isabelchen 18.02.07, 13:00 gdzie są jeszcze wolne mieszkania, jeśli są? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 13:03 bodajze 5 developerow w olsztynie jest.. - ciezko wykonac 5 telefonow i sie dowiedziec ?:] Odpowiedz Link Zgłoś
isabelchen Re: rynek pierwotny, mieszkanie 18.02.07, 13:22 zapodałbyś kontakt edziu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 13:25 www.arbet.net.pl www.masbud.pl www.sbm.pl www.ipbilawa.com.pl www.opb.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.tktelekom.pl 18.02.07, 19:10 Mi udało się w Masbudzie i było jeszcze jedno ale niestety nie wiem jakie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 19:16 a dawno kupilas? i co ciekawego wzielas i za ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.tktelekom.pl 18.02.07, 22:01 płacę po 4,5 tys. a umowę podpisałam w piatek mam 52m2 z antresolą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 23:58 widzialem plany tych mieszkan z antresolami na stronce masbudu... na jakiej zasadzie jest ta antresola? widac z gory salon itp? czy jest to drugi poziom gdzie mozna pokoj, dwa pokoje i lazienke z drzwiami zrobic normalnymi? czy nic z tych rzeczy? i wchodzisz po schodach na gore i masz odrazu przestrzen bez mozliwosci scian itp? i na jakiej zasadzie sa schody? wylewka betonowa zrobiona? orientujesz sie ile kosztuje je zrobic na normalne ladne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.tktelekom.pl 19.02.07, 14:52 na mojej antresoli mogę zrobić dwa pokoje,obecnie jest widok na pokój dzienny.Na górze sa dwa okna typu velux i jedno "normalne"moja góra ma pow uzytkowej 20m2 a po podłodze 45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albatros Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.02.07, 20:59 mój znajomy sprzedaje wykończone nowiutkie mieszkanie 39m2 po 6500 PLN za metr - dwa pokoje, b. ładny rozkład i balkon chyba około 15m2 - jak chcesz moge skontaktować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 21:02 z ciekawosci.. gdzie balkony 15 metrowe budowali ?:] przychodzi mi do glowy jedynie masbud na bartaskiej "nad lyna" - myle sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albatros Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.02.07, 21:09 kurcze może się myle ale wydaje mi się że mówił że 15 a jak oglądałem to faktycznie wielki, a mieszkanie jest w nowo wybudowanym bloku na ulicy Burskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 21:15 hmmm.. jesli sie nie myle to SM JAROTY budowaly ten bloczek.. obok niebieskiego parasola:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albatros Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.02.07, 21:17 chyba tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 21:19 no to nie powiem, aby znajomy nie mial glowy do interesow:] przebija okolo 4 tys na metrze na czysto :] interes zycia :] - powodzenia w poszukiwaniu jelenia, chodz i napewno znajdzie sie i na to chetny :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albatros Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.02.07, 21:31 nie aż 4tyś - cena którą płacił plus koszt wykończenia i pozostałe koszty dało około 4 tyś na m2, więc proporcja jest odwrotna. ale wiesz takie czasy - ja kupowałem mieszkanie pół roku wcześniej i płaciłem 2300 za m2, a mój znajomy 3 miesiące wcześniej niż ja i płacił 2100. ale jak widziałem to mieszkanie i w porównaniu inne które są na rynku to wiem że dostanie. zresztą z tym jeleniem to tak wygląda tylko z pozoru - jeżeli ktoś teraz zdecyduje się na zakup mieszkania od dewelopera po 5000 PLN za m2 i doliczy do tego koszty wykończenia to wyjdzie mu niewiele mniej, z tym że będzie czekał rok na wybudowanie budynku i przeprowadzke Odpowiedz Link Zgłoś
isabelchen Re: rynek pierwotny, mieszkanie 18.02.07, 21:39 dzięki za info, qrcze, te ceny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x SM Metalowiec w Mrągowie... IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 21:50 buduje Wileńska/Ogrodowa, 2700 PLN/m² + 7% VAT, stan surowy, pierwsza wpłata 30%, potem 3 x 20%, ostatnia 10%. Do użytku będą oddane w przyszłym roku. Mieszkanie 60 m². Dla singli mają 38,5 m². więcej informacji sponsor301. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 22:01 cena plus wykonczenie plus pozostale koszty- 4 tys? hmmm :].. ciekawe co to za pozostale koszty wywindowaly tak cene :] bo mysle ze nie wykonczenie... po ile sm jaroty sprzedawalo 2.5tys? a tak z ciekawosci jak obchodzi podatek? w ciagu dwoch lat kupuje nowa nieruchomosc i podatku nie placi rozumiem ? bo nieruchomosci nie przetrzylam 5 lat, aby "urzedowo" byc zwolnionym z podatku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albatros Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.02.07, 22:56 płacił koło 3000 PLN, a wykończenie jest w dobrym standardzie - włoskie płytki, drogie panele, fajna armatura łazienkowa, przestawiał ściany (robił je dla siebie) - zresztą nie mam pojęcia ile co dokładnie kosztowało, mówił mi poprostu że w sumie wyniosło go za m2 koło 4tyś. wiesz, takie sformułowanie to pewnie takie określenie troche na oko ale jest to możliwe - sam wykańczałem niedawno mieszkanie i tanio to tylko na papierze wychodzi a jak weźmiesz lepsze (czytaj droższe) materiały, opłacisz budowlańców i hydraulików to już nie jest tak różowo. a jeżeli chodzi o pozostałe koszty to np. notariusz, może koszt kredytu, może wspomniany podatek. a co do podatku to nie mam pojęcia, ale skoro mieskanie odbierał w tym roku to chyba na zwolnienia nie ma szans i będzie musiał bulić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 23:08 znam troche ceny wykonczen i aby dobre rzeczy wsadzic, to sa to kolasalne koszty i jesli takimi materialami robione bylo to rozumiem co i jak... ale 3 tys metr w jarotach? cena troche droga jak na tamete czasy zapisu... wrecz kosmiczna... u developerow wtedy bylo taniej niz 3 tys :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albatros Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.02.07, 23:19 wtedy już chyba nie, to już był czas szybkich wzrostów. ostatni okres niskich cen przed silnymi wzrostami tzn. okres gdy u deweloperów było jeszcze około 3 tyś był gdy ja kupowałem mieszkanie w jarotach a była to inwestycja poprzedzająca burskiego, około pół roku wcześniej. ale pokroić się nie dam bo faktycznie coś mi się kojarzy że cena na burskiego była już sporo wyższa niż u mnie ale trochę niższa niż 3000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 23:56 mowisz o flisa? z tego co slyszalem tam mialo byc 2300 okolo.. jakos tak.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albatros Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.02.07, 08:24 dokładnie 2321 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 19.02.07, 10:19 jakis miesiac temu nie dalej, ktos wykonczyl na flisa mieszkanie 44 metry i sprzedal za okolo 250 tys :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: 212.160.105.* 19.02.07, 11:56 czy ktos z Was orientuje sie kto stawia bloki po lewej stronie przy wjezdzie na Hamburg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: 212.160.105.* 19.02.07, 11:57 i czy na Flisa sa jeszcze w sprzedazy jakies mieszkania? dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu\ Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 19.02.07, 12:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: rynek pierwotny, mieszkanie IP: *.olsztyn.mm.pl 19.02.07, 12:12 nie ma przty wjezdzie masbud, przy petli OPB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hush 6.500 PLN/m2 - żartujesz czy mówisz poważnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 22:06 Gość portalu: albatros napisał(a): > mój znajomy sprzedaje wykończone nowiutkie mieszkanie 39m2 po 6500 PLN za metr > - > dwa pokoje, b. ładny rozkład i balkon chyba około 15m2 - jak chcesz moge > skontaktować. No nieźle - 253.500 PLN. W jakiej dzielnicy Warszawy jest ta klita? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albatros Re: 6.500 PLN/m2 - żartujesz czy mówisz poważnie? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.02.07, 23:06 niestety nie żartuje i co gorsza podejrzewam że dostanie te pieniądze. wiem że to troche absurd ale taki mamy rynek. ja jak kupowałem mieszkanie sprzedawałem na sfinansowanie malutką kawalerkę i sprzedałem ją jak na tamten okres (a było to stosunkowo niedawno)za bardzo dobrą cenę - 4600 za m2 a w momencie gdy wpłacano mi za nie pieniądze na konto (około 2 miesięcy po podpisaniu umowy) człowiek który nie wiedział o tym że już jest sprzedana oferował za nią 5500 za m2. dlatego ten kto sie załapał na zakup rok, dwa lata temu niech się cieszy bo prawdopodobnie zrobił interes życia a ci którzy teraz szukają mieszkania niech pocieszą się tym że rynek pokazuje że może to już być koniec tych szalonych wrostów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: 6.500 PLN/m2 - żartujesz czy mówisz poważnie? IP: *.olsztyn.mm.pl 18.02.07, 23:10 6.5 za metr teraz wykocznonych malych mieszkan bedczie standardem... 6 tys widzi sie juz czesto... na duzych lokalach ceny za metr wychodza mniejsze, atrakcyjnieszje, dla potencjalnego kupca... zainteresowanwgo zakupem nieruchomosci... - sa to ceny rzedu domku pod miastem :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: 6.500 PLN/m2 - żartujesz czy mówisz poważnie? IP: *.tktelekom.pl 19.02.07, 14:05 > na duzych lokalach ceny za metr wychodza mniejsze, atrakcyjnieszje, dla > potencjalnego kupca... zainteresowanwgo zakupem nieruchomosci... - sa to ceny > rzedu domku pod miastem :] Zgoda - jest tylko jedno "ale": masz dom w odległości np. 15-25 km od miasta (czyli bez samochodu ani rusz) w stanie surowym zamkniętym (czyli do wykończenia). A pewnie wiesz ile kosztuje wykończenie np. 150 m2 w tym dwóch łazienek? Jego utrzymanie i inne koszty związane z eksploatacją? Nie jest to takie różowe jak w pierwszej chwili wygląda. Warto mieć blisko do przychodni, sklepu, szkoły czy na przystanek autobusowy. Poza miastem może być z tym różnie... Ceny domów pod Olsztynem też pomału zaczynają sięgać sufitu, szczególnie że dojazd do potencjalnych nieruchomości jest delikatnie rzecz ujmując marny. Wystarczy podojeżdżać 1 kilometr dziennie po błocie i dziurach żeby zmienić zdanie nt. wyższości domku nad mieszkaniem w mieście. Wszystko ma swoją cenę, plusy i minusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: 6.500 PLN/m2 - żartujesz czy mówisz poważnie? IP: *.olsztyn.mm.pl 19.02.07, 20:42 25 km za miastem to troche przesadzilas... olsztynek lezy w odelglosci 25km od miasta.... autobusy? wez na przyklad takie jonkowo.. masz autobus miejski busik stale jezdzacy, sklepy itp. mowisz wykoenczenie, ale wez pod uwage ze za dom nie placisz 5-6 tys za metr, lecz 2-2.5 tys metr max :] dom nowy do wykoenczenia od firmy pod miastem kupisz w granicach 250-300 tys... dolicz 100 tys na wykoenczenie... i masz dom 130 - 150 metrow z garazem, ogrodem itp.. a teraz ile bys zaplacila za to w miescie - 150 metrow x 5 tys metr plus garaz,plyus wykoneczenie = astronomiczna suma:] kopszt dwoch domokow takich :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.tktelekom.pl 20.02.07, 07:34 Każdy ma swoje racje oczywiście :-) Obawiam się jednak, że za 300 tyś. zł. możesz nie kupić domku. Poza tym do Jonkowa jest właśnie ok. 20 km drogą a nawet więcej zależy, które osiedle. Policz to minimum razy 2 - dziennie. Jeszcze jedno ale: owszem cena za dom wychodzi proporcjonalnie mniejsza ale ... masz dwa/trzy razy więcej metrów do wykończenia, oświetlenia, umeblowania, ogrzania i PILNOWANIA. A ogródek też trzeba czymś podlewać :-) Dla osoby, która całe swoje posiadane pieniądze wydaje na mieszkanie - dom pozornie w tej samej cenie pozostanie tylko marzeniem. Dodatkowo ceny gruntów również irracjonalnie idą do góry. Działki z koszmarnym dojazdem drogą gruntową zaczynają osiągać bardzo wysokie ceny. Zbyt wysokie do tego co oferują w zamian. Powtarzam: wszystko ma swoje plusy i minusy. Cena miasta to cena bliskości centrum, dworca, pracy, przedszkola, szkoły, sklepu, lekarza i jeszcze sporo innych (kolejność dowolna) ale też sąsiada z góry i dołu, braku parkingu itd. Pisanie jednak, że za mieszkanie można mieć dom bez poważniejszej analizy jest bardzo dużym uproszczeniem/spłyceniem tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 08:43 tak, jest uproszczeniem tematu, jak najabardziej... do jonkowa masz 15km. dom kupisz za cene ponizej 300 tys wybudowany od firmy stojacy, z zewnatrz caly wykonczony... - z wykonczeniem wychodzi 400tys i tak, jest to wieksza powierzchnia do wykonczenia, dlatego licze na nia ponad 100 tys... co do mieszkania.. obecnie 5 tys u developera = 65 metrow * 5 tys = 325 tys, dodaj garaz 345 tys + 50 tys na wykoenczenie daje 400 tys... i za te 400 tys masz 3 pokoje, garaz, i maly balkonik ktory pewnie jeszcze z oszczednosci developera jest przedzielony z balkonem sasiada scianka mala :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.tktelekom.pl 20.02.07, 09:23 Do Jonkowa jest 15 km? Skąd? I do którego miejsca w Jonkowie? Dolicz do tego np. 0,5 km po przecudnie dziurawej drodze gruntowej, tzw. osiedlowej. Policzyłeś całkowity czas przejazdu? Także zimą albo teraz jak jest przyjemnie oblodzone miejscami poza miastem na drogach lokalnych, tzw. powiatowych np.? :-) Ja nie neguję tego co piszesz, natomiast twierdzę, że dom będzie znacznie droższy w późniejszym utrzymaniu i eksploatacji. Także wykończenie pochłonie więcej. Minimum 400 tyś. za dom w polu pod Olsztynem to dopiero początek bajki. 300 tyś. oznacza stan surowy-zamknięty. Poza tym żeby wyjść na owe 300 tyś. zł poszukiwać trzeba tylko w Jonkowie. Każda inna lokalizacja jest już sporo droższa. Jak już pisałem zupełnie irracjonalnie. Podobnie jak chore są ceny mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 09:30 ponizej 300tys obecnie stan suropwy zamkniety z zewnatrz calutenki zrobiony - domy w jonkowie i roznowie... to jest to co na ta chwile wiem... 15 km. od rynku w jonkowie do ronda tego nowego na baltyckiej, czy praktycznie centrum miasta... - mowisz oblodzone, snieg itp drogi.. no ok, lezy snieg, ale nie przesadzajmy, nie masz do zrobienia za miastem 100 km, tylko raptem 5 :] a reszta to juz miasto przeciez... a czy dom drozszy w eksploatacji? jakie astronomiczne czynsze placisz za mieszkanie, przy domu takich oplat nie masz jak czynsz na rzecz czyjas :] wszystko wedlug licznikow, ile zuzyjesz , tyle placisz... mieszkania sa holenadrne drogie, bo duze, ponad 100 metrowe, przestronne mieszkania w nowych blokach kosztuja grube pieniadze.. rzedu 700-800 tys musisz liczyc... , albo kawalerki po 200 tys... astronomicznqa suma jak na splacanie jednego pooju, 30 metrow przez 30 kolejnych lat.. jaki to komfonrt zycia, i jaki to absurd? ze kawalerka kosztuje polowe ceny domu pod miastem, 5 razy wiekszego wraz z dzialka i garazem :] absurd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.tktelekom.pl 20.02.07, 10:41 > 15 km. od rynku w jonkowie do ronda tego nowego na baltyckiej, czy praktycznie > centrum miasta... - mowisz oblodzone, snieg itp drogi.. no ok, lezy snieg, ale > nie przesadzajmy, nie masz do zrobienia za miastem 100 km, tylko raptem 5 :] a > reszta to juz miasto przeciez. Pozwoliłem sobie zacytować bo w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Uwierz mi: 5 km po ślizgawce to bardzo dużo. 15 km od ronda w Olsztynie do ryneczku w Jonkowie to początek drogi :-) Zanim coś napiszę nt. kosztów eksploatacji zapytam tak: mieszkasz w domu poza miastem? Bo nie obraź się ale odnoszę wrażenie że temat znasz wyłącznie z teorii. Choć trzeba przyznać że temat pozornie wydaje się kuszący: dom poza miastem w cenie mieszkania. Tylko skąd taka popularność mieszkań w takim razie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 10:53 hmm.. mieszkam w miescie w bloku i mocno interesuje sie tematem domu w przyszlosci :] co do popularnosci mieszkan? hmm.. moze z obaw ryzyka ludzi, moze z latwosci, moze z innych rzeczy? latwiej jest pojsc do developera, powiedziec to mieszkanie chce 2 pokojowe, za rok oddanie, pojsc do banku wypelnic ppaier i gotowe :] z wykonczniem tez latwiej i szybciej, bo w okoncu dwa pokoje a nie 5 :] oczywiscie mowie tu tylko o pozornej latwosci i czasie... a nie o pieniadzach, bo w grunie rzeczy one jak pisalem sa podobne... hmmm... a co do slizgawki? widziales bartaska droge do noweych osiedli? obecnie wyremontowana, a wczesniej duzo gorsza niz cala droga do jonkowa :] no i chodzi koszty co do domu.. majac dwojke dzieci - czyli rodzina 2+2 jakie mieszkanie powinno sie miec, ilu pokojowe i metrowe... jakie szacujesz koszty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.tktelekom.pl 20.02.07, 11:11 Tak jak już wcześniej pisałem: dom ma niezaprzeczalne zalety. Jednak koszty budowy, wykończenia i utrzymania będą wysokie. Znacznie wyższe niż wynika to z prostego przeliczenia mieszkanie=dom. Jest za to komfort mieszkania w domu - ale za to się właśnie płaci. Mieszkanie w mieście ma sporo zalet. Głównie bliskość urzędów, szkół, pracy, sklepów, lekarzy i iinych spraw bez których trudno się w dzisiejszym świecie na co dzień obejść, szczególnie mając rodzinę i dzieci. Poza tym mieszkanie rano zamkniesz i możesz spokojnie pójść do pracy lub pojechać na wakacje. Z domem tak nie zrobisz. Pozostawienie cały dzień bez dozoru różnie się może skończyć. Sam mam w tej chwili dylemat co robić ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 11:15 hmm... piszesz ze za komfort zycia w domu sie placi... a za komfort zycia w mieszkaniu sie nie placi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.tktelekom.pl 20.02.07, 11:23 Owszem. Jednak sporo mniej. Opłać prąd i ogrzanie 50 m2 i 150m2. Dolicz koszty codziennych dojazdów, dodatkowe nieprzewidziane opłaty np. adiacenckie. Poza tym zwróć uwagę na lokalizacje które wskazujesz w Jonkowie: wszystko fajnie w teorii. W praktyce jeździsz po czymś dziurawym i błotnistym co udaje drogę. Ale tak jest w większości lokalizacji. Tworzy się kompleks działek, buduje domy tylko zapomina o drogach, które pozostają częścią pola :-) Masz piękny - drogi dom i błoto za furtką zimą, wiosną i jesienią lub mnóstwo kurzu i pyłu latem. Mimo to dom kusi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 11:32 hmm..w jednym sie nie rozumiemy... porownujesz oplacenie pradu i ogrzewania ok? ale czemu bierzesz mieszkanei 50 metrowe, a dom 150 metrowy? :] w mieszkaniu 50 metroywm, zycie 4 osobowej rodziny, to juz z komfortem ma malo wspolnego.. nie sadzisz? 4 osoby w dwoch pokojach.. to jednak warunki spartanskie i poranna kolejka do lazienki aby sie wykapac :] wezmy pod uwage takie same powierzchnie mieszkalne jesli porwonujemy: dom 120 metrow, mieszkanie 120 metrow... nie widze, aby pradu byla rozniza w zuzyciu, z ogrzewaniem mozna wyjsc na plus, mozna wyjsc na minus, zalezy jak kto grzeje, jaka technologia itp itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.tktelekom.pl 20.02.07, 11:42 Chwileczkę: zaczynasz odkręcać :-) Dałeś porównanie pt. cena mieszkania 50 m2 = jest cenie domu 150 m2. Założyłeś owe 300 tyś. zł. bo za tyle ponoć można mieć dom w Jonkowie i mieszkanie w Olsztynie. Przy cenie 6 tyś. zł wychodzi 50 m2. Czegoś nie rozumiem? Masz pozorny wybór: albo mniejsze mieszkanie i spokój w mieście albo większy dom za podobne pieniądze ze wszystkimi tego konsekwencjami, o których pisałem wyżej. Wiesz: jak ktoś dzisiaj kupuje 120 m2 mieszkania w Olsztynie ... to mu zazdroszczę pracy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 12:01 hmm.. jesli mowimy o cenie za konkretne mieszkanie to tak.. jak najbardziej... ale nie sadzisz ze 4 osoby w 50 metrowym mieszkaniu to troche spartanskie warunki??? a mieszkanie 120 metrow w olsztynie dwupoziomowe uzywane w nowej technologii za 400 tys kupisz.. czyli tyle ile wykonczony dom pod miastem tej wielkosci... - to jest jakas alterantywa jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.tktelekom.pl 20.02.07, 12:11 Chyba wołałbym 80-100 m2 mieszkanie dwupoziomowe na ostatniej kondygnacji np. w mieście z garażem pod budynkiem. Koszty podobne jak dom a jednak mieszkam w mieście ze wszystkimi tego przyległościami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 12:13 ale masz maly balkonik przedzielony z saisadem sciana najczesniej, gdzie nie wydjziesz sie poopalac igrila zapalic, bo ledwo dwa krzeslka tam wejda i kazdy ci patrzy na rece dookola i slyszy co mowisz :] glosniej filmu na kinie domowym nie puscisz bo sasiad wezwie policje, ze strzelanina w okoli jest ;) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.tktelekom.pl 20.02.07, 12:16 Zawsze możesz wygłuszyć ściany ponadstandardowo. A grila i rodzinę pakujesz do samochodu i za miasto :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 12:17 wypijesz piwko do grilla i wracasz na stopa ;) wszystko ma swoje plusy i minusy :] mysle ze w cenie domu zwyklego pod miastem, w olsztynie mozna za to kupic/postawic szeregowca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goguś Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.eranet.pl 20.02.07, 12:36 Grilka się pali raz na tydzień...Dla mnie największym plusem domu jest to, że wracasz po pracy CODZIENNIE i zamiast wbijać się w cztery ściany prostujesz se nóżki na zielonej trawce w dużym, ładnym ogrodzie. I nie musisz z małym dzieckiem stać na podwórku pod blokiem i podpierać ślizgawke. Poprostu ogród. Myśle że tacy ludzie żyją dłużej:) W tym roku startuję z budową:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziu Re: mieszkanie=dom duże uproszczenie IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 12:46 i jesz obiadokolacje na swiezym powietrzu wygodnie siedzac, a nie w kuchni 8 metrowej gdzie sciany przytlaczaja cie... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek975 Re: rynek pierwotny, mieszkanie 11.02.21, 10:23 Świetnym miejscem na inwestycję jest Łomża. Mieszkania od developera można znaleźć w bardzo przystępnych cenach, zwłaszcza porównując z innym miastami Polski - takimi jak chociażby oddalona o 120 km Warszawa. Mieszkania Łomża cieszą się coraz większą popularnością nie tylko wśród mieszkańców Łomży. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek975 Re: rynek pierwotny, mieszkanie 11.02.21, 10:29 Fajną opcją są też domy Łomża - ich cena jest tak naprawdę niższa niż mieszkanie w Warszawie. Łomża jest coraz bardziej popularna m.in z powodu dobrej lokalizacji. Domy na sprzedaż Łomża są nowoczesne, solidnie wykonane a ceny są naprawdę przystępne! Odpowiedz Link Zgłoś