Dodaj do ulubionych

........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy).

14.12.05, 22:39
Najpierw Gornoslazacy byli przez wieki gwalceni i germanizowani przez
Niemcow. Potem w koncu mogli zaczac normalnie zyc w Polsce, ale okazalo sie,
ze to trudne, bo niektorzy sami teraz nie wiedza kim sa. Niemcami? Polakami?
Gornoslazakami? Slazakami? Wspolczuje majacym takie problemy z wlasna
tozsamoscia, musi to byc bardzo bolesne psychicznie. Chcialabym wam pomoc,
ale nie wiem jak... Moze po prostu sprobujcie sie poczuc przede wszystkim
normalnymi ludzmi?
Obserwuj wątek
    • slezan Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 22:42
      I też nie wiem jak rozwiązać Twój problem z naszą tożsamością. Chyba Cię z nim
      zostawię, bo i tak przy innych Twoich problemach to błahostka.
      • qarolinqa Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 22:46
        slezan napisał:

> I też nie wiem jak rozwiązać Twój problem z naszą tożsamością. Chyba Cię z
        nim
        > zostawię, bo i tak przy innych Twoich problemach to błahostka.

Szkoda, ze nie mozesz mi pomoc (i przez to samemu sobie). Ale jak moze pomoc
        ktos, czyim koronnym argumnetem jest stwierdzenie 'jestes glupia'? Bylby to
        niepowazny pomocnik.
        • settembrini Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 22:48
          a jak mozna pomoc komus, kto tak autorytatywnie mowi o swojej prawdzie?
          • qarolinqa Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 22:50
            settembrini napisał:

> a jak mozna pomoc komus, kto tak autorytatywnie mowi o swojej prawdzie?

Chodzi ci o mnie, czy o niego?
          • settembrini Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 22:54
            odpowiadalem na Twoj post. poza tym slezan nie uzywal slowa 'prawda'.
            • qarolinqa Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 22:56
              settembrini napisał:

> odpowiadalem na Twoj post. poza tym slezan nie uzywal slowa 'prawda'.

Nie wiem jakich slow uzywa Slezan, nie sadzisz chyba, ze czytam wszystkie posty
              wszystkich ludzi na forum i ze jeszcze pamietam wszystkie slowa z tych postow.
              Nie jestem tak genialna jak ty, o Wielki.
          • qarolinqa Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 22:56
            settembrini napisał:

> a jak mozna pomoc komus, kto tak autorytatywnie mowi o swojej prawdzie?

W ktorym momencie mowie autorytatywnie o swojej prawdzie? I o ktorej?
        • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 22:50
          Jak sama wyznałaś, lubisz dosadność. Tak więc litując się nad Tobą wywaliłem Ci
          prosto z mostu, że Twoja ułomność jest aż nadto widoczna. Musisz popracować nad
          kamuflażem.
          • qarolinqa Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 22:58
            slezan napisał:

> Jak sama wyznałaś, lubisz dosadność. Tak więc litując się nad Tobą wywaliłem
            Ci
            > prosto z mostu, że Twoja ułomność jest aż nadto widoczna. Musisz popracować
            nad
            > kamuflażem.

No wiesz, jestes niegrzeczny. Nigdzie i nigdy nie napisalam, ze lubie
            dosadnosc, nie podejrzewam sie o to.
            • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:01
              Nie? A kto chwalił posty Tomka?
              • qarolinqa Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:07
                slezan napisał:

> Nie? A kto chwalił posty Tomka?

Ale ja ich nie lubie za dosadnosc!!! Lubie je za calkowicie co innego.
              • builder Re:wystarczy slezan! 15.12.05, 00:23
                nie ma znaczenia czy ktos` chwali czy nie posty niejakiego Tomka,
                kaz`dy ma prawo napisac` co na ten temat mys`li-a ty moz`esz przeczytac` albo
                nie i pomys`lec` sobie cicho w duszy co o tym sadzisz,
                jak zauwaz`yles` kolez`anka jest "nowa" wiec bac` troche wyrozumialy i nie
                paszcz od razu,

the builder,

slezan napisał:

> Nie? A kto chwalił posty Tomka?

• slezan Re:wystarczy slezan! 15.12.05, 00:25
                  No taka nowa to nie jest.
                  • builder Re:wystarczy slezan! 15.12.05, 00:30
                    slezan-to nie ma znaczenia,
                    jest inna i Ciebie nie obraz`a,
                    jak to bedzie "facet" to co innego,

slezan napisał:

> No taka nowa to nie jest.
                    • slezan Re:wystarczy slezan! 15.12.05, 00:33
                      Nie, koleżanka nie obraża nikogo konkretnie. Pisze tylko o tym, jak to
                      Górnoślązacy się prostytuują, jaką to dziwną gwarę mają i takie tam. Zwykle
                      ignoruję jej pisaninę, ale dziś mnie tak jakoś naszło:-).
                      • builder Re:wystarczy slezan! 15.12.05, 00:38
                        slezan napisał:

> Nie, koleżanka nie obraża nikogo konkretnie. Pisze tylko o tym, jak to
                        > Górnoślązacy się prostytuują, jaką to dziwną gwarę mają i takie tam. Zwykle
                        > ignoruję jej pisaninę, ale dziś mnie tak jakoś naszło:-).

zauwaz`ylem ja teraz pierwszy raz=mys`lalem, z`e "nowa",
                        tak czy owak z kobietami czeba subtelnie-rozumiesz=bo pomys`la z`e jestes`my
                        drakule,
                        • qarolinqa Re:wystarczy slezan! 27.12.05, 17:20
                          builder napisał:
                          > zauwaz`ylem ja teraz pierwszy raz=mys`lalem, z`e "nowa",
                          > tak czy owak z kobietami czeba subtelnie-rozumiesz=bo pomys`la z`e jestes`my
                          > drakule,

Dziekuje builder za wsparcie. A juz myslalam, ze jestescie drakule... Slezan
                          jest przewrazliwiony, prawdopodobnie ma problemy z samym soba.
                          • builder Re:wystarczy slezan! 28.12.05, 02:26
                            qarolinqa napisała:

> builder napisał:
                            > > zauwaz`ylem ja teraz pierwszy raz=mys`lalem, z`e "nowa",
                            > > tak czy owak z kobietami czeba subtelnie-rozumiesz=bo pomys`la z`e jestes
                            > `my
                            > > drakule,
                            >
                            > Dziekuje builder za wsparcie. A juz myslalam, ze jestescie drakule... Slezan
                            > jest przewrazliwiony, prawdopodobnie ma problemy z samym soba.

chyba mialas` na mys`li wybitnego herr ballesta?,
                            slenzan-owi czosym puszczajum nyrwy=niy mo siy czamu dziwic`-mi tysz;),

the builder,
          • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:02
            Wydaje się, ze jesteś bolownikiem o sprawę śląska, czy też górnośląską. Chcesz
            propagować pomysły z "narodem śląskim". A jednocześnie każdego oponenta,
            nazywasz głupim, niedouczonym, itd. Czemu, jak przystało na działacza, nie
            występujesz pod własnym nazwiskiem, jak pan Kalinowski?. odpowiedź może być
            jedna, nie jesteś żadnym działaczem, tylko awanturnikiem forumowym, który boi
            się o swój, za przeproszeniem, tyłek.
            • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:05
              Każdego, powiadasz? A to ciekawe. Poza tym nie wtrącaj się, kiedy spełniam
              oczekiwania koleżanki ceniącej sobie dobitne wyrażanie przekonań i za wzór
              stawiającej forumową twórczośc Tomka. Rzopraszasz mnie:-).
              • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:15
                Wstydzisz się swoich poglądów? W Polsce jest demokracja. Różni pod swoim
                imieniem i nazwiskiem wypisują różne niestworzone historie, np. pan Jerczyński,
                a ty? Incognito napadasz forumowiczów, mówisz, że są głupi, ale jaki jest w tym
                cel? Przecież takim działaniem nikogo nie przekonasz.
                • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:17
                  Jeżeli jesteś tu z misją nawracania to Bóg z Tobą. Od innych jednak nie oczekuj
                  podobnego zapału:-).
                  • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:22
                    Awanturnik nic więcej, żadnego pomsłu na obronę swoich przekonań, tylko
                    obrażanie dyskutantów. jak się nie ma argumentów to tak się robi. A jerczyński
                    pod własnym nazwiskiem.... kamusella też, a ty? Boisz się o posadę? Pryszcz
                    przekonania, byleby kasa pierwszego wpływała.
                    • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:24
                      Hehehe. Bo zapaćkasz sobie monitor. Moje przekonania bronią się same. Wystarczy
                      pozwolić wygadać się takim jak Ty i jak nasza subtelna koleżanka:-).
                      • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:30
                        Twoje przekonania bronią się same? Śmiechu warte. To dlaczego potrzebujesz
                        obrazić dyskutanta: a ty po prostu głupia". Chcesz się dowartościować, że ty
                        nie jestś znaczy się głupi, ale przecież ty nie jesteś najmądrzejszy, nie ma
                        takich, każdy może mieć swoje zdanie i powinieneś to uszanować.
                        • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:33
                          No i szanuję zdanie naszej subtelnej koleżanki na temat postów Tomka. Staram
                          się przemawiac do niej podobnie. Przyznam jednak, że mam pewne opory - brak mi
                          jednak tej bezpośredniości:-).
                          • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:39
                            Panie slezan, co mają wątki kolegi tomka do tej dyskusji. Pamietam przecież
                            twoje z nim rozmowy. wcale nie odbiegałeś od poziomu, czyli dorównujesz mu
                            klasą. I ty masz czelność być arbiterem?
                            • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:43
                              Arbitrem? Ależ jakbym śmiał! Skoro nasza subtelna koleżanka lubi ten poziom, to
                              nie mógłbym przeciez jej zawieść:-).
                              • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:47
                                Wiem jedno, ty lubisz ten poziom, bo ta koleżanka, jak mówisz, jest tu
                                okazjonalnie , a ty jeteś stale, może czas najwyższy zrobić rachunek sumienia.
                                • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:53
                                  Tylko jedno wiesz? No po co ta skromność:-).
                                  • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:56
                                    A Jerczyński swoje nazwisko dał dla sprawy, a ty? Jesteś aż takim dekownikiem?
                                    nie wierzę. Nigdy nie osiągniesz swoich celów, jeśli nie zaryzykujesz
                                    występowania pod swoim nazwiskiem.
                                    • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:59
                                      Ale ja już swój cel osiągnąłem. Znowu mogłem przeczytać parę Twoich śmiesznych
                                      postów. Taka mała rzecz, a cieszy:-).
                                      • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:02
                                        żałosny jesteś, tak żałony jak ten ruch, którego jesteś działaczem, ponoć. Bo
                                        nie wierzę, ze dekownik moze być jakimkolwiek działaczem.
                                        • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:06
                                          Uważaj. Złość piękności szkodzi:-).
                                          • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:12
                                            Żałosne, aż dziw bierze, jak żałosny może być działacz, który wstydzi się
                                            swoich poglądów.

Diagnoza jest prosta, to nie żaden działacz, tylko dekownik, który z
                                            niecierpliwością oczekuje swojej wpłaty na pierwszego.
                                            • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:17
                                              Tak. Z niecierpliwością oczekuję "swojej wpłaty". Uwielbiam dawać. To naprawdę
                                              wspaniałe uczucie - wierz mi:-).
                                              • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:22
                                                Tiaaaa, panie slezan, żałosne. "uwielbiam dawać", zależy co dawać, tak mówi
                                                działacz? żałosne, panie slezan.
                                                :)
                                                • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:25
                                                  black.ok napisał:

> Tiaaaa, panie slezan, żałosne. "uwielbiam dawać", zależy co dawać, tak mówi
                                                  > działacz? żałosne, panie slezan.

Jak lajera. Żeby Ci się tylko co nie stało, bo bym sobie nie wybaczył:-).
                                                  • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:34
                                                    Powiedz prawdę, w dupie masz ten cały ruch, góroslązki, hehe, "naród śląski",
                                                    tych głupków spod budki z piwem, tobie chodzi tylko żeby zarządzić na forum.
                                                    Innych twoich działań nie widać, nie słychać. Jak z ciebie działacz? Śmieją się
                                                    z takiego działacza Ślązacy, działacza, który wstydzi się swoich poglądów.
                                                  • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:39
                                                    Obawiam się, Kolego, że śmieją się do rozpuku, ale z kogo innego:-).
                                                    Ale nie przejmuj się tym - z chaotycznego stylu Twych wypowiedzi wnoszę, że
                                                    jesteś już bardzo zmęczony. Bo przecież nie roztrzęsiony:-).
                                                  • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:48
                                                    Ja nie jestem działaczem, slezan, mnie wisi jak się ze mnie śmieje np. slezan,
                                                    Ale ty działacz ruchu, propagator "narodu śląskiego"? I ty wstydzisz się dać
                                                    swoje nazwisko na forum? A Kalinowski dał. I choć się z nim całkowicie nie
                                                    zgadzam, szanuję go za to. Żaden z ciebie działacz, dekownik czekający na
                                                    przelew pierwszego.
                                                    A Jerczyński dał.
                                                  • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:52
                                                    Nie jesteś działaczem? Nie wierzę. To niepowetowana strata dla życia
                                                    obywatelskiego w Polsce. Musisz przemyśleć swoją decyzję:-).
                                                  • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:59
                                                    Nie, nie jestem, ty też nie jesteś, nawet jeśli byś chciał, za to jesteś
                                                    zwykłym awanturnikiem forumowym, który przekłada zadymę nad rzeczowa dyskusję.
                                                    Twoja linia przewodnia zawiera się właśnie w tym sformułowaniu: "a Ty po prostu
                                                    głupia".

nic dodać nic ująć.
                                                  • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 10:29
                                                    Tak, tak. Już to mówiłeś. Czy poszedłeś spać z poczuciem dobrze spełnionego
                                                    obowiązku, panie adwokacie z urzędu:-).
                              • arnold7 Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:50
                                A tak w sumie Slezan, to co nas obchodzi, co te Gorole o nas sobie mysla? Jo to
                                mom w rzici, szczerze i glymboko. A niych jim nawet bydzie, ze antygorolsko.

• black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:53
                                  kretyni powinni siedzieć cicho i o tobie myślę panie arnold7, i pweno wiesz
                                  dlaczego pani arnold7.
                                  • builder Re:wystarczy black.ok! 15.12.05, 00:34
                                    i ty tu rodzaju z`en`skiego nie wprowadzaj=bo sa pewne zasady, Ok,

black.ok napisał:

> kretyni powinni siedzieć cicho i o tobie myślę panie arnold7, i pweno wiesz
                                    > dlaczego pani arnold7.
                                    • black.ok Re:wystarczy black.ok! 15.12.05, 00:35
                                      sorry builder, klawiatura zjadła mi "e"
            • qarolinqa Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:08
              black.ok napisał:
              > propagować pomysły z "narodem śląskim". A jednocześnie każdego oponenta,
              > nazywasz głupim, niedouczonym, itd. Czemu, jak przystało na działacza, nie

Zgadza sie, epitety zamiast konkretow.
              • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:10
                Lubisz to tylko u siebie, a u innych to Ci przeszkdza? Cóż za brak
                konsekwencji:-).
                • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:16
                  konkrety panie slezanie, z tym u ciebie krucho.
                  • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:18
                    U Ciebie natomiast krucho z czytaniem. Polecam lekturę wątków założonych przez
                    naszą subtelną koleżankę:-).
                    • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:24
                      No cóż, mogę tylko polecić subtelne wątki założone przez twoich kolegów, ani
                      razu się nie zdystansowałeś.
                      • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:26
                        "Ani razu" - hmmm, dojrzali ludzie unikają tego typu sądów, które przecież
                        bardzo łatwo obalić:-).
                        • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:33
                          Ale przecież ty jesteś działaczem, propagatorem sprawy górnośląskiej, nie ja.
                          Wątki twoich kolegów ciebie nie rażą? A ja tu nie mam kolegów.
                          • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:35
                            Tylko nie zacznij lamentować, że Cię tu nikt nie lubi:-).
                            • black.ok Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:41
                              Ja wiem kto ciebie lubi, lecz ich po mianie nie wymienię, sam przecież wiesz.
                • qarolinqa Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:17
                  slezan napisał:

> Lubisz to tylko u siebie, a u innych to Ci przeszkdza? Cóż za brak
                  > konsekwencji:-).

Ja nikogo nie epitetuje, posluguje sie tylko konkretami. Wyjatkiem sa sytuacje,
                  kiedy ktos jest bezposrednio agresywny slownie wobec mnie.
                  • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:19
                    Tjaaa. Bardzo konkretne są Twoje wątki o "Górnoślązakach bez czci i godności".
                    Mniej więcej tak konkretne jak "Protokoły mędrców Syjonu":-).
                    • qarolinqa Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 14.12.05, 23:20
                      slezan napisał:

> Tjaaa. Bardzo konkretne są Twoje wątki o "Górnoślązakach bez czci i
                      godności".
                      > Mniej więcej tak konkretne jak "Protokoły mędrców Syjonu":-).

Przesadzasz.
                      • slezan Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:01
                        Mniej konkretne?:-)
                        • qarolinqa Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 27.12.05, 17:22
                          slezan napisał:

> Mniej konkretne?:-)

Jestes jakis przewrazliwiony... Dziwny facet.
            • Gość: dlugi Re: ze slezanem dyskutowac?Ha,ha,ha:))) IP: *.h.pppool.de 15.12.05, 19:26
              i tu trafiles w sedno rzeczy.
              Slezan produkuje sie tu juz kilka ladnych lat, ale przyznam, ze jego argumenty,
              a raczej to co pisze, sa zwykle zadne.
              To tam komus cos podgada, wtraci sie w jakis watek w roli arbitra, innemu
              wytknie niewiedze i tak to funkcjonuje.
              Nigdy nie widzialem z jego strony jakiegos konkretu, proby dyskusji.Najlepiej
              czuje sie gdy rzuci rozmowcy jakis ochlap i czeka az ten ew. sie potknie.
              To taka taktyka.
              Dlatego nie dyskutuj z nim nigdy bo to wiekszego sensu nie ma.
              Ot, przejdz nad nim do porzadku dziennego, jako nieszkodliwy przerywnik.
              • slezan Kolejny magik 15.12.05, 19:34
                Tjaaaa, poznać "konkretnego" po łatwości, z jaką używa słowa "nigdy":-).
                Kolejny członek forumowego klubu magika. W forumowej księdze zaklęć mamy
                zaczarowane słowa: nigdy, zawsze, każdy, żaden, prawda.
      • builder Re: Oni biedni, a Ty po prostu głupia 15.12.05, 00:15
        slezan napisał:

> I też nie wiem jak rozwiązać Twój problem z naszą tożsamością. Chyba Cię z
        nim
        > zostawię, bo i tak przy innych Twoich problemach to błahostka.

ehhheeehhee,
        slezan czamu jestes` taki okro`tny dla tego dziecka?,
    • Gość: szabrowniki? Borajstwa te Polouki (niykjere). IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 22:45
      Cy My uode Wous cego kcyma?

• qarolinqa Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 22:47
        Gość portalu: szabrowniki? napisał(a):

> Cy My uode Wous cego kcyma?

Skad wiesz, ze jestem Polka, a nie np. Niemka?
        • slezan Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 22:52
          Inaczej niż dla Ciebie, dla nas cudza tożsamośc nie jest problemem. Nam to
          lotto:-).
          • qarolinqa Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 22:54
            slezan napisał:

> Inaczej niż dla Ciebie, dla nas cudza tożsamośc nie jest problemem. Nam to
            > lotto:-).

Dla was nie jest problemem cudza tozsamosc tylko WLASNA. A nie powinna byc
            zadna z nich.
            • slezan Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 22:56
              Hehehe. Myślisz, że jak innym wmówisz swoją dewiację, to poczujesz się
              zdrowsza?
              • qarolinqa Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 22:59
                slezan napisał:

> Hehehe. Myślisz, że jak innym wmówisz swoją dewiację, to poczujesz się
                > zdrowsza?

Nie musze, ani nie chce nikomu nic wmawiac.
                • slezan Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 23:00
                  Czyli robisz to tak mimo woli, a nawet wbrew sobie? Twoje problemy są
                  poważniejsze niż podejrzewałem.
                  • qarolinqa Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 23:06
                    slezan napisał:

> Czyli robisz to tak mimo woli, a nawet wbrew sobie? Twoje problemy są
                    > poważniejsze niż podejrzewałem.

Co ty w ogole ode mnie chcesz? Dyskutuj powaznie, a jak sie chcesz powyglupiac
                    to idz na forum humorum.
                    • slezan Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 23:09
                      Ale jak można dyksutować poważnie z Twoimi niepoważnymi poglądami? Można by
                      dyskutować poważnie o nich, ale nie ma tu chyba specjalistów:-).
                      • black.ok Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 23:17
                        Przyponę ci koleś, ze nie jesteś najmądrzejszy, jeśli się za takiego uważasz,
                        to prosta droga do Rybnika.
                        • slezan Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 23:23
                          Znowu adwokat z urzędu się odezwał:-).
                          Jeżeli Twoim zdaniem, ktoś, kto uważa naszą subtelną koleżankę za, hmmmm, mało
                          inteligentną, automatycznie wskazuje na siebie jako na najmądrzejszego, to z
                          ubolewaniem stwierdzam, że ubogą masz skalę:-).
                          • black.ok Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 23:35
                            Panie slezan, ty masz ubogie słownictwo, bo ty podobnymi epitetami obrażasz
                            tych, co się z tobą nie zgadzają.
                            • slezan Re: Borajstwa te Polouki (niykjere). 14.12.05, 23:38
                              Fakt, Tomek ma bogatszy repertuar. Popracuję nad tym:-).
                      • qarolinqa To tylko twoja niepowazna ocena moich powaznych po 14.12.05, 23:20
                        slezan napisał:

> Ale jak można dyksutować poważnie z Twoimi niepoważnymi poglądami? Można by
                        > dyskutować poważnie o nich, ale nie ma tu chyba specjalistów:-).

To jest tylko twoja niepowazna ocena moich powaznych pogladow. A wlasciwie to
                        nie tylko o poglady w moich postach chodzi, ty chcesz widziec wszedzie tylko
                        poglady.
                        • slezan Re: To tylko twoja niepowazna ocena moich powazny 14.12.05, 23:21
                          Fakt. Może w Twoich postach powinienem widzieć schorzenie, a nie poglądy:-).
                          • qarolinqa Re: To tylko twoja niepowazna ocena moich powazny 14.12.05, 23:25
                            slezan napisał:

> Fakt. Może w Twoich postach powinienem widzieć schorzenie, a nie poglądy:-).

Oprocz pogladow mozna tez prezentowac swoje np. watpliwosci, pytania, opinie,
                            problemy, zagadnienia... Wypowiedzi na forum nie skladaja sie tylko z pogladow
                            i ze schorzen... Ty naprawde chcesz tworzyc narodowosc gornoslaska?
                            • slezan Re: To tylko twoja niepowazna ocena moich powazny 14.12.05, 23:28
                              Nie, nie chcę. Po co tworzyć coś, co istnieje?
                              A tytuł wątku - "Górnoślązacy bez czci i godnosci" wyraża wątpliwości,pytania
                              czy może jezcze coś innego?
                              • qarolinqa Re: To tylko twoja niepowazna ocena moich powazny 14.12.05, 23:31
                                slezan napisał:

> Nie, nie chcę. Po co tworzyć coś, co istnieje?
                                > A tytuł wątku - "Górnoślązacy bez czci i godnosci" wyraża wątpliwości,pytania
                                > czy może jezcze coś innego?

Jak byc moze zauwazyles, a jesli nie to zwracam ci na to uwage, tytul
                                cytowanego przez ciebie watku ma az TRZY znaki zapytania na koncu. Wyraza wiec
                                pytanie i watpliwosc, a nie opinie.
                                • slezan Re: To tylko twoja niepowazna ocena moich powazny 14.12.05, 23:37
                                  Czywe wszystkich wersjach ma owe znaki zapytania? Bo spamowałaś ostro po całym
                                  Górnym Śląsku:-). No a post, który znajdował się pod owym tytułem, miejsca na
                                  watpliwości pzostawiał raczej niewiele.
                                  • qarolinqa Re: To tylko twoja niepowazna ocena moich powazny 14.12.05, 23:39
                                    slezan napisał:

> Czywe wszystkich wersjach ma owe znaki zapytania? Bo spamowałaś ostro po
                                    całym
                                    > Górnym Śląsku:-). No a post, który znajdował się pod owym tytułem, miejsca na
                                    > watpliwości pzostawiał raczej niewiele.

Post wrzucilam tylko na Silesiane i na forum Opole. To zadne spamowanie.
    • Gość: korn Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). IP: *.chello.pl 14.12.05, 22:53
      Twin Peaks: "nic nie jest do konca tym, czym sie wydaje" :)
    • Gość: harc mistrz Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 23:24
      Jest ten Górny Śląsk takim miejscem, gdzie jest zakłócone z wielorakich przyczyn
      poczucie tożsamości narodowej. Nałożyły się na to doświadczenia i doznania z
      kilkuset lat burzliwej historii tej ziemi i ludności ją zamieszkującej.
      Wieloletnia germanizacja wycisła swoje piętno, wpływy kolonizacji niemieckiej
      też, potem była lista narodowościowa (Volkslista), służba w Wehrmachcie,
      powojenne przesiedlenia i wyjazdy do Niemiec, wyraźne dysproporcje w stopie
      życiowej w PRL-u, a w RFN ("pakety z Efu", auta, rozmaite atrybuty bogactwa i
      "raju w Reichu") - to wszystko nałożyło się na stan kompleksów i świadomości.
      Z tychże powodów pewna część mieszkańców Górnego Śląska jest bardziej podatna na
      antypolską propagandę, i jest to wykorzystywane (chociażby tu na FORUM) do
      siania fermentu, dla nieokreślonych bliżej (długofalowych?) celów politycznych.
      Gdyby to były lata 30. to zdefiniowanie tego właśnie zjawiska byłoby o wiele
      prostsze.
      W jednoczącej się Europie - jest to n i e z r o z u m i a ł e . (!?)
      A może... "w tym szaleństwie jest metoda"???
      (HKP)
      ...
      EUROPO I POLSKO, CZUWAJ!!!

• qarolinqa Ciekawy post - dzieki. Ale, czy to do czegos dobre 14.12.05, 23:27
        Ciekawy post - dzieki. Ale, czy to do czegos dobrego prowadzi ten ferment? Albo
        czy moze prowadzic do czegos zlego? Czy tez jest obojetny, ci podatniejsi na
        propagande antypolska troche sie nagadaja a potem uspokoja?
        • arnold7 Re: Ciekawy post - dzieki. Ale, czy to do czegos 14.12.05, 23:30
          Skoro dla ciebie cos jest antypolskie, to idz do lekarza.
          Sa wazniejsze sprawy:)

• qarolinqa Re: Ciekawy post - dzieki. Ale, czy to do czegos 14.12.05, 23:32
            arnold7 napisał:

> Skoro dla ciebie cos jest antypolskie, to idz do lekarza.
            > Sa wazniejsze sprawy:)

Wiele wypowiedzi na forach gornoslaskich jest bardzo antypolskich. To sie nie
            zdarza na innych forach.
            • arnold7 Re: Ciekawy post - dzieki. Ale, czy to do czegos 14.12.05, 23:36
              qarolinqa napisała:

> arnold7 napisał:
              >
              > > Skoro dla ciebie cos jest antypolskie, to idz do lekarza.
              > > Sa wazniejsze sprawy:)
              >
              > Wiele wypowiedzi na forach gornoslaskich jest bardzo antypolskich. To sie nie
              > zdarza na innych forach.

Co samo w sobie jest symptomatyczne:)

• qarolinqa Re: Ciekawy post - dzieki. Ale, czy to do czegos 14.12.05, 23:37
                arnold7 napisał:
                > > Wiele wypowiedzi na forach gornoslaskich jest bardzo antypolskich. To sie
                > nie
                > > zdarza na innych forach.
                >
                > Co samo w sobie jest symptomatyczne:)

Owszem
            • Gość: :) Re: Ciekawy post - dzieki. Ale, czy to do czegos IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.12.05, 01:58
              > Wiele wypowiedzi na forach gornoslaskich jest bardzo antypolskich. To sie nie
              > zdarza na innych forach.

kein wunder. inne regiony nie sa pod polska administracja :)
        • Gość: korn Re: Ciekawy post - dzieki. Ale, czy to do czegos IP: *.chello.pl 14.12.05, 23:37
          To, ze na tym forum antypolskosc jest zjawiskiem niezwykle silnie akcentowanym
          przez kilku forumowiczow jest faktem. Niezmiernie trudno to zakwestionowac.
          Prawdą jest jednak to, ze autorzy tych antypolskich postow nie naleza do osob
          wzbudzajacych jakikolwiek szacunek i tak naprawde z tymi swoimi frustracjami
          moga obnosic sie co najwyzej na tym forum badz w domu, bo w innych miejscach
          narazeni byliby na bycie posmiewiskiem.

Niestety dotyczy to rowniez osob cechujacycych sie bardzo podobna przypadloscia
          a mianowicie niechecia do slaskosci, w czym celuje niejaki Tomek.
          Krotko mowiac jedni i drudzy sa siebie warci.

• slezan Re: Ciekawy post - dzieki. Ale, czy to do czegos 14.12.05, 23:41
            No i właśnie peany subtelnej autorki wątku na temat postów Tomka, które w jej
            opinii zawierają "szczerą prawdę", zainspirowały mnie do wymiany zdań.
            Panowie wehrwolf i jak im tam nie doczekali się jeszcze swoich apologetów.
      • Gość: Franzin Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). IP: 213.227.103.* 14.12.05, 23:36
        Ach ta prostota w tłumaczeniu wielu zjawisk i celność krytyki. Pozostaję pod
        wrażeniem. Musicie zdzielić w łeb to podnoszące się z weglowego pyłu śląskie
        chamstwo.
        • qarolinqa Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). 14.12.05, 23:38
          Gość portalu: Franzin napisał(a):

> Ach ta prostota w tłumaczeniu wielu zjawisk i celność krytyki. Pozostaję pod
          > wrażeniem. Musicie zdzielić w łeb to podnoszące się z weglowego pyłu śląskie
          > chamstwo.

No, nie przesadzaj. Na Gornym Slasku jest mnostwo fajnych ludzi,
          • Gość: Franzin Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). IP: 213.227.103.* 14.12.05, 23:42
            Mile zaskoczony. Ale to pewnie chodzi o tych przyjezdnych.
            • qarolinqa Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). 22.12.05, 00:35
              Gość portalu: Franzin napisał(a):

> Mile zaskoczony. Ale to pewnie chodzi o tych przyjezdnych.

Nie dziele ludzi na przyjezdnych i nieprzyjezdnych. Takie podzialy do niczego
              dobrego nie prowadza.
      • Gość: harc mistrz Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 23:42
        Post scriptum:
        Gdybym wcześniej wiedział jaką Slezan w tym watku rozpęta pyskówkę, to wcale bym
        się nie wysilał na w.wym. poważny post, tylko zastosował, prostą, skuteczną i
        adekwatną do poziomu tzw. szlyzjerów "metodę Tomka", jako antidotum na SLEZANOWE
        I SLEZANOWOPODOBNE SZALEŃSTWA.
        Współczuję Ci Qarolinqo, że musisz się opędzać od takich "kontrdyskutantów".
        Uszczypliwości i złośliwości zamiast argumentów. (METODA SLEZANA -
        opa-ten-to-wa-na!!!)
        (HaKaPa)
        ...
        CZUWAJ, QAROLINQO!!!
        • slezan Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). 14.12.05, 23:45
          Gratuluję dowcipu. Nazwac Twój poprzedni post poważnym - to dopiero poczucie
          humoru:-).
          • Gość: harc mistrz Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 23:51
            Znowu zaczynasz to samo, Slezan.
            Nie ze mną te numery...
            (HAKAPA)
            ...
            CZUJ SIĘ WYŚMIANY!!! - Ha, ha, ha, ha ha!!!
            • Gość: Franzin Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). IP: 213.227.103.* 14.12.05, 23:54
              Zero rzeczowości drogi Harcfuhrerze. Za to gratuluję samopoczucia.
            • slezan Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). 14.12.05, 23:54
              Śmiech to zdrowie. Nawet śmiech przez łzy:-).
              Czekam na Twoje "poważne" posty w wątkach obera.
              • Gość: harc mistrz Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 00:06
                Odpowiadam stereo (Franzinowi & Slezanowi):
                Mylicie się obaj. W tym lakonicznym (oby bardziej dla Was zrozumiałym poście)
                jest więcej rzeczowości niż Wam się wydaje.
                A popłakać to mógłbym się, co najwyżej ze śmiechu, nad poziomem Waszych postów,
                ale brakuje (TU i TERAZ) Tomka, który najlepiej wie jak z Wami rozmawiać.
                (HKP)
                ...
                CZUWAJCIE NAD SWOIM WNĘTRZEM!!!
                Za późna pora na piwo...

• slezan Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). 15.12.05, 00:15
                  Ale nam dokuczyłeś:-).
                • Gość: Franzin Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). IP: 213.227.103.* 15.12.05, 07:49
                  Na brak konceptu i pomysłu co dalej najlepszy Tomek, który wyjedzie na stół
                  słownictwem rodem z dołu kloacznego. Brawo HarcGromowładny.
                • herman28 Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). 15.12.05, 11:33
                  harc mistrz napisal:
                  "ale brakuje (TU i TERAZ) Tomka, który najlepiej wie jak z Wami rozmawiać".

Te piękny, ciupciasz sie z Tomkiem, że ci go tak brakuje ?. Co besto, zes
                  disiej nie zaliczyl glinioka Tomka pisac ni umisz.Wy z MW ino się pedalic
                  umieta i pisac brednie.
    • slezan Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). 15.12.05, 00:13
      A teraz zdobędę się na odrobinę poczucia humoru i postaram się potraktować post
      subtelnej koleżanki poważnie:-).

qarolinqa napisała:

> Najpierw Gornoslazacy byli przez wieki gwalceni i germanizowani przez
      > Niemcow.

Zostawmy pojęcie germanizacji, które mozna rozumieć bardzo róznie.
      Skoncentrujmy się na owym gwałceniu. Co ma niby ono oznaczać w tym kontekście?
      Zapewne jakiś dyktat, działanie wbrew woli Górnoślązaków. Gdzie dowody na to,
      że większość Górnoślązaków czuła się poddana takiemu dyktatowi? Wszak gwat o
      zbliżenie wymuszone przez jedną ze stron. Stosunek może odbyc się jednak także
      za przyzwoleniem dwojg partnerów. Jeżeli nasza koleżanka tego nie wie...:-)

>Potem w koncu mogli zaczac normalnie zyc w Polsce,

Taaaak. Za Niemca było nienormalnie, za Polaka normalnie. Kiedy? Za
      Grażyńskiego? Za PRL? Ciekawe.

> ale okazalo sie,
      > ze to trudne, bo niektorzy sami teraz nie wiedza kim sa.

A ską wiesz, że nie wiedzą? Większośc określa jakoś swoją tożsamość. Chcesz im
      wmówić,że ich dklaracje sa sprzeczne z jakimś stanem obiektywnym? A jakie
      kryteria służą określeniu tego stanu?

> Niemcami? Polakami?
      > Gornoslazakami? Slazakami? Wspolczuje majacym takie problemy z wlasna
      > tozsamoscia, musi to byc bardzo bolesne psychicznie.

Obawiam się, że dokonujesz porojekcji własnych problemów.

> Chcialabym wam pomoc,
      > ale nie wiem jak... Moze po prostu sprobujcie sie poczuc przede wszystkim
      > normalnymi ludzmi?

Tjaa. Subtelna i wcale nie obraźliwa sugestia, że Górnoślązacy normalnymi
      ludźmi się nie czują.
      • builder Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). 15.12.05, 00:48
        slezan,
        ladnie ten temat wytlumaczyles`,
        i mys`le, z`e dojdzie do kompromisu,
        no ale dzisiejsza mlodziz` jest nieobliczalna=oni nawet nie znaja historycznych
        wydaz`en` sprzed 20-tu laty w Polsce,=to czego moz`na sie spodziewac`?,

the builder,

slezan napisał:

> A teraz zdobędę się na odrobinę poczucia humoru i postaram się potraktować
        > subtelnej koleżanki poważnie:-).
        >
        > qarolinqa napisała:
        >
        > > Najpierw Gornoslazacy byli przez wieki gwalceni i germanizowani przez
        > > Niemcow.
        >
        > Zostawmy pojęcie germanizacji, które mozna rozumieć bardzo róznie.
        > Skoncentrujmy się na owym gwałceniu. Co ma niby ono oznaczać w tym
        kontekście?
        > Zapewne jakiś dyktat, działanie wbrew woli Górnoślązaków. Gdzie dowody na to,
        > że większość Górnoślązaków czuła się poddana takiemu dyktatowi? Wszak gwat o
        > zbliżenie wymuszone przez jedną ze stron. Stosunek może odbyc się jednak
        także
        > za przyzwoleniem dwojg partnerów. Jeżeli nasza koleżanka tego nie wie...:-)
        >
        > >Potem w koncu mogli zaczac normalnie zyc w Polsce,
        >
        > Taaaak. Za Niemca było nienormalnie, za Polaka normalnie. Kiedy? Za
        > Grażyńskiego? Za PRL? Ciekawe.
        >
        > > ale okazalo sie,
        > > ze to trudne, bo niektorzy sami teraz nie wiedza kim sa.
        >
        > A ską wiesz, że nie wiedzą? Większośc określa jakoś swoją tożsamość. Chcesz
        im
        > wmówić,że ich dklaracje sa sprzeczne z jakimś stanem obiektywnym? A jakie
        > kryteria służą określeniu tego stanu?
        >
        > > Niemcami? Polakami?
        > > Gornoslazakami? Slazakami? Wspolczuje majacym takie problemy z wlasna
        > > tozsamoscia, musi to byc bardzo bolesne psychicznie.
        >
        > Obawiam się, że dokonujesz porojekcji własnych problemów.
        >
        > > Chcialabym wam pomoc,
        > > ale nie wiem jak... Moze po prostu sprobujcie sie poczuc przede wszystkim
        >
        > > normalnymi ludzmi?
        >
        > Tjaa. Subtelna i wcale nie obraźliwa sugestia, że Górnoślązacy normalnymi
        > ludźmi się nie czują.

• Gość: Oberschl-Deutsch [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 08:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • eichendorff Karolinka ulega stereotypom i indoktrynacji 15.12.05, 10:35
      Czytając post Karolinki (przez Q) zastanawiałem się czy to prowokacja czy - jak
      to dosadnie ujął Slezan - wyraz głupoty. Nie będę tu używał tak dosadnych słów,
      ale uważam, że Karolinka robi - w stosunkowo krótkim tekście - kilka
      PODSTAWOWYCH błędów. Zacznijmy od początku:
      > Niemcow.
      Dlaczego Karolinka twierdzi, że Górnoślązacy byli gwałceni i germanizowani?
      Oczywiście została tak "wychowana" w polskiej szkole, że wielowiekowe
      współżycie na jednym terenie z Niemcami bądź potomkami germańskich osadników
      kojarzyć się jej może tylko z ogromnym uciskiem! Jakoś nie może Karolinka
      zrozumieć, że przez wieleset lat Ślązakom żyło się bardzo dobrze i nie byli
      germanizowani, o czym świadczy choćby sam fakt zachowania słowiańskiego języka
      i zwyczajów (doprawdy duża determinacja musiałaby być w Ślązakach by przez tyle
      wieków opierać się germanizacyjnym ciągotkom ich niemieckim sąsiadów, gdyby
      takie ciągotki istniały).
      > Potem w koncu mogli zaczac normalnie zyc w Polsce,
      Wnioskuję, że wcześniej żyli NIENORMALNIE! Ciekaw jestem co było w ich życiu
      nienormalnego. I druga sprawa: czy dla nich było oczywiste (na etapie wyboru w
      okresie plebiscytu), że życie w Polsce jest normalne? Wyniki plebiscytu raczej
      przeczą tej tezie. Na temat czy życie w Polsce jest normalne, każdy potrafi
      odpowiedzieć sobie zgodnie z własnym sumieniem, więc tego poruszał tu nie będę.
      > ale okazalo sie, ze to trudne, bo niektorzy sami teraz nie wiedza kim sa.
      > Niemcami? Polakami? Gornoslazakami? Slazakami?
      A skąd twierdzenie, że nie wiedzą kim są? Nawet na tym forum KAŻDY wie kim
      jest. Oczywiście zdarzają się przypadki, że ktoś kiedyś myślał, że jest
      członkiem narodu X, a teraz doszedł do wniosku, że jest członkiem narodu Y. No
      cóż... To wynik wieloletniej indoktrynacji, której elementami była szkoła,
      urzędy, zakłady pracy i - przede wszystkim - mass media. Kim mógł się czuć
      kilkuletni bajtel, jeśli od przedszkola wlewano mu do głowy: "Kto Ty jesteś?
      Polak mały! Jak znak Twój? Orzeł biały!", a trochę później dowiedział się,
      że "Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz!"? Dopiero później, gdy dorósł, zaczął
      się zastanawiać kim jest. Jeśli był odpowiednio inteligentny i posługiwał się
      logiką, odpowiedź na to pytanie nie sprawiała mu najmniejszych problemów!
      > Wspolczuje majacym takie problemy z wlasna tozsamoscia, musi to byc bardzo
      > bolesne psychicznie
      A ja współczuję Karolince, która jest taka łatwowierna, że wierzy we wszystko
      co kiedyś dowiedziała się w szkole i przedszkolu. Zaczynam chyba rozumieć
      mechanizmy, dzięki którym w demokratycznych państwach władzę zdobywają przyszli
      dyktatorzy (np. Łukaszenko czy Putin). Tam po prostu jest więcej takich
      Karolinek!
      > Chcialabym wam pomoc, ale nie wiem jak...
      A mnie się wydaje, że Ty chciałaś po prostu wywołać kolejną "burzę w szklance
      wody"...
      > Moze po prostu sprobujcie sie poczuc przede wszystkim normalnymi ludzmi?
      Wyobraź sobie, że czujemy się NORMALNYMI ludźmi. Większość z nas czuje się tak
      od momentu, kiedy zrozumiała, że przez tyle lat była oszukiwana przez polską
      propagandę...

Podsumowując, stwierdzić można, że o ile Karolinka naprawdę wierzy w to co
      pisze, to ulega stereotypom, które zostały wlane jej kiedyś do główki. Szkoda,
      że wciąż, teraz kiedy można powiedzieć już coś więcej - choć wciąż jeszcze nie
      wszystko - nie zadała sobie trudu by zrozumieć prawdę i tożsamość. Nie chodzi o
      naszą tożsamość, ale o jej własną! Być może doszłaby do wniosku, który próbował
      jej - chyba zbyt dosadnie - przekazać Slezan: "Ale byłam głupia! Jak mogłam
      wierzyć w coś takiego?". Ja osobiście wierzę, że dla Karolinki nie jest jeszcze
      za późno. Wystarczy tylko chcieć!
      • Gość: Volker Re: Karolinka ulega stereotypom i indoktrynacji IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.05, 11:21
        Bardzo interesujący tekst. Popieram w zupełności.
        Quarolinka. Wpierw zastanów się jak coś będziesz chciała napisać.
      • somepoint210 Re: Karolinka ulega stereotypom i indoktrynacji 15.12.05, 11:39
        eichendorff napisał:

>Kim mógł się czuć
        >kilkuletni bajtel, jeśli od przedszkola wlewano mu do głowy: "Kto Ty jesteś?
        >Polak mały! Jak znak Twój? Orzeł biały!", a trochę później dowiedział się,
        >że "Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz!"? Dopiero później, gdy dorósł, zaczął
        >się zastanawiać kim jest. Jeśli był odpowiednio inteligentny i posługiwał się
        >logiką, odpowiedź na to pytanie nie sprawiała mu najmniejszych problemów!

Poslugujac sie teza i antyteza zawarta w Twoim pierwszym zdaniu i logika
        komentarza w dwoch nastepnych, wnioskuje Wasc, ze jestes Niemcem. Przyznam, ze
        to dla mnie nowosc:)
        • eichendorff Re: Karolinka ulega stereotypom i indoktrynacji 15.12.05, 12:06
          somepoint210 napisał:

> Poslugujac sie teza i antyteza zawarta w Twoim pierwszym zdaniu i logika
          > komentarza w dwoch nastepnych, wnioskuje Wasc, ze jestes Niemcem. Przyznam,
          > ze to dla mnie nowosc:)

Wszyscy doskonale tu wiedzą kim się czuję/jestem (Ty również), więc nie będę
          tego komentował ;-)

Dlaczego napomknąłem o "Niemcach"? Bo to ulubiony oręż polskiej propagandy!
          Albo jesteś Polakiem, albo jesteś Niemcem! Nie ma trzeciej drogi! Jeśli jesteś
          Polakiem, to musisz przyjać polską tożsamość/kulturę/język i dbać/walczyć o
          interes "polskiej racji stanu". Jeśli natomiast jesteś Niemcem, to musisz
          opuścić tę "odwiecznie polską" ziemię. Ta taktyka sprawdzała się przez wiele,
          wiele lat. W wielu przypadkach sprawdza się nadal, o czym świadczą choćby wpisy
          na tym forum...
          • qarolinqa Re: Karolinka ulega stereotypom i indoktrynacji 28.12.05, 01:40
            eichendorff napisał:
            > Dlaczego napomknąłem o "Niemcach"? Bo to ulubiony oręż polskiej propagandy!
            > Albo jesteś Polakiem, albo jesteś Niemcem! Nie ma trzeciej drogi!

Oczywiscie, ze nie ma trzeciej drogi, bo nie istnieje narodowosc gornoslaska.
            Tak jak nie istnieje narodowosc mazowiecka ani saksonska. W procesie
            historycznym narodowosci takie sie nie uksztaltowaly.

Jeśli jesteś
            > Polakiem, to musisz przyjać polską tożsamość/kulturę/język i dbać/walczyć o
            > interes "polskiej racji stanu". Jeśli natomiast jesteś Niemcem, to musisz
            > opuścić tę "odwiecznie polską" ziemię. Ta taktyka sprawdzała się przez wiele,
            > wiele lat. W wielu przypadkach sprawdza się nadal, o czym świadczą choćby
            wpisy
            >
            > na tym forum...
            >
      • qarolinqa Re: Karolinka ulega stereotypom i indoktrynacji 28.12.05, 02:22
        eichendorff napisał:
        > Czytając post Karolinki (przez Q) zastanawiałem się czy to prowokacja czy -
        jak
        > to dosadnie ujął Slezan - wyraz głupoty. Nie będę tu używał tak dosadnych
        słów,

To dobrze. Nie powinienes brac przykladu z prymitywnych ludzi.

> Jakoś nie może Karolinka
        > zrozumieć, że przez wieleset lat Ślązakom żyło się bardzo dobrze i nie byli
        > germanizowani, o czym świadczy choćby sam fakt zachowania słowiańskiego
        języka
        > i zwyczajów (doprawdy duża determinacja musiałaby być w Ślązakach by przez
        tyle
        > wieków opierać się germanizacyjnym ciągotkom ich niemieckim sąsiadów, gdyby
        > takie ciągotki istniały).

Gornoslazacy nie byli germanizowani??? Ha, ha, ha! Widac wlasnie teraz po nich
        ten brak germanizacji. Jestes kompletnie niepowazny. Oczywiscie, wielu
        obywateli polskich mieszkajacych na Gornym Slasku to normalni,
        niezgermanizowani ludzie, ale sporo ma balwochwalczy stosunek do Niemcow. M.
        in. to jest efektem germanizacji, bardzo zreszta niesmacznym.

> > Potem w koncu mogli zaczac normalnie zyc w Polsce,
        > Wnioskuję, że wcześniej żyli NIENORMALNIE! Ciekaw jestem co było w ich życiu
        > nienormalnego. I druga sprawa: czy dla nich było oczywiste (na etapie wyboru
        w
        > okresie plebiscytu), że życie w Polsce jest normalne? Wyniki plebiscytu
        raczej
        > przeczą tej tezie. Na temat czy życie w Polsce jest normalne, każdy potrafi
        > odpowiedzieć sobie zgodnie z własnym sumieniem, więc tego poruszał tu nie
        będę.

Niestety, wedlug wielu Gornoslazakow zycie w ogole nie jest normalne – cierpia
        i w Polsce i w Niemczech. Stad jest moja rada – musicie sobie najpierw
        poukladac wszystko w swoich glowach. Zwrocic uwage na to, jaka byla historia i
        jakie sa realia. Probowac normalnie zyc, a nie ciagle palac niechecia i
        nienawiscia do wszystkiego i wszystkich dookola.

> > ale okazalo sie, ze to trudne, bo niektorzy sami teraz nie wiedza kim sa
        > > Niemcami? Polakami? Gornoslazakami? Slazakami?
        > A skąd twierdzenie, że nie wiedzą kim są? Nawet na tym forum KAŻDY wie kim
        > jest.

Niestety, z licznych wypowiedzi na tym forum wynika, ze prawie kazdy
        Gornoslazak ma inne poczucie wlasnej tozsamosci, a niektorzy maja problemy z
        wlasna identyfikacja. Niektorzy w dodatku uprawiaja niepowazna, smieszna i
        zalosna indoktrynacje probujac wmawiac, ze sa narodem gornoslaskim, podczas gdy
        narod gornoslaski nie istnial i nie istnieje. Bo czym niby roznia sie obywatele
        polscy mieszkajacy na Gornym Slasku od reszty obywateli polskich? To, ze wsrod
        Gornoslazakow jest wiecej ludzi podlizujacych sie Niemcom nie jest
        wystarczajacym kryterium wyodrebnienia oddzielnej narodowosci. Nie moze byc
        takim kryterium.

> Zaczynam chyba rozumieć
        > mechanizmy, dzięki którym w demokratycznych państwach władzę zdobywają
        przyszli
        > dyktatorzy (np. Łukaszenko czy Putin).

Zapomniales dorzucic jeszcze do tych przykladow 'demokratycznych panstw'
        hitlerowskie Niemcy.

> Wyobraź sobie, że czujemy się NORMALNYMI ludźmi. Większość z nas czuje się
        tak
        > od momentu, kiedy zrozumiała, że przez tyle lat była oszukiwana przez polską
        > propagandę...

Oczywiscie, wiekszosc to nomalni ludzie. Ale wielu to zalosni biedacy, ktorzy
        sobie wmawiaja, ze byli oszukiwani przez kogokolwiek (np. przez ‘polska
        propagande’). Czy oni tak naprawde nie oszukuja samych siebie poprzez
        uprawianie swojej wlasnej propagandy?
        • settembrini Re: Karolinka ulega stereotypom i indoktrynacji 28.12.05, 13:09
          >Bo czym niby roznia sie obywatele
          >polscy mieszkajacy na Gornym Slasku od reszty obywateli polskich?

wielu sposrod obywateli polskich zyjacych na gornym slasku rozni sie od
          pozostalych obywateli polskich poczuciem innej przynaleznosci narodowej.
    • Gość: Pioter Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 12:22
      qarolinqa napisała:
      > Niemcow.
      Czegoś nie rozumię w tym poście. O ile mi wiadomo, to Śląsk "przez wieki" był
      częścią Korony Świętego Wacława (czyli Królestwa Czech). Powinnaś więc pisać,
      że "Ślązacy byli gwałceni i bohemizowani" ;)))). Germianizacja (cokolwiek
      znaczyła) życia społecznego na Górnym Śląsku to akurat okres jego silnej
      industrializacji zarazem. I nie trwał przez wieki a tylko pół wieku.
      Sprawy związane ze spółkowaniem wyjaśnił już slezan.

> Potem w koncu mogli zaczac normalnie zyc w Polsce, ale okazalo sie,
      > ze to trudne, bo niektorzy sami teraz nie wiedza kim sa.
      Czyli z Twojego postu wynika, że ŻADNA inna narodowość poza Polakami w Polsce
      nie powinna żyć?? Mnie nikt nie utrudnia życia z tego powodu, ze czuję się
      Ślązakiem (fakt też, że nie ułatwia, ale niby dlaczegoby miał ktokolwiek
      ułatwiać). Faktycznie w ostatnich latach można zauważyć krysys tożsamości
      narodowościowej na Górnynm Śląsku i wyłanianie się czegoś zupełnie nowego, i
      wielu mieszkańców rzeczywiście zastanawia się "kim jestem", ale spowodowane
      jest to paradoksalnie "własnym zdrowym rozsądkiem" i coraz większym
      zainteresowaniem dziejami nawet najbardziej zapadłej dziury i działalnością
      ludzi, którzy byli naszymi przodkami.

> Niemcami? Polakami?
      > Gornoslazakami? Slazakami?
      Wybór zawsze pozostaje otwarty dla każdego mieszkańca. Zapomniałaś dodać
      również takie nacje jak Czech, Morawianin, Słowak, Ukrainiec czy może jeszcze
      Żyd.

> Wspolczuje majacym takie problemy z wlasna
      > tozsamoscia, musi to byc bardzo bolesne psychicznie.
      A ja współczuję tym, którzy takich problemów nie mają i przyjmują wszystko co
      im sie powie bez żadnego krytycyzmu. To musi być bardziej bolesne, gdy nagle
      odkryje się, że "prawda", to tylko jedna z wielu wersji danej historii, i to
      nawet nie ta najciekawsza, ani nie ta najbardziej zbiżona do rzeczywistości.

> Chcialabym wam pomoc,
      > ale nie wiem jak...
      Może po prostu nie przeszkadzaj ;))))
      A szczerze pomagasz. Pomagasz krystalizować się narodowości śląskiej. W
      opozycji i negowaniu wszystkiego co polskie. Tego własnie chcesz????????????

> Moze po prostu sprobujcie sie poczuc przede wszystkim
      > normalnymi ludzmi?
      Jak napisał Sempterbini JESTEŚMY
      • Gość: Pioter errata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 12:23
        O naszej normalności napisał oczywiście eichendorff
        • Gość: Tomek Re: errata IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.05, 14:54
          Gornoslazacy to wspaniali,szlachetni,pracowici ludzie.To co psuje opinie
          Slazakom to element szlezjerski, ktory w kazdy mozliwy sposob maci na Slasku i
          w Polsce.
          • slezan Re: errata 15.12.05, 14:59
            Tjaaa, zwłaszcza, że najwybitniejsze postaci kojarzone z tym regionem, np.
            nobliści, to właśnie "szlezjery" czy raczej "oberszlezjery".
            • milik1954 Re: errata 15.12.05, 15:53
              to nie były żadne szlezjery tylko Niemcy urodzeni na Śląsku. czy Maria Goeppert-
              Mayer był jakąś szlezjerką? to są bzdury
              • slezan Re: errata 15.12.05, 15:55
                Oczywiście, że była. W USA należała nawet do Światowego Związku Górnoślązaków.
                • milik1954 Re: errata 15.12.05, 19:17
                  jak przyszli do niej i prosili,żeby się zapisała...ostatecznie każdy lubi mieć
                  w swoich szeregach jakiegos noblistę. nie wypadało jej sie zapierać,że urodziła
                  się w Katowicach
                  • slezan Re: errata 15.12.05, 19:23
                    Tjaaaaa. Jak byś przy tym był:-).
                    Stajesz się coraz bardziej infatylny w swej prymitywnej antyśląskości. Powiem
                    Ci szczerze, że na miejscu tej kobity też bym Cię z roboty wylał.
          • herman28 Re: errata 15.12.05, 15:01
            Co ty wiesz o szlachetności Górnoślązaków i ich pracowitości. Twoje słodkie
            pier……..lenie już wychodzi bokami. Wracaj do ruskich ty pomyjoku pieronski.
            • Gość: Tomek [...] IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.05, 15:50
              • herman28 [...] 15.12.05, 18:52
                • Gość: Tomek [...] IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.05, 19:29
                  • herman28 [...] 15.12.05, 20:12
      • qarolinqa Sedno narodowosci gornoslaskiej... 28.12.05, 02:32
        Gość portalu: Pioter napisał(a):
        > > Chcialabym wam pomoc,
        > > ale nie wiem jak...
        > Może po prostu nie przeszkadzaj ;))))
        > A szczerze pomagasz. Pomagasz krystalizować się narodowości śląskiej. W
        > opozycji i negowaniu wszystkiego co polskie. Tego własnie chcesz????????????

Cudownie to sam niechcacy ujales. To jest wlasnie sedno, samo jadro
        krystalizacji tej waszej niby-narodowosci gornoslaskiej - antypolskosc. Nie
        wiem czy to bardziej smieszne, czy zalosne... W kazdym razie niepowazne. I nie
        pisz 'narodowosc slaska', bo ublizasz w ten sposob Dolnoslazakom, ktorzy te
        gornoslaskie problemy identyfikacyjno-psychiatryczne maja w glebokim powazaniu.

> > Moze po prostu sprobujcie sie poczuc przede wszystkim
        > > normalnymi ludzmi?
        > Jak napisał Sempterbini JESTEŚMY

To trzeba ci o tym pisac?
    • Gość: Wehrwolf Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). IP: *.k.pppool.de 15.12.05, 15:59
      Ja Ja Slenzan wspomnioł zes mie jako ultraprawicowy mosche mosch i recht
      ale jak widza twoj wysiłek naukowy by wyerklerowac pamponjom gorolskim gryfnie
      i inteligentnie to do nich nie dociero łoni kapujom ino jedna godka w ryj i za
      schmaty i duzo sie znimi nie zeregielic ino hejdewicka richtung polakenland za
      brynica gorol ino jedna schpracha kapuje do krowioka ina kresy!!
      • milik1954 Re: ........BIEDNI CI GORNOSLAZACY (niektorzy). 15.12.05, 19:19
        tego bełkotu nawet goryl nie zrozumie- kompletne rozmiękczenie mózgu...
    • Gość: dlugi Re:Nie taki glupi watek IP: *.h.pppool.de 15.12.05, 19:38
      Wbrew pozorom tekst "qarolinki" nie jest taki glupi, jak wydaje sie niektorym.
      Wczujcie sie w sytuacje kogos, kto powiedzmy zajrzal na to forum przypadkowo.
      A dodatkowo, ze Slaskiem ma tyle wspolnego, ze wie iz tu wydobywa sie wegiel, a
      gornicy od czasu do czasu robia najazd na "Warszawe" jak nie sypnie im sie kasy.
      Powiem Wam, ze gdyby choc z 5% internautow wiedzialo, ze istnieje takie forum i
      poczytalo by sobie co tu jest wypisywane, podejrzewam, ze trzeba bylo by je
      zlikwidowac, badz wprowadzic taka cenzure, ze srednio 50% postow byloby wycinanych.
      Otoz odwrocmy nieco role i wyobrazmy sobie przez chwile, ze oto jakas grupa
      internautow polskich wchodzi na jakies fora niemieckie czy angielskie i probuje
      "mieszac" tam poslugujac sie jezykiem typu "moja miec i chciec" i na dodatek
      krytykujaca wszystko co tamtejsze.
      Gdyby na dodatek poslugiwalo sie okresleniami typu "polackie", "polska wesz",
      itp. tyle, ze obrazliwe dla tamtejszych narodowosci.
      Znajac skrupulatnosc i akuratnosc niemiecka chocby, wiem ze zaraz zostali by
      wycieci, a odpowiednie urzedy zainteresowaly by sie takimi osobnikami.
      Wbrew pozorom, tamtejsze demokracje sa niezwykle policyjne.
      Kto troszke pobyl w Niemczech, Finlandii, Wlk.Brytanii, USa chocby, wie o czym
      mowie.
      Stad tez, niezorientowany, zagladajacy tuatj, mysli sobie, ze jakas niemiecka
      mniejszosc pochodzaca ze Slaska probuje w Polsce mieszac i wlasciwie jakim prawem?
      Czyz nie tak szanowni koledzy?
      • Gość: sok Re:Nie taki glupi watek IP: 62.159.154.* 15.12.05, 19:44
        panie dlugi, pan sie pyta jakim prawem.
        Prawem czlowieka ktory probuje zachowac szczatki swojej tozsamosci, prosze pana.
        A Wy jako Polacy powinnisci o tym najlepiej wiedziec.
      • slezan Re:Nie taki glupi watek 15.12.05, 19:45
        Nie tak. Niemiecka mniejszość jest w Polsce tak samo u siebie jak Polska
        większość i tak samo ma prawo "mieszać".
        A Ślązak, jak każdy człowiek ma prawo samemu wybierać sobie przyjaciół i
        wrogów. I tak jak wielu Polaków nienawidzi Niemców, Rosjan czy Żydów, tak i
        Ślązak może nienawidzieć Polaków. Nienawiść będzie dla niego tak samo niezdrowa
        jak dla Polaka. Nikt nie musi z nim dyskutować, reagować na jego zaczepki itp.
        Niektórym Polakom wydaje się jednak wciąż, że są z racji swej narodowej
        przynależności kimś wyjatkowym. Sami, jak subtelna autorka wątku, nienawidzą
        Niemców, ale są bardzo zdziwieni, że Niemiec czy Ślązak nienawidzi ich.
        • Gość: dlugi Re:do sok i slezan IP: *.h.pppool.de 15.12.05, 19:59
          jesli chodzi o mnie, to mowie jasno;nie mam nic przeciwko Niemcom, szanuje ich i
          z ich strony podczas 10 letniego juz tam pobytu, nie spotkalo mnie nic zlego.
          Uwazam Niemcy, z racji tyloletniego pobytu jak niemal druga ojczyzne.
          Denerwuja mnie natomiast stereotypy wyglaszane przez mniej rozgarnietych Polakow
          czy niestety, Slazakow, ktorzy ze wzgledow ekonomicznych wyemigrowali do Niemiec.
          Jesli tam wyjechali, czuja sie widocznie bardziej Niemcami i mnie nic do tego.
          Kazdy wybiera sobie swoja Ojczyzne.
          Ale po kiego groma, pytam, wypisuja sie na polskim forum, cytuja wszelkie
          niepochlebne artykuly o Polsce, glosza "nowiny" typu "polskie glupki"?
          Gdyby ktos sie uparl,moglby tysiacami podawac potkniecia niemieckie (bezrobocie,
          praca na czarno,skandal miesny, wolta kanclerza, pozbawienie pradu na kilka dni
          po ledwie dwoch dniach opadow sniegu, itp.itd.), czy tez innych krajow.
          ALE PO CO???
          Czy ktos na podstawie takich "newsow" powinien dojsc do wniosku, ze Niemcy sa
          skorumpowane, w handlu miesem wszyscy oszukuja, a w ogole Niemcy to glupki?
          Jesli jest to forum dotyczace spraw slaskich, to niech ci "drodzy" Slascy-Niemcy
          skupia sie na problemach tego rejonu.Co maja wspolnego informacje cytowane i
          zakladane przez niejakiego "Oberkelnera", o przepraszam "Oberschlesiera"?
          Wlasnie oto chodzi osobie, ktora zalozyla ten watek.
          Ona nie moze zrozumiec, jak i ja zreszta, po co ci osobnicy pisza nie na temat i
          na dodatek zgryzliwie a czuja sie Niemcami.Po co tu zagladaja?
          • slezan Re:do sok i slezan 15.12.05, 23:10
            Nie widz