GoĹÄ: gość
IP: *.adsl.inetia.pl
06.11.16, 12:27
pojawiła się informacja, że zmienia się formuła pogrzebu. najpierw trumna ze zwłokami w kościele, potem msza, a po tym kondukt od bramy kościelnej. Zmiana nastąpiła najprawdopodobniej na życzenie rodzin. Natomiast nic nie wiadomo o cenie. Ostatnio spotkałem się z tym, że ksiądz umywa ręce od załatwiania sprawy, a wszystko zrzuca na zakład pogrzebowy. A tam słyszysz: 700 zł za wykopanie grobu głębinowego (na dwie trumny), jeżeli chcesz pojedynczo, to i tak kwota ta sama. Msza, organista i pogrzeb 500 zł. Do tego opłata na 20 lat tzw. pokładne. W Chełmnie pojawił się cennik na usługi świadczone przez księży, nie ma już "co łaska", łaskę robią "fereciarze" strojący dobre miny, a w rzeczywistości są zdziercami wiedząc o tym, że zasiłek pogrzebowy z ZUS jest obcięty do 4 tys. zł. Jak to się ma do tego, co mówi Ojciec Św. Franciszek. Do Chełmna jego nauki nie docierają, co na to Biskup Toruński, a co Skarbówka. Dlaczego nikt nie wystawia faktury. Czarna strefa działa. Ciekawe, co by się stało, gdybym chciał po staremu: u księdza co łaska, wykopanie pojedynczego grobu za 400 zł, a dla organisty 100. W jaki sposób rozlicza się z dochodu organista, na co przeznaczone są wpływy za mszę i pogrzeb. dla mnie to jest zdzierstwo, żerowanie na rodzinie zmarłego i wykorzystywanie sytuacji. Za poprzednich proboszczów było inaczej, czyżby obecni kierowali się tylko i wyłącznie kasą, na to tak wygląda. Zdaję sobie sprawę, że znajdzie się zaraz wiele odpowiedzi oskarżających mnie, negatywnie oceniających wpis, ale taka jest prawda. Pieniądz najważniejszy i oby było jak najwięcej pogrzebów, ślubów, chrztów itd. bo będzie więcej okazji, by napełnić własne kieszenie, a gdzie przesłanie Kościoła.