Gość: Maniusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu Co tydzień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hhhh Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu reczniki co tydzien posciel co 2 -3 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allo Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu Jedno i drugie dwa razy dziennie. A co z majtkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu pościel co tydzień,a ręczniki codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domownik Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu ręczniki raz na tydzień a pościel raz na 3 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawusia Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu Ręczniki codziennie, pościel co 1, 1,5 tygodnia, majteczki codziennie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhh Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu Reczniki codziennie? A po co? Mam wrazenie, ze zamiast mycia wycieracie brud w te reczniki. Nie jestem brudasem, ale wymienianie codziennie recznikow nie jest dla mnie normalne.Przeciez taka sterylnosc jest az niezdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawusia Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu Tak codziennie!!! Po kilkunastu myciach rąk szczególnie dzieci ręcznik nadaje się tylko do prania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofia Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu > Tak codziennie!!! Po kilkunastu myciach rąk szczególnie dzieci > ręcznik nadaje się tylko do prania. to znaczy,że one wcale nie myją rąk tylko je wycierają pomoczone w ręcznik ale wszyscy dorośli, którzy umieją się myć a nawet kąpać mogą spokojnie wymienić ręcznik po tygodniu i jeszcze na dokładkę umieją ten ręcznik odpowiednio wysuszyć, żeby nie zgnił od wilgoci, o tak, ci mogą ograniczyć wymianę do jednotygodniowego razu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawusia Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu Dzieci mam jeszcze małe i są na etapie uczenia się wszystkiego także mycia rąk. Dużo rysują, malują, lepią iii korzystają z ubikacji. Po każdej tej czynności wiedzą, że trzeba umyć ręce a czasem i twarz. Nie zawsze dopilnuję czy robią to dokładnie ale się uczą i to jest najważniejsze. Dla mnie to żaden kłopot codziennie zmienić ręcznik ale widocznie dla ciebie tak. Ja piorę w pralce a nie na tarce :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofia Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu Dzieci mam jeszcze małe i są na etapie uczenia się wszystkiego także > mycia rąk. Dużo rysują, malują, lepią iii korzystają z ubikacji. Po > każdej tej czynności wiedzą, że trzeba umyć ręce a czasem i twarz. > Nie zawsze dopilnuję czy robią to dokładnie ale się uczą i to jest > najważniejsze. Dla mnie to żaden kłopot codziennie zmienić ręcznik > ale widocznie dla ciebie tak. Ja piorę w pralce a nie na tarce :)) ja rozumiem,że przy dzieciach zmieniasz częściej ale to nie jest standard dla wszystkich i to właśnie chciałam powiedzieć, poza tym każda osoba w rodzinie ma swój ręcznik i sądzę,że twój na pewno nie jest brudny po jednym dniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morus Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.chello.pl 15 lat temu dzieci-sreci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuka Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu bachory-potwory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konwalia82 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: 81.15.192.* 15 lat temu Wystarczy zupełnie ręczniki raz na tydzien. A posciel jezeli jest wietrzona codziennie wystarczy 1 raz w m-cu.Szkoda energii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.sdl.vectranet.pl 15 lat temu A u was w domu macie jeden wspolny recznik do wszystkiego? U mnie kazdy ma 3 wlasne :))) Odpowiedz Link Zgłoś
stormy1 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu u nas tak samo, kazdy ma swoj komplet skladajacy sie z trzech czesci:) wiec troche prania sie potem z tego robi ale nie wyobrazam sobie inaczej:D Odpowiedz Link Zgłoś
ludzik05 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu A w maseczkach na twarzach też chodzicie? ;-) to nie jest problem prania ręczników, ale nie popadania w skrajności, a w Twoim przypadku najwyraźniej tak jest. Nie musisz obrażać innych uczestników forum mówiąc, że pierą na tarze (a nie na tarce i gratuluje automatu) Nic dziwnego, że na świecie jest coraz większe zapotrzebowanie na kolejne szcepionki... Odpowiedz Link Zgłoś
omat_koboska no jak macie jeden wspólny ręcznik na całą rodzinę 15 lat temu to się nie dziwię że codziennie zmieniacie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.opaltelecom.net 10 lat temu no ale tu jest mowa o ręcznikach osobnego użytku typu ja mam swoje ty masz swoje jesli dzieci częściej używają oki a ja widzę ze wy wszyscy tych samych ręczników używacie o boże Odpowiedz Link Zgłoś
danka1100 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu Gość portalu: lena napisał(a): > pościel co tydzień,a ręczniki codziennie tylu mamy czyściochów, a tak śmierdzi w środkach komunikacji Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu pościel 2 tyg a ręczniki ja wiem kto idzie do łazienki to jak widzi że z jego coś jest nie tak to nowy a piore co 3 dni to też je wszystkie zbieram i piore i nie patrze czy dziś czy wczoraj był wyciągany czysty Odpowiedz Link Zgłoś
skara Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu Trzeba zmieniac jak sie zabrudzi. Ja brudze recznik w 5 - 7 dni, podciel w tydzien, 2 maksymalnie. Jesli widze, ze po jednym uzyciu cos nieladnie pachnie czy ma smugi to zmieniam od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HOBBIT Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.dwb.pl 15 lat temu JA UżYWAM RęCZNIK PO MYCIU LUB KąPIELI A WIęC WTEDY KIEDY JESTEM JUż CZYSTY. NIE WIDZę POWODU żEBY GO PRAć CZęćIEJ NIż RAZ W ROKU. POśCIELI NIE UżYWAM. MAM śPIWóR I WYSTARCZY JAK GO WYPIORę CO MIESIąC. Odpowiedz Link Zgłoś
bede.prezydentem.w.2035 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu > JA UżYWAM RęCZNIK PO MYCIU LUB KąPIELI A WIęC WTEDY KIEDY JESTEM JUż CZYSTY. NI > E > WIDZę POWODU żEBY GO PRAć CZęćIEJ NIż RAZ W ROKU. POśCIELI NIE UżYWAM. MAM > śPIWóR I WYSTARCZY JAK GO WYPIORę CO MIESIąC. skoro jest czysty to po co w ogóle prać? A spać się kładziesz brudny? Po co aż co miesiąc? A tak w ogóle to najlepszy post na forum jaki dziś czytałem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HOBBIT Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.dwb.pl 15 lat temu W SUMIE MASZ RACJę. MOżE ZA CZęSTO BIORę SIę ZA PRANIE? KłADE SIę SPAć CZYSTY ALE W NOCY SIę POCę. ALE SPRAWDZę MOżE DA SIę Z TYM WYTRZYMAć DłUżEJ. NIE UWAżAM SIę ZA CZYśCIOSZKA ALE MOżE NAPRAWDę PRZESADZAM Z TYM PRANIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu ręcznik - jak jest nieświeży wrzucam do prania. Kąpielowe najczęściej po 3 użyciach, ale - to najczęściej jest po jednym dniu, bo u mnie mąż i dziecko nie raz wytrą się tym samym ręcznikiem - jakoś im to nie przeszkadza, nie zwracają na to uwagi. Ręcznika do rąk (o zgrozo!) też używamy wspólnie - po jednym dniu ląduje w praniu. Te ręczniki nie są jakoś ekstremalnie brudne - jak ktoś tu sugerował reagując na tak częste ich pranie, ale po prostu nieświeże. Choć pewnie gromadzi się na nich jakiś naskórek, na którym mogą pasożytować jakieś drobnoustroje ;) Na pranie poscieli nie mam jakiegoś ekstremalnego parcia - zmieniam średnio 2 razy w miesiącu, jak się ubrudzi lub wydaje mi się nieświeża to częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligent po jednym dniu ??? IP: *.telprojekt.pl 15 lat temu z calym szacunkiem ale nie pojmuje jak niektorzy sa w stanie zabrudzic recznik w jeden dzien normalny czlowiek myje sie zapewne dwa razy przed wyjsciem do pracy/szkoly (po przebudzeniu i po zjedzeniu sniadania) zakladajac, ze sie rzeczywiscie umyje (czyli po myciu ma czyste rece i twarz) to recznik pochlania jedynie troszkę wody ciezko go tym zabrudzic po pracy normalny czlowiek umyje pewnie rece jeszcze pare razy (dwa trzy w koncu w chlewie wiekszosc osob nie mieszka wiec ciezko sobie zafajdac dlonie tak, zeby recznik byl zabrudzony) nie pojmuję, naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: po jednym dniu ??? IP: *.brnt.cable.ntl.com 15 lat temu To normalny czlowiek myje tylko rece i twarz? ;) Chociaz codzienne pranie recznika uzywanego tylko przez jedna osobe uwazam za nadgorliwosc. W dodatku jest to bardzo nieekologiczne... W wielu hotelach, w ktorych normalnie bielizna i reczniki jest zmieniana codziennie istnieje zasada, ze pokojowka wymienia tylko te reczniki, ktore znajdzie na podlodze w lazience. Reszta zostanie niewymieniona. Odpowiedz Link Zgłoś
fleurette Re: po jednym dniu ??? 15 lat temu w hotelach to zależy od kategorii. nie częściej niż raz dziennie nie rzedziej niż raz na tydzień. to pościel. ręczniki zgodnie najczęściej z ww zasadą. ja reczniki raz na tydzień (chyba, ze potrzeba częściej) a pościel raz na 2 tyg. prześcieradło częściej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.2-0.pl 15 lat temu posciel co tydzień, ręczniki nawet częściej, bo ja lubię wszystko takie zaraz po prasowaniu a po kilku uzyciach jest juz wygniecione :- ) Iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.lublin.enterpol.pl 15 lat temu A po co w ogóle zmieniać????? Kretyńska odowiedż na kretyńskie pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.pronet.lublin.pl 15 lat temu > A po co w ogóle zmieniać????? Mój prawie ex mąż już szósty miesiąc śpi w tej samej pościeli. On nie wpadł jeszcze na pomysł, że to on SAM ma zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oloa Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.pool85-48-226.static.orange.es 15 lat temu to tak jak i moj prawie ex, z ta roznica ze ten moj jeszcze nie wpadl na pomysl zeby posciel zalozyc i spi na golej poduszce i pod koldra bez poszewki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.smrw.lodz.pl 15 lat temu Miałaś mówić o praniu ręczników i pościeli a nie prać domowych brudów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oloa Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: 213.171.224.* 15 lat temu ty tez duzo nie powiedziales o praniu recznikow i poscieli... ech... moj dom jest juz czysty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukipuki Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.icpnet.pl 15 lat temu Przepraszam, ale macie naprawdę problemy...co kogo obchodzi co ile ja zmieniam ręcznik do cholery??? Odpowiedz Link Zgłoś
sigrid.storrada Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu ręcznik raz na 2 tygodnie, pościel 2 razy w miesiącu, tylko poduszki częściej. Dodatkowo - jak okres mi się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simpleneta Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: 81.190.82.* 15 lat temu czli w tym samym czasie, ciekawa jestem jak wygląda ręcznik po 2 tyg. używania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu do wszystkiego i dla wszystkich? U mnie każdy ma swój recznik do wycierania "ogólnego" plus jeden mały ręczniczek intymny i mamy wspólny jeden do wycierania nóg, tak że na tydzień starczy Odpowiedz Link Zgłoś
dianaro Re: to macie jeden ręcznik? 15 lat temu Ręczniki raz na tydzień - 1 duży kąpielowy, każdy ma swój "intymny", 1 "ogólny" mały. Pościel raz w miesiącu chyba że mocno się zabrudzi to wg potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu jak jeszcze nie śmierdzi to może byććććć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12 Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu Pościel co 3 miesiace. ręczniki co 2-3 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
mariolaw8 Re: to macie jeden ręcznik? 15 lat temu ręczniki co 2-3 dni , w razie potrzeby częściej, pościel co 2-3 tygodnie chyba że jest "wizualnie" zabrudzona to nawet po paru dniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tonta Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu wspólny jeden do wycierania nóg, tak że na > tydzień starczy wspólny do nóg!? Ja uczę dzieci, by cudzych kapci nie obmacywały, a tu w jeden nogi wycierać. Byle infekcja, grzyby czy coś i cała rodzina ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu Jasne byle infekcja. Do tego trzeba mieć predyspozycje. Mój brat od 20 lat gania boso po różnych basenach i nic nie łapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tonta Re: to macie jeden ręcznik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu > Jasne byle infekcja. Do tego trzeba mieć predyspozycje. > Mój brat od 20 lat gania boso po różnych basenach i nic nie łapie. Też nie łapię, ale cudze stopy brzydzą mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czyscioch Pościel - raz na rok, ręczniki - raz na miesiąc IP: *.chello.pl 15 lat temu Posciel co wiosnę, jak przyjdą roztopy, ręczniki co miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Ten post jest sponsorowany 15 lat temu przez sprzedawcow proszkow do prania. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrid.storrada Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu > czli w tym samym czasie, ciekawa jestem jak wygląda ręcznik po 2 > tyg. używania? mój ręcznik wygląda dosyć normalnie, mogę Ci przesłać fotkę:) może to kwestia tego, że wycieram się po myciu, a nie przed. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu Tym ciągłym praniem zużywacie energię bez potrzeby, nasycacie wodę fosforanami i innym świństwem, no i stymulujecie alergie. Gdy jeszcze byłem młody, dowiedziałem się, że najobfitsze żniwo choroba Heine- Medina zebrała w Szwecji. Kraju o najwyższym standardzie higienicznym w latach 50 -tych. Trzeba na rzecz popatrzeć zdroworozsądkowo i biologicznie. Jeszcze ze 3, 4 pokolenia temu, a tymbardziej setki tysiące i dziesiątki tysięcy lat temu nie było mydła, łazienek, etc. nasza biologia jest dostosowana do takiego stanu, a nie do stanu dzisiejszej higienicznej HISTERII. Niejeden Amerykanin bierze prysznic 3 razy dziennie i niech GO SZLAG TRAFI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: 193.200.232.* 15 lat temu U nas w domu reczniki co 3-4 tygodnie a posciel raz na 2-3 miesiace. i zyjemy i mamy sie dobrze hahahha reczniki piora codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarod Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15 lat temu niezle macie w glowach, reczniki codziennie prac, co 2-3 dni, posciel co tydzien - przeciez to chore. Pewnie myjecie zeby 5 razy dziennie, rece co 30 min, prysznic 2-3 razy dziennie. Jacyś dziwni z was ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.icpnet.pl 15 lat temu Tez tak czytam i śmiac mi się chce z tego codziennego prania recznikow . Ludzie czy nie wiecie ze taka sterylnosc jest niebezpieczna dla waszego zdrowia , udowodniono ze dziecko od malego powinno się stykac z zarazkami , ale dziwaków nie brakuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sab Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.chello.pl 15 lat temu reczniki codziennie, posciel jak jest nieswieza. a dlaczego codziennie? bo nie ma podzialu na moj-twoj recznik. po prostu - wykapalam/lem sie - wrzucam do prania. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
agunia100 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu Jestem w szoku!!!! Codziennie!!!! co 2-3 dni!!!! Ludzie oszaleliscie. Zycie w tak sterylnych warunkach zagraza waszemu zdrowiu. Odpowiada za alergie, zwlaszcza skorne. Zanieczyszcza srodowisko. Powoduje kumulacje w organizmie szkodliwych substancji (zwlasza roznych fosforanow), ktore osadzaja sie w recznikach po praniu. Wiem co mowie bo jestem biologiem. Pamietajcie brud jeszcze nikomu nie zaszkodzil (oczywiscie nie mowie o ekstremach i krajach 3 swiata), a nadmierna czystosc jak najbardziej. Ja wymieniam reczniki i posciel jak rzeczywiscie sa brudne; reczniki roznie, ale zwykle 2-3 tygodnie, a posciel raz na miesiac. Mysle, ze ta nadmierna czystosc to jakas nerwica natrectw obecnego spoleczenstwa. Czy wiecie, ze szklanke po umyciu plynem trzeba by bylo plukac w 5l wody, zeby calkowicie pozbyc sie tej chemi z plynu do mycia naczyn. Nikt na pewno tyle nie plucze, ale czy zastanawia sie, ze te swinstwa kumuluja sie w organizmie dzien po dniu, a pozniej dziwimy sie skad tyle nowotworow..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majeczka do aguni100 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu dzięki za Twój post, bo po przeczytaniu powyższych już myślałam, że jestem nienormalna nawet w hotelach nie wymieniają ręczników codziennie, chyba ze ktoś sobie życzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tonta Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu > reczniki codziennie, posciel jak jest nieswieza. > a dlaczego codziennie? bo nie ma podzialu na moj-twoj recznik. po prostu - wykapalam/lem sie - wrzucam do prania. i tyle. Czyli ręczniki jednorazowe. Macie tylko jeden haczyk w łazience? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligent po jednym dniu ??? to po co wam reczniki IP: *.telprojekt.pl 15 lat temu Kochani, popieprzylo was! Jesli pierzecie po jednym dniu to kupcie sobie reczniki jednorazowe - pralka to chyba najwiekszy marnotrawca wody i prądu ze wszystkich urzadzen domowych - to wam da spore oszczednosci oraz da troche odetchnac srodowisku. Przypuszczam, ze pokolenie dzisiejszej mlodziezy bedzie jednym z ostatnich, ktore przy takim zuzyciu wody bedzie mialo szanse ją tak beztrosko zuzywac :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El-iza Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.toya.net.pl 15 lat temu Zęby należy myć po każdym posiłku, prysznic chyba bierzesz przynajmniej rano i wieczorem, a poza tym po wyjściu z siłowni, przed i po basenie, po wykonaniu niektórych brudzących prac albo w czasie upału. Inaczej zwyczajnie śmierdzisz i ludzie oddsuwają się na twój widok. Pościel, szczególnie przescieradło i poszewkę na poduszkę zmienia sie raz w tygodniu (chyba, ze latem - wtedy częściej), ręczniki, moim zdaniem, można co tydzień, z wyjątkiem oczywiście tych do rąk i kuchennych (raz na 1 - 2 dni). Tak mnie przyzwyczajono od dziecka i większość normalnych ludzi tak robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nienormalna Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu to ja jestem w tej częsci nienormalnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.chello.pl 15 lat temu ja też chyba jakas nienormalna jestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.acn.waw.pl 15 lat temu Bo ta 'normalna' część, to chyba gospodynie domowe, które naprawdę nie mają innych problemów niż nerwica, że ręczniki po jednym dniu są brudne. A alergicy rosną rosną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.sgh.waw.pl 15 lat temu kapie sie 2 razy dziennie ( nigdy czesciej), posciel zmieniam raz na miesiac, reczniki tez (wtedy je gotuje). posciel raz w tygodniu??? ludzie! po co? i kto ma na to czas? z reguly jestes 12 godz poza domem i jedyne na co mam sile po przyjsciu to wlaczenie tv i odgrzanie obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakas_kobietka Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu > U nas w domu reczniki co 3-4 tygodnie a posciel raz na 2-3 miesiace. > > i zyjemy i mamy sie dobrze > > hahahha reczniki piora codziennie (u nas może trochę częściej, bez przesady, ale nie też kurde co dzień pościel i co godzinę ręcznik, bo to chore;/ moja rodzina to nie jacyś syfiarze, żeby po jednym wytarciu w ręcznik ten był już tak wymiętoszony i zużyty żeby go od razu prać;/ szkoda środowiska i kasy) zasrani pedanci, piszą takie pierdoły - a potem pewnie to ci sami od których w autobusach jedzie na kilometr! tylko na forum każdy anonimowy, to sobie mogą popisać, jak to zmieniają pościel co półtorej godziny, bo i tak nikt nie widzi, jak im właśnie spod pachy się leje. i tylko na innych "boże, jak wy możecie nie zmieniać ręcznika po każdym użyciu, jaaa!" zakompleksiony naród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Ameryki Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.hsd1.md.comcast.net 15 lat temu A jakie jest zrodlo twoich madrasci na temat jak czasto muja sie amerykanie? Byles? Sprawdzales? W lazience siedziales? Przecietniy Amerykanin pachna znacznie "czysciej" niz Polak. Bla mnie bylo przerazajace w czasie wizyty mioch Tesciow (latem temperatury 35+C z duza wilgotnoscia) Przez 3 miesiace nie udalo mi sie ich przekonac do prysznica czesciej niz raz na 7-10 dni- bo oni to sie nigdy nie poca, no i przeciez sie z gownem nie bili,,,,,,,,,!!!, To samo z bielizna i skarpetkami: dezodoranty sa beeeeeee ale spryskanie sie woda kolonska, zamaskuje kazdy smrod!!!!! No a jak sie nie myjesz no to reczniki sie nie niszcza no nie brudza!!!. Reczniki piore raz w tygodniu- zmieniamy je co 2-3 dni jest to po 5-9 prysznicach, kazdy ma wlasny recznik!!! Posciej przecietnie co 10-14 dni, chyba ze trzeba czesciej Odpowiedz Link Zgłoś
fanka.turystyki Poproszę o wyjaśnienie ;-PPP 15 lat temu wj_2000 napisał: > Niejeden Amerykanin bierze prysznic 3 razy dziennie i niech GO SZLAG > TRAFI. Ale kogo ma szlag trafić? Prysznic czy Amerykanina??? (Nawet niejednego) ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sensei codziennie! ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu codziennie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
abocijawiem Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu A jakby tak prac reczniki po kazdym uzyciu? A posciel to 2 razy dziennie bo dzieci po sjescie tez troche ja wymietosza i zapoca. I 10 kg prania. Ale frajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onaa Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15 lat temu Pościel co miesiąc, ręczniki co ok. 3 tyg. Nie wyobrażam sobie prania częściej niż to konieczne, a tak decyduje kryterium zapachowo-wizualne. Szkoda tak marnotrawić wodę, nie mamy jej nieograniczonych zasobów przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu to ja sie nie przyznam, bo wyjde na brudasa :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagus Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu zegło Was wszystkich/w każdym razie wiekszość? ręczniki służą do wycierania się z wody, a nie brudu! jak się nauczysz będąc dzieckiem starannie myć łapki to se potem i poradzisz! pościel to samo - idziesz spać po wieczornym prysznicu/kąpieli - z założenia więc powinniście być czyści - polecam mydło tudzież płyn do kąpieli/żel pod prysznic. w ten sposób ręczniki będą do prania po ok.10-14 dniach, a pościel spokojnie bedzie można włożyc do pralki po miesiącu! dla dzieci czy pocącego się ostro kolesia polecam osobny ręcznik - i ok - pierzcie je codziennie, ale polecam naukę starannej kąpieli:D Odpowiedz Link Zgłoś
patrice1979 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 5 lat temu Reczniki co 2-3 tygodnie, pościel raz na miesiąc. Chyba ze widzę, że jest brudne to wtedy częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Ale z was brudasy ... IP: *.aster.pl 15 lat temu Przerażające. Ja zmieniam ręczniki codziennie, pościel dwa razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czyścioszek Re: Ale z was brudasy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu Wtedy kiedy stwierdzimy, że wycieranie się ręcznikiem powoduje, że jesteśmy jeszcze bardziej brudni niż przed umyciem się. Pościel? Kiedy kaleczymy się o kanty poduszki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atut46 Re: Ale z was brudasy ... IP: 212.106.177.* 15 lat temu czy ty pracujesz zawodowo??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słodki miś Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.chello.pl 15 lat temu ...jeśli chodzi o pościel to zależy od częstotliwości stosunków,namiętności i potliwości...hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Co tydzień to można zmieniać bieliznę IP: *.aster.pl 15 lat temu Ręczniki zmieniam jak są brudne, pościel przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwak A co to jest recznik, co to jest posciel? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15 lat temu To co pisze wydarzylo sie naprawde w koszarach Wojska Polskiego na ul. Lakowej w Gdansku w 1974 roku. Mlody rekrut nie chcial sie polozyc do lozka, bo powiedzial, ze na obrusie spac nie wypada. Starannie go zlozyl i walnal sie na sam materac. Pewnie do tej pory spal w stodole na sianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: A co to jest recznik, co to jest posciel? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu A coż takiego jest w tym dziwnego.Służąc w wojsku w latach 70 spałem na prześcieradle i pod prześcieradłem a na nim koc.O piżamach nie było żadnej mowy,spodenki i podkoszulkę nosiło się przez dwa tygodnie.Zmiana była po kąpieli.Kapral zajrzał młodemu żołnierzowi pod poduszkę , a tam zgromadzony suchy chleb.Chłopak pochodził z biednej rodziny i to też nie było nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Co tydzień to można zmieniać bieliznę IP: *.spray.net.pl 15 lat temu I dobrze robisz Anna. Chociaż ja nie lubię pozywać na przyschniętej spermie, ani wycierać się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kic Re: Co tydzień to można zmieniać bieliznę IP: *.spray.net.pl 15 lat temu ręczniki jednorazówki, pościel do zabrudzenia. Koszul, gaci też nie piorę - wyrzucam, lub tnę na szmaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: Co tydzień to można zmieniać bieliznę IP: *.spray.net.pl 15 lat temu Ostatnio kilka miesięcy mieszkałam sama w hotelu. Ręczniki i pościel była zmieniana codziennie. Ale zdarzało sie niekiedy, ze dzień później. Mówie Wam, jak wtedy cierpiałam iźle spałam. Naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słodki miś Re: Co tydzień to można zmieniać bieliznę IP: *.chello.pl 15 lat temu ...nie grzeszysz czystością..haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarod Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15 lat temu Idąc tokiem rozumowania większości tutaj to skarpetki trzeba zmieniać 3 razy dziennie- przecież się chodzi cały dzień, noga sie poci, a co dopiero majtki i koszulki... Zegarek jak nosicie to pewnie go codziennie przecieracie szmatka żeby był czysty. A krzesło na którym siedzicie? Przecież też tam syfy się zbierają i to na pewno więcej jak na ręczniku - więc trzeba tapicerke kanap, krzeseł i innych prać ze 2 razy dziennie Ludzie chorzy jesteście... Odpowiedz Link Zgłoś
agunia100 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu Popieram przedmowce!!! Przeciez w recznik wycieramy sie po myciu (zakladam wiec ze jestesy czysci), a je pierzecie codziennie, to rzeczywiscie zmiana bielizny obowiazkowa 3 razy dziennie, ubrania ze dwa razy. Rzeczywiscie mam nadzieje, ze kanape pierzecie co weekend. To milego prania... Ja mam pare fajniejszych rzeczy w zyciu do zrobienia niz permanentne pranie. Chyba jest taka jednostka jak bakteriofobia??? P.S.Chyba nigdy nie byliscie na obozie harcerskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.adsl.inetia.pl 15 lat temu Ja lubie prać - ale tylko coś co jest już brudne!!! Ręczniki co ok 2 tygodnie. A pościel raz na miesiac. Lub w razie dużego zabrudzenia jedno i drugie częściej, ale też nie pilnuje jakoś szczególnie o jej minęły 2 tygodnie musze już zmienić ręcznik. Jak czuję że jest nieświeży to go zmieniam. Nigdy nie zrozumiem jak można prać codziennie ręczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
danka1100 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu Myślę, że niektórzy tu szpanują. Chcą pokazać: patrzcie jaki ze mnie czyścioch!! Takie wirtualne dowartościowanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu U mnie są 3 osoby dorosłe. Wywieszam 3 ręczniki duże- kąpielowe i 3 mniejsze do rąk. Duże zmieniam średnio 3 razy w miesiącu a mniejsze co 4 - 5 dni. Pościel 1 raz w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.subscribers.sferia.net 15 lat temu Ręczniki do łapek co tydzień, chyba, że ubrudzą sie wcześniej. Ręczniki kąpielowe co 3 tygodnie. A pościel? Co miesiąc po mojej miesiączce. Co do prześcieradła, to mam ciemne i zmieniam jak mój mąż je zabrudzi (różnie co 2 tyg a czasami z pościelą co miesiąc) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: 212.160.236.* 15 lat temu posciel- jak widzę a właściwie czuję, że już jest nie świeża, reczniki- jak są mokre i wiem że wiszą kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak sobie po...... Najlepiej trzy razy dziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu Ale można i cztery, jak ktoś się uprze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SamChłop Re: Najlepiej trzy razy dziennie IP: *.centertel.pl 15 lat temu Pościel zmieniam raz w miesiącu.Poszewke z jaśka częściej.Czasem jak złapie "okazje" i pobaraszkujemy w łóżku i coś poleci... to zmieniam częściej.Ogólnie nienawidze przebierania pościeli. Reczniki: duży do ciała po kąpieli mały do pisiora średni do buźki mały do rąk -piore raz na tydzień:) Mam nadzieje,ze kiedyś znajdzie sie chętna i przejmie te obowiązki... Odpowiedz Link Zgłoś
ewosia Re: Najlepiej trzy razy dziennie 15 lat temu wszystko piorę, jak jest brudne. za to nigdy nie prasuję. rozwalają mnie ludzie, co mają osobny ręcznik do nóg - przecież nogi myję tak samo jak cycki czy tyłek, jakaś paranoja z konceptem, że nogi parszywe. A tym do nóg to się od pachwin do palców wycieracie (do posiadaczy to pytanie) czy same stopy? Bo jak stopy, to powinien do stóp być a nie do nóg. Czy może do kostek, a powyżej już nie jest parszywe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.z. Re: Nadgorliwość gorsza od faszyzmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu Kąpielowe "na węch" średnio 1x na dwa tyg. ogólny do łapek 1x na dwa dni. Polecam zamiast haczyków metalowe garderoby na kapelusze, mają 4 drążki, zajmują niewiele miejsca, nie rdzewieją, ręczniki szybko schną bo nie "wpadają" na siebie gdy wiszą. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Najlepiej trzy razy dziennie 15 lat temu ewosia napisała: > rozwalają mnie ludzie, co mają osobny ręcznik do nóg Akurat ręcznik do stóp zwany popularnie "ręcznikiem do nóg" to nie jest głupi pomysł - stopy są najbardziej narażone na grzybice i insze takie, które nawet po myciu z nami zostają. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrid.storrada Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu czyściochy kochane, a jak wyjeżdzacie gdzieś, nie do hotelu w którym codziennie zmienia się ręczniki, to co robicie? Pakujecie ręczniki na każdy dzień wyjazdu? na 2 tygodnie 14 ręczników? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu Aż sprawdziłam swoje "tygodniowe" ręczniki. Wizualnie wszystkie cztery (ciało, włosy, ręce, nogi) czyściusieńkie, nawet jeszcze lekko pachną praniem. Myję się (razem z włosami) codziennie (wieczorem), ręce w domu myję średnio 10 razy dziennie jak nic nie robię brudnego (małe natręctwo). Zmieniam je jak potrzeba, średnio co 3 tygodnie pewnie, choć nigdy tego nie liczyłam. Pościel pewnie co 4-6 tygodni, zależy od pory roku. Odpowiedz Link Zgłoś
duza-zolza Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu Ręczniki kąpielowe raz na tydzień ,te do rąk częsciej ,poszewki co 4-6 tyg., ale pościel musi byc wietrzona , nawet najbardziej pachnąca poszewka nie "zabije" zapachu zaniedbanej pościeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Reczniki raz na IP: *.nyc.biz.rr.com 15 lat temu rok ( wlasciwie recznik) a poscieli w ogole. No chyba ze psu pusci pecherz z nerwow... Ale inaczej to po co ? Gaci w ogole nie noesze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Reczniki raz na IP: *.nyc.biz.rr.com 15 lat temu rok ( wlasciwie recznik) a poscieli w ogole. No chyba ze psu pusci pecherz z nerwow... Ale inaczej to po co ? Gaci w ogole nie noesze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? IP: *.cnb.com.pl 15 lat temu Ręcznik "normalny" - co trzy dni. Kąpielowy - max. na dwa użycia. Do części intymnych - po jednym użyciu do prania. Pościel zmieniam co dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu Gość portalu: Aga napisał(a): > Ręcznik "normalny" - co trzy dni. Kąpielowy - max. na dwa użycia. > Do części intymnych - po jednym użyciu do prania. Nie łatwiej kupić mydło? :| To oczywiście wasza osobista sprawa jak często ręczniki pierzecie, ale przecież to potworne marnotrawstwo - woda, energia, detergenty... Włos się na głowie jeży! Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka_70 Re: Jak często zmieniać pościel i ręczniki? 15 lat temu Ja zmieniam kiedy uznam, że już są nie bardzo świeże, średnio to wychodzi tak, że ręczniki i pościel raz na tydzień, chyba że jest jakaś awaria ;-) np. pies wlezie do lóżka i zostawi ślady... Albo ręcznik nie wyschnie do końca i podśmiarduje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Re:To przede wszystkim zależy od używania i prania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu Ręcznik,jeden z dwu może wisieć nieużywany przez tydzień.Ważny jest sposób prania,właściwie bezwzględnie tylko osobno i tylko powyżej 90 stopni Celsjusza.Suszenie też jest ważne,powinno być szybkie,a nad morzem jest wilgotne powietrze i ręczniki wiele razy szybciej się "zużywają".Przepisy hotelowe i wynajmu kwater nawet w skromnym socjaliźmie były rygorystyczne,codziennie świeży ręcznik.Amerykanie robili szkolenie wynajmu kwater na Helu,do tego dochodziła codziennie świeża pościel i świeże kwiaty.Oczywiście wszystko zależy od celu,sposobu używania i zamożności,ale nie wyobrażam sobie,żeby codziennie prane ręczniki i gotowane nie rozpadły się niedługo w strzępy,jakie to uciążliwe i coraz więcej kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś