16.12.09, 11:30
Pilnie potrzebuję najlepszego, sprawdzonego i podanego krok po kroku przepisu
na śledzie.

Pomożecie? ;>
Obserwuj wątek
    • palya Re: Śledzie! 16.12.09, 11:46
      w oleju czy w śmietanie?
      czy jeszcze jakies inne?
      • sru_karka Re: Śledzie! 16.12.09, 11:53
        Obojętnie, choć bardziej skłaniam się ku śmietanie. Albo w jakimś sosie. Bo w
        oleju robię zazwyczaj i chciałabym coś innego.
    • forumowicz_pospolity Re: Śledzie! 16.12.09, 12:34
      krok 1 . ide do marketu
      krok 2 . wybieram sledzie w sosie koperkowym Lisner
      krok 3 wracam na chate
      krok 4 jem

      a z własnych robótek to raczej nic oszałamiajacego
      kupuje jakies matiasy, daje cebuli, curry, oliwek - są ok
      jak 95 procent sledzi :]
      • pam_71 Re: Śledzie! 16.12.09, 13:10
        W "śmietanie" dla odchudzających się ;-)

        Śledzie a-la Matjas lisner - 250g
        jabłko 1 szt.
        cebula 2szt.
        ogórek kiszony 1-2szt.
        jogurt naturalny JANA - duży kubek (500ml)
        cukier

        W zasadzie "śmieci" może być więcej ;-) w zależności co kto lubi.
        Kroimy jabłko, cebule, ogórek w kostkę. Układamy w naczyniu śledzie,
        na to "śmieci" pokrojone w kostkę. Jogurt słodzimy do smaku (tak ok.
        2 łyżeczk) i zalewamy śledzie z dodatkami. Pozostawiamy w lodówce na
        ok 2-3h ( coby się przegryzły ;-))
        • pam_71 Re: Śledzie! 16.12.09, 13:11
          A to z Netu - wypróbuję na Święta ;-)

          Śledzik pod pierzynką III
          składniki
          · 25 dag solonych płatów śledziowych
          · 3 średnie ziemniaki
          · 1 -2 cebule
          · 2 -3 buraczki
          · 3 jajka
          · średni słoik majonezu
          · 25 dag żółtego sera
          · zielona pietruszka
          Sposób przygotowania
          1. Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, jajka ugotować na
          twardo.
          2. śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę.
          3. Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane ziemniaki starte na
          grubej tarce, śledzie krojone w grubą kostkę, cebula drobno
          pokrojona, majonez pół słoika.
          4. 2-3 ugotowane buraki starte na grubej tarce, majonez pół
          słoika, posiekana zielenina (np. Natka pietruszki), ser żółty starty
          na grubej tarce i na to 3 ugotowane jajka też starte ale na drobnej
          tarce co da efekt "pierzynki"
          • maple_syrup Re: Śledzie! 16.12.09, 13:27
            Dobre są te pod pierzynką - moja rodzicielka co roku robi takie, tylko
            jeszcze dodaje warstwę marcheki ugotowanej i startej na grubej tarce i
            każdą warstwę smaruje odrobiną majonezu, a nie tak jak tutaj po pół
            słoika na dwie warstwy (wtedy jest bardziej spójne i nie rozwala się
            przy nakładaniu). I trzeba pamiętać o soli i pieprzu, żeby dobry smak
            miało.
    • funny_game Re: Śledzie! 16.12.09, 13:42
      Po Kaszubsku Mojej Mamy

      60 dag filetów śledziowych
      6 cebul
      50 g rodzynek
      10 śliwek suszonych
      3 ogórki kiszone
      majonez
      majeranek
      150 g pieczarek marynowanych
      100 g przecieru pomidorowego
      50 ml oleju
      sól
      cukier
      papryka słodka w proszku
      pieprz

      Cebulę kroimy w krążki, dodajemy sparzone rodzynki i pokrojone w paseczki
      śliwki. Całość smażymy na oleju, aż cebula będzie szklista, a śliwki miękkie.
      Dodajemy pieczarki pokrojone w paski i ogórki pokrojone w kostkę. Mieszamy to z
      przecierem (nie koncentratem!). Smażymy jeszcze z 3 minuty, doprawiamy
      majerankiem i resztą przypraw.
      Jeśli będzie zbyt kwaśne, dodajemy cukru.
      Układamy w słoju naprzemiennie warstwy śledzi i ostudzonego sosu i wkładamy do
      lodówy.
      Najlepsze na drugi dzień, a mogą stać w lodówce i do 2 tygodni :)

      Robię też śledzia po hawajsku:
      filety, ananas, por, śmietana pół na pół z majonezem, curry, rodzynki, przyprawy.

      I sałatkę:
      filety, ugotowane al dente, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, jabłka bez
      skórki też w grubą kostkę, por, ogórki kiszone w mniejszą kostkę, majonez,
      śmietana, przyprawy.
      • anna_anders Re: Śledzie! 16.12.09, 16:47
        Jezu, dosyć ! Zaraz się ślinką zachłystnę...
    • menk.a Re: Śledzie! 16.12.09, 21:52
      Jeden z moich ulubionych tematów: sledzie :]

      z musztardą
      opiekane, w occie
      tez opiekane
      cytrynowe (fanaberia?)
      w jakiejś sałatce
      z suszoną śliwką
      w pewnym sosie
      znów ze śliwką

      Wystarczy. Zaśliniłam się jak niemowlak........
      • menk.a Re: Śledzie! 17.12.09, 09:32
        Kolejne
        przepisy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka