Dodaj do ulubionych

komornik zajął mi pensję - co robić??

IP: *.waw.cdp.pl 17 lat temu
Mam problem - komornik wszedł mi na pensję za długi czynszowe - wtedy gdy one
powstały, jeszcze się uczyłam, ale dłużnicy odpowiadają solidarnie za długi
czynszowe - no i padło na mnie. Co można zrobić w takiej sytuacji, jak z tego
wybrnąć???Dzięki z awszelką pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: dora Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? IP: *.net / *.pub.sarocom.net 17 lat temu
      mozesz chyba napisac podanie o zmniejszenie kwoty ktora ci zabiera do jakiejs
      wymyslonej przez ciebie bo np nie stac cie na zycie. powinno przejsc ale placic
      i tak bys musial. nie znam sie na tym za bardzo tylko ktos z moich znajomych tak
      zmniejszyl egzekucje dlugow do minimum. pozdrawiam
    • azza4 Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? 17 lat temu
      Jak juz splacisz to mozesz zalozyc sprawe o zwrot pieniedzy.
    • Gość: Kate1972 Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Komornicy raczej rzadko rezygnują z tak łatwych pieniędzy, toż to normalne
      piranie. Wystarczy zresztą spojrzeć jakimi autami jeżdżą... Wystosuj pismo i
      umorzenie części/odsetek/kosztów sądowych, czy wynagrodzenia komornika. W
      powodzenie nie wierzę, ale warto spróbować. I pamiętaj - im dłużej zwlekasz,
      tym odsetki wyższe.
    • Gość: hazzard Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? IP: *.waw.cdp.pl 17 lat temu
      skontaktowałam się z wierzycielem - nie są skłonni mi pomóc, poniewaź dług
      przekrozył 20tys. kazali złozyć pismo do skarbnika urzędu miasta. Co do
      komornika, to prawnik odradził mi wizytę tam, uważa że komornik nie pójdzie na
      ustepstwo, ponieważ wykonuje nakaz wierzyciela. Dopóki wierzyciel nie złozy
      wniosku do komornika o wycofanie nakazu, to komornik nic nie zrobi.

Może ktoś zna dobrego prawnika niedrogiego lub darmowego który zna się na tych
      sprawac? Chodzi o Warszawę.
      • Gość: Kate1972 Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Ale ja nie wiem po co Ci teraz prawnik? Jeśli sprawa jest u komornika, to już
        klops! Trzeba było działać, jak sprawa była w sądzie. Gdzie miałby Cię ten
        prawnik (kolejny naciągacz) reprezentować? Komornik mógłby umorzyć sprawę i
        takie postanowienie skierować do wierzyciela, w przypadku, gdyby nie miał co
        zajmować (wynagrodzenie, ruchomości, nieruchomości), ale w liście piszesz, że
        pracujesz. 20.000 zł ale wspominałeś, że proporcjonalnie ta kwota jest
        rozłożona na kilku dłużników?
        • trusia29 Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? 17 lat temu
          Nie obrażaj uczciwych ludzi. Jestem prawnikiem a na pewno nie jestem
          naciągaczem. Naciągaczami są ci, którzy nie placą swoich zobowiązań i kombinują
          jeszcze jak komornika oszukać.
    • Gość: baba Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Po pierwsze-jednemu adwokatowi nie ufaj, bo widziałam juz przerózne pisma
      pisane przez adwokatów i część była tragiczna.Ja bym Ci radziła pójśc do
      komornika i porozmawiać-czasem jest tak, że jeżeli zobowiążesz się do
      dobrowolnych spłat, wówczas komornik wycofuje zajęcie pensji.
      • Gość: aga Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
        teraz już nic nie zrobisz. radzę pożyczyć cała kwotę i zapłacić, bo cie odsetki
        zjedzą, a potem się z innymi dłużnikami procesować.
        • papryczka_ag Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? 17 lat temu
          Spłać długi. Działaj później.
    • Gość: hazzard Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? IP: *.waw.cdp.pl 17 lat temu
      tak, prawnik nic nie pomógł. Za długi czynszowe odpowiadają solidarnie wszyscy
      zam,eldowani. Moją mamą też dziabnął komornik i zajął jej 1/4 renty. Brat jest
      bezrobotny. To z kim mam się procesować?????????????????????????????????
      Kto mi pozyczy taką kwotę? Tak naprawdę to jest kwota ok 40tys.Żaden bank mi
      tyle nie pożyczy
      • alla6 Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? 17 lat temu
        Boze, jak dlugo nie placiliscie,ze tyle sie nazbieralo?
        Trzeba chyba porzelknac ta pigulke i jakos dojsc do porpzumienia w sprawie
        splat.
        Zycze powodzenia.
    • balbinkaxyz Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? 17 lat temu
      No cóż za wszystko co się używa trzeba płacić, za mieszkanie również. Skoro
      rodzina miała kłopoty finansowe, można było wystąpić do urzędu o
      dofinansowanie do czynszu. Teraz to już musztarda po obiedzie. Radzę spłacić
      jak najszybciej (chociaż swoją część), żeby nie narobić sobie jeszcze wiekszych
      długów z tytułu odsetek. Brat jako bezrobotny może będzie mógł wystąpić o
      umorzenie części długów.
      • balbinkaxyz Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? 17 lat temu
        A w ogóle to porozmawiaj z jakimś dobrym prawnikiem, wszak w momencie
        powstawania długów byłaś jeszcze uczennicą bez własnych dochodów i nie mogłaś
        płacić za mieszkanie. Może umorzą Ci chociaż odsetki?
    • Gość: miss mominy Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? IP: 193.30.160.* 17 lat temu
      Porzuć pracę i pracuj w szarej strefie, alebo wyjedź do WB
    • milku90 Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? 6 miesięcy temu
      A ile pensji ci zajął? To jest niezwykle ważne. Nie może ci zająć całej, warto poczytać blogi www prawnicze, zobacz jakie prawa i obowiązki ma komornik. Możliwe, że robi coś, co jest de facto niedozwolone...
    • michal.i.d Re: komornik zajął mi pensję - co robić?? 5 miesięcy temu
      Chroń swoje wynagrodzenie przed zajęciem komorniczym. Nie daj się okradać.

Pracujesz legalnie na umowę o pracę, zlecenie, dzieło, a komornik zabiera ci 50 lub 60 % wynagrodzenia. Martwisz się, myślisz o znalezieniu pracy „na czarno”, wyjeździe za granicę, ukrywaniu majątku? Po co?
      Pracuj dalej legalnie na umowę, a my ochronimy twoje pieniądze.

Przerwij komornikowi możliwość zabierania twoich pieniędzy.
      Dołącz do naszego programu ochrony wynagrodzenia i majątku

502 036 890
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka