Dodaj do ulubionych

Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek

05.07.09, 23:25
no i co cały krzyk?
skończyli szkoły? dostali dyplom? no to nie sa już studentami :P

a nagły wysyp "zagubionych" legitymacji to nic nowego, lic. ameryki nie odkyrwają :P

wakacje sie zaczęły, nie ma o czym pisać to się pisze o niczym ;/
Obserwuj wątek
    • Gość: ppp Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: 95.108.18.* 05.07.09, 23:32
      No faktycznie - utrata przywilejów to straszna tragedia.
      Ale ukochana GW już namawia do kombinatorstwa...
      Zenua
      • stypendysta Re: Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek 06.07.09, 00:16
        Gość portalu: ppp napisał(a):

> No faktycznie - utrata przywilejów to straszna tragedia.
        > Ale ukochana GW już namawia do kombinatorstwa...

To nie jest takie proste - obecnie legitymacja studencka jest legitymacją elektroniczną, z którą są zwiazane pewne usługi opłacone wcześniej, np. sieciówka lub bilet liniowy komunikacji miejskiej opłacony na rok, a w każdym razie poza datę obrony pracy dyplomowej, która to data jest datą ukończenia studiów. Rację mają więc rektorzy, chociaż sugerowałbym nie przedłużanie okresu studiów, co okresu ważności legitymacji do końca roku akademickiego ukończenia studiów.

• Gość: gość portalu Re: Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 00:22
          to rzeczywiście taka strata dla "studentów" to 40zł... sporo z nich więcej
          przepija każdego dnia. a jacy biedni są studenci, to proponuje wybrać się pod
          jakiś akademik - najczęściej nie ma gdzie samochodu zaparkować tyle fur stoi.
        • pyruszka Legitka kosztowała 17 zł-wlasność studenta? 06.07.09, 16:29
          sprawa przedstawia się tak:

- płaciłam 17 zł za ten kawałek plastiku
          - na nowy rok akademicki naklejają mi naklejkę z datą
          - ja jestem właścicielem tej legitymacji (moje zdjęcie, moje dane, moja forsa)

- gdy broniłam licencjat w lipcu, naklejka na legitymacji głosiła ważność do 31
          października!! (koniec roku akademickiego)

fakt faktem może nawet po obronie nie jest się studentem, tylko absolwentem, ale
          dlaczego do licha zabierają Mi dokument będący moją własnością???
          W końcu zapłaciłam za niego!
      • Gość: poznanianka Re: Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.cdma.centertel.pl 06.07.09, 01:01
        studenci już dawno wpadli na pomysły jak zatrzymać przy sobie legitymację, więc
        GW tylko robi wokół tego szum a nie przedstawia instrukcję :]

a poza tym mamy prawo do zniżek do końca ważności legitymacji. kończąc liceum,
        czy inną szkołę która podlega pod MEN można korzystać ze zniżek do dnia w którym
        legitymacja traci wazność. Dlaczego więc studenci nie mogą korzystać z
        przywilejów do końca października? A tym bardziej że część z nich będzie
        kontynuowała studia? Hmm? :]
        • Gość: studentka Re: Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 01:40
          Myślę,że to jest właśnie sednem problemu - ktoś tego nie przemyślał wcześniej.
          Gdy kończymy liceum faktycznie mamy zniżki, gdy bronimy magistra to możemy
          odebrać dyplom jesienią, a więc zachować ulgi. W przypadku licencjatu dyplom
          potrzebny jest do dalszej rekrutacji, więc i legitkę trzeba oddać. Niestety.
          I może dla niektórych studentów 40 zł to pryszcz, ale dla innych to sporo, bo to
          ich ciężko zarobione pieniądze. Nie można generalizować oceniając 'fury pod
          akademikami'. Poza tym do tego dochodzą pociągi, autobusy, nie mówiąc już o
          głupim bilecie do kina.
          • Gość: gocha Re: Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.icpnet.pl 06.07.09, 10:12
            Do rekrutacji na studia 2 stopnia wystarczy zaświadczenie z dziekanatu o
            ukończeniu studiów 1 stopnia, dyplom odbiera się w październiku, jak nową
            legitkę ma się w kieszeni. Wielu studentów broni się we wrześniu i nie mają
            szansy złożyć odpisu dyplomu przy rekrutacji.
            Czasem nawet to nie jest konieczne. Ja broniłam licencjat w czerwcu trzy lata
            temu (UAM), pani z dziekanatu zapytała, czy składam papiery na SUM, jeśli tak,
            to nie musiałam oddawać legitymacji, a odebrałam dyplom.
    • jaroslaw.stachowski Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek 06.07.09, 09:19
      mamy niezbyt sprytnych studentów nie znających się na prawie, nie rozumiem po co
      gubią legitymacje skoro można poprostu ją nie oddać za nie oddanie nie ma żadnej
      sankcji za nielegalne posługiwanie pewnie jest, ale nielegalne posługiwanie jak
      ktoś się nie przyzna raczej trudno udowodnić.
      • Gość: studentka Re: Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 09:47
        bo legitymacje trzeba mieć do odbioru dyplomu, a są uczelnie, gdzie dyplom
        trzeba mieć żeby rekrutować na 2 stopień. Zaświadczenie nie wszędzie wystarczy.
      • Gość: 555 Re: Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 02:10
        moja uczelnia wymaga oddanai legitymacji na 2 tygodnie przed obrona pracy, nie oddasz, nie dostaniesz terminu obrony

swoja droga, dziekan wydzialu to pani prawnik :)
      • Gość: Estera Niestery trzeba legitymację oddać IP: *.centertel.pl 07.07.09, 10:52
        W przeciwnym wypadku student nie może przystąpić do obrony pracy
        licencjackiej, nie ma licencjatu, więc nie dostaie sie też na
        magisterkę.
        Studenci są sprytni, ale wszystko ma pewne granice.
    • Gość: _m_ Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:43
      To ci dopiero odkrycie Ameryki! Zawsze tak było - zdałeś egzamin
      dyplomowy - oddajesz legitymację, jakikolwiek ten dyplom by nie był.
      Ale faktycznie, wygodniej było przy studiach 5-cio letnich,
      odbywanych jednym cięgiem - było się o jedne wakacje do przodu :-)
    • takajednaania Nie chodzi tylko o zniżki! 06.07.09, 11:43
      Redakcja nie wspomniała o bardzo ważnej sprawie: przestając być studentem osoby
      niepracujące tracą ubezpieczenie zdrowotne w NFZ na kilka miesięcy - do czasu
      podjęcia studiów magisterskich. Konieczne staje się wiec albo podjęcie pracy
      albo zarejestrowanie się w urzędzie pracy jako bezrobotny absolwent.
      • Gość: Ola Re: Nie chodzi tylko o zniżki! IP: *.chello.pl 06.07.09, 11:52
        wystarczy, ze zarejestrują się jako bezrobotni i bedą mieli
        ubezpieczenie.. w czym problem??? a skoro kończą studia to przestają
        być studentami..
        • Gość: Enon Re: Nie chodzi tylko o zniżki! IP: *.chello.pl 06.07.09, 17:14
          Problem w tym, ze licencjaci w znaczącej części o tym nie wiedzą. I może być
          finansowa tragedia. Zrozumiała?
          • ar.co Re: Nie chodzi tylko o zniżki! 06.07.09, 18:13
            Już Rzymianie wymyślili zasadę "Nieznajomość prawa szkodzi". Jeśli
            licencjaci nie wiedzą, jakie prawa tracą w wyniku skończenia
            studiów - to jest to ich problem. Ale studentami już nie są, więc
            ulgi studenckie im się nie należą.
    • anders76 Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek 06.07.09, 12:03
      Kolejny bubel prawny pracowicie wypracowany przez durne
      administracje od szkoly do ministerstwa konczac. No i ten brak
      uprawnien ZUS to naprawde rekord swiata durnoty naszych
      administratorow. Za co to cale towarzycho swoje pensje pobiera ?
    • Gość: bylystudent Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 12:23
      Ciekawe skąd GW wzięła ten "wzór" elektronicznej legitymacji ;)
    • Gość: absolwentka Re: Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.159.12.2.static.crowley.pl 06.07.09, 12:47
      u nas (UW) po prostu nie oddawało się legitek, panie w dziekanacie nawet nie
      pytały albo tylko wzdychały "legitymacja pewnie się zgubiła, co?". A po
      skończeniu mgr (broniłam się dopiero w grudniu) też nie oddałam legitki, skoro
      miałam pieczątkę (hologramik;) wazny do 31 października :)
    • Gość: sadek Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 13:24
      ja wlasnie dzis probowalem to zalatwic na UP. potrzebuje pismo ze sie obronilem ale wpierw chca zwrotu legitymacji. i nie wazne, ze dyplom dostane dopiero za miesiac. a wszedzie gdzie szukam pracy chca dyplomu...
    • Gość: Emily Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.chello.pl 06.07.09, 15:29
      Na UG (wpia), aby móc podejść do obrony należy oddać legitymację, traci
      ważność w dniu obrony itd. Wydanie duplikatu w przypadku zgubienia to mozolna
      procedura, bo trzeba dać ogłoszenie do płatnej gazety (wyborcza 17 zł
      bodajrze) o zgubieniu legitymacji, przynieść zaświadczenie o wpłacie do
      dziekanatu i dopiero wtedy wydadzą nową legitymację. Statystyki są
      przerażające, na moją małą grupę 10 osób z seminarium - 3 "zgubiły
      legitymację", w innej grupie 5 osobowej - 2. Wszyscy dookoła wiedzą, że to
      tylko pic, żeby tylko mieć zniżki. Niby racja - nie jesteśmy już studentami,
      ale tylko przez głupi podział na licencjat i magisterkę. Po LO nie zabierają
      legitymacji uczniowskiej. Chcąc dostać się na studia uzupełniające muszę
      przynieść zaświadczenie od lekarza, że nie ma przeciwwskazań. Skoro tracę
      ubezpieczenie NFZ, to mam płacić za wizytę, do której zmusza mnie uczelnia,
      wcześniej zabierając mi zniżki? ... nieładnie. Rejestrowanie się jako
      bezrobotny jest bezcelowe. Będą nam przysyłać jakieś głupie propozycje prac,
      których i tak nie chcemy podjąć.
      • Gość: Taaa Re: Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.net-partner.pl 06.07.09, 21:08
        bodajrze nie wszystkim powinni dawać świadectwo ukończenia
        podstawówki
    • drhuckenbush Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek 06.07.09, 16:41
      Jak ja konczylem studia, to w dziakanacie nie robiono problemow. Prace
      magisterska obronilem w czerwcu, ale korzystac z "uprawnien" chcialem tak
      dlugo jak sie da - do konca pazdziernika. Wiec zapytalem pan w dziakanacie co
      zrobic, zebym nie musial oddawac legitymacji. Powiedzialy mi, ze musze je
      zgubic. Na pytanie co dalej - powiedzialy, ze oswiadczenie ze zgubilem musze
      napisac. Wiec poprosilem o kartke, napisalem oswiadczenie, pani mi oddala
      legitymacje ktora zgubilem :) I po klopocie :)
      • agulha Re: Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek 07.07.09, 11:19
        Wyjątkowo pasuje ta Twoja sygnaturka do treści wypowiedzi. Porównaj sobie na
        spokojnie.
    • mr1470 Legitymacja a uprawnienia 06.07.09, 18:20
      Legitymacja legitymacją, ale nawet jej zgubienie nic nie daje. Na przykład nie
      radziłbym próbować nie płacić ZUS-u za pracującego na umowę-zlecenie absolwenta
      posiadającego "zgubioną" legitymację. Za 5 lat ZUS sobie przypomni i będzie wrzask.

A przy okazji - to samo było od lat!!! ze studentami studiów zaocznych, którzy
      dalej szli na studia magisterskie, ale tam się nikt nie przejmował, dopiero jak
      na "biednych" studentów dziennych ("biednych", bo utrzymanie miesięczne w
      Poznaniu to spory wydatek, więc bardzo biednych na studiach dziennych nie ma),
      to sobie GW popisała artykuł. Choć komentarz na drugiej stronie był OK.
    • Gość: maniek Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.echostar.pl 06.07.09, 18:32
      Dlatego ja egzamin licencjacki ustawiłem na wrzesień i miałem w wakacje luz i
      bez oszukiwania :)
    • Gość: gosc Zrobiłeś licencjat? Nie masz już zniżek IP: *.itt.com 06.07.09, 23:05
      te kraj namawia i toleruje lamanie prawa,to jest nieprawdopodobne ze
      publicznie wypowiadaja sie o tym rektorzy i toleruja przestepcza
      dzialanosc absolwentow.Ten kraj jest jak gnijace i rozkladajace sie
      mieso.Gratuluje walczacej Solidarnosci z Walesa na czele oraz 20
      letniej polskiej demokracji za stworzenie panstwa zlodziei i
      oszustow
    • lmblmb Cholerne polaczki 07.07.09, 23:06
      "Żacy już kombinują, jak tego uniknąć "

No tak, a teraz to przeniosło się na forum Gazety. Po co piszecie jak
      kombinować? Tego w Polsce i tak jest za dużo.
    • Gość: dcr Dlaczego tylko licencjat? A co z inzynierami? IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.09, 11:36
      Chyba sie Wyborczej zapomnialo, ze ten problem dot. tez inzynierow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka