Dodaj do ulubionych

mleko sztuczne po 6 mcu

05.05.15, 16:30
Za 2 tyg wracam do pracy. Mój macierzyński się kończy. Z Ida zostaje babcia plus dochodząca opiekunka na kilka godz. Ida do tej pory była wyłącznie na mojej piersi. Dalej chcę ja karmić swoim mlekiem, plus obiadki które dobrze toleruje. Chce mieć w zamadrzu jakąś mieszankę, bo nie wiem ile uda mi się w pracy ściągnąć. No i właśnie dzisiaj spróbowałam dać jej mleko aptamil 1. Zjadla chętnie ok 60 ml, więcej nie wmuszałam. Po godzinie Ida zaczęla wymiotować pianą, oddech miała świszczący a na ciele pojawiły się krosty białe z czerwoną otoczką. Cała buzia czerwona. Po 3 godz bujania uspokoiła sie w końcu i zasnęła przy piersi. Teraz zastanawiam się czy jeszcze raz spróbować z aptamilem, czy spróbowac inne. Tutaj są jeszcze mleka sma i cow and gate.
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: mleko sztuczne po 6 mcu 05.05.15, 17:13
      Nie próbuj tego samego.
      Młoda nie musi pić żadnego mleka, jak Ciebie nie będzie. Wystarczy, że będzie miała do woli pierś po pracy wieczorem i w nocy i będzie git. Za dnia obiadki i woda do picia w kubku, nie w butelce
      • spinka84 Re: mleko sztuczne po 6 mcu 05.05.15, 19:46
        A to wystarczy? Sam obiadek i deserek na 9 godz kiedy mnie nie będzie? Nie chcę, żeby dziecko jakiś podwójny szok przeżyło, że nie dość, że matka znika na cały prawie dzień, to jeszcze mleka nie ma.
    • mika_p Re: mleko sztuczne po 6 mcu 05.05.15, 18:44
      Byłaś z nią u lekarza? Bardzo rzadko słyszy się o tak gwałtownej reakcji, to niebezpieczne.
      • spinka84 Re: mleko sztuczne po 6 mcu 05.05.15, 19:50
        Nie byłam u lekarza. Nie sądziłam, że powinnam. Chciała być na rękach. Jak już się w miarę uspokoiła to zasnęła przy piersi. Jak się obudziła nic jej nie było. Nawet krosty zniknęły.
      • kremka2014 Re: mleko sztuczne po 6 mcu 05.05.15, 19:52
        Dziewczyno, dobrze może, że w takiej nieświadomości byłaś.... Dziecko bylo na skraju wstrząsu anafilaktycznego! W życiu nie podawaj tego samego i idź poradź się pediatry. Nie podawaj żadnego mleka na noc- testuj tylko w dzień.
        • spinka84 Re: mleko sztuczne po 6 mcu 05.05.15, 20:04
          Właśnie poczytałam...... aż mi się gorąco zrobiło. Nawet nie chcę myśleć, jak to się mogło skończyć....
          Absolutnie nie będę z żadnym mlekiem próbować. Od jutra zaczynam ściągać wlasne mleko. Może w zamrażalniku stać ok 2 tyg.
          • panizalewska Re: mleko sztuczne po 6 mcu 05.05.15, 20:08
            Zamrażalnik to takie oldschoolowe lodówki mają - drzwiczki z małą komorą zamrażającą wewnątrz lodówki. Nowe lodówki z zamrażarkami - mleko może leżeć ze 3 miesiące. Ja dawałam i po pół roku, wykańczałam zapasy.
      • nothing.at.all Re: mleko sztuczne po 6 mcu 05.05.15, 20:56
        Takie reakcje się zdarzają. My też mamy taką na gluten I białko mleka krowiego. Po prostu albo silna nietolerancja alho alergia.
        • bieniewicka Re: mleko sztuczne po 6 mcu 06.05.15, 11:30
          Spinka to rzeczywiście brzmi jak reakcja na miarę wstrząsu, brzmi po prostu niebezpiecznie.
          Aż mi się słodko zrobiłam jak Twój opis przeczytałam :( Natychmiast bym poszła z mała do lekarza w takiej sytuacji, poza tym niech lekarz doradzi inne sztuczne, chociaż ja też uważam że możesz próbować nie podawać i zostać na piersi będąc w domu, zwłaszcza jeśli mała rzeczywiście je inne rzeczy.

To jest w skladzie aptamilu 0-6, potencjalne alergeny to mleko, soja, i ryba (tran).

Demineralised Whey (from Milk), Vegetable Oils (Palm Oil, Rapeseed Oil, Coconut Oil, Sunflower Oil, Single Cell Oil), Lactose (from Milk), Skimmed Milk, Galacto-Oligosaccharides (GOS) (from Milk), Whey Protein Concentrate (from Milk), Fructo-Oligosaccharides (FOS), Calcium Carbonate, Fish Oil, Potassium Chloride, Potassium Citrate, Vitamin C, Magnesium Chloride, Choline Chloride, Emulsifier (Soya Lecithin), Taurine, Sodium Citrate, Ferrous Sulphate, Vitamin E, Zinc Sulphate, Uridine 5'-Monophosphate Sodium Salt, Cytidine 5'-Monophosphate, Inositol, Adenosine 5'-Monophosphate, Inosine 5'-Monophosphate Sodium Salt, Nicotinamide, L-Trytophan, Guanosine 5'-Monophosphate Sodium Salt, Pantothenic Acid, Folic Acid, Copper Sulphate, Vitamin A, Biotin, Vitamin B12, Thiamin, Vitamin D3, Vitamin B6, Manganese Sulphate, Potassium Iodide, Sodium Selenite, Vitamin K1
    • ela.dzi Re: mleko sztuczne po 6 mcu 06.05.15, 11:44
      Zacznij ściągać już teraz, żeby przyzwyczaić piersi do większej produkcji i zamrażaj mleko. Najtańsza opcja i jak widzisz najlepsza dla Twojego dziecka. A jeśli chcesz koniecznie mm, to koniecznie przetestuj jakieś inne.
    • spinka84 Re: mleko sztuczne po 6 mcu 06.05.15, 12:15
      Wiecie, teraz dopiero się wystraszyłam jak poczytałam wasze komentarze. Nie chce sztucznego. Chce kp, tylko moje obawy są, czy uda mi się dużo ściągnąć. Ile mleka wypija przeciętny 6cio miesięczniak? Ułożyłam sobie taki plan: 6.30- 7.30 kp. Pozniej ok 9-10 kasza manna, zupka ok 14 i powrot cycka ok 17.30.
      Ok 12 dzieć ma zawsze drzemke przy cycku i myslałam żeby wtedy dostawala mleko i również ok 16 przy kolejnej drzemce.
      Czy 220 ml będzie wystarczające? I jeszcze jedno pytanie czy ściągnięte mleka mogę łączyć? 7-5-3 to najlepsza metoda na rozkręcenie laktacji? Zabieram się do roboty :-D
      • ela.dzi Re: mleko sztuczne po 6 mcu 06.05.15, 12:38
        Ilość wypijanego mleka zależy od dziecka. Moje rzadko kiedy tyle by wypiło. Mając taką ilość podzieliłabym na 2 porcje i ewentualnie nie ruszałabym tej drugiej, gdyby dziecko więcej nie chciało. Mleko możesz łączyć, ale muszą być w tej samej temperaturze i dobrze by było, żeby nie było bardzo dużej różnicy czasu pomiędzy ściągnięciami. Metoda 775533 jest ok, chociaż mi się lepiej ściągało najpierw z jednej a potem z drugiej piersi. A dziecko nie musi dostawać mleka akurat do drzemki. Inny opiekun znajdzie swoją metodę usypiania dziecka.

Ewentualnie zamiast kaszy manny podaj płatki jaglane czy jakąś kaszę typu Holle. Trochę zdrowsze :)
      • mistgirl Re: mleko sztuczne po 6 mcu 06.05.15, 15:28
        hej, moja córeczka za miesiąc kończy 7 mies. i wtedy też wracam do pracy - na części etatu. Nie będzie mnie po 7 -8 godzin przez 3 lub 4 dni w tygodniu. Do tej pory tylko pierś plus od trzech dni kaszka jaglana. Ja planuję zostawiać jej po 200 ml mleka i tak - rano pierś, później 9:00 - jaglanka, 12:00 - mleko, ok 14:00 - obiadek plus ewentualnie mleko na popitkę, ok 16 wracam i dalej już pierś.Teraz wychodzę raz w tygodniu na 7 godzin i Mała rzadko kiedy zjada w tym czasie te 200 ml, ale to szczuplak taki. Mleko odciągam już teraz i robię zapasy. Można mieszać mleko odciągnięte w przeciągu 12h -źródło www.mlecznewsparcie.pl/2015/02/przechowywanie-pokarmu/ Zrobię wszystko, żeby uniknąć mm i musi się udać - Tobie też:)
    • lidek0 Re: mleko sztuczne po 6 mcu 06.05.15, 18:10
      Myślałam, że rodzicielski trwa 1 rok? W każdym razie pomysł z odciąganiem i zapasami jest najlepszy. Ja nie wyobrażam sobie budzić się w nocy na karmienie i normalnie chodzić do pracy. Ale sama się przekonasz. A czemu wybrałaś to mm?
      • mistgirl Re: mleko sztuczne po 6 mcu 06.05.15, 18:58
        Lidek, w Polsce urlop macierzyński i rodzicielski trwają rok, ale gdzie w innych krajach różnie bywa. Ja wracam wcześniej, po części ze względów finansowych, ale głównie zawodowych. Nie każdy ma taką pracę i taki zawód, żeby móc zrobić roczną przerwę. Kiedyś urlopy były jeszcze krótsze, a kobiety dawały radę pracować i kp, więc my na pewno też damy radę:)
        • lidek0 Re: mleko sztuczne po 6 mcu 07.05.15, 06:32
          Nie znalazłam nigdzie informacji, że spinka nie mieszka w PL, dlatego zapytałam, a po takiej reakcji na mm to chyba oczywiste, że natychmiast trzeba je odstawić.
      • spinka84 Re: mleko sztuczne po 6 mcu 06.05.15, 20:35
        W Irlandii macierzyński trwa dokładnie 26 tygodni i to nie od daty urodzenia dziecka, a planowanej. Ja miałam termin na 7 i już od tego dnia macierzyński mi leciał, dziecko urodziło sie tydzień później. Wybrałam to mleko, bo jest ono najbardziej rekomendowane tutaj. Wszystkie koleżanki nim karmią. Kp jest baaaardzo rzadko spotykane. Nawet u mojego lekarza rodzinnego jestem pierwsza kobietą która kp, więc nie szukam u niej pomocy.
        • bieniewicka Re: mleko sztuczne po 6 mcu 06.05.15, 22:12
          Ale głupio z tym naliczaniem urlopu...
          Spinka, jak Ty tak bez wsparcia to koniecznie "bywaj" na forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html

no i polecam też blog www.hafija.pl/

:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka