natalijasz Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 17.07.08, 18:43 ja zazwyczaj używam przypadkowych papierków, czy jeszcze innych dziwniejszych przedmiotów, które nie zawsze się do zakładania nadają. chociaż moja przyjaciółka robi ręcznie przepiękne zakładki, po prostu nie mogę się nauczyć. albo gubię, albo doprowadzam ją do stanu totalnego zniszczenia (w jaki sposób? to wielka tajemnica moich książek i zakładek) Odpowiedz Link
aniakoles Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 17.07.08, 18:50 najczęściej jakiś papierek albo kawałek sznurka, gumka do włosów, różnie;P ale mam też takie typowe zakładki kupione i używam czasem, tylko że córa mi je wtedy najczęściej wyciąga i zjada albo drze Odpowiedz Link
morepig Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 17.07.08, 20:47 cokolwiek, paragon, papier toaletowy, kartka, cos innego. nie uzywam prawdziwych zakladek, gubie. Odpowiedz Link
exotique Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 17.07.08, 23:28 po ostatnim zamowieniu ksiazek, dostalam w prezencie 10 zakladek. Mam 2, reszta sie gdzies zapodziala. Za zakladki moze robic wszystko, od biletow zaczynajac, przez probki kremow czy szamponow, spinacze, wizytowki niewiadomokogo, listy zakupow, a na lisciu laurowym konczac. Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 18.07.08, 02:30 Zakładki wykonuję własnoręcznie z zachomikowanych okładek, będących niegdyś integralną częścią zeszytów szkolnych. To bardzo twórcze, odstresowujące zajęcie. Jeśli kupuję komuś książkę- staram się zawsze dołączyć zakładkę. To, że wykonuję takie działanie jest dowodem an to, że szkoła jednak na coś się przydaje. Pamiętam, że na technice, kiedyś robiliśmy zakładki do książek i zapałałam miłością do tego zajęcia. Kto wie, może powinnam zająć się ich masową produkcją? Odpowiedz Link
nomina Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 18.07.08, 10:18 Zerkam, czym założyłam czytane właśnie książki: 1. moja ulotka - w FM Akunina (właśnie skończyłam, świetne, choć nie jest to chyba najlepsza powieść Akunina). 2. zakładka z Mediateki. 3. karteczka do notowania - reklamówka leku. Zakładka musi mieć min. 5 cm szerokości i tyleż wysokości, bo inaczej zwykle gdzieś ją gubię Odpowiedz Link
jk3377 jej_wysokosc_sardynka 20.07.08, 08:32 jak te zakladki robisz? z okładek? nie moge sobie tego krcze wyobrazic jak?? moze powiedz albo jakies foto? bardzo mnie to zainteresowalo, tymbardziej ze mowisz ze dajesz na prezent))))) Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: jej_wysokosc_sardynka 01.08.08, 15:12 Przepraszam, że nie odpowiedziałam - nie zaglądałam do tego tematu. Zakładki robię głównie z okładek po zeszytach szkolnych (żal mi ich wywalić), czasem z jakiejś okleiny, tekturki, papieru kolorowego, kiedyś też robiłam z z takiej grubej folii i obszywałam kolorową muliną (do folii wkładałam kawałek kartki z kolorowego bloku technicznego). A właśnie przez jakiś czas robiłam ręcznie takie jakby bransoletki na ręce z muliny i tymi najgrubszymi i najdłuższymi z nich zaznaczałam stronę. Zakładki wykonuje się bardzo łatwo (to zajęcie wyciszające, odstresowujące): Bierzesz jakąś okłądkę zeszytu i patrzysz czy jest na niej jakiś obrazek czy wzór, który Ci się podoba. Zwracasz uwagę czy w okolicy nie ma jakichś rażących napisów, ceny, itp. Obmyślasz, jaką szerokość powinna mieć zakładka. Zginasz w odpowiednim miejscu okładkę (można pomóc sobie linijką) i sklejasz papier. Jeżeli coś wyjdzie nierówno - przycinasz. Można też wyciąć jakiś obrazek i nakleić go na podwójnej warstwie kartki z kolorowego bloku. Najładniejsze zakładki często dołączam do książki, którą komuś daję. Odpowiedz Link
taviatk_o Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 19.07.08, 10:09 zazwyczaj to maly kalendarzyk (musi byc sliski, bo nie lubie dzwieku potarc papieru o papier brrr), albo skrzetnie pilnowany olowek - czesto sie zapodziewa i musze go szukac, szcegolnei gdy zasypiam z ksiazka Odpowiedz Link
llidkao Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 19.07.08, 10:12 przypadkowa karteczka. Albo zapamiętuję stronę (jestem wzrokowcem). Odpowiedz Link
agaireszta Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 19.07.08, 11:00 Różnie Na ogół nie mam żadnej zakładki , bo wiecznie muszę gdzieś ją przegwizdac Ale na ogół to jakieś paragonu ze sklepu , bądź karty doładowania do komórki Odpowiedz Link
patka05 Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 19.07.08, 12:19 Nie będę oryginalna - przypadkowe karteczki, papierki... często ulotki. Odpowiedz Link
moleslaw Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 19.07.08, 20:52 Wszystko co tylko się da,paragony,pocztówki,listy,rachunki (potem znajduję po pół roku jak jest niepotrzebne),często łyżeczka lub paluszek.Wszelkie świstki itp.Pomimo iż staram się mieć zakładki do książek to one jakoś tak znikają,wolą książki niż mnie. Odpowiedz Link
sanja3 Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 20.07.08, 08:13 oczywiście wszystko co jest w miarę płaskie nawet chusteczki higieniczne - nieuzywane )) muszę wreszcie zrobic sobie porządna zakładkę Odpowiedz Link
mathiola Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 22.07.08, 12:54 to co akurat pod ręką - papiery, gazety, bilety, rachunki, paragony, okulary, telefon Stała zakładka nie wchodzi u mnie w grę bo gubię. Ze wstydem przyznaję że jak nie mam zakładki to zaginam róg A jak mi zależy na książce to zapamiętuję numer strony na której skończyłam. Potem i tak zapominam ale odnajduję po mozolnych poszukiwaniach Odpowiedz Link
maadga Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 22.07.08, 15:30 Taki wieszaczek mały na którym były przymocowane buciki mojego syna rozmiar 28 hehe A tak normalnie co popadnie w rękę rachunek, kartka. Często odkładam rozłożoną książkę, czasem zapamiętuję nr strony. Odpowiedz Link
makubata Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 22.07.08, 18:32 A ja mam zakładkę do książek )) Taką która reklamuje "cała Polska czyta dzieciom" Odpowiedz Link
panna-lee Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 24.07.08, 17:18 ja zazwyczaj je rozkładam. takie rozdziawione albo wtykam jakiś bilet czy inny papierek, może być nawet kawałek folii. zapamiętywać strony jakoś nie umiem Odpowiedz Link
jk3377 panna-lee 24.07.08, 17:20 panna-lee napisała: > ja zazwyczaj je rozkładam. takie rozdziawione ale chyba nie tekstem do gory rozwalone?nienawidze takich ksiazek i postepowania z nimi...mam nadzieje ze chodzi o tzw namiot...? Odpowiedz Link
dolmadakia Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 24.07.08, 17:21 Ja też rozkładam,ale tak się robić nie powinno Najczęściej kawałki gazety,albo staram się pamiętac nr strony /nie zawsze się udaje/ Odpowiedz Link
puanani Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 27.07.08, 18:46 A ja kocham i książki i zakładki do książek. Kolekcjonuję nawet różne ładne zakładki. Oprócz tego używam pocztówek przedstawiających Gdańsk, moje ukochane miasto, bo przy czytaniu miło mi oderwać się od czasu do czasu i spojrzeć na miłe sercu widoczki. Odpowiedz Link
nomina Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 27.07.08, 19:28 W zamierzchłych czasach, kiedy nieszczęśliwie podkochiwałam się, używałam zdjęć obiektu moich westchnień. W ten sposób przyjemność miałam podwójną Odpowiedz Link
sayonara2 Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 28.07.08, 11:27 Pani od polskiego ze szkoly podstawowej wpoila we mnie szacunek do ksiazek i chociaz od tamtego czasu minelo juz sporo lat to nigdy nie uzywam niczego przypadkowego,nie zaginam rogow,nie robie z ksiazki "namiotu" itp. zawsze sa to zakladki lub pocztowki z roznymi widokami jej wysokosc sardynko uklon w Twoja strone za wlasnoreczne robienie zakladek,ja mam dwie lewe rece i musze sie ratowac gotowcami ) Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 01.08.08, 15:22 Naprawdę nie trzeba mieć zdolności plastycznych, żeby robić zakładki. Wystarczy trochę pokombinować. Jak będę miała wenę - to podziurkuję niektóre zakładki i zrobię duuuuuuuużo fędzelków. Odpowiedz Link
jk3377 Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 01.08.08, 08:58 ja mam ostatnio zakladke reklamujaca ksiazki Szwai)))) Odpowiedz Link
askapelaska Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 04.08.08, 14:08 Jakis czas temu uzywalam plaskiego, drewnianego ...nozyka do masla (nieuzywanego, oczywiscie!) Idealnie zaznaczal strony, nie trzeba bylo wertowac calej ksiazki (jak to sie czesto zdarza uzywajac malych karteczek), a jednoczesnie byl na tyle plaski, ze nie odksztalcal kartek Ktoregos razu zapomnialam go wyjac z przeczytanej ksiazki i wypadl Panu Bibliotekarzowi prosto na lade po czym zaginal... Musze sobie sprawic nowy Odpowiedz Link
myszunka Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 08.08.08, 09:01 Z racji tego,że troszke odziedziczyłam zdolnosci artystyczne po mamie) zazwyczaj używam wyhaftowanych przez siebie zakładek. Jest troszke nad tym pracy ale potem podwójna przyjemnosc: patrzec na coś ładnego i czytac cos ciekawego pozdrawiam Odpowiedz Link
mucta Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 08.08.08, 11:33 Zawsze pocztówki. Staram się widoczek na pocztówce dopasować mniej więcej do przewidywanego klimatu książki. Odpowiedz Link
ingutka Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 08.08.08, 13:25 Przypadkowe, czyste papiery typu bilet autobusowy, wypis od lekarza, awizo. Mam też swoje ulubione zakładki "cała Polska czyta dzieciom", ale ponieważ czytam parę książek na raz to ich nie wystarcza. W razie czego zapamietuję stronę. Odpowiedz Link
pyziulka Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 08.08.08, 13:51 Kiedyś kupiłam sobie "profesjonalną" zakładkę metalową, ale gdzieś zapodziałam. Aktualnie wykorzystuje karteczki "post it" rożnej wielkości i rożnego koloru Sprawdza się w 100%,a jako studentka zawsze mam jakieś pod ręką Odpowiedz Link
lila_m Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 08.08.08, 21:54 Przeróżnie, jak już pisano wyżej, plus wsuwki do włosów. Lila Odpowiedz Link
bebiak Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 09.08.08, 14:24 Mam dwie-trzy zakładki kupione w Grecji z tamtejszymi widoczkami, a poza nimi - pocztówki, typowe pocztówki, najczęściej takie otrzymane od jakiejś Bliskiej Duszy z Grecji Odpowiedz Link
kerry_weaver Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 15.08.08, 22:09 Bilety autobusowe bo najwięcej czytam w autobusach, a potem taki bilet służy miesiącami za zakładkę No i... robię "namiot", zaginam rogi, używam tego zagiętego fragmentu obwoluty (skrzydełka?) (tak jest najpraktyczniej), albo zapamiętuję nr strony czy fragment tekstu. Typowe zakładki natychmiast gubię a poza tym... źle mi się kojarzą. Odpowiedz Link
nchyb zakładki właśnie... 16.08.08, 14:41 sporo książek wydawanych jest z zakładką, taki prostokącik z kartonika... sprawdza się znakomicie... Odpowiedz Link
zana20 Re: zakładki właśnie... 20.08.08, 14:27 A ja mam taką swoją ulubioną zakładkę, rogów w książkach nie lubię zaginać i kłaść grzbietem do góry (szkoda mi). A nawet jak nie mam zakładki pod ręką, to zaznaczam wszystkim, co mi wejdzie pod rękę - nawet pilniczkiem hih! Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 21.08.08, 11:36 Jako zakładki mam zakładki Lubię je, zbieram, przywożę sobie z różnych wyjazdów - ostatnio ze "Świata Astrid Lindgren" w Vimmerby. Lubie takie, które mają sznureczek wystający spomiedzy kartek - odkąd gdzieś w czeluściach biblioteczki przepadła mi ukochana zakladka przywieziona z muzeum Alfonsa Muchy w Pradze. Nie mogę sobie przypomnieć, w jakiej książce ją ostanio używałam Odpowiedz Link
agawa79 Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 21.08.08, 12:07 Kiedy odchodziłam z poprzedniej pracy, zabrałam swoje niewykorzystane wizytówki, właśnie po to, żeby służyły mi za zakładki. Sprawują się świetnie, ale po przeczytaniu książki chyba wpadają w jakąś czarną dziurę zakładkową, bo ciągle biorę nowe i stosik wizytówek jest coraz mniejszy. Odpowiedz Link
in-ca Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 21.08.08, 21:27 A ja na zakładkę do książek mam zakładkę do książek )) Odpowiedz Link
pszczola25 Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 08.04.09, 13:09 rózniaste zakładki np takie rozdawane przez szkoły językowe, widokówki, jakieś zdjęcie, bilety autobusowe, ulotka z pizzą, stara jakaś koperta, kawałek gazety ) generalnie wszystko, co można włożyc między kartki książki i jej nie zabrudzi ani nie uszkodzi ) Odpowiedz Link
marjanna1 Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 09.04.09, 11:26 Ja mam dwie ulubione zakladki. Jedna dostalam od mamy, przywieziona z meksyku piekan reczna robota. Druga kupilam sobie w Toskanii, ta ma piekne zdjecie z typowym toskanskim krajobrazem. Czasem uzywam zakladek dolaczonych do ksiazek. Odpowiedz Link
kamkap Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 10.04.09, 10:20 Głównie typowych zakładek do książek. Lubię jak zakładkę widać w książce, jest sztywna, dlatego nie uzywam paragonów, biletów (zresztą na miesięcznym jeżdżę ). Niedawno uzywałam laurki od mojej córci Odpowiedz Link
alesio23 Re: A co macie jako zakładki do ksiązek? 16.04.09, 20:49 nie używam zakładek, zapamiętuję stronę. Odpowiedz Link
kamkap Re: <szok!!!!!!>;-) 17.04.09, 13:23 zawsze się dziwię jak można zapamiętać stronę. Czasem odkładam książkę na parę dni, bywa że i tygodni i jak można pamiętać numer strony???? Odpowiedz Link
marjanna1 Re: <szok!!!!!!>;-) 17.04.09, 20:47 Tez sie zastanawiam jak mozna zapamietac numer strony. Ja czytam czesto pare ksiazek rownoczesnie i tak jak kamkap czasem odkladam ksiazke na pare dni. Odpowiedz Link