
        > W dobie tak wysokiego bezrobocia aby zachować pracę nikt nie chce się
        przyznać
        > do tego jak jest wykorzystywany przez swoich pracodawców bo każdy chce
        zachować
        >
        > swoje stanowisko pracy.
        > Dlatego prosze nie wydawać pusto brzmiących opinii na temat pracy w niedzielę
        Dawno juz nie czytalem takich bzdur!!!
        1.W kolejce po prace w Carrefour czeka stale ponad 1000 osob.Nikt ich nie
        zmusza,sami chca.
        2.W weekend'y przed swietami w samej W-wie w hipermarketach bylo razem
        ponad 1500000 ludzi.Wiec kto jest wazniejszy? 1,5 milina czy pare
        niezadowolonych?
        3.Caly problem znow zostal wywolany przez Kosciol,ktoremu maleja wplywy na tace.
        Nie dosc ze panstwo ma teraz placic za budowe Swiatyni Opatrznosci,to jeszcze
        po raz kolejny probuje sie nam urzadzac zycie.
    • Gość: 2 Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Pan Falinski albo w ogole nie ma kontaktu z rzeczywistoscia, albo tylko udaje
      glupiego. Hipermarkety w Polsce przestrzegajace prawa pracy? Bardzo smieszne.

• Gość: toksol Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Alternatywą są małe sklepiki. Twoim zdaniem to one właśnie przestrzegają prawa
        pracy???
    • triss_merigold6 Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
      Oczywiście, że powinny być otwarte. Nie ma przymusu pracy w hipermarkecie.
      • big-lebowski Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
        > Oczywiście, że powinny być otwarte.
        ale chodzenie do supermarketów w soboty i niedziele jest masochizmem. W wolne
        dni można robić znacznie ciekawsze rzeczy niż zakupy.
        smutne, że ludziom się to podoba
        • Gość: ivulspirit Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          Odpowiadasz na :

big-lebowski napisał:

> > Oczywiście, że powinny być otwarte.
          > ale chodzenie do supermarketów w soboty i niedziele jest masochizmem. W wolne
          > dni można robić znacznie ciekawsze rzeczy niż zakupy.
          > smutne, że ludziom się to podoba

Najlepiej chodzić do hipermarketów w godzinach pracy nauki itp taak?

Hipermarkety krócej otwarte=redukcja zatrudnienia=wzrost bezrobocia
          Pytanie nie jest o to, czy:
          1. Fajnie jest robić zakupy w niedziele.
          ani o to, czy:
          2. Powinien być nakaz handlowania w niedziele.
          lecz o to, czy:
          3. Państwo powinno zakazać wszystkim handlować w niedzielę przy pomocy siły.

A to są zupełnie inne pytania. 1 podlega dyskusji, 2 to zdecydowane NIE (jak
          zauważyłeś), ale 3 to w wolnym kraju powinno być zdecydowane TAK. Inaczej,
          handel przestaje być domeną prywatną i wkraczamy w centralne planowanie życia
          obywateli czyli komunizm.
            Oczywiście chodziło mi o 3 - NIE! :)
          • Gość: Tyle Re: Czy hipermarkety ... komunizm IP: *.pl 17 lat temu
            W Niesławnej Pamięci ZSRR Państwo regulowało życie obywateli do imentu.
            Wystarczy zapytać znajomych, lub znajomych znajomych, którzy wyemigrowali
            stamtąd do Polski. Od zakazu działania hipermarketów w niedziele blisko już do
            wchrzaniania się Partii (wskazac dowolną) do relacji między mężem i żoną, do
            ustalania, czy towarzysz X, który ma kochankę, jest wrogiem państwa, czy jeszcze
            nie (bo kochanka jest córką partyjnego bonzy), czy małżeństwo z obcokrajowcem
            jest dobrym powodem do pozbawienia lekarza prawa do wykonywania zawodu, albo
            wyrzuceniem studenta z uczelni. A tam tak było (i może jeszcze jest, bo nie
            wiem). Skoro tak wielce związki zawodowe chcą dbać (wątpię, że chcą) o ludzi
            pracy, to niech sprawdzają, czy faktycznie (nie na papierze) dany pracodawca nie
            oszukuje i nie zmusza ludzi do pracy ponad siły. Niech sprawdzaja i wytaczaja
            procesy. Niech Pańśtwo każe winnych jak najsurowiej i jak jaszybciej - nawet jak
            za zabójstwo (zabijanie rodziny). Przybędzie miejsc pracy w więziennictwie!
            Ale, do cholery, nie wystawiajmy się na pośmiewisko.
            Skoro ktoś uważa, ze w niedziele nie należy robić zakupów, to niech nie szwęda
            się po sklepach i niech nie kupuje! Właściciel interesu sam zamknie sklep (i
            parę osób z roboty wywali na zbity pysk), bo mu się jego otwieranie nie opłaci.
    • jollyvonne Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
      Nie, nie powinny. Nie tylko dla dobra pracownikow tych sklepow.
      • Gość: Pejta Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.acn.waw.pl 17 lat temu
        Taka debata mozliwa jest tylko w tak nienormalnym socjalistycznym kraju jak
        Polska. Goscie, z ktorych podatkow utrzymywany jest caly ten syf (w 40%
        przedziale podatkowym jest tylko 1% podatnikow, ale kontrybuuja oni prawie 50%
        wszystkich wplywow z PIT), pracuja po 60-70 godzin tygodniowo i nie maja kiedy
        robic zakupow jak w niedziele.

A jak komus nie odpowiada praca w niedziele, niech sobie znajdzie inna. W ogole
        rozczulajace jest wybrzydzanie na warunki pracy w kraju z 17-procentowym
        bezrobociem. Moze w ogole nalozmy dodatkowy podatek na rzecz leniwych - ja
        doplace nastepne 40% pensji, a jakies menele w Dzialdowie ktore przepily cala
        szkole i dlatego teraz nic nie umieja dostana zasilek - i wszyscy beda
        zadowoleni. Ja bede pracowal 120 godzin w tygodniu i nie bede mial czasu na
        zakupy nawet w niedziele, i po problemie.

Tylko, ze ja sie wypisuje - przenioslem sie do UK i tam bede placil podatki.
        Zalosny kraju, utrzymuj sie sam.

Pawel
        • jarek.kucypera Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
          > Taka debata mozliwa jest tylko w tak nienormalnym socjalistycznym kraju jak
          > Polska.
          > Tylko, ze ja sie wypisuje - przenioslem sie do UK i tam bede placil podatki.
          > Zalosny kraju, utrzymuj sie sam.

Brawo ! Popieram. Szkoda życia, żeby je marnować w takim skansenie.

J.K.
          Dokładnie tak. To tak jakby debatować na temat "W jakich godzinach obywatele
          powinni uprawiać seks".
      • Gość: Rob Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: 205.161.11.* 17 lat temu
        Powinny byc otwarte. Od poniedzialku do piatku powinni pracowac ci ktorzy nie
        maja potrzeby dorobiac. W weekendy... studenci/uczniowie powinni pracowac,
        zamiast brac od rodzicow mogli by sobie dolozyc zarobione pieniadze do
        kieszonkowego.
        Mieszkam niedaleko miejsca w New Jersey gdzie sklepy sa zamkniete w
        Niedziele... Ludzie zmuszeni sa do robienia zakupow w Soboty. Okolice
        supermrketow sa nie przejzdne w Sobote, a same zakupy sa prawdziwa tortura. Na
        szczescie zakupy przez internet mozna robic 24/7 :)
    • Gość: Ad..patam SYSTEM 4-brygadowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      A ja pracuje w świątek, piątek, czy niedzielę.
      Jak mi wypada, pracować w Wigilię, to idę, i co?
      A może zakazać pracy w zakładach, gdzie produkcja
      toczy się (bo musi) w systemie ciągłym?
      Argumenty, że człowiek powinien mieć wolne w niedzielę
      są do bani, bo mają się nijak do realiów zatrudnienia.
      A jak ktoś nie chce, to niech nie łazi do hipersrajketów w niedzielę.
    • Gość: kot Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.ustronie.pw.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
      W ankiecie jest żle postawione pytanie (w mojej opinii), tzn. - niedziele TAK,
      święta NIE
      Oczywiście, że powinny być otwarte.

Pracowałem w centrum handlowym i na telefonie. W soboty, niedziele, Boże
      Narodzenie i Wielkanoc też. I chwaliłem sobie, bo na taką pracę się zgodziłem.
      Teraz pracuję zazwyczaj od poniedziałku do piątku i często wracam późno; w
      tygodniu ostatnia rzecz która przychodzi mi do głowy to gonienie do sklepu po
      zakupy. Chcę mieć możliwość zrobienia zakupów kiedy mi się podoba, a nie kiedy
      wolno.
      Bezrobocie w Polsce jest na tyle wysokie, że ucięcie weekendowych i nocnych
      etatów to nie jest najlepsza koncepcja.
      Co to za argument, że pracodawca zmusza do pracy za darmo lub za grosze? Jak
      pracodawcy uciąć 15% zapotrzebowania na siłę roboczą, to czy nagle zrobi się
      dobry, czy raczej wywali część ludzi a pozostałych będzie traktował tak samo jak
      do tej pory? Uczciwe rozliczanie czasu pracy i wynagradzanie - o tak, właśnie tu
      jest problem.
      Tępić wyzysk. I karać nieuczciwych pracodawców, a nie mnie - klienta.
      Sam sobie potrafię poradzić z wolnym czasem w niedzielę i IV RP, pardon, ch*j do
      tego.
      • alexglowania Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
        tak, zgadzam się, że powinny być otwarte. wielu ludzi pracuje w niedziele,
        kobiety też (np. komunikacja miejska, PKP, lotniska etc.). drugie tyle ma
        jedynie niedzielę wolną, aby pójść na zakupy. argument, że katolik powinien być
        w kościele: jeśli chce, pójdzie rano, jeśli nie chodzi w ogóle, to na pewno nie
        z powodu MOŻLIWOŚCI (nie przymusu) robienia zakupów w niedzielę. często dla
        rodziców neidziela jest jedynym dniem, kiedy mogą zrobić zakupy razem z dziećmi
        (pn. - pt. szkoła, sobota - dodatkowe zajęcia). racja, że gdy zamkniemy
        supermarkety w niedzielę, to pracodawcy zwolnią część personelu. i IV RP strzeli
        sobie, nie pierwszego, gola do własnej bramki.
      • Gość: trokin NIECH STUDENCI PRACUJA W NIEDZIELE IP: *.natpool.mwn.de 17 lat temu
        Pracowalem w kazda niedzile i sobote i nie jest to przyjemne ale da sie przezyc.
        Lepiej po prostu pilnujmy tych nieuczciwych pracodawcow. Od tego chyba sa
        zwiazki zawodowe nie? Maja pomagac pracownikom i ich chronic a nie wymyslac
        glupie przepisy. W dzisiejszym swiecie ktos i tak musi pracowac w niedziele bo
        tak to juz jest skonstruowane. Zreszta np. w niedziele moga pracowac studenci,
        ktorzy na pewno chetnie by sobie troche dorobili (biorac pod uwage ze sie za 160
        godzin dostaje 832 zlote to to jest 5 zlotych na godzine. Jak by student
        popracowal dwa razy po 10 godzin to juz ma 100 zlotych co weekend. Nie mowcie
        mi, ze zaden by sie nie zglosil. Naprawde zamykanie marketow jest strasznie
        upierdliwe, wiem bo mieszkam teraz w Niemczech.

Trokin

ps. ten pan od zwiazkow zaw pieprzy, w Niemczech czesto sklepy zamyka sie o 20 w
        soboty.
        • Gość: Amelia Re: NIECH STUDENCI PRACUJA W NIEDZIELE IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 17 lat temu
          Zgadzam się. Jestem właśnie taką studentką, dorabiam sobie w weekendy siedząc
          przy kasie w Auchan, i jest to dla mnie jedyna możliwość pracy - studiuję w
          trybie dziennym. Jeżeli dojdzie do zakazu handlu w niedzielę, stracę możliwość
          zatrudnienia. Nie oszukujmy się, w naszym kraju nie można sobie pozwolić na
          takie ograniczenia.
          A propos prawa do odpoczynku w niedzielę, o którym tak krzyczą zwolennicy
          zakazu, może zamknijmy elektrownie, zatrzymajmy pociągi, autobusy...
      • patriota21wieku Brawo! Popieram w calosci! 17 lat temu
        Niech rynek decyduje o tym czy pracowac w niedziele czy nie!!!

A panstwo powinno byc od tego zeby zapobiegac wyzyskowi poprzez stosowanie
        prawa ktore pozwala ludziom decydowac czy chca pracowac czy nie i za jakie
        wynagrodzenie. I nie w absolutnym tego pojeciu (tzn. placa minimalna) ale np.
        jak w USA, gdzie za prace w nadgodzinach sie placi 50% wiecej. I karac tych co
        wyzyskuja.
    • Gość: stuntman Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.dip.t-dialin.net 17 lat temu
      Uwazam ze nie powinnismy sprowadzac sprawy otwartych sklepow do wartosci
      religijnych. Od dluzszego czasu mieszkam w Niemczech i w niedziele sklepy sa
      pozamykane. Kazdy potrzebuje czasu dla rodziny, wlasnego siebie, hobby itd.
      Szkoda ze Polacy popadaja w skrajnosci...
      • patriota21wieku Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
        Gość portalu: stuntman napisał(a):

> Uwazam ze nie powinnismy sprowadzac sprawy otwartych sklepow do wartosci
        > religijnych. Od dluzszego czasu mieszkam w Niemczech i w niedziele sklepy sa
        > pozamykane. Kazdy potrzebuje czasu dla rodziny, wlasnego siebie, hobby itd.
        > Szkoda ze Polacy popadaja w skrajnosci...

I dlatego gospodarka Niemiec lezy a np. UK czy USA sie rozwijaja.
      • Gość: pascal.plus@gazeta Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.47.79.83.cust.bluewin.ch 17 lat temu
        Zgadzamm sie. Popadanie polakow w skrajnosci to nasza najwieksza cecha
        narodowa. Polak nie moze byc polakiem jesli nie chodzi po skrajnosciach.
      • Gość: toksol Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Niemcy już gromko dyskutują aby otworzyć markety w niedziele.
      • Gość: Edek Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.range81-157.btcentralplus.com 17 lat temu
        No tak najlepiej zabic dachami.I co dalej? Jozek ktory pracowal na nocna
        zmaiane na kolei zakupow juz nie zrobi.Mniej wyda na jedzenie to nalozy mu sie
        kolejny podatek najlepiej "od kolein" za to ze sie tak dobrze na pasie trzyma.A
        Pan Czeslaw z Urzedu Drog kupi sobie nowego laptopa.
        Czyzby kolejny plan oszczednosciowy?
        Ja juz dluzej nie zniose tych glupich zmian, debat i komisji.
        Niech ludzie zaczna wreszcie respektowac prawo.Niczego nie trzeba zmieniac.
    • Gość: Petero Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.chello.pl 17 lat temu
      Jestem za zamykaniem marketów w niedziele, ale jeżeli już muszą być otwarte bo
      stoi za tym mocne lobby to przynajmniej niech ograniczą godziny pracy,
      np. do godzin 10,00 - 15,00.
    • Gość: andy Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.paisley.ac.uk 17 lat temu
      Pracowalem kiedys w Call-Centre. Moja umowa przewidywala prace w weekendy i
      kiedy ja podpisywalem zdawalem sobie z tego sprawe. Jednak to niemalze roczne
      doswiadczenie pozwolilo mi stwierdzic, iz praca w soboty a tym bardziej w
      niedziele do najprzyjemniejszych nie nalezy i nie jest latwa. Moim zdaniem
      zaden ustawowy zakaz nic tu jednak nie zdziala. Dopoki beda klienci
      zainteresowani niedzielnymi zakupami dopoty to zjawisko bedzie istnialo.
      Osobiscie nienawidze zakupow w hipermarketach, robie je tylko w stanie
      podwyzszonej koniecznosci (np. musze kupic wiele roznych rzeczy) i nigdy w
      niedziele. Nie rozumiem jak komus moze sprawiac przyjemnosc spedzanie wolnego
      czasu na zakupach w tak olbrzymich sklepach. Ale, ze cena czyni cuda to nawet
      najwieksi malkonenci czasami skusza sie na slalom gigant pomiedzy uginajacymi
      sie od towaru polkami i pedzacymi na zlamanie karku klientami, ktorzy za kazda
      zaoszczedzona zlotowke sa gotowi na wiele wyrzeczen (patrz przyklad MM). Koniec
      koncow jestem przeciwny wszelkiej zbytecznej dzialanosci gospodarczej w
      niedziele, ale jeszcze raz podkresle, ze potrzeba ustawowych regulacji powinna
      wyjsc oddolnie. Odpowiedni bojkot hadnlu w nd i co za tym idzie niepolacalnosc
      takiego postepowania musiala by w koncu doprowadzic najpierw do samoisntego
      zamykania slkepow a w dalszej perspektywie do regulacji, ktore zapobiegly by
      mozliwym anomalia. Jakiekolwiek narzucone z gory przepisy, o ile w ogole maja
      szanse powodzenia, raczej egzaminu nie zdadza. Zanim nie zaczniemy szanowac
      wolnego czasu sowjego i innych nic sie w tej materii nie zmieni. Pozdrawiam
      wszystkich bardzo serdecznie.
        Gość portalu: andy napisał(a):

> Pracowalem kiedys w Call-Centre. Moja umowa przewidywala prace w weekendy i
        > kiedy ja podpisywalem zdawalem sobie z tego sprawe. Jednak to niemalze roczne
        > doswiadczenie pozwolilo mi stwierdzic, iz praca w soboty a tym bardziej w
        > niedziele do najprzyjemniejszych nie nalezy i nie jest latwa.

Witam w klubie i łączę się w przykrych wspomnieniach.
        Też nie znoszę zakupów w ogóle, a hipermarketów w szczególności.
        Ale sytuacja w Polsce jest jaka jest, dopóki któryś sejm nie weźmie się za
        podatki, a rząd za gospodarkę, to realia są takie a nie inne. Zresztą wyrzucenie
        kilkuset/kilku tysięcy (nie znam cyfr) pracowników przez takie pomysły pogorszy
        te warunki i rozbestwi pracodawców jeszcze bardziej, a ci którzy muszą w
        niedzielę iść po zakupy będą ukarani dodatkowo.
        Zresztą - jeśli ktoś chce pracować w niedzielę (w dowolnej "zbędnej"
        instytucji), to dlaczego pańswo ma mu tego zabronić?
        • Gość: gidvine Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.aster.pl 17 lat temu
          a ja też... i wiem, co to znaczy... świątek, piątek i niedziela, nie wiedziała, czy Święta będą wolnę, czy nie, z reguły pracowałam. Teraz pracuję w normalnych godzinach - pon-pt, 9-17. Jak dla mnie to supermarkety powinne być otwarte, na tygodniu nie mam nawet kiedy zrobić zakupów.
    • Gość: Helgha Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Skoro chcą zamykać hipermarkety to niech zamkną również i szpitale! Lekarze mają
      jeszcze trudniejszą pracę od pani która siedzi przy kasie cały dzień. Najlepiej
      to by było w niedzielę uwiesić na OIOMie tabliczkę z napisem "Czynny
      poniedziałek - sobota od godz. 08.00 do 16.00". Skoro lekarze muszą pracować
      przez cały tydzień, to jakim prawem zwolnić z tego obowiązku pracowników
      hipermarketów!? W końcu to oni sami się tam zatrudnili z własnej woli świadomi
      wymogów. Obecny rząd przychyla się osobom prostym i niewykształconym, którzy
      stanowią większą część społeczeństwa.
      • Gość: adamo Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        PORÓWNANIE SZPITALA DO HIPERMARKETU - Z CAŁYM SZACUNKIEM NIE RÓB CHŁOPIE JAJ!!
    • Gość: Polo Moze po prostu katolicy nie beda w niedziele robic IP: 217.77.224.* 17 lat temu
      zakupow? jezeli ja jestem wyznawca "kuba-buba" i swietuje w srody i piatki to
      nie znaczy, ze markety maja byc w te dni zamkniete.

• Gość: aisha-medea a moze zostawic po prostu wybor klientom... IP: *.w193-248.abo.wanadoo.fr 17 lat temu
        podejscie religijne nie ma sensu, bo Zydzi swietuja w soboty, muzulmanie znow
        kiedy indziej itd.

Jesli chodzi o wyzyskiwanie pracownika, to od tego powinna byc SKUTECZNA
        inspekcja pracy i po klopocie.

A jesli chodzi znow o "pozostawienie czasu na zycie rodzinne i hobby" to prosze
        bardzo nie uszczesliwiac mnie na sile. Jak nie bede chciala, to w niedziele nie
        pojde do sklepu. A jak bede chciala, to z rodzina spedze piatki czy
        poniedzialki, a w niedziele bede miala czas na zakupy.

Ja pracuje 6 dni w tygodniu czasami i gdyby nie niedziela nie mialabym w ogole
        czasu, zeby kupic cos do jedzenia, bo jak wychodze z pracy, to nawet najwieksze
        molochy sa juz pozamykane.
        • Gość: kolo Re: a moze zostawic po prostu wybor klientom... IP: 193.151.48.* 17 lat temu
          masz pecha.A może pozostawisz wybór tym co tam pracują swiątek i piątek.Rób zakupy na stacji benzynowej...A co to kogo obchodzi że ty nie masz czasu ,jak ciebie inni nie interesuja...Albo się zwolnij ( a może zmien pracę , bo sie nie wyrabiasz i musisz tak długo siedzieć... P O M Y Ś L - to nie boli!!!
          • Gość: Fiona Re: a moze zostawic po prostu wybor klientom... IP: *.pl 17 lat temu
            A w czym racownicy stacji benzynowych są gorsi od pracowników hipermarketów??
            Pozamykajmy stacje benzynowe tez. I setki innychmiejsc pracy( PKP, komunikacje
            miejska, huty, kopalnie, zakłady produkcyjne, szpitale i ostre dyzury itp.)
          • truten.zenobi "P O M Y Ś L - to nie boli!!!" 17 lat temu
            >A co to kogo obchodzi że ty nie masz czasu

jak najbardziej obchodzi tych co chcą żebym był ich klientem!

>A może pozostawisz wybór tym co tam pracują swiątek i piątek.

przecież nikt ich nie zmusza mogą przecież pracować gdzieś indziej lub otworzyć
            własną działalność.
            Z tym że ja będę kupował tam gdzie mi(!) jest wygodnie i to co chcę (dobrze i
            tanio - czyli niekoniecznie w marketach!)
            każdy ma wybór więc nie rozumiem tej nagonki na markety!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=34692735&a=34774385
            i właśnie dlaczego akurat niedziela ma być dniem wolnym a nie np. sobota?

coś mi się zdaje kolego że nie przemyślałeś tematu i jesteś bardzo podatny na
            propagandę!!!
            Może na początek pomyśl kto chce na tym zyskać kto straci. (bo pracownicy na
            pewno(!) zyskają… zwolnienia) Zastanów się z czego wynika obecna sytuacja.
            ;)
      • Gość: Szymek Re: Moze po prostu katolicy nie beda w niedziele IP: *.chello.pl 17 lat temu
        Niemcy w przewazajacym stopniu sa protestantami, Francuzi tez swietuja w
        niedziele wykorzystuja tylko u nas samowole. Jest taka amerykanska siec której
        mottem naczelnym jest prawo pracownika do wypoczynku i w zadna niedziele i
        swieta nie pracuja a ludzie tam z glodu w niedziele nie umieraja
      • Gość: Eva Re: Moze po prostu katolicy nie beda w niedziele IP: *.swipnet.se 17 lat temu
        Mieszkam w Szwecji od 30-lat.Markiety byly sa i raczej beda otwarte. Nikt na
        ten temat nie dyskutuje bo waiadomo,ze ludzie pracuja przez caly tydzien od
        rana do wiczora i nie ma kiedy zrobic zakupow. Osoby pracujace w soboty maja
        wolne w tygodniu. Jesli w niedziele to ma 60% wiecej platne. Wy dykutujecie o
        tym czy zamknac czy zostawic? Podykutujcie o tym jakie ma byc wynagrodzenie za
        prace w te dni.Po co zamykac? Ludzie chetnie beda i pracowac i kupowac, ale za
        ile?Walczyc o godna prace a nie zamyka!
    • Gość: dorbe Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.ztpnet.pl 17 lat temu
      Pracuję w soboty i w niedziele, chociaż nie w handlu. Przez dwa miesiące w roku
      mam wolne weekendy. To niesamowity czas w moim życiu:) jasne, ze rodzina, dzieci
      itp. ale oprócz tego zwyczajnie mogę iść do kanjpy, wyspać się, iść do kina,
      ugotować coś co lubię. Myślę, ze daibyśmy radę bez supermarketów w niedzielę.
      Zawsze przecież będą otwarte małe osiedlowe sklepiki, stacje benzynowe, nie
      umrzemy z głodu.
      A co do szpitali i innych instytucji ratujących życie człowieka, to chyba inna
      bajka, czy nie?
      • Gość: Szymek Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.chello.pl 17 lat temu
        Pewnie ze inna ale nie wszyscy maja rozum na odpowiednim poziomie zeby to
        yrozumiec
      • Gość: Pejta Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.acn.waw.pl 17 lat temu
        Mistrzu, to dawaj rade sam. Jakim prawem chcesz mnie zmuszac do czegokolwiek? Z
        kazdym kolejnym dniem widze mniej roznic miedzy PiS a faszystami
        P
        A jak to robić, żeby hipermarkety były zamkniete, a małe sklepiki otwarte? W
        państwie prawa taka dyskryminacja? :-)
      • Gość: Fred Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.pro-internet.pl 17 lat temu
        To należy po prostu przestać do nich łazić
        Jak komuś uważa za złe zakupu w niedzielę etc.
        A pracownicy ?
        A mają inną alternatywę, mają wybór, to niech zrezygnują z pracy ?
        Zamknięcie hipermarketu poprawi ich możliwości zarobkowania, praca stanie się
        lepsza ? więcej dostaną ?
        Zapytajcie mnie, czy w ogóle chce pracować...
        Szczerze, NIE, może kiedyś jednak trafię szóstkę ...
      • Gość: daria Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.adsl.xs4all.nl 17 lat temu
        mieszkam w Holandii i tutaj jest zakaz handlu w niedziele i nawet nie
        wyobrazasz sobie jakie jest wo wkurzajace!!! Dodatkowo w kazdy dzien tygodnia
        oprocz czwartku sklepy sa czynne do 17 lub 18. Tak wiec na zakupy zostaje
        czwartkowy wieczor i sobota - a to oznacza dzikie tlumy w sklepach, brak
        towarow na polkach i kilometrowe kolejki do kasy, bo sklepowi nie nadazaja
        wykladac - po prostu sama "przyjemnosc". Ja bardzo sobie chwale, ze w Polsce
        moge isc do sklepu w niedziele, jesli mam taka potrzebe!
        Poza tym jest jeszcze wiele innych firm i instytucji, ktore pracuja w
        niedziele - np komunikacja miejska - moze w niedziele powinnismy chodzic na
        piechote, no bo przecez idac dalej tym tropem taksowkarze tez chca miec wolne
        w niedziele!
      • Gość: filipinka Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 17 lat temu
        dokladnie , ze to inna bajka, ale wiekszosc ludzi tego nie pojmuje, stawiaja na
        rowni handel z pogotowiem czy strazaitd. nie poleziesz do marketu w niedziele
        to nic ci si enie stanie, zrob zakupy w sobote, i bez przesady, ze nie macie
        czasu w tygodniu albo w sobote, ta godzine czy dwie zawsze znalezc mozna,
        zamaist ogladac tv. poprostu nie chce sie im isc w sobote , to se pojda w
        niedziele. co za przyjemnosc przelazic caly dzien w centrum handlowym. bezsens
        totalny. ot nowa forma spedzania wolnej niedzieli w holu centrum handlowego.
      • Gość: rafvonthorn STACJE BENZYNOWE TEZ POZAMYKAJMY!!!! IP: *.petrus.com.pl 17 lat temu
      • Gość: oburzona Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
        dorbe - ty faszysto!
        A jakim prawem wykorzystujesz niedzielną pracę kelnerki, szatniarza, biletera i
        operatora filmowego??????????????????????

ciut konsekwencj polecam....
        • Gość: dorbe Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.ztpnet.pl 17 lat temu
          hmmm...faszysto?????
          dla mnie to nie problem - potrafię ugotować coś dobrego sama, wypożyczyć film w
          sobotę i obejrzeć go w niedzielę, to kwestia organizacji itd.
    • Gość: wookiee Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.bph.pl 17 lat temu
      W cywilizowanych krajach europy zachodniej(np. Niemcy, Holandia) Markety są
      pozamykane w niedziele i święta, przykładowo przyjechała do mnie kiedyś rodzina
      z Niemiec i jak zobaczyli że w niedzielę są pootwierane sklepy byli bardzo
      zdziwieni. Myślę że tłumaczenie że to jedyny dzień do zrobienia zakupów jest
      totalnym absurdem! przecież większość takich sklepów jest otwarta do godziny 22
      lub nawet 24godziny na dobe więc jak tu niemieć czasu w tygodniu? To poprostu
      ludzie, którzy nie mają żadnych zainteresowań, nie mają pomysłu na spędzenie
      wolnego dnia razem z rodziną gdzieś poza miastem boją się najbardziej, co zrobią
      w niedzielę? Poco im by był wolny dzień skoro nie mogliby go spędzić w Markecie,
      łazić cały dzień, jeść w "SUPER" restauracji Mcdolands i oglądać wystawy bo 90%
      z nich nawet nie kupuje tylko oglądają bo w ich umysłach niema innej możliwości
      wykożystania dnia jak tylko w sklepie, to przykre ale prawdziwe. Myślę że nic
      nikomu by się nie stało gdyby markety były zamknięte a może przy okazji ludzie
      nauczyliby się inaczej spędzać czas bo jest tyle sposobów na udaną rozrywke.
        "Jak tu nie miec czasu w tygodniu" pisane z serwera BPH... O, opie..my sie w
        BPH widze... No, to wlasnie zostalem zwolennikiem fuzji z Pekao - widac jest
        jednak zapas tluszczu do wyciecia w organizacji jak tu sie takie lajfstajlowe
        komentarze pojawiaja.
        • Gość: walles Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: 87.207.246.* 17 lat temu
          rusz pustym baniakiem, popatrz na czas wysłania postu, to pojmiesz, że wookie
          jest już PO GODZINACH, czizas...
      • Gość: Fred Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.pro-internet.pl 17 lat temu
        w tak zwanych "cywilizowanych" krajach tak zwany homoseksualiści biorą śluby i
        adoptują dzieci
        na mnie takie argumenty nie działają
      • Gość: pascal Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.47.79.83.cust.bluewin.ch 17 lat temu
        zgadzam sie calkowicie. Polacy nie biora tego co dobre (dobrych wzorcow) od
        innych. widza tylko zle.
        • Gość: mayen Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.stacje.agora.pl 17 lat temu
          Tia,
          akurat te święta spędzałam we Francji i co zobaczyłam - niewielkie miasteczko
          pod Nantes - 30 tys mieszkanców i 3 centra handlowe! oraz stado małych
          sklepików.
          Dzien przed Wiglią, kiedy u nas dzieją się dantejskie sceny, u nich po dwie
          osoby przy kasach. Pomijając to, że u nich świętuje się 1 dzień, ale się
          swiętuje i zakupy trzeba zrobić i robi się je w markecie.
          Moja francuska rodzina oczy wybauszyła jak opowiadaliśmy co się w Polsce dzieje
          przed świętami (tłumy ludzi)
          rzeczywiście markety maja pozamykane w niedziele (swoja droga kafejki
          internetowe również, co jest juz upierdliwe) tyle, że jest ich bardzo dużo więc
          ludzie się lepiej rozparcelowują, gdy robią zakupy w sobotę i zawsze maja
          supermarkeciki prowadzone przez arabów, którzy pracują świątek- piątek - tam
          zawsze awaryjne zakupy można zrobić.
          Więc, jeżeli mamy zamknąć hipery w niedzielę, to, primo, musi ich być więcej -
          ucieszyłabym się, gdyby było więcej polskich np. Piotrów i Pawłów, super rzeczy
          tam można kupić. Secundo, sklepy dyżurne juz kiedyś były - nie uśmiecha mi się
          powrót do starych dobrych czasów - osiedlowe sklepiki ok, pod warunkiem, że nie
          bedzie to blaszak z ziemniakami albo całodobowy monopolowy (w każdym razie nie
          tylko).
          P.S. Pracowałam kiedyś jako kasjerka i to pracowałam w niedzielę - (dwa dni
          miałam wolne w tygodniu) od 14 do 23, cały czas stojąc, tak, że wiem co to
          znaczy i wiem, że jest to do przeżycia.
        Jak zrozumiałem - Ty jestes ten mądrzejszy od innych ludzi i będziesz ich na
        siłę uczył mądrości albo uszczęśliwiał?
        Europa już to przechodziła!!!
    • Gość: asd Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 17 lat temu
      Jeśli będą zamknięte to część pracowników zostanie zwolniona. Proste.
    • Gość: January Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Wszyscy mają rację. Ale , gdy w Polsce jest gigantyczne bezrobocie należy zadowolić po 50% kupujących i pracujących. Według mnie należy zamknąć hipermarkety we wszystkie Święta /Boże Narodzenie,Wielkanoc/ oraz 3Maja,
      15 sierpnia , 11 listopada oraz pół roku w niedziele parzyste , pół roku
      w niedziele nieparzyste. Albo hipermarkety powinny być otwarte przez 24 godziny
      Non Stop od poniedziałku godz.5.00 do soboty godz.20.00-ALE W KAŻDĄ NIEDZIELĘ
      N I E C Z Y N N E !!!! Osobiście mam wolny co drugi weekend już od 15 lat ,
      pracuję w spółce , prowadzimy mały Pub - wiem zatem jakie są "+" i "-" !!!!!!
    • Gość: mazur33x Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.makton.pl 17 lat temu
      > nie myśli o ludziach, którzy są zmuszani do pracy. A przecież pracownicy
      > hipermarketów też mają prawo do świętowania i do czasu wolnego. Za pomocą
      > przymusu ekonomicznego ograbia się ich z możliwości wypoczynku.

Kmać, jeśli tak to dlaczego TYLKO hipermarkety? A czemu nie informatycy? Jest
      cholerna 19:30 a ja siedzę w robocie. I w weekend też będę siedział. I nie
      odbiore sobie dnia wolnego, bo kto za mnie robotę zrobi? Jestem szefem i nie ma
      KTO mi dać zastępstwa...
      Więc może zabrońcie WSZYSTKIM z wyjątkiem policji, pgotowia itd. pracy w
      niedzielę? Czemu pracownicy hipermarketów mają mieć szczególną ochronę? Bo jest
      ich więcej? Bo popiera ich lobby sklepikarzy? Ciekawe jak zapiszczą gdy zabroni
      się IM pracy w niedzielę? Dlaczego dziwczyna pracująca w prywatnym sklepie
      osiedlowym ma być gorsza od pracownicy hipermarketu???
      • Gość: Brygidka Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Jak wszyscy to wszyscy. Albo pracujecie albo do domu i dzieci pilnowac a
        pozniej nie plakac ze pensja mala.Ja pracuje tylko w weekendy i nie ma co
        narzekac. Hostessa też czlowiek a robic w niedziele musi bo jak nie to jej
        wiecej nie wezma do pracy. Pozdrawiam
      • Gość: maggie A CZEMU NIE PONIEDZIAŁEK?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
        o co chodzi z tą niedzielą? jak ktoś pracuje w niedziele, to niech sobie
        odpocznie czy pomodli się w inny dzień tygodnia! pracowałam swego czasu w każdą
        niedzielę, a dzień wolny miałam w poniedziałek. nie miałam z tym żadnego
        problemu. czemu zabraniać tym, którzy pracują dużo w ciągu tygodnia, robienia
        zakupów na spokojnie w niedzielę? a jak ktoś lubi zjeść obiadek w niedzielę w
        restauracji? też zabronić? restauracje też niech będą zamnknięte, jaka jest
        różnica między kelnerem a kasjerem? jesteśmy (niestety) państwem katolickim, ale
        czemu z tego powodu ograniczać wolności? .....do pracy i do przyjemności....
    • Gość: ja zamknac wszystko IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
      szpitale, elektrownie, apteki, komisariaty
      • Gość: kolo Re: zamknac wszystko IP: 193.151.48.* 17 lat temu
        i ciebie baranie......
        • jerzylo Re: zamknac wszystko 17 lat temu
          To czysta reklama i szara propaganda nie wiadomo tylko kto za tym stoi
          supermarkety czy pożal się boże związkowcy. Ciekawe czemu nic się nie mówi o
          ludziach dzięki którym mamy ciepło, wodę, światło i inne rzeczy potrzebne na
          bieżąco, a oni pracują na okrągło w ciągu całego roku. Może wszyscy będziemy
          mieli wolne w dni wolne i święta a wtenczs wrócimy w komplecie do epoki
          kamienia łupanego,trochę to zbyt odległe,żeby było prawdziwe
          co?.Może "walczący" związkowcy zaczną myśleć o innych. Przy tak dużym
          bezrobociu zawsze znajdą się chętni do pracy w supermarketach a odpowiednie
          urzędy niech się wezmą do pracy za to biorą pieniądze i kontroli warunków pracy
          tam gdzie są one nie przestrzegane.
    • hinduska Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
      Jezeli zamkniemy hipermarkety, to pozwolmy na odpoczynek w niedziele
      pracownikowm stacji benzynowych, zabek i takich malych sklepikow, zamknijmy
      szpitale (lekarze i peilegniarki tez potrzebuja odpoczynku), podobnie zrobmy z
      radiem i telewizja:))))A co maja zrobic pracownicy hoteli i restauracji????Oni
      tez chcieli by miec wolna niedziele. Ale czy na pewno ? Czy ktos ich pytal o
      zdanie? A moze za niedziele wiecej dostaja i dlatego oplaca im sie pracowac???
      • Gość: kaczka.z.jabłkami Jak nam okupanci zamkną sklepy - wrócą meliny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu

Musieliby, jak za komuny, wykończyć przemysł, rzemiosłao, rolnictwo i import.
        Żeby handel nie miał czym handlować, a ludzie, żeby nie mieli pieniędzy na zakupy.
        Tylko trzeba by znów granice zaminować, a na przejsciach postawić cekaemistów -
        żeby cała młodzież i wszyscy fachowcy z Polski nie uciekli do Wolnego Świata.
        To, oczywiscie, pod rządami PiS jest możliwe
    • the.gypsy Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi 17 lat temu
      otwarte 24h w kazdy dzien.
    • Gość: jendrek Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      A co zinnymi grupami pracownikow ja jestem pracownikiem ochrony imusze pracowac
      nie tylko,w "zwykle niedziele"ale takrze wnajwieksze swieta rownierz w
      wigilijna noc i .sylwestra.Apolicjanci istrazacy ,aco ze sluzba zdrowia.Apoza
      tym to wspulczuje tym ludziom,kturzy poprzez idologiczne zapedy politykuw tzw
      katolickich znajda sie juz niedlugo poza bramami tych wyzyskiwaczy ze zgnilego
      supermarketu.
    • Gość: bazylinek Re: Czy hipermarkety powinny być otwarte w niedzi IP: *.chello.pl 17 lat temu
      Nie popadajmy w skrajności!!!
      -Po pierwsze jestem pracownikiem marketu i stwierdzam że w niedziele klienci są
      najgorsi, przez to że nie mają cienia szacunku do pracownków!!!!
      -Po drugie mój tydzień jest tak rozbity że nie mam prawie wogóle wolnego do
      spędzania czasu z rodzną bo albo oni mają wolne bo jest weekend a ja jestem w
      pracy albo ja mam wolną środe i piątek uwaga!!! nie mamy 2 dni pod rząd
      -Po trzecie LUUUUDZZZIEE miejcie szacunek do pracowników wam nikt nie każe
      zostawać po godzinach tak jak nam gdy jakiś zasr... klient spaceruje po
      markecie już po jego zamknięciu!
      -Po czwarte pretensje do dyrektora a nie do nas!!!
      -Po piąte za 800zł to większość moich kochanych przedmówców nie otworzyłaby
      oczu a my naprawde harujemy
      -Na spacery to zapraszam do parku nie do marketu!!!!
      -Gdyby te sklepy były zamknięte w niedziele ludzie i tak kupiliby tyle samo
      tylko w inne dni!!!
      -szkoda że społeczeństwo uznaje nas za 2 kategorie ludzi... są wsród nas
      naprawdę wartościowi i wykształceni. Ja kończe na ten przykład już drugi
      kierunek studiów a moją winą jest to że nie mam żadnych znajomo.ści i przez to
      nikt nie chce mnie zatrudnić. Pochodze z małej miejscowości a mieszkam w
      Krakowie.
      -Wcale nie ubolewam nad losem ani na prace jest jaka jest, ale ludzie naprawdę
      proszę o szcunek wami nikt tak jak nami nie pomiata i to jest najgorsze... a
      pracować jak muszę w niedzielę to będe taki los, ale jeszcze raz powtarzam
      miejcie choć troche szacunku to i nam i wam bedzie lepiej... Dzięki

GRZESIEK
    • Gość: echo Jak ludzie robią zakupy w swieto to znaczy że chcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      a jak komuś się to nie podoba to znaczy że nie rozumie demokracji. Giertych
      niech spier**la do PRL.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się