Dodaj do ulubionych

Jak często zmieniać pościel i ręczniki?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
Co tydzień?
Obserwuj wątek
    • Gość: hhhh Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu
      reczniki co tydzien
      posciel co 2 -3 tygodnie
      • Gość: allo Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu
        Jedno i drugie dwa razy dziennie.
        A co z majtkami?
        • Gość: lena Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
          pościel co tydzień,a ręczniki codziennie
          • Gość: domownik Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu
            ręczniki raz na tydzień a pościel raz na 3 tygodnie
            • Gość: Kawusia Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu
              Ręczniki codziennie, pościel co 1, 1,5 tygodnia, majteczki
              codziennie :))
              • Gość: hhhh Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu
                Reczniki codziennie? A po co? Mam wrazenie, ze zamiast mycia
                wycieracie brud w te reczniki. Nie jestem brudasem, ale wymienianie
                codziennie recznikow nie jest dla mnie normalne.Przeciez taka
                sterylnosc jest az niezdrowa.
                • Gość: Kawusia Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu
                  Tak codziennie!!! Po kilkunastu myciach rąk szczególnie dzieci
                  ręcznik nadaje się tylko do prania.
                  • Gość: sofia Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu
                    > Tak codziennie!!! Po kilkunastu myciach rąk szczególnie dzieci
                    > ręcznik nadaje się tylko do prania.

to znaczy,że one wcale nie myją rąk tylko je wycierają pomoczone w
                    ręcznik

ale wszyscy dorośli, którzy umieją się myć a nawet kąpać mogą
                    spokojnie wymienić ręcznik po tygodniu i jeszcze na dokładkę umieją
                    ten ręcznik odpowiednio wysuszyć, żeby nie zgnił od wilgoci,
                    o tak, ci mogą ograniczyć wymianę do jednotygodniowego razu
                      Dzieci mam jeszcze małe i są na etapie uczenia się wszystkiego także
                      mycia rąk. Dużo rysują, malują, lepią iii korzystają z ubikacji. Po
                      każdej tej czynności wiedzą, że trzeba umyć ręce a czasem i twarz.
                      Nie zawsze dopilnuję czy robią to dokładnie ale się uczą i to jest
                      najważniejsze. Dla mnie to żaden kłopot codziennie zmienić ręcznik
                      ale widocznie dla ciebie tak. Ja piorę w pralce a nie na tarce :))
                      • Gość: sofia Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu
                        Dzieci mam jeszcze małe i są na etapie uczenia się wszystkiego także
                        > mycia rąk. Dużo rysują, malują, lepią iii korzystają z ubikacji.
                        Po > każdej tej czynności wiedzą, że trzeba umyć ręce a czasem i
                        twarz. > Nie zawsze dopilnuję czy robią to dokładnie ale się uczą i
                        to jest > najważniejsze. Dla mnie to żaden kłopot codziennie zmienić
                        ręcznik > ale widocznie dla ciebie tak. Ja piorę w pralce a nie na
                        tarce :))

ja rozumiem,że przy dzieciach zmieniasz częściej ale to nie jest
                        standard dla wszystkich i to właśnie chciałam powiedzieć,
                        poza tym każda osoba w rodzinie ma swój ręcznik i sądzę,że twój na
                        pewno nie jest brudny po jednym dniu:)
                      • Gość: morus Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.chello.pl 15 lat temu
                        dzieci-sreci
                        • Gość: nuka Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu

bachory-potwory
                      • Gość: Konwalia82 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: 81.15.192.* 15 lat temu
                        Wystarczy zupełnie ręczniki raz na tydzien. A posciel jezeli jest
                        wietrzona codziennie wystarczy 1 raz w m-cu.Szkoda energii.
                      • Gość: mam Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.sdl.vectranet.pl 15 lat temu
                        A u was w domu macie jeden wspolny recznik do wszystkiego? U mnie
                        kazdy ma 3 wlasne :)))
                        • stormy1 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
                          u nas tak samo, kazdy ma swoj komplet skladajacy sie z trzech czesci:) wiec
                          troche prania sie potem z tego robi ale nie wyobrazam sobie inaczej:D
                      • ludzik05 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
                        A w maseczkach na twarzach też chodzicie? ;-) to nie jest problem
                        prania ręczników, ale nie popadania w skrajności, a w Twoim
                        przypadku najwyraźniej tak jest. Nie musisz obrażać innych
                        uczestników forum mówiąc, że pierą na tarze (a nie na tarce i
                        gratuluje automatu) Nic dziwnego, że na świecie jest coraz większe
                        zapotrzebowanie na kolejne szcepionki...
                  • omat_koboska no jak macie jeden wspólny ręcznik na całą rodzinę 15 lat temu
                    to się nie dziwię że codziennie zmieniacie :))
                  • Gość: ja Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.opaltelecom.net 10 lat temu
                    no ale tu jest mowa o ręcznikach osobnego użytku typu ja mam swoje ty masz swoje jesli dzieci częściej używają oki a ja widzę ze wy wszyscy tych samych ręczników używacie o boże
          • danka1100 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
            Gość portalu: lena napisał(a):

> pościel co tydzień,a ręczniki codziennie

tylu mamy czyściochów, a tak śmierdzi w środkach komunikacji
    • modliszka24 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
      pościel 2 tyg a ręczniki ja wiem kto idzie do łazienki to jak widzi że z jego
      coś jest nie tak to nowy a piore co 3 dni to też je wszystkie zbieram i piore i
      nie patrze czy dziś czy wczoraj był wyciągany czysty
      • skara Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
        Trzeba zmieniac jak sie zabrudzi. Ja brudze recznik w 5 - 7 dni,
        podciel w tydzien, 2 maksymalnie. Jesli widze, ze po jednym uzyciu
        cos nieladnie pachnie czy ma smugi to zmieniam od razu.
      • Gość: HOBBIT Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.dwb.pl 15 lat temu
        JA UżYWAM RęCZNIK PO MYCIU LUB KąPIELI A WIęC WTEDY KIEDY JESTEM JUż CZYSTY. NIE
        WIDZę POWODU żEBY GO PRAć CZęćIEJ NIż RAZ W ROKU. POśCIELI NIE UżYWAM. MAM
        śPIWóR I WYSTARCZY JAK GO WYPIORę CO MIESIąC.
        • bede.prezydentem.w.2035 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
          > JA UżYWAM RęCZNIK PO MYCIU LUB KąPIELI A WIęC WTEDY KIEDY JESTEM JUż CZYSTY. NI
          > E
          > WIDZę POWODU żEBY GO PRAć CZęćIEJ NIż RAZ W ROKU. POśCIELI NIE UżYWAM. MAM
          > śPIWóR I WYSTARCZY JAK GO WYPIORę CO MIESIąC.

skoro jest czysty to po co w ogóle prać? A spać się kładziesz brudny? Po co aż
          co miesiąc? A tak w ogóle to najlepszy post na forum jaki dziś czytałem :D
          • Gość: HOBBIT Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.dwb.pl 15 lat temu
            W SUMIE MASZ RACJę. MOżE ZA CZęSTO BIORę SIę ZA PRANIE? KłADE SIę SPAć CZYSTY
            ALE W NOCY SIę POCę. ALE SPRAWDZę MOżE DA SIę Z TYM WYTRZYMAć DłUżEJ. NIE UWAżAM
            SIę ZA CZYśCIOSZKA ALE MOżE NAPRAWDę PRZESADZAM Z TYM PRANIEM.
    • Gość: milo Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
      ręcznik - jak jest nieświeży wrzucam do prania.

Kąpielowe najczęściej po 3 użyciach,

ale - to najczęściej jest po jednym dniu, bo u mnie mąż i dziecko
      nie raz wytrą się tym samym ręcznikiem - jakoś im to nie
      przeszkadza, nie zwracają na to uwagi.

Ręcznika do rąk (o zgrozo!) też używamy wspólnie - po jednym dniu
      ląduje w praniu.

Te ręczniki nie są jakoś ekstremalnie brudne - jak ktoś tu sugerował
      reagując na tak częste ich pranie, ale po prostu nieświeże. Choć
      pewnie gromadzi się na nich jakiś naskórek, na którym mogą
      pasożytować jakieś drobnoustroje ;)

Na pranie poscieli nie mam jakiegoś ekstremalnego parcia - zmieniam
      średnio 2 razy w miesiącu, jak się ubrudzi lub wydaje mi się
      nieświeża to częściej.
      • Gość: inteligent po jednym dniu ??? IP: *.telprojekt.pl 15 lat temu
        z calym szacunkiem ale nie pojmuje jak niektorzy sa w stanie zabrudzic recznik w jeden dzien

normalny czlowiek myje sie zapewne dwa razy przed wyjsciem do pracy/szkoly (po przebudzeniu i po zjedzeniu sniadania)
        zakladajac, ze sie rzeczywiscie umyje (czyli po myciu ma czyste rece i twarz) to recznik pochlania jedynie troszkę wody ciezko go tym zabrudzic

po pracy normalny czlowiek umyje pewnie rece jeszcze pare razy (dwa trzy w koncu w chlewie wiekszosc osob nie mieszka wiec ciezko sobie zafajdac dlonie tak, zeby recznik byl zabrudzony)

nie pojmuję, naprawde
        • Gość: Dosia Re: po jednym dniu ??? IP: *.brnt.cable.ntl.com 15 lat temu
          To normalny czlowiek myje tylko rece i twarz? ;)

Chociaz codzienne pranie recznika uzywanego tylko przez jedna osobe uwazam za
          nadgorliwosc. W dodatku jest to bardzo nieekologiczne... W wielu hotelach, w
          ktorych normalnie bielizna i reczniki jest zmieniana codziennie istnieje zasada,
          ze pokojowka wymienia tylko te reczniki, ktore znajdzie na podlodze w lazience.
          Reszta zostanie niewymieniona.
          • fleurette Re: po jednym dniu ??? 15 lat temu
            w hotelach to zależy od kategorii. nie częściej niż raz dziennie nie rzedziej
            niż raz na tydzień. to pościel. ręczniki zgodnie najczęściej z ww zasadą.
            ja reczniki raz na tydzień (chyba, ze potrzeba częściej) a pościel raz na 2 tyg.
            prześcieradło częściej
    • Gość: iza Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.2-0.pl 15 lat temu
      posciel co tydzień, ręczniki nawet częściej, bo ja lubię wszystko
      takie zaraz po prasowaniu a po kilku uzyciach jest juz wygniecione :-
      )

Iza
      • Gość: Jolka Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.lublin.enterpol.pl 15 lat temu
        A po co w ogóle zmieniać?????
        Kretyńska odowiedż na kretyńskie pytanie.
        • Gość: Kaśka Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.pronet.lublin.pl 15 lat temu
          > A po co w ogóle zmieniać?????

Mój prawie ex mąż już szósty miesiąc śpi w tej samej pościeli. On nie wpadł
          jeszcze na pomysł, że to on SAM ma zmienić.
          • Gość: oloa Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.pool85-48-226.static.orange.es 15 lat temu
            to tak jak i moj prawie ex, z ta roznica ze ten moj jeszcze nie wpadl na pomysl
            zeby posciel zalozyc i spi na golej poduszce i pod koldra bez poszewki :)
            • Gość: gość Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.smrw.lodz.pl 15 lat temu
              Miałaś mówić o praniu ręczników i pościeli a nie prać domowych brudów
              • Gość: oloa Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: 213.171.224.* 15 lat temu
                ty tez duzo nie powiedziales o praniu recznikow i poscieli... ech... moj dom
                jest juz czysty :)
      • Gość: ukipuki Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.icpnet.pl 15 lat temu
        Przepraszam, ale macie naprawdę problemy...co kogo obchodzi co ile
        ja zmieniam ręcznik do cholery???
    • sigrid.storrada Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
      ręcznik raz na 2 tygodnie, pościel 2 razy w miesiącu, tylko poduszki częściej.
      Dodatkowo - jak okres mi się skończy.
      • Gość: simpleneta Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: 81.190.82.* 15 lat temu
        czli w tym samym czasie, ciekawa jestem jak wygląda ręcznik po 2
        tyg. używania?
        • Gość: dominika Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu
          do wszystkiego i dla wszystkich?
          U mnie każdy ma swój recznik do wycierania "ogólnego" plus jeden mały
          ręczniczek intymny i mamy wspólny jeden do wycierania nóg, tak że na
          tydzień starczy
          • dianaro Re: to macie jeden ręcznik? 15 lat temu
            Ręczniki raz na tydzień - 1 duży kąpielowy, każdy ma swój "intymny", 1 "ogólny"
            mały.
            Pościel raz w miesiącu chyba że mocno się zabrudzi to wg potrzeby.
            • Gość: jaaa Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu
              jak jeszcze nie śmierdzi to może byććććć
              • Gość: 12 Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
                Pościel co 3 miesiace. ręczniki co 2-3 tygodnie
                • simpleneta Re: to macie jeden ręcznik? 15 lat temu
                  żartujesz , prawda?
            • mariolaw8 Re: to macie jeden ręcznik? 15 lat temu
              ręczniki co 2-3 dni , w razie potrzeby częściej, pościel co 2-3 tygodnie chyba
              że jest "wizualnie" zabrudzona to nawet po paru dniach
          • Gość: Tonta Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
            wspólny jeden do wycierania nóg, tak że na
            > tydzień starczy

wspólny do nóg!?
            Ja uczę dzieci, by cudzych kapci nie obmacywały, a tu w jeden nogi wycierać.
            Byle infekcja, grzyby czy coś i cała rodzina ma.
            • Gość: haha Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
              Jasne byle infekcja. Do tego trzeba mieć predyspozycje.
              Mój brat od 20 lat gania boso po różnych basenach i nic nie łapie.
              • Gość: Tonta Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
                > Jasne byle infekcja. Do tego trzeba mieć predyspozycje.
                > Mój brat od 20 lat gania boso po różnych basenach i nic nie łapie.

Też nie łapię, ale cudze stopy brzydzą mi się.
        • Gość: Czyscioch Pościel - raz na rok, ręczniki - raz na miesiąc IP: *.chello.pl 15 lat temu
          Posciel co wiosnę, jak przyjdą roztopy, ręczniki co miesiąc.
          • skyddad Ten post jest sponsorowany 15 lat temu
            przez sprzedawcow proszkow do prania.
          > czli w tym samym czasie, ciekawa jestem jak wygląda ręcznik po 2
          > tyg. używania?

mój ręcznik wygląda dosyć normalnie, mogę Ci przesłać fotkę:)
          może to kwestia tego, że wycieram się po myciu, a nie przed.
    • wj_2000 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
      Tym ciągłym praniem zużywacie energię bez potrzeby, nasycacie wodę
      fosforanami i innym świństwem, no i stymulujecie alergie.

Gdy jeszcze byłem młody, dowiedziałem się, że najobfitsze żniwo
      choroba Heine- Medina zebrała w Szwecji. Kraju o najwyższym
      standardzie higienicznym w latach 50 -tych.

Trzeba na rzecz popatrzeć zdroworozsądkowo i biologicznie. Jeszcze
      ze 3, 4 pokolenia temu, a tymbardziej setki tysiące i dziesiątki
      tysięcy lat temu nie było mydła, łazienek, etc. nasza biologia jest
      dostosowana do takiego stanu, a nie do stanu dzisiejszej
      higienicznej HISTERII.

Niejeden Amerykanin bierze prysznic 3 razy dziennie i niech GO SZLAG
      TRAFI.
      • Gość: maks Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: 193.200.232.* 15 lat temu
        U nas w domu reczniki co 3-4 tygodnie a posciel raz na 2-3 miesiace.

i zyjemy i mamy sie dobrze

hahahha reczniki piora codziennie
        • Gość: jarod Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15 lat temu
          niezle macie w glowach, reczniki codziennie prac, co 2-3 dni, posciel co tydzien
          - przeciez to chore.
          Pewnie myjecie zeby 5 razy dziennie, rece co 30 min, prysznic 2-3 razy dziennie.
          Jacyś dziwni z was ludzie...
          • Gość: mada Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.icpnet.pl 15 lat temu
            Tez tak czytam i śmiac mi się chce z tego codziennego prania
            recznikow . Ludzie czy nie wiecie ze taka sterylnosc jest
            niebezpieczna dla waszego zdrowia , udowodniono ze dziecko od malego
            powinno się stykac z zarazkami , ale dziwaków nie brakuje !
            • Gość: sab Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.chello.pl 15 lat temu
              reczniki codziennie, posciel jak jest nieswieza.

a dlaczego codziennie? bo nie ma podzialu na moj-twoj recznik. po prostu -
              wykapalam/lem sie - wrzucam do prania. i tyle.
              • agunia100 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
                Jestem w szoku!!!! Codziennie!!!! co 2-3 dni!!!! Ludzie
                oszaleliscie. Zycie w tak sterylnych warunkach zagraza waszemu
                zdrowiu. Odpowiada za alergie, zwlaszcza skorne. Zanieczyszcza
                srodowisko. Powoduje kumulacje w organizmie szkodliwych substancji
                (zwlasza roznych fosforanow), ktore osadzaja sie w recznikach po
                praniu.

Wiem co mowie bo jestem biologiem.

Pamietajcie brud jeszcze nikomu nie zaszkodzil (oczywiscie nie mowie
                o ekstremach i krajach 3 swiata), a nadmierna czystosc jak
                najbardziej.
                Ja wymieniam reczniki i posciel jak rzeczywiscie sa brudne; reczniki
                roznie, ale zwykle 2-3 tygodnie, a posciel raz na miesiac.

Mysle, ze ta nadmierna czystosc to jakas nerwica natrectw obecnego
                spoleczenstwa. Czy wiecie, ze szklanke po umyciu plynem trzeba by
                bylo plukac w 5l wody, zeby calkowicie pozbyc sie tej chemi z plynu
                do mycia naczyn. Nikt na pewno tyle nie plucze, ale czy zastanawia
                sie, ze te swinstwa kumuluja sie w organizmie dzien po dniu, a
                pozniej dziwimy sie skad tyle nowotworow.....
                • Gość: majeczka do aguni100 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
                  dzięki za Twój post, bo po przeczytaniu powyższych już myślałam, że jestem
                  nienormalna

nawet w hotelach nie wymieniają ręczników codziennie, chyba ze ktoś sobie życzy
              • Gość: Tonta Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
                > reczniki codziennie, posciel jak jest nieswieza.
                > a dlaczego codziennie? bo nie ma podzialu na moj-twoj recznik. po prostu -
                wykapalam/lem sie - wrzucam do prania. i tyle.

Czyli ręczniki jednorazowe.
                Macie tylko jeden haczyk w łazience?
                • Gość: inteligent po jednym dniu ??? to po co wam reczniki IP: *.telprojekt.pl 15 lat temu
                  Kochani, popieprzylo was!

Jesli pierzecie po jednym dniu to kupcie sobie reczniki jednorazowe - pralka to chyba najwiekszy marnotrawca wody i prądu ze wszystkich urzadzen domowych - to wam da spore oszczednosci oraz da troche odetchnac srodowisku. Przypuszczam, ze pokolenie dzisiejszej mlodziezy bedzie jednym z ostatnich, ktore przy takim zuzyciu wody bedzie mialo szanse ją tak beztrosko zuzywac :|
          • Gość: El-iza Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.toya.net.pl 15 lat temu
            Zęby należy myć po każdym posiłku, prysznic chyba bierzesz
            przynajmniej rano i wieczorem, a poza tym po wyjściu z siłowni,
            przed i po basenie, po wykonaniu niektórych brudzących prac albo w
            czasie upału. Inaczej zwyczajnie śmierdzisz i ludzie oddsuwają się
            na twój widok. Pościel, szczególnie przescieradło i poszewkę na
            poduszkę zmienia sie raz w tygodniu (chyba, ze latem - wtedy
            częściej), ręczniki, moim zdaniem, można co tydzień, z wyjątkiem
            oczywiście tych do rąk i kuchennych (raz na 1 - 2 dni). Tak mnie
            przyzwyczajono od dziecka i większość normalnych ludzi tak robi.
            • Gość: nienormalna Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
              to ja jestem w tej częsci nienormalnej
              • Gość: gościówa Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.chello.pl 15 lat temu
                ja też chyba jakas nienormalna jestem
                • xtrin Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
                  Ja też :).
                  • Gość: AW Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.acn.waw.pl 15 lat temu
                    Bo ta 'normalna' część, to chyba gospodynie domowe, które naprawdę
                    nie mają innych problemów niż nerwica, że ręczniki po jednym dniu są
                    brudne. A alergicy rosną rosną...
            • Gość: mycha Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.sgh.waw.pl 15 lat temu
              kapie sie 2 razy dziennie ( nigdy czesciej), posciel zmieniam raz na
              miesiac, reczniki tez (wtedy je gotuje).

posciel raz w tygodniu???

ludzie! po co?
              i kto ma na to czas?

z reguly jestes 12 godz poza domem i jedyne na co mam sile po
              przyjsciu to wlaczenie tv i odgrzanie obiadu.
        • jakas_kobietka Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu

> U nas w domu reczniki co 3-4 tygodnie a posciel raz na 2-3 miesiace.
          >
          > i zyjemy i mamy sie dobrze
          >
          > hahahha reczniki piora codziennie

(u nas może trochę częściej, bez przesady, ale nie też kurde co dzień pościel i
          co godzinę ręcznik, bo to chore;/ moja rodzina to nie jacyś syfiarze, żeby po
          jednym wytarciu w ręcznik ten był już tak wymiętoszony i zużyty żeby go od razu
          prać;/ szkoda środowiska i kasy)

zasrani pedanci, piszą takie pierdoły - a potem pewnie to ci sami od których w
          autobusach jedzie na kilometr! tylko na forum każdy anonimowy, to sobie mogą
          popisać, jak to zmieniają pościel co półtorej godziny, bo i tak nikt nie widzi,
          jak im właśnie spod pachy się leje. i tylko na innych "boże, jak wy możecie nie
          zmieniać ręcznika po każdym użyciu, jaaa!"

zakompleksiony naród.
      • Gość: Z Ameryki Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.hsd1.md.comcast.net 15 lat temu
        A jakie jest zrodlo twoich madrasci na temat jak czasto muja sie amerykanie?
        Byles? Sprawdzales? W lazience siedziales?

Przecietniy Amerykanin pachna znacznie "czysciej" niz Polak.
        Bla mnie bylo przerazajace w czasie wizyty mioch Tesciow
        (latem temperatury 35+C z duza wilgotnoscia)
        Przez 3 miesiace nie udalo mi sie ich przekonac do prysznica czesciej niz raz na
        7-10 dni- bo oni to sie nigdy nie poca, no i przeciez sie z gownem nie
        bili,,,,,,,,,!!!,
        To samo z bielizna i skarpetkami: dezodoranty sa beeeeeee
        ale spryskanie sie woda kolonska, zamaskuje kazdy smrod!!!!!

No a jak sie nie myjesz no to reczniki sie nie niszcza no nie brudza!!!.

Reczniki piore raz w tygodniu- zmieniamy je co 2-3 dni
        jest to po 5-9 prysznicach, kazdy ma wlasny recznik!!!
        Posciej przecietnie co 10-14 dni, chyba ze trzeba czesciej

• fanka.turystyki Poproszę o wyjaśnienie ;-PPP 15 lat temu
        wj_2000 napisał:

> Niejeden Amerykanin bierze prysznic 3 razy dziennie i niech GO SZLAG
        > TRAFI.

Ale kogo ma szlag trafić? Prysznic czy Amerykanina??? (Nawet niejednego) ;-)))
    • Gość: Sensei codziennie! ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu
      codziennie! ;)
    • abocijawiem Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
      A jakby tak prac reczniki po kazdym uzyciu? A posciel to 2 razy
      dziennie bo dzieci po sjescie tez troche ja wymietosza i zapoca. I
      10 kg prania. Ale frajda.
    • Gość: onaa Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15 lat temu
      Pościel co miesiąc, ręczniki co ok. 3 tyg. Nie wyobrażam sobie prania częściej
      niż to konieczne, a tak decyduje kryterium zapachowo-wizualne. Szkoda tak
      marnotrawić wodę, nie mamy jej nieograniczonych zasobów przecież.
    • Gość: re Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
      to ja sie nie przyznam, bo wyjde na brudasa :D:D
      • Gość: kagus Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu
        zegło Was wszystkich/w każdym razie wiekszość? ręczniki służą do
        wycierania się z wody, a nie brudu! jak się nauczysz będąc dzieckiem
        starannie myć łapki to se potem i poradzisz! pościel to samo -
        idziesz spać po wieczornym prysznicu/kąpieli - z założenia więc
        powinniście być czyści - polecam mydło tudzież płyn do kąpieli/żel
        pod prysznic. w ten sposób ręczniki będą do prania po ok.10-14
        dniach, a pościel spokojnie bedzie można włożyc do pralki po
        miesiącu! dla dzieci czy pocącego się ostro kolesia polecam osobny
        ręcznik - i ok - pierzcie je codziennie, ale polecam naukę starannej
        kąpieli:D
      • patrice1979 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 5 lat temu
        Reczniki co 2-3 tygodnie, pościel raz na miesiąc. Chyba ze widzę, że jest brudne to wtedy częściej.
    • Gość: normalny Ale z was brudasy ... IP: *.aster.pl 15 lat temu
      Przerażające.
      Ja zmieniam ręczniki codziennie, pościel dwa razy w tygodniu.
      • Gość: Czyścioszek Re: Ale z was brudasy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
        Wtedy kiedy stwierdzimy, że wycieranie się ręcznikiem powoduje, że jesteśmy
        jeszcze bardziej brudni niż przed umyciem się.
        Pościel? Kiedy kaleczymy się o kanty poduszki. :)
      • Gość: atut46 Re: Ale z was brudasy ... IP: 212.106.177.* 15 lat temu
        czy ty pracujesz zawodowo???
    • Gość: słodki miś Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.chello.pl 15 lat temu
      ...jeśli chodzi o pościel to zależy od częstotliwości stosunków,namiętności i
      potliwości...hihi
    • Gość: Anna Co tydzień to można zmieniać bieliznę IP: *.aster.pl 15 lat temu
      Ręczniki zmieniam jak są brudne, pościel przed Wielkanocą i Bożym
      Narodzeniem.
      • Gość: Dziwak A co to jest recznik, co to jest posciel? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15 lat temu
        To co pisze wydarzylo sie naprawde w koszarach Wojska Polskiego na
        ul. Lakowej w Gdansku w 1974 roku. Mlody rekrut nie chcial sie
        polozyc do lozka, bo powiedzial, ze na obrusie spac nie wypada.
        Starannie go zlozyl i walnal sie na sam materac. Pewnie do tej pory
        spal w stodole na sianie.
        • Gość: Kuba Re: A co to jest recznik, co to jest posciel? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu
          A coż takiego jest w tym dziwnego.Służąc w wojsku w latach 70 spałem na
          prześcieradle i pod prześcieradłem a na nim koc.O piżamach nie było żadnej
          mowy,spodenki i podkoszulkę nosiło się przez dwa tygodnie.Zmiana była po
          kąpieli.Kapral zajrzał młodemu żołnierzowi pod poduszkę , a tam zgromadzony
          suchy chleb.Chłopak pochodził z biednej rodziny i to też nie było nic dziwnego.
      • Gość: kola Re: Co tydzień to można zmieniać bieliznę IP: *.spray.net.pl 15 lat temu
        I dobrze robisz Anna. Chociaż ja nie lubię pozywać na przyschniętej
        spermie, ani wycierać się :)
        • Gość: kic Re: Co tydzień to można zmieniać bieliznę IP: *.spray.net.pl 15 lat temu
          ręczniki jednorazówki, pościel do zabrudzenia. Koszul, gaci też nie
          piorę - wyrzucam, lub tnę na szmaty.
          • Gość: beta Re: Co tydzień to można zmieniać bieliznę IP: *.spray.net.pl 15 lat temu
            Ostatnio kilka miesięcy mieszkałam sama w hotelu. Ręczniki i pościel
            była zmieniana codziennie. Ale zdarzało sie niekiedy, ze dzień
            później. Mówie Wam, jak wtedy cierpiałam iźle spałam. Naprawdę.
      • Gość: słodki miś Re: Co tydzień to można zmieniać bieliznę IP: *.chello.pl 15 lat temu
        ...nie grzeszysz czystością..haha
    • Gość: jarod Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15 lat temu
      Idąc tokiem rozumowania większości tutaj to skarpetki trzeba zmieniać 3 razy
      dziennie- przecież się chodzi cały dzień, noga sie poci, a co dopiero majtki i
      koszulki...
      Zegarek jak nosicie to pewnie go codziennie przecieracie szmatka żeby był czysty.
      A krzesło na którym siedzicie? Przecież też tam syfy się zbierają i to na pewno
      więcej jak na ręczniku - więc trzeba tapicerke kanap, krzeseł i innych prać ze 2
      razy dziennie

Ludzie chorzy jesteście...
      • agunia100 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
        Popieram przedmowce!!! Przeciez w recznik wycieramy sie po myciu
        (zakladam wiec ze jestesy czysci), a je pierzecie codziennie, to
        rzeczywiscie zmiana bielizny obowiazkowa 3 razy dziennie, ubrania ze
        dwa razy. Rzeczywiscie mam nadzieje, ze kanape pierzecie co weekend.
        To milego prania... Ja mam pare fajniejszych rzeczy w zyciu do
        zrobienia niz permanentne pranie.
        Chyba jest taka jednostka jak bakteriofobia???

P.S.Chyba nigdy nie byliscie na obozie harcerskim.
        • Gość: Aga Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu
          Ja lubie prać - ale tylko coś co jest już brudne!!! Ręczniki co ok 2
          tygodnie. A pościel raz na miesiac. Lub w razie dużego zabrudzenia
          jedno i drugie częściej, ale też nie pilnuje jakoś szczególnie o jej
          minęły 2 tygodnie musze już zmienić ręcznik. Jak czuję że jest
          nieświeży to go zmieniam. Nigdy nie zrozumiem jak można prać
          codziennie ręczniki.
      • danka1100 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
        Myślę, że niektórzy tu szpanują. Chcą pokazać: patrzcie jaki ze mnie
        czyścioch!! Takie wirtualne dowartościowanie..
    • osika4 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
      U mnie są 3 osoby dorosłe. Wywieszam 3 ręczniki duże- kąpielowe i 3
      mniejsze do rąk. Duże zmieniam średnio 3 razy w miesiącu a mniejsze
      co 4 - 5 dni.
      Pościel 1 raz w miesiącu.
    • Gość: ani Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.subscribers.sferia.net 15 lat temu
      Ręczniki do łapek co tydzień, chyba, że ubrudzą sie wcześniej.
      Ręczniki kąpielowe co 3 tygodnie.
      A pościel? Co miesiąc po mojej miesiączce.
      Co do prześcieradła, to mam ciemne i zmieniam jak mój mąż je
      zabrudzi (różnie co 2 tyg a czasami z pościelą co miesiąc)
    • Gość: olga Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: 212.160.236.* 15 lat temu
      posciel- jak widzę a właściwie czuję, że już jest nie świeża,
      reczniki- jak są mokre i wiem że wiszą kilka dni.
    • Gość: jak sobie po...... Najlepiej trzy razy dziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
      Ale można i cztery, jak ktoś się uprze.
      • Gość: SamChłop Re: Najlepiej trzy razy dziennie IP: *.centertel.pl 15 lat temu
        Pościel zmieniam raz w miesiącu.Poszewke z jaśka częściej.Czasem jak
        złapie "okazje" i pobaraszkujemy w łóżku i coś poleci... to zmieniam
        częściej.Ogólnie nienawidze przebierania pościeli.
        Reczniki:
        duży do ciała po kąpieli
        mały do pisiora
        średni do buźki
        mały do rąk
        -piore raz na tydzień:)

Mam nadzieje,ze kiedyś znajdzie sie chętna i przejmie te obowiązki...
        • ewosia Re: Najlepiej trzy razy dziennie 15 lat temu
          wszystko piorę, jak jest brudne. za to nigdy nie prasuję.

rozwalają mnie ludzie, co mają osobny ręcznik do nóg - przecież nogi
          myję tak samo jak cycki czy tyłek, jakaś paranoja z konceptem, że
          nogi parszywe.
          A tym do nóg to się od pachwin do palców wycieracie (do posiadaczy
          to pytanie) czy same stopy? Bo jak stopy, to powinien do stóp być a
          nie do nóg. Czy może do kostek, a powyżej już nie jest parszywe?
          • Gość: m.z. Re: Nadgorliwość gorsza od faszyzmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
            Kąpielowe "na węch" średnio 1x na dwa tyg. ogólny do łapek 1x na dwa dni.
            Polecam zamiast haczyków metalowe garderoby na kapelusze, mają 4 drążki, zajmują
            niewiele miejsca, nie rdzewieją, ręczniki szybko schną bo nie "wpadają" na
            siebie gdy wiszą.
          • xtrin Re: Najlepiej trzy razy dziennie 15 lat temu
            ewosia napisała:
            > rozwalają mnie ludzie, co mają osobny ręcznik do nóg

Akurat ręcznik do stóp zwany popularnie "ręcznikiem do nóg" to nie jest głupi
            pomysł - stopy są najbardziej narażone na grzybice i insze takie, które nawet po
            myciu z nami zostają.
      czyściochy kochane, a jak wyjeżdzacie gdzieś, nie do hotelu w którym codziennie
      zmienia się ręczniki, to co robicie? Pakujecie ręczniki na każdy dzień wyjazdu?
      na 2 tygodnie 14 ręczników?
      Aż sprawdziłam swoje "tygodniowe" ręczniki. Wizualnie wszystkie cztery (ciało,
      włosy, ręce, nogi) czyściusieńkie, nawet jeszcze lekko pachną praniem. Myję się
      (razem z włosami) codziennie (wieczorem), ręce w domu myję średnio 10 razy
      dziennie jak nic nie robię brudnego (małe natręctwo).
      Zmieniam je jak potrzeba, średnio co 3 tygodnie pewnie, choć nigdy tego nie
      liczyłam. Pościel pewnie co 4-6 tygodni, zależy od pory roku.
      • duza-zolza Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu

Ręczniki kąpielowe raz na tydzień ,te do rąk częsciej ,poszewki co
        4-6 tyg., ale pościel
        musi byc wietrzona , nawet najbardziej pachnąca poszewka nie
        "zabije" zapachu zaniedbanej pościeli.
    • Gość: romek Reczniki raz na IP: *.nyc.biz.rr.com 15 lat temu
      rok ( wlasciwie recznik) a poscieli w ogole. No chyba ze psu pusci
      pecherz z nerwow... Ale inaczej to po co ?
      Gaci w ogole nie noesze .
    • Gość: romek Reczniki raz na IP: *.nyc.biz.rr.com 15 lat temu
      rok ( wlasciwie recznik) a poscieli w ogole. No chyba ze psu pusci
      pecherz z nerwow... Ale inaczej to po co ?
      Gaci w ogole nie noesze .
    • Gość: Aga Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.cnb.com.pl 15 lat temu
      Ręcznik "normalny" - co trzy dni. Kąpielowy - max. na dwa użycia. Do
      części intymnych - po jednym użyciu do prania. Pościel zmieniam co
      dwa tygodnie.
        Gość portalu: Aga napisał(a):
        > Ręcznik "normalny" - co trzy dni. Kąpielowy - max. na dwa użycia.
        > Do części intymnych - po jednym użyciu do prania.

Nie łatwiej kupić mydło? :|

To oczywiście wasza osobista sprawa jak często ręczniki pierzecie, ale przecież
        to potworne marnotrawstwo - woda, energia, detergenty... Włos się na głowie jeży!
        • fasolka_70 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu
          Ja zmieniam kiedy uznam, że już są nie bardzo świeże, średnio to
          wychodzi tak, że ręczniki i pościel raz na tydzień, chyba że jest
          jakaś awaria ;-) np. pies wlezie do lóżka i zostawi ślady... Albo
          ręcznik nie wyschnie do końca i podśmiarduje ;-)
    • Gość: (gość portalu) Re:To przede wszystkim zależy od używania i prania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
      Ręcznik,jeden z dwu może wisieć nieużywany przez tydzień.Ważny jest sposób
      prania,właściwie bezwzględnie tylko osobno i tylko powyżej 90 stopni
      Celsjusza.Suszenie też jest ważne,powinno być szybkie,a nad morzem jest wilgotne
      powietrze i ręczniki wiele razy szybciej się "zużywają".Przepisy hotelowe i
      wynajmu kwater nawet w skromnym socjaliźmie były rygorystyczne,codziennie świeży
      ręcznik.Amerykanie robili szkolenie wynajmu kwater na Helu,do tego dochodziła
      codziennie świeża pościel i świeże kwiaty.Oczywiście wszystko zależy od
      celu,sposobu używania i zamożności,ale nie wyobrażam sobie,żeby codziennie prane
      ręczniki i gotowane nie rozpadły się niedługo w strzępy,jakie to uciążliwe i
      coraz więcej kosztuje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka