inwersja1
27.11.13, 14:15
Zacznę od początku.
Nie karmiłam piersią z tego powodu, że pokarm, który pojawił się po kilku dniach od porodu pojawił się od razu z ciężkim zastojem. Moje piersi i tak już gigantyczne (urosły 5 rozm w ciąży, ich obwód był 10cm większy niż brzucha) jeszcze bardziej nabrzmiały. Medela Mini Electrik nic nie odciągała, dziecko tez nie, ja nie miałam brodawek, a on nie miał siły ciągnąć przez nakładki przy zastoju. Dodam, że w szpitalu raz udało mi się go nakarmić, umiał ssać, ale potem nie było już mleka.
Karmiliśmy się potem Hipp Bio Combiotic. Mały był płaczliwy, nerwowy, przez sen też zdarzało mi się płakać, ale sądziliśmy, że to jego "zły charakter". W końcu zrobił zieloną kupkę, a ja zaczęłam na stałe podawać mu Dicoflor.
Jego kupki stawały się coraz rzadsze, potem doszedł śluz, czasem zieleń i okropnie ostry smród. Na buzi miał wysypkę, ale pediatrzy uznali, że to trądzik niemowlęcy.
Pediatra nie wiedział co robić, dał nam w końcu Hipp Comfort. Kolka była trochę lżejsza, ale kupki coraz gorsze.
Poszliśmy w końcu prywatnie do alergologa, który stwierdził AZS i zalecenie karmienia Nutramigenem. Po podaniu mm było coraz lepiej, dziecko coraz spokojniejsze. Niestety po tygodniu wszystkie objawy zaczęły wracać.
Zrobiliśmy badania posiew kału, na krew utajoną i USG jamy brzusznej. Wszystkie poza krwią utajoną wyszły dobre, ta ostatnia dodatnia. Kupki z czasem się wyrównały, tzn. dalej brzydkie, ale już nie tak bardzo jak na samym początku. Podawałam małemu dodatkowo Bobotic, ale widziałam, że ten brzuszek też go czasami wciąż męczy.
Alergolog kazała zmienić mleko na Nutramigen AA. Ten od razu go uczulił. Pierwsza kupka na tym mleku była lepsza (bardziej zwarta, ale wciąż "kwaśna"), kolejna już była gorsza, jeszcze kolejna tak samo, a następna już tragiczne - całe morze śluzu, takiej jeszcze nie widziałam. Mały znów ma napady ostrych kolek, które wybudzają go ze snu :(
Podejrzewam, że w tych Nutramigenach może uczulać go olej sojowy (bo co innego?) i sama już nie wiem czym go karmić?
Nie wiem nawet czy to białko w tym Nutramigenie tak go uczuliło czy tylko ten olej, bo jest w składzie obu mm.
Nie wiem już co mam robić :(
Dziecko w pt skończy 10tyg, więc nie moge zrezygnować z mleka.