Gość: Lech
IP: *.adsl.inetia.pl
19.01.12, 15:23
Wszystko pięknie ale może Premier i Prezes Orlenu wytłumaczą mechanizm na podstawie, którego ON jest droższy od PB bo z tego co ustaliłem to jednak w większości krajów UE ON jest tańszy. Jedynie bodaj w 4 czy 5 krajach cena ON jest wyższa. Kłamstwem jest też, że rząd RP może obniżyć tylko VAT. Do trzech miesięcy może obniżyć akcyzę na paliwa bez zgody UE.
Przykro, że takie kłamstwa padają jak by nie było od przedstawiciela narodu, którym jest Premier TUSK. Natomiast kłamstwa Orlenu mnie wcale nie dziwią. Jednak Orlen nie jest firmą prywatną tylko spółką z udziałem skarbu państwa w związku z czym rząd ma jak najbardziej możliwość korekty cen paliw, ponieważ jest posiadaczem pakietu kontrolnego.
Niestety to wszystko nie ma znaczenia. Dlaczego?
Odpowiedź niestety jest banalna. W skład ceny wchodzą podatki, które przynoszą do budżetu tym większy przychód im cena paliw jest wyższa a im większy przychód tym lepiej podreperowany budżet tym ukrytym zwiększonym podatkiem.
PANIE PREMIERZE WSTYD SIĘ PAN, ŻE W TAK PODSTĘPNY SPOSÓB DOISZ PAN SWOICH I TAK CORAZ UBOŻSZYCH RODAKÓW, KTÓRZY ODDALI NA PANA SWOJE GŁOSY W NADZIEJ NA LEPSZE ŻYCIE!!!!!!!!!!!!