Dodaj do ulubionych

podatek od neiruchomosci

25.07.12, 11:48
Drodzy sasiedzi, pewnie Wy rowniez otrzymaliscie wymiar podatku z UM za hale garazowa - czy tylko mi sie wydaje ze kwota podatku za hale pieciokrotnie wyzsza od podatku za mieszkanie jest bledna? czy ktos z Was zglebial temat? Czy udzial w hali dla kazdego z nas wynosi 1/222 tak jak w pierwsyzm akcie notarialnym czy cos sie po drodze zmienialo?
Obserwuj wątek
    • slon123 Re: podatek od neiruchomosci 26.07.12, 15:01
      Kwota podatku za garaż jest tak wysoka ponieważ miasto uwaza, że garaż z oddzielną ksiegą wieczystą jest osobną nieruchomością od całego bloku. Dla takiej nieruvhomości stosują stawkę podatku własciwą dla pozostałych nieruchomości (ok. 10 razy tyle co za mater dla mieszkania).
      Niestety NSA w styczniu tego roku wydał, niezbyt madrą, uchwałę 7 sędziów, w której potwierdził, że tak jest prawidłowo, i teraz wszystkie sądy sa związane ta uchwałą. Jedyną nadzieją na niższy podatek jest skierować sprawę do sądu i liczyć, że sąd jeszcze raz skieruje zapytanie do NSA, a ten tym razem w pełnym składzie orzeknie pozytywnie dla podatników. Do tego czasu pozostaje płakać i płacić.
      Najlepsze jest to, że wyższy podatek zawdzięczamy PWD. Gdyby garaże były prrzypisane do mieszkań i nie miały oddzielnej księgi wiczystej, to płacilibysmy za nie 10 razy mniej.

Ja bedę zaskarżał decyzję miasta i szedł do sądu, może się uda (ale nadziei wielkich nie mam).

Efektem moich bojów z pijawami z magistratu podzielę się na forum. Może to potrwać jednak kilka lat;).

Pozdrawiam
      • gesty Re: podatek od neiruchomosci 27.07.12, 13:55
        dziekuje za 'rozjasnienie' sprawy, to nie pierwszy przypadek kiedy szary obywatel musi zagryzc zeby i placic...jeszcze jedna sprawa, czy te miejsca w hali byly jakos wyodrebniane aktem tak jak mieszkania? czy jest na nie tylko akt z 2007 o prowadzenie wspolnej inwestycji? Ucieklo mi z glowy jakies pismo ktore chyab traktowalo o kolejnym akcie...
        • slon123 Re: podatek od neiruchomosci 27.07.12, 14:14
          Nie wiem jak hala wyodrębniono. Ja w akcie notarialnym mam napisane, ze oprócz mieszkania nabywam udział w hali garażowej o odrębnej KW. Nie wiem co się wydarzyło wczesniej i na jakim etapie budowy PWD wyodrębniło halę garażową.

Podrawiam
          • gesty Re: podatek od neiruchomosci 28.07.12, 08:31
            ok thx, udział wpisany jest 1/222 ?
            • marcelo28 Re: podatek od neiruchomosci 01.08.12, 23:23
              udzialy nie sa rowne wystarczy spojrzec na KW .....ale mnie interesuje jeszcze jedna rzecz miejc w hali zgodnie z AN mialo byc 224 a jest wiecej? dlaczego?
              • gesty Re: podatek od neiruchomosci 06.08.12, 13:10
                w ktorym polu w KW widnieje wielkosc udzialu? dla mnie ten koszmarny dokumetn jest zupelnie nieczytelny...
                • marcelo28 Re: podatek od neiruchomosci 14.08.12, 22:53
                  wielkosc udzialow podana jest tez w akcie notarialnym....w KW rowniez i jest to jak sadze bardzo czytelny dokument :)

ale drodzy sasiedzi nie zastanawia Was podzial udzialow dla mnie nie jest zrozumialym jest ich podział bo jesli miejsc jest np 224 to udzialy powinny byc 1/224 oczywiscie sa do tego jeszcze przeciez komorki lokatorkie objete ta sama księgą a wiec tym samym udziały powinny byc jeszcze mniejsze...oczywiscie pomijam fakt ze ktos moze miec nieco inny udział z uwagi na to ze ze na jedno miejsce hali moze przypadac wieksza ilosc wlascicieli mieszkan wiec tym samym te udziały moga podlegac dalszym ' podziałom'
                  poza tym jak wiadomo miejsc w hali jest wiecej...
                  faktem jest ze mnie nikt nie przedstawil projektu podzialu hali garazowej z oznaczeniem miejsc i ciekawi mnie czy ow projekt byl zalacznikiem do aktu notarialnego ... moznaby zajrzec do zbioru dokumentow dla naszej KW w sadzie...
      • 5pool Re: podatek od neiruchomosci 28.07.12, 13:14
        Podatek ten jest niesprawiedliwy, zwlaszcza że nie są to male kwoty i termin jaki UM nam dał do zapłaty jest krótki.
        Jeden pozew do sądu to zbyt mało żeby coś zdziałać, może warto pomyśleć o pozwie zbiorowym.
        Ja jestem gotów przyłączyć się do bojów z magistratem.
        • slon123 Re: podatek od neiruchomosci 30.07.12, 09:27
          Nie ma czegoś takiego jak pozew zbiorowy, w tym przypadku. Każdy indywidualnie musi zaskarzyć swoją decyzję i później iść do sądu.

Tak mój udział wynosi 1/222.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka