GoĹÄ: Marcin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 23:32 Powinni tego zabronić :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paweluskkk A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! 12.11.04, 23:34 A ja tu mieszkam i jestem za! Wreszcie będę mógł wrócić do domu bezpiecznie po 22 a nie tak jak teraz zastanawiać się czy grupka łobuzów mnie pobije czy nie ! Nie przesadzam Proszę sobie zobaczyć statystyki policyjne ,które jak wiadomo obrzują tylko jakies 20-25 % rzeczywistej liczby przestępstw Dlatego BRAWO PANIE PREZESIE Fajnie by było gdyby na całym osiedlu wprowadzic jeszcze monitoring (na razie jest tylko ptzry wejściach do klatek :(( ) Pozdrawiam wszystkich mieszkańców :)) Odpowiedz Link Zgłoś
paweluskkk Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! 12.11.04, 23:36 oczywiście obrazują i przy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: warszawiak Re: Buraki za murem....??? IP: *.chello.pl 13.11.04, 18:59 Ze statystyk wynika, ze wiekszosc posiadaczy nowych szuflad w kabackiej szuflandii było kiedys zamieszanych w uprawę ziemi ( czytaj: buraki, pyry i cebula), po sprzedazy swych posiadlosci postanowili zainwestowac w szuflady, Buraki zielonym do góry...Ten mur wprowadzi więcej agresji niż jego brak, oto już widzę grafitti na murze...a to pewnie nie koniec, będzie więc celem ataków, w myśl zasady kto się odgradza będzie odgrodzony...od całej społecznosci...Pan prezes przewodniczącym Rady Kabackiej...Strefa Kabazy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sebar Macie efekt korupcji w policji i sadownictwie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.11.04, 23:29 Cala Warszawa jej wyglad mnie szokuje: kraty w oknach, nawet wille wygladaja okropnie jak wiezienia, strach wyjsc na ulice, strach zostawic samochod a w srodku zwykla siatke z zakupami: rozwala, ukradna,... zniszcza, dobrze jak nie zabija. A wy wszyscy na tym forum krzyczycie ze popieracie lub nie... ale nikt z was nie widzi prawdziwej przyczyny rozkladu tego panstwa: w tym ze Policja doskonale wie kto kradnie i robi rozboje, zna doskonale wszystkie grupy i ich czlonkow, wspolpracuje z nimi i pobiera haracze od tych zbirow, ktorzy powinni byc normalnie zastrzeleni na miejscu. Nawet jak zaostana zlapani, bo jakas akcja trzeba sie wykazac w policyjnych statystykach, to sedziowie a najpierw prokuratorzy dostaja w lape i ich wypuszczaja, sledztwa sa umarzane i specjalnie zaniedbywane... Zapadaja kuriozalne wyroki... To sadownictwo jest zepsute, zobaczcie jakie maja samochody, popatrzcie na ich domy. Skad te bogactwo ludzi utrzymujacych sie z budzetu, skromnych pensji... gdzie nie ma na benzyne by przewiezc wiezniow do sadu, jak nie ma na normalne maszyny do pisania w sadach.... SKAD???!!!! Potem budowane sa mury, a obywatele tylko kloca sie czy powinien byc czy tez nie, nie dostrzegajac porawdziwej przyczyny potrzeby budowania takiego muru... Wszyscy sa jak w amoku, zachowuja sie biernie jak homosovieticusy... tlumaczac ze trzeba mur zbudowac a nie wsadzic do wiezien skorumpowanych politykow, policjantow, prokuratorow i sedziow. Bo widac tak juz to ma byc bo to jest wladza, a wladza jest swieta i nieomylna i trzeba byc pokornym. Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jcc A polskie wojsko "cywilizuje" Irak IP: *.client.comcast.net 14.11.04, 15:36 Gość portalu: Sebar napisał(a): > Cala Warszawa jej wyglad mnie szokuje: kraty w oknach, nawet wille wygladaja > okropnie jak wiezienia, strach wyjsc na ulice, strach zostawic samochod a w > srodku zwykla siatke z zakupami: rozwala, ukradna,... zniszcza... A polski rzad mysli jak pomoc Bushowi w szukaniu Broni Masowego Razenia, usuwaniu Saddama, cywilizowaniu Iraku - wsadzaniu mieszkanscow do Abu Gharib na tortury wyslawszy tam wojsko, czy pilnowaniu pol z ropa naftowa. Polscy faszysci na forum GW pisza o potrzebie zrzucenia bomb atmowych na kraje arabskie. Tymczasem w Polsce bezkarne rozboje. Ludzie w nocy boja sie chodzic ulicami. W Stanach co roku okolo 25 tys ludzi jest zastrzeliwanych. To 8 razy wiecej niz zginelo w WTC. W XX wieku wiecej Amerykanow zostalo zastrzelonych przez innych Amerykanow niz zginelo na polach bitwy we wszystkich wojnach. Rzad Busha rozbudowuje sily zbrojne do podboju swiata. Problem przestepczosci przyciaga ulamek procenta uwagi rzadu Busha rzadu. Nowym prokuratorem generalnym w USA jest mianowany Alberto Gonzales, ktory radzil Bushowi, ze nie musi przestrzegac Konwencji Genewskich w wojnie z Irakiem. Przestepczosc rosnie w obu krajach - Polsce i Stanach. Gdy wiekszosc ludzi w tych dwu krajach popiera Busha i jego polityke przemocy i wojen - nic dziwnego, ze jest coraz mniej bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: prawnik OSIEDLE TO PRZESTRZEŃ PUBLICZNA -NIE 100%DOWOLNOŚĆ IP: *.chello.pl 14.11.04, 21:19 Spółdzielczy teren zajmowany przez budynki mieszkalne to nie teren tak zupełnie prywatny ale nawet na terenie prywatnym nie można robić tak zupełnie "co dusza zapragnie" (np. zarżnąć ankietera który zadaje niemile widziane pytania) Spółdzielnia powinna być w zgodzie z np. polityką publiczną państwa i miasta, spółdzielnia nie może też (w tego typu przypadku) kierować się zasadą, że "większość uświęca środki". Jeśli choćby JEDNA osoba (np. inwalida) ponosi istotną szkodę z powodu takiego monstrualnego ogrodzenia to może zaskarżyć tą chorą inicjatywę do sądu! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mike Re: OSIEDLE TO PRZESTRZEŃ PUBLICZNA -NIE 100%DOWO IP: *.derbynet.waw.pl 14.11.04, 23:05 Gość portalu: prawnik napisał(a): > Spółdzielnia powinna być w zgodzie z np. polityką publiczną państwa i miasta, > spółdzielnia nie może też (w tego typu przypadku) kierować się zasadą, > że "większość uświęca środki". Niestety, w zgodzie z polityką tego państwa są jedynie skorumpowane sądy, upolityczniona prokuratura oraz biedna i bezradna policja. Nawet służby bezpieczeństwa służą jedynie brudnym rozgrywkom politycznym. W takim wypadku pozostaje nam jedynie schronić się za murem. Ja też go nie popieram ale w obecnaj sytuacji nie widzę innego wyjścia. Może nasze wnuki nie będą już go potrzebować.... Oby. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: janekkowal Re: Macie efekt korupcji w policji i sadownictwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.04, 20:12 Na pewno masz dużo racji. Jeżeli byłaby nieuchronność kary, nie trzeba było by się ogradzać. Ale jak syn sąsiada da mnie po głowie - ot tak dla fasonu i nic mu nie zrobią, albo zrobią ale za pięć lat,[policja przyjedzie za dwie godziny jak w ogóle przyjedzie] to następnym razem poderżnie mnie gardło licząc że też mu nic nie zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mieszkaniec Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 13.11.04, 10:49 o ile wiem, na naszym osiedlu jeszcze nie biją i do domu docieramy spokojnie. Brama nie chroni przed atakiem na zewnątrz. Młodzież, która hałasuje jest nasza i brama nie spowoduje zmiany zainteresowań, a na pewno nie zaproponuje nic w zamian. Koszty poniesiemy wszyscy a efekty? Bezdomny wejdzie na teren osiedla przed 22. Przy tylu metrach płota, pokonanie go to żaden problem. Czyżby drut kolczasty? Płoty pod napięciem?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: z Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 11:59 to Cię dopandną pod furtką i nikt nie usłyszy. Gratuluję pomysłu! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ppp Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 13.11.04, 15:02 Naucz się głąbie obywatelskich postaw, zamiast cieszyć się z głupiego płotu, bo podejrzewam, że jak widzisz jak okradają kogoś na ulicy, to boisz się o własną d**ę i udajesz, że nic nie widzisz, a potem się dziwisz statystykom. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: FACET ZAŁOSNY TCHORZ I PANIKARZ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 16:01 TEZ TAM MIESZKAM I AKURAT URYSNOW JEST BEZPIECZNY - TY SIE CHYBA MUSISZ WŁASNEGO CIENIA BAC...NA TYM OSIEDLU JEST WYJATKOWO BEZPIECZNIE I TRZEBA BYC STRASZNA NIEMOTA ZEBY O TYM NIE WIEDZIEC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: akra Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: 137.158.128.* / *.tenet.saix.net 13.11.04, 16:53 Panie paweluskk - to nonsens co pan pisze! Czy pobicie grozi panu tylko pod domem? Zeby byc bezpiecznym tak, jak pan chce, powinien pan obudowac murami cala trase swojej codziennej podrozy do pracy i z powrotem, do rodziny, czy jeszcze gdzie pan tam jezdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: llil Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 18:24 Paweluskk, jak się Twoja facjata komuś nie spodoba to i mur Ci nie pomoże, dotąd będą polować a Ci ją zniekształcą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: meevee Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 18:39 widzę, że żałosna propaganda wybiórczej zrobiła już swoje, nagle tyle głosów przeciwko ogrodzeniu. Ale niestety ludzie chcę ogrodzeń i będą je mieli a wy wszyscy z wybiórczą na czele możecie kłapać dowoli :)) PS. potwierdza się defeincja demokracji wg. wybiórczej - demokracja jest wtedy, gdy nasze racja wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a ja nie Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.localnet / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 18:40 drogi chlopcze co boisz sie chodzic sam po nocy.Wspolczuje jesli cie kiedykolwiek napadnieto.jedno pytanie - Lubisz pustke i samotnosc?Uwazasz ze izolacja od reszty ludzi to sposob na usuniecie problemu czy moze jest to zamkniecie drogi do komunikacji. Czy wiesz ze twoj strach moze tylko pobudzic agresje?ze w koncu nie nauczysz sie zyc tylko bedziesz siedzial z nosem w komputerze lub telewizorze a w autobusie bedziesz bal sie kiedy ktos cie zapyta o godzine.Jesli uwazasz ze tworzenie enklaw i monitorowanie kazdego twojego ruchu to wspanialy wynalazek ludzkosci to chyba nie mialbys nic przeciwko zeby np. nakrecic film ze swojej codziennej toalety.Tam moglbys sie niebezpiecznie poslizgnac...Ostroznie!...z decyzjami ktorych nie przemyslales Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ziomek Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 13.11.04, 18:50 Ja tez jestem Za!!!! Dobrze ze sie odgradzacie od prawowitych mieszkancow Wielkiego Blokowiska, niech was odgradzają murem nawet 5 m, widok waszych nowobogackich wystrojów wnętrz przyprawiają nas o bolesci,nad którymi każdy kto ma gust nie moze przejsc obojętnie. Niech was monitorują na każdym kroku, niech was sledzą w wasym pierwszym od czasow wojny gettcie...Wasze poczucie złudnego bezpieczenstwa niestety będzie okupione klaustrofobiczną obsesja, wiezienną chorobą, nareszcie sie odgradzacie...Powtraja Alka Kabackas...wiezienie dla nowobogackiego pierwszego pokolenia tzw warszawiakow, hurra!!! P.S. I bardzo prosimy nie wyprowadzac waszych pupilow na trawniki za morem...bo moga sie nabawic jakies choroby...od zwierzecej... Odpowiedz Link Zgłoś
rollo.tomassi Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! 14.11.04, 08:57 widzę gościu, że czujesz te sprawy! Ja spadam z Kabat! Więzienne place zabaw za kratami, blokhauzy noclegowni, a gdy przyjdą święta 75% tubylców-przybylców włączy alarmy w mieszkaniach i wyjedzie w swoje rodzinne strony pozgrywac miejskich ważniaków. Cały czas mam wizję, że moje miasto kiedyś znormalneje, metro przestanie być przywilejem kabat, itd... Wtedy dopiero wszyscy przetrą oczka i zobaczą jak tu szpetnie, blokowisko nowej generacji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Zawistny Ziomek IP: *.acn.waw.pl 14.11.04, 13:39 Zawisc przez ciebie przemawia, zwistny Ziomku. Takie niskie uczucie... Odpowiedz Link Zgłoś
mietus_rafal Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! 14.11.04, 00:28 a gdzie ty masz monitornig??????na całej części starego osiedla nie ma ani jednej kamery!!!!!!tylko na nowej-bronikowskiego 1,55 wańkowicza 2,4,6.a tam to wy macie już odgrodzone osiedle od naszego.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MM Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 14.11.04, 10:24 W Holandii, która ma - wbrew pozorom - nie mniej problemów społecznych, niż Polska (czego dowodem ostatne wydażenia) grodzenie dużych osiedli jest zabronione ustawą - prawem budowlanym. Co więcej, budując nowy budynek trzeba określoną liczbę mieszkań - z reguly okolo 20% - przeznaczyć na mieszkania komunalne, którymi dysponuje miasto (oczywiscie placi za to czynsz inwestorowi). Praktycznie w każdym domu mieszkają więc ludzie stosunkowo biedni i bogaci, rdzenni Holendrzy i imigranci (których np. w Rotterdamie jest ponad 50%!) - trudno byloby sie od nich odgrodzić. Oczywiście powstają też zarówno b. tanie budynki socjalne (są z reguły z premedytacją 'wbite' w 'dobre' dzielnice) jak i luksusowe apartamenty do wynajęcia, ale jest ich niewiele i nie ma mowy o ich ogradzaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: halny Re: pawelussk! ten płot będzie konserwowany IP: *.chello.pl 14.11.04, 14:35 i wykonywany za wasze pieniądze. Założe się, że prezes będzie miał wiele wspólnego z wykonawcą i konserwatorem. Dwadzieścia osób nabije sobie kabzę wykorzystując twój strach. Dwieście innych nabija ją sobie od zawsze przejadając twoje podatki i nie wywiązując się zwyczajnie ze swoich obowiązków służbowych: urzędnicy, prezydenci różnej maści,prezesi, policja, prokuratorzy itd... . Mówisz o jakichś przykładach rrozbojów - a zgłośiłeś to na policję?; a pilnowałeś żeby coś z tym zrobili?; a może tylko słyszałeś o takich wypadkach (tak jak policja tylko słyszała). Potrfisz gadać a gadasz bzdury bo się po prostu boisz.Jeśli masz powody do strachu to byle płotek tego nie załatwi. Dzięki takim jak ty złodzieje kradną, policja bierze w łapę i zamyka oczy, prezesi łupią lokatorów, posłowie mają po co wymyślać nowe srawo, sędziowie stosują niską szkodliwość społeczną, a menele mają na co sikać ale "dobrze daje kto po stokroć daje", więc to ty będziesz sponsorem wyżej wzmiankowanej ferajny-gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
mac242 Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! 15.11.04, 14:49 do tego jeszcze trzeba strażników z bronią gładkolufową, wieże strażnicze, dobermany no i oczywiście płot pod fazę ... koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość_x Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 00:02 ...właśnie tak... i drut kolczasty pod prądem ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.131.* 17.12.04, 10:15 .... i żeby od wewnątrz nie było klamek..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.131.* 17.12.04, 10:15 .... i żeby od wewnątrz nie było klamek..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 15.11.04, 17:42 Zeby bylo bezpiecznie, to trzebaby wyludnic polowe osiedla. To wspaniale towarzystwko przesiadujace na lawkach, chlejace i bluzgajace, to wlasnie mieszkancy tego osiedla. Bedzie tylko problem z dostaniem sie do domu. I nie wspomne o wydanych pieniadzach na mury i bramy na kazdym najmniejszym chodniczku, ktorym mozna wejsc na osiedle. Totalna bzdura!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ZZA MURU Oj, naiwny, naiwny... IP: 195.205.15.* 17.11.04, 12:47 Nie poprawi Pan tym swojego bezpieczeństwa - oddzielnie domy można chronić skutecznie - tak dużego obszaru nie sposób skutecznie chronić bez zwiekszenia liczby ochroniarzy, a przecież prezes chce tym sposobem (dzięki murowi) ochronę zmniejszyć. Ponadto tworzenie getta tylko prowokuje, a na murze można namalować graffiti... Gratuluję pomysłu ?! Odpowiedz Link Zgłoś
zstrucki Re: A JA JESTEM ZA!!!!!!!!!!!!!!! 02.02.08, 09:50 10 lat na Ursynowie, parę razy w miesiącu powrót nocnymi autobusami i jedna próba kradzieży dwóch złotych gdy miałem lat ca 12. Więc albo to na Kabatach jest jakoś wyjątkowo niebezpiecznie, albo dramatyzujecie. Ani jedno, ani drugie nie świadczyłoby dobrze o zwolennikach tego pomysłu wśród mieszkańców Kabat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: oburzonywarszawiak TO KRETYŃSTWO !!! IP: *.acn.waw.pl 12.11.04, 23:47 Ci, którzy chcą murów i je budują to jakieś totalne półgłówki z mentalnością prosto z Trzeciego Świata !!! Ci ludzie chyba nigdy nie byli w Zachodniej Europie czy USA, gdzie nawet między domkami jednorodzinnymi nie ma żadnych ogrodzeń, o murach nawet nie wspominając !!! W Berlinie (zaledwie 550 km stąd) jest tylko jedno ogrodzone osiedla, a u nas w Warszawie- podobno już 200 !!! Dzięki tym pólgłówkom coraz bardziej oddalamy sie od cywilizowanego zachodu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: .. Re: TO KRETYŃSTWO !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 01:42 Sam chyba nigdy nie byles w USA!!! Tzw. "gated communities" to jest regula na zachodnim wybrzezu gdzie nie masz prawa nawet przejsc przez brame osiedla jesli nie zostales odpowiednio zapowiedziany ochroniarzom. Wiekszosc wybrzeza Pacyfiku (czyli tam gdzie mieszkaja najbogatsi ludzie w stanach) jest opanowana przez tego typu osiedla. Oczywiscie nikt nie grodzi osiedli w gettach Nowego Jorku albo Chicago bo tam mieszkaja biedacy i nie ma sie przed kim grodzic.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: TO KRETYŃSTWO !!! IP: *.acn.waw.pl 13.11.04, 13:57 Nooooo, a jakie mury stoja w Brazylii, Argentynie i republikach bananowych! Ale my ich dogonimy! A nawet bedziemy lepsi! Oczywiscie nie pod wzgledem wzrostu bezpieczenstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: empe Re: TO KRETYŃSTWO !!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 13.11.04, 20:34 Tak sie sklada, ze wlasnie jestem na zahcodnim wybrzezu, a dokladnie w Kaliforni - czyli tu, gdzie jak twierdzisz, mieszkaja najbogatsi ludzie... I zadnych muro jeszcze nie spotkalam.... Oczywiscie, sa mury ogradzajace jakies super rezydencje... Ale poza tym - nie ma ogrodzenien miedzy domkami i domami i palacami.... Jedyny mur z cieciem w srtozowce spotkalam w LA - a to jest koszmarne miasto - wlasciwie nie miasto, tylko zlepek przedmiesc. jezeli tak ma wygladac w przyszlosci Warszawa, to ja bardzo dziekuje! ABSOLUTNIE JESTEM PRZECIWN ZAMKNIETYM OSIEDLOM - szpeca miasto i daja poczucie zludnego bezpieczenstwa - w gebe mozna dostac tuz za murem, dla zlodziaja taki mur i furtki to pryszcz... Zamiast budowac mury, pomyslmy, jakie dac uprawnienia policji i jak ja szkolic! pozdrawaim empe Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ranger Re: TO KRETYŃSTWO !!! IP: *.gln-mres.charterpipeline.net 14.11.04, 20:07 Ja tez mieszkam na zachodnim wybrzezu, tez w Kalifornii. LA jest koszmarne, mam na mysli downtnown, czyli centrum. Okoliczne miasteczka (b. ladne zreszta, jak np. Glendale,Burbank, Pasadena, La Canada, La Crescenta) naleza do Los Angeles County, czyli hrabstwa. Nie zauwazylem zbyt wielu murow, tak jak i Ty. Nawet Beverly Hills nie jest ogrodzone murem, mozna wjechac spokojnie w ulice tego miasta. Jasne, ze rezydencje sa ogrodzone. Raz spotkalem sie z ogrodzonym osiedlem w Huntington Beach. To osiedle "szeregowek". Polozone na uboczu. Maja tam np. basen tylko do uzytku mieszkancow itp, itd.Ogrodzenie tego terenu nikomu nie przeszkadza. Po prostu nikt nie musi korzystac z ulic tego osiedla. Kompletnie natomiast nie rozumiem jak mozna ogrodzic osiedle, z ktorego drog musilabym korzystac, przechodzac przez bramke. To moze od razu wizy wprowadazic? Tyle , ze nalezy sie liczyc z tym, ze trzeba bedzie prosic o :wize wjazdowa" rowniez :-). Komletna paranoja, bo odbije sie to na mieszkancach tego osiedla. Sfrustowani, przechodzacy, a to zarysuja komus samochod, a to umieszcza graffiti.itd. Zgadzam sie z Toba, ze nalezaloby, po prostu usprawnic prace policji, a takze sadownictwa, a nie mnozyc kolejne getta. Jak na XXI wiek po prostu wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lajkonik Oj chyba w różnych krajach byliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 08:05 W starych europejskich miastach domy stoją jeden obok drugiego i ogrodzeń nie potrzeba. Segmenty w Anglii stoją wzdłuż ulic odgrodzone od ulicy płotkiem i wewnątrz między sobą też rozgrodzone płotami. I to wcale nie niskimi. Podmiejskie osiedla domków jednorodzinnych albo mają płotki między sobą, albo są otoczone ogrodzeniem jako całość. Masz rację w jednym. Blokowisk dla biedoty na stosunki tamtejsze się nie grodzi. A niestety nasze domy to takie blokowiska. Ale mieszkają w nich porządniejsi niż na zachodzie ludzie i chcą się czuć bezpiecznie. Więc ja się im nie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maria Re: TO KRETYŃSTWO !!! IP: *.chello.pl 13.11.04, 11:14 Popieram. Już widzę jak jadę z wózkiem przez Kabaty wzdłuż ulic, pokazując dziecku płoty i budki strażników w różnych wersjach zależnie od mijanego osiedla. Kiedy się zmęczymy usiądziemy pod sklepem ( na płycie chodnikowej oczywiście) i opowiem mu ,dlaczego nie może pobawić się z dzieckiem zza płotu! I to nie jest wizja. TAKĄ WYBIERAMY RZECZYWISTOŚĆ PLOTĄC GŁUPOTY O BEZPIECZEŃSTWIE. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: z Re: TO KRETYŃSTWO !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 12:02 Popieram twój pogląd. Ja bym nie chciał tak mieszkać to nowobogactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ill Re: TO KRETYŃSTWO !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 18:30 Wcale się nie dziwię że chcą murem się odgrodzić, toć większość mieszkańców Ursynowa to ludzie z prowincji ,przywiązani do zagród dlaczego nie wrócić do czasów z dzieciństwa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: serio Re: TO KRETYŃSTWO !!! IP: *.jerozolimskie.pl 13.11.04, 22:21 To nie kretynstwo, a te bajki o nieogrodzonym Zachodzie z innego Zachodu pochodza.Ludzie chca sie czuc bezpiecznie, policja ani sluzby miejskie nie sa w stanie im zadnego poczucia bezpieczenstwa zapewnic, wiec odgradzaja sie od bandziorow z bejsbolami tak jak potrafia. Ja popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: k. Re: TO KRETYŃSTWO !!! IP: *.aster.pl 14.11.04, 14:33 A czy Ty w ogóle byłeś na "Zachodzie"? :-) Jak Stany długie i szerokie normą jest że domy jednorodzinne, czy to należące do niższych warstw społecznych, czy to do "upper-middle class" (a więc jak na polskie warunki - bogaczy; z basenem i garażem na kilka samochodów) stoją obok siebie na nieogrodzonych posesjach. W Polsce natomiast spacerując po dzielnicy domków jednorodzinnych, czy to bogatej, czy zapyziałej, czy średniej, idzie się w zasadzie cały czas wzdłuż płotu, pozamykanych na cztery spusty furtek i bram, i doznaje się przy tym co chwila stanów przedzawałowych, gdy na płot z drugiej strony rzuca się nagle ujadający rottweiler czy jakiś inny najlepszy przyjaciel człowieka. Wydaje mi się to jakieś patologiczne... Z tym że nie jestem pewien czy jest to jedynie objaw pewnej patologii (przestępczość) czy raczej patologia sama w sobie (paranoidalny strach). O a ogrodzonych osiedlach w Berlinie nie słyszałeś? Podobno jest tylko jedno... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: corgan a będzie drutkolczasty i wieżyczki dlaochroniarzy? IP: 217.11.142.* 13.11.04, 00:13 i taka wielka brama wjazdowa ze szlabanem podnoszonym do góry z napisem CISZA, SPOKÓJ I PORZĄDEK CZYNIĄ WOLNYM? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Fajnie, a co będzie IP: *.aster.pl 13.11.04, 00:58 gdy ogrodzi się osiedle Za Żelazną Bramą? To chyba tak 1/5 Śródmeiścia i Woli? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: corgan jak się ogrodzi Osiedle za Żelazną Bramą IP: *.chello.pl 13.11.04, 02:33 to jest problem to trzeba będzie postawić mur wzdłuż JPII a np. wzdluż Grzybowskiej postawić kładkę albo pod spodem położyć tunel żeby mieszkańcy mogli swobodnie chodzić z pieskami na spacer na jedną albo drugą stronę. W sumie widzialem coś takiego na starych zdjęciach robionych 60 parę lat temu. Mysle, ze spokojnie można do tego wrócić. A od tramwajów, busów i samochodów jeżdżących wzdłuż JPII pobierano by myto :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DJ [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 03:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cycek syrenki DD=GD-getto development, Marina to dopiero bedzie IP: *.sympatico.ca 13.11.04, 06:54 getto w srodku miasta :-). Najsmieszniejsze jest to ,ze w srodku takich osiedli maja te same problemy czyli sikajace w windach, srajace puszczane luzem psy, wandali, brykajacych malolatow, brudasow, parkujacych na trawie i chodnikach leniwcow, itd. Prym w sprzedazy ogrodzonej tandety wiedzie DD, bo wie ze na glupim ogrodzeniu moze do metra mieszkania dowalic ze 100 lub 200 zl wiecej. A ludzie to wsysaja dla falszywego poczucia bezpieczenstawa i porzadku :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lajkonik Re: DD=GD-getto development, Marina to dopiero be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 07:52 No to już jest skala zjawiska. Jak ogradzasz teren, na którym mieszka 8 000 ludzi to wśród nich muszą być różni pomyleńcy. Przecież to małe miasteczko. Jednak nasze ogradzanie ma sens. Sam myślę o tym by stworzyć coś takiego wokół wierzowca w centrum. Raz, że miasto w żaden sposób nie dokłada się do ogólnodostępnych przejść, dwa to jednak ludzie z zewnątrz tworzą grafitti na śieżo odnowionych murach. Kiedyś miasta były budowane inaczej, Dom przylegał do domu. Kamienice budowano wokół podwórek, studni. Tworzyły się swoiste mury obronne wzdłuż granicy działki. Wchodziło się w obręb takiej nieruchomości przez bramę, w której urzędował ówczesny ochroniarz - cieć. Pamiętacie, że jego mieszkanko było w bramie i okienko wychodziło na wejście ? Dziś stojące samotnie biurowce mają ochronę przy wejściu i monitoring wokół. Dlaczego ludzie nie mają mieć tego samego wokół swego mieszkania ? Ponieważ dojazd do domów w osiedlu Kabaty będzie utrudniony, a mieszkańcy niektórych domów w swej większości nie będą chcieli ogrodzenia, przewiduję, że spółdzielnia Kabaty podzieli się na mniejsze, a wewnętrzne uliczki przejdą na utrzymanie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lajkonik Re: DD=GD-getto development, Marina to dopiero be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 08:13 wieżowca, lajkonik, wieżowca. Dlaczego źle napisałem ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pol Plotomania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 21:43 Widzialem ostatnio zupelnie nowe osiedle w Piasecznie. Domy (4 pietrowe) stoja tak gesto, ze mozna poglaskac zone sasiada. Calosc ogrodzona a i owszem a na dodatek wewnetrzne, bardzo waskie uliczki kompletnie zastawione samochodami, dodatkowo pozastawiane, przegrodzone plotami. Nie zycze im tam pozaru bo... smrod palonego miesa bedzie nie do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 08:27 Artykuł oczywiście napisany nieuczciwie i tendencyjnie (jak prawie wszystko w GW), mamy wyeksponowanego "przeciwnika" pomysłu w osobie tego "zwykłego mieszkańca" (czyli mamy myśleć, że wszyscy mieszkańcy są przeciwko), a za pomysłem jest tylko jego autor, w dodatku prezes (czyli "burżuj", którego mamy nie lubić i się z nim nie zgadzać). Na dodatek "redaktor" po swojemu tłumaczy nam myśli prezesa, dlaczego on woli używać określenia ogrodzenie zamiast płot. Prawda jest taka, że nikt się nie chce ogradzać tylko po to, żeby mieć ogrodzenie, tylko żeby odgrodzić się od okolicznego chamstwa, dresiarstwa i złodziejstwa. A "redaktorom" z GW chyba gula skacze, że nie stać ich na mieszkanie w lepszej okolicy i rozpętali jakąś chorą nagonkę. Jak znikną przyczyny budowania ogrodzeń, to i płoty też znikną, albo przynajmniej nie będą powstawały nowe. Na tym bym się skupił na miejscu "redaktora", a nie na szczuciu ludzi przeciwko mieszkańcom zamkniętych osiedli. A wspomniany lokal "Antich Cafe" jest uciążliwy dla mieszkańców, no i to w ogóle zły przykład. Właściciel sklepu monopolowego też pewnie jest przeciwko ogrodzeniu, bo spadną mu obroty, tylko o tym "redaktor" nie napisał, bo monopolowy źle się kojarzy, a "przeciwnicy" płotu z założenia mieli być bohaterami pozytywnymi w tym artykule. Interes sklepów i kawiarni w zasadzie nie jest interesem mieszkańców, a to jest przede wszystkim osiedle mieszkaniowe, a nie centrum drobnego biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
witaj6 zgadzam się z GOŚCIEM ... 13.11.04, 14:35 artykuł napisany tendencyjnie. Cóż nie zdziwię się jeśli Pan Juliusz Zięborak to znajomy autorów. tekst tchnie zawiścią do władz spółdzielni, że aż wstyd Autorzy, WSTYD - a Pan poseł Niesiołowski tak bronił Polaków, że nie są oni zawistni i tylko niewielka grupka tych naprawdę zawistnych a zarazem najgłośniejszych daje złe świadectwo pozostałym. już sam tytułu artykułu "Budują WIELKI mur [...]" pokazuje że autorzy liczą na wzbudzenie niezdrowych emocji u czytelników. swoją drogę zastanawiam się czy autorzy pofatygowali się na miejsce aby przekonać się czy rzeczywiście owe ogrodzenie jest murem czy może ogrodzeniem, i czy jest wysokie (wielkie) czy nie? szkoda że Pan Zięborak i Autorzy nie podnieśli takiego larum, gdy rzeczony Dom Development grodził swoją działkę albo, gdy na osiedlach na Tarchominie powstawały takie właśnie ogrodzenia. Swoją drogą kogo to obchodzi że właściciel grodzi swój teren? To jego wyłączne prawo i wara każdemu kto mu tego zabroni. Jako przejaw tzw usus właściciel może nawet posadzić palmy w garażu albo zażyczyć sobie aby nikt nie przechodził przez jego teren. Pan Zięborak wraz z Autorami tekstu widzę wrzucają kolejny kamyczek do ogródka Spółdzielni chcąc zdyskredytować dobrą opinię Spółdzielni i pokazać że zamieszkujący na tym osiedlu mieszkańcy to specyficzni odmieńcy, którym w oku stoi Bogu winna kawiarenka bądź organizowane na placu Forum (de facto z założenia mającego służyć organizacji m. in. festynów) festyny dla dzieciaków. Panie Zięborak dość już szkalowania imienia Spółdzielni, to się nie godzi kalać własnego gniazda !!! Dość już złego napisano swego czasu w Rzeczpospolitej i na tym forum o festynach, Antich Cafe i zawiści mieszkańców osiedla. Panie Zięborak i Panowie Autorzy - w imię czego wystawiacie Panowie złe świadectwo wszystkim mieszkańcom osiedla ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rabalaba Re: zgadzam się z GOŚCIEM ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 16:37 Zgadzasz sie z GOSCIEM, bos cwok. > Panie Zięborak i Panowie Autorzy - w imię czego wystawiacie Panowie złe > świadectwo wszystkim mieszkańcom osiedla ? Zle swiadectwo takie tepaki jak ty same sobie wystawiaja. > Swoją drogą kogo to obchodzi że właściciel grodzi swój teren? To jego > wyłączne prawo i wara każdemu kto mu tego zabroni. Nikt spoldzielni nie zabrania. A krytykowac ja za to mozna i nalezy. Czytaj, a nie zmyslaj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rabalaba Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 16:33 Misiu, w swoim poscie sam jestes obrzydliwie tendencyjny. 1. Artykul jest "oczywiscie" tendencyjny; jesli tak nie lubisz GW (w ktorej same tendencyjne teksty najwyrazniej sie znajduja), nie czytaj jej, bo sie spocisz. 2. "Mam myslec, ze wszyscy mieszkancy sa przeciwko". Podejrzewasz autora o probe manipulowania twoim ptasim mozdzkiem? 3. Prezes to burzuj, ktorego "mamy nie lubic". Kto ci nawkladal takich bredni do lba? Od kiedy to GW jest gazeta dla chamstwa, co burzujow nie lubi? 4. Znam paru redaktorow z GW i wiem, na jakie mieszkania ich stac. Niektorym ci z Kabat moga tylko pozazdroscic. 5. Jak lepiej wiesz, na czym powinien sie redaktor skupic, to zatrudnij sie w gazecie. A jesli nie podoba ci sie to, co pisza, patrz pkt 1. Usuwaniem przyczyn to sie moze policja zajac. 6. Co znaczy "uciazliwy dla mieszkancow" w kontekscie kawiarni? I co znaczy "w ogole zly przyklad"? Pieprzenie bez pokrycia, tak bym to nazwala. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Adios Kabatos a w czym ci przeszkadza Antich Cafe? IP: *.eranet.pl 13.11.04, 17:45 Ja mieszkalem w tym budynku i absolutnie mi nie przeszkadzal. Caly budynek jest zamkniety i monitorowany, wiec grodzenie osiedla troche mnie dziwi. Ale to juz nie moj problem, wyprowadzilem sie do innego też zamknietego osiedla. kabaty sie zakorkowaly samochodami i ludzmi - czulem sie tam jak w korku. Jedno jest pewne - nawet zamkniete osiedle nie chroni przed chamstwem, czego doswiadczylem wlasnie w tym bloku na kabatach. Zdemolowana winda i klatki schodowe w rok po odbiorze mieszkania - rece opadały. Do tego po prostu bezradna ochrona, ktora niewiele tam robi poza spaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_da Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach 13.11.04, 20:28 Witam, mieszkam na osiedlu Kabaty od blisko 4 lat. Bloki maja ksztalt kwadratu, ze "studnia" w srodu. Aby dostac sie do drzwi mieszkania musze najpierw pokonac furtke lub drzwi z domofonem "broniace dostepu" do studni, nastepnie dostac sie do mojej klatki (domofon lub klucz) a nastepnie otworzyc drzwi do mieszkania. W sumie trzy zamki. Liczba zabezpieczen (kamery, ochrona, ciagle wizyty strazy miejskiej i policji, bezrobotne sasiadki i sasiedzi, dzwoniacy po ochrone gdy ktos wyjdzie na spacer po 22.00) jest zatrwazajaca. Dzielnie znosze codzienne otwieranie 3 zamkow, kartki z prosba o ciche wyrzucanie butelek do smieci i unikanie trzaskania furtka prowadzaca do studni. Jednak ostatnie pomysly moich sasiadow przerosly moje zdolnosci pojmowania. MOJE OSIEDLE POSTANOWILO SIE OGRODZIC Z KAZDEJ MOZLIWEJ STRONY!! Z trzech zamkow zrobia sie cztery, ktore bede musiala otworzyc gdy bede chciala dostac sie do mojego mieszkania. Z pliku 7 kluczy (doliczylam do skrzynki pocztowej oraz do piwnicy) zrobi sie pewnie z 13 (doliczylam sie 6 bram broniacych dostepu do osiedla, a nie bede przeciez chodzila na okolo do "warzywniaka" i "miesnego", wiec chce miec klucze do wszystkich bram). "Moja wyprawa" do piwnicy lub garazu przyprawia mnie o mdlosci. Zamknac mieszkania (pierwszy zamek), otworzyc drzwi nr 1 do garazu (drugi), nastepne drzwi nr 2 do garazu (trzeci zamek), drzwi nr 1 do klatki sasiedniej bo tam znajduje sie piwnica (czwarty zamek), drzwi nr 2 do sasiedniej klatki (piaty zamek), drzwi nr 1 do pomieszczen piwnicznych (szosty zamek), drzwi nr 2 do pomieszczen piwnicznych (na szczescie prawie nigdy nie zamykane, wiec zamka nie licze), no i sukces ostatnie drzwi do mojej piwnicy (siodmy zamek). Tylko, ze droga powrotna wyglada identycznie - w sumie 14 zamkow!!! Moze przesadzam i mam zbyt duze poczucie bezpieczenstwa, ale moi kochani sasiedzi powinni troszke zwolnic. Nie chce spedzac codziennie kilku minut na otwieraniu zamkow badz wklepywaniu kodu do domofonu. Nie chce tez w srodku nocy szukac kluczy by moc wpuscic do mojego mieszkania lekarza pogotowania badz straz pozarna. Od czasu rozpoczecia budowy nowych bram tylko jedno zmienilo sie na lepsze. Nie pojawiaja sie na tablicy ogloszen prosby o zamykanie wszystkich drzwi do garazu!!! Moze moje modlitwy zostana wysluchane i chociaz te drzwi znikna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.11.04, 07:42 >"Moja wyprawa" do piwnicy lub garazu przyprawia mnie o mdlosci. Tak mnie wzruszyłaś, że zdradzę ci sekret, o którym najwyraźniej nie wiesz: Jeśli sprzedasz tę tiurmę w cholerę (napisz ile metrów kwadratówych i gdzie to może kupię i będziesz miała problem od razu z głowy), to za otrzymane pieniądze kupisz mieszkanie dwa razy większe w bloku wygodnie pootwieranym na oścież lub przynajmniej w takim, w którym mieszkańcy dzielnie walczą z szykanami w postaci domofonów wydłubując je ze ścian. Co prawda pewnie natkniesz się tam na jakichś czubów, którzy montują kraty na piętrze, ale co za problem znaleźć mieszkanie obok bardziej rozsądnych sąsiadów? A te dodatkowe metry to będą jak znalazł, bo raczej nie będziesz mogła trzymać w piwnicy rzeczy, które trzymasz w tej chwili, ale to nawet dobrze, bo się nie nachodzisz, żadnych wypraw nie będziesz musiała już robić. Przypominam, że wątek jest na złym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Żeby tradycji stało się zadość coś trzeba pomylić 13.11.04, 09:03 Zapewne autor artykułu pomyłkowo wpisał ulice Dembego zamiast Kiepury. Gdyby płot szedł tak jak to opisano w artykule to wiele by nie obiał a na pewno nie fontanne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Łukasz Warszawa (Ursynów) Wita Wieś IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 09:18 Jak wiadomo większość nowych mieszkańców wprowadzających się do tych "pięknych" osiedli to wygnańcy z innych miejscowości lub wsi. Jak wiadomo na wsiach płoty to standard - w szczególności betonowe. Po prostu mieszkańcy chcą mięć wiejskie uroki i widocznie lubią takie płoty. Osobiście jak dwa miesiące temu przejeżdzałem tam uznałem te płoty za coś wstrętnego. Mieszkam na dużym Ursynowskim osiedlu już od 16 lat i jest tam bardzo bezpiecznie. Wracam o różnych godzinach. Jak widać "nowi" myślą inaczej. Pozdrawiam Łukasz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Warszawa (Ursynów) Wita Wieś IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 09:33 Jak wiadomo, gdy jakiegoś frustrata na coś nie stać, to będzie sobie "uzasadniał", że to jest gorsze, niepotrzebne, że takie rzeczy są dla "wieśniaków", że u niego i tak jest lepiej, bo niby po co mu ładna zieleń, fontanna, czyste chodniki, on przecież ma swoje "duże betonowe osiedle", na którym jest "bardzo bezpiecznie" (tylko ciekawe przed kim tamci musieli się ogrodzić?) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qba59 Re: Warszawa (Ursynów) Wita Wieś IP: *.scc.uni-weimar.de 13.11.04, 16:42 wlasnie nie musieli sie grodzic. tylko mi sie tak wydaje... bo za duzo telewizji ogladaja... i kolorowych magazynow. to jet na prawde zarzynanie miasta. czemuz ludzie sa tacy glupi? i szkodza innym swoimi glupimi pomyslami. demokracja wsrod kretynow nie jest chyba najlepszym pomyslem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: LOLA Re: Warszawa (Ursynów) Wita Wieś IP: *.chello.pl 13.11.04, 19:01 Przed Tobą na przykład, ja bym się odgrodził nawet 7 murami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: warszawianka Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.cm-upc.chello.se 13.11.04, 09:57 Przeciez te ploty to istna paranoja!!! Ludzie obudzcie sie!! To trzeba sie otwierac, byc ciekawym, otwartym na innych, a nie odgradzac sie od nich!!! i budowac getta bogatych. Przeciez to jest nonsens! Co za idiotyczny pomysl z tym zagradzaniem! Dziwny sposob rozwiazywania problemu, budowanie plotow nic nie pomoze, trzeba szukac innych sposobow, na spokuj i bezpieczenstwo na osiedlu! Od czego jest policja i straze porzadkowe?! Jesli sie placi podatki to trzeba rzadac od nich bezpieczenstwa na ulicach, a nie budowac mury!!! Przeciez to jet chore, zeby bac sie dresiarzy, czy im podobnych! Przestancie sie bac, ludzie! Musi w koncu byc odwotnie!, to dresiarze i przestepcy maja sie bac!, a nie spokojni ludzie!!! Odwagi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Zaorać blokowiska - zbudować normalne miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 10:02 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: real Warsawer Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 10:40 Zagrodzić całą Warszawę, ustawić rogatki, pobierać myto i ustanowić prawo składu. Nie wpuszczać prowincjuszy do miasta żeby nam roboty nie zabierali! I jeszcze kontrolować czy rąbanki się nie przewozi ... Odpowiedz Link Zgłoś
paweluskkk "u nas na osiedlu nie biją..." 13.11.04, 11:06 Ten kto to napisał albo tu nie mieszka albo po 22 ma zamknęte okno , zasłonione żaluzje i leży przed tv na swoim "wypasionym" łóżku... Ja nie chce nikogo przekonać iż Kabaty to jest Druga Praga Północ czy krakowska Nowa Huta ale do poczucia bezpieczeństa jest tu jeszcze bardzo daleko... A jak ktoś uważa że to "nasza młodzież" i ona tylko "trochę wieczorem hałasuje" to ...po prostu nie zna realiów tego osiedla. Główny problem stanowi dresiarstwo , które w dużych ilościach zamieszkuje w "starych" blokach pomiędzy ulicą Bronikowskiego a Rosoła. A jeśli chodzi o głos że płacimy podatki i to policja ma nam zapewnić bezpieczeństwo to ja w to nie wierze... Ci z Nowej Huty i Z Pragi Północ też płacą podatki... Pozdrawiam P.S A mury niech znikną gdy bezpieczeństwo będziemy mieli takie jak np w Danii Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: j Re: "u nas na osiedlu nie biją..." IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.11.04, 06:10 paweluskkk napisał: > Ten kto to napisał albo tu nie mieszka albo po 22 ma zamknęte okno , zasłonione > żaluzje i leży przed tv na swoim "wypasionym" łóżku [...] Główny problem stanowi dresiarstwo , które w dużych > ilościach zamieszkuje w "starych" blokach pomiędzy ulicą Bronikowskiego a > Rosoła. ------------------ O ile dobrze rozumiem, to ten mur nie odgrodzi cię od tego dresiarstwa, bo będzie otaczał całe osiedle, stare i nowe bloki razem. Czy też może planuje się postawienie także i muru wewnątrz osiedla, oddzielającego stare bloki od nowych? Jeśli tak, to pan Santkiewicz usłyszy ode mnie (i pewnie nie tylko ode mnie) parę soczystych słów, bo ja mieszkam właśnie w starych blokach i codziennie chodzę przez całe osiedle do metra. Nie mam zamiaru chodzić naokoło ani przedzierać się przez jakieś rogatki. "Dresiarzy" spotykam co wieczór - nie przepadam za nimi, ale nigdy nie miałem z nimi żadnego zatargu, a mieszkam tu już 14 lat. Ten pomysł z murem wokół całego osiedla wcale mi sie nie podoba. I nie przypominam sobie, by Zarząd Spółdzielni pytał mnie o zdanie w tej sprawie. Ciekawe, o ile jeszcze czynsz podskoczy w związku z tą innowacją? Zaczynają mnie diabli pomału brać. Odpowiedz Link Zgłoś
paweluskkk Re: "u nas na osiedlu nie biją..." 14.11.04, 11:00 To że Ciebie nie "ruszyli" od 14 lat to nie znaczy że inni mieli takie szczęście. Twoje zachowanie to typowe zachowanie Polaka- widzisz problem ale Cie on nie obchodzi bo wydaje Ci się iż Cię on nie dotyczy. Widzisz dresów ale oni Cie nie ruszyli od 14 lat więc niech sobie będą ,widzisz jak 2 dryblasów "kroi" w tramwaju 13-latka a Ty i reszta TŁUMU patrzycie przez okno udając że nie ma problemu BO TO PRZECIEŻ NIE WAS KROJĄ NIE? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jotka Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.acn.waw.pl 13.11.04, 11:10 Nie mieszkam na Kabatach, ale byłam świadkiem, jak Dom Development, sąsiad Kabat, budując się łamał wszelkie zasady dobrego współżycia wszystko stawiając na kasę za wszelką cenę. Każdy inwestor budując budynek wielorodzinny musi liczyć się ze wskaźnikiem miejsc parkingowych, który powinien zrealizować - 1.5 miejsca na 1 mieszkanie. Wszyscy jakoś rozumieją tę potrzebę oprócz Dom Development, który załatwił sobie w Zarządzie Dróg Miejskich 0,8 miejsca na mieszkanie!!!!! Dzięki temu mógł zrobić więcej mieszkań i złapać większą kasę. No proszę bardzo, są równi i równiejsi, a równiejsi to ci, którzy coś zaproponują takiemu urzędnikowi ZDM, np. bardzo tanie mieszkanie. Ja nie widzę innego wytłumaczenia. W każdym razie efekt jest taki, że samochody mieszkańców Dom Development z powodu braku miejsc parkingowych na swoim terenie zastawiają uliczki Spółdzielni Kabaty i całą ul.Jeżewskiego, którą wieczorem ledwo można przejechać. Tak samo jest z placem zabaw dla dzieci: porównajcie to, co zrealizował Dom Development z tym, co oferują Kabaty. A ci, co kupują mieszkanie, niech zastanowią się nie tylko nad własnymi czterema ścianami, ale też niech sprawdzą co jeszcze oferuje developer. Będzie mniej takich bezczelnych inwestorów. A swoją drogą może ktoś sprawdziłby jak wygląda liczba zrealizowanych miejsc parkingowych w stosunku do mieszkań w budynkach Dom Development? Myślę, że niezłe kwiatki by wyszły... A Kabatom wcale się nie dziwię, one zwracały uwagę na te problemy, tylko nikt ich nie słuchał. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Jotka nie kłam !!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 18:29 Bo kłamiesz, albo czytasz biuletyny informacyjne Spółdzielni Kabaty, albo sam te biuletyny piszesz. Plan zagospodarowania terenu określa wskaźnik miejsc parkingowych na tym terenie 1,3 i taki jest zachowany na osiedlach DD. Wiem, bo mieszkam w jednym z nich, jest 196 mieszkań i 260 miejsc parkingowych podziemnych. Więc nie kłam. A spółdzielnia Kabaty nowe osiedla też buduje jako osiedla zamknięte, Teraz będą mieli podwójne mury, i więcej ochroniarzy do zatrudnienia. No cóż, skoro spółdzelcy chcą im płacić to niech płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jotka Re: Do Ewy IP: *.acn.waw.pl 13.11.04, 18:57 O jakim planie zagospodarowania mówisz?!!! W planie zagospodarowania osiedla (sic!) możesz mieć nawet 5 mp/mieszkanie. Obejrzyj sobie projekt realizacyjny i pozwolenie na budowę (na dwa etapy), zobacz zgodę ZDM na wskaźnik 0,8 na mieszkanie!!! Idź do Urzędu Dzielnicy, masz prawo wglądu do dokumentów! Idź i sprawdź, zanim zaczniesz zarzucać komukolwiek kłamstwo. Zobacz jakie kombinacje DD starał się zrobić z podziałem geodezyjnym terenu! I pytam się jeszcze gdzie jest parking wielopoziomowy, który miał być zrealizowany wewnątrz osiedla Dom Development w drugim etapie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jotka Re: Do Ewy IP: *.acn.waw.pl 13.11.04, 19:00 I jeszcze raz podkreślam, że moja chata skraju, nie mieszkam na Kabatach. Piszę to co wiem, bo widziałam, czytałam a poza tym znam się na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jotka Re: Do Ewy IP: *.acn.waw.pl 13.11.04, 19:17 Teraz dopiero doczytałam, że mieszkasz "w jednym z nich". To zbilansuj sobie łaskawie wszystkie miejsca parkingowe na całym osiedlu DD. Tylko nie według projektu, tylko te zrealizowane, bo mogą Ci umknąć etapy, według których szła realizacja. I wtedy porozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Do Ewy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.11.04, 02:25 Jotka bzdury opowiadasz, pewnie dlatego, że masz kłopoty z czytaniem i liczeniem. A może masz inne własne cele. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jotka Re: Do Ewy IP: *.acn.waw.pl 14.11.04, 09:15 Moim celem jest to, żeby developerzy przestali kombinować. A króluje w tym Dom Development. I to nie tylko na Ursynowie. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.11.04, 11:26 Kto wymyślił mit o wskaźniku 0,8 garaży na osiedlach DD? Mieszkam na jednym z nich i mamy kilkadziesiąt miejsc parkingowych w garażu podziemnym należących do DD (mimo obligatoryjnego wykupu miejsca) - o ile wiem u nas wskaźnik wynosi 1,3 a my ciągle słyszymy o mitycznym ułamku 0,8 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ranger Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.gln-mres.charterpipeline.net 14.11.04, 20:29 "Zagrodzić całą Warszawę, ustawić rogatki, pobierać myto i ustanowić prawo składu. Nie wpuszczać prowincjuszy do miasta żeby nam roboty nie zabierali! I jeszcze kontrolować czy rąbanki się nie przewozi .." Zgadzam sie. Ogrodzic reszte Polski. Przeniesc status stolicy do Krakowa, Gdnska, Poznania, czy Wroclawia. Wprowadzic wizy dla Warszawiakow. I pilnowac, zeby nam teraz roboty nie zabierali, jak sie koncerny zaczna stamtad wynosic idac za politykami do nowej stolicy i innych miast. Kontrolowac na granicy rezulaty testow psychologicznych. Ustawic napisy - przed wjazdem do Polski: "Warszawski Prowincjuszu, prosze wytrzyj buty przed wjazdem do Kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Europejczyk Jestem na walizkach, wyjezdzam z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 20:31 z tego między innymi powodu!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michalllll Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 10:58 pewnie, że się grodzić. ja nie mam absolutnie nic przeciwko. a ten facet co się boi, że trzeba kody pamiętać to jakiś dziwny. jak nie ma większych problemów to niech zamieszka na otwartej przestrzeni w Nowej Hucie w Kraku. Swoją drogą - ciekawe czemu nie kupił mieszkanka na Bródnie (tam ogrodzeń brak i można przebywać cały czas w towarzystwie ABSowych sąsiadów). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Smok Idiotyzm. Ale jeszcze przyjdzie czas że sami, IP: *.acn.waw.pl 13.11.04, 11:01 z własnej woli te mury rozbiorą. Ludzie muszą się tylko trochę bardziej dorobić na tyle, by zniknęło powszechne w tej chwili poczucie moje-twoje w bardzo złym stylu. Jeszcze jakieś 20lat... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qba59 Re: Idiotyzm. Ale jeszcze przyjdzie czas że sami, IP: *.scc.uni-weimar.de 13.11.04, 16:52 no wlasnie. to jest glowny problem. miejmy nadzieje ze kiedys ludzie plotow nie beda juz chcieli, ale nie sadze zeby wtedy placili za rozbiorke. ktos na tym plocie zarobi niezle. i pewnie w warszawie jest tez lobby firm ochroniarskich... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mieszkaniec Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.chello.pl 13.11.04, 11:04 Grodzimy osiedla. Spacery po chodnikach i wzdłuż kilometrów płotów. Ze strzelbą na znajomą z sąsiedniego osiedla, której dziecko polubiło naszą huśtawkę. Strazników na własną młodzież nie myśląc o innych rozwiązaniach. Może płot pod napięciem, bo zwykły da się przeskoczyć?! Naprawdę tego chcemy Panie Prezesie? Nie wierzę w wynik tej ankiety. Sama ją wypełniałam i nic w niej nie wskazywało na możliwość takiego rozwiązania. Zapłacimy za coś, co tak naprawdę da komuś zarobić, ale nam poza kosztami niewiele. Młodzież zrobi wszystko, żeby nam uprzykrzyć życie w zamian za płot. I co wtedy? Policja z pałami, gumowymi kulami? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GW ściemnia Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 11:10 Ten artykuł to tzw. ściema, nikt nie buduje tam "wielkiego muru", ani w ogóle żadnego muru. Przed chwilą byłem obejrzeć to miejsce. Tam nie ma żadnego muru, a prawie wszystkie okoliczne osiedla też są ogrodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: IRENA Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.chello.pl 13.11.04, 11:20 MURU NIE MA BO DOPIERO JEST W BUDOWIE. NA RAZIE POWSTAJĄ BRAMY. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zajf proponuje ogradzic murem warszawe IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 13.11.04, 11:48 bo wiekszosc chce zeby bylo bezpieczniej Odpowiedz Link Zgłoś
omd54 Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach 13.11.04, 12:30 Większego skretynienia i debilizmu ludzi, takiego jak jest na Kabatach nie ma w żadnym miejscu w Polsce,ja mieszkałam kiedyś na Kabatach, ale nie mogłam patrzeć jak ludzie są do siebie nastawieni wrogo, jak sąsiedzi z bloków obok siebie (ale z różnych spółdzielni), wezwali policję , ponieważ jeden i drugi twierdził,że samochód stoi na jego miejscu, teraz mieszkam na Starym Mokotowie i cieszę się , że tego debilstwa nie widzę, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pluszak I ja im się nie dziwię. IP: *.chello.pl 13.11.04, 12:33 Też bym wolał osiedle ogrodzone niż łazić po potłuczonych butelkach. Oczywiście najbardziej bym wolał żyć w taki społeczeństwie, w którym drzwi będzie można zamykać na klamkę, rower zostawiać oparty o ścianę i wieczorem będzie do czego wracać. Tylko że mieszkańcy tego osiedla sami takiego społeczeństwa nie zbudują, nawet jeśli mieliby najszczersze chęci. A bronić swojego spokoju przed mętami mają prawo. Należy się oburzać na tych, którzy uważają, że wezwać policję do dzieciaków hałasujących na ławkach po północy i rzucających butelkami i mięsem to "donosicielstwo" i "stalinowskie metody". Jak również na policję, która nie zawsze z takimi dziecakami jest w stanie dać sobie radę. A że ludzie nie chcą takiego czegoś pod swoimi oknami, to już nie miejcie do ludzi pretensji. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_da Re: I ja im się nie dziwię. 13.11.04, 20:36 > Należy się oburzać na tych, którzy uważają, że wezwać policję do dzieciaków > hałasujących na ławkach po północy i rzucających butelkami i mięsem to > "donosicielstwo" i "stalinowskie metody". taaa, a dzwonienie do ochrony, ze o godzinie 22.15 ktos siedzi na lawce na placu zabaw to co to jest?? bo juz "godzina policyjna" minela. i sasiadki (albo sasiedzi) sie nudza i obserwuja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: I ja im się nie dziwię. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 20:52 > taaa, a dzwonienie do ochrony, ze o godzinie 22.15 ktos siedzi na lawce na > placu zabaw to co to jest?? Jak tylko siedzi, to jest przesada. Ale jak siedzi, pije alkohol i drze ryja (bo tak zwykle wygląda "siedzenie na ławkach o 22.15"), to co proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pp Niech jeszcze dostawią do muru baszty z CKM-ami... IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 13.11.04, 15:05 ...To będzie bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: guc Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.acn.waw.pl 13.11.04, 15:34 za ogrodzeniem to małpy w ZOO mieszkają. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gucio Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 15:36 Uważam,że każdy kto nie chce mieszkać w Osiedlu Kabaty nie musi. Jest w Warszawie wiele innych starych i nowych osiedli, które nie są monitorowane, chronione i ogrodzone. Tam jest ogromna przestrzeń i tzw. wolność! Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Osiedle Kabaty są chyba jednym z lepiej zarządzanych osiedli w Warszawie, jest to osiedle ładne i zadbane. Na co dzień jest tu czysto i można tu normalnie mieszkać! Dzieciaki mają się gdzie bawić. I tak właśnie powinno wyglądać osiedle mieszkaniowe. Za swoje pieniądze członkowie spółdzielni mogą robić wiele różnych rzeczy, mogą nawet zainstalować sobie windy dla samochodów /tak jest np. w Monaco/ i nic innym do tego! Jeśli ktoś jest żądny otwartości to niech zobaczy co się dzieje na co dzień na ulicy Wańkowicza! Jak w bezmyślny sposób są niszczone chodniki przez samochody z okolicy, jak 'ktos' zdewastował drewniany płotek okalający trawniki. Ja nie godzę się na płacenie za wandalizm i głupote tych co uważają, że służbowy samochód musi być zaparkowany na chodniku! Oczywiście w takiej np. Szwecji nie ma ogrodzeń, ale tam nikt nie wejdzie bez zaproszenia na nie swoją posesję. Tam a i w innych otwartych krajach prywatna własność jest święta! Wiedzę, wykształcenie i pieniądze może mamy światowe, ale mentalność nie! Prezes Kabat ma podstawy do tego żeby być dumnym z takiego osiedla! Inni mogli by się sporo nauczyć od Kabat! Pozdrawiam wszystkich za 'WIELKIM KABACKIM MUREM' Odpowiedz Link Zgłoś
witaj6 dołączam się do GUCI'a 13.11.04, 15:46 i tak jak już pisałem powyżej powtórzę, że Pan Zięborak, który jak mogę się domyślać doprowadził do powstania i publikacji tego tekstu, pośrednio doprowadził do szkalowania imienia Spółdzielni i wystawienia złego świadectwo wszystkim mieszkańcom osiedla ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sheriff Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.chello.pl 13.11.04, 15:46 skrywanie osiedli za murem cz ogrodzeniem z psychologicznego punktu widzenia jest czyms nieodpowiednim- powoduje "ugettowienie" miasta i stwarza wrazenie ze czesc miasta poza murem jest niebezpieczna, chociaz na pewno stwarza wiekszy komfort psychiczny tym ktorzy mieszkaja w obrebie muru- mur stanowi tu element dzieki ktoremu ludzie czuja sie bezpeicznie- trudno im sie dziwic. przestepczosc jest duza, na podworkach starych osiedli gromadza sie pijaczki czy blokersi i ludzie sie ich boja. boja sie rowniez np. o swoje dzieci bawiace sie na placu zabaw czy o bezpieczenstwo swoich mieszkan w czasie ich nieobecnosci. chociaz ogradzanie osiedli nie jest niczym dobrym to jednak trudno sie dziwic miezkancom chcacm zapewnic sobie w ten sposob bezpieczenstwo i spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
witaj6 do sheriff'a ... 13.11.04, 15:51 zapraszam na tzw wizję lokalną abyś się mógł przekonać jak i wszyscy przeciwnicy ogrodzenia osiedla, o czym tak naprawdę rozmawiamy. To nie jest mur tylko ogrodzenie i to nie wokół osiedla ale między poszczególnymi blokami. uważam, że tytuł tego - pożal się Boze - atykułu wielu z Was wprowadził w błąd Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Czy Wybiórcza walczy o czytelnika z Superexpresem? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 16:07 Czy panowie dziennikarze DB i TK terminowali w Superexpresie i tam uczyli się wymyślać tytuły? Czy panowie dziennikarze wiedzą co znaczy słowo 'mur'? Raczej nie, proponuję więc Panom wpisać na stałe do Ulubionych taki adres: sjp.pwn.pl/ I jeszcze jedno: w jakich okolicznościach dziennikarzowi wolno manipulować faktami i czytelnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rabalaba Re: Czy Wybiórcza walczy o czytelnika z Superexpr IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 16:44 > Czy panowie dziennikarze DB i TK terminowali w Superexpresie i tam uczyli się > wymyślać tytuły? Czy panowie dziennikarze wiedzą co znaczy słowo 'mur'? Czy ty naprawde nie widzisz, ze w tym wypadku rozroznienie miedzy murem i ogrodzeniem to czysta sofistyka? Co jest lepszego w ogrodzeniu - ze przez kraty cos widac? Naprawde nie chodzi o to, czy bedzie mur, czy drut, czy drut kolczasty, tylko o to, ze w ogole odgrodzi sie kawal Kabat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Czy Wybiórcza walczy o czytelnika z Superexpr IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 21:12 > Czy ty naprawde nie widzisz, ze w tym wypadku rozroznienie miedzy murem i > ogrodzeniem to czysta sofistyka? Jak najbardziej. Taką właśnie sofistykę uprawia Wybiórcza. Panowie dziennikarze dobrze wiedzą czemu wybrali (wybiórali) słowo 'mur', a nie 'ogrodzenie', choć tak naprawdę to powstaje właśnie ogrodzenie a nie mur. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: warszawianka Re: Czy Wybiórcza walczy o czytelnika z Superexpr IP: *.cm-upc.chello.se 14.11.04, 07:58 To nie mma znaczenia jak to zwal!!! mur czy druty, czy odrodzenie!!! nie wazne.... Wazny jest fakt, czy nawet tylko mysl, ze cos takiego chce sie zrobic!!!! Zeby odgrodzic tych "lepszych" od tych "gorszych", to jest poczatek segregacji!!! Czy tego chcemy??? Nie! Nie! i jeszcze raz Nie! I to... i tylko to ...jest istota tego problemu, konfliktu!!! Jak to sie rozwiaze?, jakie sie znajdzie rozwiazanie? Ja jestem przeciwko jakiemukolwiek odgradzaniu i to zarowno w zgledzie fizycznym jak i psychicznym!!! Musimy zaczac ludzi uczyc, edukowac, pokazywac dobre wzorce, otwierac sie nowe i nieznane, budowac mosty miedzy ludzmi ale przedewszystkim zwalczac przesady i strach!!!!!!! To nie spokojni obywatele maja sie bac!!! To przestepcy i inni chuligani musza zaczac sie bac i czuc ze nie sa bezkarni! Warszawa jest dla ludzi wolnych a nie nie dla zamknietych za kratkami! Pozdrawiam otwarta Warszawe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Czy Wybiórcza walczy o czytelnika z Superexpr IP: *.acn.waw.pl 14.11.04, 08:28 > Wazny jest fakt, czy nawet tylko mysl, ze cos takiego chce sie zrobic!!!! > Zeby odgrodzic tych "lepszych" od tych "gorszych", to jest poczatek > segregacji!!! > Czy tego chcemy??? Tak, tego właśnie chcemy, odgrodzić się od tych "gorszych", bo nie daje się z nimi żyć. > Warszawa jest dla ludzi wolnych a nie nie dla zamknietych za kratkami! Napisała warszawianka...ze Szwecji :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Czy Wybiórcza walczy o czytelnika z Superexpr IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.11.04, 12:48 > To nie mma znaczenia jak to zwal!!! Język kreuje rzeczywistość. Nikt nie wie tego lepiej niż dziennikarze Wybiórczej i Superexpresu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: warszawaianka Re: Czy Wybiórcza walczy o czytelnika z Superexpr IP: *.cm-upc.chello.se 15.11.04, 08:01 Sluszne spostrzezenie! Absolutnie sie z Toba zgadzam! oczywiscie ze...: jezyk kreuje rzeczywistosc! I powyzsze sformuowanie!... to nonszalancja z mojej strony! No... moze bardziej... emocje... i... brak przemyslenia! Dziekuje za uwage, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obywatel SAMOCHODY TO NIE RUSCY KRADNĄ, TYLKO ROBIĄ TO WŁAŚ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 15:51 ... a pomysłodawcy tego idiotyzmu prawdopodobnie nie wiedzą, że za większość niepożądanych zdarzeń w ich okolicy odpowiedzialni są sąsiedzi, z którymi chcą się właśnie zamknąć w jednej "klatce". To jest droga donikąd. Ciekaw jestem ile kilometrów ogrodzeń postawiono w Warszawie, ile ich pilnije kamer i strażników, a ile zbudowano osiedlowych świetlic, klubów dla młodszych i starszych, miejsc gdzie można budować prawdziwe lokalne społeczności? Dlaczego miasto nie zablokuje tej patologii, takie ogordzenie wymaga przecież zgody urzędników? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obywatel2 TYLKO ROBIĄ TO WŁAŚNIE POLACY ;-) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 15:52 no! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obywatel2 TYLKO ROBIĄ TO WŁAŚNIE POLACY ;-) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 15:53 no właśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zgoda Re: SAMOCHODY TO NIE RUSCY KRADNĄ, TYLKO ROBIĄ TO IP: *.cm-upc.chello.se 14.11.04, 07:40 Bardzo trafne spostrzezenie!!!!..... Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: akra Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: 137.158.128.* / *.tenet.saix.net 13.11.04, 17:09 Popieram sheriffa i dodam nowy argument. Budowanie takich murow najczesciej laczy sie z anektowaniem sasiednich terenow, juz wczesniej urzadzonych, i utrudnianiem zycia mieszkancom sasiednich osiedli. Kolo mnie (mieszkam w najstarszej czesci Ursynowa, na osiedlu Konski Jar - Nutki), w 20 lat po naszych domach zbudowano nowe luksusowe osiedle od strony Sluzewca, po czym ogrodzono je tak, ze wszystkie stare alejki parkowe znalazly sie wewnatrz ogrodzenia. Nie da sie juz dojsc krotka droga do petli tramwajowej na Sluzewcu, trzeba okrazac teren dzialek dalekim lukiem, bo plot osiedla przylega do plotu ogradzajacego dzialki tak szczelnie, ze mozna podrzec ubranie, kiedy ktos probuje sie przecisnac. A po naszym otwartym osiedlu samolubne mendy chodza i nie musza go okrazac. To chamstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obyw. Re: Bardzo niebezpieczne zjawisko !!!!!! IP: *.crowley.pl 13.11.04, 16:10 Na ten temat można napisać dziesiątki prac magisterskich. Ja powiem krótko: ZAPOMNIJMY O NORMALNYM SPOŁECZEŃSTWIE !!!!!!! Zapomnijmy o społeczeństwie obywatelskim. W mojej dzielnicy powstało właśnie takie dwublokowe getto. Wysoki plot, bramki, ochroniarze itp. To jest stara dzielnica, gdzie większość ludzi się zna. Ci zza płotu, a mieszkają już drugi rok zachowują się tak jakby byli zamknięci w swoim świecie. Gadamy z sąsiadem, że im brakuje tylko sklepów, knajpy, kościoła i nie muszą w ogóle stamtąd wychodzić. Często się z nich śmiejemy, ale tak naprawdę TO NIE JEST TAKIE ŚMIESZNE. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mahoney to jest chore , ludzie oszaleliscie , to moze ogro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 16:17 dzimy tez mokotow co ? co sie dzieje z tym miastem , dlaczego nikt nad niczym nie panuje , gdzie jest naczelny architektt miasta ktory pozwala na takie rzeczty ? niedlugo bedziemy chodzic tylko po ulicach , slowa czlowieka ze spoldzilni mamy plac zabaw alec hcemy zeby zluzyl nam a nie tym z sasiedniej spoldzielni , to jest chore , to jakby ktos mi w dziecinstwie zabranial bawic suie w piaskownicy na sasiednim podworku , piaskownica plac zabaw jest dla wszystkich nie dla wybranmych nawet tych co to zbudowali , to jest wspolne , niestety ale msuze to poweidziec , na kabatach ludzie mysla na wiejski spoosb , zagrodzic , odciac sie od wszystkiego jak u nich na wsi , tragedia , ale tak musialo bcy jak zjechcla sie cala polska do tej warszawy , ze pzrywioza oni swoje brudy i glupie zachowania takze tu , gratuluje , bedziemy chodzic i mowic a tu jest grodzone osiedle numer 5 a tu 35 , prawda ze ladny mur , turysci i normalni sie beda smiac Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Kabaty nie są ani w Wilanowie, ani na Mokotowie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 16:23 Wątek jest na złym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rybak Re: to jest chore , ludzie oszaleliscie , to moze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 16:49 Co to niby ma znaczyc, do k... nedzy?! Na osiedlu, ktore zostalo wybudowane za pieniadze mieszkajacych tam ludzi, piaskownica rowniez powstala za ich kase! I ty, leszczu z zewnatrz, nie masz do niej ZADNEGO prawa!!! Stosunek Polakow do wlasnosci prywatnej, zwlaszcza cudzej, jest obrzydliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Niekumaci WON ! Osiedle kabady <> (to nie) Dzielnica Kabaty IP: *.oracle.com 15.11.04, 17:00 "Osiedle Kabaty" to kilka bloków jednej spółdielni. Kabaty jako część ursynowa to (mniej więcej) teren na południe od ulicy Belgradkiej do lasu kabackiego. I proponuję nie zabierać głosu w sprawach, w który nie ma się podstawowego rozeznania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kabatka Re: Osiedle kabady <> (to nie) Dzielnica IP: *.metrona.pl 17.11.04, 16:51 kilka bloków ? Co ??? 18 ha i 8 tys. społeczności spółdzielczej "Osiedle Kabaty" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: milosznik centrum Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.mok.waw.pl 13.11.04, 16:22 Nigdy nie zamieszkam na Kabatach! PojebY!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: renee Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 16:46 Nie zamieszksz na Kabatach, bo masz za malo kaski, frustracie. Coz, zdarza sie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bolek Re: Budują wielki mur wokół osiedla na Kabatach IP: *.metrona.pl 17.11.04, 16:52 ja niestety juz tu mieszkam i zapłaciłem spora kase za to getto :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Deratyzator Szczurzyzna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 16:49 Szczurzyzna. Jak co dzień wczesnym wieczorem do osiedl jak warszawskie Kabaty, Po tyrce wracają do nor swych zgnojone, zziajane - popychla biurowe. Toż pytanie "Kto to?" się ciśnie, a to są zwyczajne szczury-psubraty, Szacunku dla siebie żądające, lecz każde chamstwo czynić gotowe. Od bezmyślnej gonitwy wzrok błędny na wypucowanej mordce widnieje, Niby emanacją szczęścia zda się, choć czai się w nim strach przetrwania. Mnie może z firmy nie ruszą lecz jego - ot humanizm i skryte nadzieje, "Cóż w tym może zdrożnego?" - Przecież to z niego jest kawał drania. Wszak to proste jest, że na studiach nawet razem sporo wypiliśmy, Taki szczur-psubrat ma rozmyślny wektor etyczny pragmatyki. "Wspierać się?" Przecie stołek tutaj jeden, a my dwaj przyszliśmy, Moralnie wyprany instynkt gryzonia - ... wyniki. Szczur-psubrat gryźć się może na własnego szefa idiotę, Obsobacza tego wszędzie złośliwie, choć ... anonimowo. Wie jednak dobrze, że od tamtego zależy i ma robotę, Zaś pójść na bezrobocie nie jest dla niego honorowo. Drałują w te pędy gryzonie do nor swych w takim osiedlu Kabaty, Z miną zawadiacką i butną, że dzisiaj kogoś przechytrzyli. Lecz sromotnie w duszy zbolałe, bo System dał im wycisk i baty, Wszak awans i podwyżka miały być, ale nici z tego i ... się sparzyli. Walą tumultem, by zagłuszyć swe myśli, do hipermarketu pobliskiego, W jazgocie tam szukać ukojenia świadomości jątrzącej swego zniewolenia. Nabiją kabzę Szatanowi mamony, kupując śmiecia przeróżnego, Objuczeni, szczęśliwi, że ... mają. - Ot ich imperatyw znaczenia. Ogrom dobrobytu taszcząc, w pośpiechu już przybiegli do swych nor, Racja luksusowych z klimą, metrażem sporym, parkingiem i ochroną. Późna kolacja, uprać coś i nasycić się papką sączoną przez ... telewizor, Lecz w głowach wiją się wężowe pytania - "Co dalej ... z mamoną?" Bo mieć szczęśliwą rodzinę to przecież naturalna potrzeba człowieka, Małżonka zadowolenie, dzieciństwo beztroskie i koniec z końcem związany. A telewizor dyktuje co jeść, w czym prać oraz jaki gotowy kredyt czeka, Już przeciw temu nie można się bronić - na horyzoncie nowy trend zasr...y. Znają doskonale istotę zależności życia na kredyt i karty do bankomatu, I jak oścień im wbity w umysły, przyszłość finansowa całą uwagę im zaprząta. Stąd atawizm boju o życie wymusza bojaźń o utratę etatu, Psychosomatykę niszcząc podczas czytania ... wyciągu z konta. Więc fakultety, języki i kwalifikacje, nie po to są by człowiekiem być, I myśleć nad życiem oraz widzieć diabelskie Systemu działania. To wszystko trzeba mieć być konsumować, a więc ... żyć, Tym pierwej się odznacza szczura-psubrata motyw planowania. Wpodle takiego życia kieratu i konsumpcyjne idą rozrywki, W weekend gnać do shopping mallu, pubu, bowling roomu lub multipleksu. By z zaślepienia hedonizmem tracić całą swa przyszłość na wyrywki, Znaleźć tam również innych niewolników i nabyć nowych kompleksów. Przez System szczury-psubraty zgonione w getta luksusowe, Choćby to było i w tych warszawskich Kabatach. Mikro-azylu szukają dla siebie, by przed życia ciosami ukryć głowę, Kamery, czujki, zakazy wstępu i za kratą ... krata. Schizofrenia otwarcia poprzez ciągłe zamknięcie im towarzyszy, Choć tolerancja to szczura-psubrata naczelne zawołanie. Lecz o moich i jego sprawach, to cicho-sza, bo jeszcze ktoś usłyszy, Dowie się, co mamy ja i on i później tragedia się stanie. Więc zamykają się w tych siedliskach od wolności dalekich, O cwane swe potomstwo drżąc, limuzynami go ciągle wożą, Wychowując je na ludzi bezwolnych i kalekich, Za podejście bliższe do nich, użyciem siły i broni grożą. Błyszczeć i być kreatywnym każe tyrania dóbr wszelkich pochłaniania, Coś ciągle tworzyć dla swego pana, bezmyślnie podbechtując jego próżności. Więc w piętkę szczury-psubraty gonią, bo rosną oczekiwania, A pan ich dzierży sakwę i kij bezrobocia ... słodka niewolnicza bezradności. System szczurom-psubratom narzucony, każe im robić bezlik idiotyzmów, Szukają więc gdzieś ukojenia dla własnego buntu i braku rozwagi. Lecz wolność w niewoli wiedzie ich do cynicznych pragmatyzmów, Stąd ciągle walczą i rujnują, uznając to za przejaw odwagi. Nie chcą się szczury-psubraty wyprostować i chodzić godnie z podniesionym czołem, Jak dziedziczna choroba tkwi w nich stójek robienie przed ... obliczem panów. Te pasąc się krętactwem i oszustwem, żywią się szczurów-psubratów mozołem, Boć to szatański System klajstrowany przez chamów, mendy i różnych dr Johannów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szczurek Re: Szczurzyzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 17:06 Mieszkania i przebywania u nas przymusu nie ma. W naszym miescie jest tyle miejsc gdzie mozesz w stepie szerokim stanac i uniesc glowe i wsluchac sie w piesn o malym dresiku co dobry chlopak byl i malo pil a w ogole Wysoki Sadzie to zle dziecinstwo go sprowadzilo i on wcale nie chcial tym kijem tego bizmesmena zabic polecam : Gorce, Wrzeciono, Goclaw przy Statoil czy dziesiatki innych miejsc. A my za wlasne pieniadze mozemy urzadzic nasze szczure nory jak sie nam podoba. Podobnie jak nasze zycie. Tak ze twoje zycie twoj wybor. To sie wie co sie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: akra Re: Szczurzyzna IP: 137.158.128.* / *.tenet.saix.net 13.11.04, 17:38 "To sie wie co sie ma" (da weiss man was man hat) to jest szwabskie powiedzonko, chetnie uzywane przez polskich nowobogackich chamow. Za wasze pieniadze spalicie sie kiedys we wlasnych domach, bo straz pozarna nie sforsuje muru i straci czas na bladzenie w poszukiwaniu bramy, a potem oczekiwanie na jej otwarcie. Spalicie sie razem z wasza forsa i luksusowymi meblami. Nikt spoza muru nie bedzie skakal, zeby was ratowac. Bedziecie mieli - za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Zawiść IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 18:30 >Spalicie sie razem z wasza forsa i luksusowymi meblami. I już jasne, że nie chodzi o płoty, a o zawiść i polskie piekiełko. Przypominam, że Kabaty nie leżą ani na Mokotowie, ani w Wilanowie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: akra Re: Zawiść IP: 137.158.128.* / *.tenet.saix.net 13.11.04, 20:01 To nie zawisc, tylko przepowiednia polaczona z ostrzezeniem. Egoizm ma tez swoje zle strony - kazdy egoista ma czasem swoje klopoty, a wtedy wszyscy sie na niego wypna, tak jak on sie zawsze wypinal na innych. Czego mialbym wam zazdroscic, wsioki - ze mieszkacie za murem jak w wiezieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Zawiść IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 21:31 > To nie zawisc, tylko przepowiednia polaczona z ostrzezeniem. Ostrzeżenie to by było, gdyby powiedzieć, że grodzenie się jest niebezpieczne ze wzglądów pożarowych. Pisanie o "spaleniu się z własną forsą i luksusowymi meblami" jest oczywistym wylaniem żółci i daniem ujścia zawiści. Nie rozumiem czemu Wybiórcza tak bezmyślnie podjudza i szczuje. Czemu ma służyć ta głupia akcja podsycania odwiecznego konfliktu między haves i have-nots. Jakaś rewolucja, panowie dziennikarze, wam się marzy. Jakiś nowy podział rzeczy jak w RPA? Byłoby czym zapełniać szpalty? O to chodzi? Przecież doskonale widzicie, że w tych wszystkich dyskusjach mało kto pisze, że grodzenie jest dla innych niewygodne, za to większość zaczyna zaraz toczyć pianę na "nowobogackich wsioków z forsą" i powtarza za Miszą z Mołdawii sportretowanym w najnowszej książce Stasiuka, że "własność wymyślili bogaci przeciwko zwykłym ludziom, którzy nic nie mają". Wasze apele, panowie dziennikarze, może są i słuszne, bo i któż tak naprawdę chce mieszkać za płotem, tylko skierowane pod niewłaściwy adres. Adresatami nie są mieszkańcy osiedli, którzy chcą się grodzić. Adresatami są policja (bezpieczeństwo), rząd (wszystko po trochu), urzędnicy (sprzedaż działek, zgody na takie a nie inne ich zagospodarowanie), architekci (przyjazne projekty), sądy (ustanowienie służebności, no i również walka z przestępczością, ale przede wszystkim stanie na straży własności prywatnej) i pewnie jeszcze parę innych grup. Aha, i na koniec, panowie dziennikarze, mam nadzieję, że dla równowagi nie zapomnicie napisać o mieszkańcach starego osiedla wieżowców na Inflackiej, którzy niemal w centrum miasta ogrodzili wielkim murem chińskim kilka hektarów zadbanej zieleni i postawili budki strażnicze. Przypominam, że wątek jest na złym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Deratyzator Re: Zawiść IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 22:07 Ale przecież, to właśnie o to chodzi paniom i panom redaktorom, by judzić jeden przeciwko drugiemu. Bo bez tego, to nie mieliby obrotu (w żargonie dziennikarskim mówi się nakładu) i sami musieliby jak najszybciej spłacać raty od pobranych kredytów mieszkaniowych. Banki, by się już postarały o to, by takie uszczuplenie dochodów szybko zobaczyć i odpowiednio na to zareagować. A to by już bardzo bolało. No, bo przecież te wczasy na Majorce, ten pobyt u Gołębiewskiego w Mikołajkach, te ciuchy u Teresy Rosatti za ponad tysiąc sztuka itp. itd. A przecież rajcuje, gdy możemy bez jakiejkolwiek odpowiedzialności popluć na tych i owych oraz zgarnąć z tego tytułu odpowiednią dolę. Nie? Co najwyżej i to też po paru latach ukaże się jakieś małe sprostowanko utknięte gdzieś w środku numeru, że jakiś tam dziennikarz skrewił robotę. I to tyla. Przed machiną propagandową i szczucia ludzi przeciw sobie, to nie ma mocnych. Ja już mówię, że nie wywodzę się z klasy roszczeniowej (jak ją zwał), tylko zauważam, że, tzw. veblenowska "klasa próżniacza" ma się o wiele lepiej niż na to zasługuje, mając to i owo za uszami. Ale to jest akurat temat na trochę inną debatę. A Wybiórca przecież żyć nie może bez szczucia i podjudzania, to jest wszak aksjomatyczne. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: akra Re: Zawiść IP: 137.158.128.* / *.tenet.saix.net 14.11.04, 17:27 Panie "a", forsa panu tak juz zamieszala w glowie, ze nie potrafi pan sobie w ogole wyobrazic ludzi, ktorzy jej nie pozadaja. Macie za duzo forsy - o wiele wiecej niz przecietny czlowiek w tym kraju, wiec sie trzesiecie ze strachu, ze wszyscy inni chca wam ja odebrac. A ja sobie gwizdze na was i wasza forse i nie mam sie czego bac. Widze na tym forum wiele innych osob, ktore czuja sie tak samo. Nie musimy mieszkac za murem. Ktos tu juz napisal, ze ogradzanie sie stwarza zagrozenie pozarowe. O tym, ze utrudnia zycie mieszkancom sasiednich osiedli ja sam napisalem w innym poscie. Ale to do samolubow nie przemawia - "zagrozenie pozarem" to dla egoistycznego cwoka zbyt abstrakcyjne pojecie. Samolub sie boi dopiero wtedy, kiedy sobie wyobrazi, ze jego wlasna ukochana forsa moze sie spalic. Nie chce pan rozumiec, to nie - panska sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Zawiść IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.11.04, 17:43 >Macie za duzo forsy Zawiść w najczystszej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: akra Re: Zawiść IP: 137.158.128.* / *.tenet.saix.net 14.11.04, 17:45 Gość portalu: a napisał(a): > >Macie za duzo forsy > > Zawiść w najczystszej postaci. Glupota, slepota i samolubstwo w najczystszej postaci. Zreszta wcale nie jestem biedny, tylko sie o moja forse nie trzese jak te nowobogackie chamy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: Zawiść IP: *.acn.waw.pl 14.11.04, 13:50 Kolejna wypowiedzia, Akra, tylko potwierdzasz swoje niskie uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: Szczurzyzna IP: *.acn.waw.pl 14.11.04, 13:49 Akra, przemawia przez ciebie zawisc w najnizszej postci Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Deratyzator Re: Szczurzyzna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 17:41 Szczurek powiem tobie tak: Urodziłem się na warszawskiej Woli (ul. Żelazna), wychowywałem się na Kole (do 7. roku życia), Jelonkach (mieszkałem tam do 27. roku życia). Obecnie mieszkam, żeby było śmiesznie na, tzw. "zielonym Ursynowie". Jedyny fakt pobicia mnie, to połowa lat 80.tych na Starówce. Tzw. "szkolnych" bójek nie wliczam, bo to jest problem pewnie 80-90 proc. dzieci i młodzieży. Ale, po Warszawie poruszam się bezpiecznie i się jej nie boję. Jedna rzecz jest taka, że staram się być po prostu czujny. A co do mnie osobiście, to również pracuję w, tzw. środowisku biurowym. Mam wykształcenie wyższe ekonomiczne. Jestem autorem kilkudziesięciu artykułów i jestem związany z rynkiem kapitałowym. Rzecz w tym, że nie jestem blisko środowiska z Wrzeciona, Szmulek itp. Ale też i nie jestem utopiny po uszy w kredytach mieszkaniowych, bym miał teraz drżeć o swoją i swojej rodziny przyszłość. I to jest to w większości "za własne pieniądze". Nie, kolego, to jest za, tzw. "zdolność kredytową" osiagniętą dzięki gorliwej służbie różnym możnym tego świata. Bez tego, to mógłbyś sobie nawet pomarzyć o mieszkaniu na takich Gorcach (mówisz prawie o miejscu, w którym przez 21 lat "wydeptywałem" tam ścieżki, w prostokącie: Lazurowa, Połczyńska, Górczewska i linia kolejowa do b. zakładów Nowotki), Wrzecionie, Gocławiu przy Statoil itp. Mówisz również: "Mieszkania i przebywania u nas przymusu nie ma." To nie waż się korzystać z, tzw. skrótu na Raszyn, bo będziesz akurat przejeżdał koło mnie. A ja ciebie nie chcę tutaj u siebie widzieć. "... i on wcale nie chcial tym kijem tego bizmesmena zabic." Ha,ha tego akurat "byznesmana", który teraz ma takie różne problemy, bo z niego akurat wychodzi przekręt? Zabijani "byznesmany" to są różne takie przekręty. Reszty mi się nie chce komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
marphi1 Re: Szczurzyzna 14.11.04, 17:22 a ja mylałem do tej pory ,ze to Giertych ma najbardziej w Polsce posrane we łbie ale tu go przebiłeś Odpowiedz Link Zgłoś