soulworm 14.07.06, 19:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
being28 Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? 14.07.06, 21:27 Pani Anulewicz z WUP jak jest taka cwana to niech sama jedzie zbierać truskawki, po co gnić za biurkiem w podrzędnym urzędzie, bez szans na podwyżki, awanse, rozwój. Prawdę pisząc to sporek częsci urzędników praca fizyczna byłaby wskazana ze względu na stan zdrowia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luba Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 07:15 Przeciez nie powiedziane jest , że tylko mają by bezrobotni , a przeciez Pani Amulowicz radze wziąc urlop i pojechac zarobic, bedzie pani miała otarcie się o kawałek swiata , zabaczy jak inni zyją oraz jak lekka jest praca przy zbiorach Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaca Znow poszczekiwanie... IP: *.d4.club-internet.fr 15.07.06, 13:56 .. obroncow ucisnionych. Taki placz ze pracy nie ma, a mozna zrobic ze 2-3k na czysto po odjeciu podatkow i kosztow wyzywienia, tylko po co? "Nie robim bo sie uj**iem, a na nastepnych wyborach znow zaglosuje na partie, ktora obieca najwiecej prezentow" - cytat obrazujacy topowego bezrobotnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Znow poszczekiwanie... IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 15.07.06, 19:46 Akurat 2-3 k Jak wyjdzie 300 - 400 PLN miesiecznie to dobrze. Kupa oszustow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Znow poszczekiwanie... IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:57 a ja jestem ciekawy skąd bezrobotny ma wziąść pieniądze na ten wyjazd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miguell Znow poszczekiwanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:13 Gość portalu: mk napisał(a): > a ja jestem ciekawy skąd bezrobotny ma wziąść pieniądze na ten wyjazd? Jeżeli jest ostatnia sierotą, nie ma od kogo pożyczyć ani skombinować to niech przynajmniej sprzeda butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Znow poszczekiwanie... IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:17 to ty sprzedaj butelki i jedź do Hiszpanii - na wczasy choćby:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akot Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą więcej. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.07.06, 23:43 Bezrobotni już zobaczyli kawałek tego truskawkowego świata. I nie chcą oglądać go więcej. Jak tu ktoś słusznie napisał, może będzie z tego 400 zł na czysto. Niewolnikowi w starożytnym Egipcie, czy na plantacji bawełny w USA starczało przynajmniej na michę. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi 16.07.06, 08:53 400 zł na czystą. Mało, ale jak kto nie ma za co wypić, to napewno pojedzie ;-) -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
nagly-atak-spawacza Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi 16.07.06, 09:02 frant3 napisał: > 400 zł na czystą. Mało, ale jak kto nie ma za co wypić, to napewno pojedzie ;-) Polak to pijak i złodziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chips8 Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi IP: *.c29.msk.pl 16.07.06, 14:26 Takie opinie jak Frant można wygłaszać tylko bazując na własnym doświadczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi 16.07.06, 17:56 U nas nawet się nie opłaca zostać parlamentarzystą, potrząć na przeciętnego posła można dojść do wniosku że Polska to kraj albo bardzo zacofany, albo większość wyborców spełnia swój obywatelski obowiązek... w stanie nietrzeźwym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quosoo Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.06, 20:53 Gdzie sa takie podatki, ze zarabiajac 170 PLN dziennie zostaje Ci 400 PLN na koniec miesiaca? Chyba nawet w Skandynawii nie jest az tak zle, a w Hiszpanii juz napewno nie. No chyba, ze przy zbiorze winogron chce sie mieszkac w Hiltonie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi IP: *.rybnet.pl 16.07.06, 10:33 powiedzmy sobie wprost- znacznej częsci bezrobotnych nie chce sie pracować- ja robiłem w miasteczku oddalonym od mojego miejsca zamieszkania o 27 km za 400 zł miesięcznie i mnie się opłacało- miałem ubezpieczenie i starczyło jeszcze na częściowe utrzymanai a jak ktoś uważa, że w domu więcej wysiedzi to co zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Starczyło Ci na "częściowe utrzymanie", smyk? IP: *.icpnet.pl 16.07.06, 11:12 A napisz może jakie swoje części udało Ci się utrzymać? A może po prostu cały schudłeś? Ile ważysz? I napisz jeszcze ile płaciłeś za dojazdy do tej super płatnej roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi IP: *.crowley.pl 16.07.06, 11:23 Ja chyba żyję w kraju o jakichś innych realiach... 400 zł to przy dojazdach 27 km w połowie na sam bilet PKP bym wydał... Nie to, żebym chciał stawać w obronie bezrobotnych, po prostu coś mi się wierzyć nie chce w tego posta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 16:00 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Ja chyba żyję w kraju o jakichś innych realiach... 400 zł to przy dojazdach 27 > km w połowie na sam bilet PKP bym wydał... > > Nie to, żebym chciał stawać w obronie bezrobotnych, po prostu coś mi się wierzy > ć > nie chce w tego posta... Ja tam się domyslam o co chodzi - mamusia mu dała na pociągi albo na paliwo i pożyczyła samochód, zapewniła mieszkanie i wyżywienie, a te 400 to miał po prostu na małe balety, co nazwał "częściowym utrzymaniem":) Odpowiedz Link Zgłoś
olias to ciekawe co on miał z matematyki???? 16.07.06, 17:48 pozdro dla jego nauczyciela owego trudnego przedmiotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cabernet.merlot Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi IP: *.res.east.verizon.net 16.07.06, 19:44 Jaki sens miala taka inwestycja, skor mamusia wydala wiecej niz on przyniosl? Edukacyjny? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi 16.07.06, 12:54 Gość portalu: smyk napisał(a): > powiedzmy sobie wprost- znacznej częsci bezrobotnych nie chce sie pracować- ja > robiłem w miasteczku oddalonym od mojego miejsca zamieszkania o 27 km za 400 zł > miesięcznie i mnie się opłacało- miałem ubezpieczenie i starczyło jeszcze na > częściowe utrzymanai a jak ktoś uważa, że w domu więcej wysiedzi to co zrobić Na "czesciowe"? No i widzisz problem w tym ze wiekszosci ludzi musi starczyc na _cale_ utrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi 16.07.06, 12:57 > Gość portalu: smyk napisał(a): > > > powiedzmy sobie wprost- znacznej częsci bezrobotnych nie chce sie pracowa > ć- ja > > robiłem w miasteczku oddalonym od mojego miejsca zamieszkania o 27 km za > 400 zł > > miesięcznie i mnie się opłacało- miałem ubezpieczenie i starczyło jeszcze > na > > częściowe utrzymanai a jak ktoś uważa, że w domu więcej wysiedzi to co zr > obić > W domu wysiedzi 450. Odpowiedz Link Zgłoś
olias polski niewolnik 16.07.06, 17:43 dziesiejsi egiptolodzy są zdania że piramidy nie budowali niewolnicy, raczej ludzie do tego zatrudnieni. To było wielkie przedsięwzięcie pod względem zarówno organizacji pracy jak i logistyki. Tłum ludzi pracował aby budowniczowie piramid byli najedzenie i wypoczęci. Niestety dziesiejszym managerom polskim brak podstawowego zmysłu organizacyjnego. Obowiazuje zasada: nażreć się, nachapać, byle dużo, byle szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixer Rumunia - bezrobocie - 10%. Kiedy ją dogonimy? IP: *.icpnet.pl 16.07.06, 18:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Rumunia - bezrobocie - 10%. Kiedy ją dogonimy IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 19:32 musimy taqm wysłać naszych reformatorów, może wtedy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregorius Re: Już zobaczyli kawałek tego świata.Nie chcą wi IP: 213.195.139.* 26.07.06, 11:20 Pracując w polsce marzę aby mi coś zostało na czysto, tak naprawde to jeszce musze dołożyć, dobrze że moja żona więcej zarabia haha. weżcie to pod uwagę, co do niewolnictwa to własnie tak się czuję, ale chyba niedługo zbiegnę haha. Pozdrawiam a jeszce żyje z pensji urzednika w pewnym b. ważnym urzedzie panstwowym hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Dziwicie się ? IP: 212.122.214.* 15.07.06, 22:36 Dość pisano o oszustach traktujących Polaków jak niewolników właśnie w Hiszpanii. A teraz durni dziennikarze dziwią się, że nikt nie chce jechać ? Polska mentalność. Odpowiedz Link Zgłoś
bestia81 otóż to! 16.07.06, 11:21 to chyba nawet GW pisała o kobietach, które pojechały zbierać truskawki i robiły jak w obozie pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: otóż to! 16.07.06, 11:41 bestia81 napisał: > to chyba nawet GW pisała o kobietach, które pojechały zbierać truskawki i robił > y > jak w obozie pracy... To jest ciężka praca. Niektórzy myślą, że jadą na wczasy- wielki błąd. Krótki wyjazd, praca w rolnictwie. Wygląda to tak: 4-5-ta śniadanie, wywożą w pole, zjazd na obiad i znowu w pole. Wolne jest wtedy, gdy leje. To jest taki "obóz", ale tam płacą. Można całkiem nieźle na takim "obozie" zarobić. Ja byłam zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: otóż to! 16.07.06, 17:51 co innego ciężka praca, co innego obóż pracy. One godziły się na ciężką pracę. Zakładały ze będą miały przyzwoite warunki zakwaterowania./. Właściwe do szybkiej regeneracji sił. Z tego co pamiętam Gazeta pisała o barakach pozbawionych elementarnych zdobyczy cywilizacji z XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mijus Re: Znow poszczekiwanie... IP: 85.221.129.* 16.07.06, 13:43 zgadza się ładnie się pisze 170 na dzień ale po odliczeniu na dojazd wyżywienie troche rzeczy potrzebnych to nie wychodzą duże pieniądze około 3 zeta na godzine lepiej w polsce coś podobnego jest się na miejscu i z rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Znow poszczekiwanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:59 W Hiszpanii bezrobocie wynosi około 10%, dlaczego sami Hiszpanie nie chcąc podjać te zaje...j roboty? A może jednak należało by pomysleć? To jest gó..ana robota za psie pieniadze od rana do nocy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Znow poszczekiwanie... IP: *.crowley.pl 16.07.06, 11:26 Smutne to, ale to co dla nich jest "psim pieniądzem", u nas jest solidną zapłatą. Sam jestem po studiach i bardziej niż szukać pracy biurowej u nas, opłaca mi się wyjechać za granicę zmywać gary. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Znow poszczekiwanie... 16.07.06, 13:04 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Smutne to, ale to co dla nich jest "psim pieniądzem", u nas jest solidną > zapłatą. Sam jestem po studiach i bardziej niż szukać pracy biurowej u nas, > opłaca mi się wyjechać za granicę zmywać gary. Solidna zaplata to by byla gdyby to bylo w Polsce, zgodnie z polskim kodeksem pracy. A tutaj przez miesiac pracujesz po 12-14godzin dziennie, czesc z tych godzin w palacym sloncu. Od wynagrodzenia odlicz sobie koszty wyzywienia po hiszpanskich cenach. Od calosci koszty przejazdu i uboczne zwiazane z wyjazdem. Zostaje faktycznie jakies 400zl za caly ten miesiac. A i to nie na pewno bo nigdy nie mozesz miec pewnosci czy wytrzymasz w takich warunkach. Jesli nie wytrzymasz to jestes w plecy o bilet w dwie strony. No i powiedz mi ilu bezrobotnych stac na taki interes? Jak sie cierpi ma brak kasy to sie jej nie pakuje w niepewne inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Znow poszczekiwanie... 16.07.06, 13:14 asmok6 napisał: > Gość portalu: Paweł napisał(a): > > > Smutne to, ale to co dla nich jest "psim pieniądzem", u nas jest solidną > > zapłatą. Sam jestem po studiach i bardziej niż szukać pracy biurowej u na > s, > > opłaca mi się wyjechać za granicę zmywać gary. > > Solidna zaplata to by byla gdyby to bylo w Polsce, zgodnie z polskim kodeksem > pracy. A tutaj przez miesiac pracujesz po 12-14godzin dziennie, czesc z tych > godzin w palacym sloncu. Od wynagrodzenia odlicz sobie koszty wyzywienia po > hiszpanskich cenach. Od calosci koszty przejazdu i uboczne zwiazane z wyjazdem. > Zostaje faktycznie jakies 400zl za caly ten miesiac. A i to nie na pewno bo > nigdy nie mozesz miec pewnosci czy wytrzymasz w takich warunkach. Jesli nie > wytrzymasz to jestes w plecy o bilet w dwie strony. > No i powiedz mi ilu bezrobotnych stac na taki interes? Jak sie cierpi ma brak > kasy to sie jej nie pakuje w niepewne inwestycje. Wyżywienie ok 5 euro na dzień, najdroższy jest dojazd, ale i tu zdarzają się przypadki wytaniania np. w kilka osób jednym samochodem. Zarobek też jest szcunkowy. Jeżeli pracuje się więcej, ma się lepsze pieniądze. Gorzej, jak nie ma pogody. Tak działa ten system. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Znow poszczekiwanie... 16.07.06, 13:26 > Zostaje faktycznie jakies 400zl za caly ten miesiac. to malo?? a ile taki bezrobotny odklada siedzac w domciu? Kurne ja nie odkladam 400 zl miesiecznie po zaplaceniu wszystkich rachunkow i zarcia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Znow poszczekiwanie... IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 16:03 aurita napisała: > > Zostaje faktycznie jakies 400zl za caly ten miesiac. > > to malo?? a ile taki bezrobotny odklada siedzac w domciu? > Kurne ja nie odkladam 400 zl miesiecznie po zaplaceniu wszystkich rachunkow i > zarcia... Za mało pracujesz, za dużo śpisz. Przyjmij się jeszcze gdzieś, pracuj 14 godzin, to odłożysz, taka jest moja dobra rada:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Znow poszczekiwanie... IP: *.devs.futuro.pl 15.07.06, 22:52 jakie koszty wyzywienia... wini(dobra, bo w Polsce kosztuje 20-25 PLN ;-) 0,50 EUR, makaron 28 centów, sos pomidorowy 0,20 EUR za kg, ser edamer 6 EUR za kg, kebab 3 EUR za szt., sok jakblkowy 54 centow - Mozecie mydlic oczy ze w Hiszpani jedzebie jest drogie. Jest tansze niz w Polsce, tak jak buty i ubrania i markowe kosmetyki. srednio 10 PLN na tuszu do żęs, 5 PLN na lakierze do paznokci czy 5 Pln na farbie do włosow...ale Hiszpanie zarabiaja 3x wiecej niz my Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Znow poszczekiwanie... IP: *.devs.futuro.pl 15.07.06, 22:57 tusz do rzęs oczywiście...przepraszam za fatalny błąd ortograficzny! Odpowiedz Link Zgłoś
nagly-atak-spawacza Re: Znow poszczekiwanie... 16.07.06, 07:59 Gość portalu: asia napisał(a): > jakie koszty wyzywienia... > wini(dobra, bo w Polsce kosztuje 20-25 PLN ;-) 0,50 EUR, makaron 28 centów, sos > Nikt ci za 400 zł zysku ,nie bedzie pracował Za 400zł czystego zysku ,to na budowie mozna pracować ,albo w sklepie ,albo zająć sie handelkiem i na ryneczku zarobić Odpowiedz Link Zgłoś
danieldaniel Zbior winogron 16.07.06, 08:59 Dziwia mnie te wszystkie krytyczne reakcje. Jako student jezdzilem na zbior winogron bo byl to jedyny sposob zebym mial kase na nauke i nie tylko. Praca ciezka ale w Polsce w zadnym wypadku nie mialem szans tyle zarobic nawet pracujac na budowie. A teraz : niewolnicza praca, biali murzyni, 2000-3500 zl na czystko to za malo?! Dla ktorego bezrobotnego to malo? Widac nikt z tych leni na ktorych teraz podatki place nigdy prawdziwej biedy nie zaznal. Odpowiedz Link Zgłoś
nagly-atak-spawacza Re: Zbior winogron 16.07.06, 09:01 danieldaniel napisał: > Dziwia mnie te wszystkie krytyczne reakcje. Jako student jezdzilem na zbior > winogron bo byl to jedyny sposob zebym mial kase na nauke i nie tylko. Praca > ciezka ale w Polsce w zadnym wypadku nie mialem szans tyle zarobic nawet > pracujac na budowie. > A teraz : niewolnicza praca, biali murzyni, 2000-3500 zl na czystko to za malo? > ! > Dla ktorego bezrobotnego to malo? Widac nikt z tych leni na ktorych teraz > podatki place nigdy prawdziwej biedy nie zaznal. Konczyłeś zapewne jakiś humanistyczny kierunek ,bo liczeniem cos nie tego u ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
danieldaniel Re: Zbior winogron 16.07.06, 09:05 skonczylem medycyne i biotechnologie. Nie mam problemow z rachunkami Odpowiedz Link Zgłoś
nagly-atak-spawacza Re: Zbior winogron 16.07.06, 09:32 danieldaniel napisał: > skonczylem medycyne i biotechnologie. Nie mam problemow z rachunkami A wiec,za żywność sie płaci,a że pola truskawkowe sa w oddaleniu ,płaci sie za żywność dowożoną (najczęściej oszukują i zawyżają ceny ). Zarobisz tyle ile zbierzesz kobiałek ,zapewne 170 zł na dzień to zarobi człowiek cyborg ,albo 12 godzinne tyranie w polu. Na pewno powrót ze zbiorów do Polski to już na własny koszt ,ale jak z przyjazdem do Hiszpanii tego w artykule nie napisali ,pewnie tu też haczyk. Zbieranie truskawek.. ,to tak jak dla chłopa proponować prace w biurze ,a dla biurowej pracę w polu .W Polsce ludzie na wszystkim sie znają. A na koniec ,takich inteligencików po historii ,lub biologii po tygodniu pracy całych w bąblach z pola traktorem będą ściągać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Zbior winogron IP: *.fampa.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 11:56 Chyba u ciebie jest nietęgo z czytaniem, a przynajmniej rozumieniem tekstu. Praca jest przy zbiorze winogron, a nie truskawek, i zarobić można na czysto 2500 - 3000 zł. Te truskawki i 400 zł to fakty wyczytane zapewne z sufitu przez jednego z takich właśnie klasycznych bezrobotnych leni, którym zawsze będzie coś źle, jeżeli ich praca nie będzie polegała na zbieraniu góry pieniędzy ze złotej tacy, na jakiej byłyby mu przyniesione do domu, wprost na kanapę przed telewizorem. Bezrobocie w Polsce to fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
nagly-atak-spawacza Re: Zbior winogron 16.07.06, 12:21 Gość portalu: jood napisał(a): > Chyba u ciebie jest nietęgo z czytaniem, a przynajmniej rozumieniem tekstu. > Praca jest przy zbiorze winogron, a nie truskawek, i zarobić można na czysto > 2500 - 3000 zł. Te truskawki i 400 zł to fakty wyczytane zapewne z sufitu przez > Jeżeli ktoś jedzie zbierac owoce ,to jest zbieraczem owoców :cytrusy ,oliwki ,winogrona . Co będą zbierać i w jakich warunkch ,to sie dowiedzą na miejscu . Na czysto 25 tyś :) he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Zbior winogron IP: *.fampa.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 13:36 Jasne, klasycznie polskie podejście - nie warto nawet tyłka ruszyć sprzed telewizora, bo i tak "wyzyskiwacz" oszuka, co? Odpowiedz Link Zgłoś
nagly-atak-spawacza Re: Zbior winogron 16.07.06, 13:42 Gość portalu: jood napisał(a): > Jasne, klasycznie polskie podejście - nie warto nawet tyłka ruszyć sprzed > telewizora, bo i tak "wyzyskiwacz" oszuka, co? Przed wyjazdem do Hispanii radzę spróbować popracowac najpierw u polskiego chłopa,jeżeli pasuje ,to możesz jechac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Zbior winogron IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 16:09 właśnie, dobre podejście. Najpierw w Polsce w polu, bo jak coś strzeli w krzyżu w Hiszpanii to nie będzie za co wrócić. 12 godzin schylania się to murowany ból pleców dla niewprawionych, niektórzy już następnego dnia mogą nie umieć się schylać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek1 Re: Zbior winogron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 16:06 Pierwszy logiczny i merytoyczny głos, dotychczasowe to jakby do artykułu o innej treści. Najlepiej głupoty wypisywać, a głosować na Leppera i tę całą klikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk z innej beczki IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 18:39 ciekawe kim jest ta pismaczka, która wyskrobała artykuł? Niec zgadnę - może to osoba po ciężkich zaocznych studiach politologicznych:) Przyszła na staż do gazety, dostaje wierszówkę, ma nadzieję, że ją kiedyś zatrudnią, w co raczej wątpię patrząc ile wysiłku wkłada do swej pracy - cały artykuł napisany po jednej rozmowie z babą w urzędzie... Może tak jak inni doradzają powinna rzucić w cholerę to pismactwo i pojechać do tej Hiszpanii? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Zbior winogron 16.07.06, 13:09 danieldaniel napisał: > Dziwia mnie te wszystkie krytyczne reakcje. Jako student jezdzilem na zbior > winogron bo byl to jedyny sposob zebym mial kase na nauke i nie tylko. Praca > ciezka ale w Polsce w zadnym wypadku nie mialem szans tyle zarobic nawet > pracujac na budowie. Po pierwsz to nie wszyscy sa mlodymi zdrowymi studentami. > A teraz : niewolnicza praca, biali murzyni, 2000-3500 zl na czystko to za malo? A po drugie to nie na czysto tylko brutto. Po odjeciu kosztow to bardzo malo. > ! > Dla ktorego bezrobotnego to malo? Widac nikt z tych leni na ktorych teraz > podatki place nigdy prawdziwej biedy nie zaznal. Bezrobotni to nie tylko mlodzi zdrowi lenie. Ba, smiem nawet twierdzic ze takich jest zdecydowana mniejszosc. A dla przykladowej bezrobotnej samotnej matki z dzieckiem to po pierwsze malo, a po drugie za daleko. Bardziej sie oplaca zarobic 200 zl na jedzenie a czynszow rachunkow i innych takich po prostu nie zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Zbior winogron 16.07.06, 13:17 " A dla przykladowej bezrobotnej samotnej matki z > dzieckiem to po pierwsze malo, a po drugie za daleko. " A jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: Zbior winogron 16.07.06, 13:21 A po drugie to nie na czysto tylko brutto. Po odjeciu kosztow to bardzo malo. ========= Netto, czyli po odliczeniu podatku. A kosztow to kolega w Polsce nie ma? Jedzonka nie kupuje, za mieszkanie, energie elektryczna, przejazdy do pracy,..... nie placi? Ow brak zainteresowania ZORGANIZOWANYMI wyjazdami do pracy za granica jest dosc prosty: na czas pracy tzw. bezrobotni traca w kraju wszelkie przywileje i benefity. A po co, skoro zachowujac socjal moga na czarno pracowac w kraju lub za granica? Odpowiedz Link Zgłoś
nagly-atak-spawacza Re: Zbior winogron 16.07.06, 13:47 amhu napisała: > A po drugie to nie na czysto tylko brutto. Po odjeciu kosztow to bardzo malo. > ========= > Netto, czyli po odliczeniu podatku. A kosztow to kolega w Polsce nie ma? > Jedzonka nie kupuje, za mieszkanie, energie elektryczna, przejazdy do > pracy,..... nie placi? > Ow brak zainteresowania ZORGANIZOWANYMI wyjazdami do pracy za granica jest dosc > prosty: na czas pracy tzw. bezrobotni traca w kraju wszelkie przywileje i > benefity. A po co, skoro zachowujac socjal moga na czarno pracowac w kraju lub > za granica? > Poziom zatrudnieia w Polsce ,to jest około 50 % ,tu na forum piszą o jakiś zasiłkach ,socjałach,które ktos tam ma dostawać ,widać ,że wielu zwyczajnie nigdy nie pracowało :),albo nie zainteresowało sie na co ida ich pieniądze z podatków . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Zbior winogron IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 16:14 tutaj udzielają się chyba głównie licealiści i studenciaki, tacy co jeszcze nie liznęli życia. Przecież w dzisiejszych czasach nie tak trudno stać się bezrobotnym, przynajmniej na kilka miesięcy, a wtedy łatwo się przekonać, że socjał to nie istnieje w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Zbior winogron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 15:31 zgadzam się z Tobą.Bezrobotni ,to nygusy,chcą mieć kasę nie robiąc nic.Państwo ich demoralizuje.Nie chcesz pracować ,nie dostaniesz zapomogi.Chcą zarabiać jakby mieli studia skończone,a w bramach jabole "konsumują" Polakom odbija,myślą,że są pempkiem świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Zbior winogron IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 16:25 Policzmy ile trzeba wpłacić by dostać zasiłek dla bezrobotnych, który przysługuje po 3 latach pracy: ZUS co miesiąc, jakieś 600 = 21600, podatek dochodowy, powiedzmy, że 200 co miesiąc = 7200. Razem 28 800 zł. Nie liczę ubezpieczenia zdrowotnego i wypadkowego. Zasiłek po 3 latach pracy wynosi (dokładnie nie wiem) około 350 zł na rękę wypłacane przez pół roku, to razem 2100 zł. Czyli państwo polskie i tak jest do przodu na sumę 5100 licząc wyłącznie różnicę pomiędzy wpłaconym podatkiem dochodowym, a wypłaconym zasiłkiem. Jeżeli policzyć ZUS + podatek - zasiłek to wyjdzie około 26 700 zł. I jak w takiej sytuacji można gadać o socjale w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itam Kto lubi pracować - to albo już wyjechał, albo ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 01:03 Kto lubi pracować - to albo już wyjechał, albo ma robote. reszta TO LENIE i obiboki, którzy tylko narzekają i wysysaja kase z innych (rodzina itp. naiwniaki). Nie jest to moze do końca prawda, ale w duzej mierze tak jest. pozdro skocz.pl/szok/ Odpowiedz Link Zgłoś
tofik79 Re: Kto lubi pracować - to albo już wyjechał, alb 16.07.06, 10:47 Zgadzam się w 100%!!! Ja bym nawet doprecyzował - ci co coś potrafią robić (nie zawsze lubią) mają pracę bez problemów w Polsce lub wyjechali. Bezrobocie w Polsce to mit. Z tych 19% bezrobotnych to albo szara strefa albo śmierdzace lenie i ofermy. Jedynym skutecznym sposobem na pozbycie sie tego problemu to likwidacja zasiłku dla bezrobotnych, pozbawienie prawa bezrobotnych to darmowej opieki medycznej (albo jej ograniczenie do podstawowych usług med.) i zweryfikowanie i pozbawienie renty 75% "cięzko chorych" rencistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walus Re: Kto lubi pracować - to albo już wyjechał, alb IP: *.com / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 11:14 Na leczenie głowy u Ciebie to już za późno więc spróbuj leczyć nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Kto lubi pracować - to albo już wyjechał, alb 16.07.06, 11:24 tofik79 napisał: > Zgadzam się w 100%!!! Ja bym nawet doprecyzował - ci co coś potrafią robić (nie > zawsze lubią) mają pracę bez problemów w Polsce lub wyjechali. Bezrobocie w Po > lsce to mit. Z tych 19% bezrobotnych to albo szara strefa albo śmierdzace lenie > i ofermy. Jedynym skutecznym sposobem na pozbycie sie tego problemu to likwida > cja zasiłku dla bezrobotnych, pozbawienie prawa bezrobotnych to darmowej opieki > medycznej (albo jej ograniczenie do podstawowych usług med.) i zweryfikowanie > i pozbawienie renty 75% "cięzko chorych" rencistów. Brak słów... Życzę, aby ciebie dopadło bezrobocie i to wtedy, gdy spełnią się te twoje wizje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa w oslo. Re: Kto lubi pracować - to albo już wyjechał, alb IP: *.studby.uio.no 16.07.06, 12:12 To w Polsce sa zasilki dla bezrobotnych? Hahaha, chyba zartujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeDe Re: Kto lubi pracować - to albo już wyjechał, alb IP: *.chello.pl 16.07.06, 13:07 > Brak słów... Życzę, aby ciebie dopadło bezrobocie i to wtedy, gdy spełnią się > te twoje wizje. wtedy wezmie sie gazete, znajdzie ogloszenie ( mnóstwo) i pójdzie do roboty i tyle.. praca jest... nie zawsze taka jaką chołota sobie wymarzyła, tzn ciekawa, dobrze płatna i robic nie trzeba, ale jest trzeba chcie pracowac Odpowiedz Link Zgłoś
tofik79 Re: Kto lubi pracować - to albo już wyjechał, alb 16.07.06, 18:18 Jak może kogos kto jest w miarę pracowity, nie ma 2 lewych rąk i przy tym jest uczciwy dopasć bezrobocie w kraju w którym na kafelkarza trzeba czekać 3 m-ce i potem mu płacić 45 zeta od m2??? Za czasów studenckich bedąc w stanach kafelki układać nauczyłem sie w 2 dni. Po 1,5 tyg byłem w stanie sam wykonczyc łazienke... Takze obawiam się że niestety twoje życzenia sie nie spełnią. A podam jeszce jeden przykład - obok mnie w GDansku buduja osiedle. Ludzi do kładzenia cegieł (żaaaadna filozfia) sprowadzają autobusami z wojewodztwa obok. Ci kttórzy to potrafili i im sie chcialo -wyjechali. W gdansku zostaly nieroby. Pozdrawiam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Kto lubi pracować - to albo już wyjechał, alb 16.07.06, 14:57 do tofik79:a ja na twoim miejscu poszedł bym jeszcze dalej:reaktywować K.L.A. i zagazować tych wszystkich obiboków.Znałem kiedyś takich cwaniaczków którzy tak jak ty piłowali mordy a potem staczali się na sam dół.W dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
tofik79 Re: Kto lubi pracować - to albo już wyjechał, alb 16.07.06, 18:29 A co to było K.L.A? Wyrażenie "piłowanie mordy" oznacza ze nie mam racji? Zagazować to nie raczej. Ale jak obiboki bedą mieli do wyboru zdechnać w smrodzie z głodu albo nauczyć sie PODAWAC cegły na budowie za 1500 pln to myslę ze bezrobocie sie szybko zmniejszy... Sorry, żyjemy w kraju w którym jest milion ludzi po studiach i którzy nie za bardzo potrafią robic cos konkretnego (poza bazgroleniem po forach) i oczekują ze ktos im da prace za 3000 pln. A koleś po studiach nie zniży sie przeciez do ukladania kafelków... W bogatych krajach ludzie pracują w zawodach na ktory jest popyt i za ktore sa dobre pieniadze. A jak takiego nie mają to sie przekwalifikowują a nie płacza w kącie ze ich nikt nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Pollack Alert IP: *.icpnet.pl 15.07.06, 21:14 > Pani Anulewicz z WUP jak jest taka cwana to niech sama jedzie zbierać truskawki Pollack Alert! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: Pollack Alert IP: *.chello.pl 16.07.06, 10:38 A ile pani Anulewicz będzie z tego miała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darmozjady Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.wszplock.pl / *.c152.petrotel.pl 16.07.06, 01:12 nie opłaca się bezrobotnemu a mi sie tym bardziej nie opłaca płacic na takiego pseudobezrobotnego. koniec z pieniędzmi za darmo. lepiej nic nie robic i dostawac kase to sie opłaca tylko nie mnie bo to z moich podatków.lepiej żyz na koszt społecz3ństwa i wymyślac powody by nic nie robic a to praca ciężka, a to malo płatna, a to nie będzie kapitalista pluł nam w twarz, nie będzie taki dorabiał bauerów. co urwa jest , nie robisz nie jesz no i nie pijesz oczywiście . zaraz upska by ruszyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.pools.arcor-ip.net 16.07.06, 01:13 Odpowiadasz na : Gość portalu: darmozjady napisał(a): > nie opłaca się bezrobotnemu a mi sie tym bardziej nie opłaca płacic na takiego > pseudobezrobotnego. koniec z pieniędzmi za darmo. lepiej nic nie robic i > dostawac kase to sie opłaca tylko nie mnie bo to z moich podatków.lepiej żyz na > > koszt społecz3ństwa i wymyślac powody by nic nie robic a to praca ciężka, a to > malo płatna, a to nie będzie kapitalista pluł nam w twarz, nie będzie taki > dorabiał bauerów. co urwa jest , nie robisz nie jesz no i nie pijesz > oczywiście . zaraz upska by ruszyli. ************************** Polska przestrasza a spoleczenstwo szokuje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.06, 02:25 Kurde, ludzie płacący na bezrobotnych. O czym wy mówicie. Mam 26 lat jestem szczupłą dziewczyną, mam 5 letnią córeczkę. Od 4 lat jężdzę do Niemiec (konieczność)na szparagi.I nie życzę takiej pracy żadnemu z płacących podatki na mnie. Po 2 dniach uciekł by z pola tylko by się kurzyło za nim. Czy ktoś widział jak schodzą paznokcie od rycia w ziemi. Kto wie jak to wygląda przez 60 dni chodzić w pozycji niewyprostowanej napewno by takich głupot nie wypisywał. Ludzie jadą na polu praktycznie na środkach przeciwbólowych stosowanych przy bólach nowotworowych. Inaczej nikt tego nie jest w stanie wytrzymać (mówię o osobach 30-50 lat) Żadne śmieszne euro nie wynagrodzi zdrowia które się traci każdego dnia. Znam też zbiory (oliwki, winogrona, cytrusy - Grecja się kłania). Kto nie był niech się niewypowiada. Jakie przywileje ma bezrobotny? Zasiłek? Chyba żartujecie. Jak można obrażać bezrobotnych że to lenie. Bo masz robotę załatwioną przez tatusia lub wujka, a nie masz zadnych do niej kwalifikacji. A może skończyłeś jakieś śmieszne studia na które jedynym kryterium przyjęć była opłata wpisowego?. Takich pseudo inteligentów faktycznie jest teraz fuul. Proszę znajdzcie osobę młodą która nie studiuje. Czyżby średnia naszej inteligencji tak bardzo poszła w górę, czy może poziom uczelni...Miałam okazję pracować z nowostudentami, którzy z wyzszością spoglądali na plebs ze średnim lub niedaj boże zawodowym. Bo oni studiują, tatuś płaci za szkołę. Ty jesteś zerem bo tatusia nie było stać na opłacenie dalszej nauki. Poziom wykształcenia wychodził już przy pierwszej potrzebie wykazania się znajomością angielskiego. Jeśli student ostatniego roku nie potrafi porozumieć się na poziomie ucznia szkoły podstawowej, to znaczy że jest napewno dobrze. I teraz taki inteligencik ma prawo w jednym rzędzie stawiać meneli z prawdziwym bezrobotnym bo ten ma przyjemność mieszkać na Mazurach. Sprawa urzędów pracy to też fajny temat. Nagłaśniane są oferty które nie interesują pracowników urzędu i ich rodzin wraz ze znajomymi. O tych naprawdę atrakcyjnych żaden z bezrobotnych się niedowie. Pozdrawiam niebezrobotnych, bezrobotnych którzy zamierzają wyjechać za granicę zapraszam na moją stronę o pośrednikach - oszustach www.oszukany.prv.pl .Sory za błędy, styl itp ale nie posiadam wykształcenia pozwalającego na bycie ponad... właśnie bezrobotnym Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOAL99 W Polsce realne bezrobocie to ok 8% , reszta IP: *.orange.pl 16.07.06, 08:49 to szara strefa, gdzie pobiera sie zasilki i pracuje normalnie na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Jakie k... zasiłki, GOAL99? 10% je ma... IP: *.icpnet.pl 16.07.06, 10:29 Chyba że symboliczne z opieki społecznej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jakie k... zasiłki, GOAL99? 10% je ma... IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 16:29 co ósmy podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.kl.amwaw.edu.pl 16.07.06, 08:51 Zbieralem winogrona przez 7 lat, ale we Francji. Srodowisko super. Niesamowici studenci ( i nie tylko) z calego swiata. W jednej winnicy zbior sie konczy - trzeba przeniesc do rejonu bardziej na polnoc. Znam ludzi co zbierali przez ponad 2 miesiace - zaczeli kolo granicy z Hiszpania a skonczyli kolo granicy z Niemcami. Robota ciezka - jak kazda na polu - ale wspomnienia super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.rybnet.pl 16.07.06, 10:33 powiedzmy sobie wprost- znacznej częsci bezrobotnych nie chce sie pracować- ja robiłem w miasteczku oddalonym od mojego miejsca zamieszkania o 27 km za 400 zł miesięcznie i mnie się opłacało- miałem ubezpieczenie i starczyło jeszcze na częściowe utrzymanai a jak ktoś uważa, że w domu więcej wysiedzi to co zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALFREDA Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.chello.pl 16.07.06, 11:13 Czy Pani Anulewicz nie słyszała o naborze w ZachODNIOPOMORSKIM przed laty.Też do Hiszpanii.Ile było płaczu i bólu. Oszustwo i kłamstwo a winnych brak.Ale ktoś za to bjerze.Teraz szukają naiwnych w innym regjonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alda Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 11:37 Wcale mnie nie dziwi małe zainteresowanie. Tyle juz ludzi oszukano w Hiszpanii i innych krajach. Nikt nie chce sie skazać na poniewierke i wyzysk. W kraju byłaby to atrakcyjna praca, a tam kto wie ile zostanie po potraceniu kosztów wyzwienia i pewnie mieszkania. Narze urzedy powinny sprawdzac oferty i negocjować ludzkie warunki i wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwany lis Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.std.tsi.tychy.pl 16.07.06, 11:51 a gdzie informacja ile zarabia Hiszpan zbierający truskawki nie ma to jak z polaka zrobić murzyna, CO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tludzki4 Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? 16.07.06, 14:39 mam lat 60. byłe z zawodu inzynierem chemi. wiedzę jeszcze posiadam do uzytku TOWARZYSKIEGO. kilkakrotnie byłem na zasiłku. miałem działalność. bezrobocie jest w dużej części zagadnieniem PSYCHICZNYM. nie można samemu w pojedynkę odbić się od bezwartości i niepotzrebnosci. i dlatego proponuję ludziom z olsztyńskiego JECHAĆ na miesiąc lub dwa celem ZMIANY PSYCHIKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j72 Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 19:27 Ambicją pani Amulewicz i ogólnie UP powinno być znajdowanie ludziom pracy w kraju a nie za granicą, na dwa - trzy miesiące. Robienie takiego szumu wokół tego typu ofert pracy - takich "perełek", to jest mydlenie oczu ludziom, że te pożal się Boże urzędy pracy spelniają swoje obowiązki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-z Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 15.07.06, 07:26 podeslac im zenka technika mechanizacji rolnictwa tego od nie ma mocnych pewnie by cos zaradzil i zamiast opornych ludzi do pracy podeslalby im pare kombajnow do zbierania winogron co od dawna jest praktykowane w usa i australii ale w unii.....................itd Odpowiedz Link Zgłoś
ozzy10 wykolejeńcy 15.07.06, 10:38 > oto i polskie bezrobocie... lenie, pasozyty, zlodzieje... wyborcy PIS. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loco ZMP piętnuje bumelantów? IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.06, 17:08 Co wy tutaj macie za problem? Czy teraz jest obowiązek jeździć do pracy do Hiszpanii? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk dla chleba Panie dla chleba i gory porzucic trzeba 15.07.06, 20:52 Jakby rodziny bezrobotnych nie mialy co do geby wlozyc tak jak to bylo w XIX i na poczatku XXw w Iralndi to by pojechali a tak to tylko pracujac "na czarno" narzekaja ze zapomogi sa za male, ze sa oszukiwani, ze za daleko, ze sie nie oplaci ze nie lubia konkurencji Arabow itd........... Polak zawsze musi byc cwanszy: tyle ze w koncowym rozrachunku za te polskie cwaniactwo placa przyszle pokolenia Polakow ! Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek_opalek1 Re: ZMP piętnuje bumelantów? 15.07.06, 20:53 > Co wy tutaj macie za problem? Czy teraz jest obowiązek jeździć do pracy do > Hiszpanii? Może go nie być. Ale dlaczego ja obowiązkowo mam utrzymywać tych bezrobotnych? Może oni mnie poutrzymują dla odmiany? Też mają dwie nogi i siedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: ZMP piętnuje bumelantów? IP: *.resman.pl / 84.38.160.* 15.07.06, 21:52 A może ty koszłku-gupałku powiesz w jaki sposób utrzymujesz tych bezrobotnych? Od dawna w Polsce nie ma zasiłków i bezrobotni nic nie dostają. Ile podatku zapłaciłeś? A ile oszukałeś na podatkach? Ktoś kto nie ma za co kupić gazety ma jechać do Hiszpanii??????? Odpowiedz Link Zgłoś
laureno Re: ZMP piętnuje bumelantów? 15.07.06, 22:45 > Ktoś kto nie ma za co kupić gazety ma jechać do Hiszpanii??????? Jeżeli dzięki temu stać go będzie na gazetę, to chyba całkiem logiczne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingu Re: ZMP piętnuje bumelantów? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.07.06, 00:24 > A może ty koszłku-gupałku powiesz w jaki sposób utrzymujesz tych bezrobotnych? > Od dawna w Polsce nie ma zasiłków i bezrobotni nic nie dostają. zamiast zaczniesz przezywac pomysl: to nie kosztuje. kto placi za szpital, szkole, w koncu kto placi za asfalt na drodze, dla bezrobotnego i jego rodziny. w koncu to tez kosztuje i wszyscy z tego korzystaja. a brak chetnych po prostu oznacza, ze na ta prace nie ma chetnych bo sie najwyrazniej nie oplaca. (za niska oferta. znaczy ze w polsce tak zle nie jest, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była bezrobotna Re: ZMP piętnuje bumelantów? IP: *.acn.waw.pl 16.07.06, 08:19 Niezupełnie. Oznaczać też może, że ryzyko jest zbyt duże. Nie czytałeś artykułów na ten temat? Jak polskich niewolników pilnują uzbrojeni strażnicy, pilnując zwłaszcza, żeby na policję nie donieśli? Może też oznaczać, że trudno jest wziąć dziecko ze sobą, albo zostawić je w kraju bez opieki. Jeśli idzie o utrzymywanie bezrobotnych, to utrzymuje ich rodzina, nie Ty. Ty co najwyżej płacisz większą składkę zdrowotną. Z dróg nie korzystają, bo samochodów nie mają. Wyjeżdżam. Znowu. Nie do owoców. Mam zawód pozwalający w każdym cywilizowanym kraju żyć dużo powyżej średniej. W każdym, ale nie w Polsce. Wróciłam, tu nie mogę znaleźć pracy, a to co zarabia mąż nie bardzo nam starcza. Tym razem wyjeżdżamy na dłużej - trzyletni kontrakt. Oczywiście całą rodziną. Efekt pewnie będzie taki, że moje dziecko będzie kiedyś pracowało, bezrobocia się nie będzie bało, ale na Twoją emeryturę już nie zapracuje. Masz dzieci? Czy będziesz, żeby się tak wyrazić Twoim językiem, emerytem-pasożytem? Kto Was - mądrali podobnych do mnie parę lat temu - utrzyma kiedy się zestarzejecie? Wiesz, jeśli dana osoba potrafi znaleźć pracę wszędzie, tylko nie w jednym konkretnym kraju, to z tym krajem jest coś nie tak, a nie z tą osobą. Tylko że nie każdy jest w stanie wyjechać, sam spróbuj, najlepiej obciążony potomstwem... Odpowiedz Link Zgłoś
cabernet.merlot Re: ZMP piętnuje bumelantów? 16.07.06, 09:28 Gość portalu: była bezrobotna napisał(a): > Niezupełnie. > Oznaczać też może, że ryzyko jest zbyt duże. > Nie czytałeś artykułów na ten temat? Jak polskich niewolników pilnują uzbrojeni > > strażnicy, pilnując zwłaszcza, żeby na policję nie donieśli? > Za granica to trzeba znac _jezyk_, zeby moc sie porozumiec nie tylko z jakims tam nadzorca na polu, i wiedziec jak sie komunikowac z miejscowymi instytucjami gdy sie wejdzie w konflikt z takim pracodawca. Dzieki jezykowi mozna n.p. dowiedziec sie co nieco o sprawkach takiego pracodawcy od miejscowych (takze od mediow) Gagatek moze juz byc niezle oslawiony w okolicy a cudzoziemcy moga o tym nic nie wiedziec. Najtrudniej z tym jest u wyjezdzajacych po raz pierwszy i liczacych na to, ze jezyka to oni sie naucza na miejscu, "ze sluchu". No, juz tam ich naucza, "ze sluchu". Ich problemem jest to, ze dotra tylko do najgorszego elementu, gdyz tylko taki bedzie sie nimi interesowal. Jeszcze wiekszym problemem jest to, ze nie beda potrafili odroznic elementu lepszego od gorszego, nie beda wiedzieli kto jest kto i co to za gagatek. Bedzie im sie wydawalo, ze jakis mafioso, ktory tam sie poobijal ze 2-3 lata to miejscowy (bo tak "swietnie" mowi po hiszpansku) Trzeba tez znac miejscowe instytucje i wiedziec gdzie ich szukac (do tego potrzebny jest oczywiscie jezyk) Jezyk powinien byc miejscowy by mozna sie porozumiec jako tako z kazdym. Jezyk miedzynarodowy, taki jak angielski nie wystarczy. Jest dobry dla turystow albo specjalistow, ktorym potrzebni sa tylko tacy, ktorzy tez ten jezyk znaja. Potrzebna jest tez pewna ilosc pieniedzy by w razie czego moc sie uniezaleznic od takiego pracodawcy. Pieniadze i paszport moga byc ukradzione. Dlatego lepszy by byl jakis wynajety schowek w banku czy innymi miejscu (moze sie umowic kilka osob by pokryc koszty) i koniecznie metoda natychmiastowego kontaktu z rodzina na sytuacje naglego zagrozenia odporna na brak pieniedzy czy paszpotu czy nawet utrate telefonu komorkowego. Moze to byc jakas miedzynarodowa karta prepaid z darmowym numerem dostepu i wystarczajaca iloscia oplaconego czasu, telefon typu "collect", skype, e-mail. Taka osoba powinna miec ustalona metode otrzymania pieniedzy na powrot i wiedziec gdzie je moze szybko odebrac. Najlepsza w tej roli bylaby jakas uczciwa, nie zlodziejska, instytucja, wiec lepiej prywatna dobroczynna lub nawet platna w rozsadnych granicach, niz panstwowa, bo panstwo, to wiadomo, zlodziej na zlodzieju i zlodziejem pogania. Jest jednak grozba, niezaleznie od tego, ze moze byc trudno tyle warunkow spelnic, ze jesli ktos moze sie tak zabezpieczyc czy byc przez kogos zabezpieczony, to moze przestac odczuwac skomplikowanie swojej sytuacji i czuc sie zbyt pewny siebie, a wskutek tego poddac sie (skwitowac) pod byle presja (jest przeciez zabezpieczony). Wtedy oczywiscie potrzebuje od kogos pieniedzy, potem ich nie ma z czego oddac i na nastepna eskapade juz nie bedzie mial ich skad wziac, bo kto pozyczy takiemu, kto jezdzi i wraca z niczym? Taki sposob myslenia, niestety pojawia sie dosc czesto. Niektorzy ludzie, ktorzy n.p. wykupia sobie czlonkowstwo w AAA natychmiast zapominaja zatankowac na czas, bo skoro ich ktos zabezpiecza na okazje awarii to mozna nie bac sie spodowodania awarii samemu. Tacy, ktorzy maja dobre ubezpieczenie zdrowotne albo samochodowe, zaczynaja sie leczyc na wszystko, na co choruja i nie choruja albo obijaja samochod o to co im stoi na drodze bo "ubezpieczenie placi". A potem, skladka rosnie i klnie sie system. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: ZMP piętnuje bumelantów? 16.07.06, 10:20 > > Nie czytałeś artykułów na ten temat? Jak polskich niewolników pilnują uzb > rojeni > > > > strażnicy, pilnując zwłaszcza, żeby na policję nie donieśli? To są pojedyńcze przypadki. Znam kilka osób, które wyjeżdżały na takie krótkie kontrakty. Sama też byłam. Nikogo nie pilnował żaden uzbrojony strażnik. Znać język, to przydatna rzecz, lecz na takich kontraktach mało kto zna. Ja nie znałam , tylko angielski, i jakoś dałam sobie radę. W takich grupach zawsze jest ktoś, kto zna język, którym posługuje się pracodawca. Taki klient ma wtedy najlepszą fuchę. Jest to praca ciężka i o ośmiu godzinach pracy dziennie- to raczej można zapomnieć. To jest praca w rolnictwie, a roślinki nie czekają. Trzeba zbierać na czas. Ja zbierałam jeszcze dodatkowe zlecenia. Byłam wykończona, ale kasę też przywiozłam. Miesiąc wycięty z życiorysu, ale się opłaciło. Odpowiedz Link Zgłoś
cabernet.merlot Re: ZMP piętnuje bumelantów? 16.07.06, 09:40 Gość portalu: była bezrobotna napisał(a): > Niezupełnie. > Oznaczać też może, że ryzyko jest zbyt duże. > Nie czytałeś artykułów na ten temat? Jak polskich niewolników pilnują uzbrojeni > > strażnicy, pilnując zwłaszcza, żeby na policję nie donieśli? > Może też oznaczać, że trudno jest wziąć dziecko ze sobą, albo zostawić je w > kraju bez opieki. > > Jeśli idzie o utrzymywanie bezrobotnych, to utrzymuje ich rodzina, nie Ty. Ty > co najwyżej płacisz większą składkę zdrowotną. Z dróg nie korzystają, bo > samochodów nie mają. Korzystaja. Korzysta chocby panstwo, ktore utrzymuje caly sytem, w ktorym sa i oni. Korzysta zluzba zdrowia, w ktorej oni sie lecza, korzystaja szkoly, korzystaja ci, ktorzy tamtych zaopatruje etc. To sa wlasni te luki w bilansie. To jest to co powoduje zdziwienie typu: W Polsce PKB na glowe jest ok. 50% sredniej w UE a zarobki nie sa 50%. Mowi sie oczywiscie o zarobkach netto. Nie sa gdyz sa wieksze podatki idace n.p. na duza ilosc przedwczesnych emerytow. Z koleji ci przedwczesni emeryci i bezrobotni nie wytwarzaja przeciez produktow czy serwisow, ktore inni mogliby kupic, wiec nie mozna puscic wiekszej ilosci pieniedzy w obieg. Panstwo jest z koleji na dorobku a pewne minimum wydatkow musi ponosic bardziej w proporcji do ilosci ludnosci niz do dochodu narodowego i tym wiecej musi wydawac na rozbudowe majatku trwalego im mniej go ma w porownaniu z bogatymi od dawna krajami. Nie chodzi mi o zastanawianie sie kogo obarczac wina a kogo nie ale o fakty. O to, ze sa jakies kszty, ktorych nie bierze sie pod uwage najczesciej przez ignorancje i z tego powodu popelnia bledy. Bledy natomiast kosztuja. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: ZMP piętnuje bumelantów? 16.07.06, 15:17 cabernet_meriot:"państwo jest z kolei na dorobku"Te kure..kie państwo jest na dorobku chyba od czasów przed rozbiorowych rządzone przez róznych złodziei i kanalie no i przede wszystkim czerwonych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: ZMP piętnuje bumelantów? IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 17:39 jeżeli już się można do czegoś doczepić to do utrzymywania Urzędów Pracy - ja wiem jak wyglądają (elegancko!) i ile ludzi płaszczy tam d...ska, na jakich stanowiskach: kierownik, wicekierownik, radca prawny (!), 2 (!) osoby w informacji, do przyjmowania podpisów 5 okienek i pięć osób, przy czym terminy wyznaczone są na jeden dzień, tak, że przez jeden dzień są kolejki, przez pozostałe spokój, doradca zawodowy (mgr), główna księgowa, kilkanaście pospolitych urzędniczek i do tego stado stażystów, głównie krewnych i znajomych królika. I to wszystko w trzypiętrowym budynku w 50-ciotysięcznej gminie! Te urzędy są zupełnie niepotrzebne, a już na pewno nie w takiej formie. Na początku lat 90-tych zasiłki przysługiwały wszystkim, nawet absolwentom, ale bezrobotny nie mógł odmówić przyjęcia proponowanej przez urząd pracy. I było to dobre rozwiązanie, choćby dlatego, że urzędnikom zależało na wynajdywaniu pracy dla bezrobotnych, a obecnie nie robią zupełnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość23 Re: ZMP piętnuje bumelantów? IP: 194.204.136.* 26.07.06, 11:44 Czytając Twoją wypowiedź zaśmiewałam się do łez. Nic nie wiesz, ani o strukturze urzędu, ani o pracy w takiej instytucji. Podejrzewam, iż masz jakieś 15 lat i to o czym piszesz usłyszałaś/eś gdzieś podczas niskiego lotu rodzinnych pogawędek. "ile ludzi płaszczy tam d...ska, na jakich > stanowiskach: kierownik, wicekierownik" - cytat godny kompletnego ignoranta. Nie bronię urzędników, ale zawsze bronię ludzi przed głupotą innych - ponieważ głupota to najgroźniejsza broń. Jeżeli następnym razem będziesz chciał/ała kogoś obrazić to zastanów się dwa razy. Gratuluję.......:) Odpowiedz Link Zgłoś
urbanskaewa Re: ZMP piętnuje bumelantów? 18.07.06, 02:45 Witam była bezrobotna. Pięknie ujełaś i trafiłaś w samo sedno. Styl wypowiedzi singli, singelek czy tym podobnych wynalazków płacących podatki na bezrobotnych jest załosny. Pozdrawiam byłą bezrobotną i życzę powodzenia za granicą. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wykolejeńcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:45 > oto i polskie bezrobocie...lenie,pasożyty,złodzieje...wyborcy PIS. Nic ująć nic dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.server.ntli.net 15.07.06, 17:19 Pani Brzezinskiej proponuje ten wyjazd do Hiszpanii, placa wiecej niz za wierszowke w tym lokalnym dodatku. Radze uderzyc sie w glowe, bo napisala pani wszystko od dupy strony. Nie uwaza pani, ze praca powinna byc w Polsce dla wyksztalconych jak i nie, a nie na koncu Europy? Co to za rewelacja, do wpisania w cv, czy szybkiego kursu odchodzania? Nie dajmy sie zwariowac i biurwy z urzedow wyslijmy na truskawki... nedznych redaktorow tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotny Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: 80.50.167.* 15.07.06, 22:12 Praca w Polsce jest tylko pracować sie nierobom nie chce, w całej unii jest praca tylko jak ktoś jest bezrobotnym to mu tak wygodnie, takie realia. lepper zawsze coś rzuci, Giertych doda na dziecko i mozna pozyc:-) Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? 15.07.06, 19:45 Pan redaktor kopnalby sie do roboty za 5€/h? Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? 16.07.06, 13:33 A jakie kwalifikacje maja owi bezrobotni narzekajacy na niskie stawki by oczekiwac wiecej niz 5 euro za godzine? Moze sa biotechnologami, informatykami, wysmienitymi glazurnikami, hydraulikami.....? Otoz nie! To najczesciej osoby z wyksztalceniem co najwyzej podstawowym i czesto bez jakichkolwiek umiejetnosci. Calym wiec swym zyciem nie zasluzyli na stawke wieksza niz 5 euro za godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
areopag 170 zł dziennie za bezrobotnego bierze pośrednik 15.07.06, 19:51 A robolowi zostaje na czysto zaledwie 30%. Ponadto dlaczego polscy bezrobotni mają wspierać rozwój gospodarczy innych państw? Nasza władza widać wyraźnie zrobiła z nas niewolników Europy ! TAKIEJ WŁADZY PODZIĘKUJMY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek jak jestem bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 19:58 to biore każdą robote dzięki której moge trochę zarobić. Natomiast nasi "bezrobotni" nauczyli sie niepracować, bo po co?. Dostana zasiłek, dodatki mieszkaniowe, inne z opieki społecznej, do tego organizacje charytatywne itd. i uzbiera się tego wiecej niż pensja niewykwalifikowanego robotnika. Więc po co pracować? Ale to jest wina systemu, gdzie państwo okrada pracujacych aby za pomocą uprawianej przez siebie demagogii część rozdac innym, a reszte zachowac dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda Re: jak jestem bez pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:55 Jak to taki luksus,to idz na zasilek i do pomocy spolecznej po jalmuzne,zobaczysz jakim dla nich jestes smieciem.Pokazą ci miejsce w szeregu. A co do ofert w Hiszpanii.Srednio rozgarnieta osoba powinna rozumiec,ze taki wyjazd sporo kosztuje,a do czasu otrzymania wyplaty zyc i jesc tez trzeba.Aby wyjechac,musieli by sie zapozyczyc.Po miesiącu tyrania na czysto zostaną nędzne grosze,ktore tu,na miejscu rowniez mozna zarobic zbierając i sprzedając runo lesne np.Widze,ze niektorym brak wyobrazni,a nowobogactwo w glowach przewraca.Mozna miec wiele i wszystko stracic jednego dnia bez swojej winy.Niektorym takie doswiadczenie by sie przydalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: jak jestem bez pracy IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:57 e tam, d..a jasiu, zasiłek przysługuje co 8-memu zarejestrowanemu bezrobotnemum, a ponieważ można dostać go dopiero po 3 latach pracy (wtedy najniższy - 300-coś na rękę) i otrzymuje się go tylko pół roku przeważnie, można uznać, że bezrobotni sami na niego zapracowali. Dodatków mieszkaniowych to nikt nie daje z tego co wiem, może jakieś z pomocy społ. na dzieci są przekazywane, ale na dorosłych to pewnie nie. Wyjaśnienie kwestii dlaczego nie chcą pracować powinna zająć się ta propagandowa gazeta, bo wg mnie wcale powodem nie są jakieś mityczne zasiłki. Ja domyślam się, że ci bezrobotni mają jakieś swoje sposoby na przeżycie, może kradną, może zbierają złom, może jakieś dorywcze zajęcia, a może mają po prostu jakiś ogródek ze studnią i krowę i z tego żyją. To tylko domysły, bo nie znam tych terenów. Wiem jak to robią w wałbrzyskim i na Śląsku, jak jest tam powinna napisać Gazeta. Warto by było też zauważyć, że ktoś kto jest długo bez pracy popada w marazm i taka eskapada jest dla niego nie do wyobrażenia, nie mówiąc, że zapewne należy posiadać spory szmal na wyjazd (skąd wziąść?). === Prawda jest jak Gazeta: Wybiórcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: 170 zł dziennie za bezrobotnego bierze pośre IP: *.pools.arcor-ip.net 15.07.06, 21:16 Odpowiadasz na : areopag napisał: Nasza władza widać wyraźnie zrobiła z nas niewolników Europy ! > TAKIEJ WŁADZY PODZIĘKUJMY!!! *********************** tu przyznam ci 100% racji. Nie tylko wasz rzad ale takze wy sami przyczyniliscie sie do tego. Zniszczyliscie wasz rynek pracy, niszczycie tez rynek pracy poza granicami kraju. Teraz macie pretensje do Hiszpanow czy innych? Miejcie pretensje tylko i wylacznie do samych siebie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: 170 zł dziennie za bezrobotnego bierze pośre 16.07.06, 15:27 marta50 No jasne obywatele sami sobie zniszczyli rynek pracy!To pewnie obywatele przeprowadzili złodziejską prywatyzację a nie UD,UW,SLD-UP,AWS i inn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polski kibol Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 19:55 Zlikwidowac ten ..y socjal - to jedyny ratunek dla kraju. A ile bedzie wiecej pieniedzy na drogi, mosty, stadiony itp. No ale jak tu zlikwidowac socjal jak rzadza socjalisci z prawicy? Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? 16.07.06, 09:53 Tak, masz racje, nasz kraj potrzebuje szczegolnie wiecej mostow. Dla bandziorow, zeby mieli po czym rozbijac sie Mercedesami, i dla bezdomnych, zeby mieli pod czym spac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af bcn wysLac ich zagranice, Ale po co stadiony ?? n txt IP: *.bcn1.adsl.uni2.es 16.07.06, 15:44 x Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum widac nie żyje im sie tak źle, IP: *.aster.pl 15.07.06, 19:57 skoro nie czuja wystarczającej motywacji, by dorobić na chleb/mieszkanie/ podręczniki dla dzieci. dla mnie ten artykuł to kolejny argument za cięciem świadczen socjalnych - wtedy nie będzie przebacz, trzeba będzie ruszyc 4 litery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duuuude Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:00 gracjas, gracjas, gracjas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RE Tendencyjne artykuly wyborczej IP: 80.72.196.* 15.07.06, 20:01 Po raz kolejny Gazeta stara sie dowiesc ze bezrobotni w Polsce nie chca pracowac - BZDURA !!! tendencyjne artykuly chyba na zamowienie rzadu ...bo inaczej wyjasnic tego nie umiem - po ostatnim artykule o bezrobociu w Slupsku - w ktorym sam mieszkam - sprawdzilem - podane przez Wyborcza przyklady sa wyssane z palca - nie wiem czy dziennikarz chcial zarobic pare groszy za artykul - bo to teraz modnie pisac o tym iz bezrobotni nie chca pracowac - sprawdzilem bylem u wskazanych w artykule osob (pracodawcow) i zaden z nich nie chcial zatrudnic nowych osob - a juz na pewno nie na takich warunkach jakie opisywala wyborcza - owszem jakis dziennikarz u nich byl ale to byla luzna rozmowa - w zaden sposob nie zautoryzowana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Tendencyjny (sponsorowany) artykuł GW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Tendencyjny (sponsorowany) artykuł GW IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:04 to jest charakterystyczne dla wyborczej, to manipulowanie, a nawet przekłamywanie:) Jeden ze znajomych, który kiedyś też występował w artykule (na inny temat) dowiedział się o sobie, że po pracy przesiaduje w piwiarni, a jest... abstynentem i nie cierpi nawet zapachu piwa:) Ale pasowało do jakiejś tezy to zmienili nieco mu biografię:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol W Hiszpanii robią głupków z naszych. I Wy też? IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.06, 20:09 Byłem w Hiszpanii na zbiorze winogron w ubiegłym roku. Porównałem moje wrażenia z ojcem który był we Francji w latach 80-siątych. To są dwie różne opowieści. Dochodzi upokorzenie i wyzysk. Niektórym to może odpowiadać... Urodzili się niewolnikami. I innego wyjścia nie widzą. Ale za parę złotych też można zachowywać się niegodnie będąc urzędnikiem czy redaktorem, ale to też jest jakaś forma niewolnictwa - wobec obowiązujących trendów na piep..nie władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ludia Re: W Hiszpanii robią głupków z naszych. I Wy też 15.07.06, 23:19 Pewnie, a branie kasy z UP albo innego Mopsu, to jest godność. Lepiej żerować na nędznie zarabiających babkach w biedronkach i innych żabkach niż ruszyc dupę do roboty. Nawet jakby to tylko miał być zarobek na 1 miesiąc życia. Chciałam zauważyć ze ci, którzy nie dostają zasiłku a są tylko zarejestrowani są np. uzbezpieczeni. I ci. którzy pracują też na to ciężko bulą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poloaczek Re: W Hiszpanii robią głupków z naszych. I Wy też IP: *.wszplock.pl / *.c152.petrotel.pl 16.07.06, 01:48 nastepny gołodupiec w piuropuszu i ostrogach. nikt nie musi z nikogo robic głupka jak nim jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.nyc.res.rr.com 15.07.06, 20:12 Jak czytam takie wypowiedzi jak ta >>>>oto i polskie bezrobocie... lenie, pasozyty, zlodzieje... wyborcy PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? 15.07.06, 20:48 A ty co "elita" jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Glupi tekst 15.07.06, 20:14 za 170 zl w kraju moge zbierac nawet kocie gowna , jak bede chcial wyjechac to nie bede skomlal o pomoc urzedu pracy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.Red-217-125-82.staticIP.rima-tde.net 15.07.06, 20:22 w hiszp. za malo albo i wcale nie placa. niestety za duzo oszustw tutaj bylo, wiec dlatego nikt nie chce przyjezdzac. zreszta, traktuja nas jako najtansza sile robacza, tansza od nielegalnych :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Zamiast szczekać na Polaków najpierw przeczytaj IP: *.icpnet.pl 15.07.06, 20:22 artykuł. Chociażby ten fragment - "Ta oferta nie jest szczególnie atrakcyjna, bo i termin wyjazdu jest krótki i samemu trzeba płacić za wyżywienie." Bezrobotni nie mogą sobie pozwolić na pomyłkę i skończyć jak jedna z polskich grup w Hiszpanii, która po okresie zatrudnienia nie miała za co wrócić do Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.plock.mm.pl 15.07.06, 20:28 Mowisz wylavznie o sobie nie masz pojecia co to znaczy zostac bezrobotnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaorac was wy aroganckie glupki!!!? IP: *.hsd1.wa.comcast.net 15.07.06, 20:29 jak mozna zarobki za granica przeliczac na zlotowki? 3 czy cztery euro na godzine to placa najemnych niewolnikow, za takie pieniadze na zachodzie nikt nie kiwnie palcem, dlaczego polak ma to robic, jestescie trzecim swiatem, republika uposledzonych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topol-1 zapomniałeś o czymś IP: *.nat.student.pw.edu.pl 15.07.06, 21:41 nie napisałeś nic o atomówkach, co zazwyczaj to dodajesz :-) jesteś taki monotematyczny Odpowiedz Link Zgłoś
cabernet.merlot Re: wy aroganckie glupki!!!? 16.07.06, 08:48 Gość portalu: zaorac was napisał(a): > jak mozna zarobki za granica przeliczac na zlotowki? 3 czy cztery euro na > godzine to placa najemnych niewolnikow, za takie pieniadze na zachodzie nikt ni > e > kiwnie palcem, Kiwnie za niewiele wiecej, n.p. w USA i jeszcze ciagna z innych krajow by kiwac. Poniewaz osiedlaja sie na stale wiec musza sobie zapewnic za podobne pieniadze utrzymanie calej bazy zyciowej gdyz nie maja zadnej do ktorej mogliby po miesiacu wrocic w kraju pochodzenia a wiec n.p. mieszkan, opieki zdrowotnej czy chocby komunikacji, ktore sa bez porownania drozsze niz w Polsce. I jeszcze sobie chwala narzekajac na rodakow pozostalych w kraju, ze im sie cos takiego nie podoba. 4 Euro/ to jest na dzien dzisiejszy $5.06 www.dol.gov/esa/minwage/america.htm Oczywiscie nie kazdy musi kiwac palcem za tyle. Kto ma lepsza prace albo sposobnosc znalezienia lepszej, ten nie musi kiwac za takie pieniadze. Ale kto musi ten kiwa, a jesli mu to nie wystarcza to musi wydluzyc swoj czas pracy i pracuje w wiecej niz jednej robocie. Trzeba wiedziec, ze w Ameryce w razie choroby, nie ma dlugich zwolnien lekarskich czy bezplatnej opieki zdrowotnej. Wrocic do kraju pochodzenia za ocean, by sie leczyc z grypy czy zlamanej nogi nie bardzo mozna, z roznych powodow. Ci, ktorzy w Polsce utozsamiaja liczbe bezrobotnych z liczba ludzi ktorych mozna zatrudnic do jakiejkolwiek pracy popelniaja pewien elementarny logiczny blad: Wydaje im sie, ze kazdy kto w danym momencie jest bez pracy jest bez zadnej wartosci albo musi miec takie poczucie jakby byl, nie ma prawa miec zadnych planow na przyszlosc czy ambicji i musi sie bezwolnie potoczyc gdy go ktos popchnie do najnizej platnej pracy aby przezyc do jutra. Tak moze byc, ale tak nie musi byc. Nie kazdy aktualnie bez zajecia musi byc bez srodkow do zycia czy zadnych perspektyw na lepsza prace i to niezaleznie od tego czy dostanie jakis zasilek czy nie. Tacy ludzie widza bezrobotnych jako grupe bez zadnej struktury zawodowej a wlasciwie jako jakis omnipotentny zawod mogacy i muszacy isc do kazdej pracy. Kazdy jako tako rozgarniety wie, ze tak nie jest. Takie stawianie sprawy to czysta demagogia. Gdy sie szuka ludzi do konkretnej pracy to sie nie liczy liczby ludzi w ogole bezrobotnych czy udajacych bezrobotnych tylko ludzi bezrobotnych naprawde szukajacych wlasnie takiej pracy i wlasnie taka prace mogacych albo muszacych wykonywac. Zawsze i w kazdym kraju tak jest i tak bylo. Tych, ktorzy nie moga lub nie musza danej pracy wykonywac liczyc nie nalezy! > dlaczego polak ma to robic, jestescie trzecim swiatem, republika > uposledzonych? A dlaczego kto inny ma to robic? W czym Polska jest lepsza od trzeciego swiata jesli nie ma okazji do zarobku lepszego niz w trzecim swiecie? Przypisywanie sobie jakiejs nieuzasadnionej wyzszosci nie prowadzi do zadnych przydatnych wnioskow. Na czym niby polega wyzszosc? Na samozwanczym obwolaniu sie lepszymi od trzecioswiatowcow? Podobienstwa Polski do trzeciego swiata: W Polsce szerzy sie zjawisko t. zw. "wlascicieli parkingow" czyli samozwanczych "strozow", ktorzy zawlaszczaja bezplatne publiczne parkingi. Domagaja sie haraczu od parkujacych pod grozba uszkodzenia samochodu. Skorumpowana i nisko oplacana policja nie bierze ich za przyslowiowa d... by ich nauczyc rozumu i wybic im z glowy oddawanie sie takiemu "zajeciu". Podobne zjawisko jest od dawna znane n.p. w Meksyku gdzie jest to szanowany w niektorych kregach zawod, przechodzacy z ojca na syna. System jest za slaby i nie ma pieniedzy by wchlonac n.p. do wiezienia takich malych zlodziejaszkow. Natomiast mieszkancy takiego kraiku sa wystarczajaco bezczelni by wypominac n.p. Amerykanom posiadanie wystarczajacej ilosci srodkow by takich ptaszkow trzymac za kratkami. Nazywaja to barbarzynmstwem amerykanskiego systemu, ktory jest rzekomo strasznie represyjny, wobec "ludzi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwaniak Ale to w Hiszpanii IP: 217.97.193.* 15.07.06, 20:31 a wiadomo że tam są koszty życia wyższe, nie wiadomo czy pracodawca uczciwy i może jakieś "obozowe" warunki pracy i w sumie po podliczeniu wszystkiego wątpię żeby to było warte zachodu, zarobi się na pewno ale nie 170pln dziennie jak w tytule - to tylko chwyt reklamowy. Gdyby dawali analogiczną pracę w Polsce to tabuny chętnych by okupowały UP; bezrobotni też potrafią liczyć:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uga-buga Re: Ale to w Hiszpanii IP: *.dbln.cable.ntl.com 15.07.06, 21:16 Zapewniam cie ze 40 eur dziennie to gowno nie pieniadze. To ze Polacy sami robia z siebie Meksyk Europy to juz zalosc bierze, ale to ze ci, ktorzy tego nie robia dostaja zjebe od jakies tepej idiotki, ktora siedzi wygodnie na fotelu i bandy skretynialych forumowiczow to sie po prostu noz w kieszeni otwiera.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:36 W Polsce nigdy nie było bezrobocia. Sa tylko lenie, nieroby i pasożyty. Odpowiedz Link Zgłoś
meleme Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? 15.07.06, 20:36 80% berobotnych to złodzieje okradajacy ludzi legalnie pracujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajeto Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.06, 20:50 To wyglada gorzej. Nie 80%. RóWNO. 1 pracujący utrzymuje - 1 bezrobotnego i innego pasożyta. Zabrać zasiłki w postaci wypłat pieniężnych i zastąpić pomoc rzeczową. Na wiochach najlepiej schodzi tanie wino oczywiście kupione za gotówkę a reszta na "kreche". Cały system pomocy w tym smutnym kraju jest do wymiany. A poza tym "biali murzyni" z Polski nie mają co wybrzydzać. Teraz to jest "modne" wg gośća z tej prywatnej w Nowym Sączu, żeby rodacy zdobywali doświadczenie za granicą. Tylko po co komu w Polsce zbieranie winogron. Nalewanie piwa i smażenie frytek to już coś. Może się przydać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:09 żeby dostać zasiłek na pół roku, to trzeba popracować 3 lata, w tym czasie opłacając choćby składki na ZUS - prawie 700 co miesiąc i podatek dochodowy. Czyli najpierw się wpłaca, żeby później coś (mniej oczywiscie i krótko) dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.resman.pl / 84.38.160.* 15.07.06, 22:04 A w jaki sposób utrzymuje? Zasiłków głupolu w Polsce nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? IP: *.ath.cx / *.icpnet.pl 15.07.06, 20:45 ..lenie,pasożyty,złodzieje zawsze głosowały na SLD... BTW nie każdy ma możliwość zostawienia rodziny i wyjechać na miesiąc daleko od Polski Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: W Hiszpanii płacą za mało naszym bezrobotnym? 16.07.06, 00:19 Gość portalu: areq napisał(a): > ..lenie,pasożyty,złodzieje zawsze głosowały na SLD... > BTW nie każdy ma możliwość zostawienia rodziny i wyjechać na miesiąc daleko od > Polski To kto głosował na pisokomunę i Leppera, z jego "800zł dla bezrobotnych bez własnej winy", tj. głównie dla cwaniaków, głupków i nierobów ? Sami uczciwi i pracowici... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Hiszpanie zepsuli sobie opinię 15.07.06, 20:48 za dużo było informacji o ich przekrętach. Wyjazd do Hiszpani na zbiór owoców przypomina zjazd serpentyną w dół samochodem z zepsutymi hamulcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiazolsztyna stawka w espanii dla robotnika to 8 E za godzine ! IP: *.devs.futuro.pl 15.07.06, 20:51 wcale sie nie dziwie, wrocila wlasnie zHiszpanii, tam stawka dla robotnika (budowa, fabryka, farma) = 8 euro za godzine, wcale sie nie dziwie ze nie ma chetnych!!!! a te 8 euro to netto, po potraceniu kosztow spania wyzywienia!!!!!!!! pozdrawiam wszystkich turystow i fanow Salvadora Dali, Gaudi'ego i Picassa!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hadassa79 Cwaniaki!!!!!!! 15.07.06, 21:03 Sami sobie jedzcie z tej Warszawy i innych metropolii za pól - darmo harować! 43 euro za cały dzien pracy? I do tego koszty podróży i wyżywienie na miejscu z własnej kieszeni? Podurnieliście już chyba na całego. Teraz nie trzeba żadnych pośredników złodziei żeby wyjechać legalnie i zarabiać po 80 euro na dzien. 40 to ja zarabiałam 6 lat temu, nielegalnie, z wiktem i opierunkiem do tego. Nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam takie brednie. A od Warmii, Mazur i tamtejszych tubylców wara!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uga-buga Re: Cwaniaki!!!!!!! IP: *.dbln.cable.ntl.com 15.07.06, 21:13 Popieram w 100%. Kazdy kto zyje za granica wie za takie stawki to wyzysk jakich malo. Odpowiedz Link Zgłoś
nagly-atak-spawacza Re: Cwaniaki!!!!!!! do kwadratu 16.07.06, 08:24 Gość portalu: Uga-buga napisał(a): > Popieram w 100%. Kazdy kto zyje za granica wie za takie stawki to wyzysk jakich > malo. Byłoby tak :zawieźliby ich w odludne miejsce ("możliwość zobaczenie kawałka świata"),przywoziliby im żywność ,która sprzedawali po zawyżonych cenach ("nabycie nowych umiejętności" ..w głodowaniu) i na koniec do całego interesu dopłaciliby ,bo przecież trzeba za coś wrócić . Odpowiedz Link Zgłoś