Dodaj do ulubionych

Przypadkowy "cykl" - czytam sobie...

28.03.10, 11:57
książkę, nową, bardzo ładnie wydaną, w twardej, porządnej okładce pt "Była sobie piosenka" Anny Mieszkowskiej (cena: 7 zł; słownie: siedem). Przedwojenne kabarety, teatry. O artystach, autorach tekstów, latach zawieruchy wojennej. Fajnie się złożyło, bo poprzednio czytałam Mieczysława Fogga "Od palanta do belcanta" (wyd 1976)i Janickiego "W starym polskim kinie" (też stara)- przez przypadek złożył mi się cykl tematyczny, dzięki czemu mam jako taki obraz artystycznego świata, dla mnie ciekawy. Polecam, zwłaszcza osobom, które lubią wątki biograficzne.
Kto z Was lubi tego typu książki? smile
Obserwuj wątek
    • zielonamysz Re: Przypadkowy "cykl" - czytam sobie... 07.04.10, 06:51
      Ja! A gdzie ta Mieszkowską mozna kupic za 7 zl? Ostatnio czytalam jej ksiazke o
      Hemarze.Tez polecam.
      • llidkao Re: Przypadkowy "cykl" - czytam sobie... 07.04.10, 09:06
        mnie się udało kupić tę książkę w empiku w Bielsku Białej. Ciągle nie mogę się
        nadziwić, dlaczego taka tania, przypuszczam, że tu trudno nawet mówić o zwrocie
        kosztów wydania.
        • zielonamysz Re: Przypadkowy "cykl" - czytam sobie... 08.04.10, 08:30
          Szczegolnie ze te ksiazki sa pieknie wydane. Poszukam na allegro...musiala byc
          gdzies przecena
          • malgorzata722 Re: Przypadkowy "cykl" - czytam sobie... 08.04.10, 19:28
            Mieszkowska jest w księgarniach Matras.
            www.dobraksiazka.net/byla-sobie-piosenka-gwiazdy-kabaretu-i-emigracyjnej-melpomeny-p-145114.html
            Kosztuje 9.90 i od tego jeszcze 25% rabatu.

• malgorzata722 Re: Przypadkowy "cykl" - czytam sobie... 08.04.10, 19:29
              A z podobnych polecam S.Grodzieńska - Urodził go "Niebieski Ptak"
              • llidkao Małgorzata 17.04.10, 07:55
                Dziękuję za podrzucony tytuł, cieszę się, że udało mi się go kupić (wyszperałam
                na Allegro). Poszłam za ciosem i zakupiłam jeszcze "Wspomnienia chałturzystki"
                Grodzieńskiej.
                Dzięki smile
                • malgorzata722 Lidkao 18.04.10, 14:45
                  Obydwie gorąco polecam! Jeśli Ci się spodobają to później przeczytaj "Nie ma z
                  czego się śmiać"
                  • llidkao Małgorzata 18.04.10, 15:40
                    a czyje to - też Grodzieńskiej?
                    Szukam w internecie. Może mi się uda znaleźć.
                    • llidkao Re: Małgorzata 18.04.10, 16:06
                      pytałam, bo są dwie książki o tym samym tytule, różnych autorów.
                      Ale już wiem, że chodziło Ci o Grodzieńskąsmile
                      • malgorzata722 Re: Małgorzata 22.04.10, 20:27
                        Zapomniałam dopisac, ze Grodzieńskasmile Jedna z moich "ukochanych"

Napisz coś o wrażeniach z lektury
                        • llidkao Małgorzata 23.04.10, 06:09
                          dopiero przedwczoraj dotarła pocztą "Wspomnienia chałturzystki".
                          Ale już wiem, że Grodzieńska będzie należała do moich ulubionych autorek. Ładny
                          język, lekki humor, fajnie oddany klimat tamtych lat.
                          A w ogóle dziwię się sama sobie i jestem jakby trochę zła na siebie - jak to się
                          stało, że tę autorkę przegapiłam wcześniej??!
                          No cóż, lepiej Ją późno poznać niż wcale smile
                          Jeszcze raz dzięki za podpowiedź.
                          • malgorzata722 Re: Małgorzata 29.04.10, 20:29
                            Lidka, zaczniesz Ją poznawać właśnie wtedy gdy odeszła na zawsze...
                            Ja się cieszę, że widziałam p.Grodzieńską kilka razy na targach książki i
                            wszystkie tytuły ma z autografami.
                            • llidkao Małgorzata 30.04.10, 08:53
                              tak, wiem, niestety masz rację.Szkoda.
                              Kiedy obejrzałam kilka Jej fotografii, skojarzyłam Ją sobie z Panią o wielkiej
                              kulturze. Znałam Ją - o ile tak mogę powiedzieć - tylko z dawnych migawek w mediach.
                              Przedwczoraj dotarła do mnie książka "Urodził go niebieski ptak". W sam raz na
                              majówkęsmile
                              A tych książek z autografami Ci zazdroszczęwink
                              Dzięki, Małgorzata.
              • llidkao Małgorzata! 05.05.10, 05:32
                "Urodził go Niebieski Ptak" jest REWELACYJNY!!!! Nie mogłam się oderwać od tej
                książki.
                • malgorzata722 Re: Małgorzata! 07.06.10, 20:42
                  Na majowych targach książki znalazłam sobie książkę o Ordonce.

A w zapowiedziach wydawniczych znalazłam to:
                  merlin.pl/Juz-nie-zapomnisz-mnie-Opowiesc-o-Henryku-Warsie_Ryszard-Wolanski/browse/product/1,779348.html
                  Lidka - znasz jeszcze jakieś książki o tej tematyce? Chyba czytamy podobne
                  książki, przynajmniej ostatnio smile
                  • neomila Re: Małgorzata! 08.06.10, 06:00
                    A mi ostatnio wpadła mi w ręce: Słonimski "Alfabet wspomnień", Zaruba: "Z pamiętników bywalca". Z przypisów zawartych w książkach wymienionych wyżej w całym wątku wyczytałam i teraz poluję jeszcze na Dygata "Rozmyślania przy goleniu" i na Zbyszewskiego: "Gawędy o ludziach i czasach przedwojennych". Oraz "Dzieje śmiechu" Jurandota. Nie wiem jednak, czy te wszystkie pozycje mają pierwiastki biograficzne, czy są fragmentami twórczości autorów. Wolałabym to pierwszesmile
                    Znasz te książki?
                    • malgorzata722 Re: Małgorzata! 09.06.10, 09:38
                      O właśnie - tez jest ciekawa czy to fragmenty twórczości czy
                      wspomnienia. Z wymienionych czytałam jeszcze Zarubę.
                      • malgorzata722 Neomila 01.07.10, 09:44
                        Udało Ci się juz przeczytac te książki? Czy maja watki biograficzne?
                        Jak wrażenia? U mnie w bibliotece nic takiego nie ma, a nie chcę
                        kupowac w ciemno.
                        • neomila Małgorzata 01.07.10, 14:12
                          Zdobyłam tylko w/w książkę Dygata, ale nie przeczytałam jej jeszcze, bo wpadła
                          mi w ręce "Nie ma się z czego śmiać" Grodzieńskiej, którą to autorkę baaardzo
                          lubię i przedkładam na innychsmile Przekartkowałam Słonimskiego - to takie różności.
                          Natomiast kupiłam , jak to mówią: w ciemno, na Allegro "Dwa pokolenia" Lengrena,
                          spodziewając się jakichś anegdot ze świata artystycznego - jednak jest to cykl
                          satyry (humor w rysunku) z minionych dekad.
                          • malgorzata722 Dwudziestolecie 04.07.10, 12:00
                            Znalazłam sobie w antykwariacie kolejna książkę z tego cyklu. Są to wspomnienia
                            Kazimierza Krukowskiego "Moja Warszawka" - przedwojenne kabarety, światek filmowy.
                            • neomila Re: Dwudziestolecie 04.07.10, 13:04
                              A to idzie bardziej w treści kabaretów czy ówczesnego życia (biograficzne)?
                              Widziałam "Warszawkę" na Allegro, zastanawiałam się nad nią, ale nie kupiłam.
                              • malgorzata722 Re: Dwudziestolecie 04.07.10, 22:08
                                Jeszcze nie czytałam.
                                Przejrzałam i to raczej wspomnienia o ludziach, których znał, z którymi grał w
                                filmach i teatrzykach, jakieś anegdotki. Przeczytałam kawałeczek o
                                okolicznościach kręcenia jakiegoś filmu przez Eugeniusza Bodo. Zapowiada się
                                smakowicie..
                                • neomila Re: Dwudziestolecie 05.07.10, 06:21
                                  No to kupiłam.
                                  Nawiasem mówiąc - za 5 zł.
                                  Smakowitej lektury! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka