Dodaj do ulubionych

podstawówka dla sześcioklasisty

15.05.17, 12:43
Czy może ktoś z Was polecić dobrą publiczną (ew. społeczną) szkołę podstawową dla chłopca, którzy po pięcioletnim pobycie zagranicą zacznie od września naukę w 6 klasie podstawówki?
Rejonowa to 340 Lokajskiego (ale moloch), ale może spróbować do 323 (słyszałem o nowatorskim sposobie nauczania), 303 (dla syna plusem kontynuacja niemieckiego), 318 (kameralna).
Która z tych, ew. inna, byłaby w takiej sytuacji najlepsza?
Obserwuj wątek
    • molik28 Re: podstawówka dla sześcioklasisty 15.05.17, 13:59
      Jeżeli masz możliwości finansowe wybierz szkołę społeczną. Po wprowadzeniu reformy w zasadzie wszystkie szkoły publiczne będa przepełnione, a dzieci będa chodziły na zmiany. Będa duże ograniczenia w zajęciach dodatkowych, bo nie będzie sal, żeby je przeprowadzić. W ogóle cała ta reforma to będzie jedno wielkie zamieszanie. Moim zdaniem jedynie szkoły społeczne lub prywatne mogą nieco złagodzić skutki tego niewypału jakim jest ta reforma.
      • amator97 Re: podstawówka dla sześcioklasisty 15.05.17, 14:07
        Dzięki za wskazówkę. A jakieś konkretne propozycje, ale tak, by nie poziom nie był jednak bardzo wysoki (ze względu na i tak trudną adaptację do polskich wymagań szkolnych)?
        • molik28 Re: podstawówka dla sześcioklasisty 16.05.17, 09:29
          Syn kolegi po powrocie z zagranicy jest w Przymierzu Rodzin na Rosoła (a może to Grzegorzewskiej). Nie słyszałam nic złego, raczej ok, chociaż chłopaki mają zazwyczaj inne tematy niż szkoła. Raczej sie pospiesz z decyzją, bo w wielu szkołach są rozmowy kwalifikacyjne. W tej chwili z powodu reformy kilku rodziców, których znam chce zmienić dziecim szkołę i wiem, że część dzieci była już na rozmowach. Czekają teraz na wyniki. Na pewno już teraz warto podzwonić i porozmawiać ze szkołami, żeby sie nie okazalo, że nie ma miejsc. Decyzję oststeczną możesz podjąc poźniej ale lepiej już teraz sprzwdź terminy.
          • amator97 Re: podstawówka dla sześcioklasisty 19.05.17, 13:54
            Dzięki za sugestie. Na razie szukam opinii, w kraju będziemy na pocz. czerwca i wtedy pewnie spróbujemy porozmawiać w wybranych szkołach.
            • lidia.d Re: podstawówka dla sześcioklasisty 23.05.17, 14:18
              Polecam STO na Polinezyjskiej. Mój syn niedawno się tam przeniósł z podstawówki publicznej. Świetna szkoła. Mają klasy z niemieckim i hiszpańskim. Male grupy. Dobre relacje między dziećmi. Zaangażowani nauczyciele.
    • mail-na-gazecie Re: podstawówka dla sześcioklasisty 13.06.17, 13:36
      323 to jeszcze większy moloch
      • amator97 Re: podstawówka dla sześcioklasisty 13.06.17, 14:51
        Największym molochem jest jednak 340, w której od nowego roku szkolnego ma się uczyć 2 tysiące dzieci.
        Dzięki za namiary na szkoły społeczne, dzwoniłem tam, ale nie mają wolnych miejsc...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka