fiona-only 06.08.08, 15:30 Jestem wierna jego literaturze od lat. Każda z jego książek zachwyciła mnie i często i chętnie do nich wracam. Wy także ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moleslaw Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 07.08.08, 08:01 Uwieeelbiaaaam! Zarówno książki jak i ekranizacje jego powieści.Ciekawe jak pisze jego syn Owen,jakoś nie miałam jeszcze okazji przeczytać? Odpowiedz Link
mathiola Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 07.08.08, 08:58 wiem, że kilka czytałam, podobało mnie się i t bardzo, ale nie pamiętam ani jednego tytułu Może wrócę kiedyś do niego i się bardziej przywiążę Odpowiedz Link
kamkap Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 30.04.09, 14:18 Ja lubię jego starsze książki, choć nowe tez kupuję. Pamiętam jak po raz pierwszy czytałam Lśnienie, Cmentarz dla zwierzaków czy Miasteczko Salem. Te 3 to moje ulubione A ekranizacji jakoś nie lubię, z wyjątkiem Lśnienia (z moim ulubionym Jackiem Nicholsonem) i Zielonej Mili, aha i oczywiście Skazani na Shawshank Odpowiedz Link
jk3377 a ja wlanie juz niedlugo po raz 1 przeczytam...... 30.04.09, 15:48 jego ksiazke 'komorka'...nigdy tego typu ksiazek nie czytalam i jestem ciekawa jak odbiore.. ponoc 'komorka' przerazajaca jest? prawda to? Odpowiedz Link
monikate Re: a ja wlanie juz niedlugo po raz 1 przeczytam. 30.04.09, 18:33 Tylko starsze książki. "Carrie", "Lśnienie", " Miasteczko Salem", "Smętarz dla zwierzaków", "Misery" - te najbardziej lubię. Potem King trochę się wypalił. Pisze w stylu agresywno-komiksowym, brakuje subtelnego pokaznaia, iż największy horror jest w nas i z nas się bierze. A do ekranizacji King raczej szczęścia nie ma. Jedno "Lśnienie" i jeszcze "Carrie" wiosny nie czynią. Odpowiedz Link
kerry_weaver Re: a ja wlanie juz niedlugo po raz 1 przeczytam. 30.04.09, 18:59 Ja lubię bardzo wiele jego książek, choć od pewnego czasu nie jestem w stanie czytać np. "Smętarza". Lubię Bezsenność, Sklepik z Marzeniami, Worek Kości, Stukostrachy, Desperację. Nie lubię cyklu mrocznej wieży, to mu nie wyszło. "Komórki" nie czytałam jeszcze ale wg opinii znajomej wielbicielki horrorów jest jedną z gorszych jego książek. Odpowiedz Link
andziaos Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 01.05.09, 03:10 Misery - to majstersztyk - każdemu możde zdarzyć się taka historia i o takich właśnie historiach czytamy w tabloidach... Inne książki - niezbyt... Odpowiedz Link
skajstop Cujo! Dolores Claiborne 05.05.09, 08:18 Parę tekstów Kinga ma moc. Ja się kiedyś przez jakiś czas bałem psów po lekturze "Cujo", choć teraz ta książka wydaje mi się średnia. Ale robi wrażenie - większe niż opowieści o wampirach. Koniecznie, koniecznie należy, moim zdaniem, przeczytać "Dolores Claiborne" - to ZDECYDOWANIE najlepsza książka Kinga, to w zasadzie powieść obyczajowa, ale jaka! No i ludzie piszący mają obowiązek zdać egzamin z "Misery" Ponadto "Cztery pory roku", gdzie jest "Skazani na Shawshank", czy jak się to pisze. Ale nowsze rzeczy Kinga już mnie tak nie kręcą. Może znużenie samym autorem? Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Cujo! Dolores Claiborne 13.05.09, 19:25 Nie przepadam za "Misery"... To już wolę "oryginał" - "Kolekcjonera" Fowlesa (równie straszny, choć bez krwi). Odpowiedz Link
skajstop Re: Cujo! Dolores Claiborne 14.05.09, 08:15 Zastrzeliłaś mnie tym Fowlesem. Odrzucając sensacyjną otoczkę, czy Fowles też dotyka tej nieszczęsnej relacji twórca-odbiorca? Bo mnie u Kinga to właśnie się podobało, nie jatka. Przyjdzie przeczytać tego "Kolekcjonera", tylko upewnij mnie, że to nie żadne dzieło eksperymentalne Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Cujo! Dolores Claiborne 14.05.09, 15:28 Nie, twórca-odbiorca to może akurat nie, ale King oparł swój pomysł na pomyśle Fowlesa, odniesienia są w tekście. "Kolekcjonera" tak czy inaczej przeczytać warto - to genialna powieść, mimo, że "psychologicznie" trudna do zniesienia, Fowles wydał ją w 1963, film na podstawie też istnieje (choć raczej kiepski). Odpowiedz Link
ojuciasan Jeszcze coś o "Kolekcjonerze": 15.05.09, 18:09 Autor-czytelnik nie, ale szerzej: twórca-wariat - to już owszem, jednostka wartościowa, z dużym potencjałem twórczym kontra szaleństwo i intelektualna nicość; poza tym mnóstwo odniesień do literatury i sztuki, to powieść erudycyjna, choć przede wszystkim rodzaj "thrillera" psychologicznego na wysokim poziomie (trudny do zniesienia, bo mocno dołujący, ale jednocześnie tak dobrze napisany, że zapada w pamięć chyba do końca życia). Odpowiedz Link
skajstop Re: Jeszcze coś o "Kolekcjonerze": 15.05.09, 20:43 Przekonałaś mnie, muszę przeczytać - dzięki za polecankę Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Jeszcze coś o "Kolekcjonerze": 16.05.09, 02:11 Tylko pamiętaj, że przestrzegałam: ona naprawdę działa na psychikę Odpowiedz Link
jk3377 tak po fotografii autora.... 02.05.09, 09:41 to stwierdzam,ze balabym sie juz jego samego hhheeh...doslownie wyglada mi na psychopate...moze takie ujecie akurat mam w ksiazce,ale ktos kto wymysla taaakie historie chyba ma troche skrzywienie co? Odpowiedz Link
kamkap Komorka 02.05.09, 19:58 Komorka średnio mu się udała. Dobry pomysł, ale trochę zabrakło w trakcie. A już zakończenie beznadziejne, nie będę szczegółów pisać, żeby nie popsuć czytania innym, zabrakło mu chyba pomysłu. Odpowiedz Link
jk3377 'komorka' niezbyt....... 10.05.09, 16:21 za dlugie i za nudne jak dla mnie...czuje ze zmarnowalam te 5 dni Odpowiedz Link
ojuciasan Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 13.05.09, 19:07 A czytaliście ostatnią - "Ręka Mistrza"? Jeśli nie, to bardzo bardzo mocno polecam A ze starszych jeszcze: "Pokochała Toma Gordona" i "Rose Madder". Z tym, ze King jest nierówny, choć potrafi być genialny. Ogólnie chyba wolę Carrolla. Odpowiedz Link
carriegirl Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 16.05.09, 20:47 Oj zdecydowanie Kinga uwiellbiam!! Czytam wszystko co mi wpadnie w ręce i zdecydowanie wolę te starsze, chociaż, chociaż 'Komórka' dała mi dużo do myslenia, a 'Ręka mistrza' to majsterszty tego co najbardziej w Kingu lubię-portretu psychologicznego. Zdecydowanie polecam! Odpowiedz Link
malinu Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 06.07.09, 10:29 Mnie bardzo ....uwielbiam jego książki. Niektóre mniej mi się podobają inne bardziej.Niektóre rozczarowały mnie , jak Historia Lisey czy Rose Madder inne zachwyciły np Dolores Claiborne, bezsenność, To, Lsnienie, Sklepik z marzeniami, lubię bardzo jego opowiadania. Na początku były filmy : To, potem Misery z rewelacyjną zresztą jak zawsze Kathy Bates. I choć po filmie sięgnęłam po inne książki Kinga, właśnie oczarowały mnie. Zdaje się, że pierwsza była Wielki marsz, zrobiła na mnie duże wrażenie. I tak zaczęło się. Nie czytałam tylko cyklu Mroczna wieża, zaczęłam ale nie spodobało mi się i dałam sobie spokój. Lubię też ekranizacje jego książek, z reguły jestem rozczarowana, a tu nie może poza Carrie i Smętarzem ze zwięrzętami, ale Skazani na Shawshank, To, Lśnienie, Sklepik z marzeniami, Zielona mila czy wspomniana wcześniej Misery lub Dolores Claiborne (w obu jedna z moich ulubionych aktorek Kathy Bates) zachwyciły mnie. Zwłaszcza te dwie ostatnie. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 06.07.09, 15:24 No proszę, jak to z tym gustem jest... A mnie właśnie najbardziej zachwyciły "Historia Lisey" i "Rose Madder" (moja ukochana książka Kinga i jedna z ukochanych książek w ogóle!). No i ostatnia: "Ręka Mistrza". Jeszcze "Pokochała Toma Gordona". Ze starszych również "Lśnienie", "To" "Worek kości", "Dolores" i "Bezsenność". Niektóre opowiadania tez są świetne. Były także rozczarowania: "Desperacja" (którą natychmiast oddałam kumplowi!), "Miasteczko Salem". Ale ogólnie to swoisty geniusz, zwierzę literackie, ma to coś we krwi Odpowiedz Link
malinu Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 07.07.09, 12:51 Właśnie ostania- Ręka mistrza bardzo mi podobała się. Nie mogłam oderwać się od niej. Do Desperacji podchodziłam chyba z 4 razy, ale w końcu skończyłam ją Odpowiedz Link
in-ca Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 07.07.09, 16:15 Ja czytałam Kinga dawno, ale i tak nie wciągnął mnie na tyle, żeby się nim zachwycić. Może jeszcze kiedyś sięgnę po jego książki, w końcu z wiekiem i odbiór się zmienia. To co pamiętam z jego książek to niestety dłużyzny bez napięcia i na studiach jeszcze nie mogłam się nadziwić, że to król suspensu był, bo tego właśnie nie mogłam znaleźć w jego książkach. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 08.07.09, 03:51 Spróbuj jednak. Może najnowszą, "Rękę Mistrza"?... Odpowiedz Link
in-ca Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 08.07.09, 10:51 Obiecuję Zaraz jej gdzieś poszukam do kupienia Odpowiedz Link
ojuciasan Re: STEPHEN KING - kogo jeszcze zaczarował ? 08.07.09, 13:46 Miłej (jeśli tak to można ująć lektury! Odpowiedz Link