Dodaj do ulubionych

Mega wrzask przy butli

19.06.15, 17:31
Witajcie. Kochani bardzo proszę Was o pomoc bo już nie wiem co mam robić,by było dobrze.
Lenka na 3 miesiące i 13 dni. Od pierwszych dni (mimo starań) dokarmiana jest butlą, najpierw dostaje pierś (obie) które ssie parę minut, a później butle. I to tutaj pojawia się od miesiąca nie lada problem, bo mała strasznie denerwuje się gdy tylko dostanie smoczka do buzi. Wrzaski są straszne!! By jadła nosimy ją na rękach (ale 6 kg to sporo), śpiewamy, zabawiamy, a i to wszystko czasem nie pomaga.
Byliśmy u lekarza, pokazaliśmy filmik jak wygląda karmienie i jakie są przy tym wrzaski - lekarka rozkłada ręce. Lena od początku jadła z jednej butelki, nagle się coś odwidziało. Przez dzień mała potrafi nie jeść przez 5/6 godz. Zmieniłam mleko po konsultacji z lekarzem na Nan, nic się nie zmieniło, a pojawiło się ulewanie jak po Hippie.
Już się zastanawiam czy nie odstawić Leny od piersi, bo na piersi dopóki jej leci mleko jest OK, ale jak się skończy jest wrzask. A jak zrobimy butle to wrzask jest jeszcze większy, bo dostaje butle, a wolałaby pierś.
W nocy jest spokój do momentu kiedy nie skończy się mleko w piersi, później tylko wrzask. Już brak mi pomysłów co robić??? Czy ktoś z rodziców miał podobny problem? Bardzo proszę o jakieś porady... ;(
Obserwuj wątek
    • maria1978r Re: Mega wrzask przy butli 19.06.15, 17:40
      A spróbuj porozmawiać z położną albo umow się do poradni laktacyjnej żeby karmić ją tylko piersią a odstawić butle sa sposoby na zwiększenie laktacji.Warto powalczyć o karmienie piersią i jak widać Twoja córka woli pierś. Powodzenia.
    • babybump Re: Mega wrzask przy butli 19.06.15, 17:55
      Pewnie po piersi już głodna nie jest.
      Jeśli przyrosty są dobre, to po co Wam ta butla? Karm tylko piersią, patrz ile jest mokrych pieluszek i co tydzień sprawdzaj przyrosty. Podawanie butli tylko spowoduje zmniejszenie ilości pokarmu w piersiach, tak więc robisz sobie (i dziecku) tą butlą szkodę.
      • babybump Re: Mega wrzask przy butli 19.06.15, 17:56
        PS. Poczytaj sobie też trochę o laktacji. Mleko w piersi się nigdy nie 'kończy'. Cały czas się produkuje, gdy dziecko ssie.
        • malcia87 Re: Mega wrzask przy butli 19.06.15, 18:12
          Mała na obie piersi potrzebuje paru minut,a jak mleko nie leci to krzyczy o jeszcze. Nie można jej niczym uspokoić, próbuję odciągać to nic nie leci.
          • jak-kania-dzdzu Re: Mega wrzask przy butli 19.06.15, 18:55
            Mleko jest, bo produkuje się na bieżąco W TRAKCIE SSANIA. Mała się wkurza, bo jak po kilku min kończy się mleko I fazy, które niemal samo z piersi wypływa, to na mleko II fazy, tłustsze i bardziej pożywne, trzeba się napracować ssaniem. Dziecko musi ssać dłużej żeby uzbierał się łyk tego tłustego, najbardziej pożywnego mleka. A Twoja córka ma namieszane butelką i wkurza się, że z piersi samo nie leci, tak jak z butelki. I tyle.
            To, że odciągasz i nic nie leci nie ma żadnego znaczenia, bo laktator pracuje inaczej niż dziecko, gorzej. Dziecko zawsze wyssie więcej i lepiej niż maszyna.
            Jak się córka wkurza przy piersi, to odbij, ponoś, zmień pieluszkę, włącz suszarkę i przystaw do drugiej piersi, potem znowu do pierwszej itd. Tak właśnie podkręcisz sobie laktację, a dziecko o ile nie będzie miało smoczków i butelek nauczy się ssać pierś lepiej, efektywniej.
            Widocznie mała woli pierś niż butelkę, więc zamiast się cieszyć, skontaktować z doradcą laktacyjnym, poczytać o karmieniu piersią i o laktacji, Ty myślisz o końcu kp???

Poczytaj, polecam:
            pediatria.mp.pl/karmienie-piersia.html
            pediatria.mp.pl/karmienie-piersia/90468,co-robic-zeby-dlugo-karmic-piersia
            pediatria.mp.pl/karmienie-piersia/90872,jak-i-gdzie-powstaje-mleko-kobiece
            • malcia87 Re: Mega wrzask przy butli 19.06.15, 22:22
              Owszem myślałam o końcu kp z tej bezsilności i płaczu malutkiej. Dlatego też wylądowałam na forum po poradę. Poczytam jutro wszystkie linki i za naradą przywiążę małą do siebie i postaramy się wytrwać :)
    • carmelita81 Re: Mega wrzask przy butli 19.06.15, 19:04
      Podobnie jak Ty też karmiłam mieszanie i moje dziecie też miało taką fazę ze wrzeszczało przy butelce. U nas jedyną opcją było karmienie przez sen - tylko wtedy mleko było pite spokojnie. Trwało to jakiś miesiąc i przeszło z dnia na dzień. Wydaje mi sie że pomogła zmiana smoczka na większy przepływ ale pewna nie jestem.
      Jeśli mogę jeszcze jakoś pomóc to,pisz.
      • malcia87 Re: Mega wrzask przy butli 19.06.15, 22:19
        carmelita81 podaj mi e-maila do Ciebie
    • mika_p Re: Mega wrzask przy butli 19.06.15, 22:28
      Skoro i przy piersi, i przy butli jest wrzask, to podaj ponownie pierwszą pierś.
      Pomysł odstawienia od piersi z leksza kuriozalny: z piersi dziecko coś je, z butli nie chce, więc jako rozwiązanie widzisz odstawienie od piersi. I kombinujesz od miesięcy ze zmianami mleka, bo ciągle ktoreś dziecku nie służy.
      Spróbuj wreszcie posłuchac rad, o które prosisz, przestań bać sie własnego dziecka i odstaw butelkę. Wrócić do niej zawsze zdążysz - a tego jeszcze nie próbowałaś.
      • kremka2014 Re: Mega wrzask przy butli 19.06.15, 22:35
        Skoro wrzaski są przy butli to chyba butlę trzeba wyeliminować,a nie pierś ? ??
    • chaton82 Re: Mega wrzask przy butli 19.06.15, 23:05
      A ja bym sie zastanowila czy nie przez ulewanie nie chce jesc butli... Moja miala 3 mies i odrzucila totalnie picie mleka :/ pila tylko na spiocha ulewala bardzo. Po 2 mies walki z lekarzami, ktorzy uwazali mnie za paranoiczke , wyladowalismy w szpitalu z odwodnieniem i podejrzeniem padaczki !! okazalo sie, ze refluks na maxa. Dostala leki i nagle dziecko polubilo mleko (mimo ze lekarze mi wmawiali, ze nie lubi mleka !! dziecko ktore nic innego jeszcze nie probowalo :/ )
      • babybump Re: Mega wrzask przy butli 20.06.15, 01:08
        Gdyby to był refluks to wrzask również byłby przy piersi.
        • chaton82 Re: Mega wrzask przy butli 20.06.15, 09:23
          Mowi, ze ulewa po mleku z butli, wiec wcale nie jest powiedziane. Moze byc refluks tylko po butli, bo co nie pasuje w mleku z butli, a z piersi ok.
          • ewelina.90 Re: Mega wrzask przy butli 20.06.15, 19:01
            Skoro z piersi jest ok a z butli nie to po co ta butla,?
            Autorki poczytaj o laktacji. Tak jak powyżej mleko w piersiach się nie kończy. Ani w trakcie karmienia ani po drugim trzecim miesiącu. Jest ssanie jest mleko.
            Moje dziecko ma 14 mcy i żyje głównie na moim mleku a laktatorem po stabilizacji laktacji nie wiem czy 20 ml uciagne. Na niektóre kobiety laktstor nie działa po prostu.
            O tym czy dziecko się najada świadczą tylko przyrosty. Nie płacze wariowanie przy piersi, niechęć do piersi etc. Tylko przyrosty. Po 3 mcu to jest chyba 90 gram tygodniowo, ale pewna nie jest bo juz nie pamiętam. A po 6 tylko 200miesiecznie.
            Rada wywal wszelkie butelki i smoczki. Daj dziecku nauczyc się porządnie ssać piers ( tak tak dzieci muszą się tego nauczyc a skoczki i butelki ssie się inaczej) . i wtedy kontroluj przyrosty.
            • malcia87 Re: Mega wrzask przy butli 20.06.15, 21:25
              Kochani niby wszystko pięknie ładnie,ale ja już walczę o laktację od samego początku. Pije herbatki od samego początku,dużo wody. A z czego mam wykarmić dziecko skoro w piersiach niewiele jest. Odciągałam mleko i ręcznie i laktatorem i za pomocą córeczki. Mała jak ją ponownie chce przystawić do piersi,którą już opróżniła to wścieka się i nie chce jej nawet chwycić. A skoro po piersi potrafi zjeść ok 100ml mleka to raczej jest GŁODNA! I co mam ją głodzić?
              • mika_p Re: Mega wrzask przy butli 20.06.15, 21:46
                Herbatka ma niewielkie znaczenie, podstawą jest ssące dziecko.
                Może twoja jest po prostu przemęczona, za późno odczytujesz sygnał głodu i zaczynasz karmić - jak nasyci pierwszy głód, to przemęcznie bierze góre i jest płacz. Wiek dość typowy na to zjawisko.
                Karm wcześniej, bardziej z zegarkiem w reku niż wyczekując oznak głodu.
                I skoro tak czy siak po drugiej piersi trzeba dziecko uspokajać i walczyć o wciśnięcie czegoś do dzioba, to sorry, ale to nie jest walka o laktację, bo klasyczne działanie matki dążącej do karmienia piersią/wyłącznie piersią to jest podanie piersi po uspokojeniu dziecka.
                Kiedy ostatnio zaproponowałaś ponownie pierwszą pierś po uspokojeniu płaczącego po jedzeniu dziecka?
                Trzymiesięczne niemowlę zmienia się tak szybko, że jeśli ostatnia próba była chocby kilka dni temu - o czym nie piszesz, piszesz tylko o próbach podania butelki - to nie możesz pisać w czasie teraźniejszym. Jeden tydzień to mniej kilka procent zycia twojego dziecka - proporcjonalnie dwa-trzy lata życia twojego.

> A skoro po piersi potrafi zjeść ok 100ml mleka to raczej jest GŁODNA!

A może potrzebuje ssania dla uspokojenia i wyciszenia, a mleko ze smoczka po prostu leci?
                • malcia87 Re: Mega wrzask przy butli 21.06.15, 22:05
                  Mika_p tutaj Cię zaskoczę :)
                  " Kiedy ostatnio zaproponowałaś ponownie pierwszą pierś po uspokojeniu płaczącego po jedzeniu dziecka?"
                  Robię to za każdym razem ponieważ mam nadzieje,że się uda i uniknę butli...
                  • babybump Re: Mega wrzask przy butli 22.06.15, 03:11
                    Odstaw tą butlę, rozbierzcie się obie do naga, połóżcie się do łóżka i tak leżcie razem cały dzień i całą noc, co chwilę oferując pierś.
      • malcia87 Re: Mega wrzask przy butli 20.06.15, 21:20
        Chaton ulewanie zaczęło się po zmianie mleka, bo stwierdziłyśmy z lekarką, że może to mleko jej nie pasują stąd zmiana. A z butlą mamy już problemy gdy byliśmy na starym mleku po którym ulewań nie było.
        Pójdę do innych lekarzy może ktoś wymyśli
        • kattarynnka Re: Mega wrzask przy butli 29.06.15, 12:43
          Rozumiem Cię świetnie bo też walczyłam o utrzymanie kp i pamiętam jak ryczałam nad laktatorem a mały ryczał z głodu. Moja rada nie będzie popularna, ale uważam że nie ma co się szarpać za wszelką cenę. Oczywiście że dziecko woli pierś i super bliskość z mamą, ale jeśli widzisz że się nie najada a Ty nie możesz wywalczyć pokarmu, nie katuj się. Spróbuj poszukać butelki/smoczka który kształtem przypomina Twoją pierś, może to ułatwi małej przestawianie się między jednym a drugim.
          • kattarynnka Re: Mega wrzask przy butli 01.07.15, 12:43
            Ja łączyłam karmienie
            piersią i butelką jak długo się dało. Mój synek co prawda nie miał z tym problemu, być może trafiłam akurat na butelkę która mu odpowiadała, a może po prostu widział, że jak się nie dogada z butelką to się nie naje ;) Szukałam butelki wspierającej kp, u nas akurat sprawdziła się Chicco natural feeling. Była o tyle fajna, że smoczek był dosyć miękki i miły w dotyku, no i trzeba się też było trochę postarać żeby coś wyssać, więc mały się nie rozleniwił i nadal chciał ssać pierś. Tak jak pisałam, spróbuj butelek ze smoczkiem o kształcie zbliżonym do piersi, może to pomoże
            • skinnie07 Re: Mega wrzask przy butli 07.08.15, 08:52
              Ja polecam butelki z serii Avent Philips Natural, właśnie mają smoczek kształtem zbliżony do sutka, moja córeczka pięknie z nich je. Jest też wersja bezkolkowa. U mnie walka o kp skończyła się po miesiącu, mała potrzebowała coraz więcej a u mnie w druga stronę nic nie pomogło ani ciągle przystawianie ani odciaganie co 3h, żadne herbatki i inne specyfiki. Teraz jest tylko na mm i jest bardzo dobrze... Nie dajmy się zwariować...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka