Dodaj do ulubionych

Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej kresk

18.08.12, 11:40
Oczywiscie w artykule nie ma ani slowa, ze Kurzawa to kawal nazistowskiego sku...syna, ktory od lat w internecie nawoluje do eksterminacji i wypedzen Zydow i Polakow.

"Kreskówka po śląsku. Autonomiści nie chcą być kojarzeni z bombardowaniami Warszawy
Kreskówka o śląskim heimacie nie podoba się członkom Ruchu Autonomii Śląska, choć stworzył ją jeden z nich. Zwiastun został już zdjęty.
Bernard Kurzawa jest autorem kontrowersyjnej według RAŚ kreskówki o śląskiej rodzinie. W internecie pojawił się trailer zapowiadający 10 minutową całość, która ma się ukazać już niebawem.
- Bajka ma w swoim założeniu uczyć zapomnianych śląskich słówek, jak i zabawnie, humorystycznie i z dystansem pokazywać stereotypy o Ślązakach, wszystko w krzywym zwierciadle na wesoło, bajka nie ma na celu nikogo obrazić czy znieważyć - wyjaśnia Bernard Kurzawa. - Pomyślałem, że kreskówka skłoni ludzi na nowo do obcowania z dialektem śląskim. Myślę, że stylistyka kreskówki ma szanse sprawić, że gwara stanie się po prostu modna, gdyż jest pokazana w bardzo przystępnej formie, w jakiej wcześniej jej nie przedstawiano.
Kreskówka będzie opowiadać o śląskiej rodzinie i pokazaniu jej życia. Pierwszoplanowymi postaciami są syn, ojciec i dziadek, czyli trzy pokolenia śląskiej familii.
- Najstarszy z rodu bohater opowiada nam o czasach swojej odległej młodości jego syn to człowiek bardzo pracowity, lecz bardzo dowcipny i skory do żartów, humorystycznie uprzykrza życie sąsiadom, a wnuczek to mały psotnik, lecz godzinami może słuchać opowieści dziadka. Kreskówka może uczyć i przypominać zapomniane i nieużywane od dawna zwroty i słowa śląskie, lecz w założeniu nie jest tworzona z myślą o dzieciach, a o dorosłym odbiorcy - mówi Kurzawa.
Pomimo to został on poproszony przez członków RAŚ o zablokowanie trailera w serwisie YouTube.com. - Na jakiś czas zostałem poproszony, aby zablokować zwiastun, gdyż podobno ktoś poczuł się urażony jego treścią, co dziwne ja spotykam się z jak najlepszym odbiorem wśród setek ludzi. Ja zablokuje trailer tymczasowo, a ukończony w całości wrzucę do Internetu bez względu na reakcje RAŚ - dodaje autor kreskówki.
Odbiór kreskówki faktycznie spotkał się z sympatią. Zapytaliśmy jednego z użytkowników YouTube, co myśli na jej temat.
- Kreskówka była tak śmieszna, że pierwsze, co zrobiłem to przesłałem ją do rodziny. Wszyscy byli bardzo rozbawieni. Nikt, nie odebrał tego jako atak na kogoś. To kreskówka z dużym przymrużeniem oka, w takim właśnie śląskim stylu. Ostro, ale z jajem – mówi Maciej Leks, katowiczanin i jeden z nielicznych, którym udało się zobaczyć trailer przed jego zablokowaniem.
Ruch Autonomii Śląska przyznaje, że nie chce być kojarzony z kreskówką. - Poprosiłem o zdjęcie animacji z YT, bo zawiera ona symbole kojarzone z RAŚ, w tym zdjęcia z Marszu Autonomii. Ta satyra może być źle zrozumiana przez szerokiego odbiorcę i zaszkodzić dobremu imieniu stowarzyszenia - wyjaśnia Michał Kieś, przewodniczący katowickiego koła RAŚ. - Jeśli zostanie zmieniona w taki sposób, że nie będzie się kojarzyła z Ruchem Autonomii Śląska, to nie mam nic przeciwko niej. Nikt nie ingeruje w poglądy Kurzawy, ale jako członek RAŚ jest odpowiedzialny za dobre imię stowarzyszenia – dodaje.

Kreskówka według RAŚ nie wyśmiewa stereotypów Ślązaków, ale jeszcze bardziej je umacnia. - Mam pełne zrozumienie dla intencji autora, że ma to być satyra, ale kojarzenie Ruchu i np. drugowojennych bombardowań Warszawy musi wzbudzać silne emocje. Wyśmiewanie stereotypów to balansowanie na cienkiej linie, wymaga doskonałego warsztatu by ich przez przypadek nie umocnić. Autorom serialu "Święta Wojna" przyświecała podobna idea, jednak wbrew ich zamiarom stereotyp śląskiego nieudacznika został umocniony, a określenie "Bercik" zaczęło funkcjonować jako synonim Ślązaka-idioty – dodaje Michał Kieś.

Bernard Kurzawa zapowiada, że weźmie pod uwagę sugestie RAŚ, ale kreskówka i tak pojawi się w sieci.

- Jeśli chodzi o termin pojawienia się w Internecie całej pierwszej części kreskówki to myślę że jest to kwestia kilku tygodni. Rozważam zrobienie kilku około 10 minutowych części - wyjaśnia Bernard Kurzawa. - Z RAŚ jestem w stałym kontakcie. Przed udostępnieniem szerokiej publiczności całej kreskówki podeśle link do RAŚ i wysłucham ich sugestii, jeśli będą rzeczowe to dokonam zmian, jeśli mnie niewystarczająco przekonają to nie bacząc na ich stanowisko dodam kreskówkę w takiej formie, w jakiej powstała - dodaje Bernard Kurzawa."

Obserwuj wątek
    • gry-fny Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 18.08.12, 11:44
      wpolityce.pl/wydarzenia/27425-do-czego-prowadzi-promowana-na-slasku-nienawisc-do-polski-separatysci-z-duma-wspominaja-bombardowanie-warszawy

Ślónsko Familijo" to kilkunastominutowa kreskówka (reklamowana jako "pierwsza śląska kreskówka"), przeplatana piosenkami, dostępna na You Tube. Sądząc po jakości - musiała sporo kosztować. Jej autorem jest separatysta śląski Bernard Kurzawa, w przeszłości m. in. kandydat Ruchu Autonomii Śląska do Rady Miasta Katowice.

• gry-fny Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 18.08.12, 11:51
        " Czterech zdechlatych goroli z Altrajchu szlajzowało się na bezuch na Ślonsk. Nie było by tukej nic oszkliwego, kieby nie to, że we geszefcie, kiery sie mianuje Tesco, ochabili roma z richtig niemieckimi szokoladami - tak rozpoczyna się pierwsza część kreskówki autorstwa Bernarda Kurzawy pt. Ślonsko Familijo."

www.dziennikzachodni.pl/artykul/539473,slaska-kreskowka-udana-czy-zenujaca-zobacz-wideo,id,t.html?cookie=1

Tutaj jeden z przykladow tworczosci Kurzawy:

""Moje tętnice spływają nienawiścią gorącą jak płynna stal ,żydzi to największa zakała ludzkości ,słuchaj żydzie nienawidzę was jak nic na tym świecie, jesteście jak zaraza jam muchy sracie wszędzie i wszędzie was pełno

mój dziadek was nie nienawidził całym sercem, jestem dumny z każdej osoby w mojej rodzinie z każdego przodka który przyczynił się do śmierci żyda. Nie jestem osobą anonimową Bernard Kurzawa Cmok Laby. "

w463.wrzuta.pl/obraz/8WanbGSYPQv/kurzawa

• Gość: Egon Re: odgrzewane kotlety IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.12, 12:16
          gorolu-polonizatorze,dej sie zaszklic jak nie mosz co robic,hehehe, ale palant
          • Gość: jaja Re: odgrzewane kotlety IP: *.play-internet.pl 18.08.12, 12:42
            Egonku, ale podobaja Ci sie poglady tego Kurzawy?
    • Gość: Oskuryja Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.play-internet.pl 18.08.12, 12:12
      gryfno ta kreskówka, no i co prawda to ....prawda!
      • Gość: hehe GW tez lansuje Benka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 12:15
        Mlody czlowiek z poczuciem humoru i jaki zdolny:-)

katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11419840,Slaska_kreskowka_juz_w_sieci__Smieszna_czy_raczej.html
      • Gość: Adolf Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 12:18
        A jakie gryfne poglady ma autor!

""Wyrażam swoje poglądy nie anonimowo nie ukrywam ich pod wymyślonymi pseudonimami.Każdy człowiek ma swoje miejsce do życia Ślązak pochodzenia Niemieckiego czy Polskiego na Śląsku czy jak woli w Polsce czy w Niemczech,tylko żydzi jak zaraza nie mogą na dupie usiedzieć wżerają się w inne narody i mieszają z nimi jak bezpańskie psy"
        BernardKurzawa 1 rok temu
        #
        Moje tętnice spływają nienawiścią gorącą jak płynna stal ,żydzi to największa zakała ludzkości ,słuchaj żydzie nienawidzę was jak nic na tym świecie, jesteście jak zaraza jam muchy sracie wszędzie i wszędzie was pełno

mój dziadek was nie nienawidził całym sercem, jestem dumny z każdej osoby w mojej rodzinie z każdego przodka który przyczynił się do śmierci żyda. Nie jestem osobą anonimową Bernard Kurzawa Cmok Laby.
        BernardKurzawa 1 rok temu "

• Gość: ZET O naziolu Kurzawie byly juz cale watki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 12:23
          na roznych forach.
          forum.gazeta.pl/forum/w,102,128733762,,Prawdziwa_twarz_Ruchu_Autonomii_Slaska_.html?v=2
          Dziwne, ze mainstreamowe media lansuja tego osobnika...
          • Gość: jaja Re: O naziolu Kurzawie byly juz cale watki IP: *.play-internet.pl 18.08.12, 12:40
            Benek ma duze szanse na otrzymanie nagrody imienia Kazimierza Kutza, ktora wreczy mu Adam Michnik. Jakies 10 lat temu nagrode od GW za promowanie slaskiej kultury otrzymal Teo Schykowsky, ktory na forach jest znany pod nickiem Ballest.
            • Gość: L Dzielo Benka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 14:50
              www.youtube.com/watch?v=oPBXyarJpNE
              • Gość: L Proust! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.12, 12:49
                Ino bryna s cykrym!
      • Gość: SzaraMasc Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.play-internet.pl 12.09.12, 00:31
        Na wiyrch!
        • Gość: gry_fny Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.play-internet.pl 12.09.12, 08:56
          na wirch, z gorlami!
    • konopelka3 Jeszcze o Bernardzie Kurzawie 02.09.12, 16:58
      Niestety tolerancja w naszym kraju dla takiej kanalii jak i jemu podobnych jest zbyt duża, przypomina mi to historyczną erę stanisławowską gdy w Rzeczypospolitej działali bezkarnie agenci pruscy, rosyjscy i austriaccy szerząc ciemnotę, korupcję i fałszywe świadectwo. Pozostaje mieć jedynie nadzieję że nasze służby wreszcie się obudzą i zrobią z nimi porządek na jaki sobie zasłużyli. Bernard Kurzawa jest lub był osobą publiczną powiązaną z konkretnymi organizacjami antypaństwowymi (czytaj antypolskimi) i antyżydowskimi w świetle nam panującego prawa winno to wystarczyć aby zdyskredytować współpracujące z nim jednostki i pociągnąć do odpowiedzialności. Sprawę należy po porostu odpowiednio nagłośnić i doprowadzić to całe dojczszylzjerskie towarzystwo wzajemnej adoracji do politycznej śmierci.
      • Gość: M Re: Jeszcze o Bernardzie Kurzawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.12, 17:34
        Ja juz wiele miesiecy temu wysylalem wypociny Kurzawy odpowiednim sluzbom i redakcjom kilku gazet, ale jak widac nikt tym gnojem sie nie zainteresowal. Benek ma z tego niezly ubaw, bo potrafil na facebooku czy NK umieszczac swoje fotki z Gorzelikiem a za pare dni w nazistowskim mundurze. Na forum pisal, ze za swoje wypowiedzi moze przeprosic wszystkie gminy zydowskie, by po paru dniach znowu bluzgac Zydow i innych "podludzi". Albo wypisywal, ze do Zydow juz nic nie ma, ale Goroli to on bedzie zawsze niszczyc. Bedzie tak samo jak ze Smolenskiem, Amber Gold czy innymi sprawami, bo do poki na Slasku jakis Benek czy inny kamrat nie zorganizuje akcji w stylu Breivika, to beda udawac, ze o niczym nie wiedza i nic sie nie dzieje.
        • Gość: gry-ny Re: Jeszcze o Bernardzie Kurzawie IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.12, 15:24
          ...roz kapus,zawsze kapus..
        • konopelka3 Re: Jeszcze o Bernardzie Kurzawie 19.10.12, 00:07
          Wiadomo już czy któraś ze służb zajęła się już tym wichrzycielem Kurzawą ? Jeżeli jeszcze nie to sprawę należy ciągle nagłaśniac aż do skutku.
    • Gość: Berncik Bernard Kurzawa for Oscar! IP: *.adsl.hansenet.de 13.09.12, 13:18
      Witojcie chopy, ludkowie i karlusy. Mom taki Forszlag coby tyn film uod Benka na kandydata ze dojczoberszletjen do Uoscara we Hollyłód mianowac. Myslam co mozno go we kilku kategoriach tam wciepnonc: nojlypszy film niyangiylskojynzyczny, nojlypsze spyzjaleffekty, nojlypszy scynariusz, nojlypszy dzwiynk, nojlypsze teksty i nojlypszy dokument historyczny. Wiy ftury ze wos jak na to srudki unijne ze Bruksyli dostac ? A moze nasze kamerady ze Rajchu (Hildesheim, Paderborn, Recklingshausen, Offenbach, Stuttgart, Oberhausen i Gelsenkirchen) majom jakis anunk jak to zrobic ?

Poradzymy! My chcemy Mjoda!
      • lopi123 Re: Bernard Kurzawa for Oscar! 13.09.12, 13:47
        Ja Berncik, mosz recht. Nosz Benad na sztern holiłuda. To je dobre. Bydymy cia w tym wspieroć. Dowej go na te sztandy ło kerych szkryflołeś.
        PARSK LUDKOWIE
        • Gość: gry-fny Re: Bernard Kurzawa for Oscar! IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.12, 15:24
          a czymu tak parskocie ?
          • Gość: SzaraMasc Re: Bernard Kurzawa for Oscar! IP: *.play-internet.pl 13.09.12, 16:09
            Gurny Slonsk RASistom uod Gorzouka godo raus!
            Niy chcyma wos tukej!
            Pyrsk!
            • Gość: Egon R e: potomkowie.. IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.12, 16:27
              .. poleskich błot ,stepow ukraińskich , kieleckich Borynow, nie majom nic do godki na Slasku,juz i narescie!
              • Gość: Gry-fny Re: R e: potomkowie.. IP: *.play-internet.pl 13.09.12, 17:16
                Zajrzyj na jakis slonski uniwersytet eli duzej firmy i zoboczymy jak wiela Slonzokow sam spotkos
                • Gość: hihi Re: R e: potomkowie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.12, 18:08
                  Jak ten Firer Solidarnosci Piotr Duda, ktory robi za Slazaka albo trener Fornalik:-)
              • Gość: ! Kurzawa do irenhausu! IP: *.play-internet.pl 15.11.12, 11:57
            • Gość: szara masc Re: Bernard Kurzawa for Oscar! IP: *.play-internet.pl 13.09.12, 16:39
              łunych kcemy, bo patriotycznie i dzielnie pierdzum gorolu te twoje braty...

www.youtube.com/watch?v=G8qnsK0PRmI&feature=related
    • Gość: Egon Narod slonski- popis inteligencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.12, 19:43
      www.youtube.com/watch?v=_Erd4NCc68Q
      • Gość: szara masc Re: Narod gorolski - popis inteligencji IP: *.play-internet.pl 13.09.12, 20:11
        www.youtube.com/watch?v=VKh1iWpmvc4&feature=related
        • Gość: ! Hanysy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.12, 20:22
          www.youtube.com/watch?v=gyDBEi3MRqY
          www.youtube.com/watch?v=96ggRrkPGYI
          www.youtube.com/watch?v=Xd4brgHNhAw&feature=related
          www.youtube.com/watch?v=cVglbErQN2U&feature=related
          www.youtube.com/watch?v=-MLLXRx5k7Q
          www.youtube.com/watch?v=JoDEiI9fRBA&feature=related
          • Gość: szara masc inteligentne narodowo gorole....na exporcie, IP: *.play-internet.pl 13.09.12, 20:30
            aż się orzeł wierci jak ukrzyżowany....
            www.youtube.com/watch?v=G8qnsK0PRmI&feature=related
            • Gość: Egon Re: dwa barany sie spotkali IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.12, 22:14
              i dyskutujom na gorolskim poziomie szamba,buhahahah
              • Gość: Harnaś juhas poznaje dwa barany .... IP: *.play-internet.pl 14.09.12, 08:29
                ojgen,,,a co ćmisz lub wąchasz, że Ci wełna majga między uszami ? Pewnie baranie bobki ci szkodzą ...wzrok....baca z twoja baranką sam na sam na hali....
    • Gość: SzaraMasc Qwa, zas mom kaca IP: *.play-internet.pl 14.09.12, 05:14
      Durch boli mje kopfa..
      Gorole raus za rzyka do Altrajchu abo kajs dalij!
      Pyrsk!
      • pit-zeolit Re: Qwa, zas mom kaca 14.09.12, 18:54
        Gość portalu: SzaraMasc napisał(a):

> Durch boli mje kopfa..
        > Gorole raus za rzyka do Altrajchu abo kajs dalij!
        > Pyrsk!

Jo tysch qrrrrrwa, 5 browców żech wyjebou we kanjpie i 100 gram siwuchy tysch.
        Qrrrrrwa chopy umierom.

Parsk
      • lopi123 Re: Qwa, zas mom kaca 14.09.12, 19:17
        Poszmaruj se baniak, to ci przyndzie, pieronie. A na razie posuchej Dochtora Mnioda i fajnistych konzków typisch szlonzkie heimat melodi.
        • pit-zeolit Re: Qwa, zas mom kaca 14.09.12, 19:21
          opi123 napisał:

> Poszmaruj se baniak, to ci przyndzie, pieronie. A na razie posuchej Dochtora Mn
          > ioda i fajnistych konzków typisch szlonzkie heimat melodi.

Mosch recht chopie, ale pschi wielkim schloonckim kacu ino Horst Wessel jest najlepschi.

Jebać gorolii.

Parsk
          • Gość: SzaraMaść pito_małpo ze_ZOOa..posmaruj se baniak... IP: *.play-internet.pl 14.09.12, 21:48
            bo żaden Horst ani Hannne_vaticonus ci nie pomogą, <dziadu> ze Posen...
            forum.gazeta.pl/forum/w,67,138845072,138845072,Poznan_na_skraju_bankructwa.html
    • Gość: herbjelita Kradnom co papadnie! IP: *.pool.mediaWays.net 27.09.12, 09:43
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,12410758,Lancuszkowy_gang_smarkaczy__Kobiety__strzezcie_szyj.html
      Co to q.rwa jego mać ? Tak wychowaliście naszych synków że kradnom co papadnie! Trzeba było chować ich na Niymców i kożdego dnia czytać im po wieczerzy "main kampf". A teraz som gorsze niż te za Brynicom!
      • Gość: ? Re: Kradnom co papadnie! IP: *.play-internet.pl 27.09.12, 10:10

Czymu we Sosnofcu je mniyj bandytow?
        • Gość: pitol_ze_ZOO Re: Kradnom co papadnie , po religii IP: *.rudcom.pl 27.09.12, 10:21
          bo majum za mało palcuf do licenia.
          • Gość: herbjelita Re: Kradnom co papadnie IP: *.pool.mediaWays.net 27.09.12, 10:36
            katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,12534500,Policja_szuka_zlodziejki__Jakby_zapadla_sie_pod_ziemie.html
            Q.rwa jego mać widziouech ta frelka!!! Ona broua social we Offenbach, terozki uona sie zwie Yvonne Neuer i jest blondynkom!!! Godola co uona jest ze schwyntochlovitz we dojczoberszlezjen i ze wejowala ras!!! Q.rwa jego mać zawdy godom coby kożdego dnia po wieczerzy czytać "mein kampf"!!!
            • Gość: pitol_ze_ZOO Re: Kradnom co papadnie...nawt lelita na flaki IP: *.rudcom.pl 27.09.12, 10:44
              jawohl, stimmmt ...to je łuna, zkier_zońska doczka ...ze przesiedleńców do Kołobrzega...
              ludzie.gazeta.pl/petronella.kozlowska/0,0.html
              • Gość: SzaraMasc Re: Kradnom co papadnie...nawt lelita na flaki IP: *.play-internet.pl 27.09.12, 11:07
                Muszom sie golnonc!
                Dyc synki poczebujom kasa na bryna!
                Poradzymy??? No dyc, ze ja, pra, ze toc!
                Pyrsk!
                • lopi123 Re: Kradnom co papadnie...nawt lelita na flaki 27.09.12, 13:52
                  Golnij se pierona, moze Ojgen sia doszlusuje.
                  PARSKKKKKKK
                  • Gość: SzaraMasc Re: Kradnom co papadnie...nawt lelita na flaki IP: *.play-internet.pl 27.09.12, 15:40
                    A jak jusch siy nadupca to byda spiywac gryfne konski: jebac goroli, jebac goroli!
                    Pyrsk!
                    • konopelka3 Re: Kradnom co papadnie...nawt lelita na flaki 28.10.12, 10:39
                      I nie zapomnij tworzyć wybitnych wersów "goroll goroll zre moj knut fto najlepschi. Dohtoor Miood".

Park, poradzymy!
      • Gość: Egon Re: Kradnom co papadnie! IP: *.dip.t-dialin.net 27.09.12, 16:24
        i kaj popadnie:
        www.tvn24.pl/zniczem-z-gps-em-przechytrzyl-zlodzieja-estete,279156,s.html
        • Gość: herbjelita Pierdo.ić gorollskom filharmonie! IP: *.pool.mediaWays.net 27.09.12, 16:47
          katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,12565287,Zlodzieje_udawali_robotnikow_i_okradli_Filharmonie.html
          Gorolle majom Kilara a my dohtora mjoda i brzezinjoka!!!

--
          Za wolność naszą i waszą
          • Gość: ! Re: Pierdo.ić gorollskom filharmonie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 16:58
            Tukej na foroom jedyn Palec/Wilhelm, Amoremio/ Superlatywny downo tymu fpost co uon rzodnygo Goreckiego niy sno, bo to jaki Gorol... Dohtora Mjoda koschdy Schlesier sno.
      • Gość: 1fatum Re: Kradnom co papadnie! IP: *.pool.mediaWays.net 27.09.12, 17:25
        Wypożyczali auta, montowali niemieckie tablice i kradli paliwo ze stacji.
        Dojczoberszlezjery ze Bytoomja kradnom na mnimieckie blachy!!!

katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,12566702,Wypozyczali_auta__montowali_niemieckie_tablice_i_kradli.html
        Odważni żyją krótko. Tchórzliwi nie żyją wcale. Kim więc jestem?
        • Gość: Egon Re: Kradnom co papadnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 17:46
          Fatum to najwiekszy zjeb w bandzie Ballesta!
          • pit-zeolit Re: Kradnom co papadnie! 29.09.12, 15:44
            Gość portalu: Egon napisał(a):

> Fatum to najwiekszy zjeb w bandzie Ballesta!

Oświeconego gorolla tam uodgrywo.

Parsk
            • lopi123 Re: Kradnom co papadnie! 19.10.12, 21:23
              Łon jusz zostoł tam szlizjerem, bo se przipomnioł, że mioł unkla abo oupy se szlonzka. Godać ino nie do rady i szkryflo po gorolsku. I mo też dzioucho ze noszego piyknygo Śzlonzka ale jom zdradzo. To pieron jedyn. Zeby jom nie zarazioł jakoms francom, bo sia może rozniyść.
              PARSK KAMRATY NA SZLUZTYDZIEŃ
              • pit-zeolit Re: Kradnom co papadnie! 19.10.12, 21:46
                a zobocz jak ta qrwa moralizuje, jak profdziwy szlyzjer.

parsk
                • lopi123 Re: Kradnom co papadnie! 20.10.12, 10:46
                  Jo jiygo styl zawsze rozpoznom, jymy do prowdziwego szlizjerkiemu stylowi trocha brakuje. Ini niy wiem czego. Może ftoś cos podpowiy.
                  PARSK KAMRATY NA SZLUZTYDZIEŃ
                  • Gość: Hep z Jelita Re: Kradnom co papadnie! IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 08:01
                    Fatumczyński jest tajną bronią w bandzie Ballesta. Na nim jest sprawdzane działanie broszur z hitlerowską propagandą. Tak jest otumaniony, że się już tylko pyta "kim jestem?". W dyszlu razem z Rickiem mają siać spustoszenie na tyłach wroga zostawiając po sobie gufffno. To jest ta kormelicka piąta kolumna, której brakuje piątej klepki.
                    • lopi123 Re: Kradnom co papadnie! 23.10.12, 15:14
                      A co łączy tych dwóch gryfnych karlusów? Intelekt?
          • lopi123 Re: Kradnom co papadnie! 16.10.12, 19:02
            Ojgen, nie godej tak. Jo myśla co my proste szlonzaki nie mogymy pojonć głymbi tygo srogiego intelyktu. Reszta tyj bandy sode znaku GGG tysz jest gruntownie wykształcona na tajnych komplytach hitlerjugendt i verwolu.
            Parskk kamraty na beztydzień
    • Gość: cirano Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.adsl.hansenet.de 15.10.12, 22:03
      Sychac co nowygo u benka kuschaffy ?

'''KONCERT DOHTORA'''
      KLUB "BIFYJ"(downy Schron)
      SZTARTUJYMY ŁO 20:00
      WJAZD 10zł.
      ZAPRASZOMY PRZIBYWEJCIE

A teroski posuchejcie se spiywki uo brzezinach!!! Ciykawy tekst, uoddajoncy profda uo szloonckiej duschy!!!

www.youtube.com/watch?v=FygDs26VC2M
      Rettunk dlo dojczoberszlezjeruff: SMRUD ze C.ULA uod dohtora Mjoda i wyciskanie Knuta uod Bschesinioka!!! KPD (Knutomaniatzka Partaj Dojczoberszlezjens). Echte dojczoberszlezjer wejlujom we Rajchu DOJCZENACJONALDEMOKRATEN!!! BYN SZTOLC DOJCZOBERSZLYZJER CU ZAJN!!!

Istnieje broń straszniyjszo od oszczerstw. Tom broniom jes prowda
      • lopi123 Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 20.10.12, 14:22
        Chyba Benek mo zanik weny twórczej. Ale jo licza na niygo, coby łon zchrobił cykl takiych fajnistów konzków jak tyn łostatni ło bajtlu, fatrze i oupie. Tyn oupa to boł pieron. Latoł nad Warschau i spuszczoł bomby na cywili. To boł nosz richtig prowdziwy bohatyr szlonzko-szlizjerski. Czekamy na Łoskara a co najmni na Złotygo Niedzwiedzio.
        PARSKK KAMRATY NA SZLUZTYDZIEŃ
        • Gość: cirano Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.adsl.hansenet.de 30.10.12, 19:53
          Tysch mom taki Hoffnunk co benek jeszcze Fortzecung tygo filmu zrobi! Dostou benek jusch jaka nagroda za tyn film ?

www.dohtor.fora.pl/koncerty,16/03-11-2012-klub-bifyj-dohtor-miod,3153.html
          www.facebook.com/photo.php?fbid=427309057326227&set=oa.346325662128245&type=1&theater
          www.youtube.com/watch?v=S21KZdLq63c&feature=related
          03.11.2012
          WJAZD 10zł.
          ZAPRASZOMY PRZIBYWEJCIE

A teroski posuchejcie se spiywki uo brzezinach!!! Ciykawy tekst, uoddajoncy profda uo szloonckiej duschy!!!

Rettunk dlo dojczoberszlezjeruff: SMRUD ze C.ULA uod dohtora Mjoda i wyciskanie Knuta uod Bschesinioka!!! KPD (Knutomaniatzka Partaj Dojczoberszlezjens). Echte dojczoberszlezjer wejlujom we Rajchu DOJCZENACJONALDEMOKRATEN!!! BYN SZTOLC DOJCZOBERSZLYZJER CU ZAJN!!!

• konopelka3 Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 22.10.12, 18:26
      Ten wątek należy tak długo podbijać aż Kurzawą zajmą się organy ścigania i wymiar sprawiedliwości.
      • pit-zeolit Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 22.10.12, 22:54
        konopelka3 napisał(a):

> Ten wątek należy tak długo podbijać aż Kurzawą zajmą się organy ścigania i wymi
        > ar sprawiedliwości.

mosch recht.

Parsk
        • konopelka3 Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 23.10.12, 15:02
          I o to chodzi. Będziemy pchać Kurzawę do góry aż do skutku.
          • pit-zeolit Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć 24.10.12, 21:02
            na wiyrch

parsk
            • lopi123 Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć 26.10.12, 11:33
              Som może jakiyes nowe wiadomości ło Benadzie?????????????????????
              • konopelka3 Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć 27.10.12, 08:27
                Chwilowo nic nowego, ale najważniejsze że o nim nie zapomnieliśmy.
    • pit-zeolit Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć 31.10.12, 15:27

na wiyrch coby nie zapomnieć o tyn ch..ju.

parsk
      • pit-zeolit Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć 02.11.12, 12:12
        pit-zeolit napisał:

>
        > na wiyrch coby nie zapomnieć o tyn ch..ju.
        >
        > parsk
        • Gość: cirano Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć IP: *.adsl.hansenet.de 03.11.12, 15:06
          Zech je bardzo ciekaw czi benek, paulek, Farorz i bennsickz na koncercie dohtora mjoda byndom. A hojte nacht und morgen walymy do upadlego! Szlustydzien choopy :)

www.youtube.com/watch?v=5xE3ydMLyMY&feature=related
          03.11.201203.11.2012
          WJAZD 10zł.
          ZAPRASZOMY PRZIBYWEJCIE

A teroski posuchej se myndo spiywki uo brzezinach!!! Ciykawy tekst, uoddajoncy profda uo szloonckiej duschy!!!

• pit-zeolit Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć 03.11.12, 15:20
            Bydom na mus Cirano. Bryna i jabole polejom sia strumieniami. No ale hojte nacht und morgen tak jak żeś naschkryflou walymy do upadlego! Za zdrowie ukochanego dohtoora coby żił jak najdłużej i sfojom tfurtschociom inspirowou we schloonckim narodzie takie gryfne wierschiki ;
            'GOROLL, GOROLL ŹRE MÓJ KNUT, FTO NAJLEPSCHI-DOHTOOR MJUT'

Parsk.
            • Gość: cirano Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć IP: *.adsl.hansenet.de 03.11.12, 15:30
              Jusz siem ciesza na te wasserfalle poune jaboli i bryny :) Wiyerschyk uod Farorza to profdziwy majsterschtick!

03.11.201203.11.2012
              WJAZD 10zł.
              ZAPRASZOMY PRZIBYWEJCIE

A teroski posuchej se myndo spiywki uo brzezinach!!! Ciykawy tekst, uoddajoncy profda uo szloonckiej duschy!!!

• Gość: cirano Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć IP: *.adsl.hansenet.de 05.11.12, 11:27
                Kurzawa zawdy na wiyrch, also na wiyrch! Pomientamy uo benku!

• pit-zeolit Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć 10.11.12, 18:15
                  Mosch recht Cirano. Kurzawa zawdy na wiyrch, also na wiyrch! Pomientamy uo benku!
                  Pomientamy i durch pomientać byndziyemy.

Parsk
      • konopelka3 Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć 08.11.12, 14:16
        Trzeba koniecznie pamiętać o Kurzawie.
        • lopi123 Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć 08.11.12, 14:30
          Pierona a jak tyn karlus wyglonda, mocie jego fotografiren?
          PARSKK KAMRATY NA BEZTYDZIEŃ
          • konopelka3 Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć 10.11.12, 10:43
            Może jak ten zboczony dziadek z tej kreskówki albo ten "kochający inaczej" smarkacz również z tej kreskówki ? Niektórzy tak mają że do tego co "stworzyli" wstawiają swoje autoportrety. Gdy się odpowiednie organa za Kurzawę zabiorą to pewnie zobaczymy jego biometryczną fotkę z kartoteki.
            • Gość: SzaraMasc Re: Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć IP: *.play-internet.pl 10.11.12, 11:13
              Taki niewysoki, chudy koles w dlugich wlosach, niedawno scial. Pracuje na kopalni i gra w rockowej kapeli Requiem. Na forum bylo jego zdjecie z Gorzelikiem.
              • Gość: Giszowiok Znajomosci Bernarda Kurzawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 23:06
                bernard-kurzawa napisał:

"Nie widzę najmniejszego powodu dla którego miałbym ci się tłumaczyć przed takim żałosnym osobnikiem jak ty,twoje wykształcenie bardzo ci doskwiera i ciąży stąd te kompleksy bo tylko ludzie ograniczeni mają na tym punkcie kompleksy,wszyscy moi znajomi mają wykształcenie wyższe łącznie z moją żoną (urzędnik państwowy w prokuraturze)i wież mi że z głupim facetem tak inteligentna osoba nie spędziła by nawet minuty,"
                forum.gazeta.pl/forum/w,102,128733762,128971183,Re_Kurzawa.html
                A tutaj zoneczka Benka, od 47 sekundy:-))))))))))))))))

www.tvs.pl/36396,sedziowie_oddajac_krew_i_biorac_urlopy_chcieli_zaprotestowac.html

Agnieszka Kurzawa ma 29 lat i wykształcenie wyższe. Pracuje jako referent i zarabia 1700 zł. Musi utrzymać rodzinę. Jej dwa pisma z prośbą o dodatkową pracę zostały rozpatrzone negatywnie. Powód odmowy to ustawa z 1988 roku. w której czytamy, że urzędnik nie może podejmować dodatkowego zatrudnienia bez zgody przełożonego. Pani Agnieszka tej zgody nie otrzymała. - Nie kolidowała mi ta praca w żaden sposób. Zarobki są tragiczne. Mieszkam w tej chwili z teściami, nie jestem w stanie kupić mieszkania. Przy takie pensji, ponad tysiąc złotych kosztuje wynajęcie mieszkania, a do tego media - mówi.

• lopi123 Re: Znajomosci Bernarda Kurzawy? 12.11.12, 21:13
                  Ta jeygo staro ma chyba tchrądzik ale cza prziznac, że niebrzydko dzioucha.
                  Ale przi Benadzie cołkiem zdurnieje.
                  PARSK LUDKOWIE
                  • Gość: SzaraMasc Re: Znajomosci Bernarda Kurzawy? IP: *.play-internet.pl 13.11.12, 11:33
                    Zoneczka mo profil na nk i fejsie to wysle jij pora komyntorzy Benka.
                    • lopi123 Re: Znajomosci Bernarda Kurzawy? 13.11.12, 13:10
                      Bynek to jeyst nosz synek, nosz karlus, kryw ze krwi, koźdź, z koźdżi.
                      PARSK LUDKOWIE NA BEZTYDZIEŃ
                      • Gość: Traa Nostympny RASista uot Gorzelika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.12, 13:28
                        "Nie czytał Mein Kampf, ale wie, że Polskę rozkradli Żydzi. Nie wiadomo czy sympatyk Ruchu Autonomii Śląska swoją wiedzę wyniósł ze studiów na Uniwersytecie Opolskim, czy też nabawił się jej gdzie indziej. Na razie dzieli się nią na oficjalnym profilu RAŚ na Facebooku.

Typowe podejście osoby nacji żydowskiej której przodkowie rozkradli ten kraj a 60% z nich siedzi w sejmie i działa na niekorzyść państwa Polskiego której niestety częścią jest Śląsk" - napisał sympatyk RAŚ z Opola. - "To takie typowo żydowskie zabierać głos i kontrować do czego ma pan prawo oczywiście ale proszę spojrzeć na to co "kultura' żydowska wniosła w ten kraj i wnosi, a może płaczecie o to że ze śląska płynie najwięcej pieniędzy do was warszawki którą defacto rządzą sejmowi-żydzi- pieniążki wam się skończą to nie można pozwolić na autonomię, trzeba dowalić Gorzelikowi na każdy jego artykuł..."

Opolski RAŚista odnosi się do komentarza innego użytkownika Facebooka, dotyczącego słynnej już wypowiedzi Jerzego Gorzelika o "narodowym onaniźmie" po meczu tenisowym

"panie Gabrielu nie czytałem Mein Kampf, mentalności żydowskiej nie da się oszukać dużo mówić to wasze najlepiej o pieniądzach a może zagłuszacie sumienia?

Zauważyłem że jest pan światowym żydem pewnie wykształconym, za państwowe pieniądze w tym tak że ze śląska-nie wiem czy pracuje pan dla chińczyków japońców nie mam pojęcia ale cieszę się że światowość przywiodła pana do autonomii śląskiej która jednak żydom się nie da, proszę na to nie liczyć i wkrótce kurek z pieniędzmi dla warszawy (celowo z małej litery) zostanie zakręcony."

• Gość: ! Obejrzyjcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 14:53
                          www.youtube.com/watch?v=cLdqbsUwO2U
                          • Gość: SzaraMasc Re: Obejrzyjcie IP: *.play-internet.pl 14.11.12, 15:15
                            Pisac donosy na tego ch...a!
                            Do "Nigdy Wiecej" gmin zydowskich czy na policje!
                            RASizm no pasaran!
                            • konopelka3 Kurzawa jak zwykle do góry, aż do skutku. 15.11.12, 15:53
                              Kurzawa jak zwykle do góry, aż do skutku.
                              • Gość: haha Coonseck spiywo Bernard Kurzawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 16:30
                                www.youtube.com/watch?v=CIg46nOY_s0&feature=relmfu
    • Gość: cirano Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.adsl.hansenet.de 20.11.12, 12:34
      Hey he, tysz denkuja uo Kurzawie!!! Na wiyrch ze tom antysymickom Zakałom!!!

A teroski posuchejcie spiywki uo brzezinach!!! Ciykawy tekst, uoddajoncy profda uo szloonckiej duschy!!!

• Gość: hihi Benek sie tlumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 19:45
        "Skradziono mi Hasło i Login i wypisywano bzdury.zgłoś Nie zgadzasz się z opinią.+1 / -1

Bernard Kurzawa (gość), 21.11.12, 19:04:32

Te wszystkie wpisy o moim rzekomym antysemityzmie to stek kłamstw i bzdur.Ludzie jestem najzwyczajniej w świecie oczerniany,w dobie internety kożdy może się za kogoś podać i tak bywało w moim przypadku wielokrotnie. Już 2 razy musiałem zmieniać na nowy chociażby profil na face-book, bo skradziono mi Hasło i Login i wypisywano bzdury. "

• Gość: Gaon Agnieszka Kwiecień-Kurzawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.12, 17:40
          Tak sie nazywa baba naszego Benka...
          Nazwisko Kwiecień nosi rowniez niejaki Brunon K- niedoszly Breivik z Krakowa:-)
          • pit-zeolit Re: Agnieszka Kwiecień-Kurzawa 29.11.12, 18:45
            Gość portalu: Gaon napisał(a):

> Tak sie nazywa baba naszego Benka...
            > Nazwisko Kwiecień nosi rowniez niejaki Brunon K- niedoszly Breivik z Krakowa:-)

na wiyrch.

Parsk
            • Gość: G Re: Agnieszka Kwiecień-Kurzawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 20:25
              A wiysz co Beny mo robota na grubie i sam kozdy mo dystymp do roztomaitych materialow co to robiom wielgie bummmm.
              • pit-zeolit Re: Agnieszka Kwiecień-Kurzawa 01.12.12, 13:39
                Jo myśla co na tygo Benyego trza miyć oko. Zobocz na takiygo synka jak Ganczarski. Tygo synka sprowdzili i do nieszczescia niy doszło. No ale gorollskie sluzby to mozno o kant rzici rozbić. Muschymy być czujni chopy.

Parsk

pl.wikipedia.org/wiki/Krystian_Ganczarski
                • pit-zeolit na wiyrch 05.12.12, 11:13
                  coby o ch..ju nie zapomniyć.

Parski
                  • lopi123 Re: na wiyrch 06.12.12, 17:26
                    Mosz recht Pit. Ale tyn karlus mo potyncjał. Reżiser filmowy, szpilman we rokowej kapyli.
                    Jo czekom na dolsze łodcinki jeygo sagi rodzinnej. Marzi mi sia tako saga jak Buddenbrockowie abo Forzajty abo Plantadzenety. Tako saga Kurzawów we łotoczeniu chlywików, marazu i fandzolynia ło Gorollach i Polokach.
                    PRASK KAMRATY NA BEZTYDZIEŃ
    • lopi123 Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 22.12.12, 21:54
      Chopy moze sia pojawily nowe dokonania noszego Bynka?
      PRASK KAMRATY
    • lopi123 Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 09.01.13, 11:07
      Czekomy na nowe kryskówki uod noszego "artysty"
      PASQUE KAMRATY NA BEZTYDZIEŃ
      • Gość: ? Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 17:43
        Moze spiywo nowe konski?
        • bernard-kurzawa Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 29.01.13, 10:18
          Tukej Benek uod 13:20 sek wywiad we Tifau Sfera ze Ruda Ślónsko :)
          Ino śe ciulnyli we mianie bo je naszkriflane 2012 a je 2013 :)
          www.sferatv.pl/informacje-po-%C5%9Bl%C4%85sku/wydarzeniapo%C5%9Bl%C4%85sku/viewcategory/39/wydarzenia-po-slasku.html

Gość portalu: ? napisał(a):

> Moze spiywo nowe konski?
          • Gość: Szlangbaum Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.free.aero2.net.pl 30.01.13, 21:46
            Na wiyrch z tym szmokiem
            • szlyzjer88 Bernard..... 30.01.13, 21:59
              to dla cia cobyś ćwiczou i potym nom to zagrou i zaśpiewou cuzamyn z dohtoorym Mjodym.

www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=nxORWRO8TLg
              PYRSK
              • bernard-kurzawa Re: Bernard..... 14.03.13, 11:22
                Beny zaś we tifau.Kaj? Tref SONŚ
                (Stowarzyszenie osób narodowości Śląskiej)
                www.youtube.com/watch?v=mz6NyMT04Mo

szlyzjer88 napisał:

> to dla cia cobyś ćwiczou i potym nom to zagrou i zaśpiewou cuzamyn z dohtoorym
                > Mjodym.
                >
                > www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=nxORWRO8TLg
                > PYRSK
            • bernard-kurzawa Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 14.03.13, 11:21
              Tukej sam Beny zaś we tifau.Kaj? Tref SONŚ

Gość portalu: Szlangbaum napisał(a):

> Na wiyrch z tym szmokiem
          • lopi123 Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 10.02.13, 16:01
            Na wiyrch z tym chiulym. Mom pytanie: czy tyn piehron niy jest familhiom ze arnoldzikiym sipen sipcyś?
            PARSQUE KAMARADEN
            • bernard-kurzawa Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 14.03.13, 11:20
              Tukej sam Beny zaś we tifau.Kaj? Tref SONŚ

lopi123 napisał:

> Na wiyrch z tym chiulym. Mom pytanie: czy tyn piehron niy jest familhiom ze arn
              > oldzikiym sipen sipcyś?
              > PARSQUE KAMARADEN
          • Gość: cirano Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.adsl.hansenet.de 13.02.13, 18:35
            Mosch hoopie Recht na wiyrch ze tym gorollskim podciypem!!!

dohtor.fora.pl/
            www.youtube.com/watch?v=t-9F7SFOIC4

• bernard-kurzawa Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 14.03.13, 11:24
              Beny :)zaś we tifau.Kaj? Tref SONŚ

Gość portalu: cirano napisał(a):

> Mosch hoopie Recht na wiyrch ze tym gorollskim podciypem!!!
              >
              > dohtor.fora.pl/
              > www.youtube.com/watch?v=t-9F7SFOIC4
              > A teroski posuchejcie se spiywki uo brzezinach!!! Ciykawy tekst, uoddajoncy pro
              > fda uo szloonckiej duschy!!!
              >
              > www.youtube.com/watch?v=FygDs26VC2M
              > Rettunk dlo dojczoberszlezjeruff: SMRUD ze C.ULA uod dohtora Mjoda i wyciskanie
              > Knuta uod Bschesinioka!!! KPD (Knutomaniatzka Partaj Dojczoberszlezjens). Echt
              > e dojczoberszlezjer wejlujom we Rajchu DOJCZENACJONALDEMOKRATEN!!! BYN SZTOLC D
              > OJCZOBERSZLYZJER CU ZAJN!!!
              >
              > Istnieje broń straszniyjszo od oszczerstw. Tom broniom jes prowda
          • laska_je_nebeska Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 18.02.13, 08:45
            Na wiyrch.

bernard-kurzawa napisał:

> Tukej Benek uod 13:20 sek wywiad we Tifau Sfera ze Ruda Ślónsko :)
            > Ino śe ciulnyli we mianie bo je naszkriflane 2012 a je 2013 :)
            > www.sferatv.pl/informacje-po-%C5%9Bl%C4%85sku/wydarzeniapo%C5%9Bl%C4%85sku/viewcategory/39/wydarzenia-po-slasku.html
            >
            > Gość portalu: ? napisał(a):
            >
            > > Moze spiywo nowe konski?
            • Gość: cirano Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.adsl.hansenet.de 28.02.13, 17:28
              Mosch Recht!!! Na wiyrch ze tom myndom!!!

A teroski jak zawdy Dohtor Mjud!!!

www.dohtor.fora.pl/

• bernard-kurzawa Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 14.03.13, 11:23
              :) Tukej sam Beny zaś we tifau.Kaj? Tref SONŚ

laska_je_nebeska napisał:

> Na wiyrch.
              >
              > bernard-kurzawa napisał:
              >
              > > Tukej Benek uod 13:20 sek wywiad we Tifau Sfera ze Ruda Ślónsko :)
              > > Ino śe ciulnyli we mianie bo je naszkriflane 2012 a je 2013 :)
              > > www.sferatv.pl/informacje-po-%C5%9Bl%C4%85sku/wydarzeniapo%C5%9Bl%C4%85sku/viewcategory/39/wydarzenia-po-slasku.html
              > >
              > > Gość portalu: ? napisał(a):
              > >
              > > > Moze spiywo nowe konski?
        • bernard-kurzawa Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 29.01.13, 10:20
          Ha Benek durch i we rostomajtych bandach je kapelmajster :P
          ----------------------------------------------------
          Tukej Benek uod 13:20 sek wywiad we Tifau Sfera ze Ruda Ślónsko :)
          Ino śe ciulnyli we mianie bo je naszkriflane 2012 a je 2013 :)
          www.sferatv.pl/informacje-po-%C5%9Bl%C4%85sku/wydarzeniapo%C5%9Bl%C4%85sku/viewcategory/39/wydarzenia-po-slasku.html

• bernard-kurzawa Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 14.03.13, 11:26
          Beny we tifau.Kaj? Tref SONŚ

• lopi123 Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 16.01.13, 21:03
      Na wiyrch z tym szlonzkim kreplem.
      PRASQUE KAMRATY NA BEZTYDZIEŃ
    • pit-zeolit Bernard Kurzawa-powinien dawno siedzieć 19.01.13, 11:03
      Na wiyrch z tym szlyzjerskim sqrwysynem.

Parsk
    • lopi123 Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 25.01.13, 18:34
      Na wiyrch z tym pomponiym
      PRASQUE KAMARATEN
    • Gość: ! Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 14:36
      www.dziennikzachodni.pl/artykul/757621,semik-odzyskujemy-muzeum-slaskie-dyskusja-w-dz-pokazala-kto,id,t.html
      Bernard Kurzawazgłoś +5 / -5

Januszek (gość), 09.02.13, 13:09:49

Czy to prawda, ze nowym przywodca RAS bedzie pan Bernard Kurzawa?
      Ino Kurzawazgłoś +3 / -4

Zykfryt (gość), 09.02.13, 13:43:36

To yno tako gra, bo za pora miysiyncy Beny bydzie nasot we RASi zas na forach bydzie szkryflou couo profda. Jo mysla co Beny mo szansa, coby rzondzic we RASiu. Pyrsk!

Jo popiyrom ta kandydatura!zgłoś +6 / -6

Zefyl (gość), 09.02.13, 13:20:46

Slonsoki poczebujom nowygo Firera!

Wyciepac Gorzelika z RAS- ino gipko!zgłoś Zgadzasz się z opinią.+ 1/ 0

RAStaman (gość), 09.02.13, 14:29:26

Jak bydzie welunek to jo byda sztimowac na Bynka Kurzawe, bo to jes richtik Szlysjer ze Katowitz- miyszko we familoku cuzemen s babom i fatrami, mo arbajt na grubie, a niy rzodyn podciep jak tyn ksztaucony we Krakau Zdzisio Gorzelik, ftory po naszymu niy poradzi pedziec aniy suowa i niy wiy co to ciynszko robota, bo yno godac ze sztudyntami poradzi. Pyrsk!

Prowdazgłoś +3 / -7

xxx (gość), 09.02.13, 13:40:34

Jerzy Gorzelik- Stubienko kolo Przemysla

Zdzislaw Jerzy Gorzelik ps. Jorguszgłoś Już oceniłeś tę opinię.+4 / -1

haha (gość), 09.02.13, 14:14:24

I jesce tyn ciul Zdzisio mo gorolsko baba ze Uodzi!

Bernard Kurzawazgłoś +4 / -9

RASista (gość), 09.02.13, 13:18:55

"Mur pomalu peka, a Gorzelik przegral. Cczy przegral, aby cos wygrac w przyszlosci? nie wiem, ale wiem, ze jesli bedzie nadal ustepowal miejsca, ktos wysadzi go ze slaskiego siodla."

Ino Bernard Kurzawa! Jo wom godom co tyn mody synek bydzie nostympnym Firerym RAS!

Pyrsk

www.dziennikzachodni.pl/artykul/757621,semik-odzyskujemy-muzeum-slaskie-dyskusja-w-dz-pokazala-kto,id,t.html
    • zyga_1 Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej 05.03.13, 22:27
      Na wiyrch z tym pomponiym.
      • Gość: Alojz Na wiyrch! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 10:33
        Samknonc ciula we hareszcie!
        I to gibko!
        Pyrsk!
        • bernard-kurzawa Re: Na wiyrch! 14.03.13, 11:27
          Beny we tifau Tref SONŚ

Gość portalu: Alojz napisał(a):

> Samknonc ciula we hareszcie!
          > I to gibko!
          > Pyrsk!
    • konopelka3 Do góry z tym neonazistowskim bandziorem! 28.03.13, 21:08
      Kurzawa to neonazista. Do góry z tym neonazistowskim bandziorem!
    • Gość: Story purt Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.free.aero2.net.pl 06.04.13, 21:15
      Na wiyrch z tym debilem, bo nom se sthraci.
    • konopelka3 Do góry z tym bandziorem! 20.04.13, 10:48
      Do góry z tym bandziorem.
    • Gość: Karl Denkmall Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.free.aero2.net.pl 27.04.13, 08:30
      Na wiyrch z tom kupom szajzu.
    • Gość: Alojz Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.13, 21:32
      Chłopaki się rozbiegły zbierać materiał, a ja... Ja trafiłem na Huberta Kipkę, gołębiarza z Lens. Kipka to nie mogło być francuskie nazwisko. I jeszcze ta okrągła twarz i blond włosy. Zagadałem go, on ledwo otworzył buzię i już wszystko wiedziałem. "Ale pan mówi piękną śląską gwarą!" - pochwaliłem go. "Nie, jo godom po polsku" - odparł mój nowy znajomy. "Nie, gwarą pan mówi" - próbowałem go przekonać. - "Nie po polsku?" - dziwił się.

www.dziennikzachodni.pl/artykul/726381,arkadiusz-gola-w-nord-pas-de-calais-mieszkaja-potomkowie,id,t.html#dodaj-komentarz

Kurzawa Bernard (gość) • 27.12.12, 13:13:31

Moj praópa Johan Cmok robioł na grubie we Pas-de-Calais przekludzili sie tam ze Katowic z mojóm praóma Marie Laby Cmok sam sie ich cera mojo óma Ana Cmok wydała sie za mojigo ópa Wladyslawa Kurzawa miyszkali tam kupa lot nale nazot sie przekludzili ku swoj hajmat Oberschlesien kaj kojtnyli.
      Móm fotki ze Pas-de-Calais kiej sie hajtali.

• Gość: Ernst Poshypkha Re: Bernard Kurzawa- tym razem jako autor fajnej IP: *.free.aero2.net.pl 20.05.13, 10:18
      Niybezpiecznie nisko znod se tyn ciul. Na wiyrch i niych wsziscy wiedzom, fto to jes. Nazistowsko świnia i wiyprz.
      • Gość: Alojz Kurzawa wymazuje slady swojej dzialalnosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 11:22
        Ktos usunal zdjecie z jego antysemickim wpisem, ktory byl tam od 3 lat!:

w463.wrzuta.pl/obraz/8WanbGSYPQv/kurzawa
        To ten komentarz:

"Moje tętnice spływają nienawiścią gorącą jak płynna stal ,żydzi to największa zakała ludzkości ,słuchaj żydzie nienawidzę was jak nic na tym świecie, jesteście jak zaraza jam muchy sracie wszędzie i wszędzie was pełno

mój dziadek was nie nienawidził całym sercem, jestem dumny z każdej osoby w mojej rodzinie z każdego przodka który przyczynił się do śmierci żyda. Nie jestem osobą anonimową Bernard Kurzawa Cmok Laby.
        BernardKurzawa 1 rok temu "

• Gość: Niymiec zza Buga Re: Kurzawa wymazuje slady swojej dzialalnosci IP: *.free.aero2.net.pl 20.05.13, 12:07
          Trza by to podesuać do prokuratury, kaj robi jego baba. Nazistowskie ścierwo.
          • Gość: hihi Zwiastun Ślōnskŏ Familijo Tajla 2 (Trailer Zapowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 13:29
            www.youtube.com/watch?v=MYg7Df1ZCIQ&feature=player_embedded
            • Gość: Zaźorty Mniymiec Re: Zwiastun Ślōnskŏ Familijo Tajla 2 ( IP: *.free.aero2.net.pl 20.05.13, 15:11
              Gupie to jak colkie szlyzjerstwo. Baba w ciąży to baba nabito, to ino tyn Kuszawka mog wymy§leć.
              • Gość: AniYehudi Re: Zwiastun Ślōnskŏ Familijo Tajla 2 ( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 15:28
                Wiela bajtli mo tyn saris( eunuch)Kurzawa?Wiy ftos?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka