Dodaj do ulubionych

Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr...

IP: 150.254.164.* 05.05.10, 12:21
kościół arogancją, chamstwem i cwaniactwem stoi
nie od dziś
Obserwuj wątek
    • Gość: racjonalista Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: 77.252.18.* 05.05.10, 12:22
      propaganda wyborcza wśród czarnych ruszyła! Klechy do Watykanu!
      • dramateusz Pogłowie owieczek spadło własnie o kolejnych 10%.. 05.05.10, 12:33
        Jaki pasterz, takie stado baranów.

Kolejny raz kosciół pokazał swoje oblicze, i niestety nie było to oblicze Boga.
        Zwykły, mały szatan niedojda stał za tymi słowami. Cwany diabeł zrobiłby to
        bardziej inteligentnie - tak, by tłumy oszalały i ruszyły do
        kosciołów...tymczasem mały szatanek partacz spartolił sprawe, bo ustami głupiego
        klechy pokazał swoje intencje i tłum mocno odsunął sie od koscioła, czyli od
        tacy...
        Chude lata sie szykuja dla księży...będą zwolnienia?
        • bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 12:52
          Skoro np. ateiści, czy geje mają prawo popierać jakichś kandydatów,
          czy krytykować innych, to czemu odmawiać tego prawa Kościołowi?

...
          Pomijam fakt żenującego poziomu wypowiedzi dramateusza.

dramateusz napisał:

> Jaki pasterz, takie stado baranów.
          >
          > Kolejny raz kosciół pokazał swoje oblicze, i niestety nie było to
          oblicze Boga.
          • nika_j Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 12:56
            Jest pewna różnica - to, co robi ksiądz w kościele, na ambonie, robi zawodowo,
            czyli dostaje za to kasę. A powinien zawodowo zajmować sie religią, nie agitacją
            polityczną. A skoro uważa, że może mieszać te dwie rzeczy, to niech po pieniądze
            idzie do prezesa Jarosława Kaczyńskiego, a nie wyciaga łapę po pieniądze od
            ludzi. Ode mnie w każdym razie by na tacę nie dostał.
            • von_seydlitz Kkażdy może mieć poglądy polityczne nie tylko PO 05.05.10, 13:05
              No i dobrze. Sie posłucha, sie zadecyduje, sie zagłosuje, i po co ten zgiełk?
              • peryklejtos Re: Kkażdy może mieć poglądy polityczne nie tylko 05.05.10, 13:48
                kościół dostaje pieniądze z naszych podatków. Faworyzowanie jednej
                partii to przede wszystkim podejrzenie o polityczne łapówkarstwo,
                coś w rodzaju: popierajcie nas a po wyborach dostaniecie większą
                kasę.
                Rolą kościoła nie jest agitacja polityczna, bo każdy ksiądz czy
                biskup ma zapewne inne poglądy polityczne. Jeden może być
                symaptykiem PiS, a inny PO. Pokazując swoje własne symaptie
                polityczne występuje w prywatnej roli, a powinien występować jako
                przedstawiciel kościoła zwłaszcza wobec społeczeństwa, do którego
                wypowiada się w trakcie mszy.
            • bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:07
              Z całym szacunkiem, ale nikt Ci nie każe dawać na tacę...
              • w12121 Kościół Katolicki tylko dla wyznawców PIS-u 05.05.10, 13:13
                i ukochanego Ojca Dyrektora. Reszta won z Kościoła!!!
                • bezkompro Re: Kościół Katolicki tylko dla wyznawców PIS-u 05.05.10, 13:15
                  Marna prowokacja...

w12121 napisał:

> i ukochanego Ojca Dyrektora. Reszta won z Kościoła!!!
                • znak Re: Kościół Katolicki tylko dla wyznawców PIS-u 05.05.10, 13:47
                  "Kościół Katolicki tylko dla wyznawców PIS-u
                  w12121 05.05.10, 13:13 Odpowiedz
                  i ukochanego Ojca Dyrektora. Reszta won z Kościoła!!!"

Rozkosz bierze od takich wyznań :) - to jest właśnie ["reszta won"!] Prawo i
                  Sprawiedliwość.
                  Nikczemnym jest robienie z ambony tendencyjnej tuby wyborczej.
                  • bezkompro Re: Kościół Katolicki tylko dla wyznawców PIS-u 05.05.10, 13:50
                    To akurat zwolennik PO próbujący ośmieszyć swych przeciwników poprzez
                    prowokację, w której sprowadza ich poglądy do absurdu...

znak napisał:

> "Kościół Katolicki tylko dla wyznawców PIS-u
                    > w12121 05.05.10, 13:13 Odpowiedz
                    > i ukochanego Ojca Dyrektora. Reszta won z Kościoła!!!"
                    >
                    > Rozkosz bierze od takich wyznań :) - to jest właśnie ["reszta
                    won"!] Prawo i
                    > Sprawiedliwość.
                    > Nikczemnym jest robienie z ambony tendencyjnej tuby wyborczej.
                • Gość: kiki Re: Kościół Katolicki tylko dla wyznawców PIS-u IP: 77.42.229.* 05.05.10, 14:23
                  A czym to sie rozni Lojciec Rydzyk od kosciola? Obydwaj sa pazerni
                  na kase i otumaniaja naiwnych ludzi!
                • Gość: misio Re: Kościół Katolicki tylko dla wyznawców PIS-u IP: *.dynamic.qsc.de 05.05.10, 14:45
                  jestes po chemioterapii?
                • kraand Wspaniale dzielo sukienkowych! 05.05.10, 19:36
                  Sprawa nie ma precedensu w dzisiejszych czasach. Klechy w przeciagu
                  mniej niz 20-lat rozpierdolily krk w Polsce. Spore zaslugi ma w tym
                  rowniez JPII. Najwiekszym wrogiem kosciola jest on sam - dziala
                  przeciwko wlasnemu interesowi. Kogo Bog chce pokarac - temu rozum
                  odbiera - nienawisc, chciwosc, pycha, zawisc itd. - tylko pisuar i
                  mohery chodza jeszcze do kk.
              • Gość: katolik Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: 195.177.83.* 05.05.10, 13:14
                z calym szacunkiem, ale rola ksiedza jest prowadzenie tak mszy, aby
                kazdy dal na tace i zeby nikt podczas mszy nie poczul sie odmiencem
                ze wzgledu na swoje poglady.

Bog nie nalezy do PiSu i agitacje polityczne w imie Boga podczas
                mszy nie uwazam za zbyt stosowne.

Chociaz z drugiej strony jak widze czesc spoleczenstwa, ktora
                zawlaszcza tragedie smolenska, ktora nazywa sie prawymi i
                prawdziwymi patriotami... to uwazam, ze sa w stanie z Bogiem robic
                to samo.

Przykre nie uwazacie?

• bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:22
                  nie uważamy :)

Gość portalu: katolik napisał(a):

>
                  > Przykre nie uwazacie?
                  >
                  • Gość: katolik Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: 195.177.83.* 05.05.10, 13:28
                    bezkompro napisał:

> nie uważamy :)
                    >

A czy moglbys uzasadnic swoja jakze zawila i skomplikowana
                    intelektualnie wypowiedz?
                    • bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:47
                      Po prostu moim zdaniem Kościół powinien być zaangażowany politycznie i
                      w takiej formie mi się podoba. Oczywiście szanuję Twoje zdanie jeśli
                      uważasz, że nie powinien. Mało tego, jeśli Twoja opcja wygra, to ja się
                      chętnie usunę i przepisze do Lefebvrystów...
                      • Gość: katolik Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: 195.177.83.* 05.05.10, 14:10
                        bezkompro napisał:

> Po prostu moim zdaniem Kościół powinien być zaangażowany
                        politycznie i
                        > w takiej formie mi się podoba. Oczywiście szanuję Twoje zdanie
                        jeśli
                        > uważasz, że nie powinien. Mało tego, jeśli Twoja opcja wygra, to
                        ja się
                        > chętnie usunę i przepisze do Lefebvrystów...

Nie jestem w stanie sie z toba zgodzic. Mamy przyklady krajow gdzie
                        rzadzi religia. Co sie tam dzialo podczas ostatnich wyborow
                        widzielismy wszsyscy w swiatowych mediach.

Rownie dobrze kosciol moze ingerowac w sport, ekonomie, fizyke
                        jadrowa, biologia... Ale czy wtedy sport bedzie sportem, fizyka
                        fizyką, biologia biologią a ekonomia ekonomią jezeli te dzialki beda
                        sie opierac na prawdach koscielnych, ktore w tych przypadkach beda
                        przedstaiwane w roli aksjomatow?

I jeszcze jedno:

Moja opcja caly czas jest zwycieska... Dlaczego wiec nie jestes
                        zapisany do Lefebrystów??
                        • bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 14:19
                          no widać nie jest, skoro Rydzyk i ten od homilii mają głoss - widzisz,
                          ja nie chcę zamknąć ust takim Życińskim, tylko nie chcę, by zamykano
                          innym
                          • Gość: kato Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: 195.177.83.* 05.05.10, 14:39
                            bezkompro napisał:

> no widać nie jest, skoro Rydzyk i ten od homilii mają głoss -
                            widzisz,
                            > ja nie chcę zamknąć ust takim Życińskim, tylko nie chcę, by
                            zamykano
                            > innym

Napisze wiecej. Na temat ekologii i szczegolnie biologii kosciol
                            wypowiada sie bardzo czesto. Chwala tym, ktorzy zajmuja sie swoimi
                            dziedzinami i nie opieraja sie na glosie kosciola, ktory probuje
                            mieszac sie w ich sprawy.

Nie wyobrazam sobie teorii ewolucji opartej na prawach kosciola.
                            polityka oparta na prawach religijnych jest zlem, co daje jawny
                            przyklad Iranu.

Na cale szczescie spoleczenstwo to widzi.

Podales przyklad Zycinskiego, a czy zauwazyles aby agitowal on za
                            ktoras z opcji politycznych?? Ja nie. Zauwazylem tylko, aby nie
                            kosciol i ksieza nie angazowali sie w polityke.

Podac ci innych hierarchow koscielnych, ktorzy rowniez tak uwazaja ??

Nie wiem jak ty widzisz religie, ale wedlug mnie w kosciele istnieje
                            hierarchia od papieza w dol. Jak narazie ksieza, ktorzy agituja
                            politycznie to narazie ten nizszy szczebel, jawnie przeciwstawiajac
                            sie swoim przelozonym. Dla mnie to jest brak lojalnosci wobec moich
                            przelozonych.

Czyz nie uwazasz, ze to jest nieposluszenstwo??
                      • Gość: misio Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: *.dynamic.qsc.de 05.05.10, 14:48
                        najlepiej sie powies juz teraz i nie bluzgaj na forum barbazynco.
                        • Gość: katolik Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: 195.177.83.* 05.05.10, 15:05
                          Gość portalu: misio napisał(a):

> najlepiej sie powies juz teraz i nie bluzgaj na forum barbazynco.

Barbarzynskie metody mieli krzyzowcy. Z katolicyzmem mieli tyle
                          wspolnego ile wy teraz prawi i prawdziwi.
                          • Gość: katolik Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: 195.177.83.* 05.05.10, 15:10
                            Gość portalu: katolik napisał(a):

> Gość portalu: misio napisał(a):
                            >
                            > > najlepiej sie powies juz teraz i nie bluzgaj na forum barbazynco.
                            >
                            >
                            > Barbarzynskie metody mieli krzyzowcy. Z katolicyzmem mieli tyle
                            > wspolnego ile wy teraz prawi i prawdziwi.

pomyleczka.... Myslalem, ze komentarz kolegi byl odpowiedzie
                            skierowana do mnie.
              • akkj Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:27
                Ale niestety, nikt mi się nie pyta, czy chcę utrzymywać rzeszę pasożytów,
                pedofili, złodziei i zboków w sutannach, tylko ściągaja ze mnie podatki na ich
                utrzymanie. Klechy do brewiarzy i klepać pacierze, a nie wtrącać się do
                polityki. Od tego są partie polityczne.

bezkompro napisał:

> Z całym szacunkiem, ale nikt Ci nie każe dawać na tacę...
                • bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:57
                  mnie nikt nie zapytał, czy chciałbym, żeby z moich podatków poszło pół
                  miliarda złotych na stadion dla właścicieli TVN
                  • Gość: qwerty Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: *.serv-net.pl 05.05.10, 15:47
                    Tylko że TVN będzie go spłacał do 2030 roku.
              • peryklejtos Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:49
                ja nie daję na tacę i nie chodze do kościoła, mimo tego kościół
                dostaje dotację z MOICH podatków.
                • bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:56
                  a z moich finansowane są np. akcje feministek, stadion Legii dla ITI
                  itp.

• Gość: tt A to bezczel. Kij im w oko, i tak przegrają. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 13:09
            • poniedzielny Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:10
              Te sprawy reguluje konkordat - kościół dostaje kasę od państwa i
              zajmuje się religią a nie polityką. To tak, jakby teraz w sejmie
              zaczęli głosować czy prawosławie nie jest lepsze od katolicyzmu i by
              urzędnicy zaczęli namawiać obywateli do zmiany wyznania.
              • bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:16
                Hmmm, z całym szacunkiem, ale lekko nie na temat - przecież cytowana
                jest wypowiedź biskupa, a nie nie urzędnika...
              • o.beyzyma Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 14:33
                Napisane jest: "Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu
                swemu". Ksiądz arcybiskup wie już jednak - zanim sąd wydał wyrok -
                że były afery z hazardową włącznie. Może by reaktywować Inkwizycję...
          • Gość: wulk Mimo,że kościół pod dowództwem Rydzyka IP: *.telia.com 05.05.10, 13:09
            jest w zasadzie organizacją polityczno finansową, to jednak robi to nielegalnie
            i wbrew prawu. Tak jak wydaje im się, że mają prawo ogłaszać Maryję królową
            Polski wbrew licznym Polakom (w tym chrześcijan innych wyznań). Tak samo myślą,
            że mogą głosić z ambon co im się podoba. Kościół Katolicki jest instytucją
            wyznaniowo-religijną służącą do posługi religijnej swoim wiernym - czyli
            katolikom - i do niczego więcej!
          • palim.psest Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:14
            choćby dlatego, że episkopat polski tak nakazuje - by nie wspierać żadnej partii...
            • bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:58
              powiedz to niejakiemu Życińskiemu
              • Gość: qwerty Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: *.serv-net.pl 05.05.10, 15:49
                A to Życiński może, a powyższy katabas nie?

TO POWINNO BYĆ ZABRONIONE OBU.
          • czarnuszka Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:49
            1. bo kościół ma być z zasady apolityczny, a co księżulo sobie myśli, to jego
            prywatna sprawa; poglądy może wyrażać na herbatce ze znajomymi
            2. bo ambona to nie miejsce na wystąpienia i agitacje polityczne
            3. bo mamy zagwarantowany konstytucyjnie rozdział kk od państwa- świeckiego!

Wstyd mi za tych księży. Jedni z nielicznych potrafią się zachować jak na
            księdza przystało - abp Życiński i abp Nosol. Większość księży ma niewiele
            więcej kultury, taktu i ogłady od furmana. Tyle, że od tego ostatniego nikt
            takich cech nie wymaga.
            • bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 13:59
              Ależ biskupi, których wymieniasz nie są apolityczni :)

czarnuszka napisała:

> 1. bo kościół ma być z zasady apolityczny, a co księżulo sobie
              myśli, to jego
              > prywatna sprawa; poglądy może wyrażać na herbatce ze znajomymi
              > 2. bo ambona to nie miejsce na wystąpienia i agitacje polityczne
              > 3. bo mamy zagwarantowany konstytucyjnie rozdział kk od państwa-
              świeckiego!
              >
              > Wstyd mi za tych księży. Jedni z nielicznych potrafią się zachować
              jak na
              > księdza przystało - abp Życiński i abp Nosol. Większość księży ma
              niewiele
              > więcej kultury, taktu i ogłady od furmana. Tyle, że od tego
              ostatniego nikt
              > takich cech nie wymaga.
          • Gość: wiarus Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: *.chello.pl 05.05.10, 14:16
            Bo tak jest zapisane w konkordacie
            • bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 14:26
              powiedz to Życińskiemu i ludziom z Tygodnika Powszechnego...
          • Gość: kiki Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: 77.42.229.* 05.05.10, 14:19
            ateisci czy geje nie krzywdza nikogo i zyja jak nieroby i pasozyty.a
            kosciol z czarnymi wronami ? owszem i to jak najbardziej.
            • bezkompro Re: każdy może prezentować poglądy polityczne 05.05.10, 14:27
              zgaduję, że jesteś z prawicy i podszywasz się pod zwolennika
              'liberałów' żeby ośmieszyć ich poglądy?
              • Gość: qwerty Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: *.serv-net.pl 05.05.10, 15:53
                Nie, to jakiś pseudo-Polak piszący z puli IP przypisanej do pewnej firmy
                telekomunikacyjnej z Bejrutu w Libanie. Pewnie były esbek ukrywający się jak
                wajdzik vel. presentation1.
          • Gość: gość Re: każdy może prezentować poglądy polityczne IP: *.olsztyn.mm.pl 05.05.10, 15:24
            ma prawo ale jako osoba prywatna jestem katoliczką i nie uważam aby
            ksiądz był dla mnie wyrocznią w sprawiach polityki i wielu innych
            również.
        • Gość: Rafał Re: Pogłowie owieczek spadło własnie o kolejnych IP: *.chello.pl 05.05.10, 23:04
          dramateusz napisał:

> Jaki pasterz, takie stado baranów.
          >
          > Kolejny raz kosciół pokazał swoje oblicze,
          A ty pokazałeś swoje
      • Gość: zwykłyPolak Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: 85.222.87.* 05.05.10, 12:41
        Dobrze powiedziane, Kościół Katolicki to okupant naszych umysłów, naszego kraju.
        Od 2 tys lat (a w PL od 1tys) różnymi metodami próbuje nami sterować. Nie ma
        jednak monopolu na wiedzę jak w niedalekiej przeszłości i ludzie w każdej
        kolejnym stuleciu, kolejnej dekadzie zaczynają myśleć coraz bardziej
        samodzielnie i wielu dostrzega chorą instytucję KK.
        Problem jest jeszcze taki, że Władze PL by przypodobać się tubom propagandy KK
        podpisały Konkordat. Przez to my, Państwo Polskie dotujemy 9 miliardów rocznie z
        podatków nas wszystkich, niezależnie czy ktoś wierzy w KK czy inny kościół czy
        wcale nie wierzy to i tak opłaca KK. Czy to nie zakrawa na państwo wyznaniowe?
        Cóż taka jest cena demokracji i tylko my sami możemy to zmienić swoimi głosami w
        wyborach, swoimi umysłami by nie kierowały nas co niedzielę do tych świątyń
        pustosłowia i hipokryzji by nie dawać kasy na tacę. Żyjmy według 10 głównych
        przykazań chrześcijaństwa ale po jakiego grzyba nam te wszystkie szopki i
        teatrzyki ceremonii KK?
        • Gość: Artur Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 05.05.10, 15:00

Podpisuje sie pod postem nobami i rekami;-) I mam nadzieje ze niedlugo coraz
          mniej ludzi bedzie wierzyc w bajki KK;-) Trzeba sie cieszyc zyciem bo tylko
          jedno jest. KK cie nie ochrzci to pojdziesz do piekla??? Kto wierzy w takie
          baje ha ha;-)))
      • Gość: cdr Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: *.jzo.com.pl 05.05.10, 13:14
        propaganda wyborcza wśród czarnych ruszyła! Klechy do Watykanu!

propaganda wybiórczej wśród tęczowych ruszyła! geje do urn!
    • mikelondon Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 12:22
      katabasy zaczęły kampanię. Czas popędzić okupantów do Watykanu.
      • Gość: Grinberg Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:55
        nawet nie wiecie cymbały, że w tym kazaniu jest cytat z psalmu. no ale skąd wy
        to macie wiedzieć? z kursów KPP? z lektury Kuronia i Michnika?
        bo nawet w synagogach recytują werset o prawie i sprawiedliwości (skąd i nazwa
        partii).
        • Gość: zimnabreja Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: 80.50.129.* 05.05.10, 13:32
          cytat całkiem nieprzypadkowy <heh>
          • Gość: Kliment Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 13:45
            A co, cytaty też ma uzgadniać z Czerską?
        • bamawe Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 14:38
          Wiemy, wiemy i nawet domyślamy się, skąd nazwa partii. Znamy też z
          historii przykłady zawłaszczania symboli dla potrzeb ideologii.
      • bezzebnypirat Spaslak w sutannie nie mogl sie powstrzymac... 05.05.10, 13:38
        Ale nic to, ich sekta peka u podstaw. Bo zbyt wielu spaslakow w sutannach nie
        moze sie powstrzymac i pukaja chlopcow, co spoleczenstwo przyjmuje srednio radosnie.
    • pogodny35-0 Pan Bóg już ich osądził za takie porównania ... 05.05.10, 12:23
      ciszej nad tą trumną.

Polska jedyny kraj w którym tak szybko można przejść z zera do
      bohatera.
    • Gość: fisher Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: 193.121.160.* 05.05.10, 12:24
      Niechaj Pan Golebiewski powie to ofiarom ksiezy pedofilow, zwlaszcza tych
      przez lata ukrywanych przez jego kolegow.
    • old.european Jak juz stoi, to PiS juz nie potrzebny. 05.05.10, 12:25

• dziki_dziki Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 12:25
      Do kościoła chodzę aby wiarę kultywować nie politykę !
      • echfranka Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 13:06
        Dlaczego Jezus nie chodził do kościoła tylko nauczał na górze?
        Bo już wtedy kapłani zajmowali się nie tym co trzeba.Co cesarskie
        oddajcie cesarzowi co boskie Bogu -Jezus odzielał państwo od
        kościoła.Dziś w kościołach i za zgodą kleru uprawia się politykę.
        Nie tak nauczał Jezus !
    • moher75 A kto pozbawił kler praw publicznych ? 05.05.10, 12:25
      Konkordat nie wyklucza prawa kleru do poglądów politycznych
      • miszczu.pll Re: Pedofilią i Sutenerstwem stoi 05.05.10, 12:35
      • Gość: Obserwator Wrocław przeprasza za biskupa Gołębiewskiego... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:42
        a swoją drogą, czy nie jest to, że nadal jest on wciąż tylko
        biskupem, mimo tego, że do Archidiecezji Wroclawskiej "pasuje"
        Kardynalska purpura ?
        • o.beyzyma Re: Wrocław przeprasza za biskupa Gołębiewskiego. 05.05.10, 14:42
          Ale na południowym wejściu do katedry już przed laty umieszczono
          jego herb z ... kardynalskim kapeluszem!
      • codein Opodatkować kościół 05.05.10, 12:43
        moher75 napisał:

> Konkordat nie wyklucza prawa kleru do poglądów politycznych

Ciekawe, że wyklucza opodatkowywanie kościoła. Jeśli kościół chce mieć
        przywileje, powinien mieć też obowiązki względem państwa, na którego ziemi
        działa (a raczej grabi). Powinien się rozliczać przed państwem ze swojej
        działalności.
      • sokolasty Re: A kto pozbawił kler praw publicznych ? 05.05.10, 12:44
        moher75 napisał:

> Konkordat nie wyklucza prawa kleru do poglądów politycznych

Konkordat nie, ale taki jeden pan w Palestynie, niecałe dwa tysiące lat temu
        słowami brzmiącymi mniej więcej "Oddawaj bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie".
      • Gość: spruty moher Re: A kto pozbawił kler praw publicznych ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:49
        Poglądy to może sobie mieć w domu, nie w robocie!
        Ale dobrze Abp widać skleroza dopada bo nie pamięta już jaki sukces
        odniosła popierana z ambon Wyborcza Akcja Katolicka, czy jakoś tam.
      • Gość: nono Re: Błąd w rozumowaniu ! IP: *.zeto.lublin.pl 05.05.10, 13:11
        Poglądy może mieć dla siebie, ale nie z ambony bo wówczas jest
        agitatorem i propagandzistą, a tego sam KK zabrania.
      • Gość: JAnek Re: A kto pozbawił kler praw publicznych ? IP: 212.182.35.* 05.05.10, 15:48
        Nikt nie pozbawiał nikogo praw publicznych, dlatego nie mam nic przeciwko temu,
        aby ks. prywatnie myślał sobie co tylko mu dusza podpowiada (bo na podpowiedzi
        rozumu już przestałem liczyć), ale sprawa wygląda nieco inaczej gdy do głoszenia
        swoich prywatnych politycznych poglądów zaczyna używać autorytetu Kościoła i
        robi to w Kościele, który nie powinien służyć politycznej agitacji. Moim zdaniem
        taki ksiądz nie różni się niczym od handlarzy, których Jezus przepędził ze
        świątyni. Myślę, że gdyby Jezus zawitał do niektórych polskich kościołów w
        trakcie kazania to postąpiłby podobnie i przegnał niejednego biskupa.
    • Gość: fcb Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: 212.87.241.* 05.05.10, 12:26
      Czarne szambo znów przemawia:) Pedofile w sukienkach.
    • pawel_z_wroclawia Nie ma się co dziwić... 05.05.10, 12:26
      ...że przedstawiciel kleru popiera publicznie PiS. Ciągnie swój do swego. Tyle
      tylko , że ten alians prędzej czy później źle się dla KK skończy.
    • zygmuntt0 a w drugą stronę to już można? 05.05.10, 12:27
      A jak PO spotykało się przed wyborami z Dziwiszem, to Gazeta nie
      mówiła o tym w tonie niesmaku? Równi i równiejsi?

A jak biskupi wypowiadają się poprawnie o PO, to już artykułów o tym
      tutaj nie uwidzisz?

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,3103615.html
      • miguell Re: a w drugą stronę to już można? 05.05.10, 12:45
        Słyszałeś na jakiejś homilii aby ksiądz wypowiadał się "Na
        platformie obywatelskiej Polska jest oparta"?

Wiele razy za to słyszałem określenia wobec liberałów, że to zdrajcy
        i szkodnicy.
      • sokolasty Re: a w drugą stronę to już można? 05.05.10, 12:45
        Dzięki za link, doceniam dyskusję opartą na faktach, tym niemniej dość głęboko
        musiałeś sięgać :)
      • Gość: ojejej Re: a w drugą stronę to już można? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:52
        Jest różnica między spotkaniami biskupów z politykami, a nap...m
        orydynarnej politycznej propagandy z ambony.
        Nikt nie robiłby szumy gdyby Abp sptykał się z aktywem PiS.
    • goral27 Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 12:27
      No i? Moze ktos podac logiczny argument dlaczego Kosciol mialby nie wypowiadac sie na temat polityki?
      • Gość: anty Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: *.echostar.pl 05.05.10, 12:53
        Poniewaz KK reprezentuje inny kraj. Kraj, który przez tysiące lat zagarnia nie swoją, w tym przypadku polska ziemie. Reprezentuje ludzi, ktorzy zyja na koszt lokalnych spolecznosci. Dlatego wszelkie melanze tej sekty z sekta urzednicza uwazam za niedopuszczalne.
        • goral27 Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 19:54
          Koscioly to nie ambasady.
      • firstkaktus Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 12:58
        Dopóki Kościół będzie podlegał własnemu prawodawstwu i sądownictwu i państwo
        polskie będzie mogło mu naskoczyć a z drugiej strony będzie przez to samo
        państwo dotowany i wspomagany gdzie się da i jak się da to wara mu od
        polityki
        . Ty odpowiadasz za swoje czyny i słowa . Oni co najwyżej otrzymają
        upomnienie od biskupa . Polityka w obliczu całkowitej bezkarności urzędników
        Pana Boga to groźny oręż .
        • bezkompro Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 13:09
          z całym szacunkiem, ale prośba była o logiczne argumenty...
          • dr.europa Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 14:29
            bezkompro napisał:

> z całym szacunkiem, ale prośba była o logiczne argumenty...

Z całym szacunkiem, ale nie da sie polemizowac z kims dla kogo jedyne "logiczne" rozwiazania zawarte sa w dogmatach czy jakis legendach. I nie dotyczy to tylko KK, ale wszystkich sekt na tej Ziemii. Logika i religia to dwa sprzeczne pojecia.
            • bezkompro Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 14:31
              obawiam się, że się mylilsz... ale możemy pozostać przy tej różnicy
              zdań :)
            • goral27 Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 20:04

> Z całym szacunkiem, ale nie da sie polemizowac z kims dla kogo jedyne "logiczne
              > " rozwiazania zawarte sa w dogmatach czy jakis legendach. I nie dotyczy to tylk
              > o KK, ale wszystkich sekt na tej Ziemii. Logika i religia to dwa sprzeczne poje
              > cia.

Troszke podrosniesz, poczytasz nieco - moze zmadrzejesz.
        • goral27 Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... 05.05.10, 19:54
          > Dopóki Kościół będzie podlegał własnemu prawodawstwu i sądownictwu i państwo
          > polskie będzie mogło mu naskoczyć a z drugiej strony będzie przez to samo
          > państwo dotowany i wspomagany gdzie się da i jak się da to wara mu od
          > polityki
          . Ty odpowiadasz za swoje czyny i słowa . Oni co najwyżej otrzymają
          > upomnienie od biskupa . Polityka w obliczu całkowitej bezkarności urzędników
          > Pana Boga to groźny oręż .

Jest kwestia dyskusyjna, czy Kosciol jest wspomagany "gdzie sie da i jak sie da", ale ja przyjmuje do wiadomosci, ze stamtad, gdzie stoi ateista, nawet uscisk dloni miedzy prezydentem a biskupem widac jako zamach na neutralnosc swiatopogladowa panstwa. Wiec spoko. Natomiast z reszty Twoich slow wynika, ze masz ochote karac obywateli za niewlasciwe poglady. Gratuluje w takim razie prawdziwie demokratycznej, liberalnej postawy.

• dsp3006 Dlatego, że jest instytucją, 05.05.10, 13:06
        która teoretycznie otwiera się na wszystkich: z prawa, z lewa, ze środka,
        znikąd, etc. Czy w Ewangeliach masz wezwanie do niepodległościowych zrywów
        przeciw rzymskiemu okupantowi ? Nie, bo to sprawa sumienia. Kształowanie
        sumienia nauką Chrystusa to jedna rzecz, nawoływanie na rzecz jednej konkretnej
        partii to druga. Każdy obywatel w sumieniu rozstrzyga, co jest dobre, a co złe i
        głosuje w swoim własnym imieniu. Biskup również. Przy urnie biskup jest
        obywatelem. W Katedrze na kazaniu występuje jako przedstwiciel instytucji
        Kościoła i tam nie ma prawa do promowania jednej opcji. Nawet jeśli ubiera to w
        figurę retoryczną typu "w ojcowskiej trosce", jak to się często zdarza.
        • bezkompro Re: Dlatego, że jest instytucją, 05.05.10, 13:12
          Nie ma przymusu chodzenia do Kościoła. Zawsze możesz zacząć chodzić do
          meczetu, albo do świątyni np. metodystów...
          • dsp3006 Re: Dlatego, że jest instytucją, 05.05.10, 13:35
            bezkompro napisał:

> Nie ma przymusu chodzenia do Kościoła. Zawsze możesz zacząć chodzić do
            > meczetu, albo do świątyni np. metodystów...

Widzisz, nie mogę, bo wiara to nie towar z supermarketu, żeby w niej przebierać.
            Ja się chcę w kościele zgodnie z przykazaniem uczyć miłości bliźniego.
            Przykazanie miłości dotyczy drugiego człowieka, a nie miłości do ulubionej
            partii jakiegoś księdza, choćby był i biskupem
            • bezkompro Re: Dlatego, że jest instytucją, 05.05.10, 13:53
              Ale Kościół jest Kościołem, w którym jest miejsce i dla Rydzyka z
              jednej strony i Życińskiego z drugiej... I nie można z niego usuwać ani
              jednego, ani drugiego.
              • Gość: Neck Re: Dlatego, że jest instytucją, IP: *.net.inotel.pl 05.05.10, 15:12
                Tak jest w nim miejsce dla wszystkich, w tym dla rzeszy pedofilii, których
                kościół chroni ze wszystkich sił, aby tylko nie nadszarpneło to ich wizerunku .
                To, że ktoś występuje w imieniu kościoła nie czyni go od razu nieomylnym.
                Zresztą wykorzystywanie autorytetu organizacji, takiej jak kościół katolicki do
                propagowania własnych przekonań politycznych jest moralnie naganne, a przecież
                katolicy tak dużo mówią o moralności i sprawach sumienia.
              • dsp3006 Po pierwsze, 05.05.10, 15:54
                bp. Życiński nie agituje na rzecz żadnej z partii na kazaniach. Po drugie mylisz
                różnice w podejściu do doktryny (np. lefebrystów i zwolenników soboru
                wtaykańskiego II) z różnicami poglądów politycznych obywateli. Powinieneś
                odróżniać Mszę św od mityngu politycznego. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego,
                a jeśli ma, tzn. że sprawujący Ofiarę kapłan powinien wrócić na lekcje religii.
                Obawiam się, że kiedy polski Kościół to zrozumie nareszcie, straty będą trudne
                albo i niemożliwe do odrobienia.

PS A swoją drogą, uwijasz się po tym forum że hej. 300 procent normy
        • goral27 Re: Dlatego, że jest instytucją, 05.05.10, 20:02
          dsp3006 napisała:

> która teoretycznie otwiera się na wszystkich: z prawa, z lewa, ze środka,
          > znikąd, etc. Czy w Ewangeliach masz wezwanie do niepodległościowych zrywów
          > przeciw rzymskiemu okupantowi ? Nie, bo to sprawa sumienia. Kształowanie
          > sumienia nauką Chrystusa to jedna rzecz, nawoływanie na rzecz jednej konkretnej
          > partii to druga. Każdy obywatel w sumieniu rozstrzyga, co jest dobre, a co złe
          > i
          > głosuje w swoim własnym imieniu. Biskup również. Przy urnie biskup jest
          > obywatelem. W Katedrze na kazaniu występuje jako przedstwiciel instytucji
          > Kościoła i tam nie ma prawa do promowania jednej opcji. Nawet jeśli ubiera to w
          > figurę retoryczną typu "w ojcowskiej trosce", jak to się często zdarza.

Kosciol to nie jest jakis klub kibica. To ze Kosciol jest otwarty na wszystkich nie oznacza, ze mozesz chodzic sobie na Msze, a potem do burdelu. Oznacza to tylko tyle, ze kazdy moze do KK wstapic. Gdy juz natomiast jest chrzescijaninem, to pewnych rzeczy sie od niego wymaga. Na przyklad uczciwosci, etc. To ze nie wszyscy sobie z tym radza, jak np. ksiedza podatni na uroki mlodych chlopcow, dowodzi tylko ulomnosci ludzkiej natury, a nie Kosciola.

Po drugie zas, w sumieniu, owszem, rozstrzyga sie rozne rzeczy i potem w zgodzie z tymi rozstrzygnieciami podejmuje sie decyzje, za ktore sie bierze odpowiedzialnosc. Ale jest jakims absurdem wrzeszczec na Kosciol, ze przez ambony oglasza wiernym, co jest a co nie jest w zgodzie z jego nauczaniem. Przy urnie biskup moze i jest obywatelem, ale zawsze - przy urnie, przy obiedzie i w toalecie - jest chrzescijaninem.
        • goral27 Re: Dlatego, że jest instytucją, 05.05.10, 20:06
          Kosciol to nie jest jakis klub kibica. To ze Kosciol jest otwarty na wszystkich nie oznacza, ze mozesz chodzic sobie na Msze, a potem do burdelu. Oznacza to tylko tyle, ze kazdy moze do KK wstapic. Gdy juz natomiast jest chrzescijaninem, to pewnych rzeczy sie od niego wymaga. Na przyklad uczciwosci, etc. To ze nie wszyscy sobie z tym radza, jak np. ksiedza podatni na uroki mlodych chlopcow, dowodzi tylko ulomnosci ludzkiej natury, a nie Kosciola.

Po drugie zas, w sumieniu, owszem, rozstrzyga sie rozne rzeczy i potem w zgodzie z tymi rozstrzygnieciami podejmuje sie decyzje, za ktore sie bierze odpowiedzialnosc. Ale jest jakims absurdem wrzeszczec na Kosciol, ze przez ambony oglasza wiernym, co jest a co nie jest w zgodzie z jego nauczaniem. Przy urnie biskup moze i jest obywatelem, ale zawsze - przy urnie, przy obiedzie i w toalecie - jest chrzescijaninem.
        • goral27 Re: Dlatego, że jest instytucją, 05.05.10, 20:12
          Kosciol to nie jest jakis klub kibica. To ze Kosciol jest otwarty na wszystkich
          nie oznacza, ze mozesz chodzic sobie na Msze, a potem do burdelu. Oznacza to
          tylko tyle, ze kazdy moze do KK wstapic. Gdy juz natomiast jest chrzescijaninem,
          to pewnych rzeczy sie od niego wymaga. Na przyklad uczciwosci, etc. To ze nie
          wszyscy sobie z tym radza, jak np. ksiedza podatni na uroki mlodych chlopcow,
          dowodzi tylko ulomnosci ludzkiej natury, a nie Kosciola.

Po drugie zas, w sumieniu, owszem, rozstrzyga sie rozne rzeczy i potem w zgodzie
          z tymi rozstrzygnieciami podejmuje sie decyzje, za ktore sie bierze
          odpowiedzialnosc. Ale jest jakims absurdem wrzeszczec na Kosciol, ze przez
          ambony oglasza wiernym, co jest a co nie jest w zgodzie z jego nauczaniem. Przy
          urnie biskup moze i jest obywatelem, ale zawsze - przy urnie, przy obiedzie i w
          toalecie - jest chrzescijaninem.
          • dsp3006 Kiedy się jest chrześcijaninem, 05.05.10, 20:30
            to się stara z miłością patrzeć na człowieka. Bo każdy człowiek robi jedne
            rzeczy dobrze, inne źle. To człowiek, niezależnie od przynależności partyjnej
            jest uczciwy albo tylko bywa uczciwy. Ocena jego intencji i skutków działań dla
            kraju należy do każdego obywatela. A agitacja z ambony jest zła z przynajmniej
            dwóch powodów: po pierwsze nie daje przeciwnikowi możliwości odpowiedzi na
            polityczne oceny, po drugie de facto gloryfikując jednych, na temat drugich
            insynuuje (albo i gorzej) rzeczy - powiedzmy delikatnie - niemiłe. Też bez
            możliwości odpowiedzi. Posiadanie odmiennych od biskupa przekonań o tym, co dla
            mojego kraju jest dobre, a co złe nie jest grzechem. Masz rację, Kościół to nie
            klub kibica i gdybyś uczciwie argumentował, to byś mi nie wciskał, czegoś czego
            nie twierdzę. Ale o ile mi wiadomo, Kościół nie zabrania samodzielnego myślenia.

goral27 napisał:

> Kosciol to nie jest jakis klub kibica. To ze Kosciol jest otwarty na wszystkich
            > nie oznacza, ze mozesz chodzic sobie na Msze, a potem do burdelu. Oznacza to
            > tylko tyle, ze kazdy moze do KK wstapic. Gdy juz natomiast jest chrzescijaninem
            > ,
            > to pewnych rzeczy sie od niego wymaga. Na przyklad uczciwosci, etc. To ze nie
            > wszyscy sobie z tym radza, jak np. ksiedza podatni na uroki mlodych chlopcow,
            > dowodzi tylko ulomnosci ludzkiej natury, a nie Kosciola.
            >
            > Po drugie zas, w sumieniu, owszem, rozstrzyga sie rozne rzeczy i potem w zgodzi
            > e
            > z tymi rozstrzygnieciami podejmuje sie decyzje, za ktore sie bierze
            > odpowiedzialnosc. Ale jest jakims absurdem wrzeszczec na Kosciol, ze przez
            > ambony oglasza wiernym, co jest a co nie jest w zgodzie z jego nauczaniem. Przy
            > urnie biskup moze i jest obywatelem, ale zawsze - przy urnie, przy obiedzie i w
            > toalecie - jest chrzescijaninem.
            • goral27 Re: Kiedy się jest chrześcijaninem, 05.05.10, 20:50
              > to się stara z miłością patrzeć na człowieka. Bo każdy człowiek robi jedne
              > rzeczy dobrze, inne źle. To człowiek, niezależnie od przynależności partyjnej
              > jest uczciwy albo tylko bywa uczciwy. Ocena jego intencji i skutków działań dla
              > kraju należy do każdego obywatela.

Co to znaczy z miloscia patrzec na czlowieka? Rzeczy zle ludzie robia, ale nie nalezy tego usprawiedliwiac albo uwazac, ze jesli sie takie zlo jakos wyjasni, to bedzie wszystko w porzadku. Mozna najwyzej wybaczac, a i to tylko wowczas, kiedy wystapi u winnego skrucha. Nie mozna natomiast udawac, ze sie nic nie dzieje. Chrzescijanin nie moze glosowac na kogos, kto jest za aborcja. Po prostu sie to logicznie wyklucza. Taka jest wykladnia Kosciola i albo sie to komus podoba, albo nie - jak sie nie podoba, tu sa drzwi.

A agitacja z ambony jest zła z przynajmniej
              > dwóch powodów: po pierwsze nie daje przeciwnikowi możliwości odpowiedzi na
              > polityczne oceny, po drugie de facto gloryfikując jednych, na temat drugich
              > insynuuje (albo i gorzej) rzeczy - powiedzmy delikatnie - niemiłe. Też bez
              > możliwości odpowiedzi.

Jak to nie ma mozliwosci odpowiedzi na zarzuty? A zeby nie szukac daleko, czym jest niby ten artykul w GW jesli nie krytyka zachowania owego biskupa? Kazdy polityk moze odpowiedziec na zarzuty. Co do insynuacji to nie wiem o co Ci chodzi.

> Posiadanie odmiennych od biskupa przekonań o tym, co dla
              > mojego kraju jest dobre, a co złe nie jest grzechem. Masz rację, Kościół to nie
              > klub kibica i gdybyś uczciwie argumentował, to byś mi nie wciskał, czegoś czego
              > nie twierdzę. Ale o ile mi wiadomo, Kościół nie zabrania samodzielnego myślenia

Nie zabrania. Ale bycie czlonkiem Kosciola zobowiazuje do postepowania w zgodzie z jego nauczaniem. Z tego wynika, ze popieranie ludzi, ktorych projekty polityczne moga stac w sprzecznosci z tym nauczaniem, jest grzechem.
              • dsp3006 Re: Kiedy się jest chrześcijaninem, 05.05.10, 21:16
                1. "Chrzescijanin nie moze glosowac na kogos, kto jest za aborcja" - nie znam
                nikogo, kto jest za aborcją. Samo sformułowanie "być za aborcją" nic nie znaczy.
                Są ludzie, którzy chcą wprowadzać prawa zakazujące i są ludzie, którzy z
                konkretnej sytuacji zyciowej, zwykle trudnej, mówią nie, to nie jest zgodne z
                moim sumieniem. Zadziwiające jest swoją drogą u ludzi o Twojej wizji wiary
                sprowadzanie wszelkiej dyskusji do aborcji. Tematem zasadniczym są wybory. O ile
                mi wiadomo, Prawo i Sprawiedliwość nie zapowiadają zaostrzenia ustawy. A propos
                drzwi : postawa zaiście chrześcijańska... A na poważnie, nie do Ciebie należy
                decydowanie, kto może, a kto nie ma prawa uważać się za chrześcijanina, nawet
                jeśli jesteś biskupem. Za głosowanie za partię inną niż pis, ekskomunika na
                razie nie grozi. Dobranoc, czas na bajkę.
      • Gość: awer To niech założą partię i bedziemy na nich głosować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 13:11
        zobaczymy czy znajdą się w Sejmie i Senacie.
      • Gość: tata Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 05.05.10, 13:17
        Bo kosciol ma sie zajac zbawieniem duszy , a nie sprawami doczesnymi
      • Gość: tea & chair Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.10, 13:23
        a wyobraź sobie, że Twoje dziecko wraca ze szkoły i mówi: Pani Kowalska powiedziała, że tylko PO i żeby nie głosować na inne partie bo to oszołomy.
        a żeby uniknąć obracania kota ogonem... lekcja w liceum, a dziecko ma 18lat...

Ale byłby huk na forum. Tutaj i na Frondzie, przy okazji
      • Gość: stary wiarus Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: 62.148.70.* 05.05.10, 13:55

Szanowny goral27,do kościoła chodzą ludzie o różnych poglądach
        politycznych,innych niż PISu i PO.
        DO KOŚCIOŁA CHODZĘ SIĘ MODLIĆ I NIE ŻYCZĘ SOBIE AGITACJI
        POLITYCZNYCH.
        Nie wiem,czy duchowni mogą zajmować się polityką.
        Jak chcą, to niech politykują, ale poza kościołem i nie podczas
        czynności liturgicznych.
        • Gość: Gosia Re: Stary Wiarus - Homilia we Wrocławiu IP: 61.88.236.* 07.05.10, 05:54
          Ktos pragnie dobrze namieszac tym artykulem, ale przeczytaj go
          jeszcze raz, przeanalizuj - i powiedz co w nim zlego? czy tez tak
          bardzo politycznego? Przeciez nie sugeruje, ba faworyzuje zadnego
          kandydata. Mowi o walorach jakie powinnien posiadac, I bardzo dobrze
          bo to wlasnie one mowia nam o czlowieku najwiecej - kim jest, i
          jesli naprawd dobro naszego kraju (a co zatym idzie rodziny i
          jednostki)lezy nam na powinnismy przemyslec nasza kandydature, czy
          faktycznie jest on/ona warta naszego zaufania? Polowa z tych
          politykow goni tylko za kariera i pieniedzmi - dobro kraju nie ma z
          tym nic wspolnego. Tak wiec YES zastanowmy sie wszyscy zanim
          postawimy kropke nad i.
      • Gość: garcio Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: *.szczepankowo.poznet.com.pl 05.05.10, 14:17
        > No i? Moze ktos podac logiczny argument dlaczego Kosciol mialby
        nie wypowiadac
        > sie na temat polityki?

Studiowałem kiedys historie Kościoła, więc odpowiadam: bo to sie
        zawsze dla Koscioła źle kończy. Potrafię sobie wyobrazić, że gdybym
        zastanawiał się, czy wybrać wiarę katolicką, to takie homilie
        skutecznie zniechęciłyby mnie do Boga i Jego Kościoła.
      • Gość: Mica Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: 192.165.213.* 05.05.10, 14:29
        1- Bo Jezus powiedzial: co boskie, oddaj Bogu a co cesarskie,
        cesarzowi.
        2- To nie jest komuna kiedy ludzie byli przetrzymywani w wiezieniach
        i mordowani. Nie ma cenzury: obok prawicowych mediow (TVP) istnieja
        media liberalne (TVN) i lewicowe (Polityka) i ludzie potrafia sami
        wybrac swoje wladze.
        3 - Poza tym to wykorzystywanie religii do wywierania naciskow
        politycznych jest nieuczciwe bo wiekszosc wierzacych, jak nie
        wszyscy, ze strachu przed Bogiem (ktory nakazuje im ksadz bedacy
        tylko czlowiekiem) pojdzie i zaglosuje tak jak pleban kaze.
        4 - Jest to tez zapisane w konkordacie. Na jego podstawie kosciol
        bierze kase od panstwa (a wiec doi podatnikow) i nie ma prawa
        wtracac sie do polityki chyba ze lamane sa prawa czlowieka. Oni juz
        raz zadzili w Europie i wiele osob oskarzonych o paktowanie z
        diablem zostalo zamordowanych. Na tym polega problem kosciola - brak
        w nim pokory. Ksiedz uwaza, ze majac za soba majestat Boga wszystko
        mu wolno.

Po czesci sie z toba zgadzam. Wszyscy powinni miec prawo do
        wypowiadania sie na temat polityki. Ale jestes gotowy dac to prawo
        muzulmanom polskim, wyznawdza judaizmu itd? Dostana oni czas
        antenowy?

• Gość: Kamil ( LSO ) Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 14:30
        Bo Kościół i Polityka to całkowicie inne środowiska ? Kościół nie powinnien się
        interesować polityką i to mnie bardzo boli ;/ A zbieranie podpisów przed SAMYM
        WEJŚCIEM do Kościoła oczywiście na Kaczyńskiego to w ogóle robienie z Kościoła
        obory i skłócanie chrześcijan ! Pozdrawiam Lektor LSO pod wezwaniem Św. Andrzeja
        Apostoła na Stabłowicach
      • Gość: szpion Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i spr... IP: *.man.poznan.pl 05.05.10, 14:38

Tak, może. Nauki Chrystusa w oparciu o które ponoć ten kościół działa.
        Dokładniej Ewangelia św. Mateusza, rozdział 21, wers 13 i rozdział 22, wers 21.
    • saniba Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 12:27
      Może czas najwyższy oddzielić państwo od kościoła; a może dotkliwsze byłoby
      opodatkowanie?
      • Gość: as Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:41
        A nie ma oddzielonego panstwa od kosciola? Dawno nie widzialem biskupow lub
        arcybiskupow zasiadajacych w senacie. W sejmie tez nie zasiadaja, prezydentami
        nie sa, w sadach nie sadza. to gdzie ten brak rozdzialu? A kosciol nie moze
        wypowiadac sie o sprawach politycznych,a do spraw kosciola mozna sie wtracac.
        Logiczne calkiem. Najpierw jednak zrozum co to rozdzial, ale ewolucja poskapila
        chyba inteligencji. Kiedys jak ktos byl glupi to sie nie wypowiadal...

Odnosnie kazania, to chcialbym przypomniec, ze istniej psalm, w ktorym uzyte sa
        slowa, iz Bog "miluje prawo i sprawiedliwosc". Rozumiem, ze trzeba to ocenzurowac?

Patrzac na Hiszpanie stwierdzam, ze lewica jest wiekszym ciemnogrodem i
        chamstwem, niz Rydzyk i jego cale tatalajstwo
        • honorny Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 13:07
          Gość portalu: as napisał(a):

> Patrzac na Hiszpanie stwierdzam, ze lewica jest wiekszym
          > ciemnogrodem i chamstwem, niz Rydzyk i jego cale tatalajstwo

Hiszpania wciąż jeszcze płaci cenę wielowiekowego poddaństwa. Podobnie zresztą
          jak Polska. Weź sobie może za przykład Benelux, Niemcy, UK, Francję itp., gdzie
          w pewnej chwili udało się odsunąć państwo Watykan od wpływów.
          • bezkompro Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 13:14
            fakt, i dlatego najczęściej nadawanym imieniem w Brukseli jest Muhamad,
            a w Paryżu spokojnie mieszkać się da już tylko w bogatych dzielnicach -
            nie mówiąc o takiej Marsylii...
            • honorny Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 13:56
              bezkompro napisał:

> fakt, i dlatego najczęściej nadawanym imieniem w Brukseli jest
              > Muhamad,a w Paryżu spokojnie mieszkać się da już tylko w bogatych
              > dzielnicach - nie mówiąc o takiej Marsylii...

Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Wygląda jednak na to, że powoli Francja
              budzi się z letargu. Oby ta runda nie kosztowała tyle krwi, co poprzednie.
              Co nie zmienia faktu istniejącej przepaści cywilizacyjnej, będącej efektem
              pozbawienia Watykanu wpływów.
              • bezkompro Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 14:04
                Zgoda, ale pozbyć się tego i tak nie pozbędą. Dlatego mam znajomych
                Francuzów, któzy wyprowadzają się do Londynu, a nawet do Warszawy.
                Zresztą ja też wolę mieszkać w Wawie...

honorny napisał:

> Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Wygląda jednak na to, że
                powoli Francja
                > budzi się z letargu. Oby ta runda nie kosztowała tyle krwi, co
                poprzednie.
                > Co nie zmienia faktu istniejącej przepaści cywilizacyjnej, będącej
                efektem
                > pozbawienia Watykanu wpływów.
              • bezkompro Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 14:22
                coś nie zadzaiałało, więc piszę raz jeszcze - zgoda, co do siekierki i
                kijka, co do krwii w rundach również - wojny religijne protestantów z
                katolikami pochłonęły tyle krwii, że ofiary obydwu inkwizycji to może
                jakiś promil - a były tylko w krajach, gdzie inkwizycja nie działałą -
                czyli dobrze, że była inkwizycja, a może warto było poświęcić te
                wszystkie istnienia na rzecz 'postępu'?
                • honorny Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 14:37
                  bezkompro napisał:

> coś nie zadzaiałało, więc piszę raz jeszcze - zgoda, co do
                  > siekierki i kijka, co do krwii w rundach również - wojny religijne
                  > protestantów z katolikami pochłonęły tyle krwii, że ofiary obydwu
                  > inkwizycji to może jakiś promil - a były tylko w krajach, gdzie
                  > inkwizycja nie działałą - czyli dobrze, że była inkwizycja, a może
                  > warto było poświęcić te wszystkie istnienia na rzecz 'postępu'?

Wojny religijne były tylko pretekstem do uzyskania celów politycznych. Nic się
                  nie zmieniło od tamtych czasów.
                  Poza tym IMHO nie ma takiej ideologii, która byłaby warta poświęcenia ludzkiego
                  życia.
            • bezzebnypirat Haha poleciales 05.05.10, 16:24
              Laczenie polityki imigracyjnej z rozdzialem kosciola od panstwa... wyborne,
              naprawde.

A teraz zastanow sie na przyklad, dlaczego imigranci we Francji to w wiekszosci
              np Algierczycy czy Marokanczycy, w UK Pakistanczycy i Hindusi a w Hiszpanii to
              jednak w duzej mierze Kolumbijczycy (chrzescijanie) itp.
              • irneriusz Re: Haha poleciales 05.05.10, 16:34
                duzo jest mulzumanow w hiszpanii, ale zameryki lacinskiej tez duzo osob
                przybywa, ale to chyba logiczne. Tak samo jak logiczne kto przybywa do Francji.
                Najmniej logiczna jest mulzumanska migracja do wielkei brytanii
                • bezzebnypirat Re: Haha poleciales 05.05.10, 16:46
                  Doprawdy? Logiczniejsza niz polska migracja do UK.

Tam migruja glownie Pakistanczycy i Hindusi, w pierwszym kraju prawie wylacznie
                  muzulmanie, w drugim o ile pamietam jedna trzecia olbrzymiej populacji.
                  • irneriusz Re: Haha poleciales 05.05.10, 17:04
                    Chodzilo mi o to, ze tamci mieli zwiazki jezykowe lub podleglosciowo-kolonialne.
                    W przypadku pakistanu i indii w sumie tez byly,a le ci nie dali sie tak stlamsic:P
        • saniba Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 13:14
          Rozumiem, że ty masz monopol na mądrość. Gratuluję. A poza tym to chciałabym
          zobaczyć jak to wierni decydują o sprawach kościoła, hahaha, proszę... Poza tym
          każdy człowiek ma prawo do swoich preferencji politycznych, ale jeżeli jest
          duchownym, to może sobie swoje poglądy głosić prywatnie, ale nie z ambony, gdyż
          ambona nie jest miejscem do agitacji politycznych. A co do psalmu - czy tylko
          Bóg "miłuje prawo i sprawiedliwość"? Zapewniam cię, że każdy normalny człowiek
          także. I nie wyskakuj mi tu z gloryfikowaniem PiS-u powołując się na psalm, bo
          to świadczy o małości i hipokryzji.
          • Gość: as Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 13:35
            Nie mam monopolu na madrosc, ale ty widze, ze chcesz miec monopol na glupote.
            Juz uzyje argumentow, nie gloryfikowalem pisu w psalmie, bo po pierwsze nie
            jestem fanem pisu, a po drugie chcialem pokazac, ze slowa "miluje prawo i
            sprawiedliwosc" znajduja sie tez w psalmie, wiec nie powinno to nikogo dziwic,
            ze uzywa takich sformulowan ksiadz. Widac, nie zrozumiales, no coz nie chce mi
            sie lemminga tlumaczyc kazdego uzytego slowa i rozkladac na czynniki pierwsze,
            po to piszecie mature i macie oslawiony klucz i oslawione czytanie ze zrozumienie.

Nigdzie nie napisalem, ze wierni decyduja o sprawach kosciola, czytanie ze
            zrozumieniem sie klania. Czlowiek decyduje, czy chce byc czescia kosciola, czy
            nie chce w nim byc.

W rozdziale kosciola nie chodzi o to, ze ksiadz ma nie wypowiadac sie z ambony
            na sprawy polityczne. Widac nie wiesz co to rozdzial koscio,a od panstwa. Po
            drugie czemu ksiadz ma tylko prawo do opinii prywatnej, a dziennikarz,
            "szołmen", aktor, publicysta moze mowic publicznie o swoich preferencajch? Tozto
            dyskryminacja!

----------------------
            honorny ---> normalny czlowiek odpowiadajac uzywa argumentow,a nie jakies
            nowomowy (co prawda sam nie uzylem argumentow, ale mogles o nie poprosic).
            Hiszpania placi cene za wielowiekowe poddanstwo, w czym? Za rzadow lewicy ma
            najwiekszy kryzys i bezrobocie, byle arab (zamachowiec) moze zmienic wynik
            wyborow, wycofuja sie z misji po zamachach i nakrecaja spirale zamachow wobec
            innych, sprzedaja bron do afryki (taka hipokryzja lewicowego pacyfizmu, niech
            sie tylko nie zabijaja w swiatlach kamer). A czym sie zajmuje rzad? Kasowaniem
            pamieci o Franco i gloryfikowaniem komunistycznych bandytow. Nie no niesmaowite,
            a myslalem, ze potrafia spojrzec na wojne domowo z szerszej perspektywy. Co do
            wymienionych przez Ciebie krajow, wyrwali sie spod watykanskiej sitwy, by wpasc
            pod islamska? Wybacz, ale najbardziej radykalny katolicyzm nie jest grozny w
            porowaniu do srednioradykalnego islamizmu (a ten sie roziwja i ma sie dobrze).
            Ogolnie poprosze o argumenty, ja sie czesciowo swoimi podzielilem
            • Gość: Saniba Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s IP: *.mgsp.pl 05.05.10, 14:11
              Po pierwsze, gdybyś czytał ze zrozumieniem, to byś wiedział, że prowadzisz
              dialog z kobietą. Nic dodać, nic ująć.
              Po drugie: "Nigdzie nie napisalem, ze wierni decyduja o sprawach kosciola,
              czytanie ze > zrozumieniem sie klania."
              Pozwól, że przytoczę cytacik z
              twojej poprzedniej wypowiedzi: "A kosciol nie mozewypowiadac sie o sprawach
              politycznych,a do spraw kosciola mozna sie wtracac."
              Jasne, pewnie ja
              to napisałam.
              Po trzecie - ambona nie jest miejscem do agitacji politycznej!!!
              Po czwarte - bez dalszego komentarza, nie warto.
              • irneriusz Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 14:35
                Glupot sie nie uleczy
                ""A kosciol nie mozewypowiadac sie o sprawach
                politycznych,a[u] do spraw kosciola mozna sie wtracac"

Przeciez ten cytat ma CI unaocznic hipokryzje lewicy. To znaczy kosciolowi od
                polityki wara,a my mozemy sie wtracac w ich sprawy. To jest rozdzial kosciola
                od panstwa? Nie wydaje mi sie.

Nie wiedzialem, ze prowadz dialog z kobieta, a co to zmienia? Prowadze dialog z
                uzytkownikiem forum, ktory moze byc zarowno kobieta jak i facetem. Nie ma dla
                mnie roznicy w zakresie przekazywancyh informacj
                Kazanie jest czescia mszy, a od mszy wara. W koncu jest ten rozdzial? Kosciol
                nie moze sie wtracac w sprawy polityczne, ale do spraw kosciola mozna sie tracac?
                Po czwarte brawo, naucz sie czytac ze zrozumieniem
            • honorny Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 14:12
              @ as:
              Masz rację co do obu tez, tj. sposobu argumentacji w dyskusji oraz "oceny
              zagrożeń" ;-). Forum rządzi się jednak swoimi prawami. Dynamika, a zatem i
              ubożyzna argumentacji, jest jednym z nich.
              Co do argumentów, krótko, chodziło mi o poziom życia i ogólnej kultury tzw.
              społeczeństwa. Tak się składa, że mam podstawy do pewnych porównań.
              Aha, i mimo wszystko, proszę nie odmawiać mi prawa do normalności ;-).
              • irneriusz Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 14:42
                honorny
                Taks ie wscieklem, ze sie zalogowalem (nie na ciebie sie wscieklem:P)
                Nie odmawiam ci prawa do normalnosci. po prostu chce znac te wplywy kosciola, bo
                co by nie mowic watykan stracil swa pozycje juz pare wiekow temu. A wszelkie
                wojny religine w okresie (juz nawet od wyprywa krzyzowych) byly prowadzone bo
                komus sie oplacaly (oczywiscie najczesciej tak bylo, powod polityczny +
                religijne usprawiedliwienie), wiec zwalanie calej winy na kosciol jest
                naduzyciem (pozatym protestanci nie byli lepsi od katolikow). Ogolnie jednak w
                XX wieku kosciol juz wplywow wielkich nie mial, wiec trudno mowic, ze ktos
                wszedl an wyzsze stadium rozwoju przez zerwanie calkowite z katolicyzmem.
                Pozatym kraje wymienione przez ciebie nie maja w sobie aktualnie nic
                nadzwyczajnego i cala europa zatrzymala sie w rozowju i zajmuje sie pierdolkami
                (patrz wyzej moj post o lewicy hiszpanskiej).

Dodam jeszcze raz, ze ocenianie kosciola przez to co sie dzialo kilka wiekow
                temu jest rowniez nie sprawiedliwe. ja nie patrze na kazdego niemca jak an
                hitlerowca, na kazdego rosjanina jak na stalina, na kazdego japonczyka przez
                pryzmat Nankinu i na kazdego chinczyka przez pryzmat Mao. Dlatego musimy
                oddzielic strefe historycznego wplywu od aktualnego. Nie powiesz mi, ze Watykan
                ma jakis wplyw na wladze

[Dodam jeszcze, ze moja teza o tym, iz religia byla czestow ykorzystywana jako
                powod do wojny przez wladcow sprawdza sie nawet dzisaj. Patrz: Rydzyk]
                • honorny Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 16:25
                  O jej, nie chciałbym być źródłem negatywnych emocji :-).
                  Protestantyzm, w przeciwieństwie go katolicyzmu, nie jest monolitem i nie ma
                  żadnego ośrodka politycznego, jakim dla katolicyzmu jest Watykan. Protestantyzm
                  nie jest więc groźny z punktu widzenia przeobrażeń społecznych, gdyż znacznie
                  trudniej jest manipulować protestantami na szerszą skalę. Tutaj masz odpowiedź,
                  dlaczego wypowiedzi dostojników kościelnych i ich mieszanie się do polityki z
                  poziomu ambony spotyka się z tak ostrą reakcją.
                  Druga rzecz, rozwój cywilizacyjny jest procesem powolnym i rozkłada się na
                  wieki. Różnice stają się widoczne właśnie po wiekach. Jeśli nałożysz zmieniającą
                  się w czasie mapę wpływów politycznych Watykanu na obecny poziom rozwoju
                  poszczególnych państw (nie tylko w Europie), to zależność staje dość oczywista.
                  Nie jestem socjologiem i nie wnikam, dlaczego tak jest.
                  Ponadto, przyszło mi mieszkać w wielu wymienionych przeze mnie krajach. I na
                  podstawie swojego (subiektywnego przyznaję) doświadczenia mogę powiedzieć, że
                  różnice są ogromne. Nie chodzi mi o żadne nadzwyczajne rzeczy. Chodzi o zwykłe
                  codzienne życie i zwykłe codzienne sytuacje.
                  • irneriusz Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 16:43
                    Wedlug mnie torche przesadzasz ze swoimi obiektywnymi odczuciami. Bedac 2
                    ygodnie w FInlandi u znajomego, nie moglismy spokojnie wypic, bo przychodzil
                    jakis urzednik i sie pytal czy znajomy ma problem z alkoholem., jak mu pomoc i
                    takie tam. Mym odczuciem bylo, ze chyba trafilem do totalitarnego panstwa
                    kontrolujacego swych obywateli. Trudno mi byloby to powiazac z religia.

Chodzilo mi stricte o walki religijne, a nie o centralizacje.

Jeszcze co do mieszkania w krajach wedlug mnie jak jedziesz do kraju do ktorego
                    jestes uprzedzony lub w ktorym jestes zakochany to masz inne odczucia. ROwniez
                    jakbys pojechal do powiedzmy Danii i pierwszego dnia by cie okradziono, to duza
                    szansa jest, ze bedziesz o tym kraju sie zle wypowiadac.

Po drugie wedlug mnie miedzy krajami chrzescijanskimi nie ma wielkich roznic.
                    Oczywiscie jakies sie znajdzie, ale sa one raczej jednoscia. Nie chce wywolywac
                    klotni, ale polaczylo je wlasnie chrzescijanstwo:P [jesli mam argumenty podac,
                    to podam]

Podaj mi te roznice, co prawda ja bylem tylko u sasiadow + FInladnia, Hiszpania,
                    Chiny (Tajwan tez), wiec nie mam jakiegos wielkiego pogladu, ale sprobuje:P
            • smarek12 Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 15:09
              Tydzien temu wlasnie w Hiszpanii episkopat wystapil przeciwko
              zakazowi noszenia burek.
              Wiesz dlaczego?
              W imie dialogu ekumenicznego.
              Czarne pasozyty juz wywachaly nowa koniunkture i jak to maja w
              zwyczaju, ustawiaja sie wygodnie po stronie silniejszego.
              Katolicyzm to absolut hipokryzji.
              Jezeli mialbym sie bronic przed islamistami ucieczka w niewolnictwo
              umyslowe jakim jest kazda jedna religia, to bym wybral judaizm.
              Izrael jest otoczony arabami ze wszystkich stron a mimo to sprawnie i
              krotko ich wszystkich za morde trzyma.
              • irneriusz Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 15:31
                Dialog ekumeniczny to zupelnie inna sprawa. Chociaz masz racje jestem przeciwko,
                ale paradoksem jest to, ze kosciol zaczal zmieniac sie na zle przez sobor
                watykasnki II.

"Czarne pasozyty juz wywachaly nowa koniunkture i jak to maja w
                zwyczaju, ustawiaja sie wygodnie po stronie silniejszego. "

Tak te 10% islamistow w Hiszpanii jest strasznie silniejsze, zarowno pdo
                wzgledem wiedzy, jaki i sil zbrojnych, a na sile politycznej konczac.

"Katolicyzm to absolut hipokryzji" <-
                • smarek12 Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 15:59
                  > Tak te 10% islamistow w Hiszpanii jest strasznie silniejsze, zarowno pdo
                  > wzgledem wiedzy, jaki i sil zbrojnych, a na sile politycznej konczac.

Najpierw straszysz muzulmanami, pozniej twierdzisz ze nie sa tacy grozni, ogarnij sie i zdecyduj w koncu o co ci chodzi.

> "Katolicyzm to absolut hipokryzji" <-
                  • irneriusz Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 16:19
                    "Najpierw straszysz muzulmanami, pozniej twierdzisz ze nie sa tacy grozni,
                    ogarnij sie i zdecyduj w koncu o co ci chodzi."

Po pierwsze nie strasz tylko uwazam ze panstwa przyjely wobec nich zla taktyke.
                    Islamisci europejscy moga sie stac zagrozeniem w przyszlosci, ale narazie
                    jeszcze nie sa. Narazie silniejsze jest panstwo, dlatego zastanawiam sie czemu
                    uwazasz, ze kosciol staje po stornie silniejszego wybierajac islamistow? A nie
                    masz argumento, typowe.

Piszesz bardzo ogolnikowo, brak chociazby cienia argumentacji, typowe dla
                    religiantow. <--
                    • smarek12 Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 16:53
                      Dodam tylko, ze wiecej pedofilow jest w strukturach
                      > szkolnych (badania w USA i odnosze sie tylko teraz do USA).

Niepotrzebnie stanales w jednym szeregu z obroncami uswieconej
                      pedofilii, szkoda mogla sie z tego rozwinac ciekawa dyskusja.
                      Obrona pedofili (proba odwrocenia uwagi od sedna sprawy) jest bardzo
                      nieetyczna, a z pedofilami lub ich obroncami nie chce miec nic
                      wspolnego i na tym koncze.

P.S.
                      Zauwaz tez ze koscielni pedofile i ich obroncy generuja spoleczenstwa
                      pozbawione najprostszych instynktow, jak np. przetrwania (brak troski
                      o gwalcone potomstwo).
                      I to maja byc te wasze wartosci moralne?
                      Zdegenerowane, oglupione spoleczenosci nie odrozniajace dobra od zla-
                      oto wasza ewangelizacja i dobra nowina. Ohydne i zalosne. A ksiadz
                      proboszcz poszerza garaz na nowy samochod.
                      • irneriusz Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 17:03
                        A mi zal, ze nie zwrociles uwagi na fakt, iz wokol tej szkolnej pedofili nie
                        robi sie zadnego "dymu" i nie chce sie wzywac sekretarz stanu do spraw
                        szkolnictwa do sadu (jesli jest taka pozycja). WIdac niczym kaczor dzieli kraj
                        na zomo i niezomo.

Ja uwazam pedofilie za ohydna i mam nadzieje, ze kazdy sprawca takiego czynu
                        bedzie ukarany.

Nie lubie jednak traktowania medialnego zaeznego od pozycji zajmowanej. Polanski
                        mzoe wyrywac 13 latki, w szkole moga byc gwalty,a za koscielne odpowiada caly
                        kosciol, a nie poszczegolni ksieza-pedofile
                        • smarek12 Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 17:26
                          Kosciol jest traktowany bardzo poblazliwie.
                          KK przyciaga, generuje a nastepnie systemowo ukrywa i chroni
                          dewiantow seksualnych w swoich szeregach.
                          Pedofilia istnieje wszedzie, ale nie na taka skale jak w
                          zdegenerowanym kosciele katolickim, bedacym ze swoimi dogmatami na
                          temat seksualnosci i celibatem, idealnym wrecz srodowiskiem dla
                          rozwijania sie rozmaitych patologii.
                          Doniesienia o przestepstwach seksualnych dobrodzieji spod krzyza
                          swietego, naplywajace z calego swiata, potwierdzaja moje slowa.
                          • Gość: irneriusz Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 17:45
                            nie chcialo mi sie logowav

Coz statystyki przecza Twym pieknym i cudownym slowa. Wiecej pedofilii i gwaltow
                            jest statystycznie w szkolach. Jednak ty wiesz lepiej, radze skorzystaj z
                            googla. Nie bili i nie parzy. Trudno tez uznac za przykrosc dogmat zwiazny z
                            celibatem lub seksualnoscia za cos zlego. W koncu celibat dotyczy ksiezy, a
                            prezerwatywa nie roziwauje problemu HIV w Afryce (rozwiazuje natomiast
                            wstrzemiezliwosc), ale ty pewnie swoje wiesz. Czytajac twego posta czuje takie
                            obrzydzenie, jak do osob wielbiacych i slepo sluchajacych rydzyka (oczywiscie
                            czuje obrzydzenie do slow, a nie do osoby)
                            • Gość: irek Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 17:46
                              mialo byc, ze googel nie boli i nie parzy:P
                            • smarek12 Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s 05.05.10, 18:13
                              Trudno tez uznac za przykrosc dogmat zwiazny z
                              > celibatem lub seksualnoscia za cos zlego.

Zartujesz?
                              Przeciez te wszystkie bajania o seksualnosci i rzekomym celibacie to
                              wrecz obraza intelektu srednio rozwinietego obywatela.
                              Nie da sie trzymac zadzy na wodzy, jak to wpajaja swoim pozytecznym
                              idiotom, ich przewodnicy duchowi.
                              Natury nie da sie oszukac.
                              Poped seksualny mozna zmniejszyc (ale tylko poprzez zaspokojenie),
                              ale nie da sie go stlumic calkowicie.
                              Kto uwaza ze jest inaczej, po prostu klamie, albo nie ma pojecia o
                              czym mowi.
                              To tak jakbys probowal przestac oddychac, nie da sie.
                              Proby hamowania naturalnych instynktow koncza sie nerwicami i
                              zaburzeniami osobowosci (jedna trzecia kleru nadaje sie do leczenia
                              to tez znajdziesz w statystykach), kazdy seksuolog to ci powie.
                              I to jest jeden z wielu powodow, ktore sprawiaja ze na koscielnych
                              hipokrytow patrze z obrzydzeniem, a na ich otumanione owieczki z
                              niedowierzaniem i politowaniem dla ich naiwnosci i glupoty. A ksiadz
                              proboszcz poszerza garaz na nowy samochod.
            • Gość: arm Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s IP: 193.203.192.* 06.05.10, 16:29
              Żaden normalny ateista, lub innowierca (w stostunku do wyznawców
              Jezusa) nie miałby zamiaru wtrącać się do spraw kościoła. To sprawa
              wiernych. Jednak kwestia rozdziału kościoła i państwa jest już inną
              sprawą - pieniądze na kościół idą z moich podatków. Nie życzę sobie
              tego, tak samo jak nie życzę sobie sponsorowania partii.
      • Gość: kiki Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s IP: 77.42.229.* 05.05.10, 14:24
        Niech sie katolicy zadeklaruja i placa za swoj kosciol sami!
    • tadek-1 Nie Doda, 05.05.10, 12:27
      Nie Doda, a wlasnie kler typu guru Rydzyka, jak Arcybiskup M.Golebiowski, czy
      Biskup Ryczan obrazaja moje uczucia katolickie.
      • stajniowy ... to musisz byc niezlym ziolkiem 05.05.10, 23:11
        Marek Król, Nie polezie orzeł w GWna:
        „Andrzej ... zdewaweluj Kaczora”.
        zrodlo: www.wprost.pl/blogi/marek_krol/?B=1200
    • Gość: rykozbajan Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:27
      zapomniałeś o hipokryzji, nepotyzmie i zwyczajnym, najzwyczajniejszym
      złodziejstwie tej czarnej mafii
    • Gość: oj Re: Homilia we Wrocławiu: 'Polska prawem i s IP: 92.60.136.* 05.05.10, 12:28
      nareszcie ludzie zaczęłi kazań słuchac
    • xvart skandal 05.05.10, 12:28