dekster 27.04.05, 10:56 gratuluję pomysłu i realizacji. w końcu ludzie zrobili coś dla ludzi a nie automaty robotom, czy urzędnicy petentom. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mandark Dee Dee, do not push the button! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 21:57 You have no idea what it d... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_p11 Re: Przedszkole czynne do 21 27.04.05, 11:49 To jest niestety cena jaka placa dzieci w naszych czasach. Smutne ale i konieczne. -- Wygraj www.fajnekonkursy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz ciekawe ile zarobi nauczycielka w tym przedszkolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 11:54 pewnie tak jak w państwowym przedszkolu czyli 800 zł. Dlaczego nie napiszą jakie będą płace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analytyx sądzę że około 30 tys miesiecznie IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 27.04.05, 12:01 pewnei coś wiesz. powiedz, opowiedz, podpowiedz, wypowiedz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: sądzę że około 30 tys miesiecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 12:13 Naprawdę zabawne, bardzo śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Re: sądzę że około 30 tys miesiecznie 27.04.05, 12:43 Brawo, gratuluje pomyslu i inicjatywy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ciekawe ile zarobi nauczycielka w tym przedsz IP: *.host.ab.edu.pl 27.04.05, 18:33 a czy nauczycielki zdążą wtedy odebrać swoje dzieci ze szkoły, bo świetlice szkolne nie są aż tak długo czynne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Dostanie tyle, za ile zgodzi się przyjść do pracy. IP: *.range86-129.btcentralplus.com 27.04.05, 23:48 to przecież proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiula Re: Przedszkole czynne do 21 IP: *.chello.pl 27.04.05, 14:14 to bardzo dobry pomysł. Chociażby raz na czas, gdy chce coś pozałatwiać chciałabym mieć możliwość zostawienia córki dłużej niż do 17. Obawiam się jednak, że będą tacy rodzice, którzy mimo kar bedą pozostawiać dziecko w przedszkolu dłużej niż 10 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka W Kijowie jest tak ... 27.04.05, 14:19 przeciętnie rodzice pracują w godzinach 9-18. Przedszkole jest otwarte od 7.30 (tak rano tam jeszcze nie byłam :-)) do 18.30. Jednakoż można, i są takie przypadki, zostawić dziecko w poniedziałek i odebrać w piątek. Straszne? Straszne. Ale rozmawiałam z mamą 3-letniej dziewczynki, która tak właśnie jest zostawiana i powody są następujące: mama jest sama bez rodziny i męża, pracuje na dwa etaty i mieszka daleko od tego przedszkola. Normalnie przedszkole kosztuje ok 60 hrywien na miesiąc - niecałe 3 hr za dzień, to jest raptem jakieś 50 zł. ALe srednia płaca rodziców jest na poziomie 200-300 hr. Ja swojego synka (1,5 roku) doprowadzam na 9.00 - sniadanie i odbieram po kolacji ok 17.30-18.00. Chodzi tam juz 3 miesiące i ma się dobrze.Acha, wychowawczynie zmieniają się co 6 godzin. Popieram pomysł w Łodzi. Jeśli grupy nie będą zbyt duże a panie zaangazowane, dzieciom duża szkoda się nie stanie. Rodzice niestety muszą zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: W Kijowie jest tak ... IP: *.speed.planet.nl 27.04.05, 14:47 Mnie tez sie ten pomysl podoba. Od niedawna mieszkam w Holandii i tutaj przedszkola sa strasznie drogie (900 Euro!), odbierac dzieci trzeba wlasciwie w srodku pracy. Holenderki rezygnuja z pracy i siedza w domach, a politycy im tlumacza, ze jezeli sie posyla dzieci do przedszkoli to jest sie zlym rodzicem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: Przedszkole czynne do 21 IP: *.botany.gu.se 27.04.05, 14:54 W Goteborgu (Szwecja) jest jedno przeczkole czynne cala dobe (nie jest to tzw. przeczkole tygodniowe!). Mozna dziecko odebrac wieczorem, mozna zostawic na noc. Oburzylam sie jak uslyszalam o nim. Ale przeciez nikt nie zostawia w nim dzieci jak nie musi - wiekszosc to dzieci wychowywane przez samotnych rodzicow, pracujacych na druga i trzecia zmiane - kierowcow, kasjerek, obslugi portu itp. Boli troche jak sie patrzy na maluszki rosnace w "przechowalni". Jednak czasem naprwde nie ma wyjscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: Przedszkole czynne do 21 IP: *.autocom.pl 27.04.05, 15:19 Cieszy mnie ten pomysl. W latach piecdziesiatych moja mama oddawala moja siostre do tygodniowego zlobka. Bylo nas troje ,bez renty po zmarlym ojcu,wiec mama musiala pracowac caly dzien. Wyszlismy na ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea_tg Re: Przedszkole czynne do 21 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 15:13 Najlepiej w ogóle odbierać dzieci na weekend, pobawić się nimi, zobaczyć czego się nauczyły (przy tym skrytykować postępowanie nauczycielek np. zarzucić brak dostatecznego poświęcenia czasu Mojemu Dziecku), oddać na kolejny tydzień i oczekiwać pozytywnych rezultatów opiekuńczo-wychowawczych. Następnie po upływie dalszych 10 lat dziwić się skąd u Mojego Dziecka wzięły się określone nawyki czy wręcz nieakceptowalne postawy społeczno-moralne i zarzucić bezdusznym instytucjom brak umiejętności wychowawczych, samemu czując się rozgrzeszonym (przecież poświęciliśmy swój skarb profesjonalistom i zapłaciliśmy kupę forsy więc mamy prawo wymagać). ŻAL MI TYCH DZIECIAKÓW!!! Wg. mnie sytuacja ekonomiczna - zresztą w wielu wypadkach całkiem dobra - nie może skazywać dziecko na tak długi czas spędzany poza domem rodzinnym. Prosty rachunek - 10 godz. w przedszkolu + ok.12 godz. snu daje nam 2 godz. na faktyczny kontakt z dzieckiem (najczęściej niekoniecznie wyłączny, bo często połączony z prozaicznymi codziennymi czynnościami jak przygotwania posiłków, pranie czy sprzątanie). Zastanówmy się zanim zechcemy stworzyć naszemu dziecku taki dom pozbawiony prawdziwej, bo rodzicielskiej miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
martamaria10 Re: Przedszkole czynne do 21 27.04.05, 15:21 Super! Szkoda, że nie ma takiego w Krakowie. Właśnie w takich godzinach powinny pracować przedszkola i nie chodzi tutaj o to, że dziecko będzie przebywać cały dzień w takiej placówce, ale dlatego, że my, rodzice, pracujemy w różnych godzinach. Ja np. pracuję od godz. 11, czyli mogłabym zaprowadzić dziecko na godz. 10.30, i wrócić po niego o 19. Kto, w dzisiejszych czasach pracuje w godz. od 8 do 15? Chyba tylko panie przedszkolanki, które nie chcą przystosować sie do nowych czasów. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Montessori Chyba tylko panie przedszkolanki... IP: *.chello.pl 27.04.05, 20:48 Pracuję w przedszkolu i nie jestem żadną przedszkolanką....jestem magistrem edukacji wczesnoszkolnej i mam dodatkowo dwa kierunku studiów podyplomowych:psychologia i rewalidacja dzieci uposledzonych.Pracuje 40 godzin tygodniowo...Twoja uwaga na temat nauczycieli pracujących w przedszkolu jest żałosna...i mówi jak traktujesz edukacje swojego dziecka.No cóż?Pewnie pracujesz w mięsnym... czego sie spodziewać!Jak ci nie pasują godziny pracy przedszkola to wynajmij opiekunkę do domu...będzie tańsza i na każde zawołanie.Szok... Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana4 Re: Chyba tylko panie przedszkolanki... 25.05.05, 12:45 Taaaaaaki komentarz od Montessori? Chyba nie przystoi? Jakieś kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Przedszkole czynne do 21 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 21:47 jestem zdruzgotana tym co czytam. Mam 2 dzieci, pracuję zawodowo czasem jest bardzo trudno pogodzić rodzinę i pracę ale dla chcącego wszystko jest możliwe to tylko kwestia dobrej organizacji Chyba każdy w miarę normalny człowiek ma jakieś grono znajomych i może czasem liczyć na ich pomoc. Oboje z mężem pracyjemy a nasze dzieci 7i5 lat dopiero od tego roku są w przedszkolu i nie pozostają tam dłużej niż do 15. Oddając dziecko na tyle godzin do przedszkola wychowamy bezduszne roboty nie zdolne do uczuć wyższych które nie będą wiedziały co to miłość i siłą rzeczy nie będą umiały jej przekazać swoim dzieciom Tak koło się zamyka.Tego co mogą dać dziecku rodzice nie może dać nikt inny nawet barrrrdzo bogaty bo są "rzeczy" których nie można kupić ani doświadczyć za żadne pieniądze świata. Odpowiedz Link Zgłoś
martamaria10 do bea-tg 27.04.05, 15:24 Oczywiście, masz rację! Ale takie uwagi kieruj lepiej do naszych pracodawców, bo my mamy ograniczony wybór: albo nie rodzić dzieci albo nie pracować i skazywać je na nędzę. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea_tg Re: do bea-tg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 16:26 Akurat mam 14- letnie doświadczenie w pracy w przedszkolu i niestety, ale to prawie zawsze dotyczy rodziców żyjących powyżej średniej krajowej, uboższe rodziny stawiają jednak mimo wszystko na miłość. Tak niestety wynika z moich obserwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tapeta Re: do bea-tg IP: 62.29.248.* 27.04.05, 16:39 myślę że twoje obserwacje wynikają po części z faktu że ci ubożsi prcują właśnie od 7 do 15 w różnych państwowych zakłądach, a bogatsi od 9 do 18. Ci co są ubożsi często nie "stawiają na miłość" tylko nie mają wielkiego wyboru pracy bo nie mają kwalifikacji. Co nie znaczy że bogaci nie kochają swoich dzieci. Na pewno mają niestety na nie mniej czasu - pracują na pensje pań przedzkolanek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: do bea-tg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 22:30 czy to znaczy, ze ja, ktora pracuje w administracji panstwowej jestem zle wykwalifikowana? Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Kiedyś 27.04.05, 15:30 Kiedyś były chyba przedszkola całodobowe, czy tygodniowe, przy fabrykach, które zatrudniały duzo kobiet. Za dobrego socjalizmu tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Przedszkole czynne cały tydzień ... 27.04.05, 17:02 Powinny być także przedszkola tygodniowe - przyprowadzasz dziecko w poniedziałek o 7:00 i odbierasz w piątek o 21:00. Bo co ma zrobić rodzic, który pracuje w różnych miastach w Polsce, przenosząc się tylko z hotelu do hotelu i pracując po minimum 12 godzin dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Przedszkole czynne cały tydzień ... IP: *.host.ab.edu.pl 27.04.05, 18:29 A może zrobić sobie dziecko i po umieszczeniu go w takim przedszkolu odebrać jak będzie miało 10 lat. Wtedy będzie na tyle samodzielne, że dostanie kluczyk (od mieszkania)na szyję i niech biega sobie przed blokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska takie czasy.... IP: *.devs.futuro.pl 27.04.05, 17:33 Jestem mama trzylatka, ktory powinien pojsc do przedszkola od wrzesnia, ale niestety mieszkam w Warszawie, pracuje formalnie 8-16, ale wiadomo jak to bywa w pracy, czasem musze zostac dluzej, np do 17 czy 18, czy nawet pozniej...Niestety, wszystkie panstwowe przedszkola w Warszawie, a nawet niektore niepubliczne, pracuja do 17. Nie jestem w stanie odebrac dziecka z przedszkola do 17 pracujac w centrum a mieszkajac na dalekich Bielanach. Nawet wychodzac z pracy punkt 16.00. A do przedszkola blisko pracy mojego synka nie przyjeli bo obowiazuje hmmmmmm rejonizacja. I kolo sie zamyka. Przedszkola zyja w glebokim socjalizmie, sa chyba przeznaczone dla dzieci bezrobotnych. Nie mam dziadkow, ktorzy mogliby odbierac dzieciaczka, malzonek pracuje w terenie. Pasowa sytuacja. Postanowilam, ze dzieckiem bedzie sie nadal opiekowala niania (1100 zl netto m-c) bo po podliczeniu przedszkola+400 dla kogos, kto mialby go odbierac z przedzszkola,zwolnienia lekarskie(i ewentualne zwolnienie z pracy- pracodawcy nie jest potrzebny pracownik, ktory ciagle siedzi na zwolnieniu, obcinanie premii - to rachunek wychodzi mi niemal na zero. W przyszlym roku moj synek pojdzie do przedszkola prywatnego, za 1200 miesiecznie, ale blisko mojej pracy, skad w razie koniecznosci zostania dluzej w pracy, bede mogla go odebrac o ludzkiej porze. Tak to nasze panstwo kochane wspiera mlode rodziny z dziecmi i taka to polityka prorodzinna panstwa. Skonczyly sie czasy pracy 7-15, mamy kapitalizm - sami tego z reszta chcielismy a radzis sobie jakos trzeba. Pozdrawiam wszystkich rodzicow, panie w przedszkolu. Urzedasow nie pozdrawiam, bo to oni ustalaja kretynskie godziny otwarcia placowek oswiatowych.Latwo im, bo o 16 pakuja sie z biura, dopijaja druga kawe i zmykaja do domu. Aska ps. a moze zamiast narzekac zatrudnie sie w jakims urzedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg wawa a korzysci skali ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 22:14 > niania (1100 zl netto m-c) > przedszkola prywatnego, za 1200 miesiecznie, Dziwne. Zastanawiam sie ile dzieci przypada na jednego pracownika przeszkola prywatnego. Teoretycznie opieka grupowa powinna byc tansza w przeliczeniu na klienta niz w systemie jedna opiekunka na jedno dziecko (luksus!). Wychodzi na to, ze te przedszkola sa strasznie niefektywne. Powinny brac grubo mniej niz 1100, a biora wiecej. To moze byc koszt utrzymania budynku i inne. Jak widac jest duzy popyt na nianie, ktore by sie opiekowaly kilkoma dziecmi na raz np. we wlasnym mieszkaniu albo u klientow. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiezdny_kupiec No legalnie to tego raczej nie zrobisz 28.04.05, 00:59 Nawet nie wiesz ile trzeba spełnić wymagań żeby założyć legalnie przedszkole. Znajoma próbowała założyć takie przedszkole w RP. Po kilku wizytach w urzędach szybko zrezygnowała (trzeba mieć taką a taką lodówkę, sprzęt do gotowania, wysokość pomieszczeń itd. ). Teraz jest w USA. Tam formalności były minimalne. Urzędnik który się nią opiekował wręcz jej pomagał. Prowadzi przedszkole w zwykłym domu. Nikt się specjalnie nie interesował czy pokój jest odpowiedniej wysokości. Pocieszające jest to że u nas wszystko się jednak zmienia, tylko niestety powoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Przedszkole czynne do 21 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 19:27 może nie do końca jest to dobry pomysł ale dla niektórych ... jedyne wyjście. www.dynamiczni.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Przedszkole czynne do 21 IP: *.stachura.com.pl 27.04.05, 20:44 mam nadzieję, że będzie to pierwsze i ostatnie przedszkole czynne w takich godzinach. Jeżeli odpłatność pozostaje taka sama, to znaczy że nie biorą pod uwagę zatrudnienia dodatkowych nauczycieli. Dwie nauczycielki na grupę przez 15 godzin, nic dobrego dla uczących i nauczanych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pivot Re: Przedszkole czynne do 21 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 21:17 "A przecież nie można rezygnować z macierzyństwa tylko dlatego, że ktoś ma pracę..." A można rezygnować z wychowania dlatego, że ktoś ma pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Przedszkole czynne do 21 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.05, 21:49 Proszę o podstawę prawną nakładania takich kar pieniężych!! Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Re: Przedszkole czynne do 21 28.04.05, 00:29 dekster napisał: > gratuluję pomysłu i realizacji. w końcu ludzie zrobili coś dla ludzi a nie > automaty robotom a ja powiem inaczej - duzi ludzie, małym ludziom zgotowali ten los Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomitek Rodzice beda szczesliwi że pozbedą się kłopotu IP: *.solarislaser.com.pl 28.04.05, 08:16 Będzie czas na kosmetyczke, fryzjera, dłuższe zakupy. Poszedłbym dalej - całodobowe przedzszkola to jest to. Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Rodzice beda szczesliwi że pozbedą się kłopot 28.04.05, 09:00 Czytam wypowiedzi na tym forum i włos mi się jeży. CIekawa jestem gdyby w tym temacie do każdego postu dołączyc mały sondaż: dochody, czas pracy, ilość rodziców itp.-jak by to wyglądało. Bo mam wrazęnie że opinie krytyczne (poza przedszkolankami - i proszę się nie obrażac, bo taka jest nazwa zawodu) wyrażają rodzice, które żyją w jakimś innym świecie. Przychylam się do opinii, ze "na czas" dzieci odbierają rodzice biedniejsi, bo z reguły to oni pracują w godzinach 7-15. Wynika to z róznych przyczyn, ale nie świadczy o większej miłości niż tych którzy pracują np: 9-17 albo jak mój mąz 8-20 bo taki jest realny czas jego pracy w biurze. Sama pracowałam w trybie: 8-16 lub 11-19 i gdybym powiedziała szefowej że nie mogę w tym drugim systemie pracować bo musze odebrać dziecko ze żlobka najpóxniej o 17 to mogłabym sobie szukać innej pracy. A to łatwo powiedziec trudniej zrobić.A gdybym zatrudniła nianie to właściwie taniej by było zrezygnować z pracy. Takie są realia. A potem jak juz mój synek poszedł by do szkoły to gdybym chciała wrócić do pracy to powiedziano by mi że wypadłam z obiegu itd. A pozatym jaki społeczny odbiór - kura domowa, siedzi w domu na utrzymaniu męża.I to ma równez wpływ na dziecko bo: kim jest Twoja mama? NIKIM. Kocham mojego synka obłędnie.Znajomi płakali nad nim jak powiedziałam że oddaję go do żłobka i to jeszcze w Kijowie. A jemu jest tam dobrze - widze to po nim. Ma dużo zabawek i dzieci dookoła, dwa razy w tygodniu zajęcia muzyczne i "fizkulturę". Nauczył się jeść widelcem - ja się bałam mu dawać. Zaczyna mówić mimo, że żłobek jest ukrainski. Ma 1,5 roku. Ja wiem, ze dostanie 3 posiłki i 2 przekąski i sok na żadanie. Wiem, ze pójdzie spać, na spacer itd. NIe choruje. Mogę spokojnie pracować. A czas mam dla niego jak go odbieram i w weekendy. Idziemy wtedy do ZOO, ogrodu botanicznego, bylismy w Muzeum Wody itd. NIe pozbyłam się "kłopotu". Zadbałam, zeby miał jak najlepsze warunki rozwoju. A szczęśliwi ROdzice, którym starcza na chleb i na łakocie dla dziecka to jeden z tych warunków. Oddaję go przed 9 i odbieram przed 18 - bo mam taką możliwość, ale nie wszyscy mają. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Rodzice beda szczesliwi że pozbedą się kłopot 05.05.05, 20:19 Gdy wróciłam do pracy po urlopie wychowawczym a syn poszedł do przedszkola zatrudniłam dodatkowo opiekunkę, aby dziecko odbierała z przedszkola o 15 i była z nim aż do mojego lub męża powrotu. Po wychowawczym dostałam pracę w urzędzie, tak pogardzanym przez Panie powyżej. Wbrew utartym opiniom praca nie trwa tam od 8 do 16, obowiązywała mnie pełna dyspozycyjność (obsługa delegacji zagranicznych, wyjazdy, czasem praca do późnego wieczora). Zarabialiśmy z mężem skromnie, ale uznaliśmy, że dziecko jest ważniejsze od luksusów. Opiekunki w Łodzi, gdzie jest bardzo duże bezrobocie nie kosztują drogo i można to jakoś przeżyć. Jestem zdecydowaną przeciwniczką przedszkoli do 21. To są obozy koncentracyjne. Odpowiedz Link Zgłoś