Dodaj do ulubionych

Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 13:08
Z powodu, że ostatnio głośno zrobiło się o Ruchu Autonomii Śląska
postanowiłem napisać krótko o wszystkich sytuacjach, które miały miejsce w
nieodległym czasie. Wszyscy wiemy, że RAŚ, pomimo, że organizacja chce
uzyskać rozgłos we wszelakich możliwych mediach i środkach przekazu, poparcie
ma skrajnie marginalne. Jednak rozpiszmy to matematycznie:
W. Śląskie + W.Opolskie + W.Dolnośląskie + płd. W.Lubuskiego = ~ 9 mln ludzi
(_Ślązaków_). Policzmy ludzi, którzy zdeklarowali narodowość śląską = ~1,9%.
Nawet dodając Mniejszość Niemiecką wychodzi 2%. Należy także zauważyć, że
wielu z nich wybrało przy zgłaszaniu "małą ojczyznę", gdyż nawet ci,
deklarujący taką narodowość czują się równocześnie Polakami. Nawet Mickiewicz
w spisie powiedziałby, że ojczyzną jego jest Litwa, choć czuł się całkowicie
Polakiem. Proszę teraz zauważyć jak małe jest poparcie dla organizacji RAŚ.
Chcę ponadto zaznaczyć tu inną kwestię. Wiadome jest, że "konkurencyjna"
organizacja ROPŚ prowadzi działalność dokładnie przeciwną. I tu pojawia się
problem - czy aby ludzie, będący członkiem tychże organizacji nie mają nic
ciekawszego do roboty? Wg mnie obie organizacje należy niezwłocznie
rozwiązać. Powodują jedynie niepotrzebne scysje, wśród jednolitego Narodu.
Nie chcę wdawać się też w niepotrzebne dyskusje o tym czy Śląsk jest polski,
czeski czy niemiecki. Każda z wyżej wymienionych organizacji przywołuje
jedynie wygodne dla siebie informacje, z tym, że obiektywnie pragnę
zaznaczyć, że jednak faktem jest uznawanie przez większość społeczeństwa
(polskiego i niemieckiego) Śląska za rdzennie polską ziemię, czemu dowodzi
stała obecność gwary śląskiej na Górnym Śląsku. Wiadomym był fakt, że Niemcy
byli głównie za stanowiskach urzędniczych. Włożyli oni niewątpliwie
ogromny "popych" w rozwój Śląska, jednak nie zmienili mentalności tamtejszej
ludności, która chciała do Polski (<wystarczy poczytać troszkę> vide "Polaka
w Ślązko" z XVII wieku, W. Roździeński (XVI w.) i inni). Inna sprawa, że
powodem była też ówczesna sytuacja gospodarcza. I teraz dochodzę do sedna
sprawy. Problemami są problemy w państwie. Niestety - czasy są, jakie są. Nie
zmieni tego autonomia, inkorporacja do Czech, bądź NRF. Źle jest wszędzie,
bezrobocie też. Jednak popatrzcie na wschodnie ziemie. Na Pomorze. Na
Wielkopolskę. Oni także byli osobnymi Księstwami działającymi na zasadzie
podobnej do Śląska z początków XX wieku. Tam są dopiero ludzkie problemy. I
nikt nie ma takich (przepraszam za szczere wyznanie) idiotyczne pomysły. Albo
na Kaszubów. Przede wszystkim musimy nie przejmować się problemami
codzienności i liczyć na lepszą przyszłość. A teraz rada dla forum: TRZEBA
niestety się ignorować. Polacy zwolenników "Niemieckiej opcji" i odwrotnie.
RAŚ nie odpowiadać na posty ROPŚ i przeciwnie tak samo. Powinniśmy się
jednoczyć a nie dzielić. Pozdrawiam ze Śląska. Pyrsk :). Życzę miłej
niedzieli!
Obserwuj wątek
    • arnold7 Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 13:21
      Jeszcze kilka takich smiesznych tekstow i dla mnie ta niedziela bedzie juz
      calkowicie udana:)
      • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 13:24
        widzisz arnold, tutaj jest właśnie twój problem (choć moze i rozwiązania na
        życie) - potrafisz jedynie wyśmiać. Wszystkim innym narzucasz swoje idee, ale
        sam nie chcesz niczego odmiennego zaakceptować. Ale wiadomo - tak jest
        WYGODNIEJ. Powodzenia.
        • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 13:38
          Arnold ma pwody do śmiechu. Taki z Ciebie reporter, jak z żurnalistów
          sowieckiej "Prawdy". Marginalne poparcie dla RAŚ przejawia się w poparciu
          kandydatów do senatu przez 157 tysięcy osób - były to przy tym prawdopodobnie
          najtańsze głosy w skali kraju. Ciekawe, jakie inne stowarzyszenie, pozbawione
          dotacji (które ma np. TSKN) jest w stanie pochwalić się takim wynikiem.
          Śmieję się razem z Arnoldem, bo jest z czego.
          • Gość: Reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 13:41
            ta, gazetki szkolnej
          • Gość: Reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 13:42
            a.. podaj mi proszę źródło Twojej wiadomości o owym popraciu, jakiś link..
            • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 13:50
              Poszukaj sobie na stronach PKW lub Krajowego Biura Wyborczego wyników wyborów
              do senatu z roku 2001. Okręgi katowicki, gliwicki i rybnicki.
              • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 14:05
                OK, zgadzam się, że rzeczywiście było to 157 tyś, jednak nie zmienia to faktu,
                że jest to 3% ludności W.Śląskiego, a 4,2% ludzi uprawnionych do głosowania.
                Więc nie mów, że było to popracie takie duże. Ale jak już czytasz ten temat,
                chciałem przy okazji zadać Ci jedno pytanie. Dlaczego, slezan, odrzucasz
                całkowicie słowiańskość i polskość Śląska?
                • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 14:21
                  Gość portalu: reporter napisał(a):

> OK, zgadzam się, że rzeczywiście było to 157 tyś, jednak nie zmienia to
                  faktu,
                  > że jest to 3% ludności W.Śląskiego, a 4,2% ludzi uprawnionych do głosowania.
                  > Więc nie mów, że było to popracie takie duże.

Było to poparcie 15-18% gosujących w danyc okręgach.

> Ale jak już czytasz ten temat,
                  > chciałem przy okazji zadać Ci jedno pytanie. Dlaczego, slezan, odrzucasz
                  > całkowicie słowiańskość i polskość Śląska?

A z czego wnosisz, że odrzucam?
                  • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 14:27
                    > Było to poparcie 15-18% gosujących w danyc okręgach.

Ale ja chyba napisałem, że ludzi __uprawnionych__ ??

> A z czego wnosisz, że odrzucam?

ogólnie, po Twoich postach na tym forum, prawie zawsze można odczuć z nich
                    jakąś antysłowiańskość, tak przynajmniej mi się wydaje... nie wiem czy
                    słusznie, dlatego pytam. Jednak subiektywnie i tak wydaje mi się Twoja postawa
                    lepszą od innych ludzi szczególnie uwielbiających wszystko, co niemieckie. Ja
                    sam napisałem - zauważam wszędzie złe czynniki (i w polskości i niemieckości),
                    jednak nie można być jednostronnie skrajnie nastawionym, a oceniać rzeczy
                    obiektywnie. Zawsze jest czas na fakty i zawsze na opinie!
                    • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 18:58
                      W największym skrócie - uważam, że kultura śląska ma więcej wspólnego z kulturą
                      zachodnią, a więc m.in. niemiecką, niż polską. Nie oznacza to jednak odrzucania
                      tego, co polskie czy co słowiańskie. Inna sprawa, że to co słowiańskie zbyt
                      często interpretowane jest jako to co polskie.
                      Co do obiektywizmu - podważyłem Twoją tezę o marginalnym poparciu dla RAŚ.
                      Liczby wskazują na co innego. Wynika z nich jednak także, że RAŚ nie zbudował
                      sobie trwałej pozycji politycznej, co nastąpiłoby, gdyby poparcie dla idei
                      autonomii stało się tożsame z poparciem dla RAŚ. Nie ma zatem ani powodów do
                      defetyzmu, aani do szczególnego entuzjazmu.
                      • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 19:03
                        Oczywiście, zgadzam się, że poparcie w tych okręgach, które wymieniłeś jest
                        większe, ale ja jednak uważam, że uzyskało go głównie dzięki ogólnej pracy
                        jedynie na rzecz Śląska, nie ze względów na autonomię, choć zapewne i to miało
                        znaczący wpływ na uzyskanie wyniku, jakie uzyskało.
                        • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 19:07
                          To już jest gdybanie. Badania socjologów przytaczane choćby we
                          wrocławskiej "Historii Śląska" wskazują zresztą na zdecydowanie większe
                          poparcie dla autonomii niż dla RAŚ.
                          PS. Przyznajesz zatem, że RAŚ wykonuje pracę na rzecz Śląska. Jak to się ma do
                          Twoich wcześniejszych zarzutów i postulatu rozwiązania tego stowarzyszenia?
                • bartoszcze cytat w sygnaturce mówi wszystko:) n/t 15.08.05, 22:15

• Gość: muha szloonzko Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 13:22
      We Polsce Nasze Ludzie niy majoom sposobnos'cie stanowjynio uo Sia!

Tak jak to TU boouo pode korzdoom CUDZOOM zwjyrzhnos'cioom.

Bo Uoona niy zno co to je samorzoondnos'c' Regijoona!

Na kwilka Go daua we wojewoodztwje szloonzkym i gibciutko zakatrupjooua
      koomoonistycnymi Dekretooma.

TU przed korzdo Nacyjo, tyrz i polsko, nojlepszo bandziy AUTOONOOMIJO,
      uode niywydolnego polskigo wirszafta!

RAS' uo tym gos'no godo uode lot, a ROPS' kce zawroucac' Gyszihta
      i Goorny Szloonzek ku polskymu nacyjoonalizmusowi.

My sie jurz na niym niyrouz sparzoouy!

Na tyn lep Nous niy hycoom.
    • rico-chorzow Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 13:58
      No...pogratulować Panu,Reporterze,Pan nawet wie co i jak myślał
      Mickiewicz,podziw i pokłon dla pańskiej wiedzy,potrafi Pan też w przyszłość
      spojrzeć?
      • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 16:25
        no jasne, jednak widzisz, przyszlości pewien nie jestem, a przeszłość była
        pewna, tylko szkoda, że nie umiesz się z nią pogodzić
    • stefan_ems Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 16:06
      Cieszę się, że pojawiają się takie teksty. Dowodzą one pewnej bezradności, z którą boryka się pewna nieliczna grupa osób a których szowinizm przysłania wiele komórek odpowiedzialnych za logiczne myślenie. Bo choćby nawet używali złożonych równań różniczkowych wspomaganych funkcjami analitycznymi to nie zmienią oni dynamiki zmian, jakie wreszcie obserwujemy na Górnym Śląsku.
      Ale lepsze takie metody niż te praktykowane w latach dwudziestych ubiegłego wieku. Więc Drodzy Orędownicy tej Waszej jedynej prawdy o Górnym Śląsk do klawiatur!
      Pzdr.
      • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 16:21
        tak, teraz dopiero poświadczyłeś SWOJEJ bezradności i bezmyślności. Napisz
        JEDEN FAKT, który w moim poscie jest niezgodny z prawdą. Teraz toś się chłopie
        skompromitował!
        • arnold7 Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 16:27

> tak, teraz dopiero poświadczyłeś SWOJEJ bezradności i bezmyślności. Napisz
          > JEDEN FAKT, który w moim poscie jest niezgodny z prawdą. Teraz toś się
          chłopie
          > skompromitował!

"Należy także zauważyć, że wielu z nich wybrało przy zgłaszaniu "małą
          ojczyznę", gdyż nawet ci, deklarujący taką narodowość czują się równocześnie
          Polakami"

Pobozne zyczenia, znam wielu ludzi, ktorzy zadeklarowali narodowosc slaska i
          nikt z nich nie czuje sie Polakiem. Ta moja obserwacja to FAKT.

• arnold7 Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 16:32
            "Wiadome jest, że "konkurencyjna" organizacja ROPŚ prowadzi działalność
            dokładnie przeciwną. I tu pojawia się problem - czy aby ludzie, będący
            członkiem tychże organizacji nie mają nic ciekawszego do roboty? Wg mnie obie
            organizacje należy niezwłocznie rozwiązać. "

Znowu jakies wypociny niepoparte faktami. Prosze zajrzec na strone RAS i
            poczytac o inicjatywach tej organizcji zwiazanych z Gornym Slaskiem. Co do
            ROPS, to nic tam o tej kanapowej grupce pan nie znajdzie, natomiast na stronach
            ROPS jest wiele o RAS, ale nic o tym, jak tu cos zrobic dla Gornego Slaska.
            A rozwiazac to pan sobie moze binder, panie reporter.
            • arnold7 Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 16:34
              "Powodują jedynie niepotrzebne scysje, wśród jednolitego Narodu."

Nie osmieszaj sie pan tak tanimi zgrywami.

• arnold7 Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 16:37
                " faktem jest uznawanie przez większość społeczeństwa
                (polskiego i niemieckiego) Śląska za rdzennie polską ziemię, czemu dowodzi
                stała obecność gwary śląskiej na Górnym Śląsku."

Silniejszym dowodem na to jest obecnosc bananow w sklepie na rogu.
                • ropsik2 Więcej otwartości chłopcy--rasiowcy! 14.08.05, 16:43
                  Reporter ośmielił się wyraźić swoje zdanie na tym forum.
                  W zasadzie ma do tego prawo.
                  Problem jednak w tym, że jego opinia odbiega od poglądów RAŚ-ia. Trzeba było mu
                  więc dać odpowiednią reprymendę.
                  Nie twierdzę, iż zgadzam z Reporterem.
                  Nie mam też nic przeciwko polemikom na forum.
                  Niektórzy jednak sprawiają wrażenie, jakby nie potrafili się pogodzić z faktem,
                  że ktoś może mieć inne zdanie. To przykład osobowości zamkniętej, którą trudno
                  pogodzić z demokracją.
                • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 17:46
                  > Pobozne zyczenia, znam wielu ludzi, ktorzy zadeklarowali narodowosc slaska i
                  > nikt z nich nie czuje sie Polakiem. Ta moja obserwacja to FAKT.

ale mi nie powiesdz, że ja też racji nie mam

> Znowu jakies wypociny niepoparte faktami. Prosze zajrzec na strone RAS i
                  > poczytac o inicjatywach tej organizcji zwiazanych z Gornym Slaskiem. Co do
                  > ROPS, to nic tam o tej kanapowej grupce pan nie znajdzie, natomiast na
                  stronach
                  > ROPS jest wiele o RAS, ale nic o tym, jak tu cos zrobic dla Gornego Slaska.
                  > A rozwiazac to pan sobie moze binder, panie reporter.

OK, kultury trochę człowieku, widzę, że nie można porozmawiać kulturalnie z
                  Tobą. Teraz widzę kto wszystko prowokuje. Rozwiązać trzeba, ale tylko RAŚ.
                  Dziękuję za wyrobienie opinii.

> > "Powodują jedynie niepotrzebne scysje, wśród jednolitego Narodu."

> Nie osmieszaj sie pan tak tanimi zgrywami.

To potwierdza tylko Twoją niewiedzę.

> > " faktem jest uznawanie przez większość społeczeństwa
                  > > (polskiego i niemieckiego) Śląska za rdzennie polską ziemię, czemu dowodzi
                  > > stała obecność gwary śląskiej na Górnym Śląsku."

> Silniejszym dowodem na to jest obecnosc bananow w sklepie na rogu.

To już przesadziłeś. Nie mam zamiaru teraz dyskutować z Twoimi idiotycznymi i
                  chamskimi opiniami. Jesteś najnormalniejszym sługusem dla Niemców, pełnym
                  nienawiści do Polski i Polaków. Nie mam zamiaru już z tobą dywagować.
                  Przepraszam, ale chamstem na chamstwo.
                  • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 19:01
                    O braku kultury i zamkniętej osobowości, której nie da się pogodzić z
                    demokracją świadczy postulat rozwiązania organizacji, które działają legalnie i
                    zgodnie z prawem, więc panowie ropsik i reporter niech nie ściemniają.
                    • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 19:05
                      no wybacz mi, jednak takie świadectwo, jakie wystawia arnold7 jest troszkę
                      wstydliwe dla organizacji RAŚ. Prawdą jest, że niestety nie chce dopuścić do
                      siebie innych opinii niż te, które on wyznaje.
                      • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 19:08
                        Być może, ale w tym wątku ma rację - zacząłeś od nie popartych argumentami
                        zarzutów i postulowałeś rozwiązanie dwóch stowarzyszeń, co nie mieści się w
                        kanonach demokracji.
                      • arnold7 Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 19:55

> no wybacz mi, jednak takie świadectwo, jakie wystawia arnold7 jest troszkę
                        > wstydliwe dla organizacji RAŚ. Prawdą jest, że niestety nie chce dopuścić do
                        > siebie innych opinii niż te, które on wyznaje.

A gdzie pan to wyczytal, panie reporter?
                    • arnold7 Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 19:53
                      slezan napisał:

> O braku kultury i zamkniętej osobowości, której nie da się pogodzić z
                      > demokracją świadczy postulat rozwiązania organizacji, które działają legalnie
                      i
                      >
                      > zgodnie z prawem, więc panowie ropsik i reporter niech nie ściemniają.

Poza tym to binder ten pan moze sobie rozwiazywac i zawiazywac do woli, nie
                      wiem, gdzie tu brak kultury w tym, ze temu panu to uzmyslowilem. Przy okazji
                      stalem sie niemieckim slugusem:)))
                      • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:13
                        > A gdzie pan to wyczytal, panie reporter?

Ja (i nie tylko ja) to po prostu zauważyłem, panie Arnold.

arnold7 napisał:

> slezan napisał:
                        >
                        > > O braku kultury i zamkniętej osobowości, której nie da się pogodzić z
                        > > demokracją świadczy postulat rozwiązania organizacji, które działają lega
                        > lnie
                        > i
                        > >
                        > > zgodnie z prawem, więc panowie ropsik i reporter niech nie ściemniają.
                        >
                        > Poza tym to binder ten pan moze sobie rozwiazywac i zawiazywac do woli, nie
                        > wiem, gdzie tu brak kultury w tym, ze temu panu to uzmyslowilem. Przy okazji
                        > stalem sie niemieckim slugusem:)))
                        >

Nie o rozwiązywanie chodzi. O sklepie na rogu chodzi.
                        A co do owego rozwiązywania.. wolę krzyżówki :)
                        • arnold7 Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 20:19

> > A gdzie pan to wyczytal, panie reporter?
                          >
                          > Ja (i nie tylko ja) to po prostu zauważyłem, panie Arnold.

Aha, zauwazyl pan, to jest bardzo przekonujace:))
                          Jakis link, wypowiedz, cytat?

>
                          > arnold7 napisał:
                          >
                          > > slezan napisał:
                          > >
                          > > > O braku kultury i zamkniętej osobowości, której nie da się pogodzić
                          > z
                          > > > demokracją świadczy postulat rozwiązania organizacji, które działaj
                          > ą lega
                          > > lnie
                          > > i
                          > > >
                          > > > zgodnie z prawem, więc panowie ropsik i reporter niech nie ściemnia
                          > ją.
                          > >
                          > > Poza tym to binder ten pan moze sobie rozwiazywac i zawiazywac do woli, n
                          > ie
                          > > wiem, gdzie tu brak kultury w tym, ze temu panu to uzmyslowilem. Przy oka
                          > zji
                          > > stalem sie niemieckim slugusem:)))
                          > >
                          >
                          > Nie o rozwiązywanie chodzi. O sklepie na rogu chodzi.

Swietna gramatyka:))
                          Istnienie bananow w sklepie na rogu jest dowodem rownie mocnym, jak ten panski:)

> A co do owego rozwiązywania.. wolę krzyżówki :)

Powodzenia, moze przy krzyzowkach pan sie spelni bardziej przekonywujaco.
                          • settembrini Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 15.08.05, 23:54
                            panie reporterze, niech sie pan laskawie nie osmiesza wyzywaniem od chamow osob,
                            ktore w swoich replikach posluguja sie calkiem zgrabnym i adekwatnym do sytuacji
                            dowcipem. poparcie tezy o polskosci slaska argumentem w postaci niklej obecnosci
                            gwary jest nie tyle smieszny, co zalosny i po prostu klamliwy. sam bedac
                            slazakiem nie znamm tzw. 'gwary' (nad czym ubolewam), nie byl to jezyk
                            traktowany przychylnie w szkolach wszelakiego szczebla, a w programach edukacji
                            obecny byl tylko literacki jezyk polski. posluguje sie pan argumentami, ktorych
                            geneza jest nie dalsza niz okres prl.
        • stefan_ems Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 16:43
          1) postanowiłem napisać krótko o wszystkich sytuacjach, które miały miejsce w nieodległym czasie. (bzdura – nie sprostałeś temu)

2) Wszyscy wiemy, że RAŚ, pomimo, że organizacja chce uzyskać rozgłos we wszelakich możliwych mediach i środkach przekazu, poparcie ma skrajnie marginalne. (bzdura)

3) gdyż nawet ci, deklarujący taką narodowość czują się równocześnie Polakami.
          (prawda pozorna – nie wpominając o nieścisłościach podczas spisu i powszechnym myleniu pojącia narodowości z obywatelstwem można przyjąć, że to również bzdura.)

4) Wiadome jest, że "konkurencyjna" organizacja ROPŚ prowadzi działalność dokładnie przeciwną. (to zdanie jest nieprecyzyjne – bzdura)

5) Powodują jedynie niepotrzebne scysje, wśród jednolitego Narodu. (bzdura totalna!)

6) Każda z wyżej wymienionych organizacji przywołuje jedynie wygodne dla siebie informacje (bzdura – to zdanie nie dotyczy RAŚ)

7) Śląska za rdzennie polską ziemię, czemu dowodzi stała obecność gwary śląskiej na Górnym Śląsku. (bzdura – temat wielokrotnie już wyjaśniany)

8) jednak nie zmienili mentalności tamtejszej ludności, która chciała do Polski (bzdura totalna)

9) Problemami są problemy w państwie. Niestety - czasy są, jakie są. Nie zmieni tego autonomia (bzdura – no chyba, że jesteś prorokiem, w co wątpię)

Pzdr.
          • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 17:57
            > 1) postanowiłem napisać krótko o wszystkich sytuacjach, które miały miejsce w
            n
            > ieodległym czasie. (bzdura – nie sprostałeś temu)

Napisałem krótko? Napisałem. Nie muszę się tłumaczyć Ci, ani prosić o
            pozwolenie ile mam pisać i na jaki temat. Tym bardziej czy zgadzasz się na
            publikacje. Piszesz tak jedynie dlatego, że masz inne poglądy. Ja uważam
            przeciwnie.

> 2) Wszyscy wiemy, że RAŚ, pomimo, że organizacja chce uzyskać rozgłos we
            wszela
            > kich możliwych mediach i środkach przekazu, poparcie ma skrajnie marginalne.
            (b
            > zdura)

Może nie? Wyborcza i inne media w ostatnim czasie, w którym jakaś separystyczna
            organizacja próbowała wparować ludziom ciemnotę to nie było RAŚ?

> 3) gdyż nawet ci, deklarujący taką narodowość czują się równocześnie
            Polakami.
            > (prawda pozorna – nie wpominając o nieścisłościach podczas spisu i powsze
            > chnym myleniu pojącia narodowości z obywatelstwem można przyjąć, że to
            również
            > bzdura.)

Widzisz, wszystko nadinterpretujesz. Choć tu muszę Ci przyznać rację. Było dużo
            nieścisłości w spisie powszechnym. Mylono obywatelstwo z narodowością. Dlatego
            zgłosiło się aż tylu Niemców. Dlatego ich pozornie tylu mamy.

> 4) Wiadome jest, że "konkurencyjna" organizacja ROPŚ prowadzi działalność
            dokła
            > dnie przeciwną. (to zdanie jest nieprecyzyjne – bzdura)

Aaaa właśnie.. i tu cię boli! Pewnie - następny z genami niemieckimi. Wszyscy
            muszą myśleć wedle jednego wzorca. Kto myśli inaczej - WEG! Krytykujesz
            organizacje tylko i wyłącznie za inne poglądy.

> 5) Powodują jedynie niepotrzebne scysje, wśród jednolitego Narodu. (bzdura
            tota
            > lna!)

A inne chore i idiotyczne kłótnie na tych forach to co? Wszystko przez
            prowokatorów, takich jak ty.

> 6) Każda z wyżej wymienionych organizacji przywołuje jedynie wygodne dla
            siebie
            > informacje (bzdura – to zdanie nie dotyczy RAŚ)

Wiem, wiem, "Jedyna Słuszna Święta Organizacja Mówiąca Jedyną Prawdę. RAŚ"
            Ale przeczytałem informacje i artykuły na obu stronach. Obie organizacje mają
            swoje wady. Jednasz to RAŚ naprawdę naciąga historię.

> 7) Śląska za rdzennie polską ziemię, czemu dowodzi stała obecność gwary
            śląskie
            > j na Górnym Śląsku. (bzdura – temat wielokrotnie już wyjaśniany)

Już pisałem, nie kompromituj się człowieku. Nie znasz się na lingwistyce to nie
            podejmuj tematu.

> 8) jednak nie zmienili mentalności tamtejszej ludności, która chciała do
            Polski
            > (bzdura totalna)

Jak wyżej. Tylko, że dodatkowo na historii.

> 9) Problemami są problemy w państwie. Niestety - czasy są, jakie są. Nie
            zmieni
            > tego autonomia (bzdura – no chyba, że jesteś prorokiem, w co wątpię)

Nie zmieni. Nie zmieniła w Rajchu, nie zmieniła w Hiszpanii, nie zmieni i tu.

• slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 19:04
              Zero konkretów, same ogólniki, nadużywanie
              słów "wszystkie", "wszyscy", "każdy". Kolego, można rozmawiać o konkretach.
              Stawiając takie zarzuty bez poparcia ich faktami, narażasz się na śmieszność.
              • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 19:07
                Może i generalizuje, jednak taka brutalna prawda. A konkrety są, oj są, czytaj
                uważnie.
                • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 19:10
                  Ja ich nie widzę. Słowa prawda tez nadużywasz. Możesz powtórzyć swoje zaruzty
                  wielokrotnie, a nie staną się one prawdziwe.
                  Zdanie dotyczące spisu już, jak wykazano, jest fałszywe. Dołączam do głosów
                  tych, którzy deklarując narodowość śląską, mieli pełną świadomość, że nie są
                  ani Polakami, a i Niemcami.
                  • Gość: !!! Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 19:44
                    slezan napisał:

> Ja ich nie widzę. Słowa prawda tez nadużywasz. Możesz powtórzyć swoje zaruzty
                    > wielokrotnie, a nie staną się one prawdziwe.
                    > Zdanie dotyczące spisu już, jak wykazano, jest fałszywe. Dołączam do głosów
                    > tych, którzy deklarując narodowość śląską, mieli pełną świadomość, że nie są
                    > ani Polakami, a i Niemcami.

to nie do konca prawda. gdyby pytania spisu byly inaczej sformuowane bardzo bys
                    sie zdziwil.
                    obiektywnym byloby zapytanie sie o Vaterland i Heimat. wtedy wiekszosc z tych
                    173000 podalaby Niemiec-Slazak. no chyba za wyjatkiem bardziej spolonizowanych
                    Slazakow z terenu Ostoberschlesien.
                    • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 20:12
                      Możecie to sobie tak tłumaczyć, ale nie brzmi to przekonująco. Coraz więcej
                      Ślązaków ma gdzieś i jeden i drugi "Vaterland".
                      • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:14
                        z tym się z Tobą pełni zgadzam.
                        • Gość: !!! Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:15
                          nie zauwazasz, ze przeczys samemu sobie?
                          :))
                      • Gość: !!!! Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:14
                        masz racje. z tym tylko, ze twoja wypowiedz nie jest ani jakosciowa, ani
                        ilosciowa. inny, bardziej obiektywny sposob sformuowania pytan spisu rzucilby
                        troche wiecej swiatla na ta problematyke. wtedy (zakladajac, ze panstwo polskie
                        nie bedzie zastraszalo) dowiedzielibysmy sie jak udzial maja:
                        niemieccy-slazacy,
                        slascy-slazacy,
                        polscy slazacy

a dopoki tego nie wiemy, to mozemy sobie gdybac
                        • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:16
                          Takie pytania zadawano w anonimowych ankietach przeprowadzanych przez
                          socjologów. Liczba Ślązaków bez dodatkowych określeń była tam zdecydowanie
                          wyższa niż w spisie.
                          • Gość: !!! Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:16
                            jakis adres?
                            • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:21
                              W dawnym woj. katowickim - badania Bartoszka i Gruszczyńskiego, publikowane
                              m.in. w "Raporcie z woj. katowickiego" chyba w roku 1997. Wyniki z opolskiego
                              przedstawiono w ktalogu wystwy poświęconej kontaktom między Śląskiem a
                              Brandenburgią, a prawdopodobnie także w książce M. Szmei "Polacy? Niemcy?
                              Ślązacy!".
                              • Gość: !!! Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:22
                                zanim siegne do wymienionych przez ciebie publikacji, moze pare liczb?
                                • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:27
                                  Ankieta wśród autochtonicznej ludności woj. opolskiego:
                                  Ślązak - 60%
                                  Niemiec - 15%
                                  Ślązak-Niemiec - 11%
                                  Ślązak-Polak - 8%
                                  Polak - 4%

w woj. katowickim opcja Ślązak w zależności od badań od 12 do 25% (pewnie w
                                  różnym stopniu reprezentowane były nieśląskie gminy województwa, stąd
                                  rozbieżność).
                                  • Gość: !!! Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:29
                                    w jakich warunkach przeprowadzono te umfragi? uwazasz, ze sa obiektywne?
                                    • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:34
                                      Nie wiem. Nie było mnie przy tym. Zwraca jednak uwagę zawsze wyższa niż w
                                      spisie liczba nieniemieckich i niepolskich Ślązaków.
                                      • Gość: !!! Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:40
                                        a obiektywnie patrzac? mozna tym wynikom wierzyc?
                                        • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:42
                                          Nie patrzę obiektywnie. Jestem związany z jedną z tych opcji. Zakładam jednak,
                                          że badania anonimowe są bardziej wiarygodne niż imienny spis. Żeby powiedzieć
                                          coś więcej, musiałbym znać system doboru respodentnów i całą metodykę tych
                                          badań.
                • Gość: !!! Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:26
                  moze nam opowiesz o tych twoich "konkretach"?
            • stefan_ems Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 20:59
              Oj, nerwowy się zrobiłeś. To może po kolei:

> Napisałem krótko? Napisałem. Nie muszę się tłumaczyć Ci, ani prosić o
              > pozwolenie ile mam pisać i na jaki temat. Tym bardziej czy zgadzasz się na
              > publikacje. Piszesz tak jedynie dlatego, że masz inne poglądy. Ja uważam
              > przeciwnie.

A gdzie kazałem Ci się tłumaczyć i prosić o pozwolenie? Chłopie – wyluzuj ;-)

> Może nie? Wyborcza i inne media w ostatnim czasie, w którym jakaś separystyczna
              >
              > organizacja próbowała wparować ludziom ciemnotę to nie było RAŚ?

To bardzo mocne słowa. Czy mógłbyś rozwinąć, na czym polega wg Ciebie ten separatyzm? To ważne, obawiam się, że nie znasz znaczenia tego słowa. Bo nie podejrzewałbym, byś celowo na forum publicznym wprowadzał internautów w błąd.
              Jaką ciemnotę konkternie publikowano na łamach Gazety?

> nieścisłości w spisie powszechnym. Mylono obywatelstwo z narodowością. Dlatego
              > zgłosiło się aż tylu Niemców. Dlatego ich pozornie tylu mamy.

I tu się mogę zgodzić. Wg. Krolla na Śląsku jest 300 tyś. obywateli Polski narodowości niemieckiej. Biorąc pod uwagę prawa rachunku prawdopodobieństwa błędu spis powinien wykazać połowę i tak się właśnie stało ;-)

> Aaaa właśnie.. i tu cię boli! Pewnie - następny z genami niemieckimi. Wszyscy
              > muszą myśleć wedle jednego wzorca. Kto myśli inaczej - WEG! Krytykujesz
              > organizacje tylko i wyłącznie za inne poglądy.

Nie będę komentować Twoich personalnych ataków. Rozumiem, że każdy może mieć zły dzień i mniemam, że jesteś moim bratem w wierze więc wybyczam ;-)
              Tylko kilka pytań dla ścisłości:
              Jak to możliwe, bym miał „niemieckie geny” skoro wg Ciebie ludność na Śląsku jest jednolita narodowościowo?
              Jaką organizację skrytukowałem i gdzie?

> A inne chore i idiotyczne kłótnie na tych forach to co? Wszystko przez
              > prowokatorów, takich jak ty.

Nie czuję się prowokatorem na tym forum. Działałbym niezgodnie z sumieniem, gdybym dorabiał do Twojej wizji Górnego Śląska jednolitego narodowościowo. Przykro mi, jeśli Ci to nie na rękę.

> Wiem, wiem, "Jedyna Słuszna Święta Organizacja Mówiąca Jedyną Prawdę. RAŚ"
              > Ale przeczytałem informacje i artykuły na obu stronach. Obie organizacje mają
              > swoje wady. Jednasz to RAŚ naprawdę naciąga historię.

A czy mógłbyś konkretniej?

> Już pisałem, nie kompromituj się człowieku. Nie znasz się na lingwistyce to nie
              >
              > podejmuj tematu.

Jak wyżej – wybaczam i pozdrawiam.
              • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 21:04
                Tak, troszkę mnie poniosło więc przepraszam. Rzeczywiście zbyt mocno się
                wyraziłem. Jako mój brat liczę, że przebaczysz mi :).
                A co do jednolitości państwa - chodziło mi o Polskę :).

Też pozdrawiam
                • Gość: !!! Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:16

> Tak, troszkę mnie poniosło więc przepraszam. Rzeczywiście zbyt mocno się
                  > wyraziłem. Jako mój brat liczę, że przebaczysz mi :).
                  > A co do jednolitości państwa - chodziło mi o Polskę :).
                  >
                  > Też pozdrawiamc

czyzby wlasnie z tego powodu polacy wypedzili wszystkich nie-polakow?
                • stefan_ems Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:28
                  A czy mógłbyś rozjaśnić mi kilka wątpliwości, o które Cię prosiłem? Powtórzę:

Czy mógłbyś rozwinąć, na czym polega wg Ciebie ten separatyzm? To ważne, obawiam się, że nie znasz znaczenia tego słowa. Bo nie podejrzewałbym, byś celowo na forum publicznym wprowadzał internautów w błąd.
                  Jaką ciemnotę konkternie publikowano na łamach Gazety?

> Jednasz to RAŚ naprawdę naciąga historię.
                  A czy mógłbyś konkretniej?
                  • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 21:41
                    No a czy organizacja RAŚ nie chce pod pretekstem innej kultury czy narodowości
                    odłączyć się (podzielić) od RP?
                    Ciemnotę nie wciskają na łamach Gazety, a na forum gazety, opisując jedynie
                    fakty wygodne dla ich idei.
                    • leon_degrell Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:46
                      Reporter ty najpierw odpowiedz na mój post. Jak boisz się różnorodności i
                      tego , że Ślązacy są inni to dam ci porównanie - lepiej jak ludzie noszą różne
                      kolory - tym uatrakcyjniają swoją osobę. Ty i tobie podobni chcecie tylko
                      monolitów - one zawsze się ropzadają. Z pozdrowieniem
                    • stefan_ems Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 15.08.05, 13:34

> No a czy organizacja RAŚ nie chce pod pretekstem innej kultury czy narodowości
                      > odłączyć się (podzielić) od RP?

Oczywiście, że nie! Gdzie i kto deklaruje odłączenie od RP? Czyżbyś naprawdę mylił tak różne pojęcia jak autonomia i separatyzm?

> Ciemnotę nie wciskają na łamach Gazety, a na forum gazety, opisując jedynie
                      > fakty wygodne dla ich idei.

Jasne! Nie sądzisz chyba, że RAŚ odpowiada za teksty na publicznym forum?
      • synziemi Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:39
        stefan_ems napisał:

> Cieszę się, że pojawiają się takie teksty. Dowodzą one pewnej bezradności, z kt
        > órą boryka się pewna nieliczna grupa osób a których szowinizm przysłania wiele
        > komórek odpowiedzialnych za logiczne myślenie.

Wy w ogole wszyscy zdajecie sie byc bezradni. Duzo gadania a malo robienia. Eh, kanapowi politykierzy...
        • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:44
          Jak na 8 lat faktycznie mało - wywołanie problemu, który jest dyskutowany we
          wszystkich mediach i licznych naukowych publikacjach.
    • Gość: !!! pytania do reportera IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 19:40
      > Wiadomym był fakt, że Niemcy byli głównie za stanowiskach urzędniczych.
      > Włożyli oni niewątpliwie ogromny "popych" w rozwój Śląska, jednak nie
      > zmienili mentalności tamtejszej ludności, która chciała do Polski (<wystarczy
      > poczytać troszkę> vide "Polaka

1) a Niemcy to nie Slazacy?
      2) Slazacy tak chcieli do polski, ze nawet w sytuacji krryzysu w Niemczech po
      przegranej 1. wojnie opowiedzieli sie w wiekszosci za swoim Vaterlandem
      Deutschland!
      • Gość: reporter odpowiedzi od reportera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:17
        > 1) a Niemcy to nie Slazacy?

Też bywały takie wyjątki ;))

> 2) Slazacy tak chcieli do polski, ze nawet w sytuacji krryzysu w Niemczech po
        > przegranej 1. wojnie opowiedzieli sie w wiekszosci za swoim Vaterlandem
        > Deutschland!

Ciekawe, że nie wiesz dzięki czemu. Następny... Człowieku! Tylko dlatego, że
        Niemcy zwieźli 200 000 "swoich" na Śląsk, bo im było szkoda oddać takie cenne
        ziemie!!
        • slezan Re: odpowiedzi od reportera 14.08.05, 20:23
          Na Ślask zjechali w celu oddania głosów Ślązacy zamieszkali poza obszarem
          plebisctowym - w Polsce i w Miemczech. Mieli prawo głosować - przyznano im je
          na wniosek polskiej dyplomacji. Podobnie dziś w wyborach parlamanetarnych
          głosują Polacy zamieszkali np. w USA i specjalnie to nikogo nie oburza.
          Po odjęciu głosów emigrantów wynik strony niemieckiej wciąż jest lepszy.
        • arnold7 Re: odpowiedzi od reportera 14.08.05, 20:24

> > 1) a Niemcy to nie Slazacy?
          >
          > Też bywały takie wyjątki ;))
          >
          > > 2) Slazacy tak chcieli do polski, ze nawet w sytuacji krryzysu w Niemczec
          > h po
          > > przegranej 1. wojnie opowiedzieli sie w wiekszosci za swoim Vaterlandem
          > > Deutschland!
          >
          > Ciekawe, że nie wiesz dzięki czemu. Następny... Człowieku! Tylko dlatego, że
          > Niemcy zwieźli 200 000 "swoich" na Śląsk, bo im było szkoda oddać takie cenne
          > ziemie!!

1. Skad liczba 200 000?
          2. Kto wpadl na pomysl umozliwienia udzialu w plebiscycie rodowitym
          Gornoslazakom mieszkajacym w tamtej chwili poza obszarem plebiscytowym?
          3. Jak glosowali ci rodowici Gornoslazacy przybyli do urn spoza obszaru
          plebiscytowego?
          4. Czy dbanie o integralnosc wlasnego panstwa w obliczu agresywnego sasiada
          zainteresowanego nie przez siebie wybudowanym przemyslem jest naganne?
          5. Czy pan skonczyl edukacje na PZPR-owskich broszurkach z lat 70-tych?

• Gość: reporter Re: odpowiedzi od reportera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:30
            >
            > 1. Skad liczba 200 000?

Z książki.

> 2. Kto wpadl na pomysl umozliwienia udzialu w plebiscycie rodowitym
            > Gornoslazakom mieszkajacym w tamtej chwili poza obszarem plebiscytowym?

Wiem, Polacy, retoryczne pytania.

> 5. Czy pan skonczyl edukacje na PZPR-owskich broszurkach z lat 70-tych?

Nie, mam takie poglądy. Inna sprawa, że ja jestem troszkę młodszy ;).
            Teraz do Ciebie, zresztą do was:
            Co wy widzicie takiego pięknego i lepszego w Niemczech? Dlaczego chwalicie się
            tak okropną historią jak wehrmacht, SS, nobliści niemieccy ze Śląskac albo
            volkslista?
            • arnold7 Re: odpowiedzi od reportera 14.08.05, 20:33

> >
              > > 1. Skad liczba 200 000?
              >
              > Z książki.

Z jakiej ksiazki?

>
              > > 2. Kto wpadl na pomysl umozliwienia udzialu w plebiscycie rodowitym
              > > Gornoslazakom mieszkajacym w tamtej chwili poza obszarem plebiscytowym?
              >
              > Wiem, Polacy, retoryczne pytania.

To do kogo pretensje?

>
              > > 5. Czy pan skonczyl edukacje na PZPR-owskich broszurkach z lat 70-tych?
              >
              > Nie, mam takie poglądy.

Wspolczuje serdecznie.

Inna sprawa, że ja jestem troszkę młodszy ;).

To jeszcze moze nie wszystko stracone:)

> Teraz do Ciebie, zresztą do was:
              > Co wy widzicie takiego pięknego i lepszego w Niemczech? Dlaczego chwalicie
              się
              > tak okropną historią jak wehrmacht, SS, nobliści niemieccy ze Śląskac albo
              > volkslista?

Skad takie mniemanie i przy okazji wrzucanie wszystkiego do jednego wora?

Na wszystkie pytania pan nie lubi odpowiadac?
              • Gość: reporter Re: odpowiedzi od reportera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:38
                Z książki do historii. Dobra, to i tak do niczego produktywnego nie prowadzi.
                Nie rozumiem, dlaczego nie przeczytasz żadnych zródeł, aby przekonać się o
                polskości tych terenów. Jak chesz, mogę ci przesłać tytuły, ewentualnie się
                zapoznasz, co nie znaczy, że musisz zmieniać przekonania :). Mnie też nie
                przekonasz, mamy swoje racje i niech tak zostanie. Jednak odpowiedz mi proszę
                na moje pytania. Przeglądnąłem to forum i stąd moje wnioski o
                tych "ulubieńcach".
                • Gość: !!! Re: odpowiedzi od reportera IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:20
                  ja bym chetnie znowu cos (zabawnego) poczytal. podaj te twoje tytuly
                  :)

Glück Auf!!!
            • slezan Re: odpowiedzi od reportera 14.08.05, 20:42
              A co jest okropnego w noblistach ze Śląska?
              • Gość: reporter Re: odpowiedzi od reportera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:46
                a konkretnie Fritz Haber, zasługi owszem za, ale żeby nim się chwalić, to lekka
                przesada
                • slezan Re: odpowiedzi od reportera 14.08.05, 20:52
                  A Polacy chwalą się takim Kazimierzem Wielkim i nikt się nie obrusza.
                  • Gość: reporter Re: odpowiedzi od reportera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:58
                    a co Ci przeszkadza u Kazka?
                    • slezan Re: odpowiedzi od reportera 14.08.05, 20:59
                      Zabił siędza, zgwałcił szlchciankę i był bigamistą.
                      • Gość: reporter Re: odpowiedzi od reportera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 21:07
                        > Zabił siędza, zgwałcił szlchciankę i był bigamistą.

Ale zrobił wiele innych rzeczy, bardziej pożytecznych. Widzisz, może akurat
                        wyznawał ówczesną wersję ateizmu?
                        • slezan Re: odpowiedzi od reportera 14.08.05, 21:11
                          Haber także zrobił wiele innych rzeczy - bardzo pożytecznych. Przyczyniajc sie
                          do zwalczenia głodu w Europie uratował z pewnością więcej istnień ludzkich, niż
                          pochłonęły kierowzane przez niego ataki gazowe.
                          • Gość: reporter Re: odpowiedzi od reportera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 21:13
                            Właśnie ja bym nie był taki pewiem tego, myślę, że jednak więcej niestety
                            istnień pochłonęły jego gazowe wynalazki...
                            • slezan Re: odpowiedzi od reportera 14.08.05, 21:17
                              Po pierwsze nie wszystkie były jego i nie on zainicjował wojnę gazową. Po
                              drugie już w II wojnie światopwej broni gazowej nie stosowano, obowiązywał
                              bowiem całkowity zakaz jej używania. Natomiast inne wynalazki Habera wciąż
                              wykorzystywane są w walce z głodem.
                          • leon_degrell Re: odpowiedzi od reportera 14.08.05, 21:32
                            Proszę wybaczyć , że tak późno włączyłem się do dyskusji. Pragnę panu "
                            reporterowi" odpowiedzieć tak od początku na jego rewelacje.
                            Po pierwsze co do poparcia lub nie RAŚ itd- wziąłeś pod uwagę kolego
                            województwa Lubuskie , dolnośląskie , opolskie( pomijam ślaskie - zaraz
                            wyjaśnię dla czego )Otóż kolego z tych terenów wysiedlono 8 milionów ludzi -
                            Ślązaków - niemieckich . Nie będę rozwodził się na temat humnitaryzmu tego
                            posunięcia.Z śląskiego zakres wysiedleń ograniczono - bo kto był wykształcony
                            do obsługi przemyłu na Śląsku ? No własnie Ślązacy. Na tej podstawie wstaw
                            sobie te 1,9 % w miejsce ciemnie i śmierdzące ( sorry ) co do ilości , poparcia
                            itd.
                            Po drugie jak słyszę , że Polska to naród jednolity itd - to myślę , że
                            zrobiłbyś karierę w KC PZPR Gomułki.
                            Myślę też , że musisz poczytac historię. Rok 1335 - Kaźmirz Wielki oddał
                            Śląsk " po wsze czasy " pod władanie Luksemburczyków. Wiesz co do tej wielkiej
                            chęci bratania się Ślązaków z Polakami - przez 700 lat ten region się
                            rozwijał . Wystarczyło 50 lat wspólnego pożycia i z tego małżeństwa dzieci nie
                            będzie. Jedno tylko by brało , drugie ma pracować , jedno by się wywyższało
                            drugie ma cięko pracować . Coś tu nie gra. Z pozdrowieniem
                            • Gość: reporter Re: odpowiedzi od reportera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 21:49
                              Wziąłem pod uwagę to, co napisałem, więc nie pisz bzdur. A napisz mi może co
                              Tobie przeszkadza w tym kraju? Myślisz, że w Rajchu byłoby ci lepiej? Byłem i
                              widziałem... jak ta lepszość wygląda.
                              • slezan Re: odpowiedzi od reportera 14.08.05, 21:51
                                Trudno zaprzeczyć, że w Rajchu żyje się lepiej. Znacznie lepiej. Też widziałem
                                tę "lepszość" i nie mam podstaw by ją kwestionować. Tyle, że ta "lepszość" nie
                                jest moja.
                                • Gość: reporter Re: odpowiedzi od reportera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 21:53
                                  Ta, ja własnie kwestionuję. Osobiście powiem. Tak się składa, że mam tam całą
                                  rodzinę, miesiąc temu byłem po raz koleiny i widziałem. Opowiedzieli do czego
                                  doprowadzili brunatni. Jest naprawdę gorzej niż u nas. W Berlinie jest 22%
                                  bezrobocia.
                                  • Gość: !!! Re: odpowiedzi od reportera IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:55

> Ta, ja własnie kwestionuję. Osobiście powiem. Tak się składa, że mam tam całą
                                    > rodzinę, miesiąc temu byłem po raz koleiny i widziałem. Opowiedzieli do czego
                                    > doprowadzili brunatni. Jest naprawdę gorzej niż u nas. W Berlinie jest 22%
                                    > bezrobocia.

wlasnie takimi haslami agitowal korfanty. i co z tej propagandy wyszlo?
                                  • slezan Re: odpowiedzi od reportera 14.08.05, 22:01
                                    I bezrobotny w Berlinie żyje lepiej niż ciężko pracujący obywatel RP.
                                    • Gość: reporter Re: odpowiedzi od reportera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 22:02
                                      tak, zgadzam się z tym. Ciężko jest wyżyć z arbeitlosengeld I i II ale da się
                                      normalnie.
                              • Gość: !!! Re: odpowiedzi od reportera IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:51
                                jemu nie o to tutaj chodzi. przeczytaj jeszcze raz. poza tym wlasnie polska a
                                nie kto inny zajechala slask. dlatego te dzisiejsze problemy. faktem jest, ze
                                malpa zepsula zegarek.
                • Gość: !!! Re: odpowiedzi od reportera IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:21
                  moze by polacy pozamykali wszystkie zaklady azotowe - jago symbol potepienia?
    • marcin841 Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 19:47
      > Należy także zauważyć, że
      > wielu z nich wybrało przy zgłaszaniu "małą ojczyznę", gdyż nawet ci,
      > deklarujący taką narodowość czują się równocześnie Polakami.

Skąd ta teza? Jakies badanie byly przeprowadzane, czy moze na podstawie wlasnych
      doswiadczenia?

• arnold7 Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 20:02
        marcin841 napisał:

> > Należy także zauważyć, że
        > > wielu z nich wybrało przy zgłaszaniu "małą ojczyznę", gdyż nawet ci,
        > > deklarujący taką narodowość czują się równocześnie Polakami.
        >
        > Skąd ta teza? Jakies badanie byly przeprowadzane, czy moze na podstawie
        wlasnyc
        > h
        > doswiadczenia?
        >
        >
        >
        >
        Ja osobiscie, a obracam sie w tych kregach:), nigdy nie spotkalem osoby
        deklarujacej narodowosc slaska, ktora uwazalaby sie rownoczesnie za Polaka. Na
        kilkadziesiat wypadkow oczywistych, gdzie wspolnie dyskutowalismy i to czasem
        dosc sporo, nie zdarzylo sie nic takiego. Co wiecej, znam jeszcze kilkakrotnie
        wiecej osob, ktore zadeklarowaly narodowosc polska nie czujac sie Polakami!
        Uczynily tak ze strachu, niewiedzy i z powodu manipulacji spisowych. Wydaje mi
        sie, ze mam prawo twierdzic, iz "fakty" reportera w tym temacie sa po prostu
        wyssane z palca.

• Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:19
        oczywiście, że na podstawie doświadczenia. Ja natomiast, wśród moich
        przyjaciół, napotkałem się na nastawienie Polskie, ale kierujący się swoją małą
        ojczyzną - Śląskiem.
        • arnold7 Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 20:29

> oczywiście, że na podstawie doświadczenia. Ja natomiast, wśród moich
          > przyjaciół, napotkałem się na nastawienie Polskie, ale kierujący się swoją
          małą
          >
          > ojczyzną - Śląskiem.

Gramatyka zajebista, w dalszym ciagu, a tresc rownie maloprzekonywujaca, w
          dalszym ciagu. Na tym forum pisza osoby, ktore zadeklarowaly narodowosc slaska,
          nigdy zadna z nich nie napisala nic, coby potwierdzalo panska teze o
          rownoczesnym poczuwaniu sie takich osob do narodowosci polskiej.

Przy okazji, kraj za Brynica traktuje z pewna sympatia, ale to wszystko.

• synziemi Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:33
      Rozwiazywanie organizacji to raczej chyba domena PRL-u a nie III RP? Niech sobie dzialaja jak chca. Dla mnie RAS to fantasci a ROPS to histerycy ale tylko moje prywatne zdanie.

RAS popelnilo jeden zasadniczy blad ktory polegal na tym, ze mimochodem doprowadzili do sytuacji w ktorej wielu ludzi laczy w swoich glowach idee decentralizacji z idea narodowosci. O ile ta pierwsza moglaby zyskac poparcie w regionie to ta druga dla wielu jest wylacznie sprawa tych ktorzy sie do niej przyznaja. To znaczy zwykly czlowiek z Opola czy Katowic moze sobie pomyslec, ze co go to obchodzi skoro nie uwaza sie za osobe narodowosci slaskiej a jedynie za Slazaka z racji miejsca pochodzenia i zamieszkania, a idea autonomii zdaje sie byc laczona z idea narodowosci. Dlatego zbywanie idei autonomicznych regionow bazujac tylko i wylacznie na chaotycznych i malo konsekwentnych dzialaniach RAS jest nieracjonalne. Byc moze idea federalizacji kraju jest warta rozwazenia ale nie w klimacie i nie z punktu widzenia RAS. Z tego co widzialem to wprowadzili oni wiecej podzialow w regionie niz polaczyli ludzi. A przeciez nie o to chyba mialo im chodzic.

Laczenie idei narodowosci z autonomia moze miec sens na takich obszarach jak Quebec czy Katalonia. Niemniej w przypadku Slaska, jak sam wskazales, osoby o odmiennej orentacji narodowosciowej stanowia znikomy procent ogolu. W tej sytuacji bardziej racjonalne byloby odwolywanie sie do pragmatycznych rozwiazan w oparciu o sytuacje dnia dzisiejszego a nie bajdurzenia o ustawach z 1921 roku czy roznorodnosci narodowosciowej ktora wcale nie jest o wiele wieksza od tej na Podlasiu czy Podhalu. Tylko pragmatyzm i racjonalne podejscie, bez tworzenia podzialow, moze doprowadzic do reformy ustrojowej kraju. Czy federalizacja jest dobrym wyjsciem? Nie wiem. Niemniej uwazam, ze zupelne odrzucenie tej idei tylko i wylacznie przez zachowanie jakiejs marginalnej organizacyjki byloby pomylka.
      • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:39
        Górny Śląsk według spisu jestnajbardziej zróżnicowanym pod względem
        narodowściowym regionem RP - tak więc nie masz racji twierdząc, że pod tym
        względem się nie wyróżnia.
        Co do ustawy z 1920 - wykaż, że zniesiono ją wsposób legalny. Wtedy będziesz
        mógł pisać o "bajdurzeniu" na jej temat. Chyba, że z góry przyjmujesz, że
        Polska jest tak ch...m państwem, że o prawie nie ma sensu tu mówić?
        • synziemi Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:46
          slezan napisał:

> Górny Śląsk według spisu jestnajbardziej zróżnicowanym pod względem
          > narodowściowym regionem RP - tak więc nie masz racji twierdząc, że pod tym
          > względem się nie wyróżnia.

Przeczytaj uwaznie to co napisalem. A jezeli chodzi o wyroznianie sie to Kaszubi, Ukraincy czy Gorale z Lemkami mogliby sie mocno sprzeczac. Ich odrebnosc jest bardzo zauwazalna.

> Co do ustawy z 1920 - wykaż, że zniesiono ją wsposób legalny. Wtedy będziesz
          > mógł pisać o "bajdurzeniu" na jej temat. Chyba, że z góry przyjmujesz, że
          > Polska jest tak ch...m państwem, że o prawie nie ma sensu tu mówić?

Wiesz ile ustaw w kazdym panstwie bylo zniesionych "nielegalnie", tzn. bez odpowiednich procedur w wyniku wojen, rewolucji, zmian systemowych? Nota bene, jako historyka-amatora moge Cie poinformowac, ze sytuacja w Polsce i na Gornym Slasku troche sie zmienila od 1920 roku. :) Dlatego chec powrotu do ustroju sprzez 85 lat moze jedynie smieszyc. Zreszta chyba sam nie wierzysz, ze ustawa ta bedzie "odgrzana" lub powaznie traktowana przez jakichkolwiek powaznych politykow?
          • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:56
            Napisłeś, że Górny Śląsk pod względem narodowym nie wyróżnia się bardziej od
            Podlasia, tymczasem w świetle spisu jest inaczej.
            Śmieszy mnie Twoja postawa. Co z tego, że autonomię ustanowiono 85 lat temu,
            skoro tamten ustrój był lepszy niż obecny? Co do zmian w wyniku wojen. Ich
            przykłądem sa np. Niemcy. Ale w Polsce usiłowano po wojnie zachować pozory
            prawnej ciągłości.
            Oczywiście nie wierzę, żeby ustawę przywrócono - Polska nie jest bowiem wbrew
            szumnym deklaracjom państwem prawa. I nie wierzę, by ustawą zajął się
            jakikowliek poważny polityk, bo takich w Polsce nie ma.
            • synziemi Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 22:08
              slezan napisał:

> Napisłeś, że Górny Śląsk pod względem narodowym nie wyróżnia się bardziej od
              > Podlasia, tymczasem w świetle spisu jest inaczej.
              > Śmieszy mnie Twoja postawa. Co z tego, że autonomię ustanowiono 85 lat temu,
              > skoro tamten ustrój był lepszy niż obecny? Co do zmian w wyniku wojen. Ich
              > przykłądem sa np. Niemcy. Ale w Polsce usiłowano po wojnie zachować pozory
              > prawnej ciągłości.

Jezeli odwolujesz sie do praktyk stosowanych w czasie trwania PRL-u to nie mamy o czym rozmawiac. Ja powoluje sie jedynie na konstytucje z 1997 roku.

> Oczywiście nie wierzę, żeby ustawę przywrócono - Polska nie jest bowiem wbrew
              > szumnym deklaracjom państwem prawa. I nie wierzę, by ustawą zajął się
              > jakikowliek poważny polityk, bo takich w Polsce nie ma.

Polscy politycy, jak wszedzie indziej, czesto maja swoje problemy. Ale akurat ocenianie ich w swietle ustawy sprzed 85 lat jest absurdalne.
              • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 22:10
                Nie ma zapisu w konstytucji z 1997 r., który znosiłby ustawę z 1920 r. A
                polityków nie oceniam przez pryzmat ustawy z 1920 r. - to szanse na
                unieważenienie uchylenia tej ustawy oceniam przez pryzmat poziomu polityków.
                • synziemi Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 22:27
                  slezan napisał:

> Nie ma zapisu w konstytucji z 1997 r., który znosiłby ustawę z 1920 r. A
                  > polityków nie oceniam przez pryzmat ustawy z 1920 r. - to szanse na
                  > unieważenienie uchylenia tej ustawy oceniam przez pryzmat poziomu polityków.

Ustawa z 1920 roku bylaby sprzeczna z konstytucja z 1997 roku ktora okresla RP jako panstwo jednolite. A wiec reforma ustrojowa musialaby celowac nie tyle w przywrocenie starej ustawy ile w zmiane obecnie istniejacej. Taki byl sens mojej wypowiedzi.
                  • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 22:36
                    Ufff, widze, że musze jeszcze raz. Zapis o jednolitości państwa nie kłóci się z
                    autonomią regionów. W przeciwnym przypadku Katalonia nie mogłaby mieć autonomii.
                    • leon_degrell Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 22:39
                      Slezan - dlaczego wogóle się męczysz pisaniem do tych ludzi. Niech poczytają
                      najpierw podstawy ustrojów federacyjnych , zasady i definicje autonomi. Piszę
                      to bez najmniejszej chęci obrażania Ciebie czy piszących do Ciebie
                      • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 22:44
                        Jeżeli ktoś im nie napisze, że mylą pojęcia, nie zadadzą sobie trudu, by to
                        sprawdzić. Gdybyś był czegos pewien i nikt nie podważyłby tej pewności, nie
                        próbowałbyś zweryfikować swego stanu wiedzy.
            • Gość: black Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:03
              slezan napisał:

> Oczywiście nie wierzę, żeby ustawę przywrócono - Polska nie jest bowiem wbrew
              > szumnym deklaracjom państwem prawa. I nie wierzę, by ustawą zajął się
              > jakikowliek poważny polityk, bo takich w Polsce nie ma.

Tak tak, wpólczesna Polska nie jest państwem prawa, natomiast hitlerowskie Niemcy jak najbardziej. Denniakiem jesteś slezanku.
              • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 23:16
                W Polsce władza sama łamie stanowione przez siebie prawo. Ciemniakiem jesteś,
                kolego black, co w kontekście nicka nie dziwi.
                • Gość: black Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:23
                  Głupkiem jesteś slezanku, jak takie jest twoje zrozumienie państwa prawa. Kiedy to władza w Polsce złamała stanowione przez siebie prawo.
                  • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 23:30
                    No to wiedz, że wielokrotnie. Choćby nie przekazując samorządom pełnej kwoty
                    określonej ustawami.
                    Inwektywy zachowaj dla swoich kolegów ze stowarzyszenia.
                    • Gość: black Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:42
                      Bardzo proszę swoje inwektywy również zachować dla swoich stronników.

Czyżby w ustawach sejmowych operowano kwotami? Nic nie wykazałeś, czyli nie wykazałeś złamania prawa przez ustawodawcę.
                      • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 23:44
                        A owszem, operuje się kwotami. Nie wiedziałeś?
                        • Gość: black Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:48
                          nie może operować kwotami bowiem budżet jest niezależny od ustawodawcy. Chesz powiedzieć, że rząd naruszył prawo czyli też ustawę budżetową.
                          • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 23:51
                            Kwoty należne samorządowi są określone procentowo. Dodatkowo ustawy określają
                            które zadania powinny byc finansowane z dotacji celowych.
                            • Gość: black Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:58
                              Czyli chciałeś mnie wprowadzić w błąd, procenty są uchwalone a kwoty zależą od budżetu, który jest realizowany lub nie, jest powiedzmy założeniem. I to ma być argument na to, że Polska nie jest państwem prawa. Twoje mniemanie jest bardzo odosobnione, tak mi się wydaje.
                              • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 15.08.05, 00:14
                                Bawisz mnie. Wypowiadasz się na temat przestrzegania prawa, którgo nie znasz.
                                Uchwalone są procenty od określonych podatków. Podatki nie są założeniem.
                                Założyć można oczywiście wpływy z podatków, ale ich wysokość to już nie kwestia
                                założenia.
                              • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 15.08.05, 00:15
                                A najbardziej ubawiłem się czytając, że moja opinia o Polsce jest odosobniona.
                                Sądze, że podziela ją większość obywateli RP.
                  • leon_degrell Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 23:30
                    Black ty to jesteś fajny.Na pewno czytasz gazety do tyłu. Polska prawem stoi.To
                    oczywiście prawda, prawda, prawda - słyszalem , że przez afiramcję można
                    osiągnąć wszystko .Z pozdrowieniem Black - gościu długo będę się jescze śmiał
                    • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 23:33
                      A pamiętasz ten numer jak przytworzeniu Kompani Węglowej skarb państwa uznał
                      długi wobec prywatnych firm z niebyłe?
                      • bartoszcze Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 15.08.05, 22:13
                        slezan napisał:

> A pamiętasz ten numer jak przytworzeniu Kompani Węglowej skarb państwa uznał
                        > długi wobec prywatnych firm z niebyłe?

Chyba jednak nie pamiętasz tej sprawy za dokładnie, albo wiedzę w tej sprawie
                        opierasz na mało wiarygodnym przekazie dziennikarskim:)
                        • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 16.08.05, 08:56
                          No to mi przypomnij. Pamiętam konkluzję, nie szczegóły.
                  • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 23:36
                    Czy polskie prawo nie gwarantuje czasem procesu w rozsądnym terminie? Ile
                    Polska przegrała spraw w Strasburgu w związku z naruszeniem tego prawa?
                    • Gość: black Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:45
                      Jeśli ktoś naruszył prawo kogoś do "procesu w rozsądnym termicie", zapewne poniesie tego konsekwencje.
                      • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 23:47
                        Polskie państwo już ponosi - płaci odszkodowania zmuszone przez trybunał w
                        Strasburgu. Niestety z naszych podatków.
                        • Gość: black Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:53
                          ja mówię o tych co zawinili przeciągając procesy. Nawet w praworządnych USA można przeciągać procesy w nieskończonoość. To nie jest dobry przykład na to, że Polska nie jest państwem prawa. Daj lepiej inny.
                          • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 15.08.05, 00:17
                            Nie wyłgasz się tak łatwo. W Poslce proceder ten wynika z niespójności prawa i
                            kwalifikacji sędziów.
                • leon_degrell Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 23:26
                  Na dobranoc powiem , że w Polsce nie tylko łamie sie prawo ustnowione i kulawe
                  ale od 1989 roku nie ma porządnej konstytucji , prawa gospodarczego ,
                  znowelizowanego kodeksu karnego a smi tworzacy prawo prawnicy maja problem z
                  sposobem egzaminowania w ramach aplikacji. Poprostu super. Z pozdrowieniem
                  • Gość: black Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:29
                    Może konkrety? Gdzie i kiedy władza w Polsce złamała ustanowione przez siebie prawo. Nie tyklo w Polsce łamie się prawo lecz za to grozi odpowiedzialność karna, również w Polsce.
                    • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 23:31
                      Zabużanie, hehehe. Kiedy dostaną przyobiecane odszkodowania?
                      • Gość: black Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 00:00
                        pewno jk więcej będziesz płacił podatków;-), czemu cię akurat sprawa zabużan boli, to nie jest racjonalne jak na ciebie.
                        • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 15.08.05, 00:18
                          Nie zmieniaj tematu. Sprawa Zabużan świetnie obrazuje stosunek władz RO do
                          prawa.
        • Gość: !!! Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:49
          slezan napisał:

> Górny Śląsk według spisu jestnajbardziej zróżnicowanym pod względem
          > narodowściowym regionem RP - tak więc nie masz racji twierdząc, że pod tym
          > względem się nie wyróżnia.
          > Co do ustawy z 1920 - wykaż, że zniesiono ją wsposób legalny. Wtedy będziesz
          > mógł pisać o "bajdurzeniu" na jej temat. Chyba, że z góry przyjmujesz, że
          > Polska jest tak ch...m państwem, że o prawie nie ma sensu tu mówić?

nasuwa sie tutaj automatycznie pytanie, czy ustawa z 1920 byla wogole legalna :)
          • synziemi Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 21:55
            Gość portalu: !!! napisał(a):

> nasuwa sie tutaj automatycznie pytanie, czy ustawa z 1920 byla wogole legalna

W PRL-u moze tak. Niemniej w III RP, ktorej konstytucja mowi jasno, ze RP jest panstwem jednolitym, taka ustawa bylaby sprzeczna z prawem. Zreszta zauwaz, ze kolega Slezan odwoluje sie do historii a jakos omija realia dnia dzisiejszego. Jezeli autonomia bylaby taka dobra dla Polski i regionow to dlaczego odwolywac sie do historii a nie do bardziej pragmatycznych powodow?
            • Gość: !!! Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.05, 21:56
              widze, ze nie zrozumiales pytania. pytalem: czy polska ustawa z 1920 dotyczaca
              niepolskich terenow jest legalna?
              • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 22:01
                jakich niepolskich?!! Wracamy do punktu wyjścia. To jest polski teren.

ŚLĄSK
                Nowa encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA
                ŚLĄSK, hist. dzielnica Polski w dorzeczu górnej i środk. Odry. W VIII–IX w.
                zamieszkany przez plemiona zachodniosłow., m.in. Ślężan (w rejonie góry Ślęży;
                Ślązacy).
                • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 22:04
                  Zacytuj lepiej Brockhausa, bo taikie żenujące pierdoły nikogo nie przekonają.
                  Może Opawa też jest historycznie polska?
                  • leon_degrell Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 22:10
                    Kiedyś juz pisałem na ten temat polskości tych ziem. Widzę to tak - Szczecien -
                    polski , Wrosław-polski , Jelenia Góra polska. Pisze się fajnie - nie? A teraz -
                    Lwów - też polski , Kijów też polski? To może po "bandzie"- Moskwa - też
                    polska. Odpowiadam tym baranom , którzy opieraja się o encyklopedię PWN:
                    wszędzie gdzie wymieniłem te miejsca Polacy rządzili lub rządzą min 1 rok. To
                    wystarczy . Synziemi tak myśli. Ślązacy Polakami to równie fajne jak Mągołowie
                    Francuzami. Z pozdrowieniem
                    • synziemi Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 22:18
                      leon_degrell napisał:

>Synziemi tak myśli.

Synziemi mysli, ze Szczecin i Wroclaw byly niemieckie a sa polskie. Mysli tez, ze Lwow i Wilno byly polskie a sa ukrainskie i litewskie. Dla synaziemi licza sie glownie fakty osadzone w dzisiejszej rzeczywistosci. O historii chetnie pogada ale na dzisiaj liczy sie dla niego to co jest.
                      • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 22:27
                        Jeżeli autonomia dziś byłaby rozwiązaniem racjonalnym, a istnieją uzasadnione
                        wątpliwości co do legalności jej zniesienia, to zrozumiałe jest podjęcie próby
                        jej przywrócenia przez zakwestionowanie jej uchylenia.
                  • Gość: reporter Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 22:11
                    no gratuluję opinii, wg ciebie
                    PWN to zwykła żenująca encyklopedia, nic nie znacząca pierdoła.
                    • slezan Re: Krótko o RAŚ, ROPŚ, autonomii i Śląsku. 14.08.05, 22:13
                      Britannica to nie jest. A przytoczony kawałek jest żenujący choćby w świetle
                      historii Opawy.
                      • Gość: reporter Chcesz z Britannici?-"Śląsk jest polską prowincją" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 22:27
                        Proszę bardzo. Śląsk był, jest i będzie polski.
                        "Polish Slask German Schlesien It now lies mainly in southwestern Poland, with
                        parts in Germany and the Czech Republic. It was originally a Polish province."
                        • slezan Re: Chcesz z Britannici?-"Śląsk jest polską prowi 14.08.05, 22:33
                          No i oczywisty błąd. Pierwotnie Śląsk należał do Wielkich Moraw, ewentulanie do
                          Czech (jeżeli uznać przynależność do Wielkich Moraw za bajkę).
                          Powtarzanie kłamstw i banałów to jedna z przyczyn moich wątpliwości, czy Śląsk
                          aby na pewno będzie polski.