Dodaj do ulubionych

to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać !!!

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.05, 19:16
serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2901561.html
Katastrofa boeinga na Sumatrze

Co najmniej 143 osoby zginęły w katastrofie boeinga 737-200, który rozbił się
wczoraj w Medan na Sumatrze. Zaraz po starcie samolot runął w sam środek
dzielnicy mieszkalnej położonej w pobliżu lotniska

Według władz katastrofę boeinga indonezyjskich linii Mandala lecącego do
Dżakarty ze 117 osobami na pokładzie cudem przeżyło nie więcej niż 13 osób.
Zginęło też 39 mieszkańców osiedla, którego domy zostały zmiecione przez
spadający odrzutowiec.

- Samolot wystartował i zaczął się trząść. Potem przechylił się na lewo i
wtedy od dziobu w stronę ogona przeszła przez niego kula ognia - opowiadała
jeden z ocalałych pasażerek. Indonezyjska agencja prasowa Antara podała, że
odrzutowiec zawadził o linie wysokiego napięcia, ale na razie jest to tylko
hipoteza, bo przyczyny katastrofy są na razie nieznane.

Upadek samolotu spowodował prawdziwe piekło - zapaliły się domy mieszkalne,
samochody, a mieszkańcy wpadli w panikę. - Przyjechałem 10 minut po wypadku.
Ziemia była pokryta płonącymi ciałami - opowiada miejscowy reporter.

Gdy na miejsce przybyła straż pożarna, po kadłubie odrzutowca nie było śladu,
pozostał tylko ogon. W szpitalach są dziesiątki osób z poważnymi
poparzeniami. Wśród ofiar nie było Polaków, prawdopodobnie wszyscy
pasażerowie byli Indonezyjczykami. Wiadomo też, że boeing był eksploatowany
od 1981 r., w czerwcu przeszedł generalny przegląd i zgodnie z przepisami
mógłby latać przez kolejne osiem lat.

Tragedia na Sumatrze jest kontynuacją czarnej serii w lotnictwie - od lipca w
katastrofach samolotów pasażerskich zginęło prawie 500 osób. 27 lipca
katastrofa przeciążonego antonowa nad Gwineą Równikową kosztowała życie co
najmniej 60 osób. 6 sierpnia w pobliżu Sycylii spadł do morza tunezyjski ATR-
72, zabijając 16 z 39 pasażerów. 14 sierpnia rozbił się cypryjski boeing 737
z 121 osobami na pokładzie, a dwa dni później 160 osób poniosło śmierć w
katastrofie MD-82 w Wenezueli. Przedostatni wypadek miał miejsce 23 sierpnia,
gdy w Peru rozbił się boeing 737 - 43 osoby zginęły.

Do tej listy trzeba jeszcze dodać katastrofę z 2 sierpnia, gdy podczas
lądowania na lotnisku w Toronto rozbił się airbus A340. Jednak ten wypadek
wszyscy z 309 pasażerów przeżyli.

Obserwuj wątek
    • tvtotal2 przestan krakac 05.09.05, 21:12
      ..predzej jakis pajac kierowca, albo rowerzysta-batman rozjedzie cie jak kota.
      mieszkam tu, wychowalem sie tu i nie w glowie mi takie katastroficzene wizje.
      Policz ile tysiecy lotnisk takich jak Okecie jest na calym swiecie. Ryzyko
      takie samo jak gdzie indziej.
      • Gość: klapon Re: przestan krakac IP: *.jan.pl 20.09.05, 16:04
        Coś się właśnie jara na dereniowej!!!
    • jaa_ga Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać 05.09.05, 21:45
      Ty chory patafianie!
      • Gość: mieszkaniec Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.05, 22:26
        co cie tak denerwuje starucho?
        Przecież ja tylko zamieściłem artykuł z GW.
        Ten samolot spadł na miasto i mógł to być Imielin ,czy Kabaty.

I dobrze to wiesz jago. Zamykanie oczu niczemu nie służy. Moze się
        tozdarzyć? To pewnie się zdarzy . Kwestia czasu. Oby długiego.

Czy jak się zdarzy w krótkim czasie to sie powiesisz?. Za tego patafiana?
        • Gość: mieszkaniec Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.05, 22:50
          przejrzałem forum.

mogłyby to byc także Jary.
          Oby nie!!
          • tvtotal2 nie wkurzaj sie "mieszkańcu" 05.09.05, 22:57
            wszyscy zdają sobie sprawę z ryzyka mieszkania w pobliżu lotniska. Lecz takie
            wywoływanie wilka z lasu niczemu nie służy. Po porstu o tym lepiej nie myślec,
            albo po prostu wyprowadzić się do innej dzielnicy
            • Gość: jacek to nie tak jak mowisz ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 09:10
              to wlsnie lotnisko mialo byc wyprowadzone

nie ma na swiecie tak polozonego lotniska - ktore by bylo rozbudowywane

nowe lotnisko poza warszawa - to rozwoj lotnictwa i rozwoj Warszawy

inaczej konflikty nie do rozwiazania - i ogromne kozty
              • jan-w Re: to nie tak jak mowisz ... 10.09.05, 09:56
                Jacek ! Przestań dyskutować, zam ze sobą. Czy to ten Jacek od autostrad ;-) ?
                • jaa_ga Re: to nie tak jak mowisz ... 10.09.05, 12:54
                  Tenże. We własnej osobie :)
                  • Gość: jacek donos do cenzora ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 12:59
                    a przy okazji - skad u ciebie takie zamilowanie do klamstwa i manipulacji ???
        • jaa_ga Re:Drań jesteś. To wszystko 05.09.05, 23:35
          Co tam na forum Warszawa napisałeś???
          Że to się MUSI stać???
          Hodujesz tu swoje fobie??? Kosztem ofiar???
          Niech wszyscy widzą, kim jesteś :(( moze ktoś cię dorwie, draniu
          ^^^^^^^^
          Re: NIESZCZĘSNE lotnisko w środku Warszawy
          Autor: Gość: PIOTR IP: *.aster.pl / *.aster.pl
          Data: 05.09.2005 19:19

to sie kiedyś MUSI zdarzyć w Warszawie!!!

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2901561.html
          Katastrofa boeinga na Sumatrze

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=16520702&a=28646046
          • Gość: mieszkaniec Re:Drań jesteś. To wszystko IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.09.05, 19:53
            czy ty potrafisz tylko opluwać? Chcesz zabrać głos? To proszę
            konstruktywnie.
            Starość ,twa starość , nie musi byc tak beznadziejnie ponura.
            I nie zrobię ci tej przyjemnosci by cie opluwać ,jak ty mnie.
            To wszystko.
            • jaa_ga Re:Drań jesteś. To wszystko 06.09.05, 21:19
              Cynicznie grasz na ludzkich lękach.
              Znam cię, siwy , łysawy "młodzieńcze".
              Znam cię w realu....
              • Gość: jacek mieszkaniec ma racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 09:07
                a ty moglabys w koncu przestac klamac
    • Gość: Olaf Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.devs.futuro.pl 05.09.05, 22:12
      Bez paniki !!!

Moja propozycja dla autora wątku to jak najszybsze opuszczenie Ursynowa, a
      najlepiej wyjazd na wieś.
      • tvtotal2 sekundke.. 05.09.05, 22:55
        Wątek nie trąci optymizmem. Ju wyraziłem swoją opinie - lecz tak sobie wlasnie
        przypomniałem >> ta maszyna, co w sierpniu spadla w Grecji - to w lipcu była
        Wwie.. :(

a jak ju jesteśmy przy takich klimatach.
        Kiedyś tam zainteresowałem sie wszelkimi okolicznosciami ostatniego lotu IŁa-
        62M "Kościuszko", który 9.V.1987r runął w Kabatach.

W '87 miałem pięć lat i kilka szczegółów z tego dnia jako mieszkaniec Ursynowa
        zapamietałem (dzień tygodnia_sobota, porę dnia, aurę, ogólne zainteresowanie
        dorosłych owym zdarzeniem). Gdy po latach dotarło do mnie, ze przeciez on mógł
        być skierowany na ścieżke podejścia nad Ursynowem...

Jednak lektura zapisu rozmów załogi samolotu IŁ 62M "Kościuszko" przed
        katastrofą >> tinyurl.com/a9bws << rozwiała moje koszmarne domysły.
        Samolot był kierowany na dłuższy pas oznaczony jako "33". Ścieżka lądowania nad
        naszym Księstwem, ma oznaczenie "11"

Reminiscencje: dziś bujny zagajnik, krzyż papieski, tablica upamietniająca
        pasażerów i załogę. Wtedy: wyciety pas lasu i potworne uczucie ogromu tragedii.
        Las juz odrósł.. wspomnienia są..
        jako mieszkańcy Ursynowa miejmy świadomość, że najwieksza katastrofa w historii
        polskiego lotnictwa cywilnego miała miejsce na rubieżach naszej dzielnicy.

A ju najbardziej refleksyjny jest ostatni komunikat dowódcy i I pilota
        samolotu "Tadeusz Kościuszko":

"-Dobranoc!!! Do widzenia!!! (krzyk)
        -Cześć!!! Giniemy!!!

..samolot uderzył w Kabaty o godzinie 11:12.13sec

Sam się wkurzyłem na początku na ten wątek, ale po chwili się zreflektowałem.
        To że na jednym silniku z czterech, praktycznie bez sterów pilot zawrócił znad
        Grudziądza, potwierdza żartobliwe tezy posła Komorowskiego, że "nasi piloci,
        jesli trzeba, to i na drzwiach od stodoły polecą".

ps. Ciała stewardessy, którą wyssało nad miejscowością Warlubie nigdy nie
        odnaleziono, mimo zakrojonych poszukiwań przez pokaźne siły ORMO.

Polecam lekturę ksiązki Jarosława Reszki "Cześć, giniemy!" >>
        tinyurl.com/ad7sw ale to tylko dla osób przygotowanych na realistyczne
        opisy wydarzeń.
        • java9 Re: sekundke.. 06.09.05, 09:55
          A Mikołaj Kopernik z 14 marca 1980 roku.
          Czy masz dostęp do zapisów ostatnich rozmów
          i mógłbyś podać link ?
          • tvtotal2 Jantar story,, 06.09.05, 19:12
            jedyne co czytałem, to również fragmen ksiązki "Cześć, giniemy" Reszki. Na
            poczatku >> tinyurl.com/a8dk7 << tez jest opis katastrofy "Kopernika".
            polecam
            • java9 Re: Jantar story,, 07.09.05, 10:08
              też czytałam, dziekuję,
              "polecam" w moim przypadku dziwnie brzmi,
              no ale skąd mogłeś wiedzieć.

pozdrawiam
              • tvtotal2 Re: Jantar story,, 07.09.05, 18:24
                to polecam, to oczywiscie bylo w zyczliwym tonie. To może w ramach przeprosin
                zaproponuję zerknięcie do wyjątkowej galerii Marka Kozyry >>
                tinyurl.com/9oot4 <<
      • wojarosz Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać 07.09.05, 16:09
        A na wsi spadnie na niego rosyjski satelita szpiegowski, o którym podupadle
        mocarstwo zapomniało.
    • neuroup Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać 06.09.05, 01:18
      Witam!
      Wam to chyba sie juz nudzi na maxa. Juz jedna katastrofe mielismy i koles
      probowal wyladowac w lesie kabackim. Ogolnie wydaje mi sie ze oni lataja jakby
      na linii lasu kabackiego a ogolnie to lotnisko jest straszny hektar od nas to
      juz mieszkancy sluzewca moge sie bardziej bac niz my.
    • Gość: Kabatka Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.chello.pl 06.09.05, 12:24
      Jest znacznie większe prawdopodobieństwo wypadku samochodowego. Ile osób
      mieszkających na Ursynowie zginęło lub zostało poważnie rannych w ciągu
      ostatnich 15 lat ? Sądzę, że całkiem sporo.
      Nie jesteśmy wstanie zapobiec wszystkim wypadkom - i lotniczym i samochodowym.
      Jest to cena, jaką płacimy za rozwój cywilizacji.
      Lotniska gdzieś muszą być - i to w pobliżu aglomeracji miejskich a nie na
      księżycu.
      Dla mnie rzeczą nienormalną jest rozpatrywanie co ewentualnie może się zdarzyć,
      jaki dotknie mnie kataklizm, czego mam się bać.
      P.S. Dziś możemy zginąć w wypadku, przed stuleciami mógł naszych przodków
      rozszarpać niedźwiedź!
      • Gość: mieszkaniec Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.09.05, 19:34
        na drodze moge byc ,lub nie. Do lasu pełnego niedźwiedzi moge pójśc ,lub nie.
        Ale mieszkam na Ursynowie i samoloty lataja nad moja głową .
        CZY CHCĘ ,CZY NIE !!! Spadaja też niezależnie od mej woli.

Nic ,mieszkańcy Ursynowa , nie mamy z tego wiecznego zagrożenia. I znacznie
        podwyzszonego hałasu.
        Powołacie się na wzgledy społeczne??? Ale przecież ci faceci na lotnisku
        maja tam zwykły ,pospolity BIZNES . Zarabiają na nim sporo. A my mamy
        ciagłe zagrozenie życia i dokuczliwy hałas. Niech się z nami podzielą
        zyskami. Niech nas ubezpieczą od skutków własnej działalności. Jak sie
        zdarzy nieszczęscie jak na Sumatrze (odpukać!!) to powiedzą że ma nam
        zapłacić jakiś NFZ !!!. Wiecie ile płacą od zabitego członka rodziny? 10
        tysiaków. W złotówkach!!!

To skandal że w XXI wieku w srodku miasta egzystuje lotnisko!!!

Czy ktoś z was patrzy w górę co lata nad Ursynowem? Bo latają stare
        trupy!! Ostatnio leciał Boeing 707 . Starszy niż wiekszość Warszawiaków.
        Ladują też samoloty wojskowe. Przykładowo awaksy.

Czy cos nam spadnie na łeb? Na 100% . Pytanie tylko kiedy i gdzie.

• java9 Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać 07.09.05, 10:13
          Myślę, ze nie ma znaczenia czy lotnisko jest w środku miasta czy nie.
          Patrząc od strony niebezpieczeństwa samoloty wogóle nie powinny latać.
          Jaką masz gwarancję, że samolot nie spadnie Ci na dom nawet
          gdy mieszkasz 20, 30 czy 100 km od lotniska ?

• Gość: jacek wykazujac sie kompletna ignorancja nie udowodnisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 13:20
            zadnej tezy

lotniska sytuuje sie poza miastami z trzech powodow

1. taniej - tansza ziemia, mniejsze odszkodowania

2. w wypadku awarii mniejsze zagrozenie - 95 pct wypadkow ma miejsce w odl 10
            km od lotniska

3. lotnisko to wezel transportowy wymagajacy polaczen i odizolowania od
            kierunkow codziennych dojazdow o miasta - paradoksalnie szybciej dojedziesz do
            lotniska poza miastem z dedykowanym odjazdem (i mozliwoscia odprawy w centrum)

biorac pod uwage powyzsze - nie ma co sie upierac przy blednej tezie

70 lat i starczy - skanseny sa dobre ale nowoczesne lotnisko poza miastem
            jeszcze lepsze
      • Gość: mieszkaniec Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.09.05, 19:45
        i ci w końcu nie odpowiedziłem.
        To prawda ,ze więcej ofiar na drogach czy pociagach niz lotniskach.

Lotniska gdzieś musza być . Ale dlaczego w naszym mieście??

Czy nie należy rozpatrywać co sie może zdarzyć?

To ,juz na wieki , musi byc Polak przed szkodą i po szkodzie GŁUPI ?
        Wiemy ,ze to moze się zdarzyć. Kwestia tylko kiedy .

GŁUPOTĄ BYŁOBY NIE ROBIĆ NIC !!

Jesli wiem ze powódź może zalać mój dom za lat parę-parenaście - to sypię
        wał wzdłuż rzeki.
        Jesli wiem ze wypadek ,jak na Sumatrze (a przypadków setki, z czego dwa w samej
        Warszawie) moze sie zdarzyć , to co robię?

Według ciebie należy schować głowę w piasek? Nie ma tematu?. Póki mi na łeb
        nie spadnie?

Polak przed szkodą i po szkodzie..................GŁUPI. Jakżesz prawdziwe.
        • jan-w Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać 06.09.05, 19:58
          Dlaczego w naszym mieście ? Bo jest stolicą i największym miastem w Polsce. Nie
          rób paniki. Większość z nas jest zadowolona, że ma w pobliżu lotnisko. Wiele
          osób oczekuje też na planowaną, nową trasę, która umożliwi łatwiejszy dojazd do
          lotniska. Kiedyś samochody miały prędkość ograniczoną do 5 mil na godzinę, a
          przed samochodem musiał iść człowiek z czerwoną chorągiewką. Napewno było
          bezpieczniej niż teraz. Ale niepraktycznie i bez sensu. To samo z samolotami.
          • Gość: jacek to lotnisko w miescie jest jak konik i bryczka IP: *.fastnet / *.rasumofskygasse.xdsl-line.inode.at 06.09.05, 20:52
            nowoczesne lotnisko - to ogromny wezel transportowy - wymagajacy odizolowania
            od codziennych dojazdow do miasta - geometria wymaga oddalenia od miasta

tylko w kraju w ktorym nie szanuje sie a) zycia ludzkiego b) ludzkiego zdrowia
            c) czasu dojezdzajacych do pracy (lotnisko poza miastem to mieszkanie dla setek
            tysiecy ludzi na Okeciu i okolicach - tam sa 4 linie kolejowe - a nie w
            Bialolece i w Markach - bez mostow i infrastruktury) buduje sie lotnisko w
            miescie - lamiac procedury i prawa wlascicieli

to ostatnia wielka budowa socjalizmu - zaprzeczenie nowoczesnosci i postepu

to szczyt pazernosci i krotkowzrocznosci
            • jan-w Re: to lotnisko w miescie jest jak konik i bryczk 06.09.05, 21:13
              Chyba dawno nie byłeś w Polsce i nie znasz naszych problemów. Mieszkańcy
              Białołęki , bardzo ją sobie chwalą. Lotnisko z szybkim dojazdem jest nam
              niezbędne. A budowa osiedla na kilkaset tysięcy osób (skąd je weźmiesz ?),
              zamiast lotniska, to [....]. Też widziałem pochód pierwszomajowy we Wiedniu ;-).
              • Gość: jacek to lotnisko w miescie jest jak konik i bryczk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 09:04
                bilans jest prosty - szybki dojazd na lotnisko dla kilku tysiecy oznacza dlugi
                dojazd do pracy dla milionow (mozna sobie chwalic uroki Bialoleki - tylko potem
                sie stoi w korkach dwie godziny dziennie)

plus halas dla stetek tysiecy - za co w cywilizowanych miastach placi sie
                ogromne odszkdowania i wykupuje domy - w 1991 wykupiono 140 rodzin - przy
                wzroscie z milion do dwoch

obecnie mamy 7 milionow paszerow - a o wykupach ani widu ani slychu

mowienie 0 15 minutach dojazdu na lotnisko jest smieszne wobec ponad godziny
                marnowanej na lotnisku w oczekiwaniu na kolejne etapy (15 minut mozna stac w
                autobusie lotniskowym w upale z zamknietymi drzwiami) - ktos widac ma tu
                wyobrazenia raczej blizsze podrozy pociagiem

• Gość: Kabatka Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.chello.pl 07.09.05, 15:29
          Jest znacznie bardziej prawdopodobne, że zakończysz życie na drodze dojazdowej
          do lotniska niż, że spadnie Ci na głowę samolot! Mieszkam na Kabatach -
          czasem , gdy uruchamiany jest zapasowy pas startowy, samototy latają nad moim
          domem. Nie wiem czy stare czy nowe, ale nie odczuwam strachu. Natomiast bardzo
          boję się sytuacji na warszawskich ulicach, nocnych wyścigów samochodowych,
          szalonych motocyklistów.
          Lotnisko - połozone w dogodnym punkcie i z dobrym i szybkim dojazdem - jest
          dziś koniecznością. Wiele osób rano wylatuje do europejskich miast a wieczorem
          wraca ( sympozja, wykłady, negocjacje, rozmowy itp). W sytuacji polskich dróg
          więcej czasu traciłoby się na dojazd np. z Mszczonowa niż z niedalekiej
          europejskiej stolicy.
          Nikt, i słusznie, nie zgodzi się na likwidację Okęcia, tak jak nikt nie zgodzi
          się na zakaz poruszania się samochodami po mieście.
          Nie przekonują mnie takze argumenty dotyczące hałasu. Budowa generuje go
          znacznie więcej niż przelatujący samolot ( o motocyklistach nawet nie wspomnę).
          Ale i domy muszą być budowane i motocykliści będą się poruszać po ulicach.
          Nie ucieknie się od cywilizacji - ze wszystkimi jej mankamentami i
          dobrodziejstwami.
          • Gość: mieszkaniec Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.09.05, 17:04
            co znaczy wiele osób wylatuje na sympozja? a wieczorem wraca? 5,6 może
            siedem? 99% wylatujących to nie zadni wykładowcy ,czy prowadzacy rozmowy tylko
            turysci. I oni mogą mieć lotnisko w Modlinie ,Mszonowie lub gdzie indziej. A
            dla tych twoich "wielu" mamy utrzymywać to lotnisko?. Bardzo egoistyczne!!!

Nie odczuwasz zagrożenia? Ale inni odczuwają. Wystarczy zobaczyć co piszą jak
            te samoloty latają nad ursynowem. Zresztą ci Meganie też pewnie nie odczuwali
            niepokoju. A mimo to samolot im na głowę spadł. A nie spadłby ,gdyby lotnisko
            było poza miastem.
            • jan-w Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać 07.09.05, 17:35
              Latając turystycznie, też wolę jechać na lotnisko 15 minut, a nie 2 godziny,
              płacąc 100 PLN za taksówkę i ryzykując spóźnienie na samolot. Bez budowy nowych
              dróg, korki mamy przecież zagwarantowane. Nikt się od ciebie nie domaga
              utrzymywania lotniska. Lotnisko utrzymują nabywcy biletów. Ile potrwa dojazd z
              Ursynowa do Modlina, przy obecnej infrastrukturze np o 17 godzinie ?
              • Gość: rat Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 17:14
                jan-w napisał:

> Ile potrwa dojazd z
                > Ursynowa do Modlina, przy obecnej infrastrukturze np o 17 godzinie ?

a ile trwa przejazd z Bielan na Okęcię w tych samych warunkach?
                • jan-w Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać 08.09.05, 17:29
                  Krócej.
                  • Gość: rat Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 17:35
                    może krócej o 5 minut ale i tak patrzysz ze swojej perspektywy, bo martwisz się
                    co by raz na 10 lat mieć bliżej na lotnisko a co mają powiedzieć mieszkańcy
                    żolibrza, łomianek to Ci po prostu wisi.
                    • jan-w Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać 08.09.05, 17:37
                      Chyba nie widziałeś Modlińskiej po południu.
                      • Gość: rat Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 17:56
                        Modlińska nie jest jedyną zakorkowaną ulicą, Ty pewnie nie widziałeś reszty
                        warszawy. Jakieś cieniutkie masz argumenty, spójrz dalej niż czubek nosa
              • komagane Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać 08.09.05, 20:26
                Mylisz się. Za rozbudowę lotniska płacą nie tylko pasażerowie. Płacą również
                ci, którzy z powodu sąsiedztwa lotniska mają utrudnione życie: ograniczenia,
                zakazy, niezdrowe warunki życia w hałasie. Nie wiem, czy wiesz, ale około 20%
                Ursynowa leży w zasięgu szkodliwego oddziaływania lotniska.

Płaci również miasto. W samym środku, otoczone przez osiedla mieszkaniowe, mamy
                lotnisko oraz niezagospodarowany obszar wokół niego, siegający prawie do Blue
                City. Miasto rozwija sie i rozbudowuje kilkadziesiąt kilometrów od centrum, a
                kilka kilometrów od Pałacu Kultury z powodu lotniska mamy tereny, gdzie wciąz
                rosna chwasty i stoja prowizoryczne domy do rozbiórki. Lotnisko w środku miasta
                kosztuje więcej niż myslisz.
            • Gość: Kabatka Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.chello.pl 07.09.05, 20:32
              Nie wiem skąd masz te dane, ja mam nieco odmienne spostrzeżenia, ale
              przyjmujmy, ze gros pasażerów lata turystycznie. Czy oni, o czym wspomnia
              również jan-w, mają mieć podróż na lotnisko porównywalną z lotem na Majorkę?
              Powtarzam - samoloty nad głową są konieczne w dużej aglomeracji. Kupując
              mieszkanie na Ursynowie wiedziałeś, że niedaleko jest lotnisko, i co się z tym
              wiąże. Zawsze możesz zamienić mieszkanie.
              W Warszawie ponad 10 lat buduje się jedną nitkę metra, więc raczej szybko nie
              wybuduje się dobrych i szybkich dróg dojazdowych na lotnisko. Zresztą o to
              postarają się już pseudoekolodzy.
              Moim zdaniem niechęć do lotnisk, samolotów, szybkich dróg, autostrad ma bardzo
              proste wytłumaczenie - są ludzie, którzy z takich czy innych względów (
              najczęściej finansowych, ale być może zdrowotnych czy rodzinnych) nie lataja,
              nie podróżują, nie wyjeżdżają, nie maja samochodów czy wręcz nie opuszczają
              własnego grajdołka. Oni nie- więc dlaczego inni mają mieć blisko lotnisko,
              dobry dojazd, szybkie, bezkolizyjne drogi? NIE! - trzeba pod płaszczykiem np.
              ochrony środowiska rozpocząć demonstracje. Niech i oni maja utrudnienia, niech
              i oni, skoro już gdzieś wyjeżdżają, mają niewygodę, dłuższą podróż, wyższe
              koszty.
              I nie chodzi tu o samoloty nad głowami mieszkańców Ursynowa czy Włoch. Problem
              lezy gdzie indziej.
              • jaa_ga Święte słowa, Kabatko :) 07.09.05, 20:41
                Na szczęście - jest nas coraz więcej
                i slogany, demagogię i straszenie smokiem wawelskim mamy juz powoli za sobą,
                bo naokoło skrzeczy...rzeczywistość:)
                Pozdrawiam
                • Gość: . Re: Święte słowa, Kabatko :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 17:21
                  jaa_ga napisała:

> bo naokoło skrzeczy...rzeczywistość:)

w oryginale jest "A tu rzeczywistość skrzeczy"
                  ale może Ci skrzeczy co innego i gdzie indziej
                  • jaa_ga Re: Święte słowa, Kabatko :) 08.09.05, 19:07
                    Podpowiem Ci, jak jest w oryginale:
                    " A tu pospolitość skrzeczy"
                    Do przycinków się nie odnosze,bo nie zwykłam.
                    Niech inni ocenią
                    • Gość: jacek mafia czy unia wolnosci ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 09:07
                      moze sie w koncu okreslisz ???

jak na razie sprawaisz wrazenei ze twoimi idolami d/s informacji sa urban i
                      goebbels

a to z unia wolnosci ma malo wspolnego ...
                  • Gość: . Re: Święte słowa, Kabatko :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 19:21
                    ha, ha, dzięki za odpowiedź :)
                    oryginał i tak zmieniłam licząc na bystrą ripostę, i nic
              • p.o.box.77 może nie święte, ale sporo w tym racji. 08.09.05, 10:23
                nie mniej usytuowanie i rozbudowa lotniska na Okęciu wielokrotnie była
                krytykowana przez specjalistów bezpieczeństwa lotów (m.in. prof. Maryniak z PW).

To może będzie zimne i nie miłe, ale katastrofy nie można wykluczyć. Spadający
                samolot na teren tak zagęszczony jak Ursynów (dużo ludzi, dużo budynków, dużo
                gazu w rurach, wodociągi...) jest bardziej niebezpieczny niż analogiczna
                sytuacja oddalonych od miasta okolicach (Modlin, Nowy Dwór).

Samolotów będzie coraz więcej, będa większe potrzeby komunikacyjne, to nie
                tylko małomiasteczkowy strach przed bliskością lotniska i latających samolotów,
                lotnisko powinno być przeniesione. Przeciez Okęcie jest 8 km od centrum
                Warszawy... czy to nie za blisko? czy PPL chetnie zrezygnuje z nowych
                inwestycji, które teraz robi? pewnie nie chetnie...
                • java9 Re: może nie święte, ale sporo w tym racji. 08.09.05, 10:34
                  a jaką masz gwarancę, że samolot lecący na lotnisko do Modlina
                  nie spadnie nad Ursynowem ?
                  • p.o.box.77 Re: może nie święte, ale sporo w tym racji. 08.09.05, 10:53
                    nie mam. ale jest większe prawdopodobienstwo, że będa omijać gęsto zamieszkałe
                    dzielnice warszawy. a większość katastrof jest podczas startu lub lądowania, a
                    mam nadzieje że nie będzie lądował z nad ursynowa, przez centrum, bielany...
                    poza tym pozostawiam ta kwestię specom...
              • Gość: mieszkaniec Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.09.05, 17:29
                o Boże co za ciemnogród !!!! Mamy XXI wiek i miasta winne być
                ciche ,przyjazne, miłe do zycia. Czy ktoś by się zgodził na budowę huty w
                centrum? Pewnie nikt. A w XIX wieku to była norma. Chcemy by nasze miejsca
                zamieszkania były ciche ,pełne zieleni - własciwie to oczekujemy "małej wsi"
                w dużej aglomeracji. I takie będą miasta XXI wieku. Czy się to komuś
                podoba,czy nie. Więc huty,lotniska,elektrownie i autostrady muszą sobie pójść
                precz. I pewnie pójdą.
                I sądzenie innych ,poprzez pryzmat własnych zakompleksień? Spieszysz się
                ustawicznie i te 30 minut dojazdu na lotnisko to dla ciebie kwestia życia i
                smierci? Ja też latam sporo. Ponieważ płacę za wszystko z własnej kieszeni
                taksówka nie stanowi problemu (przy cenie biletu).
                A tak z ciekawości jaki procent Ursynowian poleciał choć raz w ostatnim roku z
                Okęcia? 5% ,może 7%. Ale wszyscy cierpimy z powodu uciążliwości lotniska.
                Czy musisz na to wszytko patrzeć tak egositycznie?. Bo ty latasz i
                musiałabyś wstać 30 minut wcześniej? Czy to tak powązny problem dla ciebie?
                I pewnie w tym egoiźmie lezy ten problem ,o którym wspominasz
                • Gość: Kabatka Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.chello.pl 09.09.05, 12:16
                  Każdy chciałby mieszkać w ciszy, w pełnej zieleni enklawie, w miejscu
                  ekologicznym i........mieć wszystko pod nosem. A tak dobrze nie ma. I właśnie
                  czy się komuś to podoba czy nie duże miasta będą jeszcze większe, będzie się
                  budować i autostrady i drogi dojazdowe i....rozbudowywać lotniska.
                  Może własnie dlatego, że duzo latam nie mam kompleksów prowincji i wiem jak
                  usytuowane są lotniska w europejskich ( i nie tylko europejskich) stolicach.
                  Gdzie są daleko a gdzie blisko i co się z tym wiąże - także dla mieszkańców.
                  30 minut na dojazd na lotnsko ,przy dzisiejszym rozwiązaniu komunikacynym, z
                  Kabat jest niemożliwe ( no chyba, że o 5 rano), zaś do Modlina czy Mszczonowa
                  zakrawa na kpinę. Zakorkowana droga na Gdańsk ( Modlin) i niewiele lepsza w dni
                  powszednie szosa katowicka ( Mszczonów) nie są żadnym rozwiązaniem.
                  przypuszczam, że z Okęcia w ciągu ostanich 12 miesięcy korzystało znacznie
                  więcej niz 5-7% mieszkańców Ursynowa. Po prostu wylecieli na wakacje.
                  I nie histeryzuj, nie demonizuj tej uciążliwości. Ile razy dziennie nad Twoją
                  głową przelatuje samolot? Bo ja w ciągu ostanich dni nie widziałam nad Kabatami
                  ani jednego( ani tym bardziej nie słyszałam). Widzę natomiast z okna schodzące
                  nad Lasem Kabackim ( i tu nawet w przypadku katastrofy maszyna nie spadnie na
                  domy i ludzi - chyba, że spacerujących po lesie).
                  Trochę realizmu i zdrowego rozsądku nie zawadzi.........
                  • Gość: jacek wszyscy sa glupi - tylko Polacy madrzy !!! IP: 193.80.99.* 09.09.05, 18:42
                    inni juz dawno wyniesli lotniska za miasto - tylko w Warszawie skansen
                    socjalizmu lotniczego - kosztem mieszkancow

po katastrofie w Bijlmer - i wynikach analiz ktore ujrzaly swiatlo dzienne
                    kilka lat poznej zamknieto pas na Schiphol prowadzacy nad Amsterdam

na Okeciu - bylyby to oba ...
                    • Gość: Kabatka Re: wszyscy sa glupi - tylko Polacy madrzy !!! IP: *.chello.pl 10.09.05, 15:50
                      Wiedeń - lotnisko b. blisko miasta, Ateny - podobnie, Kopenhaga - nie jedno a 2
                      lotniska ( jedno duńskie, drugie Malmo- szwedzkie)- czy to także
                      skanseny "socjalizmu lotniczego"?
                      • Gość: jacek wszyscy sa glupi - tylko Polacy madrzy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 17:02
                        Wieden -lotnisko ponad 22km od centrum - jak wiele razy pisalem - w czerwcu br
                        podpisano porozumienie pmiedzy 55 stronami dotyczace dalszej eksploatacji i
                        rozbudowy lotniska - porozmienie przeiwduje zakaz nocnych lotow (z wyjatkiem
                        awaryjnych ), rozklad wachlarza nalotow, odszkodowania i procedure indywidualna
                        w przypadach spornych

Ateny - 34 km od centrum - lotnisko olimpijskie - kolejke oddali na Oimpiade

Kopenhaga - 95 pct nalotow od strony morza - wzdluz dokow portowych - ok 20 km
                        od centrum

a wiec Kabatko - z tymi twoimi podrozami to mit !!!!!

nie ma w Europie poobnej sytuacji jak w Warszawie - gdzie mafia sld - wsi
                        buduje lotnisko wbrew prawu i interesom Warszawy i Polski (jako hub
                        przesiadkowy - centralne lotnisko - kosztem lotnisk regonalnych i transportu
                        lotniczego w Polsce)
                        • jan-w Kabatko, nie przejmuj się. 10.09.05, 17:18
                          Jacek, to powszechnie znana (w sensie negatywnym) postać, która mieszka
                          zagranicą, w Polsce pojawia się kilka razy w roku i namawia nas na wstrzymanie
                          budowy dróg, lotnisk itp. Faktycznie, dla niego kłopoty komunikacyjne polaków,
                          są nieistotne.
                          • jaa_ga Re: Kabatko, nie przejmuj się. 10.09.05, 18:49
                            Za granicą???:)))))))
                            Ursynowa, owszem :)))
                            • jan-w Re: Kabatko, nie przejmuj się. 10.09.05, 18:53
                              Tak myślałem, bo pojawia się okresowo i za nic ma nasze problemy komunikacyjne.
                              • jaa_ga Re: Kabatko, nie przejmuj się. 10.09.05, 18:56
                                Poczytajcie sobie niezwykłą dyskusję
                                pomiędzy jackiem i (uroczą:))) "mala_nicki :))
                                Jacek mieszka we Włochach
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=298&w=26302750
                                • jan-w Re: Kabatko, nie przejmuj się. 10.09.05, 19:06
                                  Znakomite ! Ostra ta mała_nicki, ale w dobrym stylu. Interlokutor, ...
                                  • jaa_ga Re: Kabatko, nie przejmuj się. 10.09.05, 19:34
                                    Tu też jest świetna :))
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=298&w=27707516
                                    • jan-w Re: Kabatko, nie przejmuj się. 10.09.05, 20:12
                                      To chyba dobrze mi się wydwało, że zwykle nadaje z Austrii ?
                                      • Gość: jacek a ty mozesz pomarzy co podrozach ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 20:14
                                        pietnascie minut na lotnisko

takla dziecieca naiwnosc

• Gość: jacek joseph z jurkiem musza byc z ciebie dumni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 20:13
                                      co prawda wiek masz juz nie ten zeby nazwac cie przyszloscia propagandy - na
                                      szczescie nasladowcow obu niewyrosnietych propagandzistow w mlodszym pokoleniu
                                      juz nie ma
                                    • jan-w [...] 10.09.05, 20:37
                                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                      • jaa_ga Re: Kabatko, nie przejmuj się. 10.09.05, 20:41
                                        Ups...
                                        • Gość: jacek to idz od razu do prokuratora i odpowiedz choc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 08:56
                                          raz za te swoje klamstwa i manipulacje

za zalosna siebie
                                      • Gość: jacek jak moze byc moderatorwm zwykly ubek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 08:55
                                        oprocz netykiety zlamales po prostu prawo

z pewnoscia przekaze zainteresowanej osobie

• jan-w Re: jak moze byc moderatorwm zwykly ubek ??? 11.09.05, 09:17
                                          Korzystanie z RIPE, nie jest łamaniem prawa.
                                          • Gość: jacek jak moze byc moderatorwm zwykly ubek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 11:15
                                            ujawnainie danych osob na forum internetowym - jako elemnet nagonki i
                                            napuszczania na nich innych ludzi - jest lamaniem prawa
                                            • jan-w Re: jak moze byc moderatorwm zwykly ubek ??? 11.09.05, 11:21
                                              Polskie prawo, a także netykieta, nie potępiają, publikowania, ogólnie
                                              dostępnych danych. Jeśli nie chcesz, aby twój IP był dla wszystkich widoczny -
                                              loguj się. Natomiast zarówno prawo, jak i netykieta, zabraniają obrzucania
                                              obelgami (ubek).
                                              • Gość: jacek jak moze byc moderatorem zwykly ubek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 11:54
                                                1. sprawdz sobie w slowniku definicje pojecia moderator - z pewnoscia nie
                                                spelniasz zadnego warunku

2. ujawnienie danych osobowych na forum jest zabronione

3. zabronione jest napuszczanie i szerzenie nienawisci

4. kazdy sad uzna ze poszukiwanie danych osobowych w celu wykorzystania jako
                                                argumentu w dyskusji jest godne ubeka
                          • Gość: jacek nie mogac odniesc sie do faktow - plujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 20:10
                            i klamiesz

zalosne
                            • jaa_ga Człowieku:))) wyjdźże z lasu :))) 10.09.05, 20:39
                              Cały jesteś przesiąknięty propagandą
                              i klepiesz slogany jak mantrę :))))))
                              • Gość: mieszkaniec Re: Człowieku:))) wyjdźże z lasu :))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.09.05, 23:38
                                jest jakiś problem ,który rozważamy.

czemu ty zajmujesz się polemistą? I tylko nim? Czy jak sądzisz że go
                                załatwisz to problem zniknie? Masz coś do powiedzenia w temacie - to napisz
                                to. A ty zwalczasz tylko adwersarzy. Lub tych ,kórych za nich uważasz.
                                • Gość: jacek droga jaa_go - slogany i frazesy to twoj specjal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 08:52
                                  "wyjdz z lasu", "smok wawelski" , "postep"

jak u stalina i innych ideo;ogow

ja przytaczam fakty - z koniecznosci niewygodne dla twoich tez

innych faktow po prostu nie ma - chocbys nie wiem jak probowala je znalezc
                        • Gość: Kabatka Re: wszyscy sa glupi - tylko Polacy madrzy !!! IP: *.chello.pl 12.09.05, 09:29
                          Nie mit. Z lotniska w Kopenhadze jedzie się do centrum miasta - 12 minut
                          podmiejskim pociągiem.
                          W Wiedniu 20- 25 minut taksówką ( dla porównania w Warszawie na lotnisko jadę
                          samochodem z Kabat ok pół godziny, a z centrum jeszcze dalej).
                          W Atenach na plazy samoloty latają dosłownie nad głową.
                          Można miec oczywiście obsesję, mozna wszędzie doszukiwać się kłamstw, oszustw,
                          działalności mafijnej, doszukiwać się winy komunistów, Żydów i - koniecznie!-
                          cyklistów. Tylko trąci to niezrównowazeniem psychicznym.
                          Trzeba wybierać, albo zyje się w wielkim mieście, w którym są i autostrady i
                          lotniska, i hałas, i spaliny, albo z dala od metropolii gdzie woda czysta i
                          powietrze nieskażone ( jak dotąd). I ze wszystkimi wadami i zaletami. Jak dotąd
                          nie ma przywiązania człowieka do ziemi.
                          • Gość: mieszkaniec Re: wszyscy sa glupi - tylko Polacy madrzy !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.09.05, 19:21
                            i co to dowodzi? czy ci na plaży są szczęśliwi z powodu tych samolotów?
                            Przecież nie po to przyjechali na plażę . Hałaśliwa i smierdząca działalność
                            gospodarcza winna byc oddalona od siedzib ludzkich.Takie są wymogi XXI wieku.
                            I albo mieszkańcy zagrożonych osiedli wyprowadzą sie na wieś by miasto zostawić
                            lotnisku, albo opusci nas lotnisko. Jesli stanie się to pierwsze to bedziesz
                            też biadolić ,że daleko z domu na lotnisko ?.
                            A tak a propos to czy nie jeżdzisz tak często na lotnisko .................bo
                            tam pracujesz? Jesli tak jest (a czy nie jest?) to jaka jest twa
                            obiektywność w tej dyskusji ? Przedstawiasz się jako mieszkanka Kabat , a tak
                            naprawdę to jesteś pracownikiem lotniska?

Wszyscy są głupi, a Polacy mądrzy? A gdzie to na świecie rozbudowuje się
                            lotniska w centrum miast? Wszyscy budują dziś lotniska 40-50 km poza
                            miastem .I szybka kolej lub bus . I znów wychodzimy na durniów inwestujac w
                            port w centrum miasta!! Polak i po szkodzie....
                            • Gość: jacek klamstwo, jak Kabatka, ma krotkie nogi IP: *.fastnet / *.rasumofskygasse.xdsl-line.inode.at 13.09.05, 21:58
                              lotnisko obok Atenach jest 33 km od Aten - wg oficjalnej strony lotniska

lotnisko obok wiendia jest ok 24 km centrum Wiednia - po drodze jest ogromna
                              rafineria w Schwechat

i po co klamac kabatko ???

prawda was wyzwoli - was tez komuchy
                      • Gość: li Re: wszyscy sa glupi - tylko Polacy madrzy !!! IP: *.acn.waw.pl 26.12.05, 20:57
                        did
    • Gość: mieszkaniec Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.09.05, 23:01
      to że nic nam nie płacą za uciążliwy hałas jest faktem. A zarabiają na tym
      niemało. W końcu zafundowali sobie nowy terminal za 300mln. $.

Ja mam takie pytanie, do wiedzących. Jakby się zdarzyło nieszczęście jak w
      Meganie czy Shipol i wielu innych miejscach - to ile nam winni zapłacić?
      Za zamordowanych i zniszczone mienie? Jak to stanowią przepisy?
      • Gość: jacek to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 09:03
        przede wsysztkim kazde lotnisko w Europie na biezaco placi odszkodowania za
        halas - np. na Schiphol ruszyl nowy program - kolejny - na ok. 800 mio euro

w okolicach Heatrow same naprawy zerwanych dachow to ok. 20 milionow funtow

oprocz tego w 2001 roku zamknieto pas nalotow nad Amsterdamem - na Okeciu trzeb
        a by bylo zamknac oba ...

mylisz sie co do rentownosci lotniska - ponad polowa przychodow ppl pochodzi z
        oplat za operacje lotnicze nad Polska i na innych niz Okecie lotniskach - a
        prawie 20 pct z oplat od biur i sklepow wolnoclowych (doplaca Gronicki)

samo funkcjowanie lotniska na Okeciu jest deficytowe - nawet mimo tego ze od 13
        lat ppl nie zaplacilo ani grosza za wykupy czy odlogowanie terenow, od 2003 nie
        placi nawet podatkow od nieruchomosci

biorac pod uwage za same grunty lotniska to ponad miliard USD plus grunty
        odlogowane - biznes to zaiscie wyjatkowo udany ....
        • jan-w Obojętność na problemy Warszawiaków 11.09.05, 10:01
          A to że mieszkasz, w Austrii, jest istotne. Tłumaczy dlaczego, dla ciebie
          problemy mieszkańców Warszawy, takie jak korki, są nieważne.
          • Gość: jacek Obojętność na problemy Warszawiaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 11:14
            akurat lotnisko w srodku miasta to doskonaly sposob na coraz wieksze korki

zamiast wykorzystac w celach mieszkaniowych OKecie i okolice - polozone od 6 do
            15 km od centrum - posiadajace 4 komplety szyn kolejowych - kaze sie ludziom
            mieszkac w Markach i na Bialolece - skad maja daleko i na lotnisko i do pracy
            (we Wlochach 36 tys miejsc pracy i 32 tys mieszkancow, 95 pct miejsc pracy w
            Warszawie jest po lewej stronie Wisly - a mostow za darmo nie ma ...)

zmaist udawac zaintereoswonego problemami Warszawiakow lepiej powiedz hipokryto
            ile bierzesz za te swoja kulawa propagande socjalizmu i przekretow sld-wsi
            • jan-w Re: Obojętność na problemy Warszawiaków 11.09.05, 11:33
              Lotnisko Okęcie to środek Warszawy ? Kto każe ludziom mieszkać w Białołęce ?
              Zresztą jak tłumaczyłem ci już na innym forum, bardzo wielu jest zadowolonych.
              Problemy komunikacyjne, są uciążliwe dla mnie, jak dla każdego mieszkańca
              Warszawy. A w zwalczaniu Okęcia, to (nie zaprzeczysz) ty, jesteś zainteresowany
              finansowo ?
              • Gość: jacek Obojętność jan_w na problemy Warszawiaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 11:48
                Lotnisko Okecie znajduje sie calkowicie w granicach Warszawy - obszar dotkniety
                halasem - juz teraz dotyczy pond 20 pct powierchni Warszawy plus ogromnych
                obszarao poza Stolica - zamieszkalych przez osoby pracujace w Warszawie

co kaze mludziom mieszkac w Bailolece - chociazby halas lotniczy na poludniu
                Warszawy

placa za to tracac co dzien do dwoch godzin w korkach - domagajace sie mostu
                polnocnego - kosztem podatnikow

oczywiscie ze jestem zaintereesowany finansowo przeniesieniem lotniska - taniej
                bedzie dla budzetu Poslki i Warszawy - a wiec wiecej zostanie na infrastrukture
                miejska w mojej okolicy - taniej tez bedzie dla podroznych - beda po prostu
                tansze bilety

a wiec i ty moze kiedys polecisz !!
              • Gość: Kabatka Re: Obojętność na problemy Warszawiaków IP: *.chello.pl 12.09.05, 09:32
                Jacek jest, delikatnie mówiąc, dziwnym człowiekiem. Dzięki takim jak on
                blokuje się wiele inwestycji. Pod plaszczykiem "ekologii" opóźnia się budowę
                dróg szybkiego ruchu, autostrad. Najchętniej zablokowałby budowę lotnisk ( kto
                chce lecieć niech jedzie po marnych drogach - ekologia- przez pół Polski na
                lotnisko ).Bzdura, bez sensu.
                Szkoda energii na dyskusję z nim.
                • Gość: jacek Obojętność kabatki na problemy Warszawiaków IP: *.fastnet / *.rasumofskygasse.xdsl-line.inode.at 13.09.05, 22:01
                  Kabatka, delikatnie mówiąc, jest dziwna człowieca. Dzięki takim jak ona
                  blokuje się wiele inwestycji. Pod plaszczykiem nowoczesnosci opóźnia się
                  budowę dróg szybkiego ruchu, autostrad poza miastem. Najchętniej zablokowałby
                  budowę lotnisk regionalnych ( kto chce lecieć niech jedzie po marnych drogach -
                  nowoczesnosc - przez pół Polski na lotnisko w srodku Warszawy ).
                  Bzdura, bez sensu.
                  Szkoda energii na dyskusję z nia.
      • Gość: Kabatka Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.chello.pl 11.09.05, 15:54
        Przeliczanie zdrowia i życia na pieniądze nie ma sensu. Nie ma takiego
        przelicznika.
        Obawiam się, że przy takim stanie dróg jakim obecnie dysponujemy i takiej
        wariackiej jeździe , jaka prezentują niektórzy kierowcy, ilość ludzi, którzy
        zakończą zycie w wypadkach samochodowych dojeżdżając na lotnisko i z lotniska
        będzie bardzo duża.
        Co więcej życie może postradać nawet największy wróg lotniska, samolotów i
        latania. Bowiem jadąc na wesele szwagra pod Częstochowę będzie się przejeżdzać
        koło lotniska w Mszczonowie, albo śpiesząc nad morze koło lotniska w Modlinie.
        A tam często ten i ów przyciska pedał gazu bez opamiętania ( może się śpieszyć
        np. na samolot).
        • Gość: jacek to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 16:15
          no i jak - sprawdziela sjuz jak to jest z lotniskeim we Wiedniu i w Atenach ??

czy nadal czerpiesz wiedze wylacznie z wiejskich wesel ???

ja jestem zwolennikiem latania - za wlasne pieniade - a nie za cudze

• feel_good Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać 13.09.05, 10:00
      Dzisiejszy artykkuł w Rzeczpospolitej:

Nowe lotnisko w przyszłości ma obsłużyć nawet 7 mln pasażerów rocznie.
      Wszystkie lokalizacje sprawdza hiszpańska firma Ineco. Oprócz Mszczonowa,
      Sochaczewa, Babska, a także Modlina o inwestycję walczą Wołomin, Radom i Nowe
      Miasto nad Pilicą. Ineco wyniki swoich badań ma podać do końca roku, a decyzję
      o wyborze lokalizacji podejmie rząd.

Ineco bardzo zainteresowała się okolicami Mszczonowa. Teren zaproponowany przez
      Ineco leży w trójkącie między Mszczonowem, Puszczą Mariańską a Żyrardowem. Na
      terenie przyszłego lotniska mieszka około 1,2 tys. osób (działek do wykupienia
      jest około tysiąca). Największa wieś, którą trzeba wysiedlić przed budową
      lotniska, to Aleksandria - mieszka tutaj ok. 200 osób.

Plac pod lotnisko wyznaczono także pomiędzy Skierniewicami a Rawą Mazowiecką, w
      okolicach Babska. Ziemia, na której mogłyby lądować samoloty, należy do Lasów
      Państwowych, Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i dwóch dużych spółek należących
      do znanych ludzi.

Na starym lotnisku wojskowym w Modlinie już w przyszłym roku mają lądować
      samoloty tanich linii lotniczych. Trwa nabór pracowników, którzy obsłużą
      podróżnych. Służby graniczne chcą zatrudnić ok. 180 osób, mówi się także o
      naborze w służbach celnych. Teren wojskowego lotniska to ok. 600 hektarów. Pod
      przyszłą inwestycję będzie potrzeba przynajmniej trzy razy tyle. Miasto
      przeznaczyło tereny, na których kiedyś gospodarował PGR. Tuż pod Sochaczewem
      także jest lotnisko wojskowe zarządzane i pilnowane przez żołnierzy. Teren to
      670 ha, można je rozszerzyć do 2 tys. Wojsko chce zrezygnować z lotniska do
      2010 roku.

Głównym lotniskiem w Warszawie jest port na Okęciu. W ubiegłym roku przewinęło
      się przez niego 6 mln pasażerów. W tym będzie to grubo ponad 7 mln. Wprawdzie
      trwa przebudowa, jednak przepustowość, jaką ma ona zapewnić ok. 10 mln
      pasażerów rocznie wystarczy na spokojne funkcjonowanie od 3 do 5 lat. Nowe
      lotnisko jest więc Warszawie niezbędne.

Źródło: Rzeczpospolita Ekonomia 2005-09-13
    • Gość: sabriel Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.chello.pl 13.09.05, 14:47
      Od wczoraj mieszkasz na Ursynowie? Nie wiesz, że to się już zdarzyło.
      Na szczęście(o ile można w takiej sytuacji tak napisać) samolot spadł na las.
      To było tak dawno temu,a ja wciąż pamiętam tamte przedpołudnie.Była śliczna,
      słoneczna pogoda,nic nie zapowiadało tragedii.
      • Gość: jacek we Wlochach samolot spadl obok szkoly IP: *.fastnet / *.rasumofskygasse.xdsl-line.inode.at 13.09.05, 22:39
        po wydarzeniu rozebrano jedno pietro budynko a szkole zlikwidowano

za to pojawil sie cmentarz

czyzby taka byla przyszlosc poludniowej czesci Warszawy i okolic ???

wielki Cmentarz Poludniowy ???
    • Gość: e Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.elartnet.pl / 193.238.180.* 26.09.05, 12:51
      zawsze mozesz wyprowdzic sie na Tarchomin-daleko, samolotow brak. W sumie to i
      meteor moze spasc na twoj dom - nie masz na to wpywu. Chyba bardzo sie nudzisz
      czlowieku, zajmij sie czyms istotnym
      • Gość: jacek to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 11:57
        to samo powiedzial jaruzelski mlodym ludziom - jak wam sie socjalizm nie
        podoba - spadajcie ...

dobre wzory czerpiesz chlopie
      • Gość: tarcho Re: to się może zdarzyć na URSYNOWIE. Odpukać IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.10.05, 22:22
        a ty czym się zajmujesz ?
        pracujesz zapwene w pr ppl i dlatego takie tarchominy piszesz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka