Gość: ale sukces IP: *.man.poznan.pl 21.04.09, 15:42 Jesteście najlepsi, bo idą do was najlepsi uczniowie - co roku to samo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mm Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: 94.254.196.* 21.04.09, 16:24 mysle, ze warto byloby zwrocic takze uwage, jak ci uczniowie z MM sie zachowuja... osobiscie znam wielu i chocby mi doplacono, nie chcialabym sie tam uczyc... jak jest sie zdolnym i sie chce uczyc, to bez wzgledu na szkole mozna dobrze zdac mature. program jest przeciez ten sam, realizowany we wszystkich szkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 17:06 Nie wiem jak jest z MM, ale ja słyszałem dużo złych opinii o VIII LO i też nie chciałbym się tam uczyć... ponoć jest tam dużo przyjezdnych spoza Poznania (ze względu na wielość klas), którzy udają wylansowanych, wielkich Poznaniaków, a słoma z butów wyłazi... Oczywiście to generalizowanie i krzywdząca opinia dla niektórych, ale słyszałem wiele takich głosów. Powtarzam jeszcze raz, że to zasłyszane opinie, nie wiem na ile są zgodne z prawdą :) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... 22.04.09, 12:43 Czy generalizujesz?? Raczej powinieneś pomyśleć o tym, co piszesz. Do większości szkół uczęszcza wielu "przyjezdnych", ale pisanie o słomie jest, delikatnie mówiąc, nieporozumieniem. Przecież to są jeszcze dzieci. W tym wieku zaczyna się dopiero kształtować charakter człowieka. Czy im ta słoma będzie wychodziła z butów, czy nie, okaże się w późniejszych latach i to niezależnie od miejsca zamieszkania. Zastanów się, o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:06 Może i tak, ale niektóre zachowania można już ocenić w tym wieku, zwłaszcza, że 17 lat to już nie takie dzieci. Ale jak tacy "przyjezdni" próbują udowodnić wszystkim "miejscowym" jacy to oni są obyci w mieście, znają wszystko wzdłuż i wszerz, a potem wyłazi ich, w sumie, proste myślenie np. spotkałem się z opinią, że ktoś kto pracuje fizycznie powinien zarabiać więcej od "umysłowych", bo przecież bardziej się napracuje. Owszem, wśród tzw. "miastowych" też zdarzają się takie rzeczy, ale jakoś jakby mniej (albo ja akurat tak trafiałem). Po prostu ludzie ze wsi przyjeżdżając do miasta myślą chyba, że "miastowi" uważają ich za gorszych i próbują wszystkim pokazać, że tak nie jest, często z odwrotnym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... 23.04.09, 13:11 To, o czym piszesz, to nic nowego, jednak należy pamiętać, że tego typu opinie wygłaszane przez dzieciaki, pochodzą w rzeczywistości od ich rodziców. Później to się zmienia i wierz mi, że "przyjezdnych" w każdej szkole jest mniej więcej tyle samo. W szczególności dotyczy to "starych" liceów. 17-latek to dzieciak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sl Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: *.icpnet.pl 24.04.09, 14:25 Tak a najmądrzejsi są... Czekajcie, ile macie lat? Za słowa "17latek = dzieciak" sugeruję puknąć się ostro w głowę. Poznaniacy się znaleźli. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... 26.04.09, 01:21 A Ty ile masz, co?? Chyba mi nie wmówisz, że 17-latek jest dorosłym człowiekiem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: 217.97.146.* 11.05.09, 13:20 Hmm..Co prawda i liceum kończyłem dość dawno, i maturę zdawałem jakiś czas temu, ale czuje się trochę dotknięty Twoja opinia o, jak to piszesz, "przyjezdnych".. Dojeżdżałem do LO do P-nia przez całe 4 lata, wstając o 5:30, bo musiałem zdążyć na pociąg o 6:24, żeby zdążyć na lekcję na 8:00. W -P-niu byłem już ok. 7:15, w szkole mówiłem "dzień dobry" paniom sprzątaczkom..W tym czasie gro z moich licealnych koleżanek i kolegów jeszcze się na drugi bok przewracało w łóżku. I nie jeździłem do P-nia bo miałem takie "widzimisię" a z konieczności, bo po prostu w moim miasteczku nie było wtedy jeszcze szkoły średniej (lata '90 XX-ego wieku). I uwierz mi, to nie było tylko wrażenie, że "miastowi" (czyt. miejscowi) uważają nas, dojeżdżających za gorszych od siebie.."Oni" znali się z klas z podstawówki, tworzyli już zamknięte "elity" - ze wzgl. na szkoły, na znajomości wśród rodziców, zajęcia pozaszkolne.. Ciężko jest być obcym, nowym, szczególnie będąc 15-latkiem zaczynającym nową szkołę.. Poziom nauczania w szkołach poznańskich był wyższy niż w "pozapoznańskich".. Szczególnie nauka języków obcych była dużym "skokiem".."Przyjezdni" z wielu wzgl. czują się obco: nie zaprasza(ło) się ich (nas) na imprezy "klasowe", bo..? No właśnie.. Dlaczego? Bo co..? Zachować się potrafiliśmy w towarzystwie nierzadko lepiej od "miejscowych" a jedynym "mankamentem" było to, że byliśmy "zamiejscowi". Już w pierwszej klasie poziom się zaczął wyrównywać a na koniec LO niektórzy byli zdecydowanie lepsi niż "miejscowi". Więc ta opinia o tym, że "ludzie ze wsi" (nie wszystko co poza Poznaniem to wieś, tak na marginesie..) uważają się za gorszych ma swoje, i to dość głębokie, uzasadnienie w podejściu i traktowaniu ich przez "miastowych"..I wtedy ci "obcy" MUSZĄ pokazać, że nie są gorsi.. Kwestia w jaki sposób, ale pierwotna przyczyna jest taka sama.. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: *.icpnet.pl 23.04.09, 12:26 To nie są opinie zgodne z prawdą:)I wierz mi, znam to z autopsji, a nie ze słyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 18:54 jakoś nie widzę całego rankingu 'gazety'. Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... 22.04.09, 14:46 Zajrzyj pod "Kto najlepiej zdał maturę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PitHowe Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: 81.210.121.* 22.04.09, 19:17 Świetny ranking - dobra robota. Naprawdę solidnie popracowali przygotowując tak informację w tak wielu przekrojach. Jako rozdzic przyszłej absolwentki gimnazjum dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: *.icpnet.pl 22.04.09, 19:46 A moim zdaniem kiepski. Przedmioty podane wyrywkowo(gdzie np. fizyka i chemia -znów faworyzuje się humanistów?).Podobnie jak kierunki na wyższych uczelniach.No i brak danych ile osób z której szkoły dostało się na dany kierunek studiów, co stanowiło najmocniejszą pozycję dawnego rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nienar Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 23:08 czemu nie uwzględniono np. fizyki czy chemii ?? ranking jak każdy dobrany by faworyzować jakąś szkołę... chodziłem do VIII i niewiele osób zdających tam fizykę zdawało ją na poziomie podstawowym, co znacznie zwiększyło by poziom szkoły w rankingu. Warto się też zastanowić czy szkoła której większość uczniów wybiera maturę rozszerzoną a zdaje ją nienajlepiej jest faktycznie lepsza od tej która lepiej przygotowuje ale nie wszyscy piszą rozszerzony poziom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: *.man.poznan.pl 04.05.09, 16:55 Ludzie , ten ranking to farsa i kłamstwo . Za to autorzy tych bzdur powinni odpowiadać przed sądem . Jak można oszukiwać przyszłych i tych którzy już chodzą bądź chodzili do tych szkół. Wybrać sobie parę przedmiotów i na tym opierać wartość szkoły . To skandal . Ale zobaczymy jak odpowie na już skierowane wobec nich zarzuty redakcja . List który został skierowany do gazety , prezydenta i władz oświatowych znajduje się np . na stronie www.viilo.poznan.pl/. Życzę miłej lektury . Odpowiedz Link Zgłoś
antrejka Najlepsze poznańskie liceum, to... 09.05.09, 23:30 Kiepski ten ranking strasznie, i nic się gimnazjaliści z tego nie dowiedzieli. Trudniej byłoby zamiast jakiś dziwnych średnich wykazać: że z fizyki najlepiej zdali maturę uczniowie tego liceum, a z biologii tego, z chemii to liceum jest najlepsze, a z j. polskiego to, a z matematyki jeszcze inne...??? Uczniowie gimnazjum chcący uczyć się w liceum muszą (niestety) ukierunkować swoją edukację na jakiś profil, no i wcale ich nie obchodzi, że wg waszego rankingu ma on -2% z edukacji ogólnie, bo może akurat interesujący go przedmiot jest najlepszy w Poznaniu. Beznadzieja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cooboos Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 17:08 A gdzie jest sam ranking? Ja go widzę tylko jego opis: Dwójka wyprzedziła to, LO Sióstr Zmartwychwstanek wskoczyło do pierwszej dziesiątki, itd. A gdzie jest sam ranking? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etry880 Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 21:24 Marcinek? Wiecie dlaczego? To szkoła bufonów, którzy mają korepetycje ze wszystkiego. Oto odpowiedź. Gdybym też mógł sobie na to pozwolić...ale sytuacja finansowa w moim domu na to nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: 217.97.146.* 22.06.09, 11:17 Zdawałem maturę w Marcinku..co prawda 15 lat temu.. Bez korepetycji, bo też mnie ani rodziców nie było na to stać..I zdałem..I to całkiem nieźle..I wcale się za bufona nie uważam..Moi znajomi tez tak o mnie nie sądzą..Ale to było 15 lat temu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: Najlepsze poznańskie liceum, to... IP: *.karolin.pl 22.06.09, 18:34 Zdecydowanie przesadzasz... Pewnie sam się nie dostałeś i teraz tak gadasz... Odpowiedz Link Zgłoś