Gość: Argmator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 18:40 Boga nie ma!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krzyzak55 Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.11.* 24.11.06, 18:44 jest bo TY jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gift do krzyżaka Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 18:22 A co bóg bzykał jego matkę?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 18:46 ha ha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 15:25 bóg był jest i będzie na zawsze i co wy za bzdury piszecie ludzie opanujcie się jesteście nienormalini a ten kto załżczył ten wątek to psychol ze szpitala psychiatrycznego lecz się człowieku póki nie jest za puźno bóg był jest i będzie na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator do xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 18:22 Swoją niezbyt inteligentną wypowiedzią zaprzeczyłeś istnieniu Boga, a zarazem się zbłaźniłeś! Pomyśl, gdyby Jezus usłyszał, że ktoś mówi, że Boga nie ma to by go tak bezczelnie zbluzgał jak Ty mnie? Jesteś katolikiem czyż nie? Twoje obelgi w stosunki do mnie świadczą o tym, że masz wszystkie doktryny chrześcijańskie głęboko w poważaniu... Aha i jeszcze jedno "póki" piszę się przez "Ó" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do argmatora Re: do xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:29 no to nie rozgłaszaj że boga nie ma i nie namawiaj do tego innych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bo to ostatnie stadium głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: do xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:40 Ja nie namawiam tylko wygłaszam swoje poglądy, a to różnica!!! Ostanie stadium głupoty to mieć tak ograniczone poglądy jak Ty! Nie wiem jak śmiesz nazywać się katolikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.10.* 06.01.07, 23:57 Bardzo boisz się, że po śmierci stanie się NIC, prawda? Dlatego się łudzisz i okłamujesz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 19:08 o kims Kogo nie ma nie pisze się tyle, nie mówi, nie kłuci nie polemizuje!! może tylko poprostu nie możesz go znaleźc podążając za tym co dzieje się w instytucji kościoła! Powiem więcej tam bardzo łatwo go zgubić!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.10.* 06.01.07, 23:55 Absurdalny argument - Kubusia Puchatka tez nie ma, a ludzie o nim mówią, piszą, polemizują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 19:41 prądu nie ma - nie widziałem więc nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 24.11.06, 19:43 Kazdy wie swoje.. i nie myśl że przez forum każdy uwierzy ;| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 19:45 Też argument. Bóg Cie prądem nie porazi... Powietrza nie widziałem a wiem, że jest Harry Potter istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahj Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 24.11.06, 20:15 a błyskawicy podczas burzy nigdy nie widziałeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.10.* 07.01.07, 00:01 Na istnienie prądu elektrycznego sa miliardy dowodów - choćby to, że teraz tu dyskutujemy. Na istnienie bogów i bóstw nie ma takowych. To nie Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo, tylko człowiek ze strachu przed śmiercią stworzył Boga. Potem dla własnych korzyści (władanie ludem, polityka, dominacja....) stworzył religię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierun Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 20:18 sama błyskawica to jeszcze nie prąd - to tylko swiatło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.8.* 26.11.06, 14:06 A ja Ci życzę,żeby Ciebie BOG doświadczył tak bardzo,zebys nie miał ZADNYCH wątpliwości!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 14:33 Gdybyś spojrzała, obiektywnie, krytycznie na tą religię zauważyłabyś jakie sprzeczności ona w sobie kryje. To jaki Bóg jest nie zależy od tego jaki on naprawdę jest, tylko od tego jak wyobrażają go sobie ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 10:36 dobrze mówisz na religie , nie na Boga!! nasza religia jest pełna kłamstw, pełna nienawiści,wystarczy pójści do kościoła aby ich posłuchać! wystarczy spojrzec na zakłamanych księży liczących tylko mamonę,aby zwątpić!! Ale BÓg jest!! Bóg to to co w nas najlepsze!! to wszystko to co powoduje u śmiech na naszej twarzy, to mołość, przyjażń, uczciwość!! Bógh to wszystkie najlepsze uczucia jakie mieści nasza dusza!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 19:00 Mi nie chodzi o instytucje kościoła, bo to już osobna kwestia. Nie rozumiem jak można podporządkować stworzenie rzeczy materialnych istocie, która takową nie jest. Szanuję Cię lola za to, patrzysz obiektywnie na religię i że (mam nadzieję) znalazłaś Boga drogą własnych poszukiwań, a nie wpajanych przez rodziców, kościół wzorców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Boga nie ma!!! IP: 81.210.32.* 26.11.06, 17:03 Powietrza nie widzę więc też go nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 18:58 Yeah dziękuję za olśnienie (sarkazm). Nikt mnie nie przekona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 19:13 Dziękuję;) Wy katolicy widząc kogoś kto nie wierzy od razu go odpychacie. Zamiast próbować pokazać mi drogę do Boga nazywasz mnie heretykiem? Taki z Ciebie katolik? Przecież Jezus nie zostawiłby zagubionej owcy. Przez to pokazujesz, że masz gdzieś jego nauki. Niektórzy katolicy zachowują się gorzej od niewierzących. Heh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.8.* 26.11.06, 19:32 Daj namiary na siebie,a wskażę Ci kierunek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (ups! ups! ups!) Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 21:02 Oczywiście że Bóg istnieje! Przecież On sam Cię stworzył, On sam Cię wykupił i zginął za Twoje grzechy, to On daje Ci tyle łask, których Ty nawet nie zauważasz... A na tym to własnie polega "Błogosławiony, kto uwierzył chodz nie widział"- gdybyś widział Pana Boga to wszystko byłoby za proste...!! by_Marcell = (ups!ups!ups!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 21:55 Zgrabne ale mało logiczne wytłumaczenie. Przecież mogę wymyślić sobie byle co i też powiem sobie, że daje mi to łaski i mnie to stworzyło! Nie można ślepo podążać za tym co mówią inni. Gdyby od dziecka mówiono Ci, że jedynym bogiem jest np. Marduk czy Allah Ty byłbyś przekonany o tym, że nic innego nie może istnieć. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... Przyglądam się temu wszystkiemu z boku i nie rusza mnie nawet fakt, że jakiś cieśla umarł na krzyżu. Och ależ błądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.11.* 26.11.06, 23:54 popieram, ogolnie piatka dla kolesia - "jezusa" - za to jak i jaką scieme walnal tylu ludziom, ze oni mu naprawde uwierzyli w boga itp. i mam pytanie: skoro bog wg. waszej wiary zatopil caly swiat, a wzial na statek tylko Noego i zwierzeta to skad wzieli sie czarni, biali, zolci i czerwoni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 55 Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 21:13 a uczyłes sie geografii????:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abel Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.11.* 28.11.06, 14:27 a mój bóg nie jest religijny ani polityczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 10:43 i jeszcze jedno, jeśli spojrzysz na to wszystko tak jak napisałam zauważysz wtedy że wszystkuie religie wierzą w to samo! w to co najważniejsze, nie w jakieś łaski, zbawienia itd ale w to co ludzkie w uczucia najlepsze jakie możesz posiadać! i uczą że te uczucia musza zwyciężąć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.10.* 07.01.07, 00:11 Dokładnie - socjalizacja i strach przed śmiercią powodują, że ludzie boją się nawet dopuszczać do siebie wątpliwości - to ogłupia jak każde tabu. Z drugiej strony wiara jest przydatna - podaje na talerzu system normatywny, bez którego prostaczkowie pozabijaliby się wzajemnie. Całe szczęście jest też grono ludzi o wyzszym poziomie intelektu, a co za tym idzie wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.10.* 07.01.07, 00:07 Okropny z niego ojciec, skoro pozwolił zakatować swojego syna. Gdzie miłość? I po co ta ofiara - bez tego by nam nie wybaczył? Tak lubi krew? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 10:40 bo szukasz Boga nie tam gdzie trzeba!! nie szukaj postaci z krwi i kości , nie szukaj duchów ani cudów!! spójrz na wszystko inaczej!! odkryj że Bóg jest między ludźmi , jest tym co najlepsze, najwspanialszymi uczuciami, nawyższymi wartościami, jest wszystkim tym co w nas najlepsze!! w każdym z nas!! i on tak nauczał, wystarczy dobrze przemyśleć te słowa!! a nie słuchac wyrytych regółek na religii! Księża powinni pomuc nam szukac a nie wzbudzać w nas wątpliwość!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.8.* 27.11.06, 15:03 Człowiek napotyka wiele trudności w poznaniu Boga za pomocą samego rozumu. Ponadto nie moze o własnych siłach wniknąć w głębię tajemnicy Boga. Z tego powodu potrzebuje Objawienia Bożego, nie tylko odnośnie do prawd, które przekraczają mozliwości ich rozumienia, lecz takze gdy chodzi o prawdy religijne i moralne,które mogą w ten sposób przez wszystkich być poznane bez trudności, z zupełną pewnością i bez domieszki błędu. Musisz uwierzyć, bo nie wszystko da się zrozumieć. "Zrozum, abyś uwierzył: uwierz, abys głębiej zrozumiał" (św.Augustyn) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Boga nie ma!!! IP: *.orange.pl 27.11.06, 15:16 Jedni wierzą w Boga, inni nie... Dla mnie nie ma to najmniejszego znaczenia. Ja osobiście nie jestem wierzący choć wychowałem się w rodzinie katolickiej, po prosu nie widze w Tym wszystkim sensu więc chyba tak jest lepiej niż miałbym udawać, że coś to dla mnie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 16:27 Proszę mi tu nie mówić o doznaniu jakiegoś objawienia czy prawd bożych bo to żaden argument. Powiedzcie mi skoro istnieje taka niepojęta istota, to dlaczego jest nią właśnie Jahwe a nie Zeus czy Perun, albo Allah? To prawda, wierzącym żyje się lepiej, co nie znaczy, że Bóg istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola do Agromatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 17:52 poczytaj moje wypowiedzii pomyś!! dlaczego ich unikasz ! tłumacze Ci że BÓg to tak samo Jahwe, Allach, Budda czy Jezus bo Bóg to my!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: do Agromatora IP: 83.2.8.* 27.11.06, 19:54 Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale z twoich wypowiedzi wynika że Bóg to my. My nie jesteśmy Bogiem. Bóg nas stworzył, nie my go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nargal Re: do Agromatora IP: 83.2.9.* 27.11.06, 20:03 prawidzwym bogiem jest shiva REGIE SATANAS! AVE SATANAS! CHWAŁA SZATANOWI! DZIEWIĘĆ TWIERDZEŃ SATANIZMU 1 Szatan reprezentuje zaspokojenie ż±dz zamiast wstrzemięĽliwo¶ci. 2 Szatan reprezentuje pełnię życia zamiast duchowych mrzonek! 3 Szatan reprezentuje nieskalan± m±dro¶ć zamiast obłudnego oszukiwania samego siebie. 4 Szatan reprezentuje przychylno¶ć dla tych, którzy na to zasługuj±, zamiast marnowania miło¶ci na niewdzięczników. 5 Szatan reprezentuje zemstę zamiast nadstawiania drugiego policzka! 6 Szatan reprezentuje odpowiedzialno¶ć wstosunku do odpowiedzialnych zamiast troski opsychicznych wampirów! 7 Szatan reprezentuje opinię, że człowiek jest zwierzęciem, niekiedy lepszym, ale czę¶ciej gorszym od czworonogów, zpowodu za¶ swojego "boskiego - duchowego iintelektualnego rozwoju" stał się najbardziej drapieżnym zwierzęciem ze wszystkich! 8 Szatan reprezentuje wszystkie tak zwane grzechy, ponieważ prowadz± one do psychicznego, umysłowego iemocjonalnego zadowolenia! 9 Szatan jest najlepszym przyjacielem, jakiego kiedykolwiek Ko¶ciół posiadał, ponieważ przez wszystkie te lata dawał mu zajęcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: do Nargala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 20:19 Weź mi tu nie wyskakuj z "Biblią Szatana" Antona Szandora Lavey'a... Shiva to niszczyciel a nie Szatan... Choć przyznam, że dla Ateisty sposób życia Satanisty może wydać się atrakcyjny gdyż propaguje on życie według swoich cielesnych pragnień i pradawnych instynktów. Jednak ja oprócz tego posiadam pierwiastek abstrakcyjnego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nergal Re: do argumentatora od Nergala IP: 83.2.9.* 27.11.06, 20:25 Nergal - sumeryjski bóg, syn Enlila i bogini Ninlil. Władca świata podziemnego po małżeństwie z Ereszkigal. Pierwotnie bóg zamieszkujący niebiosa, dla Babilończyków bóg światła, główne miejsce kultu - Kuta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cerber_55 Re: do argumentatora od Nergala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:03 SZATAN RULES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cerber_55 Re: do argumentatora od Nergala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:03 SZATAN RULES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cerber_55 Re: do Agromatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:01 > 7 Szatan reprezentuje opinię, że człowiek jest zwierzęciem, niekiedy lepszym, SZATAN RULES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ktos Re: do Agromatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 21:58 nie że BÓg to my ale BÓg to to co w nas najlepsze, a nie jakieś opowiadania o objawieniach!! 2 przykazania miłości jeśli juz tak zaczynamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator do ktoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 22:03 Czyli to co jest w nas stworzyło ludzi kiedy ich jeszcze nie było??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: do ktoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:27 i tu potzrzba dużej wyrozumiałości dla naszej wiary! przeciez wiemy jak to było z ewolucją!!nie zawsze Pismo Święte trzeba traktowac dokładnie! czasem to tylko przenośnie! jedno nie wyklucza drugiego ale trzeba samemu sobie to przemysleć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: do Agromatora IP: 83.2.8.* 28.11.06, 14:41 a coś więcej, bo nie wiem o co Ci chodzi z przykazaniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ktoś Re: do Agromatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:25 przypomnij sobie jak one brzmia! i nie szukaj na siłe jakiś cudów i nieudawaj żeś taki wszystkowiedzący! każdy Boga znajduje tam gdzie Go szuka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:32 Miło mi,że trudno wam odmienić mój nick;) Nie jestem wszechwiedzący. Dla mnie Boga nie ma. Dla każdego istnieje to w co wierzy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.11.* 27.11.06, 20:06 po pierwsze pisze sie regul, nie "regol" i tak samo pomoc, a nie "pomuc" droga katoliczko po drugie skoro bog jest dla ciebie uczuciem, 'tym co najlepsze' itp. to moze po prostu nie umiesz zrozumiec tego wszystkiego? dlaczego i skad? i w ogole? i dlatego tlumaczysz sobie to jakims bogiem - w sumie tak najlatwiej ludzie maja taka glupia tendencje, ze jezeli nie sa w stanie czegos pojac to przypisuja to silom wyzszym... ale skoro chcesz - to twoj wybor, w przeciwienstwie do ciebie nie namawiam ciebie na nic, ani nie "wskazuje ci drogi"... tylko sie nie zlosc, bo pojdziesz do piekla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do koleś Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 22:03 taki mądry jesteś to przedstaw swój punkt widzenia a nie się wymądrzasz! a BÓG koleś się pisze z dużej , podobnie jak osoba do której się zwracasz, ale to już nie chodzi o wiare tylko kulturę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.11.* 28.11.06, 14:03 a dlaczego niby mam pisac wyraz 'bog' z duzej litery? a listu nie pisze wiec nie mam zamiaru pisac zwrotow osobowych tez z duzych liter moj punkt widzenia? nie ma boga udowodnic? nie trzeba udowadniac, ze czegos nie ma, tylko, ze cos jest ogolnie mam wrazenie, ze bardzo sie zirytowales drogi internauto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Koleś Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 22:06 a Ty to chyba z RM od ojaca R. z takim wrogim nastawieniem!! wyraź swój pogląd!! Czekam z niecierpliwością!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.10.* 07.01.07, 00:05 obawiam się, że większość katolików. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnostyk Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.10.* 07.01.07, 00:04 Tak, bóg jest. Krasnoludki też są. I ufoludki. Jeden właśnie biega mi po biurku. A masz ty mała zielona cholero... o, wlazł za monitor. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nergal Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 27.11.06, 15:19 Boga nie ma więć do niego nie podchodze Odpowiedz Link Zgłoś
sezaloze Re: Boga nie ma!!! 27.11.06, 16:03 hmm ale jeśli chodzi o prąd czy powietrze to mamy realne naukowe potwierdzenie tego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kah [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 20:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nergal Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 27.11.06, 20:16 Bogowie ścieżki prawej ręki sprzeczali się i kłócili wciągu całej historii ziemi. Każde ztych bóstw oraz ich księża i pastorzy próbowali do swych własnych kłamstw dopasować filozofię. Okres zlodowacenia religijnej myśli może trwać wtym wielkim schemacie ludzkiego istnienia tylko przez określony czas. Bogowie skalani mądrością mieli swoje sagi, aich milenium traktowano jak rzeczywistość. Każdy znich, krocz±cy własn± "boską" ścieżk± do raju, oskarżał pozostałych oherezje iduchow± nierozważność. Pierścień Nibelungów rzeczywiście niesie wieczne przekleństwo, ale tylko dlatego, że ci, którzy go szukają, myślą wkategoriach "Dobra" i"Zła" - sami będąc przez cały czas "Dobrymi". Bogowie przeszłości, aby żyć, stali się podobni do swoich diabłów. Ich kapłani kiepsko grali rolę diabła, choć starali się wten sposób zapełnić swoje przybytki i płacić czynsz za świ±tynie. Niestety, zbyt długo studiowali "sprawiedliwość", przez co stworzyli marny i wypaczony obraz diabła. Tak więc wszyscy łączą ręce w"braterskiej" jedności iw desperacji idą do Walhalli na swe ostatnie wielkie ekumeniczne zgromadzenie. "Znajduj±c się blisko mroków izmierzch bogów". Kruki nocy wylatują, aby przywołać Lokiego, który podłożył płomienie pod Walhallę za pomocą pal±cego się piekielnego trójzębu. Nastał świt. Blask nowego światła zrodził się zciemności nocy ipowstał Lucyfer, aby po raz kolejny powiedzieć: "To wiek Szatana! Szatan rządzi światem!" Bogowie niesprawiedliwych nie żyją. Jest to okres narodzin magii inieskalanej młdrości. CIAŁO zatriumfowało izostanie zbudowany wielki Kościół poświęcony jego imieniu. Zbawienie człowieka nie będzie już zależało od jego samozaprzeczenia. Istanie się wiadomym, że świat ciała iżycia okaże się największym wstępem do wszelkich wiecznych rozkoszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aramgmir ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 20:27 Po pierwsze żadnych przekleństw mi tu!!! To kulturalna dyskusja i jak ktoś chce wyrazić swoje zdanie to Z KULTURĄ proszę! A po drugie nie wyskakiwać mi tu z wklejonymi fragmentami jakiś tekstów (Nergal) Proszę o wasze przemyślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 27.11.06, 22:50 ty nie jestes osoba ze Boga nie ma tylko Boga zamieniłas na Szatana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nergal Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 27.11.06, 20:32 o wiedze znajomy poganin tak trzymaj oby do zobaczenia wkrótce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 20:41 Poganinka!!!! w Chełmnie!!! I ja jej nie znam... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alison.t Re: Boga nie ma!!! 27.11.06, 20:43 bo ja obecnie nie mieszkam w chełmnie tylko bardzo daleko z tąd. a pozatym nie lubię się z tym afiszować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator do Alison IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 20:47 Rozumiem. Zawsze chciałem poznać poganinkę... Taką czystą słowiańską duszę... heh Odpowiedz Link Zgłoś
alison.t Re: do Alison 27.11.06, 20:53 wiesz tam gdzie przebywam to jest na porządku dziennym nawet w klasie mam dwóch satanistó pozdro dal poganinów z cch Odpowiedz Link Zgłoś
alison.t Re: do Alison 27.11.06, 20:57 hej argumentator z którego rejonu cch jesteś?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: do Alison IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 20:59 Niestety mieszkam w okolicach, ale jestem w mieście codziennie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nergal Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 27.11.06, 20:31 skoro chcesz własnych przemysleń to ci powiem że zwisa mi to a pozatym to są moje własne odczucia duchowe więc ci o nich nie powiem ale jak chce podebatować to podaj mi gg to napisze Odpowiedz Link Zgłoś
alison.t Re: Boga nie ma!!! 27.11.06, 21:11 dobra argumentator ja już kończe nie odpisuj mi na fotum napisz mi na alison.t@gazeta.pl swój numerek gg to se pogadamy pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jest Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 22:42 Smutne, że zatwardziałość serc, którą Jezus zarzucał faryzeuszom, dotknęła Jego uczniów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 22:47 coś mądrego nie mojego: Mam wrażenie, że kiedyś więcej było „wierzących niepraktykujących". Dziś wielu z nich jednoznacznie stwierdziło, że nie wierzy. Pojawiają się za to osoby, o których można powiedzieć „niewierzący praktykujący" – celebrują swoją wiarę na niedzielnych Mszach, starają się żyć przyzwoicie i pięknie, ale zagubiły gdzieś zdolność trwania w osobistej relacji z Bogiem. Tacy ludzie, pozbawieni fundamentu, nie widzą problemu w selektywnym podchodzeniu do wyznawanej wiary – trwają w Kościele, ale powierzchownie znają jego Credo oraz akceptują te nakazy katolickiej moralności, które nie sprzeciwiają się ich widzeniu świata. Postawa „niewierzących praktykujących" budzi w ludziach pragnących bliskości z Jezusem pytanie: „Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy sama wiara zdoła go zbawić?". A czasem nawet ironię: „Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę ze swoich uczynków". W powszechnym odczuciu Bóg bardziej łaskawym okiem patrzy na ludzi spełniających dobre uczynki niż na tych, którzy chlubią się swoją wiarą. Pierwszych można przecież określić mianem anonimowych chrześcijan, a drugich ludem, który czci słowami, a w sercu nosi nieprawości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat bez kos Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 27.11.06, 22:59 Czyty bredzisz czy o powiadasz swoje przezycia a Bug jest dla karzdego inny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina kawałek fajnego artykułu, może pomoże zrozumieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 22:59 Największym BŁEDEM LUDZKOŚCI jest "upostaciawiająca" SYMBOLIKA, wyrażanie uczuć do czegoś... czego w istocie tam w "niebie " nie ma. Ta naiwna polityka doktryn religijnych tworzy nasz Tak na prawdę... to żaden z ludzi nie potrafi określić ISTNIEJĄCYCH ZASAD i WZORCÓW jakie Stwórca... "postać" różnie rozumiana i przedstawiana, a NIEISTNIEJĄCA w rzeczywistości, bdąca tylko ZAMYSŁEM I PLANEM POTRZĄDKU... zresztą dalekim od ludzkich "prawd"... o surowych zasadach indywidualnego rozwoju Umysłu we własnym zakresie w podstawach Prymitywnego Istnienia połowiczne tylko Myślącego a krążącego wokół WYTYCZONYCH "SCHODÓW EWOLUCYJNYCH idei "DOBRO" jako PRZEKAZNIKA WZORCA, POMOCY KREACYJNEGO PROCESU DOSKONA LENIA...nieukształtowanego właściwie mózgu, bez BAZY WARTOSCIOWANIA Stałej, dającego DOPIERO WŁAŚCIWĄ DROGĘ ROZUMNYCH ROZWIĄZAŃ i POZIOM WYŻSZEJ ŚWIADOMOŚCI CZŁO WIEKA ...ROZUMNEGO... oraz NOWĄ POSTAĆ CZYSTEJ MYŚLI a Wyzwolonej z PRYMITYWNEJ FORMY FIZYCZNEJ. obraz NIEŚWIADOMOŚCI i Niedostosowania do Zasad Rozwojowych................ NADRZĘDNEGO SYSTEMU WYPEŁNIAJĄCEGO. Wyznaczone Zasady i ich schemat, mający dla nas jedynie znaczenie INFORMACYJNE, pozwalaja nam... jeśli zdołamy osiągnąć ten POZIOM i KRESKĘ Wyższej Świadomości rzeczy /lub kie dy intuicyjnie próbujemy sięgnąć po PRAWDĘ PRAW I OBOWIĄZKÓW Starającego się o POMOC/, ta pełna determinacji, chęci POZNANIA i WEJŚCIA W DRUGI TOM HISTORII ISTOTY WYŻSZEJ i ROZUMNEJ... daje w efekcie nam jakże odmienną postać.. CZYSTEJ MYŚLI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 27.11.06, 23:06 jestescie innstrukcja i za wami na pewno nie ma Boga teraz nad urzywamy jego słowo i imie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 00:06 Ludzie może troche krótsze treści wypisujciebo kopjujecie bzdury jakies z których nic nie wynika, mówcie jasno czy wierzycie czy nie i dlaczego a nie jakies dyrdymały...Ja np mam w rodzinie dwóch wujków, którzy zrzekli się kapłaństwa i przestali wierzyć w boga!myślicie że to przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liko Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 28.11.06, 00:28 nie mam ochoty z toba dyskusje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jah Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 28.11.06, 10:49 jak nie masz ochoty to po co sie wpisujesz Ja np. wierze w boga ale mam do niego wielki dystanst i napewno nie ufam systemowi kosciola mam im za zle ze nazucaja wiare prawie od urodzenia po przez chrzest.Dawniej bylo jeszcze gorzej bo byly drogi krzyzowe i to mam za złe kosciolowi i mysle ze ludzie wierza w swojego Boga wiedza podswiadomie ze trzeba w cos wierzyc zeby nie oszalec.Tylko swiadomi umyslowo ludzie potrafia zrzec sie wiary narzucaniej im od urodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jah Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.9.* 28.11.06, 10:51 ee i jeszcze sorry za błedy Odpowiedz Link Zgłoś
alison.t Re: Boga nie ma!!! 28.11.06, 13:53 może to nie na temat ale skoro widziałam tam coś o rydzu z torunia.On jest Katolikiem Najeżdza na naród żydowski a przecież Jezus byłzydem i to mnie irytuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:31 tez popieram! dlatego tak dziwi mnie jego poparcie przez niektórych księży! Gdzie tu jest BÓG? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator do jah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 20:33 Popieram ostatnie zdanie i pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woma Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 23:34 To ja tak ładnie cytatem z Roberta Antona: "Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru." to było ogólnie. "Gdyby Boga nie było, należałoby Go wymyślić." to mój światopogląd na istnienie Boga "Jedynym usprawiedliwieniem Boga jest to, że Bóg nie istnieje. tego bardzo lubie" a to taka kwestia, która też niejako stała się moim mottem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: illqwerty Re: Boga nie ma!!! IP: 81.210.32.* 29.11.06, 15:48 ogolem calkiem ciekawe wypowiedzi wyczytalem tutaj na forum , niestety z zadnym stwierdzeniem w pelni nie moge sie zgodzic.. ja sam osobiscie nie potrafie powiedziec(niepotrafie ujac tego w slowach) czym jest dla mnie Bog jak go widze .. .Wracajac do sprawy Kosciala i ksieży to sprawa warta rozglosnienia... nie chce mi sie pisac wywodow (tymbardziej jakos o tej porze) ogolem kosciol (czesc niego) troche zabardzo powaznie podeszla do sprawy.. uwazam ze nic na sile nienalezy komus nakazywac i namawiac do Wlasnej religi, sprawa ksieży jest juz wogole sporym tematem.. sam przez swoje zycie trafilem na tak zadumionych i trzymajacych sie tylko jednego motta jednej sprawy ksiezy ze Szok.. nie szlo nawet wtracic w ich rozmowe swego zdania.Poprostu nie przyjmowali innej odpowiedzi a ludzie uwazajacy inaczej spychali na bok.Z drugiej strony trafilem rownierz na bardzo pozytywnych ksiezy ktorzy potrafili bardzo jasno i klarownie wytlumaczyc wiele rzeczy, nietrzymali sie scisle ideologii swojej religi.Szlo z nimi normalnie pogadac , pokłocic sie :). ......wiem jedno temat Boga to temat bez dna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOTÓR ! Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 17:27 ALE JEST MOTÓRRR !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator do MOTÓR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 21:27 To poważna dyskusja!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaajj Re: Boga nie ma!!! IP: 81.210.32.* 29.11.06, 21:38 moze ty bedziesz Bogiem ja Stalin czy Hitler? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 21:50 Taaaak jestem Bogiem ich pokroju, będę niszczył, poniżał, wywyższał się!!! Generator sarkazumu można Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 21:50 wyłączyć;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:44 Co nikt się nie odzywa;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.8.* 01.12.06, 16:11 nie wierze w zadnego typu bostwa ani nic co z tym zwiazene. wg mnie religia jest po to aby czloweik mogł miec swojego "przyjaciela" ktoremu moze wszytko powiedziec i jego odp. bedize Twoim wytworem wyobrazni(czyli odpowiedz z Twoimi wymaganiami) ludzie od swojego powst. gdy goniły ich jeszcze tygrysy szablozeben uciekali do jaskin i tam wysławiali sowich bozkow aby dał im ochrone. no cóz dla nich to była spawa zycia lu smierci. a dzis to tylko sprawa... hmmm naszej wyobrazni. lecz trzeba uszanowac pogladay innych. (tolerancja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 19:50 No tak, ateiści tolerują wierzących, ale ci baaardzo częto mylnie postrzegają tych pierwszych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Boga nie ma!!! IP: 81.210.32.* 02.12.06, 20:21 Bóg jest i ja w to wierzę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 20:47 A ja mówię, że boga nie ma i też w to wierzę;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.8.* 03.12.06, 09:36 agmator: podobaja mi sie Twoje poglady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Kuba Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 12:44 Miło mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intelektualista Re: Boga nie ma!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 18:09 są to sprawy świtopoglądu i nie powinny być poruszane na forum pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aramgmir Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 16:44 Jeśli ktoś chce ze mną podyskutować, pogadać itp. to niech pisze na maila: the_pain_without_name@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 17:05 Jeśli ktoś chce ze mną podyskutować, pogadać itp. to niech pisze na maila: the_pain_without_name@op.pl pomyłka nicku;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Figurehead10 Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:21 Moim zdaniem jakiś Bóg na pewno istnieje, bo naprawdę jest wiele rzeczy naprawdę niewyobrażalnych. Rzeczy i zjawisk pozaziemskich, niewytłumaczalnych, metafizycznych... Ja jednak mocno odłamałem się od katolicyzmu, ponieważ nie przestrzegam pierwszych 3 przykazań, czyli tych dotyczących Boga. Po prostu nie zgadzam się z nimi, ponieważ wyobrażam sobie Boga raczej jako uosobienie dobra, cnoty, skromności i życzliwości, a nie jako kogoś kto (mimo iż zrobił dla Nas wiele) chce abyśmy przez całe istnienie rasy ludzkiej składali Mu cześć i dziękowali za poświęcenie. Jest to dla mnie sprzeczność. Uważam, że powinniśmy dziękować mu inaczej, przestrzegając tych 7 przykazań dotyczących człowieka, które są w istocie najważniejszymi prawami moralnymi. Sam osobiście staram się tak żyć. Staram się po prostu być DOBRYM CZŁOWIEKIEM. Jest to w życiu najważniejsze i sądzę że zbawienie powinniśmy otrzymać podążając tą właśnie drogą, a uczęszczanie (lub nie) we mszach świętych, czy też sama wiara w (obojętnie jakiego) boga nie jest taka ważna, a na pewno nie konieczna. Gdy ludzie pytają mnie o wiarę, mówię, że jestem ateistą. A to dlatego, że nie potrafię zaszufladkować wyżej opisanego "abstrakcyjnego myślenia". Pewnie myślę nielogicznie i niedojrzale ( nie mam zbyt wiele życia za sobą), ale cóż... To są po prostu moje odczucia. Pozdrawiam i skłaniam autora tekstu do przemyśleń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Boga nie ma!!! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 04.12.06, 19:04 Każdy ma prawo do wiary w co, bądź kogo mu się podoba. Prawdę mówiąc, to wiele zależy od tych, którzy nas uczą i wychowują, bo samemu mało kto jest w stanie odkryć istotę wiary. Szczerze mówiąc, to ta część naszego kraju-w której mieszkamy, jest najbardziej niewierząca... To przykre, bo sam byłem katolikiem, a teraz coraz bardziej się oddalam... tak jakby nie chciało mi się już wierzyć, przez co mimo że chodzę do kościoła to katolikiem nazwać się nie mogę, bo robię to bardziej z przyzwyczajenia... dlatego nie dziwię się, że powstał tu taki temat, jednak mam cichą nadzieję, że z każdym z Was spotkam się kiedyś... u Góry... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.8.* 04.12.06, 20:08 wiecie co? wydaje mi sie ze ten watek moze zle dziąłc na innych. kiedys nie miałem co robic i z nudow obejrzałem taka storn na ktorej były zamieszczone podobne wypowiedzi do tych tutaj. i wtedy zaczałem myslec o tym i "oddaliłem" sie od katolicyzmu. wiec mysle zeby wykasowac ten watek bo inne osoby moge tez podazyc ta sama droga co ja ( nie mowie ze jest to złe ale na pewno jakies neg odczucia od innych osob byłyby przytym obecne) (i w koncu kazdy waraza na tym forum swoja opinie i człowiek tylko je czyta ale ja wtedy tez je tylko czytałęm)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argmator Do Kuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 22:12 Chcesz, aby usunięto ten wątek tak? To po pierwsze zaprzecza wolności słowa, a po drugie niech ludzie czytają!!! Niech zaczną myśleć, niech zaczną pytać, niech na chwilę zejdą z drogi i spojrzą na to co wydawało im się oczywiste z dystansem. Z Twojej wypowiedzi wynika, że trzeba wierzyć bo "tak lepiej"! Bzdura! Niech każdy dochodzi do swoich poglądów poprzez własne przemyślenia, obserwacje, pytania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Do Kuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 19:26 co znaczy wykasować?? włąśnie trzeba myśleć, trzba się zastanwiac i znajdować swoja prawdę, w tym wszystkim a nie bzdurnie wysłuchiwać co Ci ktos wmówił 10 lat temu na religii!! trzeba myśleć aby móc rzeczywiście wierzyc i byc w 100 % przekonnanym do tego w co się wierzy i móc w razie konieczności walczyć o to co się wierzy, a czasem pomóc komus kiedy tak pyta i szuka jak My Tu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek myślący Re: Do Kuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 20:39 Ja uważam że Bóg jest istotą wykreowaną przez ludzi w ciągu stuleci. Jaki jest tego powód??? Wydaje mi się że kiedyś ludzie byli bardzo słabi psychicznie i poprostu Bóg został wymyślony w celu wzmocnienia ludzkiej osobowości, żeby wszyscy ludzie mieli jeden cel, a jak wiadomo to w grupie zawsze raźniej. Inna sprawa to ci wszyscy apostołowie. Wszyscy wierzyli i każdy z nich dodał coś od siebie do tej religi i przez wiele lat cały czas następowały jakieś zmiany. Kolejną sprawą jest celibat...na chłopski rozum to Bóg stworzył człowieka po to żeby on żył i żeby mógł przetrwać. To ten który wymyślił celibat zaprzecza istnieniu Boga, bądź poprostu zrobił mu na złość. Przecież gdyby wszyscy mieli żyć w celibacie i nie dopuszczać do popełnienia grzechu pierworodnego to już dawno pewnie rasy ludzkiej by na świecie nie było! Ja osobiście nie potrafie uwierzyć w to żę człowiek został stworzony przez Boga, patrząc na podobieństwo człowieka do małpy. Bardziej przychylny jestem teorii ewolucji! Uważam że kiedyś jakieś prymitywne organizmy żyjące dla siebie w ciężkich warunkach przez tysiące lat wykształtowały w swych ciałach narządy które później znowu ewoluowały tak długo aż wykształcił się homo sapiens. Mimo tego że popieram ewolucje i racjonalne wytłumaczenia, to nie przeczę że czasami zdarzają się rzeczy których w żaden sposób wytłumaczyć się nie da....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.8.* 17.12.06, 12:29 argmator- co ty kazesz ludziom "zejsc na chwile " z drogi? zastanow sie po co to robisz? kazdy z nas ma rozum, serce i to my decydujemy co mamy robic, myslec, czuc etc. nie potrzeba nam takich jak ty z calym szacunkiem!!! jesli nie wierzysz to twoja sprawa,ale tym co wierza daj spokoj, bo to ich wybor! pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles doFigurehead Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.11.* 04.12.06, 20:57 "Moim zdaniem jakiś Bóg na pewno istnieje, bo naprawdę jest wiele rzeczy naprawdę niewyobrażalnych. Rzeczy i zjawisk pozaziemskich, niewytłumaczalnych, metafizycznych... " Widzisz, to czego nie potrafisz zrozumiec tlumaczysz bogiem, dlaczego? "przestrzegając tych 7 przykazań dotyczących człowieka, które są w istocie najważniejszymi prawami moralnymi" No wlasnie, nie zadne przykazania, a prawa moralne! Mozna troche pospekulowac - moze ludzie "dawno temu" zeby wprowadzic/zmusic ludzi do przestrzegania jakis norm, w tym przypadku moralnych, po prostu oglosili je jako boskie, aby odniosly wiekszy skutek... no i tak sie przyjelo... (co do tego "przyjmowania sie" to moglbym wiele innych przykladow podac, ale nie o to teraz chodzi). "Sam osobiście staram się tak żyć. Staram się po prostu być DOBRYM CZŁOWIEKIEM" A wiec dazysz do tego, aby byc czescia spoleczenstwa, a byc czescia spoleczenstwa, to moim zdaniem przestrzegac normy prawne, obyczajowe i moralne - nic w tym boskiego, przynajmniej dla mnie "Gdy ludzie pytają mnie o wiarę, mówię, że jestem ateistą. A to dlatego, że nie potrafię zaszufladkować wyżej opisanego "abstrakcyjnego myślenia". " No i podsumowujac mozna stwierdzic, ze religia, a raczej jej czesc ktora uznajesz jest dla Ciebie wzorem zachowan w zyciu, ukazuje pewne normy itp. Co w tym boskiego? Gdzie ta nadludzkosc? Ja tu widze tylko zasady bycia czescia spoleczenstwa, a nie boga. W zyciu codziennym nie kierujemy sie bogiem tylko ogolnie przyjetym schematem zachowan - nie narobisz kupy na srodku rynku, bo religia Tobie zakazuje, tylko dlatego, ze ogolnie sie tak przyjelo, ze tego sie nie robi... i dlatego zachowujesz sie tak, jak sie zachowujesz - zaden bog na to nie wplywa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.8.* 05.12.06, 16:09 nie potrafie tego wyrazic tego co czuje w słowach. ale nie trafiłęs, to nie jest to ze trzeba wierzyc. nie uwazam tak. lae ja np mialem przez to małe problemy. a z tym wolnym słowem masz absolutna racje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz(Prezes) Re: Boga nie ma!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.06, 23:22 Nie rozumiem dlaczego ktoś zakłada tak beznadziejny wątek.Wiara w Boga lub nie jest każdego osobistą sprawą,a nawet i relacje między Bogiem,a człowiekirm.Dlaczego co niektórzy sądzą że Bóg nie istnieje.Bóg jest transcendentny.Nie nam rozmyślać na temat istnienia Boga.Ja jestem przekonany na 100% że Bóg istnieje wystarczy wierzyć,wystarczy korzystac z sakramentów Świętych.Z reguły z młodymi ludzmi tak jest że ta ich wiara gdzieś zanika,gdzieś ucieka.Nie jest to dobry proces,ponieważ nie chodząc do kościoła nie praktykując religii stają sie ludzmi zła,ludzmi diabła, nocy a nie dnia.Wielu ludzi patrzy się z perspektywy ksieży ale czy Ty chodzisz do kościoła dla Boga,czy księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.11.* 05.12.06, 23:47 O ja to zes teraz dowalil... "Nie nam rozmyślać na temat istnienia Boga." A komu? "Bog istnieje wystarczy wierzyc" Ja wierze w Flying Spaghetti Monster (www.venganza.org/) - naprawde istnieje. "nie chodząc do kościoła nie praktykując religii stają sie ludzmi zła,ludzmi diabła, nocy a nie dnia" Lol, to jest chyba punkt kulminacyjny Twoich wywodow. A dlaczegoz to staja sie zli? Kim jest czlowiek dnia, a kim czlowiek nocy? Czym sie roznia? Jak ich rozpoznac? Co soba reprezentuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz(Prezes) Re: Boga nie ma!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.06, 12:50 Spokojnie ja w żaden sposób nie próbują Ciebie urazić.Przechodząc do wyjaśnienia sprawy.Jak nie chodząc do Kościoła możesz być człowiekiem wierzącym???Ja czegoś tu nierozummiem.Człowiek "nocy" to człowiek zła oczywiscie utożsamiłem noc jako zło,a dzień jako dobro.W religii Chrześcijańskiej niema czegoś takiego jak powiedzenie jaestem chrześcijaninem wierzącym ale nie praktykującym.Zastanawiam się nad jedną rzeczą co Ciebie skłoniło żeby taki wątek założyc stało się coś w Twoim życiu czy coś.Człowieku zastanów się skąd jesteś,skąd pochodzisz to nie jest chyba wynalazek człowieka musiał Ciebie stworzyc Bóg prawda,ale jesteś wolnym człowiekiem i masz prawo tak myślec.A i jeszcze jedno niemysl sobie że masz doczynienia ze starszą osobą ja jestem klerykiem w seminarium mam 20l.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.11.* 06.12.06, 13:49 "Jak nie chodząc do Kościoła możesz być człowiekiem > wierzącym???" Mozna i osobiscie osoby, ktore tak robia, ze nie wierza w kosciol, a boga maja u mnie 100 x wiekszy szacunek (ja nie wierze w ogole, bo mylnie chyba cos wywnioskowales). "Zastanawiam się nad jedną rzeczą co Ciebie > skłoniło żeby taki wątek założyc stało się coś w Twoim życiu czy coś" Wiesz, jak decydujesz sie napisac takie cos, to najpierw sprawdz kto zalozyl ten temat, bo z tego co ja pamietam to nie ja. "co Ciebie > skłoniło żeby taki wątek założyc stało się coś w Twoim życiu czy coś.Człowieku > zastanów się skąd jesteś,skąd pochodzisz to nie jest chyba wynalazek człowieka > musiał Ciebie stworzyc Bóg " Pochodze z lona mojej matki, jakby nie spojrzec jestem wynalazkiem moich rodzicow. A jezeli chodzi Ci o gatunek ludzki to ufam teorii o ewolucji organizmow. "A i jeszcze jedno niemysl sobie że masz doczynienia ze starszą osobą > > ja jestem klerykiem w seminarium mam 20l" Coz moge Ci na to powiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do koleś Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 21:40 zapraszam na maila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes,Łukasz Re: Boga nie ma!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.06, 21:45 lukasz.m121@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.8.* 06.12.06, 16:11 widzisz Towje poglday wskazuje ze idzesz za slowem koscioła "sługa dnia a nie nocy" <haha> widzisz czynienie dobra NIE IDZIE W PARZE Z RELIGIA KOSCIOŁA1 CZŁOWIEK KTORY NHIE WIERZY TEZ MORZE BYC DOBRY!! DOBROC JEST WPISANA W KAZDEGO CZLOWKEIKA ANI TYLKO WIERZACEGO PRAKTYKUJACEGO ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz(Prezes) Re: Boga nie ma!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.06, 21:32 Oczywisciście,że tak ale zastanów sie skąd ta dobroć np.w Tobie sie bierze (nawet nie musisz o tym wiedziec)od Boga to on Ciebie kieruje zasięgnij Katechizm Kościoła Katolickiego lub 10 przyk.Bożych czyniąc dobro IDZIESZ ZA NAUKĄ BOGA stajesz się człowiekiem dobrym dla Boga,WIARA W Boga i jego istnienie jest wielką tajemnicą.Bóg jest bogaty w miłosierdzie jak mówił JP2.A popatrz papiez JP2kim był dla Ciebie bo moim zdaniem wysłannikiem od Boga wiele jest na to dowodów,albo Matka Teresa z Kalkuty.Zastanawia mnie jedno dlaczego młodzi ludzie odchodzą od Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypadkowy czytel Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.8.* 06.12.06, 22:16 Ale przypadkiem wyczytałem tu mądrości ,aż głowa pęka. Nie będę odpowiadał konkretnie nikomu , ale poddaje pod rozwagę......dlaczego człowiek umierający , nawet ten nie wierzący stara sie pojednać z Bogiem ? Dlaczego nie zabijacie , dlaczego nie tolerujecie zdrady , czegos tam jeszcze ?Przecież to sa boskie przykazania : nie zabijaj , nie kradnij itp ?Jeśli ktos nie wierzy w Boga ,dlaczego obchodzi np. Wigilię , czy Wielkanoc ? Niech idzie do pracy za tych , którzy wierzą.Dlaczego chcecie byc pochowani przez księdza , dlaczego w końcu pragniecie milości , którą głosił Jezus i Jego uczniowie ? Dlaczego kochacie swoją matkę , jak Jezus Maryję ?Jesli nie wierzysz jeden z drugim , to nie wierz.....nikt cie nie zmusza , ale w jakim duchu wychowasz swoje dzieci ? Ucz je nienawiści , jak szatan.......zabijaj , ćpaj ,rób wszystko co najgorsze. Zabij w końcu matkę swą......a religia głosi : Czcij ojca swego i matkę swoją. Tego będziesz spodziewał sie od swoich dzieci....i to wbrew religii ? Zanim cos tu napiszesz mocno sie zastanów , bo nie wiesz czy jutro nie będziesz wzywał Boga , ale może On nie przyjdzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do przypadkowy czy Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 22:38 Nie jestem tak słaby by wzywać Boga w trudnej sytuacji!!! Odpowiem na Twoje argumenty jak będę miał więcej czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles Re: Boga nie ma!!! IP: 83.2.11.* 06.12.06, 22:43 " > Ale przypadkiem wyczytałem tu mądrości ,aż głowa pęka" Na dobry poczatek - zgadzam sie - glowa peka, ale od Twojej wypowiedzi.... "Dlaczego nie zabijacie , dlaczego nie tolerujecie zdrady , czegos tam jeszcze ?Przecież to sa boskie przykazania : nie zabijaj , nie kradnij itp " A dlaczego niby mam zabijac i krasc? Nie kieruje sie zadnym kosciolem, a przyjetymi normami, obyczajami no i na pierwszym miejscu PRAWEM. Zwiazku z kosciolem nie widze? Czy Twoim zdaniem kazdy kto nie wierzy to odrazu musi krasc itp. Jezus i spolka nie ma monopolu na 'normalne' czyt. zgodne z obowiazujacymi normami itd. zachowanie. "Jeśli ktos nie wierzy w > Boga ,dlaczego obchodzi np. Wigilię , czy Wielkanoc ? Niech idzie do pracy za > tych , którzy wierzą" Bo tak sie przyjelo, w wiekszosci przypadkow jakie znam, to jest to bardziej swieto rodzinne, niz religijne. U mnie jest tak samo. "Dlaczego chcecie byc pochowani przez księdza " To samo - bo tak sie przyjelo. Chociaz ja osobiscie napisze karteczke o wyrazeniu zgody na przekazanie swoich organow dla celow naukowych/medycznych celem przeszczepu czy badan, a cialo chcialbym aby bylo poddane kremacji. "dlaczego w > > końcu pragniecie milości , którą głosił Jezus i Jego uczniowie " Myslalem, ze milosc to cos normalnego dla czlowieka, no, ale skoro tak twierdzisz to na pewno musi tak byc - gdyby nie Jezus, ludzi nie laczyloby uczucie wiezi jaka jest milosc... Calkiem zabawne. "Dlaczego > kochacie swoją matkę , jak Jezus Maryję " I znowu - to tylko Jezus kochal matke? Inni ludzie przed nim nie? A skad wiesz? Od Pana prof. Giertycha? Znowu myslalem, ze milosc do matki jest czyms naturalnym dla czlowieka, ale skoro to tez wymyslil Jezus to ok. Przyjalem do wiadomosci. "nie wierz.....nikt cie nie zmusza , ale w jakim duchu wychowasz swoje dzieci ? > Ucz je nienawiści , jak szatan.......zabijaj , ćpaj ,rób wszystko co najgorsze." Aha, to wszystko co nie jest chrzescijanstwem to jest zle i w ogole, powoduje patologie itp. To mnie znowu uswiadomiles, bo juz myslalem, ze to wynika z ludzkiej psychiki i myslalem tez, ze wierzacy tez robia takie rzeczy, ale ok. Wszyscy, ktorzy cpaja, morduja itd. to ateisci, ew. innowiercy. Ogolnie mam wrazenie, ze nadawalbys sie idealnie do jakze milosiernych, humanitarnych krucjat sredniowiecznych. "Zabij w końcu matkę swą......a religia głosi : Czcij ojca swego i matkę swoją. " A gdyby Twoja religia nie glosila takiego czegos, to mam rozumiec, ze Ty bys to zrobil? Powinni Cie odseparowac, poddac resocjalizacji i w ogole... "Zanim cos > > tu napiszesz mocno sie zastanów , bo nie wiesz czy jutro nie będziesz wzywał > Boga , ale może On nie przyjdzie ?" Ale fajne zakonczenie z pytaniem retorycznym, to ja moze tez tak zakoncze: A co jesli boga nie ma i ch... bombki strzeli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do łukasz Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 19:32 twoja wypowiedz jest bez sensu . dlaczego nie mam nad tym myślec może to włąsnie jest sens poszukiwac tegop co dobre a nie bezsensownie chodzić do kościoła i przyjmowac sakramenty których się nie szanuje albi lekcewarzy bo tak jest się przyzwyczajonym!! trzeba byc przekonanym do tego w co się wierzy a jak inaczej to zrobić jeśli nie samemu odnajdywac!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz(Prezes) Re: Boga nie ma!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.06, 21:37 Nie możesz mówić że moja wypowiedz jest bezsensowna.Mi własnie chodzi o szczere dobrowolne przyjmowanie tych sakramentów nie z żadnego przymusu.Ale powiedz mi Bracie gdzie będziesz bardziej poszukiwał,rozpoznawał Boga jak poprzez Modlitwy,medytację czy w na mszy w Kościele no gdzie w jakimś klubie czy na dyskach no chyba nie prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Łukasza Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 11:21 Boga moge szukac wszędzie nawet w klubie siedząc z kumplem i pijąc piwo! czasem łatwiej Go tam znaleźć niż w kościele gdzie słyszy się jak np w moim ostatnio, samą nienawiść! Kościół nie ma monopolu na modlitwę i na Boga!! a bezsensem nazwałem to że nie mamy szukać tylko chodzić do kościoła i wierzyć!! zastanów się czy idąć do seminarium wiesz w co wierzysz i jak sobie to wyobrażasz!?? czy aby napewno wiesz w co wierzysz czy tylko przyjołes to co Ci narzucili po narodzinach rodzice?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes(Łukasz) Re: Boga nie ma!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.06, 21:29 Wiesz cieżko sie rozmawia z ludzmi którzy nigdy nie doświadczyli powołania do kapłaństwa.Powołanie jest wielkim darem od Boga,gdzie nie kazdy może je mieć.Niechce mi sie na forum dyskutowac na temat powołania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz(Prezes) Re: Boga nie ma!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.06, 21:36 A teraz to Ty siejesz nienawiść do Kościoła mówiąc,że w twoim Kosciele sieją.No sorry stary,ale jaką nienawiść no to że np.nie sa tolerancyjni.A powracając do księży każdy ma prawo podupaść nawet kapłan tylko dlaczego zaraz robią taką aferę,w ksieżach to wszystko widzą ale np.o lekarzach czy innych ludziach nic.Dajmy już spokój to jest bezsensu wszystko,kiedyś zrozumisz czym jest Bóg,ale Bóg ma otwarte serce dla wszystkich,bo Bóg bogaty w miłosierdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 22:13 no ale księża to osoby które mają nam wskazać drogę do Boga! ja ninawiści nie sieję , stwierdzam tylko że nie wszyscy z nich widzą to przeznaczenie! a pozatym skąd wiesz że nie mam powołania!!??? Każdy ma do czegoś powołanie i nie jest to wcale gorsze niż Twoje!!! a może nawet ważniejsze, tego nie wiesz! No i na koniec skąd wiesz że napewno jestes powołany przez BOga do głoszenia jego prawdy?? skoro nawet nie zastanwiasz sie nad TYm Czym ON jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz(Prezes) Re: Boga nie ma!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.06, 22:28 Bo ja wierzę ze On jest gdybym niewierztył to cóż to wszystko by było????Ja pogłębiam swoją wiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArgmatorDo Łukasza Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 21:36 Co za głupoty!!! Jacy ludzie diabła??? Myślisz, że dla młodych ludzi wszystko jest oczywiste i jednoznaczne? Do Boga ludzie muszą dojść sami!!! Ja osobiście w niego nie wierzę, ale dla ludzi wierzących Bóg nie może być gotową odpowiedzią na wszystko lecz drogą pytań i drogą wyrzeczeń i cierpienia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz(Prezes Re: Boga nie ma!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.06, 21:39 Ale ja sam jestem młody,wiem o co chodzi.Ale gdzie chcesz poszukiwac Boga jak nie na modlitwie w Kosciele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Łukasza Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 11:29 kazanie z mojego kościoła: " w sanach Zjednoczonych geje i lesbyki przygotowywali paradę i inscenizacje satanistyczne, szykowali sie do parady i przyszedł huragan Katrina i porwał wszystkich a ich trupy pływały po wodzie! to było ostrzeżenie od Boga"( pisownia tak jak móił ksiądz) wtedy zastanowiłam się gdzie ja żyje w XII wieku?? i co za bzdury on gada , siejąc sama nienawiść?? czy w takim kościele twoim zdaniem najlepiej szukać BOga??? bo ja jestem już tego pewna że nie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz(prezes) Re: Boga nie ma!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.06, 19:56 Ja niechce oceniać tego księdza.Ale to był dobry przykład,bo zobacz kiedyś model rodziny składał się kobiety i mężczyzny,a teraz o związku mówi się i tu i tu.Ty uczestnicz w Eucharystii spotkaj sie z Bogiem twarzą w twarz,na eucharystii sam chrystus do ciebie przemawia.Czasami niezwracaj uwagi na nic,a Kosciół niestety ale nie może byc tolerancyjny dla zwiazków homosexualnych."Bóg stworzył mężczyznę i niewiastę na obraz i podobienstwo Boga" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 18:13 "Kosciół niestety ale nie może byc tolerancyjny dla zwiazków homosexualnych."Bóg stworzył mężczyznę i niewiastę na obraz i podobienstwo Boga" co to znaczy nie może tolerować?? bo nie rozumiem??? Oni chce tylko tolerancji!! a Kościól zieje do nich nienawiścią! zresztą Kościół to sobie może tolerować albo nie , ja nie wierzę w tę instytucję! a Bóg przede wszystkim kazał miłować!!!! a nie nie nawidzieć!! pozatym co ma wspólnego huragan katrina i parada gejów i lesbijeK?? i co ich łączy z satanistami!!???? czasem to dobrzy , mili i uczciwi ludzie lepsi niż niejeden co biega do kościoła! poczytaj sobie fraszkę Dewotka. a tak pozatym kazanie było denne i poniżające dla tych co siedzieli w kościele i zioneło z nigo nienawiścią!! tak mało w tej instytucji zrozumienia i tolerancji więc proszę nie łącz jej z wiarą w BOGA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robal Re: Boga nie ma!!! IP: *.centertel.pl 08.12.06, 18:57 Tak tylko, Kościol to nie instytucja.Kosciól tworza ludzie. A jesli chodzi ci o Msze Sw to ona nie sklada sie tylko z kazania {jest to tylko ludzki komentarz,zalezny od autora} najwazniejsza jest Eucharystia w ktorej jednoczysz sie z Bogiem i na ktora nie ma wplywu nawet najbardziej grzeszny i zaklamany ksiac .a poza tym poczatkiem Kosciola jest Chrystus i jesli w Niego wierzysz to w tym momecie sie go wypierasz. przepraszam ale wg. mnie jestes synkretyczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz(Prezes) Re: Boga nie ma!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.06, 21:41 Teraz mówisz ze nie wierzysz w Boga a co będzie jak zostaniesz ojcem to co nie ochrzcisz dziecka,bo w Boga nie wierzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Boga nie ma!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 19:20 ładnie ubrałes w zadnia to co i ja myslę!! i to co chciałm wyrazic wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś