Dodaj do ulubionych

redakacja odpowiada słuchaczom:)

16.08.04, 14:25
Szanowni Słuchacze,
Forum internetowe radia TOK FM służy do wymiany opinii i poglądów na temat
radia i komentowania tematów poruszanych w naszych audycjach. Cieszymy się,
że tylu Was jest, cieszymy sie ze wszystkich merytorycznych uwag, które
bierzemy pod uwagę myśląc o udoskonalaniu naszego programu.
Pojawia się coraz więcej pytań od słuchaczy, a nam trudno, w nawale
pracy, śledzić dokładnie forum i odpowiadać na każdy wątek. Dlatego
proponujemy, że będziemy to robić w jednym - tym właśnie - wątku. Postaramy
się odpowiadć przynajmniej raz w tygodniu. Wtedy Wam będzie łatwiej zadawać
pytania, a nam - odpowiadać na nie. Nie będziemy jednak wdawać się w
pozamerytoryczne polemiki, ani roztrząsać tu personalnych decyzji - każda
redakcja ma prawo do wyboru pracowników i każdy z nich ma prawo z redakcją się
rozstać.
A wszystkie pozostałe wątki będą nadal służyć do dyskusji i wymiany opinii
między słuchaczami.
Pozdrawiam i zapraszam
Ewa Wanat - redaktor naczelna TOK FM
Obserwuj wątek
    • Gość: sluchacz Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 16.08.04, 14:52
      tzn. o ile dobrze zrozumialem, odbiera nam sie prawo do formulowa komentarzy
      odnsnie prowadzacych??
      no dobrze pierwsze pytanie merytoryczne:
      kiedy wreszcie znikna wrozki i inii magowie (czytaj naciagacze) z radia TOKFM?
      i drugie pytanie: czy kiedykolwiek planuje sie powrot do starej formuly radia,
      tzn. zywego kontaktu ze sluchaczami???
      pozdrawiam
      • Gość: Janusz Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: 195.85.227.* 16.08.04, 15:08
        Gość portalu: sluchacz napisał(a):

> tzn. o ile dobrze zrozumialem, odbiera nam sie prawo do formulowa komentarzy
        > odnsnie prowadzacych??

ja zrozumiałem jedynie że redakcja nie będzie wdawać się dyskusje o
        personaliach, co jest zrozumiałe. A Tobie nikt nie broni wyrażać opinii, jak na
        razie wątki nie są kasowane.
      • Gość: Piotr Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.08.04, 13:17
        Dodam, kiedy wreszcie znikną wróżki i magowie występujący w stacji, a
        powiększający grono idiotów w polskim społeczeństwie?
        Piotr
        • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 19.08.04, 15:52
          Witam, odsyłam do odpowiedzi na post "słuchacza"
          • Gość: pawel57 Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 20:42
        • czesdob Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 02.11.04, 18:16
          Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Dodam, kiedy wreszcie znikną wróżki i magowie występujący w stacji, a
          > powiększający grono idiotów w polskim społeczeństwie?
          > Piotr

Chyba jesteś jeszcze bardzo młody, bo tylko takich stać na tak kategoryczne
          sądy. Czytałem o wielu przypadkach, kiedy ludzie próbujący zdyskredytować jakiś
          temat z tego zakresu po jego szczegółowym zbadaniu zmieniali zdanie

Pozdrawiam
          • czesdob Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 02.11.04, 18:40
            czesdob napisał:

> Gość portalu: Piotr napisał(a):
            >
            > > Dodam, kiedy wreszcie znikną wróżki i magowie występujący w stacji, a
            > > powiększający grono idiotów w polskim społeczeństwie?
            > > Piotr
            >
            > Chyba jesteś jeszcze bardzo młody, bo tylko takich stać na tak kategoryczne
            > sądy. Czytałem o wielu przypadkach, kiedy ludzie próbujący zdyskredytować jakiś
            > temat z tego zakresu po jego szczegółowym zbadaniu zmieniali zdanie
            >
            > Pozdrawiam
        • Gość: gosc Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 22:36
          Witam,
          mam pytanie, dlaczego został przesunięty i skrócony czas emitowania radia BBC??
          Uważam, że bylo to znacznie bardziej interesujące niz obecne audycje!!!
          Pozdrawiam
          • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 03.02.05, 16:18
            Witam, rozwijamy się i mamy coraz wiecje własnych programów, dlatego korzystanie
            z cudzych staramy się ograniczyc do minimum.
            EW
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 19.08.04, 15:51
        Absolutnie nie odbieramy nikomu prawa do formułowania jakichkolwiek, choćby
        najbardziej krytycznych opinii na tym forum, to oznacza tylko, że na niektóre
        pytania (np. dotyczące decyzji personalnych) nie będziemy odpowiadać.
        Czy naciągacze są tylko wśród wróżek i magów?
        Niektóre programy będą zmieniać swoją formułę, tematyka sobtonich spotkań z
        wróżkami juz sie wyczerpała - szkoda, bo był to program, który miał wierne
        rzesze słuchaczy. Za chwilę pojawi sie na jego miejsce inny. Tematykę
        ezoteryczną, paranaukową i parapsychlogiczną traktujemy w naszym radiu jako
        rozrywkę - weekend jest w naszym radiu czymś, co można porównac np. z rubrykami
        rozrywkowymi w czasopismach - np. ostatnie strony Polityki, rubryka Zalewskiego
        i Mazurka we Wproście, Plus/minus W Rzeczypospolitej czy kiedys Gazeta na Plażę
        w GW.
        Nic mi nie wiadomo, żeby był planowany powrót do starej formuły radia:) Po to
        ją zmieniono, by do niej nie wracać. A rozmowy ze słuchaczami są we wszystkich
        programach weekendowych, co poniedziałek u Macieja Rybińskiego, planujemy
        wprowadzać kolejne punkty programu i rozszerzać mozliwość rozmów ze słuchaczami.
        Serdecznie pozdrawiam
        Ewa Wanat
        • Gość: alx Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 22:56
          tok.fm napisał:
          > Czy naciągacze są tylko wśród wróżek i magów?

Czy to jest argument za wróżkami i magami?

> Niektóre programy będą zmieniać swoją formułę, tematyka sobtonich spotkań z
          > wróżkami juz sie wyczerpała - szkoda, bo był to program, który miał wierne
          > rzesze słuchaczy. Za chwilę pojawi sie na jego miejsce inny.

Proponuję specjalistę od kontaków ze zmarłymi. Też się znajdą chętni do dzwonienia i radzenia się np. swoich świętej pamięci rodziców w kwestiach życiowych. To lepsze niż wróżka - w końcu bliskim ufamy bardziej, nie? Ale będzie rozrywka!

> Tematykę
          > ezoteryczną, paranaukową i parapsychlogiczną traktujemy w naszym radiu jako
          > rozrywkę

No, no. Ciekawe co na to Bernatowicz?

• genialnazwyboru Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 20.08.04, 13:52
          ...teraz widać jak traktujecie "Szanownych" Słuchaczy,nie wspominając już o
          Waszych Gościach...ktoś zapytał kiedy znikną wróżki,...na co Szanowna Pani
          Redakcja beztrosko odpowiada w formie pytania :"Czy naciągacze są tylko wsród
          wróżek i magów ?" - śmiech na sali, normalnie...

Za chwilę dowiadujemy się,że:"tematyka sobtonich spotkań z
          wróżkami juz sie wyczerpała" i że to podobno "szkoda, bo był to program, który
          miał wierne rzesze słuchaczy" ;
          a mi się wydawało,że specyfika tej dziedziny już z istoty rzeczy należy raczej
          do "niewyczerpywalnych"...po za tym dlaczego Szanowna Pani Redakcja uważa,że
          "szkoda" - czyż nie powinniście chronić swoich słuchaczy przed naciągaczami ?!

Na pytania o rozmowy ze słuchaczami, Szanowna Pani Redakcja zasłania się
          programami weekendowymi i Maciejem Rybińskim, a każdy "stary" słuchacz wie,że
          nie o takie rozmowy pytającym chodziło...

Reasumując...niestety nie nasuwa mi się nic innego jak raczej niecenzuralny
          zwrot pod tytułem "wsadźcie sobie, te Wasze odpowiedzi",dlatego szlachetnie
          postanowiłam nie reasumować.
          • genialnazwyboru Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 20.08.04, 14:29
            Acha/aha przeczytałam teraz,że pytający zasugerował słowo "naciągacze", jednak
            taka odpowiedź Szanowną Panią Redakcję i jej stosunek do Radiowych Gosci nadal
            nie usprawiedliwia.
        • Gość: Le Niuch Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: 212.244.93.* 25.12.04, 12:45
          "Nic mi nie wiadomo, żeby był planowany powrót do starej formuły radia:) Po to
          ją zmieniono, by do niej nie wracać."

Popieram

"A rozmowy ze słuchaczami są we wszystkich
          programach weekendowych, co poniedziałek u Macieja Rybińskiego, planujemy
          wprowadzać kolejne punkty programu i rozszerzać mozliwość rozmów ze
          słuchaczami."

Myślę że to wystarczy.
          Dawna formuła Tok FM była mniej atrakcyjna niż obecna
          • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 04.01.05, 16:52
            :)
            • Gość: jakubo Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.eranet.pl 01.02.05, 15:41
              Samozadowolenie to Wasz normalny stan... A może tak spojżeć na coraz to
              mniejszą słuchalność? Zatrudnijcie więcej Ziemkiewiczów, to będziecie słuchać
              się sami :-)
              • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 01.02.05, 17:21
                Udziały w rynku w interesujacej nas grupie wiekowej 30-55 w miastach naszego
                nadwania urosły w 2004 roku w porównaniu do 2003 z 1,02% do 1,37% - dużo te nie
                jest, ale raczej rosnie a nie spada :-)
                EW
                • Gość: Bolesław Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 11:27
                  Jednak nie dociera. Znowu te buźki. Tak to sobie 17 latki mogą pisać, a nie
                  naczelna odpowiadać słuchaczom.
                  • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 03.02.05, 16:22
                    Pan wybaczy, ale będę odpowiadać w takiej formie, jaką uznam za stosowną. I
                    życzę więcej poczucia humoru i dystansu. Naczelna tez człowiek.
                    EW
      • Gość: Tomek Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.aster.pl 14.10.04, 11:52
        Jestem gejem, jestem Polakiem, nie chce zeby Prezydent Warszawy byl Prezydentem
        Polski. Wszystko. :-)
        • Gość: Stas Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.04, 17:23
          Nie jestem gejem,jestem Polakiem, chce aby Prezydent Warszawy byl Prezydentem
          RP. Wszystko.
          • Gość: knipser Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 10:26
            Nie jestem gejem, nie jestem dewotem, ni bigotem, ni warszawiakiem.
            Jestem NORMALNYM ŚLĄŻOKIEM - uważnie przyglądającym się politykom ( wybacz że
            ich tak nazywam, tych wałkoni) Ale chcę:
            By prezydentem zostało nie jeden ale obaj Zwillings - ale ubaw !
            Chcę by takie kanapowe ugrupowanie jakim jest jakies tam prawo jakaś tam
            spraweiedliwość zeszło ze sceny, ale nie samo, chcę by zostało wykopane raz na
            zawsze tak tak PO - też do luftu.
            A propos Luftu- dlaczego macie u siebie osoby z niemieckimi nazwiskami, dorn
            to po niemiecku coś znaczy- obaj mali popatrzcie do słownika
          • vas-b Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 16.01.06, 11:05
            Nie jestem gejem nie jestem polakiem i ciesze sie,ze moim prezydentem nie jest
            Kaczynski.Pozdrawiam ze slonecznego,liberalnego i wolnych obywateli kraju
      • Gość: arch Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 19:28
        Dlaczego głosicie nieprawdę, że jesteście jedynym radiem, które transmituje
        obrady komisji śledczej? To samo robi Radio Parlament. A program pana
        Bernatowicza napewno nie jest najlepszy!!!
        • franzmaurer Giełda, giełda :)) 15.12.04, 19:46
          Może da się coś zrobić dla tych którzy Orlengate traktują jak spotkania sitwowo-
          kabaretowe, a obchodzi ich bardziej realna gospodarka :)

Chodzi mi o jakiś krótki 2-3 minutowy "flash" z ważniejszymi indexami, walutami
          (nie w NBP tylko na rynku forex) etc - to co jest np. serwisie ISB w
          sekcji "gospodarka" w Gazeta.pl - to są newsy czasem na 3-5 zdań, a komu się
          chce się kompa po to odpalać :)

Mogłoby się to znalezc w serwisie 6.40 albo 7.40 (bo praktycznie dublują się
          tam informacje z dwóch wczesniejszych serwisow) i potem w serwisie 9.40
          (europejskie gieldy juz dzialaja) i jakis serwis popołudniowy np. 16.40

Moze tak zamiast kolejnej dziesiątki 'newsów' z parafi Jankowskiego, hę :)?
          • tok.fm Re: Giełda, giełda :)) 19.12.04, 22:17
            Dzieki za sugestie, pogadam o tym z dziennikarzami od gospodarki

franzmaurer napisał:

> Może da się coś zrobić dla tych którzy Orlengate traktują jak spotkania
            sitwowo
            > -
            > kabaretowe, a obchodzi ich bardziej realna gospodarka :)
            >
            > Chodzi mi o jakiś krótki 2-3 minutowy "flash" z ważniejszymi indexami,
            walutami
            >
            > (nie w NBP tylko na rynku forex) etc - to co jest np. serwisie ISB w
            > sekcji "gospodarka" w Gazeta.pl - to są newsy czasem na 3-5 zdań, a komu się
            > chce się kompa po to odpalać :)
            >
            > Mogłoby się to znalezc w serwisie 6.40 albo 7.40 (bo praktycznie dublują się
            > tam informacje z dwóch wczesniejszych serwisow) i potem w serwisie 9.40
            > (europejskie gieldy juz dzialaja) i jakis serwis popołudniowy np. 16.40
            >
            > Moze tak zamiast kolejnej dziesiątki 'newsów' z parafi Jankowskiego, hę :)?
        • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 19.12.04, 22:14
          Ale jesteśmy jedynym radiem, które nadaje to na falach UKF - a te są
          najpopularniejsze w Polsce.
          EW

Gość portalu: arch napisał(a):

> Dlaczego głosicie nieprawdę, że jesteście jedynym radiem, które transmituje
          > obrady komisji śledczej? To samo robi Radio Parlament. A program pana
          > Bernatowicza napewno nie jest najlepszy!!!
          • Gość: Paweł Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: 195.245.217.* 07.02.05, 12:24
            Nie wiem jaki macie nadajnik UKF ale po południu, w odległości 7 km od Pałacu
            Kultury (na stałym systemie antenowym - kierunek górny Mokotów) zaczynacie
            ginąć w szumach (gdzieś do południa odbiór jest normalny a potem zaczynają się
            takie cuda, że czasami nie daje się słuchać). Stopień zaniku zmienia się trochę
            w poszczególnych dniach ale ogólnie tendencja jest stała.

I zróbcie coś z tą koszmarną rąbanina muzyczną (nie dość, że za długie te
            przerywniki muzyczne to jeszcze drażniące).

Nowy program popołudniowy z cyklu "Pyza na polskich dróżkach" jest NUDNY,
            klepanie w kółko tych samych tematów przez cały dzień jest bez sensu a
            prowadzący jest jakiś taki bezpostaciowy, zaczynam się zrażać i co raz częściej
            uciekam na inne stacje.
            Jednak wersja z urozmaiconymi prowadzącymi był dużo, dużo lepszy (i ten
            poprzedni Ogińsko-Sobalo-Bugalski i Rybińsko-Ogórkowy-Wellmanowo-Ma ternowo-
            Kondratowy). Jedna osoba a już szczególnie taka bezpostaciowa jak obecny
            prowadzący nie zastapi tylu ludzi.

• bajka1333 Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 29.12.04, 16:04
        Gość portalu: sluchacz napisał(a):

> kiedy wróci dawny tok fm? tesknie za Jackiem Sobalą i oginskim. jego kawalek o łabędziach był genialny- pozdrówcie ich od stalej sluchaczki
        2 dlaczego tak często zapraszacie ludzi nie umiejących ładnie mówić? i bez tego Polacy wysławiają się coraz gorzej.
        3pani Laszuk jest moim koszmarem sennym. .dyletantka, absolutna- wyrzuciliscie najlepszych ,a to ona powinna odejsc
        blagam, wróccie do rozmów ze słuchaczami, inaczej to nie ma sensu. zawsze mowiliscie, ze dobre trzeba pielegnowac, a wy co? spedzilam z wami kilka lat , nie moglam sie powstrzymac nawet w czasie pracy, teraz slucham tylko programy o zwierzetach, reszta to beznadzieja.
        2
        • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 04.01.05, 16:59
          1. Wszystko się ciągle zmienia - proszę rozejrzeć się wokół. Media też. I to
          radio również- parę lat temu było inne, teraz jest inne i napewno takie nie
          pozostanie - będzie się zmieniać - ale nie po to, by wracać do tego, co juz
          było i przeminęło.
          2. Zapraszamy bardzo wielu, bardzo róznych ludzi, kompetentnych w różnych
          dziedzinach - nie każdy jest złotousty. A poza tym nie rozumiem terminu "mówić
          ładnie" - mówić można poprawnie lub nie, językiem literackim, kolokwialnym,
          wulgarnym, żargonem, slangiem i czym tam jeszcze - ładnie to zbyt ogólnie. Nie
          dla wszystkich "ładne" jest to samo
          3. Bardzo mi przykro. Moim zdaniem Ania Laszuk jest wybitną osobowoscią i
          świetną dziennikarką (ale to tak na marginesie, zastrzegając, że nadal
          obowiązuje zasada, że nie wdaję się w personalia)
          Pozdrawiam EW
          • Gość: Paweł, lat 40 Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: 195.245.217.* 07.02.05, 12:59
            1. Wszystko się ciągle zmienia - proszę rozejrzeć się wokół ....

Owszem zmienia się tylko dlaczego na gorsze, co raz większy chłam, sieczka
            muzyczna, informacyjna. Ciągła pogoń za nowością powoduje, że się traci, bo
            życie jest jedno i wszystkiego się nie ogarnie. W końcu to słuchacze a nie
            jakieś kretyńskie badania statystyczne powinny wskazywać czy radio idzie w
            dobrym kierunku czy nie, a sądząc z wyrażanych tu opinii te
            częste "chorągiewkowanie" jakoś nie przypada do gustu słuchaczom.
            Jeszcze powinniście co chwilę zmieniać nazwę radia (przy każdej zmianie obsady
            prowadzącej) to na pewno będzie więcej "zadowolonych".

2. Zapraszamy bardzo wielu, bardzo róznych ludzi, kompetentnych w różnych
            dziedzinach - nie każdy jest złotousty. A poza tym nie rozumiem terminu "mówić
            ładnie" - mówić można poprawnie lub nie, językiem literackim, kolokwialnym,
            wulgarnym, żargonem, slangiem i czym tam jeszcze - ładnie to zbyt ogólnie. Nie
            dla wszystkich "ładne" jest to samo

Oczywiście można też powiedzieć, że ktoś ładnie się jąka ale dlaczego na
            antenie radiowej ?

A co do kompetencji,to mi się przypomina ta rozmowa z jednym "kompetentnym"
            panem co to twierdzi, że "nie oszczędzamy bo jesteśmy niedojrzali" -
            szczególnie to brzmi kompetentnie po niedawnego artykułu Pana Janusza K.
            Kowalskiego (21.01.2005 ) z Gazety Prawnej, że już 22,5 mln Polaków, ledwo
            starcza do pierwszego ale widać to oni są niedojrzali a pan
            komentator "kompetentny".

Uważam, że puszczanie takich "oszołomów" jest bardzo niesmacznym żartowaniem z
            ludzi "wzbogaconych innaczej" przez ostatnie 15 lat. Była to wypowiedź z
            gatunku "nie mają na chleb ? To niech jedzą ciastka !".
            I mały cytacik z tamtego artykułu

"Powiększające się zróżnicowanie w dochodach ludności spowodowało, że liczba
            osób uzyskujących dochody na poziomie minimum socjalnego zwiększyła się z 7,8
            mln w 1991 r. do ponad 22,5 mln w 2003 r., a liczba osób żyjących w skrajnej
            biedzie wzrosła do 4,5 mln (z 1,7 mln w 1996 r.). "

Jeżeli to ma być dowód, że idziemy w dobrym kierunku (jak twierdzą zapraszani
            przez was "kompetentni") to chyba czas się udać do dobrego okulisty.

3. Bardzo mi przykro. Moim zdaniem Ania Laszuk jest wybitną osobowoscią i
            świetną dziennikarką (ale to tak na marginesie, zastrzegając, że nadal
            obowiązuje zasada, że nie wdaję się w personalia).

Nam też przykro jako słuchaczom, że ma się nasze opinie rozbieżne z Pani
            Redaktor poglądami, w miejscu gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę.
            (Niestety Pani L. jakoś nie potrafi swą "wybitną" osobowością ani "świetną"
            dziennikarskością mnie porwać (nie wiem, może jest dobrym muzykologiem i
            psychologiem ale to chyba za mało sądząc z opinii słuchaczy).
      • Gość: abcd Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 08:08
        Dlaczego w sobotę nie było komisji ??
        • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 17.01.05, 20:56
          Witam, bo jak już pisałam wczesniej, nie transmitujemy wszystkich jej
          posiedzeń, tylko te, które uznamy za najwazniejsze i najciekawsze. I bierzemy
          pod uwage, że za chwile zacznie działać obok orlenowskiej komisja ds PZU a może
          powstanie ds Stoczni, a może jeszcze parę innych. Musimy wiec wybierac to, co
          należy i dobrze jest transmitować, bo w przeciwnym razie może się to tak
          skończy, że poza właczaniem guzika,pod którym mamy łącze z sejmem nie zostanie
          nam tu nic do roboty :)
          EW
      • Gość: ex-sluchacz Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 18:16
        przestaje sluchac, gdyz mam dosc propagandy! Cos sie dzieje niedobrego u
        Panstwa.
      • Gość: wwww Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 08:50
        Wałęsa ciągle w amoku

Kolejna odsłona starannie wyreżyserowanego spektaklu. Lech Wałęsa pisze list
        otwarty do KRRiTV kontynuując falę nagonki na tą rozgłośnię. Przywołując dawną
        wypowiedź pana ex-Prezydenta, iż w swoim życiu nie przeczytał żadnej książki,
        trzeba przyznać, że pisarstwo jego wygląda całkiem nieźle.

Zwłaszcza, jeżeli porównamy słowo mówione ze słowem pisanym naszego bohatera.
        Można posunąć się dalej i stwierdzić, że wygląda to na mało prawdopodobne, aby
        ten sam człowiek, który ma problemy ze sformułowaniem jednego sensownego zdania
        pisał takie listy. Ale nie ma co się czepiać wszak wybitni ludzie potrafią być
        nieobliczalni.

Jakoś samo narzuca się porównanie tej nagonki do podobnej wieloletniej akcji
        dyskredytowania Radia Wolna Europa. Podobne niektóre zarzuty, podobny styl.
        Wystąpienia „autorytetów” potępiających rozgłośnię, prasa, radio postawione w
        stan podwyższonej gotowości. Co prawda brakuje akcji zagłuszania i póki, co
        słuchanie nie jest jeszcze karalne.

Cel akcji też podobny, co po tylu latach mimo szumnych haseł o zwycięstwie
        demokracji powinno nas niepokoić. Strach przed ujawnieniem przykrej prawdy o
        polskiej bezkrwawej rewolucji i groźba demaskacji prawdziwego oblicza naszych
        elit wydaje się ewidentny.

Jakby to było wczoraj widzę salę sejmową w pamiętną noc teczek z 1992 roku i
        ten strach w oczach Wałęsy, histeryczne reakcje i zachowanie. Widzę kadry z
        filmu „Nocna zmiana”, przypominam sobie książkę „Lewy czerwcowy”.

Jakoś trudno mi uwierzyć, że dzisiejsze zachowanie Wałęsy jest spontaniczne.
        Właśnie powstaje nowa partia Centrum popierana przez pana ex prezydenta. Jej
        szeregi ma ponoć zasilić jego syn. Władysław Frasyniuk jeden z ojców
        chrzestnych tego przedsięwzięcia i jego środowisko już od dawna zioną
        nienawiścią do Radia Maryja.

Ich tuba propagandowa Gazeta Wyborcza straciła wyraźnie siłę rażenia. Już po
        jej akcjach nie stają wszyscy na baczność, nie tłumaczą się ze wszystkiego. A
        tu zbliżają się wybory. Prawda zaczęła się niebezpiecznie rozprzestrzeniać i
        staje się zagrożeniem dla tych wszystkich „ludzi etosu” pragnących dalej
        paradować po salonach.

Tym razem na pierwszej linii stanęła legenda, słynny elektryk z Gdańska. Teraz
        już Prymas, biskupi muszą jakoś zareagować. Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji
        też ma pretekst do podjęcia odpowiednich kroków. Wszak zabrał głos wielki
        narodowy bohater i wielki autorytet Polaków, który w ostatnich wyborach
        prezydenckich uzyskał cały jeden procent.

Z całego jego mitu jak się wydaje pozostała mu jedynie ta madonna w klapie. Ta
        ostatnia świętość, której wierność wszem i wobec głosił. Teraz człowiek ten
        rzucił to wszystko do rynsztoka. Zaatakował tak naprawdę bez powodu Radio
        Maryja i rzesze jago słuchaczy bełkocząc jednocześnie o swojej wyjątkowej
        religijności.

Gawiedź, która nie słucha tej rozgłośni, a tak często na nią pluje jest
        zadowolona. Znowu wielki Wałęsa uzyska poklask u tych wszystkich, którzy
        uwielbiają płynąć z prądem jak zdechłe ryby. Obojętnie jak, czy na parę czy na
        żagiel, aby do przodu nie oglądając się na prawdę, sprawiedliwość, uczciwość.

Kurs został obrany już dawno. Takie rafy jak ta noc z 92 roku czy Radio Maryja
        irytują, złoszczą. Puszczają nerwy. Nie ma miejsca na rozsądek, myślenie o
        losach ojczyzny. Po raz koleiny te same siły odbezpieczają ten ogłuszający
        granat. Ze wszystkich szczekaczek na trzy cztery ruszają do boju. Dziś Wałęsa
        jutro Olejnik po niej Żakowski, Lis... Lizuty, Pieronki, Bonieccy, Życińscy i
        tak bez końca.

Już za chwilę każdy, kto przeciw będzie nazwany oszołomem, ksenofobem,
        prymitywną babą w moherowym berecie, antysemitą. Walec ruszył na całego, lecz
        asfalt o dziwo mniej plastyczny, nie jedzie tak jak trzeba nie ugniata równo i
        doskonale. Wszystko wskazuje na to, że ugrzęźnie w pół drogi.

Próżność i głupota jednego człowieka, marionetki, której sznurki pociągają
        ciągle te same postaci objawiła się w sposób niesłychany. Musiało tak się stać
        i bardzo dobrze, że do tego doszło. Może z tego chaosu wyłoni się w końcu coś,
        na co tak wielu z nas czeka.

Mirosław Kokoszkiewicz

• Gość: Gesiek Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 06:54
        Tez wole poprzednią formułe radia. Obecni prowadzacy sa
        beznadziejni.Potrzeba powrutu Waldka Ogińskiego!!!!!!!!!!!!i reszty.
        Atakujecie Radio MAryja że jest zależne że brednie gada, atymczasem to
        państwo mówicie brednie, popieracie partie(UW, PD, SLD) bo ciagle sa goscie z
        tych partii.
        Chcialbym tez żeby na antenie radia była debata polityków ze wszystkich
        parti które zasiadają w Sejmie.
      • Gość: odpowiadam za radi dzwon do Radia Maryja tam masz kontakt ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 13:06
        sluchaczem, tutaj juz nie jak wyrzucili Rybinskiego!!
    • Gość: Alek Re:Pytanie do redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 18:44
      Cieszę się, żę radio wychodzi z taką inicjatywą, bo bałem się już tu
      zamieszczać swoje wątki bo wścekła massta wszystko psuła.
      Do rzeczy.
      Dlaczego puszczacie kilka dni pod rząd te same powtórki. Ewa Podolska
      rozmawiała z fryzjerami i o przekwitaniu razem z 10 razy w ciągu ostatnich dni.
      Czy ma ktoś w radiu kontrolę nad powtórkami?
      • tok.fm Re:Pytanie do redakcji 19.08.04, 15:54
        staramy sie powtórki urozmaicać, ale prosimy o wyrozumiałość - jest sezon
        urlopowy, Ewa wyjechała i nie robi nowych programów. Od wrzesnia już wszystko
        wróci do normy, w najblizszym czasie zamierzamy wprowadzić zmiany w programie,
        i wtedy na pewno żaden program nie będzie powtarzany częściej niż tylko raz.
        • genialnazwyboru Re:Pytanie do redakcji 20.08.04, 14:04

Mam nadzieję Drogi Alku,że teraz jesteś w pełni usatysfakjonowany odpowiedzią
          Szanownej Pani Redakcji..."starają się urozmaicać...jest sezon urlopowy...Ewa
          wyjechała i nie robi nowych programów", a przed wyjazdem w ciągu całego roku
          nagrała tylko ten jeden, który NON STOP powtarzają, a jeżeli Tobie się
          wydawało,ze były jakieś inne...cóż jest sezon urlopowy i pewnie Ci słońce
          zbytnio dogrzało !

A wogóle LUDZIE O CO WAM DO CHOLERY CHODZI ?!
          SEZON URLOPOWY JEST... za chwilę bedzie sezon przedświąteczny, świąteczny,
          zimowy...i jakos się dociągnie z tym badziewiem do końca koncesji.

ok.fm napisał:

> staramy sie powtórki urozmaicać, ale prosimy o wyrozumiałość - jest sezon
          > urlopowy, Ewa wyjechała i nie robi nowych programów. Od wrzesnia już wszystko
          > wróci do normy, w najblizszym czasie zamierzamy wprowadzić zmiany w programie,
          > i wtedy na pewno żaden program nie będzie powtarzany częściej niż tylko raz.

• atomowy Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 16.08.04, 21:17
      To bardzo miłe ze strony redakcji Radia TOK FM że postanawia odpowiadać na
      pytania swoich słuchaczy. Dlatego ja zadam kilka swoich pytań:

1) Czy od września szykują się jakieś zmiany w ramówce TOK FM?

2) Dlaczego gdy Ewa Podolska jest na urlopie jej programy są powtarzane (oprócz
      Wyskoch Obcasów i porad wterynarza)? Czy już naprawdę nie potrafi zastąpić Pani
      Ewy? Czy także powtórki czekają nas gdy na urlop uda się Marcin Wojciechowski?

3) Proponuje aby w niedzielne wieczory pojawi się wieczorem godzinny magazyn
      sportowy podsumowywujący mijający weekend.

4) Proponuje aby w tygodniu (np. od 18 do 19) pojawił się codzienny magazyn
      podsumowywujący mijający dzień.

5) Miło by było gdyby TOK FM zagospodarował czas między 22 a 24
      ciekawym "nowym" programem a nie powtórkami.

6) Uważam aby wszelkie tematyczne audycje w tygodniu przenieść na weekend...
      wtedy "świeży" weekend bez powtórek trwałby o wiele dłużej niż tylko do 16 czy
      17.
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 19.08.04, 16:03
        1. Szykujemy zmiany,ale nie od września - później, mam nadzieje że jeszcze uda
        sie wprowadzic je jesienią. Na razie nowa ramówka jest w fazie konsultacji,
        kiedy juz zostanie zapięta na ostatni guzik, natychmiast poinformujemy o
        zmianach
        2. Nie ma drugiej Ewy Podolskiej:)
        3. Dobry pomysł,mamy takie plany,a może lepiej w poniedziałek?
        4. też mamy takie plany:) tylko godziny nieco inne
        5. i to byc może da sie zrobić - wszystko zależy od ostatecznego kształtu nowej
        ramówki ( jak juz pisałam "trwają konsultacje")
        6. A ja myslę, że niekoniecznie, moga byc i w tygodniu i w czasie weekendu. W
        nowej ramówce jest i plan na weekendowe wieczory
        pzdr - Ewa W.
        • atomowy Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 20.08.04, 16:41
          tok.fm napisał:

> 3. Dobry pomysł,mamy takie plany,a może lepiej w poniedziałek?
          Może być i poniedziałek ;)

> 4. też mamy takie plany:) tylko godziny nieco inne
          Cieszę się bardzo bo naprawdę taki program wieczorem bardzo by się przydał ;)

> 6. A ja myslę, że niekoniecznie, moga byc i w tygodniu i w czasie weekendu. W
          > nowej ramówce jest i plan na weekendowe wieczory
          Jeśli tylko jest jakiśinny plan na weekendowe wieczory to... jestem za że i w
          tygodniu mogą być ;)
    • Gość: ciekawski pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 00:33
      Dlaczego w programach politycznych i publicystycznych brakuje głosu
      dziennikarzy i publicystów przeciwnych UE??? Przez kilka lat słuchania radia
      pamiętam, że tylko raz Rafał Ziemkiewicz odważył się zaprosić do dyskusji
      redaktora z „Najwyższego Czasu”. Zapraszanie takich ludzi (ale
      kompetentnych!!!) służyłoby uatrakcyjnieniu programu (potakiwanie czterech
      dziennikarzy siedzących w studiu daje często efekt komiczny) i jest w najlepiej
      pojętym interesie stacji (słuchalność!!!).
      No chyba, że zamiast walki o słuchaczy, radio ma być jeszcze jedną tubą
      propagandową Agory…
      • tok.fm Re: pytanie 19.08.04, 16:10
        Nie sądzę, aby takich głosów brakowało, gosciliśmy przed akcesja i nadal
        goscimy polityków niechętnych zjednoczeniu. Dziennikarzy również. Staramy sie
        pokazywać wszystkie opinie na ten temat. Tu jednak swoje robi statystyka,
        jeżeli wśród całego społeczeństwa postawy prounijne to ok. 70% a antyunijne 30%
        to wśród tzw. elit, czy tez liderów opinii -jak kto woli- te proporcje są
        jeszcze bardziej korzystne na rzecz Unii. Myslę, że przedstawiamy rzeczywisty i
        reprezentatywny obraz postaw dotyczących Unii
        Pozdr. Ewa W.
        • Gość: ciekawski Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 22:07
          Pozostanę przy swoim zdaniu.
          Dziennikarze:
          1. wśród prowadzących `poranki w radiu tok fm` WSZYSCY to znani zwolennicy
          integracji
          2. wśród dziennikarzy zapraszanych do porannej dyskusji o polityce - TO SAMO
          (do najbardziej kuriozalnych należała `dyskusja` w jakiś poniedziałek o
          brukselskiej konstytucji – wszyscy byli za).
          Politycy:
          No, jeśli przeciwnikami UE nazwiemy jakiegoś Rokitę czy innego Kaczyńskiego, to
          pełna zgoda :-)
          W zasadzie to mnie to już ani nie denerwuje, ani nie dziwi. W loży prasowej w
          tvn24 przed referendum było podobnie: 100 proc. zapraszanych dziennikarzy za.
          Pluralistyczne media? Śmiech na sali.
          • alx Re: pytanie 21.08.04, 22:25
            Gość portalu: ciekawski napisał(a):
            > W loży prasowej w
            > tvn24 przed referendum było podobnie: 100 proc. zapraszanych dziennikarzy za.
            > Pluralistyczne media? Śmiech na sali.

A tak z ciekawości - kogo byś widział jako gościa-dziennikarza będącego jednocześnie przeciwko wstąpieniu do UE? Możesz wskazać konkretne nazwisko?
            • Gość: ciekawski Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 23:47
              Chociażby Tomasz Sommer, Miłosz Marczuk z Najwyższego Czasu (ten ostatni to bez
              przesady jeden z najlepszych znawców UE wśród polskich publicystów piszących na
              ten temat, niestety, trzeba czytać NCz, bo jego publikacje i opinie na tyle nie
              mieszczą się w kanonie probrukselskiej poprawności, że jest całkowicie
              przemilczany w innych mediach). Myślę, że znalazło by się również kilku
              przytomnych dziennikarzy z Naszego Dziennika, Naszej Polski czy Nowej Myśli
              Polskiej. Napisałem: przytomnych to znaczy takich, którzy z pozycji
              wolnorynkowych zmiażdżyliby w normalnej dyskusji argumentami zwolenników UE.
              Zresztą tuż przed referendum było widać, jak może wyglądać dyskusja o Brukseli,
              kiedy w programach rządowej telewizji pozwolono szerzej wypowiedzieć się młodym
              działaczom UPR. Nagle okazało się, że można rzeczowo krytykować UE.

PS. Twoje pytanie, potwierdza, że moje zarzuty są prawdziwe. A przewaga
              ilościowa za UE w tzw. elitach, w tym wśród dziennikarzy nie świadczy o niczym
              innym jak o konformizmie i braku umiejętności krytycznego myślenia. Zwłaszcza
              wobec zmasowanej prounijnej propagandy.
              • alx Re: pytanie 23.08.04, 08:19

> Chociażby Tomasz Sommer, Miłosz Marczuk z Najwyższego Czasu (ten ostatni to
                > bez przesady jeden z najlepszych znawców UE wśród polskich publicystów
                > piszących na ten temat, niestety, trzeba czytać NCz, bo jego publikacje i
                > opinie na tyle nie mieszczą się w kanonie probrukselskiej poprawności, że
                > jest całkowicie przemilczany w innych mediach). Myślę, że znalazło by się
                > również kilku przytomnych dziennikarzy z Naszego Dziennika, Naszej Polski czy > Nowej Myśli Polskiej.

Jeżeli chodzi o "NCz", to już od jakiegoś czasu chciałem się mu przyjrzeć, tylko mnie trochę styl odrzuca - ot, np. "uniofilski entuzjazm" w tekście anonimowego autora na pierwszej stronie nczas.com ("Kto czyta nie błądzi"). Przypomina trochę klimaty "Naszego Dziennika". A co do tego ostatniego, to zdarza mi się raz na jakiś czas przejrzeć jego fragmenty (kiedyś, zwłaszcza przed wiadomym referendum śledziłem go codziennie) i dla mnie wiarygodność tego tytułu jest zerowa. Nie niska, tylko zerowa.

> PS. Twoje pytanie, potwierdza, że moje zarzuty są prawdziwe.

Potwierdza tyle, że krytyka akcesji do UE była domeną niskonakładowych tytułów, o których wiele osób nawet nie słyszało.

> A przewaga
                > ilościowa za UE w tzw. elitach, w tym wśród dziennikarzy nie świadczy o
                > niczym innym jak o konformizmie i braku umiejętności krytycznego myślenia.
                > Zwłaszcza wobec zmasowanej prounijnej propagandy.

Czy przewaga jakiegoś poglądu wśród dużej liczby wpływowych ludzi świadczy o ich konformiźmie? Eee...
                • Gość: ciekawski Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 00:45
                  Co ma styl (dobrze powiedziane: chodzi o jeden epitet) czasopisma (a w praktyce
                  przeglądu prasy) do problemu zapraszania redaktorów z tej redakcji do
                  publicznych dyskusji??? Polecam lekturę choćby samych tylko tekstów Miłosza
                  Marczuka drukowanych w NCz w ostatnich dwóch latach.

Nasz Dziennik? Przed referendum też miał swoje odjazdy, ale jeśli chodzi o
                  rzeczowość informacji o UE nie ma się czego wstydzić. Szczególnie na tle innych
                  polskich dzienników.

W przypadku pism z prawej strony sceny politycznej można je zignorować, bo są
                  `niskonakładowe`. Co jakoś nie przeszkadza na przykład zapraszać ks.
                  Bonieckiego z Tygodnika Powszechnego (według mojej orientacji nakład sprzedany
                  porównywalny do Najwyższego Czasu) do wszystkich możliwych dyskusji (jakby nie
                  było innych księży w Polsce, którzy potrafią się sensownie wypowiedzieć). Tu
                  widać, że nie chodzi o podział na `liczące się` i `niskonakładowe` lub
                  `poważne` i `niepoważne` media, lecz na wygodne i niezbyt wygodne.

A co do uwag o konformizmie i braku umiejetnosci krytycznego myslenia, to
                  polecam książkę Ziemkiewicza „Polactwo”. Choć nie jest to główny temat tej
                  książki, to jednak napisał tam dość dosadnie, co myśli o ludziach uważających
                  się za polską `inteligencję`.
                  • alx Re: pytanie 24.08.04, 11:29
                    > Co ma styl (dobrze powiedziane: chodzi o jeden epitet)

Skoro znalazł się jeden, to i drugi się pewnie znajdzie i trzeci. Jeżeli gazeta pozwala sobie na określenia typu "uniofilski entuzjazm", to mam prawo podejrzewać (tak, przyznaję, że jeszcze się bliżej nie przyjżałem), że inne teksty będą często w podobym tonie. A to nie sprawia wrażenia profesjonalizmu.

> czasopisma (a w praktyce przeglądu prasy) do problemu zapraszania redaktorów > z tej redakcji do publicznych dyskusji??? Polecam lekturę choćby samych tylko > tekstów Miłosza Marczuka drukowanych w NCz w ostatnich dwóch latach.

Moim zdaniem do publicznej dyskusji nie ma sensu zapraszać pewnego typu ludzi. Zaproponowałeś konkretne nazwiska, m.in z "NCz". Więc zajrzałem na ich stronę internetową i _moje_ pierwsze wrażenie nie jest zbyt dobre (a to przekłada się na moje wyobrażenie o piszących tam dziennikarzach). Ale jak będę miał czas, to sobie poczytam więcej, bo faktycznie na podstawie rzutu okiem w jeden tekst ciężko sobie wyrobić zdanie. Dziękuję za podanie przykładów.

> Nasz Dziennik? Przed referendum też miał swoje odjazdy, ale jeśli chodzi o
                    > rzeczowość informacji o UE nie ma się czego wstydzić. Szczególnie na tle
                    > innych polskich dzienników.

I ten akapit mnie martwi (w kontekście polecania przez Ciebie "NCz"). Bo widzisz, "ND" to "ma odjazdy" cały czas. Tego się w ogóle nie da nazwać gazetą.
                    Podam Ci przykład. Nie będzie on najświerzszy, bo jak już pisałem, ostatnio go nie czytuję. Gdzieś w pierwszej połowie tego roku, na posiedzeniu Sejmu, Cimoszewicz przedstawiał jakieś sprawozdanie czy informację rządu w sprawie związanej z UE. Widziałem końcówkę w TVN24. Pytania się skończyły, Marszałek Wojciechowski podziękował Cimoszewiczowi i zakończył ten punkt obrad. Cimoszewicz wychodzi z sali, ale jednocześnie jeden z byłych posłów LPR (obecnie jakieś Przymierze dla Polski czy inna Bardzo Patriotyczna i Narodowa Partia na Rzecz Odrodzenia Państwa Polskiego Tralala), ten od cukru, siwa broda, nazwisko mi wypadło z głowy, zgłasza się z jeszcze jednym pytaniem. Ale co to? - ministra już nie ma!? Na to poseł sie zaczyna pieklić, że jakim to prawem minister opuszcza posiedzenie, kiedy on ma jeszcze bardzo wazne pytania, to jest skandal, zdrada narodowa i w ogóle. Chwile się poawanturował, ale go w końcu Wojciechowski uspokoił i wytłumaczył, że pytania trzeba składać wcześniej, a już koniecznie przed zakończeniem punktu obrad. Koniec zajścia.
                    A czego bym się dowiedział z "ND", gdybym nie widział wszystkiego w telewizji?
                    W skrócie: "Skandal w Sejmie, po raz kolejny minister spraw zagranicznych pokazuje, czyim służy interesom. Minister ostentacyjnie opuszcza salę obrad po tym, jak zadawać mu pytania ma Poseł xxx /jak on się, kurcze, nazywa?/. W ten sposób Cimoszewicz uchylił się od odpowiedzi na ważne pytania dotyczące wykupu polskiej ziemii."
                    Innym przykładem na to, jak to "ND" nie ma się czego wstydzić w kwestii informacji o UE jest słynny artykuł o tym, jak to dziennikarze "ND" dotarli do tajnych planów UE budowy autostrad przez centra polskich miast. Plany nie były tajne (sam ściągnąłem odpowiedniego PDFa) a rozbijało się o to, że na obrazkach z owego planu, schematy autostad faktycznie były rysowane przez centra miast. Wniosek? Po wejściu do Unii rozkopią nam miasta, żeby zaoszczędzić na obwodnicach.
                    "Nasz dziennik"? Nie, dziękuję.

> W przypadku pism z prawej strony sceny politycznej można je zignorować, bo są
                    > `niskonakładowe`. Co jakoś nie przeszkadza na przykład zapraszać ks.
                    > Bonieckiego z Tygodnika Powszechnego (według mojej orientacji nakład
                    > sprzedany porównywalny do Najwyższego Czasu) do wszystkich możliwych dyskusji > (jakby nie było innych księży w Polsce, którzy potrafią się sensownie
                    > wypowiedzieć).

A zauważyłeś, że ks. Bonieckiego zaprasza właściwie tylko jedna dziennikarka w tym radiu? Zresztą kogo byś chciał? Rydzyka? Czy proboszcza z jakieś parafii na Mazurach?

> Tu
                    > widać, że nie chodzi o podział na `liczące się` i `niskonakładowe` lub
                    > `poważne` i `niepoważne` media, lecz na wygodne i niezbyt wygodne.

No nie wiem czy to dobry przykład.

> A co do uwag o konformizmie i braku umiejetnosci krytycznego myslenia, to
                    > polecam książkę Ziemkiewicza „Polactwo”. Choć nie jest to główny te
                    > mat tej
                    > książki, to jednak napisał tam dość dosadnie, co myśli o ludziach uważających
                    > się za polską `inteligencję`.

Dopisałem do listy wielu książek do przeczytania.
                    • alx Re: pytanie 24.08.04, 11:33
                      > Podam Ci przykład. Nie będzie on najświerzszy [...]

No ładnie. Spalam się właśnie ze wstydu. Oczywiście "najświeższy".

• Gość: ciekawski Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 23:49
                        Ostatni raz zabieram głos w tej sprawie. Ponoć określenie `uniofilski
                        entuzjazm` jest `nieprofesjonalne`.
                        Po pierwsze, przegląd prasy w NCz ma formę zbliżoną do felietonu. To nie jest
                        analityczny raport.
                        Po drugie, określenie `uniofilski` jest równie `profesjonalne’ jak następujące
                        określenia: eurofob, eurofobiczny, ksenofobiczny, zacofany, antyeuropejski,
                        przeciwnik integracji itd. W prounijnych mediach te określenia są standardem,
                        który nikogo nie dziwi. To zagrywka retoryczna mająca ukazać osoby niechętne
                        brukselskiej biurokracji w negatywnym świetle. Trudno się dziwić, że te
                        środowiska usiłują się odgryźć.

Cała dyskusja na tym forum pokazała, że jednak miałem rację z pomijaniem głosu
                        przeciwników UE przez rzekomo obiektywne i pluralistyczne media.

Poza tematem, choć niekoniecznie: polecam śledzenie wątku finansowania różnych
                        przedsięwzięć w mediach przez UKIE, różne inne urzędy oraz fundacje finansowane
                        najczęściej z zagranicy. To może wiele wyjaśnić :-)
                        • Gość: alx Re: pytanie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.04, 14:46

> Ostatni raz zabieram głos w tej sprawie.

Zatem nie widzę sensu w odpowiadaniu.
                          • Gość: osa Re: pytanie IP: *.acn.waw.pl 14.10.04, 17:11
                            alx ? Czy Ty nie jesteś podstawiony i przypadkiem nie pracujesz w tym Toku .
                            Zauważyłem , że wiele argumentów do Ciebie nie dociera , bo wiadomo -
                            są niewygodne .
                            Odpowiadać warto , ale wolałeś zignorować Gościa , bo przecież mógł
                            przeczytać , a nie musiał już polemizować . Chyba logiczne ...
                            • Gość: alx Re: pytanie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.04, 16:31
                              Gość portalu: osa napisał(a):

(Tak późno, bo ostatnio nie śledziłem tego wątku.)

> alx ? Czy Ty nie jesteś podstawiony i przypadkiem nie pracujesz w tym Toku.

A dlaczego miałbym być podstawiony?

> Zauważyłem , że wiele argumentów do Ciebie nie dociera , bo wiadomo -
                              > są niewygodne .

Na przykład?

> Odpowiadać warto , ale wolałeś zignorować Gościa , bo przecież mógł
                              > przeczytać , a nie musiał już polemizować . Chyba logiczne ...

Może i logiczne. Ale jak przeczytałem, że z jego strony to koniec, to mi się
                              po prostu odechciało odpowiadać. Myślę, że nie cierpiał z tego powodu.
                        • Gość: Pierwszy Re: pytanie IP: *.e-wroc.com 26.10.04, 16:15
                          Kiedy Paradowska zniknie z radia TOK FM.
                • Gość: bbombel Re: rzetelnosc Naszego Dziennika IP: *.szaf.anax.pl / 195.136.80.* 01.02.05, 16:35
                  Ja uwazam ze Nasz Dziennik w przeciwienstwie do innych pism ktore promowaly
                  euro-chizofremie w Polsce bardzo zetelnie i trzezwym okiem ocenial warunki akcesji.
                  W innych mediach nie bylo w ogole rzeczowej dyskusji tylko szalenstwo pro unijne
                  bez roztropnosci zachwyt.
                  Dlaczego w tak waznej sprawie nie zorganizowano serii debat telewizyjnych w
                  ktorych zasiadly by obie strony, ktore mialaby jednakowe prawa w dyskusji, nie
                  mowiac juz o debatach w radiu (czy tok fm zorganizowalo taka debate?
        • Gość: He----he---he---he Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 05:00
          70% Polaków jest zwolennikami kary śmierci. Nie wygłupiaj się, Ewka, że tym się
          kierujesz...

Chociaż, mówiąc precyzyjniej, ty się nie wygłupiasz. Jak większosć ludzi Agory,
          uważasz, że wasi odbiorcy są JESZCZE głupsi od was i dowolny kit można im
          wcisnąć. A to nie zawsze prawda. Nawet z głupot i półprawd, które podajecie, da
          się czasami użyteczne informacje wydestylować...
          • Gość: Alexa Re: pytanie IP: *.idea.pl 07.01.05, 08:54
            Było Ble Ble teraz będzie He-He-He !!
          • tok.fm Re: pytanie 10.01.05, 16:19
            Gość portalu: He----he---he---he napisał(a):
            Sorry, ale nie łapię kontekstu. Może bardziej spercyzowana myśl, konkretniejsze
            pytanko?
            EW
            > 70% Polaków jest zwolennikami kary śmierci. Nie wygłupiaj się, Ewka, że tym
            się
            > kierujesz...
            >
            > Chociaż, mówiąc precyzyjniej, ty się nie wygłupiasz. Jak większosć ludzi
            Agory,
            > uważasz, że wasi odbiorcy są JESZCZE głupsi od was i dowolny kit można im
            > wcisnąć. A to nie zawsze prawda. Nawet z głupot i półprawd, które podajecie,
            da
            > się czasami użyteczne informacje wydestylować...
            • Gość: He-He-- itd. Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:47
            • Gość: He-he-he -itd. Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:54
              Do usług - kontekst

-------------------------------
              Autor: Gość: ciekawski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
              Data: 17.08.2004 00:33

Dlaczego w programach politycznych i publicystycznych brakuje głosu
              dziennikarzy i publicystów przeciwnych UE??? Przez kilka lat słuchania radia
              pamiętam, że tylko raz Rafał Ziemkiewicz odważył się zaprosić do dyskusji
              redaktora z „Najwyższego Czasu”. Zapraszanie takich ludzi (ale

------------------------------

• Re: pytanie
              tok.fm 19.08.2004 16:10

Nie sądzę, aby takich głosów brakowało, gosciliśmy przed akcesja i nadal
              goscimy polityków niechętnych zjednoczeniu. Dziennikarzy również. Staramy sie
              pokazywać wszystkie opinie na ten temat. Tu jednak swoje robi statystyka,
              jeżeli wśród całego społeczeństwa postawy prounijne to ok. 70% a antyunijne 30%
              to wśród tzw. elit, czy tez liderów opinii -jak kto woli- te proporcje są
              jeszcze bardziej korzystne na rzecz Unii. Myslę, że przedstawiamy rzeczywisty i
              reprezentatywny obraz postaw dotyczących Unii

-----------------------

i tu było obalenie Twojej fałszywej argumentacji, ktore dla ulatwienia powtorze:

• Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
              Gość: He----he---he---he 07.01.2005 05:00
              70% Polaków jest zwolennikami kary śmierci. Nie wygłupiaj się, Ewka, że tym się
              kierujesz...

Byc moze powinienem dodac dla wyyjasnienia , ze to analogiczny przyklad, ktory
              obala Twoje bajki o reprezentatywnosci, (oraz zacytowac za slownikiem, co to
              znaczy "analogiczny", ale chyba nie musze? :>

Tomek
              • tok.fm Re: pytanie 11.01.05, 12:39
                Kiedy komentowaliśmy sprawę przywrócenia kary smierci przestawialiśmy argumenty
                obu stron, tak jak i wtedy, kiedy mówiliśmy o naszym wejsciu do Unii. Prawdą
                jest, że nie stoję w reżyserce z kalkulatorem i nie mierzę, czy po kazdej
                stronie jest dokładnie 50%, czy też może te proporcje wyglądają np tak: 45 do
                55. A tak na marginesie - Najwyzszy Czas przedstawiał odwrotne proporcje - w
                100% wypowiadał sie przeciwko Unii, i jeszcze Nasz Dzeinnik też i Radio Maryja
                np. Czy to znaczy, że to są media bardziej obiektywne od nas? Na rynku jest
                mnóstwo gazet, stacji telewizyjnych radiostacji - prywatnie - nie czytałabym,
                nie ogladałabym i nie słuchałabym wielu z tych, które śledzę z zawodowej
                konieczności, tylko wybierałabym takie, które mi odpowiadają. Dzięki Bogu mamy
                ogromny wybór - od Naszego Dziennika po Trybunę, od Radia Maryja po TOK FM :)
                Pozdrawiam - E
                • Gość: aren Re: pytanie IP: *.aster.pl 11.01.05, 14:02
                  Tak to wygląda kiedy brakuje merytorycznych argumentów.
                  Najpierw próbuje się zamydlić oczy procentami, a gdy się jest schytanym za
                  rękę - krzyk, że to nie moja ręka. Jak bardzo przypomina to zachowania
                  licznych polityków.
                  Najsmutniejsze jest jednak podejście do słuchacza ( tuszę, że do ich większości
                  sądząc z wypowiedzi na forum ).
                  Tak naprawdę to nie obchodzą NAS " drodzy " słuchacze wasze opinie, oceny. To
                  MY decydejemy co nadajemy, to tylko NASZE poglądy będą prezentowane. To MY
                  robimy radio dla SIEBIE SAMYCH. A wy piszcie sobie na Berdyczów, albo
                  słuchajcie " Radia Maryja " jak się wam niepodoba.
                  Droga Ewo.
                  Twoja odpowiedż na pytanie radiosłuchacza swiadczy nie tylko o braku
                  kindersztuby ale dyskredytuje Cię jako radiowca.
                  Pozdrawiam - D.

• Gość: Ja Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:43
                  > Dzięki Bogu mamy
                  > ogromny wybór - od Naszego Dziennika po Trybunę, od Radia Maryja po TOK FM :)
                  > Pozdrawiam - E

Czyli Nasz dziennik = Radio Maryja
                  Trybuna = ??

czyżby TOK FM
                  Pani Ewo coż za niefortunny wpis
                • Gość: He-He-itd. Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 07:34
                  NCz! to "pismo konserwatywmo-liberalne", TOK FM to "pierwsze radio
                  INFORMACYJNE". Niby drobiazg....

Poza tym ja NIE mam PRETENSJI do moich wrogów za to, że są moimi wrogami. Wolno
                  prezentować idiotyczne poglądy, nie wolno tylko kłamać, że są reprezentatywne.

A z tymi Waszymi informacjami jest, nawiasem pisząc, też nie najlepiej.
                  Właściwie powinniście zmienić hasło reklamowe na bardziej montypythonowskie:
                  "TokFM - najgłupszy niusrum w kraju". Moge wymieniać przykłady i nazwiska? MOge?
                  Prooooooosze... bo boje sie ze skasujecie moje postyyyyyyy...

Tomek
                • Gość: bbombel manipulacja! IP: *.szaf.anax.pl / 195.136.80.* 01.02.05, 16:59
                  To wlsnie takie media jak Tok FM, Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita, Wprost,
                  Angora, Telewizja wykreowaly mit jaka to wspaniala jest ta unia, jak wspaniale
                  mamy wynegocjowane warunki, jakie sa znikome zagrozenia i to Panstwo wykreowali.
                  Ludzie Wam uwierzyli i stad ta popularnosc. Prosze nie uciekac od
                  odpowiedzialnosci przedstawiania prawdziwych warunkow akcesji.
                  Radio TOK FM nie zorganizowalo chyba zadnej powaznej debaty w ktorej obie strony
                  moglyby sie wypowiedziec na rownych prawach. Byla pseudo dyskusja jedynie z
                  jakims pracownikiem UE.
        • Gość: bbombel Re:zle rozumowanie IP: *.szaf.anax.pl / 195.136.80.* 01.02.05, 16:44
          Wlasnie takie postawy 70% za a 30% przeciw zostaly wykreowane przez media ktore
          kreowaly calkowicie utopijny-falszywy wizerunek UE wspierajac lewice a ta skolei
          raczej dazy do swoich egoistycznych celow niz dla dobra narodu co udowodnila i
          udowadni setki razy.
          Prosz nie odwracac kota ogonem, ludzie beda pamiatali jak Panstwo informowali o UE.
          Wy ciagniecie polityke Gazety Wyborczej dezorientacyjna i oklamujaca. Nie ma sie
          czemu dziwic kapital wyborczej=radio Tok Fm.
      • xanaxy Re: pytanie 12.09.04, 22:33

> Dlaczego w programach politycznych i publicystycznych brakuje głosu
        > dziennikarzy i publicystów przeciwnych UE??? Przez kilka lat słuchania radia
        > pamiętam, że tylko raz Rafał Ziemkiewicz odważył się zaprosić do dyskusji
        > redaktora z „Najwyższego Czasu”. Zapraszanie takich ludzi (ale
        > kompetentnych!!!) służyłoby uatrakcyjnieniu programu (potakiwanie czterech
        > dziennikarzy siedzących w studiu daje często efekt komiczny) i jest w
        najlepiej
        >
        > pojętym interesie stacji (słuchalność!!!).
        > No chyba, że zamiast walki o słuchaczy, radio ma być jeszcze jedną tubą
        > propagandową Agory…
        Oczywiscie, ze ma byc .Po to jest.I dlatego np nie ma k.Miki.
    • Gość: Piotr Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.08.04, 13:24
      Czy nie można nadawać choćby godziny w tygodniu na tzw. wolną trybunę słuchaczy?
      Słuchacze stacji TOK FM nie zagrażają. Nie bójcie się, Szanowna Dyrekcjo ...
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 19.08.04, 16:11
        jest taka godzina - poniedziałek, TOk o'clock - prowadzi Maciej Rybiński
        • Gość: Agnieszka Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:00
          Jedna godzina w tygodniu to za mało, tęsknię za dawnym tok fm.
          • Gość: czmuchuf Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 00:28
            Z tego powodu nie słuchałem wczesniejszej wersji tego radia. Ciesze, ze moge
            posluchac komentarzy ludzi, którzy zajmuja sie tym profesjonalnie, a "glosu
            ludu" to wole nie sluchac.
    • Gość: witold PYTANIE DO REDAKCJI IP: *.net-serwis.pl 18.08.04, 15:41
      Sygnal musi byc w miare slaby bo ja mieszkam kolo warszawianki przy Pulawskiej i
      mam trudnosci z odbiorem. Cos tam slychac ale slabo, inne stacje znacznie lepiej.
      • tok.fm Re: PYTANIE DO REDAKCJI 19.08.04, 16:12
        Niestety, wiemy o tym, mamy nadajniki takiej mocy na jakie zezwala nasza
        koncesja wydana przez KRRiTV.
        • Gość: Preslaw Re: PYTANIE DO REDAKCJI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 16:44
          Szanowna Redakcjo,
          1. czy można was słuchać w inetrnecie?; ewentualnier czy taka możlwiość się
          wyłoni?
          2. czy nie byłoby lepiej zmienić formułę prezentowania informacji z nadawania
          ich co 15 minut na nadawanie co 30 minut; wydaje mi się, że byłoby
          przejrzyściej, byłby większy porządek i nie działoby się często tak, że ciekawe
          dyskusje muszą zostać przerwane bo przyszedł czas na informacje; Czasem zdaje
          mi się, że prowadzących też to złości i przeszkadza im;
          3. popieram wprowadzenie audycji podsumowaującej wydarzenia dnia i moim
          zdaniem, najlepsza pora to godzina pomiędzy 18 a 19.
          Z pozrowieniami
          • tok.fm Re: PYTANIE DO REDAKCJI 25.08.04, 17:27
            1. Sprawa się finalizuje, dziś koledzy z techniki powiedzieli mi, że już
            się "testujemy" i obecali, że lada moment będziemy oficjalnie w internecie.
            Informacja o tym będzie na naszej stronie www i na antenie
            2. Będzie zmiana, jeszcze inaczej - od kiedy - sprawa się zdecyduje lada dzień

Pozdrawiam
            EW
            • Gość: Witek Re: PYTANIE DO REDAKCJI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:25
              Swietny pomysl. Wreszcie bede mogl posluchac Waszego radyjka. Pozdrawiam
    • joolla Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 19.08.04, 20:51
      Witam,
      nie mam pytań, ale delikatną sugestię pod adresem Pani Katarzyny Kolendy-
      Zaleskiej. Lubię ją i szanuję za profesjonalizm, ale nie jestem w stanie
      słuchać jej niezbyt płynnej mowy z samego ranka. Przeciąganie słów, przerywniki
      w rodzaju eeeee, yyyy, po prostu mnie drażnią. Zupełnie inaczej Pani Katarzyna
      brzmi w "czytanych", albo wyuczonych wcześniej komentarzach na antenie TVN 24.
      Może dałoby się odrobinkę nad sposobem mówienia "na żywo" popracować.
      Pozdrawiam.
    • jollaa Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 20.08.04, 19:32
      Z wypowiedzi p. Ewy Wanat zrozumiałam, że nie lubiła starego Tok Fm, jego
      formuły, więc nie zrozumie dlaczego my wielbiciele tamtego radia chcemy, nie
      zrozumie że nie wystarcza nam poniedziałek z p. Rybińskiem, zresztą znakomity.
      Próbuje od prawie dwóch lat w pocie czoła stworzyć nowe radio, próbuje,
      próbuje, mniej więcej co pół roku cedzi jakieś nowe pasmo, może i dobrze, że
      coś się dzieje, ale dla nas p. Ewo to za mało.
      Wiem, że pytania i prośby nic nie mogą zmienić, Pani ma po prostu inną
      koncepcję radia.
      Udało się pasmo z panem Rybińskim i za to dziękuję, chociaż o ile pamiętam Jego
      największą fanką była pani Laszuk i coś czuję, że to p. Annie należą się dzięki.
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 25.08.04, 17:35
        Witam, owszem inna jest teraz formuła - tak zdecydowali własciciele tej stacji.
        A ja rzecywiscie mam inną koncepcję radia - choc stary TOk lubiłam, niekiedy
        bardzo... Ale jeszcze bardziej lubiłam starą Trójkę:)
        A że zmiany w pocie czoła? Bardzo dobre okreśenie. Trudno jest, kiedy kołderka
        krótka... I tak drobnymi kroczkami, bez rozmachu (to juz było) będziemy dalej
        budowac to radio, a udział w rynku w miastach nadawania też drobnymi kroczkami,
        powolutku i konsekwentnie nam rośnie.
        I bardzo dziękujemy za wszystkie uwagi, zwłaszcza za te krytyczne
        Pozdrawiam EW
      • Gość: Blukot Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: 81.219.103.* 04.10.04, 19:44
        Jako słuchający TOKFM od 2 lat -takoż samo życzylbym sobie wiecej p. Rybińskiego
        jest wspanialy-może redakcja pożyczyla od redaktora chociaz plyty wtedy
        naprawdę byłoby milo bo wciąż te same utwory puszczacie(znam już wszystko na
        pamieć)są co prawda inne niż na innych stacjach ale jakby puszczać więcej
        BLUESA to by dopiero moglo być coś-elitanie bardziej i orginalniej
    • Gość: andrzej.s Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 12:23
      poprosze o adres strony .o której rozmawialiście w niedziele w godz.od 11 do
      12.Dziękuje i pozdrawiam .
      • Gość: janieredakcja,ale Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 12:42
        potrafię odpowiadać jak ona:),a nawet lepiej bo konkretniej:)

Masz!

www.chrum.com
        • Gość: andrzej.s Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 16:11
          dzięki
          • cat.with.green.eyes Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 24.08.04, 09:48
            Dlaczego osoby czytajace serwisy radiowe myla sie , zacinaja i przekrecaja
            nazwy średnio raz na jedno zdanie???
            ja rozumiem ze czasem mozna sie "podtknąć" ale bijecie pod tym wzgledem
            wszystkie rekordy!
            Szanowna Redakcjo i osobo(osoby) odpowiedzialan za pion serwisowy - choc raz
            posluchajcie serwisow jakie sa czytane - juz nie wymagam zeby czytane byly ze
            zrozumieniem, polotem bo za pieknie by bylo, wiem ale przynajmniej bez
            bełkotania, pomylek non stop gubienia sie itd

ps. choc ostatnio coraz czesciej slysze jajas pania (nie pamietam nazwiska)
            ktora radzi sobie z tym zadaniem, glos brzmi mi znajomo (chyba kiedys ta pani w
            wawie pracowala...)
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 25.08.04, 17:37
        www.chrum.com
    • Gość: Anna K. Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.chello.pl 24.08.04, 00:36
      Proszę o podanie "namiarów" na p.dr.Marię Dubczyńską. Właśnie słyszałam
      końcówkę rozmowy z p.dr. na temat niedosłuchu. Jestem zainteresowana
      możliwością przeprowadzenia badań u p.dr.i ew.dobraniem aparatu. Niestety nie
      wiem kto prowadził program. Audycja jest powtórką z niedzieli.Ja słuchałam
      23.08.2004 o godz 23.45 do 24.00
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 25.08.04, 17:41
        Jak tylko Ewa Podolska wróci z urlopu
    • qnz Dlaczego nie ma wywiadu z Panią Gronkiewicz-Waltz? 25.08.04, 09:53
      Dlaczego na stronie nie ma zapisu wywiadu z Panią Gronkiewicz-Waltz,
      przeprowadzonego wczoraj przez red. Ziemkiewicza o 7.45??
      Z tego co widzę to na stronie są zapisy wszystkich innych porannych rozmów z
      poprzednich dni.
      Czy to jakaś cenzura?
      • Gość: alx Re: Dlaczego nie ma wywiadu z Panią Gronkiewicz-W IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 11:07
        qnz napisał:

> Dlaczego na stronie nie ma zapisu wywiadu z Panią Gronkiewicz-Waltz,
        > przeprowadzonego wczoraj przez red. Ziemkiewicza o 7.45??
        > Z tego co widzę to na stronie są zapisy wszystkich innych porannych rozmów z
        > poprzednich dni.
        > Czy to jakaś cenzura?

Chciałbyś, co?
        • Gość: Preslaw Re: Dlaczego nie ma wywiadu z Panią Gronkiewicz-W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 11:23
          A redakcja TOK FM przestała odpowiadać na posty. Nieładnie. Smaku narobili i
          nic, na tym koniec?
          • tok.fm Re: Dlaczego nie ma wywiadu z Panią Gronkiewicz-W 25.08.04, 17:48
            "Redakcja" wyraźnie napisała w poście inaugurującym, że - cytuję - "Postaramy
            się odpowiadać przynajmniej raz w tygodniu". Szczególnie zwracam uwagę na
            zwroty "Postaramy się" i "raz w tygodniu".
            I dodam jeszcze, że robię to z prawdziwą przyjemnością :-)
            Pozdrawiam bardzo serdecznie
            EW
        • tok.fm Re: Dlaczego nie ma wywiadu z Panią Gronkiewicz-W 25.08.04, 17:45
          Hanna GRonkiewicz-Waltz była o 7.30 nie o 7.45 W internecie zapisujemy zawsze
          wywiad z 07.45 uznając go za nasz wywiad dnia, a ten z 07.30 bardzo
          sporadycznie - zadrzyło się to chyba tylko z dwa razy.
          Dlaczego miałaby to byc cenzura?
          Pozdrawiam EW
          • Gość: ech Re: Dlaczego nie ma wywiadu z Panią Gronkiewicz-W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 19:18
            oooo ? to dziwne bo w tok fm o 7:30 jak i o 7:45 są wiadomosci albo ich
            skróty...
            wywuad wiec był o 7:38 lub o 7:53...
            • tok.fm Re: Dlaczego nie ma wywiadu z Panią Gronkiewicz-W 25.08.04, 20:31
              Gość portalu: ech napisał(a):

> oooo ? to dziwne bo w tok fm o 7:30 jak i o 7:45 są wiadomosci albo ich
              > skróty...
              > wywuad wiec był o 7:38 lub o 7:53...

No dobrze, skoro precyzyjnie to precyzyjnie:
              pierwsza rozmowa jest o godz. 7.36 lub 7.37 - to zależy od tego, czy po 7.35
              jest blok reklamowy czy nie
              druga rozmowa jest o 07.49
              Pozdrawiam EW
              • Gość: Preslaw Re: Dlaczego nie ma wywiadu z Panią Gronkiewicz-W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 08:38
                Bardzo mnie cieszy, że redkacja się jednak odezwała, faktycznie była mowa o
                tym, że odpowiadacie przynajmniej raz w tygodniu. Ale było by miło gdybyście
                odpowiedzieli też na pytania we wcześniejszych postach, albo jakoś się
                ustosunkowali.
          • qnz Re: Dlaczego nie ma wywiadu z Panią Gronkiewicz-W 26.08.04, 09:29

Jaaasne..
            Wywiad z Hanną Gronkiewicz-Waltz nie był tak ważny jak z panią wiceminister
            kultury Agnieszką Odorowicz, a tym bardziej z Władysławem Jamrożym, który
            biedaczek musiał się poskarżyć że jest prześladowany przez tendencyjną
            prokuraturę. Doskonale rozumiem, że warto sobie było zadać trud spisania tego
            wywiadu dla potomności, zwłaszcza że niedobre inne media nie dają panom
            Wieczerzakowi i Jamrożemu szansy na przedstawienie "prawdziwej wersji wydarzeń"
            i oczyszczenie ich "dobrego" imienia...

tok.fm napisał:

> Hanna GRonkiewicz-Waltz była o 7.30 nie o 7.45 W internecie zapisujemy zawsze
            > wywiad z 07.45 uznając go za nasz wywiad dnia, a ten z 07.30 bardzo
            > sporadycznie - zadrzyło się to chyba tylko z dwa razy.
            > Dlaczego miałaby to byc cenzura?
            > Pozdrawiam EW
    • Gość: j.g Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.gisz.sti.net.pl / 217.153.85.* 26.08.04, 12:59
      za dużo wiadomości iza często ,mózyka do niczego ,już nie ma w Polsce radia
      które nadaje się do słuchania ,tylko muzyka, muzyka, żadnych programów
      popólarno naukowych,szkoda czasu na takie radio.
    • Gość: misty Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 21:52
      kiedy bedzie mozna uslyszec tok fm w lublinie???
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 30.08.04, 13:41
        Nic mi nie wiadomo, żeby KRRiTv ogłaszała konkurs na jakąś wolną częstotliwość
        w Lublinie. Jeżeli będzie taki konkurs, myślę, że weźmiemy w nim udział - ale
        to już decyzja właścicieli.
        pzdr EW
        • Gość: misty Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:43
          dziekuje za odpowiedz.
          • Gość: ziemowit Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.05, 10:29
            czy pani Ewa Wanat to ta sama co w Novi Singers?
            • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 03.03.05, 13:44
              nie, inna, troche młodsza:)
              EW
    • Gość: Alek Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:37
      A w nocy? W nocy w radiu jest pustka. Większość stacji radiowych nadaje w nocy
      programy, Wy nie moglibyście?(nie chodzi o powtórki i studentskie chichoty od
      22) Ta pani co wczoraj czytała o książkach w Szkoda gadać, jadła w tym czasie
      kolację? Tak paskudnie mówiła. No dobrze koniec złośliwości, czas na
      uprzejmości.
      Proszę pomyślcie o nocnych rozmowach, bo ja często się uczę i z pewnością
      byłbym stałym słuchaczem takich audycji. Pozdrawiam
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 30.08.04, 13:55
        W nocy są powtórki programów i tak zosatnie przynajmniej do końca roku.
        EW
        • Gość: Alek Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:06
          Dziękuję za szczerą odpowiedź. powoli przestawiam się na inne radio, znacie
          może jakieś dobre nadające programy w nocy na żywo mówione?(Prócz radia Maryja).

A oprócz tego pragnę dodać, że w radiu jest za dużo pustego, niewykorzystanego
          czasu antenowego, zaczyna mnie to powoli nudzić.

Kolejne pytanie: Jakim Tok fm jest radiem informacyjnym skoro w kiedy coś się
          dzieje w nocy, nawet o tym nie poinformujecie? Wasze radio działa jak wiejski
          komisariat policji do 18 i później koniec. Tracicie wiernego słuchacza.
    • Gość: mihu Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 14:09
      Co tydzień w sobotę o godzinie 9.00 jest program Pana Marcina Wojciechowskiego
      oraz Piotra Adamczewskiego pt. "Kuchnie świata". Podczas audycji kilka razy był
      wymieniany adres poczty elektronicznej pod którą można otrzymać przepisy z
      programu.Za udzieloną informację bardzo dziękuję.
      • Gość: mihu Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 14:12
        Co tydzień w sobotę o godzinie 9.00 jest program Pana Marcina Wojciechowskiego
        oraz Piotra Adamczewskiego pt. "Kuchnie świata". Podczas audycji kilka razy był
        wymieniany adres poczty elektronicznej pod którą można otrzymać przepisy z
        programu.Za udzieloną informację bardzo dziękuję.
        • Gość: Janusz Re: pytanie IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 29.08.04, 22:51
          m.wojciechowski@tokfm.com.pl
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 30.08.04, 13:56
        m.wojciechowski@tokfm.com.pl
        • Gość: Preslaw Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 15:56
          Czy nadal informację będą puszczane co 15 minut, czy też może redkacja planuje
          to zmienić?
          • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 30.08.04, 17:11
            Odpowiem na to pytanie za tydzień
            EW
            • Gość: Preslaw Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 17:34
              Ok, dzięki, będę czekał, bo jest to dla mnie, waszego słuchacza, istotna
              kwestia estetyczna.
              • Gość: ptok estetyczna kwestia IP: 62.233.153.* 30.08.04, 20:53
                dla mnie to nie tylko estetyczna kwestia
                ale kwestia
                -sentymentalnego przywiązania do tok fm
                -wytrzymałości psychicznej -a już sie kończy
                -łaknienia wiedzy
                -poczucia odpowiedzialności (wiem, że to głupia staroć)
                -szacunku dla słowa
                -szacunku dla współ-słuchaczy -braci w eterze
                -szacunku do siebie -jak długo można się katować
                -cdn
                • Gość: Preslaw Re: estetyczna kwestia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.04, 23:39
                  Ale też i estetyczna, co znaczy, że informacje nadawane co 15 minut stwarzają
                  nieład, nieporządek. Od tej prostej rzeczy można by zacząć, wówczas inaczej
                  ułożyłaby się muzyka (choć to przecież radio mówione), a później przejść do
                  rzeczy trudniejszych i je poprawiać.
              • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 07.09.04, 17:22
                Na 99 % będziemy to zmieniać, na 99% od 4 października.
                EW
    • poziomk Re: redakacja odpowiada s?uchaczom:) 31.08.04, 09:46
      Jak sie ma sprawa rozszerzenia koncesji o kolejne miasta? (przynajmniej wojewodzkie) Olsztyn,
      Bialystok itd - brakuje takiego radia
      • Gość: Witek Re: redakacja odpowiada s?uchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 23:25
        ...Bydgoszcz, Torun, Wloclawek...
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada s?uchaczom:) 07.09.04, 17:28
        Konkursy na częstotliwosci w poszczególnych miastach ogłasza KRRiTV i to ona
        decyduje na jaki rodzaj radia ma byc ta koncesja - czy na radio muzyczne, czy
        gadane. Wszędzie tam, gdzie takie konkursy są ogłaszane składamy naszą ofertę.
        Dostaliśmy dzięki temu koncesje na nadawanie w Opolu, trwaja pracę nad
        rozpoczęciem nadawania
        EW
        • Gość: Witek Re: redakacja odpowiada s?uchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 18:10
          Czyli pozostaje wyslac kilka... mailai do KRRiTV :>
        • poziomk Re: redakacja odpowiada s?uchaczom:) 08.09.04, 08:42
          tok.fm napisa?:

> Wsze˛dzie tam, gdzie takie konkursy sa˛ og?aszane sk?adamy nasza˛ oferte˛.

Nie zupelnie. Gdy KRRiT oglaszala wolne FM w Bialymstoku, TOK FM nie widnial na liscie
          zainteresowanych ani na 89.2 ani pozniej na 101 FM.
          Mam nadzieje ze w przyszlym ogloszeniu znajdzie sie, a jest wolna czestotliwosc po Radio
          Racja 105,5 MHz, ktore co prawda ma jeszcze koncesje ale bedzie odebrana albo juz jest...
    • Gość: Witek Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 23:25
      Witam
      Czy nie moglibyscie Panstwo udostepnic niektorych swoich audycji/wywiadow w
      formacie mp3 na Waszych stronach, chocby tak jak robi to Radio Zet z audycjami
      Moniki Olejnik. Wydaje mi sie, ze to niezla promocja dla radia.

Pozdrawiam
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 07.09.04, 17:30
        Gość portalu: Witek napisał(a):

> Witam
        > Czy nie moglibyscie Panstwo udostepnic niektorych swoich audycji/wywiadow w
        > formacie mp3 na Waszych stronach, chocby tak jak robi to Radio Zet z
        audycjami
        > Moniki Olejnik. Wydaje mi sie, ze to niezla promocja dla radia.
        >

Przygotowujemy się do tego
        EW
        > Pozdrawiam
    • Gość: JanN. Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 00:55
      Czy dla przepisów p.M.W./P.A. nie mógłby być stworzony osobny link pod którym
      byłyby wszystkie przepisy i można by je sobie ściągnąć? Nowe przepisy dostaję
      ale chciałbym również mieć stare a Marcinek nie ma czasu odpowiedzieć na moje
      prośby.
      Pozdrawiam.
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 07.09.04, 17:31
        Marcin stara się odpowiadac na wszystkie mejle. Ale i taką opcje rozważamy -
        pewnie niedługo pojawia sie te przepisy na naszej stronie
        pzdr. EW
    • Gość: Tomaszek Re:Pytanie o prowadzących komentarze IP: *.studio.biblpubl.waw.pl / *.biblpubl.waw.pl 01.09.04, 15:48
      Jestem fanem pani Anny Laszuk, zawsze bardzo chętnie słucham jej opinii na
      wiele tematów, zaprasza ciekawych gości, poza tym jest bardzo kulturalną i
      ciekawą osobą. W związku z tym mam pytanie czy nie dało by się wprowadzić
      zmiany polegającej na tym że p. Anna prowadziła by komentarze na zmianę z panem
      Janiszewskim także po południu, np jeden tydzień rano a drugi po południu ?
      Wtedy mógłbym jej słuchać częściej.
      • tok.fm Re:Pytanie o prowadzących komentarze 07.09.04, 17:35
        Prowadzący komentarze sa gospodarzami pasma, które prowadzą, i niestety nie
        będziemy wprowadzac wymiany tych pasm. Pozdrawiam EW
    • Gość: Piotr Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 11:52
      Mam świetną propozycję programową, wręcz nie do odrzucenia.
      Po każdej pełnej godzinie redakcja będzie nadawać przez pół godziny w kółko
      swoje ulubione wiadomości i nie mniej ulubioną muzyczkę, a przez następne pół
      godziny WYŁĄCZNIE słowo.
      Propozycja druga dot. rezygnacji z tych wszystkich kretyńskich dżingli, czy
      jak to się tam nazywa, które są wyrwanymi z kontekstu fragmentami wypowiedzi.
      Żadna stacja nie wpadła na tak głupi i irytujący pomysł. Rozumiem, że dla Tok
      FM jest to wata wypełniająca program. Podobnie, czy nie można po prostu nadać
      wiadomości bez tego wstępnego ceremoniału polegającego na wielokrotnej
      zapowiedzi tego, co będzie. To tautologia. Poza tym ten okropny miałczący
      komputerowy sygnał dźwiękowy używany w przesadnej ilości...
      Następna sprawa. Dlaczego nie szanujecie czasu? Często redaktor (np. Ewa
      Podolska) mówi, że temat nie został wyczerpany z braku czasu, a dany blok nie
      zaczyna się po wiadomościach, lecz dopiero piętnaście minut po pełnej godzinie.
      No i oczywiście musi być przerywany muzyczką, bo ci kretyni słuchacze - tak
      sądzi redakcja - nie są zdolni do skupienia przez godzinę. W ten sposób to co w
      statystykach TOk FM jest zapisane jako godzinny program trwa pół godziny.
      I ostatnia sprawa. Programy niedzielne powinny być przesunięte w czasie na
      godziny późniejsze. W niedzielę rano ludzie idą do kościoła i na spacer, a w
      sobotę robią zakupy.
      Martwi mnie bardzo brak tematyki naukowej ( w sensie popularyzacji osiągnięć
      nauki i techniki) Taki przegląd tygodniowy bardzo by się przydał.
      • Gość: alx Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 16:21
        > Martwi mnie bardzo brak tematyki naukowej ( w sensie popularyzacji osiągnięć
        > nauki i techniki) Taki przegląd tygodniowy bardzo by się przydał.

W TOK FM wolą niestety Bernatowicza.
      • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 07.09.04, 17:42
        Dziekuję za takie zaangażowanie w sprawy programowe :) Od 4 października będzie
        jeszcze mniej muzyki, a więcej słowa. Nasze radio jest radiem informacyjnym, a
        to oznacza m.in że informuje CZĘŚCIEJ niż radia, które nie są informacyjne.
        Wprowadzamy w październiku zmiany w częstotliwośći nadawania serwisów - może
        będzie Pan bardziej zadowolony. Co do jingli i zajawek programu - to kwestia
        gustu - jednym sie podobają innym nie. One równiez z czasem będa się zmieniac ,
        ponieważ - panta rhei.
        pzdr EW
        • Gość: ech Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 23:09
          >............Nasze radio jest radiem informacyjnym, a
          > to oznacza m.in że informuje CZĘŚCIEJ niż radia, które nie są informacyjne.

HEHEHEHE dobre... moze radio powinno informowac wiecej a nie czesciej...?
          ilosc nie zawsze oznacza jakosc... powtarzanie tych samych informacji przez
          caly dzien co 8 min. nie moze byc jedynym powodem ze to radio ma byc
          informacyjne... ciesze sie na mysl ze niedlugo cos sie zmieni... DAWNEGO TOKU
          CHCEMY!!! i Ogińskiego... Sobali... Bugalskiego... albo po proostu ludzi z
          polotem a nie nudziarzy...
          • Gość: Agnieszka Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:18
            Pan Ogiński, Bugalski mogliby wrócić,a Pani Laszuk odejść bezpowrotnie.
            • Gość: borys Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.autocom.pl 03.10.04, 18:01
              Nie zgadzam się. Przepadam za głosem pani Laszuk!
        • Gość: Zosia Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) IP: *.crowley.pl 09.09.04, 20:01
          Nikt nie neguje "informacyjnosci" radia. Ale informacje co 15 minut
          wyprowadzaja z rownowagi! Zwlaszcza przerywajace ciekawe audycje. Niech beda
          dluzsze, ale co pol godziny, blagam! Przeglad prasy Ziemkiewicza, to cos na co
          czekam caly tydzien... a i tu zabieracie te cenne minuty ;) Historia nie dzieje
          sie co kwadrans... wszystko to powtarzanie tych samych informacji.
          Ale tak poza tym, to moje ukochane radio i nie slucham zadnego innego :)
          pozdrawiam,
          Z.
        • drmw Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 17.04.05, 22:40
          Panowie.Co raz wiecej reklam w Waszym radiu leci
          Pamietac o "prawdzie statystycznej".Im wiecej reklam
          tym mniej sluchaczy.pzdr.drmw
          • tok.fm Re: redakacja odpowiada słuchaczom:) 18.04.05, 16:19
            Im mniej reklam, tym mniej radia. To jest radio prywatne, komercyjne, nie
            dostaje pieniędzy z abonamentu i żyć może wyłącznie z reklam. Jeżeli nie będzie
            miało reklam, to przestanie istnieć. Jeżeli bedzie miało za mało reklam, tez
            przestanie istnieć:( Takie sa realia:) Pozdarwiam EW