Dodaj do ulubionych

Gdzie trzymacie książki?

25.02.12, 13:58
Pytanie zaprzątające moją głowę odkąd w wątku o książkach z dzieciństwa ( forum książki) Kawka ( wielki szacunek i podziw smile ) wspomniała o trzymaniu książek w ......piwnicy! No to w jakich dziwnych moejscach trzymacie książki? Może macie i taką mozliwość jak Umberto Eco że trzyma książki w kilku domach? Piwnice,klatki schodowe,kuchnia, toaleta? Może zabudowany balkon?
Obserwuj wątek
    • kai_30 Re: Gdzie trzymacie książki? 25.02.12, 18:02
      Ja klasycznie, wszystkie w mieszkaniu. Poupychane na regałach piętrowo ("parter" po bożemu, w rządku, pięterko poziomo dodane), na półkach wiszących, na lodówce (kucharskie big_grin), w toalecie, a jakże, też się zdarzają. Krótko mówiąc - wszędzie. Najdziwniejsze dla znajomych odwiedzających nas po raz pierwszy są książki "lewitujące" na niewidocznych półkach smile
      • jk3377 Re: Gdzie trzymacie książki? 25.02.12, 21:30
        gdyby nie udalo mi sie ostatnio tak ładnie wysprzedac (z wielkim bólem mimo wszystko) wiekszosci ksiazek, i jako,ze mam wstretnego odnosnie ksiazek męża, to juz chyba trzymalabym je nawet w pufach...pólki na zabawki juz dzieciom ograniczylam-trudno kochane, mamusia nie ma gdzie ksiazeczek klasc hahaah potem pewnie w kolejnosci przyszlaby szafa w przedpokoju-ciuchy by sie przy okazji przejrzalo i usunelo...

a tak na przyszlosc... majac nadzieje na przeprowadzke w przeciagu roku moze dluzej, planuje sobie urzadzic niespotykaną jakas, jeszcze sama nie wiem jaką, biblioteczke w... kuchnismile podswietlaną czy co z bajerem jakims...w pokojach znow maz bedzie buczal...no chyba,ze wygram jakas kase, to sobie urzadze biblioteke z prawdziwego zdarzenia, od podlogi do sufitu, szezląg-ksiazki i jabig_grin hahahah
        • moleslaw Re: Gdzie trzymacie książki? 25.02.12, 21:46
          Ja już ciuchy ograniczyłam, zamiast ubrań mam w szafkach ( nie wszystkich) segmentu książki. Na pomysł z piwnicą mąż si e nie zgodził ( nic dziwnego, ktoś by musiał szafo-półki zbudować- mąż, zatem wie co robi) nad kuchnią poważnie się zastanawiam mam jedną szafkę szklaną może tam?
    • zona_mi Re: Gdzie trzymacie książki? 25.02.12, 23:56
      W mieszkaniu tylko.
      Na półkach, w wersalce, w szafach na dnie, w łazience to tylko do czytania, nie w sensie przechowywania.
      Kupiłam sobie ładne kolorowe pudła tekturowe i w nich trzymam te, których nie dało się upchnąć w meblach.
    • marghe_72 Re: Gdzie trzymacie książki? 06.03.12, 19:02
      w tzw graciarni
      w pokoju córki
      na każdej pustej półce
      w piwnicy też smile

Witam smile
      • marghe_72 Re: Gdzie trzymacie książki? 06.03.12, 19:03
        no i kucharskie :
        w kuchni - dwie mega półki
        w salonie - dwie duże półki pod stolikiem (a raczej stoliszczem) kawowym
        w graciarni - na biurku i parapecie
        w sypialni - na podłodze koło łóżka

hehe
        • jk3377 Re: Gdzie trzymacie książki? 06.03.12, 20:34
          witamysmile))
          ktos kto nie kocha czytac,stwierdzilby na pewno,ze mamy niezly bajzel hahahha
          • anetapzn Re: Gdzie trzymacie książki? 07.04.12, 09:47
            U nas to się nazywa nieład kontrolowanysmile Ale książki i koty (te żywe nie z kurzusmile ) są wszędzie, nawet w wcbig_grin Ostatnio kilka ułożyłam nawet na szafie w sypialni...
            • inez21 Re: Gdzie trzymacie książki? 07.04.12, 10:08
              https://img11.imageshack.us/img11/7884/dsc0002ulf.jpg

moje tutaj siedzą smile i jeszcze miejsca sporo ale oprócz tego jeszcze w syypilani na szafkach i półkach i w tysiącu innych miejsc tworza tzw. artystyczny nieładsmile))
              Ostatnio mąż pytał po co robiliśmy te półki skoro książki leżą wszędzie odpowiedziałam mu,ze ubogacają wnetrzesmile)
              • anetapzn Re: Gdzie trzymacie książki? 07.04.12, 10:13
                inez21 napisała:

> moje tutaj siedzą smile i jeszcze miejsca sporo ale oprócz tego jeszcze w syypilan
                > i na szafkach i półkach i w tysiącu innych miejsc tworza tzw. artystyczny nieła
                > dsmile))
                > Ostatnio mąż pytał po co robiliśmy te półki skoro książki leżą wszędzie odpowie
                > działam mu,ze ubogacają wnetrzesmile)

Piekna biblioteczka i piekne...ubogacają wnętrezesmile.
                • moleslaw Re: Gdzie trzymacie książki? 07.04.12, 10:57
                  Świetne, robione na zamówienie? Pytam bo i u nas by się przydało coś wreszcie wymyślić,miejsca znowu brak a po świętach odbieram kilkanaście książek z antykwariatu i ni diabła nie wiem gdzie je postawię smile
                  • anetapzn Moleslaw, jakie ksiażki odbierasz? 07.04.12, 11:01
                    moleslaw napisała:
                    a po świętach odbieram kilkanaście książek z antykw
                    > ariatu i ni diabła nie wiem gdzie je postawię smile

Podziel się tytułami, pozazdrościmy ci trochęsmile
                    • moleslaw Re: Moleslaw, jakie ksiażki odbierasz? 27.04.12, 05:03
                      Z.Najder "Życie Conrada - Korzeniowskiego"
                      I.B.Singer "Spuścizna"
                      Leśniewska "Entuzjastka"
                      M.Motty "Przechadzki po mieście" dwa tomy
                      K.Bunsch "Dzikowy skarb" dwa tomy
                      "Mowa mieszkańców Poznania"
                      Z.Zakrzewski"Przechadzki po Poznaniu lat międzywojennych"
                      B.Tyszkiewicz "Komisja dobrego porządku w Poznaniu"
                      KMP "Między sklepem a mieszkaniem"
                      F.Corbalan "Złota proporcja"
                      J.Gomez "Matematycy,szpiedzy i hakerzy.Kody i szyfry."
                      T.Polakowa "Karaoke dla damy z pieskiem"
                      W.Scott "Rob Roy"
                      E.G.Bulwer - Lytton "Ostatnie dni Pompei"
                      L.Tołstoj "Opowiadania sewastopolskie"
                      R.Spólny "Pajęczyna"
                      K.Bunsch "Parmenion"
                      K.Makuszyński "Przyjaciel wesołego diabła" i "Dziewięć kochanek kawalera Dorna" i to z serii WL bo to jedyne wydania Makuszyńskiego które MUSZĘ MIEĆ!!!
                      No to tyle od marca poza proporcją choć chyba też się łapie

Bardzo proszę, z tym że skopiowałam z biblioNETki i trafiła się też np proporcja i hakerzy pozycje kupione normalnie w kiosku smile
              • 23anita Re: Gdzie trzymacie książki? 02.03.13, 13:24
                Witam, wspaniale to wygląda!smile Jaka szkoda, że nie da się powiększyć i przejrzeć jakie tam stoją tytuły, bo osobiście mam taki odruch, że już wyciągnęłabym łapkiwink

• 23anita Re: Gdzie trzymacie książki? 02.03.13, 13:25
                smile
    • cen.taurea Re: Gdzie trzymacie książki? 27.04.12, 10:39
      własnie z braku miejsca przerzuciłam się na intensywniejsze korzystanie z bibliotek
      a to co mam trzymam w nieśmiertelnych regałach ikei, a część do granic możliwości zagraca stolik nocny, trzymam tam tylko książki i krem do rąk wink
      • nchyb Re: Gdzie trzymacie książki? 28.04.12, 08:50
        u mnie ciężko znaleźć pomieszczenie bez książek. W garażu nie ma smile
        Wszędzie indziej są, lub chociaż czasowo bywają. Dzieci mają regały, moje są w szafkach zrobionych w skosach pod dachem, na półkach, na szafce nocnej, przy szafce nocnej. Przy szafce, na podłodze jest kilka stosików. Czasem mąż narzeka, że leżą na podłodze, zawsze mu wtedy mówię - no przecież mówiłam, że potrzebuję w sypialni regału... smile
        • nchyb Re: Gdzie trzymacie książki? 07.02.13, 20:58
          > afce nocnej. Przy szafce, na podłodze jest kilka stosików. Czasem mąż narzeka,
          > że leżą na podłodze, zawsze mu wtedy mówię - no przecież mówiłam, że potrzebuję
          > w sypialni regału...

po 9 miesiącach od ostatniej wypowiedzi w temacie - stwierdzam, zę wiele nowych książek na kupce przy łóżku się pojawiło, kupka znacząco się rozrosła smile
    • agata.em Re: Gdzie trzymacie książki? 28.04.12, 08:59
      każda szafka i półka. w głębszych szafkach stoją w dwóch rzędach. część pionowo i jeszcze spory stosik poziomo na nich.
    • kamilapszczolinska Re: Gdzie trzymacie książki? 27.02.13, 10:20
      ja gromadze moje kochane ksiazki na stryszku w mam tam zrobiona małą biblioteczkę
      • mietowa_kawa Re: Gdzie trzymacie książki? 13.07.13, 12:39
        Mam ból bo moje mieszkanie to łupina orzecha. Nie mam dużo książek, ale w kawalerce nie ma gdzie ich trzymać.
        Dzień dobry Państwu---to mój pierwszy post tutaj.
        • maniaczytania Re: Gdzie trzymacie książki? 13.07.13, 13:43
          e tam, nie ma takiej kawalerki, ktora sie nie da rozciagnac wink

Witamy, witamy serdecznie smile
          • mietowa_kawa Re: Gdzie trzymacie książki? 13.07.13, 13:45
            reguła potwierdza wyjątek. Wróć odwrotnie, wyjątek potwierdza regułę.
    • je_fa_ma Re: Gdzie trzymacie książki? 14.07.13, 10:15
      W bibliotece miejskiej, po znajomych, w domu na trzech regałach.
      Teraz już mało kupuję, książek, np jeżeli chcę coś przeczytać a nie mogę dostać w bibliotece. Wymieniamy się ze znajomymi, pożyczamy sobie, puszczamy dalej w obieg. Ja nie lubię czytać książek po kilka razy, więc mi nie zależy na kolekcjonowaniu, po jednej przeprowadzce obiecałam sobie, ze już nigdy nie kupię ani jednej książki. Słowa nie dotrzymuję, ale mocno ograniczam kupowanie, ze względu na brak miejsca do przechowywania i finanse.
      Czytam sporo, jak na osobę pracującą i posiadającą małe dzieci - ok 1 do 2 książek na tydzień.

• podrozaustka Re: Gdzie trzymacie książki? 27.08.13, 10:06
      U mnie w domu książki są wszędzie łącznie z toaletą heheh

www.podroza-ustka.pl
      • nchyb Re: Gdzie trzymacie książki? 27.08.13, 11:42
        znam to doskonale smile
        • jk3377 Re: Gdzie trzymacie książki? 28.08.13, 08:25
          a u mnie niedługo bedzie tak w domu, ze nikt by nie poznał,ze w ogole coś czytam hahah wszystkie ksiazki wyprzedaje, zostalo juz niewiele, bo króluje czytniksmile i powiem wam,ze tak wcale nie jest źle, ze te ksiazki zniknęlywink porzadek, wiecej miejsce a i tak czytam i mam mnóstwo ich w plikachbig_grin
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka