Dodaj do ulubionych

--Książki godne polecenia--

10.07.13, 08:17
Wątek oficjalny- tu polecamy coś, co nas poruszyło i zachecamy innychsmile

-w tym watku nie umieszczamy reklam
Obserwuj wątek
    • lipka02 Re: --Książki godne polecenia-- 23.07.13, 18:19
      Ja polecam Sekretne życie CeeCee Wilkes"- Diane Chamberlain oraz "Wszędzie śnieg"-Gregg Olsen
      • moleslaw Re: --Książki godne polecenia-- 05.08.13, 07:18
        "Znachor" Dołęgi - Mostowicza jestem zachwycona i szczerze polecam.
        • moleslaw Re: --Książki godne polecenia-- 11.08.13, 09:19
          "Miedzianka. Historia znikania" coś rzadko spotykanego, naprawdę dobra, porywająca i dająca do myslenia możecie o niej u mnie poczytać : czytaniejakoddychanie.blogspot.com/2013/08/miedzianka-historia-znikania-filip.html
          • lipka02 "Trochę większy poniedziałek"-Grochola 17.08.13, 12:11
            Zbiór najlepszych felietonów Katarzyny Grocholi.Zabawne śmieszne teksty,które potrafią wzruszyć nawet najbardziej wymagającą kobietę.

swiatksiazkii.blogspot.com/2013/08/troche-wiekszy-poniedziaek-katarzyna.html
      • molksiazkowy7 Re: --Książki godne polecenia-- 17.07.14, 17:56
        Chciałabym polecić książkę Barbary Szafraniec Kolory Nadziei. Zwłaszcza polecam tym, którzy poszukują źródła pozytywnej energii! "To szczera i przejmująca rozmowa człowieka samego ze sobą, jego osobisty dialog z negatywnymi i pozytywnymi myślami. W głowie bohatera toczy się bezwzględna walka o życie". Miłego czytania!
    • podrozaustka Re: --Książki godne polecenia-- 27.08.13, 10:05
      polecam króla artura, mgły Avalonu.

www.podroza-ustka.pl
      • joankawm Re: --Książki godne polecenia-- 31.08.13, 21:52
        Serdecznie polecam:
        "Wzgórze dzikich kwiatów" i "Dom na Sycylii" wielbicielkom sag rodzinnych z mroczną tajemnicą w tle;
        "Rok na Majorce" tym, które lubią babskie książki o rozpoczynaniu wszystkiego od nowa;
        "Balladę o ciotce Matyldzie" molom, które polubiły Milaczka M. Witkiewicz i chciałyby poprawić sobie humor;
        "Alibi na szczęście" i "Krok do szczęścia" miłośniczkom ciepłych książek o miłości;
        "Prowincję pełną smaków" admiratorkom prozy Kasi Enerlich!
        • timek33 Re: --Książki godne polecenia-- 01.09.13, 21:31
          "Powrót do Nałęczowa" Balcerzan - świetna.
    • scarlet22 Re: --Książki godne polecenia-- 27.09.13, 21:08
      "Czas Żniw"! Dla mnie mega odkrycie. Książka wciąga na maksa.
    • lipka02 Polecam książkę o czasach stalinizmu 19.10.13, 21:37
      Właśnie skończyłam czytać książkę "Wyspa kanibali. 1933 deportacja i śmierć na Syberii" Jestem przerażona tym co przeczytałam.Jestem wstrząśnięta jak człowiek mógł się czegoś takiego dopuścić.Przez rządy jednego człowieka zginęło tyle niewinnych osób.Zostali zesłani na Syberię bo byli starzy,chorzy lub posiadali własność prywatną np.dom lub ziemie.Okropność
      • nchyb Re: Polecam książkę o czasach stalinizmu 29.10.13, 11:12
        od razu po przeczytaniu tytułu skojarzyła mi się jeszcze Naga Wyspa Gułag Tity - Božidar Jezernk
        równie wstrząsające...

• nchyb Re: Polecam książkę o czasach stalinizmu 29.10.13, 11:17
          aha, pozostając w temacie - jeszcze Kang Czholhwan - Usta pełne kamieni...
          jeżeli wstrząsnął Tobą reżim stalinowski, to zacytuję fragment jednej z recenzji książki (nie Ust, ale innej też dotyczącej obozów północnokoreańskich - Światu nie mamy czego zazdrościć - który może robić wrażenie:

Rosjanie, którzy wypuścili spod swoich skrzydeł Kim Ir Sena, aby rządził Koreą, chyba nie zdawali sobie sprawy, że uczeń przerośnie mistrzów. W okrucieństwie, drobiazgowym wypełnianiu całego życia obywatelom i ich perwersyjnym unicestwianiu.

za: www.pokojksiazek.pl/swiatu-nie-mamy-czego-zazdroscic-b-demick-czyli-aktualny-skansen-totalitaryzmu/
          • joankawm cięższa tematyka 12.11.13, 22:44
            Polecam "Skrywaną przeszłośc" Anny Birger - książkę obyczajową, której akcja wraca do Holocaustu. Tej ksiazki nie da się odłożyc, skończyłam dzisiaj czytac, ale nie moge przestac o niej myslec. Często mi sie to nie zdarza, więc tym bardziej polecam.
    • great_librarian Re: --Książki godne polecenia-- 13.11.13, 08:26
      A co powiecie o "Obłęd '44"?
      • nchyb Re: --Książki godne polecenia-- 13.11.13, 09:34
        myślę że dyskusje po latach na temat sensowności powstania warszawskiego - nie mają już większego sensu...
    • trafken.drafken Re: --Książki godne polecenia-- 05.12.13, 15:09
      jk3377 napisała:

> Wątek oficjalny- tu polecamy coś, co nas poruszyło i zachecamy innychsmile
      >
      > -w tym watku nie umieszczamy reklam

"Tajemnice Pigalonii" goraco polecam i zachecam do przeczytania jezeli ktos ma ochote na troche relaksu i smiechusmile
    • martaa855 Re: --Książki godne polecenia-- 10.01.14, 09:13
      'Wielki marsz' Stephen King
      Jedna z najlepszych książek jakie czytałam! Szczerze polecam, chociaż słyszałam sporo negatywnych opinii, po prostu trzeba znaleźć psychologiczny aspekt tej historii. smile
    • elzbietaostrowska Re: --Książki godne polecenia-- 23.02.14, 20:53
      Polecam " Marzenia i rozczarowania czyli rozważania śląskiej baby. Pozdrawiam
    • vichta Re: --Książki godne polecenia-- 13.04.14, 16:16
      Generalnie moge polecic wszystkie ksiazki Wojciecha Tochmana. Dlugo nie daja o sobie zapomniec.
      • grazyna1605 Re: --Książki godne polecenia-- 14.04.14, 14:58
        Polecam, fascynyjącą historię, autorki Tanya Valko, cykl powieści o Polce w arabskich krajach pt. Arabska żona, Arabska córka i inne w tej tematyce.
        • vichta Re: --Książki godne polecenia-- 19.04.14, 00:32
          U mnie w pracy dziewczyny pochlanialy kolejne czesci Arabskiej zony. Ja z przyjemnoscia przeczytalam pierwsza. Przy "Arabskiej corce" mina mi mocno zrzedla. Sama nie wiedzialam, czy to ksiazka obyczajowa, czy jakies reportaze afrykanskie, a moze s-f. Na dobre dobila mnie wizyta bohaterki u czarownika. Przez nastepne dwa miesiace probowalam dokonczyc lekture, ale w koncu sie poddalam.
          Czytam sporo ksiazek o podobnej tematyce, ale zazwyczaj sa to historie prawdziwe. Arabska zona to fikcja literacka i autorka, moim zdaniem, mocno przeladowala tresc, po prostu ja zasmiecajac. Sama zreszta zaznacza, ze to wiele historii roznych osob. Ponoc trzecia czesc jest lepsza od drugiej, ale mi juz ochota przeszla. Oczywiscie, nie jest moim celem, krytykowanie niczyich gustow. Przedstawiam tylko swoja opinie.

A oto moja lista przebojow prawdziwych historii:
          Dzikie labedzie (saga chinska, XX wiek),
          Czerwona Azalia (rewolucja kulturalna w Chinach),
          Miss Bangkok (opowiesc o zyciu tajskiej prostytutki)
          Droga utraconej niewinnosci (handel dziewczynkami w Kambodzy),
          Ocalona, aby mowic (ludobojstwo w Ruandzie),
          Inna wsrod innych (Polka w zwiazku z Kamerunczykiem),
          Musialam odejsc (wspomnienia zony i syna Ossamy bin Ladena),
          Dziesiecioletnia rozwodka (Jemen)
          Spalona zywcem (to juz kultowy tytul)
          Kato-tata (przemoc seksualna w rodzinie)
          Niewierna corka (zycie w pakistanskiej enklawie w Anglii)
          Nad Afganistanem Bog juz tylko placze (zycie kolejnych pokolen w kraju opetanym wojna)
          Dobre kobiety z Chin (autorka prowadzila audycje dla kobiet w chinskim radio)
          Boza ladacznica (autorka opuscila klasztor i zostala prostytutka)
          W kraju niewidzialnych kobiet (Arabia Saudyjska)
          I tak hurtowo ksiazki Cathy Glass o dzieciach, dla ktorych autorka byla mama zastepcza.
    • janinakowalska00 Re: --Książki godne polecenia-- 29.07.14, 23:19
      Jestem zachwycona książką "Baronowa Jazzu" Hannah Rothschild. Ale też polecam książkę która ostatnio polecono mi w księgarni Domu Książki MDMu "Syn" Jo Nesbo. Fajnie się czyta jak chyba większość kryminałów.
    • karol449 Re: --Książki godne polecenia-- 30.07.14, 03:12
      Nie wiem czy mogę polecić blog- mam nadzieję, że nie łamię tym regulaminu. Ostatnio kolega pokazał mi swój projekt, facet od wielu lat pasjonuje się pisaniem apokaliptycznych wizji i rzeczywiście zapowiada się dość ciekawie: www.lastsurvivor.pl , wiem, że robię mu niezłą przysługę umieszczając taki post, ale mam nadzieję, że włożę jakiś wkład w jego pracę i dotrze on do większej grupy odbiorców. Pozdrawiam
      • moleslaw Re: --Książki godne polecenia-- 10.09.14, 19:08
        Nie żeby to było głębokie ale w swojej kategorii, czyli kryminał skandynawski polecam książki Jo Nesbo. Jak dla mnie odkrycie roku smile
    • grazyna1605 Re: --Książki godne polecenia-- 29.10.14, 11:56
      Przeczytałam kilka prawdziwych historii polecanych na tym forum przez Vichta:
      Miss Bangkok (opowiesc o zyciu tajskiej prostytutki)
      Inna wsrod innych (Polka w zwiazku z Kamerunczykiem),
      Spalona zywcem
      W kraju niewidzialnych kobiet (Arabia Saudyjska)
      Opowieści super ciekawe, intrygujące, czasami irytujące (Inna wśród innych). Ale najbardziej poruszająca, do "głębi" serca to opowieść Spalona żywcem.
      Polecam.
    • simon915 Re: --Książki godne polecenia-- 21.01.15, 10:17
      metro!
    • dorota563 Re: --Książki godne polecenia-- 22.05.15, 10:20
      "sto lat samotności" z pod ręki gabriela garcía márqueza
      • moleslaw Szolem Alejchem "Z jarmarku" 05.06.15, 20:09
        Jestem zachwycona , to autobiografia autora , zamierzam sięgnąć i po inne przez niego napisane książki. Naprawdę uważam że należy ją przeczytać.
        • kasia12.34 Re: Szolem Alejchem "Z jarmarku" 19.06.15, 13:17
          Moim ostatnim hitem jest zdecydowanie ,,Władca Piasków" Elizy Drogosz. Młodziutka pisarka, ale książka świetna! Zawiera wszystko co powinna - tajemniczość, magię i trzyma w napięciu.
    • kks87 Re: --Książki godne polecenia-- 22.11.15, 20:49
      "Niewierna" R. Monforte. Znakomita powieść obyczajowa z zaskakującym zakończeniem i tematyką islamu.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka