Dodaj do ulubionych

pogrzeb po nowemu

IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.16, 12:27
pojawiła się informacja, że zmienia się formuła pogrzebu. najpierw trumna ze zwłokami w kościele, potem msza, a po tym kondukt od bramy kościelnej. Zmiana nastąpiła najprawdopodobniej na życzenie rodzin. Natomiast nic nie wiadomo o cenie. Ostatnio spotkałem się z tym, że ksiądz umywa ręce od załatwiania sprawy, a wszystko zrzuca na zakład pogrzebowy. A tam słyszysz: 700 zł za wykopanie grobu głębinowego (na dwie trumny), jeżeli chcesz pojedynczo, to i tak kwota ta sama. Msza, organista i pogrzeb 500 zł. Do tego opłata na 20 lat tzw. pokładne. W Chełmnie pojawił się cennik na usługi świadczone przez księży, nie ma już "co łaska", łaskę robią "fereciarze" strojący dobre miny, a w rzeczywistości są zdziercami wiedząc o tym, że zasiłek pogrzebowy z ZUS jest obcięty do 4 tys. zł. Jak to się ma do tego, co mówi Ojciec Św. Franciszek. Do Chełmna jego nauki nie docierają, co na to Biskup Toruński, a co Skarbówka. Dlaczego nikt nie wystawia faktury. Czarna strefa działa. Ciekawe, co by się stało, gdybym chciał po staremu: u księdza co łaska, wykopanie pojedynczego grobu za 400 zł, a dla organisty 100. W jaki sposób rozlicza się z dochodu organista, na co przeznaczone są wpływy za mszę i pogrzeb. dla mnie to jest zdzierstwo, żerowanie na rodzinie zmarłego i wykorzystywanie sytuacji. Za poprzednich proboszczów było inaczej, czyżby obecni kierowali się tylko i wyłącznie kasą, na to tak wygląda. Zdaję sobie sprawę, że znajdzie się zaraz wiele odpowiedzi oskarżających mnie, negatywnie oceniających wpis, ale taka jest prawda. Pieniądz najważniejszy i oby było jak najwięcej pogrzebów, ślubów, chrztów itd. bo będzie więcej okazji, by napełnić własne kieszenie, a gdzie przesłanie Kościoła.
Obserwuj wątek
    • Gość: wierny Re: pogrzeb po nowemu IP: *.tvgawex.pl 06.11.16, 16:32
      ....większość tych czynności możesz wykonać sam ,znam cię i aż taki bidak i sirota to ty nie jesteś abyś nie dał rady godnie pochować swoich bliskich ,a jak sam piszesz to na prośbę moją i innych wiernych ta zmiana na normalność, i nie matrw się o tych co sobie tego nie życzą ,załóż własną tanią pogrzebówkę wytniesz konkurencję bo teoretyczna oferta kusząca...
      • Gość: Nodd Re: pogrzeb po nowemu IP: *.opera-mini.net 06.11.16, 20:40
        To co ty nazywasz normalnością , ja nazywam przedłużaniem cierpienia bliskim... Na moja opinie nie ma wplywu fakt ze jestem niewierzacy.
        ps Moge miec tylko nadzieje ze bedzie to opcja "na życzenie" a nie cos obligatoryjnego.
      • Gość: true Re: pogrzeb po nowemu IP: *.146.73.224.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.11.16, 20:45
        Zapisałem w ostatniej woli,że nie życzę sobie absolutnie udziału faceta w sukience w moim pochówku .....

czyli chcę pogrzeb świecki mieć

a miejsce mam na parafialnym regularnie opłacane ...
        sukienkowych wiąże umowa w sprawie pochówków..

do tego zażądałem kremacji ..

wywalone mam na zasiłek z Zusu ,bo ubezpieczenie prywatne powinno pokryć wszelkie koszta

aaaa... i nie życzę sobie żadnego pomnika.. żadnych świeczek , ani kwiatów ....

• Gość: tg Re: pogrzeb po nowemu IP: *.tvgawex.pl 07.11.16, 13:17
          napisz jeszcze ile masz lat ,pewnie 17 co?
      • Gość: gostek Re: pogrzeb po nowemu IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.16, 18:45
        napisz o co tobie chodzi. z tego nic nie wynika oprócz tego, że dajesz porady - z poziomu twojego. Forma pogrzebu należy do mnie, a nie do wyzyskiwaczy. a skoro jestes taki wierny, to pamietaj o przykazaniu miłości.
    • Gość: fartciarz Re: pogrzeb po nowemu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.16, 20:54
      To zostań grabarzem. Co, nie umiesz kopać /pod kimś/?
      • Gość: true Re: pogrzeb po nowemu IP: *.146.73.224.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.11.16, 21:00
        Waść jakiś inny jesteś ?

Wierzę w Boga ,tylko obsługa naziemna mi nie odpowiada .... młocie parowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka