Dodaj do ulubionych

Jak wyglądałby Śląsk ?

20.12.05, 07:34
gdyby nigdy na tej ziemi nie było Niemców ?.
Obserwuj wątek
    • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 08:11
      a jak wygladałaby Warszawa, gdyby na jej terenie nigdy nie zagoscili Niemcy?
      • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 08:44
        W Warszawie Niemcy nie gościli tak długo jak na Śląsku.
        • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 08:46
          ale za to bardzo intensywnie, zniszczyli co sie dało
          • Gość: Pit Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: 150.254.85.* 20.12.05, 08:48
            milik1954 napisał:

> ale za to bardzo intensywnie, zniszczyli co sie dało

Doprawdy jestes niesprawiedliwy, oni nic nie zniszczyli ino przygotowali front
            robot pod nowe budownictwo.
          • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 08:52
            No to prawda. Ale Polacy też przyłozyli do tego rękę. Mogli podejść do problemu
            w taki sposób jak Czesi. Oni ocalili swoją Pragę.Polacy zaś woleli iść z motyką
            na słońce.
            • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 09:08
              w polskim charakterze narodowym nie leży lizanie ręki, która nas bije po pysku.
              to raczej psi zwyczaj
              • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 09:30
                milik1954 napisał:

> w polskim charakterze narodowym nie leży lizanie ręki, która nas bije po
                pysku.
                >
                > to raczej psi zwyczaj

być może lezy to w tylko charakterze hermana, tym bardziej, że takiego zwyczaju
                nie mają także niemcy.
                • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 09:55
                  Towarzyszu . Sam twój nick mówi wiele. Ja dobrze wiem, że ty jesteś
                  zbolszewiczonym Gorolem i dla ciebie ekonomia i racjonalne myślenie to temat
                  niezrozumiały. To, że twoja piękna stolica ma dziś architekturę Związku
                  Radzieckiego zawdzięczać można takim jak ty. Czesi poprzez lizanie rączki mają
                  dziś jedną z najczęściej odwiedzanych stolic w Europie i zarabiają na tym
                  wielkie pieniądze. Mimo, że Hitler ich też napadł, wykazali się rozsądkiem i
                  wyszli na tym lepiej jak Polacy.
                  • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 10:05
                    herman28 napisał:

> Towarzyszu . Sam twój nick mówi wiele. Ja dobrze wiem, że ty jesteś
                    > zbolszewiczonym Gorolem i dla ciebie ekonomia i racjonalne myślenie to temat
                    > niezrozumiały. To, że twoja piękna stolica ma dziś architekturę Związku
                    > Radzieckiego zawdzięczać można takim jak ty. Czesi poprzez lizanie rączki
                    mają
                    > dziś jedną z najczęściej odwiedzanych stolic w Europie i zarabiają na tym
                    > wielkie pieniądze. Mimo, że Hitler ich też napadł, wykazali się rozsądkiem i
                    > wyszli na tym lepiej jak Polacy.

mylisz pojęcia, racjonalne myslenie to nie to samo co włażenie w dupe. gdyby
                    niemcy rozumowali jak ty, to poddaliby się najdalej w 1943, unikając wielkich
                    zniszczeń swoich miast, być może unikając także podziału kraju. ale tak jak
                    napisalem, niemcy i polacy nie mają tego w zwyczaju.
                    • Gość: Pioter Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 10:15
                      > gdyby
                      > niemcy rozumowali jak ty, to poddaliby się najdalej w 1943, unikając wielkich
                      > zniszczeń swoich miast, być może unikając także podziału kraju.
                      Nie uniknęliby tego. Wielka trójka nie chciała słyszeć o niczym innym jak
                      tylko "bezwarunkowa kapitulacja". A jak Ty sobie wyobrażasz bezwarunkową
                      kapitulację państwa i armii, które odnosi zwycięstwa na wszystkich frontach?
                      • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 10:25
                        Gość portalu: Pioter napisał(a):

> > gdyby
                        > > niemcy rozumowali jak ty, to poddaliby się najdalej w 1943, unikając wiel
                        > kich
                        > > zniszczeń swoich miast, być może unikając także podziału kraju.
                        > Nie uniknęliby tego. Wielka trójka nie chciała słyszeć o niczym innym jak
                        > tylko "bezwarunkowa kapitulacja". A jak Ty sobie wyobrażasz bezwarunkową
                        > kapitulację państwa i armii, które odnosi zwycięstwa na wszystkich frontach?

hahaha, na jakich frontach w 1943 roku? jak babcie kocham, to jest zabwne :)
                        • Gość: bravo Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:01
                          humoryście pioterowi znowu się popie..ły daty.
                          :)
                    • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 11:07
                      Włażenie w dupę to moim zdanie podlizywanie się a nie zgoda na kapitulację w
                      zamian za nie obrócenie wszystkiego w proch. To po pierwsze. Po drugie.
                      Niemcy nie skapitulowały w 1943 roku tylko dlatego, że były państwem
                      rządzonym przez dyktatora. Państwem z tajną policjom, w którym marszałkowie i
                      wszyscy dobrzy stratedzy nie mogli się czuć bezpiecznie . Hitlerowi wiele razy
                      radzono inne rozwiązania, niż walka do ostatniego żołnierza. Wiadomo jednak
                      jaki Hitler był uparty i zachwycony swoją wizjom III Rzeszy. Jestem przekonany
                      ze Hitler jako wódz racjonalnie nie myślał, ale większość kluczowych
                      niemieckich dowódców myślało wtedy racjonalnie. Dowody na to są ogólnie
                      dostępne. Polecam poczytać o Clausie Schenku Grafie von Stauffenbergu i jego
                      towarzyszach.
                      • Gość: bravo Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:04
                        towarzyszu herman, wypadałoby lepiej znać historię swojego ukochanego wodza
                        adolfa i historię swojej ukochanej III rzeszy.
                        • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 12:21
                          bravo. Jak coś do mnie piszesz i coś zarzucasz, to wpierw napisz co twoim
                          zdaniem jest nie prawdą, w tym co napisałem. Może ty nie rozumiesz tylko
                          czytasz ?. I nie towarzyszu. Towarzysz to tu bywa na Silesianie, ale nie herman
                          tylko Stalin.
                          • Gość: bravo Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:40
                            towarzyszu herman, jak możesz kłamać skoro nie wiesz?

Dlaczego herman ma nie być towarzyszem?
                            • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 13:01
                              Gość portalu: bravo napisał(a):

> towarzyszu herman, jak możesz kłamać skoro nie wiesz?
                              >
                              > Dlaczego herman ma nie być towarzyszem?

byle nie moim towarzyszem ;)
                              • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 13:16
                                Na tak beznadziejnie sformułowane posty nie odpowiadam. Napisane językiem
                                zbliżonym do polskiego, ale czuć w tym tekście bolszewizm.
                                • Gość: bravo Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:26
                                  dobrze że zmieniłeś nick, towarzyszu herman, poglądów jednak nie zmienłeś, no i
                                  rypło się:)
                                  • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 13:34
                                    No wiesz bravo - czy tow. stalin (to i tak wszystko jedno). Nie przypisuj komuś
                                    tego co ty robisz. Gdzie ja zmieniłem nick ?. I bardzo proszę nie nazywaj mnie
                                    towarzyszem, bo ja na towarzyszy bym się nawet nie odlał.
                                    • Gość: bravo Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:49
                                      pewnie lepiej pasowałoby inne miano, ale skoro zmieniłeś nick pasuje towarzysz,
                                      towarzyszu herman, i bez nerwów tylko mi tutaj.
                                      • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:25
                                        Oj pacanie. Naucz się udowadniać swoje daremne wypowiedzi, bo jak narazie to
                                        robisz z siebie debila. Ja zadałem pytanie. Twoje oszczerstwa są
                                        drobnomieszczńskie i pasują do rynsztoka. Jak coś komuś zarzucasz to przedstaw
                                        dowody.
                      • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 12:23
                        to jesli, cytuję - "większość kluczowych niemieckich dowódców myślało wtedy
                        racjonalnie" to dlaczego do cholery nikt nie poparł zamachowców?
                        chyba mieli taki sam rodzaj pragmatyzmu jak himmler czy goebels, tak na tym
                        forum sławieni. radze poczytać speera.
                        • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 12:46
                          Ciekawe. Ty pewnie organizując zamach na kogokolwiek chodził byś po całym
                          Śląsku i trąbił o tym na lewo i naprawo. Przeczytaj swój post. Czy ty na prawdę
                          nie kumasz czy po prostu jaja sobie robisz. Co twoim zdanie Stauffenberg miał
                          prze megafon w Reichu głosić że Adolfa ukatrupi?. Jak ci się wydaje,
                          organizując zamach miał iść zapytać Heinricha i Josefa czy go poprą ?.
                          Wymieniłeś dwóch ss-maów, zakochanych w Adolfie. Ja wyraźnie
                          napisałem "większość kluczowych niemieckich dowódców". Pisząc to nie miałem na
                          myśli Ministra Propagandy i Reichsführera -SS .No ale ty jak zwykle nie
                          rozumiesz
              • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 09:40
                Tak wiem. Bug, Honor, Ojczyzna. Ale czy ty sugerujesz, że wasi bracia Czesi są
                psami ?. Nie uważasz, że niektóre problemy powinno rozwiązywać się w sposób
                rozsądny ?. To polski rząd dopuścił do zniszczenia Warszawy, mimo że wiedział
                iż nie masz szans obronić tego miasta przed Niemcami. Z punktu widzenia
                ekonomicznego, Czeskie lizanie ręki wydaje mi się bardziej rozsądne niż polska
                walka z wiatrakami
                • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 09:46
                  herman28 napisał:

> Tak wiem. Bug, Honor, Ojczyzna. Ale czy ty sugerujesz, że wasi bracia Czesi

> psami ?. Nie uważasz, że niektóre problemy powinno rozwiązywać się w sposób
                  > rozsądny ?. To polski rząd dopuścił do zniszczenia Warszawy, mimo że wiedział
                  > iż nie masz szans obronić tego miasta przed Niemcami. Z punktu widzenia
                  > ekonomicznego, Czeskie lizanie ręki wydaje mi się bardziej rozsądne niż
                  polska
                  > walka z wiatrakami

po pierwsze, to nawet ja wiem, że słowo BÓG pisze się przez "ó". po drugie z
                  ekonomicznego punktu widzenia niemcom nie opłacało sie atakować rosji, ale mimo
                  to zrobili, bo w ich zwyczaju (bynajmniej nie twierdze, że ich zwyczaje są
                  twoimi) nie jest lizanie ręki. mam więc szczerą prośbę - przestan bredzić.
                  • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 10:02
                    Co do słowa Bóg masz oczywiście rację. Mogę tylko przeprosić za ten paskudny
                    błąd.
                    Czy możesz mi wyjaśnić czemu Niemcom nie opłacało się z ekonomicznego punktu
                    widzenia zaatakować Rosji ?.
                    • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 10:11
                      herman28 napisał:

> Co do słowa Bóg masz oczywiście rację. Mogę tylko przeprosić za ten paskudny
                      > błąd.
                      > Czy możesz mi wyjaśnić czemu Niemcom nie opłacało się z ekonomicznego punktu
                      > widzenia zaatakować Rosji ?.

a możesz mi wyjasnić, dlaczego niemcom miałoby się opłacić atak na zsrr? może
                      chcieli popełnić zbiorowe samobójstwo na koszt rosjan?
                      • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 11:35
                        Na moje pytanie odpowiedziałeś wymijająco. Wnioskuję więc, że poprostu nie
                        znasz odpowiedzi.
                        Więc ja odpowiem przez grzeczność na twoje pytanie. Choć zadane później.
                        Niemcom opłacał się atak na ZSRR, gdyż powiększenie terytorium III Rzeszy było
                        priorytetem polityki Deutsche Reich. Kazdy skrawek ziemi zagarnięty miał służyć
                        niemcom. Fabryki, lasy, pola uprawne, dostęp do morza i tdl. to oczywiste
                        zyski. Jeśli nie rozumiesz tak prostych zeczy to jest mi bardzo przykro. Co do
                        zbiorowego samobójstwa to już wogóle nie rozumiem. Gdyby nie sroga ruska zima
                        która zaskoczyla niemców niewiadomo jak wojna by sie zakończyła.
                        • Gość: bravo Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:07
                          co za tępaków niemcy z NPD wysyłają na forum GW.
                          • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 12:23
                            Mam wrażenie, że towarzysz Stalin ,przefarbował się na bravo i puszcza głodne
                            kawałki.
                            • Gość: bravo Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:42
                              mam wrażenie towarzyszu herman, ze tobie do twarzy jest brunatna farba.
                        • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 15:15
                          herman28 napisał:

> Na moje pytanie odpowiedziałeś wymijająco. Wnioskuję więc, że poprostu nie
                          > znasz odpowiedzi.
                          > Więc ja odpowiem przez grzeczność na twoje pytanie. Choć zadane później.
                          > Niemcom opłacał się atak na ZSRR, gdyż powiększenie terytorium III Rzeszy
                          było
                          > priorytetem polityki Deutsche Reich. Kazdy skrawek ziemi zagarnięty miał
                          służyć
                          >
                          > niemcom. Fabryki, lasy, pola uprawne, dostęp do morza i tdl. to oczywiste
                          > zyski. Jeśli nie rozumiesz tak prostych zeczy to jest mi bardzo przykro. Co
                          do
                          > zbiorowego samobójstwa to już wogóle nie rozumiem. Gdyby nie sroga ruska zima
                          > która zaskoczyla niemców niewiadomo jak wojna by sie zakończyła.

no cóż drewno i dostęp do morza to faktycznie, to czego niemcom najbardziej
                          brakowało :) kolejna bzdura: jesli priorytetem rzeszy było powiekszanie
                          tzw "powierzchni życiowej", to chyba niemcom do końca odbiło, skoro rzucili się
                          na bagna pińskie a zostawili południowo-zachodnią francję w spokoju :) jak mam
                          rozumieć, zawsze to lepiej mieszkać pośród głuszy i bezdrozy niż na francuskiej
                          riwierze :)

aż chciałoby się powtórzyć za obelixem - ale głupi ci rzymianie! :)
                          • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:35
                            Czy ty wiesz o czym ty piszesz?. Mam wrażenie, że dyskutuje z idiotom, który
                            albo chodził na wagary albo wbijali mu w szkole do głowy, że Stalin to
                            przyjaciel polski. Jeśli nie rozumiesz po co ktoś rozpoczyna wojnę i w jej
                            trakcie do czego dąży, to nie mamy o czym gadać.
                            • black.ok Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 23:27
                              Ale jaja, herman wie czemu Niemcy rozpętały tę wojnę: Bo chciały zagarnąć cudzą
                              ziemię. Ale wojnę przegrały i straciły swoje terytoria. Czyż nie lepiej by
                              było, gdyby Niemcy bez wojny oddały swoje terytoria, ile istnień ludzkich
                              zostałoby uratowanych?
                              • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 21.12.05, 08:42

widocznie herman jest tego typu idiotą, który wszystko wie lepiej, ale nie
                                potrafi trafić z łyżką zupy do buzi :)
                              • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 21.12.05, 09:50
                                black.ok napisał.
                                „Ale jaja, herman wie czemu Niemcy rozpętały tę wojnę: Bo chciały zagarnąć
                                cudzą
                                ziemię”

- Wojna w Europie 1939-1941 rozpoczęła się atakiem III Rzeszy Niemieckiej na
                                Polskę 1 września 1939 (operacja Fall Weiss). 3 września, zgodnie z gwarancjami
                                udzielonymi Polsce, do wojny przystąpiły: Wielka Brytania i Francja. Brak
                                interwencji militarnej Anglików i Francuzów, okres tzw. dziwnej lub siedzącej
                                wojny , umożliwił do 5 października siłom niemieckim i od 17 września
                                radzieckim pokonanie wojsk polskich i podział państwa polskiego.

Podział państwa polskiego – black.ok – rozumiesz to zdanie ?.
                                Dalej:

"Ale wojnę przegrały i straciły swoje terytoria.”

- Wojnę się wygrywa lub przegrywa. Jest to uwarunkowane wieloma czynnikami.

Dalej:
                                „Czyż nie lepiej by było, gdyby Niemcy bez wojny oddały swoje terytoria, ile
                                istnień ludzkich zostałoby uratowanych?”.

- Czyż nie lepiej by było, gdyby ustalenia traktatu Wersalskiego były inne.
                                Ile istnień ludzkich by to uratowało ?.
                • Gość: eurofanatik chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa nigdy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.12.05, 12:46
                  herman28 napisał:

> Bug

Twoje rodzinne strony? Glodnemu chleb na mysli... ;)
                  • herman28 Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa 20.12.05, 13:18
                    Fanatik to ty jesteś ale na pewno nie Euro tylko Ruso.
                    • Gość: eurofanatik Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.12.05, 13:36
                      Hehe, ale moja rodzina z Rosja nie miala nic wspolnego. Jak widac w przeciwienstwie do Ciebie... :))) A tak na powaznie to o ile Polacy maja czesto dosyc chlodny stosunek do Rosji jako panstwa to zauwazylem, ze tzw. "szlezjerzy" na tym forum dosyc cieplo odnosza sie do tego kraju... Bardzo ciekawe. Swoj ciagnie do swojego?
                      • willi2 Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa 20.12.05, 13:43
                        > odny stosunek do Rosji jako panstwa to zauwazylem, ze tzw. "szlezjerzy" na
                        tym
                        > forum dosyc cieplo odnosza sie do tego kraju... Bardzo ciekawe. Swoj ciagnie
                        d
                        > o swojego?

Jasne ,ze cieplo bo sie szykuje sie nowy pakt :))

• herman28 Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa 20.12.05, 13:49
                        Jeżeli z moich postów wywnioskowałeś jakieś ciepłe nastawienie do Rosjan, to
                        nie umiesz czytać, albo jesteś ograniczony umysłowo. A co do twojej rodziny, to
                        mogę poradzić ci jedno, przeprowadź badania genealogiczne swojej familii, bo
                        taką tępotę to się dziedziczy. To nabyte nie jest. I jeszcze jedno. Mnie nie
                        musisz ubierać w ruska, bo u mnie wszyscy zawsze byli Niemcami, lojalnymi
                        swojemu państwu.
                        • willi2 Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa 20.12.05, 13:52
                          herman28 napisał:

>> musisz ubierać w ruska, bo u mnie wszyscy zawsze byli Niemcami, lojalnymi
                          > swojemu państwu.

u ciebie wszyscy byli komunistami.a komunista nie jest wierny swojemu panstwu.
                          twoja babka to pewnie roza luksemburg to ja dziekuje za takich lojalnych Niemcow
                          • herman28 Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa 20.12.05, 21:43
                            Człowieku. Co ty wiesz o mojej rodzinie i o jej związkach z komunistami?. U
                            mnie nigdy w rodzinie nie było miejsca dla komunisty. Przez komunistów moja
                            rodzina musiała opuścić po wojnie śląską ziemię, a ty takie brednie wypisujesz.
                        • Gość: eurofanatik Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.12.05, 14:32
                          Jezeli ktos uzywa takich slow jak "zawsze" itp. to moge jedynie zalozyc, ze sam probuje siebie do czegos przekonac. Strasznie niemiecki Ty tez jestes bo siedzisz caly czas na polskim forum. :))
                          • Gość: eurofanatik Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.12.05, 14:35
                            A ze masz pewnie jakas wschodnia krew zaczalem myslec po tym jak mi zarzuciles, ze nie jestem 'euro' ale 'ruso' fanatykiem. Widac ciagnie Cie do 'rosyjskich' tematow. Moge jedynie domyslac sie, ze masz jakies wiezy rodzinne z tamtymi stronami.
                            • herman28 Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa 20.12.05, 21:18
                              Nawet nie pamiętasz co piszesz. Sam zacząłeś do mnie pić, że pochodzę zza Buga.
                              A to tylko dlatego, że zrobiłem przez nieuwagę błąd. Zresztą zaraz za niego
                              przeprosiłem, ale to dla ciebie było nie wystarczające i postanowiłeś się
                              dowartościować. Gratuluję.
                              • xs550 Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa 20.12.05, 21:52
                                Wedlug Ciebie jak ktos pochodzi zza Buga to juz Rosjanin?
                                • herman28 Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa 20.12.05, 22:02
                                  Przeczytaj wszystkie posty i postaraj się zrozumieć kto zaczął kogo nazywać
                                  (lub dał do zrozumienia, że jest Ruskiem. Ok?.
                                  • xs550 Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa 21.12.05, 08:50
                                    Ja zazartowalem tylko, ze jestes z Kresow po czym Ty nazwales mnie "ruso" fanatykiem. Wtedy ja zasugerowalem, ze masz rosyjskie korzenie bo ciagnie Cie do rosyjskich tematow. Eto wsio!
                                    • herman28 Re: chlop moze wyjsc z Kresow ale Kresy z chlopa 21.12.05, 09:52
                                      xs550. Jak ja na twój żart odpowiedziałem żartem to przyjemnie ci było?. Chyba
                                      nie bo się oburzyłeś ?.
          • Gość: Cyrano Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: 83.238.116.* 20.12.05, 16:08
            Niemcy zniszczyli stara Warszawe. Przygotowali nowy plac budowy pod nowa -
            prawda. Kto zna prawobrzezna Warszawe (Prage), ten pomysli, ze chyba tak mialo
            byc. Praga jest w takim stanie, ze nasuwa sie pytanie, czy ta lewa strona tez
            wygladalaby dzisiaj tak gdyby nie ta odnowa? Chyba nie byloby czego zalowac.
            • wiksadyba1 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 18:02
              Gość portalu: Cyrano napisał(a):

> Niemcy zniszczyli stara Warszawe. Przygotowali nowy plac budowy pod nowa -
              prawda.

ja za to słyszałem, że Neron (dawne czasy) spalił Rzym, bo jako humanistę, go
              oburzało, że większość mieszkańców gnieździ się w ruderach ze szczurami- chciał
              zbudować nowy:)))

> Kto zna prawobrzezna Warszawe (Prage), ten pomysli, ze chyba tak mialo
              > byc.

???????))))))

Praga jest w takim stanie, ze nasuwa sie pytanie, czy ta lewa strona tez
              > wygladalaby dzisiaj tak gdyby nie ta odnowa? Chyba nie byloby czego zalowac.

Czyli twierdzisz, nie byłoby czego żałować, gdyby komuniści zburzyli 90% Łodzi,
              3/4 aglomeracji górnośląskiej + pół Wrocławia i postawili jakieś Stalinogrody
              (wyglądają podobnie)? Ciekawe widzieć na forum obrońcę "odnowy" jaką był
              realizm socjalistyczny -też uważam, że to niedoceniany prąd. Na pewno częśc
              miast polskich, zwłaszcza Warszawa ale nie tylko, w jakiejś mierze zawdzięcza
              go również Niemcom:)

A serio - Warszawa prawobrzeżna (czy jej niektóre części) wyglądają tak, jak
              wyglądają, właśnie dlatego, że komuniści włożyli większość wysiłku w część
              zniszczoną. Poza tym przed wojną to była marginalna, głównie robotnicza część
              miasta - coś jak południowy Londyn...
      • rico-chorzow Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 11:26
        milik1954 napisał:

> a jak wygladałaby Warszawa, gdyby na jej terenie nigdy nie zagoscili Niemcy?

Co to jest Warszawa?
    • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 08:38
      Ucywilizowałby go kto inny.
      • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 09:35
        slezan napisał:

> Ucywilizowałby go kto inny.

poczytaj janosha.
        • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 12:02
          Już czytałem i co? Menelnia mieszkająca w ceglanym domu to cywilizacyjnie i tak
          wyższy poziom niz menelnia mieszkająca pod strzechą.
          • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 12:34
            slezan napisał:

> Już czytałem i co? Menelnia mieszkająca w ceglanym domu to cywilizacyjnie i
            tak
            >
            > wyższy poziom niz menelnia mieszkająca pod strzechą.

o tak, do tego wspólny kibel na półpiętrach, to napewno świadczy o wysokim
            stopniu ucywilizowania owej menelii :) no cóż, nic dziwnego, że superszlsiery
            na kolanach dziekują niemieckim bogom za takie dary :)
            • Gość: eurofanatik Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.12.05, 12:49
              Niezle! :) Powoli padaja legendy o "cywilizowanym" Slasku lat przedwojennych...
            • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 17:47
              Haziel na półpiętrze już w Zagłębiu był wtedy niezłym standardem, a w innych
              regionach Polski nie menele, ale zwykli ludzie korzystać musieli ze sławojek.
              Niechcący potwierdzasz zatem wyższy stopień rozwoju cywilizacyjnego Górnego
              Śląska w tym okresie. Jest on zresztą czymś oczywistym.
              • xs550 Slask przedwojenny=kibel na polpietrze :))))) 20.12.05, 21:59
                Gadasz glupoty bo moja rodzina wywodzi sie z Polski centralnej i miala normalna
                kanalizacje. Tak wiec pomysl zanim wyjedziesz z kolejna "rewelacja" na ten
                temat. Wyzszosc rozwojowa Slaska nad Kresami moze byc i faktem (ale Kresy byly
                juz przed wojna okreslane mianem "Polski B") ale w przypadku Polski zachodniej
                jej po prostu nie bylo. Ba! Wrecz Slask byl za nia w tyle, z jego
                wspolnotowymi kiblami na polpietrze... :)))) Trzeba pamietac rowniez, ze Polacy
                przenoszacy sie do Was wywodzili sie glownie ze wschodu, wiec o warszawiakach
                lub poznaniakach wiecie niewiele.
                • placidus Re: do xs 550 20.12.05, 22:01
                  Zanim zaczniesz krytykować Śląsk pod względem kultury i rozwoju powiem tylko
                  jedno
                  " Światło ze Śląska "
                • slezan Polska przedwojenna - strzecha i sławojka :(((( 20.12.05, 22:12
                  Mieszkania z dachem niepalnym do 1945 r. - Kongresówka - 35.97%, Galicja -
                  23,55%, Wielkopolska i Pomorze - 92,23%, Górny Śląsk - 98,59%
                  Miasta wyposażone w wodociąg w 1931 - K. - 9,5%, G. - 35,21%, W. i P. - 70,84%,
                  G. Śl. - 86%
                  • tow.stalin ze sławojki i tak mniej smierdzi :))) 21.12.05, 08:43

• tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 21.12.05, 08:45
                slezan napisał:

> Haziel na półpiętrze już w Zagłębiu był wtedy niezłym standardem, a w innych
                > regionach Polski nie menele, ale zwykli ludzie korzystać musieli ze sławojek.
                > Niechcący potwierdzasz zatem wyższy stopień rozwoju cywilizacyjnego Górnego
                > Śląska w tym okresie. Jest on zresztą czymś oczywistym.

jesli wyższy stopień smrodu stanowi dla ciebie wyznacznik wyższego stopnia
                ucywilizowania, to chłopie, krzyżyk na droge :)
                • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 21.12.05, 14:46
                  No tak. Czyżby misja cywilizacyjna za rzeką zakończyła sie taką klapą? Kilka
                  pozytecznych informacji specjalnie dla Ciebie - po skorzystaniu z toalety
                  spuszcza sie wodę. Wskazane jest również użycie szczotki. Od czasu do czasu
                  wypada skorzystać również z detergentów. Oczywiście w sławojce to wszystko jest
                  zbędne.
    • pieron.slonski Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 09:01
      Śląsk bez Niemców?
      Nasz wymarzony scenariusz historii alternatywnej :-))),
      Ah!
      Godzinami możnaby snuć opowieści...
      • Gość: Pioter Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 10:16
        > Śląsk bez Niemców?
        > Nasz wymarzony scenariusz historii alternatywnej :-))),
        > Ah!
        > Godzinami możnaby snuć opowieści...
        Chyba nie byłoby za bardzo o czym. Utracilibyście sens swojego istnienia.
        • Gość: bravo Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:09
          Jakby niemców nie było, nie byłoby też kałmuków uważających się za niemców.
    • bartoszcze Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 09:11
      Bardziej wiejsko:)
    • alex.stela Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 11:13
      A moim zdaniem po prostu Republika Czeska byłaby dziś znacznie większa. A
      Vratislav byłby drugim co do wielkości miastem w tejże :-)
      • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 12:01
        tyle że Czechy bez Niemców tez wyglądałyby inaczej.
        • Gość: Volker Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.paged.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:13
          Wygląd dzisiejszego śląska byłby na pewno inny. Osobiście nie wyobrażam sobie
          śląska, bez tych pięknych kamienic, tej architektury, którą Śląsk zawdzięcza w
          głównej mierze Niemcom.
          Ciekawe jak mocno byłby uprzemysłowiony dzisiejszy Śląsk, gdyby nie Niemcy ?.
        • tow.stalin Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 12:37

slezan napisał:

> tyle że Czechy bez Niemców tez wyglądałyby inaczej.

może lepiej?
          • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 13:40
            TTTTTTTTTTTTa. A jakby Czechy wyglądały bez tow. Stalina ?.To dopiero jest
            pytanie. Pewnie byłyby brzydsze i bardziej zacofane.
    • somepoint210 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 12:39
      herman28 napisał:

> gdyby nigdy na tej ziemi nie było Niemców ?.

Choc chodzi Ci o co innego, skrece nieco na poboczny tor.
      Jezeli 'nigdy', widze trzy opcje;
      1. Okreslenie wiecznie polski mialoby racje bytu
      2. Funkcjonowalby jako czesc panstwa czeskiego
      3. Bylby suwerennym panstwem

• Gość: Fesia Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.kat.3s.pl 20.12.05, 15:10
      Volker smieszne jest nadmierne wychwalanie szefa że kupił swojemu pracownikowi
      łopatę.,.Niemiecki pieniądz i polityka stały za wieloma inwestycjami nie tylko
      przemysłowymi, ale celem było osiągnięcie własnyvh korzyści a nie szczęście
      ślązaków.W tych czasach co niemcy : Anglicy zakładali plantacje w indiach i
      budowali kolej ....
    • Gość: korn Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.chello.pl 20.12.05, 18:10
      Hermann --> Nie jestem pewien, czy jestes tym samym Hermannem, z ktorym kiedys
      mialem przyjemnosc wymienic kilka zdan. Niezaleznie od tego musze podkreslic,
      ze tym razem kompletnie sie z Toba nie zgadzam. Nie oceniaj zbyt pochopnie
      polskiej polityki przedwojennej, a zwlaszcza reakcji Polski na ultimatum
      Hitlera. Duch wypowiedzi ministra Becka, ktora byla emocjonalna odpowiedzia na
      to ultimatum jest mi bliski, jako czlowiekowi, ktory ceni sobie takie pojecia
      jak honor, moralnosc, czy lojalnosc.
      To, ze byc moze masz zupelnie inny system wartosci nie oznacza automatycznie,
      ze jest on jedynie sluszny. Pozwol wiec innym osob miec w tej kwestii
      diametralnie odmienne zdanie.

Co do pytania tytulowego. Coz, gdyby nie osadnicy niemieccy, gdyby nie wplyw
      kultury niemieckiej na I Rzeczpospolita, gdyby nie mieszczanstwo polskie
      zlozone w przewazajacej czesci z Niemcow (lojalnych obywateli Rzeczypospolitej)
      Polska wygladalaby zupelnie inaczej. Wrecz trudno sobie wyobrazic jak by wtedy
      wygladala. Przede wszystkim inaczej wygladalyby wszystkie polskie miasta :)
      Udzial Niemcow w budowie Rzeczpospolitej jest nie do przecenienia. Pamietac
      jednak nalezy i nalezy to podkreslic, ze owi Niemcy byli jednoczesnie
      Polakami :)

• slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 18:30
        Czy moralnym jest, kiedy polityk działając po wpływem emocji, skazuje na
        cierpienie miliony obywateli? Nie sądzę.
        • Gość: korn Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.chello.pl 20.12.05, 18:45
          Slezan --> Bardzo Cie przepraszam, ale dla mnie jest czyms nieslychanie
          fascynujacym uproscic w taki sposob w jaki Ty to zrobiles kwestie dotyczaca
          przyczyn wybuchu II Wojny Swiatowej, wszelkich okolicznosci i uwarunkowan z tym
          zwiazanych.
          Beck w swym glebokim przekonaniu niczego zlego nie uczynil, takie przekonanie w
          39 roku miala zdecydowana wiekszosc Polakow, jak i naszych sojusznikow.
          Gdyby wtedy Polacy postapili inaczej byc moze udowodniliby nieprzychylnym nam
          osobom na Zachodzie, ze nie zaslugujemy na wlasne panstwo. Determinacja jaka
          wykazali Polacy poczawszy od 1 wrzesnia 1939 roku spowodowala, ze podczas
          konferencji w Teheranie i w Jalcie nawet przez mysl nikomu nie przeszlo by
          tworzyc nowa mape Europy bez Polski na niej. W 1939 roku roilo sie wielu
          politykom niemieckim, rosyjskim, ale rowniez brytyjskim, ze istnienie Polski
          nie jest konieczne. Taka jest prawda. Wielu politykow w okresie miedzywojennym
          uwazala, ze Polska to twor tymczasowy, podobnie jak Pilsudki myslal o
          Czechoslowacji. W 1945 roku nie bylo doslownie NIKOGO, kto by to zdanie
          podtrzymal.

• slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 19:05
            Gość portalu: korn napisał(a):

> Slezan --> Bardzo Cie przepraszam, ale dla mnie jest czyms nieslychanie
            > fascynujacym uproscic w taki sposob w jaki Ty to zrobiles kwestie dotyczaca
            > przyczyn wybuchu II Wojny Swiatowej, wszelkich okolicznosci i uwarunkowan z
            tym
            >
            > zwiazanych.

A gdzie wypowiadałem się na temat przyczyn wybuchu wojny?

> Beck w swym glebokim przekonaniu niczego zlego nie uczynil, takie przekonanie
            w
            >
            > 39 roku miala zdecydowana wiekszosc Polakow, jak i naszych sojusznikow.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że zdecydowna większośc Polaków myślała to a to?

> Gdyby wtedy Polacy postapili inaczej byc moze udowodniliby nieprzychylnym nam
            > osobom na Zachodzie, ze nie zaslugujemy na wlasne panstwo.

Argument bardzo słaby. Czechom nikt państwa nie odebrał. Podobnie Węgrom -
            najwierniejszym sojusznikom Niemiec, Rumunom czy Bułgarom. Dlaczego mieliby
            odbierać je Polakom?
            • Gość: korn Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.chello.pl 20.12.05, 19:29
              Dlaczego wiem co mysleli wtedy Polacy w swej wiekszosci? Hehe. No nie,
              rzeczywiscie trudno mi na to pytanie odpowiedziec :) Nie znam zadnego
              historyka, ktory twierdzilby, ze Polacy w swej wiekszosci nie popierali
              wystapienia swojego ministra spraw zagranicznych. Ale moze Ty wiesz cos o czym
              ja nie wiem.
              Rownie dobrze moglbys postawic pytanie skad wiem, ze wiekszosc Polakow chciala
              by w 2000 roku prezydentem zostal Kwasniewski.
              Czasem, Slezan, zadajesz bardzo trudne pytania, i takie, powiedzialbym,
              zaskakujace. Na pytanie skad wiem, ze Bitwa pod Grunwaldem odbyla sie w 1410
              roku rowniez nie potrafilbym Ci jasno odpowiedziec. Ze z podrecznikow od
              historii? Phi, to przeciez zaden argument.

Ja nie podzielam opinii tych politykow, ktorzy sceptycznie odnosili sie do
              trwalosci panstwa polskiego. Wspomnialem tylko, ze takowi byli przed wojna, a
              calkowicie wymarli po niej :)
              • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 19:37
                Gość portalu: korn napisał(a):

> Dlaczego wiem co mysleli wtedy Polacy w swej wiekszosci? Hehe. No nie,
                > rzeczywiscie trudno mi na to pytanie odpowiedziec :) Nie znam zadnego
                > historyka, ktory twierdzilby, ze Polacy w swej wiekszosci nie popierali
                > wystapienia swojego ministra spraw zagranicznych. Ale moze Ty wiesz cos o
                czym
                > ja nie wiem.

Bardzo interesująca argumentacja. Interesująca, ale bezwarościowa. Ja nie znam
                żadnego historyka, który napisałby, że większość Polaków popierała wystąpienie
                Becka. I nie świadczy to dokładnie o niczym - podobnie jak Twoja
                nieznajomość:-).

> Rownie dobrze moglbys postawic pytanie skad wiem, ze wiekszosc Polakow
                chciala
                > by w 2000 roku prezydentem zostal Kwasniewski.

Nie, nie równie dobrze. To można w jakimś stopniu zweryfikować (nie do końca -
                bo co z tymi, którzy nie wzięli udziału w wyboach?).

> Czasem, Slezan, zadajesz bardzo trudne pytania, i takie, powiedzialbym,
                > zaskakujace. Na pytanie skad wiem, ze Bitwa pod Grunwaldem odbyla sie w 1410
                > roku rowniez nie potrafilbym Ci jasno odpowiedziec. Ze z podrecznikow od
                > historii? Phi, to przeciez zaden argument.

Czyżbyś nie odróżniał elementarnych faktów, od interpretacji? Częsta
                przypadłość na tym forum.

>
                > Ja nie podzielam opinii tych politykow, ktorzy sceptycznie odnosili sie do
                > trwalosci panstwa polskiego. Wspomnialem tylko, ze takowi byli przed wojna, a
                > calkowicie wymarli po niej :)

To z pewnością wielki sukces. Nie jestem tylko pewien czy wart tylu ofiar.
                • Gość: korn Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.chello.pl 20.12.05, 19:50
                  Nie wiesz? Wiec sie dowiedz, a mnie glowy nie zawracaj. Nie jestem nauczycielem
                  historii, nie mam czasu by tlumaczyc Ci rzeczy oczywiste. Skoro sie nie
                  interesujesz tym wycinkiem polskiej historii, to po co zabierasz glos w tej
                  sprawie? Coz to za dziwny zwyczaj by dyskutowac na tematy, o ktorych sie nie ma
                  zielonego pojecia.
                  Mowisz o elementarnych faktach (dziwne pojecie), ale sam ich nie opanowales,
                  wiec wlasciwie o czym my rozmawiamy. Dla mnie mniej oczywistym faktem jest data
                  zwiazana z Bitwa pod Grunwaldem, niz to co sie dzialo w Polszcze raptem 65 lat
                  temu i o czym z jakiegos powodu sporo wiem.
                  Oczywiscie mozesz kwestionowac moja wiedze, oraz zrodla na ktore moglbym sie
                  ewentualnie powolywac (WSZYSTKIE MOZLIWE), ale to juz chyba nie moj problem.
                  Poniewaz nasza "dyskusja" znowu stala sie jalowa (dylemat czy wiekszosc Polakow
                  popierala Becka czy nie, nie wart jest roztrzasania, jak rowniez dylemat czy
                  uzywam na forum Silesiana nick korn), wiec chyba nalezy ja zakonczyc :)

• slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 19:58
                    Elementarnym faktem przekazanym w źródłach jest właśnie to, że bitwa pod
                    Grunwaldem miała miejsce w 1410 roku. A teraz zastanów się jakich trzeba by
                    użyć metod, by stwierdzić czy większość społeczeństwa popiera wystąpienie
                    jakiegoś ministra. Czy w 1939 r. stosoano tkie metody? Czy zastosowano je w tym
                    przypadku? Nie sądzę. Swoje spekulacje usiłujesz przedstawiać jako fakty. To
                    niepoważne.
                • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 19:55
                  ale dzięki temu sukcesowi masz o czym bełkotać, slezan, po całych dniach i
                  nocach...te ofiary my Polacy złozylismy tobie, a ty nas teraz obszczekujesz
                  • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:00
                    Heheheh. Ty złożyłeś jaką ofiarę? Nie rozśmieszaj mnie mesjanisto. I nie
                    wycieraj sobie gęby ludziom, którzy ponieśli niepotrzebną śmierć.
                    Chwała rozsądkowi Czechów:-).
                    • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:04
                      tylko weź pod uwagę,ze za nich te ofiary musiał ponieść kto inny. wojna się
                      sama nie wygrała. gdyby wszyscy mysleli tak jak Czesi, dzisiaj wszyscy
                      bylibyśmy niewolnikami III Rzeszy.a czy moi rodacy poniesli niepotrzebna
                      śmierć, to najlepiej wiedzą Polacy. a tobie od nich wara , renegacie
                      • Gość: korn Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.chello.pl 20.12.05, 20:13
                        No wlasnie od takich dyskusji stronie. Mimo, ze sie nie zgadzam ze Slezanem w
                        kwestiach slaskich, a nawet swiatopogladowych, to staram sie rozmawiac z nim
                        kulturalnie i on chyba robi to samo, gdy rozmawia ze mna. W kazdym razie od
                        dluzszego czasu, poza niegroznymi uszczypliwosciami i zlosliwosciami, nie
                        obrzucilismy sie inwektywami. I jestem jak najbardziej za tym, by tak bylo
                        dalej.
                        Mnie tez razi tendencyjnosc Slezana, ale szanuje jego zapal, determinacje,
                        konsekwencje, poza tym cenie sobie "kulturalna" wymiane pogladow.
                        Natomiast to co Wy obaj uprawiacie mnie mierzi.
                        Milik1954 --> Sprawiasz korzystne wrazenie jezeli chodzi o argumentacje, ale
                        po co znizasz sie do poziomu inwektyw? Tak jest latwiej trafic ze swoimi
                        argumentami do adwersarza?

• slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:15
                          Nastąpiło braterskie napomnienie pod naszym adresem. Słusznie,
                          słusznie:-).
                        • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:27
                          przykro mi,że takie odnosisz wrażenie. slezan jest zręcznym pseudointeligentem,
                          który za pomocą zręcznych słówek sączy swoje pseudoprawdy. a czy jest
                          renegatem, zapytałbym na przykład Korfantego, który i dla ciebie jest -mam
                          nadzieję- autorytetem. jak sądzisz, co odpowiedziałby Korfanty, a co odpowie za
                          chwile slezan?
                          • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:29
                            Na jaki adres wysłać okrągły stoliczek?:-)
                      • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:13
                        Taak. Zwłaszcza ci co zginęli najlepiej wiedzą. Boże, daj nam polityków, którzy
                        zawsze skorzystają z możliwości, jeżeli ofiarę będzie mógł ponieść kto inny - a
                        nie ich współobywatele.
                        Cudza krew mało kosztuje. Łatwo nią szafowac na prawo i lewo, a potem
                        rozprawiać o honorze i moralności.
                        • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:18
                          niemniej ktoś tę wojnę wygrał, ale na ten temat jakos nie masz nic do
                          powiedzenia. chyba że wariant z niewolnictwem III Rzeszy ci odpowiada, a mam
                          spore podstawy przypuszczać ,że tak jest.
                          • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:28
                            Masz pwody? No cóż - nie mierz innych swoja miarą. Wiem, że jesteś zwolennikiem
                            bezwarunkowej lojalności wobec państwa - Twój sen mógłby się ziścić.
                            A kto wygral wojnę? Dywizjon 303 i ORP "Piorun"? Gwarantuję Ci, że bez nich
                            wynik byłby podobny. Już by o to Hitler zadbał.
                            • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:48
                              dla ciebie kwadrat raz jest okrągły, raz podłużny a raz trójkątny- zależnie od
                              potrzeb. prowadzenie z tobą jakichkolwiek dyskusji jest bezsensowne, bo z
                              założenia wiesz lepiej, a jak nie wiesz patrz punkt pierwszy.jeżeli
                              zorientujesz się ,że mówisz bzdury, to natychmiast te bzdury wmawiasz
                              oponentowi. z tego i z innych powodów przyłączam sie do opinii tu wyrażanej,że
                              jesteś człowiekim niehonorowym i żadnych dyskusji z tobę prowadzic nie będę.
                              • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:50
                                hehehe. Ale tyrada. Jestem niepocieszony:-).
                                • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:52
                                  onanizuj się dalej, może ktos uzna to za aktywność intelektualną. obawiam sie
                                  jednak, że takich naiwnych bedzie coraz mniej
                                  • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:57
                                    Robisz się coraz bardziej fizjologiczny. A fe! Czyżbyś nie miał już nic mądrego
                                    do powiedzenia? No nieeeeeee:-).
                          • black.ok Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:14
                            Czy ty myślisz milik, że z anarchistą podyskutujesz o historii, o państwie, o
                            moralności, odpowiedzialności za słowo, o praworządności? hehehe
                            • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:17
                              Jakie to symptomatyczne, że jednym tchem wymieniasz moralnośc i państwo.
                              Lojalność wobec III Rzeszy czy PRL była moralna czy nie?
                            • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:30
                              co z niego za anarchista! anarchizm to ideologia szlachetna w założeniach, choc
                              w praktyce nie do przyjęcia ze względu na metody.a to , co robi ten pan ze
                              swoimi ,kolegami to po prostu zwykłe obszczekiwanie pańskiej nogi, przy której
                              chcąc nie chcąc musza iść.
                              • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:33
                                Retoryka godna nazistowskiej propagandy:-).
                                A jakie to metody są typowo anarchistyczne?
                              • black.ok Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:40
                                Nie zgodzę się z tobą, anarchizm nie jest ideologią sztachetną, ale użyteczą
                                dla różnej maści szubrawców. Może on i nie jest anarchistą, ale robi wszystko
                                aby tak inni uważali.
                                • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:44
                                  A którą z licznych odmian anarchizmu reprezentuję? I na czym ta odmiana polega?
                                • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:50
                                  ja mówię o prawdziwym anarchizmie, a nie o tym. który polega na krytykowaniu i
                                  obszczekiwaniu wszystkiego wokół. mimo wszystko obstaję przy mojej wersji- to
                                  jest obszczekiwanie pańskiej nogi, a jak sie uda to i obsikanie.
                                  • black.ok Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:57
                                    Zgodzisz się jednak, że anarchizm daje niezłe postawy (ideologiczne:)) do
                                    obszczywania pańskiej nogi:)
                                    • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 22:07
                                      generalnie można tak powiedzieć w odniesieniu do anarchizmu w wersji
                                      zwulgaryzowanej, ale nadal obstaję przy opinii,że nazywanie tych panów
                                      anarchistami to nobilitacja, na która nie zasługują
                                      • black.ok Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 22:12
                                        Nigdy to nie było moim zamiarem, zauważ że mówiłem tylko o jednym z nich:) Mogę
                                        przypuszczać, że ma mocne podstawy w ideologi anarchistycznej.
                                        • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 22:16
                                          jeśli koniecznie chcesz go tak nazywać...ja mam dla niego bardziej-moim zdaniem-
                                          trafne okreslenia, np lisek chytrusek
                                          • black.ok Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 22:24
                                            Zaskoczyłeś mnie, to byłoby dla niego dosyć sympatycznym określeniem, na pewno
                                            nie jest liskiem, ale chytruskiem?:)
                                  • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:58
                                    Widzę, że milik ma służalcze nawyki - jakoś mnie to nie dziwi:-).
                    • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:16
                      Miało być oczywiście "ludźmi".
          • arnold7 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:48
            Panstwo ma byc uzyteczne, a nazwa Polska z czyms takim sie nie kojarzy.

• milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:00
              osobnikom o mentalności sutenera wszystko kojarzy się wyłącznie z burdelem
              • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:02
                Chcesz przez to powiedzieć, że Tobie Polska kojarzy się z burdelem?
      • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 22:43
        Masz z pewnością wiele racji. Ja również uważam, pojęcia honor, moralność,
        lojalność za najważniejsze wartości. Jednak lojalność obywatela wobec państwa
        równa się lojalności państwa wobec obywatela. Ktoś kto kieruje się własnym
        honorem, kosztem obywateli nie zasługuje moim zdaniem na uznanie. Państwo
        polskie (rządzący)pomimo wystarczającej wiedzy na temat uzbrojenia swojego i
        Niemiec, postanowiło przedłożyć na pierwszy plan honor, zapominając o milionach
        obywateli, którzy na tym ucierpią. Takie czyny jak samobójstwo nie są czymś
        normalnym. Uważam więc, że Czesi mądrzej podeszli do tego problemu - wiedzieli,
        że nie mają szans i poczekali aż silniejsi rozprawią się z Hitlerem.
    • Gość: dlugi Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.h.pppool.de 20.12.05, 20:15
      najistotniejsze wydaje mi sie to,ze nie byloby co najmniej polowy glupkowatych
      wypowiedzi na tym forum.
      • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:16
        Zamiast antyniemieckich byłyby inne anty-:-).
        • Gość: dlugi Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.h.pppool.de 20.12.05, 20:18
          watpie,o Zydach to juz niemodne.
          A swoja droga, inne narodowosci wcale nie sa lepsze pod tym wzgledem.
          Jako Polak,juz dawno wyleczylem sie z tych pseudokompleksow.
          • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:24
            A bo to Niemcy i Żydzi jedyni na tym świecie?
            • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:29
              nie ,są jeszcze Hotentoci, Buszmeni i Lapończycy.
              • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:30
                Nie wątpię, że gdyby Niemców i żydów zabrakło, znalazłbyś sobie innnych
                wrogów:-).
                • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:38
                  ja akurat MAM innych
                  • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:49
                    No to mnie uspokoiłeś. Jak mógłbyś żyć bez wrogów:-).
            • Gość: dlugi Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.h.pppool.de 20.12.05, 20:31
              jedyni,czy nie, ale to dziwne jak niektorzy probuja przypisac Polakom negatywne
              cechy, a sami nie sa lepsi.
              Zawsze w takich przypadkach pytam,skad w takim razie na ziemiach polskich wzielo
              sie tylu Zydow, jak (podobno) bylo im tak w Polsce zle.
              Niemcy w czasach przedwojennych tez nie byli w Polsce tepieni.
              Jesli spojrzy sie na polskich owczesnych sasiadow, mozna stwierdzic dopiero
              wtedy, co to znaczy nienawisc na tle narodowosciowym.
              • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 20:38
                Gość portalu: dlugi napisał(a):

> jedyni,czy nie, ale to dziwne jak niektorzy probuja przypisac Polakom
                negatywne
                > cechy, a sami nie sa lepsi.

Znowu ta martyrologia?

> Zawsze w takich przypadkach pytam,skad w takim razie na ziemiach polskich
                wziel
                > o
                > sie tylu Zydow, jak (podobno) bylo im tak w Polsce zle.

I znowu ten płytki argument nie uwzględniający dynamiki sytuacji. Niekiedy było
                im dobrze, niekiedy nie. Wydawałoby się to oczywiste.

> Niemcy w czasach przedwojennych tez nie byli w Polsce tepieni.

Zwłaszcza za rządów Grażyńskiego w województwie śląskim - to była jedynie
                łagodna perswazja:-).

> Jesli spojrzy sie na polskich owczesnych sasiadow, mozna stwierdzic dopiero
                > wtedy, co to znaczy nienawisc na tle narodowosciowym.

Gdzie? W Czechosłowacji? Na Litwie? Na Łotwie? Nie sądzę, by w którymkolwiek z
                tych państw sytuacja była gorsza. W Polsce byli jeszcze Ukraińcy.
                • Gość: dlugi Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.h.pppool.de 20.12.05, 21:31
                  Nie obraz sie, ale takich wlasnie odpowiedzi oczekiwalem.
                  1.Co do martrologii
                  A kto tu o niej mowi.Ja?
                  Gdybym mieszkal tylko w Polsce, byc moze ktos wmowil by mi jakies polskie
                  kompleksy.Ale mieszkam od paru ladnych lat w Niemczech a i po swiecie sporo
                  pojezdzilem i to nie na krotko.
                  KAZDY narod jest dumny ze swej historii i nie da sie obrazac.
                  Dopiero po tych wycieczkach i pobytach zobaczylem jak Polacy sa zakompleksieni.
                  Jak latwo wmowic im, ze sa cierpietnikami, pseudopatriotami.
                  Przykladow moglbym poda takie mnostwo, ze zabraklo by tu miejsca.
                  Dla kazdego z narodow, oni sami sa najlepsi.
                  2."Plytki" argument o Zydach.Czy wypedzono ich tak z Polski jak z Hiszpanii,
                  Francji, Niemiec, czy tez tepiono jak w Rosji Radzieckiej?
                  Ilez setek lat najliczniejsza diaspora zydowska byla wlasnie w Polsce?
                  3.Rzady Grazynskiego - toz to jakis epizod.Porownaj sobie Pan HA-KA -Te czy inne
                  "lagodne" formy perswazji niemieckiej.Nie cofajmy sie do dawniejszych czasow -
                  Zwiazku Pruskiego, czy brutalnego poboru Slazakow do Armii Pruskiej w XVIII czy
                  XIX wieku.
                  4.Ukraincy w Polsce przedwojennej.No, koronny argument.
                  Zauwazmy, ze zwalczani byli Ci, ktorzy tepili polskie wladze.ZADEN rzad na
                  swiecie nie holubil by V-tej kolumny.
                  Porownaj Pan sobie co sie dzialo w tym czasie na rdzennych ziemiach ukrainskich
                  pod rzadami sowietow.Jesli w Polsce bylo tal zle Ukraincom, to czemu nie
                  uciekali do Rosji Radzieckiej?
                  5.Czechy, Lotwa, Litwa.
                  To tez niezbyt udane przyklady.Akurat Niemcy sudeccy nie cierpieli w
                  Czechoslowacji na jakies dobre traktowanie.A te lilipucie panstwa?
                  Coz my mozemy o nich wiedziec.Czy ktos w przedwojennej Europie sie nimi interesowal?
                  Moze Pan zacytuje mi jakies opracowanie na ten temat.
                  Nawet jak Rosja Radziecka zajela te panstewka, swiat nie kiwnal palcem.
                  A Ruscy tez ich zaanektowali pod haslem lepszego jutra.
                  • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 21:43
                    Nie twierdzę, że mówisz o martyrologii, ale że piszesz na martyrologiczną nutę.
                    nawet teraz - Polakom zły świat usiłuje coś wmówić itp.
                    Uwielbiam takie stwoerdzenia - "każdynaród jest dumny ze swej historii i nie da
                    się obrażać". Co z tego wynika, poza przekonaniem o istnieniu jakiejś zbiorowej
                    duszy?
                    W Niemczech Żydów ostało się do Hitlera całkiem sporo i co więcej zasymilowali
                    się w niemieckim społeczeństwie. W Rosji Radzieckiej Żydów raczej nie tępiono -
                    niektorzy twierdzą, że to oni tępili, ale to rażące uproszczenie.
                    Porównanie Hakaty z Grażyńskim wypada na korzyść tej pierwszej, działającej w
                    granicach prawa. A "brutalny" pobór do armii pruskiej? Takie to były czasy,
                    że "brutalnie pobierano" do armii.
                    Ukraińcy V kolmną? A może byli to po prostu patrioci, którzy tak jak wcześniej
                    Polacy chcieli prawa do samostanowienia? A sowieci prześladowali bynajmniej nie
                    za ukraińskość.
                    A co ma do rzeczy wielkość panstw bałtyckich?
                    • Gość: dlugi Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.h.pppool.de 20.12.05, 21:55
                      nie mowie, ze CALY swiat, tylko niektorzy, takze tu piszacy,
                      Jak bylem w Koreii to dla miejscowych wszystko co najlepsze w elektronice
                      pochodzilo z "Samsunga".
                      Jak bylem w Indiach, to na pewne schorzenie dano mi masc hinduska a nie
                      szwajcarsko czy amerykanska, bo hinduska "jest najlepsza".
                      W Chorwacji tez wmawiano mi ze najczystsza woda jest u ich wybrzezy, a wszystko
                      co wloskie to syf.
                      W Holandii nie chciano mi objasnic drogi jak zapytalem w jezyku niemieckim.
                      Itp.,itd.
                      Czy te kraje sa wiec jakos uposledzone? Maja jakis swoj kompleks?
                      Te argumenty o Zydach w czasach Hitlera czy Stalina pomine milczeniem, bo
                      przypomina mi to pewne wypowiedzi prezydenta Iranu.
                      Dzialanie Hakaty w ramach prawa.Rowniez w ramach prawa bito dzieci polskie za
                      uzywanie jezyka polskiego.
                      Za Stalina tez byly ustanowione "prawa" , za Hitlera takze.Tylko co one mialy
                      wspolnego z prawdziwym prawem? Chodzi tez o skale tych zjawisk.
                      Ukraincy chcieli samostanowienia.Po pierwsze nie wszyscy a po drugie dzis wiele
                      mamy takich przykladow i gdyby isc tym sladem mielibysmy drugie Balkany w
                      Europie-Hiszpania, Belgia, Wlochy, b.Jugoslawia, W.Brytania.
                      "Sowieci przesladowali bynajmniej nie za ukrainskosc" - powiedz to Pan milionom
                      umarlym z glodu i wywiezionym na Sybir.
                      Polska przedwojenna na tle osciennych panstw to oaza wrecz demokracji.
                      • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 22:04

> nie mowie, ze CALY swiat, tylko niektorzy, takze tu piszacy,
                        > Jak bylem w Koreii to dla miejscowych wszystko co najlepsze w elektronice
                        > pochodzilo z "Samsunga".
                        > Jak bylem w Indiach, to na pewne schorzenie dano mi masc hinduska a nie
                        > szwajcarsko czy amerykanska, bo hinduska "jest najlepsza".
                        > W Chorwacji tez wmawiano mi ze najczystsza woda jest u ich wybrzezy, a
                        wszystko
                        > co wloskie to syf.
                        > W Holandii nie chciano mi objasnic drogi jak zapytalem w jezyku niemieckim.
                        > Itp.,itd.
                        > Czy te kraje sa wiec jakos uposledzone? Maja jakis swoj kompleks?

Kraje nie, konkretni ludzie tak. Zwłaszcza ci, którzy uważają, że wszystkie co
                        XXX to syf.

> Te argumenty o Zydach w czasach Hitlera czy Stalina pomine milczeniem, bo
                        > przypomina mi to pewne wypowiedzi prezydenta Iranu.

Jakie argumenty? Zniżasz się do takich insynuacji? Żałosne.

> Dzialanie Hakaty w ramach prawa.Rowniez w ramach prawa bito dzieci polskie za
                        > uzywanie jezyka polskiego.

Jak bito? Katowano? Teraz wyobraź sobie używanie niemieckiego w szkole w PRL.

> Za Stalina tez byly ustanowione "prawa" , za Hitlera takze.Tylko co one mialy
                        > wspolnego z prawdziwym prawem? Chodzi tez o skale tych zjawisk.

A co to jest "prawdziwe" prawo? I o skalę jakich zjawisk chodzi?

> Ukraincy chcieli samostanowienia.Po pierwsze nie wszyscy a po drugie dzis
                        wiele
                        > mamy takich przykladow i gdyby isc tym sladem mielibysmy drugie Balkany w
                        > Europie-Hiszpania, Belgia, Wlochy, b.Jugoslawia, W.Brytania.

Również nie wszyscy Polacy chcieli stanowienia. I również polskim irredentystom
                        można zarzucić to co Ukraińcom.

> "Sowieci przesladowali bynajmniej nie za ukrainskosc" - powiedz to Pan
                        milionom
                        > umarlym z glodu i wywiezionym na Sybir.

I co takie patetyczne wstawki wnoszą do dyskusji? To, że w ZSRR zginęły miliony
                        Ukrińców nie oznacza jeszcze, że zginęli dlatego, że byli Ukraińcami.

> Polska przedwojenna na tle osciennych panstw to oaza wrecz demokracji.

Tylko złosliwi historycy, w tym polscy, uważają ją od 1926 r. za państwo
                        autorytarne.
                        • Gość: dlugi Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.h.pppool.de 20.12.05, 22:15
                          mowiac najprosciej, z Twoich wypowiedzi wnosze,ze:
                          1.Polacy nie maja prawa odpowiadac na krytyke bo pachnie to martyrologia.
                          2.Wolalbys zyc przed wojna w Rosji Radzieckiej badz w Niemczech a nie w Polsce.
                          3.Zydom lepiej bylo w Niemczech Hitlera niz w Polsce.
                          4.Ukraincy nie byli tepieni za ukrainskosc w Rosji Radzieckiej tylko za co
                          innego w zwiazku z czym lepiej bylo byc Ukraincem w Rosji niz w Polsce.
                          5.Polska nie miala swojego panstwa w XIX wieku, wiec tepienie tego co polskie
                          bylo wynaradawianiem.
                          6.Polska PRL.Nie no, tego sie po Tobie nie spodziewalem.
                          Udajesz, ze nie wiesz, ze ustroj ten i wladze zostaly Polsce narzucone.Jest to
                          przeciwienstwo Niemiec Htlera - doszedl do wladzy w jak najbardziej uczciwych
                          wyborach, czy Rosji Radzieckiej, ktora na drodze rewolucji sama wybrala, moze
                          potem i znienawidzony, rezim.
                          • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 22:27

> mowiac najprosciej, z Twoich wypowiedzi wnosze,ze:
                            > 1.Polacy nie maja prawa odpowiadac na krytyke bo pachnie to martyrologia.

Błąd. Po pierwsze, nie odmawiam Wam prawa do użalania się nad sobą. Ślązacy tez
                            to juz polubili. Po drugie nie chodzi o odpowiedź na krytyjkę, ale o
                            przekonanie, że świat się przeciw Wam zmówił.

> 2.Wolalbys zyc przed wojna w Rosji Radzieckiej badz w Niemczech a nie w
                            Polsce.

Gdzie widzisz takie sugestie? Przed wojną nie było już Rosji Radzieckiej, lecz
                            ZSRR. I nigdzie nie wyraziłem swojej sympatii dla tegopaństwa, ani dla III
                            Rzeszy. Nie zmienia to mojej krytycznej oceny sanacyjnej Polski.

> 3.Zydom lepiej bylo w Niemczech Hitlera niz w Polsce.

A gdzie coś takiego sugerowałem? Cytat proszę.

> 4.Ukraincy nie byli tepieni za ukrainskosc w Rosji Radzieckiej tylko za co
                            > innego w zwiazku z czym lepiej bylo byc Ukraincem w Rosji niz w Polsce.

Pierwsza część zdania się zgadza, druga to Twój wymysł. Poandto mowa była o
                            Ukraińcach na Ukrainie (polskieji sowieckiej), a nie w Rosji.

> 5.Polska nie miala swojego panstwa w XIX wieku, wiec tepienie tego co polskie
                            > bylo wynaradawianiem.

A z tego co ma wynikać?

> 6.Polska PRL.Nie no, tego sie po Tobie nie spodziewalem.
                            > Udajesz, ze nie wiesz, ze ustroj ten i wladze zostaly Polsce narzucone.Jest to
                            > przeciwienstwo Niemiec Htlera - doszedl do wladzy w jak najbardziej uczciwych
                            > wyborach, czy Rosji Radzieckiej, ktora na drodze rewolucji sama wybrala, moze
                            > potem i znienawidzony, rezim.

PRL była państwem polskim, którego RP jest prawną kontynuacją. Komunizm w
                            Polsce był skutkiem tych samych wydarzeń, co włączenie do Polski
                            niemeickichziem wschodnich - tego chyba nie kwestionujesz? Administrację
                            komunistyczną tworzyli Polacy.
                            • Gość: dlugi Re: Jak wyglądałby Śląsk ? IP: *.h.pppool.de 20.12.05, 22:35
                              dyskutowac mozna bez konca tylko nie ma po co.
                              Ja swoich argumentow nie zmienie, a Twoje zupelnie nie sa dla mnie przekonujace.
                              Pozostanmy przy swoich zdaniach, bo inaczej bedzie, ze "gadal dziad do obrazu".
                              • milik1954 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 20.12.05, 23:01
                                własnie dlatego nie będę więcej dyskutować ze slezanem-masz rację, to nie jest
                                dyskusja...
                                • herman28 Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 21.12.05, 13:41
                                  Coś mi się wydaje, że to już koniec tego wątku. Za wiele się nie dowiedziałem.
                                  No cóż trudno.
                              • slezan Re: Jak wyglądałby Śląsk ? 21.12.05, 14:52
                                Popierwsze przypisujesz mi jakieś tezy, których nie wygłosiłem. Odniosem się do
                                Twojej opinii, a raczej do tez cząstkowych, na których ta opinia jest
                                ugruntowana.
                                Jak rozumiem Twój pogląd jest taki, że Polacy w przeszłości byli a obecnie są
                                bardziej tolerancyjni niż inne narody. Moje zdanie jest takie, że w przeszłości
                                byli w ogólnym rozrachunku podobnie nietoleranycjni jak inni, a obecnie są
                                mniej tolerancyjni od społeczeństw zachodnich, co stanowi cechę państw
                                postkomunistycznych. Wśród tych ostatnich Polska nie wyróżnia się jakimś
                                szczególnym stopniem szowinizmu.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka